Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.275 din 22 decembrie 2009  pentru modificarea si completarea Reglementarilor privind omologarea individuala, eliberarea cartii de identitate si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere - RNTR 7, aprobate prin   Ordinul ministrului transporturilor, constructiilor si turismului nr. 2.132/2005     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.275 din 22 decembrie 2009 pentru modificarea si completarea Reglementarilor privind omologarea individuala, eliberarea cartii de identitate si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere - RNTR 7, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor, constructiilor si turismului nr. 2.132/2005

EMITENT: MINISTERUL TRANSPORTURILOR SI INFRASTRUCTURII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 37 din 18 ianuarie 2010
ORDIN nr. 1.275 din 22 decembrie 2009
pentru modificarea şi completarea Reglementãrilor privind omologarea individualã, eliberarea cãrţii de identitate şi certificarea autenticitãţii vehiculelor rutiere - RNTR 7, aprobate prin <>Ordinul ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 2.132/2005
EMITENT: MINISTERUL TRANSPORTURILOR ŞI INFRASTRUCTURII
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 37 din 18 ianuarie 2010


În temeiul prevederilor <>art. II din Legea nr. 289/2009 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cãrţii de identitate şi certificarea autenticitãţii vehiculelor rutiere în vederea înmatriculãrii sau înregistrãrii acestora în România, precum şi ale <>art. 5 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 76/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul transporturilor şi infrastructurii emite urmãtorul ordin:

ART. I
Reglementãrile privind omologarea individualã, eliberarea cãrţii de identitate şi certificarea autenticitãţii vehiculelor rutiere - RNTR 7, aprobate prin <>Ordinul ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 2.132/2005 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.160 din 21 decembrie 2005, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La titlul "Prescurtãri şi definirea unor termeni utilizaţi", termenul "Formular-tip" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Formular-tip
- imprimat care se completeazã în vederea întocmirii unui document de înmatriculare".
2. La titlul "Prescurtãri şi definirea unor termeni utilizaţi", termenul "Identificarea vehiculului" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Identificarea vehiculului
- activitate prin care RAR evalueazã starea elementelor de identificare ale unui vehicul şi stabileşte caracteristicile sale constructive".
3. La titlul "Prescurtãri şi definirea unor termeni utilizaţi", termenul "Numãr de omologare (numãr de registru)" se abrogã.
4. La titlul "Prescurtãri şi definirea unor termeni utilizaţi", termenul "Numãrul de identificare a unui vehicul (VIN)" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Numãrul de identificare al unui vehicul (VIN)
- combinaţie structuralã de caractere atribuite unui vehicul de cãtre producãtorul sãu ori de cãtre o autoritate competentã, în vederea identificãrii respectivului vehicul".
5. La titlul "Prescurtãri şi definirea unor termeni utilizaţi", termenul "Omologare individualã" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Omologare individualã
- procedura prin care RAR sau o autoritate competentã din alt stat membru al Uniunii Europene certificã faptul cã un vehicul rutier îndeplineşte individual cerinţele prevãzute de legislaţia naţionalã în vigoare, valabilitatea omologãrii fiind limitatã la teritoriul statului care a acordat-o".
6. La titlul "Prescurtãri şi definirea unor termeni utilizaţi" se adaugã urmãtorii termeni:
"Certificat de conformitate CE (CoC)
- document eliberat de producãtor şi care certificã faptul cã, în momentul fabricãrii, un vehicul aparţinând seriei tipului omologat comunitar a respectat toate reglementãrile referitoare la omologarea vehiculelor rutiere
Certificat de omologare individualã
- document prin care RAR sau autoritatea de omologare a unui alt stat membru al Uniunii Europene certificã în mod oficial faptul cã un anumit vehicul este omologat individual
Maşinã autopropulsatã pentru lucrãri (utilaj autopropulsat pentru lucrãri, utilaj mobil)
- vehicul autopropulsat special conceput şi construit pentru efectuarea de lucrãri şi care, datoritã caracteristicilor sale constructive, nu este adecvat pentru transportul pasagerilor sau al mãrfurilor. Autovehiculele pe şasiul cãrora sunt montate diverse utilaje nu sunt considerate maşini autopropulsate pentru lucrãri.
MTI
- Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii
Numãr naţional de registru
- numãr acordat de RAR unui vehicul cãruia i s-a acordat omologarea întregului vehicul, în funcţie de tipul/varianta/versiunea/configuraţia elementelor constructive menţionate în cartea de identitate a vehiculului în cadrul aceleiaşi versiuni, dacã este cazul. Numãrul naţional de registru atestã luarea în evidenţã în vederea înmatriculãrii, înregistrãrii sau comercializãrii în România.
SM - stat membru al (state membre ale) Uniunii Europene"

7. Capitolul I se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"CAPITOLUL I
Omologarea individualã şi eliberarea CIV
SUBCAPITOLUL I1
Domeniu de aplicare

1. Prin omologare individualã (denumitã în continuare omologare) RAR atestã cã un vehicul îndeplineşte individual condiţiile constructive şi pe cele privind starea tehnicã, în conformitate cu prezentele reglementãri.
2. Prezenta reglementare conţine condiţiile de omologare şi eliberare a CIV pentru urmãtoarele categorii de vehicule:
2.1. autovehiculele complete, completate sau incomplete, destinate utilizãrii rutiere, având cel puţin 4 roţi şi o vitezã maximã constructivã mai mare de 25 km/h (categoriile de omologare M şi N), precum şi remorcile acestora (categoria de omologare O), cu excepţia vehiculelor care se deplaseazã pe şine, a tractoarelor agricole sau forestiere, a maşinilor autopropulsate pentru lucrãri şi a cvadriciclurilor. Condiţiile constructive pe care trebuie sã le îndeplineascã aceste vehicule sunt prevãzute în cap. IV;
2.2. tractoarele agricole sau forestiere pe roţi, având cel puţin douã axe şi o vitezã maximã constructivã mai mare sau egalã cu 6 km/h (categoria de omologare T), precum şi remorcile agricole sau forestiere (categoria de omologare R). Condiţiile constructive pe care trebuie sã le îndeplineascã tractoarele agricole sau forestiere sunt prevãzute în cap. V, iar în cazul remorcilor agricole sau forestiere se aplicã condiţiile constructive prevãzute în anexa nr. 5 la secţiunea 3 a RNTR 2;
2.3. autovehiculele cu douã sau 3 roţi, având roţi jumelate sau nejumelate, destinate utilizãrii rutiere, precum şi cvadriciclurile (categoria de omologare L). Condiţiile constructive pe care trebuie sã le îndeplineascã aceste vehicule sunt prevãzute în cap. VI. Sunt exceptate:
2.3.1. autovehiculele având o vitezã maximã constructivã care nu depãşeşte 6 km/h;
2.3.2. autovehiculele destinate sã fie conduse de cãtre un pieton;
2.3.3. autovehiculele destinate sã fie utilizate de cãtre persoane cu handicap fizic;
2.3.4. autovehiculele destinate competiţiilor sportive organizate pe drumurile publice sau în afara acestora;
2.3.5. autovehiculele concepute în special pentru utilizarea în afara drumurilor publice şi pentru activitãţi recreative, având 3 roţi simetrice plasate una în faţã şi celelalte douã în spate;
2.3.6. bicicletele cu pedalare asistatã, echipate cu un motor electric auxiliar de o putere nominalã continuã maximã de 0,25 kW, a cãrui alimentare este redusã progresiv şi în final întreruptã atunci când vehiculul atinge o vitezã maximã de 25 km/h sau mai devreme în cazul în care ciclistul se opreşte din pedalat.
3. Omologarea este opţionalã, la cererea solicitantului, pentru urmãtoarele vehicule:
a) vehicule concepute şi fabricate pentru a fi folosite în principal în şantiere, cariere, porturi sau aeroporturi;
b) vehicule concepute şi fabricate pentru a fi folosite de cãtre forţele armate, serviciile de protecţie civilã, serviciile de luptã împotriva incendiilor şi forţele de menţinere a ordinii publice;
c) maşini autopropulsate pentru lucrãri, în mãsura în care aceste vehicule respectã cerinţele aplicabile vehiculelor prevãzute la subpct. 2.1. Astfel de omologãri opţionale nu aduc atingere aplicãrii Directivei 2006/42/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 17 mai 2006 privind echipamentele tehnice şi de modificare a Directivei 95/16/CE , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
4. Omologarea este opţionalã, la cererea solicitantului, şi pentru urmãtoarele vehicule:
a) vehicule destinate exclusiv competiţiilor sportive;
b) prototipuri de vehicule folosite în circulaţia rutierã pe rãspunderea unui producãtor, pentru a efectua un program de încercãri specific, cu condiţia sã fi fost special concepute şi fabricate în acest scop;
c) vehicule istorice.
5. Omologarea se poate aplica, la cererea solicitantului, şi în urmãtoarele cazuri:
5.1. pentru vehiculele care au primit omologarea CE de tip şi care au fost modificate înainte de înmatriculare, înregistrare sau comercializare;
5.2. pentru un anumit vehicul, în timpul etapelor succesive ale fabricãrii sale, în conformitate cu o procedurã de omologare de tip în mai multe etape.
Aceastã procedurã nu poate înlocui o etapã intermediarã în derularea normalã a unei proceduri de omologare de tip în mai multe etape şi nu se poate aplica pentru obţinerea omologãrii etapei iniţiale a unui vehicul.
6. Omologarea şi/sau eliberarea/modificarea CIV sunt condiţionate de completarea de cãtre solicitant a formularului «Cerere activitate RAR» (al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 1) cu date privind identitatea sa, a vehiculului şi a deţinãtorului acestuia. Cererea este înaintatã de cãtre persoana care prezintã vehiculul la omologare. Dacã aceastã persoanã nu este producãtorul sau proprietarul vehiculului, ea trebuie sã fie stabilitã pe teritoriul Comunitãţii. Cererea se va completa de cãtre solicitant pe propria rãspundere, va fi semnatã în prezenţa angajatului RAR care efectueazã prestaţia şi va rãmâne în arhiva RAR, conform prevederilor legale.
SUBCAPITOLUL I2
Metodologia de omologare
7. Omologarea se acordã pentru:
7.1. vehiculele rutiere noi, care nu deţin omologare comunitarã (CE) de tip a întregului vehicul valabilã, fabricate (inclusiv din piese detaşate), importate sau introduse în România, în numãr de cel mult 10 bucãţi de acelaşi tip, de cãtre aceeaşi persoanã juridicã sau fizicã;
7.2. vehiculele rutiere utilizate, care nu au mai fost înmatriculate în România, cu excepţia celor care îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au fost omologate comunitar (CE) de tip;
b) au fost înmatriculate ultima datã într-un SM;
c) nu au suferit modificãri constructive în raport cu datele înscrise în certificatul de înmatriculare;
7.3. vehiculele rutiere înmatriculate/înregistrate în România care au suferit modificãri ale caracteristicilor constructive menţionate în CIV;
7.4. vehiculele rutiere cãrora li s-a înlocuit principalul element de rezistenţã (şasiul sau caroseria, dupã caz).
8. Omologarea se acordã de cãtre RAR în reprezentanţele sale teritoriale şi constã în:
8.1. identificarea vehiculului;
8.2. efectuarea verificãrilor şi, dupã caz, a încercãrilor necesare pentru evaluarea îndeplinirii condiţiilor constructive prevãzute în prezentele reglementãri;
8.3. efectuarea verificãrilor privind starea tehnicã prevãzute în planurile de operaţiuni din RNTR 1;
8.4. acordarea numãrului naţional de registru;
8.5. eliberarea, la cererea solicitantului omologãrii, a unui certificat de omologare individualã (al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 8). Certificatul de omologare individualã trebuie sã conţinã numãrul de identificare al vehiculului în cauzã;
8.6. eliberarea CIV în vederea înmatriculãrii, înregistrãrii sau comercializãrii.
9. Omologarea se acordã dacã vehiculul corespunde descrierii anexate solicitãrii şi dacã rezultatele verificãrilor precizate la pct. 8 demonstreazã îndeplinirea cerinţelor prevãzute în prezentele reglementãri.
10. În cadrul omologãrii, stabilirea caracteristicilor constructive ale vehiculului presupune prelevarea informaţiilor de pe vehicul, compararea lor cu cele din baza de date a RAR şi, dupã caz, cu cele din documentele vehiculului şi validarea acestora.
11. Evaluarea îndeplinirii condiţiilor constructive prevãzute în prezentele reglementãri se realizeazã fie prin verificarea certificatelor de omologare/rapoartelor de încercare emise pe baza directivelor/regulamentelor CEE/CE sau regulamentelor CEE-ONU, fie prin evaluarea îndeplinirii cerinţelor prevãzute în cap. IV, V sau VI, dupã caz.
12. În cadrul omologãrii, RAR nu efectueazã încercãri distructive. RAR va folosi orice informaţie relevantã (documentaţie tehnicã a producãtorului sau documente oficiale ale unei autoritãţi de omologare ori ale unui serviciu tehnic) care stabileşte conformitatea cu condiţiile constructive prevãzute în prezentele reglementãri, furnizatã de solicitant.
13. În locul condiţiilor constructive prevãzute în prezentele reglementãri RAR acceptã orice omologare CE de tip pentru sisteme, componente sau unitãţi tehnice separate acordatã în conformitate cu prevederile legislaţiei comunitare aplicabile.
14. În cazul vehiculelor prevãzute la subpct. 7.1, care deţin omologare de tip naţionalã sau omologare individualã acordatã de un alt SM, omologarea va include, în locul activitãţilor menţionate la subpct. 8.2 şi 8.3, verificarea echivalenţei dintre condiţiile constructive pe baza cãrora vehiculul a fost omologat şi condiţiile constructive prevãzute de prezentele reglementãri. În acest scop, RAR va putea cere solicitantului omologãrii o declaraţie privind prevederile tehnice pe baza cãrora vehiculul a fost omologat, eliberatã de autoritatea competentã a SM care a acordat omologarea individualã sau naţionalã de tip. De asemenea, RAR va putea solicita autoritãţii competente care a acordat omologarea individualã sau naţionalã de tip orice informaţii suplimentare detaliate referitoare la prevederile tehnice îndeplinite de vehiculul în cauzã. Activitãţile menţionate la subpct. 8.2 şi 8.3 se efectueazã în cazul în care nu sunt disponibile informaţiile menţionate anterior privind prevederile tehnice pe baza cãrora vehiculul a fost omologat ori pentru acele condiţii constructive care nu sunt acoperite de omologarea individualã sau naţionalã de tip acordatã de autoritatea competentã a SM. RAR nu acordã omologarea doar în cazul în care existã motive întemeiate de a considera cã condiţiile constructive pe baza cãrora vehiculul a fost omologat nu sunt echivalente cu condiţiile constructive prevãzute de prezentele reglementãri.
15. În cazul vehiculelor prevãzute la subpct. 7.2, care au fost înmatriculate ultima datã în alt SM, omologarea va include, în locul activitãţilor menţionate la subpct. 8.2, verificarea echivalenţei dintre condiţiile constructive pe baza cãrora vehiculul a fost omologat şi condiţiile constructive prevãzute de legislaţia în vigoare în România la data primei înmatriculãri a vehiculului (sau anul de fabricaţie al vehiculului, dacã data primei înmatriculãri nu este cunoscutã). În acest scop, RAR va putea cere solicitantului omologãrii o declaraţie privind prevederile tehnice pe baza cãrora vehiculul a fost omologat, eliberatã de autoritatea competentã a SM care a acordat omologarea individualã sau naţionalã de tip. Activitãţile menţionate la subpct. 8.2 se efectueazã în cazul în care nu sunt disponibile informaţiile menţionate anterior privind prevederile tehnice pe baza cãrora vehiculul a fost omologat ori pentru acele condiţii constructive care nu sunt acoperite de omologarea individualã sau naţionalã de tip acordatã de autoritatea competentã a SM. RAR nu acordã omologarea doar în cazul în care existã motive întemeiate de a considera cã condiţiile constructive pe baza cãrora vehiculul a fost omologat nu sunt echivalente cu condiţiile constructive prevãzute de legislaţia în vigoare în România la data primei înmatriculãri a vehiculului (sau anul de fabricaţie al vehiculului, dacã data primei înmatriculãri nu este cunoscutã).
Dacã este cazul, la efectuarea activitãţilor prevãzute la subpct. 8.2 se vor avea în vedere condiţiile constructive prevãzute de legislaţia în vigoare în România la data primei înmatriculãri a vehiculului (sau anul de fabricaţie al vehiculului, dacã data primei înmatriculãri nu este cunoscutã).
16. În cazul unui vehicul care este conform cu dispoziţiile Directivei 2007/46/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 5 septembrie 2007 de stabilire a unui cadru pentru omologarea autovehiculelor şi remorcilor acestora, precum şi a sistemelor, componentelor şi unitãţilor tehnice separate destinate vehiculelor respective şi cu actele de reglementare enumerate în anexa IV sau XI la Directiva 2007/46/CE , RAR va acorda numãrul naţional de registru şi va elibera CIV în vederea înmatriculãrii, înregistrãrii sau a comercializãrii fãrã efectuarea activitãţilor menţionate la subpct. 8.2 şi 8.3 în cazul vehiculelor noi, respectiv a activitãţilor menţionate la subpct. 8.2 în cazul vehiculelor utilizate, dupã identificarea acestora şi verificarea echivalenţei dintre condiţiile constructive pe baza cãrora vehiculul a fost omologat şi condiţiile constructive prevãzute de legislaţia în vigoare în România la data primei înmatriculãri a vehiculului (sau anul de fabricaţie al vehiculului, dacã data primei înmatriculãri nu este cunoscutã).
17. Vehiculele rutiere prezentate în vederea omologãrii, care nu pot fi identificate de RAR din cauza lipsei sau modificãrii numerelor de identificare a acestora, aşa cum au fost ele realizate de cãtre producãtor sau de cãtre autoritãţile competente, dupã caz, nu pot obţine acordarea omologãrii.
18. În cazul în care un solicitant doreşte sã comercializeze, sã înmatriculeze sau sã punã în circulaţie într-un alt SM un vehicul cãruia RAR i-a acordat o omologare începând cu data intrãrii în vigoare a prezentelor reglementãri, RAR îi furnizeazã solicitantului, la cerere, o declaraţie privind condiţiile constructive pe baza cãrora vehiculul a fost omologat.
19. În cazul în care un anumit vehicul, care a fost omologat de cãtre RAR începând cu data intrãrii în vigoare a prezentelor reglementãri, urmeazã a fi înmatriculat într-un alt SM, RAR va furniza, la solicitarea autoritãţii de omologare din SM respectiv, orice informaţii suplimentare detaliate privind natura condiţiilor constructive îndeplinite de vehiculul în cauzã.
SUBCAPITOLUL I3
Exceptãri de la anumite cerinţe privind omologarea
20. Omologarea şi eliberarea CIV pentru vehiculele istorice, autovehiculele destinate competiţiilor sportive şi pentru vehiculele aparţinând misiunilor diplomatice şi reprezentanţelor organizaţiilor internaţionale acreditate la Bucureşti, precum şi membrilor acestora se efectueazã în urmãtoarele condiţii:
20.1. Vehiculele istorice sunt cele pentru care perioada trecutã de la încetarea fabricaţiei tipului respectiv de vehicul (care a utilizat acelaşi tip de caroserie şi acelaşi tip de motor) este de cel puţin 30 de ani. Vehiculele istorice pot fi originale, restaurate sau reconstruite, sens în care deţinãtorii lor vor obţine un atestat de vehicul istoric, emis de autoritatea naţionalã a FIVA în România, Retromobil Club România. Pentru vehiculele istorice, RAR elibereazã CIV dacã vehiculul deţine un atestat de vehicul istoric şi dacã el corespunde în ceea ce priveşte verificarea stãrii tehnice, având în vedere caracteristicile tehnice de la data primei înmatriculãri a vehiculului (sau anul de fabricaţie al vehiculului, dacã data primei înmatriculãri nu este cunoscutã). RAR menţioneazã în CIV eliberate vehiculelor istorice textul «Vehicul istoric». Totuşi, dacã RAR constatã cã un vehicul cu atestat de vehicul istoric nu îndeplineşte condiţiile necesare pentru încadrarea în aceastã categorie, nu elibereazã CIV. De asemenea, tot pe baza atestatului de vehicul istoric se va înscrie textul «Vehicul istoric» şi în CIV deja eliberate pentru vehiculele istorice înmatriculate în România.
20.2. Pentru autovehiculele destinate competiţiilor sportive, RAR elibereazã CIV în baza fişei de omologare emise de Federaţia Internaţionalã a Automobilului (FIA), în conformitate cu anexa J la Codul sportiv internaţional, şi dacã vehiculul corespunde în ceea ce priveşte verificarea stãrii tehnice efectuate de cãtre RAR, având în vedere caracteristicile tehnice specifice.
20.3. Autovehiculele aparţinând misiunilor diplomatice şi reprezentanţelor organizaţiilor internaţionale acreditate la Bucureşti, precum şi membrilor acestora sunt exceptate de la respectarea prevederilor privind emisiile poluante impuse prin prezentele reglementãri, omologarea astfel acordatã fiind valabilã numai pentru perioada înmatriculãrii lor în sistem CD/TC.
SUBCAPITOLUL I4
Metodologia de eliberare a CIV
21. CIV conţine date despre vehicul şi proprietarii pe numele cãrora acesta a fost înmatriculat succesiv. Datele despre vehicul se înscriu de cãtre RAR şi, dupã caz, de producãtorul vehiculului sau reprezentantul autorizat al acestuia, iar datele despre proprietari se înscriu de cãtre autoritatea competentã care efectueazã înmatricularea, potrivit legii. La înstrãinarea vehiculului, ultimul proprietar al acestuia are obligaţia de a transmite dobânditorului CIV.
22. CIV se elibereazã de cãtre RAR:
22.1. pentru vehiculele noi, care deţin omologare comunitarã CE de tip a întregului vehicul valabilã şi pentru care se prezintã originalul sau duplicatul CoC, dupã identificarea acestora (subpct. 8.1);
22.2. pentru vehiculele noi, care deţin omologare comunitarã CE de tip a întregului vehicul valabilã şi pentru care nu se prezintã originalul sau duplicatul CoC, dupã identificarea acestora (subpct. 8.1) şi verificarea conformitãţii cu tipul de vehicul omologat CE;
22.3. pentru vehiculele utilizate, care nu au mai fost înmatriculate sau înregistrate în România şi care îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au fost omologate comunitar (CE) de tip;
b) au fost înmatriculate ultima datã într-un SM;
c) nu au suferit modificãri constructive în raport cu datele înscrise în certificatul de înmatriculare, dupã identificarea acestora (subpct. 8.1), verificarea conformitãţii cu tipul de vehicul omologat CE şi efectuarea verificãrii lor tehnice (subpct. 8.3);
22.4. pentru vehiculele înmatriculate în România şi care nu deţin CIV, dupã identificarea acestora (subpct. 8.1) şi efectuarea verificãrii lor tehnice (subpct. 8.3);
22.5. pentru vehiculele cãrora RAR le-a acordat omologarea individualã (prevãzute la subpct. 7.1-7.4).
Eliberarea CIV pentru vehiculele prevãzute la subpct. 22.1-22.4 include şi acordarea numãrului naţional de registru.
23. CIV se poate elibera numai pentru vehiculele care pot fi identificate, respectiv cele pentru care RAR stabileşte un numãr de identificare valid.
24. Vehiculele rutiere prezentate în vederea eliberãrii CIV care nu pot fi identificate de RAR din cauza lipsei sau a modificãrii numerelor de identificare a acestora, aşa cum au fost ele realizate de cãtre producãtor sau de cãtre autoritãţile competente, dupã caz, nu pot obţine eliberarea CIV.
25. În cazul pierderii, furtului sau distrugerii CIV, RAR poate emite un duplicat al CIV, cu avizul autoritãţii competente care a efectuat înmatricularea sau înregistrarea. De asemenea, RAR poate emite un duplicat al CIV şi în cazul refuzului de predare a CIV constatat de executorul judecãtoresc, cu ocazia executãrii silite. Duplicatul unei CIV se emite numai pe baza înregistrãrilor din sistemul informatic al RAR, fãrã prezentarea vehiculului.
26. În cazurile prevãzute la pct. 25, pentru CIV emise de cãtre titularii omologãrii de tip/numãrului naţional de registru şi care nu au fost utilizate la înmatriculare/înregistrare, o altã CIV va fi emisã de titularul omologãrii de tip/numãrului naţional de registru. În acest sens, este necesar ca titularul omologãrii de tip/numãrului naţional de registru sã emitã o adresã cãtre RAR prin care sã solicite anularea CIV iniţiale şi în care sã menţioneze seria noii CIV emise pentru respectivul vehicul.
27. La epuizarea spaţiului destinat înscrierii caracteristicilor tehnice ale vehiculului ori a datelor de identitate a deţinãtorilor, RAR elibereazã o nouã CIV. De asemenea, RAR elibereazã o nouã CIV la orice schimbare a numãrului de identificare al unui vehicul.
28. RAR poate elibera CIV cu valabilitate limitatã de 30 de zile pentru vehiculele care nu corespund integral cerinţelor de omologare/eliberare a CIV, pentru scoaterea lor din ţarã.
29. Pentru alte situaţii sau în cazul în care se solicitã eliberarea CIV cu valabilitate limitatã mai mare de 30 de zile este necesarã aprobarea MTI.
30. În cazurile prevãzute la pct. 28 şi 29, valabilitatea CIV se socoteşte de la data înmatriculãrii vehiculului respectiv.
31. CIV completatã numai cu datele despre vehicul se elibereazã de RAR:
31.1. solicitantului activitãţii de omologare, pentru vehiculele menţionate la subpct. 22.5;
31.2. solicitantului activitãţii de eliberare a CIV, pentru vehiculele menţionate la subpct. 22.1-22.4;
31.3. deţinãtorului vehiculului sau împuternicitului legal al acestuia, în cadrul activitãţii de eliberare a duplicatului unei CIV sau la eliberarea unei alte CIV, dacã cea iniţialã a fost luatã în evidenţã de cãtre autoritatea competentã de înmatriculare;
31.4. solicitantului activitãţii de eliberare a duplicatului unei CIV, dacã cea iniţialã a fost emisã de RAR şi nu a fost luatã în evidenţã de cãtre autoritatea competentã de înmatriculare.
SUBCAPITOLUL I5
Cerinţe privind vehiculele rutiere înmatriculate sau înregistrate în România, care au suferit modificãri ale caracteristicilor constructive menţionate în CIV
32. Pentru menţinerea în circulaţie, vehiculele rutiere înmatriculate sau înregistrate în România, care au suferit modificãri ale caracteristicilor constructive menţionate în CIV, trebuie supuse omologãrii şi modificãrii CIV.
La omologare se aplicã condiţiile constructive în vigoare în România la data primei înmatriculãri a vehiculului (sau anul de fabricaţie al vehiculului, dacã data primei înmatriculãri nu este cunoscutã).
În cazul în care modificãrile efectuate conduc la modificarea categoriei de omologare, se aplicã condiţiile constructive în vigoare în România la data omologãrii efectuate ca urmare a modificãrii vehiculului, cu excepţia cerinţelor privind emisiile poluante, condiţia aplicabilã fiind aceea de a se menţine cel puţin aceeaşi normã de poluare EURO în raport cu autovehiculul care a fost modificat.
33. La modificãrile menţionate la pct. 32, în cazul intervenţiei la sistemele care privesc siguranţa circulaţiei, protecţia mediului, eficienţa energeticã şi protecţia împotriva furturilor şi care sunt reglementate de directivele/regulamentele CEE/CE sau de regulamentele CEE-ONU, trebuie utilizate numai echipamente, componente, entitãţi tehnice, piese şi materiale de exploatare de origine sau omologate ori certificate conform legislaţiei în vigoare.
34. Modificãrile menţionate la pct. 32 pot fi efectuate numai de operatori economici autorizaţi de RAR, conform legislaţiei în vigoare.
35. Modificarea unui vehicul este acceptatã, iar RAR modificã datele înscrise în CIV numai dacã:
- evaluarea tehnicã efectuatã stabileşte cã modificarea respectivã este compatibilã din punct de vedere tehnic cu caracteristicile constructive ale vehiculului;
- modificarea respectivã nu influenţeazã în mod negativ, în ceea ce priveşte siguranţa rutierã şi protecţia mediului, comportamentul sistemelor, componentelor sau unitãţilor tehnice separate ale vehiculului;
- sunt respectate integral prevederile legislaţiei şi reglementãrilor tehnice aplicabile la omologare, în conformitate cu prezentele reglementãri.
Respectarea cerinţelor de mai sus poate fi doveditã fie pe baza documentaţiei tehnice, fie prin efectuarea verificãrilor şi/sau a testelor necesare.
36. RAR modificã CIV/elibereazã o nouã CIV numai la solicitarea deţinãtorului înscris în CIV.
37. Prevederile privind montarea de cãtre carosieri individuali a suprastructurii şi a platformei pentru încãrcare la vehiculele utilitare sunt prevãzute în anexa nr. 4.
38. Prevederile privind protecţia ocupanţilor autovehiculelor contra deplasãrii mãrfurilor (încãrcãturii) sunt prevãzute în anexa nr. 5.
39. Lista cu modificãrile speciale aduse autovehiculelor în scopul conducerii de cãtre persoanele cu handicap şi/sau în scopul preluãrii şi transportãrii persoanelor cu handicap grav sau accentuat este prevãzutã în anexa nr. 9.
SUBCAPITOLUL I6
Prevederi finale
40. Definirea categoriilor de folosinţã ale vehiculelor, clasificarea vehiculelor pe categorii de omologare, precum şi definirea tipurilor de caroserie şi a claselor pentru autovehiculele pentru transportul de pasageri sunt prevãzute în RNTR 2.
41. MTI poate acorda exceptãri de la unele prevederi ale prezentelor reglementãri, aplicabile la omologare/eliberarea CIV, cu condiţia de a se impune respectarea unor condiţii alternative, astfel încât sã nu fie afectate în mod semnificativ siguranţa rutierã şi protecţia mediului.
În certificatul de omologare individualã se vor menţiona derogãrile acordate. De asemenea, în CIV se vor menţiona sintetic derogãrile acordate.
42. Viteza maximã constructivã a vehiculelor rutiere, puterea netã a motorului şi cilindreea motorului care se înscriu în CIV sunt cele indicate de producãtor.
Pentru autovehiculele din categoriile M şi N, prevãzute cu limitator de vitezã sau cu sistem integrat de limitare a vitezei, în CIV se va înscrie viteza maximã care nu poate fi depãşitã constructiv, datoritã limitatorului de vitezã sau sistemului integrat de limitare a vitezei, şi care este declaratã de cãtre solicitantul omologãrii/eliberãrii CIV în documentele tehnice prezentate în vederea omologãrii/eliberãrii CIV.
În cazul constatãrii unor neconcordanţe majore între caracteristicile tehnice ale vehiculului şi datele indicate de solicitantul omologãrii/eliberãrii CIV, RAR poate proceda la verificarea acestor date pe bazã de documente, rapoarte de încercare sau testare, dupã caz.
43. Anul de fabricaţie care se înscrie în CIV reprezintã anul codificat de producãtor în structura VIN sau, dacã acesta nu este prevãzut de producãtor, anul calendaristic în timpul cãruia a fost fabricat vehiculul.
44. Caracteristicile şi performanţele care nu sunt reglementate prin reglementãri naţionale, directive CE/CEE individuale, regulamente (CE) individuale sau regulamente CEE-ONU ori prin orice alte acte normative care nu sunt menţionate de prezentele reglementãri nu se verificã de RAR şi se înscriu în documentele eliberate de RAR, inclusiv în CIV, în conformitate cu datele declarate de solicitantul omologãrii/eliberãrii CIV pe propria rãspundere a acestuia. Orice consecinţe de naturã juridicã, administrativã şi/sau economicã ce decurg din respectiva declaraţie vor fi suportate de solicitantul omologãrii.
45. Vehiculele complete, completate, carosate sau modificate pentru a fi utilizate de forţele armate, forţele de menţinere a ordinii publice (forţele de securitate a statului, de poliţie, de jandarmerie sau poliţia de frontierã), serviciile de protecţie civilã, serviciile de luptã împotriva incendiilor (pompieri) şi alte servicii de urgenţã (servicii de ambulanţã şi medicinã, pentru acordarea ajutorului de urgenţã sau servicii de descarcerare) se pot omologa de cãtre RAR ca vehicule speciale.
Pentru aceste vehicule MTI poate acorda derogãri de la cerinţele prevãzute la omologare, pentru elementele constructive specifice utilizãrii speciale, atunci când respectarea cerinţelor tehnice este incompatibilã cu utilizarea respectivã.
În vederea omologãrii, solicitantul omologãrii trebuie sã punã la dispoziţia RAR un document emis de autoritatea competentã, prin care sã fie precizate elementele constructive specifice utilizãrii speciale, care justificã încadrarea vehiculului respectiv ca vehicul special şi, dupã caz, acordarea unor derogãri de la cerinţele prevãzute la omologare.
În certificatul de omologare individualã se vor menţiona derogãrile acordate. De asemenea, în CIV se vor menţiona sintetic derogãrile acordate.
În CIV se va menţiona faptul cã vehiculul va putea fi utilizat cu o altã destinaţie numai dupã reomologarea de cãtre RAR. La reomologare se vor aplica cerinţele tehnice care erau în vigoare la data fabricaţiei vehiculului respectiv.
46. La aplicarea directivelor CE/CEE, regulamentelor (CE) sau regulamentelor CEE-ONU prevãzute în prezentele reglementãri se au în vedere modificãrile aplicabile în conformitate cu prevederile RNTR 2.
47. În cazul în care la aplicarea prezentelor prevederi se are în vedere anul de fabricaţie al unui vehicul, la omologare se vor aplica prevederile în vigoare la data de 1 ianuarie a anului de fabricaţie."

8. Capitolul II se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"CAPITOLUL II
Metodologia de certificare a autenticitãţii
1. Certificarea autenticitãţii se efectueazã de cãtre RAR:
1.1. pentru vehiculele rutiere utilizate care nu au mai fost înmatriculate în România şi care se supun omologãrii şi/sau eliberãrii CIV;
1.2. pentru vehiculele rutiere care sunt sau au mai fost înmatriculate în România şi care îşi schimbã deţinãtorul.
2. Sunt exceptate de la certificarea autenticitãţii autovehiculele destinate competiţiilor sportive şi vehiculele istorice.
3. Certificarea autenticitãţii se efectueazã prin metode nedistructive, în spaţii dotate cu echipamente specifice.
4. Certificarea autenticitãţii este condiţionatã de completarea de cãtre solicitant a formularului "Cerere activitate RAR" cu date privind identitatea sa, a vehiculului şi a deţinãtorului acestuia. Cererea se va completa de cãtre solicitant pe propria rãspundere, va fi semnatã în prezenţa angajatului RAR care efectueazã prestaţia şi va rãmâne în arhiva RAR, conform prevederilor legale.
5. Pentru vehiculele precizate la subpct. 1.1, la certificarea autenticitãţii se verificã dacã:
5.1. principalele elemente de identificare ale vehiculului sunt originale şi/sau nu au fost supuse unor modificãri neautorizate;
5.2. formularul-tip al documentului care confirmã înmatricularea anterioarã a vehiculului, eliberat de autoritãţile competente din ţara de provenienţã, este autentic. Verificarea formularului-tip se face numai pentru documentele al cãror model etalon se regãseşte în baza de date a RAR;
5.3. vehiculul nu figureazã ca dat în urmãrire pe plan internaţional la data efectuãrii certificãrii autenticitãţii, potrivit bazei de date puse la dispoziţia RAR de autoritãţile competente din România.
6. Pentru vehiculele prevãzute la subpct. 1.2, la certificarea autenticitãţii se verificã dacã:
6.1. se menţin principalele elemente de identificare şi caracteristicile constructive ale vehiculului în aceeaşi configuraţie ca la momentul omologãrii/eliberãrii CIV;
6.2. vehiculul nu figureazã ca dat în urmãrire pe plan intern la data efectuãrii certificãrii autenticitãţii, potrivit bazei de date puse la dispoziţia RAR de autoritãţile competente din România.
7. Pentru vehiculele care corespund din punctul de vedere al certificãrii autenticitãţii, RAR emite Certificatul de autenticitate. Acest document este valabil pentru o singurã înmatriculare, dar nu mai mult de 60 de zile calendaristice de la data eliberãrii sale.
8. Pentru vehiculele care nu corespund certificãrii autenticitãţii, în raportul de verificare eliberat se menţioneazã motivele deciziei RAR."
9. Capitolul III se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"CAPITOLUL III
Omologarea în cazul înlocuirii şasiului/caroseriei
1. Prin înlocuirea şasiului/caroseriei unui vehicul se înţelege totalitatea operaţiunilor determinate de schimbarea şasiului/caroseriei cu un alt şasiu/o altã caroserie compatibil(ã), în condiţiile prevãzute în prezentele reglementãri.
2. Noua configuraţie a vehiculului se supune omologãrii. Condiţiile constructive aplicabile la omologarea determinatã de înlocuirea şasiului/caroseriei sunt cele prevãzute în prezentele reglementãri, ţinându-se cont de anul de fabricaţie a vehiculului iniţial, numai dacã sunt îndeplinite cumulativ urmãtoarele cerinţe:
2.1. vehiculul iniţial deţine CIV sau cel puţin este înmatriculat în România;
2.2. noul element de rezistenţã (şasiul/caroseria) este compatibil cu cel iniţial;
2.3. în cazul autovehiculelor, s-a pãstrat motorul înscris în CIV sau cel puţin în certificatul de înmatriculare.
Totuşi, în cazul unui autovehicul din categoria M(2) sau M(3) se va impune respectarea cerinţelor privind amenajarea interioarã în vigoare la data omologãrii noii configuraţii a acestuia.
3. În cazul în care cel puţin una dintre cerinţele prevãzute la subpct. 2.1, 2.2 şi 2.3 nu este îndeplinitã, omologarea vehiculului astfel obţinut se face prin raportare la condiţiile constructive prevãzute în prezentele reglementãri, ţinându-se cont de anul de fabricaţie a subansamblului care constituie noul element principal de rezistenţã.
4. Se considerã cã douã caroserii/şasiuri sunt compatibile în sensul subpct. 2.2 dacã ele sunt destinate unor vehicule identice cel puţin în ceea ce priveşte urmãtoarele caracteristici:
4.1. marca, admiţându-se ca excepţie vehiculele fabricate sub licenţã (pentru toate categoriile de vehicule);
4.2. tipul desemnat de cãtre producãtor în conformitate cu definiţia din directiva-cadru specificã (pentru toate categoriile de vehicule);
4.3. tipul caroseriei (numai pentru vehiculele din categoria M);
4.4. numãrul de axe (pentru toate categoriile de vehicule).
5. Se va proceda la înlocuirea efectivã a şasiului/caroseriei numai dupã obţinerea de cãtre solicitant a acceptului de efectuare a acestei operaţiuni, eliberat de cãtre RAR, inclusiv pe baza identificãrii vehiculului iniţial. RAR nu omologheazã şi nu elibereazã/modificã CIV pentru un vehicul la care s-a înlocuit şasiul/caroseria sau la care s-a înlocuit numai elementul purtãtor al numãrului de identificare, dacã vehiculul iniţial este blocat în sistemul informatic al RAR. Înlocuirea şasiului/caroseriei se efectueazã numai în ateliere de reparaţii autorizate conform legislaţiei în vigoare pentru aceastã activitate.
6. Dacã prevederile pct. 5 sunt îndeplinite, iar rezultatele verificãrilor efectuate în cadrul omologãrii demonstreazã îndeplinirea cerinţelor aplicabile, în CIV eliberatã/modificatã conform cap. I RAR va înscrie menţiunea referitoare la înlocuirea şasiului/caroseriei.
7. Omologarea unui vehicul care se prezintã la RAR pentru înscrierea menţiunii privitoare la înlocuirea şasiului/caroseriei care s-a efectuat anterior datei de 1 ianuarie 2006 se acordã, de asemenea, pe baza cerinţelor tehnice prevãzute în prezentele reglementãri, ţinându-se cont de anul de fabricaţie a vehiculului iniţial, numai dacã sunt îndeplinite cumulativ urmãtoarele cerinţe:
7.1. sunt îndeplinite cerinţele prevãzute la subpct. 2.1-2.3;
7.2. se atestã prin documente data achiziţiei şasiului/caroseriei şi data efectuãrii operaţiunii de înlocuire (facturã/deviz/adeverinţã atelier privind lucrãrile efectuate sau declaraţie pe propria rãspundere autentificatã notarial, dacã lucrarea a fost efectuatã în regie proprie).
8. În cazul în care cel puţin una dintre cerinţele prevãzute la subpct. 7.1 şi 7.2 nu este îndeplinitã, omologarea vehiculului astfel obţinut se face prin raportare la condiţiile constructive prevãzute în prezentele reglementãri, ţinându-se cont de anul de fabricaţie a subansamblului care constituie noul element principal de rezistenţã.
9. Şasiurile/Caroseriile iniţiale ale vehiculelor cãrora li s-a înlocuit principalul element al structurii de rezistenţã nu se mai pot folosi pentru echiparea altor vehicule.
10. Şasiurile/Caroseriile provenite de la vehicule radiate în vederea casãrii nu se pot folosi pentru echiparea altor vehicule.
11. Nu se supun omologãrii vehiculele la care s-a înlocuit numai elementul de caroserie/şasiu purtãtor al numãrului de identificare, respectiv partea componentã a structurii de rezistenţã care constituie suportul numãrului de identificare poansonat şi pe care producãtorul o livreazã ca piesã de schimb.
12. Pentru un vehicul, RAR acceptã înlocuirea elementului precizat la pct. 11 şi modificã în consecinţã CIV numai dacã:
12.1. elementul montat pe vehicul constituie o piesã de schimb nouã;
12.2. reparaţia s-a efectuat într-un atelier de reparaţii autorizat conform legislaţiei în vigoare pentru activitatea de intervenţie la structura de rezistenţã.
13. Modificarea CIV se poate face şi pentru vehiculele la care elementul de şasiu/caroserie purtãtor al numãrului de identificare a fost înlocuit anterior datei de 1 ianuarie 2006, fãrã respectarea prevederilor subpct. 12.2, numai dacã:
13.1. elementul montat pe vehicul constituie o piesã de schimb nouã;
13.2. în absenţa numãrului de identificare poansonat, celelalte indicii regãsite pe vehicul confirmã identitatea acestuia (an de fabricaţie, cod şi serie motor, succesiune de culori, elemente specifice perioadei de fabricaţie etc.);
13.3. se atestã prin documente data achiziţiei piesei de schimb şi data efectuãrii operaţiunii de înlocuire (facturã/deviz/adeverinţã atelier privind lucrãrile efectuate sau declaraţie pe propria rãspundere autentificatã notarial, dacã lucrarea a fost efectuatã în regie proprie).
14. În cazul în care vehiculul nu se încadreazã în prevederile pct. 12 sau 13, acesta nu va putea beneficia de eliberarea/modificarea CIV."
10. Dupã capitolul III se introduce un nou capitol, capitolul III^1, cu urmãtorul cuprins:
"CAPITOLUL III^1
Eliberarea atestatului tehnic pentru vehiculele care nu se supun omologãrii şi/sau eliberãrii CIV
1. La cerere, RAR poate elibera în cazul vehiculelor care nu se supun omologãrii şi/sau eliberãrii CIV un atestat tehnic, al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 10.
2. Condiţiile constructive care trebuie îndeplinite de aceste vehicule în vederea obţinerii atestatului tehnic sunt cele prevãzute în cap. VII.
3. Eliberarea de cãtre RAR a atestatului tehnic pentru maşinile autopropulsate pentru lucrãri nu exonereazã deţinãtorul maşinii autopropulsate pentru lucrãri de la respectarea celorlalte prevederi legale aplicabile pentru introducerea pe piaţã şi/sau introducerea în circulaţie a acesteia."
11. La capitolul IV, subpunctul 2.7 se abrogã.
12. La capitolul IV, subpunctul 4.3 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"4.3. Vehiculele fabricate dupã 31 martie 2001 care fac parte din categoriile M(2), M(3), N(2) şi N(3) (cu excepţia celor cu mai mult de 4 axe), precum şi O(3) şi O(4) trebuie sã fie prevãzute cu ABS. Dacã un autovehicul înmatriculat în România este transformat în categoria M(2) sau M(3), acesta trebuie prevãzut cu ABS."
13. La capitolul IV, subpunctul 5.1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"5.1. Instalaţia de iluminare şi semnalizare luminoasã trebuie sã cuprindã dispozitivele menţionate în anexa nr. 2."
14. La capitolul IV, subpunctul 5.2 se abrogã.
15. La capitolul IV, subpunctul 6.1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"6.1. Avertizorul sonor trebuie sã emitã un sunet uniform şi constant; spectrul sãu acustic nu trebuie sã se modifice sensibil în timpul funcţionãrii."
16. La capitolul IV, punctul 7 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"7. Condiţii privind motorul şi protecţia mediului
7.1. Omologarea se acordã numai pentru autovehiculele pentru care se poate stabili, pe bazã de documente tehnice privind datele de omologare sau teste efectuate de un serviciu tehnic notificat la Comisia Europeanã, norma de poluare în conformitate cu legislaţia comunitarã aplicabilã în funcţie de categorie (norme EURO).
7.2. Autovehiculele noi echipate cu mas din categoriile M şi N, precum şi cele echipate cu mac din categoriile M(1) şi N(1) trebuie sã corespundã prevederilor Directivei 70/220/CEE , cu aplicarea valorilor-limitã prevãzute la linia B a tabelului de la pct. 5.3.1.4 al anexei I la Directiva 70/220/CEE , modificatã de Directiva 98/69/CE (EURO 4). Se acceptã ca alternativã prezentarea unui raport de încercare întocmit de un serviciu tehnic notificat la Comisia Europeanã, care atestã efectuarea testului de tip I din anexa III la Directiva 70/220/CEE , cu aplicarea valorilor-limitã prevãzute la linia B a tabelului de la pct. 5.3.1.4 al anexei I la Directiva 70/220/CEE , modificatã de Directiva 98/69/CE (EURO 4).
7.3. Începând cu data de 1 ianuarie 2011, autovehiculele noi din categoriile M(1), M(2) şi N(1) clasa I, cu o masã de referinţã de cel mult 2.610 kg, trebuie sã corespundã prevederilor Regulamentului (CE) nr. 715/2007 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 iunie 2007 privind omologarea de tip a autovehiculelor în ceea ce priveşte emisiile provenind de la vehiculele uşoare pentru pasageri şi de la vehiculele uşoare comerciale (Euro 5 şi Euro 6) şi privind accesul la informaţiile referitoare la repararea şi întreţinerea vehiculelor, cu aplicarea valorilor-limitã prevãzute în tabelul 1 de la anexa I la Regulamentul (CE) nr. 715/2007 (EURO 5), cu modificãrile ulterioare. Se acceptã ca alternativã prezentarea unui raport de încercare întocmit de un serviciu tehnic notificat la Comisia Europeanã, care atestã efectuarea testului de tip I din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 692/2008 al Comisiei din 18 iulie 2008 de punere în aplicare şi modificare a Regulamentului (CE) nr. 715/2007 al Parlamentului European şi al Consiliului privind omologarea de tip a autovehiculelor în ceea ce priveşte emisiile provenind de la vehiculele uşoare pentru pasageri şi de la vehiculele uşoare comerciale (Euro 5 şi Euro 6) şi privind accesul la informaţiile referitoare la repararea şi întreţinerea vehiculelor, cu aplicarea valorilor-limitã prevãzute în tabelul 1 de la anexa I la Regulamentul (CE) nr. 715/2007 (EURO 5).
7.4. Începând cu 1 ianuarie 2012, autovehiculele noi din categoria N(1) clasele II şi III, din categoria N(2) şi autovehiculele noi concepute pentru a îndeplini nevoi sociale specifice, cu o masã de referinţã de cel mult 2.610 kg, trebuie sã corespundã prevederilor Regulamentului (CE) nr. 715/2007 , cu modificãrile ulterioare, cu aplicarea valorilor-limitã prevãzute în tabelul 1 de la anexa I la Regulamentul (CE) nr. 715/2007 (EURO 5). Se acceptã ca alternativã prezentarea unui raport de încercare întocmit de un serviciu tehnic notificat la Comisia Europeanã, care atestã efectuarea testului de tip I din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 692/2008 , cu aplicarea valorilor-limitã prevãzute în tabelul 1 de la anexa I la Regulamentul (CE) nr. 715/2007 (EURO 5). Pentru încercarea privind emisiile la ţeava de evacuare, valorile-limitã care se aplicã autovehiculelor concepute pentru a îndeplini nevoi sociale specifice sunt aceleaşi cu valorile-limitã pentru autovehiculele din categoria N(1) clasa III.
7.5. Începând cu 1 septembrie 2015, autovehiculele noi din categoriile M(1), M(2) şi N(1) clasa I, cu o masã de referinţã de cel mult 2.610 kg, trebuie sã corespundã prevederilor Regulamentului (CE) nr. 715/2007 , cu aplicarea valorilor-limitã prevãzute în tabelul 2 de la anexa I la Regulamentul (CE) nr. 715/2007 (EURO 6). Se acceptã ca alternativã prezentarea unui raport de încercare întocmit de un serviciu tehnic notificat la Comisia Europeanã, care atestã efectuarea testului de tip I din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 692/2008 , cu aplicarea valorilor-limitã prevãzute în tabelul 2 de la anexa I la Regulamentul (CE) nr. 715/2007 (EURO 6).
7.6. Începând cu 1 septembrie 2016, autovehiculele noi din categoria N(1) clasele II şi III şi din categoria N(2), cu o masã de referinţã de cel mult 2.610 kg, trebuie sã corespundã prevederilor Regulamentului (CE) nr. 715/2007 , cu aplicarea valorilor-limitã prevãzute în tabelul 2 de la anexa I la Regulamentul (CE) nr. 715/2007 (EURO 6). Se acceptã ca alternativã prezentarea unui raport de încercare întocmit de un serviciu tehnic notificat la Comisia Europeanã, care atestã efectuarea testului de tip I din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 692/2008 , cu aplicarea valorilor-limitã prevãzute în tabelul 2 de la anexa I la Regulamentul (CE) nr. 715/2007 (EURO 6).
7.7. Prin masã de referinţã se înţelege masa proprie a autovehiculului din care se scade masa conducãtorului auto de 75 kg şi la care se adaugã o masã uniformã de 100 kg.
7.8. Prin autovehicule concepute pentru a îndeplini nevoi sociale specifice se înţelege autovehiculele echipate cu motoare cu aprindere prin comprimare din categoria M(1), care pot fi unul dintre urmãtoarele:
a) autovehicule speciale, cu o masã de referinţã mai mare de 2.000 kg;
b) autovehicule cu o masã de referinţã mai mare de 2.000 kg şi concepute pentru transportul a 7 sau mai multe persoane, inclusiv conducãtorul auto, cu excepţia, de la 1 septembrie 2012, a autovehiculelor din categoria M(1)G;
c) autovehicule cu o masã de referinţã mai mare de 1.760 kg, construite în mod special pentru scopuri comerciale şi care permit utilizarea de scaune rulante pentru persoane cu handicap fizic în interiorul autovehiculului.
7.9. Omologarea poate fi acordatã în baza Regulamentului (CE) nr. 715/2007 şi autovehiculelor din categoriile M(1), M(2), N(1) şi N(2), cu o masã de referinţã de cel mult 2.840 kg şi care îndeplinesc condiţiile prevãzute de regulament şi de mãsurile sale de punere în aplicare.
7.10. Autovehiculele noi din categoriile M(2), M(3) şi N echipate cu mac sau cu mas care funcţioneazã cu GPL sau GNC trebuie sã corespundã prevederilor Directivei 2005/55/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 28 septembrie 2005 privind apropierea legislaţiilor statelor membre cu privire la mãsurile care trebuie luate împotriva emisiilor de gaze şi de particule poluante provenite de la motoarele cu aprindere prin comprimare utilizate la vehicule şi împotriva emisiilor de gaze poluante provenite de la motoarele cu aprindere prin scânteie alimentate cu gaz sau cu gaz petrolier lichefiat utilizate la vehicule, cu aplicarea valorilor-limitã prevãzute la linia B(2) a tabelelor de la pct. 6.2.1 al anexei I la Directiva 2005/55/CE (EURO V). Se acceptã ca alternativã prezentarea unui raport de încercare întocmit de un serviciu tehnic notificat la Comisia Europeanã, care atestã efectuarea testului de tip ESC, ELR şi/sau ETC, dupã caz, din anexa III la Directiva 2005/55/CE , cu respectarea valorilor-limitã prevãzute la linia B(2) a tabelelor de la pct. 6.2.1 al anexei I la Directiva 2005/55/CE (EURO V).
7.11. Începând cu 31 decembrie 2013, autovehiculele noi din categoriile M(1), M(2), N(1) şi N(2), cu o masã de referinţã mai mare de 2.610 kg, precum şi autovehiculele noi din categoriile M(3) şi N(3) trebuie sã corespundã prevederilor Regulamentului (CE) nr. 595/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 18 iunie 2009 privind omologarea de tip a autovehiculelor şi a motoarelor cu privire la emisiile provenite de la vehicule grele (Euro VI) şi accesul la informaţii privind repararea şi întreţinerea vehiculelor şi de modificare a Regulamentului (CE) nr. 715/2007 şi a Directivei 2007/46/CE şi de abrogare a Directivelor 80/1.269/CEE , 2005/55/CE şi 2005/78/CE , cu aplicarea valorilor-limitã prevãzute în anexa I la Regulamentul (CE) nr. 595/2009 (EURO VI).
7.12. Omologarea unui autovehicul complet acordatã conform Regulamentului (CE) nr. 595/2009 şi mãsurilor sale de punere în aplicare este valabilã şi pentru autovehiculul incomplet respectiv cu o masã de referinţã de pânã la 2.610 kg.
7.13. Omologarea unui autovehicul acordatã conform Regulamentului (CE) nr. 595/2009 şi mãsurilor sale de punere în aplicare este valabilã şi pentru variantele şi versiunile sale cu o masã de referinţã de peste 2.380 kg.
7.14. În cazul autovehiculelor utilizate provenite dintr-un SM, dacã norma de poluare EURO nu se poate stabili pe baza documentelor tehnice privind datele de omologare, se acceptã ca alternativã prezentarea unui raport de încercare întocmit de un serviciu tehnic notificat la Comisia Europeanã, care atestã efectuarea testului de tip I din anexa III la Directiva 70/220/CEE sau din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 692/2008 , respectiv a testului de tip ESC, ELR şi/sau ETC, dupã caz, din anexa III la Directiva 88/77/CE sau din anexa III la Directiva 2005/55/CE , cu respectarea valorilor-limitã aplicabile în funcţie de categoria autovehiculului şi norma de poluare EURO.
Prin excepţie de la prevederile pct. 7.1 autovehiculele utilizate provenite dintr-un SM pentru care nu se poate stabili (pe bazã de documente tehnice privind datele de omologare sau teste) norma de poluare EURO vor fi omologate, dar vor fi încadrate ca autovehicule non-EURO.
7.15. Autovehiculele utilizate provenite din alte state în afara SM trebuie sã respecte cel puţin valorile-limitã privind încercarea de tip I precizate la linia A din tabelul de la pct. 5.3.1.4 al anexei I la Directiva 70/220/CEE , modificatã de Directiva 98/69/CE (EURO 3), sau cel puţin valorile-limitã precizate la linia A a tabelelor de la pct. 6.2.1 al anexei I la Directiva 88/77/CEE , modificatã de Directiva 1999/96/CE (EURO III), dupã caz, în funcţie de categoria autovehiculului.
În cazul în care norma de poluare EURO nu se poate stabili pe baza documentelor tehnice privind datele de omologare, se acceptã ca alternativã prezentarea unui raport de încercare întocmit de un serviciu tehnic notificat la Comisia Europeanã, care atestã efectuarea testului de tip I din anexa III la Directiva 70/220/CEE sau din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 692/2008 , respectiv a testului de tip ESC, ELR şi/sau ETC, dupã caz, din anexa III la Directiva 88/77/CE sau din anexa III la Directiva 2005/55/CE , cu respectarea valorilor-limitã aplicabile în funcţie de categoria autovehiculului şi norma de poluare EURO.
7.16. Instalarea pe autovehicul a unui sistem sau a unei componente de reducere a emisiilor poluante este menţionatã în CIV numai dacã prin aceastã modificare se obţine modificarea normei de poluare EURO în raport cu cea stabilitã la omologarea iniţialã, în sensul trecerii la o normã de poluare EURO care exprimã reducerea emisiilor poluante, şi cu respectarea urmãtoarelor condiţii:
a) se poate pune la dispoziţia RAR o copie de pe certificatul de omologare/certificare eliberat de cãtre o autoritate competentã dintr-un SM care atestã încadrarea în noua normã de poluare EURO;
b) se poate pune la dispoziţia RAR documentul de instalare pe autovehicul emis de atelierul care a fãcut modificarea;
c) sistemul sau componenta respectivã este instalatã pe autovehicul în conformitate cu certificatul de omologare/ certificare prevãzut la lit. a);
d) sunt respectate cerinţele privind emisiile poluante prevãzute la pct. 8 din anexa nr. 2 la RNTR 1.
În cazul în care cerinţele menţionate la lit. a)-c) nu sunt îndeplinite, stabilirea normei de poluare EURO se realizeazã numai în baza prezentãrii unui raport de încercare întocmit de un serviciu tehnic notificat la Comisia Europeanã, care atestã efectuarea testului de tip I din anexa III la Directiva 70/220/CEE sau din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 692/2008 , respectiv a testului de tip ESC, ELR şi/sau ETC, dupã caz, din anexa III la Directiva 88/77/CE sau din anexa III la Directiva 2005/55/CE , cu respectarea valorilor-limitã aplicabile în funcţie de categoria autovehiculului şi norma de poluare EURO."
17. La capitolul IV, subpunctul 9.3 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"9.3. Centurile de siguranţã trebuie sã fie inscripţionate lizibil, cu claritate şi de neşters cu marca de omologare în conformitate cu Regulamentul nr. 16 CEE-ONU sau cu Directiva 77/541/CEE . Condiţia se considerã îndeplinitã şi de cãtre centurile de siguranţã care sunt omologate conform normelor SAE sau DOT."
18. La capitolul IV, subpunctul 10.4 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"10.4. Nu este permisã diminuarea transparenţei geamurilor aflate în câmpul de vizibilitate principal al vehiculului astfel încât sã nu se mai respecte prescripţiile subpct. 10.2."
19. La capitolul IV, dupã subpunctul 10.4 se introduce un nou subpunct, subpunctul 10.4^1, cu urmãtorul cuprins:
"10.4^1. Elementele sau procedeele de diminuare a transparenţei geamurilor trebuie sã fie certificate în conformitate cu legislaţia în vigoare."
20. La capitolul IV, subpunctul 10.7.1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"10.7.1. Oglinzile destinate montãrii în interiorul vehiculului şi în exteriorul acestuia se împart în urmãtoarele clase, indicate şi prin marcarea lor pe oglinzi:
- clasa I: oglinzi retrovizoare interioare;
- clasa II: oglinzi retrovizoare exterioare principale «mari»;
- clasa III: oglinzi retrovizoare exterioare principale «mici»;
- clasa IV: oglinzi retrovizoare exterioare cu unghi mare de vizibilitate;
- clasa V: oglinzi retrovizoare exterioare numite de proximitate (de parcare);
- clasa VI: oglinzi exterioare pentru vizibilitate frontalã.
21. La capitolul IV, subpunctul 11.1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"11.1. Echiparea cu anvelope trebuie sã fie în concordanţã cu indicaţiile producãtorului vehiculului."
22. La capitolul IV, dupã subpunctul 11.1 se introduce un nou subpunct, subpunctul 11.1^1, cu urmãtorul cuprins:
"11.1^1. Anvelopele utilizate pe vehicule trebuie sã fie omologate în conformitate cu Directiva 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor şi ale remorcilor acestora, precum şi montarea lor, Regulamentul CEE-ONU nr. 30 sau Regulamentul CEE-ONU nr. 54, dupã caz."
23. La capitolul IV, subpunctul 12.1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"12.1. Dispozitivele de cuplare mecanicã între autovehicule şi remorcile lor înglobeazã toate piesele şi dispozitivele prin care se realizeazã legãtura dintre vehiculele tractoare şi vehiculele tractate. De asemenea, includ şi pãrţile fixe sau detaşabile destinate montãrii, reglãrii sau acţionãrii dispozitivelor de cuplare.
Dispozitivele de cuplare trebuie sã poarte marca de omologare în conformitate cu Directiva 94/20/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 30 mai 1994 privind dispozitivele de cuplare mecanicã ale autovehiculelor şi ale remorcilor acestora, precum şi fixarea lor pe aceste vehicule sau cu Regulamentul CEE-ONU nr. 55.
RAR poate acorda derogare de la prevederile celui de al doilea alineat pentru dispozitivele de cuplare cu alte dimensiuni decât cele prevãzute în Directiva 94/20/CE sau în Regulamentul CEE-ONU nr. 55 şi utilizate pentru tractarea remorcilor din categoriile O(1)şi O(2) numai dacã acestea poartã marca de fabricaţie a producãtorului dispozitivelor de cuplare."
24. La capitolul IV, punctul 15 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"15. Omologarea se acordã pentru un tip de vehicul din categoriile N(2), N(3), M(2) şi M(3) numai dacã acesta este echipat cu limitator de vitezã sau cu sistem integrat de limitare a vitezei omologat.
15.1. Viteza limitatã pentru fiecare categorie de vehicule trebuie sã fie fixatã la valorile stabilite prin legislaţia în vigoare, dupã cum urmeazã:
a) autovehiculele din categoriile M(2) şi M(3) - viteza maximã nu trebuie sã depãşeascã 100 km/h;
b) autovehiculele din categoriile N(2) şi N(3) - viteza maximã nu trebuie sã depãşeascã 90 km/h.
15.2. Sunt exceptate de la cerinţa echipãrii cu limitator de vitezã sau cu sistem integrat de limitare a vitezei:
a) vehiculele concepute şi fabricate pentru a fi folosite de cãtre forţele armate, serviciile de protecţie civilã, serviciile de luptã împotriva incendiilor şi alte servicii de urgenţã şi forţele de menţinere a ordinii publice;
b) vehiculele a cãror vitezã maximã constructivã nu poate depãşi viteza maximã precizatã la subpct. 15.1;
c) vehiculele utilizate pentru teste rutiere în scopuri ştiinţifice;
d) vehiculele utilizate numai pentru servicii publice în mediu urban."
25. La capitolul IV, punctul 16 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"16. Omologarea se acordã pentru un vehicul nou din categoriile M şi N care este echipat cu aparat de control (tahograf) numai dacã aparatul de control (tahograful) este omologat în conformitate cu anexa IB la Regulamentul (CE) 3.821/85 al Consiliului din 20 decembrie 1985 privind aparatura de înregistrare în transportul rutier, cu modificãrile ulterioare (tahograf digital).
16.1. Omologarea se acordã pentru un vehicul utilizat din categoriile M şi N, care este echipat cu aparat de control (tahograf), înmatriculat prima datã dupã 1 ianuarie 2007 (fabricat dupã 1 ianuarie 2007, dacã data primei înmatriculãri nu este disponibilã), numai dacã aparatul de control (tahograful) este omologat în conformitate cu anexa IB la Regulamentul (CE) nr. 3.821/85 , cu modificãrile ulterioare (tahograf digital).
16.2. Omologarea se acordã pentru un vehicul utilizat din categoriile M şi N, care este echipat cu aparat de control (tahograf), înmatriculat prima datã înainte de 1 ianuarie 2007 (fabricat înainte de 1 ianuarie 2007, dacã data primei înmatriculãri nu este disponibilã), numai dacã aparatul de control (tahograful) este omologat în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 3.821/85 , cu modificãrile ulterioare."
26. La capitolul V, titlul capitolului V se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"CAPITOLUL V
Condiţii constructive privind tractoarele agricole sau forestiere pe roţi, având cel puţin douã axe şi o vitezã maximã constructivã mai mare sau egalã cu 6 km/h"
27. La capitolul V, subpunctul 4.2 se abrogã.
28. La capitolul V, subpunctul 5.2 se abrogã.
29. La capitolul V, subpunctul 6.1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"6.1. Avertizorul sonor trebuie sã emitã un sunet uniform şi constant; spectrul sãu acustic nu trebuie sã se modifice sensibil în timpul funcţionãrii."
30. La capitolul V, subpunctul 11.1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"11.1. Echiparea cu anvelope trebuie sã fie în concordanţã cu indicaţiile producãtorului tractorului."
31. La capitolul V, dupã subpunctul 11.1 se introduce un nou subpunct, subpunctul 11.2, cu urmãtorul cuprins:
"11.2. Anvelopele utilizate pe vehicule trebuie sã fie omologate în conformitate cu Regulamentul CEE-ONU nr. 106."
32. La capitolul V, al doilea alineat al subpunctului 13.2 se numeroteazã ca punctul 14.
33. La capitolul V, dupã punctul 14 se introduce un nou punct, punctul 15, cu urmãtorul cuprins:
"15. Tractoarele cu viteza maximã constructivã mai mare de 40 km/h (categoria T5) trebuie sã corespundã suplimentar condiţiilor prevãzute la subpct. 26.1-32.1 din anexa nr. 2 la secţiunea a 3-a din RNTR 2."
34. La capitolul VI, subpunctul 1.2 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"1.2. Plãcuţa producãtorului trebuie sã fie inscripţionatã cel puţin cu numãrul de identificare al vehiculului. Dupã caz, se mai pot regãsi informaţii referitoare la producãtorul vehiculului, nivelul zgomotului în staţionare, masele maxime tehnic admisibile, motorizare, tipul vehiculului respectiv sau numãrul de omologare CE."
35. La capitolul VI, subpunctul 2.2 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"2.2. Masele la gol ale motociclurilor cu 3 sau 4 roţi sunt urmãtoarele:
2.2.1. motociclurile cu 3 roţi: 270 kilograme pentru mopede, 1.000 kilograme pentru tricicluri (masele bateriilor pentru propulsie ale vehiculelor electrice nu sunt luate în calcul);
2.2.2. motociclurile cu 4 roţi: 350 kilograme pentru cvadricicluri uşoare; 400 kilograme pentru cvadricicluri, altele decât cele uşoare, destinate transportului de persoane; 550 kilograme pentru cvadricicluri, altele decât cele uşoare, destinate transportului de mãrfuri (masele bateriilor pentru propulsia vehiculelor electrice nu sunt luate în calcul). Pentru vehiculele din categoriile L6e şi L7e destinate transportului de mãrfuri şi concepute pentru a fi echipate cu suprastructuri interschimbabile, masa totalã a acestor suprastructuri nu va intra în calculul masei la gol şi este consideratã ca fãcând parte din sarcina utilã. O suprastructurã este consideratã ca interschimbabilã dacã ea poate fi uşor demontatã de pe şasiucabinã fãrã utilizarea unor scule.
2.2.3. Prin masa la gol (masa fãrã încãrcãturã) se înţelege masa motociclului pregãtit pentru utilizare normalã şi echipat dupã cum urmeazã:
- cu echipamentul suplimentar necesar doar pentru utilizarea normalã;
- cu echipamentul electric complet, incluzând dispozitivele de iluminare şi semnalizare luminoasã montate de producãtor;
- cu instrumentele şi dispozitivele prevãzute de producãtor;
- cu cantitatea corespunzãtoare de lichide (cu excepţia combustibilului) pentru a se asigura funcţionarea corectã a tuturor componentelor motociclului."
36. La capitolul VI, subpunctul 6.1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"6.1. Avertizorul sonor trebuie sã emitã un sunet uniform şi constant; spectrul sãu acustic nu trebuie sã se modifice sensibil în timpul funcţionãrii."
37. La capitolul VI, subpunctul 7.1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"7.1. La omologarea în vederea primei înmatriculãri în România, motociclurile noi trebuie sã respecte condiţiile tehnice privind emisiile poluante prevãzute în Directiva 97/24/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 17 iunie 1997 privind unele componente şi caracteristici ale autovehiculelor cu douã sau trei roţi."
38. La capitolul VI, subpunctul 9.3 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"9.3. Geamurile motociclurilor carosate trebuie sã asigure o transparenţã de minimum 75% pentru parbriz, respectiv 70 % pentru restul geamurilor aflate în câmpul de vizibilitate principal al motociclului.
Nu este permisã diminuarea transparenţei geamurilor aflate în câmpul de vizibilitate principal al vehiculului astfel încât sã nu se mai respecte prescripţiile primului alineat.
Elementele sau procedeele de diminuare a transparenţei geamurilor trebuie sã fie certificate în conformitate cu legislaţia în vigoare."
39. La capitolul VI, subpunctul 10.1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"10.1. Echiparea cu anvelope trebuie sã fie în concordanţã cu indicaţiile producãtorului motociclului."
40. La capitolul VI, dupã subpunctul 10.1 se introduce un nou subpunct, subpunctul 10.2, cu urmãtorul cuprins:
"10.2. Anvelopele utilizate pe vehicule trebuie sã fie omologate în conformitate cu Directiva 97/24/CE , Regulamentul CEE-ONU nr. 30, Regulamentul CEE-ONU nr. 54, Regulamentul CEE-ONU nr. 64 sau Regulamentul CEE-ONU nr. 75, dupã caz."
41. Capitolul VII se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"CAPITOLUL VII
Condiţiile tehnice pe care trebuie sã le îndeplineascã maşinile autopropulsate pentru lucrãri pentru a obţine atestatul tehnic
1. Mase şi dimensiuni
1.1. Masa maximã tehnic admisibilã (masa totalã maximã autorizatã) se defineşte ca masa maximã a maşinii autopropulsate pentru lucrãri, în funcţie de construcţia şi performanţele sale, şi care este declaratã de producãtorul acesteia.
1.2. Se defineşte masa proprie a maşinii autopropulsate pentru lucrãri ca masa acesteia fãrã încãrcãturã în ordine de mers (inclusiv dispozitivul de protecţie în caz de rãsturnare, dacã este cazul, excluzând accesoriile opţionale, dar cu lichid de rãcire, lubrifianţi, carburant, unelte şi conducãtor - se presupune cã masa conducãtorului este de 75 kg).
Masa proprie se stabileşte dacã este posibil pe baza documentelor producãtorului sau prin cântãrire.
1.3. Dacã determinarea maselor de la pct. 1.1. şi 1.2. nu este posibilã, acestea nu se menţioneazã în atestatul tehnic.
1.4. În atestatul tehnic se menţioneazã lungimea, lãţimea şi înãlţimea utilajului, determinate în baza documentelor producãtorului sau prin mãsurare. Mãsurarea se efectueazã cu maşina autopropulsatã pentru lucrãri fãrã încãrcãturã în ordine de mers.
2. Amplasarea plãcilor de înregistrare
2.1. Maşinile autopropulsate pentru lucrãri trebuie sã fie dotate în partea din spate cu loc de amplasare a plãcilor de înregistrare.
2.2. Acest loc de amplasare constã într-o suprafaţã dreptunghiularã planã sau aproape planã, având cel puţin urmãtoarele dimensiuni:
- lungime 255 sau 520 mm,
- lãţime 165 sau 120 mm.
3. Avertizorul sonor
Avertizorul sonor trebuie sã emitã un sunet uniform şi constant; spectrul sãu acustic nu trebuie sã se modifice sensibil în timpul funcţionãrii.
4. Oglinzi retrovizoare
4.1. Oglinzile retrovizoare trebuie sã fie fixate astfel încât sã rãmânã în poziţie stabilã în condiţiile normale de conducere a maşinii autopropulsate pentru lucrãri.
4.2. Maşinile autopropulsate pentru lucrãri trebuie sã fie echipate cu cel puţin o oglindã retrovizoare exterioarã, montatã în partea stângã a acestora.
4.3. Oglinda retrovizoare exterioarã trebuie sã fie vizibilã prin porţiunea din suprafaţa parbrizului curãţatã de ştergãtorul de parbriz sau prin geamurile laterale, dacã maşina autopropulsatã pentru lucrãri este echipatã cu acestea.
4.4. Câmpul de vizibilitate al oglinzii retrovizoare exterioare din stânga trebuie sã fie astfel încât conducãtorul sã poatã vedea spre spate cel puţin acea porţiune planã a drumului pânã la orizont, situatã la stânga planului paralel cu planul vertical longitudinal median, care trece prin extremitatea stângã a lãţimii maşinii autopropulsate pentru lucrãri.
5. Câmpul de vizibilitate şi ştergãtoarele de parbriz
5.1. Câmpul de vizibilitate al maşinii autopropulsate pentru lucrãri cu cabinã este format din parbriz şi geamurile laterale faţã.
5.2. Nu este permisã nicio obturare parţialã sau totalã a câmpului de vizibilitate, cu excepţia stâlpilor cabinei şi a oglinzilor retrovizoare.
5.3. Maşinile autopropulsate pentru lucrãri cu cabinã trebuie prevãzute cu cel puţin un ştergãtor de parbriz, care sã acţioneze în zona de vizibilitate a conducãtorului.
5.4. Câmpul de acţiune al ştergãtorului de parbriz trebuie sã asigure o vizibilitate clarã spre înainte, corespunzãtoare unui arc de cerc cu raza de cel puţin 8 m în interiorul câmpului de vizibilitate.
5.5. Viteza ştergãtorului de parbriz trebuie sã fie de cel puţin 20 de cicluri pe minut.
6. Sistemul de direcţie
6.1. Comanda direcţiei reprezintã componenta acţionatã direct de conducãtor pentru dirijarea maşinii autopropulsate pentru lucrãri.
6.1.1. Comanda direcţiei trebuie sã fie uşor de mânuit şi uşor de apucat; ea trebuie sã fie conceputã astfel încât sã permitã o bracare progresivã. Sensul de mişcare a comenzii trebuie sã corespundã cu sensul în care se intenţioneazã modificarea direcţiei.
6.2. Mecanismul de transmisie este ansamblul de elemente cuprins între comandã şi roţile directoare. Transmisia poate fi mecanicã, hidraulicã, pneumaticã, electricã sau combinatã.
6.3 Sistemul de direcţie nu trebuie sã prezinte pierderi excesive de fluid de lucru şi nici jocuri excesive în articulaţii.
7. Sistemul de frânare
7.1. Sistemul de frânare cu care este echipatã o maşinã autopropulsatã pentru lucrãri trebuie sã fie compus din frâna de serviciu şi frâna de staţionare.
7.2. Sistemul de frânare de serviciu trebuie sã acţioneze cel puţin asupra roţilor unei axe.
7.3. Conducãtorul trebuie sã poatã obţine efectul frânãrii de la scaunul sãu şi sã poatã conduce în continuare maşina autopropulsatã pentru lucrãri cu cel puţin o mânã.
7.4. Frânarea de staţionare trebuie sã permitã reţinerea în stare de repaus a maşinii autopropulsate pentru lucrãri şi în lipsa conducãtorului, în pantã ascendentã şi descendentã, pãrţile frânate rãmânând menţinute frânate cu ajutorul unui mecanism cu acţiune pur mecanicã. Aceasta poate fi obţinutã şi printr-o frânã care sã acţioneze asupra transmisiei. Conducãtorul trebuie sã poatã obţine efectul frânãrii de la scaunul sãu, fiind admisã o acţionare repetatã pentru atingerea efectului prescris al frânãrii.
7.5. Maşinile autopropulsate pentru lucrãri trebuie sã respecte şi prevederile privind eficacitatea sistemului de frânare prevãzute la pct. 1 din anexa nr. 2 la RNTR 1, specifice tractoarelor. Dacã verificarea eficacitãţii nu se poate face conform prevederilor respective, verificarea sistemului de frânare se poate face şi prin probe în parcurs.
7.6. Verificarea sistemului de frânare prin probe în parcurs se va face:
7.6.1. pentru frâna de serviciu, printr-o frânare bruscã de la viteza de 30 km/h (sau, dupã caz, de la viteza maximã constructivã, dacã aceasta este mai micã de 30 km/h), observându-se dacã vehiculul frâneazã şi dacã nu se înregistreazã abateri importante de la traiectoria rectilinie în timpul frânãrii.
7.6.2. pentru frâna de staţionare, printr-o frânare bruscã de la viteza de 15 km/h (sau, dupã caz, de la viteza maximã constructivã, dacã aceasta este mai micã de 15 km/h), observându-se dacã vehiculul frâneazã şi dacã nu se înregistreazã abateri importante de la traiectoria rectilinie în timpul frânãrii.
8. Instalaţia de iluminare şi semnalizare luminoasã
8.1. Condiţii privind farurile cu lumini de drum
8.1.1. Prezenţã: facultativã
8.1.2. Numãr: 2 sau 4; culoare: alb sau galben
8.1.3. Martor de conectare: dacã existã aceste faruri, martorul de conectare este obligatoriu.
8.2. Condiţii privind farurile cu luminã de întâlnire
8.2.1. Prezenţã: obligatorie
8.2.2. Numãr: 2; pentru maşinile autopropulsate pentru lucrãri echipate pentru montarea frontalã a uneltelor este permisã montarea a încã douã faruri suplimentare, la o înãlţime care nu depãşeşte 3 m, dacã legãturile electrice sunt concepute astfel încât cele douã perechi de faruri cu luminã de întâlnire sã nu poatã fi aprinse în acelaşi timp. Culoare: alb sau galben
8.2.3. Martor de conectare: facultativ
8.3. Condiţii privind farurile de ceaţã
8.3.1. Prezenţã: facultativã
8.3.2. Numãr: douã; culoare: alb sau galben
8.3.3. Martor de conectare: facultativ
8.4. Condiţii privind lãmpile de mers înapoi
8.4.1. Prezenţã: facultativã
8.4.2. Numãr: una sau douã. Culoare: alb
8.4.3. Martor de conectare: facultativ
8.5. Condiţii privind lãmpile indicatoare de direcţie
8.5.1. Prezenţã: obligatorie
8.5.2. Numãr
Existã 4 variante de echipare:
8.5.2.1. Douã lãmpi în faţã şi douã lãmpi în spate, în acelaşi bloc optic, pentru fiecare lateralã a vehiculului. Aceastã variantã se poate folosi în cazul tractoarelor cu lungimea de pânã la 4,6 m.
8.5.2.2. Douã lãmpi în faţã, douã lãmpi laterale, în acelaşi bloc optic, pentru fiecare lateralã a vehiculului, şi douã lãmpi în spate
8.5.2.3. Douã lãmpi în faţã, douã lãmpi laterale şi douã lãmpi în spate
8.5.2.4. Douã lãmpi în faţã şi douã lãmpi în spate
8.5.3. Culoare: galben sau roşu
8.5.4. Martor de conectare: obligatoriu
8.6. Condiţii privind lãmpile de avarie: identic cu pct. 8.5
8.7. Condiţii privind lãmpile de stop
8.7.1. Prezenţã: obligatorie
8.7.2. Numãr: douã. Culoare: roşu.
8.7.3. Martor de conectare: facultativ
8.8. Condiţii privind lãmpile de poziţie faţã
8.8.1. Prezenţã: obligatorie
8.8.2. Numãr: douã sau 4
8.8.3. Culoare: alb sau galben (dacã lampa este inclusã într-un bloc optic galben)
8.8.4. Martor de conectare: obligatoriu
8.9. Condiţii privind lãmpile de poziţie spate
8.9.1. Prezenţã: obligatorie
8.9.2. Numãr: 2; culoare: roşu
8.9.3. Martor de conectare: obligatoriu
8.10. Condiţii privind lãmpile ceaţã spate
8.10.1. Prezenţã: facultativã
8.10.2. Numãr: una sau douã
8.10.3. Culoare: roşu
8.10.4. Martor de conectare: obligatoriu
8.11. Condiţii privind lãmpile de staţionare
8.11.1. Prezenţã: facultativã
8.11.2. Numãr: douã lãmpi în faţã şi douã lãmpi în spate sau o lampã pe o lateralã a vehiculului şi una pe cealaltã lateralã, dar vizibile atât din faţã, cât şi din spate
8.11.3. Culoare: alb sau galben (dacã lampa este inclusã într-un bloc optic galben) în faţã şi roşu în spate
8.11.4. Martor de conectare: facultativ
8.12. Condiţii privind lãmpile de gabarit
8.12.1. Prezenţã: facultativã
8.12.2. Numãr: douã lãmpi în faţã şi douã lãmpi în spate sau o lampã pe o lateralã a vehiculului şi una pe cealaltã lateralã, dar vizibile atât din faţã, cât şi din spate
8.12.3. Culoare: alb în faţã şi roşu în spate
8.12.4. Martor de conectare: facultativ
8.13. Condiţii privind proiectoarele de lucru
Nu sunt specificate niciun fel de condiţii. Dacã existã un astfel de dispozitiv de iluminare, acesta nu poate fi combinat cu nicio altã lampã. Martorul de conectare este facultativ.
8.14. Condiţii privind catadioptrii spate netriunghiulari
8.14.1. Prezenţã: obligatorie
8.14.2. Numãr: douã sau 4
8.14.3. Culoare: roşu
8.15. Condiţii privind lãmpile speciale de avertizare (girofar)
8.15.1. Prezenţã: facultativã
8.15.2. Culoare: galben
8.16. Dispozitivele de iluminare cu care este echipatã maşina autopropulsatã pentru lucrãri trebuie sã funcţioneze corespunzãtor.
9. Geamurile
9.1. Geamurile maşinilor autopropulsate pentru lucrãri trebuie sã fie securizate sau stratificate. Geamurile din plastic rigide sau flexibile sunt admise, cu excepţia parbrizului.
9.2. Geamurile maşinilor autopropulsate pentru lucrãri trebuie sã asigure o transparenţã minimã de 75% pentru parbriz, respectiv 70% pentru geamurile laterale din dreptul conducãtorului.
9.3. Nu este permisã diminuarea transparenţei geamurilor aflate în câmpul de vizibilitate principal al vehiculului astfel încât sã nu se mai respecte prescripţiile de la pct. 9.2.
10. Numãrul de identificare
10.1. Numãrul de identificare trebuie sã fie poansonat (dupã caz, inscripţionat), în general pe o componentã nedemontabilã a principalului element de rezistenţã al vehiculului, în forma şi folosind caracterele prevãzute de cãtre producãtor sau o autoritate competentã din ţara de provenienţã.
10.2. Pentru numãrul de identificare trebuie folosite litere latine şi cifre arabe. În componenţa numãrului de identificare nu se admite folosirea literelor I, O şi Q şi nici a cratimelor, asteriscurilor şi a altor semne speciale.
În cazul în care în numãrul de identificare sunt incluse şi literele I, O, Q, cratime, asteriscuri sau alte semne speciale, RAR va atribui şi poansona un numãr de identificare nou, care sã respecte cerinţa de la primul paragraf.
11. Emisiile poluante
Maşinile autopropulsate pentru lucrãri noi trebuie sã respecte condiţiile tehnice privind emisiile poluante (gaze poluante şi particule) prevãzute în Directiva 97/68/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 16 decembrie 1997 privind apropierea legislaţiilor statelor membre referitoare la mãsurile împotriva emisiei de poluanţi gazoşi şi de pulberi provenind de la motoarele cu ardere internã, care urmeazã sã fie instalate pe echipamentele mobile fãrã destinaţie rutierã, cu modificãrile în vigoare.
12. Anvelope
Anvelopele utilizate pe maşinile autopropulsate pentru lucrãri trebuie sã fie prevãzute cu marcaje în ceea ce priveşte dimensiunile acestora, indicii de sarcinã şi de vitezã.
13. Derogãri
RAR poate excepta maşinile autopropulsate pentru lucrãri de la îndeplinirea anumitor cerinţe prevãzute în prezentele reglementãri, dacã aceste cerinţe nu sunt compatibile cu modul lor de funcţionare sau cu destinaţia lor ori dacã aceste cerinţe nu sunt aplicabile vehiculului respectiv. Derogarea poate fi acordatã numai dacã se constatã cã sistemele, unitãţile tehnice separate sau componentele care fac obiectul derogãrii îşi îndeplinesc rolul funcţional în condiţii de siguranţã atât pentru acel vehicul, cât şi pentru ceilalţi participanţi la trafic şi nu este afectatã în mod semnificativ protecţia mediului. Aceasta se poate realiza prin impunerea respectãrii unor condiţii alternative."
42. La capitolul VII, dispoziţia finalã "Anexele nr. 1-7 fac parte integrantã din prezentele reglementãri." se abrogã.
43. Dupã capitolul VII se introduce un nou capitol, capitolul VIII "Dispoziţii finale", cu urmãtorul cuprins:
"CAPITOLUL VIII
Dispoziţii finale
1. Prevederile prezentelor reglementãri vor putea fi detaliate şi precizate, atunci când este necesar, în scopul aplicãrii lor unitare, prin instrucţiuni şi dispoziţii specifice emise de RAR, fãrã ca acestea sã modifice sau sã completeze cadrul legal instituit; precizãrile constituie parte integrantã a reglementãrilor privind omologarea individualã, eliberarea cãrţii de identitate şi certificarea autenticitãţii vehiculelor rutiere.
2. Anexele nr. 1-10 fac parte integrantã din prezentele reglementãri."
44. Anexa nr. 1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:

"Anexa Nr. 1
------------
la reglementãri
---------------

(faţã)

Cãtre
REGISTRUL AUTO ROMÂN OP. DATE 1379
Reprezentanţa: .............

CERERE
activitate RAR

Subsemnatul (subsemnata), .........., cu domiciliul în ......, str. ...... nr. ...., bl. ...., sc. ..., ap. ...., judeţul/sectorul ........., având CNP*): │_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│

cunoscând dispoziţiile art. 288-293 din Codul penal privind falsul în înscrisuri şi uzul de fals, solicit:

● omologare individualã [] eliberare/modificare CIV []

● certificare autenticitate [] redobândire CI []


┌──────────────────────────────────┐
altã activitate RAR: └──────────────────────────────────┘

pentru vehiculul descris prin: marcã/tip ............., numãr de identificare .........., culoare ........., numãr de înmatriculare ........... .
Declar pe propria rãspundere cã titularul actului de deţinere a vehiculului cu datele de mai sus este ..............(nume, prenume/denumire)..............., are codul de identificare**): │_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│ şi cã subsemnatul (subsemnata) sunt reprezentantul acestuia.
De asemenea, declar cã sub aspect material mã oblig sã suport consecinţele dispoziţiilor art. 998-999 din Codul civil pentru eventualele pagube ce le voi cauza terţilor în cazul folosirii abuzive sau nelegale de cãtre subsemnatul (subsemnata) a datelor şi/sau documentelor obţinute de la Registrul Auto Român.
Am luat cunoştinţã, prin semnarea prezentei, cã existã posibilitatea ca vehiculul sã nu îndeplineascã condiţiile tehnice şi juridice pentru efectuarea prestaţiilor solicitate. De asemenea, consimt în mod expres ca datele personale de mai sus sã fie prelucrate de cãtre Registrul Auto Român în conformitate cu reglementãrile legale în vigoare***).



Data Semnãtura
.......... ................


*) Codul numeric personal, pentru persoane fizice române, sau seria şi numãrul actului de identitate, pentru persoane fizice strãine.
**) Codul unic de înregistrare, pentru persoane juridice, codul numeric personal, pentru persoane fizice române, sau seria şi numãrul actului de identitate, pentru persoane fizice strãine.
***) Precizãri privind destinaţia datelor, precum şi drepturile prevãzute de lege, pe verso.


(verso)

Datele din tabelul de mai jos se completeazã de cãtre reprezentantul Registrului Auto Român.


CODURI TARIFARE


┌────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 1. │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2. │ │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 3. │ │
└────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


Precizãri privind datele personale

Vã informãm cã datele declarate de cãtre dumneavoastrã servesc exclusiv desfãşurãrii activitãţii Registrului Auto Român, iar utilizarea lor respectã integral prevederile <>Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. În conformitate cu prevederile <>Legii nr. 230/2003 pentru aprobarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea vehiculelor rutiere şi eliberarea cãrţii de identitate a acestora, în vederea admiterii în circulaţie pe drumurile publice din România, Registrul Auto Român menţine un istoric al activitãţilor efectuate asupra vehiculelor. Datele nu sunt puse la dispoziţia vreunui beneficiar, colaborator sau terţ al Registrului Auto Român, cu excepţia autoritãţilor abilitate prin lege sã le solicite. Datele sunt preluate de cãtre Registrul Auto Român aşa cum au fost furnizate de dumneavoastrã şi nu este necesarã corectarea lor în timp, ca urmare a apariţiei unor modificãri.
De asemenea, vã aducem la cunoştinţã obligativitatea completãrii tuturor datelor de pe faţa formularului; în caz contrar, nu se va da curs solicitãrii dumneavoastrã.
În situaţia în care doriţi verificarea exactitãţii datelor personale în evidenţele Registrului Auto Român, puteţi adresa o cerere instituţiei noastre, în care sunteţi rugaţi sã precizaţi motivul verificãrii. Puteţi solicita rectificarea, actualizarea sau ştergerea datelor incomplete sau inexacte, precum şi transformarea în date anonime a celor a cãror prelucrare nu este conformã <>Legii nr. 677/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în mãsura în care prezentaţi şi o argumentare din care sã rezulte clar motivele întemeiate ale acestei acţiuni.

Conducerea Registrului Auto Român
................................."

45. În anexa nr. 2, secţiunea "Vehicule din categoriile M, N şi O", la punctul 1, litera b se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"b. Numãr: douã sau 4 faruri cu luminã albã. Pentru vehiculele din categoria N(3) se acceptã încã douã lumini de drum suplimentare. Vehiculele echipate deja cu 4 faruri ce pot fi mascate nu pot fi dotate cu douã faruri suplimentare decât dacã acestea din urmã sunt destinate semnalizãrii luminoase, constând dintr-o aprindere intermitentã la intervale scurte la conducerea de zi."
46. În anexa nr. 2, secţiunea "Vehicule din categoriile M, N şi O", la punctul 5, litera b se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"b. Numãr:
i. pentru categoriile M şi N: douã în faţã, douã în spate [opţional încã douã pentru categoriile M(2), M(3), N(2), N(3)];
ii. pentru categoria O: douã în spate [opţional încã douã laterale pentru categoriile O(2), O(3) sau O(4)].
Culoare: galben sau roşu."
47. În anexa nr. 2, secţiunea "Vehicule din categoriile M, N şi O", la punctul 6, litera b se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"b. Numãr: ca în cazul lãmpilor indicatoare de direcţie. Culoare: galben sau roşu."
48. În anexa nr. 2, secţiunea "Vehicule din categoriile M, N şi O", la punctul 7, litera a se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"a. Prezenţa:
i. obligatorie S1 sau S2;
ii. obligatorie S3 la M(1) înmatriculate (fabricate) dupã data de 1 ianuarie 2007 şi la N(1) (cu excepţia şasiurilor-cabinã şi a celor cu spaţiu pentru încãrcãturã deschis) înmatriculate (fabricate) dupã data de 1 ianuarie 2007;
iii. facultativ S3 la M(2), M(3), N(2), N(3) şi O.
Culoare: roşu."
49. În anexa nr. 2, secţiunea "Vehicule din categoriile M, N şi O", la punctul 9, litera b se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"b. Numãr: douã de culoare albã sau galbenã."
50. În anexa nr. 2, secţiunea "Vehicule din categoriile M, N şi O", la punctul 11, litera a se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"a. Prezenţã: facultativã."
51. În anexa nr. 2, secţiunea "Vehicule din categoria T", la punctul 5, litera b se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"b. Numãr:
Existã 4 variante de echipare:
- douã lãmpi în faţã şi douã lãmpi în spate în acelaşi bloc optic pentru fiecare lateralã a vehiculului. Aceastã variantã se poate folosi în cazul tractoarelor cu lungimea de pânã la 4,6 m;
- douã lãmpi în faţã, douã lãmpi laterale, în acelaşi bloc optic, pentru fiecare lateralã a vehiculului, şi douã lãmpi în spate;
- douã lãmpi în faţã, douã lãmpi laterale şi douã lãmpi în spate;
- douã lãmpi în faţã şi douã lãmpi în spate.
Culoare: galben sau roşu."
52. În anexa nr. 2, secţiunea "Vehicule din categoria T", la punctul 8, litera b se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"b. Numãr: douã sau 4. Culoare: alb sau galben (dacã lampa este inclusã într-un bloc optic galben)."
53. În anexa nr. 2, secţiunea "Vehicule din categoria L", linia "Lãmpi indicatoare de direcţie", sublinia "3. Culoare" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:


┌──────────────┬────────────┬────────────┬────────────┬────────────┬───────────┐
│ "3. Culoare │ Galben │ Galben │ Galben │ Galben │ Galben │
│ │ sau roşu │ sau roşu │ sau roşu │ sau roşu │ sau roşu" │
└──────────────┴────────────┴────────────┴────────────┴────────────┴───────────┘



54. În anexa nr. 2, secţiunea "Vehicule din categoria L", linia "Lãmpi poziţie faţã", sublinia "3. Culoare" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:


┌──────────────┬────────────┬────────────┬────────────┬────────────┬───────────┐
│ "3. Culoare │ Alb │ Alb │ Alb │ Alb │ Alb │
│ │ sau galben │ sau galben │ sau galben │ sau galben │sau galben"│
└──────────────┴────────────┴────────────┴────────────┴────────────┴───────────┘



55. Anexa nr. 3 se abrogã.
56. În anexa nr. 6, la linia "M(1)", coloana "Scaune orientate cu faţa spre înainte/Scaune centrale/Altele" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Ar4, Ar4m".
57. Anexa nr. 7 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:

"Anexã Nr. 7
------------
la reglementãri
---------------






┌───────────┬───────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │Oglindã interioarã │ Oglinzi exterioare │
│ Categoria ├───────────────────┼───────────────┬───────────────────┬─────────────────────┬──────────────────────┬─────────────────────┤
│vehiculului│Oglindã interioarã │ Oglindã │Oglindã principalã │Oglindã cu unghi mare│Oglindã de proximitate│ Oglindã pentru │
│ │ clasa I │ principalã │ (micã) │ de vizibilitate │ clasa V │vizibilitate frontalã│
│ │ │ (mare) │ clasa III │ clasa IV │ │ clasa VI │
│ │ │ clasa II │ │ │ │ │
├───────────┼───────────────────┼───────────────┼───────────────────┼─────────────────────┼──────────────────────┼─────────────────────┤
│ M(1) │Obligatorie │Opţionalã │Obligatorie │Opţionalã │Opţionalã │Opţionalã │
│ │Cu excepţia │ │Una pe partea │Una pe partea │Una pe partea │(Trebuie instalatã │
│ │cazului în care │ │conducãtorului │conducãtorului │conducãtorului │la cel puţin 2 m │
│ │oglinda nu asigurã │ │auto şi una pe │auto şi/sau una pe │auto şi una pe │deasupra solului.) │
│ │vizibilitatea spre │ │partea │partea │partea │ │
│ │înapoi │ │pasagerului. Ca │pasagerului │pasagerului │ │
│ │Opţionalã │ │alternativã, se pot│ │(Ambele trebuie │ │
│ │În cazul în care │ │instala oglinzi din│ │sã fie instalate la │ │
│ │oglinda nu asigurã │ │clasa II. │ │cel puţin 2 m │ │
│ │vizibilitatea spre │ │ │ │deasupra solului.) │ │
│ │înapoi │ │ │ │ │ │
├───────────┼───────────────────┼───────────────┼───────────────────┼─────────────────────┼──────────────────────┼─────────────────────┤
│ M(2) │Opţionalã │Obligatorie │Nu este admisã. │Opţionalã │Opţionalã │Opţionalã │
│ │(Nu existã cerinţe │Una pe partea │ │Una pe partea │Una pe partea │(Trebuie instalatã │
│ │privind câmpul de │conducãtorului │ │conducãtorului │conducãtorului │la cel puţin 2 m │
│ │vizibilitate.) │auto şi una pe │ │auto şi/sau una │auto şi una pe │deasupra solului.) │
│ │ │partea │ │pe partea │partea │ │
│ │ │pasagerului │ │pasagerului │pasagerului │ │
│ │ │ │ │ │(Ambele trebuie │ │
│ │ │ │ │ │sã fie instalate la │ │
│ │ │ │ │ │cel puţin 2 m │ │
│ │ │ │ │ │deasupra solului.) │ │
├───────────┼───────────────────┼───────────────┼───────────────────┼─────────────────────┼──────────────────────┼─────────────────────┤
│ M(3) │Opţionalã │Obligatorie │Nu este admisã. │Opţionalã │Opţionalã │Opţionalã │
│ │(Nu existã cerinţe │Una pe partea │ │Una pe partea │Una pe partea │(Trebuie instalatã │
│ │privind câmpul de │conducãtorului │ │conducãtorului │conducãtorului │la cel puţin 2 m │
│ │vizibilitate.) │auto şi una pe │ │auto şi/sau una │auto şi una pe │deasupra solului.) │
│ │ │partea │ │pe partea │partea │ │
│ │ │pasagerului │ │pasagerului │pasagerului │ │
│ │ │ │ │ │(Ambele trebuie │ │
│ │ │ │ │ │sã fie instalate la │ │
│ │ │ │ │ │cel puţin 2 m │ │
│ │ │ │ │ │deasupra solului.) │ │
├───────────┼───────────────────┼───────────────┼───────────────────┼─────────────────────┼──────────────────────┼─────────────────────┤
│ N(1) │Obligatorie │Opţionalã │Obligatorie │Opţionalã │Opţionalã │Opţionalã │
│ │Cu excepţia │ │Una pe partea │Una pe partea │Una pe partea │(Trebuie instalatã │
│ │cazului în care │ │conducãtorului │conducãtorului │conducãtorului │la cel puţin 2 m │
│ │oglinda nu asigurã │ │auto şi una pe │auto şi/sau una pe │auto şi una pe │deasupra solului.) │
│ │vizibilitatea spre │ │partea │partea │partea │ │
│ │înapoi │ │pasagerului. Ca │pasagerului │pasagerului │ │
│ │Opţionalã │ │alternativã, se pot│ │(Ambele trebuie │ │
│ │În cazul în care │ │instala oglinzi din│ │sã fie instalate la │ │
│ │oglinda nu asigurã │ │clasa II. │ │cel puţin 2 m │ │
│ │vizibilitatea spre │ │ │ │deasupra solului.) │ │
│ │înapoi │ │ │ │ │ │
├───────────┼───────────────────┼───────────────┼───────────────────┼─────────────────────┼──────────────────────┼─────────────────────┤
│N(2)<= 7,5t│Opţionalã │Obligatorie │Nu este admisã. │Obligatorie │Obligatorie │Opţionalã │
│ │(Nu existã cerinţe │Una pe partea │ │Pentru ambele │Una pe partea │O oglindã pentru │
│ │privind câmpul de │conducãtorului │ │pãrţi, dacã o │pasagerului │vizibilitate frontalã│
│ │vizibilitate.) │auto şi una pe │ │oglindã din clasa │Opţionalã │(Trebuie instalatã │
│ │ │partea │ │V poate fi montatã │Una pe partea │la cel puţin 2 m │
│ │ │pasagerului │ │Opţionalã │conducãtorului │deasupra solului.) │
│ │ │ │ │Una pe partea │auto │ │
│ │ │ │ │conducãtorului │(Ambele trebuie │ │
│ │ │ │ │auto şi una pe │sã fie instalate la │ │
│ │ │ │ │partea │cel puţin 2 m │ │
│ │ │ │ │pasagerului, dacã │deasupra solului.) │ │
│ │ │ │ │o oglindã din │Poate fi aplicatã o │ │
│ │ │ │ │clasa V nu poate │toleranţã de │ │
│ │ │ │ │fi montatã │+ 10 cm. │ │
├───────────┼───────────────────┼───────────────┼───────────────────┼─────────────────────┼──────────────────────┼─────────────────────┤
│N(2)> 7,5 t│Opţionalã │Obligatorie │Nu este admisã. │Obligatorie │Obligatorie │Obligatorie │
│ │(Nu existã cerinţe │Una pe partea │ │Una pe partea │Una pe partea │O oglindã pentru │
│ │privind câmpul de │conducãtorului │ │conducãtorului │pasagerului │vizibilitate frontalã│
│ │vizibilitate.) │auto şi una pe │ │auto şi una pe │Opţionalã │(Trebuie instalatã │
│ │ │partea │ │partea │Una pe partea │la cel puţin 2 m │
│ │ │pasagerului │ │pasagerului │conducãtorului │deasupra solului.) │
│ │ │ │ │ │auto │ │
│ │ │ │ │ │(Ambele trebuie │ │
│ │ │ │ │ │sã fie instalate la │ │
│ │ │ │ │ │cel puţin 2 m │ │
│ │ │ │ │ │deasupra solului.) │ │
├───────────┼───────────────────┼───────────────┼───────────────────┼─────────────────────┼──────────────────────┼─────────────────────┤
│ N(3) │Opţionalã │Obligatorie │Nu este admisã. │Obligatorie │Obligatorie │Obligatorie │
│ │(Nu existã cerinţe │Una pe partea │ │Una pe partea │Una pe partea │O oglindã pentru │
│ │privind câmpul de │conducãtorului │ │conducãtorului │pasagerului │vizibilitate frontalã│
│ │vizibilitate.) │auto şi una pe │ │auto şi una pe │Opţionalã │(Trebuie instalatã │
│ │ │partea │ │partea │Una pe partea │la cel puţin 2 m │
│ │ │pasagerului │ │pasagerului │conducãtorului │deasupra │
│ │ │ │ │ │auto │solului.)" │
│ │ │ │ │ │(Ambele trebuie │ │
│ │ │ │ │ │sã fie instalate la │ │
│ │ │ │ │ │cel puţin 2 m │ │
│ │ │ │ │ │deasupra solului.) │ │
└───────────┴───────────────────┴───────────────┴───────────────────┴─────────────────────┴──────────────────────┴─────────────────────┘



58. Dupã anexa nr. 7 se introduc trei noi anexe, anexele nr. 8-10, cu urmãtorul cuprins:


"Anexa Nr. 8
------------
la reglementãri
---------------





Certificatul de omolgare individualã

[SIGLÃ]
REGISTRUL AUTO ROMÂN
Calea Griviţei nr. 391A, sector 1
010719 Bucureşti, România

CERTIFICATUL DE OMOLGARE INDIVIDUALÃ
emis în conformitate cu art. 24 al Directivei 2007/46/CE

Secţiunea 1
┌────────────────────────────────┐ ┌────────────────────────────────┐
0.1. Marcã (denumire │ │ Nr. omologare individualã/ │ │
constructor): │ │ data omologãrii │ │
├────────────────────────────────┤ ├────────────────────────────────┤
0.2. Tip: │ │ Reprezentanţa RAR/ │ │
│ │ nume reprezentant RAR: │ │
├────────────────────────────────┤ ├────────────────────────────────┤
Variantã: │ │ Producãtor vehicul de │ │
│ │ bazã: │ │
├────────────────────────────────┤ ├────────────────────────────────┤
Versiune: │ │ Nr. omologare CE de tip │ │
│ │ a vehiculului de bazã │ │
├────────────────────────────────┤ └────────────────────────────────┘
0.2.1. Denumire │ │
comercialã │ │
├────────────────────────────────┤ Semnãturã/ştampilã:
0.4. Categoria │ │
vehiculului: │ │
└────────────────────────────────┘
┌─────────────────────────────────────────────────┐┌──────────────────────────────────────┐
0.10. Numãr de identificare │ ││ │
vehicul: │ ││ │
└─────────────────────────────────────────────────┘└──────────────────────────────────────┘


Secţiunea 2
┌─────────────┐ ┌─────────────┐ ┌─────────────┐
1. Numãr de axe │ │ 12.1. Masa vehiculului │ │ 20. Producãtor motor │ │
│ │ gata de drum (kg) │ │ │ │
├─────────────┤ ├─────────────┤ ├─────────────┤
2. Axe motoare │ │ 14.1. Masã maximã tehnic │ │ 21. Cod motor │ │
│ │ admisibilã (kg) │ │ │ │
├─────────────┤ ├─────────────┤ ├─────────────┤
3. Ampatament (mm) │ │ 14.3. Masã maximã │ │ 24. Capacitate │ │
│ │ admisibilã axa 1 (kg) │ │ cilindricã (cm3) │ │
├─────────────┤ ├─────────────┤ ├─────────────┤
6.1. Lungime (mm) │ │ Masã maximã │ │ 25. Combustibil │ │
│ │ admisibilã axa 2 (kg) │ │ │ │
├─────────────┤ ├─────────────┤ ├─────────────┤
7.1. Lãţime (mm) │ │ Masã maximã │ │ 26. Putere max (kw)/la │ │
│ │ admisibilã axa 3 (kg) │ │ turaţia (min-1) │ │
├─────────────┤ ├─────────────┤ ├─────────────┤
8. Înãlţime (mm) │ │ Masã maximã │ │ 28. Tip cutie viteze │ │
│ │ admisibilã axa 4 (kg) │ │ │ │
├─────────────┤ ├─────────────┤ ├─────────────┤
11. Consolã spate │ │ 18. Masã maximã tehnic │ │ Nr. trepte cutie │ │
(mm) │ │ admisibilã a │ │ de viteze │ │
│ │ ansamblului (kg) │ │ │ │
└─────────────┘ └─────────────┘ └─────────────┘
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
32. Anvelope/jante │ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌─────────────────────────────────────────────────────────┐ ┌─────────────┐
37. Tip caroserie │ │ 38. Culoare vehicul │ │
└─────────────────────────────────────────────────────────┘ └─────────────┘
┌─────────────┐ ┌─────────────┐ ┌─────────────┐
42.2. Numãr locuri │ │ 42.3. Numãr locuri în │ │ 44. Vitezã maximã │ │
pe scaune │ │ picioare │ │ (km/h) │ │
└─────────────┘ └─────────────┘ └─────────────┘
┌─────────────────────────────────────────────────────────┐ ┌─────────────┐
│ │ 46.2. Valoare │ │
48.1. Nivel poluare │ │ combinatã │ │
│ │ emisii CO(2) │ │
└─────────────────────────────────────────────────────────┘ └─────────────┘
Menţiuni
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



NOTĂ?:
Numãrul de omologare individualã prevãzut în cadrul certificatului de omologare individualã coincide cu numãrul naţional de registru.


Anexa Nr. 9
-----------
la reglementãri
---------------

LISTA
cu modificãrile speciale aduse autovehiculelor în scopul
conducerii de cãtre persoanele cu handicap şi/sau în scopul
preluãrii şi transportãrii persoanelor cu handicap grav sau accentuat

Pentru autovehiculele special modificate faţã de configuraţia iniţialã, în scopul conducerii de cãtre persoanele cu handicap, precum şi pentru autovehiculele special modificate în scopul preluãrii şi transportãrii persoanelor cu handicap grav sau accentuat, Registrul Auto Român efectueazã urmãtoarele activitãţi:
1. verificã fixarea dispozitivului pe autovehicul şi îndeplinirea de cãtre acesta a rolului sãu funcţional; dupã caz, verificã amenajarea specialã a autovehiculului;
2. înscrie în CIV, la rubrica 'bdModificãri ce nu afecteazã performanţele şi caracteristicile de folosinţã ale vehiculului╗, una dintre urmãtoarele menţiuni:
a) «Cutie de viteze adaptatã»;
b) «Ambreiaj adaptat»;
c) «Mecanism de frânare adaptat»;
d) «Mecanism de acceleraţie adaptat»;
e) «Mecanisme de frânare şi de acceleraţie combinate adaptate»;
f) «Dispozitive de comandã adaptate»;
g) «Direcţie adaptatã»;
h) «Scaun/Banchetã modificat(ã) pentru facilitarea accesului»;
3. în cazul autovehiculelor special modificate în scopul preluãrii şi transportãrii persoanelor cu handicap grav sau accentuat în scaune rulante, Registrul Auto Român înscrie în CIV urmãtoarele:
a) la rubrica 1, categoria: «Autovehicul special M1»;
b) la rubrica 2, caroseria: «SH vehicul accesibil scaunelor rulante».


Anexa Nr. 10
------------
la reglementãri
---------------




Atestatul tehnic pentru maşinile autopropulsate pentru lucrãri

[SIGLÃ]
REGISTRUL AUTO ROMÂN

ATESTATUL TEHNIC
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Date de identificare şi caracteristici tehnice
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
┌─────────────────────────────────┐ ┌───────────────────────────────┐
1. Categorie: │ │ 7. Datã emitere: │ │
├─────────────────────────────────┤ ├───────────────────────────────┤
2. Caroserie: │ │ 8. Reprezentanţã RAR: │ │
├─────────────────────────────────┤ ├───────────────────────────────┤
3. Marcã: │ │ 9. Nume reprezentant RAR: │ │
├─────────────────────────────────┤ ├───────────────────────────────┤
4. Tip: │ │ 10. Semnãturã/ştampilã: │ │
├─────────────────────────────────┤ │ │
5. Nr. identificare: │ │ │ │
├─────────────────────────────────┤ │ │
6. Nr. registru: │ │ │ │
└─────────────────────────────────┘ └───────────────────────────────┘
11. Mase:
┌──────────────┐ ┌──────────────┐ ┌──────────────┐
11.1. Proprie (kg): │ │ 11.2. Totalã tehnic │ │ 11.3. Maximã a ansamblului │ │
│ │ admisibilã (kg): │ │ de vehicule (kg) │ │
└──────────────┘ └──────────────┘ └──────────────┘
12. Dimensiuni
┌──────────────┐ ┌──────────────┐ ┌──────────────┐
12.1. Lungime (mm): │ │ 12.2. Lãţime (mm): │ │ 12.3. Înãlţime (mm): │ │
└──────────────┘ └──────────────┘ └──────────────┘
13. Motor
┌───────────┐ ┌────────────┐ ┌─────────┐ ┌──────────┐
13.1. Tip: │ │ 13.2. Cilindree: │ │ 13.3. Putere max. (kw)/ │ │ 13.4. Sursã │ │
│ │ (cm3) │ │ turaţie (min-1) │ │ energie: │ │
└───────────┘ └────────────┘ └─────────┘ └──────────┘
14. Axe
┌──────────────┐ ┌──────────────┐ ┌──────────────┐
14.1. Nr. total │ │ 14.2. Tracţiunea │ │ 14.3. Nr. axe frânate │ │
axe: │ │ │ │ (frânã serviciu) │ │
└──────────────┘ └──────────────┘ └──────────────┘
15. Anvelope
┌──────────────────────────────────────────────┐ ┌──────────────────────────────────────────────┐
15.1. Faţã │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────┤ sau ├──────────────────────────────────────────────┤
15.1. Spate│ │ │ │
└──────────────────────────────────────────────┘ └──────────────────────────────────────────────┘
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

16. Menţiuni Imaginea vehiculului
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
┌──────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
└──────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────┘"



59. În cuprinsul reglementãrilor, termenul "constructor" se înlocuieşte cu termenul "producãtor".
ART. II
Regia Autonomã "Registrul Auto Român" va duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. III
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul transporturilor şi infrastructurii,
Radu Mircea Berceanu


Bucureşti, 22 decembrie 2009.
Nr. 1.275.
--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016