Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.265 din 17 aprilie 2006  pentru aprobarea reglementarii tehnice Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.265 din 17 aprilie 2006 pentru aprobarea reglementarii tehnice "Normativ privind prevenirea si combaterea inzapezirii drumurilor publice", indicativ AND 525-2005

EMITENT: MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 476 din 1 iunie 2006

În conformitate cu prevederile <>art. 38 alin. 2 din Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, cu modificãrile ulterioare,
în temeiul art. 2 pct. 45 şi al <>art. 5 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 412/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi al <>art. 9 alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 63/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Administraţiei şi Internelor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 604/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
având în vedere Procesul-verbal de avizare nr. 2 din 7 octombrie 2005 al Comitetului tehnic de specialitate CTS 9 şi Documentul de avizare nr. 80/77 din 1 septembrie 2005 al Consiliului tehnico-economic al Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului,

ministrul transporturilor, construcţiilor şi turismului şi ministrul administraţiei şi internelor emit urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba reglementarea tehnica "Normativ privind prevenirea şi combaterea inzapezirii drumurilor publice", indicativ AND 525-2005, elaborata de Compania Nationala de Autostrazi şi Drumuri Natioanle din România S.A., prevãzutã în anexa*) care face parte integrantã din prezentul ordin.
_________
*) Anexa se publica ulterior în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 476 bis în afarã abonamentului, care se poate achizitiona de la Centrul pentru relaţii cu publicul al Regiei Autonome "Monitorul Oficial", Bucureşti, sos. Panduri nr. 1.

ART. 2
Prezentul ordin se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicãrii.
ART. 3
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin orice dispoziţie contrarã se abroga.


Ministrul transporturilor, construcţiilor şi turismului,
Gheorghe Dobre

Ministrul administraţiei şi internelor,
Vasile Blaga

ANEXA

REGLEMENTARE TEHNICA "Normativ privind prevenirea şi combaterea
inzapezirii drumurilor publice", indicativ AND 525-2005


CAP. 1
Generalitati

SECŢIUNEA 1
Obiect şi domeniu de aplicare

ART. 1
Prezentul normativ reglementeazã modul de prevenire şi organizare a interventiilor pentru combaterea poleiului şi inzapezirii drumurilor publice (exclusiv strazile şi drumurile vicinale), de conducere şi coordonare a acestei activitãţi în vederea asigurãrii viabilitatii drumurilor pe timp de iarna.
ART. 2
La strãzi aplicarea acestui normativ se poate face numai în mãsura în care el corespunde situaţiei concrete privind amplasarea strazilor, organizarea circulaţiei rutiere şi pietonale în interiorul localitãţii şi a altor elemente caracteristice ce le asigura condiţii asemãnãtoare unui drum public clasat. Organele administraţiei locale vor stabili prin asimilare cu prezentul normativ modul de tratare a acestor probleme pentru strazile ce le au în administrare.

SECŢIUNEA a 2-a
Prevederi generale

ART. 3
Administratorul drumului isi va organiza sistemul de informare şi control asupra stãrii drumurilor cat şi a modului de pregãtire şi actionare pe timp de iarna.
ART. 4
Conducerea şi coordonarea activitãţii de prevenire şi intervenţie pentru combaterea poleiului şi inzapezirii drumurilor se realizeazã prin comandamente instituite la nivel central şi teritorial, aprobate prin ordine şi decizii.
ART. 5
(1) Pe timp de viscol, ninsoare abundenta sau alte fenomene meteorologice care genereazã blocarea cãilor rutiere, se va interzice accesul autovehiculelor spre zonele afectate, prin montarea mijloacelor de semnalizare rutiera corespunzãtoare, în scopul facilitãrii intervenţiei operative cu utilajele specifice.
(2) Aprobarea pentru închiderea temporarã a circulaţiei rutiere pe un sector de drum afectat de fenomenele menţionate, se da, pentru drumurile naţionale, de cãtre comandamentul central de iarna al MTCT la initiativa CNADNR şi a Direcţiei Poliţiei Rutiere din Inspectoratul General al Poliţiei, iar pentru drumurile de interes judeţean sau local de cãtre comandamentele judeţene sau al municipiului Bucureşti cu acordul Inspectoratelor Judeţene de Poliţie Serviciul de circulaţie rutiera.
ART. 6
(1) În cazuri de urgenta, când starea timpului impune închiderea circulaţiei rutiere pe un sector de drum pentru a se evita producerea unor evenimente grave ce ar putea periclita viata participanţilor la trafic şi când sistemul de informare existent nu permite luarea operativã a aprobãrii menţionate mai sus, şeful sectiei drumurilor naţionale împreunã cu şeful Serviciului Poliţiei Rutiere pot opera închiderea circulaţiei cu instalarea mijloacelor de semnalizare corespunzãtoare şi a informãrii participanţilor la trafic.
(2) În aceste cazuri, în termenul cel mai scurt posibil, şeful sectiei va informa simultan asupra mãsurilor luate, conducerea CNADNR, DRDP, Consiliul Judeţean şi Inspectoratul Judeţean al Situaţiilor de Urgenta, iar şeful Serviciului Poliţiei Rutiere va informa operativ Direcţia Poliţiei Rutiere asupra mãsurilor dispuse.
ART. 7
Pe timp de viscol nu se va acţiona pentru deszapezire decât în situaţii cu totul excepţionale, când sunt în pericol vieţi omeneşti, datoritã surprinderii pe drum a unor persoane, autovehicule sau utilaje de deszapezire, în colaborare cu comandamentele judeţene de deszapezire împreunã cu Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenta, în vederea acordãrii primului ajutor persoanelor afectate de calamitati.
ART. 8
(1) Participanţii la trafic au obligaţia sa-şi pregãteascã corespunzãtor şi din timp autovehiculele pentru circulaţia pe timp de iarna, sa le echipeze cu lanturi, materiale antiderapante şi sculele necesare, sa utilizeze combustibili corespunzatori perioadei friguroase şi sa se informeze din timp şi permanent, înainte de plecare, privind starea drumurilor şi prognozele meteo pentru zonele respective. Aceştia nu se vor deplasa în zone inzapezite, zone cu viscole sau polei generalizat sau unde dispeceratele drumurilor îi avertizeaza asupra situaţiei existente, cu recomandarea sa nu circule în perioada respectiva.
(2) Pentru nerespectarea prevederilor de mai sus, participanţii la traficul rutier sunt direct rãspunzãtori şi vor suferi consecinţele legale în vigoare.
ART. 9
Administratorul drumului are obligaţia sa informeze din timp participanţii la traficul rutier privind orice restrictie introdusã pe drum, sa le semnalizeze corespunzãtor normelor în vigoare şi sa recomande variante ocolitoare.

SECŢIUNEA a 3-a
Notatii

a) MTCT - Ministerul Transporturilor Construcţiilor şi Turismului;
b) CNADNR - Compania Nationala de Autostrazi şi Drumuri Naţionale din România;
c) DRDP - Direcţia Regionala de Drumuri şi Poduri;
d) SDN - Secţia de Drumuri Naţionale;
e) ADL - Administraţia Drumurilor Locale;
f) DN - Drum Naţional;
g) DJ - Drum Judeţean;
h) DC - Drum Comunal;
i) CJ - Consiliul Judeţean;
j) ANM - Administraţia Nationala de Meteorologie;
k) PSI - Paza şi Stingerea Incendiilor;
l) DPR - Direcţia Poliţiei Rutiere;
m) ARL - Antrepriza de Reparaţii şi Lucrãri;
n) TAF - Tractor Auto Forestier;
o) CGMB - Consiliul General al Municipiului Bucureşti;
p) IJSU - Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenta;
r) MZA - Media zilnica anuala;
s) Auto cu RSP - auto care are în bena raspanditor pentru sare, amestec sare-nisip, amestec sare cu soluţie de clorura de calciu.

SECŢIUNEA a 4-a
Referinte

a) <>Ordonanta Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, republicatã şi aprobatã prin <>Legea nr. 82/1998 cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) <>Legea nr. 481/2004 privind protecţia civilã;
c) <>Ordonanta de Urgenta a Guvernului României nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
d) <>Hotãrârea Guvernului nr. 85/2003 pentru aplicare <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
e) <>Hotãrârea Guvernului nr. 2.288/2004 pentru repartizarea funcţiilor de sprijin pe care le asigura ministerele, celelalte organe centrale şi organizaţiile neguvernamentale privind prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenta;
f) <>Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional al Managementului al Situaţiilor de Urgenta;
g) Norme metodologice privind condiţiile de închidere a circulaţiei şi de instituire a restrictiilor de circulaţie în vederea executãrii de lucrãri în zona drumului public şi/sau pentru protejarea drumului, aprobate prin <>Ordin comun M.I. - M.T.C.T., nr. 1.112/411/2000 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 397/24.08.2000;
h) Norme tehnice privind stabilirea clasei tehnice a drumurilor publice aprobate prin <>Ordin M.T. nr. 46/27.01.1998 ;
i) SR 1848-1: 2004 - Semnalizare rutiera. Indicatoare şi mijloace de semnalizare rutiera. Clasificare, simboluri şi amplasare;
j) Dictionarul explicativ al limbii romane, ed. 1975 - Definiţii.

CAP. 2
ORGANIZAREA INTERVENTIILOR PENTRU ASIGURAREA CIRCULAŢIEI RUTIERE ÎN PERIOADA DE IARNA

ART. 10
(1) Pentru asigurarea circulaţiei rutiere în timpul iernii, administratorul drumurilor publice va stabili urmãtoarele mãsuri:
- mãsuri pregãtitoare;
- mãsuri de prevenire a inzapezirii şi de deszapezire;
- mãsuri de prevenire şi combatere a poleiului;
- întocmirea anual a programelor comune la nivel central, între C.N.A.D.N.R. - D.P.R., cu termen 1 octombrie, iar în plan teritorial, între serviciile de poliţie rutiera şi secţiile de drumuri naţionale, respectiv Consiliile locale, cu termen 15 octombrie;
(2) Pentru drumurile încadrate la nivelul IV de viabilitate, definit conform tabelului 1, la care cheltuielile necesare întreţinerii pe timpul iernii sunt nejustificate economic, deszapezirea lor sau combaterea poleiului se va efectua numai în cazuri excepţionale, când sunt în pericol vieţi omeneşti.
ART. 11
Administratorul drumurilor va lua mãsurile de organizare a interventiilor pe timp de iarna, care constau în:
- stabilirea nivelurilor de viabilitate a drumurilor, de intervenţie şi dotare a bazelor de deszapezire pe timp de iarna;
- organizarea unitãţilor operative de acţiune;
- întocmirea planului operativ;
- elaborarea programului pregãtirilor pentru iarna.
ART. 12
Unitãţile de administrare a drumurilor publice vor analiza şi clasifica în fiecare an reţeaua aferentã pe niveluri de viabilitate şi vor stabili nivelurile de intervenţie în conformitate cu tabelul nr. 1.
Propunerile vor fi înaintate administratorului drumului pana la data de 1 iulie, în vederea aprobãrii şi retransmiterii la unitãţile de administrare.
ART. 13
În funcţie de nivelul de viabilitate şi de intervenţie pe timp de iarna administratorul drumurilor va organiza unitãţile operative de acţiune (bazele de deszapezire, punctele de sprijin şi de informare) şi vor face dotarea acestora cu utilaje şi echipamente de intervenţie, respectând prevederile din tabelul nr. 2.
ART. 14
În baza nivelului de viabilitate şi de intervenţie pe timp de iarna aprobat, unitãţile de administrare a drumurilor publice vor întocmi şi transmite administratorului drumurilor publice pana la data de 1 august planurile operative de acţiune pe timpul iernii, care vor fi analizate şi aprobate pana la data de 15 august.
Planul operativ de acţiune în timpul iernii se întocmeşte pe perioada 1 noiembrie a.c. - 15 martie anul viitor şi va cuprinde:
1. Planul operativ de acţiune în timpul iernii conform anexei 2;
2. Centralizatorul materialelor chimice şi antiderapante, al carburantilor şi lubrifiantilor pe baze şi secţii prevãzute în planul de acţiuni pe timpul iernii, conform anexei nr. 2.1;
3. Centralizatorul autoutilajelor şi mijloacelor de transport prevãzute în planul operativ de acţiune în timpul iernii, conform anexei nr. 2.2;
4. Centralizatorul bazelor de deszapezire şi al punctelor de sprijin conform anexei nr. 2.3;
5. Lista bazelor de deszapezire şi a punctelor de sprijin care deservesc zona de munte, conform anexei nr. 2.4;
6. Centralizatorul panourilor de parazapezi care se vor monta în iarna conform anexei nr. 2.5;
7. Lista sectoarelor de drum care se vor apara cu panouri de parazapezi conform anexei nr. 2.6;
8. Lista mijloacelor de comunicare conform anexei 2.7 şi anexei 2.8;
9. Lista subunitatilor (secţiilor) din cadrul DRDP (Administraţia drumurilor locale) cu adresa unitãţii, şeful unitãţii şi numerele de telefon de la serviciu şi acasã, conform anexei nr. 2.9;
10. Lista bazelor de deszapezire, cu adresa unitãţii, şeful bazei şi numerele de telefon de la serviciu şi de acasã, conform anexei nr. 2.10;
11. Lista indicatoarelor, de circulaţie fixe şi mobile specifice semnalizarii rutiere pe timp de iarna conform anexei nr. 2.11;
12. Necesarul de carburanţi, lubrifianţi, inventar gospodãresc, echipament de protecţie şi PSI la secţie (baza), conform anexei nr. 2.12, care se gãseşte în planul operativ de la secţie şi baze;
13. Lista sectoarelor de drum pe care se acţioneazã cu materiale antiderapante conform anexei 2.13.
14. Lista mijloacelor de semnalizare mobile necesare închiderii temporare a circulaţiei rutiere pe sectoarele de drumuri blocate, conform anexei nr. 2.14.

Tabelul 1

CLASIFICAREA DRUMURILOR PE NIVELURI DE INTERVENŢIE (NI)
DUPĂ NIVELURILE DE VIABILITATE ÎN TIMPUL IERNII




┌────┬───────────┬───────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ │ │ Încadrarea drumurilor publice pe niveluri de viabilitate în timpul │
│Nr. │Niveluri de│Niveluri de│ iernii, în funcţie de: │
│crt.│viabilitate│intervenţie├─────────────┬───────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │Clasa tehnica│Importanta economicã şi administrativã a drumurilor │
├────┼───────────┼───────────┼─────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │ │Autostrazile, drumurile publice cu 4 benzi de │
│ │ │ │ │circulaţie, drumuri publice cu 2 benzi de circulaţie, │
│ │ │ │ │care leagã capitala de oraşele resedinta de judeţ, de │
│ 1 │ NIVEL I │ N.I.1 │ I, II şi o │municipii şi oraşele resedinte de judeţ între ele. │
│ │ │ │parte din III│Drumurile publice (naţionale, judeţene sau comunale), │
│ │ │ │ │care asigura legatura cu garile, porturile, │
│ │ │ │ │aeroporturile şi punctele de treceri de frontiera sau │
│ │ │ │ │care conditioneaza aprovizionarea centrelor economice │
│ │ │ │ │importante cu materii prime, alimente sau forta de │
│ │ │ │ │munca. │
├────┼───────────┼───────────┼─────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │IV şi restul │Restul drumurilor naţionale care fac parte din clasa │
│ 2 │ NIVEL II │ N.I.2 │ drumurilor │tehnica III şi drumurile judeţene care asigura legatura│
│ │ │ │ din clasa │cu centrele de comuna. │
│ │ │ │ tehnica III │ │
├────┼───────────┼───────────┼─────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┤
│ 3 │ NIVEL III │ N.I.3 │ V │Restul drumurilor publice care trebuiesc menţinute în │
│ │ │ │ │stare de viabilitate. │
├────┼───────────┼───────────┼─────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │ │Sectoarele de drumuri publice cu trafic redus de │
│ 4 │ NIVEL IV │ N.I.4 │ MZA < 500 │vehicule pentru care cheltuielile necesare menţinerii │
│ │ │ │ │în 24 ore în stare de viabilitate depãşesc cheltuielile│
│ │ │ │ │produse prin devierea circulaţiei pe trasee ocolitoare.│
└────┴───────────┴───────────┴─────────────┴───────────────────────────────────────────────────────┘




Tabelul 2

FORMATIA DE UTILAJE ŞI ECHIPAMENTE CORESPUNZĂTOARE
NIVELELOR DE INTERVENŢIE


┌──────────────────────┬───────────────────────────┬──────────┬────────────────┐
│ Nivel de intervenţie │ Formatie de utilaje │ Nr. buc. │ Km echivalenti │
├──────────────────────┼───────────────────────────┼──────────┼────────────────┤
│ │Unimog echipat │ 2 │ 15-25 │
│ ├───────────────────────────┼──────────┼────────────────┤
│ │Încãrcãtor │ 2 │ 15-25 │
│ ├───────────────────────────┼──────────┼────────────────┤
│ │Auto cu RSP şi lama │ 2 │ 15-20 │
│ ├───────────────────────────┼──────────┼────────────────┤
│ │Autofreza │ 2 │ 100 │
│ N.I.1. ├───────────────────────────┼──────────┼────────────────┤
│ │Buldoexcavator │ 1 │ 50 │
│ ├───────────────────────────┼──────────┼────────────────┤
│ │Autogreder │ 1 │ 50 │
│ ├───────────────────────────┼──────────┼────────────────┤
│ │Remorcher │ 1 │ 150 │
│ ├───────────────────────────┼──────────┼────────────────┤
│ │Macara > 30 t │ 1 │ 150 │
├──────────────────────┼───────────────────────────┼──────────┼────────────────┤
│ │Unimog echipat │ 2 │ 20-30 │
│ ├───────────────────────────┼──────────┼────────────────┤
│ │Încãrcãtor │ 2 │ 20-30 │
│ ├───────────────────────────┼──────────┼────────────────┤
│ │Auto cu RSP şi lama │ 2 │ 20-25 │
│ ├───────────────────────────┼──────────┼────────────────┤
│ │Autofreza │ 1 │ 100 │
│ ├───────────────────────────┼──────────┼────────────────┤
│ N.I.2. │Buldoexcavator │ 1 │ 60 │
│ ├───────────────────────────┼──────────┼────────────────┤
│ │Autogreder │ 1 │ 60 │
│ ├───────────────────────────┼──────────┼────────────────┤
│ │Remorcher │ 1 │ 200 │
│ ├───────────────────────────┼──────────┼────────────────┤
│ │Macara > 30 t │ 1 │ 200 │
│ ├───────────────────────────┼──────────┼────────────────┤
│ │Tractor │ 1 │ 30 │
├──────────────────────┼───────────────────────────┼──────────┼────────────────┤
│ │Unimog echipat │ 2 │ 25-40 │
│ ├───────────────────────────┼──────────┼────────────────┤
│ │Încãrcãtor │ 2 │ 25-40 │
│ ├───────────────────────────┼──────────┼────────────────┤
│ │Auto cu RSP şi lama │ 2 │ 25-30 │
│ ├───────────────────────────┼──────────┼────────────────┤
│ │Autofreza │ 1 │ 150 │
│ ├───────────────────────────┼──────────┼────────────────┤
│ N.I.3. │Buldoexcavator │ 1 │ 75 │
│ ├───────────────────────────┼──────────┼────────────────┤
│ │Autogreder │ 1 │ 75 │
│ ├───────────────────────────┼──────────┼────────────────┤
│ │Remorcher │ 1 │ 250 │
│ ├───────────────────────────┼──────────┼────────────────┤
│ │Macara > 30 t │ 1 │ 250 │
│ ├───────────────────────────┼──────────┼────────────────┤
│ │Tractor │ 1 │ 45 │
└──────────────────────┴───────────────────────────┴──────────┴────────────────┘



ART. 15
Programul pregãtirilor în vederea iernii se elaboreazã de cãtre unitãţile teritoriale de administrare a drumurilor publice şi va cuprinde ansamblul de mãsuri necesare/cantitãţile de lucrãri estimate şi termenele de realizare pentru:
- punerea în ordine a drumurilor;
- pregãtirea bazelor de deszapezire;
- apãrarea drumurilor cu panouri parazapezi;
- revizuirea şi repararea utilajelor, a echipamentelor şi mijloacelor de transport prevãzute în programul de iarna;
- aprovizionarea cu materiale pentru combaterea poleiului, pregãtirea, completarea şi revizuirea spaţiilor de depozitare, stabilirea sectoarelor de drum pe care se acţioneazã numai cu materiale antiderapante;
- instruirea personalului;
- organizarea reţelei de coordonare operativã şi informare;
- asigurarea necesarului de indicatoare şi mijloace de semnalizare rutiera pentru închiderea, la nevoie, a sectoarelor de drum inzapezite;
- încheierea contractului cu ANM pentru furnizarea informaţiilor meteo.
ART. 16
Programul de punere în ordine a partii carosabile a drumurilor (reparaţii izolate sau pe suprafeţe intinse, impermeabilizarea partii carosabile, asigurarea scurgerii apelor, înlãturarea obstacolelor ce ar putea provoca inzapezirea drumurilor) se întocmeşte, pentru perioada 15 august - 1 noiembrie conform anexei nr. 3.
ART. 17
În vederea pregãtirii pentru iarna a bazelor de deszapezire şi a punctelor de sprijin, se vor face din timp verificãri pe teren referitoare la starea clãdirilor, instalaţiilor electrice, de alimentare cu apa, sanitare şi canalizare, de încãlzire, a mijloacelor de informare radio-telefonie meteorologica, starea cazarmamentului, echipamentelor de PSI şi protecţie, a depozitelor de carburanţi, lubrifianţi, materiale antiderapante sau chimice, în urma cãrora se vor stabili mãsurile necesare, în scopul creãrii unor condiţii corespunzãtoare desfãşurãrii operative a activitãţii unitãţilor pe toatã durata iernii.
Punerea în ordine a bazelor de deszapezire se va încheia:
- pana la 20 octombrie pentru zonele de munte;
- pana la 1 noiembrie pentru restul bazelor.
ART. 18
Lista sectoarelor de drumuri inzapezite se va evidenţia conform anexei nr. 4, iar lista sectoarelor de drum ce vor fi aparate cu panouri de parazapezi, numãrul randurilor şi lungimea acestora se vor evidenţia conform anexei 2.6 şi va fi aprobatã de administratorul drumului, acestea fãcând parte integrantã din planul operativ de acţiune pe timp de iarna, al unitãţilor respective.
Panourile de parazapezi ce urmeazã a fi folosite pentru apãrarea drumurilor, vor fi revizuite, reparate şi depozitate corespunzãtor iar montarea lor se va face în funcţie de disponibilizarea terenurilor, termen 15 noiembrie - 1 decembrie. Termenele de montare, vor fi depuse odatã cu planul operativ aprobat, la Comandamentul Central de Iarna al MTCT de deszapezire, în vederea acordãrii sprijinului necesar unitãţilor de drumuri, în relaţiile cu proprietarii terenurilor pe care acestea urmeazã sa se monteze.
ART. 19
Utilajele şi echipamentele specifice pentru deszapezirea drumurilor şi combaterea poleiului se vor prezenta în bazele de deszapezire pana la:
- 20 octombrie pentru zonele de munte;
- 1 noiembrie pentru celelalte zone.
Contractele pentru activitatea de iarna cu terţi se vor încheia pana la data de 10 octombrie.
ART. 20
Aprovizionarea cu materiale se va desfasura astfel:
- Materiale antiderapante (concasate cu granulozitate 0-8 cu sortul 0-1 sub 10%) toatã cantitatea pana la 1 noiembrie atât pentru zona de şes cat şi pentru zona de munte;
- Materiale chimice (sare, soluţie de sare, clorura de calciu):
■ 50% din cantitatea necesarã pana la 1 noiembrie;
■ 75% din cantitatea necesarã pana la 31 decembrie;
■ Completare pana la 100% în funcţie de condiţiile meteo şi stocuri.
Acolo unde se acţioneazã cu amestec de material antiderapant şi sare proporţia amestecului este de 1:1.
ART. 21
Cantitãţile de carburanţi (benzina, motorina) pentru minimum 14 zile de actionare se vor stabili în funcţie de numãrul autovehiculelor şi utilajelor din fiecare baza şi vor fi aprovizionate pana la 5 octombrie în bazele din zona de munte şi pana la 1 noiembrie în restul bazelor, şi care se va menţine la acest nivel, prin completarea pe toatã perioada iernii.
ART. 22
Se va organiza reţeaua de coordonare operativã şi informare pana la 15 octombrie prin care se vor stabili:
- posturile telefonice de la unitãţile proprii şi de la alte unitãţi amplasate de-a lungul drumurilor, inclusiv a programului de serviciu pentru informare;
- personalul pentru coordonare şi informare, în funcţie de nivelul de viabilitate pe timp de iarna, la fiecare baza, punct de sprijin şi de informare, de pe reţea şi la unitãţi şi dispecerate.
ART. 23
Întreg personalul din cadrul bazelor de deszapezire sau a punctelor de sprijin, inclusiv cel de coordonare şi informare va fi instruit corespunzãtor specificului activitãţii sale pe baza unui program care va cuprinde pe specialitãţi: perioada de instruire, locul unde se va efectua instructajul şi responsabilul cu instruirea.
Instruirea pe specialitãţi, pe linie de protecţie a muncii şi PSI se va face în conformitate cu prevederile din Metodologia de aplicare a prezentului Normativ la data prezentãrii în bazele de deszapezire pana la 15 octombrie.
ART. 24
Informarile şi prognozele meteo primite de la ANM se vor transmite de administratorii drumurilor la unitãţile de administrare.
ART. 25
Pentru verificarea pregãtirii acţiunilor pe timp de iarna se vor institui comisii la nivelul administratorilor drumurilor publice. Comisiile constituite au sarcina sa verifice pregãtirea acţiunilor pentru iarna, conform programelor întocmite.
În perioada 1 noiembrie - 25 noiembrie aceste comisii vor verifica obligatoriu stadiul pregãtirilor de iarna la fiecare unitate de drumuri şi baza de deszapezire.
Rezultatul acestor verificãri se consemneazã într-un proces verbal tip, conform anexei nr. 5, în care se înscrie, dupã caz, dacã unitatea verificata este pregatita sau nu pentru iarna, stabilindu-se termene pentru fiecare problema nerezolvata. Aceste termene nu pot depãşi cu mai mult de 10 zile, termenul final de pregãtire a bazelor.
ART. 26
Calendarul privind îndeplinirea sarcinilor referitoare la pregãtirea activitãţii pe timp de iarna este prezentat în anexa nr. 6 şi este obligatoriu pentru toţi administratorii de drept ai drumurilor publice.

CAP. 3
PREVENIREA ŞI COMBATEREA POLEIULUI ŞI INZAPEZIRII DRUMURILOR ŞI APĂRAREA ACESTORA IMPOTRIVA DEGRADĂRII PE TIMP DE DEZGHET

ART. 27
Administratorii drumurilor publice vor lua mãsuri pentru prevenirea şi combaterea poleiului şi inzapezirii drumurilor în toatã perioada iernii şi de apãrare a lor impotriva degradãrii acestora în perioada de dezghet.
Mãsurile de prevenire, combatere şi de apãrare vor fi cele cuprinse în planurile operative de acţiune aprobate conform prevederilor din capitolul precedent.
ART. 28
Caracteristicile generale ale fiecãrui nivel de intervenţie sunt prezentate în tabelul nr. 3 şi sunt obligatorii pentru toţi administratorii drumurilor publice.
Intervalele de timp maxime admise pentru intervenţiile menţionate sunt prezentate în tabelul nr. 3, ele putând fi depasite numai în cazuri excepţionale (viscole de durata sau viscole repetate, perturbarea acţiunii de deszapezire produsã de blocarea vehiculelor pe drum etc.)

Tabelul 3

Caracteristici generale şi intervale de timp maxim necesare,
corespunzãtoare fiecãrui nivel de intervenţie pe drumuri





┌────┬───────────┬────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ │ │Interval de timp admis interventiilor pe drumuri │
│ │ │ ├──────────────┬─────────────────┬───────────────────────────────────────┤
│ │ │ │ │Curãţirea zapezii│ Rãspândirea materialelor chimice în │
│Nr. │ Nivel de │Caracteristici generale ale │ Deszapezirea │ de pe platforma │ amestec cu antiderapante │
│crt.│intervenţie│ fiecãrui nivel de │ drumului pe │ drumului şi ├────────────────────────────┬──────────┤
│ │ │ intervenţie │minim o banda │acostament (asig.│ │Rãspândire│
│ │ │ │de circulaţie │circul. pe toatã │ Rãspândire preventivã cu │ pentru │
│ │ │ │ │ partea │ materiale chimice │combaterea│
│ │ │ │ │ carosabilã) │ │poleiului │
├────┼───────────┼────────────────────────────┼──────────────┼─────────────────┼────────────────────────────┼──────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │
├────┼───────────┼────────────────────────────┼──────────────┼─────────────────┼────────────────────────────┼──────────┤
│ │ │- Asigurarea unei informãri │ │ │Când prognoza meteorologica │ │
│ │ │permanente asupra │ │ │generalã sau mijloacele de │ │
│ │ │viabilitatii şi coordonarea │ │ │detectare locale indica │ │
│ │ │operativã a interventiilor; │ │ │posibilitate apariţiei │ │
│ │ │- Dotarea cu utilaje │ │ │poleiului, ghetii sau a │ │
│ │ │suficiente şi organizarea │ 10 ore dupã │ │ninsorii şi în perioada în │ │
│ 1 │ N.I.1. │lucrului permanent al │ încetarea │ Max. 4 zile │care se manifesta variatii │max. 3 ore│
│ │ │acestora; │viscolului sau│ │de temp. (+ ziua şi │ │
│ │ │- Prioritate în intervenţie;│ a ninsorii │ │- noaptea) │ │
│ │ │- Asigurarea rãspândirii │ │ │ │ │
│ │ │preventive de materiale │ │ │ │ │
│ │ │antiderapante, continuu şi │ │ │ │ │
│ │ │prioritar. │ │ │ │ │
├────┼───────────┼────────────────────────────┼──────────────┼─────────────────┼────────────────────────────┼──────────┤
│ │ │- Asigurarea unei informãri │ │ │ │ │
│ │ │permanente asupra │ │ │ │ │
│ │ │viabilitatii şi coordonarea │ │ │ │ │
│ │ │operativã a interventiilor; │ 24 ore dupã │ │ │ │
│ │ │- Dotarea cu utilaje │ încetarea │ │ │ │
│ 2 │ N.I.2. │suficiente independent de │viscolului sau│ Max. 5 zile │ idem │Max. 5 ore│
│ │ │nivelul I; │ a ninsorii │ │ │ │
│ │ │- Asigurarea rãspândirii │ viscolite │ │ │ │
│ │ │preventive a materialelor │ │ │ │ │
│ │ │antiderapante tratate cu │ │ │ │ │
│ │ │antiaglomerant. │ │ │ │ │
├────┼───────────┼────────────────────────────┼──────────────┼─────────────────┼────────────────────────────┼──────────┤
│ │ │- Asigurarea unei informãri │ │ │ │ │
│ │ │permanente; │ │ │ │ │
│ 3 │ N.I.3. │- Se pot folosi şi utilaje │ 48 ore │ Max. 7 zile │ idem │Max. 7 ore│
│ │ │repartizate nivelului I şi │ │ │ │ │
│ │ │II. │ │ │ │ │
├────┼───────────┼────────────────────────────┼──────────────┼─────────────────┼────────────────────────────┼──────────┤
│ │ │- Organizarea activitãţii de│ │ │ │ │
│ │ │iarna şi a informãrii, fãrã │ │ │ │ │
│ 4 │ N.I.4. │prioritate, numai în cazul │ - │ - │ - │ - │
│ │ │necesitãţii asigurãrii │ │ │ │ │
│ │ │circulaţiei pe sectoarele de│ │ │ │ │
│ │ │drum respective. │ │ │ │ │
└────┴───────────┴────────────────────────────┴──────────────┴─────────────────┴────────────────────────────┴──────────┘



ART. 29
Combaterea poleiului se face utilizând materiale antiderapante cat şi fondanti chimici.
Amestecurile trebuie sa fie omogene, iar rãspândirea lor cat mai uniforma pe suprafata partii carosabile.
Utilizarea sarii este eficienta numai pentru temperaturi la suprafata carosabilului mai mari de -7°C.
Sarea pura se va utiliza numai pe imbracaminti bine etanseizate.
Pentru temperaturi mai scãzute (pana la -30°C) se va utiliza clorura de calciu.
ART. 30
Pe drumurile de nivel I de viabilitate pe timp de iarna este interzisã rãspândirea manualã de materiale antiderapante şi fondanti chimici.
ART. 31
Depozitarea materialelor chimice şi antiderapante, încãrcarea acestora, amplasarea depozitelor, modul de utilizare şi rãspândire a acestora, utilajele şi echipamentele de rãspândire a lor, viteza de lucru a acestora, semnalizarea vehiculelor care fac aceste operaţiuni, organizarea acţiunii de rãspândire se va face în conformitate cu prevederile din Metodologia de aplicare a prezentului Normativ.
ART. 32
În cazul în care se intalneste un vehicul inzapezit, care ingreuneaza acţiunea de deszapezire, personalul care însoţeşte utilajul de deszapezire, va comunica imediat la baza cea mai apropiatã, datele de identificare a vehiculului, care va lua mãsuri de degajare a partii carosabile împreunã cu organele poliţiei rutiere.
ART. 33
Se interzice tractarea de cãtre utilajele de deszapezire a vehiculelor rãmase pe drum, cu excepţia celor singulare, care impiedica acţiunea de deszapezire.
ART. 34
Utilajele de combatere a poleiului şi de deszapezire vor fi dotate cu semnale speciale luminoase de avertizare cu lumina galbena, montate astfel încât sa fie vizibile din toate direcţiile. Acestea vor funcţiona numai în timpul acţiunii sau a deplasarii spre locul de acţiune. Punctele extreme ale gabaritului acestor utilaje se vor marca cu stegulete galbene.
ART. 35
Autovehiculele de însoţire şi principalele utilaje de deszapezire (autofreze, buldoexcavatoare, maşini echipate pentru intervenţii, autoraspanditoare de materiale chimice sau antiderapante etc.) vor fi dotate cu aparate radio-telefon sau telefon mobil având totodatã instalaţiile de lumini şi semnalizari prevãzute de lege.
ART. 36
În baza <>art. 44 alin. 2 din Ordonanta Guvernului nr. 43/1997 republicatã, aprobatã prin <>Legea nr. 82/1998 , pentru protecţia unor sectoare de drumuri sensibile la inghet-dezghet, administratorii acestora pot introduce în perioada de dezghet restrictii cu caracter temporar privind sarcinile admise sa circule pe drumul respectiv (bariere de dezghet).
ART. 37
Calendarul privind îndeplinirea sarcinilor referitoare la pregãtirea activitãţii pe timpul iernii este prezentat în anexa 6.
ART. 38
Evidenta activitãţii privind combaterea poleiului şi deszapezirii drumurilor din administrare pe timp de iarna, pe fiecare baza de deszapezire se va tine în registre numerotate şi sigilate, conform anexei nr. 7 - Jurnal de activitate pe timp de iarna, care constituie documentul primar de baza.
În cazul executãrii acestei activitãţi pe baza de contract prin terţi, se va tine aceeaşi evidenta, se va semna zilnic de responsabilul autorizat din partea executantului, va fi verificata zilnic şi acceptatã de cãtre şeful de district pe raza cãruia se efectueazã prestaţia.
ART. 39
Raportarea situaţiei drumurilor naţionale se face de cãtre Comandamentul central de iarna, conform modelului prezentat în anexa 8 şi se difuzeazã Ministerului Transporturilor Construcţiilor şi Turismului, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Inspectoratului General al Poliţiei Romane, Direcţiei Poliţiei Rutiere şi Companiei Naţionale de Autostrazi şi Drumuri Naţionale din România.

CAP. 4
CONDUCEREA ŞI COORDONAREA ACŢIUNILOR DE PREVENIRE ŞI COMBATERE A POLEIULUI ŞI INZAPEZIRII DRUMURILOR PUBLICE, SISTEMUL DE INFORMARE PRIVIND STAREA DRUMURILOR PE TIMP DE IARNA. MĂSURI DE PROTECŢIA MUNCII ŞI PSI

ART. 40
Conducerea şi coordonarea acţiunilor de prevenire şi intervenţie pentru combaterea poleiului şi inzapezirii drumurilor se realizeazã prin comandamente instituite la nivel central şi teritorial, aprobate prin ordine şi decizii.
Raportarea situaţiei drumurilor naţionale se face de cãtre Comandamentul central de iarna, conform modelului prezentat în anexa 8 şi cãtre Ministerul Transporturilor Construcţiilor şi Turismului, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Inspectoratului General al Poliţiei Romane, Direcţiei Poliţiei Rutiere şi Companiei Naţionale de Autostrazi şi Drumuri Naţionale din România.
ART. 41
Pentru coordonarea mãsurilor ce trebuie avute în vederea desfãşurãrii traficului rutier pe drumurile publice în perioada de iarna, în condiţii de siguranta, la nivel central, CNADNR împreunã cu Direcţia Poliţiei Rutiere din Inspectoratul General al Poliţiei Romane, va organiza teleconferinte periodice, cu participarea administraţiilor drumurilor şi serviciilor de poliţie rutiere din Inspectoratele de Poliţie Judeţene.
Baza mãsurilor ce trebuie luate pentru asigurarea unei circulatii rutiere în condiţii de siguranta în perioada friguroasa o constituie programul comun de mãsuri ce se stabileşte anual, între CNADNR şi Inspectoratul General al Poliţiei Romane, ce sunt obligatorii pentru unitãţile centrale şi teritoriale de administrare a drumului şi a poliţiei rutiere şi de ordine publica.
ART. 42
(1) Pentru desfãşurarea operativã a acţiunilor de intervenţie pe timpul iernii în vederea cunoaşterii exacte a situaţiei reale de pe teren este necesarã efectuarea reviziilor (dimineata între 3 şi 5 şi dupã amiaza între orele 15 şi 17 şi ori de câte ori se considera necesar).
(2) În vederea coordonãrii acţiunilor de intervenţie pe timpul iernii se va organiza din timp o reţea de informare care sa permitã transmiterea în timp util a informaţiilor, privind viabilitatea drumurilor la comandamentele judeţene, regionale şi Comandamentul Central de Iarna al MTCT, la mass-media şi participanţilor la trafic.
ART. 43
Pentru desfãşurarea întregii acţiuni atât pe perioada de iarna cat şi pregãtirea condiţiilor în perioada premergãtoare, se vor respecta normativele în vigoare privind protecţia muncii şi PSI.

ANEXA 1

UNITATEA

PROPUNERI DE ÎNCADRARE A DRUMURILOR
PE NIVELURI DE VIABILITATE ÎN TIMPUL IERNII





┌────────────┬─────────────┬────────────┬───────┬─────────────────┬───────────────────────────┐
│ Categoria │ Sectorul de │ │ │ Nivelul de │ │
│funcţionalã │ drum │ Între │Lungime│ intervenţie şi │ Motivarea încadrãrii │
│a drumurilor│De la km ....│localitãţile│ (km) │ formatia de │ │
│ │ La km .... │ │ │ utilaje │ │
├────────────┴─────────────┴────────────┴───────┴─────────────────┴───────────────────────────┤
│A. DRUMURI NAŢIONALE │
├────────────┬─────────────┬────────────┬───────┬─────────────────────────────────────────────┤
│ │ 132 + 435 │Mihaesti │ 52 │Nivelul I de viabilitate │
│ DN 6 │ │ │ ├─────────────────┬───────────────────────────┤
│ │ 184 + 230 │Radomir │ │ NI 1 │Leagã municipiul de reţeaua│
│ │ │ │ │ │judeţului şi capitala │
├────────────┼─────────────┼────────────┼───────┼─────────────────┼───────────────────────────┤
│ DN 55 │ 4 + 400 │Craiova │ 66 │ NI 1 │Leagã municipiul Craiova cu│
│ │ 71 + 105 │Bechet │ │ │sudul Olteniei │
├────────────┴─────────────┴────────────┴───────┴─────────────────┴───────────────────────────┤
│Total niv. I 118 │
├────────────┬─────────────┬────────────┬───────┬─────────────────────────────────────────────┤
│ │ 1 + 550 │Caracal │ │Nivelul II de viabilitate │
│ DN 54 │ │ │ 52 ├─────────────────┬───────────────────────────┤
│ │ 54 + 500 │Islaz │ │ NI 2 │Legatura Caracal - Corabia │
├────────────┴─────────────┴────────────┼───────┼─────────────────┼───────────────────────────┤
│Total niv. II │ 52 │ │ │
├───────────────────────────────────────┴───────┴─────────────────┴───────────────────────────┤
│ Nivel III de viabilitate │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Nivel IV de viabilitate │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│B. DRUMURI JUDEŢENE │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘




ANEXA 2

UNITATEA
PLAN OPERATIV DE ACŢIUNE PE TIMPUL IERNII
SECŢIA





┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Denumirea bazei ....... DN .... km .... nr. tel. .............. OF. PTTR ... Resp. baza ..........│
│Sector activitate DN (DJ, DC) ............. km ............ km ............ L = ..................│
├────┬─────────────┬──────────────┬─────────┬────────────────┬──────────────────┬──────────────────┤
│ │ Denumirea │ │ │ │ Necesarul de │ │
│ │utilajelor şi│ │ │ │ carburanţi şi │ Stoc tampon │
│ │ mijloacelor │ Numele şi │ │ Poziţia │lubrifianţi pentru│ carburanţi şi │
│ │de transport │ prenumele │ │ depozitelor de │ toatã perioada │ lubrifianţi │
│Nr. │ de însoţire │conducãtorilor│Puncte de│ materiale │ de iarna │ pentru 14 zile │
│crt.│ proprii sau │ auto sau │informare│antiderapante şi│ │ │
│ │ închiriate. │mecanicilor şi│ şi │antiaglomerante,│Benzina .... tone,│Benzina .... tone │
│ │ Sectorul de │insotitorilor,│ poliţie │ DN, DJ, DC, km │ │ │
│ │drum pe care │adresa şi nr. │ │ şi cantitatea │Motorina ... tone,│Motorina .... tone│
│ │se acţioneazã│ de telefon │ │ │ │ │
│ │ DN (DJ, DC) │ │ │ (mc, tone) │ Ulei ... kg │ │
│ │Km ... km ...│ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼──────────────┼─────────┼────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │
├────┼─────────────┼──────────────┼─────────┼────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
├────┼─────────────┼──────────────┼─────────┼────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
├────┼─────────────┼──────────────┼─────────┼────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
└────┴─────────────┴──────────────┴─────────┴────────────────┴──────────────────┴──────────────────┘




ANEXA 2.1

UNITATEA

CENTRALIZATORUL MATERIALELOR CHIMICE ŞI ANTIDERAPANTE,
AL CARBURANTILOR ŞI LUBRIFIANTILOR, PE BAZE ŞI SECŢII PREVĂZUTE
ÎN PLANUL DE ACŢIUNI PE TIMPUL IERNII



┌──────┬─────────────────────────┬──────────────────┬──────────────────┬───────┐
│ │ Materiale │ Benzina │ Motorina │ Ulei │
│Secţia│ antiderapante │ tone │ tone │ kg │
│ baza ├────────┬──────┬─────────┼──────────┬───────┼──────────┬───────┼───────┤
│ │ Nisip │ Sare │ Soluţii │ 14 zile │ Toatã │ 14 zile │ Toatã │ Toatã │
│ │ (tone) │(tone)│ sare │activitate│ iarna │activitate│ iarna │ iarna │
├──────┼────────┼──────┼─────────┼──────────┼───────┼──────────┼───────┼───────┤
├──────┼────────┼──────┼─────────┼──────────┼───────┼──────────┼───────┼───────┤
├──────┼────────┼──────┼─────────┼──────────┼───────┼──────────┼───────┼───────┤
├──────┼────────┼──────┼─────────┼──────────┼───────┼──────────┼───────┼───────┤
├──────┼────────┼──────┼─────────┼──────────┼───────┼──────────┼───────┼───────┤
└──────┴────────┴──────┴─────────┴──────────┴───────┴──────────┴───────┴───────┘



NOTA:
Centralizatorul se face la DRDP (Consiliul Judeţean) pe secţii şi baze în mod analog la secţie pe baze.


ANEXA 2.2

UNITATEA

CENTRALIZATORUL AUTOUTILAJELOR ŞI MIJLOACELOR DE TRANSPORT PREVĂZUTE
ÎN PLANUL OPERATIV DE ACŢIUNE ÎN TIMPUL IERNII



┌────┬─────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────┐
│Nr. │ Denumirea utilajului şi a │ Secţia │
│crt.│ echipamentului ├───────┬──────┬──────┬──────┬──────┤
│ │ UM = buc. │ TOTAL │ Baza │ Baza │ Baza │ Baza │
├────┴─────────────────────────────────────┴───────┴──────┴──────┴──────┴──────┤
│A. Utilaje şi echipamente proprii │
├────┬─────────────────────────────────────┬───────┬──────┬──────┬──────┬──────┤
│ 1 │Autofreze │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 2 │Autogredere │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 3 │Buldozere │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 4 │Tractoare │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 5 │Incarcatoare │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 6 │Remorchere │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 7 │Unimog │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 8 │Autobasculante │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 9 │Automacarale │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 10 │Autocisterne │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 11 │Lame pentru auto │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 12 │Lame pentru tractoare │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 13 │Gredere semipurtate │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 14 │Raspanditoare pentru auto │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 15 │Raspanditoare pentru tractor │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 16 │Perii rotative │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 17 │Buldoexcavatoare │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 18 │Autospeciale cu raspanditor şi lama │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 19 │Autovehicul revizie drum │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 20 │Alte utilaje │ │ │ │ │ │
├────┴─────────────────────────────────────┴───────┴──────┴──────┴──────┴──────┤
│B. Utilaje şi echipamente închiriate │
├────┬─────────────────────────────────────┬───────┬──────┬──────┬──────┬──────┤
│ 21 │Autofreze │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 22 │Autogredere │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 23 │Buldozere │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 24 │Tractoare │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 25 │Incarcatoare │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 26 │Remorchere │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 27 │Unimog │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 28 │Autobasculante │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 29 │Automacarale │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 30 │Autocisterne │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 31 │Lame pentru auto │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 32 │Lame pentru tractoare │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 33 │Gredere semipurtate │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 34 │Raspanditoare pentru auto │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 35 │Raspanditoare pentru tractor │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 36 │Perii rotative │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 37 │Buldoexcavatoare │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 38 │Autospeciale cu raspanditor şi lama │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 39 │Autovehicul revizie drum │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 40 │Macara │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ 41 │Alte utilaje │ │ │ │ │ │
├────┴─────────────────────────────────────┴───────┴──────┴──────┴──────┴──────┤
│C. TOTAL │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘




ANEXA 2.3

UNITATEA

CENTRALIZATORUL BAZELOR DE DESZAPEZIRE ŞI AL PUNCTELOR DE SPRIJIN



┌────┬───────────────────┬────────────────┬────────────────────┬───────────────┐
│Nr. │ Secţie │ Baze │ Puncte sprijin │ TOTAL │
│crt.│ Baza │ │ │ │
├────┼───────────────────┼────────────────┼────────────────────┼───────────────┤
├────┼───────────────────┼────────────────┼────────────────────┼───────────────┤
├────┼───────────────────┼────────────────┼────────────────────┼───────────────┤
└────┴───────────────────┴────────────────┴────────────────────┴───────────────┘



NOTA:
Centralizatorul se face la DRDP (Consiliul Judeţean) pe secţii şi baze şi în mod analog la secţie pe baze.

ANEXA 2.4
UNITATEA

LISTA BAZELOR DE DESZAPEZIRE ŞI A PUNCTELOR DE SPRIJIN
CARE DESERVESC ZONA DE MUNTE



┌────┬───────────────────┬──────────────┬───────────────────┬──────────────────┐
│Nr. │ Secţia │ Baze │ DN │Programul de lucru│
│crt.│ │ │ Poz. km │ al bazei │
├────┼───────────────────┼──────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
├────┼───────────────────┼──────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
├────┼───────────────────┼──────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
└────┴───────────────────┴──────────────┴───────────────────┴──────────────────┘



NOTA:
În mod analog se face lista pentru administraţiile de drumuri locale.

ANEXA 2.5

UNITATEA ..........................

CENTRALIZATORUL PANOURILOR DE PARAZAPEZI
CE SE VOR MONTA PE PERIOADA IERNII



┌────┬────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nr. │ │ Lungimea (m) │
│crt.│ Secţia ├───────────────────────────────┬────────────────────────────────┤
│ │ Baza │ Panourilor ce se vor monta │ Sectoarelor de drum │
│ │ │ │ care se vor apara │
├────┼────────┼───────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
├────┼────────┼───────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
├────┼────────┼───────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
└────┴────────┴───────────────────────────────┴────────────────────────────────┘


NOTA:
În mod analop se face centralizatorul pentru Administraţiile drumurilor locale.

ANEXA 2.6

UNITATEA

LISTA SECTOARELOR DE DRUM CARE SE VOR APARA
CU PANOURI PARAZAPEZI PE PERIOADA IERNII



┌──────────────────┬───────────┬────────┬──────────────────────────────────────┐
│ DN, DJ, DC, │ │ Nr. │ Lungime (m) │
│sectorul aparat cu│Dreapta sau│randuri ├─────────────┬─────────────┬──────────┤
│panouri parazapezi│ stanga │necesare│Panourilor ce│Drumurilor ce│Observaţii│
│ pe subunitati │ │ │se vor monta │ se vor apara│ │
├──────────────────┼───────────┼────────┼─────────────┼─────────────┼──────────┤
├──────────────────┼───────────┼────────┼─────────────┼─────────────┼──────────┤
├──────────────────┼───────────┼────────┼─────────────┼─────────────┼──────────┤
└──────────────────┴───────────┴────────┴─────────────┴─────────────┴──────────┘


NOTA:
În mod analog se face centralizatorul pentru Administraţiile drumurilor locale.

ANEXA 2.7

UNITATEA

CENTRALIZATORUL STATIILOR DE RADIO FIXE
ŞI MOBILE CE VOR FUNCŢIONA PE PERIOADA IERNII



┌────┬───────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┐
│Nr. │ Secţia │ Staţii (buc.) │
│crt.│ Baza ├──────────────────┬─────────────────┬────────────────┤
│ │ │ Fixe │ Mobile │ Total │
├────┼───────────────────┼──────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
├────┼───────────────────┼──────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
├────┼───────────────────┼──────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
├────┼───────────────────┼──────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
└────┴───────────────────┴──────────────────┴─────────────────┴────────────────┘


NOTA:
În mod analog se completeazã centralizatorul pentru Administraţiile de drumuri locale.


ANEXA 2.8

UNITATEA

LISTA STATIILOR FIXE DE RADIO CARE VOR FI FOLOSITE ÎN CAMPANIA DE IARNA



┌────────────────────────────┬──────────────────────┬──────────────────────────┐
│ Locul amplasarii │ Canal lucru │ Indicativ apel │
├────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────────┤
├────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────────┤
├────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────────┤
└────────────────────────────┴──────────────────────┴──────────────────────────┘



ANEXA 2.9

UNITATEA

LISTA SUBUNITATILOR (SECŢIILOR) DIN CADRUL D.R.D.P.
(ADMINISTRAŢIA DRUMURILOR LOCALE)
cu adresa unitãţii, şeful unitãţii şi numerele de telefon
de la serviciu şi de acasã



┌────┬────────────┬───────────────┬────────────┬────────────┬──────────────────┐
│Nr. │ │ │ Numele │ Prefix │ Nr. telefon │
│crt.│Specificaţia│Adresa unitãţii│şi prenumele│PT/CFR/mobil├─────────┬────────┤
│ │ │ │ şef secţie │ │Serviciu │ Acasã │
├────┼────────────┼───────────────┼────────────┼────────────┼─────────┼────────┤
│ 1 │Secţia │ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼───────────────┼────────────┼────────────┼─────────┼────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼───────────────┼────────────┼────────────┼─────────┼────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼───────────────┼────────────┼────────────┼─────────┼────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
└────┴────────────┴───────────────┴────────────┴────────────┴─────────┴────────┘



ANEXA 2.10

UNITATEA

LISTA BAZELOR DE DESZAPEZIRE
cu adresa unitãţii, şeful bazei şi numerele
de telefon de la serviciu şi de acasã



┌────┬──────────────┬────────┬───────────────┬──────────────┬──────────────────┐
│Nr. │ Specificaţia │ Adresa │ Numele şi │ Prefix │ Nr. telefon │
│crt.│ │unitãţii│ prenumele şef │ PT/CFR/mobil ├──────────┬───────┤
│ │ │ │ district │ │ Serviciu │ Acasã │
├────┼──────────────┼────────┼───────────────┼──────────────┼──────────┼───────┤
│ 1 │Secţia │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼────────┼───────────────┼──────────────┼──────────┼───────┤
│ │Baza │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼────────┼───────────────┼──────────────┼──────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼────────┼───────────────┼──────────────┼──────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
└────┴──────────────┴────────┴───────────────┴──────────────┴──────────┴───────┘



ANEXA 2.11

UNITATEA

LISTA INDICATOARELOR DE CIRCULAŢIE FIXE ŞI MOBILE SPECIFICE
SEMNALIZARII RUTIERE PE TIMP DE IARNA

UM = buc.





┌────┬───────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nr. │ DN │ Nr. indic. de circulaţie fig. .... │
│crt.│Poz. km│ │
├────┼───────┼──────────────────┬─────────────────────┬─────────────────────┬──────────────────────┬─────────┤
│ │ │ Fig. A 19 │ Fig. D 15 │ Fig. C 1 │ Fig. F 37 │ │
│ │ │ (Drum lunecos) + │ (Lanturi pentru │(Accesul interzis) + │ │ │
│ │ │ adiţionalã │zapada) + adiţionalã │ adiţionalã │(Ocolire) + adiţionalã│ Fig. A9 │
│ │ │ P 27 - polei, │P 27 - polei, gheaţa,│P 27 - polei, gheaţa,│P 27 - polei, gheaţa, │ (Drum │
│ │ │ gheaţa, zapada │ zapada sau │ zapada sau │ zapada sau │ingustat)│
│ │ │sau P 29 - ploaie,│P 29 - ploaie, ceata,│P 29 - ploaie, ceata,│P 29 - ploaie, ceata, │ │
│ │ │ ceata, viscol │ viscol │ viscol │ viscol │ │
├────┼───────┼──────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┼──────────────────────┼─────────┤
├────┼───────┼──────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┼──────────────────────┼─────────┤
├────┼───────┼──────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┼──────────────────────┼─────────┤
├────┼───────┼──────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┼──────────────────────┼─────────┤
└────┴───────┴──────────────────┴─────────────────────┴─────────────────────┴──────────────────────┴─────────┘



- Indicatoarele din coloanele 4, 5 şi 6 se stabilesc de cãtre secţie în funcţie de numãrul drumurilor şi al sectoarelor inzapezite cu posibilitãţile de ocolire pe ruta cea mai apropiatã.
- Figurile: A 19, D 15, C 1, F 37, A 9 şi placutele adiţionale: P 27 şi P 29 au ca referinta standardul roman SR 1848-1:2004.

NOTA:
În coloana 3 pentru sectoare mai lungi de 2 km se monteaza panoul adiţional P 8 "lungimea sectorului periculos". Anexa se completeazã la planul operativ al bazei, sectiei, DRDP, Administraţia Drumurilor Locale.


ANEXA 2.12

UNITATEA

NECESARUL DE CARBURANŢI, LUBRIFIANŢI, INVENTAR GOSPODĂRESC,
ECHIPAMENT DE PROTECŢIE ŞI PSI LA SECŢIA (BAZA)



┌────┬──────────────────────────────────────┬─────┬────────────────────┬───────┐
│Nr. │ │ N │ Baza │ │
│crt.│ Dotãri ├─────┼──────┬──────┬──────┤ Total │
│ │ │ E │ Baza │ Baza │ Baza │ │
├────┴──────────────────────────────────────┴─────┴──────┴──────┴──────┴───────┤
│A. Cazarmament │
├────┬──────────────────────────────────────┬─────┬──────┬──────┬──────┬───────┤
│ 1 │Paturi │ N │ │ │ │ │
│ │Buc. ├─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ │ │ E │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ 2 │Saltele │ N │ │ │ │ │
│ │Buc. ├─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ │ │ E │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ 3 │Paturi │ N │ │ │ │ │
│ │Buc. ├─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ │ │ E │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ 4 │Cearceafuri │ N │ │ │ │ │
│ │Buc. ├─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ │ │ E │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ 5 │Perne │ N │ │ │ │ │
│ │Buc. ├─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ │ │ E │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ 6 │Fete perna │ N │ │ │ │ │
│ │Buc. ├─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ │ │ E │ │ │ │ │
├────┴──────────────────────────────────────┴─────┴──────┴──────┴──────┴───────┤
│B. Echipament de protecţie │
├────┬──────────────────────────────────────┬─────┬──────┬──────┬──────┬───────┤
│ 7 │Sube │ N │ │ │ │ │
│ │Buc. ├─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ │ │ E │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ 8 │Scurte imblanite │ N │ │ │ │ │
│ │Buc. ├─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ │ │ E │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ 9 │Cisme paslari │ N │ │ │ │ │
│ │Buc. ├─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ │ │ E │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ 10 │Manusi │ N │ │ │ │ │
│ │Buc. ├─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ │ │ E │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ 11 │Caciuli │ N │ │ │ │ │
│ │Buc. ├─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ │ │ E │ │ │ │ │
├────┴──────────────────────────────────────┴─────┴──────┴──────┴──────┴───────┤
│C. Carburanţi, lubrifianţi, combustibili │
├────┬──────────────────────────────────────┬─────┬──────┬──────┬──────┬───────┤
│ 13 │Benzina │ N │ │ │ │ │
│ │Tone ├─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ │ │ E │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ 14 │Motorina │ N │ │ │ │ │
│ │Tone ├─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ │ │ E │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ 15 │Ulei │ N │ │ │ │ │
│ │Kg ├─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ │ │ E │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ 16 │Cãrbuni (lemne de foc)**) │ N │ │ │ │ │
│ │Tone ├─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ │ │ E │ │ │ │ │
├────┴──────────────────────────────────────┴─────┴──────┴──────┴──────┴───────┤
│D. Unelte, protecţia muncii şi PSI │
├────┬──────────────────────────────────────┬─────┬──────┬──────┬──────┬───────┤
│ 17 │Lopeti │ N │ │ │ │ │
│ │Buc. ├─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ │ │ E │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ 18 │Cazmale │ N │ │ │ │ │
│ │Buc. ├─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ │ │ E │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ 19 │Tarnacoape │ N │ │ │ │ │
│ │Buc. ├─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ │ │ E │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ 20 │Trusa sanitarã │ N │ │ │ │ │
│ │Buc. ├─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ │ │ E │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ 21 │Veste avertizare │ N │ │ │ │ │
│ │Buc. ├─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ │ │ E │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ 22 │Pichet de incendiu │ N │ │ │ │ │
│ │Buc. ├─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ │ │ E │ │ │ │ │
├────┴──────────────────────────────────────┴─────┴──────┴──────┴──────┴───────┤
│E. Mijloace de iluminat, vesela │
├────┬──────────────────────────────────────┬─────┬──────┬──────┬──────┬───────┤
│ 23 │Lampi cu petrol │ N │ │ │ │ │
│ │Buc. ├─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ │ │ E │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ 24 │Felinare de vant │ N │ │ │ │ │
│ │Buc. ├─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ │ │ E │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ 25 │Lanterne │ N │ │ │ │ │
│ │Buc. ├─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ │ │ E │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ 26 │Ligheane │ N │ │ │ │ │
│ │Buc. ├─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ │ │ E │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ 27 │Galeti pentru apa │ N │ │ │ │ │
│ │Buc. ├─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ │ │ E │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ 28 │Cani de baut apa │ N │ │ │ │ │
│ │Buc. ├─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ │ │ E │ │ │ │ │
├────┴──────────────────────────────────────┴─────┴──────┴──────┴──────┴───────┤
│F. Materiale pentru combaterea poleiului │
├────┬──────────────────────────────────────┬─────┬──────┬──────┬──────┬───────┤
│ 29 │Sare │ N │ │ │ │ │
│ │Tone ├─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ │ │ E │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ 30 │Nisip │ N │ │ │ │ │
│ │mc ├─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ │ │ E │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ 31 │Zgura │ N │ │ │ │ │
│ │mc ├─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ │ │ E │ │ │ │ │
├────┴──────────────────────────────────────┴─────┴──────┴──────┴──────┴───────┤
│G. Alte dotãri │
├────┬──────────────────────────────────────┬─────┬──────┬──────┬──────┬───────┤
│ 32 │Staţii radio fixe │ N │ │ │ │ │
│ │Buc. ├─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ │ │ E │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ 33 │Staţii radio mobile │ N │ │ │ │ │
│ │Buc. ├─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ │ │ E │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ 34 │Antena statie radio │ N │ │ │ │ │
│ │Buc. ├─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ │ │ E │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ 35 │Giruieta │ N │ │ │ │ │
│ │Buc. ├─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ │ │ E │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ 36 │Termometre │ N │ │ │ │ │
│ │Buc. ├─────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ │ │ E │ │ │ │ │
└────┴──────────────────────────────────────┴─────┴──────┴──────┴──────┴───────┘
N = necesar
E = existent
**) Se completeazã numai în cazul în care baza este dotatã cu încãlzire
centrala şi/sau alimentare cu apa.



ANEXA 2.13

UNITATEA

LISTA SECTOARELOR DE DRUM PE CARE SE ACŢIONEAZĂ
NUMAI CU MATERIALE ANTIDERAPANTE



┌────┬──────────────────┬───────────────────┬──────────────────────────────────┐
│Nr. │ DN │Lungimea sectorului│ Observaţii │
│crt.│ Poziţia km │ (km) │(pod, pasaj, sector fisurat, beton│
│ │ │ │ de ciment cu vechime sub 5 ani) │
├────┼──────────────────┼───────────────────┼──────────────────────────────────┤
├────┼──────────────────┼───────────────────┼──────────────────────────────────┤
├────┼──────────────────┼───────────────────┼──────────────────────────────────┤
└────┴──────────────────┴───────────────────┴──────────────────────────────────┘



ANEXA 2.14

UNITATEA

LISTA MIJLOACELOR DE SEMNALIZARE MOBILE NECESARE ÎNCHIDERII TEMPORARE
A CIRCULAŢIEI RUTIERE PE SECTOARELE DE DRUMURI BLOCATE

UM = buc.



┌────┬────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ │ Nr. indic. de circulaţie fig. .... │
│ │ ├─────────┬────────────┬────────────┬──────────────┬─────────────────┤
│Nr. │ DN │ │ │ Fig. a.54 │ Fig. a.60 │Fig. a.14 şi a.21│
│crt.│Poz.│Fig. a.55│ Fig. a56 │ Lampa cu │ Parapet │ Indicatoare │
│ │ km │ Bariera │ Bariera │ lumina │ lestabil din │ rutiere │
│ │ │ normalã │directionala│ galbena │ material │(accesul interzis│
│ │ │ │ │intermitenta│ plastic │ şi ocolire) │
├────┼────┼─────────┼────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────────┤
├────┼────┼─────────┼────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────────┤
├────┼────┼─────────┼────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────────┤
├────┼────┼─────────┼────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────────┤
├────┼────┼─────────┼────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────────┤
└────┴────┴─────────┴────────────┴────────────┴──────────────┴─────────────────┘


- Figurile: a.55, a.56, a.54, a.60, a.14 şi a.21 au ca referinta standardul roman SR 1848-1:2004.

ANEXA 3

UNITATEA

PROGRAM DE PUNERE ÎN ORDINE A PARTII CAROSABILE PENTRU CAMPANIA DE
IARNA ............... LA SECŢIA ...........................





┌────┬────┬───────┬───────────────────┬─────────┬────────────┬───────────────────┬───────────┐
│ │ │ │ PROGRAM │ Necesar │ │ Rãspunde: │Observaţii │
│Nr. │ DN │Poziţie├─────────┬─────────┤ mixtura │Termen final│- din partea DRDP │Reabilitare│
│crt.│ │ km │Reparaţii│Colmatari│asfaltica│de execuţie │- din partea secţie│Constructor│
│ │ │ │ (mp) │ (ml) │ │ │ │ │
├────┼────┼───────┼─────────┼─────────┼─────────┼────────────┼───────────────────┼───────────┤
│ 1. │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼───────┼─────────┼─────────┼─────────┼────────────┼───────────────────┼───────────┤
│ 2. │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼───────┼─────────┼─────────┼─────────┼────────────┼───────────────────┼───────────┤
│ 3. │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴────┴───────┴─────────┴─────────┴─────────┴────────────┴───────────────────┴───────────┘



ANEXA 4

UNITATEA

SITUAŢIA SECTOARELOR DE DRUM INZAPEZIBILE



┌────┬───────────────────┬──────────┬──────────────┬───────────────────────────┐
│ │ Sectorul de drum │ Lungimea │ │ Observaţii │
│Nr. ├───────┬───────────┤sectorului│Caracteristici│- perdele de protecţie │
│crt.│DN, DJ │ Poziţia │ de drum │ sector │- panouri parazapezi mobile│
│ │sau DC │kilometrica│ (m) │ │ │
├────┼───────┼───────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────┤
├────┼───────┼───────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────┤
├────┼───────┼───────────┼──────────┼──────────────┼───────────────────────────┤
└────┴───────┴───────────┴──────────┴──────────────┴───────────────────────────┘



ANEXA 5

UNITATEA

SECŢIA

PROCES VERBAL
de verificare a pregãtirilor pentru iarna

Subsemnaţii
din partea DRDP (ADL) şi
din partea Sectiei verificand pregatirile de iarna ale sectiei, am constatat urmãtoarele:
I. Punerea în ordine a partii carosabile
II. Instalarea panourilor - parazapezi - ml
III. Concluzii asupra locatiei
Pagina 2
IV. Instruirea personalului
V. Pregãtirea bazelor




┌────┬────────────────────────────┬────────┬──────────────────────────┬────────┐
│Nr. │ │ N │ Baza │ │
│crt.│ Dotãri ├────────┼─────────┬────────┬───────┤ Total │
│ │ │ E │ Baza │ Baza │ Baza │ │
├────┴────────────────────────────┴────────┴─────────┴────────┴───────┴────────┤
│A. Cazarmament │
├────┬────────────────────────────┬────────┬─────────┬────────┬───────┬────────┤
│ 1 │Paturi │ N │ │ │ │ │
│ │ ├────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ │Buc. │ E │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────┼────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ 2 │Saltele │ N │ │ │ │ │
│ │ ├────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ │Buc. │ E │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────┼────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ 3 │Paturi │ N │ │ │ │ │
│ │ ├────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ │Buc. │ E │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────┼────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ 4 │Cearceafuri │ N │ │ │ │ │
│ │ ├────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ │Buc. │ E │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────┼────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ 5 │Perne │ N │ │ │ │ │
│ │ ├────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ │Buc. │ E │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────┼────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ 6 │Fete perna │ N │ │ │ │ │
│ │ ├────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ │Buc. │ E │ │ │ │ │
├────┴────────────────────────────┴────────┴─────────┴────────┴───────┴────────┤
│B. Echipament de protecţie │
├────┬────────────────────────────┬────────┬─────────┬────────┬───────┬────────┤
│ 7 │Sube │ N │ │ │ │ │
│ │ ├────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ │Buc. │ E │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────┼────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ 8 │Scurte imblanite │ N │ │ │ │ │
│ │ ├────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ │Buc. │ E │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────┼────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ 9 │Cisme paslari │ N │ │ │ │ │
│ │ ├────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ │Buc. │ E │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────┼────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ 10 │Manusi │ N │ │ │ │ │
│ │ ├────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ │Buc. │ E │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────┼────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ 11 │Caciuli │ N │ │ │ │ │
│ │ ├────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ │Buc. │ E │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
├────┴────────────────────────────┴────────┴─────────┴────────┴───────┴────────┤
│C. Carburanţi, lubrifianţi, combustibili │
├────┬────────────────────────────┬────────┬─────────┬────────┬───────┬────────┤
│ 13 │Benzina │ N │ │ │ │ │
│ │ ├────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ │Tone │ E │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────┼────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ 14 │Motorina │ N │ │ │ │ │
│ │ ├────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ │Tone │ E │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────┼────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ 15 │Ulei │ N │ │ │ │ │
│ │ ├────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ │Kg │ E │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────┼────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ 16 │Cãrbuni (lemne de foc)*) │ N │ │ │ │ │
│ │ ├────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ │Tone │ E │ │ │ │ │
├────┴────────────────────────────┴────────┴─────────┴────────┴───────┴────────┤
│D. Unelte, protecţia muncii şi PSI │
├────┬────────────────────────────┬────────┬─────────┬────────┬───────┬────────┤
│ 17 │Lopeti │ N │ │ │ │ │
│ │ ├────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ │Buc. │ E │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────┼────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ 18 │Cazmale │ N │ │ │ │ │
│ │ ├────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ │Buc. │ E │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────┼────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ 19 │Tarnacoape │ N │ │ │ │ │
│ │ ├────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ │Buc. │ E │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────┼────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ 20 │Trusa sanitarã │ N │ │ │ │ │
│ │ ├────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ │Buc. │ E │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────┼────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ 21 │Veste avertizare │ N │ │ │ │ │
│ │ ├────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ │Buc. │ E │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────┼────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ 22 │Pichet de incendiu │ N │ │ │ │ │
│ │ ├────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ │Buc. │ E │ │ │ │ │
├────┴────────────────────────────┴────────┴─────────┴────────┴───────┴────────┤
│E. Mijloace de iluminat, vesela │
├────┬────────────────────────────┬────────┬─────────┬────────┬───────┬────────┤
│ 23 │Lampi cu petrol │ N │ │ │ │ │
│ │ ├────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ │Buc. │ E │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────┼────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ 24 │Felinare de vant │ N │ │ │ │ │
│ │ ├────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ │Buc. │ E │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────┼────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ 25 │Lanterne │ N │ │ │ │ │
│ │ ├────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ │Buc. │ E │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────┼────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ 26 │Ligheane │ N │ │ │ │ │
│ │ ├────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ │Buc. │ E │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────┼────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ 27 │Galeti pentru apa │ N │ │ │ │ │
│ │ ├────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ │Buc. │ E │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────┼────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ 28 │Cani de baut apa │ N │ │ │ │ │
│ │ ├────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ │Buc. │ E │ │ │ │ │
├────┴────────────────────────────┴────────┴─────────┴────────┴───────┴────────┤
│F. Materiale pentru combaterea poleiului │
├────┬────────────────────────────┬────────┬─────────┬────────┬───────┬────────┤
│ 29 │Sare │ N │ │ │ │ │
│ │ ├────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ │Tone │ E │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────┼────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ 30 │Nisip │ N │ │ │ │ │
│ │ ├────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ │mc │ E │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────┼────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ 31 │Zgura │ N │ │ │ │ │
│ │ ├────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ │mc │ E │ │ │ │ │
├────┴────────────────────────────┴────────┴─────────┴────────┴───────┴────────┤
│G. Alte dotãri │
├────┬────────────────────────────┬────────┬─────────┬────────┬───────┬────────┤
│ 32 │Staţii radio fixe │ N │ │ │ │ │
│ │ ├────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ │Buc. │ E │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────┼────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ 33 │Staţii radio mobile │ N │ │ │ │ │
│ │ ├────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ │Buc. │ E │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────┼────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ 34 │Antena statie radio │ N │ │ │ │ │
│ │ ├────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ │Buc. │ E │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────┼────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ 35 │Giruieta │ N │ │ │ │ │
│ │ ├────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ │Buc. │ E │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────┼────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ 36 │Termometre │ N │ │ │ │ │
│ │ ├────────┼─────────┼────────┼───────┼────────┤
│ │Buc. │ E │ │ │ │ │
└────┴────────────────────────────┴────────┴─────────┴────────┴───────┴────────┘


N = necesar
E = existent
*) Se completeazã numai în cazul în care baza este dotatã cu încãlzire
centrala şi/sau alimentare cu apa.
Pagina 3
Pagina 4
N = necesar
E = existent
*) Se completeazã numai în cazul în care baza este dotatã cu încãlzire
centrala şi/sau alimentare cu apa.

Semnãturile comisiei


ANEXA 6

CALENDARUL
privind îndeplinirea sarcinilor
referitoare la pregãtirea activitãţii pe timpul iernii





┌────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────┐
│Nr. │ Denumirea sarcinii │Termen de │
│crt.│ │ execuţie │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 1 │Transmiterea la CNADNR a situaţiei privind evoluţia precipitatiilor a │ 30 V │
│ │numãrului mediu anual de zile cu polei şi cu viscol pentru iarna precedenta │ │
│ │pe fiecare secţie │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 2 │Aprobarea programului de revizie şi reparare a utilajelor specifice de │ 30 V │
│ │deszapezire, de cãtre DRDP, respectiv Administraţia drumurilor locale │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 3 │Întocmirea propunerilor de încadrare a drumurilor pe nivele de viabilitate în│ 1 VII │
│ │timpul iernii şi înaintarea acestora la CNADNR │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 4 │Aprobarea nivelurilor de viabilitate în CA - CNADNR şi transmiterea la DRDP │ 15 VII │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 5 │Transmiterea la DRDP-uri şi CJ a nivelurilor de viabilitate aprobate în │ 30 VII │
│ │CA - AND │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 6 │Întocmirea planului operativ de acţiune pe timpul iernii la secţii şi │ 15 VII │
│ │înaintarea lui la DRDP, respectiv Administraţia drumurilor Locale │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 7 │Transmiterea la CNADNR respectiv CJ a planurilor operative pentru aprobare │ 1 VIII │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 8 │Aprobarea planurilor operative de acţiune pe timpul iernii de cãtre CNADNR │ 15 VIII │
│ │respectiv CJ şi transmiterea lor la DRDP şi Administraţia Drumurilor Locale │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 9 │Transmiterea planurilor operative la baze │ 10 IX │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 10 │Punerea în ordine a drumurilor, pentru intrare în iarna │15 VIII - │
│ │ │ 1 IX │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 11 │Instruirea personalului care participa la activitatea de iarna, la │ 15 X │
│ │prezentarea în baze │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 12 │Organizarea reţelei de coordonare operativã şi informare │ 15 X │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 13 │Pregãtirea bazelor de deszapezire şi a punctelor de sprijin │ 20 X │
│ │- zone de munte │ 1 XI │
│ │- celelalte zone │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 14 │Aprovizionarea bazelor cu carburanţi pentru 14 zile de funcţionare │ 5 X │
│ │- zona de munte │ 1 XI │
│ │- celelalte zone │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 15 │Aprovizionarea cu materiale antiderapante │ 1 XI │
│ │- 50% din cantitate │ │
│ │- 75 % din cantitate │ │
│ │- 25 % din cantitate │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 16 │Aprovizionarea cu materiale chimice antiaglomerante │ 1 XI │
│ │75% din cantitate │ 31 XII │
│ │100% din cantitate │Funcţie de│
│ │ │condiţiile│
│ │ │ meteo şi │
│ │ │ stocuri │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 17 │Montarea indicatoarelor pentru semnalizarea rutiera pe timpul iernii │ 1 XI │
│ │- zona de munte │ 15 XI │
│ │- celelalte zone │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 18 │Montarea panourilor de parazapezi │ 15 XI - │
│ │ │ 1 XII │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 19 │Perfectarea contractelor de închiriere a utilajelor necesare întreţinerii │ 10 X │
│ │drumurilor pe timpul iernii │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 20 │Prezentarea utilajelor închiriate în baze şi puncte de sprijin │ 20 X │
│ │- zona de munte │ 1 XI │
│ │- celelalte zone │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 21 │Verificarea pregãtirilor la bazele de deszapezire de cãtre comisii │ 1 XI │
│ │- zona de munte │ 25 XI │
│ │- celelalte zone │ │
└────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────┘



ANEXA 7

BAZA DE DESZAPEZIRE

JURNAL DE ACTIVITATE PE TIMP DE IARNA
privind combaterea lunecusului
şi a zapezii pe drumurile din administrare

Ofiţer de serviciu,
Ora intrare şi ora ieşire;
Activitate prestatã;
Numãr de muncitori prezenţi;
Modul de actionare a utilajelor: patrulare, actionare cu lama, rãspândire material antiderapant.


ANEXA 8

UNITATEA

BULETIN METEO-RUTIER
privind starea drumurilor (naţionale, judeţene, comunale)
Din data de ............. ora ......

1. Evenimente rutiere (accidente)
2. Sectoare de drumuri închise temporar circulaţiei rutiere
3. Utilaje cu care se acţioneazã la pct. 2
4. Drumuri cu circulaţie ingreunata
5. Utilaje cu care se acţioneazã la pct. 4
6. Starea partii carosabile pe restul drumurilor
curata şi uscata (DN ..... poz. km ....)
curata şi umeda (DN ..... poz. km ....)
zapada continua (DN poz. km grosimea stratului variaza între 0 ... 10 cm)
suluri de zapada (DN poz. km h variaza între ... cm)
parţial gheaţa în grosime de la ... pana la ... cm, DN ... km ... km
polei DN ... km ... km
mazga etc. DN ... km ... km
7. Starea timpului în restul zonei din administrare
- cerul (senin, acoperit, parţial acoperit)
- vantul (calm sau dacã bate se comunica viteza în km/ora şi direcţia)
- precipitatii (ninsoare, lapovita, ploaie, burnita) DN ... km ... km ... localitatea, judeţul
- fenomene speciale (polei, ceata, viscol, vijelie) DN ... km ... km ... localitatea, judeţul
- vizibilitatea: buna, peste 300 m, redusã, sub 300 m, din cauza (ceata, viscol, ninsoare abundenta, vijelie etc.) DN ... km ... km ... localitatea, judeţul
- temperaturi atmosferice din principalele localitãţi, în ordinea descrescãtoare.
8. Alte aspecte de menţionat .............................................. .

Ofiţer de serviciu,

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016