Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.257 din 10 octombrie 2013  pentru aprobarea baremelor de sanatate pentru functiile din siguranta transporturilor si a modului in care se face dovada indeplinirii acestor conditii, precum si lista afectiunilor medicale si contraindicatiile corespunzatoare baremelor pentru elaborarea avizelor medicale pentru personalul cu atributii in siguranta transporturilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.257 din 10 octombrie 2013 pentru aprobarea baremelor de sanatate pentru functiile din siguranta transporturilor si a modului in care se face dovada indeplinirii acestor conditii, precum si lista afectiunilor medicale si contraindicatiile corespunzatoare baremelor pentru elaborarea avizelor medicale pentru personalul cu atributii in siguranta transporturilor

EMITENT: MINISTERUL TRANSPORTURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 745 din 2 decembrie 2013
    În temeiul prevederilor art. 14 lit. a) şi g) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 8/2013 privind reorganizarea reţelei sanitare proprii a Ministerului Transporturilor şi pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, ale art. 5 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 24/2013 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare,

    ministrul transporturilor şi ministrul sănătăţii emit următorul ordin:

    ART. 1
    Se aprobă baremele de sănătate pentru funcţiile din siguranţa transporturilor, precum şi modul în care se face dovada îndeplinirii acestor condiţii prevăzute în anexa nr. 1, precum şi lista afecţiunilor medicale şi contraindicaţiile corespunzătoare baremelor pentru elaborarea avizelor medicale pentru personalul cu atribuţii în siguranţa transporturilor, prevăzute în anexa nr. 2.
    ART. 2
    Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentul ordin.
    ART. 3
    La întocmirea prezentului ordin s-a ţinut cont de prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, cu modificările şi completările ulterioare, prevederile amendamentelor în vigoare la Convenţia internaţională privind standardele de pregătire a navigatorilor, brevetare/atestare şi efectuare a serviciului de cart, adoptată la Londra la 7 iulie 1978 (STCW 1978), Convenţia Maritimă a Muncii (M.L.C. 2006), Ordinul ministrului transporturilor nr. 208/2013 privind măsuri pentru aplicarea Regulamentului (UE) nr. 1.178/2011 al Comisiei din 3 noiembrie 2011 de stabilire a cerinţelor tehnice şi a procedurilor administrative referitoare la personalul navigant din aviaţia civilă în temeiul Regulamentului (CE) nr. 216/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului şi a Regulamentului (UE) nr. 290/2012 al Comisiei din 30 martie 2012 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1.178/2011 şi Ordinul ministrului transporturilor şi infrastructurii nr. 148/2012 privind măsuri pentru aplicarea Regulamentului (UE) nr. 805/2011 al Comisiei de stabilire a normelor detaliate privind licenţele controlorilor de trafic aerian şi anumite certificate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 216/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului, Ordinul ministrului transporturilor şi infrastructurii nr. 815/2010 pentru aprobarea Normelor privind implementarea şi dezvoltarea sistemului de menţinere a competenţelor profesionale pentru personalul cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei şi pentru alte categorii de personal care desfăşoară activităţi specifice în operaţiunile de transport pe căile ferate din România şi pentru actualizarea Listei funcţiilor cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei, care se formează-califică, perfecţionează şi verifică profesional periodic la CENAFER, cu modificările ulterioare, prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1.611/2009 pentru aprobarea Normelor privind certificarea mecanicilor de locomotivă care conduc locomotive şi trenuri în sistemul feroviar din România.
    ART. 4
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

               p. Ministrul transporturilor,
                 Cristian Mihai Marinescu,
                 secretar general adjunct

                 p. Ministrul sănătăţii,
                      Raed Arafat,
                    secretar de stat

    ANEXA 1

          Baremele de sănătate pe specialităţi pentru funcţiile
             din siguranţa transporturilor şi modul în care
              se face dovada îndeplinirii acestor condiţii

    ART. 1
    Definiţiile baremelor pe specialităţi pentru funcţiile din siguranţa transporturilor sunt următoarele:

    1.1. Psihiatrie
    Baremele de examinare medicală reprezintă standarde de sănătate fizică şi mentală ce trebuie atinse de persoane cu funcţii şi responsabilităţi în siguranţa transporturilor, în concordanţă cu solicitarea fizică şi neuropsihică a locului de muncă.
    Din punct de vedere psihiatric, persoana examinată şi la care se aplică baremul I trebuie să fie fără antecedente psihiatrice şi complet sănătoasă după evaluarea psihiatrică.
    Starea de sănătate mentală este definită de un anumit nivel al funcţiilor psihice care să permită o armonioasă şi continuă integrare sociofamilială şi profesională a individului, precum şi o permanentă tendinţă a acestuia de a se perfecta pe plan informaţional, afectiv şi cognitiv.
    Evaluarea psihiatrică cuprinde:
    a)interviul diagnostic:
    - anamneză;
    - examenul stării mentale: orientare, vorbire, comportament;
    b)investigaţii speciale, la aprecierea medicului de specialitate;
    c)examenul stării somatice (efectuat la celelalte 5 cabinete: ORL, neurologie, oftalmologie, interne, chirurgie - evaluarea psihiatrică fiind ultima în mod obligatoriu);
    d)evaluare psihologică clinică - unde este cazul. Se efectuează frecvent teste de personalitate şi cogniţie.
    După parcurgerea acestor etape se apreciază starea de sănătate mentală şi se fixează eventual diagnosticul.
    Barem I
    Persoanele examinate sunt, de obicei, tineri cu vârste cuprinse între 16-25 ani şi trebuie să fie sănătoase din punct de vedere mental, respectiv: să nu aibă un istoric de boală din copilărie sau adolescenţă, să aibă un intelect de la mediu la superior (fără probleme deosebite în timpul şcolarizării), să aibă o gândire coerentă cu motivaţia alegerii profesionale, o proiecţie optimistă asupra evenimentelor de viaţă, să aibă o vorbire coerentă (fără baraje, bâlbâieli), să aibă un comportament civilizat cu integrare armonioasă socială, familială şi profesională, să aibă o memorie şi atenţie bună şi o putere de concentrare de la mediu la ridicat (proba oraşelor) şi instinctualitate cu capacitate de autocenzură.
    Barem II
    Se aplică acelor persoane cu responsabilităţi în funcţii din siguranţa transporturilor unde solicitarea neuropsihică este mare (de exemplu, mecanic de locomotivă, acar, revizor ace). Starea mentală a acestor persoane trebuie să fie aproape de normalitate. În urma evaluării psihiatrice pot primi avizul de aptitudine şi acele persoane diagnosticate cu tulburări psihice mai uşoare (de exemplu, ciclotimia, distimia, utilizare nocivă de substanţă: alcool, tutun, cafea, tulburări somatomorfe, decompensări reactive).
    Barem III
    Se aplică persoanelor cu responsabilităţi în funcţii din siguranţa transporturilor unde solicitarea neuropsihică este medie, astfel încât după anamneză şi examinare psihiatrică se poate da avizul de aptitudine şi persoanelor diagnosticate cu: episod psihotic unic, nevroze anxioase, tulburări post-traumatice de stres, tulburări de adaptare.
    Barem IV
    Este mai permisiv, aplicându-se la persoanele cu responsabilităţi în funcţii din siguranţa transporturilor în care solicitarea neuropsihică este minimă (de exemplu, mecanic instructor, ofiţer electrician fluvial) şi care pot fi diagnosticate, în tratament şi urmărire pentru un număr mai mare de boli. De menţionat că în niciunul din cazurile de aptitudine cu diagnostic de tulburare psihică, fie ea şi minoră, avizul nu este "APT", ci "APT CU REEXAMINARE".
    Criteriile clare de diagnostic pentru afecţiunile de mai sus fac obiectul specialistului de psihiatrie.

    1.2. Neurologie
    a)Barem I: foarte sănătos - necesită funcţii senzoriale şi motorii perfecte şi lipsa riscului de epilepsie;
    b)Barem II: sănătos sau cu sechele minime după boli neurologice - necesită o sănătate bună din punct de vedere al funcţiilor senzoriale şi motorii şi lipsa riscului de epilepsie în urma traumatismelor;
    c)Barem III: sechele minime după boli neurologice;
    d)Barem IV: sechele mici care nu împiedică efortul fizic mare sau responsabilitatea.
    Baremele III şi IV admit unele sechele uşoare, cum ar fi pareze neevolutive periferice. Bolile vasculare care necesită tratament permanent anticoagulant sau bolile neurologice care necesită tratament permanent sau cu sedative contraindică lucrul în ST.

    1.3. Oftalmologie şi ORL
    Dacă primul barem necesită din punct de vedere oftalmologic şi ORL o acuitate vizuală şi auditivă perfectă şi nu se acceptă niciun defect de vedere sau de auz, baremele II, III şi IV descresc în această exigenţă, admiţându-se, pe măsura trecerii anilor, la controalele periodice ulterioare şi acuitate vizuală sau auditivă mai mică, precum şi reintegrarea pe funcţie după diverse intervenţii chirurgicale, tratamente sau protezare auditivă.

            LIMITE NECESARE DE AUZ DETERMINATE CU
        VOCEA ŞOPTITĂ (VS) ŞI VOCEA DE CONVERSAŢIE (VC)
         ŞI AUDIOMETRIE PENTRU FIECARE URECHE ÎN PARTE


 ┌──────────────────────────┬────────────────┬───────────────────┬─────────────────┬──────────────────┐
 │ Barem │ I │ II │ III │ IV │
 ├──────────────────────────┼────────────────┼───────────────────┼─────────────────┼──────────────────┤
 │A. Pentru candidaţi în │apt cu: │ │ │ │
 │vederea formării │VS = 4 m/4 m │ - │ - │ - │
 │profesionale │sau cu până │ │ │ │
 │ │la │ │ │ │
 │ │20 db/audiogramă│ │ │ │
 ├──────────────────────────┼────────────────┼───────────────────┼─────────────────┼──────────────────┤
 │B. Nou-angajaţi │apt cu: │apt cu: │ │ │
 │ │VS = 4 m/4 m sau│VS = 3 m/3 m sau │ - │ - │
 │ │VS = 5 m/3 m cu │VS = 4 m/2 m cu │ │ │
 │ │până la │până la │ │ │
 │ │20 db/audiogramă│20-35 db/audiogramă│ │ │
 ├─────────┬────────────────┼────────────────┼───────────────────┼─────────────────┼──────────────────┤
 │C. Pentru│a) până la 5 ani│ │apt cu: │apt cu: │apt cu: │
 │personal │vechime │ - │VS = 3 m/3 m sau │VS = 2 m/2 m sau │VS = 1 m/1 m sau │
 │muncitor │ │ │VS = 4 m/2 m cu │VS = 3 m/1 m cu │VS = 2 m/pavilion │
 │ │ │ │până la │până la │cu audiogramă │
 │ │ │ │20/35 db/audiogramă│35/50 │50-70 db │
 │ │ │ │ │db/audiogramă │ │
 ├─────────┼────────────────┼────────────────┼───────────────────┼─────────────────┼──────────────────┤
 │Examen │b) peste 5 ani │ - │apt cu: │apt cu: │apt cu: │
 │periodic │vechime │ │VS = 2 m/2 m sau │VS = 1 m/1 m sau │VS = 0,5 m/0,5 m │
 │ │ │ │VS = 3 m/1 m cu │VS = 2 m/pavilion│sau │
 │ │ │ │până la │cu audiogramă │VS = 1 m/pavilion │
 │ │ │ │35/50 db/audiogramă│50-70 db │cu audiogramă │
 │ │ │ │ │ │70-80 db; │
 │ │ │ │ │ │VC = 1 m/1 m. │
 └─────────┴────────────────┴────────────────┴───────────────────┴─────────────────┴──────────────────┘


    1.4. Chirurgie generală
    a)Barem I: lipsa afecţiunilor chirurgicale şi integritatea aparatului locomotor;
    b)Barem II, III, IV: bareme utilizate la avizarea medicală la controlul periodic; descresc în această exigenţă, permiţând reintegrarea pe funcţii după tratamente şi intervenţii chirurgicale.

    1.5. Medicină internă
    a)Barem I: stare de sănătate aproape perfectă.
    b)Barem II, III, IV: pentru controale periodice care permit disfuncţii uşoare sau medii legate de organul sau aparatul afectat.
    NOTĂ PRIVIND EXIGENŢA BAREMELOR PSIHOLOGICE
    Barem I
    Exigenţă maximă în stabilirea potenţialului aptitudinal-atitudinal comportamental de bază, implicat în activitatea specifică pe tipuri de funcţie; valorile obţinute trebuie să se încadreze la nivel mediu sau superior mediei baremului funcţiei vizate.
    Barem II
    În stabilirea potenţialului aptitudinal-atitudinal comportamental de bază, implicat în activitatea specifică pe tipuri de funcţie, se admit maximum două valori semnificative sub media baremelor funcţiei vizate; în această situaţie componentele aptitudinal-atitudinal comportamentale cu valori sub media baremelor trebuie compensate de alte aspecte investigate psihologic sau cu evoluţie profesională pozitivă.
    Barem III
    Se foloseşte pentru funcţiile cu responsabilităţi limitate în siguranţa transporturilor; potenţialul aptitudinal-atitudinal comportamental de bază, implicat în activitatea specifică pe tipuri de funcţie, trebuie să se încadreze la nivelul de accesibilitate în profesie (nivel satisfăcător).
    Barem IV
    Se foloseşte la examenul periodic anual (pentru personalul cu responsabilităţi în siguranţa transporturilor cu vârsta peste 55 ani); în stabilirea avizului psihologic se ţine seama de potenţialul aptitudinal-atitudinal comportamental specific vârstei (bareme specifice vârstei) şi de evoluţia/experienţa profesională.
    ART. 2
    Dovada îndeplinirii condiţiilor de aptitudine medicală şi/sau psihologică se face prin prezentarea avizului medical şi/sau psihologic, iar în cazul transportului maritim, prin prezentarea certificatului medical conform anexelor din Ordinul ministrului transporturilor şi al ministrului sănătăţii nr. 1.259/1.392/2013 privind aprobarea înfiinţării, organizării şi funcţionării comisiilor medicale şi/sau psihologice în siguranţa transporturilor care eliberează avize medicale şi/sau psihologice de aptitudini pentru funcţiile din siguranţa transporturilor, precum şi a componenţei acestor comisii.

    ANEXA 2

                           LISTA
          afecţiunilor medicale şi contraindicaţiile
          corespunzătoare baremelor pentru elaborarea
             avizelor medicale pentru personalul cu
             atribuţii în siguranţa transporturilor


 ┌────┬─────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │Nr. │ Boli şi deficienţe │ Bareme utilizate la avizarea medicală │
 │crt.│ psiho-fizice ├─────────────┬─────────────────────────────┬───────────────┬──────────────┤
 │ │ │ Barem I │ Barem II │ Barem III │ Barem IV │
 │ │ ├─────────────┼─────────────────────────────┼───────────────┼──────────────┤
 │ │ │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │
 │ │ ├─────────────┼───────────────┬─────────────┼───────────────┼──────────────┤
 │ │ │ Admitere │ Angajare │ Periodic, │ Periodic │ Periodic │
 │ │ │ formare │ │reangajare şi│ │ │
 │ │ │profesională │ │ schimbare │ │ │
 │ │ │şi debut în │ │ funcţie │ │ │
 │ │ │ funcţie │ │ │ │ │
 ├────┴─────────────────────┴─────────────┴───────────────┴─────────────┴───────────────┴──────────────┤
 │I. BOLI GENERALE │
 ├────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 1│Tuberculoză pulmonară sau extrapulmonară │
 ├────┼─────────────────────┬─────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ a)│activă │ INAPT │ RETRAS CU APRECIERE DUPĂ EXTERNARE │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┴─────────────────────────────┬──────────────────────────────┤
 │ b)│sechelară - fără │ APT CU REEXAMINARE LA 6 LUNI │ APT │
 │ │tulburări │ │ │
 │ │funcţionale │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┬─────────────────────────────┴──────────────────────────────┤
 │ │- cu tulburări │ INAPT │ APT CU REEXAMINARE LA 6 LUNI │
 │ │funcţionale │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┬────────────────────────────────────────────┤
 │ 2│Afecţiuni │ INAPT │ INAPT │APT CU REEXAMINARE LA 3 LUNI ÎN FUNCŢIE DE │
 │ │proliferative │ │ │EVOLUŢIE │
 │ │neoplazice (inclusiv │ │ │ │
 │ │tumoră cu mieloplaxe,│ │ │ │
 │ │leucoze, limfoame), │ │ │ │
 │ │cu excepţia │ │ │ │
 │ │afecţiunilor │ │ │ │
 │ │proliferative │ │ │ │
 │ │vindecate de mai mult│ │ │ │
 │ │de 5 ani, fără │ │ │ │
 │ │handicap │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┴────────────────────────────────────────────┤
 │ 3│Granulomatoze primare│ INAPT │ APT CU REEXAMINARE LA 6 LUNI │
 │ │şi secundare │ │ │
 ├────┼─────────────────────┴─────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 4│Sindromul imunodeficienţei dobândite │
 ├────┼─────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │a) boala SIDA │ INAPT │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┬─────────────────────────────┬──────────────────────────────┤
 │ │b) purtător infecţie │ APT CU │APT CU REEXAMINARE LA 3 LUNI │ APT CU REEXAMINARE LA 6 LUNI │
 │ │HIV │REEXAMINARE │ │ │
 │ │ │ LA 3 LUNI │ │ │
 ├────┴─────────────────────┼─────────────┼─────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
 │II. BOLI INTERNE │ │ │ │
 ├────┬─────────────────────┴─────────────┴─────────────────────────────┴──────────────────────────────┤
 │ 5│Boli reumatismale │
 ├────┼─────────────────────┬─────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │Inflamatorii cronice:│ INAPT │ APT CU REEXAMINARE LA 6 LUNI │
 │ │- fără afectare │ │ │
 │ │funcţională │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼─────────────────────────────┬──────────────────────────────┤
 │ │- cu afectare │ │ INAPT │APT CU REEXAMINARE LA 6 LUNI │
 │ │ funcţională │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼─────────────────────────────┴──────────────────────────────┤
 │ │Inflamatorii │ INAPT │ APT CU REEXAMINARE LA 6 LUNI │
 │ │degenerative: boală │ │ │
 │ │artrozică, periatrită│ │ │
 │ │scapulo-humerală, cu │ │ │
 │ │tulburări neurologice│ │ │
 ├────┼─────────────────────┴─────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 6│Astm bronşic │
 ├────┼─────────────────────┬─────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │a) cu crize rare şi │ INAPT │ APT CU REEXAMINARE LA 6 LUNI │
 │ │probe ventilatorii │ │ │
 │ │normale între crize │ │ │
 │ │sau disfuncţie │ │ │
 │ │ventilatorie uşoară │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┬─────────────┬──────────────────────────────┤
 │ │b) cu disfuncţie │ INAPT │ INAPT │ APT CU │ APT CU REEXAMINARE LA 6 LUNI │
 │ │ventilatorie medie │ │ │ REEXAMINARE │ │
 │ │ │ │ │ LA 3 LUNI │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┴─────────────┼──────────────────────────────┤
 │ │c) cu crize frecvente│ │ INAPT │ │
 │ │sau disfuncţie │ │ │ │
 │ │ventilatorie severă │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┴─────────────┴─────────────────────────────┴──────────────────────────────┤
 │ 7│Bronşita cronică │
 ├────┼─────────────────────┬─────────────┬─────────────────────────────┬──────────────────────────────┤
 │ │a) simplă │ │ APT │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┬─────────────┴──────────────────────────────┤
 │ │b) supurată, │ INAPT │ INAPT │ APT CU REEXAMINARE LA 3 LUNI │
 │ │persistentă, │ │ │ │
 │ │recurentă │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┴─────────────┴───────────────┴────────────────────────────────────────────┤
 │ 8│Bronho-pneumopatia obstructivă │
 │ │cronică (BPOC) │
 ├────┼─────────────────────┬─────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │- cu tulburări │ INAPT │ APT CU REEXAMINARE LA 6 LUNI │
 │ │funcţionale uşoare │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┬────────────────────────────────────────────┤
 │ │- cu tulburări │ INAPT │ INAPT │ APT CU REEXAMINARE LA 3 LUNI │
 │ │funcţionale moderate │ │ │ │
 │ │sau severe │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┴─────────────┴───────────────┴────────────────────────────────────────────┤
 │ 9│Pneumoconioze, sechele pleuro-pulmonare (post-TBC, postinflamatorii, postchirurgicale), │
 │ │disfuncţie ventilatorie │
 ├────┼─────────────────────┬─────────────┬─────────────────────────────┬──────────────────────────────┤
 │ │- severă │ │ INAPT │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼─────────────────────────────┼───────────────┬──────────────┤
 │ │- moderată │ INAPT │ APT CU REEXAMINARE LA 3 LUNI│ │ APT CU │
 │ │ │ │ │ │REEXAMINARE LA│
 │ │ │ │ │ │ 6 LUNI │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼─────────────────────────────┴───────────────┴──────────────┤
 │ │- uşoară │ INAPT │ APT CU REEXAMINARE LA 6 LUNI │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 10│Supuraţii pulmonare**│ │ INAPT TEMPORAR (RETRAS) │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 11│Sindromul de apnee în│ │
 │ │somn sever netratat │ INAPT │
 ├────┼─────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 12│Endocardite │ │
 │ │infecţioase (toate │ INAPT │
 │ │formele)*** │ │
 ├────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┤
 │ 13│Valvulopatii - cu │ INAPT │ APT CU │
 │ │complicaţii │ │ REEXAMINARE │
 │ │ │ │ LA 3 LUNI │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┬─────────────────────────────────────────────┴──────────────┤
 │ │- fără complicaţii: │ INAPT │ APT CU REEXAMINARE LA 6 LUNI │
 │ │tulburări funcţionale│ │ │
 │ │(insuficienţa mitrală│ │ │
 │ │uşoară, prolaps valvă│ │ │
 │ │mitrală cu │ │ │
 │ │regurgitare uşoară şi│ │ │
 │ │fără tulburări de │ │ │
 │ │ritm, DSA operat) │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 14│Cardiomiopatii │ INAPT │
 │ │cronice - cu │ │
 │ │complicaţii │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┬───────────────┬────────────────────────────────────────────┤
 │ │- fără complicaţii │ INAPT │ INAPT │ APT CU REEXAMINARE LA 3 LUNI │
 ├────┼─────────────────────┴─────────────┴───────────────┴────────────────────────────────────────────┤
 │ 15│Cardiopatie ischemică │
 ├────┼─────────────────────┬─────────────┬───────────────┬─────────────────────────────┬──────────────┤
 │ │a) nedureroasă │ INAPT │ INAPT │ APT CU REEXAMINARE LA 3 LUNI│ APT CU │
 │ │ │ │ │ │ REEXAMINARE │
 │ │ │ │ │ │ LA 6 LUNI │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┴───────────────┴─────────────────────────────┴──────────────┤
 │ │b) dureroasă │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┬───────────────┬────────────────────────────────────────────┤
 │ │- angor de efort │ INAPT │ INAPT │ APT CU REEXAMINARE LA 6 LUNI │
 │ │stabil │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┴───────────────┴────────────────────────────────────────────┤
 │ │- angină instabilă │ RETRAS TEMPORAR │
 │ │(angor de novo, angor│ │
 │ │agravat, angină │ │
 │ │spontană/angină │ │
 │ │variantă) │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┬───────────────┬─────────────┬──────────────────────────────┤
 │ │- infarct miocardic │ INAPT │ INAPT │ APT CU │APT CU REEXAMINARE LA 6 LUNI │
 │ │sechelar necomplicat │ │ │ REEXAMINARE │ │
 │ │ │ │ │ LA 3 LUNI │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┴───────────────┴─────────────┴───────────────┬──────────────┤
 │ │- infarct miocardic │ INAPT │ APT CU │
 │ │sechelar complicat │ │ REEXAMINARE │
 │ │ │ │ LA 3 LUNI │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┬───────────────┬─────────────────────────────┴──────────────┤
 │ │- infarct miocardic │ INAPT │ INAPT │ RETRAS TEMPORAR ŞI REEXAMINARE LA 3 LUNI │
 │ │ acut │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼────────────────────────────────────────────┤
 │ │- boală coronariană │ INAPT │ INAPT │ APT CU REEXAMINARE: PRIMA LA 3 LUNI, │
 │ │ cu stent │ │ │ URMĂTOARELE LA 6 LUNI │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┬───────────────┬──────────────┤
 │ │- boală coronariană │ INAPT │ INAPT │ INAPT │ APT CU │ APT CU │
 │ │ cu bypass │ │ │ │ REEXAMINARE │ REEXAMINARE │
 │ │ │ │ │ │ LA 6 LUNI* │ LA 6 LUNI │
 ├────┼─────────────────────┴─────────────┴───────────────┴─────────────┴───────────────┴──────────────┤
 │ 16│Aritmii │
 ├────┼─────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │a) bradicardie │ INAPT │
 │ │sinusală cu AV sub │ │
 │ │45 bătăi/minut │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │b) tahicardie │ INAPT │ APT CU REEXAMINARE LA 6 LUNI │
 │ │sinusală cu peste │ │ │
 │ │120 bătăi/minut sub │ │ │
 │ │tratament │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┬─────────────┬───────────────┬──────────────┤
 │ │c) fibrilaţia atrială│ INAPT │ INAPT │ INAPT │ APT CU │ APT CU │
 │ │persistentă - fără │ │ │ │ REEXAMINARE │ REEXAMINARE │
 │ │comorbidităţi şi │ │ │ │ LA 3 LUNI* │ LA 3 LUNI │
 │ │controlată terapeutic│ │ │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┴───────────────┴─────────────┴───────────────┴──────────────┤
 │ │- cu comorbidităţi │ SE APLICĂ ŞI BAREMUL BOLII ASOCIATE │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┬───────────────┬─────────────┬──────────────────────────────┤
 │ │d) fibrilaţie atrială│ INAPT │ INAPT │ APT CU │ APT CU REEXAMINARE LA 6 LUNI│
 │ │paroxistică │ │ │ REEXAMINARE │ │
 │ │ │ │ │ LA 3 LUNI │ │
 ├────┼─────────────────────┴─────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────────────────┤
 │ │e) tahicardie paroxistică │
 ├────┼─────────────────────┬─────────────┬───────────────┬─────────────────────────────┬──────────────┤
 │ │- supraventriculară │ INAPT │ INAPT │APT CU REEXAMINARE LA 3 LUNI*│ APT CU │
 │ │ │ │ │ APRECIERE INDIVIDUALĂ │ REEXAMINARE │
 │ │ │ │ │ │ LA 6 LUNI │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┴───────────────┴─────────────────────────────┴──────────────┤
 │ │- ventriculară │ INAPT │
 ├────┼─────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │f) extrasistole │
 ├────┼─────────────────────┬─────────────┬─────────────────────────────────────────────┬──────────────┤
 │ │- ventriculare │ INAPT │ APT CU REEXAMINARE LA 3 LUNI │ APT CU │
 │ │ nesistematizate │ │ │ REEXAMINARE │
 │ │ │ │ │ LA 6 LUNI │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┴─────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
 │ │- ventriculare │ INAPT │ APT CU │
 │ │sistematizate sau cu │ │ REEXAMINARE │
 │ │criterii de gravitate│ │ LA 3 LUNI │
 ├────┼─────────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┤
 │ 17│Tulburări de │
 │ │conducere │
 ├────┼─────────────────────┬─────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │a) blocuri majore de │ INAPT │ APT CU REEXAMINARE LA 6 LUNI │
 │ │ ramură dreaptă │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┬─────────────┬───────────────┬──────────────┤
 │ │b) blocuri majore de │ INAPT │ INAPT │ INAPT │ APT CU │ APT CU │
 │ │ ramură stângă │ │ │ │ REEXAMINARE │ REEXAMINARE │
 │ │ │ │ │ │ LA 3 LUNI* │ LA 3 LUNI* │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┴───────────────┴─────────────┴───────────────┴──────────────┤
 │ │c) blocuri minore şi │ │
 │ │ arborizaţii │ APT │
 ├────┼─────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │d) blocuri │ │
 │ │ atrioventriculare │ INAPT │
 │ │ grad II, III │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┬───────────────┬─────────────┬───────────────┬──────────────┤
 │ 18│Boala de nod sinusal │ INAPT │ INAPT │ INAPT │ INAPT │ APT CU │
 │ │ │ │ │ │ │ REEXAMINARE │
 │ │ │ │ │ │ │ LA 3 LUNI │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┴───────────────┴─────────────┴───────────────┴──────────────┤
 │ 19│Sindroame de │ │
 │ │preexcitaţie │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┬───────────────┬─────────────┬───────────────┬──────────────┤
 │ │- fără tulburări de │ INAPT │ INAPT │ INAPT │ APT CU │ APT CU │
 │ │ ritm │ │ │ │ REEXAMINARE │ REEXAMINARE │
 │ │ │ │ │ │ LA 3 LUNI │ LA 6 LUNI │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┴───────────────┴─────────────┴───────────────┴──────────────┤
 │ │ - cu tulburări de │ INAPT │
 │ │ ritm │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┬─────────────────────────────┬──────────────────────────────┤
 │ 20│Implantare de │ INAPT │ INAPT │ APT CU REEXAMINARE LA 3 LUNI*│
 │ │pacemaker │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┴─────────────────────────────┴──────────────────────────────┤
 │ 21│Pericardita │ INAPT │
 │ │constrictivă │ │
 ├────┼─────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │Vasculopatii │ │
 │ │arteriale şi │ │
 │ │arteriolare │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┬───────────────┬─────────────┬───────────────┬──────────────┤
 │ │a) funcţionale │ INAPT │ INAPT │ RETRAS │ APT │ APT │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┴───────────────┴──────────────┤
 │ │b) organice │ INAPT │ INAPT │ APT CU REEXAMINARE LA 6 LUNI │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼────────────────────────────────────────────┤
 │ 22│Tratament cronic cu │ INAPT │ INAPT │APT ÎN FUNCŢIE DE BAREMUL BOLII DE BAZĂ - │
 │ │anticoagulant │ │ │ APRECIERE INDIVIDUALĂ │
 ├────┼─────────────────────┴─────────────┴───────────────┴────────────────────────────────────────────┤
 │ 23│Hipertensiune │
 │ │arterială │
 ├────┼─────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │A. esenţială │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │a) stadiul I OMS │ INAPT │ APT CU REEXAMINARE LA 6 LUNI │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┬────────────────────────────────────────────┤
 │ │b) stadiul II OMS │ INAPT │ INAPT │ APT CU REEXAMINARE LA 6 LUNI │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┬──────────────────────────────┤
 │ │c) stadiul III OMS │ INAPT │ INAPT │ INAPT │ INAPT │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┴──────────────────────────────┤
 │ │B. secundară │ INAPT │ INAPT │EVALUARE INDIVIDUALĂ ÎN FUNCŢIE DE BOALA DE │
 │ │ │ │ │ BAZĂ ŞI VALOAREA T.A. │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┴───────────────┴────────────────────────────────────────────┤
 │ │C. cu evoluţie │ INAPT │
 │ │ accelerată │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┬─────────────────────────────┬──────────────────────────────┤
 │ 24│Hipotensiune │ INAPT │ INAPT │ APT CU REEXAMINARE LA 3 LUNI │
 │ │arterială (sub │ │ │ │
 │ │90 mm Hg sistolică) │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┴─────────────────────────────┴──────────────────────────────┤
 │ 25│Insuficienţă cardiacă│ INAPT │
 │ │- clasa III-IV │ │
 ├────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┤
 │ │- clasa II │ INAPT │ APT CU │
 │ │ │ │ REEXAMINARE │
 │ │ │ │ LA 3 LUNI │
 ├────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────┬───────────────┴──────────────┤
 │ │- clasa I │ INAPT │ APT CU REEXAMINARE LA 6 LUNI│
 ├────┼─────────────────────┴───────────────────────────────────────────┴──────────────────────────────┤
 │ 26│Ulcer gastric şi/sau duodenal │
 ├────┼─────────────────────┬─────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │a) cu localizare │ APT DUPĂ │ APT CU REEXAMINARE LA 3 LUNI PÂNĂ LA VINDECARE, │
 │ │unică şi necomplicată│ VINDECARE │ EDS DE CONTROL │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┴─────────────────────────────────────────────┬──────────────┤
 │ │b) cu localizare │ INAPT │ APT CU │
 │ │multiplă şi/sau │ │ REEXAMINARE │
 │ │complicată │ │ LA 6 LUNI │
 ├────┼─────────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┤
 │ 27│Suferinţe poststomac operat sindrom postprandial precoce, sindrom postprandial tardiv, sindrom │
 │ │de ansă aferentă │
 ├────┼─────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │- uşoare │ APT CU REEXAMINARE LA 6 LUNI │
 ├────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────┤
 │ │- moderate/severe │ INAPT │ APT CU REEXAMINARE LA 3 LUNI │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┬───────────────┬─────────────┴──────────────────────────────┤
 │ │- ulcer peptic │ INAPT │ INAPT │APT DUPĂ VINDECARE CU REEXAMINARE LA 3 LUNI │
 │ │ postoperator │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┴─────────────┴───────────────┴────────────────────────────────────────────┤
 │ 28│Enterocolopatii cronice │
 ├────┼─────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │a) fără malnutriţie │ APT │
 ├────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┤
 │ │b) cu malnutriţie │ INAPT │ APT CU │
 │ │ │ │ REEXAMINARE │
 │ │ │ │ LA 6 LUNI │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┬─────────────────────────────────────────────┴──────────────┤
 │ 29│Boala Crohn şi │ INAPT │ APT CU REEXAMINARE LA 6 LUNI │
 │ │rectocolita ulcero- │ │ │
 │ │hemoragică │ │ │
 ├────┼─────────────────────┴─────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 30│Hepatita cronică virală │
 ├────┼─────────────────────┬─────────────┬───────────────┬────────────────────────────────────────────┤
 │ │a) inactivă şi │ APT cu │ APT cu │ APT CU REEXAMINARE LA 3 LUNI │
 │ │purtători sănătoşi │ reexaminări │ reexaminări │ │
 │ │ │ la 3 luni │ la 3 luni │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┴───────────────┴─────────────┬──────────────────────────────┤
 │ │b) activă**** │APT după tratamentul antiviral dacă a │APT după tratament antiviral │
 │ │ │răspuns susţinut REEXAMINARE LA 6 LUNI │ cu remisiune REEXAMINARE │
 │ │ │ │ LA 6 LUNI │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┬─────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
 │ 31│Hepatitele autoimune,│ INAPT │APT după remisiune clinic- │APT după tratament cu │
 │ │steatohepatitele │ │biologică cu reexaminare │remisiune clinic-biologică cu │
 │ │ │ │la 6 luni │reexaminare la 6 luni │
 ├────┼─────────────────────┴─────────────┴─────────────────────────────┴──────────────────────────────┤
 │ 32│Ciroza hepatică │
 ├────┼─────────────────────┬───────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────┤
 │ │ - compensată │ INAPT │APT CU REEXAMINARE LA 6 LUNI │
 ├────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────┴──────────────────────────────┤
 │ │- decompensată │ INAPT │
 ├────┼─────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 33│Pancreatită │
 ├────┼─────────────────────┬─────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │a) acută │ │ RETRAS PENTRU INTERNARE ŞI EVALUARE ULTERIOARĂ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │b) cronică │ INAPT │ APT CU REEXAMINARE LA 6 LUNI │
 ├────┼─────────────────────┴─────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 34│Nefropatii cronice difuze sau focale, uni- sau bilaterale │
 ├────┼─────────────────────┬─────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │A. acute: │ INAPT │RETRAS PENTRU INTERNARE ŞI EVALUARE DUPĂ VINDECAREA BOLII │
 │ │glomerulonefrite │ │ │
 │ │acute, pielonefrite │ │ │
 │ │acute │ │ │
 ├────┼─────────────────────┴─────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │ B. cronice: glomerulonefrite cronice, pielonefrite cronice │
 ├────┼─────────────────────┬─────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │a) fără insuficienţă │ INAPT │ APT CU REEXAMINARE LA 6 LUNI │
 │ │renală │ │ │
 ├────┼─────────────────────┴─────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │b) cu insuficienţă renală │
 ├────┼─────────────────────┬─────────────────────────────┬─────────────┬──────────────────────────────┤
 │ │- uşoară şi moderată │ INAPT │ APT CU │ APT CU REEXAMINARE LA 6 LUNI │
 │ │ │ │ REEXAMINARE │ │
 │ │ │ │ LA 3 LUNI* │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────────────────────┴─────────────┴──────────────────────────────┤
 │ │- severă (boala │ INAPT │
 │ │cronică de rinichi │ │
 │ │stadiul IV, V) │ │
 ├────┼─────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 35│Anemii │
 ├────┼─────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │a) aplastice │ INAPT │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │b) hipocrome, │ INAPT │ RETRAS ŞI EVALUARE DUPĂ TERMINAREA TRATAMENTULUI │
 │ │hemolitice, │ │ │
 │ │macrocitare │ │ │
 │ │c) severe │ │ │
 │ │simptomatice │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┴─────────────────────────────┬──────────────────────────────┤
 │ 36│Sindroame hemoragice │ INAPT │ APT CU REEXAMINARE LA 6 LUNI│
 │ │active şi │ │ │
 │ │hemoragipare │ │ │
 ├────┼─────────────────────┴───────────────────────────────────────────┴──────────────────────────────┤
 │ 37│Diabetul zaharat │
 ├────┼─────────────────────┬─────────────┬───────────────┬────────────────────────────────────────────┤
 │ │a) de tip 2 - fără │ INAPT │ APT CU │ APT CU REEXAMINARE LA 6 LUNI │
 │ │complicaţii │ │ REEXAMINARE │ │
 │ │ │ │ LA 3 LUNI ŞI │ │
 │ │ │ │ FĂRĂ EPISOADE │ │
 │ │ │ │DE HIPOGLICEMIE│ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┴───────────────┴────────────────────────────────────────────┤
 │ │- cu complicaţii │ INAPT │
 │ │ grave │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────────────────────┬─────────────┬───────────────┬──────────────┤
 │ │b) de tip 1 şi 2 │ INAPT │ INAPT │ APT CU │ APT CU │
 │ │insulinonecesitant - │ │ │REEXAMINARE │REEXAMINARE │
 │ │fără complicaţii │ │ │ LA 3 LUNI │ LA 3 LUNI │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────────────────────┴─────────────┴───────────────┴──────────────┤
 │ │- cu complicaţii │ INAPT │
 │ │ grave │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┬───────────────┬────────────────────────────────────────────┤
 │ 38│Dislipemie │ APT │ APT │ APT LA APRECIEREA MEDICULUI SPECIALIST │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┴───────────────┴────────────────────────────────────────────┤
 │ 39│Hiperuricemie │ APT │
 ├────┴─────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │III. BOLI OFTALMOLOGICE │
 ├────┬─────────────────────┬─────────────┬───────────────┬─────────────┬──────────────────────────────┤
 │ 40│Sechele cicatriciale │ INAPT │ INAPT │APT cu AV>1/3│APT CU AV > 1/3 ŞI REEXAMINARE│
 │ │inclusiv ale polului │ │ │ ŞI │LA 6 LUNI │
 │ │posterior cu │ │ │ REEXAMINARE │ │
 │ │diminuări ale │ │ │ LA 6 LUNI │ │
 │ │acuităţii vizuale │ │ │ │ │
 │ │după aprecierea │ │ │ │ │
 │ │acuităţii vizuale │ │ │ │ │
 │ │restante │ │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────────────┤
 │ 41│Atrofia nervilor │ INAPT │APRECIERE │APRECIERE │APT CU AV > 1/3 ŞI REEXAMINARE│
 │ │optici cu modificarea│ │INDIVIDUALĂ CU │INDIVIDUALĂ │LA 6 LUNI │
 │ │acuităţii vizuale şi │ │RESPECTAREA │CU │ │
 │ │a câmpului vizual │ │LIMITELOR AV │RESPECTAREA │ │
 │ │ │ │ │LIMITELOR AV │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────────────┤
 │ 42│Neuropatia optică │ INAPT │APRECIERE │APRECIERE │APT CU AV > 1/3 ŞI REEXAMINARE│
 │ │juxtabulbară │ │INDIVIDUALĂ CU │INDIVIDUALĂ │LA 6 LUNI │
 │ │ │ │RESPECTAREA │CU │ │
 │ │ │ │LIMITELOR AV │RESPECTAREA │ │
 │ │ │ │ │LIMITELOR AV │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────────────┤
 │ 43│Hemeralopia esenţială│ INAPT │ INAPT │ INAPT │ INAPT │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────────────┤
 │ 44│Retinopatia │ INAPT │ INAPT │ INAPT │APT cu AV > 1/3 ŞI REEXAMINARE│
 │ │pigmentară │ │ │ │LA 6 LUNI │
 ├────┼─────────────────────┴─────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────────────────┤
 │ 45│Glaucom │
 ├────┼─────────────────────┬─────────────┬───────────────┬─────────────┬──────────────────────────────┤
 │ │a) congenital şi │ INAPT │ INAPT │ INAPT │ INAPT │
 │ │juvenil │ │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────────────┤
 │ │b) cu unghi deschis │ APT CU │ APT CU │ APT CU │APT CU REEXAMINARE LA 6 LUNI │
 │ │compensat AV 1 şi 1/2│REEXAMINARE │ REEXAMINARE │ REEXAMINARE │ │
 │ │şi câmp vizual │ LA 6 LUNI │ LA 6 LUNI │ LA 6 LUNI │ │
 │ │afectat (mărirea │ │ │ │ │
 │ │petei oarbe) │ │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────────────┤
 │ │c) cu unghi deschis │ INAPT │ INAPT │ APT CU │APT CU REEXAMINARE LA 6 LUNI │
 │ │compensat AV 1/2 şi │ │ │ REEXAMINARE │ │
 │ │1/3 şi câmp vizual │ │ │ LA 6 LUNI │ │
 │ │afectat mai mult de │ │ │ │ │
 │ │10 grade în periferie│ │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────────────┤
 │ │d) cu unghi închis │ INAPT │ APT CU │ APT CU │APT CU REEXAMINARE LA 6 LUNI │
 │ │reversibil operat │ │ REEXAMINARE │ REEXAMINARE │ │
 │ │ │ │ LA 6 LUNI │ LA 6 LUNI │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────────────┤
 │ │e) cu unghi închis │ INAPT │ INAPT │ INAPT │APT POSTOPERATOR CU AV ≥ 1/3 │
 │ │ireversibil │ │ │ │ŞI REEXAMINARE LA 3 LUNI │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────────────┤
 │ 46│Nistagmus │ INAPT │ APRECIERE │ APRECIERE │APT CU AV ≥ 1/3 │
 │ │ │ │INDIVIDUALĂ CU │ INDIVIDUALĂ │ │
 │ │ │ │ RESPECTAREA │ CU │ │
 │ │ │ │ LIMITELOR AV │ RESPECTAREA │ │
 │ │ │ │ │ LIMITELOR AV│ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────────────┤
 │ 47│Corpi străini │ INAPT │ APRECIERE │ APRECIERE │APT POSTOPERATOR CU AV ≥ 1/3 │
 │ │intraoculari şi │ │INDIVIDUALĂ CU │INDIVIDUALĂ │ │
 │ │sechelele acestora │ │ REEXAMINARE │ CU │ │
 │ │ │ │ LA 6 LUNI │REEXAMINARE │ │
 │ │ │ │ │ LA 6 LUNI │ │
 ├────┼─────────────────────┴─────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────────────────┤
 │ 48│Cataractă │
 ├────┼─────────────────────┬─────────────┬───────────────┬─────────────┬──────────────────────────────┤
 │ │a) congenitală │ APRECIERE │ APRECIERE │ APRECIERE │APT POSTOPERATOR CU AV ≥ 1/3 │
 │ │ │INDIVIDUALĂ │INDIVIDUALĂ CU │INDIVIDUALĂ │ │
 │ │ │ CU │ RESPECTAREA │ CU │ │
 │ │ │RESPECTAREA │ LIMITELOR AV │RESPECTAREA │ │
 │ │ │LIMITELOR AV │ │LIMITELOR AV │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┴───────────────┴─────────────┼──────────────────────────────┤
 │ │b) presenilă/senilă, │APRECIERE INDIVIDUALĂ CU RESPECTAREA │APT POSTOPERATOR CU AV ≥ 1/2 │
 │ │complicată şi │LIMITELOR AV │ŞI REEXAMINARE LA 6 LUNI │
 │ │patologică │ │ │
 ├────┼─────────────────────┴───────────────────────────────────────────┴──────────────────────────────┤
 │ 49│Afachie │
 ├────┼─────────────────────┬─────────────┬───────────────┬─────────────┬──────────────────────────────┤
 │ │a) cu corecţie │ INAPT │ INAPT │APT CU │APT CU AV ≥ 1/3 ŞI REEXAMINARE│
 │ │aeriană │ │ │AV ≥ 1/3 ŞI │LA 6 LUNI │
 │ │ │ │ │REEXAMINARE │ │
 │ │ │ │ │LA 6 LUNI │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────────────┤
 │ │b) cu lentile de │ INAPT │APT CU AV > 1/2│APT CU │APT CU AV > 1/4 │
 │ │contact │ │ │AV > 1/4 │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────────────┤
 │ 50│Pseudoafachie │APT cu │APT CU │APT CU │APT CU AV > 1/4 │
 │ │uni/bilaterală │AV > 1/2 │VAO ≥ 1/2 │AV > 1/4 │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────────────┤
 │ 51│Lipsa unui glob │ INAPT │ INAPT │ INAPT │ APT CU AV ≥ 1/2 │
 │ │ocular şi lipsa │ │ │ │ │
 │ │vederii binoculare │ │ │ │ │
 │ │(gradele 2-3) │ │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────────────┤
 │ 52│Deformări │ INAPT │ INAPT │ INAPT │APT FUNCŢII BIROU, FĂRĂ NOXE │
 │ │cicatriciale │ │ │ │ │
 │ │palpebrale │ │ │ │ │
 │ │necorectabile prin │ │ │ │ │
 │ │operaţie, dacă │ │ │ │ │
 │ │afectează mobilita- │ │ │ │ │
 │ │tea globului ocular │ │ │ │ │
 │ │şi protecţia corneei │ │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────────────┤
 │ 53│Ptoza palpabrală dacă│ INAPT │ INAPT │ INAPT │APT FUNCŢII BIROU, FĂRĂ NOXE │
 │ │acoperă mai mult de │ │ │ │ │
 │ │0,5 din cornee │ │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────────────────┤
 │ 54│Obstrucţia căilor │ APT FUNCŢII BIROU, FĂRĂ NOXE │
 │ │lacrimale cu epiforă │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┬───────────────┬─────────────┬──────────────────────────────┤
 │ 55│Strabism paralitic │ INAPT │ INAPT │ INAPT │APT CU AV ≥ 1/2 │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────────────┤
 │ 56│Strabism cu AV sub │ INAPT │ INAPT │ INAPT │ INAPT │
 │ │limita admisă, fără │ │ │ │ │
 │ │vedere binoculară şi │ │ │ │ │
 │ │deviere >20 grade │ │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┴──────────────────────────────┤
 │ 57│Uveite, corioretinite│ INAPT │APT CU AV ≥ 1/2│APT CU AV ≥ 1/2 ŞI REEXAMINARE LA 6 LUNI │
 │ │şi sechelele lor │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┴─────────────┴───────────────┴────────────────────────────────────────────┤
 │ 58│Limite necesare de acuitate vizuală la distanţă │
 ├────┼─────────────────────┬─────────────┬───────────────┬─────────────┬──────────────────────────────┤
 │ │a) pentru candidaţi │VAO = 1 SAU │ │ │ │
 │ │sub 40 de ani │ 1 ŞI 1/2 │ │ │ │
 │ │ │(SE ADMITE │ │ │ │
 │ │ │CORECŢIE DE │ │ │ │
 │ │ │+,- 2 dsf ŞI │ │ │ │
 │ │ │+,- 1,5 │ │ │ │
 │ │ │d cyl.) │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────────────┤
 │ │pentru candidaţi │VAO = 1 SAU │ │ │ │
 │ │peste 40 de ani │1 ŞI 1/2 (SE │ │ │ │
 │ │ │ADMITE │ │ │ │
 │ │ │CORECŢIE DE │ │ │ │
 │ │ │+,- 4 dsf ŞI │ │ │ │
 │ │ │+,- 2,5 │ │ │ │
 │ │ │ d cyl.) │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────────────┤
 │ │b) pentru personalul │ │VAO = 2/3 SAU │VAO = 2/3 SAU│VAO = 2/3 SAU 1 ŞI 1/3 │
 │ │angajat - sub vârsta │ │1 ŞI 1/3 (SE │1 ŞI 1/3 (SE │(SE ADMITE CORECŢIE DE │
 │ │de 40 de ani │ │ADMITE CORECŢIE│ADMITE │+,- 3 dsf ŞI +,- 2 d cyl.) │
 │ │ │ │DE +,- 3 dsf ŞI│CORECŢIE DE │ │
 │ │ │ │+,- 2 d cyl.) │+,- 3 dsf ŞI │ │
 │ │ │ │ │+,- 2 d cyl.)│ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────────────┤
 │ │pentru personalul │ │VAO = 2/3 SAU │VAO = 2/3 SAU│VAO = 2/3 SAU 1 ŞI 1/3 │
 │ │angajat peste vârsta │ │1 ŞI 1/3 (SE │1 ŞI 1/3 (SE │(SE ADMITE CORECŢIE DE │
 │ │de 40 de ani │ │ADMITE CORECŢIE│ADMITE │+,- 5 dsf ŞI +,- 2,5 d cyl.) │
 │ │ │ │DE +,- 5 dsf ŞI│CORECŢIE DE │ │
 │ │ │ │+,- 2,5 d cyl.)│+,- 5 dsf ŞI │ │
 │ │ │ │ │+,- 2,5 │ │
 │ │ │ │ │d cyl.) │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────────────┤
 │ 59│Anizometropie │ INAPT │ INAPT │ INAPT │INAPT CU DIFERENŢA MAI MARE │
 │ │ │ │ CU DIFERENŢA │CU DIFERENŢA │DE +,- 3 dsf │
 │ │ │ │ MAI MARE DE │ MAI MARE DE │ │
 │ │ │ │ +,- 3 dsf │ +,- 3 dsf │ │
 ├────┼─────────────────────┴─────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────────────────┤
 │ 60│Discromatopsii determinate pe baza tabelelor pseudoizocromatice, pentru funcţiile la care se │
 │ │prevede condiţia de simţ cromatic normal │
 ├────┼─────────────────────┬─────────────┬───────────────┬─────────────┬──────────────────────────────┤
 │ │a) acromatopsia; │ INAPT │ INAPT │ INAPT │ INAPT │
 │ │monocromazie, │ │ │ │ │
 │ │dicromazie │ │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────────────┤
 │ │b) tricomazie tip A │ INAPT │ INAPT │ INAPT │ INAPT │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────────────┤
 │ │c) tricomazie tip B │ INAPT │ INAPT │ INAPT │ INAPT │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────────────────┤
 │ │d) tricomazie tip C │ APT CU RĂSPUNS POZITIV LA CROMATOSCOP │
 ├────┴─────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │IV. AFECŢIUNI ORL │
 ├────┬─────────────────────┬─────────────┬───────────────┬─────────────┬──────────────────────────────┤
 │ 61│Afecţiuni ORL │ INAPT │ INAPT │ INAPT │ APT │
 │ │congenitale cu │ │ │ │ │
 │ │tulburări funcţionare│ │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────────────┤
 │ 62│Sechele după │ INAPT │ INAPT │ APT CU │APT CU CONTROL LA 3-6 LUNI │
 │ │afecţiuni cronice sau│ │ │ CONTROL │ │
 │ │traumatice cu │ │ │ LA 3-6 LUNI │ │
 │ │tulburări funcţionale│ │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────────────┤
 │ 63│Paralizii în sfera │ INAPT │ INAPT │ APT CU │APT CU CONTROL LA 3-6 LUNI │
 │ │ORL │ │ │ CONTROL LA │ │
 │ │ │ │ │ 3-6 LUNI │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────────────┤
 │ 64│Stenoze în sfera ORL │ INAPT │ INAPT │ APT CU │APT CU REEXAMINARE LA 6 LUNI │
 │ │cu tulburări │ │ │ REEXAMINARE │TIMP DE 2 ANI │
 │ │funcţionale │ │ │ LA 3 LUNI │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────────────┤
 │ 65│Otita medie supurată │ INAPT │ INAPT │ APT CU │APT CU CONTROL LA 3-6 LUNI │
 │ │cronică uni sau │ │ │ CONTROL LA │ │
 │ │bilaterală şi │ │ │ 3-6 LUNI │ │
 │ │otomastoidita cronică│ │ │ │ │
 │ │supurată uni- sau │ │ │ │ │
 │ │bilaterală │ │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────────────────┤
 │ 66│Sechele postotoreice │ APT │
 │ │cu timpan cicatricial│ │
 │ │fără tulburări │ │
 │ │funcţionale │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┬───────────────┬─────────────┬──────────────────────────────┤
 │ 67│Timpanoscleroza-otita│ INAPT │ INAPT │ APT CU │APT CU CONTROL LA 3-6 LUNI │
 │ │fibroadezivă şi otita│ │ │ CONTROL LA │(AUDIOGRAMA) │
 │ │cicatricială cu │ │ │ 3-6 LUNI │ │
 │ │perforaţie de timpan │ │ │ AUDIOGRAMA │ │
 │ │cu tulburări │ │ │ │ │
 │ │funcţionale │ │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┴─────────────┴──────────────────────────────┤
 │ 68│Otoscleroza operată │ INAPT │APT CU RECUPERAREA AUZULUI ÎN LIMITELE PREMISE DE BAREM ŞI │
 │ │sau protezată │ │ REEXAMINARE LA 3-6 LUNI │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 69│Surdităţile de │ INAPT │APT CU PROTEZARE AUDITIVĂ DACĂ COMPENSAREA AUDITIVĂ │
 │ │percepţie cu auz sub │ │REALIZATĂ ADUCE AUZUL ÎNCADRABIL ÎN LIMITELE BAREMULUI │
 │ │limita admisă de │ │EXISTENT │
 │ │barem pentru fiecare │ │ │
 │ │categorie │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┬─────────────┬──────────────────────────────┤
 │ 70│Afecţiuni vestibulare│ INAPT │ INAPT │ INAPT │ INAPT │
 │ │periferice │ │ │ │ │
 │ │necompensate │ │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┴─────────────┴──────────────────────────────┤
 │ 71│Sinuzita supurată │ INAPT │ APT CU CONTROL LA 3-6 LUNI │
 │ │cronică uni sau │ │ │
 │ │bilaterală, │ │ │
 │ │hiperplazică şi │ │ │
 │ │alergoinfectată │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 72│Polipoza nazală │ INAPT │ APT DUPĂ REZOLVARE CHIRURGICALĂ ŞI CONTROL LA 3-6 LUNI │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 73│Deviaţia septului │ INAPT │ APT DUPĂ REZOLVARE CHIRURGICALĂ ŞI CONTROL LA 3-6 LUNI │
 │ │nazal - cu tulburări │ │ │
 │ │funcţionale │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 74│Alergia nazo-sinuzală│ INAPT │ APT CU CONTROL LA 3-6 LUNI │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 75│Ozena │ INAPT │ APT DUPĂ REZOLVARE CHIRURGICALĂ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┬─────────────┬──────────────────────────────┤
 │ 76│Boli inflamatorii │ INAPT │ INAPT │ APRECIERE │APRECIERE INDIVIDUALĂ │
 │ │acute şi cronice (în │ │ │ INDIVIDUALĂ │ │
 │ │sfera ORL, sifilis, │ │ │ │ │
 │ │TBC) │ │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┴─────────────┴──────────────────────────────┤
 │ 77│Tumori benigne cu │ INAPT │ APT CU CONTROL ŞI REZOLVARE CHIRURGICALĂ │
 │ │tulburări funcţionale│ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 78│Tumori maligne │ INAPT │ APT DUPĂ TRATAMENT CU APRECIERE INDIVIDUALĂ │
 ├────┴─────────────────────┴─────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │V. BOLI ENDOCRINE │
 ├────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 79│Boli hipofizare │
 ├────┼─────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │a) Afecţiuni cu │ INAPT │
 │ │hipersecreţie │ │
 │ │hormonală (tumori │ │
 │ │hipofizare cu │ │
 │ │tulburări neuro- │ │
 │ │oftalmice, giganto- │ │
 │ │acromegalie, │ │
 │ │acromegalie, sindrom │ │
 │ │Cushing, │ │
 │ │macroprolactinoame, │ │
 │ │macroadenoame │ │
 │ │nesecretante) │ │
 ├────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┤
 │ │b) afecţiuni cu │ INAPT │ APT CU │
 │ │hiposecreţie │ │REEXAMINARE │
 │ │hormonală (nanism, │ │ LA 3 LUNI │
 │ │panhipopituitarism, │ │ │
 │ │diabet insipid) │ │ │
 ├────┼─────────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┤
 │ 80│Boli tiroidiene │
 ├────┼─────────────────────┬─────────────┬─────────────────────────────┬──────────────────────────────┤
 │ │a) afecţiuni cu exces│ INAPT │ INAPT │APT DUPĂ ECHILIBRARE │
 │ │hormonal │ │ │TERAPEUTICĂ, CU REEXAMINARE │
 │ │(tireotoxicoza) │ │ │LA 3 LUNI │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼─────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
 │ │b) afecţiuni cu │ INAPT │ INAPT │APT DUPĂ ECHILIBRARE │
 │ │deficit hormonal │ │ │TERAPEUTICĂ, CU REEXAMINARE │
 │ │(mixedem congenital │ │ │LA 3 LUNI │
 │ │şi dobândit) │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼─────────────────────────────┴──────────────────────────────┤
 │ │c) guşa endemică │ INAPT │ APT CU REEXAMINARE LA 6 LUNI │
 │ │oligosimptomatică │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼─────────────────────────────┬──────────────────────────────┤
 │ │d) guşa mare (grad │ INAPT │ INAPT │APT CU REEXAMINARE LA 3 LUNI │
 │ │III-IV OMS) │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┴─────────────┴─────────────────────────────┴──────────────────────────────┤
 │ 81│Boli paratiroidiene │
 ├────┼─────────────────────┬───────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────┤
 │ │a) afecţiuni cu │ INAPT │APT DUPĂ TERAPIE CHIRURGICALĂ,│
 │ │hipersecreţie │ │CU REECHILIBRARE BIOCHIMICĂ │
 │ │hormonală (hiper- │ │ŞI HORMONALĂ │
 │ │tiroidism primar - │ │ │
 │ │boala │ │ │
 │ │Recklinghauasen) │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────┴───────────────┬──────────────┤
 │ │b) afecţiuni cu │ INAPT │ APT CU │
 │ │hiposecreţie │ │ REEXAMINARE │
 │ │hormonală (tetanie, │ │ LA 3 LUNI │
 │ │cu manifestări │ │ │
 │ │confirmate prin │ │ │
 │ │electromiogramă │ │ │
 │ │biochimic şi │ │ │
 │ │hormonologic) │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┬─────────────────────────────────────────────┴──────────────┤
 │ 82│Boli ale suprarenalei│ INAPT │ APT EVALUARE DUPĂ TRATAMENT CHIRURGICAL │
 │ │(cu deficit hormonal │ │ │
 │ │- insuficienţa │ │ │
 │ │corticosuprarenală │ │ │
 │ │cronică sau cu │ │ │
 │ │hipersecreţie │ │ │
 │ │hormonală - sindrom │ │ │
 │ │Cushing, │ │ │
 │ │feocromocitom) │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┴───────────────┬────────────────────────────────────────────┤
 │ 83│Obezitatea │ INAPT │ APT DUPĂ SCĂDEREA IMC SUB 35 KG/MP │
 │ │(cu IMC > 40 kg/mp) │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────┤
 │ 84│Boli ale pancreasului│ │
 ├────┼─────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │a) cu hipersecreţie │ INAPT │
 │ │hormonală a celulelor│ │
 │ │beta (insulino, │ │
 │ │hiperplazie insulară)│ │
 ├────┴─────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │VI. BOLI CHIRURGICALE │
 ├────┬─────────────────────┬─────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 85│Stări postoperatorii │ INAPT │ APRECIERE DUPĂ VINDECARE │
 │ │şi posttraumatice, │ │ │
 │ │convalescenţă │ │ │
 │ │prelungită, sechele │ │ │
 │ │cicatriciale sau │ │ │
 │ │organice cu tulburări│ │ │
 │ │funcţionale, redori │ │ │
 │ │articulare, impotenţă│ │ │
 │ │funcţională etc.) │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 86│Boli ale esofagului │ INAPT │ APRECIERE DUPĂ VINDECARE │
 │ │(stenoze │ │ │
 │ │cicatriciale, │ │ │
 │ │diverticuli, spasme │ │ │
 │ │etc.), însoţite de │ │ │
 │ │tulburări funcţionale│ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 87 │Hernii şi eventraţii │ INAPT │ APT DUPĂ VINDECARE CHIRURGICALĂ │
 │ │abdominale │ │ │
 ├────┼─────────────────────┴─────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 88 │Hidrocel şi varicocel: │
 ├────┼─────────────────────┬─────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │a) voluminos sau │ INAPT │ APT DUPĂ VINDECARE CHIRURGICALĂ │
 │ │recidivant │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │b) moderat │ INAPT │ APRECIERE INDIVIDUALĂ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 89 │Boli ano-rectale │ INAPT │ APT DUPĂ VINDECARE CHIRURGICALĂ │
 │ │(prolaps, stenoza, │ │ │
 │ │hemoroizi complicaţi │ │ │
 │ │fisuri, fistule, │ │ │
 │ │abces, flegmon │ │ │
 │ │peri-ano-rectal) │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 90 │Boli ale glandelor │ INAPT │ APT DUPĂ VINDECARE CHIRURGICALĂ │
 │ │endocrine cu │ │ │
 │ │indicaţii │ │ │
 │ │chirurgicale │ │ │
 ├────┼─────────────────────┴─────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 91 │Afecţiuni arteriale │
 ├────┼─────────────────────┬─────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │a) arterite stadiul │ INAPT │ APT │
 │ │I şi II │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │b) arterite stadiul │ INAPT │
 │ │III şi IV │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┬───────────────┬─────────────┬──────────────────────────────┤
 │ │c) stenoze, │ INAPT │ INAPT │ INAPT │ INAPT │
 │ │anevrisme, fistule │ │ │ │ │
 │ │arterio-venoase │ │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┴─────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────────────────┤
 │ 92 │Afecţiuni venoase │
 ├────┼─────────────────────┬─────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │a) varice │ INAPT │ APT DUPĂ VINDECARE CHIRURGICALĂ │
 │ │hidrostatice cu │ │ │
 │ │reflux │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │b) varice │ INAPT │ APT DUPĂ VINDECARE CHIRURGICALĂ ŞI TRATAMENT │
 │ │hidrostatice cu │ │ │
 │ │tulburări trofice │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┬────────────────────────────────────────────┤
 │ │c) insuficienţă │ INAPT │ INAPT │ APT DUPĂ VINDECARE CHIRURGICALĂ │
 │ │cronică venoasă, │ │ │ │
 │ │tromboză venoasă şi │ │ │ │
 │ │sechele grave ale │ │ │ │
 │ │flebitelor │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┴─────────────┴───────────────┴────────────────────────────────────────────┤
 │ 93 │Boli uro-genitale: │
 ├────┼─────────────────────┬─────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │a) malformaţii │ INAPT │ APT CU DISPENSARIZARE │
 │ │congenitale sau │ │ │
 │ │dobândite (rinichi │ │ │
 │ │ectopic, rinichi │ │ │
 │ │mobili, ectopie │ │ │
 │ │testiculară, │ │ │
 │ │deviaţii uterine, │ │ │
 │ │prolaps │ │ │
 │ │genital etc.) │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │b) inflamatorii │ INAPT │ APT CU REEXAMINARE DUPĂ 3 ŞI 6 LUNI │
 │ │cronice (cistită, │ │ │
 │ │prostatită │ │ │
 │ │metroanexită │ │ │
 │ │etc.) │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │c) litiaza renală │ INAPT │ APRECIERE INDIVIDUALĂ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │d) tumori renale, │ INAPT │ INAPT PÂNĂ LA TRATAMENT REEXAMINARE │
 │ │uroteliale, │ │ LA 3-6 LUNI ÎN FUNCŢIE DE EVOLUŢIE │
 │ │prostatice şi │ │ │
 │ │testiculare │ │ │
 ├────┼─────────────────────┴─────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 94│Boli hepatobiliare: │
 ├────┼─────────────────────┬─────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │a) litiaza │ INAPT │ APT │
 │ │asimptomatică │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │b) litiaza biliară │ INAPT │ APT DUPĂ VINDECARE CHIRURGICALĂ │
 │ │simptomatică │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │c) neoplasmul │ │ INAPT │
 │ │hepatic sau al │ │ │
 │ │căilor biliare │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │d) chist hidatic │ INAPT │ APT DUPĂ VINDECARE CHIRURGICALĂ │
 │ │hepatic │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 95│Afecţiuni │ INAPT │ APT DUPĂ VINDECARE CHIRURGICALĂ │
 │ │pancreatice: cu │ │ │
 │ │indicaţii │ │ │
 │ │chirurgicale │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 96│Tumori ale tubului │ INAPT │ APT DUPĂ VINDECARE CHIRURGICALĂ │
 │ │digestiv │ │ │
 ├────┴─────────────────────┴─────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │VII. AFECŢIUNI TRAUMATOLOGICE ŞI ORTOPEDICE │
 ├────┬─────────────────────┬─────────────┬───────────────┬────────────────────────────────────────────┤
 │ 97│Complicaţii │ INAPT │INAPT PÂNĂ LA │ APRECIERE INDIVIDUALĂ │
 │ │postoperatorii şi │ │TRATAMENT ŞI │ │
 │ │post-traumatice: │ │REZOLVARE │ │
 │ │întârzieri în │ │CHIRURGICALĂ │ │
 │ │consolidare, calus │ │ │ │
 │ │vicios, redori │ │ │ │
 │ │articulare, sindrom │ │ │ │
 │ │algodistrofic │ │ │ │
 │ │posttraumatic etc.) │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼────────────────────────────────────────────┤
 │ 98│Retracţii ale │ INAPT │INAPT PÂNĂ LA │ APRECIERE INDIVIDUALĂ │
 │ │muşchilor, │ │TRATAMENT ŞI │ │
 │ │tendoanelor, │ │REZOLVARE │ │
 │ │aponevrozelor şi │ │CHIRURGICALĂ │ │
 │ │capsulelor │ │ │ │
 │ │articulare cu │ │ │ │
 │ │tulburări │ │ │ │
 │ │funcţionale │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┴───────────────┼────────────────────────────────────────────┤
 │ 99│Osteomielita cronică │ INAPT │ APT CU DISPENSARIZARE LA 6 LUNI │
 │ │şi alte afecţiuni │ │ │
 │ │inflamatorii cronice │ │ │
 │ │osteoarticulare şi │ │ │
 │ │musculotendinoase │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┬───────────────┴────────────────────────────────────────────┤
 │ 100│Osteodistrofii în │ INAPT │ INAPT PÂNĂ LA TRATAMENT ŞI REZOLVARE │
 │ │stadiul avansat │ │ CHIRURGICALĂ CU REEXAMINARE LA 6 LUNI │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 101│Anchiloze ale │ INAPT │ APT DUPĂ REZOLVARE CHIRURGICALĂ CU │
 │ │articulaţiilor mari │ │ REEXAMINARE LA 6 LUNI │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┬─────────────┬──────────────────────────────┤
 │ 102│Pseudoartrozele │ INAPT │APT DUPĂ │APT DUPĂ │ APT DUPĂ REZOLVARE │
 │ │oaselor lungi │ │REZOLVARE │REZOLVARE │ CHIRURGICALĂ CU REEXAMINARE │
 │ │ │ │CHIRURGICALĂ │CHIRURGICALĂ │ LA 6 LUNI │
 │ │ │ │CU REEXAMINARE │CU │ │
 │ │ │ │LA 6 LUNI │REEXAMINARE │ │
 │ │ │ │ │LA 6 LUNI │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────────────────┤
 │ 103│Anchiloze articulare │ INAPT │
 │ │cu tulburări │ │
 │ │funcţionale │ │
 │ │accentuate ale │ │
 │ │mersului, │ │
 │ │ortostatismului şi │ │
 │ │prehensiunii │ │
 ├────┼─────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 104│Malformaţii şi boli │ INAPT │
 │ │eredocongenitale │ │
 │ │ale aparatului │ │
 │ │locomotor │ │
 ├────┼─────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 105│Afecţiuni │ INAPT │
 │ │congenitale sau │ │
 │ │dobândite ale │ │
 │ │coloanei │ │
 │ │vertebrale cu │ │
 │ │tulburări │ │
 │ │funcţionale │ │
 │ │importante │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 106│Reumatismul │ INAPT │ APT CU TRATAMENT ŞI REEXAMINARE LA 6 LUNI │
 │ │inflamator │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 107│Osteoartropatii │ INAPT │ APT CU TRATAMENT ŞI REEXAMINARE LA 3 LUNI │
 │ │neurogene endocrine, │ │ │
 │ │metabolice din bolile│ │ │
 │ │limfohematopoietice │ │ │
 │ │ale adultului │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 108│Sechele │ INAPT │ APT CU TRATAMENT MEDICAMENTOS SAU CHIRURGICAL ŞI │
 │ │posttraumatice sau │ │ REEXAMINARE LA 6 LUNI │
 │ │ale altor boli │ │ │
 │ │osteoarticulare │ │ │
 ├────┼─────────────────────┴─────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 109│Afecţiuni congenitale │
 │ │sau dobândite ale │
 │ │aparatului locomotor │
 ├────┼─────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │a) cu tulburări │ INAPT │
 │ │accentuate în mers, │ │
 │ │ortostatism şi │ │
 │ │prehensiune │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┬─────────────────────────────┬──────────────────────────────┤
 │ │b) cu tulburări │ INAPT │APT CU REEXAMINARE LA 6 LUNI │ APT CU REEXAMINARE LA 1 AN │
 │ │minime în mers, │ │ │ │
 │ │ortostatism şi │ │ │ │
 │ │prehensiune │ │ │ │
 ├────┴─────────────────────┴─────────────┴─────────────────────────────┴──────────────────────────────┤
 │VIII.OBSTETRICĂ-GINECOLOGIE │
 ├────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 110│Sarcina normală │
 ├────┼─────────────────────┬─────────────┬───────────────┬────────────────────────────────────────────┤
 │ │a) de la 25 la 33 │ RETRAS │ RETRAS │ APRECIERE INDIVIDUALĂ │
 │ │săptămâni │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┬──────────────────────────────┤
 │ │b) de la 33 la 38 │ RETRAS │ RETRAS │ RETRAS │ RETRAS │
 │ │săptămâni │ │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┴─────────────┴──────────────────────────────┤
 │ 111│Sarcina cu risc │ RETRAS │ APRECIERE INDIVIDUALĂ │
 │ │obstetrical crescut │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 112│Infecţii, boli │ APT CU TRATAMENT │
 │ │inflamatorii ale │ │
 │ │aparatului genital │ │
 │ │feminin │ │
 │ │(vulvovaginite │ │
 │ │metroanexite) │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 113│Tumori benigne │ APT │ APT CU REEXAMINARE LA 6 LUNI │
 │ │necomplicate ale │ │ │
 │ │aparatului genital │ │ │
 │ │feminin │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 114│Cazuri particulare: │ INAPT │ APT DUPĂ TRATAMENT CHIRURGICAL │
 │ │chist de ovar torsio-│ │ │
 │ │nat, sarcină extrau- │ │ │
 │ │terină, fibrom uterin│ │ │
 │ │hemoragic │ │ │
 │ │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┬────────────────────────────────────────────┤
 │ 115│Tumori maligne ale │ INAPT │ APT DUPĂ │ APRECIERE INDIVIDUALĂ DUPĂ TRATAMENT │
 │ │aparatului genital │ │ VINDECARE │ │
 │ │feminin │ │ CHIRURGICALĂ │ │
 │ │ │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┴─────────────┬──────────────────────────────┤
 │ 116│Tulburări de statică │ INAPT │ APT DUPĂ VINDECARE │ APRECIERE INDIVIDUALĂ │
 │ │pelvină - prolaps │ │ CHIRURGICALĂ │ DUPĂ TRATAMENT │
 │ │genital de stadiul I,│ │ │ │
 │ │II şi III │ │ │ │
 ├────┴─────────────────────┴─────────────┴─────────────────────────────┴──────────────────────────────┤
 │IX. BOLI NEUROLOGICE │
 ├────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 117│Paroxisme cerebrale neepileptice (crize vertiginoase, crize de origine anoxică, toxică │
 │ │metabolică, crize de origine psihică; migrenă; tetania şi narcolepsia etc.) │
 ├────┼─────────────────────┬─────────────┬───────────────┬─────────────┬──────────────────────────────┤
 │ │a) criză unică │ INAPT │RETRAS TEMPORAR│ APT CU │ INVESTIGAŢII ŞI APRECIERE │
 │ │ │ │ REEXAMINARE │ TRATAMENT ŞI│ INDIVIDUALĂ │
 │ │ │ │ LA 6 LUNI │ REEXAMINARE │ │
 │ │ │ │ │ LA 3 LUNI │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────────────┤
 │ │b) crize repetate │ INAPT │ INAPT │ INAPT │ APT CU REEXAMINARE LA 6 LUNI │
 ├────┼─────────────────────┴─────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────────────────┤
 │ 118│Traumatisme cranio-cerebrale │
 ├────┼─────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │a) sechele accentuate│ INAPT │
 │ │senzitivo-motorii + │ │
 │ │epilepsie posttrau- │ │
 │ │matică │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┬───────────────┬─────────────┬──────────────────────────────┤
 │ │b) sechele moderate │ INAPT │ INAPT │APT CU TRATA-│ APT CU REEXAMINARE LA 6 LUNI │
 │ │senzitivo-motorii, │ │ │ MENT ŞI REE-│ │
 │ │fără epilepsie │ │ │ XAMINARE LA │ │
 │ │posttraumatică │ │ │ 3 LUNI │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┴──────────────────────────────┤
 │ │c) microsechele fără │ INAPT │ APT CU REEXA- │ APT CU REEXAMINARE LA 1 AN │
 │ │tulburări funcţionale│ │ MINARE LA │ │
 │ │ │ │ 3 LUNI │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┬──────────────────────────────┤
 │ │d) reacţie post-como-│ INAPT │ APT CU DISPEN-│ APT CU DIS- │ APT CU DISPENSARIZARE ŞI │
 │ │ţională tranzitorie │ │SARIZARE ŞI RE-│ PENSARIZARE │ REEXAMINARE LA 1 AN │
 │ │ │ │ EXAMINARE LA │ ŞI REEXAMI- │ │
 │ │ │ │ 6 LUNI │ NARE LA 1 AN│ │
 ├────┼─────────────────────┴─────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────────────────┤
 │ 119│Traumatisme vertebro-medulare │
 ├────┼─────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │a) sechele accentuate│ INAPT │
 │ │persistente, cu tul- │ │
 │ │burarea funcţiilor │ │
 │ │medulare şi radi- │ │
 │ │culare │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┬───────────────┬────────────────────────────────────────────┤
 │ │b) microsechele fără │ INAPT │APT CU REEXAMI-│ APT CU REEXAMINARE LA 1 AN │
 │ │tulburări funcţionale│ │NARE LA 6 LUNI │ │
 ├────┼─────────────────────┴─────────────┴───────────────┴────────────────────────────────────────────┤
 │ 120│Deficienţe neuromotorii permanente de origine centrală şi periferică, de etiologie diversă │
 ├────┼─────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │a) plegii uni- sau │ INAPT │
 │ │bilaterale │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┬───────────────┬─────────────┬──────────────────────────────┤
 │ │b) pareze uni- sau │ INAPT │APT CU REEXAMI-│APT CU REEXA-│ APT CU REEXAMINARE LA 1 AN │
 │ │bilaterale, neevolu- │ │NARE LA 3 LUNI │ MINARE LA │ │
 │ │tive (forme uşoare) │ │ │ 6 LUNI │ │
 ├────┼─────────────────────┴─────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────────────────┤
 │ 121│Sindroame: piramidal, extrapiramidal, cerebelos, vestibular, senzitiv, precum şi disfazia, │
 │ │dischinezia, boala de acceleraţie şi cheson │
 ├────┼─────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │a) cu deficienţe │ INAPT │
 │ │funcţionale mari uni-│ │
 │ │sau bilaterale cu │ │
 │ │potenţial evolutiv │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┬───────────────┬────────────────────────────────────────────┤
 │ │b) cu simptomatologie│ INAPT │APT CU APRECIE-│ APT CU REEXAMINARE ŞI DISPENSARIZARE LA │
 │ │discretă, stabilizată│ │RE INDIVIDUALĂ │ 6 LUNI │
 ├────┼─────────────────────┴─────────────┴───────────────┴────────────────────────────────────────────┤
 │ 122│Afecţiuni musculare │
 ├────┼─────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │a) distrofii muscula-│ INAPT │
 │ │re progresive │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────┤
 │ │b) miopatii endocrine│ INAPT │ APT CU DISPENSARIZARE ŞI REEXAMINARE LA │
 │ │ │ │ 6 LUNI │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────┤
 │ │c) distrofia mioto- │ INAPT │
 │ │nică şi sindroame │ │
 │ │miotonice │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┬───────────────┬────────────────────────────────────────────┤
 │ │d) polimiozite │ INAPT │ INAPT │ APT CU DISPENSARIZARE ŞI REEXAMINARE LA │
 │ │ │ │ │ 6 LUNI │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┬──────────────────────────────┤
 │ │e) miastenia şi sin- │ INAPT │ INAPT │ INAPT │ INAPT │
 │ │droame miastenice │ │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┴─────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────────────────┤
 │ 123│Afecţiuni ale sistemului nervos periferic │
 ├────┼─────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │a) cu deficienţe sen-│ INAPT │
 │ │zitivo-motorii mari │ │
 │ │cu potenţial evolutiv│ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┬───────────────┬─────────────┬──────────────────────────────┤
 │ │b) cu deficienţe sen-│ INAPT │APT CU REEXAMI-│ APT CU DIS- │ APT CU DISPENSARIZARE ŞI │
 │ │zitivo-motorii dis- │ │ NARE LA 3 LUNI│ PENSARIZARE │ REEXAMINARE LA 1 AN │
 │ │crete fără potenţial │ │ │ ŞI REEXAMI- │ │
 │ │evolutiv │ │ │ NARE LA 1 AN│ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────────────┤
 │ │c) cu sindrom senzi- │ INAPT │ APRECIERE │ APT CU DIS- │ APT CU DISPENSARIZARE ŞI │
 │ │tiv-iritativ (nevral-│ │ INDIVIDUALĂ │ PENSARIZARE │ REEXAMINARE LA 6 LUNI │
 │ │gia trigeminală, │ │ │ŞI REEXAMINA-│ │
 │ │facială, cervicală, │ │ │ RE LA 6 LUNI│ │
 │ │sciatică etc.) │ │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┴─────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────────────────┤
 │ 124│Neuroinfecţii primare şi secundare │
 ├────┼─────────────────────┬─────────────┬───────────────┬─────────────┬──────────────────────────────┤
 │ │a) cu sechele minime │ INAPT │ APRECIERE │APT CU DIS- │ APT CU DISPENSARIZARE ŞI │
 │ │compensate │ │ INDIVIDUALĂ │PENSARIZARE │ REEXAMINARE LA 6 LUNI │
 │ │ │ │ │ŞI REEXAMINA-│ │
 │ │ │ │ │RE LA 6 LUNI │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────────────────┤
 │ │b) cu sechele mari cu│ INAPT │
 │ │şi fără potenţial │ │
 │ │evolutiv │ │
 ├────┼─────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 125│Determinări nevraxiale ale afecţiunilor vasculare, inclusiv microsimptomatologia respectivă şi │
 │ │atacurile ischemice tranzitorii │
 ├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │I. Hemoragii cerebrale prin ruptură de malformaţii vasculare cerebrale, rezolvate chirurgical, │
 │ │fără sechele neurologice şi fără semne de epilepsie (EEG - normal) │
 ├────┼─────────────────────┬─────────────┬───────────────┬─────────────┬──────────────────────────────┤
 │ │a) supratentoriale │ INAPT │ INAPT │APT CU REEXA-│ APT CU REEXAMINARE LA 6 LUNI │
 │ │ │ │ │ MINARE LA │ │
 │ │ │ │ │ 3 LUNI │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────────────┤
 │ │b) subtentoriale │ INAPT │APT CU REEXAMI-│APT CU REEXA-│ APT CU REEXAMINARE LA 6 LUNI │
 │ │ │ │NARE LA 3 LUNI │ MINARE LA │ │
 │ │ │ │ │ 6 LUNI │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────────────┤
 │ │II. AIT şi RIND - │ INAPT │ INAPT │ APT CU DIS- │ APT CU DISPENSARIZARE ŞI │
 │ │fără sechele neurolo-│ │ │ PENSARIZARE │ REEXAMINARE LA 6 LUNI │
 │ │gice şi cu identifi- │ │ │ŞI REEXAMINA-│ │
 │ │carea şi tratarea │ │ │ RE LA 3 LUNI│ │
 │ │factorilor de risc │ │ │ │ │
 │ │vascular │ │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────────────────┤
 │ │III. AVC - cu sechele│ INAPT │
 │ │neurologice │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┬───────────────┬─────────────┬──────────────────────────────┤
 │ 126│Afecţiuni eredodege- │ INAPT │ INAPT │ APRECIERE │ APT CU DISPENSARIZARE ŞI │
 │ │nerative şi boli de- │ │ │ INDIVIDUALĂ │ REEXAMINARE LA 6 LUNI │
 │ │mielinizante (de │ │ │ │ │
 │ │exemplu, leucone- │ │ │ │ │
 │ │vraxita) │ │ │ │ │
 │ │a) scleroza multiplă │ │ │ │ │
 │ │şi alte afecţiuni │ │ │ │ │
 │ │demielinizante cu │ │ │ │ │
 │ │tulburări funcţionale│ │ │ │ │
 │ │mici │ │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────────────┤
 │ │b) boli eredodegene- │ INAPT │ INAPT │ APT CU DIS- │ APT CU DISPENSARIZARE ŞI │
 │ │rative cu tulburări │ │ │ PENSARIZARE │ REEXAMINARE LA 6 LUNI │
 │ │funcţionale mici │ │ │ŞI REEXAMINA-│ │
 │ │ │ │ │ RE LA 6 LUNI│ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────────────────┤
 │ 127│Epilepsiile (şi come-│ INAPT │
 │ │morative de crize │ │
 │ │comisiale) confirmate│ │
 │ │clinic, EEG, │ │
 │ │anamnestic │ │
 ├────┼─────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 128│Tumori intracerebrale şi vertebrale │
 ├────┼─────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │a) maligne primitive │ INAPT │
 │ │sau secundare │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┬───────────────┬─────────────┬──────────────────────────────┤
 │ │b) benigne - operate,│ INAPT │ APRECIERE │ APT CU DIS- │ APT CU DISPENSARIZARE ŞI │
 │ │fără sechele neuro- │ │ INDIVIDUALĂ │ PENSARIZARE │ REEXAMINARE LA 6 LUNI │
 │ │logice │ │ │ŞI REEXAMINA-│ │
 │ │- supratentoriale │ │ │RE LA 6 LUNI │ │
 │ │- subtentoriale │ │ │ │ │
 ├────┴─────────────────────┴─────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────────────────┤
 │X. TULBURĂRI PSIHICE │
 ├────┬─────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 129│Tulburări mentale │ INAPT │
 │ │organice, inclusiv │ │
 │ │simptomatice (demenţa│ │
 │ │Alzheimer, demenţa │ │
 │ │vasculară, demenţa în│ │
 │ │boala Pick, │ │
 │ │Creutzfeld-Jacob, │ │
 │ │Huntington, Parkin- │ │
 │ │son, SIDA, tulburări │ │
 │ │mentale datorate le- │ │
 │ │ziunilor disfuncţiei │ │
 │ │cerebrale şi bolilor │ │
 │ │somatice) │ │
 ├────┼─────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 130│Tulburări mentale şi comportamentale datorită utilizării de substanţe psihoactive │
 ├────┼─────────────────────┬─────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │a) intoxicaţie acută │ INAPT │ INAPT TEMPORAR CU REEXAMINARE LA MAXIMUM 3 LUNI │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │b) utilizare nocivă │ INAPT │ APRECIERE INDIVIDUALĂ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │c) sindrom de depen- │ INAPT │
 │ │denţă la alcool │ │
 ├────┼─────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │d) sindrom de depen- │ INAPT │
 │ │denţă la alte droguri│ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┬───────────────┬────────────────────────────────────────────┤
 │ │e) stare de sevraj │ INAPT │ INAPT │ INAPT TEMPORAR CU REEXAMINARE LA MAXIMUM │
 │ │ │ │ │ 3 LUNI │
 ├────┼─────────────────────┴─────────────┴───────────────┴────────────────────────────────────────────┤
 │ 131│Schizofrenie │
 ├────┼─────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │a) în evoluţie │ INAPT │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┬───────────────┬─────────────┬──────────────────────────────┤
 │ │b) remisă cu defect │ INAPT │ INAPT │ INAPT │ APRECIERE INDIVIDUALĂ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────────────┤
 │ 132│Tulburare schizo- │ INAPT │INAPT CU REEXA-│INAPT CU REE-│ APRECIERE INDIVIDUALĂ │
 │ │tipală │ │ MINARE LA MA- │ XAMINARE LA │ │
 │ │ │ │ XIMUM 3 LUNI │ MAXIMUM │ │
 │ │ │ │ │ 3 LUNI │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────────────┤
 │ 133│Tulburări delirante │ INAPT │ INAPT │ INAPT │ INAPT │
 │ │persistente (parano- │ │ │ │ │
 │ │ia, parafrenia, delir│ │ │ │ │
 │ │senzitiv de relaţie) │ │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┴─────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────────────────┤
 │ 134│Tulburări psihotice acute şi tranzitorii │
 ├────┼─────────────────────┬─────────────┬───────────────┬─────────────┬──────────────────────────────┤
 │ │a) episod unic │ INAPT │ INAPT │ APRECIERE │ APRECIERE INDIVIDUALĂ │
 │ │ │ │ │ INDIVIDUALĂ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────────────┤
 │ │b) recidivă │ INAPT │ INAPT │ INAPT │ INAPT │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────────────┤
 │ 135│Tulburări schiza- │ INAPT │ INAPT │ INAPT │ INAPT │
 │ │fective │ │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┴─────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────────────────┤
 │ 136│Tulburări ale dispoziţiei (afective) │
 ├────┼─────────────────────┬─────────────┬───────────────┬────────────────────────────────────────────┤
 │ │a) tulburare afectivă│ INAPT │ INAPT │ APRECIERE INDIVIDUALĂ │
 │ │bipolară tip I │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┴───────────────┴────────────────────────────────────────────┤
 │ │b) tulburare afectivă│ INAPT │
 │ │bipolară tip II │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┬───────────────┬─────────────┬──────────────────────────────┤
 │ │c) episod maniacal │ INAPT │ INAPT │ INAPT │ APRECIERE INDIVIDUALĂ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────────────┤
 │ │d) episod depresiv │ INAPT │ INAPT TEMPORAR│ APRECIERE │ APRECIERE INDIVIDUALĂ │
 │ │uşor şi moderat │ │ CU REEXAMINARE│ INDIVIDUALĂ │ │
 │ │ │ │ LA MAXIMUM │ │ │
 │ │ │ │ 3 LUNI │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────────────┤
 │ │e) tulburare depre- │ INAPT │ INAPT │ INAPT │ APRECIERE INDIVIDUALĂ │
 │ │sivă recurentă │ │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────────────┤
 │ │f) episod depresiv │ INAPT │ INAPT │ INAPT │ INAPT │
 │ │sever │ │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────────────┤
 │ │g) tulburări persis- │ INAPT │ APRECIERE │ APRECIERE │ APRECIERE INDIVIDUALĂ │
 │ │tente ale dispoziţiei│ │ INDIVIDUALĂ │ INDIVIDUALĂ │ │
 │ │(distimia, ciclo- │ │ │ │ │
 │ │timia) │ │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┴─────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────────────────┤
 │ 137│Tulburări nevrotice corelate cu stresul şi tulburări somatoforme │
 ├────┼─────────────────────┬─────────────┬───────────────┬─────────────┬──────────────────────────────┤
 │ │a) tulburări anxios │ INAPT │INAPT TEMPORAR │ APRECIERE │ APRECIERE INDIVIDUALĂ │
 │ │fobice │ │CU REEXAMINARE │ INDIVIDUALĂ │ │
 │ │ │ │ LA MAXIMUM │ │ │
 │ │ │ │ 3 LUNI │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────────────┤
 │ │b) alte tulburări │ INAPT TEMPO-│ INAPT TEMPORAR│ APRECIERE │ APRECIERE INDIVIDUALĂ │
 │ │anxioase │RAR CU REEXA-│ CU REEXAMINARE│ INDIVIDUALĂ │ │
 │ │ │MINARE LA MA-│ LA MAXIMUM │ │ │
 │ │ │ XIMUM 3 LUNI│ 3 LUNI │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────────────┤
 │ │c) tulburări obsesiv-│ INAPT │ INAPT │ INAPT │ APRECIERE INDIVIDUALĂ │
 │ │compulsive │ │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────────────┤
 │ │d) tulburare posttra-│ INAPT TEMPO-│ INAPT TEMPORAR│ APRECIERE │ APRECIERE INDIVIDUALĂ │
 │ │umatică de stres │RAR CU REEXA-│ CU REEXAMINARE│ INDIVIDUALĂ │ │
 │ │ │MINARE LA MA-│ LA MAXIMUM │ │ │
 │ │ │ XIMUM 3 LUNI│ 3 LUNI │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────────────┤
 │ │e) tulburare de │ INAPT TEMPO-│ INAPT TEMPORAR│ APRECIERE │ APRECIERE INDIVIDUALĂ │
 │ │adaptare │RAR CU REEXA-│ CU REEXAMINARE│ INDIVIDUALĂ │ │
 │ │ │ MINARE PÂNĂ │ PÂNĂ LA 3 LUNI│ │ │
 │ │ │ LA 3 LUNI │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────────────┤
 │ │f) tulburări disocia-│ INAPT │ INAPT │ INAPT │ INAPT │
 │ │tive (fuga psihogenă,│ │ │ │ │
 │ │amnezia psihogenă, │ │ │ │ │
 │ │nevroza de deperso- │ │ │ │ │
 │ │nalizare) │ │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────────────┤
 │ │g) tulburări │ INAPT TEMPO-│ INAPT TEMPORAR│ APRECIERE │ APRECIERE INDIVIDUALĂ │
 │ │somatoforme │RAR CU REEXA-│ CU REEXAMINARE│ INDIVIDUALĂ │ │
 │ │ │ MINARE PÂNĂ │ PÂNĂ LA 3 LUNI│ │ │
 │ │ │ LA 3 LUNI │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────────────┤
 │ │h) neurastenie │ INAPT TEMPO-│ INAPT TEMPORAR│ APRECIERE │ APRECIERE INDIVIDUALĂ │
 │ │ │RAR CU REEXA-│ CU REEXAMINARE│ INDIVIDUALĂ │ │
 │ │ │ MINARE PÂNĂ │ PÂNĂ LA 3 LUNI│ │ │
 │ │ │ LA 3 LUNI │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┴─────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────────────────┤
 │ 138│Tulburări de personalitate │
 ├────┼─────────────────────┬─────────────┬───────────────┬─────────────┬──────────────────────────────┤
 │ 1.│cu tulburări uşoare │ INAPT │ APRECIERE │ APRECIERE │ APRECIERE INDIVIDUALĂ │
 │ │de comportament │ │ INDIVIDUALĂ │ INDIVIDUALĂ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────────────┤
 │ 2.│cu tulburări severe │ INAPT │ INAPT │ INAPT │ INAPT │
 │ │de comportament │ │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────────────┤
 │ 139│Retardare mentală │ INAPT │ INAPT │ INAPT │ INAPT │
 ├────┴─────────────────────┴─────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────────────────┤
 │XI. DEFICIENŢE PSIHICE │
 ├────┬─────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 140│Deficienţe de carac- │ APRECIERE INDIVIDUALĂ │
 │ │ter şi personalitate │ │
 ├────┼─────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 141│Deficienţe de dinamică psihică: │
 ├────┼─────────────────────┬─────────────┬───────────────┬─────────────┬──────────────────────────────┤
 │ │- caracteristicile de│ INAPT │ INAPT │ INAPT │ APRECIERE INDIVIDUALĂ │
 │ │hiperreactivitate │ │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────────────┤
 │ │- caracteristici de │ INAPT │ INAPT │ INAPT │ APRECIERE INDIVIDUALĂ │
 │ │hiporeactivitate │ │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────────────┤
 │ 142│Deficienţe ale ciclu-│ INAPT │ INAPT │ INAPT │ APRECIERE INDIVIDUALĂ │
 │ │lui informare - deci-│ │ │ │ │
 │ │zie - reactivitate - │ │ │ │ │
 │ │autoreglare │ │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┴─────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────────────────┤
 │ 143│Deficienţe ale capacităţii de adaptare: │
 ├────┼─────────────────────┬─────────────┬───────────────┬────────────────────────────────────────────┤
 │ │- deficienţe ale ca- │ INAPT │ INAPT │ APRECIERE INDIVIDUALĂ │
 │ │pacităţii de învăţare│ │ │ │
 │ │şi compensare │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼────────────────────────────────────────────┤
 │ │- motivarea afectivă │ INAPT │ INAPT │ APRECIERE INDIVIDUALĂ │
 │ │absentă │ │ │ │
 ├────┼─────────────────────┼─────────────┼───────────────┼────────────────────────────────────────────┤
 │ │- fenomene de inadap-│ INAPT │ INAPT │ APRECIERE INDIVIDUALĂ │
 │ │tare sau dezadaptare │ │ │ │
 │ │psihică (tulburări │ │ │ │
 │ │psihice determinate │ │ │ │
 │ │de stări patologice, │ │ │ │
 │ │evenimente şi acci- │ │ │ │
 │ │dente de transport, │ │ │ │
 │ │stări conflictuale, │ │ │ │
 │ │frustrări, oboseală │ │ │ │
 │ │psihică) │ │ │ │
 └────┴─────────────────────┴─────────────┴───────────────┴────────────────────────────────────────────┘

----------
    * Cu excepţia mecanicului de locomotivă şi şoferului pentru care este inapt.
    ** Se va reevalua după vindecare (clinic, radiologic, spirometrie).
    *** Evaluare completă după 90 de zile; vindecarea completă va permite încadrarea ulterioară ca apt.
    **** Pentru reacţiile adverse severe pentru tratamentul viral sau imunosupresiv - inapt temporar.

                                     ------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016