Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.254 din 9 august 2021  pentru aprobarea modelului, conţinutului şi instrucţiunilor de completare ale formularului (085) Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 1.254 din 9 august 2021 pentru aprobarea modelului, conţinutului şi instrucţiunilor de completare ale formularului (085) "Opţiune privind aplicarea/încetarea aplicării prevederilor art. 275 alin. (2) şi art. 278 alin. (5) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal"

EMITENT: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 788 din 17 august 2021
    Având în vedere dispoziţiile art. 278^1 alin. (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, art. 342 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi avizul conform al Ministerului Finanţelor comunicat prin Adresa nr. 740.879 din 22.07.2021,
    în temeiul art. 11 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală emite următorul ordin:
    ART. 1
    Se aprobă modelul şi conţinutul formularului (085) „Opţiune privind aplicarea/încetarea aplicării prevederilor art. 275 alin. (2) şi art. 278 alin. (5) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal“, prevăzut în anexa nr. 1.

    ART. 2
    Formularul prevăzut la art. 1 se completează şi se depune conform instrucţiunilor de completare prevăzute în anexa nr. 2.

    ART. 3
    Se aprobă Procedura de gestionare a formularului (085) „Opţiune privind aplicarea/încetarea aplicării prevederilor art. 275 alin. (2) şi art. 278 alin. (5) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal“, prevăzută în anexa nr. 3.

    ART. 4
    Caracteristicile de tipărire, modul de difuzare, de utilizare şi de arhivare a formularului prevăzut la art. 1 sunt prevăzute în anexa nr. 4.

    ART. 5
    Anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 6
    Direcţia generală proceduri pentru administrarea veniturilor, Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili, precum şi direcţiile generale regionale ale finanţelor publice şi unităţile fiscale subordonate acestora vor lua măsuri pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.

    ART. 7
    La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1.783/2019 pentru aprobarea modelului, conţinutului şi instrucţiunilor de completare ale formularului (085) „Opţiune privind aplicarea/încetarea aplicării prevederilor art. 278 alin. (5) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal“, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 559 din 8 iulie 2019.

    ART. 8
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală,
                    Mirela Călugăreanu

    Bucureşti, 9 august 2021.
    Nr. 1.254.
    ANEXA 1

    *) Anexa nr. 1 este reprodusă în facsimil.
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 2

    INSTRUCŢIUNI DE COMPLETARE
    a formularului (085) „Opţiune privind aplicarea/încetarea aplicării
    prevederilor art. 275 alin. (2) şi art. 278 alin. (5) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal
    Formularul (085) „Opţiune privind aplicarea/încetarea aplicării prevederilor art. 275 alin. (2) şi art. 278 alin. (5) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal“ se completează şi se depune de persoanele impozabile stabilite sau care îşi au domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită în România care efectuează vânzări intracomunitare de bunuri la distanţă, cu locul de începere a expedierii sau transportului în România, care sunt expediate sau transportate către un alt stat membru şi/sau care prestează servicii de telecomunicaţii, de radiodifuziune şi televiziune, precum şi servicii furnizate pe cale electronică către persoane neimpozabile dintr-un alt stat membru, a căror valoare totală nu depăşeşte în anul calendaristic curent şi nu a depăşit nici în cursul anului calendaristic precedent 10.000 euro (46.337 lei).
    Formularul se completează înscriindu-se cu majuscule, citeţ, corect şi complet, toate datele prevăzute de acesta. Formularul se întocmeşte în două exemplare, din care:
    - un exemplar, semnat conform legii, se depune la registratura organului fiscal competent sau se comunică prin poştă, cu confirmare de primire;
    – un exemplar se păstrează de către persoana impozabilă.

    Formularul se poate depune şi prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, potrivit legii.
    Completarea formularului se face astfel:
    Secţiunea I „Date de identificare a persoanei impozabile“
    Caseta „Denumire/Nume, prenume“ se completează cu denumirea persoanei impozabile care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 278^1 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare (Codul fiscal), dar care optează pentru aplicarea prevederilor art. 275 alin. (2) şi art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal.
    Caseta „Cod de înregistrare în scopuri de TVA“ se completează cu codul de înregistrare în scopuri de TVA atribuit potrivit art. 316 din Codul fiscal, înscris în certificatul de înregistrare în scopuri de TVA.
    Înscrierea cifrelor în casetă se face cu aliniere la dreapta.
    Caseta „Domiciliul fiscal“ se completează cu datele privind adresa domiciliului fiscal al persoanei impozabile.
    Secţiunea II „Reprezentare prin împuternicit“ se completează de către împuternicitul desemnat potrivit art. 18 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, înscriindu-se numărul şi data cu care împuternicitul a înregistrat actul de împuternicire, în original sau în copie legalizată, la organul fiscal.
    Rândul „Nume, prenume/Denumire“ se completează cu datele privind numele şi prenumele sau denumirea împuternicitului.
    Rândul „Cod de identificare fiscală“ se completează cu codul de identificare fiscală atribuit împuternicitului.
    Secţiunea III „Opţiune privind aplicarea prevederilor art. 275 alin. (2) şi art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal“ se bifează de către persoanele impozabile care optează, în conformitate cu prevederile art. 278^1 alin. (3) din Codul fiscal, ca locul livrării în cazul vânzărilor la distanţă şi/sau locul prestării serviciilor de telecomunicaţii, de radiodifuziune şi televiziune, precum şi a serviciilor furnizate pe cale electronică să fie stabilit în conformitate cu prevederile art. 275 alin. (2) şi art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal, respectiv la beneficiar.
    Se bifează căsuţa corespunzătoare situaţiei în care se află persoana impozabilă, respectiv efectuează vânzări intracomunitare de bunuri la distanţă sau prestează servicii de telecomunicaţii, de radiodifuziune şi televiziune sau servicii furnizate pe cale electronică.
    Secţiunea IV „Încetarea opţiunii privind aplicarea prevederilor art. 275 alin. (2) şi art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal“ se bifează de către persoanele impozabile care au aplicat cel puţin 2 ani calendaristici prevederile art. 275 alin. (2) şi art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal şi care urmează să aplice prevederile art. 278^1 alin. (1) din Codul fiscal.
    Se bifează căsuţa corespunzătoare situaţiei în care se află persoana impozabilă, respectiv optează pentru încetarea aplicării prevederilor art. 275 alin. (2) (vânzări intracomunitare de bunuri la distanţă) sau optează pentru încetarea aplicării prevederilor art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal (prestări servicii de telecomunicaţii, de radiodifuziune şi televiziune sau servicii furnizate pe cale electronică).

    ANEXA 3

    PROCEDURA DE GESTIONARE
    a formularului (085) „Opţiune privind aplicarea/încetarea aplicării
    prevederilor art. 275 alin. (2) şi art. 278 alin. (5) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal
    1. Formularul (085) se depune la organul fiscal central competent de persoanele impozabile stabilite sau care îşi au domiciliul stabil sau reşedinţa în România care efectuează livrări intracomunitare de bunuri la distanţă şi prestează servicii de telecomunicaţii, de radiodifuziune şi televiziune, precum şi servicii furnizate pe cale electronică către persoane neimpozabile dintr-un alt stat membru, a căror valoare totală nu depăşeşte în anul calendaristic curent şi nu a depăşit nici în cursul anului calendaristic precedent 10.000 euro (46.337 lei) şi care optează pentru aplicarea prevederilor art. 275 alin. (2) şi art. 278 alin. (5) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare (Codul fiscal), sau care, după cel puţin 2 ani calendaristici, optează pentru încetarea aplicării prevederilor art. 275 alin. (2) şi art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal.
    2. Formularul se înregistrează la registratura organului fiscal central competent şi se transmite compartimentului cu atribuţii în domeniul prelucrării declaraţiilor fiscale, denumit în continuare compartiment de specialitate.
    3. Compartimentul de specialitate verifică pentru fiecare formular (085) corectitudinea codului de înregistrare în scopuri de TVA al persoanei impozabile prin corelarea datelor de identificare înscrise în formular cu cele existente în registrul contribuabililor.
    4. În cadrul registrului contribuabililor se organizează, cu ajutorul sistemului informatic, „Evidenţa persoanelor impozabile care au optat pentru aplicarea/încetarea aplicării prevederilor art. 275 alin. (2) şi art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal“.
    5. „Evidenţa persoanelor impozabile care au optat pentru aplicarea/încetarea aplicării prevederilor art. 275 alin. (2) şi art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal“ cuprinde, în mod obligatoriu, următoarele elemente:
    a) denumire persoană impozabilă;
    b) cod de înregistrare în scopuri de TVA;
    c) data înregistrării la organul fiscal competent a formularului prin care persoana impozabilă optează pentru aplicarea prevederilor art. 275 alin. (2) şi art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal;
    d) situaţia în care se află persoana impozabilă, respectiv optează pentru aplicarea prevederilor art. 275 alin. (2) din Codul fiscal (vânzări intracomunitare de bunuri la distanţă) sau pentru aplicarea art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal (prestări de servicii de telecomunicaţii, de radiodifuziune şi televiziune, precum şi servicii furnizate pe cale electronică);
    e) data depunerii la organul fiscal competent a formularului prin care persoana impozabilă optează pentru încetarea aplicării prevederilor art. 275 alin. (2) şi art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal;
    f) situaţia în care se află persoana impozabilă, respectiv optează pentru încetarea aplicării prevederilor art. 275 alin. (2) din Codul fiscal (vânzări intracomunitare de bunuri la distanţă) sau pentru încetarea aplicării art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal (prestări de servicii de telecomunicaţii, de radiodifuziune şi televiziune, precum şi servicii furnizate pe cale electronică).

    6. Compartimentul de specialitate prelucrează formularele (085) corect completate şi înscrie informaţiile din acestea în evidenţa organizată conform pct. 4.
    7. După prelucrare, formularul se arhivează la dosarul fiscal al persoanei impozabile înregistrate în scopuri de TVA.
    8. După primirea formularului (085), având bifată secţiunea a IV-a, prin care persoanele impozabile optează pentru încetarea aplicării prevederilor art. 275 alin. (2) şi art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal, compartimentul de specialitate verifică în evidenţă dacă perioada cuprinsă între data depunerii acestui formular şi data depunerii opţiunii de aplicare a aceloraşi prevederi legale este mai mare de 2 ani calendaristici.
    9. Persoanele impozabile care depun formularul (085) având bifată secţiunea a IV-a într-o perioadă mai scurtă de 2 ani calendaristici de la data înregistrării opţiunii de aplicare a acestor prevederi sunt notificate de compartimentul de specialitate, în termen de 5 zile lucrătoare de la depunerea formularului, cu privire la faptul că nu au dreptul, potrivit dispoziţiilor art. 278^1 alin. (3) din Codul fiscal, să renunţe la aplicarea prevederilor art. 275 alin. (2) şi art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal.

    ANEXA 4

    Caracteristicile de tipărire, modul de difuzare, de utilizare şi de arhivare a formularului (085)
    „Opţiune privind aplicarea/încetarea aplicării prevederilor
    art. 275 alin. (2) şi art. 278 alin. (5) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal
    1. Denumire: „Opţiune privind aplicarea/încetarea aplicării prevederilor art. 275 alin. (2) şi art. 278 alin. (5) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal
    2. Format: A4/t1
    3. Caracteristici de tipărire:
    - pe o singură faţă;
    – se poate utiliza echipament informatic pentru editare.

    4. U.M.: set (o filă)
    5. Se difuzează gratuit.
    6. Se utilizează pentru notificarea organului fiscal cu privire la opţiunea de aplicare a prevederilor art. 275 alin. (2) şi art. 278 alin. (5) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare (Codul fiscal), în conformitate cu prevederile art. 278^1 alin. (3) din Codul fiscal sau cu privire la încetarea, după cel puţin 2 ani calendaristici, a acestei opţiuni.
    7. Se întocmeşte în două exemplare de persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA, potrivit art. 316 din Codul fiscal sau de împuternicitul acesteia.
    8. Circulă:
    - originalul la organul fiscal;
    – copia la persoana impozabilă.

    9. Se arhivează la dosarul fiscal al persoanei impozabile.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016