Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.252 din 9 august 2021  pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului (089) Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 1.252 din 9 august 2021 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului (089) "Declaraţie pe propria răspundere pentru îndeplinirea condiţiei prevăzute la art. 331 alin. (2) lit. e) pct. 2 şi/sau art. 331 alin. (2) lit. l) pct. 2 din Codul fiscal"

EMITENT: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 787 din 16 august 2021
    În temeiul art. 11 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare,
    având în vedere prevederile art. 5 alin. (4) teza a II-a şi ale art. 331 alin. (2) lit. e) şi l) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 342 alin. (4) şi (5) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi avizul conform al Ministerului Finanţelor, comunicat prin Adresa nr. 740.693 din 29 iulie 2021,
    preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală emite următorul ordin:
    ART. 1
    Se aprobă modelul şi conţinutul formularului (089) „Declaraţie pe propria răspundere pentru îndeplinirea condiţiei prevăzute la art. 331 alin. (2) lit. e) pct. 2 şi/sau art. 331 alin. (2) lit. l) pct. 2 din Codul fiscal“, cod:14.13.01.02/89, prevăzut în anexa nr. 1.

    ART. 2
    Formularul menţionat la art. 1 se completează şi se depune conform instrucţiunilor de completare prevăzute în anexa nr. 2.

    ART. 3
    Caracteristicile de editare, modul de difuzare, de utilizare şi de păstrare a formularului menţionat la art. 1 sunt prevăzute în anexa nr. 3.

    ART. 4
    Procedura de gestionare a declaraţiei menţionate la art. 1 este prevăzută în anexa nr. 4 .

    ART. 5
    Anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 6
    Referirile la Codul fiscal din cuprinsul prezentului ordin reprezintă trimiteri la titlul VII „Taxa pe valoarea adăugată“ al Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 7
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    ART. 8
    La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3.628/2015 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului (089) „Declaraţie pe propria răspundere pentru îndeplinirea condiţiei prevăzute la art. 331 alin. (2) lit. e) pct. 2 din Codul fiscal“, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 934 din 17 decembrie 2015.

    ART. 9
    Direcţia generală proceduri pentru administrarea veniturilor, Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili, precum şi direcţiile generale regionale ale finanţelor publice şi unităţile fiscale subordonate acestora vor lua măsuri pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.



                    Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală,
                    Mirela Călugăreanu

    Bucureşti, 9 august 2021.
    Nr. 1.252.
    ANEXA 1

    *) Anexa nr. 1 este reprodusă în facsimil.
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 2

    INSTRUCŢIUNI
    de completare a formularului (089) „Declaraţie pe propria răspundere pentru îndeplinirea condiţiei prevăzute la art. 331 alin. (2) lit. e) pct. 2 şi/sau art. 331 alin. (2) lit. l) pct. 2 din Codul fiscal
    Formularul (089) „Declaraţie pe propria răspundere pentru îndeplinirea condiţiei prevăzute la art. 331 alin. (2) lit. e) pct. 2 şi/sau art. 331 alin. (2) lit. l) pct. 2 din Codul fiscal“ se completează de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare (Codul fiscal), stabilite în România, conform art. 266 alin. (2) din Codul fiscal, care deţin o licenţă valabilă de furnizare a energiei electrice, o licenţă pentru activitatea traderului de energie electrică sau orice licenţă care permite comercializarea de energie electrică, eliberată de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, şi a căror activitate principală, în ceea ce priveşte cumpărările de energie electrică, o reprezintă revânzarea acesteia, iar consumul propriu din energia electrică cumpărată este neglijabil, respectiv este de maximum 1% din energia electrică cumpărată în perioada ianuarie-noiembrie a anului calendaristic/în perioade anterioare anului depunerii declaraţiei sau în perioada din luna decembrie în care au deţinut licenţa, în situaţia persoanelor impozabile care obţin licenţa de furnizare a energiei electrice în perioada 1-31 decembrie, după caz.
    Persoanele impozabile aflate în această situaţie bifează caseta „Declaraţie potrivit art. 331 alin. (2) lit. e) pct. 2 din Codul fiscal - ENERGIE ELECTRICĂ“ şi completează secţiunea II din declaraţie.
    Formularul (089) „Declaraţie pe propria răspundere pentru îndeplinirea condiţiei prevăzute la art. 331 alin. (2) lit. e) pct. 2 şi/sau art. 331 alin. (2) lit. l) pct. 2 din Codul fiscal“ se completează şi de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 316 din Codul fiscal, stabilite în România, conform art. 266 alin. (2) din Codul fiscal, care deţin o licenţă valabilă de furnizare de gaze naturale sau o licenţă pentru activitatea traderului de gaze naturale, eliberată de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, şi a căror activitate principală, în ceea ce priveşte cumpărările de gaze naturale, o reprezintă revânzarea acestora, iar consumul propriu din cantitatea de gaze naturale cumpărată este neglijabil, respectiv este de maximum 1% din cantitatea de gaze naturale cumpărată în perioada ianuarie-noiembrie a anului calendaristic sau în perioada din luna decembrie în care au deţinut licenţa, în situaţia persoanelor impozabile care obţin licenţa de furnizare a energiei electrice în perioada 1-31 decembrie, după caz.
    Persoanele impozabile aflate în această situaţie bifează caseta „Declaraţie potrivit art. 331 alin. (2) lit. l) pct. 2 din Codul fiscal - GAZE NATURALE“ şi completează secţiunea III din declaraţie.
    Formularul (089) „Declaraţie pe propria răspundere pentru îndeplinirea condiţiei prevăzute la art. 331 alin. (2) lit. e) pct. 2 şi/sau art. 331 alin. (2) lit. l) pct. 2 din Codul fiscal“ se depune la organul fiscal competent anual, până la data de 10 decembrie a fiecărui an. Declaraţia este valabilă pentru toate achiziţiile de energie electrică/gaze naturale efectuate în anul următor.
    În situaţia în care licenţa de furnizare a energiei electrice, licenţa pentru activitatea traderului de energie electrică sau orice licenţă care permite comercializarea de energie electrică/licenţa de furnizare de gaze naturale sau licenţa pentru activitatea traderului de gaze naturale se obţine în perioada 1-31 decembrie a unui an calendaristic, declaraţia se depune la organul fiscal competent în perioada 1-20 ianuarie a anului calendaristic următor celui în care s-a obţinut licenţa. Declaraţia este valabilă pentru toate achiziţiile de energie electrică/gaze naturale efectuate în anul calendaristic în care se depune această declaraţie.
    În situaţia în care declaraţia pe propria răspundere vizează perioade anterioare anului depunerii, persoana impozabilă depune câte o declaraţie pentru fiecare an anterior în care s-ar fi aplicat taxarea inversă pentru operaţiunile efectuate în condiţiile prevăzute de art. 331 alin. (2) lit. e) sau art. 331 alin. (2) lit. l) din Codul fiscal, dacă declaraţia pe propria răspundere ar fi fost depusă în termen.
    Formularul se completează şi se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
    Programul de asistenţă este pus la dispoziţia contribuabililor gratuit şi poate fi descărcat de pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, la adresa www.anaf.ro.
    Completarea formularului se face astfel:
    Cartuşul „Anul în care este valabilă declaraţia .......“ se completează cu anul în care este valabilă declaraţia, respectiv anul în care se va aplica taxarea inversă pentru operaţiunile efectuate în condiţiile prevăzute de art. 331 alin. (2) lit. e) sau art. 331 alin. (2) lit. l) din Codul fiscal. În situaţia în care declaraţia pe propria răspundere vizează perioade anterioare anului depunerii, se completează cu anul în care s-ar fi aplicat taxarea inversă pentru operaţiunile efectuate în condiţiile prevăzute de art. art. 331 alin. (2) lit. e) sau art. 331 alin. (2) lit. l) din Codul fiscal, dacă declaraţia pe propria răspundere ar fi fost depusă în termen.

    Secţiunea „I. Date de identificare a persoanei impozabile“
    Caseta „Denumire/Nume, prenume“ se completează cu denumirea persoanei juridice, a asociaţiei sau a entităţii fără personalitate juridică, după caz, stabilite în România, conform art. 266 alin. (2) din Codul fiscal, şi care deţine licenţă valabilă de furnizare a energiei electrice, o licenţă pentru activitatea traderului de energie electrică sau orice licenţă care permite comercializarea de energie electrică/o licenţă valabilă de furnizare de gaze naturale sau o licenţă pentru activitatea traderului de gaze naturale, eliberată de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei.
    Caseta „Codul de identificare fiscală“ se completează cu codul de înregistrare în scopuri de TVA utilizat pentru completarea şi depunerea formularului de „Decont de taxă pe valoarea adăugată“.
    Înscrierea cifrelor în casetă se face cu aliniere la dreapta.
    Caseta „Domiciliul fiscal“ se completează cu datele privind adresa domiciliului fiscal (sediul social, sediul sau domiciliul fiscal, după caz) al persoanei impozabile.

    Secţiunea II - se completează de către persoanele impozabile care bifează caseta „Declaraţie potrivit art. 331 alin. (2) lit. e) pct. 2 din codul fiscal - ENERGIE ELECTRICĂ“
    Se înscrie anul în care activitatea principală, în ceea ce priveşte cumpărările de energie electrică, o reprezintă revânzarea acesteia şi consumul propriu de energie electrică cumpărată este neglijabil.
    Persoana impozabilă care depune declaraţia până pe data de 10 decembrie, potrivit legii, şi declară că în perioada ianuarie-noiembrie a avut un consum propriu de maximum 1% din energia electrică cumpărată înscrie în declaraţie anul calendaristic în care se depune declaraţia. În această situaţie, declaraţia este valabilă pentru toate achiziţiile de energie electrică efectuate în anul calendaristic următor depunerii declaraţiei.
    Persoana impozabilă care depune declaraţia în perioada 1-20 ianuarie, potrivit legii, întrucât a obţinut licenţa de furnizare a energiei electrice, o licenţă pentru activitatea traderului de energie electrică sau orice licenţă care permite comercializarea de energie electrică în perioada 1-31 decembrie a anului calendaristic anterior, înscrie în declaraţie anul calendaristic în care a obţinut licenţa şi declară că în perioada din luna decembrie în care a deţinut licenţa a avut un consum propriu de maximum 1% din energia electrică cumpărată în această perioadă. În această situaţie, declaraţia este valabilă pentru toate achiziţiile de energie electrică efectuate în anul în care se depune declaraţia.
    Persoana impozabilă care depune declaraţia cu întârziere, dar în anul pentru care aceasta este valabilă, declară că în anul anterior, în perioada ianuarie-noiembrie sau, după caz, în perioada din luna decembrie în care a deţinut licenţa, a avut un consum propriu de maximum 1% din energia electrică cumpărată în perioada respectivă. În această situaţie, declaraţia este valabilă pentru toate achiziţiile de energie electrică efectuate în anul în care se depune declaraţia.
    Persoana impozabilă care depune declaraţia cu întârziere, pentru perioade anterioare anului depunerii, declară că în anul anterior celui pentru care se depune această declaraţie, în perioada ianuarie-noiembrie sau, după caz, în perioada din luna decembrie în care a deţinut licenţa, a avut un consum propriu de maximum 1% din energia electrică cumpărată în perioada respectivă. În această situaţie, declaraţia este valabilă pentru toate achiziţiile de energie electrică efectuate în anul pentru care se depune declaraţia.

    Secţiunea III - se completează de către persoanele impozabile care bifează caseta „Declaraţie potrivit art. 331 alin. (2) lit. l) pct. 2 din codul fiscal - GAZE NATURALE“
    Se înscrie anul în care activitatea principală, în ceea ce priveşte cumpărările de gaze naturale, o reprezintă revânzarea acestora, iar consumul propriu din cantitatea de gaze naturale cumpărată este neglijabil.
    Persoana impozabilă care depune declaraţia până pe data de 10 decembrie, potrivit legii, şi declară că în perioada ianuarie-noiembrie a avut un consum propriu de maximum 1% din cantitatea de gaze naturale cumpărată înscrie în declaraţie anul calendaristic în care se depune declaraţia. În această situaţie, declaraţia este valabilă pentru toate achiziţiile de gaze naturale efectuate în anul calendaristic următor depunerii declaraţiei.
    Persoana impozabilă care depune declaraţia în perioada 1-20 ianuarie, potrivit legii, întrucât a obţinut licenţa de furnizare de gaze naturale sau o licenţă pentru activitatea traderului de gaze naturale în perioada 1-31 decembrie a anului calendaristic anterior, înscrie în declaraţie anul calendaristic în care a obţinut licenţa şi declară că în perioada din luna decembrie în care a deţinut licenţa a avut un consum propriu de maximum 1% din cantitatea de gaze naturale cumpărată în această perioadă, în scopul revânzării acestora. În această situaţie, declaraţia este valabilă pentru toate achiziţiile de gaze naturale efectuate în anul în care se depune declaraţia.
    Persoana impozabilă care depune declaraţia cu întârziere, dar în anul pentru care aceasta este valabilă, declară că în anul anterior, în perioada ianuarie-noiembrie sau, după caz, în perioada din luna decembrie în care a deţinut licenţa, a avut un consum propriu de maximum 1% din cantitatea de gaze naturale cumpărată în perioada respectivă. În această situaţie, declaraţia este valabilă pentru toate achiziţiile de gaze naturale efectuate în anul în care se depune declaraţia.
    Persoana impozabilă care depune declaraţia cu întârziere, pentru perioade anterioare anului depunerii, declară că în anul anterior celui pentru care se depune această declaraţie, în perioada ianuarie-noiembrie sau, după caz, în perioada din luna decembrie în care a deţinut licenţa, a avut un consum propriu de maximum 1% din cantitatea de gaze naturale cumpărată în perioada respectivă. În această situaţie, declaraţia este valabilă pentru toate achiziţiile de gaze naturale efectuate în anul pentru care se depune declaraţia.

    ANEXA 3

    CARACTERISTICILE
    de editare, modul de difuzare, de utilizare şi de păstrare a formularului
    1. Denumire: „Declaraţie pe propria răspundere pentru îndeplinirea condiţiei prevăzute la art. 331 alin. (2) lit. e) pct. 2 şi/sau art. 331 alin. (2) lit. l) pct. 2 din Codul fiscal
    2. Cod MFP: 14.13.01.02/89
    3. Format: A4/t1
    4. Caracteristici de editare: se utilizează echipament informatic pentru completare şi editare. Formularul se completează şi se editează cu ajutorul programului de asistenţă asigurat gratuit de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.
    5. Se utilizează de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare (Codul fiscal), stabilite în România conform art. 266 alin. (2) din Codul fiscal, către care se efectuează livrarea de energie electrică/gaze naturale şi care deţin o licenţă valabilă de furnizare a energiei electrice, o licenţă pentru activitatea traderului de energie electrică sau orice licenţă care permite comercializarea de energie electrică, eliberată de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, respectiv o licenţă valabilă de furnizare de gaze naturale sau o licenţă pentru activitatea traderului de gaze naturale, eliberată de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, a căror activitate principală în ceea ce priveşte cumpărările de energie electrică/gaze naturale o reprezintă revânzarea acesteia/acestora, iar consumul propriu din energia cumpărată/cantitatea de gaze naturale cumpărate este neglijabil, respectiv este de maximum 1% din energia electrică/cantitatea de gaze naturale cumpărate în perioada ianuarie-noiembrie, în perioada din luna decembrie în care a deţinut licenţa de furnizare, în situaţia persoanelor impozabile care au obţinut licenţa în luna decembrie.
    6. Se întocmeşte de către contribuabil sau de împuternicitul acestuia, după caz.
    7. Circulă: în format electronic, la organul fiscal competent.
    8. Se arhivează în format electronic în arhiva electronică centralizată. Termenul de arhivare se stabileşte prin Norme interne de arhivare electronică, elaborate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

    ANEXA 4

    PROCEDURĂ
    de gestionare a „Declaraţiei pe propria răspundere pentru îndeplinirea condiţiei prevăzute la art. 331 alin. (2) lit. e) pct. 2 şi/sau art. 331 alin. (2) lit. l) pct. 2 din Codul fiscal
    1. Dispoziţii generale
    1.1. În condiţiile prevăzute de art. 331 alin. (2) lit. e) pct. 2 şi art. 331 alin. (2) lit. l) pct. 2 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare (Codul fiscal), se aplică taxarea inversă pentru livrarea de energie electrică şi de gaze naturale către un comerciant persoană impozabilă, stabilit în România conform art. 266 alin. (2) din Codul fiscal.
    1.2. Pentru ducerea la îndeplinire a dispoziţiilor art. 331 alin. (2) lit. e) pct. 2 din Codul fiscal, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, către care se efectuează livrarea de energie electrică şi care deţin o licenţă valabilă de furnizare a energiei electrice, o licenţă pentru activitatea traderului de energie electrică sau orice licenţă care permite comercializarea de energie electrică, eliberată de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, trebuie să depună la organul fiscal competent, anual, declaraţia pe propria răspundere (formular 089, având bifată caseta corespunzătoare), din care să rezulte că activitatea lor principală, în ceea ce priveşte cumpărările de energie electrică, o reprezintă revânzarea acesteia, iar consumul propriu din energia cumpărată este neglijabil, respectiv este de maximum 1% din energia electrică cumpărată în perioada ianuarie-noiembrie sau în perioada din luna decembrie în care au deţinut licenţa, pentru persoanele impozabile care obţin licenţa de furnizare a energiei electrice în luna decembrie.
    1.3. Pentru ducerea la îndeplinire a dispoziţiilor art. 331 alin. (2) lit. l) pct. 2 din Codul fiscal, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, către care se efectuează livrarea de gaze naturale şi care deţin o licenţă valabilă de furnizare de gaze naturale sau o licenţă pentru activitatea traderului de gaze naturale, eliberată de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, trebuie să depună la organul fiscal competent, anual, declaraţia pe propria răspundere (formular 089, având bifată caseta corespunzătoare), din care să rezulte că activitatea lor principală, în ceea ce priveşte cumpărările de gaze naturale, o reprezintă revânzarea acestora, iar consumul propriu din cantitatea de gaze naturale cumpărată este neglijabil, respectiv este de maximum 1% din cantitatea de gaze naturale cumpărată în perioada ianuarie-noiembrie sau în perioada din luna decembrie în care au deţinut licenţa, pentru persoanele impozabile care obţin licenţa de furnizare de gaze naturale în luna decembrie.

    2. Depunerea declaraţiei
    2.1. Declaraţia se depune anual, la organul fiscal competent, până la data de 10 decembrie sau în perioada 1-20 ianuarie a anului calendaristic următor, în situaţia în care persoana impozabilă obţine în luna decembrie licenţa de furnizare a energiei electrice, o licenţă pentru activitatea traderului de energie electrică sau orice licenţă care permite comercializarea de energie electrică, respectiv o licenţă de furnizare de gaze naturale sau o licenţă pentru activitatea traderului de gaze naturale.
    2.2. Depunerea declaraţiei peste termenul legal de depunere constituie contravenţie, potrivit dispoziţiilor art. 336 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, şi se sancţionează potrivit prevederilor art. 336 alin. (2) lit. d) din acelaşi act normativ.
    2.3. Declaraţia este valabilă pentru toate achiziţiile de energie electrică/gaze naturale efectuate în anul calendaristic următor celui în care se depune declaraţia, în situaţia în care energia electrică/cantitatea de gaze naturale a fost achiziţionată în perioada ianuarie-noiembrie a anului calendaristic. Pentru persoanele impozabile care obţin licenţa de furnizare a energiei electrice, licenţa pentru activitatea traderului de energie electrică sau orice licenţă care permite comercializarea de energie electrică, respectiv o licenţă de furnizare de gaze naturale sau o licenţă pentru activitatea traderului de gaze naturale în perioada 1-31 decembrie, declaraţia este valabilă pentru toate achiziţiile de energie electrică/gaze naturale efectuate în anul următor celui în care se obţine licenţa.
    2.4.1. În cazul în care declaraţia pe propria răspundere, depusă potrivit art. 331 alin. (2) lit. e) pct. 2 sau art. 331 alin. (2) lit. l) pct. 2 din Codul fiscal (din care rezultă că activitatea principală, în ceea ce priveşte cumpărările de energie electrică/gaze naturale, o reprezintă revânzarea acestora şi consumul propriu din energia electrică/gaze naturale cumpărate este neglijabil), vizează perioade anterioare anului depunerii, se depune câte o declaraţie pentru fiecare an anterior în care s-ar fi aplicat taxarea inversă pentru operaţiunile efectuate în condiţiile prevăzute de art. 331 alin. (2) lit. e) sau art. 331 alin. (2) lit. l) din Codul fiscal, dacă declaraţia pe propria răspundere ar fi fost depusă în termen.
    2.4.2. Pentru persoanele impozabile care depun declaraţia cu întârziere, dar în anul pentru care aceasta este valabilă şi care declară că în anul anterior, în perioada ianuarie-noiembrie sau, după caz, în perioada din luna decembrie în care au deţinut licenţa, au avut un consum propriu de maximum 1% din energia electrică cumpărată în perioada respectivă, declaraţia este valabilă pentru toate achiziţiile de energie electrică efectuate în anul în care se depune declaraţia.
    2.4.3. Pentru persoanele impozabile care depun declaraţia cu întârziere, pentru perioade anterioare anului depunerii şi care declară că în anul anterior celui pentru care se depune această declaraţie, în perioada ianuarie-noiembrie sau, după caz, în perioada din luna decembrie în care au deţinut licenţa, au avut un consum propriu de maximum 1% din energia electrică cumpărată în perioada respectivă, declaraţia este valabilă pentru toate achiziţiile de energie electrică efectuate în anul pentru care se depune declaraţia.
    2.5. Pentru aplicarea prezentei proceduri competenţa aparţine organului fiscal în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul fiscal contribuabilul sau în a cărui evidenţă fiscală acesta este înregistrat ca plătitor de impozite şi taxe.

    3. Prelucrarea declaraţiei
    3.1. După primirea declaraţiei de organul fiscal competent, aceasta se transmite compartimentului cu atribuţii în domeniul înregistrării fiscale, denumit în continuare compartiment de specialitate.
    3.2. Prelucrarea declaraţiilor depuse de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA se realizează de compartimentul de specialitate, prin folosirea programului informatic de prelucrare pus la dispoziţie de Centrul Naţional pentru Informaţii Financiare din cadrul Ministerului Finanţelor, în termen de cel mult o zi lucrătoare de la data depunerii declaraţiei.
    3.3. După prelucrare, declaraţia se arhivează la dosarul fiscal al persoanei impozabile înregistrate în scopuri de TVA.

    4. Verificarea formală a declaraţiilor
    Pentru fiecare declaraţie organul fiscal competent verifică corectitudinea codului de înregistrare în scopuri de TVA al persoanei impozabile, prin verificarea datelor de identificare din declaraţie cu cele existente în Registrul contribuabililor.

    5. Notificarea persoanelor impozabile ca urmare a verificării formale
    5.1. După prelucrarea declaraţiilor vor fi identificate persoanele impozabile care au depus declaraţii ce prezintă erori, potrivit pct. 4, iar pentru aceste persoane se emit notificări pentru corectarea declaraţiei.
    5.2. Notificările prevăzute la pct. 5.1 se emit în termen de cel mult două zile lucrătoare de la data depunerii declaraţiilor.

    6. Organizarea Listei persoanelor impozabile care au depus declaraţiile pe propria răspundere pentru îndeplinirea condiţiei prevăzute la art. 331 alin. (2) lit. e) pct. 2 din Codul fiscal
    6.1. În condiţiile prevăzute de art. 331 alin. (2) lit. e) pct. 2 din Codul fiscal, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală are obligaţia să afişeze pe site-ul său lista persoanelor impozabile care au depus declaraţiile respective cel târziu până la data de 31 decembrie a fiecărui an, respectiv până la data de 31 ianuarie a anului următor în cazul cumpărătorilor de energie electrică care au obţinut licenţa de furnizare a energiei electrice, licenţa pentru activitatea traderului de energie electrică sau orice licenţă care permite comercializarea de energie electrică între 1 şi 31 decembrie a anului, ori care au depus declaraţiile pentru perioade anterioare anului depunerii.
    6.2. Informaţiile din declaraţiile (formular 089, având bifată caseta „Declaraţie potrivit art. 331 alin. (2) lit. e) pct. 2 din Codul fiscal - ENERGIE ELECTRICĂ“) completate corect se preiau în lista persoanelor impozabile care au depus declaraţiile (formular 089), cu ajutorul aplicaţiei informatice puse la dispoziţie de Centrul Naţional pentru Informaţii Financiare.
    6.3. Lista menţionată la pct. 6.2 conţine următoarele informaţii:
    a) codul de înregistrare în scopuri de TVA;
    b) denumirea/numele şi prenumele contribuabilului;
    c) adresa domiciliului fiscal;
    d) data depunerii declaraţiei pe propria răspundere;
    e) anul în care este valabilă declaraţia depusă, respectiv anul în care se va aplica taxarea inversă pentru operaţiunile efectuate în condiţiile art. 331 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal.

    6.4. Organul fiscal competent este responsabil pentru completitudinea şi corectitudinea informaţiilor transmise.
    6.5. Cel mai târziu în data de 31 decembrie a fiecărui an Centrul Naţional pentru Informaţii Financiare asigură publicarea pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală a Listei persoanelor impozabile care au depus declaraţiile pe propria răspundere pentru îndeplinirea condiţiei prevăzute la art. 331 alin. (2) lit. e) pct. 2 din Codul fiscal, centralizată la nivel naţional.
    Lista se completează cu persoanele care au obţinut licenţa de furnizare a energiei electrice, licenţa pentru activitatea traderului de energie electrică sau orice licenţă care permite comercializarea de energie electrică în perioada 1-31 decembrie a anului calendaristic şi depun declaraţia în perioada 1-20 ianuarie a anului calendaristic următor.
    Lista se completează şi cu persoanele impozabile care depun, cu întârziere, declaraţia pentru anul în care s-ar fi aplicat taxarea inversă pentru operaţiunile efectuate în condiţiile prevăzute de art. 331 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, dacă declaraţia pe propria răspundere ar fi fost depusă în termen.


    7. Gestionarea informaţiilor din Lista persoanelor impozabile care au depus declaraţiile pe propria răspundere pentru îndeplinirea condiţiei prevăzute la art. 331 alin. (2) lit. e) pct. 2 din Codul fiscal
    7.1. Informaţiile cuprinse în Lista persoanelor impozabile care au depus declaraţiile pe propria răspundere pentru îndeplinirea condiţiei prevăzute la art. 331 alin. (2) lit. e) pct. 2 din Codul fiscal sunt publice potrivit legii şi se afişează pe siteul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, la adresa www.anaf.ro/Servicii Online/Lista persoanelor impozabile care au depus D089 pe propria răspundere - Energie electrică.
    7.2. Căutarea informaţiilor privind contribuabilii înscrişi în această listă se face prin tastarea de către persoana interesată a codului de înregistrare în scopuri de TVA al contribuabilului despre care se caută informaţii.
    7.3. Pentru furnizarea informaţiilor din listă, la solicitarea oricărei persoane interesate, pe pagina de internet www.anaf.ro/Servicii Online/Lista persoanelor impozabile care au depus D089 pe propria răspundere - Energie electrică se publică un mesaj de informare, de tipul:
    "Persoana impozabilă (denumirea/numele, prenumele), cu domiciliul fiscal ............, având codul de înregistrare în scopuri de TVA RO ...................., figurează la data de ................ (data solicitării) în Lista persoanelor impozabile care au depus declaraţiile pe propria răspundere pentru îndeplinirea condiţiei prevăzute la art. 331 alin. (2) lit. e) pct. 2 din Codul fiscal, valabile pentru anul ................"

    7.4. În cazul în care persoana impozabilă a depus declaraţii 089 şi pentru perioade anterioare anului depunerii, în plus faţă de mesajul de la pct. 7.3, mesajul de informare cuprinde şi următorul mesaj, completat pentru fiecare an pentru care a fost depusă declaraţia:
    "Persoana impozabilă (denumirea/numele, prenumele), cu domiciliul fiscal ............, având codul de înregistrare în scopuri de TVA RO ...................., figurează la data de ................ (data solicitării) şi în Lista persoanelor impozabile care au depus declaraţiile pe propria răspundere pentru îndeplinirea condiţiei prevăzute la art. 331 alin. (2) lit. e) pct. 2 din Codul fiscal, valabile pentru anul ................. Declaraţia a fost depusă la data de ................. pentru perioade anterioare anului depunerii şi este valabilă pentru anul.............., iar persoana declară că îndeplineşte condiţiile pentru aplicarea taxării inverse de la data de 1 ianuarie a anului în care este valabilă declaraţia."

    7.5. În ipoteza în care persoana impozabilă despre care se solicită informaţii nu figurează la data solicitării în listă, se publică un mesaj de informare, de tipul:
    "Persoana impozabilă (denumirea/numele, prenumele), cu domiciliul fiscal ............, având codul de înregistrare în scopuri de TVA RO ...................., nu figurează la data de ......................... (data solicitării) în Lista persoanelor impozabile care au depus declaraţiile pe propria răspundere pentru îndeplinirea condiţiei prevăzute la art. 331 alin. (2) lit. e) pct. 2 din Codul fiscal, valabile pentru anul ..........."


    8. Organizarea Listei persoanelor impozabile care au depus declaraţiile pe propria răspundere pentru îndeplinirea condiţiei prevăzute la art. 331 alin. (2) lit. l) pct. 2 din Codul fiscal
    8.1. În condiţiile prevăzute de art. 331 alin. (2) lit. l) pct. 2 din Codul fiscal, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală are obligaţia să afişeze pe site-ul său lista persoanelor impozabile care au depus declaraţiile respective cel târziu până la data de 31 decembrie a fiecărui an, respectiv până la data de 31 ianuarie a anului următor în cazul cumpărătorilor de gaze naturale care au obţinut licenţa de furnizare de gaze naturale sau licenţa pentru activitatea traderului de gaze naturale între 1 şi 31 decembrie a anului.
    8.2. Informaţiile din declaraţiile (formular 089, având bifată caseta „Declaraţie potrivit art. 331 alin. (2) lit. l) pct. 2 din Codul fiscal - GAZE NATURALE“) completate corect se preiau în lista persoanelor impozabile care au depus declaraţiile (formular 089), cu ajutorul aplicaţiei informatice puse la dispoziţie de Centrul Naţional pentru Informaţii Financiare.
    8.3. Lista menţionată la pct. 8.2 conţine următoarele informaţii:
    a) codul de înregistrare în scopuri de TVA;
    b) denumirea/numele şi prenumele contribuabilului;
    c) adresa domiciliului fiscal;
    d) anul în care este valabilă declaraţia depusă, respectiv anul în care se va aplica taxarea inversă pentru operaţiunile efectuate în condiţiile art. 331 alin. (2) lit. l) din Codul fiscal;
    e) data depunerii declaraţiei pe propria răspundere.

    8.4. Organul fiscal competent este responsabil pentru completitudinea şi corectitudinea informaţiilor transmise.
    8.5. Cel mai târziu în data de 31 decembrie a fiecărui an Centrul Naţional pentru Informaţii Financiare asigură publicarea pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală a Listei persoanelor impozabile care au depus declaraţiile pe propria răspundere pentru îndeplinirea condiţiei prevăzute la art. 331 alin. (2) lit. l) pct. 2 din Codul fiscal, centralizată la nivel naţional.
    Lista se completează cu persoanele care au obţinut licenţa de furnizare a gazelor naturale sau licenţa pentru activitatea traderului de gaze naturale în perioada 1- 31 decembrie a anului calendaristic şi depun declaraţia în perioada 1- 20 ianuarie a anului calendaristic următor.
    Lista se completează şi cu persoanele impozabile care depun, cu întârziere, declaraţia pentru anul în care s-ar fi aplicat taxarea inversă pentru operaţiunile efectuate în condiţiile prevăzute de art. 331 alin. (2) lit. l) din Codul fiscal, dacă declaraţia pe propria răspundere ar fi fost depusă în termen.


    9. Gestionarea informaţiilor din Lista persoanelor impozabile care au depus declaraţiile pe propria răspundere pentru îndeplinirea condiţiei prevăzute la art. 331 alin. (2) lit. l) pct. 2 din Codul fiscal
    9.1. Informaţiile cuprinse în Lista persoanelor impozabile care au depus declaraţiile pe propria răspundere pentru îndeplinirea condiţiei prevăzute la art. 331 alin. (2) lit. l) pct. 2 din Codul fiscal sunt publice potrivit legii şi se afişează pe siteul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, la adresa www.anaf.ro/Servicii Online/Lista persoanelor impozabile care au depus D089 pe propria răspundere - Gaze naturale.
    9.2. Căutarea informaţiilor privind contribuabilii înscrişi în această listă se face prin tastarea de către persoana interesată a codului de înregistrare în scopuri de TVA al contribuabilului despre care se caută informaţii.
    9.3. Pentru furnizarea informaţiilor din listă, la solicitarea oricărei persoane interesate, pe pagina de internet www.anaf.ro/Servicii Online/Lista persoanelor impozabile care au depus D089 pe propria răspundere - Gaze naturale se publică un mesaj de informare, de tipul:
    "Persoana impozabilă (denumirea/numele, prenumele), cu domiciliul fiscal ............, având codul de înregistrare în scopuri de TVA RO ...................., figurează la data de ................ (data solicitării) în Lista persoanelor impozabile care au depus declaraţiile pe propria răspundere pentru îndeplinirea condiţiei prevăzute la art. 331 alin. (2) lit. l) pct. 2 din Codul fiscal, valabile pentru anul .............. ."

    9.4. În cazul în care persoana impozabilă a depus declaraţii 089 şi pentru perioade anterioare anului depunerii, în plus faţă de mesajul de la pct. 9.3, mesajul de informare cuprinde şi următorul mesaj, completat pentru fiecare an pentru care a fost depusă declaraţia:
    "Persoana impozabilă (denumirea/numele, prenumele), cu domiciliul fiscal ............, având codul de înregistrare în scopuri de TVA RO ...................., figurează la data de ................ (data solicitării) şi în Lista persoanelor impozabile care au depus declaraţiile pe propria răspundere pentru îndeplinirea condiţiei prevăzute la art. 331 alin. (2) lit. l) pct. 2 din Codul fiscal, valabile pentru anul ................. Declaraţia a fost depusă la data de................. pentru perioade anterioare anului depunerii şi este valabilă pentru anul.............., iar persoana declară că îndeplineşte condiţiile pentru aplicarea taxării inverse de la data de 1 ianuarie a anului în care este valabilă declaraţia."

    9.5. În ipoteza în care persoana impozabilă despre care se solicită informaţii nu figurează la data solicitării în listă, se publică un mesaj de informare, de tipul:
    "Persoana impozabilă (denumirea/numele, prenumele), cu domiciliul fiscal ............, având codul de înregistrare în scopuri de TVA RO ...................., nu figurează la data de ......................... (data solicitării) în Lista persoanelor impozabile care au depus declaraţiile pe propria răspundere pentru îndeplinirea condiţiei prevăzute la art. 331 alin. (2) lit. l) pct. 2 din Codul fiscal, valabile pentru anul ........... ."



    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016