Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.240 din 4 octombrie 2021  privind unele prevederi aplicabile persoanelor care optează pentru un exerciţiu financiar diferit  de anul calendaristic    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 1.240 din 4 octombrie 2021 privind unele prevederi aplicabile persoanelor care optează pentru un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic

EMITENT: Ministerul Finantelor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 999 din 20 octombrie 2021
    În temeiul art. 10 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor, cu modificările şi completările ulterioare,
    având în vedere prevederile art. 4 alin. (1), art. 27 alin. (6) şi art. 37 din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul finanţelor emite următorul ordin:
    ART. 1
    (1) Persoanele juridice fără scop patrimonial care, potrivit Legii contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, au ales un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic au obligaţia să înştiinţeze unitatea teritorială a Ministerului Finanţelor despre exerciţiul financiar ales cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de începutul exerciţiului financiar ales. Persoanele nou-înfiinţate depun înştiinţarea respectivă în termen de 30 de zile calendaristice de la data înfiinţării.
    (2) Entităţile care au optat pentru un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic au obligaţia să întocmească şi să depună raportări contabile anuale la 31 decembrie la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor, în condiţiile prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
    (3) Raportările contabile anuale prevăzute la alin. (2) se depun la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor în termen de 150 de zile de la încheierea anului calendaristic.
    (4) Entităţile prevăzute la alin. (1) întocmesc raportări contabile anuale la 31 decembrie distinct de situaţiile financiare anuale încheiate la data aleasă pentru acestea, cu respectarea prevederilor Legii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    (5) La întocmirea de către entităţile prevăzute la alin. (1) a situaţiilor financiare anuale sunt avute în vedere prevederile Reglementărilor contabile pentru persoanele juridice fără scop patrimonial, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3.103/2017, cu modificările şi completările ulterioare.
    (6) Prevederile prezentului articol se aplică începând cu raportările contabile anuale încheiate la data de 31 decembrie 2021.

    ART. 2
    În vederea depunerii înştiinţării şi a raportărilor contabile anuale prevăzute la art. 1 se utilizează programul de asistenţă elaborat de Ministerul Finanţelor pentru acestea.

    ART. 3
    Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 4.160/2015 privind modificarea şi completarea unor reglementări contabile, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 21 din 12 ianuarie 2016, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul VI, alineatul (7) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(7) În cazul în care, în condiţiile prevăzute la art. 27 alin. (7) din Legea nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, entitatea îşi modifică data aleasă pentru întocmirea de situaţii financiare anuale astfel încât exerciţiul financiar de raportare redevine anul calendaristic, soldurile bilanţiere raportate începând cu următorul exerciţiu financiar încheiat se referă la data de 1 ianuarie, respectiv 31 decembrie, iar rulajele conturilor de venituri şi cheltuieli corespund exerciţiului financiar curent, respectiv exerciţiului financiar precedent celui de raportare. De exemplu, în cazul unei entităţi care aplică Reglementările contabile aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.802/2014, cu modificările şi completările ulterioare, şi care revine la anul calendaristic începând cu data de 1 ianuarie 2021, pentru comparabilitatea informaţiilor, acestea se raportează astfel:
    - bilanţul care este parte componentă a situaţiilor financiare anuale încheiate la data de 31 decembrie 2021 cuprinde solduri la următoarele date: 1 ianuarie 2021 şi 31 decembrie 2021;
    – contul de profit şi pierdere care este parte componentă a situaţiilor financiare anuale încheiate la data de 31 decembrie 2021 cuprinde două coloane cu rulaje corespunzătoare perioadelor 1 ianuarie 2020-31 decembrie 2020 şi 1 ianuarie 2021-31 decembrie 2021."

    2. La articolul VI, după alineatul (7) se introduc două noi alineate, alineatele (8) şi (9), cu următorul cuprins:
    "(8) Modalitatea de raportare prevăzută la alin. (7) se aplică ori de câte ori entitatea revine la anul calendaristic şi se prezintă în notele explicative care însoţesc respectivele situaţii financiare anuale.
(9) Prevederile prezentului articol se aplică, de asemenea, persoanelor juridice fără scop patrimonial care optează pentru un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic, respectiv revin la anul calendaristic."

    3. După articolul VI se introduce un nou articol, articolul VI^1, cu următorul cuprins:
    "ART. VI^1
    Entităţile care aplică reglementările contabile aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.802/2014, cu modificările şi completările ulterioare, şi care revin la anul calendaristic nu au obligaţia auditării situaţiilor financiare anuale întocmite pentru exerciţiul financiar în care revin la anul calendaristic, chiar dacă această obligaţie a existat pentru ultimele situaţii financiare anuale întocmite pentru un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic. Din al doilea an calendaristic de raportare se aplică prevederile secţiunii 10.1 «Cerinţe generale privind auditul» din reglementările contabile."



    ART. 4
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Ministrul finanţelor,
                    Dan Vîlceanu

    Bucureşti, 4 octombrie 2021.
    Nr. 1.240.
    ANEXA 1

    SISTEMUL
    de raportare contabilă anuală la 31 decembrie
    I. Cerinţe privind întocmirea şi depunerea raportărilor contabile anuale încheiate la 31 decembrie
    1. Entităţile prevăzute la art. 1 alin. (1) din ordin întocmesc şi depun la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor raportări contabile anuale la 31 decembrie, care cuprind următoarele formulare:
    a) Situaţia activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii (cod 10), în structura prevăzută la pct. 12;
    b) Situaţia veniturilor şi cheltuielilor (cod 20), în structura prevăzută la pct. 13.

    2. Formularele „Situaţia activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii“ şi „Situaţia veniturilor şi cheltuielilor“, cuprinse în raportarea contabilă anuală la 31 decembrie, sunt întocmite pe baza balanţei de verificare a conturilor sintetice la data de 31 decembrie.
    3. Completarea raportărilor contabile anuale la 31 decembrie se efectuează folosindu-se planul de conturi cuprins în reglementările contabile aplicabile.
    4. (1) Raportările contabile anuale la 31 decembrie se semnează de persoanele abilitate, potrivit legii.
    (2) Raportările contabile anuale la 31 decembrie se semnează şi de către administratorul sau persoana care are obligaţia gestionării entităţii.

    5. (1) Formatul electronic al raportărilor contabile anuale la 31 decembrie, generat prin programele de asistenţă, constă într-un fişier PDF având ataşat un fişier xml.
    (2) Formatul electronic al raportărilor contabile anuale la 31 decembrie, conţinând formularistica necesară şi programul de verificare cu documentaţia de utilizare aferentă, se obţine prin folosirea programului de asistenţă elaborat de Ministerul Finanţelor pentru întocmirea raportărilor contabile anuale la 31 decembrie, aplicabil entităţilor prevăzute la pct. 1. Programul de asistenţă este pus la dispoziţia entităţilor gratuit de unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor sau poate fi descărcat de pe serverul de web al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, de la adresa www.anaf.ro. Acest program este elaborat distinct de programul de asistenţă aplicabil pentru întocmirea situaţiilor financiare anuale.

    6. (1) Entităţile depun la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor raportările contabile anuale la 31 decembrie, în format hârtie şi în format electronic sau numai în formă electronică pe portalul www.eguvernare.ro, având ataşată o semnătură electronică extinsă.
    (2) Entităţile prevăzute la pct. 1 pot depune raportările contabile anuale direct la registratura unităţilor teritoriale ale Ministerului Finanţelor sau la oficiile poştale, prin scrisori cu valoare declarată, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 627/1995 privind îmbunătăţirea disciplinei depunerii bilanţurilor contabile şi a altor documente cu caracter financiar-contabil şi fiscal, de către operatorii economici şi alţi contribuabili.

    7. (1) Entităţile completează datele de identificare (denumirea entităţii, adresa, numărul de telefon), precum şi datele referitoare la codurile CAEN aferente activităţii fără scop patrimonial, respectiv activităţii economice şi codul unic de înregistrare, fără a se folosi prescurtări sau iniţiale.
    (2) Necompletarea corectă pe prima pagină a formularului „Situaţia activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii“ cu datele prevăzute mai sus sau completarea formularelor cuprinse în raportările contabile anuale la 31 decembrie cu date eronate conduce la imposibilitatea identificării entităţii, aceasta fiind sancţionată conform prevederilor art. 42 din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

    8. Formularele care compun raportările contabile anuale la 31 decembrie se completează în lei. Această unitate de măsură se va trece pe fiecare formular în parte.

    II. Termenul de depunere a raportărilor contabile anuale la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor
    9. Depunerea la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor a raportărilor contabile anuale la 31 decembrie, întocmite de entităţile prevăzute la pct. 1, se efectuează în termen de 150 de zile de la încheierea anului calendaristic.
    10. (1) Persoanele care optează pentru un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit art. 27 alin. (3) şi (5) din Legea nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, au obligaţia să înştiinţeze în scris unitatea teritorială a Ministerului Finanţelor despre exerciţiul financiar ales.
    (2) Înştiinţarea prevăzută la alin. (1) se va depune în format electronic. În vederea depunerii înştiinţării menţionate în formă electronică, având ataşată o semnătură electronică extinsă, sau numai în format hârtie şi în format electronic, entităţile folosesc programul de asistenţă pus la dispoziţie gratuit de către Ministerul Finanţelor pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
    (3) Înştiinţarea prevăzută la alin. (2) va cuprinde toate datele de identificare a entităţii:
    - denumirea completă (conform certificatului de înmatriculare);
    – adresa şi numărul de telefon;
    – codul unic de înregistrare;
    – capitalul social.

    (4) Depunerea la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor a înştiinţării menţionate la alin. (2) se efectuează cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de începutul exerciţiului financiar ales sau în termen de 30 de zile calendaristice de la data înfiinţării pentru persoanele nou-înfiinţate care optează pentru un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic de la data înfiinţării acestora.

    11. Nedepunerea raportărilor contabile anuale la 31 decembrie, precum şi a înştiinţării prevăzute la pct. 10. alin. (2) se sancţionează conform prevederilor art. 42 din Legea nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

    III. Structura formularelor cuprinse în raportările contabile anuale la 31 decembrie
    12. Structura formularului*) „Situaţia activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii“ (cod 10), prevăzut la pct. 1 lit. a), este următoarea:
    *) Formularul este reprodus în facsimil.
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)

    13. Structura formularului*) „Situaţia veniturilor şi cheltuielilor“ (cod 20), prevăzut la pct. 1 lit. b), este următoarea:
    *) Formularul este reprodus în facsimil.
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)



    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016