Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.230 din 21 septembrie 2018  privind modificarea şi completarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică pentru anii 2017 şi 2018, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 377/2017     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 1.230 din 21 septembrie 2018 privind modificarea şi completarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică pentru anii 2017 şi 2018, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 377/2017

EMITENT: Ministerul Sănătăţii
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 830 din 28 septembrie 2018
    Văzând Referatul de aprobare nr. SP 10.956/2018 al Agenţiei Naţionale de Programe de Sănătate din cadrul Ministerului Sănătăţii,
    având în vedere prevederile:
    - art. 51 alin. (5) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
    – art. 2 lit. a) din Hotărârea Guvernului nr. 155/2017 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2017 şi 2018, cu modificările ulterioare,

    în temeiul prevederilor art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul sănătăţii emite următorul ordin:
    ART. I
    Normele tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică pentru anii 2017 şi 2018, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 377/2017, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 223 şi 223 bis din 31 martie 2017, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 10, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu următorul cuprins:
    "(6) Personalul care realizează coordonarea activităţii reţelei de TB la nivel judeţean va fi remunerat pentru activităţile realizate cu încadrarea în limitele maxime ale unui tarif brut orar de 27 lei/oră, în limita bugetului stabilit şi pe baza rezultatelor realizate de judeţul care implementează activităţi în cadrul Programului naţional de prevenire, supraveghere şi control al tuberculozei. Remunerarea se realizează în baza foilor colective de prezenţă care se întocmesc distinct pentru fiecare tip de contract încheiat între părţile contractante, însoţite de rapoartele lunare de activitate ale personalului care desfăşoară activităţi de coordonare a activităţii reţelei de TB la nivel judeţean, din care să rezulte activităţile şi numărul de ore lucrate zilnic pentru realizarea acestora. Documentele se certifică prin semnarea acestora de către managerul spitalului din unitatea sanitară în care îşi desfăşoară activitatea coordonatorul tehnic judeţean, precum şi de coordonatorul Programului naţional de prevenire, supraveghere şi control al tuberculozei din cadrul direcţiei de sănătate publică."

    2. Anexa nr. 1 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa la prezentul ordin.
    3. În anexa nr. 2, la capitolul I „Programele naţionale de boli transmisibile“ titlul I.4 „Programul naţional de prevenire, supraveghere şi control al tuberculozei“ litera C „Activităţi“ punctul 5 „Activităţi derulate la nivelul unităţilor sanitare de specialitate TB sau care au în structura organizatorică secţii sau dispensare de pneumoftiziologie“, subpunctul 5.2.3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "5.2.3. asigură, prin intermediul dispensarelor de pneumoftiziologie, colaborarea cu medicii din cabinetele de medicină de familie şi cabinetele medicale din unităţile de învăţământ şi supervizarea activităţii acestora în administrarea tratamentului sub directa observare. În acest sens, medicul specialist din cadrul dispensarului de pneumoftiziologie asigură medicamentele necesare pentru tratamentul sub directă observare (DOT) efectuat în cabinetele de medicină de familie şi în cabinetele medicale din unităţile de învăţământ în baza unui proces-verbal de predare-primire încheiat cu medicul din cabinetul de medicină de familie sau, după caz, din cabinetul medical din unităţile de învăţământ, document care este însoţit de fişele de tratament TB pentru fiecare bolnav aflat în tratament la nivelul cabinetului de medicină de familie sau al cabinetului medical din unităţile de învăţământ;"

    4. În anexa nr. 2, la capitolul I titlul I.4 litera C punctul 6 „Activităţi derulate la nivelul cabinetelor de medicină de familie şi al cabinetelor medicale din unităţile de învăţământ“, subpunctul 6.6 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "6.6. asigură, sub coordonarea medicului specialist din cadrul dispensarelor de pneumoftiziologie, administrarea tratamentului sub directă observare (DOT) la bolnavii cu tuberculoză pe care îi are arondaţi epidemiologic, cu respectarea prescripţiei medicale de specialitate. Medicul de familie sau medicul din cabinetul medical din unităţile de învăţământ înregistrează DOT în fişa de tratament eliberată de medicul specialist curant din cadrul dispensarului de pneumoftiziologie pentru fiecare bolnav TB şi o transmite acestuia lunar, în primele 5 zile ale lunii următoare celei pentru care s-a administrat tratamentul, însoţită de un raport cantitativ pentru medicamentele neutilizate. La sfârşitul tratamentului, fişele de tratament contrasemnate de medicul specialist curant din cadrul dispensarului de pneumoftiziologie se arhivează la evidenţele primare ale cabinetului medical."

    5. În anexa nr. 5, la capitolul IV „Programele naţionale de boli netransmisibile“ titlul IV.2 „Programul naţional de sănătate mintală şi profilaxie în patologia psihiatrică“ litera E „Unităţi de specialitate care implementează programul“, punctul 4 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "4. activitatea 3.1:
    4.1. Spitalul de Psihiatrie «Dr. Gheorghe Preda» Sibiu;
    4.2. Spitalul Clinic Municipal «Dr. Gavril Curteanu» Oradea, judeţul Bihor;
    4.3. Spitalul de Psihiatrie «Dr. Constantin Gorgos» Bucureşti;
    4.4. Spitalul Judeţean de Urgenţă «Dr. Constantin Opriş» Baia Mare (CSM copii), judeţul Maramureş;"

    6. În anexa nr. 5, la capitolul IV titlul IV.2 litera E, punctul 5 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "5. activitatea 3.2: Spitalul de Psihiatrie «Dr. Constantin Gorgos» Bucureşti;"

    7. În anexa nr. 5, la capitolul IV titlul IV.3 „Programul naţional de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană“ subtitlul IV.3.2 „Subprogramul de transplant de celule stem hematopoietice de la donatori neînrudiţi“ litera E „Natura cheltuielilor eligibile“, punctul 1.11 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "1.11. cheltuieli cu serviciile de testare HLA la rezoluţie înaltă de către laboratoare de testare HLA acreditate internaţional, a donatorilor CSH la înscrierea în RNDVCSH, inclusiv achiziţionarea de kituri de recoltare probe prin raclaj bucal;"

    8. În anexa nr. 5, la capitolul IV titlul IV.3 subtitlul IV.3.2 litera F „Unităţi de specialitate care implementează subprogramul“ punctul 12, după subpunctul 12.14 se introduce un nou subpunct, subpunctul 12.15, cu următorul cuprins:
    "12.15. Centrul de Transfuzie Sanguină Sălaj."

    9. În anexa nr. 7, la capitolul VI „Programul naţional de sănătate a femeii şi copilului“ titlul VI.1 „Subprogramul de nutriţie şi sănătate a copilului“ subtitlul „Domenii de intervenţie: “, punctul 8 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "8. prevenirea complicaţiilor, prin diagnostic precoce şi monitorizare a epilepsiei şi a manifestărilor paroxistice nonepileptice la copil şi tratament dietetic al epilepsiei;"

    10. În anexa nr. 7, la capitolul VI titlul VI.1, punctul 5 „Prevenirea deficienţelor de auz prin screening auditiv la nou-născuţi“ se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "5. Prevenirea deficienţelor de auz prin screening auditiv la nou-născuţi
    A. Activităţi: efectuarea screeningului auditiv
    B. Beneficiarii intervenţiei: nou-născuţii
    C. Indicatori de evaluare:
    1. indicatori fizici: număr de nou-născuţi care au beneficiat de efectuarea screeningului auditiv: 50.000;
    2. indicatori de eficienţă: cost mediu estimat/nou-născut care a beneficiat de efectuarea screeningului auditiv*: 10 lei;
    * Costul mediu/nou-născut care a beneficiat de efectuarea screeningului auditiv se calculează pentru unităţile de specialitate care au în dotare aparate de testare auditivă pentru care se alocă fonduri în vederea achiziţionării consumabilelor necesare funcţionării.
    3. indicatori de rezultat: rata de acoperire prin screening auditiv a nou-născuţilor în unităţile sanitare în care se implementează intervenţia: 90%.
    D. Natura cheltuielilor eligibile: consumabile specifice necesare screeningului auditiv
    E. Criterii de selecţie a unităţilor de specialitate care implementează intervenţia: spitale dotate cu echipamente de testare auditivă a nou-născuţilor la nivelul secţiilor de pediatrie/neonatologie, precum şi personal instruit în domeniul testării auditive
    F. Unităţi de specialitate care implementează intervenţia:
    1. Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba, judeţul Alba;
    2. Spitalul Municipal Sebeş, judeţul Alba;
    3. Spitalul Municipal Blaj, judeţul Alba;
    4. Spitalul Orăşenesc Abrud, judeţul Alba;
    5. Spitalul Municipal Aiud, judeţul Alba;
    6. Spitalul Orăşenesc Cugir, judeţul Alba;
    7. Spitalul Orăşenesc Câmpeni, judeţul Alba;
    8. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, judeţul Arad;
    9. Spitalul Orăşenesc Ineu, judeţul Arad;
    10. Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, judeţul Argeş;
    11. Spitalul Municipal Câmpulung, judeţul Argeş;
    12. Spitalul Municipal Curtea de Argeş, judeţul Argeş;
    13. Spitalul Orăşenesc «Regele Carol I» Costeşti, judeţul Argeş;
    14. Spitalul Orăşenesc «Sf. Spiridon» Mioveni, judeţul Argeş;
    15. Spitalul Orăşenesc Buhuşi, judeţul Bacău;
    16. Spitalul Municipal Oneşti, judeţul Bacău;
    17. Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău**, judeţul Bacău;
    18. Spitalul Municipal de Urgenţă Moineşti, judeţul Bacău;
    19. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, judeţul Bihor;
    20. Spitalul Municipal «Dr. Pop Mircea» Marghita, judeţul Bihor;
    21. Spitalul Municipal «Ep. N. Popovici» Beiuş, judeţul Bihor;
    22. Spitalul Municipal Salonta, judeţul Bihor;
    23. Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, judeţul Bistriţa-Năsăud;
    24. Spitalul Orăşenesc «Dr. George Trifon» Năsăud, judeţul Bistriţa-Năsăud;
    25. Spitalul Orăşenesc Beclean, judeţul Bistriţa-Năsăud;
    26. Spitalul Judeţean de Urgenţă «Mavromati» Botoşani, judeţul Botoşani;
    27. Spitalul Municipal Dorohoi, judeţul Botoşani;
    28. Spitalul Municipal Făgăraş, judeţul Braşov;
    29. Spitalul Orăşenesc «Dr. C. T. Spârchez» Zărneşti, judeţul Braşov;
    30. Spitalul Obstetrică-Ginecologie «Dr. Ioan Aurel Sbârcea» Braşov**, judeţul Braşov;
    31. Spitalul Orăşenesc Rupea, judeţul Braşov;
    32. Spitalul de Pediatrie Braşov, judeţul Braşov;
    33. Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, judeţul Brăila;
    34. Spitalul Clinic «Nicolae Malaxa» Bucureşti;
    35. Spitalul Clinic de Copii «Dr. V. Gomoiu» Bucureşti;
    36. Spitalul Clinic de Urgenţă «Sf. Ioan» Bucureşti;
    37. Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti;
    38. Spitalul Universitar de Urgenţă Elias Bucureşti;
    39. Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii «M. S. Curie» Bucureşti;
    40. Spitalul Clinic de Urgenţă «Sf. Pantelimon» Bucureşti;
    41. Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului «Alessandrescu-Rusescu» Bucureşti**;
    42. Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie «Panait Sârbu» Bucureşti**;
    43. Spitalul Clinic «Dr. I. Cantacuzino» Bucureşti**;
    44. Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie «Filantropia» Bucureşti**;
    ** Unităţi de specialitate care au în dotare aparate de testare auditivă pentru care se alocă fonduri în vederea achiziţionării consumabilelor necesare funcţionării.
    45. Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii «Grigore Alexandrescu» Bucureşti;
    46. Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău, judeţul Buzău;
    47. Spitalul Municipal Râmnicu Sărat, judeţul Buzău;
    48. Spitalul Orăşenesc Nehoiu, judeţul Buzău;
    49. Spitalul Orăşenesc Oţelu Roşu, judeţul Caraş-Severin;
    50. Spitalul Orăşenesc Moldova Nouă, judeţul Caraş-Severin;
    51. Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş, judeţul Caraş-Severin;
    52. Spitalul Orăşenesc Oraviţa, judeţul Caraş-Severin;
    53. Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa, judeţul Caraş-Severin;
    54. Spitalul Municipal Olteniţa, judeţul Călăraşi;
    55. Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi, judeţul Călăraşi;
    56. Spitalul Orăşenesc Lehliu-Gară, judeţul Călăraşi;
    57. Spitalul Orăşenesc Huedin, judeţul Cluj;
    58. Spitalul Municipal Turda, judeţul Cluj;
    59. Spitalul Municipal Gherla, judeţul Cluj;
    60. Spitalul Municipal Dej, judeţul Cluj;
    61. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca**, judeţul Cluj;
    62. Spitalul Municipal Câmpia Turzii, judeţul Cluj;
    63. Spitalul Clinic de Urgenţă Copii Cluj-Napoca, judeţul Cluj;
    64. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, judeţul Constanţa;
    65. Spitalul Orăşenesc Cernavodă, judeţul Constanţa;
    66. Spitalul Orăşenesc Hârşova, judeţul Constanţa;
    67. Spitalul Municipal Medgidia, judeţul Constanţa;
    68. Spitalul Municipal Mangalia, judeţul Constanţa;
    69. Spitalul Judeţean de Urgenţă «Dr. Fogolyan Kristof» Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna;
    70. Spitalul Municipal Târgu Secuiesc, judeţul Covasna;
    71. Spitalul Orăşenesc Baraolt, judeţul Covasna;
    72. Spitalul de Recuperare Cardiovasculară «Dr. Benedek Geza» - secţie exterioară Spitalul Orăşenesc Covasna, judeţul Covasna;
    73. Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte, judeţul Dâmboviţa;
    74. Spitalul Municipal Moreni, judeţul Dâmboviţa;
    75. Spitalul Orăşenesc Găeşti, judeţul Dâmboviţa;
    76. Spitalul Orăşenesc Pucioasa, judeţul Dâmboviţa;
    77. Spitalul Municipal «Filantropia» Craiova, judeţul Dolj;
    78. Spitalul Municipal «Prof. Dr. Irinel Popescu» Băileşti, judeţul Dolj;
    79. Spitalul Municipal Calafat, judeţul Dolj;
    80. Spitalul Orăşenesc «Filişanilor» Filiaşi, judeţul Dolj;
    81. Spitalul Orăşenesc Segarcea, judeţul Dolj;
    82. Spitalul Orăşenesc «Aşezămintele Brâncoveneşti» Dăbuleni, judeţul Dolj;
    83. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova**, judeţul Dolj;
    ** Unităţi de specialitate care au în dotare aparate de testare auditivă pentru care se alocă fonduri în vederea achiziţionării consumabilelor necesare funcţionării.
    84. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă «Sf. Apostol Andrei» Galaţi, judeţul Galaţi;
    85. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă pentru Copii «Sf. Ioan» Galaţi, judeţul Galaţi;
    86. Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie «Buna Vestire» Galaţi, judeţul Galaţi;
    87. Spitalul Orăşenesc Târgu Bujor, judeţul Galaţi;
    88. Spitalul Municipal «Anton Cincu» Tecuci, judeţul Galaţi;
    89. Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu, judeţul Giurgiu;
    90. Spitalul Orăşenesc Bolintin-Vale, judeţul Giurgiu;
    91. Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, judeţul Gorj;
    92. Spitalul Orăşenesc Turceni, judeţul Gorj;
    93. Spitalul Orăşenesc Bumbeşti-Jiu, judeţul Gorj;
    94. Spitalul Municipal Motru, judeţul Gorj;
    95. Spitalul Orăşenesc «Sfântul Andrei» Rovinari, judeţul Gorj;
    96. Spitalul Orăşenesc Novaci, judeţul Gorj;
    97. Spitalul de Urgenţă Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj;
    98. Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc, judeţul Harghita;
    99. Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc, judeţul Harghita;
    100. Spitalul Municipal Topliţa, judeţul Harghita;
    101. Spitalul Municipal Gheorgheni, judeţul Harghita;
    102. Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva, judeţul Hunedoara;
    103. Spitalul Municipal «Dr. Al. Simionescu» Hunedoara, judeţul Hunedoara;
    104. Spitalul de Urgenţă Petroşani, judeţul Hunedoara;
    105. Spitalul Municipal Orăştie, judeţul Hunedoara;
    106. Spitalul Municipal Brad, judeţul Hunedoara;
    107. Spitalul Municipal Lupeni, judeţul Hunedoara;
    108. Spitalul Municipal Vulcan, judeţul Hunedoara;
    109. Spitalul Orăşenesc Haţeg, judeţul Hunedoara;
    110. Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia, judeţul Ialomiţa;
    111. Spitalul Municipal Feteşti, judeţul Ialomiţa;
    112. Spitalul Municipal Urziceni, judeţul Ialomiţa;
    113. Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie «Elena Doamna» Iaşi, judeţul Iaşi;
    114. Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii «Sf. Maria» Iaşi, judeţul Iaşi;
    115. Spitalul Municipal de Urgenţă Paşcani, judeţul Iaşi;
    116. Spitalul Clinic Obstetrică-Ginecologie «Cuza Vodă» Iaşi**, judeţul Iaşi;
    117. Spitalul Orăşenesc Hârlău, judeţul Iaşi;
    118. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Ilfov, judeţul Ilfov;
    119. Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Buftea, judeţul Ilfov;
    120. Spitalul Judeţean de Urgenţă «Dr. Constantin Opriş» Baia Mare, judeţul Maramureş;
    121. Spitalul Orăşenesc Vişeu de Sus, judeţul Maramureş;
    122. Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş;
    123. Spitalul de Recuperare Borşa, judeţul Maramureş;
    124. Spitalul Judeţean de Urgenţă Drobeta-Turnu Severin, judeţul Mehedinţi;
    125. Spitalul Municipal Orşova, judeţul Mehedinţi;
    126. Spitalul Orăşenesc Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi;
    127. Spitalul Municipal Sighişoara, judeţul Mureş;
    128. Spitalul Municipal Reghin «Dr. E. Nicoară», judeţul Mureş;
    129. Spitalul Municipal Târnăveni «Dr. Gh. Marinescu», judeţul Mureş;
    130. Spitalul Orăşenesc «Dr. Valer Russu» Luduş, judeţul Mureş;
    131. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş**, judeţul Mureş;
    132. Spitalul Clinic Judeţean Mureş**, judeţul Mureş;
    133. Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ, judeţul Neamţ;
    134. Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, judeţul Neamţ;
    135. Spitalul Orăşenesc Târgu-Neamţ, judeţul Neamţ;
    136. Spitalul Orăşenesc «Sf. Nicolae» Bicaz, judeţul Neamţ;
    137. Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, judeţul Olt;
    138. Spitalul Municipal Caracal, judeţul Olt;
    139. Spitalul Orăşenesc Balş, judeţul Olt;
    140. Spitalul Orăşenesc Corabia, judeţul Olt;
    141. Spitalul Obstetrică-Ginecologie Ploieşti, judeţul Prahova;
    142. Spitalul Municipal Câmpina, judeţul Prahova;
    143. Spitalul Orăşenesc Sinaia, judeţul Prahova;
    144. Spitalul Orăşenesc Vălenii de Munte, judeţul Prahova;
    145. Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, judeţul Prahova;
    146. Spitalul de Pediatrie «Petru şi Pavel» Ploieşti, judeţul Prahova;
    147. Spitalul Orăşenesc «Sf. Filofteia» Mizil, judeţul Prahova;
    148. Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare - Neonatologie, judeţul Satu Mare;
    149. Spitalul Municipal Carei, judeţul Satu Mare;
    150. Spitalul Orăşenesc Negreşti-Oaş, judeţul Satu Mare;
    151. Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, judeţul Sălaj;
    152. Spitalul Orăşenesc «Prof. Dr. Ioan Puşcaş» Şimleu Silvaniei, judeţul Sălaj;
    153. Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu, judeţul Sibiu;
    154. Spitalul Municipal Mediaş, judeţul Sibiu;
    155. Spitalul Orăşenesc Agnita, judeţul Sibiu;
    156. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu**, judeţul Sibiu;
    157. Spitalul Orăşenesc Cisnădie, judeţul Sibiu;
    158. Spitalul Municipal «Sf. Dr. Cosma şi Damian» Rădăuţi, judeţul Suceava;
    159. Spitalul Municipal Fălticeni, judeţul Suceava;
    160. Spitalul Orăşenesc Gura Humorului, judeţul Suceava;
    161. Spitalul Municipal Vatra Dornei, judeţul Suceava;
    162. Spitalul Judeţean de Urgenţă «Sf. Ioan cel Nou» Suceava**, judeţul Suceava;
    163. Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava;
    164. Spitalul Judeţean de Urgenţă Alexandria, judeţul Teleorman;
    165. Spitalul Municipal Turnu Măgurele, judeţul Teleorman;
    166. Spitalul Municipal «Caritas» Roşiori de Vede, judeţul Teleorman;
    167. Spitalul Orăşenesc Zimnicea, judeţul Teleorman;
    168. S.C. Spitalul Orăşenesc Videle - S.R.L., judeţul Teleorman;
    169. Spitalul Municipal «Dr. Teodor Andrei» Lugoj, judeţul Timiş;
    170. Spitalul Orăşenesc Deta, judeţul Timiş;
    171. Spitalul Orăşenesc Făget, judeţul Timiş;
    172. Spitalul «Dr. Karl Diel» Jimbolia, judeţul Timiş;
    173. Spitalul Orăşenesc Sânnicolau Mare, judeţul Timiş;
    174. Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara**, judeţul Timiş;
    175. Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii «Louis Ţurcanu» Timişoara**, judeţul Timiş;
    176. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara «Pius Brînzeu»**, judeţul Timiş;
    ** Unităţi de specialitate care au în dotare aparate de testare auditivă pentru care se alocă fonduri în vederea achiziţionării consumabilelor necesare funcţionării.
    177. Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea, judeţul Tulcea;
    178. Spitalul Orăşenesc Măcin, judeţul Tulcea;
    179. Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, judeţul Vaslui;
    180. Spitalul Municipal de Urgenţă «Elena Beldiman» Bârlad, judeţul Vaslui;
    181. Spitalul Municipal «Dimitrie Castroian» Huşi, judeţul Vaslui;
    182. Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea, judeţul Vâlcea;
    183. Spitalul Orăşenesc Horezu, judeţul Vâlcea;
    184. Spitalul Municipal «Costache Nicolescu» Drăgăşani, judeţul Vâlcea;
    185. Spitalul Municipal Adjud, judeţul Vrancea;
    186. Spitalul Orăşenesc Panciu, judeţul Vrancea;
    187. Spitalul Judeţean «Sf. Pantelimon» Focşani, judeţul Vrancea;
    188. Spitalul Comunal Vidra, judeţul Vrancea."

    11. În anexa nr. 7, la capitolul VI titlul VI.1 punctul 7 „Prevenţia morbidităţii asociate şi a complicaţiilor, prin diagnostic precoce, precum şi monitorizarea unor afecţiuni cronice la copil“ litera E „Natura cheltuielilor eligibile“, punctul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "2. reactivi pentru investigaţii paraclinice/explorări funcţionale specifice în vederea stabilirii diagnosticului afecţiunilor generatoare de diaree cronică/sindrom de malabsorbţie/ malnutriţie: măsurarea hidrogenului exhalat, determinarea cantitativă a anticorpilor de tip IgE pentru alergenii alimentari lapte de vacă şi fracţii, soia, ou, peşte, gluten, grâu, nuci, alune, muştar, ţelină, susan, sulfiţi, determinarea cantitativă a anticorpilor antitransglutaminază tisulară de tip IgA şi IgG, determinarea cantitativă a anticorpilor antiendomisium de tip IgA şi de tip IgG, determinarea cantitativă a anticorpilor antigliadine deamidate, determinarea genotipurilor specifice, determinarea calitativă a deficitului de IgA seric şi de IgA transglutaminază (test rapid), 25 OH vit. D, imunoglobulină serică, amoniac seric, alfa-1 antitripsină serică, elastază pancreatică în scaun; determinare serică a diaminooxidazei, examen extins al florei intestinale, dozare pANCA (anticorpi antimieloperoxidază), ASCA (anticorpi antisaccharomyces cerevisiae), examen entero-RMN;"

    12. În anexa nr. 7, la capitolul VI titlul VI.1 punctul 7 litera E, punctul 5 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "5. reactivi pentru investigaţii paraclinice specifice în vederea stabilirii diagnosticului de hepatită: serologie AgHbs, anticorpi antiVHC, Ac anti Cytomegalovirus (IgG) Ac anti Cytomegalovirus (IgM), serologie pentru virus Epstein Bar (IgM);"

    13. În anexa nr. 7, la capitolul VI titlul VI.1 punctul 7 litera H „Lista investigaţiilor paraclinice efectuate de unităţile de specialitate pentru stabilirea precoce a diagnosticului, prevenirea morbidităţii asociate şi monitorizarea bolnavilor“, tabelul „Afecţiuni generatoare de malabsorbţie/malnutriţie şi diaree cronică“ se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "

┌───────────────────────┬────────────┬────────────┬────────────────────┬──────────────┬────────────┬─────────────┬────────────────┬────────────┬───────────────┬───────────┬─────────────────────┬──────────┐
│ │ │Determinarea│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │cantitativă │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │a │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │anticorpilor│ │ │ │ │Determinarea │ │ │ │ │ │
│ │ │de tip Ig E │ │ │ │ │calitativă a │ │ │ │ │ │
│ │ │pentru │ │ │ │ │deficitului de │ │ │ │ │ │
│ │ │alergeni │ │ │ │ │IgA seric şi de │ │ │ │ │ │
│ │ │alimentari │Determinarea │Determinarea │Determinarea│ │IgA │ │ │ │Dozare pANCA │ │
│ │Măsurarea │lapte de │cantitativă a │cantitativă a │cantitativă │Determinarea │transglutaminază│Determinarea│Determinarea │Examen │(anticorpi │ │
│„Unitatea sanitară │hidrogenului│vacă şi │anticorpilor │anticorpilor │a │genotipurilor│(test rapid), 25│elastazei │serică a │extins al │antimieloperoxidază),│Examen │
│ │exhalat │fracţii, │antitransglutaminază│antiendomisium│anticorpilor│specifice │OH vit. D │pancreatice │diaminooxidazei│florei │ASCA (anticorpi │entero-RMN│
│ │ │soia, ou, │tisulară de tip IgA │de tip IgA şi │antigliadine│ │imunoglobulină │în scaun │ │intestinale│antisaccharomyces │ │
│ │ │peşte, │şi IgG │de tip IgG │deamidate │ │serică, amoniac │ │ │ │cerevisiae) │ │
│ │ │gluten, │ │ │ │ │seric, alfa-1 │ │ │ │ │ │
│ │ │grâu, nuci, │ │ │ │ │antitripsină │ │ │ │ │ │
│ │ │alune, │ │ │ │ │serică │ │ │ │ │ │
│ │ │muştar, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ţelină, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │susan şi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │sulfiţi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────────────┼──────────────┼────────────┼─────────────┼────────────────┼────────────┼───────────────┼───────────┼─────────────────────┼──────────┤
│Institutul Naţional │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│pentru Sănătatea Mamei │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│şi Copilului │+ │+ │+ │+ │+ │+ │+ │+ │ │ │ │ │
│«Alessandrescu-Rusescu»│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Bucureşti │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────────────┼──────────────┼────────────┼─────────────┼────────────────┼────────────┼───────────────┼───────────┼─────────────────────┼──────────┤
│Spitalul Clinic de │ │ │ │ │ │ │+ (fără amoniac │ │ │ │ │ │
│Copii «Dr. Victor │ │+ │+ │ │ │ │seric) │ │ │+ │ │ │
│Gomoiu» Bucureşti │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────────────┼──────────────┼────────────┼─────────────┼────────────────┼────────────┼───────────────┼───────────┼─────────────────────┼──────────┤
│Spitalul Clinic de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Urgenţă pentru Copii │ │ │+ │ │ │ │ │+ │ │ │ │ │
│«Grigore Alexandrescu» │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Bucureşti │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────────────┼──────────────┼────────────┼─────────────┼────────────────┼────────────┼───────────────┼───────────┼─────────────────────┼──────────┤
│Spitalul Clinic │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Municipal «Dr. Gavril │ │+ │+ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Curteanu» Oradea, Bihor│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────────────┼──────────────┼────────────┼─────────────┼────────────────┼────────────┼───────────────┼───────────┼─────────────────────┼──────────┤
│Spitalul Clinic de │ │+ │+ │+ │+ │ │ │+ │ │ │+ │ │
│Copii Braşov │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────────────┼──────────────┼────────────┼─────────────┼────────────────┼────────────┼───────────────┼───────────┼─────────────────────┼──────────┤
│Spitalul Clinic de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Urgenţă pentru Copii │ │+ │+ │+ │+ │ │+ │+ │ │+ │+ │+ │
│Cluj-Napoca │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────────────┼──────────────┼────────────┼─────────────┼────────────────┼────────────┼───────────────┼───────────┼─────────────────────┼──────────┤
│Spitalul Clinic │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Judeţean de Urgenţă │ │+ │+ │+ │+ │+ │+ │+ │+ │+ │+ │+ │
│«Sf. Apostol Andrei» │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Constanţa │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────────────┼──────────────┼────────────┼─────────────┼────────────────┼────────────┼───────────────┼───────────┼─────────────────────┼──────────┤
│Spitalul Clinic │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Judeţean de Urgenţă │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Craiova │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────────────┼──────────────┼────────────┼─────────────┼────────────────┼────────────┼───────────────┼───────────┼─────────────────────┼──────────┤
│Spitalul Clinic de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Urgenţă pentru Copii │ │+ │+ │ │ │ │+ │+ │ │ │ │ │
│«Sf. Maria» Iaşi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────────────┼──────────────┼────────────┼─────────────┼────────────────┼────────────┼───────────────┼───────────┼─────────────────────┼──────────┤
│Spitalul Clinic de │ │+ │+ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Pediatrie Sibiu │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────────────┼──────────────┼────────────┼─────────────┼────────────────┼────────────┼───────────────┼───────────┼─────────────────────┼──────────┤
│Spitalul Clinic │ │ │ │ │ │ │+ (IGA, IG │ │ │ │ │ │
│Judeţean de Urgenţă │ │+ │+ │+ │+ │+ │seric, alfa-1 │+ │+ │+ │+ │ │
│Târgu Mureş │ │ │ │ │ │ │antitripsină │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │serică) │ │ │ │ │ │
├───────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────────────┼──────────────┼────────────┼─────────────┼────────────────┼────────────┼───────────────┼───────────┼─────────────────────┼──────────┤
│Spitalul Clinic │ │ │+ │ │+ │ │+ (IG A) │ │ │ │ │ │
│Judeţean Mureş │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────────────┼──────────────┼────────────┼─────────────┼────────────────┼────────────┼───────────────┼───────────┼─────────────────────┼──────────┤
│Spitalul Clinic │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Judeţean de Urgenţă │ │+ │+ │+ │+ │ │ │+ │ │+ │+ │ │
│Timişoara │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────────────┼──────────────┼────────────┼─────────────┼────────────────┼────────────┼───────────────┼───────────┼─────────────────────┼──────────┤
│Spitalul Clinic de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Urgenţă pentru Copii │+ │+ │+ │+ │+ │ │+ │ │ │ │+ │ │
│«Louis Ţurcanu» │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Timişoara │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────────────┼──────────────┼────────────┼─────────────┼────────────────┼────────────┼───────────────┼───────────┼─────────────────────┼──────────┤
│Spitalul Clinic de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Urgenţă pentru Copii │+ │ │+ │+ │ │ │+ │+ │ │ │+“ │ │
│«M.S. Curie» Bucureşti │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└───────────────────────┴────────────┴────────────┴────────────────────┴──────────────┴────────────┴─────────────┴────────────────┴────────────┴───────────────┴───────────┴─────────────────────┴──────────┘

"

    14. În anexa nr. 7, la capitolul VI titlul VI.1, punctul 8 „Prevenirea complicaţiilor, prin diagnostic precoce şi monitorizare a epilepsiei şi a manifestărilor paroxistice nonepileptice la copil“ se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "8. Prevenirea complicaţiilor, prin diagnostic precoce şi monitorizare a epilepsiei şi a manifestărilor paroxistice nonepileptice la copil şi tratament dietetic al epilepsiei
    A. Activităţi:
    1. efectuarea investigaţiilor paraclinice: video-EEG, EEG somn, EEG de lungă durată la copii cu epilepsie sau manifestări paroxistice nonepileptice;
    2. acordarea alimentelor cu destinaţie medicală specială (dietă cetogenă) copiilor diagnosticaţi cu epilepsii rezistente sau status epileptic refractar la tratament cu medicamente anticonvulsivante.
    B. Beneficiarii intervenţiei:
    1. pentru activitatea prevăzută la litera A punctul 1:
    1.1. copii cu manifestări paroxistice;
    1.2. copii cu epilepsie diagnosticată;
    2. pentru activitatea prevăzută la litera A punctul 2: copii diagnosticaţi cu epilepsie rezistentă sau cu status epileptic refractar la tratamentul cu medicamente anticonvulsivante.
    C. Indicatori de evaluare:
    1. indicatori fizici:
    1.1. număr de copii investigaţi cu video-EEG, EEG de somn, EEG de lungă durată: 500/an;
    1.2. număr de copii trataţi cu dietă cetogenă: 10/an;
    2. indicatorii de eficienţă:
    2.1. cost mediu estimat/copil investigat cu video-EEG, EEG de somn, EEG de lungă durată: 200 lei;
    2.2. cost mediu estimat/copil tratat cu dietă cetogenă: 25.000 lei/an;
    3. indicatori de rezultat:
    3.1. ponderea copiilor beneficiari ai investigaţiilor paraclinice prevăzute în cadrul intervenţiei din totalul copiilor care se prezintă în unităţile incluse în program cu manifestări paroxistice sau epilepsie: 40%;
    3.2. ponderea copiilor care beneficiază de dietă cetogenă din totalul copiilor cu epilepsie rezistentă la tratament sau status epileptic refractar confirmaţi, cu indicaţie pentru dietă cetogenă: 100%.
    D. Natura cheltuielilor eligibile:
    1. consumabile pentru aparatele de EEG;
    2. alimente cu destinaţie medicală specială - dietă cetogenă sub formă de pudră cu concentraţie grăsimi: proteine+glucide de 4: 1, având caracteristicile din tabelul următor.

┌────┬────────────┬─────────────────────────────┬────────────┐
│ │Alimente cu │ │ │
│ │destinaţie │ │ │
│Nr. │medicală │Conţinut (la 100 g) │Cantitate │
│crt.│specială │ │ │
│ │pentru │ │ │
│ │epilepsie │ │ │
├────┼────────────┼─────────────────────────────┼────────────┤
│ │ │Compoziţie: 4 părţi grăsimi │ │
│ │ │şi 1 parte glucide şi │ │
│ │ │proteine: │ │
│ │ │Uleiuri vegetale rafinate │ │
│ │ │(ulei de palmier, ulei de │ │
│ │ │soia, ulei de │ │
│ │ │floarea-soarelui), proteine │ │
│ │ │din lapte (cazeină, zer) │ │
│ │ │lecitină din soia, fibre │ │
│ │ │dietetice (polizaharide din │ │
│ │ │soia, gumă arabică, inulină, │ │
│ │ │celuloză, oligofructoză, │ │
│ │ │amidon rezistent), fosfat │ │
│ │ │tribazic de calciu, citrat │ │
│ │ │tripotasic, sirop uscat de │ │
│ │ │glucoză, clorură de sodiu, │ │
│ │ │acetat de magneziu, clorură │ │
│ │ │de calciu, lactat de calciu, │ │
│ │ │L-Cisteina, ulei vegetal din │ │
│ │ │celule singulare cu conţinut │ │
│ │ │crescut de acid arahidonic, │ │
│ │ │ulei vegetal din celule │ │
│ │ │singulare cu conţinut crescut│ │
│ │ │de acid docosahexaenoic, │ │
│ │ │bitartrat de colină, │ │
│ │ │L-triptofan, cazeinat de │ │
│ │ │sodiu (din lapte de vacă), E │ │
│ │ │551, clorură de potasiu, │ │
│ │ │sulfat feros, ascorbat de │ │
│ │ │sodiu, L-fenilalanină, │ │
│ │ │L-valină, L-tirozină, │ │
│ │ │L-carnitină, L-acid asorbic, │ │
│ │ │taurină, m-inozitol, │ │
│ │ │emulgator (E471), │ │
│ │ │L-histidină, sulfat de zinc, │ │
│ │ │DL-α tocoferil acetat, │ │
│ │ │nicotinamidă, D-pantotenat de│ │
│ │ │calciu, sulfat de mangan, │ │
│ │ │sulfat de cupru, hidroclorură│ │
│ │ │de tiamină, hidroclorură de │ │
│ │ │piridoxină, riboflavină, │ │
│ │ │retinil acetat, antioxidanţi │ │
│ │ │(E304, E306), acid folic, │ │
│ │ │iodură de potasiu, clorură de│ │
│ │ │crom, molibdat de sodiu, │ │
│ │ │selenit de sodiu, vitamina │ │
│ │ │K1, D-biotină, vitamina D3, │ │
│ │ │ciancobalamină. │ │
│ │ │Informaţii nutriţionale per │ │
│ │ │100 g per 100 ml │ │
│ │ │Proteine 14.35 g; valoare │ │
│ │ │energetică 701 kcal/2894 kJ; │ │
│ │ │Carbohidraţi 2.86 g; din care│ │
│ │ │dizaharide 1.2 g; │ │
│ │ │Lipide 69.1 g, din care │ │
│ │ │saturate 24.9 g; │ │
│ │ │Fibre 5.25 g │ │
│ │ │Cu aromă sau fără aromă │ │
│ │ ├───────────┬──────┬─────┬────┤ │
│ │ │LCT │1.1 │ │ │ │
│ │ ├───────────┼──────┼─────┼────┤ │
│ │ │Fibre │… │…. │ │ │
│ │ ├───────────┼──────┼─────┼────┤ │
│ │ │Vitamina A │380.00│16.3 │1265│ │
│ │ │ │µg R │ │UI │ │
│ │ ├───────────┼──────┼─────┼────┤ │
│ │ │Vitamina D │5.2 µg│1.1 │208 │ │
│ │ │ │ │ │UI │ │
│ │Aliment cu ├───────────┼──────┼─────┼────┤ │
│ │destinaţie │Vitamina E │7.4 mg│1.5 │11 │ │
│ │medicală │ │α TE │ │UI │Calcul │
│ │specială, ├───────────┼──────┼─────┼────┤conform │
│ │nutriţional │Vitamina C │45.00 │9.1 │ │greutăţii │
│ │complet - │ │mg │ │ │ideale │
│ │dietă ├───────────┼──────┼─────┼────┤pentru │
│ │cetogenă │Vitamina K │30.00 │6.1 │ │vârstă (8 g/│
│1. │pentru │ │µg │ │ │kgc/zi). │
│ │copiii cu ├───────────┼──────┼─────┼────┤Înlocuieşte │
│ │epilepsie │Tiamină │0.70 │0.14 │ │total │
│ │rezistentă │ │mg │ │ │alimentaţia.│
│ │sau status ├───────────┼──────┼─────┼────┤ │
│ │epileptic │Riboflavină│0.75 │0.15 │ │ │
│ │rezistent la│ │mg │ │ │ │
│ │tratament ├───────────┼──────┼─────┼────┤ │
│ │medicamentos│ │7.5 │ │ │ │
│ │ │Niacină │(14.2)│1.5 │ │ │
│ │ │ │mg (mg│(2.8)│ │ │
│ │ │ │NE) │ │ │ │
│ │ ├───────────┼──────┼─────┼────┤ │
│ │ │Vitamina B6│0.75 │0.15 │ │ │
│ │ │ │mg │ │ │ │
│ │ ├───────────┼──────┼─────┼────┤ │
│ │ │Acid folic │110.00│22.1 │ │ │
│ │ │ │µg │ │ │ │
│ │ ├───────────┼──────┼─────┼────┤ │
│ │ │Vitamina │0.8 µg│0.16 │ │ │
│ │ │B12 │ │ │ │ │
│ │ ├───────────┼──────┼─────┼────┤ │
│ │ │Biotină │20.00 │4.1 │ │ │
│ │ │ │µg │ │ │ │
│ │ ├───────────┼──────┼─────┼────┤ │
│ │ │Acid │3.00 │0.6 │ │ │
│ │ │pantotenic │mg │ │ │ │
│ │ ├───────────┼──────┼─────┼────┤ │
│ │ │Colină │250.00│19.2 │ │ │
│ │ │ │mg │ │ │ │
│ │ ├───────────┼──────┼─────┼────┤ │
│ │ │Inozitol │20.00 │4.1 │ │ │
│ │ │ │mg │ │ │ │
│ │ ├───────────┼──────┼─────┼────┤ │
│ │ │L-carnitină│40.00 │8.1 │ │ │
│ │ │ │mg │ │ │ │
│ │ ├───────────┼──────┼─────┼────┤ │
│ │ │Taurină │30.00 │6.1 │ │ │
│ │ │ │mg │ │ │ │
│ │ ├───────────┼──────┼─────┼────┤ │
│ │ │ │500 │ │ │ │
│ │ │Sodiu │(21.7)│100 │ │ │
│ │ │ │mg │(4.3)│ │ │
│ │ │ │(mmol)│ │ │ │
│ │ ├───────────┼──────┼─────┼────┤ │
│ │ │ │800 │ │ │ │
│ │ │Potasiu │(20.5)│160 │ │ │
│ │ │ │mg │(4.1)│ │ │
│ │ │ │(mmol)│ │ │ │
│ │ ├───────────┼──────┼─────┼────┤ │
│ │ │ │750 │ │ │ │
│ │ │Clor │(21.4)│150 │ │ │
│ │ │ │mg │(4.3)│ │ │
│ │ │ │(mmol)│ │ │ │
│ │ ├───────────┼──────┼─────┼────┤ │
│ │ │Calciu │430 mg│26.3 │ │ │
│ │ ├───────────┼──────┼─────┼────┤ │
│ │ │Fosfor │430 mg│26.3 │ │ │
│ │ ├───────────┼──────┼─────┼────┤ │
│ │ │Magneziu │110 mg│22.1 │ │ │
│ │ ├───────────┼──────┼─────┼────┤ │
│ │ │Fier │7.4 mg│1.5 │ │ │
│ │ ├───────────┼──────┼─────┼────┤ │
│ │ │Cupru │0.6 mg│0.12 │ │ │
│ │ ├───────────┼──────┼─────┼────┤ │
│ │ │Zinc │6 mg │1.2 │ │ │
│ │ ├───────────┼──────┼─────┼────┤ │
│ │ │Mangan │0.65 │0.13 │ │ │
│ │ │ │mg │ │ │ │
│ │ ├───────────┼──────┼─────┼────┤ │
│ │ │Iod │90 µg │18.1 │ │ │
│ │ ├───────────┼──────┼─────┼────┤ │
│ │ │Molibden │30 µg │6.1 │ │ │
│ │ ├───────────┼──────┼─────┼────┤ │
│ │ │Seleniu │22 µg │4.4 │ │ │
│ │ ├───────────┼──────┼─────┼────┤ │
│ │ │Crom │15 µg │ │ │ │
└────┴────────────┴───────────┴──────┴─────┴────┴────────────┘

    Recomandarea de dietă cetogenică se realizează de medicul de specialitate neurologie pediatrică în funcţie de vârstă, greutatea corporală şi starea de sănătate a bolnavului. Trebuie folosită sub supraveghere medicală şi nu este pentru uz parental.
    E. Criterii de selecţie a unităţilor de specialitate care implementează intervenţia:
    1. în lista unităţilor de specialitate care implementează intervenţia sunt incluse spitalele în cadrul cărora se pot efectua toate cele 3 tipuri de EEG (video EEG, EEG de somn, EEG de lungă durată);
    2. spitalele care au medici de specialitate neurologie pediatrică cu cunoştinţe pentru efectuarea dietei cetogene şi posibilităţi de supraveghere a acesteia.
    F. Unităţi de specialitate care implementează intervenţia:
    1. pentru activitatea prevăzută la lit. A pct. 1:
    1.1. Spitalul Clinic de Psihiatrie «Prof. dr. Al. Obregia» Bucureşti;
    1.2. Spitalul Clinic de Copii «Dr. Victor Gomoiu» Bucureşti;
    1.3. Centrul Medical Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie pentru Copii «Dr. N. Robănescu» Bucureşti;
    1.4. Spitalul Clinic de Copii Cluj-Napoca, Cluj;
    1.5. Spitalul de Psihiatrie «Dr. G. Preda» Sibiu;
    2. pentru activitatea prevăzută la lit. A pct. 2:
    2.1. Spitalul Clinic de Psihiatrie «Prof. dr. Al. Obregia» Bucureşti;
    2.2. Spitalul Clinic de Copii «Dr. Victor Gomoiu» Bucureşti;
    2.3. Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii «M. S. Curie»;
    2.4. Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii «Grigore Alexandrescu"

    15. În anexa nr. 7, la capitolul VI titlul VI.2 „Subprogramul de sănătate a femeii“, punctul 3 „Prevenirea bolilor genetice prin diagnostic pre- şi postnatal“ se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "3. Prevenirea bolilor genetice prin diagnostic pre- şi postnatal
    A. Activităţi: efectuarea următoarelor teste genetice în vederea identificării riscului şi diagnosticului de boală genetică:
    1. citogenetice:
    1.1. examen citogenetic pentru diagnostic postnatal din sânge periferic;
    1.2. test FISH postnatal;
    2. moleculare:
    2.1. prenatal: extracţie ADN, PCR, Real-Time PCR, Array-CGH, secvenţiere ADN, secvenţiere ADN fetal liber din sângele matern (NGS);
    2.2. postnatal: extracţie ADN, PCR, Real-Time PCR, MLPA, QF-PCR, Array-CGH, secvenţiere ADN.
    B. Beneficiarii intervenţiei:
    1. gravide cu risc obstetrical moderat sau înalt*;
    * Conform prevederilor Ordinului ministrului sănătăţii nr. 12/2004 pentru adoptarea Protocolului privind Metodologia efectuării consultaţiei prenatale şi a consultaţiei postnatale, Carnetului gravidei şi Anexei pentru supravegherea medicală a gravidei şi lăuzei, cu modificările ulterioare, gravida cu risc obstetrical moderat sau înalt este gravida aflată în una dintre situaţiile următoare:
    1. primipare în vârstă de peste 35 de ani;
    2. purtătoare a mutaţiilor genetice;
    3. boală genetică;
    4. anomalii ale cantităţii de lichid amniotic (oligo/hidramnios);
    5. antecedente de deces fetal ante/neonatal sau de făt malformat;
    6. anomalii de dezvoltare a fătului;
    7. retard de creştere intrauterină a fătului (sub 10 percentile).
    Pentru testarea prin secvenţiere ADN fetal liber din sângele matern (NGS) se aplică criteriile din protocolul Fetal Medicine Foundation 2018.
    1.1. testare genetică: extracţie ADN, PCR, Real-Time PCR, Array-CGH, secvenţiere ADN, la recomandarea medicilor de specialitatea genetică medicală;
    1.2. afecţiuni genetice prin anamneză şi examen clinic;
    2. persoanele din cadrul cuplurilor care decid să aibă un copil, dacă provin din familiile bolnavilor cunoscuţi cu diagnostic clinic de boală genetică, neconfirmată prin teste genetice, cu risc de transmitere la descendenţi: testare genetică, la recomandarea medicilor de specialitatea genetică medicală;
    3. bolnavi cu istoric familial de boală genetică sau cu semne clinice sugestive pentru boală genetică: testare genetică, la recomandarea medicilor de specialitatea genetică medicală. Testarea genetică la copiii cu afecţiuni neuropsihice cronice la care se suspicionează o cauză genetică prin asocierea de aspecte dismorfice, malformaţii şi prin excluderea altor cauze medicale (traumatisme, infecţii, boli cerebrovasculare) se realizează la recomandarea medicului de specialitatea neurologie pediatrică sau psihiatrie infantilă sau genetică medicală.
    C. Indicatori de evaluare:
    1. indicatori fizici:
    1.1. număr de beneficiari de testare citogenetică pentru diagnostic pentru diagnostic postnatal (sângele periferic): 500;
    1.2. număr de beneficiari de testare FISH pentru diagnostic postnatal: 250;
    1.3. număr de beneficiari la care s-au efectuat teste de extracţie ADN: 1.000;
    1.4. număr de beneficiari de testare genetică moleculară prenatală (PCR, Real-Time PCR, Array-CGH, secvenţiere ADN): 200;
    1.5. număr de beneficiari de testare secvenţiere ADN fetal liber din sângele matern (NGS): 10;
    1.6. număr de beneficiari de testare genetică moleculară postnatală ( PCR, Real-Time PCR, MLPA, QF-PCR, Array-CGH, secvenţiere,): 1.000;
    2. indicatori de eficienţă:
    2.1. cost mediu estimat/beneficiar de testare citogenetică pentru diagnostic postnatal (sângele periferic): 300 lei;
    2.2. cost mediu estimat/beneficiar de testare FISH postnatal: 800 lei;
    2.3. cost mediu estimat/beneficiar la care s-au efectuat teste de extracţie ADN: 100 lei;
    2.4. cost mediu estimat/beneficiar de testare genetică moleculară prenatală (PCR, Real-Time PCR, Array-CGH, secvenţiere ADN): 1.000 lei;
    2.5. cost mediu estimat/beneficiar de testare secvenţiere ADN fetal liber din sângele matern (NGS): 2.000 lei;
    2.6. cost mediu estimat/beneficiar de testare genetică moleculară postnatală (PCR, Real-Time PCR, MLPA, QF-PCR, Array-CGH, secvenţiere): 1.000;
    3. indicatori de rezultat:
    3.1. rata de detecţie a subiecţilor cu boli genetice diagnosticate prenatal: 1%;
    3.2. rata de detecţie a subiecţilor cu boli genetice diagnosticate postnatal: 5%.
    D. Natura cheltuielilor eligibile:
    1. reactivi specifici;
    2. materiale de laborator;
    3. piese de schimb şi consumabile pentru echipamentele medicale de laborator;
    4. prestări de servicii pentru:
    4.1. întreţinerea şi exploatarea echipamentelor medicale de laborator;
    4.2. transportul probelor biologice.
    E. Criterii de selecţie a unităţilor de specialitate care implementează intervenţia:
    În lista unităţilor de specialitate care implementează intervenţia sunt incluse spitalele care îndeplinesc criteriile prevăzute în Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.358/2014 privind înfiinţarea reţelei de genetică medicală referitoare la structura organizatorică, dotarea minimală pentru laboratorul de genetică şi la încadrarea cu personal medical.
    F. Unităţi de specialitate care implementează intervenţia:
    1. Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului «Alessandrescu-Rusescu»;
    2. Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca;
    3. Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii «Sfânta Maria» Iaşi;
    4. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova;
    5. Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii «Louis Ţurcanu» Timişoara;
    6. Spitalul Clinic Municipal «Dr. Gavril Curteanu» Oradea;
    7. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca;
    8. Spitalul Judeţean de Urgenţă Ilfov;
    9. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş;
    10. Spitalul Clinic Judeţean Mureş;
    11. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa;
    12. Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie «Cuza Vodă» Iaşi;
    13. Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara;
    14. Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie «Filantropia» Bucureşti."



    ART. II
    Anexa face parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. III
    Direcţiile de specialitate din Ministerul Sănătăţii, direcţiile de sănătate publică, furnizorii de servicii medicale, publici sau privaţi, precum şi instituţiile publice care derulează programe naţionale de sănătate publică vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

    ART. IV
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    p. Ministrul sănătăţii,
                    Dan Octavian Alexandrescu,
                    secretar de stat

    Bucureşti, 21 septembrie 2018.
    Nr. 1.230.
    ANEXA 1

    (Anexa nr. 1 la normele tehnice)
    1. Bugetul alocat programelor naţionale de sănătate publică aprobate pentru anul 2017

┌────────────────────────────────────────────────┐
│- mii lei - │
├───────────────────────┬───────┬────────┬───────┤
│Programele naţionale de│Buget │Venituri│Total │
│sănătate publică │de stat│proprii │ │
├───────────────────────┼───────┼────────┼───────┤
│I. Programul naţional │ │ │ │
│de boli transmisibile, │300.000│320.084 │620.084│
│din care: │ │ │ │
├───────────────────────┼───────┼────────┼───────┤
│Programul naţional de │162.411│123.765 │286.176│
│vaccinare │ │ │ │
├───────────────────────┼───────┼────────┼───────┤
│Programul naţional de │ │ │ │
│supraveghere şi control│ │ │ │
│al bolilor │0 │2.073 │2.073 │
│transmisibile │ │ │ │
│prioritare │ │ │ │
├───────────────────────┼───────┼────────┼───────┤
│Programul naţional de │ │ │ │
│supraveghere şi control│137.373│170.784 │308.157│
│al infecţiei HIV │ │ │ │
├───────────────────────┼───────┼────────┼───────┤
│Programul naţional de │ │ │ │
│supraveghere şi control│216 │19.659 │19.875 │
│al tuberculozei │ │ │ │
├───────────────────────┼───────┼────────┼───────┤
│Programul naţional de │ │ │ │
│supraveghere şi control│ │ │ │
│al infecţiilor │ │ │ │
│nosocomiale şi │0 │3.803 │3.803 │
│monitorizarea │ │ │ │
│utilizării │ │ │ │
│antibioticelor şi a │ │ │ │
│antibiotico-rezistenţei│ │ │ │
├───────────────────────┼───────┼────────┼───────┤
│II. Programul naţional │ │ │ │
│de monitorizare a │ │ │ │
│factorilor determinanţi│0 │1.561 │1.561 │
│din mediul de viaţă şi │ │ │ │
│muncă │ │ │ │
├───────────────────────┼───────┼────────┼───────┤
│III. Programul naţional│ │ │ │
│de securitate │46.050 │62.892 │108.942│
│transfuzională │ │ │ │
├───────────────────────┼───────┼────────┼───────┤
│IV. Programele │ │ │ │
│naţionale de boli │6.385 │78.500 │84.885 │
│netransmisibile, din │ │ │ │
│care: │ │ │ │
├───────────────────────┼───────┼────────┼───────┤
│Programul naţional de │ │ │ │
│depistare precoce │0 │4.612 │4.612 │
│activă a cancerului de │ │ │ │
│col uterin │ │ │ │
├───────────────────────┼───────┼────────┼───────┤
│Programul naţional de │ │ │ │
│sănătate mintală şi │0 │1.811 │1.811 │
│profilaxie în patologia│ │ │ │
│psihiatrică │ │ │ │
├───────────────────────┼───────┼────────┼───────┤
│Programul naţional de │ │ │ │
│transplant de organe, │1.752 │52.959 │54.711 │
│ţesuturi şi celule de │ │ │ │
│origine umană │ │ │ │
├───────────────────────┼───────┼────────┼───────┤
│Subprogramul de │ │ │ │
│transplant de celule │4.633 │12.752 │17.385 │
│stem hematopoietice │ │ │ │
│periferice şi centrale │ │ │ │
├───────────────────────┼───────┼────────┼───────┤
│Subprogramul de │ │ │ │
│fertilizare in vitro şi│0 │4.732 │4.732 │
│embriotransfer │ │ │ │
├───────────────────────┼───────┼────────┼───────┤
│Programul naţional de │0 │659 │659 │
│boli endocrine │ │ │ │
├───────────────────────┼───────┼────────┼───────┤
│Programul naţional de │ │ │ │
│tratament pentru boli │0 │700 │700 │
│rare │ │ │ │
├───────────────────────┼───────┼────────┼───────┤
│Programul naţional de │ │ │ │
│management al │0 │275 │275 │
│registrelor naţionale │ │ │ │
├───────────────────────┼───────┼────────┼───────┤
│V. Programul naţional │ │ │ │
│de evaluare şi │ │ │ │
│promovare a sănătăţii │21 │1.391 │1.412 │
│şi educaţie pentru │ │ │ │
│sănătate │ │ │ │
├───────────────────────┼───────┼────────┼───────┤
│VI. Programul naţional │ │ │ │
│de sănătate a femeii şi│4.506 │15.410 │19.916 │
│copilului │ │ │ │
├───────────────────────┼───────┼────────┼───────┤
│Total buget programe │ │ │ │
│naţionale de sănătate │356.962│479.838 │836.800│
│publică 2017 │ │ │ │
├───────────────────────┼───────┼────────┼───────┤
│MS - acţiuni │0 │10 │10 │
│centralizate │ │ │ │
├───────────────────────┼───────┼────────┼───────┤
│TOTAL BUGET │356.962│479.848 │836.810│
└───────────────────────┴───────┴────────┴───────┘


    2. Bugetul alocat programelor naţionale de sănătate publică aprobate pentru anul 2018

┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│- mii lei - │
├───────────────────────┬───────────────────┬───────────────────┬───────────────────┤
│Programele naţionale │Buget de stat │Venituri proprii │Total │
│de sănătate publică │ │ │ │
├───────────────────────┼──────────┬────────┼──────────┬────────┼──────────┬────────┤
│ │Credite de│Credite │Credite de│Credite │Credite de│Credite │
│ │angajament│bugetare│angajament│bugetare│angajament│bugetare│
├───────────────────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┤
│I. Programul naţional │ │ │ │ │ │ │
│de boli transmisibile, │264.152 │264.152 │253.244 │253.244 │517.396 │517.396 │
│din care: │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┤
│Programul naţional de │150.421 │150.421 │62.533 │62.533 │212.954 │212.954 │
│vaccinare │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┤
│Programul naţional de │ │ │ │ │ │ │
│supraveghere şi control│ │ │ │ │ │ │
│al bolilor │0 │0 │2.756 │2.756 │2.756 │2.756 │
│transmisibile │ │ │ │ │ │ │
│prioritare │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┤
│Programul naţional de │ │ │ │ │ │ │
│supraveghere şi control│113.731 │113.731 │162.135 │162.135 │275.866 │275.866 │
│al infecţiei HIV │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┤
│Programul naţional de │ │ │ │ │ │ │
│supraveghere şi control│0 │0 │24.650 │24.650 │24.650 │24.650 │
│al tuberculozei │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┤
│Programul naţional de │ │ │ │ │ │ │
│supraveghere şi control│ │ │ │ │ │ │
│al infecţiilor │ │ │ │ │ │ │
│nosocomiale şi │0 │0 │1.170 │1.170 │1.170 │1.170 │
│monitorizarea │ │ │ │ │ │ │
│utilizării │ │ │ │ │ │ │
│antibioticelor şi a │ │ │ │ │ │ │
│antibiotico-rezistenţei│ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┤
│II. Programul naţional │ │ │ │ │ │ │
│de monitorizare a │ │ │ │ │ │ │
│factorilor determinanţi│0 │0 │1.708 │1.708 │1.708 │1.708 │
│din mediul de viaţă şi │ │ │ │ │ │ │
│muncă │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┤
│III. Programul naţional│ │ │ │ │ │ │
│de securitate │30.000 │30.000 │55.844 │55.844 │85.844 │85.844 │
│transfuzională │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┤
│IV. Programele │ │ │ │ │ │ │
│naţionale de boli │6.290 │6.290 │82.903 │82.903 │89.193 │89.193 │
│netransmisibile, din │ │ │ │ │ │ │
│care: │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┤
│Programul naţional de │ │ │ │ │ │ │
│depistare precoce │0 │0 │8.103 │8.103 │8.103 │8.103 │
│activă a cancerului de │ │ │ │ │ │ │
│col uterin │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┤
│Programul naţional de │ │ │ │ │ │ │
│sănătate mintală şi │0 │0 │1.861 │1.861 │1.861 │1.861 │
│profilaxie în patologia│ │ │ │ │ │ │
│psihiatrică │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┤
│Programul naţional de │ │ │ │ │ │ │
│transplant de organe, │1.257 │1.257 │53.811 │53.811 │55.068 │55.068 │
│ţesuturi şi celule de │ │ │ │ │ │ │
│origine umană │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┤
│Subprogramul de │ │ │ │ │ │ │
│transplant de celule │5.033 │5.033 │12.784 │12.784 │17.817 │17.817 │
│stem hematopoietice │ │ │ │ │ │ │
│periferice şi centrale │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┤
│Subprogramul de │ │ │ │ │ │ │
│fertilizare in vitro şi│0 │0 │4.734 │4.734 │4.734 │4.734 │
│embriotransfer │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┤
│Programul naţional de │0 │0 │637 │637 │637 │637 │
│boli endocrine │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┤
│Programul naţional de │ │ │ │ │ │ │
│tratament pentru boli │0 │0 │700 │700 │700 │700 │
│rare │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┤
│Programul naţional de │ │ │ │ │ │ │
│management al │0 │0 │273 │273 │273 │273 │
│registrelor naţionale │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┤
│V. Programul naţional │ │ │ │ │ │ │
│de evaluare şi │ │ │ │ │ │ │
│promovare a sănătăţii │0 │0 │1.435 │1.435 │1.435 │1.435 │
│şi educaţie pentru │ │ │ │ │ │ │
│sănătate │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┤
│VI. Programul naţional │ │ │ │ │ │ │
│de sănătate a femeii şi│5.447 │5.447 │16.113 │16.113 │21.560 │21.560 │
│copilului │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┼────────┤
│Total buget programe │ │ │ │ │ │ │
│naţionale de sănătate │305.889 │305.889 │411.247 │411.247 │717.136 │717.136 │
│publică 2018 │ │ │ │ │ │ │
└───────────────────────┴──────────┴────────┴──────────┴────────┴──────────┴────────┘



    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016