Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.224 din 16 septembrie 2010  privind aprobarea normativelor de personal pentru asistenta medicala spitaliceasca, precum si pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului sanatatii publice nr. 1.778/2006  privind aprobarea normativelor de personal    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.224 din 16 septembrie 2010 privind aprobarea normativelor de personal pentru asistenta medicala spitaliceasca, precum si pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului sanatatii publice nr. 1.778/2006 privind aprobarea normativelor de personal

EMITENT: MINISTERUL SANATATII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 658 din 23 septembrie 2010
ORDIN nr. 1.224 din 16 septembrie 2010
privind aprobarea normativelor de personal pentru asistenţa medicalã spitaliceascã, precum şi pentru modificarea şi completarea <>Ordinului ministrului sãnãtãţii publice nr. 1.778/2006 privind aprobarea normativelor de personal
EMITENT: MINISTERUL SÃNÃTÃŢII
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 658 din 23 septembrie 2010

Având în vedere prevederile:
- <>Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- <>art. 4 alin. (1) pct. 39 din Hotãrârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- <>art. 13 lit. a) din Normele metodologice de aplicare a <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 162/2008 privind transferul ansamblului de atribuţii şi competenţe exercitate de Ministerul Sãnãtãţii cãtre autoritãţile administraţiei publice locale, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 56/2009 , cu modificãrile ulterioare,
luând în considerare Referatul de aprobare al Direcţiei organizare şi politici salariale nr. Cs.A. 9.806 din 16 septembrie 2010,
în temeiul <>art. 7 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 144/2010 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul sãnãtãţii emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Normativele de personal pentru asistenţa medicalã spitaliceascã pe categorii de personal şi tipuri de activitãţi sunt prevãzute în anexele nr. 1-11, care fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Normarea personalului din secţiile şi compartimentele cu paturi de anestezie şi terapie intensivã şi de terapie intensivã se realizeazã conform prevederilor <>Ordinului ministrului sãnãtãţii, interimar, nr. 1.500/2009 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a secţiilor şi compartimentelor de anestezie şi terapie intensivã din unitãţile sanitare, cu completãrile ulterioare.
ART. 3
Normarea personalului medico-sanitar din activitatea de prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale din unitãţile sanitare este prevãzutã în anexa nr. I la <>Ordinul ministrului sãnãtãţii publice nr. 916/2006 privind aprobarea Normelor de supraveghere, prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale în unitãţile sanitare.
ART. 4
Normarea personalului din centrele de sãnãtate mintalã se face potrivit prevederilor <>Ordinului ministrului sãnãtãţii nr. 375/2006 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea centrelor de sãnãtate mintalã.
ART. 5
Normarea personalului din structurile de primire urgenţã - UPU-SMURD, UPU şi CPU - se face potrivit prevederilor <>Ordinului ministrului sãnãtãţii publice nr. 1.706/2007 privind conducerea şi organizarea unitãţilor şi compartimentelor de primire a urgenţelor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 6
(1) Numãrul de posturi, pe categorii de personal, între limita minimã şi maximã, se stabileşte de managerul fiecãrei unitãţi sanitare cu personalitate juridicã, potrivit structurilor medicale aprobate, cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate ca limitã maximã prin bugetul anual de venituri şi cheltuieli.
(2) Numãrul de posturi prevãzut la alin. (1) determinat potrivit normativului de personal la limita minimã poate fi majorat la propunerea motivatã a direcţiei de sãnãtate publicã sau a unitãţilor sanitare, în funcţie de subordonare, cu aprobarea Ministerului Sãnãtãţii, respectiv la propunerea motivatã a unitãţilor sanitare, cu aprobarea Primãriei Municipiului Bucureşti/autoritãţilor administraţiei publice locale, pentru spitalele din reţeaua autoritãţilor administraţiei publice locale, în condiţiile legii, şi cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate ca limitã maximã în bugetul anual de venituri şi cheltuieli al fiecãrei unitãţi sanitare publice.
ART. 7
(1) Numãrul de posturi determinat potrivit cap. I din anexa nr. 9 poate fi majorat cu 15% pentru spitalele care au 800 de paturi şi peste.
(2) Pentru spitalele care au mai puţin de 51 de paturi, normativul de personal prevãzut în anexa nr. 9 pct. 1 este diminuat cu 30%.
(3) Competenţa de majorare a numãrului de posturi potrivit prevederilor alin. (1) revine managerului cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate ca limitã maximã în bugetul anual de venituri şi cheltuieli al fiecãrei unitãţi sanitare publice.
(4) Repartizarea numãrului de posturi pe compartimentele funcţionale potrivit prevederilor alin. (2) este de competenţa managerului.
(5) La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar-sanitar excedentar poate fi redistribuit potrivit competenţei profesionale în cadrul altor structuri din cadrul unitãţii sanitare unde încadrarea cu personal este sub limita medie a normativului.
ART. 8
Un procent de 10% din numãrul de posturi stabilit potrivit normativului, pe tipuri de unitãţi sanitare, potrivit cap. I din anexa nr. 9, poate fi redistribuit de managerul unitãţii, pe compartimente funcţionale, în funcţie de particularitãţile existente în organizarea şi funcţionarea unitãţii sanitare publice.
ART. 9
În funcţie de cheltuielile de personal prevãzute în bugetul anual de venituri şi cheltuieli, prin excepţie de la prevederile art. 6 alin. (1) şi de la numãrul de posturi stabilit potrivit cap. I din anexa nr. 9, unitãţile sanitare publice pot utiliza un numãr mai mic de posturi, pe perioade determinate, cu acordul organizaţiilor sindicale reprezentative la nivel de unitate, afiliate federaţiilor sindicale semnatare ale contractului colectiv de muncã la nivel de ramurã sanitarã.
ART. 10
Ordonatorul de credite al unitãţii sanitare publice are obligaţia ca la ocuparea posturilor sã se încadreze în cheltuielile de personal aprobate în bugetul anual de venituri şi cheltuieli.
ART. 11
<>Ordinul ministrului sãnãtãţii publice nr. 1.778/2006 privind aprobarea normativelor de personal, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 57 din 24 ianuarie 2007, cu modificãrile ulterioare, se modificã dupã cum urmeazã:
1. Anexele nr. 1-7 se abrogã.
2. Anexele nr. 9, 16 şi 17 se modificã şi se înlocuiesc cu anexele nr. 12-14.
ART. 12
Orice alte dispoziţii contrare se abrogã.
ART. 13
Direcţiile de specialitate din cadrul Ministerului Sãnãtãţii, direcţiile de sãnãtate publicã, Primãria Municipiului Bucureşti/autoritãţile administraţiei publice locale, unitãţile sanitare publice cu personalitate juridicã din reţeaua Ministerului Sãnãtãţii şi din reţeaua autoritãţilor administraţiei publice locale vor duce la îndeplinire dispoziţiile prezentului ordin.
ART. 14
Prezentul ordin va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul sãnãtãţii,
Cseke Attila

Bucureşti, 16 septembrie 2010.
Nr. 1.224.


ANEXA 1

NORMATIVE DE PERSONAL
pentru asistenţa medicalã spitaliceascã

A. Medici şi personal sanitar mediu





┌───┬──────────────────────────────────────────────────────┬────────────────────────┬────────┬─────────┐
│Nr.│ │ │ │Personal │
│crt│ Tipul de activitate medicalã │Criteriul de normare │Medici │sanitar │
│ │ │ │ │mediu şi │
│ │ │ │ │asistenţi│
│ │ │ │ │medicali │
│ │ │ │ │cu studii│
│ │ │ │ │superi- │
│ │ │ │ │oare │
├───┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┼────────┼─────────┤
│ 1.│Asistenţã la paturi │numãr de paturi/1 post │ 5-15 │ 8-12 │
│ │ │ │ │(pe turã)│
├───┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┼────────┼─────────┤
│ 2.│Posturi fixe generale*1) │numãr de paturi/post │ 15-30 │ 9-22 │
│ │ │ │ │(pe turã)│
├───┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┼────────┼─────────┤
│ 3.│Secţii sau compartimente pentru transplant de organe │numãr de paturi/1 post │ 3-5 │ 1-3 │
│ │ │ │ │(pe turã)│
├───┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┼────────┼─────────┤
│ 4.│Secţii şi compartimente de neurochirurgie, chirurgie │numãr de paturi/1 post │ 4-6 │ 2-4 │
│ │cardiacã şi a vaselor mari, chirurgie vascularã, │ │ │(pe turã)│
│ │cardiologie intervenţionalã, chirurgie cardiovascularã│ │ │ │
├───┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┼────────┼─────────┤
│ 5.│Secţii şi compartimente de chirurgie plasticã - │numãr de paturi/1 post │ 3-5 │ 1-3 │
│ │microchirurgie reconstructivã, arşi, neonatologie, │ │ │(pe turã)│
│ │toxicologie clinicã │ │ │ │
├───┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┼────────┼─────────┤
│ 6.│Compartimente de urmãrire postoperatorii, de terapie │numãr de paturi/1 post │ 3-5 │ 2-4 │
│ │intensivã, terapie acutã │ │ │(pe turã)│
├───┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┼────────┼─────────┤
│ 7.│Secţii şi compartimente de neurologie, de recuperare │numãr de paturi/1 post │ 10-12 │ 4-8 │
│ │neurologicã, neuropsihomotorie neuromotorie şi │ │ │(pe turã)│
│ │neuromuscularã, îngrijiri paliative │ │ │ │
├───┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┼────────┼─────────┤
│ 8.│Activitãţi medicale de înaltã performanţã: │ │ │ │
│ │a) culturi de ţesuturi │numãr de posturi/unitate│ - │ 2 │
│ │b) geneticã medicalã │numãr de posturi/unitate│ 1 │ 3 │
│ │c) imunologie şi alergologie │numãr de posturi/unitate│ 1 │ 3 │
│ │d) enzimologie │numãr de posturi/unitate│ - │ 3 │
│ │e) endoscopie exploratorie │numãr de posturi/unitate│ 1 │ 3 │
│ │f) angiografie şi cateterism cardiac │numãr de posturi/unitate│ 2 │ 4 │
│ │g) explorãri funcţionale în specialitãţile: │numãr de posturi/unitate│ - │ 4 │
│ │cofochirurgie, chirurgie cardiovascularã, toraco- │ │ │ │
│ │pulmonarã, urologie, neurochirurgie │ │ │ │
│ │h) medicinã nuclearã (radioizotopi) │numãr de posturi/aparat/│ │ │
│ │ │ turã │ 1 │ 2 │
│ │i) terapie prin hiperbarism │numãr de posturi/unitate│ - │ 4 │
│ │j) operaţii endoscopice │numãr de posturi/unitate│ - │ 3 │
│ │k) terapie cu energii înalte │numãr de posturi/aparat/│ │ │
│ │ │ turã │ 1 │ 3 │
│ │l) medicinã experimentalã │numãr de posturi/unitate│ - │ 3 │
├───┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┼────────┼─────────┤
│ 9.│Serviciu de anatomie patologicã*2) │numãr de paturi/1 post │ 100-200│ 50-100 │
├───┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┼────────┼─────────┤
󧓒.│Aparaturã de laborator de înaltã performanţã: │ │ │ │
│ │tomograf, angiograf, PET, RMN etc. │numãr de posturi/aparat │ 1/turã │ 1/turã │
├───┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┼────────┼─────────┤
󧓓.│Unitãţi sanitare fãrã personalitate juridicã ce │ │ │ │
│ │funcţioneazã în structura spitalelor şi acordã │ │ │ │
│ │servicii medicale de specialitate ambulatorie: │ │ │ │
│ │a) dispensare TBC │numãr de locuitori/post │ 50.000 │ 25.000 │
│ │b) cabinet de stomatologie urgenţã │numãr de posturi/cabinet│ 1/turã │ 1/turã │
└───┴──────────────────────────────────────────────────────┴────────────────────────┴────────┴─────────┘



B. Alt personal




┌───┬──────────────────────────────────────────────────────┬────────────────────────┬────────┬─────────┐
│Nr.│ │ │Alt │Personal │
│crt│ Tipul de activitate medicalã │Criteriul de normare │personal│sanitar │
│ │ │ │superior│mediu şi │
│ │ │ │ │asistenţi│
│ │ │ │ │medicali │
│ │ │ │ │cu studii│
│ │ │ │ │superi- │
│ │ │ │ │oare │
├───┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┼────────┼─────────┤
│ 1.│Chimist, biolog, biochimist, farmacist │numãr de paturi/1 post │ 40-50 │ 20-30 │
├───┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┼────────┼─────────┤
│ 2.│Psiholog, logoped, sociolog asistent social*6): │ │ │ │
│ │a) asistenţã la paturi │numãr de posturi/unitate│ 1 │ 1 │
│ │b) spitale de pediatrie │numãr de posturi/unitate│ │ │
│ │- pânã la 200 de paturi │ │ 1 │ 1 │
│ │- peste 200 de paturi │ │ 2 │ 1 │
│ │c) secţii şi compartimente de bolnavi psihici, de │ │ │ │
│ │neurochirurgie, de neuropsihiatrie infantilã şi de │ │ │ │
│ │oncologie │numãr de paturi/1 post │ 70-90 │ - │
│ │d) chirurgie maxilo-facialã şi chirurgie funcţionalã │ │ │ │
│ │ORL │numãr de paturi/1 post │ 40-60 │ - │
│ │e) secţii sau compartimente de nou-nãscuţi, pediatrie,│numãr de posturi/secţie,│ │ │
│ │obstetricã ginecologie │ compartiment │ 1 │ - │
├───┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┼────────┼─────────┤
│ 3.│Asistent social din secţii sau compartimente de │numãr de posturi │ │ │
│ │nou-nãscuţi, pediatrie, obstetricã-ginecologie │secţie/compartiment │ - │ 1 │
│ │îngrijiri paliative*6) │ │ │ │
├───┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┼────────┼─────────┤
│ 4.│Profesori de culturã fizicã medicalã; │numãr de posturi/salã │ │ │
│ │fiziokinetoterapeut; kinetoterapeut │de kinetoterapie*3) │ 1/turã │ - │
├───┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┼────────┼─────────┤
│ 5.│Fizician, fizician medical: │ │ │ │
│ │a) medicinã nuclearã (radioizotopi) │numãr de posturi/unitate│ │ │
│ │ │ de lucru │ 1 │ - │
│ │b) terapii cu energii înalte │numãr deposturi/unitate │ │ │
│ │ │ de lucru │ 1 │ - │
│ │c) betatron │numãr de posturi unitate│ │ │
│ │ │ de lucru │ 1 │ - │
├───┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┼────────┼─────────┤
│ 6.│Farmacist*4): │ │ │ │
│ │- farmacia cu circuit închis │numãr de paturi/1 post │ 110-170│ 40-60 │
└───┴──────────────────────────────────────────────────────┴────────────────────────┴────────┴─────────┘



C. Personal auxiliar sanitar




┌───┬────────────────────────────────────────────────────────┬────────────────────────┬────────────────┐
│Nr.│ │ │Personal │
│crt│ Tipul de activitate medicalã │Criteriul de normare │auxiliar │
├───┼────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┼────────────────┤
│ I.│Infirmiere: │ │ │
│ │a) pentru asistenţa la paturi │numãr de paturi/1 post │ 20-25 (pe turã)│
│ │b) secţii şi compartimente de neurochirurgie, chirurgie │ │ │
│ │cardiacã şi a vaselor mari, chirurgie vascularã, │ │ │
│ │chirurgie plasticã microchirurgie reconstructivã, │ │ │
│ │toxicologie clinicã, chirurgie cardiovascularã │numãr de paturi/1 post │ 6-10 (pe turã)│
│ │c) secţii şi compartimente de transplant de organe, │ │ │
│ │arşi, cardiologie intervenţionalã, terapie intensivã │numãr de paturi/1 post │ 2-6 (pe turã)│
│ │d) secţii şi compartimente de neurologie, de recuperare │ │ │
│ │pediatricã, neurologicã, neuropsihomotorie, neuromotorie│ │ │
│ │neuromuscularã, recuperare, medicinã fizicã şi │ │ │
│ │balneologie, îngrijiri paliative, terapie acutã, │ │ │
│ │compartimente de îngrijire postoperatorie │numãr de paturi/1 post │ 4-8 (pe turã)│
│ │e) sãli de operaţie │numãr de posturi/salã │ 1 (pe turã)│
├───┼────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┼────────────────┤
│II.│Spãlãtorese │Kg lunar/1 post │ 600-800 │
├───┼────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┼────────────────┤
│III│Îngrijitori: │ │ │
│ │a) pentru curãţenie │numãr de m²/1 post │ 250-300 │
│ │b) farmacii │numãr de │ │
│ │ │posturi/farmacie │ 1 │
├───┼────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┼────────────────┤
│IV.│Brancardieri*5) │numãr de paturi/1 post │ 40-60 (pe turã)│
├───┼────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┼────────────────┤
│ V.│Garderobier │numãr de │ │
│ │ │posturi/garderobã │ │
│ │- unitãţi sanitare pânã la 400 de paturi │ │ 1/turã │
│ │- unitãţi sanitare peste 400 de paturi │ │ 2/turã │
└───┴────────────────────────────────────────────────────────┴────────────────────────┴────────────────┘


---------
*1) La posturi fixe generale se includ urmãtoarele activitãţi şi locuri de muncã: laboratorul de radiologie şi imagisticã medicalã, laboratorul clinic, explorãri funcţionale, sãlile de operaţie, sãlile de naşteri, sterilizarea, dietetica, compartimentul de evaluare şi statisticã medicalã, camera de gardã - cabinete medicale interdisciplinare, tehnicienii de aparaturã medicalã, activitatea de bioinginerie medicalã desfãşuratã de bioingineri medicali etc.
*2) În unitãţile sanitare cu mai puţin de 100 de paturi se normeazã câte un post de medic şi câte un post de asistent medical pe unitate.
*3) Spaţiul aferent unei sãli de kinetoterapie este de cel puţin 8 m².
*4) În unitãţile sanitare cu mai puţin de 110 paturi se normeazã un post de farmacist pe unitate.
*5) Se normeazã pe unitate, iar utilizarea se face în raport de necesitãţi.
*6) Funcţia de asistent social se normeazã pentru tipurile de spitale din prezenta anexã care au în structurã secţii sau compartimente de nou-nãscuţi şi/sau pediatrie cu respectarea ordinului ministrului sãnãtãţii pentru eficientizarea activitãţii de asistenţã socialã desfãşuratã în cadrul unitãţilor sanitare care au în structurã secţii de nou-nãscuţi şi/sau de pediatrie.
Pentru cabinetele medicale din ambulatoriul integrat care au corespondent în secţiile şi compartimentele cu paturi, la normarea medicilor stabilitã conform prezentei anexe se adaugã normarea pentru cabinetele din ambulatoriu corespunzãtor modului de organizare a activitãţii, turã sau turã-contraturã.
Pentru compartimentul de evaluare şi statisticã sanitarã, normarea posturilor se face la posturi fixe generale, iar încadrarea va fi corespunzãtoare categoriilor de personal care îşi desfãşoarã activitatea în aceastã structurã.


ANEXA 2


NORMATIVE DE PERSONAL
în unitãţile de epurare extrarenalã



┌────┬──────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────┐
│Nr. │ Tipul unitãţii │Numãrul de posturi│
│crt.│ Categoria de personal │ de personal │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────┤
│ I. │Staţiile de dializã cu pânã la 8 aparate │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────┤
│ 1. │Medic nefrolog*1) 𗈕 post/turã │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│ 2. │Psiholog 𗈕 post/staţie │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│ 3. │Asistent medical 𗈕 post/aparat/turã│
├────┼──────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│ 4. │Infirmierã 𗈖 posturi/turã │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│ 5. │Îngrijitoare 𗈕 post/turã │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│ 6. │Subinginer sau tehnician 𗈕 post/turã │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│ 7. │Laborant sau tehnician pentru determinãri │ │
│ │fizico-chimice 𗈕 post/turã │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│ 8. │Asistent de farmacie (sau laborant, operator/tehnician│ │
│ │chimist) 𗈕 post/turã │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│ 9. │Statistician medical (pentru staţiile cu mai mult │ │
│ │de 30 de bolnavi trataţi) 𗈕 post/staţie │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────┤
│ II.│Centrul de dializã cu peste 8 aparate │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────┤
│ 1. │ Medic nefrolog*1) 𗈕 post/ │
│ │ 𗈙 aparate*2) │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│ 2. │Medic anestezie şi terapie intensivã 𗈕 post/centru │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│ 3. │Medic chirurgie vascularã 𗈕 post/centru │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│ 4. │Psiholog 𗈕 post/centru │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│ 5. │Asistent medical 𗈕 post/2 aparate/ │
│ │ │turã │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│ 6. │Asistent dietetician 𗈕 post/centru │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│ 7. │Infirmierã 𗈕 post/9 aparate/ │
│ │ │turã │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│ 8. │Îngrijitoare 𗈕 post/9 aparate/ │
│ │ │turã │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│ 9. │Inginer aparaturã medicalã sau subinginer*3) 𗈕 post/centru │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
󧓒. │Tehnician aparaturã medicalã 𗈕 post/10 aparate/│
│ │ │turã │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
󧓓. │Laborant sau tehnician pentru determinãri │ │
│ │fizico-chimice 𗈕 post/turã │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
󧓔. │Asistent de farmacie (sau laborant, operator/tehnician│ │
│ │chimist) 𗈕 post/turã │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
󧓕. │Statistician medical 𗈕 post/centru │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
󧓖. │Muncitor necalificat pentru transport, │ │
│ │încãrcare-descãrcare substanţe 𗈕 post/turã │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────┤
│III.│Compartimentul de dializã peritonealã │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────┤
│ 1. │Medic nefrolog (competenţã în dializã) 𗈕 post/ │
│ │ │compartiment │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│ 2. │Asistent medical 𗈕 post/10 pacienţi│
│ │ │trataţi prin │
│ │ │dializã │
│ │ │peritonealã │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│ 3. │Asistent medical 𗈕 post/ │
│ │ │compartiment/turã │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│ 4. │Infirmierã 𗈕 post/turã │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│ 5. │Îngrijitoare 𗈕 post/turã │
└────┴──────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────┘


----------
*1) Sau medic primar ori specialist medicinã internã, pediatrie, diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, anestezie şi terapie intensivã, cu competenţã în dializã.
*2) În cazul în care normarea posturilor de medici în raport cu numãrul de aparate nu asigurã toate turele, se normeazã câte un post de medic pentru fiecare turã.
*3) Cu diplomã de licenţã şi curs de formare profesionalã în domeniul aparaturii medicale.


ANEXA 3




NORMATIVE DE PERSONAL
pentru unitãţi, secţii şi compartimente de cronici

A. Medici şi personal sanitar mediu




┌───┬──────────────────────────────────────────────────────┬────────────────────────┬────────┬─────────┐
│Nr.│ │ │ │Personal │
│crt│ Tipul de activitate medicalã │Criteriul de normare │Medici │sanitar │
│ │ │ │ │mediu şi │
│ │ │ │ │asistenţi│
│ │ │ │ │medicali │
│ │ │ │ │cu studii│
│ │ │ │ │superi- │
│ │ │ │ │oare │
├───┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┼────────┼─────────┤
│ 1.│Unitãţi, secţii şi compartimente de cronici: │ │ │ │
│ │a) asistenţã la paturi │numãr de paturi/1 post │ 18-25 │ 12-20 │
│ │ │ │ │(pe turã)│
├───┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┼────────┼─────────┤
│ │b) posturi fixe generale*1) │numãr de posturi/unitate│ 2 │ - │
│ │ │numãr de paturi/1 post │ - │ 22*2) │
│ │ │ │ │(pe turã)│
└───┴──────────────────────────────────────────────────────┴────────────────────────┴────────┴─────────┘



B. Alt personal




┌───┬──────────────────────────────────────────────────────┬────────────────────────┬────────┬─────────┐
│Nr.│ │ │Alt │Personal │
│crt│ Tipul de activitate medicalã │Criteriul de normare │personal│sanitar │
│ │ │ │superior│mediu şi │
│ │ │ │ │asistenţi│
│ │ │ │ │medicali │
│ │ │ │ │cu studii│
│ │ │ │ │superi- │
│ │ │ │ │oare │
├───┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┼────────┼─────────┤
│ 1.│Chimist, biolog, biochimist, farmacist │numãr de posturi/unitate│ 1 │ 1 │
├───┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┼────────┼─────────┤
│ 2.│Psiholog, logoped, sociolog │numãr de posturi/unitate│ 1 │ - │
├───┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┼────────┼─────────┤
│ 3.│Profesori de culturã fizicã medicalã; │numãr de posturi/unitate𗈕/unita-│ │
│ │fiziokinetoterapeut; kinetoterapeut*3) │ │te/turã │ - │
├───┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┼────────┼─────────┤
│ 4.│Farmacist: │ │ │ │
│ │- farmacia cu circuit închis │numãr de posturi/unitate│ 1 │ 2 │
└───┴──────────────────────────────────────────────────────┴────────────────────────┴────────┴─────────┘



C. Personal auxiliar sanitar




┌───┬────────────────────────────────────────────────────────┬────────────────────────┬────────────────┐
│Nr.│ │ │Personal │
│crt│ Tipul de activitate medicalã │Criteriul de normare │auxiliar │
├───┼────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┼────────────────┤
│ I.│Infirmiere: │ │ │
│ │a) asistenţã la paturi │numãr de paturi/1 post │ 8-10 (pe turã)│
├───┼────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┼────────────────┤
│II.│Spãlãtorese │kg lunar/1 post │ 600-800 │
├───┼────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┼────────────────┤
│III│Îngrijitori │numãr de m²/1 post │ 200-300 │
├───┼────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┼────────────────┤
│IV.│Brancardieri │numãr de posturi/unitate│ 1/turã │
└───┴────────────────────────────────────────────────────────┴────────────────────────┴────────────────┘


-----------
*1) La posturi fixe generale se includ urmãtoarele activitãţi şi locuri de muncã: laboratorul de radiologie şi imagisticã medicalã, laboratorul clinic, sterilizarea, dietetica, compartimentul de evaluare şi statisticã medicalã, camera de gardã, tehnicienii de aparaturã medicalã, activitatea de bioinginerie medicalã desfãşuratã de bioingineri medicali etc.
*2) Un post se va încadra cu asistent social.
*3) Numai pentru unitãţile care au încadrat medic în specialitatea medicinã fizicã, balneologie şi recuperare medicalã.
Pentru cabinetele medicale din ambulatoriul integrat care au corespondent în secţiile şi compartimentele cu paturi, la normarea medicilor stabilitã conform prezentei anexe se adaugã normarea pentru cabinetele din ambulatoriu corespunzãtor modului de organizare a activitãţii, turã sau turã-contraturã.
Pentru compartimentul de evaluare şi statisticã sanitarã, normarea posturilor se face la posturi fixe generale, iar încadrarea va fi corespunzãtoare categoriilor de personal care îşi desfãşoarã activitatea în aceastã structurã.




ANEXA 4

NORMATIVE DE PERSONAL
pentru sanatorii şi preventorii

A. Medici şi personal sanitar mediu


┌────┬─────────────────────────┬─────────────────┬────────┬────────────────────┐
│Nr. │ Tipul de unitate │ Criteriul de │ Medici │ Personal sanitar │
│crt.│ sanitarã │ normare │ │ mediu şi asistenţi │
│ │ │ │ │ medicali cu studii │
│ │ │ │ │ superioare │
├────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼────────────────────┤
│ 1.│Sanatorii: │ │ │ │
│ │a) asistenţã la paturi │numãr de paturi/ │ 30-45 │ 20-30 │
│ │ │ /1 post │ │ (pe turã) │
│ │b) posturi fixe generale │numãr de paturi/ │ 60-70 │ 60-70 │
│ │ *1) │ /1 post │ │ (pe turã) │
├────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼────────────────────┤
│ 2.│Preventorii │numãr de paturi/ │ 70-100 │ 30-50 │
│ │ │ /1 post │ │ (pe turã) │
└────┴─────────────────────────┴─────────────────┴────────┴────────────────────┘



B. Alt personal


┌────┬─────────────────────────┬─────────────────┬────────┬────────────────────┐
│Nr. │ Tipul de activitate │ Criteriul de │ Alt │ Personal sanitar │
│crt.│ medicalã │ normare │personal│ mediu şi asistenţi │
│ │ │ │superior│ medicali cu studii │
│ │ │ │ │ superioare │
├────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼────────────────────┤
│ 1.│Chimist, biolog, │ │ │ │
│ │biochimist, farmacist: │ │ │ │
│ │- sanatorii │numãr de paturi/ │ 80-120 │ 80-120 │
│ │ │ /1 post │ │ │
├────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼────────────────────┤
│ 2.│Psiholog, logoped, │ │ │ │
│ │sociolog: │ │ │ │
│ │a) sanatorii │numãr de posturi/│ 1 │ - │
│ │ │ /unitate │ │ │
│ │b) preventorii │numãr de posturi/│ 1 │ - │
│ │ │ /unitate │ │ │
├────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼────────────────────┤
│ 3.│Profesori de culturã │ │ │ │
│ │fizicã medicalã; fizioki-│numãr de posturi/│ │ │
│ │netoterapeut; kinetote- │ salã de │ 1/turã │ │
│ │rapeut │kinetoterapie*2) │ │ │
├────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼────────────────────┤
│ 4.│Farmacist*3): │ │ │ │
│ │- farmacia cu circuit │numãr de paturi/ │ 80-150 │ 80-120 │
│ │închis │ /1 post │ │ │
└────┴─────────────────────────┴─────────────────┴────────┴────────────────────┘



C. Personal auxiliar sanitar


┌────┬────────────────────┬──────────────────────────────┬──────────────────┐
│Nr. │ Tipul de unitate │ │ │
│crt.│ sanitarã │ Criteriul de normare │ Numãr de posturi │
├────┼────────────────────┴──────────────────────────────┴──────────────────┤
│ I.│Infirmiere │
├────┼────────────────────┬──────────────────────────────┬──────────────────┤
│ 1.│Sanatorii: │ │ │
│ │- adulţi │ numãr de paturi/1 post │ 40-50 │
│ │ │ │ (pe turã) │
│ │- copii │ numãr de paturi/1 post │ 20-25 │
│ │ │ │ (pe turã) │
├────┼────────────────────┼──────────────────────────────┼──────────────────┤
│ 2.│Preventorii: │ │ │
│ │- adulţi │ numãr de paturi/1 post │ 45-50 │
│ │ │ │ (pe turã) │
│ │- copii │ numãr de paturi/1 post │ 25-35 │
│ │ │ │ (pe turã) │
├────┼────────────────────┼──────────────────────────────┼──────────────────┤
│ II.│Îngrijitoare │ numãr de m²/1 post │ 200-300 │
├────┼────────────────────┼──────────────────────────────┼──────────────────┤
│III.│Spãlãtorese │ kg lunar/1 post │ 600-800 │
└────┴────────────────────┴──────────────────────────────┴──────────────────┘



---------
*1) La posturi fixe generale se includ urmãtoarele activitãţi şi locuri de muncã: laboratorul de radiologie şi imagisticã medicalã, laboratorul clinic, sterilizarea, dietetica, compartimentul de evaluare şi statisticã medicalã, camera de gardã, tehnicienii de aparaturã medicalã, activitatea de bioinginerie desfãşuratã de bioingineri medicali etc.
*2) Spaţiul aferent unei sãli de kinetoterapie este de cel puţin 8 m².
*3) Pentru sanatoriile cu mai puţin de 80 de paturi se normeazã un post de farmacist şi un post de asistent medical profil farmacie pe unitate.
Pentru cabinetele medicale din ambulatoriul integrat care au corespondent în secţiile şi compartimentele cu paturi, la normarea medicilor stabilitã conform prezentei anexe se adaugã normarea pentru cabinetele din ambulatoriu corespunzãtor modului de organizare a activitãţii, turã sau turã-contraturã.
Pentru compartimentul de evaluare şi statisticã sanitarã, normarea posturilor se face la posturi fixe generale, iar încadrarea va fi corespunzãtoare categoriilor de personal care îşi desfãşoarã activitatea în aceastã structurã.


ANEXA 5

NORMATIVE DE PERSONAL
pentru servicii judeţene/cabinete de medicinã legalã


┌────┬──────────────────────┬──────────────────────────────┬──────────────────┐
│Nr. │ Categoria de │ │ │
│crt.│ personal │ Criteriul de normare │ Normativ │
├────┼──────────────────────┴──────────────────────────────┴──────────────────┤
│ I.│Serviciile judeţene de medicinã legalã │
├────┼──────────────────────┬──────────────────────────────┬──────────────────┤
│ 1.│Medici │ numãr de locuitori/1 post │ 1/75.000 │
├────┼──────────────────────┼──────────────────────────────┼──────────────────┤
│ 2.│Alt personal cu │ │ │
│ │pregãtire superioarã │ │ │
│ │de specialitate │ numãr de locuitori/1 post │ 1/100.000 │
├────┼──────────────────────┼──────────────────────────────┼──────────────────┤
│ 3.│Personal sanitar mediu│ │ │
│ │şi asistenţi medicali │ │ │
│ │cu studii superioare │ numãr de locuitori/1 post │ 1/50.000 │
├────┼──────────────────────┼──────────────────────────────┼──────────────────┤
│ 4.│Autopsieri │ numãr de locuitori/1 post │ 1/100.000 │
├────┼──────────────────────┼──────────────────────────────┼──────────────────┤
│ 5.│Brancardieri │ numãr de posturi/unitate │ 1 post/turã │
├────┼──────────────────────┴──────────────────────────────┴──────────────────┤
│ II.│Cabinete de medicinã legalã │
├────┼──────────────────────┬──────────────────────────────┬──────────────────┤
│ 1.│Medici │ numãr de posturi/cabinet │ 1 post/cabinet │
├────┼──────────────────────┼──────────────────────────────┼──────────────────┤
│ 2.│Personal sanitar mediu│ │ │
│ │şi asistenţi medicali │ │ │
│ │cu studii superioare │ numãr de posturi/cabinet │ 1 post/cabinet │
└────┴──────────────────────┴──────────────────────────────┴──────────────────┘



NOTE:
1. Normarea personalului auxiliar sanitar pentru activitatea de curãţenie: 1 post la 250-300 m².
2. În categoria "Alt personal cu pregãtire superioarã de specialitate" se includ farmacişti, chimişti, biochimişti, biologi, psihologi etc.
3. Pentru serviciile judeţene de medicinã legalã, normativul se calculeazã la populaţia judeţului.


ANEXA 6

NORMATIVE DE PERSONAL
pentru asistenţa medicalã de specialitate din ambulatoriu

Ambulatorii de specialitate
I. Medici şi personal sanitar mediu


┌────┬─────────────────────────┬─────────────────┬────────┬────────────────────┐
│Nr. │ Asistenţã medicalã de │ Criteriul de │ Medici │ Personal sanitar │
│crt.│ specialitate în │ normare │ │ mediu şi asistenţi │
│ │ ambulatoriu │ │ │ medicali cu studii │
│ │ │ │ │ superioare │
├────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼────────────────────┤
│ 1.│Cabinete medicale de │numãr de posturi/│ 1 post/│ │
│ │specialitate │ cabinet │cabinet/│ 1 post/cabinet/turã│
│ │ │ │ turã │ │
├────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼────────────────────┤
│ 2.│Cabinete medicale de │numãr de posturi/│ 1 post/│ │
│ │medicinã dentarã │ cabinet │cabinet/│ 1 post/cabinet/turã│
│ │ │ │ turã │ │
├────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼────────────────────┤
│ 3.│Laborator │numãr de posturi/│ 1 post/│ │
│ │ │laborator/turã │labora- │ 2 posturi/laborator│
│ │ │ │tor/turã│ /2 ture │
└────┴─────────────────────────┴─────────────────┴────────┴────────────────────┘



II. Alt personal


┌────┬─────────────────────────┬─────────────────┬────────┬────────────────────┐
│Nr. │ Asistenţã medicalã de │ Criteriul de │ Alt │ Personal sanitar │
│crt.│ specialitate în │ normare │personal│ mediu şi asistenţi │
│ │ ambulatoriu │ │superior│ medicali cu studii │
│ │ │ │ │ superioare │
├────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼────────────────────┤
│ 1.│Chimist, biolog, │numãr de posturi/│ 2 │ │
│ │biochimist, farmacist │ laborator │ posturi│ 4 posturi │
├────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼────────────────────┤
│ 2.│Pentru radiologie şi │numãr de posturi/│ │ │
│ │imagisticã medicalã │ aparat │ - │ 2 posturi/turã │
├────┼─────────────────────────┼─────────────────┼────────┼────────────────────┤
│ 3.│Profesori de culturã │ │ │ │
│ │fizicã medicalã; │numãr de posturi/│ │ │
│ │fiziokinetoterapeut; │ salã de │ 1/turã │ - │
│ │kinetoterapeut │ kinetoterapie*) │ │ │
└────┴─────────────────────────┴─────────────────┴────────┴────────────────────┘



---------
*) Spaţiul aferent unei sãli de kinetoterapie este de cel puţin 8 m².


ANEXA 7

NORMATIV DE PERSONAL
pentru dispensare medicale unde nu sunt
organizate cabinete medicale conform Ordonanţei Guvernului nr.
124/1998 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale


┌───────────────────────────┬──────────────────────────────┬──────────────────┐
│ │ │Personal sanitar │
│Tipul de asistenţã medicalã│ Criteriul de normare │mediu şi asistenţi│
│ │ │medicali cu studii│
│ │ │ superioare │
├───────────────────────────┴──────────────────────────────┴──────────────────┤
│Asistenţã medicalã primarã: │
├───────────────────────────┬──────────────────────────────┬──────────────────┤
│a) în zone cu condiţii │ │ │
│normale │ numãr de locuitori/1 post │ 1.000 │
├───────────────────────────┼──────────────────────────────┼──────────────────┤
│b) în zone izolate, cu │ │ │
│condiţii grele sau foarte │ numãr de locuitori/1 post │ 300 │
│grele │ │ │
└───────────────────────────┴──────────────────────────────┴──────────────────┘




ANEXA 8

ALTE ACTIVITĂ?ŢI MEDICALE

A. Medici şi personal sanitar mediu


┌──────────────────────────────┬─────────────────┬────────┬────────────────────┐
│ Tipul de activitate medicalã │ Criteriul de │ Medici │ Personal sanitar │
│ sau unitatea sanitarã │ normare │ │ mediu şi asistenţi │
│ │ │ │ medicali cu studii │
│ │ │ │ superioare │
├──────────────────────────────┼─────────────────┼────────┼────────────────────┤
│Asistenţã medicalã de │ │ │ │
│reabilitare a sãnãtãţii - │ numãr de paturi │ 80-90 │ 80-90 │
│staţiuni balneoclimaterice │ tratament/post │ │ │
├──────────────────────────────┼─────────────────┼────────┼────────────────────┤
│Proceduri de fizio-electro- │ numãr de │ │ │
│termo-balneo-terapie │ proceduri*1)/ │ - │ 30-50 │
│ │ 1 post │ │ │
└──────────────────────────────┴─────────────────┴────────┴────────────────────┘



B. Alt personal


┌───────────────────────────┬──────────────────────────────┬──────────────────┐
│ Tipul de activitate │ Criteriul de normare │ Normativ │
│ medicalã │ │ │
├───────────────────────────┼──────────────────────────────┼──────────────────┤
│Profesor de culturã fizicã │ numãr de proceduri*1)/1 post │ 10-20 │
│medicalã; fiziokinetote= │ │ │
│rapeut; kinetoterapeut │ │ │
└───────────────────────────┴──────────────────────────────┴──────────────────┘



---------
*1) Numãrul de proceduri se calculeazã conform anexei nr. 8a la ordin.


C. Personal auxiliar sanitar


┌───────────────────────────┬──────────────────────────────┬──────────────────┐
│Tipul de asistenţã medicalã│ Criteriul de normare │ Numãr de posturi │
├───────────────────────────┼──────────────────────────────┼──────────────────┤
│Proceduri de fizio-electro-│ numãr de posturi/2 posturi │ 1 │
│termo-balneo-terapie │ personal sanitar mediu │ │
└───────────────────────────┴──────────────────────────────┴──────────────────┘



NOTĂ?:
Unitatea sanitarã publicã are obligaţia sã ţinã evidenţa procedurilor efectuate potrivit reglementãrilor legale în vigoare.


ANEXA 8a

CALCULUL
numãrului de proceduri pentru bazele de
tratament fizio-electro-termo-balneo-terapie

CAP. I
Electroterapia

1. Galvanizãri
2. Ionizãri
3. Galvanostimulãri
4. Galvanizãri decontracturante
5. Bãi hidroelectrice parţiale şi generale
6. Faradizãri
7. Masã vibratorie
8. Diadinamici
9. Curenţi exponenţiali
10. Curenţi stimulatori impulsuri (rectangulari, trapezoidali, triunghiulari etc.)
11. Miodinaflux
12. Nemectrodin
13. Nemectron
14. Neuroexponeflux
15. Magnetodialux
16. Diatermie
17. Ultrascurte
18. Microunde
19. Ultrasunete

CAP. II
Fototerapie

20. Solux (infraroşii)
21. Ultraviolete
22. Bãi de luminã parţiale şi generale
23. Fototerapie în fotarii (colective)

CAP. III
Pneumoterapie

24. Aerosoli
25. Inhalaţii
26. Pulverizaţii individuale
27. Pulverizaţii colective
28. Camerã pneumaticã
29. Gimnasticã respiratorie cu aparat pentru supra şi sub presiune

CAP. IV
Hidro-termo-kinetoterapie

30. Fricţiuni parţial complete şi complete reci şi alternante
31. Împachetãri umede complete sau parţiale
32. Împachetãri uscate
33. Cataplasme cu diverse ingrediente chimice sau plante
34. Împachetãri cu parafinã
35. Bãi de abur complete şi parţiale
36. Bãi medicinale cu ingrediente chimice
37. Saunã
38. Baie kinetoterapeuticã, bãi cu peria, bãi hallbad, bãi hiperterme, bãi cu masaj sub apã etc.
39. Bãi kineto la bazin individual (cadrul mediu lucreazã în bazin cu bolnavul)
40. Bãi cu bule de aer, oxigen, CO(2)
41. Bãi la bazin kineto colective
42. Bãi parţiale ascendente, descendente de umeri, picioare, şezut, calde, reci sau alternante etc.
43. Proceduri prin mofete

CAP. V
Balneoterapie

44. Bãi de nãmol natural complete şi parţiale, bãi cu ape sulfuroase, bãi carbogazoase, bãi alcaline etc.
45. Împachetãri cu nãmol (sapropelic şi turbã)
46. Cataplasme cu nãmol
47. Tampoane vaginale cu nãmol
48. Irigaţii cu ape minerale
49. Duş - masaj
50. Duş scoţian
51. Duşuri alternante verticale
52. Duş subacval
53. Duş cu aer cald (se asociazã cu masaj)
54. Duş de abur (se asociazã cu masaj)
55. Afuziuni generale şi parţiale reci sau alternante

CAP. VI
Masoterapie

56. Masaj uscat
57. Masaj cu nãmol
58. Masaj recuperator

CAP. VII
Kinetoterapie

59. Kinetoterapie individualã
60. Kinetoterapie colectivã
61. Kinetoterapie cu aparaturã specialã
62. Manipulãri vertebrale şi articulaţii periferice

NOTÃ:
La calculul numãrului de proceduri se va proceda astfel:
Fiecare dintre procedurile aplicate unui bolnav reprezintã o procedurã, cu urmãtoarele excepţii:
1. o procedurã aplicatã unui bolnav se calculeazã la normare ca douã proceduri:
- cap. I pct. 3, 4, 6, 9, 10, 11, 12, 13, 14 şi 19;
- cap. III pct. 29;
- cap. IV pct. 30 şi 42;
- cap. V pct. 49, 53 şi 54;
- cap. VI pct. 56, 57 şi 58;
- cap. VII pct. 59 şi 60;
2. o procedurã aplicatã unui bolnav se calculeazã la normare ca 3 proceduri:
- cap. I pct. 6;
- cap. IV pct. 38;
- cap. V pct. 50 şi 52;
- cap. VI pct. 57;
3. o procedurã aplicatã unui bolnav se calculeazã la normare ca 4 proceduri:
- cap. IV pct. 39;
- cap. VI pct. 58;
4. la cap. IV pct. 41 şi 43 - 10 bolnavi care fac baie la bazinul de kinetoterapie colectivã şi 10 bolnavi care efectueazã tratament prin mofete se calculeazã la normare ca o procedurã.
Normativul de un post personal sanitar mediu la 40 de proceduri se aplicã la numãrul mediu zilnic de proceduri.
Numãrul mediu zilnic de proceduri se determinã prin împãrţirea numãrului anual de proceduri determinat conform prezentei anexe la numãrul mediu de zile lucrãtoare dintr-un an (255 de zile).



ANEXA 9

NORMATIVE DE PERSONAL
pentru personalul tehnic, economic, informaticã, administrativ şi de deservire



┌────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────┐
│Nr. │ │ Numãr │
│crt.│ │ de │
│ │ │posturi│
├────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────┤
│ I. Personalul din aparatul funcţional (tehnic, economic, informaticã │
│ şi administrativ) │
├────┬────────────────────────────────┬────────────────────────────────┬───────┤
│ 1. │Unitãţi cu pânã la 100 de paturi│Total posturi, din care: │ 11 │
│ │ │RUNOS │ 2 │
│ │ │Financiar-contabilitate │ 2 │
│ │ │Aprovizionare, transport, │ │
│ │ │administrativ │ 2 │
│ │ │Achiziţii publice, contractare │ 1 │
│ │ │Compartimentul juridic │ 1 │
│ │ │Compartimentul tehnic │ 1 │
│ │ │Compartimentul securitatea │ │
│ │ │muncii, PSI, protecţie civilã │ │
│ │ │şi situaţii de urgenţã │ 1 │
│ │ │Compartimentul de informaticã │ 1 │
├────┼────────────────────────────────┼────────────────────────────────┼───────┤
│ 2. │Unitãţi între 100 şi │Total posturi, din care: │ 16 │
│ � de paturi │RUNOS │ 3 │
│ │ │Financiar-contabilitate │ 3 │
│ │ │Aprovizionare, transport, │ 2 │
│ │ │administrativ │ 3 │
│ │ │Achiziţii publice, contractare │ 1 │
│ │ │Compartimentul juridic │ 1 │
│ │ │Compartimentul tehnic │ 1 │
│ │ │Compartimentul securitatea │ │
│ │ │muncii, PSI, protecţie civilã │ │
│ │ │şi situaţii de urgenţã │ 1 │
│ │ │Compartimentul de informaticã │ 1 │
├────┼────────────────────────────────┼────────────────────────────────┼───────┤
│ 3. │Unitãţi între 301 şi │Total posturi, din care: │ 26 │
│ � de paturi │RUNOS │ 4 │
│ │ │Financiar-contabilitate │ 5 │
│ │ │Aprovizionare, transport, │ 3 │
│ │ │administrativ │ 3 │
│ │ │Achiziţii publice, contractare │ 3 │
│ │ │Compartimentul juridic │ 1 │
│ │ │Compartimentul tehnic │ 2 │
│ │ │Compartimentul securitatea │ │
│ │ │muncii, PSI, protecţie civilã │ │
│ │ │şi situaţii de urgenţã │ 1 │
│ │ │Compartimentul audit │ 1 │
│ │ │Compartimentul de informaticã │ 3 │
├────┼────────────────────────────────┼────────────────────────────────┼───────┤
│ 4. │Unitãţi între 501 şi │Total posturi, din care: │ 39 │
│ � de paturi │RUNOS │ 6 │
│ │ │Financiar-contabilitate │ 7 │
│ │ │Aprovizionare, transport, │ 4 │
│ │ │administrativ │ 5 │
│ │ │Achiziţii publice, contractare │ 3 │
│ │ │Compartimentul juridic │ 2 │
│ │ │Compartimentul tehnic │ 3 │
│ │ │Compartimentul securitatea │ │
│ │ │muncii, PSI, protecţie civilã şi│ │
│ │ │situaţii de urgenţã │ 2 │
│ │ │Compartimentul audit │ 2 │
│ │ │Compartimentul de informaticã │ 4 │
│ │ │Compartimentul relaţii │ │
│ │ │cu publicul │ 1 │
├────┼────────────────────────────────┼────────────────────────────────┼───────┤
│ 5. │Unitãţi între 801 şi │Total posturi, din care: │ 46 │
│ 𗈕.000 de paturi │RUNOS 7 │ │
│ │ │Financiar-contabilitate │ 8 │
│ │ │Aprovizionare, transport, │ 5 │
│ │ │administrativ │ 6 │
│ │ │Achiziţii publice, contractare │ 4 │
│ │ │Compartimentul juridic │ 2 │
│ │ │Compartimentul tehnic │ 4 │
│ │ │Compartimentul securitatea │ │
│ │ │muncii, PSI, protecţie civilã │ │
│ │ │şi situaţii de urgenţã │ 2 │
│ │ │Compartimentul audit │ 2 │
│ │ │Compartimentul de informaticã │ 5 │
│ │ │Compartimentul relaţii │ │
│ │ │cu publicul │ 1 │
├────┼────────────────────────────────┼────────────────────────────────┼───────┤
│ 6. │Unitãţi între 1.001 şi │Total posturi, din care: │ 53 │
│ 𗈕.199 de paturi │RUNOS │ 8 │
│ │ │Financiar-contabilitate │ 9 │
│ │ │Aprovizionare, transport, │ 6 │
│ │ │administrativ │ 6 │
│ │ │Achiziţii publice, contractare │ 5 │
│ │ │Compartimentul juridic │ 2 │
│ │ │Compartimentul tehnic │ 5 │
│ │ │Compartimentul securitatea │ │
│ │ │muncii, PSI, protecţie civilã │ │
│ │ │şi situaţii de urgenţã │ 2 │
│ │ │Compartimentul audit │ 2 │
│ │ │Compartimentul de informaticã │ 7 │
│ │ │Compartimentul relaţii cu │ │
│ │ │publicul │ 1 │
├────┼────────────────────────────────┼────────────────────────────────┼───────┤
│ 7. │Unitãţi cu 1.200 de │Total posturi, din care: │ 59 │
│ │paturi şi peste │RUNOS │ 9 │
│ │ │Financiar-contabilitate │ 10 │
│ │ │Aprovizionare, transport, │ 6 │
│ │ │administrativ │ 7 │
│ │ │Achiziţii publice, contractare │ 6 │
│ │ │Compartimentul juridic │ 2 │
│ │ │Compartimentul tehnic │ 7 │
│ │ │Compartimentul securitatea │ │
│ │ │muncii, PSI, protecţie civilã │ │
│ │ │şi situaţii de urgenţã │ 2 │
│ │ │Compartimentul audit │ 2 │
│ │ │Compartimentul de informaticã │ 7 │
│ │ │Compartimentul relaţii cu │ │
│ │ │publicul │ 1 │
├────┴────────────────────────────────┴────────────────────────────────┴───────┤
│ II. Personal de deservire*) │
├────┬────────────────────────────────┬────────────────────────────────┬───────┤
│ 1. │Pentru toate tipurile de unitãţi│% din numãrul de posturi │ │
│ │ │aprobate în statul de funcţii │ 1% │
└────┴────────────────────────────────┴────────────────────────────────┴───────┘


---------
*) Se utilizeazã numai pentru unitãţile care asigurã paza cu personal propriu.


NOTE:
1. În cazul unitãţilor sanitare care funcţioneazã în sistem pavilionar, pentru personalul de deservire normativul este de 1,5% din numãrul de posturi aprobat în statul de funcţii.
2. Comitetul director face parte din categoria personalului TESA, dar nu se include în normativul stabilit potrivit prezentei anexe.
3. Preotul nu face parte din categoria personalului TESA.
4. Nu se introduce în categoria personalului TESA personalul de informaticã ce îşi desfãşoarã activitatea în farmacia cu circuit închis.
5. Pentru unitãţile sanitare clinice, institutele şi centrele medicale clinice numãrul de posturi la compartimentul/biroul/serviciul RUNOS se majoreazã cu un post.


ANEXA 10

NORMATIVE DE PERSONAL
pentru activitãţile de întreţinere a clãdirilor şi
instalaţiilor de apã, luminã, încãlzire, de deservire a posturilor fixe
şi de preparare a hranei în blocurile alimentare

I. Dispoziţii generale

1. Prin prezentele normative se stabileşte numãrul maxim de personal muncitor la urmãtoarele activitãţi:
a) întreţinerea clãdirilor şi instalaţiilor de apã, luminã şi încãlzire;
b) deservirea posturilor fixe la centrale termice, centrale de oxigen, lifturi, centrale telefonice, activitate de proiecţie, activitate radioficare şi telex etc.;
c) prepararea hranei în blocurile alimentare;
d) meserii specifice unor unitãţi sanitare.
Activitatea de întreţinere şi de deservire a obiectivelor menţionate mai sus, precum şi de preparare a hranei pentru bolnavi constã în asigurarea condiţiilor optime necesare pentru buna desfãşurare a activitãţii medicale în unitãţile sanitare.
2. La elaborarea normativelor de personal pentru aceste activitãţi s-au avut în vedere urmãtoarele:
- volumul activitãţii de întreţinere sau de deservire;
- capacitãţile unitãţilor sanitare;
- folosirea raţionalã şi integralã a timpului de lucru;
- asigurarea serviciilor la nivelul cerut de normele de funcţionare a unitãţilor sanitare;
- încadrarea în alocaţiile bugetare repartizate potrivit surselor de finanţare aprobate.
3. În vederea aplicãrii normativelor de personal conducerea unitãţii sanitare va lua urmãtoarele mãsuri:
- menţinerea instalaţiilor şi a utilajelor în stare permanentã de funcţionare;
- organizarea raţionalã a procesului de întreţinere şi de deservire a obiectivelor nominalizate la posturi fixe şi de preparare a hranei pentru bolnavi conform dietelor prescrise de personalul medical;
- aprovizionarea cu materiile şi materialele necesare desfãşurãrii optime a activitãţilor ce fac obiectul prezentelor normative;
- organizarea şi efectuarea controlului asupra calitãţii muncii şi a respectãrii normelor de protecţia muncii;
- stabilirea atribuţiilor pentru fiecare muncitor şi nominalizarea lucrãrilor ce îi revin în cadrul meseriei pe care o exercitã;
- organizarea evidenţei primare;
- urmãrirea folosirii raţionale a timpului de lucru şi analiza periodicã a eficienţei activitãţii;
- organizarea schimburilor II şi III numai la activitãţile la care se impune aceasta, în funcţie de condiţiile concrete ale fiecãrei unitãţi sanitare.
4. Prezentele normative se aplicã în urmãtoarele tipuri de unitãţi: spitale şi spitale clinice, institute şi centre medicale, sanatorii şi preventorii etc. atât din subordinea Ministerului Sãnãtãţii, cât şi din subordinea direcţiilor de sãnãtate publicã judeţene şi a municipiului Bucureşti.

II. Meseriile ce pot fi utilizate
5.a) În activitatea de întreţinere a clãdirilor, instalaţiilor de apã, luminã şi încãlzire prevãzute la cap. I pct. 1 lit. a) vor putea fi folosite urmãtoarele meserii:





┌──────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Indicator │ │
│tarifar de│ Meseria │
│calificare│ │
├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 05.11.05 │lãcãtuş mecanic de întreţinere şi reparaţii universale │
├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 20.05.01 │instalator de apã şi canal │
├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 20.05.02 │instalator de încãlzire centralã şi gaze │
├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 05.04.08 │electrician de întreţinere şi reparaţii │
├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 09.08.00 │tâmplar universal │
├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 05.22.01 │sudor electric │
├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 05.22.02 │sudor cu gaze │
├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 20.12.01 │zidar - roşar tencuitor │
├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 20.13.00 │zugrav - vopsitor │
├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 05.21.01 │strungar la strung paralel şi de detalonat │
├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 06.01.02 │laborant determinãri fizico-chimice numai în unitãţile şi la locurile │
│ │ stabilite de Inspecţia de Stat │
│ │ pentru Controlul Cazanelor, Reci- │
│ │ pientelor sub Presiune şi Insta- │
│ │ laţiilor de Ridicat (I.S.C.I.R) │
├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 19.00.09 │operator hidraulic în alimentãrile numai în unitãţile în care au staţie │
│ │cu apã proprie de alimentare cu apã │
├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 05.04.01 │bobinator maşini electrice rotative │
├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 09.05.00 │tapiţer │
├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 20.00.08 │geamgiu │
├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 05.24.01 │tinichigiu industrial │
├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 20.05.03 │instalator frigorist │
├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 20.09.02 │montator de placaje interioare şi exterioare │
├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 18.00.03 │deratizator, dezinfectator, deparazitor │
├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 20.07.02 │instalator termic şi fonic │
├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 20.05.04 │instalator de ventilare şi condiţionare │
├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 24.00.01 │preparator ser vaccin │
│ │- muncitor necalificat (numai cei care lucreazã efectiv la întreţinerea │
│ │clãdirilor şi instalaţiilor de apã, luminã şi încãlzire) ajutând muncitorii │
│ │calificaţi │
└──────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



5.b) În activitatea de deservire a posturilor fixe prevãzute la cap. I pct. 1 lit. b) vor putea fi utilizate urmãtoarele meserii:




┌──────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Indicator │ │
│tarifar de│ Meseria │
│calificare│ │
├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 25.51.03 │fochist la cãldãri pentru încãlzire centralã │
├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 25.51.02 │fochist la cãldãri pentru abur industrial │
├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 25.00.10 │liftier │
├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 25.51.11 │telefonist │
├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 25.51.12 │telegrafist │
├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 24.52.08 │proiecţionist │
├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 22.51.10 │operator radio-radioficare │
├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 20.05.02 │instalator de încãlzire centralã şi gaze │
├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 05.15 │optician (confecţioner lentile şi prisme) │
├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 05.04.08 │electrician de întreţinere şi reparaţii │
├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 12.04.00 │croitor │
├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 12.06.00 │lenjer │
├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 18.04.00 │frizer │
├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 19.03.00 │peisagist floricultor │
├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 05.11.03 │lãcãtuş montator, agregate energetice şi transport │
│ │cosmetician │
│ │coafor │
│ │şofer │
└──────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



5.c) În activitatea de preparare a hranei în blocurile alimentare pot fi folosite urmãtoarele meserii:
- bucãtar;
- ospãtar;
- cofetar-patiser;
- carmangier;
- brutar;
- muncitor necalificat.
5.d) Meserii specifice unor unitãţi sanitare:
Institutul Naţional de Recuperare, Medicinã Fizicã şi Balneoclimatologie Bucureşti
03.04. sondor

III. Normative de personal
6. Normativele de personal determinã numãrul minimal obligatoriu de posturi la activitãţile de întreţinere clãdiri şi instalaţii de apã, luminã şi încãlzire, deservire posturi fixe şi preparare a hranei în blocurile alimentare, în unitãţi sanitare.
a) Pentru determinarea numãrului de posturi pentru întreţinere clãdiri şi instalaţii de apã, luminã şi încãlzire se vor aplica urmãtoarele normative:



Elemente de normare: Criterii de normare:

- Numãr de paturi convenţionale pe - 115 paturi convenţionale/1 post
întreaga unitate cu personalitate muncitor la unitãţile cu
juridicã personalitate juridicã



Calculul numãrului de paturi convenţionale pe unitate se face prin echivalarea paturilor fizice şi a încãperilor fãrã paturi, astfel:
- 1 pat fizic corespunde cu 1 pat convenţional la normare;
- 1 încãpere fãrã paturi corespunde cu 1 pat convenţional la normare.
Prin pat fizic se înţelege paturile din secţiile şi compartimentele din spitale şi spitale clinice, institute şi centre medicale, sanatorii şi preventorii.
Prin încãpere fãrã paturi se înţelege toate încãperile din unitatea sanitarã în care nu sunt amplasate paturi, ca de exemplu: laboratoare, sãli de operaţie, sãli de naştere, sãli de pansamente, sãli de ghips, sterilizare, cabinete de consultaţii, sãli de aşteptare, amfiteatre, birouri, sãli de şedinţe, magazii, bucãtãrii, spãlãtorii, bãi, grupuri sanitare, centrale telefonice, alte încãperi delimitate de uşi etc.
Pentru subsolurile tehnice se va lua în calcul o suprafaţã de 20 m² ca încãpere fãrã paturi.
Calculul numãrului normat de posturi în baza criteriului de 115 paturi convenţionale/1 post de muncitor se face pe unitatea sanitarã publicã cu personalitate juridicã, iar nominalizarea meseriilor prevãzute la cap. II pct. 5.a) se face de conducerea unitãţii sanitare. În cadrul acestui normativ pot fi nominalizate şi alte meserii în afara celor prevãzute la cap. II pct. 5.a), în funcţie de specificul unitãţii.
b) Pentru determinarea numãrului de personal necesar deservirii posturilor fixe, se vor aplica urmãtoarele normative:




Elemente de normare: Criterii de normare:

- Centrale termice: - 1 post de fochist pe fiecare turã şi
centralã termicã cu pânã la 4 cazane inclusiv
- în centralele termice cu peste 4 cazane
câte 2 posturi de fochişti pe fiecare turã şi
centralã. Stabilirea numãrului normat se va
face cu avizul inspectoratului teritorial al
judeţului sau municipiului Bucureşti -
I.S.C.I.R.

- Staţii centrale de oxigen: - 1 post de muncitor pe turã şi staţie
Stabilirea duratei de funcţionare a staţiei
se face cu avizul inspectoratului teritorial
al judeţului sau municipiului Bucureşti -
I.S.C.I.R.

- Lifturi: - 1 post de liftier/turã, conform programului
de funcţionare a acestora stabilit de
conducerea unitãţii. Posturile de liftier se
vor stabili numai pentru ascensoarele de
persoane care au înscrisã în cartea tehnicã
sau în procesele-verbale I.S.C.I.R. condiţia
expresã "cu însoţitor".

- Centrale telefonice: - 1 post de telefonist pe fiecare poziţie la
pupitru şi pe turã, în unitãţi sanitare

- Confecţionare, reparare şi - 1 post de muncitor la 200 de paturi fizice
întreţinere inventar moale

- Aprovizionare, manipulare, - 1 post de muncitor la 200 de paturi fizice;
depozitare şi deservire unitãţile sub 200 de paturi fizice normeazã
mijloace de transport 1 post pe unitate

- Îngrijire animale pentru - 1 post de muncitor la 300 de animale mici
experienţã - 1 post de muncitor la 70 de alte animale

- Frizer**)

- unitãţi cu personalitate - 1 post de frizer/unitate
juridicã între 100 şi
25 de paturi

- unitãţi cu personalitate - 2 posturi/unitate
juridicã peste 250
de paturi

- Întreţinere spaţii verzi, - 1 post de muncitor la 10.000 m²***)
parcuri

- Întreţinere sere pentru - 1 post de muncitor/serã***)
flori şi rãsaduri

- Cosmetician - 1 post de cosmetician pe unitate/turã la
Institutul Naţional de Geriatrie şi
Gerontologie "Ana Aslan" Bucureşti

- Coafor - 1 post de coafez pe unitate/turã la
Institutul Naţional de Geriatrie şi
Gerontologie "Ana Aslan" Bucureşti

- Activitatea de conducere - 1 post de şofer pe mijloc de transport
auto

- Supraveghere bolnavi - 1 post de muncitor/pavilion*)/turã
psihici periculoşi sau
- 1 post de muncitor la 60 de paturi/turã*)
- 1 post de muncitor/camerã de gardã/turã*)

- Deservire grup electrogen - 1 post de muncitor/grup sau staţie/turã
şi staţie acumulatori
sau baterii


- Deservire staţii de epurare - 1 post de muncitor/turã/staţie
ape uzate şi reziduale

- Deservire staţii de pompe - 1 post de muncitor/turã/staţie
sau uzine pentru asigurarea
cu apã potabilã

- Crematoriu*) - 1 post de muncitor/unitate
- Personal pentru servirea - 1 post de ospãtar/40 de persoane
hranei****) servite/turã/2 ture



----------
*) Se utilizeazã muncitori necalificaţi.
**) Nu se iau în calcul paturile de obstetricã-ginecologie şi nou-nãscuţi.
***) Se utilizeazã muncitori calificaţi şi necalificaţi.
****) Se utilizeazã numai în sanatorii şi preventorii.

Calculul numãrului normat de muncitori pentru posturile fixe menţionate mai sus se va face distinct pe fiecare obiectiv, iar nominalizarea meseriilor se va face în cadrul prevederilor cap. II pct. 5.b) de conducerea unitãţii sanitare publice.
c) Pentru determinarea numãrului de posturi necesare preparãrii hranei în blocurile alimentare se vor aplica urmãtoarele normative:



Elemente de normare: Criterii de normare:

- În blocuri alimentare care - 1 post de muncitor/40 de paturi
deservesc pânã la 500 de convenţionale
paturi convenţionale

- În blocuri alimentare care - 1 post de muncitor/50 de paturi
deservesc peste 500 de convenţionale
paturi convenţionale



Calculul paturilor convenţionale deservite de blocul alimentar se face prin însumarea paturilor convenţionale rezultate din paturile fizice existente în unitatea sanitarã publicã şi a celor rezultate din numãrul persoanelor fizice care servesc masa la cantina unitãţii (personal din unitate, cursanţi la cursuri de specializare sau perfecţionare etc.), dupã cum urmeazã:
- 1 pat fizic corespunde cu 1 pat convenţional;
- 1 persoanã fizicã care serveşte zilnic 3 mese la cantina unitãţii corespunde cu 1 pat convenţional;
- 1 persoanã fizicã care serveşte zilnic 1-2 mese la cantina unitãţii corespunde cu 1/2 pat convenţional.
Prin blocuri alimentare care deservesc pânã la 500 de paturi se înţelege bucãtãriile cu anexele respective, în care se preparã hrana pentru bolnavii din secţii şi compartimente din spitale şi spitale clinice, institute şi centre medicale, din sanatorii şi preventorii etc., care însumeazã un numãr mai mic de 500 de paturi convenţionale.
Prin blocuri alimentare care deservesc peste 500 de paturi se înţelege bucãtãriile cu anexele respective, în care se preparã hrana pentru bolnavii din secţiile şi compartimentele aceloraşi tipuri de unitãţi sanitare publice menţionate mai sus, care însumeazã un numãr mai mare de 500 de paturi convenţionale.
Numãrul normat de posturi se determinã la începutul fiecãrui an, pe baza numãrului de paturi fizice existente la 31 decembrie din anul precedent şi a numãrului mediu de persoane care au servit masa la cantina unitãţii sanitare publice în anul precedent. Pentru unitãţile sanitare nou-înfiinţate se va lua în calcul numãrul de paturi aprobat de Ministerul Sãnãtãţii.
Numãrul mediu de persoane care au servit masa la cantina unitãţii ce se ia în calcul în vederea stabilirii numãrului de paturi convenţionale pe baza cãruia se normeazã posturile de muncitori se determinã ca medie zilnicã a numãrului absolut de persoane care în anul precedent au servit masa la cantina unitãţii, evidenţa acestor persoane şi a numãrului de mese servite ţinându-se zilnic.
Calculul numãrului normat de posturi pentru prepararea hranei se va face distinct pe fiecare bloc alimentar, iar nominalizarea meseriilor se va face pe baza prevederilor cap. II pct. 5.c).
d) Meserii specifice unor unitãţi sanitare publice



Elemente de normare: Criterii de normare:

1. Institutul Naţional de
Recuperare, Medicinã Fizicã şi
Balneoclimatologie Bucureşti

- Activitatea de forare - 1 post pe fiecare policlinicã
balnearã



IV. Organizarea activitãţilor şi conducerea lucrãrilor
7. Numãrul de muncitori din activitatea de întreţinere a clãdirilor şi instalaţiilor de apã, luminã şi încãlzire şi al celor de deservire a posturilor fixe şi de la blocurile alimentare, rezultat din aplicarea criteriilor de normare, se repartizeazã de cãtre conducerea unitãţii sanitare publice, pe ture şi pe locuri de muncã, în raport cu necesitãţile de funcţionare a unitãţii sanitare publice respective şi cu volumul de activitate.
Se vor lua mãsuri ca toţi muncitorii de întreţinere şi reparaţii care supravegheazã funcţionarea unor instalaţii (normaţi la posturi fixe) sau cei care asigurã întreţinerea şi repararea instalaţiilor de încãlzire, apã, luminã sau a clãdirilor, în perioada în care nu sunt solicitaţi la intervenţii în cadrul unitãţii sanitare publice, sã execute în cadrul compartimentului de lucru ajustãri de piese, recondiţionãri de subansamble, dispozitive etc., precum şi sã îndeplineascã alte sarcini stabilite de conducerea unitãţii sanitare, în folosirea integralã a timpului de muncã zilnic.
Pentru fiecare meserie şi post se vor stabili în mod concret sarcinile şi atribuţiile, precum şi rãspunderile ce revin acestora prin fişa postului.
8. Activitatea de întreţinere a clãdirilor şi instalaţiilor de apã, luminã şi încãlzire şi de deservire a posturilor fixe este organizatã, condusã şi controlatã de responsabilul compartimentului de întreţinere şi reparaţii, instalaţii şi aparaturã stabilit de conducerea unitãţii sanitare publice (inginer, subinginer tehnician etc.) care rãspunde de buna funcţionare şi deservire a instalaţiilor şi utilajelor respective.
Muncitorii de la activitatea de întreţinere vor consemna în caiete sau bonuri de lucru lucrãrile pe care le executã. Cei de la posturile fixe vor consemna în registrele de turã data, ora predãrii-preluãrii schimbului - modul în care au funcţionat instalaţiile, defecţiunile constatate, urgenţa şi remedierea acestora etc.
Caietele sau bonurile de lucru şi registrele de turã vor fi controlate şi vizate de responsabilul compartimentului de întreţinere din unitatea sanitarã publicã, care va certifica la finele lunii îndeplinirea atribuţiilor şi sarcinilor de serviciu de cãtre personalul din subordine în vederea acordãrii drepturilor de salarizare.

V. Dispoziţii finale
9. Atribuţiile şi sarcinile personalului muncitor se stabilesc de cãtre conducerea unitãţii sanitare publice în baza indicatoarelor tarifare de calificare, completate în funcţie de condiţiile concrete în care se desfãşoarã munca fiecãrui muncitor.
10. Posturile de muncitori normate potrivit criteriilor de normare prevãzute la cap. III pct. 6 lit. a) şi b) se vor putea utiliza numai la urmãtoarele formaţii de lucru:
- formaţia de întreţinere şi reparare a instalaţiilor şi utilajelor (apã, luminã, încãlzire);
- formaţia de întreţinere şi reparaţii clãdiri.


ANEXA 11

METODOLOGIE
de aplicare a normativului de personal

1. Normarea posturilor de personal în unitãţile sanitare publice se face pe baza criteriilor de normare aprobate pe locuri de muncã: secţii, compartimente, laboratoare, cabinete medicale etc.
2. Normarea posturilor fixe generale se face pe total unitate, iar repartizarea posturilor pe categorii de personal, pentru locurile de muncã incluse la posturi fixe generale, se face în raport cu necesitãţile concrete ale fiecãrei unitãţi sanitare publice cu personalitate juridicã.
3. Numãrul de posturi determinat conform criteriilor de normare stabilite în prezentul ordin se stabileşte în numãr întreg cu douã zecimale. Fracţiunile de la 0,01 la 0,50 se neglijeazã, iar cele de la 0,51 la 0,99 se întregesc la un post la nivelul fiecãrei poziţii din normativ.
4. Pentru locurile de muncã şi categoriile de personal unde nu se justificã utilizarea unui post cu normã întreagã, unitãţile sanitare publice pot sã normeze o fracţiune de 1/2 normã.
5. La locurile de muncã unde activitatea se desfãşoarã fãrã întrerupere 24 ore din 24, iar criteriul de normare este numãr de posturi/turã, în vederea asigurãrii continuãrii activitãţii în zilele de repaus sãptãmânal, sãrbãtori legale şi în celelalte zile în care, potrivit dispoziţiilor legale, nu se lucreazã, precum şi pe perioada concediului de odihnã, în situaţia în care personalul determinat conform criteriilor de normare se dovedeşte a fi insuficient, se va putea determina un numãr suplimentar de posturi, pentru fiecare loc de muncã, astfel:


a) acoperirea repausului sãptãmânal în cursul
anului pentru 3 persoane 3 x 2 x 52 = 312 zile
b) acoperirea concediilor de odihnã 3 x 25 = 75 zile
c) acoperirea sãrbãtorilor legale 3 x 9 = 27 zile
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL zile de efectuat 414 zile



Numãrul mediu de zile lucrãtoare dintr-un an este de 21,25 x 12 = 255.
Numãrul suplimentar de posturi se determinã împãrţind fondul de timp determinat suplimentar (414 zile) la numãrul mediu de zile lucrãtoare dintr-un an (255 zile), 414 : 255 = 1,6 posturi, respectiv 2 posturi.
6. Unitãţile sanitare publice cu personalitate juridicã care au încheiat contracte cu terţi pentru serviciile de curãţenie, pazã, prepararea hranei etc. nu mai pot norma posturi de personal pentru aceste activitãţi.


ANEXA 12
(Anexa nr. 9 la <>Ordinul nr. 1.778/2006 )


NORMATIVE DE PERSONAL
pentru institute/servicii judeţene/cabinete de medicinã legalã


┌───────────────────────────────────┬────────────────────────────┬─────────────┐
│ Categoria de personal │ Criteriul de normare │ Normativ │
├───────────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────┤
│I. Institute de medicinã legalã │ │ │
𗈕. Medici │ numãr de locuitori/1 post │ 1/100.000 │
𗈖. Alt personal cu pregãtire │ numãr de locuitori/1 post │ 1/200.000 │
│ superioarã de specialitate │ │ │
𗈗. Personal sanitar mediu │ numãr de locuitori/1 post │ 1/75.000 │
𗈘. Autopsieri │ numãr de locuitori/1 post │ 1/400.000 │
𗈙. Brancardieri │ numãr de posturi/unitate │ 1 post/turã │
└───────────────────────────────────┴────────────────────────────┴─────────────┘



NOTE:
1. Normarea personalului auxiliar sanitar pentru activitatea de curãţenie: 1 post la 250 m².
2. Pentru institutele de medicinã legalã, normativul se calculeazã la populaţia din teritoriul arondat prevãzut în Regulamentul de aplicare a dispoziţiilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 1/2000 privind organizarea activitãţii şi funcţionarea instituţiilor de medicinã legalã, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 774/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
3. În categoria "Alt personal cu pregãtire superioarã de specialitate" se includ farmacişti, chimişti, biochimişti, biologi, psihologi etc.


ANEXA 13
(Anexa nr. 16 la <>Ordinul nr. 1.778/2006 )


NORMATIVE DE PERSONAL
pentru activitãţile de întreţinere a clãdirilor şi instalaţiilor
de apã, luminã, încãlzire şi de deservire a posturilor fixe

I. Dispoziţii generale
1. Prin prezentele normative se stabileşte numãrul maxim de personal muncitor pentru urmãtoarele activitãţi:
a) întreţinerea clãdirilor şi instalaţiilor de apã, luminã şi încãlzire;
b) deservirea posturilor fixe la centrale termice, centrale de oxigen, lifturi, centrale telefonice, activitate de proiecţie, activitate radioficare şi telex etc.;
c) meserii specifice unor unitãţi sanitare.
Activitatea de întreţinere şi deservire a obiectivelor menţionate mai sus constã în asigurarea condiţiilor optime necesare pentru buna desfãşurare a activitãţii medicale în unitãţile sanitare.
2. La elaborarea normativelor de personal pentru aceste activitãţi s-au avut în vedere urmãtoarele:
- volumul activitãţii de întreţinere sau de deservire;
- capacitãţile unitãţilor sanitare;
- folosirea raţionalã şi integralã a timpului de lucru;
- asigurarea serviciilor la nivelul cerut de normele de funcţionare a unitãţilor sanitare;
- încadrarea în alocaţiile bugetare repartizate potrivit surselor de finanţare aprobate.
3. În vederea aplicãrii normativelor de personal conducerea unitãţii sanitare va lua urmãtoarele mãsuri:
- menţinerea instalaţiilor şi a utilajelor în stare permanentã de funcţionare;
- organizarea raţionalã a procesului de întreţinere şi deservire a obiectivelor nominalizate la posturi fixe;
- aprovizionarea cu materiile şi materialele necesare desfãşurãrii optime a activitãţilor ce fac obiectul prezentelor normative;
- organizarea şi efectuarea controlului asupra calitãţii muncii şi a respectãrii normelor de protecţia muncii;
- stabilirea atribuţiilor pentru fiecare muncitor şi nominalizarea lucrãrilor ce îi revin în cadrul meseriei pe care o exercitã;
- organizarea evidenţei primare;
- urmãrirea folosirii raţionale a timpului de lucru şi analiza periodicã a eficienţei activitãţii;
- organizarea schimbului II şi III numai la activitãţile la care se impune aceasta, în funcţie de condiţiile concrete ale fiecãrei unitãţi sanitare.
4. Prezentele normative se aplicã altor tipuri de unitãţi sanitare publice cu personalitate juridicã decât cele cu paturi, atât din subordinea Ministerului Sãnãtãţii, cât şi din subordinea direcţiilor de sãnãtate publicã judeţene şi a municipiului Bucureşti.
II. Meseriile ce pot fi utilizate

5.a) În activitatea de întreţinere a clãdirilor, instalaţiilor de apã, luminã şi încãlzire prevãzute la cap. I pct. 1 lit. a), vor putea fi folosite urmãtoarele meserii:


┌────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────┐
│Indicator tarifar │ │
│ de calificare │ Meseria │
├────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 05.11.05 │lãcãtuş mecanic de întreţinere şi reparaţii universale │
├────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 20.05.01 │instalator de apã şi canal │
├────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 20.05.02 │instalator de încãlzire centralã şi gaze │
├────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 05.04.08 │electrician de întreţinere şi reparaţii │
├────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 09.08.00 │tâmplar universal │
├────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 05.22.01 │sudor electric │
├────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 05.22.02 │sudor cu gaze │
├────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 20.12.01 │zidar - roşar tencuitor │
├────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 20.13.00 │zugrav - vopsitor │
├────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 05.21.01 │strungar la strung paralel şi de detalonat │
├────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 06.01.02 │laborant determinãri fizico-chimice - numai în unitãţile│
│ │şi la locurile stabilite de Inspecţia de Stat pentru │
│ │Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi │
│ │Instalaţiilor de Ridicat (I.S.C.I.R.) │
├────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 19.00.09 │operator hidraulic în alimentãrile cu apã - numai │
│ │unitãţile în care au staţie proprie de alimentare cu │
│ │apã │
├────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 05.04.01 │bobinator maşini electrice rotative │
├────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 09.05.00 │tapiţer │
├────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 20.00.08 │geamgiu │
├────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 05.24.01 │tinichigiu industrial │
├────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 20.05.03 │instalator frigorist │
├────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 20.09.02 │montator de placaje interioare şi exterioare │
├────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 18.00.03 │deratizator, dezinfectator, deparazitor │
├────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 20.07.02 │instalator termic şi fonic │
├────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 20.05.04 │instalator de ventilare şi condiţionare │
├────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 24.00.01 │preparator ser vaccin - muncitor necalificat (numai cei │
│ │care lucreazã efectiv la întreţinere clãdiri şi │
│ │instalaţii de apã, luminã şi încãlzire) ajutând │
│ │muncitorii calificaţi │
└────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────┘


5.b) În activitatea de deservire a posturilor fixe prevãzute la cap. I pct. 1 lit. b), vor putea fi utilizate urmãtoarele meserii:


┌────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Indicator tarifar │ │
│ de calificare │ Meseria │
├────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 25.51.03 │fochist la cãldãri pentru încãlzire centralã │
├────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 25.51.02 │fochist la cãldãri pentru abur industrial │
├────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 25.00.10 │liftier │
├────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 25.51.11 │telefonist │
├────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 25.51.12 │telegrafist │
├────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 24.52.08 │proiecţionist │
├────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 22.51.10 │operator radio-radioficare │
├────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 20.05.02 │instalator de încãlzire centralã şi gaze │
├────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 05.04.08 │electrician de întreţinere şi reparaţii │
├────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 19.03.00 │peisagist floricultor │
├────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 05.11.03 │lãcãtuş montator, agregate energetice şi transport │
│ │şofer │
└────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────┘



5.c) Meserii specifice unor unitãţi sanitare


1. Serviciile de ambulanţã

05.04.04 electrician montator de instalaţii electrice
la mijloace de transport
05.24.02 tinichigiu carosier
05.29.00 vopsitor industrial
25.00.09 ungãtor - gresor
06.54.04 vulcanizator
conducãtor şalupã, motorist
ofiţer punte
ofiţer mecanic

2. Direcţia de sãnãtate publicã
conducãtor şalupã, ofiţer mecanic
motorist
ofiţer punte



III. Normative de personal
6. Normativele de personal determinã numãrul minimal obligatoriu de posturi la activitãţile de întreţinere a clãdirilor şi instalaţiilor de apã, luminã şi încãlzire şi de deservire a posturilor fixe din unitãţi sanitare.
a) Pentru determinarea numãrului de posturi pentru întreţinere clãdiri şi instalaţii de apã, luminã şi încãlzire, se vor aplica urmãtoarele normative:



Elemente de normare: Criterii de normare:

- Numãr de paturi convenţionale pe - 115 paturi convenţionale/
întreaga unitate cu personalitate 1 post muncitor la unitãţile
juridicã cu personalitate juridicã



Calculul numãrului de paturi convenţionale pe unitate se face prin echivalarea încãperilor fãrã paturi, astfel:
- 1 încãpere fãrã paturi corespunde cu 1 pat convenţional la normare.
Prin încãpere fãrã paturi se înţelege toate încãperile din unitatea sanitarã în care nu sunt amplasate paturi, de exemplu: laboratoare, sterilizare, cabinete de consultaţii, sãli de aşteptare, amfiteatre, birouri, sãli de şedinţe, magazii, bãi, grupuri sanitare, centrale telefonice, alte încãperi delimitate de uşi etc.
Pentru subsolurile tehnice se va lua în calcul o suprafaţã de 20 m² ca încãpere fãrã paturi.
Calculul numãrului normat de posturi în baza criteriului de 115 paturi convenţionale/1 post muncitor se face pe unitatea sanitarã publicã cu personalitate juridicã, iar nominalizarea meseriilor prevãzute la cap. II pct. 5 a) se face de conducerea unitãţii sanitare. În cadrul acestui normativ pot fi nominalizate şi alte meserii în afara celor prevãzute la cap. II pct. 5 a) în funcţie de specificul unitãţii.
b) Pentru determinarea numãrului de personal necesar deservirii posturilor fixe, se vor aplica urmãtoarele normative:



Elemente de normare: Criterii de normare:

- Centrale termice: - 1 post de fochist pe fiecare turã şi centralã
termicã cu pânã la inclusiv 4 cazane
- în centralele termice cu peste 4 cazane,
câte 2 posturi de fochişti pe fiecare turã şi
centralã. Stabilirea numãrului normat se va
face cu avizul inspectoratului teritorial al
judeţului sau municipiului Bucureşti -
I.S.C.I.R.

- Staţii centrale de - 1 post de muncitor pe turã şi staţie.
oxigen: Stabilirea duratei de funcţionare a staţiei
se face cu avizul inspectoratului teritorial
al judeţului sau municipiului Bucureşti -
I.S.C.I.R.

- Lifturi: - 1 post liftier/turã, conform programului de
funcţionare a acestora stabilit de conducerea
unitãţii. Posturile de liftier se vor
stabili numai pentru ascensoarele de persoane
care au înscrisã în cartea tehnicã sau în
procesele-verbale I.S.C.I.R. condiţia expresã
"cu însoţitor"

- Centrale telefonice: - 1 post de telefonist pe fiecare poziţie la
pupitru şi pe turã, în unitãţi sanitare
- 1 post de telefonist/operator registrator
de urgenţã pe fiecare poziţie la pupitru şi
pe turã, în serviciile de ambulanţã

- Îngrijire animale - 1 post de muncitor la 300 de animale mici
pentru experienţã - 1 post de muncitor la 70 alte animale
- Întreţinere spaţii
verzi, parcuri - 1 post de muncitor la 10.000 mp**)
- Întreţinere sere pentru - 1 post de muncitor pe serã**)
flori şi rãsaduri
- Activitatea de întreţinere
şi reparaţii curente, - 1 post de muncitor la 8 maşini
mijloace de transport auto
- Activitatea de conducere - 1 post de şofer pe mijloc de transport
auto
- Deservire grup electrogen - 1 post de muncitor pe grup sau staţie
şi staţie acumulatori
sau baterii
- Deservire staţii de - 1 post de muncitor/turã/staţie
epurare ape uzate şi
reziduale
- Deservire staţii de pompe - 1 post de muncitor/turã/staţie
sau uzine pentru
asigurarea cu apã
potabilã

- Crematoriu*) - 1 post de muncitor/unitate


-----------
*) Se utilizeazã muncitori necalificaţi.
**) Se utilizeazã muncitori calificaţi şi necalificaţi.

Calculul numãrului normat de muncitori pentru posturile fixe menţionate mai sus se va face distinct pe fiecare obiectiv, iar nominalizarea meseriilor se va face în cadrul prevederilor cap. II pct. 5 b) de conducerea unitãţii sanitare publice.
c) Meserii specifice unor unitãţi sanitare publice


Elemente de normare: Criterii de normare:

1. Serviciile de ambulanţã - 1 post de muncitor la 8 autosanitare/
- Activitatea de întreţinere şi pe 2 ture*)
reparaţii curente mijloace de
transport auto
- Conducãtor şalupã (ofiţer - câte un post pe fiecare şalupã
punte); motorist (ofiţer mecanic)

2. Direcţia de sãnãtate publicã
- Conducãtor şalupã (ofiţer - câte un post pe fiecare şalupã
punte); motorist (ofiţer mecanic)


-----------
*) Nominalizarea pe meserii o face conducerea fiecãrui serviciu de ambulanţã, în funcţie de aspectele concrete în care se desfãşoarã activitatea.

IV. Organizarea activitãţilor şi conducerea lucrãrilor
7. Numãrul de muncitori pentru activitatea de întreţinere a clãdirilor şi instalaţiilor de apã, luminã şi încãlzire şi al celor de deservire a posturilor fixe, rezultat din aplicarea criteriilor de normare, se repartizeazã de cãtre conducerea unitãţii sanitare publice, pe ture şi pe locuri de muncã, în raport cu necesitãţile de funcţionare a unitãţii sanitare publice respective şi cu volumul de activitate.
Se vor lua mãsuri ca toţi muncitorii de întreţinere şi reparaţii care supravegheazã funcţionarea unor instalaţii (normaţi la posturi fixe) sau cei care asigurã întreţinerea şi repararea instalaţiilor de încãlzire, apã, luminã sau a clãdirilor, în perioada în care nu sunt solicitaţi la intervenţii în cadrul unitãţii sanitare publice, sã execute în cadrul compartimentului de lucru ajustãri de piese, recondiţionãri de subansamble, dispozitive etc., precum şi sã îndeplineascã alte sarcini stabilite de conducerea unitãţii sanitare, în folosirea integralã a timpului de muncã zilnic.
Pentru fiecare meserie şi post se vor stabili în mod concret sarcinile şi atribuţiile, precum şi rãspunderile ce le revin acestora prin fişa postului.
8. Activitatea de întreţinere a clãdirilor şi instalaţiilor de apã, luminã şi încãlzire şi de deservire a posturilor fixe este organizatã, condusã şi controlatã de responsabilul compartimentului de întreţinere şi reparaţii, instalaţii şi aparaturã stabilit de conducerea unitãţii sanitare publice (inginer, subinginer tehnician etc.) care rãspunde de buna funcţionare şi deservire a instalaţiilor şi utilajelor respective.
Muncitorii de la activitatea de întreţinere vor consemna în caiete sau bonuri de lucru lucrãrile pe care le executã. Cei de la posturile fixe vor consemna în registrele de turã data, ora predãrii-preluãrii schimbului, modul în care au funcţionat instalaţiile, defecţiunile constatate, urgenţa şi remedierea acestora etc.
Caietele sau bonurile de lucru şi registrele de turã vor fi controlate şi vizate de responsabilul compartimentului de întreţinere din unitatea sanitarã publicã, care va certifica la finele lunii îndeplinirea atribuţiilor şi sarcinilor de serviciu de cãtre personalul din subordine, în vederea acordãrii drepturilor de salarizare.

V. Dispoziţii finale
9. Atribuţiile şi sarcinile personalului muncitor se stabilesc de cãtre conducerea unitãţii sanitare publice în baza indicatoarelor tarifare de calificare, completate în funcţie de condiţiile concrete în care se desfãşoarã munca fiecãrui muncitor.
10. Posturile de muncitori normate potrivit criteriilor de normare prevãzute la cap. III pct. 6 lit. a) şi b) se vor putea utiliza numai la urmãtoarele formaţii de lucru:
- formaţia de întreţinere şi reparare a instalaţiilor şi utilajelor (apã, luminã, încãlzire);
- formaţia de întreţinere şi reparaţii ale clãdirilor.


ANEXA 14
(Anexa nr. 17 la <>Ordinul nr. 1.778/2006 )


METODOLOGIE
de aplicare a normativului de personal

1. Numãrul de posturi determinat conform criteriilor de normare stabilite în prezentul normativ se stabileşte în numãr întreg cu douã zecimale. Fracţiunile de la 0,01 la 0,50 se neglijeazã, iar cele de la 0,51 la 0,99 se întregesc la un post la nivelul fiecãrei poziţii din normativ.
2. Pentru locurile de muncã şi categoriile de personal unde nu se justificã utilizarea unui post cu normã întreagã, unitãţile sanitare publice pot sã normeze o fracţiune de 1/2 normã.
3. La locurile de muncã unde activitatea se desfãşoarã fãrã întrerupere 24 ore din 24, iar criteriul de normare este numãr de posturi/turã, în vederea asigurãrii continuãrii activitãţii în zilele de repaus sãptãmânal, sãrbãtori legale şi în celelalte zile în care, potrivit dispoziţiilor legale, nu se lucreazã, precum şi pe perioada concediului de odihnã, în situaţia în care personalul determinat conform criteriilor de normare se dovedeşte a fi insuficient, se va putea determina un numãr suplimentar de posturi, pentru fiecare loc de muncã, astfel:


a) acoperirea repausului sãptãmânal 3 x 2 x 52 = 312 zile
în cursul anului pentru 3 persoane
b) acoperirea concediilor de odihnã 3 x 25 = 75 zile
c) acoperirea sãrbãtorilor legale 3 x 9 = 27 zile
──────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL zile de efectuat 414 zile



Numãrul mediu de zile lucrãtoare dintr-un an este de 21,25 x 12 = 255.
Numãrul suplimentar de posturi se determinã împãrţind fondul de timp determinat suplimentar (414 zile) la numãrul mediu de zile lucrãtoare dintr-un an (255 zile), 414: 255 = 1,6 posturi, respectiv 2 posturi.
4. Unitãţile sanitare publice cu personalitate juridicã care au încheiat contracte cu terţi pentru serviciile de curãţenie, pazã, prepararea hranei etc. nu mai pot norma posturi de personal pentru aceste activitãţi

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016