Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN  nr. 1.219 din 3 iulie 2018  privind modificarea şi completarea anexei la Ordinul viceprim-ministrului, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, nr. 1.801/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice privind condiţiile de punere în aplicare a măsurii de investiţii, eligibilă pentru finanţare în cadrul Programului naţional de sprijin al României în sectorul vitivinicol 2014-2018    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 1.219 din 3 iulie 2018 privind modificarea şi completarea anexei la Ordinul viceprim-ministrului, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, nr. 1.801/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice privind condiţiile de punere în aplicare a măsurii de investiţii, eligibilă pentru finanţare în cadrul Programului naţional de sprijin al României în sectorul vitivinicol 2014-2018

EMITENT: Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 573 din 6 iulie 2018
    Văzând Referatul de aprobare al Direcţiei generale politici agricole nr. 241.633 din 6.06.2018,
    având în vedere prevederile Regulamentului (UE) nr. 1.149/2016 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1.308/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte programele naţionale de sprijin în sectorul vitivinicol şi de modificare a Regulamentului (CE) nr. 555/2008 al Comisiei, ale Regulamentului nr. 1.150/2016 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1.308/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte programele naţionale de sprijin în sectorul vitivinicol, precum şi ale Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 256/2017 al Comisiei de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2016/1.150 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1.308/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte programele naţionale de sprijin în sectorul vitivinicol,
    în temeiul prevederilor art. 7 din Hotărârea Guvernului nr. 578/2014 privind stabilirea modului de acordare a sprijinului financiar din partea Uniunii Europene pentru producătorii din sectorul vitivinicol în perioada 2014-2018, cu completările ulterioare, şi ale art. 9 din Hotărârea Guvernului nr. 30/2017 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi pentru modificarea art. 6 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1.186/2014 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, cu modificările ulterioare,
    ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emite prezentul ordin.
    ART. I
    Anexa la Ordinul viceprim-ministrului, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, nr. 1.801/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice privind condiţiile de punere în aplicare a măsurii de investiţii, eligibilă pentru finanţare în cadrul Programului naţional de sprijin al României în sectorul vitivinicol 2014-2018, publicat in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 849 din 21 noiembrie 2014, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La punctul 1, litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) solicitanţi - întreprinderile vinicole care desfăşoară activitate economică de producţie, prestări servicii sau de comerţ în sectorul vitivinicol, organizate ca:
    - persoane juridice cu domiciliul fiscal în România;
    – instituţii şi unităţi de cercetare-dezvoltare vitivinicolă, definite conform legislaţiei naţionale în vigoare;
    – persoane fizice autorizate, întreprinderi familiale, întreprinderi individuale;
    – asociaţii de doi sau mai mulţi producători şi/sau organizaţii interprofesionale.
    Solicitanţii care propun programe de investiţii, altele decât cele finanţate prin Programul naţional de dezvoltare rurală pentru perioada 2014-2020, denumit în continuare P.N.D.R., îndeplinesc una dintre următoarele condiţii:
    - exploatează plantaţii viticole înscrise în Registrul plantaţiilor viticole, denumit în continuare R.P.V., produc şi/sau îmbuteliază produse vinicole în întreprinderea vinicolă proprie sau, în nume propriu, la terţi şi comercializează produsele vinicole în nume propriu;
    – achiziţionează struguri pentru vin, produc şi/sau îmbuteliază produse vinicole în întreprinderea vinicolă proprie sau, în nume propriu, la terţi şi comercializează produsele vinicole în nume propriu;
    – comercializează produse vinicole achiziţionate de pe piaţa internă;
    – nu au o creanţă certă, lichidă şi exigibilă stabilită printr-o hotărâre judecătorească definitivă în favoarea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură;
    – nu au creat condiţii artificiale;
    – prezintă certificate fiscale prin care atestă lipsa datoriilor la bugetul de stat şi bugetele locale;
    – nu sunt în dificultate în sensul orientărilor comunitare privind ajutorul de stat pentru salvarea şi restructurarea întreprinderilor aflate în dificultate."

    2. La punctul 1, litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "d) operaţiune - înseamnă acţiunea sau setul de acţiuni care sunt incluse în studiul de fezabilitate/memoriul justificativ prezentat de solicitant, conform prevederilor anexei nr. 1 la prezentele norme;"

    3. La punctul 1, după litera f) se introduce o nouă literă, litera g), cu următorul cuprins:
    "g) produse vinicole - produsele menţionate în anexa VII partea II a Regulamentului (UE) nr. 1.308/2013 de instituire a unei organizări comune a pieţelor produselor agricole şi de abrogare a regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE)nr. 234/79, (CE) nr. 1.037/2001 şi (CE) nr. 1.234/2007 ale Consiliului."

    4. La punctul 2 subpunctul 2.1, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) construcţia/achiziţia, inclusiv prin leasing, a imobilelor destinate vinificaţiei, a laboratoarelor pentru controlul calităţii, a imobilelor cu destinaţia de prezentare şi vânzare, precum şi a sălilor de degustare;"

    5. La punctul 2, subpunctul 2.3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "2.3. Termenul de execuţie a programului de investiţii pentru care se acordă sprijin financiar este de maximum:
    - 3 ani de la data aprobării pentru programele care conţin operaţiunile prevăzute la subpct. 2.1 lit. a) şi/sau b);
    – 3 ani de la data aprobării pentru programele care conţin operaţiunile prevăzute la subpct. 2.1 atât la lit. c), cât şi la lit. a) şi/sau b);
    – 2 ani de la data aprobării programului, pentru programele care conţin doar operaţiunea prevăzută la subpct. 2.1 lit. c;"

    6. La punctul 4, după subpunctul 4.2 se introduce un nou subpunct, subpunctul 4.3, cu următorul cuprins:
    "4.3. Prin excepţie de la prevederile subpct. 4.2, pentru anul 2018, programele de investiţii se depun până la data de 15 octombrie, la sediul centrului judeţean al A.P.I.A., pe raza căruia are loc implementarea programului de investiţii."

    7. La punctul 6, subpunctul 6.1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "6.1. Acordarea sprijinului financiar pentru operaţiunile eligibile din cadrul măsurii de investiţii se face pe baza cheltuielilor eligibile, realizate de către beneficiar în baza programului de investiţii aprobat de A.P.I.A., fără a se depăşi valoarea aprobată a acestuia."

    8. La punctul 6, subpunctul 6.2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "6.2. Studiile de fezabilitate prevăzute la pct. 7 subpct. 7.1 lit. a) se realizează conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 907/2016 privind etapele de elaborare şi conţinutul-cadru al documentaţiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/ proiectelor de investiţii finanţate din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare."

    9. La punctul 6, subpunctul 6.3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "6.3. Beneficiarul poate solicita modificarea programului aprobat, o singură dată pentru fiecare dintre operaţiunile aprobate. Toate modificările trebuie să fie comunicate A.P.I.A. pentru aprobare, cel mai târziu cu 3 luni înainte de data-limită de finalizare a operaţiunilor pentru care se solicită modificarea, cu condiţia ca modificarea:
    - să nu afecteze scopul principal al programului de investiţii;
    - să fie justificată în mod corespunzător;
    - să fie însoţită de studiul de fezabilitate/memoriul justificativ modificat;
    - să se încadreze în limita a 20% din valoarea aprobată programului;
    – să nu depăşească termenul maxim de realizare a programului, prevăzut la pct. 2 subpct. 2.3."

    10. La punctul 6, după subpunctul 6.3 se introduc două noi subpuncte, subpunctele 6.3^1 şi 6.3^2, cu următorul cuprins:
    "6.3^1. Prin excepţie de la prevederile subpct. 6.3 pot fi efectuate modificări minore asupra programului de investiţii, fără a se depăşi valoarea eligibilă aprobată iniţial şi fără aprobare prealabilă, cu condiţia înştiinţării A.P.I.A. asupra modificărilor şi a justificării acestora. Modificările minore nu trebuie să afecteze eligibilitatea niciunei acţiuni din cadrul operaţiunii şi obiectivele generale ale operaţiunii.
6.3^2. Următoarele tipuri de modificări sunt considerate modificări minore:
    - modificarea graficului de implementare cu respectarea termenelor maxime;
    – modificarea bugetului acţiunilor din cadrul unei operaţiuni în limita a 20% din valorile aprobate iniţial pentru fiecare acţiune.
;"

    11. La punctul 7 subpunctul 7.1, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) studiu de fezabilitate realizat conform legislaţiei în vigoare pentru programele ce conţin operaţiunile prevăzute la pct. 2 subpct. 2.1 lit. a) şi/sau b) şi pentru programele ce conţin operaţiunile prevăzute la pct. 2 subpct. 2.1 atât la lit. c), cât şi la lit. a) şi/sau b);"

    12. La punctul 7 subpunctul 7.1, litera a^2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a^2) orice modificare a memoriului justificativ sau a studiului de fezabilitate se constituie anexă la acestea, după aprobarea programului, după caz;"

    13. La punctul 7 subpunctul 7.1, litera f) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "f) copie a documentului ce atestă comercializarea produselor vinicole, după caz;"

    14. La punctul 7 subpunctul 7.1, litera i) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "i) declaraţie pe propria răspundere a solicitantului din care să rezulte faptul că infrastructura la care se fac lucrări de renovare/reabilitare/modernizare sau imobilul ce se achiziţionează nu face obiectul vreunui litigiu;"

    15. La punctul 7 subpunctul 7.1, după litera n) se introduccincinoilitere, literele o), p), q), r) şi s), cu următorul cuprins:
    "o) raport de evaluare a imobilului realizat de către experţi evaluatori ANEVAR, conform legislaţiei naţionale în vigoare, pentru operaţiunile prevăzute la nr. crt. 1 din anexa nr. 1, ce cuprind achiziţia bunurilor imobile;
p) în cazul achiziţiei de bunuri imobile, solicitantul trebuie să facă dovada dreptului de folosinţă al terenului de sub bunul imobil în cauză, pe o perioadă cel puţin egală cu termenul de 5 (cinci) ani de la efectuarea plăţii finale către beneficiar;
q) copii ale actelor de proprietate asupra bunului imobil care urmează a fi achiziţionat, precum şi documentaţia cadastrală aferentă;
r) copia extrasului de carte funciară de informare privind bunul imobilul ce urmează să fie achiziţionat, din care să rezulte lipsa sarcinilor asupra acestuia;
s) încheierea de intabulare a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ce urmează a fi achiziţionat, eliberată de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară."

    16. La punctul 7 subpunctul 7.2, litera a^1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a^1) studiul de fezabilitate în cazul tuturor operaţiunilor prevăzute la pct. 2 subpct. 2.1 lit. a) şi/sau b);"

    17. La punctul 7 subpunctul 7.2, litera f) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "f) copii ale facturilor care atestă achiziţii de materii/materiale şi/sau prestări servicii, precum şi copii ale declaraţiilor de conformitate/certificatelor de calitate;"

    18. La punctul 7 subpunctul 7.2, după litera i) se introduce o nouă literă, litera j), cu următorul cuprins:
    "j) copie după contractul de vânzare-cumpărare în formă autentică sau după antecontractul de vânzare-cumpărare în formă autentică, în cazul în care se solicită avans."

    19. La punctul 7, subpunctul 7.3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "7.3. Centrele judeţene ale A.P.I.A. comunică solicitanţilor, în scris, în termen de 60 de zile de la depunerea programelor de investiţii, complete şi conforme, hotărârea de aprobare/ respingere."

    20. La anexa nr. 1, numărul curent 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:

┌────┬──────────────┬──────────────────┐
│ │Operaţiuni din│ │
│Nr. │cadrul │Acţiuni eligibile │
│crt.│programului de│ │
│ │investiţii │ │
├────┼──────────────┼──────────────────┤
│ │ │1a. Investiţii │
│ │ │corporale │
│ │ │Construcţia/ │
│ │ │Reconstrucţia/ │
│ │ │Achiziţia, │
│ │ │inclusiv prin │
│ │ │leasing, a │
│ │ │clădirilor pentru │
│ │ │producţie, │
│ │ │ambalare, │
│ │ │depozitare, │
│ │ │inclusiv recepţie,│
│ │ │a laboratoarelor │
│ │ │pentru controlul │
│ │ │calităţii, a │
│ │ │imobilelor cu │
│ │ │destinaţia de │
│ │ │prezentare şi │
│ │ │vânzare, a sălilor│
│ │ │de degustare etc. │
│ │ │• construcţia/ │
│ │ │achiziţia │
│ │ │bunurilor imobile │
│ │ │(clădiri, anexe) │
│ │ │• reconstrucţia/ │
│ │ │reabilitarea │
│ │ │bunurilor imobile │
│ │ │(clădiri, anexe), │
│ │ │imobile care au │
│ │ │avut în momentul │
│ │ │construcţiei │
│ │ │destinaţia de │
│ │ │întreprindere │
│ │ │vinicolă sau │
│ │ │imobile în scopul │
│ │ │schimbării │
│ │ │destinaţiei lor în│
│ │ │întreprinderi │
│ │ │vinicole │
│ │ │• excavare │
│ │ │(terasamente), │
│ │ │fundaţii, pavaje, │
│ │ │interioare │
│ │ │(pereţi, uşi şi │
│ │ │ferestre, │
│ │ │zugrăveli, gresie,│
│ │ │rame etc.), │
│ │ │instalaţii │
│ │ │sanitare, │
│ │ │electricitate, │
│ │ │interior şi │
│ │ │exterior la urcare│
│ │ │(încadrare), │
│ │ │acoperişuri, │
│ │ │izolaţii, aer │
│ │ │condiţionat │
│ │ │• construcţia/(re)│
│ │ │construcţia/ │
│ │ │achiziţia │
│ │ │clădirilor şi │
│ │ │anexelor pentru │
│ │ │transformare, │
│ │ │stocare, │
│ │ │condiţionare sau │
│ │ │comercializare │
│ │ │• construcţia/(re)│
│ │ │construcţia/ │
│ │ │achiziţia │
│ │ │pivniţelor aflate │
│ │Construcţia/ │deasupra şi sub │
│ │Achiziţia, │nivelul solului │
│ │inclusiv prin │• lucrări la │
│ │leasing, a │infrastructura de │
│ │imobilelor │bază, cum ar fi: │
│ │destinate │instalaţii │
│ │vinificaţiei, │electrice, │
│ │a │mecanice şi │
│ │laboratoarelor│hidraulice, de │
│„1 │pentru │protecţie │
│ │controlul │împotriva │
│ │calităţii, a │incendiilor, de │
│ │imobilelor cu │aer condiţionat şi│
│ │destinaţia de │de ventilaţie a │
│ │prezentare şi │locului de │
│ │vânzare, │producţie a │
│ │precum şi a │vinului, precum şi│
│ │sălilor de │alte echipamente; │
│ │degustare │instalaţii │
│ │ │speciale şi │
│ │ │sisteme pentru │
│ │ │protecţia │
│ │ │mediului, │
│ │ │reducerea poluării│
│ │ │şi economisirea │
│ │ │energiei, precum │
│ │ │şi sisteme de │
│ │ │sănătate şi de │
│ │ │igienă │
│ │ │• construcţia/(re)│
│ │ │construcţia/ │
│ │ │achiziţia │
│ │ │imobilelor pentru │
│ │ │prezentare şi │
│ │ │vânzare: │
│ │ │- spaţii de │
│ │ │depozitare a │
│ │ │vinotecilor │
│ │ │- săli de │
│ │ │degustare şi/sau │
│ │ │săli de prezentare│
│ │ │şi vânzare a │
│ │ │vinurilor proprii │
│ │ │- unităţi de │
│ │ │vânzare şi/sau │
│ │ │puncte de vânzare/│
│ │ │puncte pentru │
│ │ │vânzarea directă │
│ │ │- amenajările şi │
│ │ │conexiunile legate│
│ │ │de instalarea unui│
│ │ │echipament │
│ │ │achiziţionat sunt │
│ │ │eligibile sub │
│ │ │rezerva ca │
│ │ │devizul, apoi │
│ │ │factura să │
│ │ │menţioneze │
│ │ │explicit legătura │
│ │ │cu echipamentul │
│ │ │eligibil │
│ │ │1b. Investiţii │
│ │ │necorporale │
│ │ │- costuri generale│
│ │ │legate de │
│ │ │cheltuielile │
│ │ │privind onorariile│
│ │ │/tarifele pentru │
│ │ │specialişti │
│ │ │(arhitecţi şi/sau │
│ │ │ingineri, │
│ │ │consultanţi de │
│ │ │orice fel), pentru│
│ │ │consultanţă, │
│ │ │studii de │
│ │ │fezabilitate, │
│ │ │achiziţie de │
│ │ │patente şi │
│ │ │licenţe, │
│ │ │înregistrarea │
│ │ │mărcilor şi │
│ │ │desenelor │
│ │ │industriale, │
│ │ │cheltuieli de │
│ │ │autorizare şi alte│
│ │ │costuri generate │
│ │ │de cele de mai │
│ │ │sus.“ │
└────┴──────────────┴──────────────────┘



    21. La anexa nr. 2, poziţia nr. 8, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) Construcţia/Achiziţia, inclusiv prin leasing, a imobilelor destinate vinificaţiei, a laboratoarelor pentru controlul calităţii, a imobilelor cu destinaţia de prezentare şi vânzare, precum şi a sălilor de degustare"



    ART. II
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
                    Petre Daea

    Bucureşti, 3 iulie 2018.
    Nr. 1.219.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016