Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.216/C din 18 mai 2006  privind modalitatea de derulare a programelor integrate de asistenta medicala, psihologica si sociala pentru persoanele aflate in stare privativa de libertate, consumatoare de droguri    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.216/C din 18 mai 2006 privind modalitatea de derulare a programelor integrate de asistenta medicala, psihologica si sociala pentru persoanele aflate in stare privativa de libertate, consumatoare de droguri

EMITENT: MINISTERUL JUSTITIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 471 din 31 mai 2006
Având în vedere dispoziţiile <>art. 28 alin. (7) din Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>art. 23 alin. (1) din Hotãrârea Guvernului nr. 860/2005 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a dispoziţiilor <>Legii nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul prevederilor <>art. 6 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 83/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>art. 9 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 63/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Administraţiei şi Internelor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 604/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>art. 7 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 168/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul justiţiei, ministrul administraţiei şi internelor şi ministrul sãnãtãţii emit urmãtorul ordin:

ART. 1
(1) Prezentul ordin reglementeazã mãsurile şi programele aplicate persoanelor consumatoare de droguri, aflate în stare privativã de libertate, din aresturi şi penitenciare, denumite în continuare consumatori.
(2) Mãsurile şi programele prevãzute de prezentul ordin pentru consumatorii majori se aplicã şi consumatorilor minori, inclusiv celor din centrele de reeducare a minorilor, în raport de particularitãţile vârstei lor. Cazurile consumatorilor minori se notificã de urgenţã, de cãtre conducerea unitãţii, direcţiei generale de asistenţã socialã şi protecţie a copilului.
(3) Consumatorilor li se aplicã, dupã caz, mãsuri de urgenţã, programe integrate de asistenţã, precum şi mãsuri de prevenire.
ART. 2
În prezentul ordin, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtorul înţeles:
a) locuri de detenţie - aresturi şi penitenciare;
b) medicul unitãţii - medicul desemnat sã asigure asistenţa medicalã în aresturi şi penitenciare;
c) C.P.E.C.A. - centrul de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog, cel mai apropiat de locul de detenţie în care se aflã consumatorul.
ART. 3
(1) La fiecare loc de detenţie trebuie asiguratã în permanenţã posibilitatea acordãrii de asistenţã medicalã.
(2) La intrarea într-un loc de detenţie, persoana privatã de libertate primeşte informaţii cu privire la asistenţa medicalã disponibilã, în special cea de urgenţã, precum şi informaţii privind asistenţa specificã disponibilã în cazul consumului de droguri.
(3) Persoanele private de libertate beneficiazã gratuit de tratament medical şi de medicamente din Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, respectiv bugetul de stat, conform legii.
(4) Pe durata acordãrii asistenţei medicale în sistemul public de sãnãtate persoanelor private de libertate, paza acestora va fi asiguratã, dupã caz, de personalul aresturilor sau al penitenciarelor.
ART. 4
(1) Mãsurile şi programele acordate consumatorilor se aplicã în condiţii cât mai apropiate de standardele existente pentru persoanele aflate în stare de libertate.
(2) Examinarea medicalã a consumatorilor se efectueazã cu respectarea intimitãţii, cu excepţia cazurilor în care medicul solicitã supraveghere suplimentarã.
(3) Fişa medicalã a consumatorului se pãstreazã în condiţii de confidenţialitate şi îl însoţeşte în toate locurile de detenţie în care se aflã.
(4) Datele de interes pentru managementul cazului privind consumul de droguri, cuprinse în fişa medicalã, se transmit de cãtre medicul unitãţii cãtre C.P.E.C.A. teritorial. Accesarea şi exploatarea datelor se fac cu respectarea prevederilor legale privind protecţia datelor personale.
ART. 5
(1) Programele integrate de asistenţã acordate consumatorilor se asigurã, potrivit competenţelor legale, de cãtre personalul care acordã asistenţã medicalã, psihologicã sau socialã, dupã caz, în aresturi şi penitenciare, împreunã cu personalul C.P.E.C.A.
(2) Serviciile, altele decât cele medicale, oferite în cadrul programelor integrate de asistenţã se pot acorda şi cu participarea furnizorilor privaţi de servicii, potrivit legii.
(3) Mãsurile de urgenţã care nu se pot asigura la locul de detenţie se asigurã în sistemul public de sãnãtate, în cadrul unitãţilor desemnate potrivit <>art. 23 alin. (2) din Regulamentul de aplicare a dispoziţiilor Legii nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 860/2005 .
ART. 6
(1) Programele integrate de asistenţã acordate consumatorilor sunt:
a) program drog 0 de intensitate micã - PIT 1;
b) program drog 0 - PIT 2;
c) program drog 0 cu stabilizare - PIT 3;
d) program de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri - PIT 4, cu formele:
(i) program substitutiv cu agonişti de opiacee;
(ii) program de schimb de seringi şi/sau alte mãsuri adresate reducerii riscurilor.
(2) Programele integrate de asistenţã se stabilesc potrivit prevederilor <>cap. IV din Regulamentul de aplicare a dispoziţiilor Legii nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 860/2005 .
(3) La stabilirea programelor integrate de asistenţã se ţine cont de necesitãţile multiple ale fiecãrui consumator şi de specificul locului de detenţie.
(4) Programele integrate de asistenţã derulate în aresturi cuprind mãsuri medicale şi psihologice, iar cele derulate în penitenciare cuprind mãsuri medicale, psihologice şi sociale.
ART. 7
(1) Cu ocazia efectuãrii controlului medical obligatoriu la primirea în locul de detenţie, dacã medicul unitãţii suspecteazã un caz de consum de droguri, acesta este obligat sã aducã la cunoştinţa consumatorului posibilitatea contactãrii C.P.E.C.A. în vederea realizãrii evaluãrii pentru includerea într-un program integrat de asistenţã.
(2) Dupã obţinerea consimţãmântului consumatorului, medicul unitãţii anunţã cazul conducerii unitãţii în vederea contactãrii C.P.E.C.A.
(3) În cazul în care persoana privatã de libertate se declarã consumator de droguri într-un alt moment decât cel al examenului medical la depunere, cazul se anunţã de îndatã conducerii unitãţii în vederea contactãrii C.P.E.C.A.
ART. 8
(1) C.P.E.C.A., solicitat potrivit art. 7, desemneazã o persoanã din rândul managerilor de caz, care se deplaseazã la locul de detenţie pentru evaluarea consumatorului, în vederea includerii lui într-un program integrat de asistenţã.
(2) Evaluarea consumatorului se efectueazã de cãtre managerul de caz împreunã cu personalul care asigurã asistenţa medicalã şi psihologicã în aresturi sau, dupã caz, asistenţa medicalã, psihologicã şi socialã în penitenciare. Evaluarea se efectueazã potrivit ariilor prevãzute la <>art. 14 din Regulamentul de aplicare a dispoziţiilor Legii nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 860/2005 .
(3) Ca urmare a evaluãrii consumatorului, managerul de caz, dupã consultarea personalului prevãzut la alin. (2), stabileşte un program integrat de asistenţã care cuprinde şi un plan individualizat de asistenţã, potrivit <>art. 15 şi 16 din Regulamentul de aplicare a dispoziţiilor Legii nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 860/2005 .
ART. 9
(1) Dupã întocmirea raportului de evaluare cu propunerea programului integrat de asistenţã, managerul de caz îl prezintã consumatorului în vederea semnãrii unui acord de includere în program.
(2) Consumatorul, dupã prezentarea raportului de evaluare şi a programului integrat de asistenţã şi înaintea semnãrii acordului de includere în program, are dreptul de a solicita acordarea de asistenţã medicalã de cãtre un medic ales, cu suportarea cheltuielilor aferente.
ART. 10
(1) În cazul în care consumatorul semneazã acordul de includere în program, implementarea programului este asiguratã, dupã caz, de persoanele prevãzute la art. 5 alin. (1) şi (2), sub coordonarea managerului de caz.
(2) Managerul de caz monitorizeazã şi evalueazã periodic implementarea programului, propunând, dupã caz:
a) schimbarea programului integrat de asistenţã;
b) modificarea sau completarea planului individualizat de asistenţã cuprins în programul integrat de asistenţã.
(3) Modificãrile aduse programului integrat de asistenţã sau planului individualizat de asistenţã se fac, cu acordul consumatorului, prin semnarea unei anexe la acordul de asistenţã medicalã, psihologicã şi socialã, potrivit <>art. 19 alin. (3) din Regulamentul de aplicare a dispoziţiilor Legii nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 860/2005 .
ART. 11
În cazul în care programul integrat de asistenţã cuprinde şi prescrierea de produse farmaceutice, acestea vor fi administrate la recomandarea medicului şi sub supravegherea personalului medical de la locul de detenţie.
ART. 12
(1) În cazul în care o persoanã declarã medicului unitãţii cã are antecedente de consum de droguri, acesta anunţã cazul conducerii unitãţii în vederea contactãrii C.P.E.C.A.
(2) Dispoziţiile art. 8-11 se aplicã în mod corespunzãtor.
ART. 13
(1) În cazul în care pentru un consumator aflat în penitenciar a fost stabilit programul de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri - PIT 4, în formã de program substitutiv cu agonişti de opiacee, se procedeazã dupã cum urmeazã:
a) faza de stabilizare desfãşuratã în scopul stabilirii dozei de menţinere cu agonişti se realizeazã în penitenciarele-spital care au personal abilitat, potrivit legii, în tratamentul consumatorului sau, dupã caz, într-o unitate medicalã dintre cele desemnate potrivit <>art. 23 alin. (2) din Regulamentul de aplicare a dispoziţiilor Legii nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 860/2005 ;
b) faza de menţinere se asigurã de cãtre medicul unitãţii la penitenciar.
(2) În vederea realizãrii fazei de menţinere, penitenciarele asigurã condiţiile de pãstrare, depozitare şi vehiculare a metadonei, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare.
(3) În cazul în care pentru un consumator aflat în arest a fost stabilit programul de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri - PIT 4, în formã de program substitutiv cu agonişti de opiacee, iar condiţiile medicale existente nu sunt suficiente, faza de stabilizare şi de menţinere se asigurã într-o unitate medicalã dintre cele desemnate potrivit <>art. 23 alin. (2) din Regulamentul de aplicare a dispoziţiilor Legii nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 860/2005 .
ART. 14
În cazul în care consumatorul se aflã în situaţii de urgenţã, personalul care ia contact cu acesta este obligat sã anunţe de îndatã conducerea unitãţii în vederea transportãrii de urgenţã a pacientului la cea mai apropiatã unitate medicalã dintre cele desemnate potrivit <>art. 23 alin. (2) din Regulamentul de aplicare a dispoziţiilor Legii nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 860/2005 .
ART. 15
În cazul în care o persoanã prezintã sindrom de abstinenţã (sevraj), se procedeazã dupã cum urmeazã:
a) dacã medicul unitãţii nu este abilitat sã trateze consumatorul, acesta va lua mãsuri medicale minime şi, dupã caz, va contacta C.P.E.C.A. în vederea asigurãrii mãsurilor medicale necesare şi desemnãrii unui manager de caz sau managerul de caz, pentru situaţia în care acesta este deja desemnat;
b) dacã medicul unitãţii este abilitat sã trateze consumatorul, va lua mãsurile necesare reducerii simptomelor de sevraj.
ART. 16
În cazul în care, la primirea consumatorului la locul de detenţie, acesta declarã faptul cã este inclus într-un program integrat de asistenţã, comandantul unitãţii notificã C.P.E.C.A. în vederea asigurãrii continuãrii programului. Notificarea se face de îndatã în cazul în care programul de asistenţã acordat consumatorului este PIT 4, în formã de program substitutiv cu agonişti de opiacee.
ART. 17
În cazul în care consumatorul inclus într-un program de asistenţã este transferat într-un alt loc de detenţie, conducerea unitãţii notificã C.P.E.C.A. din cadrul cãruia este desemnat managerul de caz, în vederea contactãrii C.P.E.C.A. de la noul loc de detenţie, pentru preluarea cazului.
ART. 18
În cazul în care consumatorul inclus într-un program integrat de asistenţã pãrãseşte locul de detenţie, comandantul unitãţii notificã C.P.E.C.A. din cadrul cãruia este desemnat managerul de caz, în vederea continuãrii programului în stare de libertate. Notificarea se face de îndatã în cazul în care programul de asistenţã acordat consumatorului este PIT 4, în formã de program substitutiv cu agonişti de opiacee.
ART. 19
(1) Mãsurile de prevenire a consumului ilicit de droguri constau în activitãţi de informare, educare, comunicare, sensibilizare, câştigarea de abilitãţi etc., adresate tuturor categoriilor de persoane aflate în stare privativã de libertate.
(2) Activitãţile prevãzute la alin. (1) pot consta în:
a) furnizarea, la intrarea în aresturi şi penitenciare, a unor informaţii generale cu privire la riscurile existente în cazul consumului de droguri;
b) organizarea în penitenciare de acţiuni de informare, educare, comunicare asupra riscului consumului de droguri, precum şi al contactãrii de boli infecţioase (HIV, hepatitã B şi C etc.) ca urmare a acestuia;
c) organizarea în penitenciare de grupuri de lucru sau de programe specifice cu invitarea unor specialişti din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog sau al altor instituţii publice specializate, precum şi din organizaţii neguvernamentale autorizate;
d) organizarea în penitenciare de programe speciale pentru persoanele cu antecedente de consum;
e) alte acţiuni specifice.
ART. 20
Mãsurile de prevenire se dispun în funcţie de specificul locului de detenţie şi se realizeazã de cãtre personalul acestuia în colaborare cu C.P.E.C.A., serviciile de protecţie a victimelor şi reintegrare socialã a infractorilor, alte servicii publice, precum şi asociaţii, fundaţii, alte forme organizate ale societãţii civile, persoane fizice şi juridice autorizate, precum şi organisme internaţionale.
ART. 21
Mãsurile şi programele acordate consumatorilor se asigurã de cãtre personalul care acordã asistenţã medicalã, psihologicã sau socialã la locurile de detenţie, cu formare iniţialã sau continuã în domeniul drogurilor.
ART. 22
Prezentul ordin intrã în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 23
În termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, inspectorul general al Poliţiei Române aprobã prin dispoziţie lista cu aresturile în care vor fi depuşi consumatorii de droguri.
ART. 24
Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor şi unitãţile din subordine, Inspectoratul General al Poliţiei Române şi unitãţile din subordine, Agenţia Naţionalã Antidrog şi centrele de prevenire, evaluare şi consiliere din subordine, Ministerul Sãnãtãţii şi unitãţile medicale dintre cele desemnate potrivit <>art. 23 alin. (2) din Regulamentul de aplicare a dispoziţiilor Legii nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 860/2005 , vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

p. Ministrul justiţiei,
Katalin-Barbara Kibedi,
secretar de stat

Ministrul administraţiei şi internelor,
Vasile Blaga

Ministrul sãnãtãţii,
Gheorghe Eugen Nicolãescu
_________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016