"3. Metale grele
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Limita Modul de Metoda
Produsul maximã prelevare de
(mg/kg a probelor analizã
greutate
produs
umed)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3.1. Plumb (Pb)
3.1.1. Lapte de vacã (lapte crud, lapte destinat
fabricãrii produselor lactate, lapte
tratat termic) 0,02 art. 8 art. 9
3.1.2. Formule pentru sugari şi formule de
continuare*1) 0,02 art. 8 art. 9
3.1.3. Carne de bovine, oaie, porc şi pasãre, cu
excepţia organelor 0,1 art. 8 art. 9
3.1.3.1. Organe comestibile de vitã, oaie, porc
şi pasãre 0,5 art. 8 art. 9
3.1.4. File de peşte*), cu excepţia speciilor de
peşte enumerate la pct. 3.1.4.1 0,2 art. 8 art. 9
3.1.4.1. File*) de pãlãmidã (Sarda sarda), plãticã
de mare comunã dungatã (Diplodus vulgaris),
ţipar de mare (Anguilla anguilla), chefal
cenuşiu (Mugil labrosus labrosus), grunt
(Pomadasys benneti), macrou (Trachurus
trachurus), sardinã (Sardina pilchardus),
sardeluţe (Sardinops species), biban cu
picãţele (Dicentrarchus punctatus), ton
(Thunnus species şi Euthynnys species),
limbã-de-mare (Dicologoglossa cuneata) 0,4 art. 8 art. 9
3.1.5. Crustacee, cu excepţia cãrnii brune de crab 0,5 art. 8 art. 9
3.1.6. Moluşte bivalve 1,5 art. 8 art. 9
3.1.7. Cefalopode (fãrã viscere) 1,0 art. 8 art. 9
3.1.8. Cereale (inclusiv hrişcã), legume şi
leguminoase 0,2 art. 8 art. 9
3.1.9. Legume, exceptând brassicaceele (conopidã,
varzã şi gulie), legumele frunze, verdeţurile
proaspete şi ciupercile. Pentru cartofi,
nivelul maxim se aplicã la cartofii curãţaţi. 0,1 art. 8 art. 9
3.1.9.1. Brassicacee (conopidã, varzã şi gulie),
legume frunze şi ciupercile de culturã 0,3 art. 8
3.1.10. Fructe, exceptând fructele boboase (struguri,
cãpşune, mure, zmeurã etc.) şi fructele mici
(afine, coacãze) 0,1 art. 8
3.1.10.1. Fructe boboase (struguri, cãpşune, mure,
zmeurã etc.) şi fructe mici (afine, coacãze) 0,2 art. 8 art. 9
3.1.11. Grãsimi şi uleiuri, inclusiv grãsimea din
lapte 0,1 art. 8 art. 9
3.1.12. Sucuri de fructe, sucuri concentrate de
fructe (pentru consum direct) şi nectar de
fructe 0,05 art. 8 art. 9
3.1.13. Vinuri (inclusiv vinuri spumante şi exclusiv
vinuri licoroase), vinuri aromatizate, bãuturi
pe bazã de vinuri aromatizate şi cocteiluri
din vinuri aromatizate şi cidrul din mere,
din pere şi vinuri din fructe. Nivelul maxim
se aplicã produselor din recolta de fructe a
anului 2001 şi în continuare. 0,2 art. 8 art. 9
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Limita Modul de Metoda
Produsul maximã prelevare de
(mg/kg a probelor analizã
greutate
produs
umed)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3.2. Cadmiu (Cd)
3.2.1. Carne de bovine, oaie, porc şi pasãre, cu
excepţia organelor 0,05 art. 8 art. 9
3.2.2. Carne de cal 0,2 art. 8 art. 9
3.2.3. Ficat de vitã, oaie, porc şi pasãre 0,5 art. 8 art. 9
3.2.4. Rinichi de vitã, oaie, porc şi pasãre 1,0 art. 8 art. 9
3.2.5. File de peşte*), cu excepţia speciilor de
peşte enumerate la pct. 3.2.5.1 0,05 art. 8 art. 9
3.2.5.1. File*) de pãlãmidã (Sarda sarda), plãticã
de mare comunã dungatã (Diplodus vulgaris),
ţipar de mare (Anguilla anguilla), hamsie
europeanã (Engraulis encrasicholus),
chefal cenuşiu (Mugil labrosus labrosus),
macrou (Trachurus trachurus), luvar
(Luvarus imperialis), sardinã (Sardina
pilchardus), sardeluţe (Sardinops species),
ton (Thunnus şi Euthynnys species),
limbã-de-mare (Dicologoglossa cuneata) 0,1 art. 8 art. 9
3.2.6. Crustacee, exceptând carnea brunã de crab şi
capul şi toracele homarului şi altor crustacee
mari similare (Nephropidae şi Palinuridae) 0,5 art. 8 art. 9
3.2.7. Moluşte bivalve 1,0 art. 8 art. 9
3.2.8. Cefalopode (fãrã viscere) 1,0 art. 8 art. 9
3.2.9. Cereale, exceptând tãrâţele, germenii,
boabele de grâu şi orezul 0,1 art. 8 art. 9
3.2.9.1. Tãrâţe, germeni, boabe de grâu şi orez 0,2 art. 8 art. 9
3.2.10. Seminţe de soia 0,2 art. 8 art. 9
3.2.11. Legume şi fructe, exceptând legumele frunze,
verdeţurile proaspete, ciupercile, legumele
cu tulpinã (praz, sparanghel, anghinare),
rãdãcinoasele şi cartofii 0,05 art. 8 art. 9
3.2.11.1. Legumele frunze, verdeţurile proaspete,
ţelina şi ciupercile de culturã 0,2 art. 8 art. 9
3.2.11.2. Legumele cu tulpinã (praz, sparanghel,
anghinare), rãdãcinoasele şi cartofii,
exceptând ţelina. Pentru cartofi, nivelul
maxim se aplicã la cartofii curãţaţi. 0,1 art. 8 art. 9
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
*) În cazul peştelui care se consumã în întregime, limita maximã se aplicã
la peştele întreg.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Limita Modul de Metoda
Produsul maximã prelevare de
(mg/kg a probelor analizã
greutate
produs
umed)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3.3. Mercur
3.3.1. Produse de pescãrie, cu excepţia celor
de la pct. 3.3.1.1 0,5 art. 8 art. 9
3.3.1.1. Peşte undiţar (Lophius species), pisicã
de mare din Atlantic (Anarhicas lupus),
biban (Dicentrarchus labrax), mihalţ de
mare albastru (Molva dipterygia), pãlãmidã
(Sarda sarda), ţipar de mare (Anguilla
species), emperor (Hoplostehus atlanticus),
grenadier (Coryphaenoides rupestris),
cambulã (Hippoglossus hipoglossus), marlin
(Makaira spp.), ştiucã (Esox lucius),
bonitã comunã (Orcynopsis unicolor), câine
de mare portughez (Centros-cymnes
coelolepis), vulpe de mare (Raja spp.),
scorpie de mare groenlandezã (Sebastes
marinus, S. mentella, S. viviparus), peşte
cãlãtor (Istiophorus platypterus),
peşte-teacã (Lepidopus caudatus, Aphanopus
carbo), rechin (toate speciile), macrou
(din speciile Lepidocybium flavobrunneum,
Ruvettus pretiosus, Gempylus serpens),
sturioni (Acipenser spp.), peşte-spadã
(Xiphias gladius), ton (Thunnus spp.) 1,0 art. 8 art. 9
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. 3-monoclorpropan-1,2-diol (3-MCPD)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Limita Modul de Metoda
Produsul maximã prelevare de
(mg/kg a probelor analizã
greutate
produs
umed)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4.1. Proteine vegetale hidrolizate*2) 0,02 art. 8 art. 9
4.2. Sos de soia*2) 0,02 art. 8 art. 9
1. Limita maximã se aplicã produsului propus,
pregãtit pentru consum sau reconstituit, în
concordanţã cu instrucţiunile producãtorului.
2. Limita maximã se aplicã pentru produsul lichid
conţinând 40% substanţã uscatã, corespunzãtor
limitei maxime de 0,05 mg/kg în substanţã uscatã.
Limita trebuie modificatã proporţional, în
concordanţã cu conţinutul de substanţã uscatã
al produsului.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Dioxina [suma dibenzo-para-dioxinelor policlorurate (PCDDs) şi
dibenzofuranilor policloruraţi (PCDFs)], exprimatã în echivalenţi toxici
stabiliţi de Organizaţia Mondialã a Sãnãtãţii (OMS) prin utilizarea
factorilor de echivalenţã toxicã OMS-TEFs 1997.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Produsul Limite maxime (PCDD + PCDF)*1) Modul de Metoda
(pg OMS-PCDD/F-TEQ/g prelevare de
grãsime sau produs) a probelor analizã
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5.1.1. Carne şi produse *) *)
din carne provenind
de la:
- animale rumegãtoare
(bovine, ovine) 3 pg OMS-PCDD/F-TEQ/g grãsime*2)
- pãsãri de curte şi vânat 2 pg OMS-PCDD/F-TEQ/g grãsime*2)
- porci 1 pg OMS-PCDD/F-TEQ/g grãsime*2)
5.1.2. Ficat şi produse
derivate 6 pg OMS-PCDD/F-TEQ/g grãsime*2)
5.2. File de peşte şi
produse de pescãrie 4 pg OMS-PCDD/F-TEQ/g produs *) *)
5.3. Lapte şi produse
lactate, incluzând untul 3 pg OMS-PCDD/F-TEQ/g grãsime*2) *) *)
5.4. Oãu de gãinã şi
produse pe bazã de ouã 3 pg OMS-PCDD/F-TEQ/g grãsime*2) *) *)
5.5. Uleiuri şi grãsimi: *) *)
- grãsime animalã:
- de la animale rumegãtoare 3 pg OMS-PCDD/F-TEQ/g grãsime
- de la pãsãri de curte şi
vânat 2 pg OMS-PCDD/F-TEQ/g grãsime
- de la porci 1 pg OMS-PCDD/F-TEQ/g grãsime
- grãsime animalã în amestec 2 pg OMS-PCDD/F-TEQ/g grãsime
- ulei vegetal 0,75 pg OMS-PCDD/F-TEQ/g grãsime
- ulei de peşte pentru
consum uman 2 pg OMS-PCDD/F-TEQ/g grãsime
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────