Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.191 din 26 iulie 2021  pentru aprobarea Procedurii de implementare şi de administrare a grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, precum şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 1.191 din 26 iulie 2021 pentru aprobarea Procedurii de implementare şi de administrare a grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, precum şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare

EMITENT: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 766 din 6 august 2021
    Având în vedere prevederile art. 42^1-42^11 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi avizul conform al Ministerului Finanţelor comunicat prin Adresa nr. 739.772 din 28.06.2021,
    în temeiul prevederilor art. 342 alin. (1) şi (4) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 5 alin. (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 11 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală emite următorul ordin:
    ART. 1
    Se aprobă Procedura de implementare şi de administrare a grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, prevăzută în anexa nr. 1.

    ART. 2
    Se aprobă modelul şi conţinutul următoarelor formulare:
    a) 173 „Cerere privind grupul fiscal în domeniul impozitului pe profit“, precum şi instrucţiunile de completare, prevăzute în anexa nr. 2;
    b) 174 „Decizie privind aprobarea/respingerea implementării/menţinerea grupului fiscal şi continuarea sistemului de consolidare fiscală în domeniul impozitului pe profit“, prevăzut în anexa nr. 3;
    c) 175 „Decizie privind modificări ulterioare în cadrul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit“, prevăzut în anexa nr. 4.


    ART. 3
    Caracteristicile de editare, utilizare şi păstrare ale formularelor menţionate la art. 2 sunt prevăzute în anexa nr. 5.

    ART. 4
    Anexele nr. 1 - 5 fac parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 5
    Direcţia generală proceduri pentru administrarea veniturilor, Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili, direcţiile generale regionale ale finanţelor publice, precum şi unităţile fiscale subordonate acestora vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

    ART. 6
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală,
                    Mirela Călugăreanu

    Bucureşti, 26 iulie 2021.
    Nr. 1.191.
    ANEXA 1

    PROCEDURĂ

    ANEXA 2

    *) Anexa nr. 2 este reprodusă în facsimil.
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
    INSTRUCŢIUNI
    pentru completarea formularului 173 „Cerere privind grupul fiscal în domeniul impozitului pe profit“
    Formularul 173 „Cerere privind grupul fiscal în domeniul impozitului pe profit“ se completează de către persoanele juridice care optează să fie tratate drept grup fiscal în domeniul impozitului pe profit, potrivit art. 42^3 din Codul fiscal.
    Formularul de cerere se completează şi pentru notificarea, potrivit legii, a organului fiscal cu privire la evenimentele apărute ulterior implementării grupului fiscal.
    Cererea se completează, de către persoana juridică responsabilă a grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, cu ajutorul aplicaţiei informatice afişată pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanţă.
    Completarea formularului se face astfel:
    Se marchează cu „X“ caseta „Cerere de implementare“ dacă formularul reprezintă cerere de implementare a grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, caseta „Cerere de modificare“ dacă reprezintă o cerere de modificare, datorată evenimentelor apărute ulterior implementării grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, caseta „Cerere de desfiinţare“ dacă formularul reprezintă o cerere de desfiinţare a grupului fiscal sau caseta „Cerere de continuare a aplicării sistemului“ dacă se doreşte reînnoirea opţiunii după încheierea perioadei de consolidare de 5 ani fiscali.

    I. Secţiunea „date de identificare a membrilor grupului în domeniul impozitului pe profit“
    Se înscriu datele de identificare ale persoanei juridice responsabile a grupului fiscal şi ale membrilor acestui grup: codul de identificare fiscală, denumirea, adresa domiciliului fiscal şi obiectul de activitate.
    În cazul în care, în relaţiile cu organul fiscal, contribuabilul în calitate de persoană responsabilă a grupului sau de membru este reprezentat printr-un reprezentant legal/împuternicit, se înscriu datele de identificare ale acestuia, precum şi numărul şi data cu care împuternicitul a înregistrat actul de împuternicire, în condiţiile prevăzute de lege, la organul fiscal.

    II. Secţiunea privind „Implementarea grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit“ se completează în situaţia în care cererea reprezintă o cerere de implementare.
    Se bifează cu „X“, în mod corespunzător, entităţile care formează grupul fiscal în domeniul impozitului pe profit, potrivit art. 42^2 pct. 1.
    De asemenea, prin bifarea cu „X“ a căsuţei corespunzătoare, se declară pe propria răspundere că fiecare membru al grupului îndeplineşte cumulativ condiţiile prevăzute la art. 42^3 alin. (2) din Codul fiscal.
    La „Cererea privind grupul fiscal în domeniul impozitului pe profit“ se anexează certificatul constatator eliberat de către oficiul registrului comerţului şi/sau alte documentele justificative din care să rezulte îndeplinirea condiţiei de deţinere prevăzută la art. 42^2 pct. 1 din Codul fiscal.
    Perioada de aplicare a sistemului de consolidare fiscală a impozitului pe profit este de 5 ani fiscali, calculaţi începând cu primul an al aplicării sistemului de consolidare fiscală şi până la desfiinţarea grupului fiscal.
    Cererea se depune cu cel puţin 60 de zile înainte de începerea perioadei pentru care se solicită aplicarea consolidării fiscale.

    III. Secţiunea privind modificările survenite ulterior implementării grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit se completează în situaţia în care cererea reprezintă o cerere de modificare.
    Se bifează cu „X“ evenimentul survenit ulterior implementării grupului, pentru care persoana responsabilă a grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit are obligaţia să notifice organul
    fiscal competent, în condiţiile prevăzute de art. 42^3 şi art. 42^4 din Codul fiscal.
    Astfel, în situaţia în care în cadrul grupului fiscal intră un nou/noi membru/membri, conform dispoziţiilor art. 42^4 alin. (1) şi (3) din Codul fiscal, la pct. A se bifează cu „X“ căsuţa corespunzătoare.
    Se înscriu datele de identificare ale noului/noilor membru/membri: codul de identificare fiscală, denumirea, adresa domiciliului fiscal şi obiectul de activitate.
    În cazul în care, în relaţiile cu organul fiscal, contribuabilul în calitate de nou membru al grupului fiscal este reprezentat printrun reprezentant legal/împuternicit, se înscriu datele de identificare ale acestuia, precum şi numărul şi data cu care împuternicitul a înregistrat actul de împuternicire, în condiţiile prevăzute de lege, la organul fiscal.
    De asemenea, prin bifarea cu „X“ a căsuţei corespunzătoare, se declară pe propria răspundere că membrul nou al grupului îndeplineşte cumulativ condiţiile prevăzute la art. 42^3 alin. (2) din Codul fiscal.
    În situaţia în care din grupul fiscal are loc ieşirea unui/unor membru/membri, la pct. B se bifează cu „X“ căsuţa corespunzătoare ieşirii din grup conform art. 42^4 alin. (2) şi (3).
    Se înscriu datele de identificare ale membrului/ membrilor care iese/ies din grupul fiscal: codul de identificare fiscală, denumirea, adresa domiciliului fiscal şi obiectul de activitate.
    În cazul în care, în relaţiile cu organul fiscal, contribuabilul este reprezentat printr-un reprezentant legal/împuternicit, se înscriu datele de identificare ale acestuia, precum şi numărul şi data cu care împuternicitul a înregistrat actul de împuternicire, în condiţiile prevăzute de lege, la organul fiscal.
    În cazul ieşirii unui/unor membru/membri din cadrul grupului conform art. 42^4 alin. (2) şi (3) se bifează corespunzător condiţia/condiţiile care nu mai este/sunt îndeplinită/îndeplinite, de la art. 42^2 pct. 1, de la art. 42^3 alin. (2) lit. b)-g), respectiv de la art. 42^8 alin. (3).
    Atunci când grupul fiscal se desfiinţează, la pct. C se bifează cu „X“ căsuţa corespunzătoare situaţiei care a condus la desfiinţare: decizia voluntară a membrilor grupului, respectiv neîndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 42^2 pct. 1 şi art. 42^3 alin. (2) lit. b)-g).
    În situaţia în care grupul fiscal în domeniul impozitului pe profit se desfiinţează ca urmare a neîndeplinirii condiţiilor prevăzute la art. 42^3 alin. (2) lit. b)-g), se bifează, în mod corespunzător, şi condiţia/condiţiile prevăzută/prevăzute la articolul anterior menţionat, care nu mai este/sunt îndeplinită/îndeplinite.

    IV. Secţiunea privind „Continuarea aplicării sistemului“ se completează în situaţia în care se doreşte menţinerea grupului fiscal şi continuarea sistemului de consolidare fiscală în domeniul impozitului pe profit, după încheierea perioadei de consolidare de 5 ani fiscali.
    De asemenea se bifează şi perioada pentru care se doreşte continuarea aplicării sistemului de consolidare fiscală.
    Cererea se semnează de către reprezentanţii legali ai tuturor membrilor grupului fiscal.


    ANEXA 3

 (a se vedea imaginea asociată)
    DECIZIE
    privind aprobarea/respingerea implementării/menţinerea grupului fiscal şi
    continuarea sistemului de consolidare fiscală în domeniul impozitului pe profit
    Către:
    Denumirea persoanei juridice responsabile: .......................................................................................................................

    Domiciliul fiscal: localitatea ............................., str. ........................ nr. ......, bl. ......, ap. ...., et. ......, judeţul/sectorul ..................................
    Cod de identificare fiscală .................................................
    Având în vedere dispoziţiile art. 42^2 pct. 1 şi cele ale art. 42^3 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi ca urmare a Cererii dumneavoastră nr. ............../............., vă comunicăm:
    [ ] aprobarea cererii de implementare/menţinere a grupului fiscal şi continuare a sistemului de consolidare fiscală în domeniul impozitului pe profit;
    [ ] respingerea cererii de implementare/menţinere a grupului fiscal şi continuare a sistemului de consolidare fiscală în domeniul impozitului pe profit, întrucât nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 42^2 pct. 1 şi la art. 42^3 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, astfel:

┌───────────────────────────────────┬──┐
│Motive de fapt: │ │
├───────────────────────────────────┼──┤
│Temeiul de drept: │ │
└───────────────────────────────────┴──┘



    Împotriva prezentei decizii se poate formula contestaţie la organul fiscal emitent, în termen de 45 de zile de la data comunicării, în conformitate cu dispoziţiile art. 270 alin. (1) şi art. 272 alin. (6) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
    Conducătorul unităţii fiscale,
    Numele şi prenumele ..........................
    Semnătura .......................
    Document care conţine date cu caracter personal protejate de prevederile Regulamentului (UE) 2016/679
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 4


 (a se vedea imaginea asociată)
    DECIZIE
    privind modificări ulterioare în cadrul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit
    Către:
    Denumirea persoanei juridice responsabile: .......................................................................................................................

    Domiciliul fiscal: localitatea ............................., str. .......................... nr. ......., bl. ........, ap. ....., et. ........., judeţul/sectorul .............
    Codul de identificare fiscală .....................................
    Având în vedere dispoziţiile art. 42^2 pct. 1, art. 42^3, 42^4, 42^8 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi ca urmare a Cererii dumneavoastră nr. ............../................., vă comunicăm:
    [ ] aprobarea intrării ca nou membru al grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit pentru următoarele persoane juridice:..........................., începând cu data de ..........................;
    [ ] respingerea intrării ca nou membru al grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit pentru următoarele persoane juridice: ....................................................................;
    [ ] aprobarea ieşirii din grupul fiscal în domeniul impozitului pe profit a următoarelor persoane juridice: ......................, începând cu data de ..................................;
    [ ] aprobarea desfiinţării/desfiinţarea grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, începând cu data de ......................


┌───────────────────────────────────┬──┐
│Motive de fapt: │ │
├───────────────────────────────────┼──┤
│Temeiul de drept: │ │
└───────────────────────────────────┴──┘

    Împotriva prezentei decizii se poate formula contestaţie la organul fiscal emitent, în termen de 45 de zile de la data comunicării, în conformitate cu dispoziţiile art. 270 alin. (1) şi art. 272 alin. (6) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
    Conducătorul unităţii fiscale,
    Numele şi prenumele ..........................
    Semnătura .....................
    Document care conţine date cu caracter personal protejate de prevederile Regulamentului (UE) 2016/679
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 5

    Caracteristicile de editare, utilizare şi păstrare a formularelor
    1. 173 „Cerere privind grupul fiscal în domeniul impozitului pe profit“
    1.1. Denumire „Cerere privind grupul fiscal în domeniul impozitului pe profit“
    1.2. Caracteristici de editare: se poate utiliza echipament informatic pentru completare şi editare.
    1.3. Se utilizează pentru solicitarea de implementare a unui grup fiscal în domeniul impozitului pe profit sau pentru notificarea organului fiscal cu privire la evenimentele survenite ulterior implementării grupului sau cu privire la dorinţa de continuare a sistemului de consolidare fiscală în domeniul impozitului pe profit.
    1.4. Se completează şi se depune de persoana responsabilă a grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit.
    1.5. Circulă în format electronic la organul fiscal competent.
    1.6. Se arhivează la dosarul fiscal al persoanei juridice responsabile a grupului fiscal.

    2. 174 „Decizie privind aprobarea/respingerea implementării/menţinerea grupului fiscal şi continuarea sistemului de consolidare fiscală în domeniul impozitului pe profit“
    2.1. Denumire „Decizia privind aprobarea/respingerea implementării/menţinerea grupului fiscal şi continuarea sistemului de consolidare fiscală în domeniul impozitului pe profit“
    2.2. Caracteristici de editare: se poate utiliza echipament informatic pentru completare.
    2.3. Se difuzează gratuit.
    2.4. Se utilizează pentru aprobarea/respingerea Cererii de implementare/menţinere a grupului fiscal şi continuare a sistemului de consolidare fiscală în domeniul impozitului pe profit.
    2.5. Se întocmeşte în 2 exemplare de către organul fiscal competent.
    2.6. Circulă: - originalul la persoana juridică responsabilă a grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit;
    - copia la organul fiscal.

    2.7. Se arhivează la dosarul fiscal al persoanei juridice responsabile a grupului fiscal.

    3. 175 „Decizie privind modificări ulterioare în cadrul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit“
    3.1. Denumire „Decizia privind modificări ulterioare în cadrul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit“
    3.2. Caracteristici de editare: se poate utiliza echipament informatic pentru completare.
    3.3. Se difuzează gratuit.
    3.4. Se utilizează pentru notificarea persoanei juridice responsabile a grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit cu privire la modificările ulterioare implementării grupului fiscal.
    3.5. Se întocmeşte în 2 exemplare de către organul fiscal competent.
    3.6. Circulă: - originalul la persoana juridică responsabilă a grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit;
    - copia la organul fiscal.

    3.7. Se arhivează la dosarul fiscal al persoanei juridice responsabile a grupului fiscal.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016