Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.172 din 28 iunie 2022  privind modificarea şi completarea anexei la Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1.984/2019 pentru aprobarea Procedurii privind modalitatea de ducere la îndeplinire a atribuţiilor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală în domeniul sancţiunilor internaţionale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 1.172 din 28 iunie 2022 privind modificarea şi completarea anexei la Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1.984/2019 pentru aprobarea Procedurii privind modalitatea de ducere la îndeplinire a atribuţiilor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală în domeniul sancţiunilor internaţionale

EMITENT: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 648 din 30 iunie 2022
    Având în vedere dispoziţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 202/2008 privind punerea în aplicare a sancţiunilor internaţionale, aprobată cu modificări prin Legea nr. 217/2009, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul dispoziţiilor art. 11 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală emite următorul ordin:
    ART. I
    Anexa la Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1.984/2019 pentru aprobarea Procedurii privind modalitatea de ducere la îndeplinire a atribuţiilor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală în domeniul sancţiunilor internaţionale, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 583 din 16 iulie 2019, cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Articolul 19 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Pentru analizarea contestaţiilor, a cererilor privind autorizarea unor tranzacţii, a cererilor de derogare de la aplicarea sancţiunilor internaţionale, a celor privind instituirea provizorie a sistemului de supraveghere, a cererilor privind revocarea măsurilor dispuse prin ordinul de blocare a fondurilor şi resurselor economice în domeniul sancţiunilor internaţionale, precum şi pentru revocarea măsurii de instituire provizorie a sistemului de supraveghere, se constituie o comisie permanentă la nivelul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, denumită în continuare comisie."

    2. La articolul 22, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(1) În termen de 24 de ore de la primirea unei contestaţii, a unei cereri privind autorizarea unor tranzacţii, a unei cereri de derogare de la aplicarea sancţiunilor internaţionale, a unei cereri privind instituirea provizorie a sistemului de supraveghere, a unei cereri privind revocarea măsurilor dispuse prin ordinul de blocare a fondurilor şi resurselor economice, precum şi de la propunerea privind revocarea măsurii provizorii a sistemului de supraveghere, Direcţia generală de informaţii fiscale, prin intermediul secretariatului, va transmite preşedintelui comisiei solicitarea de convocare a acesteia, însoţită de contestaţia sau cererea depusă, împreună cu documentaţia anexată acesteia."

    3. La articolul 28, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) Decizia cu privire la solicitarea de derogare de la aplicarea sancţiunilor internaţionale se comunică solicitantului de către Direcţia generală de informaţii fiscale, cu respectarea prevederilor art. 8 alin. (3) din O.U.G. nr. 202/2008."

    4. După articolul 28 se introduc cinci noi articole, articolele 28^1-28^5, cu următorul cuprins:
    "ART. 28^1
    Instituirea provizorie a sistemului de supraveghere
    (1) Persoanele juridice deţinute sau aflate sub controlul unei persoane sau entităţi desemnate, ale căror fonduri şi/sau resurse economice sunt blocate, pot solicita Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală instituirea provizorie a unui sistem de supraveghere, care să asigure respectarea de către persoana juridică a sancţiunilor internaţionale, în condiţiile prevăzute la art. 8^1 din O.U.G. nr. 202/2008.
    (2) Cererea de instituire provizorie a sistemului de supraveghere se formulează în scris, în limba română, în dublu exemplar şi se depune la registratura Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, fiind completată şi semnată de persoana interesată, de reprezentantul legal sau împuternicitul entităţii supuse sancţiunilor internaţionale, şi cuprinde:
    a) declaraţia persoanei juridice din care să reiasă în mod expres că fondurile şi/sau resursele economice ale acesteia vor fi utilizate cu respectarea regimului de sancţiuni;
    b) acordul expres al persoanei juridice pentru instituirea sistemului de supraveghere.
    (3) În termen de o zi lucrătoare de la primirea cererii, Direcţia generală de informaţii fiscale transmite solicitarea persoanei juridice către Ministerul Economiei.
    (4) Cererea depusă în condiţiile art. 8^1 alin. (6) din O.U.G. nr. 202/2008 nu suspendă procedura de emitere a ordinului de blocare.
    ART. 28^2
    Soluţionarea cererii de instituire provizorie a sistemului de supraveghere
    (1) Cererea de instituire provizorie a sistemului de supraveghere se soluţionează prin decizie de către comisie.
    (2) Comisia poate solicita persoanei juridice, în scris, informaţii suplimentare, în scopul fundamentării deciziei cu privire la cerere. Informaţiile solicitate se depun în termen de 24 de ore de la primirea solicitării.
    (3) Informaţiile suplimentare solicitate se comunică Ministerului Economiei, în termen de 24 de ore de la primirea acestora.
    (4) Pentru aplicarea alin. (2) solicitantul are obligaţia de a comunica în cuprinsul cererii de instituire provizorie a sistemului de supraveghere date de contact valabile, care să permită o comunicare promptă cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.
    (5) În situaţia în care Ministerul Economiei înştiinţează Agenţia Naţională de Administrare Fiscală cu privire la neîndeplinirea condiţiei prevăzute la art. 8^1 alin. (2) din O.U.G. nr. 202/2008, comisia respinge cererea persoanei juridice.
    (6) În cazul în care Ministerul Economiei instituie sistemul de supraveghere, prin desemnarea unui supraveghetor, comisia aprobă cererea.
    (7) Decizia cu privire la solicitarea de instituire provizorie a sistemului de supraveghere se comunică solicitantului de către Direcţia generală de informaţii fiscale, cu respectarea prevederilor art. 8^1 alin. (10) din O.U.G. nr. 202/2008.
    (8) Prevederile cap. VII se aplică în mod corespunzător.
    ART. 28^3
    Efectele instituirii provizorii a sistemului de supraveghere
    (1) După aprobarea cererii de instituire provizorie a sistemului de supraveghere, Direcţia generală de informaţii fiscale propune de îndată Direcţiei generale juridice întocmirea proiectului de ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală privind deblocarea fondurilor şi resurselor economice.
    (2) Direcţia generală juridică înaintează proiectul de ordin preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în vederea semnării acestuia.
    (3) Prevederile art. 11 alin. (3) şi art. 12 se aplică în mod corespunzător.
    ART. 28^4
    Aplicarea ordinului de deblocare a fondurilor sau resurselor economice
    (1) Direcţia generală executări silite cazuri speciale, în termen de 24 de ore de la primirea ordinului de deblocare a fondurilor şi resurselor economice transmis de către Direcţia generală juridică, va lua măsurile necesare ducerii la îndeplinire a dispoziţiei de deblocare a fondurilor şi resurselor economice indicate în ordin, prevederile art. 214 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, aplicându-se în mod corespunzător.
    (2) Serviciile de executare silită cazuri speciale regionale din cadrul Direcţiei generale executări silite cazuri speciale procedează la deblocarea, fără întârziere, a fondurilor şi resurselor economice indicate în ordinul de deblocare transmis.
    (3) În vederea deblocării fondurilor şi resurselor economice prevăzute la alin. (1), serviciile de executare silită cazuri speciale regionale vor transmite copii certificate ale ordinului de deblocare tuturor instituţiilor publice şi private care gestionează informaţii despre bunurile indisponibilizate.
    (4) În cazul bunurilor mobile sau imobile aflate în custodia autorităţilor sau instituţiilor publice competente în domeniul de activitate, în funcţie de natura bunurilor blocate şi specificul activităţii, acestea se predau printr-un document administrativ către serviciile de executări silite cazuri speciale regionale, urmând ca acestea să predea bunurile către persoana juridică ce face obiectul măsurii de instituire provizorie a sistemului de supraveghere.
    (5) Bunurile blocate ce constau în sume de bani în lei sau în valută, titluri de valoare, obiecte din metale preţioase, pietre preţioase, obiecte de artă, colecţii de valoare, depuse la unităţi specializate, se restituie către serviciile de executări silite cazuri speciale regionale, urmând să fie predate persoanei juridice ce face obiectul măsurii de instituire provizorie a sistemului de supraveghere.
    (6) Bunurile care au un regim special de circulaţie se restituie de îndată de unităţile specializate în gestionarea acestora către serviciile de executări silite cazuri speciale regionale, urmând ca acestea să le predea către persoana juridică ce face obiectul măsurii de instituire provizorie a sistemului de supraveghere.
    (7) Bunurile lăsate în custodia persoanelor fizice sau juridice se restituie de către acestea către serviciile de executări silite cazuri speciale regionale, urmând ca acestea să le predea către persoana juridică ce face obiectul măsurii de instituire provizorie a sistemului de supraveghere.
    (8) Toate cheltuielile generate de administrarea bunurilor sunt în sarcina persoanei juridice ce face obiectul măsurii de instituire provizorie a sistemului de supraveghere.
    ART. 28^5
    Încetarea sistemului de supraveghere
    (1) Agenţia Naţională de Administrare Fiscală revocă măsura instituirii provizorii a sistemului de supraveghere, la propunerea supraveghetorului, desemnat în condiţiile art. 8^1 alin. (8) din O.U.G. nr. 202/2008, prin Ministerul Economiei.
    (2) În termen de 24 de ore de la primirea propunerii Ministerului Economiei, Direcţia generală de informaţii fiscale sesizează Direcţia generală antifraudă fiscală, în vederea aplicării prevederilor art. 39.
    (3) După revocarea măsurii de instituire provizorie a sistemului de supraveghere, Direcţia generală de informaţii fiscale propune de îndată Direcţiei generale juridice întocmirea proiectului de ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală privind blocarea fondurilor sau resurselor economice.
    (4) Prevederile cap. IV-VII se aplică în mod corespunzător."

    5. La articolul 33, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(1) Împotriva ordinului de blocare sau deblocare a fondurilor sau a resurselor economice, deciziei de respingere a cererii având ca obiect autorizarea unor tranzacţii conform art. 22 şi 23 din O.U.G. nr. 202/2008, deciziei de respingere a cererii de revocare, a cererii de derogare şi a cererii de instituire provizorie a sistemului de supraveghere, deciziei de revocare a măsurii de instituire provizorie a sistemului de supraveghere, precum şi împotriva deciziei privind soluţionarea sesizării erorilor de identificare se poate formula contestaţie, potrivit prezentului capitol."

    6. La articolul 35, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Comisia poate solicita, prin intermediul Direcţiei generale de informaţii fiscale, pentru lămurirea cauzei, punctul de vedere al direcţiilor de specialitate din cadrul ministerelor sau al altor instituţii şi autorităţi publice. În cazul contestaţiilor formulate împotriva deciziei de respingere a cererii privind instituirea provizorie a sistemului de supraveghere, comisia soluţionează contestaţia pe baza punctului de vedere al Ministerului Economiei."



    ART. II
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală,
                    Lucian-Ovidiu Heiuş

    Bucureşti, 28 iunie 2022.
    Nr. 1.172.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016