Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.150 din 20 septembrie 2016  privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului administraţiei şi internelor şi al ministrului transporturilor şi infrastructurii nr. 108/368/2010 pentru aprobarea Procedurilor de suspendare a dreptului de utilizare a unui autovehicul prin reţinerea certificatului de înmatriculare şi a plăcuţelor cu numărul de înmatriculare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 1.150 din 20 septembrie 2016 privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului administraţiei şi internelor şi al ministrului transporturilor şi infrastructurii nr. 108/368/2010 pentru aprobarea Procedurilor de suspendare a dreptului de utilizare a unui autovehicul prin reţinerea certificatului de înmatriculare şi a plăcuţelor cu numărul de înmatriculare

EMITENT: MINISTERUL TRANSPORTURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 865 din 31 octombrie 2016

    În temeiul prevederilor art. 13 alin. (4) şi art. 19 din Hotărârea Guvernului nr. 69/2012 privind stabilirea încălcărilor cu caracter contravenţional ale prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.071/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme comune privind condiţiile care trebuie îndeplinite pentru exercitarea ocupaţiei de operator de transport rutier şi de abrogare a Directivei 96/26/CE a Consiliului, ale Regulamentului (CE) nr. 1.072/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 21 octombrie 2009 privind normele comune pentru accesul la piaţa transportului rutier internaţional de mărfuri, ale Regulamentului (CE) nr. 1.073/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 21 octombrie 2009 privind normele comune pentru accesul la piaţa internaţională a serviciilor de transport cu autocarul şi autobuzul şi de modificare a Regulamentului (CE) nr. 561/2006 şi ale Ordonanţei Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere şi ale normelor de aplicare a acesteia, precum şi a sancţiunilor contravenţionale şi a altor măsuri aferente aplicabile în cazul constatării încălcărilor, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 7 lit. r) şi s) din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, prevăzut în anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 1.088/2011 privind organizarea şi funcţionarea Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, ale Legii nr. 352/2015 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 26/2011 privind înfiinţarea Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, ale art. 5 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 21/2015 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 7 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Interne, aprobată cu modificări prin Legea nr. 15/2008, cu modificările şi completările ulterioare,

    ministrul transporturilor şi ministrul afacerilor interne emit următorul ordin:

    ART. I
    Ordinul ministrului administraţiei şi internelor şi al ministrului transporturilor şi infrastructurii nr. 108/368/2010 pentru aprobarea Procedurilor de suspendare a dreptului de utilizare a unui autovehicul prin reţinerea certificatului de înmatriculare şi a plăcuţelor cu numărul de înmatriculare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 330 din 19 mai 2010, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

    1. Titlul ordinului se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ORDIN
    pentru aprobarea Procedurii privind aplicarea măsurii de suspendare a dreptului de utilizare a unui autovehicul prin reţinerea plăcuţelor cu numărul de înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare, precum şi a Procedurii privind modalitatea concretă prin care contravenientul face dovada îndeplinirii condiţiilor legale pentru continuarea transportului/deplasării, precum şi condiţiile necesare care trebuie îndeplinite pentru încetarea măsurii de imobilizare"

    2. Articolul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 1. - Se aprobă Procedura privind aplicarea măsurii de suspendare a dreptului de utilizare a unui autovehicul prin reţinerea plăcuţelor cu numărul de înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare, prevăzută în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentul ordin, precum şi Procedura privind modalitatea concretă prin care contravenientul face dovada îndeplinirii condiţiilor legale pentru continuarea transportului/deplasării, precum şi condiţiile necesare care trebuie îndeplinite pentru încetarea măsurii de imobilizare, prevăzută în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezentul ordin."

    3. Anexa se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 1 la prezentul ordin.

    4. După anexa nr. 1 se introduce o nouă anexă, anexa nr. 2, având cuprinsul prevăzut în anexa nr. 2 la prezentul ordin.

    ART. II
    Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentul ordin.
    ART. III
    Începând cu data de 1 ianuarie 2017, sintagma "inspectorat teritorial" din cuprinsul Ordinului ministrului administraţiei şi internelor şi al ministrului transporturilor şi infrastructurii nr. 108/368/2010, cu modificările şi completările ulterioare, se înlocuieşte cu sintagma "inspectorat regional", în conformitate cu prevederile Legii nr. 352/2015 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 26/2011 privind înfiinţarea Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier.
    ART. IV
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

                           Ministrul transporturilor,
                                Petru Sorin Buşe

                        p. Ministrul afacerilor interne,
                                   Ioan Buda,
                                secretar de stat


    ANEXA 1
    (Anexa nr. 1 la Ordinul nr. 108/368/2010)

                                   PROCEDURĂ
        privind aplicarea măsurii de suspendare a dreptului de utilizare
           a unui autovehicul prin reţinerea plăcuţelor cu numărul de
               înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare

    SECŢIUNEA 1
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    Inspectorii din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (I.S.C.T.R.), denumiţi în continuare inspectori, ori, după caz, ofiţerii şi/sau agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române care au calitatea de poliţişti rutieri, denumiţi în continuare poliţişti rutieri, aplică, potrivit legii şi în baza competenţelor ce le revin, măsura de suspendare a dreptului de utilizare a unui autovehicul prin reţinerea plăcuţelor cu numărul de înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare, denumită în continuare măsura de suspendare, atunci când constată contravenţii pentru care legislaţia în vigoare prevede o astfel de măsură.
    ART. 2
    (1) Oprirea unui autovehicul pentru control se face, de regulă, în afara părţii carosabile, iar acolo unde nu există asemenea condiţii, cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, pe acostament sau lângă bordură ori în spaţiile destinate parcării. Dacă drumul este intens circulat, oprirea se face pe o arteră laterală, pentru a nu stânjeni circulaţia celorlalte vehicule. Pe timpul nopţii, aceste locuri trebuie să fie iluminate.
    (2) Nu se permite oprirea vehiculelor pentru control în curbe, pe sectoare de drum înclinat, unde vizibilitatea este redusă, în intersecţii, pe trecerile pentru pietoni, pe porţiuni de drumuri înguste, precum şi în orice alte locuri unde s-ar împiedica desfăşurarea normală a traficului.
    (3) În interiorul localităţilor, oprirea se face lângă şi paralel cu trotuarul, iar în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea din partea dreaptă a drumului, astfel încât să nu fie afectată fluenţa traficului rutier.
    ART. 3
    (1) Măsura de suspendare se realizează prin reţinerea plăcuţelor cu numărul de înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare, aplicându-se şi sancţiunea contravenţională corespunzătoare.
    (2) Reţinerea plăcuţelor cu numărul de înmatriculare se face după demontarea acestora de către conducătorul auto, iar atunci când acesta refuză, de către agentul constatator, într-un spaţiu destinat parcării. În vederea aplicării măsurii de suspendare, conducătorul auto are obligaţia de a deplasa autovehiculul în cel mai apropiat loc indicat de agentul constatator.
    (3) În raport cu persoana care are calitatea de agent constatator, în caz de neconformare a conducătorului auto:
    a) poliţistul rutier aplică dispoziţiile legale în vigoare privind nerespectarea semnalelor, indicaţiilor şi dispoziţiilor poliţistului rutier aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu; sau
    b) inspectorul aplică dispoziţiile legale în vigoare privind sustragerea de la efectuarea controlului în traficul rutier.
    ART. 4
    (1) Din momentul aplicării măsurii de suspendare, atât autovehiculul, cât şi marfa sau persoanele transportate se află sub răspunderea juridică a contravenientului, conform legii.
    (2) Din momentul aplicării măsurii de suspendare, contravenientul este responsabil pentru eventualele pierderi cauzate terţilor, inclusiv persoanelor transportate.
    (3) Pe perioada în care operează măsura de suspendare, autovehiculul pentru care s-a aplicat această măsură nu poate fi reînmatriculat.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Aplicarea măsurii de suspendare în cazul nedeţinerii documentelor specifice transportului efectuat şi a documentelor necesare pentru efectuarea pregătirii practice în vederea obţinerii permisului de conducere

    ART. 5
    (1) Măsura de suspendare se aplică de către inspectori sau poliţişti rutieri, pentru o perioadă de 6 luni, în cazul nedeţinerii de către contravenient a documentelor specifice transportului efectuat şi a documentelor necesare pentru efectuarea pregătirii practice în vederea obţinerii permisului de conducere, după caz, în situaţiile prevăzute de legislaţia în vigoare.
    (2) După întocmirea procesului-verbal de constatare a contravenţiei, agentul constatator aplică măsura de suspendare, întocmind în acest sens procesul-verbal de reţinere a plăcuţelor cu numărul de înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare, denumit în continuare proces-verbal de reţinere, al cărui model este prevăzut în anexele nr. 1a) şi 1b).
    (3) Procesul-verbal de reţinere se întocmeşte în două exemplare. Un exemplar se înmânează conducătorului autovehiculului sau, în caz de refuz al primirii, se comunică de către agentul constatator contravenientului.
    (4) Suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului operează din momentul încheierii procesului-verbal de reţinere, chiar dacă s-au reţinut doar plăcuţele cu numărul de înmatriculare.
    (5) Motivele pentru care nu a putut fi reţinut certificatul de înmatriculare al autovehiculului se înscriu în procesul-verbal de reţinere.
    (6) În cazurile prevăzute la alin. (1), măsura de suspendare încetează înainte de expirarea termenului de 6 luni, iar plăcuţele cu numărul de înmatriculare şi certificatul de înmatriculare se restituie, la cerere, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
    a) au trecut cel puţin 30 de zile de la data înmânării sau, după caz, a comunicării procesului-verbal de reţinere;
    b) se depune dovada achitării amenzii contravenţionale.
    (7) Dacă până la expirarea termenului de 6 luni nu se face dovada achitării amenzii contravenţionale, măsura de suspendare se prelungeşte de drept pentru o nouă perioadă de 6 luni.
    (8) În cazul prelungirii măsurii de suspendare potrivit alin. (7), aceasta încetează, iar plăcuţele cu numărul de înmatriculare şi certificatul de înmatriculare se restituie, la cerere, la data depunerii dovezii achitării amenzii contravenţionale.
    ART. 6
    (1) Măsura de suspendare se aplică în momentul constatării faptei, cu excepţia situaţiei în care autovehiculele controlate transportă animale vii, mărfuri perisabile sau sub temperatură controlată.
    (2) În cazul autovehiculelor care transportă animale vii, mărfuri perisabile sau sub temperatură controlată, măsura de suspendare se aplică, ulterior constatării faptei, la locul de descărcare a mărfii sau la sediul/domiciliul contravenientului, după caz, de către inspectori.
    (3) Atunci când fapta săvârşită cu autovehiculele prevăzute la alin. (2) a fost constatată de poliţiştii rutieri, actele de constatare se trimit în termen de 3 zile inspectoratului teritorial al I.S.C.T.R. în raza căruia îşi are sediul operatorul de transport rutier/întreprinderea de transport rutier în cont propriu, pentru a aplica măsura de suspendare la sediul contravenientului.
    (4) Atunci când autovehiculele prevăzute la alin. (1), care fac obiectul contravenţiei, nu sunt deţinute de către un operator de transport rutier/o întreprindere de transport rutier în cont propriu, măsura de suspendare se duce la îndeplinire de către inspectoratul teritorial al I.S.C.T.R., împreună cu serviciul rutier/brigada rutieră, în raza căruia/căreia îşi are sediul/domiciliul contravenientul.
    ART. 7
    (1) După aplicarea măsurii de suspendare, certificatul de înmatriculare şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare, împreună cu o copie a procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi o copie a procesului-verbal de reţinere, se transmit serviciului rutier din cadrul inspectoratului judeţean de poliţie sau Brigăzii rutiere din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti pe raza căruia/căreia este înmatriculat autovehiculul, în termen de 3 zile de la data constatării faptei.
    (2) Atunci când măsura de suspendare a fost aplicată de poliţiştii rutieri din cadrul structurilor teritoriale, documentele şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare prevăzute la alin. (1) se transmit în prima zi lucrătoare care urmează celei în care a fost constatată fapta serviciului rutier din cadrul inspectoratului judeţean de poliţie, Brigăzii Autostrăzi şi Misiuni Speciale sau, după caz, Brigăzii rutiere din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti.
    (3) Serviciul rutier din cadrul inspectoratului judeţean de poliţie, Brigada Autostrăzi şi Misiuni Speciale sau, după caz, Brigada rutieră din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti consemnează menţiunile corespunzătoare în evidenţe şi transmite documentele prevăzute la alin. (1) inspectoratului judeţean de poliţie sau Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti pe raza căruia/căreia este înmatriculat autovehiculul.
    (4) Inspectoratul teritorial al I.S.C.T.R. sau Brigada Autostrăzi şi Misiuni Speciale/serviciul rutier/brigada rutieră din care face parte agentul constatator care a aplicat măsura de suspendare notifică această măsură deţinătorului înscris în certificatul de înmatriculare. Modelul notificării este prevăzut în anexele nr. 1c) şi 1d), după caz.
    (5) Odată cu notificarea măsurii de suspendare se transmite şi o copie a procesului-verbal de reţinere.
    (6) Contravenientul nu beneficiază de reducerea termenului de suspendare a dreptului de utilizare a autovehiculului, conform prevederilor art. 5 alin. (6), în cazul în care, în cel mult 12 luni de la încetarea măsurii de suspendare, aplicată pentru acelaşi autovehicul, săvârşeşte o faptă pentru care se aplică măsura de suspendare. Serviciul rutier din cadrul inspectoratului judeţean de poliţie sau, după caz, Brigada rutieră din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti pe raza căruia/căreia este înmatriculat autovehiculul notifică măsura de suspendare deţinătorului înscris în certificatul de înmatriculare. Modelul notificării este prevăzut în anexa nr. 1e).
    ART. 8
    (1) În situaţia în care autovehiculul este înmatriculat în alt stat, certificatul de înmatriculare şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare reţinute în condiţiile prezentei proceduri se transmit serviciului rutier/brigăzii rutiere pe raza căruia/căreia a fost aplicată măsura de suspendare, împreună cu o copie a procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi o copie a procesului-verbal de reţinere, unde se păstrează până la expirarea termenului de suspendare sau până în momentul îndeplinirii condiţiilor pentru reducerea termenului de suspendare, după caz.
    (2) După întocmirea procesului-verbal de reţinere, agentul constatator completează o notificare către deţinătorul înscris în certificatul de înmatriculare privind aplicarea măsurii de suspendare, al cărei model este prevăzut în anexele nr. 1f) şi 1g), după caz.
    (3) Notificarea prevăzută la alin. (2) se întocmeşte în două exemplare, dintre care un exemplar se înmânează conducătorului autovehiculului.
    (4) Serviciul rutier/Brigada rutieră notifică măsura de suspendare în scris, în termen de 15 zile, Direcţiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
    (5) În baza notificării, Direcţia rutieră informează, în termen de 5 zile de la primirea acesteia, ambasada din România a statului în care este înmatriculat vehiculul în cauză.
    (6) La expirarea termenului de suspendare, în cazul în care nu s-a făcut dovada achitării amenzii contravenţionale, certificatul de înmatriculare şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare reţinute se transmit Direcţiei rutiere.
    ART. 9
    Anexele nr. 1a)-1g) fac parte integrantă din prezenta procedură.


    ANEXA 1a)
    la procedură

                                   - model -

    ROMÂNIA
    MINISTERUL TRANSPORTURILOR
    INSPECTORATUL DE STAT PENTRU CONTROLUL ÎN TRANSPORTUL RUTIER
    Inspectoratul Teritorial ................

                                 PROCES-VERBAL
                     de reţinere a plăcuţelor cu numărul de
               înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare

                        Seria ...... nr. ............

    În ziua ..... luna ..... anul ........, locul ................, localitatea ..............., judeţul (sectorul) ............, subsemnatul, ....................., în calitate de .................. la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier - I.S.C.T.R., Inspectoratul Teritorial ............., Legitimaţia de control nr. ....., în temeiul art. ..... din ........., dispun suspendarea dreptului de utilizare a vehiculului înmatriculat în .........., cu nr. de (statul) înmatriculare ........... pentru o perioadă de 6 luni, drept care am procedat la reţinerea următoarelor:
    [ ] DA/[ ] NU
    - Certificatul de înmatriculare nr. ....... al vehiculului ........./(marca) ........... nr. ....; sau Dovada seria ..... nr. ..... din data de .........., deţinător ....................
    Certificatul de înmatriculare nu a fost reţinut deoarece .............. .
    - Plăcuţele cu numărul de înmatriculare ..........., deoarece nu s-a făcut dovada deţinerii ...................,
    fapt constatat şi sancţionat prin Procesul-verbal de constatare şi sancţionare contravenţională seria ..... nr. ........ din data de: ziua ....... luna ........ anul .......... .
    Starea plăcuţelor de înmatriculare/certificatului de înmatriculare:
    - plăcuţele cu numărul de înmatriculare sunt/nu sunt deteriorate .............;
    - certificatul de înmatriculare este/nu este deteriorat ..................... .
    Plăcuţele cu numărul de înmatriculare împreună cu certificatul de înmatriculare/dovada, o copie a procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi o copie a procesului-verbal de reţinere a plăcuţelor cu numărul de înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare se transmit serviciului rutier din cadrul inspectoratului judeţean de poliţie sau Brigăzii rutiere din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti pe a cărui/cărei rază teritorială este înmatriculat vehiculul.
    În situaţia în care autovehiculul este înmatriculat în alt stat, certificatul de înmatriculare şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare reţinute se transmit serviciului rutier/brigăzii rutiere pe raza căruia/căreia a fost aplicată măsura de suspendare, unde se păstrează până la expirarea termenului de suspendare sau până în momentul îndeplinirii condiţiilor pentru reducerea termenului de suspendare, după caz. La expirarea termenului de suspendare, certificatul de înmatriculare şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare reţinute se transmit Direcţiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
    Măsura de suspendare încetează înainte de expirarea termenului de 6 luni, iar plăcuţele cu numărul de înmatriculare şi certificatul de înmatriculare se restituie, la cerere, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
    a) au trecut cel puţin 30 de zile de la data înmânării sau, după caz, a comunicării procesului-verbal de reţinere a plăcuţelor cu numărul de înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare;
    b) se depune dovada achitării amenzii contravenţionale.
    Dacă până la expirarea termenului notificat de suspendare nu se depune dovada achitării amenzii contravenţionale, măsura de suspendare se prelungeşte de drept pentru încă 6 luni şi încetează, iar plăcuţele cu numărul de înmatriculare şi certificatul de înmatriculare se restituie, la cerere, la data depunerii dovezii achitării amenzii contravenţionale.
    Împotriva măsurii de suspendare se poate formula plângere la instanţa de contencios administrativ în condiţiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
    Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale cărei plăcuţe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase constituie infracţiune, prevăzută şi pedepsită de art. 334 alin. (4) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare.

    Semnătura inspectorului Semnătura de primire a unui
    ...................... exemplar din prezentul proces-verbal
                                              ....................


    Data ..............




    ANEXA 1b)
    la procedură

                                   - model -

    ROMÂNIA
    MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
    INSPECTORATUL GENERAL AL POLIŢIEI ROMÂNE

                                 PROCES-VERBAL
                      de reţinere a plăcuţelor cu numărul
             de înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare

    Anul ......, luna ....., ziua ...., locul .............., localitatea ..............., judeţul (sectorul) ...................
    Gradul .........., numele ....................... prenumele ................, din cadrul ................., în temeiul art. ..... din .........., dispun suspendarea dreptului de utilizare a vehiculului înmatriculat în ....../(statul) ............., cu nr. de înmatriculare ................ pentru o perioadă de 6 luni, drept care am procedat la reţinerea următoarelor:
    [ ] DA/[ ] NU
    - Certificatul de înmatriculare nr. ........... al vehiculului ......../(marca) .......... nr. ..........; sau Dovada seria ..... nr. .......... din data de .........., deţinător ......................
    Certificatul de înmatriculare nu a fost reţinut deoarece ............... .
    - Plăcuţele cu numărul de înmatriculare ..........., deoarece nu s-a făcut dovada deţinerii .........., fapt constatat şi sancţionat prin Procesul-verbal de constatare a contravenţiei seria ...... nr. ............... din data de: ziua ..... luna ...... anul .............. .
    Starea plăcuţelor cu numărul de înmatriculare/certificatului de înmatriculare:
    - plăcuţele cu numărul de înmatriculare sunt/nu sunt deteriorate .........;
    - certificatul de înmatriculare este/nu este deteriorat ................... .
    Plăcuţele cu numărul de înmatriculare împreună cu certificatul de înmatriculare/dovada, o copie a procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi o copie a procesului-verbal de reţinere a plăcuţelor cu numărul de înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare se transmit serviciului rutier din cadrul inspectoratului judeţean de poliţie sau Brigăzii rutiere din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, pe a cărui/cărei rază teritorială este înmatriculat vehiculul.
    În situaţia în care autovehiculul este înmatriculat în alt stat, certificatul de înmatriculare şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare reţinute se transmit serviciului rutier din cadrul inspectoratului judeţean de poliţie sau Brigăzii rutiere din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, pe raza căruia/căreia a fost aplicată măsura de suspendare, unde se păstrează până la expirarea termenului de suspendare sau până în momentul îndeplinirii condiţiilor pentru reducerea termenului de suspendare, după caz. La expirarea termenului de suspendare, certificatul de înmatriculare şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare reţinute se transmit Direcţiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
    Măsura de suspendare încetează înainte de expirarea termenului de 6 luni, iar plăcuţele cu numărul de înmatriculare şi certificatul de înmatriculare se restituie, la cerere, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
    a) au trecut cel puţin 30 de zile de la data înmânării sau, după caz, a comunicării procesului-verbal de reţinere a plăcuţelor de înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare;
    b) se depune dovada achitării amenzii contravenţionale.
    Dacă până la expirarea termenului notificat de suspendare nu se depune dovada achitării amenzii contravenţionale, măsura de suspendare se prelungeşte de drept pentru încă 6 luni şi încetează, iar plăcuţele cu numărul de înmatriculare şi certificatul de înmatriculare se restituie, la cerere, la data depunerii dovezii achitării amenzii contravenţionale.
    Împotriva măsurii de suspendare se poate formula plângere la instanţa de contencios administrativ în condiţiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
    Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale cărei plăcuţe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase constituie infracţiune, prevăzută şi pedepsită de art. 334 alin. (4) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare.

     Semnătura poliţistului Semnătura conducătorului
    ........................ auto/contravenientului
                                       ...........................

    Data ................




    ANEXA 1c)
    la procedură

                                   - model -

    ROMÂNIA
    MINISTERUL TRANSPORTURILOR
    INSPECTORATUL DE STAT PENTRU CONTROLUL ÎN TRANSPORTUL RUTIER
    Inspectoratul Teritorial ............

                                   NOTIFICARE
                        privind suspendarea dreptului de
                          utilizare a autovehiculului
                              data ............

    Către ................., cu domiciliul/sediul în ................, str. ............... nr. ...., bl. ..., sc. ...., ap. ...., judeţul/sectorul ................
    Vă comunicăm faptul că, începând cu data de ........., dreptul de a utiliza autovehiculul marca ..........., cu numărul de înmatriculare ............ este suspendat în conformitate cu prevederile art. ..... din ..............., prin reţinerea certificatului şi a plăcuţelor cu numărul de înmatriculare, pentru o perioadă de 6 luni.
    Măsura de suspendare a fost aplicată de ..............., ca urmare a nerespectării prevederilor legale prevăzute de ........., de către ................, la data de ............ .
    Măsura de suspendare încetează, iar plăcuţele cu numărul de înmatriculare şi certificatul de înmatriculare se restituie, la cerere, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
    a) au trecut cel puţin 30 de zile de la data înmânării sau, după caz, a comunicării procesului-verbal de reţinere a plăcuţelor cu numărul de înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare;
    b) se depune dovada achitării amenzii contravenţionale.
    Dacă până la expirarea termenului notificat de suspendare nu se depune dovada achitării amenzii contravenţionale, măsura de suspendare se prelungeşte de drept pentru încă 6 luni şi încetează, iar plăcuţele cu numărul de înmatriculare şi certificatul de înmatriculare se restituie, la cerere, la data depunerii dovezii achitării amenzii contravenţionale.
    Împotriva măsurii de suspendare se poate formula plângere la instanţa de contencios administrativ în condiţiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
    Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale cărei plăcuţe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase constituie infracţiune, prevăzută şi pedepsită de art. 334 alin. (4) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare.
    Certificatul de înmatriculare şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare se află la Brigada rutieră/Serviciul rutier din cadrul ......... .

                      Şeful inspectoratului teritorial al
         Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transport Rutier,
                        ...............................


    ANEXA 1d)
    la procedură

                                   - model -

    ROMÂNIA
    MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
    INSPECTORATUL GENERAL AL POLIŢIEI ROMÂNE

                                   NOTIFICARE
                         privind suspendarea dreptului
                        de utilizare a autovehiculului
                                data .........

    Către ..................., cu domiciliul/sediul în ................., str. ................. nr. ...., bl. ...., sc. ...., ap. ...., judeţul/sectorul ...................
    Vă comunicăm faptul că, începând cu data de .............., dreptul de a utiliza autovehiculul marca ...................., cu numărul de înmatriculare ................. este suspendat în conformitate cu prevederile art. ..... din ............., prin reţinerea certificatului şi a plăcuţelor cu numărul de înmatriculare, pentru o perioadă de 6 luni.
    Măsura de suspendare a fost aplicată de ..............., ca urmare a nerespectării prevederilor legale prevăzute de ............, de către ....................., la data de ............ .
    Măsura de suspendare încetează, iar plăcuţele cu numărul de înmatriculare şi certificatul de înmatriculare se restituie, la cerere, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
    a) au trecut cel puţin 30 de zile de la data înmânării sau, după caz, a comunicării procesului-verbal de reţinere a plăcuţelor cu numărul de înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare;
    b) se depune dovada achitării amenzii contravenţionale.
    Dacă până la expirarea termenului notificat de suspendare nu se depune dovada achitării amenzii contravenţionale, măsura de suspendare se prelungeşte de drept pentru încă 6 luni şi încetează, iar plăcuţele cu numărul de înmatriculare şi certificatul de înmatriculare se restituie, la cerere, la data depunerii dovezii achitării amenzii contravenţionale.
    Împotriva măsurii de suspendare se poate formula plângere la instanţa de contencios administrativ în condiţiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
    Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale cărei plăcuţe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase constituie infracţiune, prevăzută şi pedepsită de art. 334 alin. (4) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare.
    Certificatul de înmatriculare şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare se află la Serviciul rutier/Brigada rutieră din cadrul ......... .

                   Şeful Serviciului rutier/Brigăzii rutiere,
                       ..................................



    ANEXA 1e)
    la procedură

                                   - model -

    ROMÂNIA
    MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
    INSPECTORATUL GENERAL AL POLIŢIEI ROMÂNE

                                   NOTIFICARE
                        privind suspendarea dreptului de
                          utilizare a autovehiculului

    Către ..............., cu domiciliul/sediul în ............, str. ................. nr. ...., bl. ...., sc. ...., ap. ...., judeţul/sectorul ...............
    Vă comunicăm faptul că, începând cu data de .............., dreptul de a utiliza autovehiculul marca ................, cu numărul de înmatriculare ............... este suspendat în conformitate cu prevederile art. ..... din ............., prin reţinerea certificatului şi a plăcuţelor cu numărul de înmatriculare, pentru o perioadă de 6 luni.
    Măsura de suspendare a fost aplicată de ............., ca urmare a nerespectării prevederilor legale prevăzute de ........, de către .............., la data de ............... .
    Întrucât de la data încetării ultimei măsuri de suspendare aplicate pentru acelaşi autovehicul până la data constatării faptei notificate prin prezenta au trecut mai puţin de 12 luni, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, nu puteţi beneficia de reducerea termenului de suspendare.
    Măsura de suspendare încetează, iar plăcuţele cu numărul de înmatriculare şi certificatul de înmatriculare se restituie, la expirarea termenului notificat de suspendare, cu condiţia depunerii dovezii achitării amenzii contravenţionale.
    Împotriva măsurii de suspendare se poate formula plângere la instanţa de contencios administrativ în condiţiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
    Certificatul de înmatriculare şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare se află la Serviciul rutier/Brigada rutieră din cadrul ......... .

                   Şeful Serviciului rutier/Brigăzii rutiere,
                            ........................

    Data ..................


    ANEXA 1f)
    la procedură

                                   - model -

    ROMÂNIA
    MINISTERUL TRANSPORTURILOR
    INSPECTORATUL DE STAT PENTRU CONTROLUL ÎN TRANSPORTUL RUTIER
    Inspectoratul Teritorial ............

                                   NOTIFICARE
                   privind suspendarea dreptului de utilizare
            a autovehiculului (autovehicul înmatriculat în alt stat)
                              data ..............

    Către .............., cu domiciliul/sediul în ............., str. ................. nr. ...., bl. ...., sc. ...., ap. ...., judeţul/sectorul ...................
    Vă comunicăm faptul că, începând cu data de ............, dreptul de a utiliza autovehiculul marca .................., cu numărul de înmatriculare ................. este suspendat în conformitate cu prevederile art. ..... din ..........., prin reţinerea certificatului şi a plăcuţelor cu numărul de înmatriculare, pentru o perioadă de 6 luni.
    Măsura de suspendare a fost aplicată de ............., ca urmare a nerespectării prevederilor legale prevăzute de ........, de către ..............., la data de ............ .
    Măsura de suspendare încetează, iar plăcuţele cu numărul de înmatriculare şi certificatul de înmatriculare se restituie, la cerere, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
    a) au trecut cel puţin 30 de zile de la data înmânării sau, după caz, a comunicării procesului-verbal de reţinere a plăcuţelor cu numărul de înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare;
    b) se depune dovada achitării amenzii contravenţionale.
    Dacă până la expirarea termenului notificat de suspendare nu se depune dovada achitării amenzii contravenţionale, măsura de suspendare se prelungeşte de drept pentru încă 6 luni şi încetează, iar plăcuţele cu numărul de înmatriculare şi certificatul de înmatriculare se restituie, la cerere, la data depunerii dovezii achitării amenzii contravenţionale.
    În cazul în care, de la data încetării ultimei măsuri de suspendare aplicate pentru acelaşi autovehicul până la data constatării faptei notificate prin prezenta au trecut mai puţin de 12 luni, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, nu puteţi beneficia de reducerea termenului de suspendare.
    Împotriva măsurii de suspendare se poate formula plângere la instanţa de contencios administrativ în condiţiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
    Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale cărei plăcuţe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase constituie infracţiune, prevăzută şi pedepsită de art. 334 alin. (4) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare.
    Certificatul de înmatriculare şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare se află la Serviciul rutier/Brigada rutieră din cadrul ......... .

                                   Inspector,
                           ..........................


    ANEXA 1g)
    la procedură

                                   - model -

    ROMÂNIA
    MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
    INSPECTORATUL GENERAL AL POLIŢIEI ROMÂNE

                                   NOTIFICARE
                   privind suspendarea dreptului de utilizare
            a autovehiculului (autovehicul înmatriculat în alt stat)
                                data ..........

    Către ..................., cu domiciliul/sediul în ............., str. ............. nr. ...., bl. ...., sc. ...., ap. ...., judeţul/sectorul ...................
    Vă comunicăm faptul că, începând cu data de ............, dreptul de a utiliza autovehiculul marca ..................., cu numărul de înmatriculare .............. este suspendat în conformitate cu prevederile art. ..... din ............., prin reţinerea certificatului şi a plăcuţelor cu numărul de înmatriculare, pentru o perioadă de 6 luni.
    Măsura de suspendare a fost aplicată de .........., ca urmare a nerespectării prevederilor legale prevăzute de .............., de către ....................., la data de ............... .
    Măsura de suspendare încetează, iar plăcuţele cu numărul de înmatriculare şi certificatul de înmatriculare se restituie, la cerere, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
    a) au trecut cel puţin 30 de zile de la data înmânării sau, după caz, a comunicării procesului-verbal de reţinere a plăcuţelor cu numărul de înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare;
    b) se depune dovada achitării amenzii contravenţionale.
    Dacă până la expirarea termenului notificat de suspendare nu se depune dovada achitării amenzii contravenţionale, măsura de suspendare se prelungeşte de drept pentru încă 6 luni şi încetează, iar plăcuţele cu numărul de înmatriculare şi certificatul de înmatriculare se restituie, la cerere, la data depunerii dovezii achitării amenzii contravenţionale.
    În cazul în care, de la data încetării ultimei măsuri de suspendare aplicate pentru acelaşi autovehicul până la data constatării faptei notificate prin prezenta au trecut mai puţin de 12 luni, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, nu puteţi beneficia de reducerea termenului de suspendare.
    Împotriva măsurii de suspendare se poate formula plângere la instanţa de contencios administrativ în condiţiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
    Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale cărei plăcuţe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase constituie infracţiune, prevăzută şi pedepsită de art. 334 alin. (4) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare.
    Certificatul de înmatriculare şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare se află la Serviciul rutier/Brigada rutieră din cadrul ......... .

                                Poliţist rutier,
                          ............................



    ANEXA 2
    (Anexa nr. 2 la Ordinul nr. 108/368/2010)

                                   PROCEDURĂ
          privind modalitatea concretă prin care contravenientul face
           dovada îndeplinirii condiţiilor legale pentru continuarea
            transportului/deplasării, precum şi condiţiile necesare
        care trebuie îndeplinite pentru încetarea măsurii de imobilizare

    ART. 1
    Inspectorii din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier - I.S.C.T.R., denumiţi în continuare inspectori, sau, după caz, poliţiştii rutieri din cadrul Poliţiei Române, denumiţi în continuare poliţişti rutieri, potrivit legii şi în baza competenţelor ce le revin, procedează la imobilizarea vehiculelor, iar permisiunea privind continuarea transportului/deplasării se realizează după ce se face dovada îndeplinirii prevederilor legale în vigoare.
    ART. 2
    În cazul aplicării de către inspectori/poliţiştii rutieri a măsurii de imobilizare în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 69/2012 privind stabilirea încălcărilor cu caracter contravenţional ale prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.071/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme comune privind condiţiile care trebuie îndeplinite pentru exercitarea ocupaţiei de operator de transport rutier şi de abrogare a Directivei 96/26/CE a Consiliului, ale Regulamentului (CE) nr. 1.072/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 21 octombrie 2009 privind normele comune pentru accesul la piaţa transportului rutier internaţional de mărfuri, ale Regulamentului (CE) nr. 1.073/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 21 octombrie 2009 privind normele comune pentru accesul la piaţa internaţională a serviciilor de transport cu autocarul şi autobuzul şi de modificare a Regulamentului (CE) nr. 561/2006 şi ale Ordonanţei Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere şi ale normelor de aplicare a acesteia, precum şi a sancţiunilor contravenţionale şi a altor măsuri aferente aplicabile în cazul constatării încălcărilor, cu modificările şi completările ulterioare, modalitatea prin care contravenientul face dovada îndeplinirii condiţiilor legale pentru continuarea transportului/deplasării se realizează după cum urmează:
    a) în cazul autovehiculelor utilizate de către persoane juridice/fizice din România, imobilizate fără ridicarea plăcuţelor cu numărul de înmatriculare, contravenientul face dovada îndeplinirii condiţiilor legale pentru continuarea transportului/deplasării, prin solicitarea şi obţinerea de la agentul constatator a unei noi verificări prin care acesta să constate că au fost remediate deficienţele care au atras imobilizarea autovehiculului şi că sunt îndeplinite condiţiilor legale pentru continuarea transportului/deplasării;
    b) în cazul autovehiculelor utilizate de către persoane juridice/fizice din România, imobilizate cu ridicarea plăcuţelor cu numărul de înmatriculare, conducătorul auto sau reprezentantul legal al operatorului de transport rutier/întreprinderii care deţine vehiculul imobilizat are obligaţia de a se deplasa la sediul inspectoratului teritorial/unităţii de poliţie din care fac parte inspectorii/poliţiştii rutieri care au aplicat măsura imobilizării pentru a face dovada îndeplinirii condiţiilor legale pentru continuarea transportului/a anunţa remedierea deficienţelor pentru care a fost aplicată măsura de imobilizare;
    c) în cazul în care dovada remedierii deficienţelor care au dus la aplicarea măsurii de imobilizare nu se poate constata din documente, inspectorii/poliţiştii rutieri se deplasează la locul imobilizării, în vederea constatării îndeplinirii condiţiilor legale pentru continuarea transportului/deplasării;
    d) măsura imobilizării aplicată pentru utilizarea la efectuarea transportului rutier a unui vehicul rutier care prezintă defecţiuni tehnice periculoase, stabilite prin reglementările specifice în vigoare, încetează, în cazul în care se face dovada remedierii defecţiunilor, remediere constatată prin dovada eliberată de Regia Autonomă "Registrul Auto Român" - R.A.R. sau un service auto autorizat de R.A.R., din care rezultă remedierea defecţiunilor pentru care s-a dispus măsura imobilizării, ori printr-o nouă verificare efectuată de inspectori, în cazul defecţiunilor tehnice periculoase constatate vizual sau prin echipamentele aflate în dotarea I.S.C.T.R.;
    e) măsura imobilizării aplicată pentru efectuarea transportului rutier de mărfuri cu depăşirea maselor maxime autorizate încetează dacă în urma cântăririi autovehiculului/ansamblului de vehicule rutiere se constată îndeplinirea prevederilor legale în vigoare sau dacă acesta a fost descărcat;
    f) în cazul autovehiculelor înmatriculate în alte state, utilizate la efectuarea transporturilor rutiere de către operatorul de transport rutier străin/întreprinderea de transport străină, suplimentar faţă de prevederile de la lit. b), c), d) şi e), permisiunea privind reluarea efectuării transportului se acordă după prezentarea de către conducătorul auto a dovezii achitării amenzii aplicate sau a dovezii achitării unei sume egale cu amenda, conform reglementărilor în vigoare.


                                        ------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016