Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.127 din 22 mai 2023  pentru modificarea şi completarea Reglementărilor privind inspecţia tehnică periodică a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România - RNTR 1, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 2.133/2005     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 1.127 din 22 mai 2023 pentru modificarea şi completarea Reglementărilor privind inspecţia tehnică periodică a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România - RNTR 1, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 2.133/2005

EMITENT: Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 469 din 29 mai 2023
    Având în vedere Referatul Direcţiei transport rutier nr. 10.177 din 31.03.2023, prin care se supune spre aprobare Ordinul viceprim-ministrului, ministrul transporturilor şi infrastructurii, pentru modificarea şi completarea Reglementărilor privind inspecţia tehnică periodică a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România - RNTR 1, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 2.133/2005, cu modificările şi completările ulterioare,
    luând în considerare prevederile art. II alin. (2) din Legea nr. 167/2003 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 81/2000 privind certificarea încadrării vehiculelor rutiere înmatriculate în normele tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi folosinţa conform destinaţiei, prin inspecţia tehnică periodică,
    în temeiul prevederilor art. 9 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 370/2021 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, cu modificările şi completările ulterioare,
    viceprim-ministrul, ministrul transporturilor şi infrastructurii, emite următorul ordin:
    ART. I
    Reglementările privind inspecţia tehnică periodică a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România - RNTR 1, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 2.133/2005, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.160 din 21 decembrie 2005, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. După articolul 10 se introduce un nou articol, articolul 10^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 10^1
    (1) SITP vor deţine în mod obligatoriu următoarele:
    a) registru de control al staţiei;
    b) formulare-tip raport de ITP care se completează corespunzător categoriei vehiculului şi ale căror modele sunt prevăzute în anexele nr. 4 şi 5 la reglementări;
    c) formular-tip anexă la certificatul de înmatriculare, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 6 la reglementări;
    d) ecuson de ITP al cărui model este prevăzut în anexa nr. 7 la reglementări;
    e) elemente de securizare pentru anexa la certificatul de înmatriculare;
    f) norme tehnice şi instrucţiuni de utilizare a aparaturii;
    g) avizier care va cuprinde:

    (i) autorizaţia tehnică a staţiei, în copie (faţă-verso);

    (ii) metodologia de verificare a emisiilor poluante care se efectuează conform prevederilor anexei nr. 13 la reglementări;

    (iii) tarifele de ITP;

    (iv) precizarea categoriilor de vehicule pentru care SITP nu efectuează ITP;

    (v) precizarea actelor necesare efectuării ITP;

    (vi) programul de lucru al SITP;

    (vii) schiţa fluxului de efectuare a ITP;

    (viii) instrucţiunile şi dispoziţiile specifice de detaliere şi precizare a prezentelor reglementări, pentru care se prevede în mod expres a fi afişate la avizier;
    h) dosarul staţiei, care va cuprinde documentele ce atestă funcţionarea legală a SITP:

    (i) în original: autorizaţia tehnică, buletinele de verificare metrologică, certificatele de etalonare şi/sau buletinele de măsurare pentru aparatură întocmite conform prevederilor art. 10, precum şi tarifele pentru ITP;

    (ii) în copie: raportul de evaluare a capabilităţii tehnice şi contractul de franciză;

    (iii) certificatele de atestare sau reatestare ale inspectorilor tehnici, în format letric;
    i) dosar cu reglementări, norme, proceduri privind efectuarea ITP;
    j) registru de evidenţă a vehiculelor la care se efectuează pe linia de ITP diagnosticare sau verificarea calităţii reglajelor sau reparaţiilor.
    (2) De asemenea, pentru informarea persoanelor care prezintă vehicule la ITP, SITP va afişa la loc vizibil sau va pune la dispoziţie, la cerere, prezentele reglementări."

    2. După articolul 10^1 se introduce un nou capitol, capitolul II^1, cu următorul cuprins:
    "    CAP. II^1
    Atestarea personalului care efectuează ITP
"

    3. La articolul 11, după alineatul (1) se introduc nouă noi alineate, alineatele (1^1)-(1^9), cu următorul cuprins:
    "(1^1) Atestarea persoanelor care efectuează ITP se acordă după absolvirea unui program de atestare organizat de RAR, prin care se certifică, pe baza unei examinări teoretice şi a unei examinări practice, dobândirea cunoştinţelor necesare efectuării activităţii de ITP.
(1^2) În urma absolvirii programului de atestare, RAR eliberează persoanei respective un certificat de atestare în format electronic, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 10.
(1^3) Certificatul de atestare reprezintă un document în format electronic care certifică dreptul persoanei căreia i-a fost eliberat de a efectua ITP pentru clasele de ITP şi categoriile de vehicule precizate în certificat pe o perioadă de 2 ani de la data absolvirii programului de atestare.
(1^4) Certificatul de atestare poate fi accesat şi descărcat în format letric de inspectorul tehnic şi de persoanele competente din cadrul RAR.
(1^5) Dreptul de efectuare a ITP se prelungeşte periodic, pentru perioade succesive de 2 ani, în urma absolvirii unui program de reatestare organizat de RAR, prin care se certifică, pe baza unei examinări teoretice şi a unei examinări practice, menţinerea şi actualizarea cunoştinţelor necesare efectuării activităţii de ITP.
(1^6) În urma absolvirii programului de reatestare, RAR eliberează persoanei respective un certificat de reatestare în format electronic, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 10.
(1^7) Certificatul de reatestare reprezintă un document în format electronic care prelungeşte dreptul persoanei căreia i-a fost eliberat de a efectua ITP pentru clasele de ITP şi categoriile de vehicule precizate în certificat pe o perioadă de 2 ani de la data absolvirii programului de reatestare.
(1^8) Certificatul de reatestare poate fi accesat şi descărcat în format letric de inspectorul tehnic şi de persoanele competente din cadrul RAR.
(1^9) Atestarea/Reatestarea se realizează în conformitate cu anexa nr. 7^1."

    4. Articolul 12 se abrogă.
    5. La articolul 23, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Neconformităţile constatate în cursul acestei activităţi vor fi menţionate în registrul de control al SITP şi, după caz, în certificatul de atestare sau reatestare în format electronic al inspectorului tehnic."

    6. Titlul capitolului V se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "    CAP. V
    Activitatea inspectorilor tehnici
"

    7. Articolul 24 se abrogă.
    8. La articolul 27 alineatul (1) şi articolul 28 alineatele (1), (2) şi (9), sintagma „atestare“ se modifică şi se înlocuieşte cu sintagma „atestare sau reatestare“.
    9. La articolul 28, alineatele (4) şi (5) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(4) Eliberarea unui certificat de reatestare în format electronic, în cazul anulării certificatului anterior în baza prevederilor alin. (2), se face în conformitate cu prevederile anexei nr. 7^1, contra cost. Programarea pentru reatestare se face după 30 de zile de la depunerea cererii de reatestare, perioadă destinată reinstruirii în cadrul SITP, dar fără a depăşi 60 de zile de la depunerea cererii.
(5) În temeiul prevederilor art. 4 alin. (8) lit. f) din Ordonanţa Guvernului nr. 81/2000, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 167/2003, cu modificările şi completările ulterioare, inspectorului tehnic căruia i s-a anulat certificatul de atestare şi/sau reatestare a doua oară într-un interval de până la 3 ani i se suspendă dreptul de a efectua ITP pe o perioadă de 2 ani. La orice anulare ulterioară a certificatului de reatestare într-un interval de până la 3 ani de la precedenta anulare se procedează la suspendarea dreptului de efectuare a ITP pe o nouă perioadă de 2 ani."

    10. La anexa nr. 7^1, punctul 3 se abrogă.
    11. La anexa nr. 7^1 punctele 5 şi 6, textul „în condiţiile prevăzute la pct. 3“ se abrogă.
    12. La anexa nr. 7^1, punctele 7, 9 şi 10 se abrogă.
    13. La anexa nr. 7^1, punctele 11, 12 şi 22 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "11. În cazul solicitării de către un inspector tehnic a modificării anumitor date înscrise în certificatul de atestare, care nu influenţează valabilitatea certificatului de atestare sau activităţile pentru care a fost atestat inspectorul tehnic, RAR eliberează un certificat de atestare în format electronic, modificat, cu aceeaşi valabilitate ca a certificatului iniţial, în baza documentelor doveditoare.
12. În cazul solicitării de către un inspector tehnic a extinderii valabilităţii certificatului de atestare pentru activităţi suplimentare faţă de cele pentru care a fost iniţial atestat, RAR eliberează un certificat de atestare în format electronic, modificat, cu aceeaşi valabilitate ca a certificatului iniţial, în baza documentelor doveditoare şi a promovării unei examinări suplimentare aferente extinderii solicitate.
    ..............................................................................................
22. La prezentarea la programul de reatestare, inspectorul tehnic trebuie să prezinte cererea de reatestare, permisul de conducere valabil sau dovada înlocuitoare a permisului de conducere emis/emisă de autoritatea competentă din România, în original, actul de identitate valabil sau, în cazul cetăţenilor străini, paşaportul valabil, în original, precum şi certificatul de atestare sau reatestare eliberat de RAR în format letric, în original, dacă acesta este în termen de valabilitate."

    14. Anexa nr. 10 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.


    ART. II
    Regia Autonomă „Registrul Auto Român“ va duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

    ART. III
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare de la 1 iunie 2023.



                    Viceprim-ministru, ministrul transporturilor şi infrastructurii,
                    Sorin Mihai Grindeanu

    Bucureşti, 22 mai 2023.
    Nr. 1.127.
    ANEXA 1

    ^1) Anexa este reprodusă în facsimil.
    (Anexa nr. 10 la reglementări)
 (a se vedea imaginea asociată)

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016