Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.116 din 22 iunie 2006  pentru aprobarea Reglementarii aeronautice civile romane RACR-LPN 5 privind licentierea unor categorii de personal aeronautic civil navigant, editia 2/2006    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.116 din 22 iunie 2006 pentru aprobarea Reglementarii aeronautice civile romane RACR-LPN 5 privind licentierea unor categorii de personal aeronautic civil navigant, editia 2/2006

EMITENT: MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCTIILOR SI TURISMULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 571 din 3 iulie 2006
Pentru îndeplinirea atribuţiilor ce revin Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, ca autoritate de stat în domeniul transporturilor,
în temeiul prevederilor art. 4 lit. b) şi f) şi ale <>art. 62 din Ordonanta Guvernului nr. 29/1997 privind Codul aerian, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>art. 2 din Hotãrârea Guvernului nr. 405/1993 privind înfiinţarea Autoritãţii Aeronautice Civile Romane, precum şi ale art. 4 alin. (1) pct. 12 şi ale <>art. 5 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 412/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul transporturilor, construcţiilor şi turismului emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Reglementarea aeronautica civilã romana RACR-LPN 5 privind licentierea unor categorii de personal aeronautic civil navigant, editia 2/2006, denumita în continuare RACR-LPN 5, prevãzutã în anexa*) care face parte integrantã din prezentul ordin.
-------------
*) Anexa se publica ulterior în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 571 bis în afarã abonamentului, care se poate achizitiona de la Centrul pentru relaţii cu publicul al Regiei Autonome "Monitorul Oficial", Bucureşti, sos. Panduri nr. 1.

ART. 2
Regia Autonomã "Autoritatea Aeronautica Civilã Romana" coopereazã cu autoritãţile aeronautice civile ale altor state, în scopul aplicãrii prevederilor RACR-LPN 5, inclusiv prin schimbul de informaţii referitoare la licentele acceptate prin echivalare.
ART. 3
Informaţiile confidenţiale obţinute de Regia Autonomã "Autoritatea Aeronautica Civilã Romana" în aplicarea prevederilor RACR-LPN 5 sunt considerate secret profesional.
ART. 4
Prezentul ordin se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 5
Direcţia generalã aviatie civilã din cadrul Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului şi Regia Autonomã "Autoritatea Aeronautica Civilã Romana" duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 6
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, <>Ordinul ministrului lucrãrilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 1.929/2001 pentru aprobarea Reglementãrilor aeronautice civile romane RACR-LPN 5 privind licentierea unor categorii de personal aeronautic navigant civil, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 51 din 24 ianuarie 2002, se abroga.
ART. 7
Prezentul ordin transpune Directiva Consiliului Uniunii Europene nr. 91/670 privind recunoaşterea reciprocã a licenţelor personalului pentru exercitarea unor atribuţii în aviaţia civilã, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene nr. L 373/21 din 31 decembrie 1991, în ceea ce priveşte echipajul de conducere de la bordul aeronavelor civile, cu excepţia piloţilor.

Ministrul transporturilor,
construcţiilor şi turismului,
Radu Mircea Berceanu

Bucureşti, 22 iunie 2006.
Nr. 1.116.

ANEXA

REGLEMENTARE AERONAUTICA CIVILĂ ROMANA RACR-LPN 5
privind licentierea unor categorii de personal aeronautic civil navigant, editia 2/2006


PREAMBUL

1. Activitatea aeronautica civilã pe teritoriul şi în spaţiul aerian naţional roman este reglementatã prin Codul Aerian, prin actele normative interne din domeniu, şi se desfãşoarã cu respectarea prevederilor Convenţiei privind aviaţia civilã internationala, semnatã la Chicago la 7 decembrie 1944, precum şi ale altor convenţii şi acorduri internaţionale la care România este parte.
2. Reglementãrile aeronautice civile romane sunt elaborate, emise sau adoptate în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale în vigoare precum şi cu respectarea prevederilor Convenţiei privind aviaţia civilã internationala, semnatã la Chicago la 7 decembrie 1944, ratificatã de România prin <>Decretul nr. 194 din 21.04.1965 , publicat în Buletinul Oficial nr. 14/24.04.1965 şi în conformitate cu standardele şi practicile recomandate în Anexele la aceasta, precum şi cu prevederile altor convenţii şi acorduri internaţionale la care România este parte, astfel încât sa se asigure un caracter unitar, coerent şi modern procesului de elaborare şi dezvoltare a sistemului naţional de reglementãri aeronautice civile romane.
3. În conformitate cu prevederile Codului Aerian şi în scopul reglementãrii domeniului aviaţiei civile, Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, în calitatea sa de autoritate de stat în domeniul transporturilor, emite sau asigura prin delegari de competenta, elaborarea şi/sau emiterea reglementãrilor aeronautice civile romane, care au caracter obligatoriu pentru toţi participanţii la activitãţile aeronautice civile şi conexe, precum şi pentru persoanele care isi propun ori desfãşoarã activitãţi în zonele supuse servituţilor de aeronautica civilã.
4. Prezenta reglementare a fost elaborata având la baza prevederile Codului Aerian şi standardele şi practicile recomandate în Anexa 1 la Convenţia privind aviaţia civilã internationala, în scopul de a rãspunde cerinţelor privind stabilirea normelor de licentiere pentru categoriile de personal aeronautic navigant civil a cãror licentiere nu este reglementatã prin documentele JAR-FCL 1 şi JAR-FCL 2, aprobate prin <>ordinul Ministrului Transporturilor nr. 248/12.05.1999 şi publicate în Monitorul Oficial nr. 294 din 24.06.1999.

RACR-LPN 5

CAP. 1
DEFINIŢII ŞI ABREVIERI

RACR-LPN 5.100 Definiţii
Autoritatea Aeronautica Civilã Romana (AACR):
Organism tehnic specializat, desemnat de cãtre Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, pentru certificarea personalului aeronautic civil.
Acceptarea licenţelor emise de alte state:
Orice act de recunoaştere sau validare de cãtre România a unei licenţe emisã de cãtre un alt stat, împreunã cu drepturile şi certificatele asociate licenţei respective. Acceptarea, care se poate concretiza inclusiv prin emiterea unei licenţe de cãtre AACR, nu va depãşi perioada de valabilitate a licenţei originale.
Acceptare:
Lipsa oricãrei obiecţii din partea AACR din punct de vedere al îndeplinirii scopului propus.
Autorizare:
Confirmare oficialã data printr-un document eliberat în conformitate cu prevederile reglementãrilor aeronautice romane prin care se atesta capacitatea deţinãtorului unei licenţe de personal aeronautic navigant de a desfasura activitãţile aeronautice civile menţionate în acest document.
Calificare:
Menţiunea înscrisã într-o licenta sau care face obiectul unui document distinct care stabileşte anumite condiţii speciale, drepturi sau limitãri referitoare la acea licenta.
Categorie (de aeronava):
Clasificarea aeronavelor în funcţie de caracteristicile de baza specificate (ex.: avion, elicopter, planor, balon liber).
Codul Aerian
<>Ordonanta Guvernului nr. 29/1997 privind Codul Aerian, republicatã în Monitorul Oficial al României nr. 45 din 26 ianuarie 2001, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
Cooperare în echipaj multiplu:
Funcţionarea echipajului ca o echipa formatã din membri care coopereazã sub conducerea pilotului comandant.
Examinator:
Persoana responsabilã cu efectuarea testului practic în vederea obţinerii, reînnoirii, revalidarii unei licenţe, sau a unei calificãri ori autorizari asociate licenţei deţinute.
Licenta:
Document oficial individual în termen de valabilitate, emis de cãtre o autoritate aeronautica civilã nationala prin care se acorda deţinãtorului dreptul de a desfasura activitãţile aeronautice specificate în acest document, în conformitate cu reglementãrile naţionale în vigoare. Aceasta definitie include de asemenea şi calificarile asociate acestui document.
Recunoaştere unei licenţe emisã de un alt stat:
Acordarea permisiunii, fãrã nici o alta formalitate, de a utiliza o licenta emisã de un alt stat pe o aeronava înmatriculatã în România, cu toate drepturile conferite de aceasta licenta, în condiţiile stabilite prin tratatele bilaterale sau multilaterale încheiate de România.
Reemitere:
Procedeu administrativ prin care o licenta aflatã în termen de valabilitate este preschimbata (emisã din nou), ca urmare a modificãrii unor date conţinute în acest document.
Reinnoire:
Procedeu administrativ efectuat dupã ce o calificare sau o autorizare a expirat, prin care, în urma constatãrii îndeplinirii cerinţelor aplicabile, se acorda din nou acea calificare sau autorizare, pentru o perioada specificatã.
Revalidare:
Procedeu administrativ efectuat în interiorul perioadei de valabilitate a unei calificãri sau autorizari prin care, în urma constatãrii îndeplinirii cerinţelor aplicabile, se permite deţinãtorului continuarea exercitãrii drepturilor conferite prin acea calificare sau autorizare, pentru o perioada specificatã.
Revocare:
Retragerea definitiva, de cãtre autoritatea emitenta, a unei licenţe sau autorizari.
Suspendare:
Mãsura constând în retragerea temporarã, pentru o perioada de timp, stabilitã de cãtre autoritatea aeronautica civilã emitenta, a drepturilor conferite ca urmare a deţinerii unei licenţe sau autorizari.
Şef de cabina:
Insotitor de bord, nominalizat de cãtre operatorul aerian, conform reglementãrilor aplicabile, în situaţia utilizãrii unui echipaj de cabina multiplu, care rãspunde în fata comandantului aeronavei, de iniţierea şi coordonarea, în cadrul unui zbor, a procedurilor normale, anormale şi de urgenta.
Test de indemanare:
Testul de indemanare reprezintã demonstratia de indemanare pentru emiterea unei licenţe sau calificãri incluzând şi examinarea orala pe care examinatorul o poate cere.
Tip (de aeronava):
Toate aeronavele cu acelaşi proiect de baza, incluzând toate modificãrile aduse acestora, cu excepţia acelor modificãri care atrag o schimbare în manevrare, în caracteristicile de zbor sau a componentei echipajului de conducere.
Tratatul de aderare la Uniunea Europeanã
Tratatului dintre Regatul Belgiei, Republica Ceha, Regatul Danemarcei, Republica Federala Germania, Republica Estonia, Republica Elena, Regatul Spaniei, Republica Franceza, Irlanda, Republica Italiana, Republica Cipru, Republica Letonia, Republica Lituania, Marele Ducat al Luxemburgului, Republica Ungara, Republica Malta, Regatul Ţãrilor de Jos, Republica Austria, Republica Polona, Republica Portughezã, Republica Slovenia, Republica Slovaca, Republica Finlanda, Regatul Suediei, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (state membre ale Uniunii Europene) şi Republica Bulgaria şi România privind aderarea Republicii Bulgaria şi a României la Uniunea Europeanã, semnat de România la Luxemburg la 25 aprilie 2005 şi ratificat prin <>Legea nr. 157/2005
Validarea unei licenţe emisã de alt stat:
Declararea expresã, prin emiterea unui document specific ca urmare a constatãrii de cãtre AACR a îndeplinirii tuturor condiţiilor impuse de prezenta reglementare, ca o licenta emisã de un alt stat poate fi utilizata pe o aeronava înmatriculatã în România.
Verificare de competenta:
Demonstratie de indemanare în scopul revalidarii sau reînnoirii calificarilor, incluzând şi examinarea orala pe care examinatorul o poate cere.

RACR-LPN 5.101 Abrevieri


A Avion
AACR Autoritatea Aeronautica Civilã Romana
AFIS Aerodrome Flight Information Services
Serviciul de informare a zborului de zona de aerodrom
AIS Aeronautical Information Services
Serviciu de informare aeronauticaATC
Air Traffic Control
Controlul traficului aerian
AIP Aeronautical Information Publication
Publicaţie de informare aeronautica
CRM Crew Resource Management
Managementul resurselor privind echipajul
DME Distance Measurement Equipment
Echipament de mãsurare a distantei
Global Position System
GPS Sistem de pozitionare globalã
GNSS Global Navigation Satelite System
Sistem global de navigaţie prin satelitIFR
Instrument Flight Rules
Reguli de zbor instrumental
IRC Inginer de recepţie şi control
MCC Mulţi-Crew Co-operation
Cooperarea în echipaj multipluME
Mulţi-engine
Aeronava dotatã cu mai multe motoare
MEL Minimum Equipment List
Lista echipamentului minim
NDB Non-Directional Beacon
Radiofar nedirectional
NOTAM Notice to Airmen
Înştiinţare pentru piloti
OACI Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale
PNA-Tc Protecţia navigaţiei aeriene şi telecomunicaţii
RACR-LPN 5 Reglementãri aeronautice civile romane - Licentierea unor
categorii de personal aeronautic navigant civil
R/T Radiotelefonie
SE Single Engine
Aeronava dotatã cu un singur motor
SFI Sintetic Flight Instructor
Instructor pentru zbor sintetic
VFR Visual Flight Rules
Reguli de zbor la vedere
VOR Very High Frecvency Omnidirectional Range
Radiofar omnidirectional de foarte inalta frecventa
RACR-LPN 5



CAP. 2
REGULI GENERALE

RACR-LPN 5.200 Scopul şi aplicabilitatea
(a) Prezenta reglementare stabileşte modul de organizare a examinãrii şi cerinţele pentru licentierea urmãtoarelor categorii de personal aeronautic navigant civil:
navigatori aerieni;
(1) mecanici naviganti;
(2) operatori radionaviganti;
(3) insotitori de bord;
(4) ingineri de recepţie şi control aeronave;
(5) ingineri de recepţie şi control mijloace PNA-Tc.
(b) Prevederile RACR-LPN 5 stabilesc cerinţe privind examinarea, instruirea, testarea şi în vederea emiterii, revalidarii, reînnoirii şi validãrii de licenţe, calificãri şi autorizari, pentru categoriile de personal aeronautic navigant civil enumerate la punctul (a), precum şi condiţiile de obţinere a autorizaţiilor speciale de pilot de încercare şi control tehnic în zbor a aeronavelor şi autorizarea Organizaţiilor de pregãtire a categoriilor prevãzute mai sus.
RACR-LPN 5.201 Emiterea licenţelor
(a) Autoritatea Aeronautica Civilã Romana emite urmãtoarele tipuri de licenţe:
(I) licenta de navigator aerian, conform RACR-LPN 5, capitolul 3;
(II) licenta de mecanic navigant, conform RACR-LPN 5, capitolul 4;
(III) licenta de operator radionavigant, conform RACR-LPN 5, capitolul 5;
(IV) licenta de insotitor de bord, conform RACR-LPN 5, capitolul 6;
(V) licenta de inginer de recepţie şi control aeronave, conform RACR-LPN 5, capitolul 7;
(VI) licenta de inginer de recepţie şi control mijloace PNA-Tc, conform RACR-LPN 5, capitolul 8.
(b) Emiterea unei licenţe de tipul celor specificate la punctul (a) se efectueazã numai dacã sunt îndeplinite condiţiile pentru cel puţin o calificare de baza pentru care se face dovada cunoştinţelor teoretice şi a indemanarii, conform cerinţelor din paragrafele corespunzãtoare ale RACR-LPN 5.
RACR-LPN 5.202 Drepturile deţinãtorului de licenta
(a) Licenta şi calificare. O persoana poate exercita funcţia de membru al echipajului unei aeronave civile înmatriculatã în România numai dacã deţine o licenta şi o calificare şi/sau, în condiţiile specificate la punctul 5.210, o autorizare, valide emise în conformitate cu reglementãrile naţionale în vigoare şi corespunzãtoare funcţiei respective la bord. O persoana care îndeplineşte cerinţele prevãzute de reglementãrile în vigoare, va avea dreptul de:
i. obţinere a calificãrii iniţiale şi a licenţei;
îi. obţinere a calificarilor suplimentare/tip/clasa (varianta);
iii. revalidare a calificarilor deţinute;
iv. reinnoire a calificãrii deţinute (în urma expirãrii termenului de valabilitate);
v. obţinere/revalidare a autorizarilor speciale.
(b) Exercitarea drepturilor. Deţinãtorul unei licenţe şi al unei calificãri valide nu poate exercita alte drepturi decât cele acordate de acea licenta şi calificare.
(c) Suspendarea şi revocarea drepturilor. AACR are dreptul sa limiteze drepturile acordate, sa suspende sau sa revoce, în condiţiile stabilite de reglementãrile în vigoare, orice licenta, calificare, autorizare, aprobare sau certificat care a fost emis în conformitate cu cerinţele RACR-LPN 5, dacã stabileşte ca un solicitant sau deţinãtor al unei licenţe nu îndeplineşte, sau nu mai îndeplineşte cerinţele RACR-LPN 5 sau cerinţele legilor naţionale relevante şi aplicabile.
RACR-LPN 5.203 Acceptarea licenţelor, autorizaţiilor şi certificatelor emise de autoritãţile aeronautice civile ale altor state
(a) Acceptarea licenţelor, autorizaţiilor şi certificatelor altor state pentru personalul aeronautic navigant civil specificat în RACR-LPN 5.200 (a), în scopul operarii aeronavelor civile înmatriculate în România, se efectueazã în baza unei cereri adresate AACR de cãtre un operator aerian sau a un solicitant individual, dacã acesta urmeazã sa zboare pe o aeronava înmatriculatã în România. Cererea trebuie sa conţinã în mod explicit scopul folosirii licenţei de personal aeronautic navigant şi aria de competenta solicitatã. La cererea de acceptare se anexeazã în original şi copie documentele de atestare a calificarilor deţinute de solicitant în scopul verificãrii autenticitatii. Dupã data intrãrii în vigoare a Tratatului de aderare la Uniunea Europeanã, în cazul primirii unei cereri de acceptare a unei licenţe, autorizaţii sau certificat emis de un Stat Membru, AACR poate solicita Comisiei Europene, în trei sãptãmâni de la primirea unei cereri, o opinie privind echivalenta cererii prezentate pentru acceptare. În acest caz, AACR trebuie sa rãspundã solicitantului într-o luna de la data primirii opiniei de la Comisia Europeanã. Dacã nu va solicita punctul de vedere de la Comisia Europeanã, AACR va transmite rãspunsul cãtre solicitant în termen de cel mult 90 zile de la data depunerii cererii. Termenele prevãzute în acest aliniat curg din momentul primirii întregii documentaţiei.
(b) AACR poate cere confirmarea valabilitãţii (termene/tip sau clasa/restrictii etc.) licenţei/autorizaţiei/certificatului de la autoritatea aeronautica civilã emitenta şi, dacã apreciazã ca necesar, programul de pregãtire executat în scopul obţinerii calificãrii pe tipul/clasa respectiva de aeronava.
(c) Dacã în urma analizei condiţiilor de emitere a licenţei/autorizaţiei/certificatului respectiv AACR are suspiciuni rezonabil fondate privind echivalenta documentelor analizate, solicitantul va trebui sa efectueze o examinare teoreticã la disciplinele "Legislaţie aeronautica", "Limba Engleza" şi "Proceduri operationale normale, anormale şi de urgenta", precum şi o examinare practica în zbor pe o aeronava de tipul solicitat ori pe simulator în conformitate cu prevederile prezentei reglementãri. În urma promovãrii examinarilor solicitantului i se va elibera un certificat de validare.
(d) Deţinãtorul licenţei şi autoritatea aeronautica civilã emitenta vor fi informati, în scris, de cãtre AACR, cu privire la cerinţele impuse conform literei (c) de mai sus. De la data intrãrii în vigoare a Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeanã, aceasta informare va fi transmisã şi cãtre Comisia Europeanã.
(e) Examinarile prevãzute la litera (c), vor fi organizate de AACR, fãrã discriminare pe baza naţionalitãţii, într-o perioada de maxim 30 zile de la data informãrii conform literei (c).
(f) Certificatul de validare nu poate avea un termen de valabilitate mai mare decât termenul de valabilitate al licenţei/calificãrii/autorizãrii/certificatului original şi nu mai mult de un an.
(g) Certificatele de absolvire a unor cursuri de instruire emise de cãtre organizaţii de instruire din alte state, inclusiv pregãtire practica la simulator, pentru cetãţenii romani, sunt recunoscute numai în condiţiile acceptãrii sau recunoaşterii prealabile a programului de instruire teoreticã şi practica şi autorizãrii simulatoarelor de cãtre AACR.
(h) Specimenul certificatului de validare este stabilit de cãtre AACR prin procedurile de aplicare ale prezentei reglementãri.
(i) În cazul în care România încheie un tratat bilateral sau multilateral prin care sunt recunoscute reciproc licentele, autorizaţiile şi certificatele, acestea vor fi acceptate în condiţiile tratatului respectiv. La data intrãrii în vigoare a Tratatului de aderare la Uniunea Europeanã, AACR va accepta, fãrã întârzieri nejustificate sau teste adiţionale, orice licenta eliberata de un stat membru al Uniunii Europene, împreunã cu drepturile şi certificatele aferente, în condiţiile reglementãrilor comunitare aplicabile.
(j) În cazul în care AACR emite, ca urmare a constatãrii echivalentei cerinţelor, o licenta, în baza unei licenţe eliberate de alt stat, licenta astfel emisã va avea specificat la rubrica (XIII) - Menţiuni speciale, urmãtoarea menţiune "Emisã pe baza licenţei eliberata de statul ... (denumirea statului) ...".
RACR-LPN 5.204 Recunoaşterea experienţei de zbor
(a) Experienta de zbor care poate fi echivalata pentru obţinerea unei licenţe sau calificãri trebuie sa fi fost dobandita pe o aeronava din acelaşi tip/clasa sau categorie ori echivalent, pentru care este solicitatã licenta sau calificarea. În cazuri excepţionale (tipuri noi de aeronave în serviciu, eliberarea unei calificãri pentru prima data în România, etc), AACR poate acorda derogare de la prevederile de mai sus, stabilind în acelaşi timp noile condiţii aplicabile.
(b) Unui solicitant al unei licenţe sau calificãri îi este recunoscuta toatã experienta de zbor dobandita în zborurile de instruire (ca elev sau instructor), sub supraveghere, sau pe simulator, dacã acestea au fost efectuate în cadrul unei organizaţii autorizate, recunoscute sau acceptate de AACR.
RACR-LPN 5.205 Recunoaşterea experienţei din activitatea militarã
În scopul îndeplinirii cerinţelor relevante prevãzute în RACR-LPN 5, i se pot recunoaşte unui solicitant cunoştinţele, experienta şi indemanarea dobândite în activitatea de zbor militarã în conformitate cu procedurile dezvoltatoare ale prezentei reglementãri.
RACR-LPN 5.206 Înregistrarea experienţei de zbor
Detalii ale tuturor zborurilor efectuate în calitate de membru de echipaj trebuie înregistrate de cãtre operatorul aerian sau solicitant şi certificate corespunzãtor de cãtre acesta.
RACR-LPN 5.207 Valabilitatea licenţelor şi a calificarilor
(a) Un deţinãtor al unei licenţe emise în conformitate cu prezenta reglementare poate exercita drepturile conferite de aceasta licenta sau calificare numai dacã acesta isi menţine competenta prin îndeplinirea cerinţelor aplicabile din RACR-LPN 5.
(b) Valabilitatea licenţei este determinata de valabilitatea calificarilor înscrise în aceasta şi de valabilitatea certificatului de aptitudine medicalã.
(c) Pentru fiecare licenta de personal aeronautic specificatã în RACR-LPN 5.201 (a), termenele de valabilitate ale calificarilor şi condiţiile pentru revalidare sunt specificate la capitolele specifice din prezenta reglementare.
(d) Perioada de valabilitate a licenţei se considera de la data examinãrii practice în zbor sau pe simulator. În cazul revalidarii, de la data la care licenta urma sa expire, dacã verificarea practica a fost efectuatã cu mai puţin de 90 de zile calendaristice înainte de aceasta data; dacã verificarea practica în zbor sau pe simulator, dupã caz, se efectueazã cu mai mult de 90 de zile calendaristice înainte de data expirãrii valabilitãţii licenţei, perioada noua de valabilitate se acorda de la data examinãrii practice.
(e) În perioada de valabilitate, licenta va putea fi reemisa de cãtre AACR în urmãtoarele situaţii:
i. dupã acordarea iniţialã sau reînnoirea unei calificãri;
îi. când paragraful XII din licenta este completat şi nu mai exista spaţiu disponibil;
iii. din motive administrative;
iv. schimbare date personale/pierdere sau furt, în baza unei cereri adresate AACR la care se ataşeazã documentele necesare.
(f) În cazul reemiterii licenţei, calificarile deţinute, valide sau expirate vor fi transferate de cãtre AACR în noua licenta.
RACR-LPN 5.208 Aptitudinea medicalã
(a) Aptitudine. Solicitantul unei licenţe trebuie sa fie deţinãtorul unui certificat medical prin care sa fie atestat ca este apt fizic şi psihic pentru a exercita în siguranta drepturile conferite prin licenta respectiva.
(b) Cerinţe pentru certificatul medical. O persoana poate solicita sau exercita drepturile conferite de o licenta numai dacã poseda un certificat medical, în termen de valabilitate. Clasa corespunzãtoare a certificatului medical este prevãzutã în prezenta reglementare la capitolele specifice fiecãrui tip de licenta.
(c) Rezoluţia aeromedicala. Dupã terminarea examinãrii medicale în scopul emiterii unui certificat solicitantul trebuie sa fie informat dacã este declarat apt sau inapt medical. Examinatorul medical autorizat trebuie sa informeze solicitantul în legatura cu orice condiţii (medicale, operationale sau de alt tip) care ar putea restrictiona instruirea în zbor şi/sau drepturile licenţei.
(d) Diminuarea aptitudinilor medicale. Deţinãtorul unei licenţe nu poate exercita drepturile conferite de licenta respectiva şi de calificarile sau autorizãrile asociate în cazurile în care medicul examinator constata o diminuare a aptitudinilor medicale care ar putea sa-l facã incapabil sa exercite, în condiţii de siguranta, aceste drepturi.
RACR-LPN 5.209 Calificãri
(a) Calificãri de clasa şi tip
(1) Deţinãtorul unei licenţe de tipul celor specificate în RACR-LPN 5.201 (a) poate îndeplini o funcţie la bordul unei aeronave, numai dacã deţine o calificare corespunzãtoare, excepţie fãcând cazul în care este testat pentru evaluarea indemanarii sau se afla în pregãtire în zbor, situaţie în care trebuie sa detina un atestat care sa certifice încheierea cu succes a pregãtirii teoretice şi practice la sol. Atunci când exista o restrictie care limiteazã drepturile deţinãtorului, aceasta va fi ataşatã licenţei.
(2) Calificarile de tip: Calificarile de tip de aeronava care se înscriu în licentele specificate în RACR-LPN 5.201 (a) la punctele (I)-(IV) sunt în conformitate cu cele stabilite pentru personalul navigant, piloti. Acestea sunt aplicabile în urmãtoarele situaţii:
i. pentru exercitarea drepturilor conferite de Licenta de Mecanic Navigant;
îi. pentru exercitarea drepturilor conferite de Licenta de Insotitor de bord;
iii. pentru exercitarea drepturilor conferite de Licenta de Navigator Aerian sau de Licenta de Operator Radionavigant în cazul operarii aeronavelor prevãzute cu respectivele posturi.
(3) Calificarile necesare pentru inginerii de recepţie şi control: Licenta de Inginer de recepţie şi control poate fi emisã pentru o clasa sau un tip de aeronava. Calificarile de clasa/tip de aeronava care se înscriu în licenta sunt în conformitate cu cele stabilite pentru personalul navigant piloti. În funcţie de complexitatea tipului de aeronava, AACR poate emite şi licenţe pentru specialitatile celula-motor-instalaţii electrice sau instalaţii electrice-avionics.
(4) Variante ale aceluiaşi tip de aeronava. Variante ale aceluiaşi tip de aeronava sunt considerate ca fiind tipuri diferite din punct de vedere al calificarilor de tip pentru insotitorii de bord dacã nu sunt similare în privinta fiecãruia din urmãtoarele aspecte:
i. Operarea iesirilor de urgenta;
îi. Localizarea şi tipul echipamentului de siguranta; şi
iii. Procedurile de urgenta (specifice tipului).

Nota: În acest caz, varianta respectiva este consideratã, din punct de vedere al procedurii de licentiere, ca "tip" suplimentar (vezi RACR-LPN 5.607, punctul (b)) şi trebuie specificatã ca atare în licenta.

(5) Numãrul calificarilor de tip deţinute. RACR-LPN 5 nu limiteazã numãrul calificarilor care pot fi deţinute la un moment dat de cãtre un navigator aerian, operator radionavigant şi mecanic navigant.
(i) Numãrul de calificãri care pot fi exercitate de cãtre un insotitor de bord ca membru al echipajului de baza, având atributiuni operationale la bord, sunt în conformitate cu prevederile reglementãrilor aplicabile aflate în vigoare. Numãrul calificarilor de tip deţinute nu este limitat în cazul exercitãrii atributiunilor de inspecţie şi examinare de cãtre inspectorii AACR, situaţie în care aceştia sunt aditionati echipajului de baza.
(ii) Posesorul unei licenţe de inginer de recepţie şi control aeronave poate solicita şi obţine calificãri adiţionale, în condiţiile prezentei reglementãri pentru maximum 5 clase/tipuri de aeronava.
(6) Limitãri şi restrictii. Calificarea poate fi emisã, dupã caz, cu limitarea sau restrangerea drepturilor de exercitare a funcţiei la bord. În cazul în care exista o limitare sau o restrangere, aceasta este specificatã în licenta.
(b) Calificarea de instructor
(1) Deţinãtorul unei licenţe specificate în RACR-LPN 5.201 (a) are dreptul sa efectueze instruirea în scopul obţinerii unei licenţe de tipul celor specificate în paragraful menţionat mai sus, sau a unei calificãri asociate numai dacã aceasta persoana deţine:
(i) o licenta care conţine o calificare de instructor, conform RACR-LPN 5 Capitolul 9; sau,
(ii) o aprobare specialã emisã de cãtre AACR în cazul în care:
i. este introdus un nou tip/clasa sau categorie de aeronava;
îi. nu exista instructor pe clasa/tipul respectiv de aeronava;
iii. sunt înregistrate aeronave de epoca sau aeronave de construcţie specialã pentru care nu exista nici o persoana care poseda calificarea de instructor;
iv. instruirea este efectuatã în scopul obţinerii unei licenţe de inginer recepţie şi control aeronave sau licenţe de inginer recepţie şi control mijloace PNA-Tc.
(2) O persoana are dreptul sa efectueze instruire de zbor sintetic, în scopul emiterii, revalidarii şi reînnoirii unei licenţe de mecanic navigant dacã deţine o calificare de instructor pentru calificare de tip, sau o autorizaţie de instructor de zbor sintetic.
(3) Calificarea de instructor care se înscrie în licentele specificate în RACR-LPN 5.201 (a) la punctele (I)-(IV) este de instructor pentru calificare de tip.
(4) Toţi instructorii trebuie sa detina, cel puţin, licenta şi calificarea pentru care asigura instruirea. Solicitantul pentru acordarea unei calificãri de instructor insotitor de bord trebuie sa detina funcţia de şef de cabina în cadrul operatorului care a cerut calificarea respectiva. Excepţie fac insotitorii de bord care sunt licentiati pe aeronave certificate pentru echipaj de cabina format dintr-un singur insotitor de bord.
RACR-LPN 5.210 Autorizari
(a) Autorizari speciale
În cazul unor zboruri de antrenament special, de testare a aeronavelor, motoarelor sau echipamentelor, a unor zboruri cu scop nelucrativ sau a unor zboruri în care nu se transporta pasageri sau mãrfuri, AACR poate sa emita o autorizare specialã, în locul emiterii unei calificãri propriu-zise. Valabilitatea acestei autorizari este limitatã la durata necesarã pentru desfãşurarea operaţiunii pana la finalizarea acesteia. În cazul în care operaţiunea planificata se extinde peste termenul de valabilitate al autorizãrii speciale, AACR poate prelungi autorizarea emisã sau poate emite o noua autorizare pentru un termen corespunzãtor.
(b) Autorizarea de control tehnic - aeronave
(1) Autorizaţiile de control tehnic - aeronave se emit de cãtre AACR pentru piloti în scopul executãrii zborurilor tehnice de verificare, ca urmare a efectuãrii unor programe de întreţinere a aeronavelor.
(2) Autorizaţiile de control tehnic - aeronave se înscriu într-un formular separat, anexat licenţei.

Nota: Prevederile referitoare la autorizarea de control tehnic - aeronave sunt cuprinse în RACR-LPN 5, capitolul 10.

(c) Autorizaţia de pilot de încercare
Autorizaţia de pilot de încercare se acorda piloţilor de avion, elicopter, planor şi balon liber în scopul efectuãrii zborurilor de testare a aeronavelor prototip. Prevederile referitoare la calificarea de pilot de încercare sunt cuprinse în RACR-LPN 5, capitolul 11.
(d) Autorizaţia de Examinator (pentru examinarea practica)
(1) În scopul examinãrii practice a personalului aeronautic, AACR desemneazã şi autorizeaza ca examinatori inspectori ai AACR precum şi angajaţi ai operatorilor calificaţi corespunzãtor (instructori), capabili sa efectueze, în numele AACR, testarea indemanarii şi/sau verificarea competentei, conform drepturilor acordate şi înscrise în Autorizaţia de examinator. Examinatorul rãspunde în fata AACR de corectitudinea examinãrii.
(2) Autorizaţiile de Examinator se înscriu într-un formular separat, anexat licenţei.
(3) Numãrul necesar de examinatori este stabilit de cãtre AACR, ţinând seama de numãrul deţinãtorilor de licenţe emise în conformitate cu RACR-LPN 5 precum şi de rãspândirea în teritoriu.
(4) Un examinator autorizat trebuie sa se conformeze procedurilor de examinare stabilite sau aprobate de cãtre AACR.
(5) Un examinator autorizat nu va testa acei solicitanti a cãror pregãtire a fost efectuatã chiar de cãtre acesta. În cazuri excepţionale, cu aprobarea în scris a AACR, acest lucru devine posibil.
(6) Termenul de valabilitate a unei autorizari de examinator este de 3 ani.
(7) Cerinţe pentru autorizarea examinatorilor
(I) Un examinator trebuie sa detina o licenta şi o calificare cel puţin egala cu licenta sau calificarea celor pentru care este autorizat sa efectueze testarea indemanarii şi/sau verificarea competentei şi dreptul de a instrui pentru aceste licenţe sau calificãri. Pentru revalidarea licenţelor de mecanic navigant, navigator aerian, insotitor de bord, examinatorul la proba practica în zbor poate fi, cu aprobarea scrisã a AACR, un pilot care deţine autorizarea de examinator pe tipul respectiv de aeronava.
(II) Un examinator trebuie sa fie calificat pe clasa/tipul respectiva de aeronava pentru a putea sa îndeplineascã funcţia de membru al echipajului corespunzãtoare la bord în timpul testului de indemanare sau a verificãrii competentei. În cazurile în care nu exista nici un examinator calificat corespunzãtor AACR poate autoriza examinatori/inspectori împuterniciţi pentru funcţia respectiva la bord fãrã ca aceştia sa îndeplineascã condiţiile prezentate mai sus. În acest caz, examinatorul va fi aditionat echipajului de baza.
(III) Emiterea autorizaţiei de Examinator. Solicitantul trebuie:
(i) - sa parcurga un program de pregãtire teoreticã iniţialã pentru examinatori, în cazul îndeplinirii cerinţelor de experienta specifice. Cursul este organizat în cadrul AACR şi se finalizeazã printr-o examinare teoreticã, sub conducerea unui inspector AACR - examinator principal. În urma promovãrii, solicitantul primeşte un Certificat de absolvire a cursului de pregãtire teoreticã iniţialã pentru examinatori, care trebuie atasat cererii de emitere a autorizaţiei. În cazul nepromovãrii examinãrii teoretice, solicitantul are dreptul la o singura reexaminare, în termen de 90 de zile calendaristice, dupã care repeta integral pregãtirea.
(ii) - sa promoveze Testul de acceptabilitate pentru examinatori în urma sustinerii unui Test de indemanare în rolul de examinator sub supravegherea unui inspector AACR examinator principal, inclusiv informarea înaintea zborului, acordarea calificativului pentru examinat, discutiile dupã terminarea zborului şi completarea documentelor specifice. În cazul nepromovãrii, testul se poate.

Nota: Atunci când nu exista examinator pe clasa/tipul respectiv de aeronava, AACR va putea desemna şi imputernici un inspector pentru aceasta.

(iii) - în cazul insotitorilor de bord, solicitantul trebuie sa aibã o experienta totalã de minimum 2.500 de ore de zbor şi cel puţin 200 de ore de zbor în calitate de instructor pentru tipul de aeronava solicitat.

Nota: În funcţie de rezultatele etapelor descrise mai sus, AACR poate emite Autorizaţia de examinator, sau poate respinge cererea de autorizare.

(IV) Revalidarea autorizaţiei de examinator. Un examinator este reautorizat prin decizia AACR. Solicitantul unei revalidari a autorizaţiei de Examinator trebuie:
(i) - sa fi efectuat minimum 2 (doua) examinari practice în zbor pentru fiecare an al perioadei de valabilitate al autorizãrii de examinator deţinute.
(ii) - sa parcurga un program de Pregãtire teoreticã recurenta, cel puţin o data la 3 ani pentru examinatori, în cazul îndeplinirii cerinţelor de la punctul de mai sus. Cursul este organizat în cadrul AACR şi se finalizeazã printr-o examinare teoreticã, sub conducerea unui inspector AACR - examinator principal. În urma promovãrii examinãrii, solicitantul primeşte un Certificat de absolvire a cursului de pregãtire teoreticã recurenta pentru examinatori, care trebuie atasat cererii de emitere a autorizaţiei. În cazul nepromovãrii examinãrii teoretice, solicitantului i se revoca autorizarea de examinator.
(iii) - sa promoveze Testul de Acceptabilitate pentru examinatori în urma sustinerii unui Test de indemanare în rolul de examinator sub supravegherea unui inspector AACR - examinator principal, inclusiv informarea înaintea zborului, acordarea calificativului pentru examinat, discutiile dupã terminarea zborului şi completarea documentelor specifice. Acesta trebuie susţinut în ultimele 12 luni ale perioadei de valabilitate a autorizãrii de examinator, dupã promovarea examinãrii teoretice susţinute în urma pregãtirii teoretice recurente pentru examinatori. În cazul nepromovãrii, solicitantului i se revoca autorizarea de examinator.
(V) Reînnoirea autorizaţiei de examinator. Procedura este identicã cu cea de emitere a autorizaţiei de examinator, programul de pregãtire teoreticã fiind stabilit în funcţie de experienta solicitantului şi perioada de întrerupere.
(8) În cazurile în care examinatorii îndeplinesc cerinţele de calificare şi experienta stabilite la punctele de mai sus, aceştia pot efectua examinari, conform drepturilor înscrise în Autorizaţia de examinator, pentru oricare din categoriile/tipurile pentru care deţin respectiva licenta şi calificare.
(9) Examinatori principali. Aceştia sunt stabiliţi de cãtre AACR dintre inspectorii examinatori proprii. În cazul insotitorilor de bord, examinatorii principali trebuie sa detina o experienta în calitate de examinator de minim 6 ani pentru cel puţin 3 tipuri de aeronave.
(10) Categorii de examinatori - Drepturi
(I) Examinatorul pentru calificarea de tip.
Un examinator pentru calificarea de tip are dreptul de a efectua:
- Testarea indemanarii pentru emiterea calificarilor de tip şi/sau;
- Verificarea competentei pentru revalidarea sau reînnoirea calificarilor de tip;
(II) Un examinator principal are dreptul de a efectua:
- Testarea indemanarii pentru emiterea calificarilor de tip;
- Verificarea competentei pentru revalidarea sau reînnoirea calificarilor de tip;
- Testarea indemanarii şi verificarea competentei pentru emiterea/revalidarea/reînnoirea calificarilor de instructor.
RACR-LPN 5.211 Calificãri şi/sau autorizari suplimentare
Deţinãtorul unei licenţe specificate în RACR-LPN 5 care solicita obţinerea unei calificãri şi/sau autorizari suplimentare trebuie sa dovedeascã îndeplinirea cerinţelor privind cunoştinţele teoretice şi indemanarea, asa cum este prevãzut pentru fiecare calificare şi autorizare acordatã, în condiţiile specificate în RACR-LPN 5.
RACR-LPN 5.212 Aprobarea/Acceptarea cursurilor de pregãtire
(a) Orice curs solicitat, în ţara sau strãinãtate, de cãtre personalul aeronautic navigant civil menţionat în RACR-LPN 5.200 (a) trebuie sa fie aprobat/acceptat de cãtre AACR, înaintea desfãşurãrii acestuia; cursurile deja efectuate conform cu programe echivalente de pregãtire, la facilitãţi autorizate de cãtre autoritãţile competente din statele respective, pot fi recunoscute.
(b) Valabilitatea cursurilor de pregãtire este de 36 de luni de la data terminãrii cursului.
RACR-LPN 5.213 Examinarea cunoştinţelor teoretice
(a) Conţinutul examinarilor teoretice: Disciplinele de examinare teoreticã pentru obţinerea, reînnoirea, revalidarea licenţei şi a calificarilor/autorizaţiilor sunt stabilite astfel:
(1) Licenta de navigator aerian, în RACR-LPN 5.300 şi RACR-LPN 5.307;
(2) Licenta de mecanic navigant, în RACR-LPN 5.400 şi RACR-LPN 5.407;
(3) Licenta de operator radionavigant, în RACR-LPN 5.500 şi RACR-LPN 5.507;
(4) Licenta de insotitor de bord, în RACR-LPN 5.600 şi RACR-LPN 5.607;
(5) Licenta de inginer de recepţie şi control aeronave, în RACR-LPN 5.700, RACR-LPN 5.787;
(6) Licenta de inginer de recepţie şi control mijloace PNA-Tc, în RACR-LPN 5.800, RACR-LPN 5.807;
(7) Calificarea de instructor, în RACR-LPN 5.900, RACR-LPN 5.906;
(8) Autorizaţia de control tehnic aeronave, în RACR-LPN 5.1001, RACR-LPN 5.1006;
(9) Calificarea de pilot de încercare, în RACR-LPN 5.1101, RACR-LPN 5.1107.
(i) Examinarea teoreticã în vederea revalidarii licenţei şi a calificarilor asociate se efectueazã în ultimele 90 de zile calendaristice de valabilitate a acestora.
(ii) Modelul de cerere pentru examinarea teoreticã adresate AACR sunt stabilite de aceasta prin proceduri şi instrucţiuni de aeronautica civilã, respectând prevederile RACR-LPN 5.
(iii) Examinarile teoretice se efectueazã numai dupã înregistrarea cererilor completate, semnate de cei în drept şi însoţite de documentele care atesta plata tarifelor legale corespunzãtoare precum şi de documentele care atesta îndeplinirea cerinţelor din prezenta reglementare referitoare la identitate, studii, pregãtire de specialitate, instruire teoreticã, instruire practica (la sol şi în zbor/simulator).
(iv) Pentru solicitantii de alta cetãţenie, examinarile se efectueazã, conform opţiunii lor, în limba engleza sau în limba romana.
(v) Examinatorii pentru disciplinele teoretice sunt nominalizaţi înaintea fiecãrei sesiuni de examinare teoreticã, dintre examinatorii stabiliţi de AACR prin decizia Directorului General al AACR.
(b) Responsabilitãţile solicitantului:
(1) Un solicitant trebuie sa furnizeze AACR dovezi acceptabile referitoare la îndeplinirea condiţiilor pentru examinare, în conformitate cu RACR-LPN 5.
(2) Dacã AACR constata ca solicitantul, în timpul examinãrii, nu se conformeazã procedurilor de examinare, abaterea va conduce la suspendarea examinãrii, fie la disciplina respectiva.
(i) Baremul de promovare a fiecãrei discipline din cadrul examenelor teoretice pentru personalul aeronautic navigant civil, a cãrui licentiere este reglementatã prin RACR-LPN 5, este de 75%, iar pentru calificarea de instructor de 90%.
(ii) Personalul aeronautic civil care nu promoveazã mai mult de 50% din totalul de discipline susţinute în cadrul unei examinari va susţine reexaminarea integrala.
(iii) Personalului aeronautic civil care nu obţine calificativul de minim 75% la una sau mai multe discipline de examinare pentru revalidarea licenţei i se suspenda cu efect imediat valabilitatea licenţei de zbor.
(iv) Reexaminarile pentru disciplinele la care candidatul nu a obţinut baremul de promovare de minim 75% se desfãşoarã dupã minim 15 zile calendaristice de la data sustinerii examenului teoretic anterior. Numãrul maxim de reexaminari acceptate este de trei. În cazul în care solicitantul nu obţine baremul de trecere de 75% la mai mult de trei discipline sau de 3 ori la aceeaşi disciplina, el va fi admis la o noua examinare în urma parcurgerii unui curs suplimentar stabilit de cãtre AACR funcţie de situaţie.
RACR-LPN 5.214 Examinarea practica
(a) Înaintea examinãrii practice în zbor, (test de indemanare sau verificare a competentei), solicitantul trebuie sa fi efectuat întregul program de instruire corespunzãtor (la sol şi în zbor/simulator) şi sa fi promovat examinarea teoreticã.
(b) Cererile tip pentru examinarea practica adresate AACR sunt stabilite de cãtre aceasta prin proceduri şi instrucţiuni de aeronautica civilã şi în conformitate cu prevederile RACR-LPN 5.
(c) Examinarile practice se efectueazã numai dupã înregistrarea cererilor completate, semnate de cei în drept şi însoţite de documentele care atesta plata tarifelor legale corespunzãtoare şi, dupã caz, de documentele care atesta îndeplinirea cerinţelor din prezenta reglementare, referitoare la identitate, studii, pregãtire de specialitate, instruire/examinare teoreticã, instruire practica (la sol şi în zbor).
(d) Testarea indemanarii pentru obţinerea de calificãri de clasa/tip, calificãri de instructor, reînnoirea licenţei, şi verificarea competentei pentru revalidare se va efectua pentru fiecare clasa şi/sau tip de aeronava şi fiecare funcţie care urmeazã a fi exercitatã la bord. În cazul revalidarii licenţelor insotitorilor de bord care deţin mai multe calificãri de tip, inspectorii AACR-examinatori pentru echipajul de cabina pot efectua examinarea practica în zbor doar pe unul dintre tipurile respective, şi anume cel mai complex din punct de vedere al echipamentelor şi procedurilor de urgenta aplicabile.
(e) Orice secţiune din formularul corespunzãtor testarii indemanarii/verificãrii de competenta trebuie completat în mod satisfãcãtor în cele şase luni de la data depunerii cererii pentru obţinerea, reînnoirea sau revalidarea calificãrii.
(f) Rezultatele examinãrii practice se înscriu în raportul de examinare practica pe care examinatorul îl depune la AACR.
(g) Personalului aeronautic civil care nu promoveazã examinarea practica pentru revalidarea licenţei i se suspenda cu efect imediat valabilitatea licenţei de zbor. Acesta trebuie sa se conformeze procedurilor de reexaminare elaborate de cãtre AACR. Despre aceasta mãsura este informat imediat operatorul aerian.
RACR-LPN 5.215 Tarifare
(a) Pentru examinarea teoreticã şi examinarea practica în vederea acordãrii licenţelor, a calificarilor de clasa/tip, a calificarilor superioare şi autorizarilor suplimentare sau pentru revalidarea calificarilor de clasa/tip AACR percepe tarife în conformitate cu nomenclatorul de tarife aprobat şi ţinând seama de reglementãrile specifice în vigoare.
(b) În cazul în care calificarea este expiratã la data depunerii cererii, pentru reînnoirea licenţei se efectueazã tarifarea corespunzãtoare obţinerii licenţei/calificãrii, dacã cererea este depusa cu cel puţin 15 zile înainte de expirarea valabilitãţii licenţei şi, din motive ce ţin de disponibilitatea AACR, examinarea nu se poate realiza la timp, plata va fi efectuatã conform cu tariful de revalidare.
(c) Plata tarifelor legale corespunzãtoare trebuie efectuatã la depunerea cererii de examinare teoreticã şi/sau practica sau anterior depunerii acesteia. Cererile pentru care nu se depun la timp şi complet tarifele legale corespunzãtoare vor fi reprogramate.
(d) În cazul unei cereri, prin care se solicita examinarea teoreticã şi/sau practica, a deţinãtorului unei licenţe conţinând calificãri multiple de clasa şi/sau tip şi/sau calificãri de instructor, se vor percepe tarife cumulative, corespunzãtoare, prevãzute în reglementãrile specifice în vigoare.
RACR-LPN 5.216 Formularul pentru licenta
(a) Licentele emise în conformitate cu prevederile RACR-LPN 5 au urmãtoarele caracteristici:
Conţinut. Numãrul de ordine al rubricii este întotdeauna tipãrit pe aceeaşi linie cu titlul rubricii. Rubricile de la I la XI sunt rubrici permanente iar rubricile de la XII la XIV sunt rubrici variabile care vor fi înscrise pe o parte separatã/anexa la formularul principal. Partea separatã sau anexa este clar identificata ca parte a licenţei propriu-zise.
(1) Rubrici permanente
(I) Statul emitent al licenţei - România;
(II) Titlul licenţei;
(III) Numãrul de înregistrare care începe cu codul poştal al Statului de emitere şi urmat de un cod de numere în cifre arabice şi/sau litere din alfabetul latin;
(IV) Numele deţinãtorului (în alfabetul latin);
(V) Adresa deţinãtorului;
(VI) Naţionalitatea deţinãtorului;
(VII) Semnatura deţinãtorului;
(VIII) Autoritatea emitenta;
(IX) Termenul de valabilitate al licenţei şi autorizãrile pentru drepturile acordate;
(X) Semnatura funcţionarului care a emis licenta şi data emiterii;
(XI) Ştampila/sigiliul AACR;
(2) Rubrici variabile (pe formular anexat)
(XII) Calificãri - de clasa, tip, instructor, etc., cu data de expirare a calificãrii. Drepturile pentru radiotelefonie (R/T) pot aparea pe formularul de licenta sau pe un certificat separat;
(XIII) Menţiuni - înscrisuri speciale referitoare la limitãri şi drepturi;
(XIV) Orice alte detalii cerute de cãtre AACR
Material: Hârtia sau orice alt material folosit pentru licenta trebuie sa previnã sau sa facã vizibile orice deteriorãri sau ştersãturi. Orice înscrisuri sau radieri în formular vor fi, în mod clar, autorizate de cãtre AACR.
Culoare: Pentru licentele emise în conformitate cu RACR-LPN 5 se va folosi culoarea alba.
Limba folositã: înscrisurile în licenta trebuie efectuate în limba romana şi în engleza.
(b) AACR stabileşte, prin proceduri şi instrucţiuni de aeronautica civilã, formularele pentru licenţe, în conformitate cu prevederile RACR-LPN 5.

RACR-LPN 5

CAP. 3
NAVIGATOR AERIAN

RACR-LPN 5.300. Condiţii generale
Pentru a obţine o licenta de navigator aerian, un solicitant trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
(i) sa aibã varsta de minim 18 ani;
(ii) sa fie absolvent de liceu cu diploma de bacalaureat;
(iii) sa fie absolventul unui curs aprobat de instruire teoreticã şi practica la o organizaţie de pregãtire autorizata sau recunoscuta de cãtre AACR;
(iv) sa satisfacã cerinţele RACR-LPN 5.305 privind aptitudinea medicalã;
(v) sa detina un certificat de radiotelefonist în termen de valabilitate, dacã prin atribuţiile funcţiei la bord se efectueazã convorbiri radio aer-sol;
(vi) sa fi promovat examinarea teoreticã la disciplinele prevãzute în RACR-LPN 5.301;
(vii) sa fi promovat examinarea practica în zbor, în conformitate cu RACR-LPN 5.304.
RACR-LPN 5.301. Cunoştinţe aeronautice
Pentru a obţine licenta de navigator aerian, solicitantul trebuie sa efectueze un program aprobat de instruire teoreticã la sol, cuprinzând cel puţin urmãtoarele discipline:
(a) Legislaţie aeronautica.
- reguli şi reglementãri relevante pentru deţinãtorul unei licenţe de navigator aerian; regulile aerului; practici şi proceduri specifice serviciilor de trafic aerian;
(b) Cunoaşterea generalã a avionului.
- principii de operare şi funcţionare ale sistemelor de propulsie, ale echipamentelor şi aparatelor de bord ale aeronavelor;
- performanţe şi limitãri în operarea aeronavei;
- informaţii relevante privind operarea aeronavei, prevãzute în Manualul de zbor şi documentaţia de specialitate;
- folosirea şi verificarea functionarii echipamentelor şi sistemelor; defectiuni şi remedierea lor.
(c) Performanţe de zbor şi planificarea zborului.
- efectele distribuirii încãrcãturii şi greutatii asupra manevrabilitatii, caracteristicilor zborului şi de performanta; calcule de greutate şi centraj;
- calculul şi aplicarea în practica a datelor de decolare, aterizare şi a altor date de zbor;
- planificarea preliminarã şi pe ruta a zborului, în regim IFR; pregãtirea şi întocmirea planurilor de zbor; proceduri privind serviciile de trafic aerian; altimetrie; proceduri de calaj altimetric;
(d) Performanţe şi limite umane.
- performanţe şi limite umane relevante pentru navigatorul aerian.
(e) Meteorologie.
- interpretarea şi aplicarea practica a codurilor meteorologice aeronautice, a mesajelor meteorologice aeronautice, a hartilor şi prognozelor, folosirea informaţiilor meteorologice şi proceduri de obţinere a lor, înainte de zbor şi în timpul zborului; altimetrie;
- meteorologie aeronautica; climatologia zonelor relevante care au efect asupra operarii; deplasarea sistemelor de presiune, structura fronturilor atmosferice, originea şi caracteristicile fenomenelor atmosferice semnificative, care influenţeazã decolarea, condiţiile zborului pe ruta şi aterizarea; evitarea condiţiilor meteorologice periculoase.
(f) Navigaţie.
- navigaţie aerianã şi radionavigatie, folosirea hartilor aeronautice, a instrumentelor şi mijloacelor de navigaţie aerianã; principiile şi caracteristicile sistemelor de navigaţie; echipamente de bord; cerinţe speciale de navigaţie pentru zborurile lung curier;
- principiile de funcţionare şi utilizarea echipamentelor de bord de navigaţie;
- elemente de navigaţie astronomica; sfera cereasca; sextantul; recunoaşterea principalelor constelatii;
- utilizarea cu acuratete şi în siguranta a sistemelor de navigaţie în toate fazele zborului; identificarea mijloacelor de radionavigatie;
- definiţii, unitãţi de mãsura şi formule utilizate în navigaţia aerianã.
(g) Proceduri operationale.
- folosirea documentaţiei aeronautice, cum ar fi AIP, NOTAM, coduri şi abrevieri aeronautice şi a hartilor ce conţin proceduri instrumentale pentru toate fazele zborului;
- proceduri de prevenire şi proceduri în cazuri anormale şi de urgenta.
- proceduri operationale pentru transportul mãrfurilor; pericole potenţiale în cazul transportului unor bunuri periculoase;
(h) Aerodinamica (principiile zborului).
- principiile zborului
(i) Radiotelefonie.
- proceduri de radiotelefonie şi frazeologia standard.
(j) Limba engleza.
- aptitudinea de a folosi limba oral şi în scris; cunoştinţe generale şi de vocabular specific de aviatie pentru navigator;
(k) MCC (Cooperare în echipaj multiplu).
- cursul MCC trebuie sa cuprindã 25 de ore de instruire teoreticã şi exercitii şi 4 ore de antrenament practic, adiţional cursului de instruire pentru calificarea de tip.
RACR-LPN 5.302. Experienta de zbor
(a) Solicitantul trebuie sa fi executat minimum 200 ore de zbor în zboruri pe rute aeriene, indeplinind funcţia de navigator aerian, din care cel puţin 30 de ore de zbor de noapte.
(b) AACR stabileşte dacã experienta de zbor ca pilot poate fi acceptatã parţial sau integral ca parte integrantã a experienţei totale de zbor de 200 ore, dar nu mai mult de 150 de ore.
RACR-LPN 5.303. Instruirea în zbor
Solicitantul trebuie sa efectueze instruire pe avioane, cu un navigator instructor autorizat. Instructorul trebuie sa se asigure ca solicitantul a dobândit experienta de zbor şi operationala, la nivelul de performanta solicitat pentru un navigator aerian, cel puţin privind urmãtoarele condiţii şi domenii:
(a) operaţiuni premergãtoare zborului, incluzând determinarea greutatii şi centrajului avionului;
(b) operaţiuni privind traficul aerian, mãsuri şi proceduri de evitare a coliziunilor;
(c) pe timp de noapte, executarea cu acuratete a cel puţin 25 de determinãri ale poziţiei, utilizând echipamentele de navigaţie de la bordul aeronavei;
(d) pe timp de zi, efectuarea a cel puţin 25 de observaţii celeste comparativ cu sistemele de navigaţie de referinta;
(e) determinarea cu precizie a poziţiei aeronavei în zboruri pe traiect, folosind repere vizuale, mijloace de radionavigatie şi calculul traiectului;
(f) cunoaşterea şi efectuarea de proceduri şi manevre pentru cazuri anormale şi de urgenta;
(g) efectuarea de operaţiuni înspre, dinspre şi tranzitand aerodromuri cu organ de control, în conformitate cu procedurile serviciilor de trafic aerian, cunoaşterea şi aplicarea procedurilor de radiotelefonie şi a frazeologiei standard;
(h) cunoaşterea modului în care se determina performanţele la decolare şi aterizare ale aeronavei, precum şi performanţele de zbor;
(i) cunoaşterea modului în care se fac calculele referitoare la consumul de combustibil.
RACR-LPN 5.304. Indemanarea
(a) Solicitantul trebuie sa demonstreze capacitatea de a executa procedurile şi manevrele descrise în RACR-LPN 5.303, precum şi capacitatea:
(1) de analiza şi abilitaţi în exercitarea funcţiei de navigator;
(2) de a efectua toate îndatoririle ca parte integrantã a echipajului manifestand o judecata corecta şi aptitudini de zbor;
(3) de a aplica cunoştinţele aeronautice dobândite;
(4) de a menţine permanent o comunicare eficienta cu ceilalţi membri ai echipajului.
(b) Examinarea practica se efectueazã în zbor pe aeronava, specific de transport, cuprinzând minim doua aterizari.
RACR-LPN 5.305. Aptitudinea medicalã
Solicitantul trebuie sa detina un certificat medical clasa a I-a, în termen de valabilitate.
RACR-LPN 5.306. Drepturile deţinãtorului licenţei de navigator aerian şi condiţiile în care acestea pot fi exercitate
În urma îndeplinirii cerinţelor specificate în prezentul capitol, deţinãtorul unei licenţe de navigator aerian are dreptul sa exercite funcţia de navigator aerian pe toate tipurile de aeronava pentru care deţine o calificare valida.
RACR-LPN 5.307. Emiterea licenţelor; termene de valabilitate
(a) Emiterea licenţei iniţiale se efectueazã în condiţiile prevãzute în RACR-LPN 5.300. Termenul de valabilitate pentru calificarile de tip este de 12 luni de la data promovãrii examinãrii practice prevãzutã în RACR-LPN 5.300 punctul f).
(b) Revalidarea licenţei se efectueazã în urma unei examinari teoretice la disciplinele prevãzute în RACR-LPN 5.301 punctele a), c), f), g) şi j) şi a examinãrii practice în zbor conform RACR-LPN 5.304, efectuate în intervalul ultimelor de 3 (trei) luni de valabilitate. Experienta de zbor minima pentru revalidare este de 10 ore de zbor şi 5 sectoare în ultimele 12 luni. În cazul în care solicitantul nu deţine experienta minima de zbor pentru revalidare va fi examinat teoretic şi practic la nivelul prevãzut pentru reînnoirea calificãrii.
(c) Pentru reînnoirea calificãrii de tip se efectueazã examinarea teoreticã la disciplinele prevãzute în RACR-LPN 5.301, punctele a), b), c) e), f), g), h), i) şi j) şi o examinare practica în zbor conform RACR-LPN 5.304. Dupã întreruperi mai mari de 6 luni activitatea poate fi reluatã dupã efectuarea unei examinari practice în zbor, care trebuie sa conţinã minimum 2 tronsoane. Înaintea examinãrii pentru reînnoirea calificãrii de tip este necesarã efectuarea unui program aprobat de cãtre AACR, de improspatare a cunoştinţelor teoretice şi de reantrenare practica. La stabilirea programului se va tine seama de durata de întrerupere.

RACR-LPN5

CAP. 4
MECANIC NAVIGANT

RACR-LPN 5.400. Condiţii generale
Pentru a obţine licenta de mecanic navigant, un solicitant trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
(i) sa aibã varsta de minim 18 ani;
(ii) sa fie absolvent de studii medii cu atestare corespunzãtoare;
(iii) sa fie absolvent al unor cursuri de specialitate de instruire teoreticã şi practica în zbor la o organizaţie de pregãtire autorizata, recunoscuta sau acceptatã de cãtre AACR;
(iv) sa satisfacã cerinţele RACR-LPN 5.405 privind aptitudinea medicalã;
(v) sa fi promovat examinarea teoreticã la disciplinele prevãzute în RACR-LPN 5.401, la punctele a), b), c), d), e), f), g), h);
(vi) sa fi promovat examinarea practica în zbor, în conformitate cu RACR-LPN 5.404.
RACR-LPN 5.401. Cunoştinţe aeronautice
Pentru a obţine licenta de mecanic navigant solicitantul trebuie sa efectueze un program aprobat de instruire teoreticã, care sa cuprindã cel puţin urmãtoarele discipline:
(a) Legislaţie aeronautica.
- reguli şi reglementãri relevante pentru deţinãtorul unei licenţe de mecanic navigant; regulile şi reglementãrile privind operarea aeronavelor civile, relevante pentru deţinãtorul unei licenţe de mecanic navigant;
(b) Cunoaşterea generalã a aeronavei.
- principii de baza pentru sisteme de propulsie, motoare cu turbina şi/sau cu piston, caracteristici ale combustibililor, sistemelor de combustibil incluzând şi automatica sistemului de combustibil, lubrifianţi şi sisteme de lubrifiere, sisteme de injecţie şi postcombustie, funcţionarea şi operarea sistemelor de pornire şi aprindere ale motoarelor;
- principii de operare, proceduri de handling şi limitãri de operare ale sistemelor de propulsie, efectele condiţiilor atmosferice asupra performantelor motoarelor;
- celule, sisteme de comanda a zborului, structuri, trenul de aterizare, frane, sisteme antiderapaj, coroziune şi rezistenta la oboseala, identificarea defectelor şi deteriorarilor structurale;
- sisteme de protecţie contra ploii şi givrajului;
- sisteme de presurizare, condiţionare şi oxigen;
- sisteme hidraulice şi pneumatice;
- teoria de baza a electricitatii, sisteme electrice c.c. (curent continuu) şi c.a. (curent alternativ), sisteme de cablaj ale aeronavei, izolare şi ecranare;
- principii de operare a aparatelor de bord, busolelor, pilotului automat, echipamentului de radio comunicaţii, mijloacelor de navigaţie radar şi radio, sistemului de control al zborului;
- restrictii şi limitãri în exploatare, sisteme de protecţie, detectare, inabusire şi stingere a focului;
- folosirea şi verificãrile de funcţionalitate a echipamentelor şi sistemelor aeronavei respective.
(c) Performanţe de zbor şi planificarea zborului
- efectul încãrcãrii şi distribuţia maselor la bordul aeronavei, caracteristici şi performanţe ale zborului;
- folosirea şi aplicarea în practica a datelor de performanta, inclusiv pentru zborul de croaziera.
(d) Performanţe şi limite umane
- performanţe şi limite umane relevante pentru mecanicul navigant.
(e) Proceduri operationale
- principii de întreţinere, proceduri de întreţinere şi de aeronavigabilitate, raportarea defectelor, verificãri înainte de zbor, mãsuri de precautie la alimentarea cu combustibil şi folosirea surselor de aerodrom, echipamentul instalat şi sistemele cabinei, utilizarea MEL; documente relevante pentru mecanicul navigant şi completarea lor;
- proceduri normale, anormale şi proceduri în caz de urgenta;
- proceduri operationale pentru transportul mãrfurilor; transportul bunurilor periculoase; evidente şi raportari;
- notiuni elementare de navigaţie, principii de operare ale sistemelor de navigaţie;
- aspecte operationale de meteorologie.
(f) Aerodinamica (principiile zborului)
- principiile zborului.
(g) Radiotelefonie
- proceduri de radiotelefonie şi frazeologia standard.
(h) Limba Engleza
- aptitudinea de a folosi limba engleza în scris; cunoştinţe generale şi de vocabular specific de aviatie pentru mecanic navigant.
(i) MCC (Cooperare în echipaj multiplu)
- cursul MCC trebuie sa cuprindã 25 de ore de instruire teoreticã şi exercitii şi 4 ore de antrenament MCC, adiţional cursului de instruire pentru calificarea de tip.
RACR-LPN 5.402. Experienta de zbor
(a) Solicitantul trebuie sa execute minimum 100 ore de zbor de pregãtire, indeplinind funcţia de mecanic navigant, sub supravegherea unui instructor (din care minim 10 ore în zboruri necomerciale). AACR poate accepta ca o parte din experienta de zbor necesarã sa fie efectuatã pe un simulator de zbor aprobat, dar aceasta nu poate fi mai mare de 50 de ore.
(b) Dacã solicitantul are experienta de zbor ca pilot, AACR stabileşte dacã aceasta experienta de zbor poate fi acceptatã şi dupã caz, poate reduce în mod corespunzãtor cerinta privind experienta de zbor totalã, în funcţie de îndeplinirea cerinţelor din prezentul capitol.
RACR-LPN 5.403. Instruirea în zbor
Solicitantul trebuie sa efectueze o instruire în zbor cu un instructor acceptat de cãtre AACR. Instructorul trebuie sa se asigure ca solicitantul a dobândit experienta de zbor operationala, la nivelul de performanta solicitat pentru mecanic navigant, cel puţin în urmãtoarele domenii:
(a) proceduri normale:
(1) verificãri înainte de zbor;
(2) proceduri de alimentare şi de gestionare a combustibilului;
(3) verificarea documentelor de întreţinere;
(4) proceduri normale pentru toate fazele zborului;
(5) folosirea listei de verificãri a sistemelor pentru proceduri normale;
(6) coordonarea în echipaj şi proceduri în cazul în care un membru al echipajului se afla/este în incapacitatea de a îndeplini funcţiile la bord;
(7) raportari în cazul fiecãrui zbor normal sau consemnarea defectiunilor constatate.
(b) proceduri anormale:
(1) recunoaşterea functionarii anormale ale sistemelor aeronavei;
(2) utilizarea procedurilor anormale şi alternative;
(3) raportari şi evidente.
(c) proceduri de urgenta:
(1) recunoaşterea apariţiei situaţiei de urgenta;
(2) aplicarea procedurilor de urgenta corespunzãtoare;
(3) folosirea listei de verificãri a sistemelor pentru proceduri de urgenta;
(4) raportari şi evidente.
RACR-LPN 5.404. Indemanarea
(a) Solicitantul trebuie sa demonstreze capacitatea sa de a executa, ca mecanic navigant, procedurile şi manevrele descrise în RACR-LPN 5.403 în conformitate cu privilegiile acordate deţinãtorului licenţei de mecanic navigant, precum şi capacitatea:
(1) de a utiliza sistemele avionului în conformitate cu performanţele şi limitarile aeronavei;
(2) de analiza şi abilitaţi în executarea funcţiei de mecanic navigant;
(3) de a aplica cunoştinţele de aviatie;
(4) de a îndeplini toate sarcinile ca membru al echipajului în mod corespunzãtor;
(5) de a menţine permanent o comunicare eficienta cu ceilalţi membri ai echipajului.
(b) Examinarea practica trebuie efectuatã pe simulator sau în zbor necomercial, cu efectuarea a minimum doua aterizari.
RACR-LPN 5.405. Aptitudinea medicalã
Solicitantul trebuie sa detina un certificat medical clasa I, în termen de valabilitate.
RACR-LPN 5.406. Drepturile deţinãtorului licenţei de mecanic navigant şi condiţiile în care acestea pot fi exercitate
În urma îndeplinirii cerinţelor specificate în prezentul capitol deţinãtorul unei licenţe de mecanic navigant are dreptul sa exercite funcţia de mecanic navigant pe tipurile de aeronave pentru care deţine o calificare valida.
RACR-LPN 5.407. Emiterea licenţelor; termene de valabilitate
(a) Emiterea licenţei iniţiale se efectueazã în condiţiile prevãzute în RACR-LPN 5.400. Termenul de valabilitate pentru calificarile de tip este de 12 luni de la data promovãrii examinãrii practice prevãzutã în RACR-LPN 5.400 punctul f).
(b) Revalidarea licenţei se efectueazã în urma unei examinari teoretice la disciplinele prevãzute în RACR-LPN 5.401 punctele a), c), e) şi h) şi a examinãrii practice în zbor conform RACR-LPN 5.404, efectuate în intervalul ultimelor de 3 (trei) luni de valabilitate. Experienta de zbor minima pentru revalidare este de 10 ore de zbor şi 5 sectoare în ultimele 12 luni. În cazul în care solicitantul nu deţine experienta minima de zbor pentru revalidare va fi examinat teoretic şi practic la nivelul prevãzut pentru reînnoirea calificãrii.
(c) Pentru reînnoirea calificãrii de tip se efectueazã examinarea teoreticã la disciplinele prevãzute în RACR-LPN 5.401, punctele a), b), c) e), f), g) şi h) şi o examinare practica în zbor conform RACR-LPN 5.404. Dupã o întrerupere mai mare de 90 de zile calendaristice activitatea poate fi reluatã dupã efectuarea unui zbor comercial sau a unui antrenament pe simulator, cu durata de minim 1 ora şi 1 aterizare, cu un instructor cu calificare pe tipul respectiv de aeronava. Dupã o întrerupere mai mare de 6 luni activitatea poate fi reluatã dupã efectuarea unei examinari practice pe simulator sau în zbor care sa conţinã minimum 2 aterizari, înaintea examinãrii pentru reînnoirea calificãrii de tip este necesarã efectuarea unui program aprobat de cãtre AACR, de improspatare a cunoştinţelor teoretice şi de reantrenare practica. La stabilirea programului se va tine seama de durata de întrerupere.

RACR-LPN 5

CAP. 5
OPERATOR RADIONAVIGANT

RACR-LPN 5.500. Condiţii generale
Pentru a obţine licenta de operator radionavigant, un solicitant trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
(i) sa aibã varsta de minim 18 ani;
(ii) sa fie absolvent de liceu cu diploma de bacalaureat;
(iii) sa fi absolvit un curs aprobat de instruire teoreticã şi practica la o organizaţie de pregãtire autorizata de cãtre AACR;
(iv) sa satisfacã cerinţele RACR-LPN 5.505 privind aptitudinea medicalã;
(v) sa fi promovat examinarea teoreticã la disciplinele prevãzute în RACR-LPN 5.501, punctele a), b), c), d), e);
(vi) sa fi promovat examinarea practica, în conformitate cu RACR-LPN 5.504;
(vii) sa detina un certificat de radiotelefonist în termen de valabilitate.
RACR-LPN 5.501. Cunoştinţe aeronautice
Pentru a obţine calificarea de operator radionavigant, solicitantul trebuie sa efectueze un program aprobat de instruire teoreticã la sol, care sa cuprindã cel puţin urmãtoarele discipline:
(a) Legislaţie aeronautica
- reguli şi reglementãri relevante pentru deţinãtorul unei licenţe de operator radionavigant; regulile aerului; servicii şi proceduri de trafic aerian;
(b) Cunoaşterea generalã a aeronavei
- principii de operare a aparatelor de bord, echipamentului de radio comunicaţii, mijloacelor de navigaţie radar şi radio, sistemului de control al zborului;
- identificarea defectelor şi deteriorarilor la echipamentele de radiocomunicatii, radionavigatie şi radar;
- teoria de baza a electricitatii, sisteme electrice c.c. (curent continuu) şi c.a. (curent alternativ), sisteme de cablaj ale aeronavei, izolare şi ecranare;
- performanţe şi limitãri în operarea aeronavei;
- folosirea listei de verificãri a functionarii echipamentelor şi sistemelor.
(c) Performanţe şi limite umane
- performanţe şi limite umane relevante pentru operatorul radionavigant;
(d) Proceduri operationale
- principii de întreţinere, proceduri de întreţinere şi de aeronavigabilitate, raportarea defectelor, verificãri înainte de zbor,
- proceduri normale, anormale şi de urgenta.
(e) Radiotelefonie
- reglementãri şi proceduri în radiotelefonie şi frazeologia standard în limba engleza.
(f) Cooperare în echipaj multiplu
- cursul de cooperare în echipaj multiplu trebuie sa cuprindã 10 ore de instruire teoreticã şi exercitii precum şi 4 ore de antrenament practic, adiţional cursului de instruire pentru calificarea de tip.
RACR-LPN 5.502. Experienta de zbor
(a) Solicitantul trebuie sa fi executat minimum 100 ore de zbor în zboruri comerciale sau necomerciale pe rute aeriene, indeplinind funcţia de operator radionavigant, din care cel puţin 30 de ore de zbor de noapte.
(b) AACR stabileşte dacã experienta de zbor ca pilot, navigator aerian sau mecanic navigant poate fi acceptatã ca parte integrantã a experienţei totale de zbor.
RACR-LPN 5.503. Instruirea în zbor
Solicitantul trebuie sa efectueze instruire în zbor pe tip, cu un instructor autorizat. Instructorul trebuie sa se asigure ca solicitantul a dobândit experienta de zbor operationala, la nivelul de performanta solicitat pentru un operator radionavigant, cel puţin în urmãtoarele domenii:
(a) proceduri normale
(1) verificãri înainte de zbor;
(2) verificarea documentelor de întreţinere ale aeronavei şi echipamentelor;
(3) proceduri normale, anormale şi de urgenta de cabina pentru toate fazele zborului;
(4) cooperare în echipaj multiplu şi proceduri în cazul în care un membru al echipajului se afla/este în incapacitatea de a îndeplini funcţiile la bord;
(5) raportarea şi consemnarea defectelor;
(b) proceduri anormale
(1) recunoaşterea functionarii anormale a sistemelor de radiocomunicatii, mijloacelor de navigaţie radar şi radio;
(2) proceduri de utilizare a sistemelor de rezerva în cazul functionarii anormale;
(3) consemnari şi raportari ale defectelor
(c) proceduri de urgenta
(1) recunoaşterea apariţiei situaţiei de urgenta;
(2) folosirea procedurilor de urgenta corespunzãtoare;
(3) consemnari şi raportari ale defectelor
RACR-LPN 5.504. Indemanarea
(a) Solicitantul trebuie sa demonstreze capacitatea sa de a executa, ca
operator radionavigant, procedurile şi manevrele descrise în RACR-LPN 5.503., în
conformitate cu privilegiile acordate deţinãtorului licenţei de operator
radionavigant şi capacitatea:
(1) de a executa toate manevrele cu calm şi precizie ca parte integrantã a
echipajului;
(2) de a manifesta o judecata buna şi aptitudini de zbor corespunzãtoare;
(3) de a aplica cunoştinţele de specialitate;
(4) de a menţine permanent o comunicare eficienta cu ceilalţi membrii ai
echipajului.
(b) Examinarea practica se efectueazã în zbor specific de transport.
RACR-LPN 5.505. Aptitudinea medicalã
Solicitantul trebuie sa detina un certificat medical clasa a II-a, în termen de valabilitate.
RACR-LPN 5.506. Drepturile deţinãtorului licenţei de operator radionavigant şi condiţiile în care acestea pot fi exercitate
În urma îndeplinirii cerinţelor specificate în prezentul capitol, deţinãtorul unei licenţe de operator radionavigant are dreptul sa exercite funcţia de operator radionavigant pe tipurile de aeronave pentru care deţine o calificare valida.
RACR-LPN 5.507. Emiterea licenţelor; termene de valabilitate
(a) Emiterea licenţei iniţiale se efectueazã în condiţiile prevãzute în RACR-LPN 5.500. Termenul de valabilitate pentru calificarile de tip este de 12 luni de la data promovãrii examinãrii practice prevãzutã în RACR-LPN 5.500 punctul f).
(b) Revalidarea licenţei se efectueazã în urma unei examinari teoretice la disciplinele prevãzute în RACR-LPN 5.501 punctele a), d) şi e) şi a examinãrii practice în zbor conform RACR-LPN 5.504, efectuate în intervalul ultimelor de 3 (trei) luni de valabilitate. Experienta de zbor minima pentru revalidare este de 10 ore de zbor şi 5 sectoare în ultimele 12 luni. În cazul în care solicitantul nu deţine experienta minima de zbor pentru revalidare, acesta va fi examinat teoretic şi practic la nivelul prevãzut pentru reînnoirea calificãrii.
(c) Pentru reînnoirea calificãrii de tip se efectueazã examinarea teoreticã la disciplinele prevãzute în RACR-LPN 5.501, punctele a), b), d) şi e) şi o examinare practica în zbor conform RACR-LPN 5.504. Dupã întreruperi mai mari de 90 de zile calendaristice activitatea poate fi reluatã dupã efectuarea unei examinari practice în zbor comercial sau necomercial sau pe simulator, care sa conţinã minimum 2 tronsoane. Înaintea examinãrii pentru reînnoirea calificãrii de tip este necesarã efectuarea unui program aprobat de cãtre AACR, de improspatare a cunoştinţelor teoretice şi de reantrenare practica. La stabilirea programului se va tine seama de durata de întrerupere.

RACR-LPN 5

CAP. 6
INSOTITOR DE BORD

RACR-LPN 5.600. Condiţii generale
Pentru a obţine o licenta de insotitor de bord, un solicitant trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
(i) sa aibã varsta de minim 18 ani;
(ii) sa fie absolvent de liceu cu diploma de bacalaureat;
(iii) sa fi absolvit un curs iniţial de instruire teoreticã şi practica conform RACR-LPN 5.602 pct. (a) 1 la o organizaţie de pregãtire autorizata;
(iv) sa fi absolvit un curs de calificare pe tip, teoretic şi practic, efectuat la un operator aerian autorizat de cãtre AACR pentru a organiza astfel de activitãţi;
(v) sa satisfacã cerinţele RACR-LPN 5.605 privind aptitudinea medicalã;
(vi) sa satisfacã cerinţele RACR-LPN 5.603 c) privind experienta de zbor necesarã;
(vii) sa detina un certificat valid privind antrenamentul în acordarea primului ajutor medical emis de o organizaţie medicalã autorizata sau abilitata;
(viii) sa fi promovat examinarea teoreticã la disciplinele prevãzute în RACR-LPN 5.601, la punctele (d) 1), 2), 3), 4), 5), 6);
(ix) sa fi promovat examinarea practica în zbor, în conformitate cu RACR-LPN 5.604.
RACR-LPN 5.601. Pregãtire teoreticã
(a) (1) În vederea licentierii ca insotitor de bord, pentru obţinerea cunoştinţelor generale necesare, solicitantul trebuie sa efectueze, la o organizaţie de pregãtire autorizata de AACR, un curs de pregãtire iniţialã, aprobat de cãtre AACR, a cãrui programa sa respecte prevederile aplicabile, şi sa cuprindã cel puţin disciplinele prevãzute la punctele (d) 1), 2), 3), 4), 5), 6), 7), din prezentul subcapitol.
(2) Cursul are perioada de valabilitate de 36 luni de la data absolvirii, în vederea obţinerii calificãrii iniţiale şi a licenţei de insotitor de bord, dupã care este necesar un curs de reimprospatare a cunoştinţelor cu durata de minim 30 ore.
(b) (1) Pentru obţinerea unei calificãri iniţiale/suplimentare de tip/reînnoirea calificãrii, solicitantul trebuie sa efectueze, la o organizaţie de pregãtire autorizata/acceptatã de AACR sau la un operator aerian acceptat de cãtre AACR pentru aceasta, un curs de pregãtire de Conversie, aprobat de cãtre AACR. Programa trebuie sa respecte prevederile aplicabile şi sa cuprindã cel puţin disciplinele prevãzute la punctele (d) 2) şi 3) din prezentul subcapitol, particularizate pentru tipul respectiv de aeronava.
(2) Cursul de conversie de tip/reinnoire a calificãrii, are perioada de valabilitate de 12 luni, socotite de la data absolvirii.
(c) (1) Pentru revalidarea calificãrii de tip, solicitantul trebuie sa efectueze, la o organizaţie de pregãtire autorizata de AACR sau la un operator aerian acceptat de cãtre AACR, un curs de pregãtire recurenta teoreticã şi practica, a cãrui programa trebuie sa respecte prevederile aplicabile şi care sa cuprindã cel puţin disciplinele prevãzute la punctele (d) 1), 2), 3), 5) şi 7) din prezentul subcapitol.
(2) Pregãtirea recurenta are valabilitatea de 12 luni şi trebuie efectuat în perioada de valabilitate a calificãrii de tip.
(3) În cazul în care un insotitor de bord este calificat pe mai multe tipuri de aeronave, pregãtirea recurenta trebuie sa cuprindã cunoştinţe referitoare la fiecare tip.
(4) Exerciţiile practice comune din punct de vedere al echipamentelor şi procedurilor pentru tipurile deţinute în licenta, pot fi efectuate pe tipul de aeronava cel mai complex din punct de vedere al echipamentelor/procedurilor de urgenta.
(d) Disciplinele specifice pregãtirii teoretice:
(1) Legislaţie aeronautica
i. reguli şi reglementãri internaţionale: Anexele Convenţiei de la Chicago aplicabile şi Reglementãri privind echipajul de cabina, mãsuri de securitate aeronautica la bordul aeronavelor, transportul aerian al bunurilor periculoase, cãutare şi salvare, instrumente şi echipamente specifice la bordul aeronavelor;
îi. reglementãri naţionale specifice relevante pentru deţinãtorul unei licenţe de insotitor de bord;
iii. reguli ale Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Aerieni;
iv. reglementãri privind asigurarea bagajelor, mãrfurilor şi a bunurilor periculoase.
(2) Cunoaşterea aeronavei
i. principii elementare privind construcţia aeronavei, principii de operare şi funcţionare a sistemelor, echipamentelor şi aparatelor de bord ale aeronavei, relevante pentru însoţitorul de bord;
îi. informaţii relevante pentru însoţitorul de bord privind operarea tipului de aeronava, prevãzute în Manualul de Instruire şi în documentaţia complementara de specialitate pentru insotitori de bord;
iii. localizarea şi funcţionarea sistemelor şi echipamentelor de siguranta şi de urgenta specifice activitãţii echipajului de cabina;
iv. verificarea functionarii şi folosirea echipamentelor şi sistemelor din cabina de pasageri;
(3) Proceduri operationale normale, anormale şi de urgenta - specifice tipului de aeronava
i. proceduri operationale normale;
îi. îndatoriri şi responsabilitãţi referitoare la siguranta în toate fazele zborului;
iii. proceduri aplicabile în cazul apariţiei situaţiilor anormale şi de urgenta; utilizarea sistemelor şi echipamentelor de siguranta şi de urgenta ale aeronavei
(4) Geografie aeronautica
i. notiuni de geografie fizica a României şi a Lumii; localizari geografice în Europa; ora pe glob; clima pe glob; fenomene meteorologice semnificative pentru aviatie; rute şi aeroporturi;
(5) Medicina aeronautica
i. terminologie medicalã (elemente de baza);
îi. notiuni specifice de igiena;
iii. truse de prim ajutor şi truse medicale;
iv. acordarea primului ajutor medical;
(6) Limba engleza
i. aptitudinea de a folosi limba engleza oral şi în scris; cunoştinţe generale şi de vocabular specific de aviatie pentru însoţitorul de bord;
(7) CRM (Cooperare în echipaj multiplu). Factori umani
i. conceptul de Factor uman;
îi. managementul resurselor echipajului;
RACR-LPN 5.602. Pregãtirea practica la sol
(a) În cadrul fiecãreia dintre cursurile de pregãtire iniţiale/conversie de tip/reinnoire/recurenta, solicitantul trebuie sa efectueze programul de pregãtire practica la sol, cu un instructor acceptat de AACR, având pregãtire corespunzãtoare, dupã cum urmeazã:
(1) Pentru pregãtirea iniţialã:
i. antrenament de supravietuire pe apa, care sa includã imbracarea vestelor de salvare în apa şi tehnici specifice;
(2) Pentru pregãtirea de Conversie/tip:
i. antrenament pentru foc şi fum, care sa includã utilizarea echipamentului specific tipului respectiv de aeronava, stingerea unui incendiu caracteristic interiorului avionului şi utilizarea efectivã a echipamentului protector de respirat într-un spaţiu închis şi plin de fum simulat;
îi. operarea uşilor şi iesirilor cu deschiderea efectivã a tuturor iesirilor normale şi de urgenta destinate evacuarii pasagerilor, folosind un avion de tipul respectiv, sau un mijloc reprezentativ de antrenament;
iii. antrenament privind evacuarea pe tobogan, folosind un avion de tipul respectiv sau un mijloc reprezentativ de antrenament;
iv. antrenament privind aplicarea procedurilor de evacuare şi de urgenta în timpul zborului, (incluzând lupta cu focul cu accent pe importanta identificarii sursei, turbulenta severã, depresurizare rapida cu utilizarea echipamentului portabil de oxigen, pregãtirea cabinei şi a pasagerilor pentru aterizare de urgenta pe uscat sau pe apa);
v. aspecte practice privind controlul multimii în diferite situaţii de urgenta, într-un mod aplicabil tipului respectiv de aeronava;
vi. asistenta acordatã în cazul în care un membru al echipajului de conducere al aeronavei se afla/este în incapacitatea de a îndeplini funcţiile la bord (dacã echipajul de conducere este format din cel mult 2 membri); şi
vii. utilizarea echipamentului de urgenta specific tipului respectiv de aeronava.
(3) Pentru pregãtirea Recurenta şi corespunzãtor fiecãruia dintre tipurile de aeronave pentru care se solicita revalidarea calificãrii:
(I) la fiecare 12 luni calendaristice:
- aplicarea procedurilor de urgenta, inclusiv coordonarea în echipaj şi proceduri în cazul în care un membru al echipajului se afla/este în incapacitatea de a îndeplini funcţiile la bord;
- proceduri de evacuare, incluzând exersarea tehnicilor de control a multimii astfel încât sa fie acoperite toate procedurile aplicabile; fiecare insotitor de bord trebuie sa participe la un exerciţiu de evacuare relevant pentru tipul respectiv;
- deschiderea iesirilor normale şi de urgenta, localizarea şi manevrarea echipamentului de urgenta incluzând sistemele de oxigen şi punerea vestei de salvare, a echipamentului portabil de oxigen şi a echipamentului protector de respirat.
(II) la intervale de timp care sa nu depãşeascã 3 ani:
- operarea şi deschiderea iesirilor normale şi de urgenta pentru evacuarea pasagerilor, utilizând aeronava sau un mijloc reprezentativ de antrenament şi demonstrarea deschiderii tuturor celorlalte iesiri, inclusiv ferestrele piloţilor;
- fiecare insotitor de bord trebuie sa participe la un exerciţiu de amerizare şi sa exerseze folosirea echipamentului de plutire/supravietuire pe apa aflat în dotarea tipului de aeronava pentru care se va face revalidarea calificãrii;
- exerciţiu de utilizare a sistemului/echipamentelor de oxigen;
- exerciţiu de folosire a echipamentului de supravietuire, dacã se afla în dotarea tipului respectiv.
(b) Antrenamentul practic la sol se efectueazã folosind echipamentul relevant al tipului de aeronava pentru care se solicita calificarea/revalidarea/reînnoirea calificãrii, folosind dispozitive de antrenament specifice (aeronava sau simulator) şi face parte integrantã din programul de pregãtire respectiv, conditionand absolvirea acestuia.
(c) În situaţia în care pregãtirea teoreticã şi/sau practica se desfãşoarã la o organizaţie de pregãtire din strãinãtate, programul de desfãşurare a instruirii trebuie acceptat de AACR, înainte de desfãşurarea instruirii.
(d) Dacã pregãtirea practica se face în cadrul unui operator aerian, instructorii desemnaţi sa coordoneze exerciţiile care necesita utilizarea unor mijloace/facilitãţi de antrenament proprii speciale (altele decât aeronava respectiva) trebuie sa fie calificaţi corespunzãtor.
(e) Antrenamentul practic la sol face parte integrantã din programul de instruire, care se considera încheiat numai dupã finalizarea pregãtirii teoretice şi practice.
RACR-LPN 5.603. Pregãtirea practica în zbor
(a) Experienta de zbor se referã la numãrul de ore de zbor efectuat ca elev în cadrul zborurilor de familiarizare şi ca insotitor de bord calificat.
(b) Zboruri de Familiarizare; Pregãtirea practica în zbor se efectueazã în zboruri comerciale numite de familiarizare, prin aditionare la echipajul de cabina operational, pe tipul respectiv de aeronava şi sub conducerea unui insotitor de bord instructor. Acesta, trebuie sa se asigure ca solicitantul a dobândit experienta de zbor operationala, în urmãtoarele privinte:
(1) Proceduri normale:
i. verificãri înainte de zbor; "briefing"-urile echipajului;
îi. pregãtirea cabinei de pasageri şi a pasagerilor pentru decolare/aterizare, inclusiv informarea pasagerilor;
iii. proceduri normale în timpul zborului;
iv. modul de operare al uşilor principale şi de serviciu; proceduri de siguranta pe durata escalei, inclusiv alimentarea cu combustibil a aeronavei având pasageri la bord;
v. coordonarea în echipaj; raportarea şi consemnarea defectelor.
(2) Proceduri anormale:
i. recunoaşterea apariţiei unei situaţii anormale;
îi. proceduri în cazuri anormale, inclusiv întreruperea decolarii, pasageri turbulenti, etc;
(3) Proceduri de urgenta:
i. recunoaşterea unei situaţii de urgenta;
îi. proceduri în cazul apariţiei unei situaţii de urgenta: coordonarea în echipaj şi proceduri în cazul în care un membru al echipajului de conducere aeronava se afla/este în incapacitatea de a îndeplini funcţiile la bord; urgente medicale; depresurizare; incendiu şi/sau fum; turbulenta puternica; act ilicit la bord; aterizare forţatã/amerizare; evacuare;
(c) Pentru obţinerea licenţei conţinând o calificare iniţialã de tip, solicitantul trebuie sa execute minim 20 ore de zbor de familiarizare, efectuate în cel puţin 5 sectoare de zboruri comerciale, pe tipul de aeronava pentru care se solicita licentierea/calificarea de tip;
(d) Pentru obţinerea unei calificãri de tip suplimentare/reînnoirea calificãrii, solicitantul trebuie sa efectueze minim 2 zboruri de familiarizare cuprinzând fiecare cel puţin 2 sectoare, efectuate în zboruri comerciale, pe tipul de aeronava pentru care se solicita calificarea;
(e) Experienta de zbor minima pentru revalidarea calificãrii este de 20 ore şi 5 sectoare, pentru fiecare din tipurile deţinute, efectuate în zboruri comerciale, în ultimele 12 luni de valabilitate a calificãrii. În cazul în care solicitantul nu deţine experienta minima de zbor pentru revalidare, calificarea trebuie reînnoitã dupã parcurgerea unui program de conversie adaptat situaţiei respective şi efectuarea a cel puţin 4 tronsoane de familiarizare.
(f) Insotitorii de bord cu o experienta de zbor mai mica de 6 luni şi 200 de ore de zbor nu pot îndeplini atribuţiunile unui insotitor de bord unic la bordul aeronavelor, operarea în aceste condiţii fiind stabilitã de reglementãrile aplicabile.
RACR-LPN 5.604. Examinarea
(a) În vederea obţinerii licenţei conţinând cel puţin o calificare de tip/calificãri suplimentare sau a revalidarii calificãrii de tip deţinute ori a reînnoirii calificãrii expirate şi ca urmare a parcurgerii programului de pregãtire, solicitantul trebuie sa promoveze examinarea teoreticã în cadrul AACR. Aceasta consta din examinarea teoreticã la disciplinele prevãzute în RACR-LPN 5.601, efectuatã în cadrul AACR, precum şi examinarea practica în zbor.
(b) Testarea indemanarii/verificarea competentei constituie examinarea practica în zbor, sub supravegherea unui insotitor de bord - inspector al AACR sau insotitor de bord - examinator aparţinând operatorului aerian, pe baza planificarii anterioare aprobate de cãtre AACR.
(c) Examinarea practica în zbor face parte din procedura de obţinere a licenţei, a calificãrii iniţiale/suplimentare, de revalidare sau respectiv de reinnoire a calificãrii.
(d) În timpul examinãrii practice în zbor solicitantul trebuie sa demonstreze capacitatea de:
(1) a executa toate manevrele corect;
(2) a manifesta o judecata buna şi aptitudini specifice;
(3) a aplica cunoştinţele specifice dobândite;
(4) a efectua toate îndatoririle ce-i revin ca parte integrantã a echipajului;
(e) Examinarea practica în zbor a insotitorilor de bord în vederea obţinerii licenţei, reînnoirii, calificãrii de tip suplimentare sau a revalidarii se efectueazã în zboruri comerciale conţinând minim doua tronsoane, în anumite situaţii, examinatorii principali pot efectua examinarea practica în zboruri comerciale ce conţin minim un tronson.
(f) Examinarea practica în zbor pentru obţinerea calificãrii de tip se efectueazã pe fiecare tip de aeronava solicitat.
(g) Examinarea practica în zbor pentru revalidarea mai multor calificãri de tip deţinute se poate efectua, cu aprobarea AACR, numai pe un singur tip de aeronava, de regula cel mai complex din punct de vedere al echipamentelor şi procedurilor operationale aplicabile.
(h) Solicitanti examinãrii practice în zbor trebuie sa fie aditionati echipajului de cabina minim care este stabilit în Manualul Operational pentru tipul respectiv de aeronava şi pentru care exista proceduri de urgenta.
RACR-LPN 5.605. Aptitudinea medicalã
Solicitantul trebuie sa detina un certificat medical clasa a II-a în termen de valabilitate, echivalent cerinţelor medicale definite de JAR-FCL 3 pentru clasa a II-a de certificare medicalã.
RACR-LPN 5.606. Drepturile deţinãtorului licenţei de insotitor de bord şi condiţiile în care acestea pot fi exercitate
(a) În urma îndeplinirii cerinţelor specificate în prezentul capitol, deţinãtorul unei licenţe de insotitor de bord are dreptul sa exercite funcţia de insotitor de bord pe toate aeronave pentru care deţine o calificare de tip valida.
(b) Operarea ca membru al echipajului de cabina având atributiuni operationale la bord se poate face pe 3 (trei) tipuri de aeronave diferite sau 4 (patru) cu aprobarea AACR.
RACR-LPN 5.607. Emiterea licenţelor; termene de valabilitate
(a) Emiterea iniţialã a licenţei se efectueazã de cãtre AACR în urma calificãrii pe un tip de aeronava în condiţiile prevãzute de prezenta reglementare în RACR-LPN 5.600. Termenul de valabilitate al calificãrii de tip este de 12 luni de la data promovãrii examinãrii practice prevãzutã în RACR-LPN 5.604.
(b) Pentru obţinerea fiecãrei calificãri de tip suplimentare se efectueazã examinarea teoreticã la disciplinele prevãzute în RACR-LPN 5.601 (d), la punctele 2) şi 3) şi examinarea practica conform RACR-LPN 5.604. Experienta de zbor minima pentru o calificare suplimentarã de tip este prevãzutã în RACR-LPN 5.603 punctul d). Noul termen de valabilitate este acordat în intervalul de valabilitate al calificãrii de tip deţinute iniţial.
(c) Revalidarea calificarilor de tip se efectueazã în urma unei examinari teoretice, o data la 2 ani, la disciplinele din RACR-LPN 5.601 (d), punctele 1), 3) şi 6) şi examinãrii practice anuale conform RACR-LPN 5.604 în decursul ultimelor de 3 (trei) luni calendaristice de valabilitate. În cazul în care solicitantul nu deţine experienta minima de zbor pentru revalidare, acesta va fi examinat teoretic şi practic la nivelul prevãzut pentru reînnoirea calificãrii.
(d) Dupã data expirãrii calificarilor de tip, pentru reinnoire se efectueazã examinarea teoreticã la disciplinele prevãzute în RACR-LPN 5.601 (d), punctele 1), 2), 3), 5) şi 6) şi examinarea practica conform RACR-LPN 5.604. În conformitate cu prevederile reglementãrilor aplicabile, în cazul unei întreruperi a activitãţii de zbor este necesarã efectuarea unor programe de improspatare a cunoştinţelor teoretice şi/sau de reantrenare practica aprobate de AACR.

RACR-LPN 5

CAP. 7
INGINER DE RECEPŢIE ŞI CONTROL AERONAVE

RACR-LPN 5.700. Condiţii generale
Pentru a obţine licenta de inginer recepţie şi control aeronave, un solicitant trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
(i) sa aibã varsta de minim 28 ani;
(ii) sa detina diploma universitarã de inginer, cu profil aeronautic sau electronic (cu specializare în instalaţii de bord şi avionics);
(iii) sa detina un certificat de aptitudine medicalã aeronautica clasa a II-a, în termen de valabilitate;
(iv) sa detina licenta de personal tehnic aeronautic în termen de valabilitate pentru tipul/categoria de aeronave pentru care solicita licenta de inginer de recepţie şi control;
(v) sa detina o experienta de minimum 5 ani în întreţinerea, proiectarea, fabricarea sau în supravegherea unei organizaţii de întreţinere, proiectare sau fabricare a aeronavelor de tipul/categoria pentru care solicita licenta şi calificarea;
(vi) sa fi parcurs un program de pregãtire teoreticã şi practica organizat de AACR sau în cadrul unei organizaţii autorizate de AACR pentru un astfel de curs;

(vii) sa fi promovat examinarea teoreticã şi practica la disciplinele prevãzute în RACR-LPN 5.701 şi examinarea practica prevãzutã în RACR-LPN 5.704.
RACR-LPN 5.701. Pregãtire teoreticã
Pentru a obţine licenta de inginer de recepţie şi control aeronave, solicitantul trebuie sa parcurga un program de instruire teoreticã şi practica care sa cuprindã urmãtoarele discipline:
(a) Legislaţie aeronautica
- regulile aerului; servicii şi proceduri de trafic aerian; proceduri privind organizarea şi efectuarea zborurilor tehnice; reglementãri specifice privind proiectarea şi operarea aeronavelor.
(b) Cunoaşterea generalã a aeronavei (numai dacã licenta de personal tehnic aeronautic detinuta nu include calificarea pentru tipul respectiv de aeronava)
- operarea şi funcţionarea sistemelor de propulsie, ale sistemelor şi aparatelor de bord ale aeronavei;
- restrictii în operarea aeronavei şi sistemelor de propulsie; informaţii relevante privind exploatarea aeronavei, prevãzute în Manualul de zbor şi în documentaţia de întreţinere;
- folosirea şi verificarea functionarii echipamentelor şi sistemelor aeronavei respective;
- conţinutul şi utilizarea Manualului de zbor specific tipului de aeronava;
- proceduri şi programul de întreţinere a celulei, sistemelor şi sistemelor de propulsie ale aeronavei respective, aparatelor de bord, instalaţiilor şi sistemelor de bord, echipamentelor de bord pentru cãutare şi salvare;
(c) Performanţe de zbor şi planificarea zborului
- efectele încãrcãrii şi distribuţiei maselor la bordul aeronavei, caracteristici şi performanţe ale zborului; calcule de greutate şi centraj;
- calculul şi aplicarea în practica a datelor de decolare, aterizare şi a altor date de zbor;
- planificarea preliminarã şi pe ruta a zborului.
(d) Performanţe şi limitãri umane
- performanţe şi limite umane relevante pentru inginerul de recepţie şi control.
(e) Aerodinamica (principiile zborului)
- aerodinamica aplicabilã aeronavelor pentru care solicita licenta.
RACR-LPN 5.702. Experienta de zbor
(a) Evidenta tuturor zborurilor efectuate ca inginer de recepţie şi control şi ca membru aditionat în echipajul de baza, trebuie înregistratã de cãtre solicitant în "Carnetul de zbor pentru personal navigant".
(b) În scopul îndeplinirii cerinţelor relevante prevãzute în RACR-LPN 5, AACR poate recunoaşte unui solicitant al licenţei de inginer de recepţie şi control cunoştinţele, experienta şi indemanarea dobândite în activitatea de zbor efectuatã într-o organizaţie de fabricaţie, reparatie sau întreţinere aeronave.
(c) Pentru a obţine licenta de inginer de recepţie şi control de aeronave, solicitantul trebuie sa acumuleze o experienta minima de zbor de 20 ore în minimum 10 inspecţii de navigabilitate.
(d) Pentru a obţine o calificare de tip/clasa sau categorie de aeronava adiţionalã solicitantul trebuie sa acumuleze o experienta minima pe tip/clasa sau categorie de 3 ore de zbor în inspecţii de navigabilitate.

Nota: Prin clasa de aeronave se înţelege aeronavele din aceeaşi categorie care au o construcţie similarã, instalaţii de forta similare şi echipamente de bord cu o complexitate similarã.

RACR-LPN 5.703. Instruirea în zbor
Solicitantul trebuie sa efectueze o instruire pe aeronave, cu un inginer de recepţie şi control autorizat în scopul efectuãrii instruirii. În anumite situaţii instruirea se poate face cu un pilot calificat corespunzãtor (pilot de încercare sau pilot deţinãtor de autorizaţie de control tehnic sau deţinãtor al unui document echivalent acceptat de cãtre AACR). Acesta trebuie sa se asigure ca solicitantul a dobândit experienta de zbor operationala, la nivelul de performanta cerut pentru inginer de recepţie şi control, cel puţin în urmãtoarele domenii:
(a) operaţiuni premergãtoare zborului, incluzând determinarea greutatii şi controlul documentelor de întreţinere ale aeronavei;
(b) proceduri normale:
(1) verificarea aeronavei la sol, înaintea zborului;
(2) prevederi de alimentare şi de control al combustibilului;
(3) proceduri normale pentru toate fazele zborului;
(4) coordonarea în echipaj şi proceduri în cazul în care un membru al echipajului de conducere se afla/este în incapacitatea de a îndeplini funcţiile la bord;
(5) raportarea defectelor.
(c) proceduri anormale:
(1) recunoaşterea functionarii anormale ale sistemelor aeronavei.
(d) proceduri de urgenta:
(1) recunoaşterea apariţiei situaţiei de urgenta.
(e) proceduri de testare a aeronavelor în zbor.
RACR-LPN 5.704. Examinarea
(a) Examinarea în vederea obţinerii licenţei de inginer de recepţie şi control consta în examinarea teoreticã şi examinarea practica.
(b) Examinarile, atât teoreticã cat şi practica, se efectueazã numai dupã înregistrarea cererilor însoţite de documentele care atesta plata tarifelor legale corespunzãtoare şi de documentele care atesta îndeplinirea cerinţelor prezentei reglementãri referitoare la identitate, studii, pregãtire de specialitate, instruire teoreticã, instruire practica.
(c) Rezultatele examinarilor se înscriu în rapoartele corespunzãtoare fiecãrei instruiri.
(d) Nota minima de promovare al examenelor teoretice este 7,50.
(e) Reexaminarile pentru disciplinele la care solicitantul nu a promovat/obţinut se desfãşoarã dupã minimum 15 zile calendaristice de la data sustinerii examenului teoretic anterior.
(f) Examinarea practica pentru obţinerea de calificãri de clasa/tip/categorie, calificãri de instructor, revalidari sau reinnoiri ale licenţei existente se va efectua pentru fiecare tip/clasa/categorie de aeronava.
(g) Pentru obţinerea licenţei de recepţie şi control pentru aeronave, solicitantul, sub supravegherea unui examinator autorizat de cãtre AACR, trebuie:
1) sa exerseze practica de recepţie şi control în zbor, manevrele şi procedurile care sunt necesare la recepţia şi controlul în zbor aeronavelor cu ocazia efectuãrii inspectiilor de navigabilitate;
2) sa execute un program de pregãtire în zbor care sa includã demonstrarea metodelor şi procedurilor de recepţie şi control.
3) sa dovedeascã capacitatea de a inregistra datele de zbor şi a executa satisfãcãtor în întregime programul de control aprobat pentru tipul respectiv de aeronava.
(h) Rezultatele examinãrii practice (promovat/nepromovat) se înscriu în raportul de examinare practica.
(i) Personalului care nu obţine calificativul "promovat" la una sau mai multe discipline de examinare pentru obţinerea/revalidarea/reînnoirea licenţei nu i se acorda sau i se suspenda, dupã caz, cu efect imediat valabilitatea licenţei de zbor.
(j) Examinarea teoreticã şi practica se face de cãtre examinatorii desemnaţi de cãtre AACR în acest scop.
RACR-LPN 5.705. Aptitudinea medicalã
(a) Solicitantul trebuie sa detina un certificat medical clasa a II-a, în termen de valabilitate.
(b) Diminuarea aptitudinilor medicale Deţinãtorii de licenta nu pot exercita privilegiile licenţei pe care o deţin şi a calificarilor sau autorizarilor asociate în cazurile în care se constata o diminuare a aptitudinilor medicale care ar putea sa-i facã incapabili sa exercite, în condiţii de siguranta, aceste privilegii.
RACR-LPN 5.706. Drepturile deţinãtorului licenţei de recepţie şi control aeronave şi condiţiile în care acestea pot fi exercitate
(a) În urma îndeplinirii cerinţelor specificate în prezentul capitol, deţinãtorul unei licenţe de inginer de recepţie şi control aeronave are dreptul sa ateste navigabilitatea aeronavelor civile ca urmare a inspectiilor de navigabilitate, în conformitate cu reglementãrile aplicabile.
(b) Emiterea unei licenţe de inginer de recepţie şi control se efectueazã numai dacã sunt îndeplinite condiţiile pentru cel puţin o calificare de baza pentru care se face dovada cunoştinţelor teoretice şi a indemanarii, conform cerinţelor prezentei proceduri.
1) Deţinãtorul unei licenţe de inginer de recepţie şi control poate îndeplini funcţia de inginer de recepţie şi control la bordul unei aeronave numai dacã deţine o licenta valida pentru tipul/clasa/categoria respectiv(a) de aeronava, excepţie fãcând cazul când se afla la bordul aeronavei pentru a fi testat pentru evaluarea indemanarii sau se afla în programul de pregãtire.
2) Prezenta reglementare nu limiteazã numãrul calificarilor care pot fi deţinute la un moment dat de cãtre un inginer de recepţie şi control.
3) Pentru variante de aeronava programele de instruire necesita instruire suplimentarã pe echipamente de antrenament corespunzãtoare sau aeronava.
(c) Deţinãtorul unei licenţe de inginer de recepţie şi control aeronave rãspunde în totalitate pentru temeinicia menţinerii sau suspendãrii valabilitãţii certificatului de navigabilitate al aeronavei civile inspectate.
(d) Inginerul de recepţie şi control trebuie sa ateste funcţionarea echipamentelor speciale montate pe aeronava pentru operari speciale. Verificarea acestor echipamente se face în conformitate cu procedurile stabilite de AACR.
RACR-LPN 5.707. Emiterea licenţelor; termene de valabilitate
(a) Emiterea licenţei iniţiale se efectueazã de cãtre AACR în urma calificãrii pe tip/clasa/categorie de aeronave în condiţiile prevãzute de prezenta reglementare în RACR-LPN 5.700. Termenul de valabilitate este de maximum 24 luni începând cu data promovãrii examinarilor teoretice prevãzute în RACR-LPN 5.700 g).
(b) Revalidarea licenţei se efectueazã în urma unei examinari teoretice la disciplinele din RACR-LPN 5.701 punctele a) şi c) şi examinarea practica conform RACR-LPN 5.704 punctul b). Termenul de valabilitate al revalidarii licenţei este de 24 luni de la data promovãrii examenelor teoretice. Experienta de zbor pentru revalidare este de minimum 10 ore în ultimele 12 luni. În cazul în care solicitantul nu deţine experienta minima de zbor pentru revalidare, acesta va fi examinat teoretic şi practic la nivelul prevãzut pentru reînnoirea calificãrii.
(c) Reînnoirea calificãrii de tip/clasa/categorie se efectueazã dupã promovarea examinãrii teoretice la toate disciplinele din RACR-LPN 5.701 şi verificarea practica în zbor conform RACR-LPN 5.704 punctele b) şi c). Dacã perioada de expirare a licenţei a depãşit 2 ani, înaintea examinarilor este necesar ca solicitantul sa parcurga un program de improspatare a cunoştinţelor teoretice şi de reantrenare practica aprobat de cãtre AACR sub supravegherea unui inginer de recepţie şi control.
(d) Situaţii speciale, în cazul unor zboruri speciale, altele decât cele reglementate, AACR poate emite o autorizare specialã scrisã, în locul emiterii unei calificãri propriu-zise pentru inginerul de recepţie şi control. Valabilitatea acestei autorizari este limitatã la durata necesarã pentru desfãşurarea operaţiunii respective, dar poate fi prelungitã pana la finalizarea ei.

RACR-LPN 5

CAP. 8
INGINER DE RECEPŢIE ŞI CONTROL MIJLOACE PNA-TC

RACR-LPN 5.800. Condiţii generale
Pentru a obţine licenta de inginer recepţie şi control mijloace PNA-Tc, un solicitant trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
(i) sa detina diploma universitarã de inginer cu profil aeronautic sau electronic;
(ii) sa promoveze cursurile de operare şi întreţinere pentru echipamentul specific ce urmeazã a fi exploatat, organizate de producãtorul echipamentului sau de cãtre AACR;
(iii) sa detina o experienta de minimum 2 ani în întreţinerea sau supravegherea de siguranta a mijloacelor PNA-Tc pentru care solicita licenta şi calificarea; sau un program de pregãtire specific echivalent aprobat de cãtre AACR
(iv) sa aibã varsta de minim 24 ani;
(v) sa fi promovat examinarile teoretice şi practice la disciplinele prevãzute în RACR-LPN 5.801 şi 5.804.
RACR-LPN 5.801. Pregãtirea teoreticã
Pentru a obţine licenta de inginer de recepţie şi control mijloace PNA-Tc, solicitantul trebuie sa parcurga un program de instruire teoreticã aprobat de cãtre AACR, care sa cuprindã urmãtoarele discipline:
(a) Legislaţie aeronautica
- reguli şi reglementãri relevante pentru deţinãtorul unei licenţe de inginer de recepţie şi control mijloace PNA-Tc; codul aerian; regulile aerului; servicii şi proceduri de trafic aerian.
(b) Cunoaşterea generalã a aeronavei
- operarea şi funcţionarea sistemelor şi aparatelor de bord ale aeronavei;
- conţinutul şi utilizarea Manualului de zbor specific tipului de aeronava.
(c) Cunoaşterea sistemului de inspecţie şi calibrare a mijloacelor PNA-Tc
- cunoaşterea mijloacelor PNA-Tc ce necesita verificarea din zbor, privind funcţionarea, emisia semnalului şi compunerea semnalului în spaţiu;
- cunoaşterea Manualului de Operare şi Întreţinere a sistemelor de inspecţie şi calibrare a mijloacelor PNA-Tc;
- proceduri privind organizarea şi efectuarea zborurilor de verificare şi supraveghere a mijloacelor PNA-Tc.
RACR-LPN 5.802. Experienta de zbor
Pentru a obţine licenta de inginer de recepţie şi control mijloace PNA-Tc, solicitantul trebuie sa acumuleze o experienta de zbor de minim 6 verificãri efective din zbor pentru fiecare tip de mijloc PNA-Tc (ex. ILS, VOR, PAR, etc.), pentru care solicitatã licenta, repartizate prin programul de instruire în zbor aprobat de cãtre AACR.
Programul de instruire în zbor poate începe numai dupã terminarea programului de pregãtire teoreticã.
RACR-LPN 5.803. Instruirea în zbor
Solicitantul trebuie sa efectueze o instruire în zbor pentru verificarea din zbor a mijloacelor PNA-Tc, pentru care solicita licenta, cu un inginer recepţie şi control mijloace PNA-Tc autorizat deţinãtor al calificãrii de instructor. Programul de instruire în zbor trebuie sa acopere urmãtoarele domenii:
(a) operaţiuni premergãtoare zborului (informarea deţinãtorilor mijloacelor PNA-Tc, pregãtirea şi testarea sistemului de inspecţie şi calibrare înaintea zborului, instalarea şi programarea echipamentelor de sol utilizate în timpul misiunilor de verificare din zbor);
(b) calibrarea receptoarelor proprii sistemului de inspecţie şi calibrare;
(c) studierea evoluţiei performantelor mijloacelor PNA-Tc ce urmeazã a fi verificate din zbor;
(d) proceduri pentru inspecţie şi calibrare pentru verificarea periodicã sau omologare;
(e) proceduri speciale şi ordinea lor de aplicare în cazul în care mijlocul PNA-Tc verificat necesita reglaje;
(f) proceduri de intervenţie în timpul zborului la sistemul de inspecţie şi calibrare, în momentul apariţiei unei defectiuni;
(g) situaţii în care se poate întrerupe zborul de verificare din cauza mijlocului PNA-Tc verificat sau a sistemului de inspecţie şi calibrare;
(h) utilizarea Manualului de Operare şi Întreţinere a sistemelor de inspecţie şi calibrare a mijloacelor PNA-Tc şi a instrucţiunilor de verificãri din zbor în timpul misiunii de verificare din zbor a mijloacelor PNA-Tc.
RACR-LPN 5.804. Examinarea teoreticã şi practica
Examinarea teoreticã şi practica se efectueazã de cãtre un examinator autorizat AACR. Pentru obţinerea licenţei de inginer de recepţie şi control mijloace PNA-Tc, solicitantul, trebuie sa promoveze urmãtoarele probe:
(a) examinarea teoreticã, reprezentând o proba scrisã la toate disciplinele prevãzute de cãtre RACR-LPN 5.801; nota minima de promovare al examenelor teoretice este 7,50;
(b) examinarea practica prin care solicitantul trebuie sa demonstreze abilitaţi practice în efectuarea activitãţilor menţionate la RACR-LPN 5.803; examinarea practica se realizeazã numai dupã promovarea examinãrii teoretice.
RACR-LPN 5.805. Aptitudinea medicalã
Solicitantul trebuie sa detina un certificat medicalã clasa a II-a, în termen de valabilitate.
RACR-LPN 5.806. Drepturile deţinãtorului licenţei de recepţie şi control mijloace PNA-Tc
În urma îndeplinirii cerinţelor specificate în acest capitol, deţinãtorul unei licenţe de inginer de recepţie şi control mijloace PNA-Tc, are dreptul sa efectueze zboruri de verificare şi supraveghere a mijloacelor PNA-Tc în vederea stabilirii şi atestarii stãrii functionale a acestora.
RACR-LPN 5.807. Emiterea licenţelor; termene de valabilitate
(a) Emiterea licenţei iniţiale se efectueazã de cãtre AACR în condiţiile prevãzute de prezenta reglementare în RACR-LPN 5.800. Termenul de valabilitate, al licenţei, este de 24 luni începând cu data promovãrii examinãrii practice.
(b) Revalidarea licenţei se efectueazã în urma promovãrii unei examinari teoretice la disciplinele din RACR-LPN 5.801 punctul (a) şi (c) şi a unei examinari practice conform RACR-LPN 5.804, pct. B, în intervalul ultimilor 90 de zile calendaristice de valabilitate a acestuia. Experienta de zbor necesarã pentru revalidarea licenţei este de minimum 3 verificãri efective de zbor pe an pentru fiecare mijloc PNA-Tc pentru care se solicita revalidarea.
În cazul în care solicitantul nu deţine experienta minima de zbor pentru revalidare, acesta va fi examinat teoretic şi practic la nivelul prevãzut pentru reînnoirea licenţei.
(c) Reînnoirea licenţei se face dacã solicitantul are o întrerupere mai mare de 6 luni în activitatea de verificare din zbor a mijloacelor PNA-Tc de la expirarea licenţei. Dacã întreruperea este mai mica de 6 luni se aplica condiţiile de la revalidarea licenţei.
Pentru reînnoirea licenţei, solicitantul trebuie sa urmeze un program de reimprospatare a cunoştinţelor teoretice şi de reantrenare practica aprobat de cãtre AACR, şi sa promoveze examinarea teoreticã şi practica, conform RACR-LPN 5.804.
(d) Pentru obţinerea unei calificãri suplimentare de tip mijloc PNA-Tc, solicitantul trebuie sa efectueze un program de pregãtire teoreticã şi practica aprobat de cãtre AACR, pentru tipul respectiv. Examinarea consta în urmãtoarele probe:
i. examinarea teoreticã scrisã la disciplinele prevãzute în RACR-LPN 5.801 (a) şi (c) specifice tipului de mijloc PNA-Tc
îi. examinarea practica prin care solicitantul trebuie sa demonstreze abilitaţi menţionate la RACR-LPN 5.803 specific tipului de mijloc PNA-Tc respectiv.
RACR-LPN 5.808. Calificarea de instructor
Pentru obţinerea/revalidarea/reînnoirea calificãrii de instructor, solicitantul trebuie sa îndeplineascã urmãtoare condiţii:
(a) sa detina licenta de inginer de recepţie şi control mijloace PNA-Tc;
(b) sa aibã o experienta de zbor de minim 1500 de ore;
(c) sa îndeplineascã condiţiile aplicabile prevãzute în paragraful RACR-LPN 5.901 pct. (a);
(d) sa promoveze:
a. examinarea teoreticã în cadrul AACR la disciplinele aplicabile prevãzute în RACR LPN 5.901 pct. (a); şi
b. examinarea practica în zbor.

RACR-LPN 5

CAP. 9
CALIFICAREA DE INSTRUCTOR

RACR-LPN 5.900. Categorii de instructori. Condiţii generale
(a) Calificarile de instructor pentru categoriile de personal aeronautic navigant enumerate în RACR-LPN 5.200 (a), sunt de instructor pentru calificarea de tip - aplicabil pentru licentele de mecanic navigant, navigator aerian, operator radionavigant şi insotitor de bord;
(b) Pentru obţinerea calificãrii de instructor, solicitantul trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
(1) Licenta şi calificare. Trebuie sa detina cel puţin licenta şi calificarea corespunzãtoare funcţiei pentru care urmeazã sa facã instruirea, astfel încât sa poatã suplini activitatea la bord a celui instruit atunci când situaţia impune intervenţia sa pentru siguranta zborului. În cazul insotitorilor de bord, solicitantul trebuie sa detina funcţia de şef de cabina în cadrul operatorului care solicita calificarea sa ca instructor.
(2) Varsta minima. Un solicitant pentru o calificare de instructor pentru calificarea de tip trebuie sa aibã varsta minima de 25 de ani.
(3) Experienta de zbor. Experienta de zbor necesarã, totalã pe clasa/tip este în conformitate cu cerinţele RACR-LPN 5.902.
(4) Pregãtirea. Solicitantul trebuie sa facã dovada absolvirii unui curs aprobat conform RACR-LPN 5.901 pentru calificarea de instructor, la o organizaţie de pregãtire autorizata/acceptatã de cãtre AACR şi a executãrii instruirii practice în zbor RACR-LPN 5.903. Partea I, generalã, a cursului teoretic de instruire se efectueazã numai în scopul obţinerii iniţiale a calificãrii de instructor.
(5) Examinarea. Un solicitant pentru calificarea de instructor trebuie sa promoveze examinarile teoretice la disciplinele prevãzute în RACR-LPN 5.901 şi examinarea practica în zbor, în conformitate cu RACR-LPN 5.904.
(6) Echivalari în vederea obţinerii altor calificãri. Deţinãtorilor unei licenţe ce conţine o calificare de instructor care solicita calificarea de instructor pe alte tipuri de aeronave li se va recunoaşte aptitudinea de a instrui (metodologia instruirii) deja demonstrata pentru calificarea de instructor detinuta.
RACR-LPN 5.901. Pregãtirea teoreticã pentru obţinerea calificãrii de Instructor
Pentru a obţine calificarea de instructor, solicitantul trebuie sa fie absolventul unui curs care sa conţinã un program aprobat de instruire la sol, cuprinzând cel puţin urmãtoarea tematica:
(a) Partea I-a - General
- metode aplicate în instruire;
- tehnici de pregãtire la sol şi asistarea elevului în pregãtirea la sol;
- procesul de acumulare a cunoştinţelor;
- elemente ale instruirii efective;
- testarea şi evaluarea elevilor;
- tehnici de antrenament;
- desfãşurarea programului de antrenament;
- planul de desfãşurare al temelor;
- utilizarea facilitãţilor, inclusiv a simulatoarelor, în procesul de instruire;
- analiza şi corectarea greşelilor, (greşeli sistematice, greşeli caracteristice);
- performanţe umane şi limitãri specifice instrucţiei în zbor;
- simularea procedurilor de urgenta în procesul de instruire;
- cunoaşterea reglementãrilor aplicabile privind pregãtirea echipajului de cabina.
(b) Partea a II-a - Instruirea Tehnica
Programa va cuprinde specificaţiile tehnice, sistemele, echipamentele şi procedurile specifice tipului respectiv, la nivelul necesar calificãrii de instructor pentru funcţia respectiva la bord.

Nota: Cursul are perioada de valabilitate de 36 luni din momentul absolvirii. Dacã se depãşeşte aceasta perioada înainte de planificarea la instruirea corespunzãtoare în zbor, un program de improspatare a cunoştinţelor este necesar a fi efectuat la o organizaţie şi dupã un program de pregãtire autorizat de AACR.

RACR-LPN 5.902. Experienta de zbor
(a) Pentru a obţine calificarea de instructor pentru licentele de navigator, mecanic navigant, operator radionavigant, insotitor de bord, experienta minima va fi de 1.500 ore zbor, din care cel puţin 100 ore pe tipul respectiv de aeronava. Pentru insotitorii de bord, este necesarã, experienta minima de 100 de ore de zbor fãrã întrerupere în calitate de şef de cabina. În cazul aeronavelor care utilizeazã un singur insotitor de bord, este necesarã efectuarea, în prealabil, în cadrul operatorului aerian, a unui curs specific aprobat de AACR, precum şi a unei experienţe de zbor ulterioare de minim 100 ore pe tipul respectiv de aeronava.
(b) Deţinãtorii unei licenţe de insotitor de bord cu o calificare de instructor pe un tip de aeronava care solicita obţinerea unei calificãri de instructor pe un tip suplimentar de aeronava trebuie sa aibã o experienta minima de zbor ca 40 de ore ca şef de cabina pe tipul respectiv.

Nota: AACR, în funcţie de experienta şi calificarile deţinute de solicitant, poate reduce cerinţele privind experienta de zbor pe tip cerutã pentru obţinerea calificãrii de instructor pe acel tip de aeronava.

RACR-LPN 5.903. Instruirea în zbor
În vederea pregãtirii în zbor pentru obţinerea/reinnoire calificãrii de instructor, solicitantul, sub supravegherea unui instructor autorizat, trebuie:
(a) sa execute un program de instruire în zbor, care sa includã demonstrarea metodelor şi procedurilor de instruire aplicabile, observarea activitãţii şi corectarea erorilor, în cazul insotitorilor de bord, antrenamentul practic trebuie sa cuprindã cel puţin 4 tronsoane efectuate în zboruri comerciale sub supravegherea unui instructor autorizat corespunzãtor;
(b) sa exerseze practica de instruire privind manevrele şi procedurile care sunt necesare instruirii în zbor.
RACR-LPN 5.904. Examinarea
Pentru obţinerea/revalidarea/reînnoirea calificãrii de instructor pe clasa sau tipul de aeronava şi funcţia la bord pentru care solicita calificarea, solicitantul trebuie sa promoveze:
(a) Examinare teoreticã în cadrul AACR la disciplinele prevãzute în RACR-LPN 5.901, punctele (a) şi (b) şi
(b) Examinare practica în zbor în cadrul cãreia solicitantul trebuie sa demonstreze examinatorului aptitudinea de a instrui un elev în toate etapele de instruire, incluzând pregãtirea în toate fazele zborului precum şi instruirea la sol;
RACR-LPN 5.905. Drepturile deţinãtorului calificãrii de instructor şi condiţiile în care acestea pot fi exercitate
(a) În urma îndeplinirii cerinţelor specificate în acest capitol, deţinãtorul unei licenţe ce conţine o calificare de instructor are dreptul, în limitele licenţei de baza:
(1) sa exercite toate drepturile înscrise în licenta;
(2) sa instruiascã la sol şi în zbor personal aeronautic navigant în vederea obţinerii/revalidarii/reînnoirii licenţelor şi calificarilor.
(b) În cazul în care instruirea practica la sol implica executarea unor exercitii utilizând facilitãţi de pregãtire speciale (simulatoare cu diferite nivele de performanta tehnica, simulatoare de foc, piscine, etc.), instructorii desemnaţi sa coordoneze aceste exercitii trebuie sa aibã o pregãtire corespunzãtoare, în privinta utilizãrii facilitãţilor respective de antrenament în condiţii de eficienta şi siguranta pentru cursanţi.
RACR-LPN 5.906. Emiterea calificãrii; termene de valabilitate
(a) Emiterea calificãrii iniţiale se efectueazã în condiţiile prevãzute de prezenta reglementare în RACR-LPN 5.900. Termenul de valabilitate al calificãrii de instructor este de 36 luni de la data promovãrii examinãrii practice, sub rezerva valabilitãţii calificãrii de tip deţinute.
(b) Pentru obţinerea calificãrii de instructor pe un tip suplimentar, se efectueazã:
(i) instruirea teoreticã conform RACR-LPN 5.901, punctul (b),
(ii) instruirea practica conform RACR-LPN 5.903
(iii) examinarea teoreticã la disciplinele prevãzute în RACR LPN 5.901, punctul b);
(iv) examinarea practica în zbor conform RACR-LPN 5.904.

Nota: Experienta de zbor minima pe tipul suplimentar este prevãzutã în RACR-LPN 5.902, punctul (b).

(c) Revalidarea calificãrii se efectueazã în urma unei examinari practice în zbor conform RACR-LPN 5.904, în decursul ultimelor 90 zile calendaristice de valabilitate.
Examinarea practica pentru revalidarea calificãrii de instructor poate fi combinata cu examinarea practica în vederea revalidarii calificarilor de tip deţinute.
Experienta de zbor minima pentru revalidare este de un zbor în calitate de instructor efectuat în ultimele 12 luni al perioadei de valabilitate a calificãrii de instructor pentru tipul respectiv de aeronava. În cazul în care solicitantul nu deţine experienta minima de zbor pentru revalidare, acesta va fi examinat practic dupã efectuarea a cel puţin 2 zboruri cu un instructor.
(d) Pentru reînnoirea calificãrii se efectueazã un program de reimprospatare a cunoştinţelor la disciplinele şi în condiţiile stabilite în RACR-LPN 5.901, practica în zbor conform RACR-LPN 5.903, examinarea teoreticã la disciplinele din RACR-LPN 5.901 şi examinarea practica în conformitate cu RACR-LPN 5.904.
Conţinutul programului de reinnoire a cunoştinţelor trebuie sa ţinã seama de experienta de instructor a solicitantului şi de durata întreruperii.
RACR-LPN 5.907. Împuternicirea de a instrui
(a) În cazul în care un operator aerian din motive obiective şi de forta majorã nu dispune de un instructor calificat corespunzãtor pentru una din categoriile de personal navigant specificate în RACR-LPN 5.900 (a), AACR poate imputernici pentru o perioada limitatã de timp, delegarea activitãţii de instruire, un inspector operaţiuni de zbor al AACR sau a unui pilot instructor calificat pe tipul respectiv de aeronava sa execute instruirea.
(b) Împuternicirea se elibereazã în urma solicitãrii scrise a operatorului, pentru o perioada de timp bine determinata pe tipul respectiv de aeronava, cu menţionarea clara a privilegiilor acordate.

RACR-LPN 5

CAP. 10
AUTORIZAREA DE CONTROL TEHNIC

RACR-LPN 5.1000. AUTORIZAREA DE CONTROL TEHNIC
RACR-LPN 5.1001. Condiţii generale
Pentru obţinerea autorizãrii de control tehnic, un deţinãtor de licenta de pilot trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
(i) sa detina experienta minima de zbor specificatã în RACR-LPN 5.1003;
(ii) sa aibã varsta de minim 25 ani;
(iii) sa fi absolvit un curs de instruire teoreticã şi practica aprobat/acceptat de cãtre AACR.
(iv) sa detina calificarea de instructor pe tip/clasa/categoria respectiva;
(v) sa fi promovat examinarile teoretice la disciplinele prevãzute în RACR-LPN 5.1002 şi examinarea practica, în conformitate cu RACR-LPN 5.1005.
RACR-LPN 5.1002. Cunoştinţe aeronautice
Pentru a obţine autorizarea de control tehnic, solicitantul trebuie sa fi urmat, un curs aprobat de instruire teoreticã şi practica, care sa cuprindã cel puţin urmãtoarele discipline:
(a) metode şi proceduri de control aplicate;
(b) programul de control;
(c) tehnici de pregãtire şi verificare la sol;
(d) utilizarea aparatelor necesare în procesul de recepţie şi control;
(e) proceduri de urgenta în procesul de recepţie şi control.
RACR-LPN 5.1003. Experienta de zbor
(a) Pentru obţinerea autorizãrii de control tehnic pe o clasa de avioane, un solicitant trebuie sa aibã o experienta minima totalã de zbor ca pilot de 1.000 ore, din care minim 250 ore ca PIC pe clasa respectiva;
(b) Pentru obţinerea autorizãrii de control tehnic pe tip de aeronava, un solicitant trebuie sa aibã o experienta minima totalã de zbor de 3.000 ore pe avion, sau 2.000 ore de zbor pe elicopter, din care minim 500 ore ca PIC pe tipul respectiv de aeronava.
(c) Pentru obţinerea autorizãrii de control tehnic pentru planor, experienta minima totalã este de 1.000 ore zbor, din care minim 250 ore de zbor ca pilot comandant pe clasa respectiva.
(d) Pentru obţinerea autorizãrii de control tehnic pentru balon liber experienta minima totalã este de 200 ore zbor pe clasa respectiva.
(e) În funcţie de experienta totalã de zbor a solicitantului, precum şi de programul individual de pregãtire parcurs, AACR poate aproba reducerea experienţei minime.
(f) Pentru cazurile în care este necesarã efectuarea controlului tehnic pe clasa/tip de aeronava, AACR poate emite autorizarea corespunzãtoare pentru clasa sau tipul de aeronava fãrã ca solicitantul sa îndeplineascã toate condiţiile specificate mai sus. În acest caz, solicitantul trebuie sa facã dovada cãtre AACR a experienţei deţinute în controlul tehnic al aeronavelor cerute pe clasa sau tip din categoria respectiva de aeronava.
RACR-LPN 5.1004. Pregãtirea în zbor
(a) Solicitantul trebuie sa fi efectuat o pregãtire în zbor, cu un instructor autorizat în acest scop de cãtre AACR, pe clasa/tipul de aeronava pentru care se solicita autorizarea.
(b) Programul de pregãtire în zbor trebuie sa cuprindã:
(1) exersarea practicii de recepţie şi control în zbor, manevrele şi procedurile care sunt necesare la recepţia şi controlul în zbor al aeronavelor, în cadrul efectuãrii zborurilor tehnice interne şi oficiale;
(2) demonstrarea metodelor şi procedurilor de recepţie şi control.
RACR-LPN 5.1005. Examinarea
(a) Pentru obţinerea autorizãrii de control tehnic, solicitantul trebuie sa demonstreze abilitatea şi cunoştinţele necesare de a efectua de a receptiona aeronave de tipul sau clasa din categoria respectiva de aeronave şi în funcţia la bord pentru care cere autorizarea, în toate etapele cerute de zborul de recepţie şi control, incluzând pregãtirea la sol.
(b) Examinarea practica iniţialã se efectueazã în cadrul unui zbor tehnic, care poate avea loc în timpul zborului de instruire sub supravegherea examinatorului desemnat de AACR.
(c) Examinarea practica pentru revalidare/reinnoire a autorizaţiei de control tehnic în zbor, se poate face în cadrul zborului de verificare a competentei/testarea indemanarii, cu ocazia revalidarii/reînnoirii calificãrii de clasa/tip din categoria respectiva.
RACR-LPN 5.1006. Drepturile deţinãtorului autorizãrii control tehnic şi condiţiile de exercitare ale acestora
(a) În urma îndeplinirii cerinţelor specificate în acest capitol, deţinãtorul unei autorizari de control tehnic are dreptul, în limitele licenţei de baza:
(1) sa exercite toate drepturile deţinãtorului calificarilor înscrise în licenta;
(2) sa receptioneze şi sa efectueze zboruri tehnice pentru aeronave civile.
(b) Dacã în ultimele 12 luni nu a executat astfel de misiuni, personalul aeronautic navigant care deţine o autorizare de control tehnic în zbor, va fi examinat practic în cadrul unui zbor tehnic sub supravegherea examinatorului desemnat de AACR. Aceasta examinare va putea fi combinata cu efectuarea zborului tehnic.
(c) Valabilitatea autorizaţiei de control tehnic în zbor este de 3 ani.

RACR-LPN 5

CAP. 11
CALIFICAREA DE PILOT DE ÎNCERCARE

RACR-LPN 5.1100. CALIFICAREA DE PILOT DE ÎNCERCARE
RACR-LPN 5.1101. Condiţii generale
Pentru obţinerea calificãrii de pilot de încercare solicitantul trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele cerinţe:
(i) sa detina autorizarea de control tehnic pe cel puţin clasa/tipul de aeronava din categoria pentru care solicita calificarea de pilot de încercare;
(ii) sa detina experienta minima de zbor specificatã în RACR-LPN 5.1103;
(iii) sa fie propus pentru a obţine calificarea de o organizaţie de proiectare, de fabricaţie de aeronave, de cãtre un operator autorizat, de cãtre o autoritate de aeronautica civilã emitenta a calificãrii de pilot de încercare sau de cãtre AACR;
(iv) sa fie absolventul unui curs aprobat de instruire teoreticã şi practica, autorizat/acceptat de cãtre de AACR;
(v) sa promoveze examinarile teoretice la disciplinele prevãzute în RACR-LPN 5.1102 şi examinarea practica, în conformitate cu RACR-LPN 5.1105.
RACR-LPN 5.1102. Cunoştinţe aeronautice
Pentru a obţine calificarea de pilot de încercare, solicitantul trebuie sa efectueze un program de pregãtire teoreticã, aprobat/acceptat de cãtre AACR, pentru categoria respectiva de aeronava şi care sa conţinã elemente de aerodinamica şi dinamica zborului, tehnici şi proceduri de încercare în zbor a aeronavelor în conformitate cu reglementãrile aplicabile categoriei de aeronave pentru care se solicita calificarea, reglementãri specifice zborului de încercare, tehnici, proceduri şi aparatura aflatã la bordul aeronavei de achizitionare a datelor de zbor, tehnici şi proceduri de prelucrare a datelor experimentale, elemente de asigurare a siguranţei zborului de încercare.
RACR-LPN 5.1103. Experienta de zbor
(a) Pentru obţinerea calificãrii de pilot de încercare pe o clasa/tip de avion sau elicopter, un solicitant trebuie sa aibã o experienta minima de 3.000 ore de zbor ca pilot pe clasa/tip similar în cazul aeronavelor prototip, din care minim 500 ore ca PIC pe clasa/tip similar.
(b) Pentru obţinerea calificãrii de pilot de încercare planor experienta minima totalã este de 1.000 ore de zbor pe categoria respectiva de aeronave, din care minim 250 ore de zbor ca pilot comandant pe clasa respectiva.
(c) Pentru obţinerea calificãrii de pilot de încercare pentru balon liber, experienta minima totalã este de 200 ore zbor.
RACR-LPN 5.1104. Pregãtirea în zbor
Pentru obţinerea calificãrii de pilot de încercare, solicitantul trebuie sa efectueze un program de pregãtire în zbor aprobat/acceptat de cãtre AACR corespunzãtor categoriei de aeronave pentru care solicita calificarea.
RACR-LPN 5.1105. Examinarea
Pentru obţinerea calificãrii de pilot de încercare, solicitantul trebuie sa demonstreze unui examinator desemnat de AACR, abilitatea de a testa aeronave din categoria, clasa sau tipul pentru care se solicita calificarea, în toate fazele cerute de programul zborului de încercare.
RACR-LPN 5.1106. Drepturile deţinãtorului calificãrii de pilot de încercare şi condiţiile de exercitare ale acestora
Cu condiţia îndeplinirii cerinţelor specificate în acest capitol, deţinãtorul unei calificãri de pilot de încercare poate:
(a) sa exercite toate drepturile aferente deţinãtorului de licenta;
(b) sa efectueze încercãri în zbor în cadrul unei organizaţii de proiectare sau producţie de aeronave civile prototip şi de serie sau la un operator aerian autorizat în cazul modificãrilor aduse aeronavelor de categoria, clasa sau tipul pentru care deţine o calificare valida de pilot de încercare.
RACR-LPN 5.1107. Termene de valabilitate, revalidare, reinnoire
(a) Termenul de valabilitate al examenului teoretic pentru obţinerea autorizaţiei de pilot de încercare este de 36 luni.
(b) Pentru revalidarea autorizaţiei se efectueazã examinarea practica în zbor conform RACR LPN 5.1105 în intervalul de 3 (trei) luni premergãtoare datei expirãrii acesteia; în aceste condiţii revalidarea are valabilitatea de 36 luni de la data la care urma sa expire autorizaţia.
(c) Dupã data expirãrii, pentru reînnoirea autorizaţiei, se efectueazã examinarea practica în zbor conform RACR-LPN 5.1105. Înaintea examinãrii este necesarã efectuarea unui program aprobat de improspatare a cunoştinţelor teoretice şi de reantrenare practica. Conţinutul programului va tine seama de durata de întrerupere.
(d) Valabilitatea calificãrii de pilot de încercare în zbor este de 3 ani.

RACR-LPN 5

CAP. 12
ORGANIZAŢII DE PREGĂTIRE

RACR-LPN 5.1201 Generalitati
Organizaţia de pregãtire reprezintã o organizaţie, autorizata de cãtre AACR, care:
(i) dispune de personal calificat;
(ii) dispune de facilitãţi specifice proprii sau aparţinând altor organizaţii de pregãtire, acceptate de AACR înainte de subcontractarea acestora;
(iii) oferã instruire teoreticã şi practica, la sol şi în zbor, dupã caz, pe baza unor programe aprobate de cãtre AACR, în scopul obţinerii licenţelor de personal aeronautic navigant, precum şi a revalidarii şi reînnoirii calificarilor şi autorizarilor asociate acestor licenţe, cu respectarea cerinţelor din prezenta reglementare.
RACR-LPN 5.1202 Condiţii de autorizare
(a) Organizaţia de pregãtire care solicita autorizarea va prezenta AACR, spre aprobare, urmãtoarele documente:
(i) Manualul de instruire (teoreticã şi practica);
(ii) Manualul operational, dupã caz;
(iii) Manualul de calitate.
(b) Orice modificare a cursurilor sau manualelor aprobate, trebuie transmisã la AACR, pentru reaprobate, înainte de a fi utilizate.
(c) AACR va monitoriza, prin inspecţii, menţinerea standardelor de desfãşurare a instruirii, în timpul acestor inspecţii organizaţia de pregãtire va asigura accesul la înregistrãrile referitoare la pregãtirea personalului implicat în activitate de instruire, jurnalele tehnice, prelegerile, notele de curs, manualele, informarile precum şi alte materiale relevante referitoare la activitãţile organizaţiei.
(d) Modul de organizare şi supraveghere a organizaţiilor de pregãtire este stabilit de AACR prin procedurile dezvoltatoare ale prezentei reglementãri.
RACR-LPN 5.1203 Tipuri de organizaţii de pregãtire autorizate
Organizaţiile de pregãtire pot fi autorizate pentru:
(a) pregãtire teoreticã şi practica, la sol şi/sau în zbor;
(b) pregãtire teoreticã;
(c) pregãtire practica, la sol şi/sau în zbor.
RACR-LPN 5.1204 Valabilitatea autorizaţiei
(a) Autorizarea iniţialã se acorda pentru o perioada de 12 luni;
(b) Autorizãrile ulterioare se acorda pentru o perioada de maxim 36 de luni;
(c) Revalidarea autorizãrii se solicita în intervalul de 12 luni ce precede data de expirare a valabilitãţii autorizãrii iniţiale;

Nota: Revalidarea se acorda de cãtre AACR în urma unor inspecţii de supraveghere a menţinerii standardelor de desfãşurare a instruirii.

(d) Reînnoirea autorizãrii se face la cererea organizaţiei dacã perioada de valabilitate a autorizãrii a expirat sau acesta a fost suspendatã;

Nota: Procedura de reinnoire este aceeaşi ca cea de reinnoire iniţialã.

(e) Autorizarea va fi modificatã, suspendatã sau revocatã de cãtre AACR, dacã oricare din cerinţele de autorizare sau standardele impuse înceteazã sa mai fie menţinute la nivelul minim aprobat.

----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016