Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.115 din 8 martie 2023  privind modificarea şi completarea Normelor metodologice pentru aplicarea de către Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN - S.A. a procedurilor privind monitorizarea şi stoparea/recuperarea ajutorului de stat, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor nr. 3.244/2022     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 1.115 din 8 martie 2023 privind modificarea şi completarea Normelor metodologice pentru aplicarea de către Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN - S.A. a procedurilor privind monitorizarea şi stoparea/recuperarea ajutorului de stat, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor nr. 3.244/2022

EMITENT: Ministerul Finanţelor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 208 din 13 martie 2023
    În temeiul art. 25 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 77/2014 privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 20/2015, cu modificările şi completările ulterioare, şi al art. 10 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul finanţelor emite următorul ordin:
    ART. I
    Normele metodologice pentru aplicarea de către Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN - S.A. a procedurilor privind monitorizarea şi stoparea/recuperarea ajutorului de stat, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor nr. 3.244/2022, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 953 din 30 septembrie 2022, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 1, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alin. (6), cu următorul cuprins:
    "(6) Procesul de monitorizare prin eşantion a utilizării creditelor garantate în cadrul schemelor de ajutor de stat administrate de către FGCR se derulează pe perioada în care se pot efectua plăţile ajutoarelor de stat sub formă de grant, respectiv pe perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a schemelor de ajutor de stat şi data finală a plăţilor prevăzută prin schemele de ajutor de stat."

    2. După articolul 2 se introduce un nou articol, art. (2^1), cu următorul cuprins:
    "ART. 2^1
    (1) În situaţia în care FGCR este notificată sau constată că un beneficiar a intrat în procedura insolvenţei, FGCR va declanşa procedura de recuperare a ajutorului de stat acordat.
    (2) În aplicarea alin. (1), FGCR, în termen de 5 zile lucrătoare de la data notificării/constatării că beneficiarul a intrat în procedura insolvenţei, comunică la Ministerul Finanţelor - Direcţia generală juridică valoarea soldului garanţiei şi cuantumul ajutorului de stat sub formă de grant posibil de recuperat.
    (3) Ministerul Finanţelor mandatează direcţiile generale regionale ale finanţelor publice sau, după caz, Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili să solicite înscrierea la masa credală a valorii soldului garanţiei şi a valorii cuantumului ajutorului de stat sub formă de grant posibil de recuperat ca o creanţă sub condiţie, anterior termenului-limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor asupra averii debitorului, după caz.
    (4) După data notificării/constatării că beneficiarul a intrat în procedura insolvenţei, FGCR solicită instituţiei de credit transmiterea, în copie, a documentelor justificative (facturi, contracte comerciale, alte documente de achiziţie, instrumente de plată etc.) însoţite de extrase de cont de credit sau documente echivalente, după caz, şi extrase de cont curente în care să fie evidenţiate utilizările şi plăţile efectuate din creditele de investiţii/creditele/liniile de credit pentru capital de lucru acordate în baza schemelor de ajutor de stat administrate. Documentele justificative şi extrasele de cont vor avea în vedere toate tragerile/utilizările/plăţile efectuate din credit. În cazul liniilor de credit se vor prezenta documente justificative care să justifice utilizarea creditului până la limita primei utilizări integrale a plafonului maxim aprobat.
    (5) În termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data transmiterii solicitării, instituţiile de credit au obligaţia de a transmite FGCR documentele prevăzute la alin. (4).
    (6) În cazul schemelor de ajutor de stat în care ajutorul de stat sub formă de grant include şi o componentă nerambursabilă, instituţia de credit transmite, pentru beneficiarul intrat în procedura insolvenţei, şi documentele justificative însoţite de extrase de cont din care să rezulte faptul că utilizarea componentei nerambursabile s-a realizat în conformitate cu prevederile schemei de ajutor de stat în temeiul căreia s-a acordat, în situaţia în care beneficiarul a încasat componenta nerambursabilă, respectiv în conformitate cu prevederile art. 13 alin. (3) din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 282/2020 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii şi a întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie - IMM INVEST ROMÂNIA, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 4 alin. (7) din anexa nr. 2 la Ordinul ministrului finanţelor şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 933/79/2022 pentru aprobarea Schemei de ajutor de stat asociate Programului RURAL INVEST, a Procedurii de implementare a Programului şi a Convenţiei de garantare şi plată a granturilor, cu modificările şi completările ulterioare.
    (7) În termen de maximum 20 de zile lucrătoare de la data primirii documentelor prevăzute la alin. (4) şi (6), după caz, FGCR, în situaţia în care consideră necesar, poate solicita instituţiei de credit transmiterea de alte documente şi/sau clarificări necesare definitivării analizei şi monitorizării FGCR cu privire la utilizarea creditelor garantate.
    (8) Instituţia de credit are obligaţia de a transmite FGCR documentele suplimentare şi/sau clarificările prevăzute la alin. (7) în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data solicitării.
    (9) În termen de maximum 15 zile lucrătoare de la data primirii tuturor documentelor potrivit alin. (8), FGCR finalizează procedura de monitorizare a creditelor garantate în cadrul schemelor de ajutor de stat pentru beneficiarul intrat în procedura insolvenţei.
    (10) În situaţia în care în urma procesului de monitorizare prevăzut la alin. (4)-(9) se constată că nu sunt respectate condiţiile de acordare a ajutoarelor de stat, FGCR emite o decizie în conformitate cu art. 2 şi informează Ministerul Finanţelor - Direcţia generală juridică cu privire la rezultatul monitorizării. În cazul emiterii unei decizii de recuperare a ajutorului de stat, FGCR transmite Ministerului Finanţelor - Direcţia generală juridică o copie conformă cu originalul, în vederea înscrierii la masa credală a sumelor stabilite prin decizie, ca sume certe, lichide şi exigibile.
    (11) În situaţia în care în urma procesului de monitorizare prevăzut la alin. (4)-(9) se constată că sunt respectate condiţiile de acordare a ajutoarelor de stat, FGCR comunică Ministerului Finanţelor - Direcţia generală juridică finalizarea monitorizării."

    3. La articolul 3, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 3
    (1) Împotriva deciziilor prevăzute la art. 2 alin. (1) şi art. 2^1 alin. (10) se poate formula contestaţie în conformitate cu prevederile art. 7 alin. (1) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare."

    4. La articolul 4, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 4
    (1) Deciziile prevăzute la art. 2 alin. (1) şi art. 2^1 alin. (10) se comunică de către FGCR beneficiarului prin poştă, cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire, în termen de 3 zile lucrătoare de la data emiterii acestora."

    5. La articolul 9, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Cuantumul ajutorului de stat acordat sub formă de garanţie pentru împrumut de recuperat prevăzut la art. 7 alin. (2) lit. j) se calculează pentru toată perioada de valabilitate a garanţiei, respectiv pentru perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a garanţiei şi data încetării răspunderii FGCR în baza garanţiei acordate de stat prin mandatul încredinţat FGCR, utilizându-se valoarea/soldul estimată/estimat a/al garanţiei la sfârşitul anului/anilor de derulare a garanţiei sau, după caz, soldul efectiv al garanţiei, pentru întreaga perioadă de derulare a garanţiei, comunicate de către instituţia de credit. În anul acordării garanţiei, cuantumul ajutorului de stat acordat sub formă de garanţie pentru împrumut de recuperat se calculează la valoarea maximă a garanţiei. Pentru liniile de credit fără grafic de rambursare, în formula de calcul al cuantumului ajutorului de stat acordat sub formă de garanţie pentru împrumut de recuperat, se utilizează pentru toată perioada de valabilitate valoarea maximă a garanţiei."

    6. La articolul 10, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (4), cu următorul cuprins:
    "(4) Prin excepţie de la alin. (1) şi (3), cuantumul dobânzii de recuperat, prevăzută la art. 7 alin. (2) lit. k), se aplică pe o bază compusă de la data la care a fost pus la dispoziţia beneficiarului ajutorul de stat ce trebuie recuperat până la data deschiderii procedurii de insolvenţă. Cu toate acestea, în cazul în care trec mai mult de 12 luni de la data la care ajutorul de stat în cauză a fost pus la dispoziţia beneficiarului pentru prima dată şi până la data deschiderii procedurii de insolvenţă sau până la data recuperării sau rambursării acestuia, rata dobânzii se recalculează la intervale de 12 luni, având ca bază rata de referinţă în vigoare în momentul recalculării publicată de către Comisia Europeană pentru România."

    7. În anexa nr. 1, la articolul 2, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Mărimea eşantionului este reprezentată de minimum 1,00% din numărul creditelor cu utilizări care formează populaţia în luna selectată (număr întreg, aproximat în plus), pornindu-se în ordinea descrescătoare a valorii creditului utilizat în luna selectată, indiferent de instituţia de credit, tipul beneficiarului şi tipul creditului (credit de investiţii sau linie de credit/credit pentru capital de lucru), excluzându-se din eşantion creditele monitorizate în perioadele de referinţă anterioare."

    8. În anexa nr. 1, la articolul 3, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 3
    (1) Până în ultima zi lucrătoare (inclusiv) a lunii următoare perioadei de referinţă, FGCR stabileşte eşantionul de monitorizat, comunică instituţiilor de credit contractele de garantare şi beneficiarii incluşi în eşantion, respectiv luna pentru care se face monitorizarea şi solicită instituţiilor de credit transmiterea, în copie, a documentelor justificative (facturi, contracte comerciale, alte documente de achiziţie, instrumente de plată etc.) însoţite de extrase de cont de credit sau documente echivalente, după caz, şi extrase de cont curente în care să fie evidenţiate utilizările şi plăţile efectuate din creditele de investiţii/creditele/liniile de credit pentru capital de lucru acordate în baza schemelor de ajutor de stat administrate. Documentele justificative şi extrasele de cont vor avea în vedere toate tragerile/utilizările/plăţile efectuate din credit în cursul lunii selectate pentru monitorizare din perioada de referinţă."



    ART. II
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Ministrul finanţelor,
                    Adrian Câciu

    Bucureşti, 8 martie 2023.
    Nr. 1.115.

    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016