Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.110 din 29 iunie 2012  privind modificarea si completarea Ordinului ministrului transporturilor si al ministrului internelor si reformei administrative nr. 510/230/2007 pentru aprobarea Reglementarilor privind controlul tehnic in trafic al vehiculelor rutiere - RNTR 11    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.110 din 29 iunie 2012 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului transporturilor si al ministrului internelor si reformei administrative nr. 510/230/2007 pentru aprobarea Reglementarilor privind controlul tehnic in trafic al vehiculelor rutiere - RNTR 11

EMITENT: MINISTERUL TRANSPORTURILOR SI INFRASTRUCTURII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 539 din 2 august 2012

    În temeiul prevederilor art. 6 alin. (2) lit. j) din Ordonanţa Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, ale art. 12 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2011 privind înfiinţarea Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 18/2012, ale pct. 4.21 al art. 4 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Regiei Autonome "Registrul Auto Român", prevăzut în anexa la Hotărârea Guvernului nr. 768/1991 privind înfiinţarea şi funcţionarea Regiei Autonome "Registrul Auto Român", republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 5 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 76/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, cu modificările şi completările ulterioare,
    precum şi ale art. 7 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Administraţiei şi Internelor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 15/2008, cu modificările şi completările ulterioare,

    ministrul transporturilor şi infrastructurii şi ministrul administraţiei şi internelor emit următorul ordin:

    ART. I
    Ordinul ministrului transporturilor şi al ministrului internelor şi reformei administrative nr. 510/230/2007 pentru aprobarea Reglementărilor privind controlul tehnic în trafic al vehiculelor rutiere - RNTR 11, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 483 din 19 iulie 2007, se modifică şi se completează după cum urmează:

    1. Titlul ordinului se modifică şi va avea următorul cuprins:
                                     "ORDIN
                    pentru aprobarea Reglementărilor privind
              controlul tehnic în trafic al vehiculelor - RNTR 11"

    2. Articolul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 1. - (1) Se aprobă Reglementările privind controlul tehnic în trafic al vehiculelor - RNTR 11, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
    (2) Reglementările prevăzute la alin. (1) se aplică la controlul tehnic în trafic al vehiculelor, cu excepţia vehiculelor utilitare."

    3. Articolul 4 se abrogă.

    4. După articolul 5 se introduce următoarea menţiune:
                                     "*
    Prezentul ordin transpune prevederile art. 3 alin. (2) din Directiva 2009/40/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 6 mai 2009 privind inspecţia tehnică auto pentru autovehicule şi remorcile acestora, astfel cum a fost modificată prin Directiva 2010/48/UE a Comisiei din 5 iulie 2010 de adaptare la progresul tehnic a Directivei 2009/40/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind inspecţia tehnică auto pentru autovehicule şi remorcile acestora."

    5. Titlul anexei se modifică şi va avea următorul cuprins:
                                  "REGLEMENTĂRI
        privind controlul tehnic în trafic al vehiculelor - RNTR 11"

    6. În anexă, articolul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 1. - Prezentele reglementări stabilesc procedura şi condiţiile tehnice care se aplică la efectuarea controlului tehnic în trafic al vehiculelor care circulă pe drumurile publice din România, cu excepţia vehiculelor utilitare."

    7. În anexă, la articolul 2, literele d) şi g) se abrogă.

    8. În anexă, la articolul 3, literele a) şi d) se abrogă.

    9. În anexă, la articolul 3, literele e) şi f) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "e) vehicul - sistemul mecanic care circulă pe drum, cu sau fără mijloace de autopropulsare, şi care se utilizează în mod normal pentru transportul de persoane şi/sau de mărfuri ori pentru efectuarea de servicii sau lucrări, cu excepţia vehiculelor care circulă pe şine;
    f) vehicul utilitar - vehiculul destinat transportului rutier de persoane având mai mult de 9 locuri, inclusiv locul conducătorului auto (categoriile M(2) şi M(3)), ori vehiculul destinat transportului rutier de mărfuri având masa totală maximă autorizată de peste 3,5 t (categoriile N(2), N(3), O(3) şi O(4))."

    10. În anexă, articolul 4 se abrogă.

    11. În anexă, articolul 5 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 5. - CTT se efectuează pentru vehiculele aflate în circulaţie pe drumurile publice din România, fără discriminări bazate pe naţionalitatea conducătorului auto sau pe statul de înmatriculare ori punere în circulaţie a vehiculului, ţinându-se cont de necesitatea reducerii la minimum a costurilor şi întârzierilor provocate conducătorilor auto şi/sau operatorilor economici."

    12. În anexă, la articolul 7 alineatul (4), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) o verificare a raportului de CTT întocmit recent sau o verificare a documentelor care atestă efectuarea ITP în statul de înmatriculare sau punere în circulaţie a vehiculului şi, în particular, pentru vehiculele dintr-un stat membru al Uniunii Europene, a documentului ce atestă că vehiculul a fost supus ITP obligatorii, conform Directivei 2009/40/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 6 mai 2009 privind inspecţia tehnică auto pentru autovehicule şi remorcile acestora; şi/sau;"

    13. În anexă, la articolul 7, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "5) Dovada eliberată într-un alt stat membru al Uniunii Europene care stabileşte că un autovehicul, precum şi remorca sau semiremorca acestuia, înmatriculate în acest stat membru, au fost admise la o ITP care respectă cel puţin prevederile Directivei 2009/40/CE , este recunoscută ca având aceeaşi valabilitate ca şi dovada de ITP eliberată în România."

    14. În anexă, la articolul 7, alineatul (6) se abrogă.

    15. În anexă, la articolul 8, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 8. - (1) Înainte de a proceda la o inspecţie privind punctele de control enumerate în raportul de CTT, inspectorul RAR ia în considerare documentele care atestă efectuarea ITP şi/sau un raport de CTT prezentat de conducătorul auto şi care a fost întocmit recent fie de RAR, fie de autoritatea competentă a unui alt stat membru al Uniunii Europene."

    16. În anexă, la articolul 8, alineatul (2) se abrogă.

    17. În anexă, la articolul 9, alineatele (2) şi (3) se abrogă.

    18. În anexă, la articolul 10, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 10. - (1) Pentru fiecare CTT se întocmeşte un raport, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezentele reglementări."

    19. În anexă, articolul 11 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 11. - (1) În cazul în care inspectorul RAR determină, în urma verificărilor efectuate, defecte majore sau periculoase în conformitate cu planul de operaţiuni, marchează în raportul de CTT acele puncte la care au fost constatate astfel de defecte, iar pe versoul raportului de CTT marchează codurile ce denumesc verificările la care au fost identificate defectele respective. De asemenea, inspectorul RAR menţionează în clar toate defectele identificate la rubrica privind detalierea defectelor constatate.
    (2) În baza defectelor menţionate de inspectorul RAR, lucrătorul Poliţiei Rutiere aplică sancţiunile prevăzute de legislaţia în vigoare privind circulaţia pe drumurile publice şi înscrie măsurile aplicate la rubrica privind rezultatul controlului din raportul de CTT.
    (3) Măsurile aplicate de lucrătorul Poliţiei Rutiere în conformitate cu legislaţia privind circulaţia pe drumurile publice au în vedere defectele constatate fie în timpul verificărilor prevăzute la art. 7 alin. (4), fie în timpul inspecţiei mai complexe prevăzute la art. 10 alin. (3).
    (4) În cazul în care măsurile aplicate de lucrătorul Poliţiei Rutiere includ şi imobilizarea vehiculului, ca urmare a gravităţii defectelor constatate, în cazul vehiculelor înmatriculate în România, inspectorul RAR va proceda suplimentar la anularea ITP.
    (5) RAR informează deţinătorul vehiculului cu privire la anularea valabilităţii ITP a vehiculului respectiv.
    (6) Raportul de CTT se reţine de inspectorul RAR, o copie a acestuia fiind înmânată lucrătorului Poliţiei Rutiere, iar o altă copie conducătorului auto."

    20. În anexă, articolul 12 se abrogă.

    21. În anexă, articolul 13 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 13. - (1) În cazul în care RAR a fost informat de către Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier de solicitarea adresată de o autoritate competentă a unui stat membru al Uniunii Europene care a constatat defecte majore şi/sau periculoase la un vehicul utilitar înmatriculat în România de a se lua măsuri împotriva contravenientului, RAR va cere deţinătorului vehiculului respectiv prezentarea la RAR într-un interval de maximum 30 de zile pentru efectuarea unei verificări tehnice la sistemele la care au fost constatate defecte majore şi/sau periculoase de către autoritatea competentă a unui stat membru al Uniunii Europene.
    (2) În cazul nerespectării de către deţinătorul vehiculului a obligaţiilor prevăzute la alin. (1), RAR va proceda la anularea din oficiu a valabilităţii ITP pentru vehiculul respectiv, informând în acest sens deţinătorul vehiculului.
    (3) RAR va comunica Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier măsurile luate cu privire la vehiculul menţionat la alin. (1)."

    22. În anexă, articolul 14 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 14. - În cazul reţinerii certificatului de înmatriculare de către lucrătorul Poliţiei Rutiere ca urmare a defectelor constatate în cadrul CTT, a lipsei ITP sau a expirării valabilităţii ITP, redobândirea certificatului de înmatriculare se realizează în baza inspecţiei tehnice efectuate de RAR, în conformitate cu legislaţia în vigoare."

    23. În textul anexei, termenul "defecţiune" se înlocuieşte cu termenul "defect".

    24. Anexa nr. 1 la reglementări se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentul ordin.

    25. Anexa nr. 2 la reglementări se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezentul ordin.

    26. Anexele nr. 3 şi 4 la reglementări se abrogă.

    ART. II
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

                p. Ministrul transporturilor şi infrastructurii,
                                Septimiu Buzaşu,
                                secretar de stat

                   p. Ministrul administraţiei şi internelor,
                             Căbulea Ioan-Nicolae,
                                secretar de stat


  ANEXA 1
  (Anexa nr. 1 la reglementări) Plan de operaţiuni



┌───────┬────────────────────────────┬────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┬───────────┐
│ Nr. │ Denumirea verificării │ Metoda de control şi │ Defecte constatate │Cod defect │
│ crt. │ │ aparatura necesară │ ├───┬───┬───┤
│ │ │ │ │DMi│DMa│DP │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │
├───────┴────────────────────────────┴────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────┴───┴───┴───┤
│ 0. IDENTIFICARE VEHICUL │
├───────┬────────────────────────────┬────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┬───┬───┬───┤
│ 0.1.│Verificare stare plăci cu │Inspecţie vizuală │a) Placă lipsă sau fixată necorespunzător astfel încât │ │ X │ │
│ │numărul de înmatriculare, │ │s-ar putea desprinde de pe vehicul │ │ │ │
│ │concordanţă între plăcile cu│ │b) Număr de înmatriculare ilizibil sau lipsă │ │ X │ │
│ │numărul de înmatriculare şi │ │c) Numărul de înmatriculare de pe placă nu este în │ │ X │ │
│ │numărul de înmatriculare din│ │concordanţă cu documentele vehiculului. │ │ │ │
│ │documentele vehiculului (CI │ │d) Placă deteriorată/confecţionată artizanal │ X │ X │ │
│ │şi/sau CIV) │ │ │ │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 0.2.│Verificare concordanţă între│Inspecţie vizuală după │a) Lipsă număr de identificare poansonat sau lipsă │ │ X │ │
│ │datele de identificare │curăţarea locurilor unde se │plăcuţă producător cu număr de identificare de la bord │ │ │ │
│ │prelevate de pe vehiculul │află poansonat numărul de │b) Număr de identificare incomplet, ilizibil parţial │ │ X │ │
│ │supus CTT şi datele din CIV │identificare sau unde se a- │sau total │ │ │ │
│ │ │flă plăcuţele producătorului│c) Număr de identificare neconform cu documentele sau │ │ X │ │
│ │ │Se verifică concordanţa │înregistrările vehiculului │ │ │ │
│ │ │dintre vehiculul supus CTT │d) Vehiculul supus CTT nu corespunde cu datele din CIV │ │ X │ │
│ │ │şi datele din CIV privind: │privind: categoria, caroseria, marca, tipul vehiculului, │ │ │ │
│ │ │categorie, caroserie, marcă,│codul motorului sau culoarea. │ │ │ │
│ │ │tip, număr de identificare │e)Număr de identificare modificat sau poansonat neconform│ │ X │ │
│ │ │poansonat sau ştanţat pe │f) Suportul pe care se află poansonat numărul de identi- │ │ X │ │
│ │ │plăcuţa producătorului, │ficare este fixat artizanal pe vehicul (de exemplu, │ │ │ │
│ │ │prindere plăcuţă producător,│înconjurat de un cordon de sudură). │ │ │ │
│ │ │cod motor, culoare. │g) Vehiculul are aplicat un colant de altă culoare decât │ │ X │ │
│ │ │ │cea din CIV pe o suprafaţă mai mare de 50% din suprafaţa │ │ │ │
│ │ │ │vehiculului. │ │ │ │
│ │ │ │h) Motor cu alt sistem de alimentare decât cel din CIV │ │ X │ │
│ │ │ │(de exemplu, motor cu sistem de alimentare dual benzină │ │ │ │
│ │ │ │+ GPL/GNC sau modificarea sistemului de alimentare al │ │ │ │
│ │ │ │motorului) │ │ │ │
│ │ │ │i) Seria rezervorului GPL/GNC nu este menţionată sau │ │ X │ │
│ │ │ │este diferită de cea din CIV. │ │ │ │
├───────┴────────────────────────────┴────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────┴───┴───┴───┤
│ 1. SISTEM DE FRÂNARE │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1.1. Stare mecanică şi funcţionare │
├───────┬────────────────────────────┬────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┬───┬───┬───┤
│ 1.1.1.│Ax pedală frână de serviciu/│Inspecţie vizuală şi funcţi-│a) Efort excesiv la acţionarea pedalei/manetei │ │ X │ │
│ │ax manetă de frână │onală a componentelor, în │b) Uzură avansată sau joc excesiv │ │ X │ │
│ │ │timp ce sistemul de frânare │c) Lipsă siguranţă la pedală │ │ │ X │
│ │ │este acţionat │ │ │ │ │
│ │ │NOTĂ: Autovehiculele cu │ │ │ │ │
│ │ │servofrână trebuie inspec- │ │ │ │ │
│ │ │tate cu motorul oprit. │ │ │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 1.1.2.│Pedală/Manetă de frână şi │Inspecţie vizuală şi funcţi-│a) Cursă excesivă sau insuficientă a dispozitivului de │ │ X │ │
│ │cursa dispozitivului de │onală a componentelor, în │acţionare │ │ │ │
│ │acţionare a frânei │timp ce sistemul de frânare │b) Dispozitivul de acţionare nu revine corect la poziţia │ │ X │ │
│ │ │este acţionat │iniţială. │ │ │ │
│ │ │NOTĂ: Autovehiculele cu │c) Îmbrăcăminte pedală (dacă a fost prevăzută de │ X │ │ │
│ │ │servofrână trebuie inspec- │producător) uzată, fixată incorect sau lipsă │ │ │ │
│ │ │tate cu motorul oprit. │d) Dispozitivul de acţionare deformat excesiv, fisurat, │ │ X │ │
│ │ │ │rupt │ │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 1.1.3.│Element de acţionare frână │Inspecţie vizuală şi funcţi-│a) Sistemul de blocare al mecanismului cu clichet │ │ X │ │
│ │de mână, levier de comandă │onală a componentelor în │funcţionează necorespunzător. │ │ │ │
│ │frână de mână, mecanism cu │timp ce sistemul de frânare │b) Uzură excesivă a axului levierului sau a mecanismului │ │ X │ │
│ │clichet frână de mână, frână│este acţionat │cu clichet al levierului │ │ │ │
│ │de mână cu acţionare │ │c) Cursă prea mare a levierului (reglaj incorect) │ │ X │ │
│ │electrică │ │d)Element de acţionare lipsă, deteriorat sau nefuncţional│ │ X │ │
│ │ │ │e) Funcţionare incorectă, indicatorul de avertizare │ │ X │ │
│ │ │ │indică o funcţionare defectuoasă │ │ │ │
│ │ │ │f) Elemente deteriorate sau reglate necorespunzător │ │ X │ │
│ │ │ │g) Sistem inoperant (cursă prea mică, prea mare sau orice│ │ X │ │
│ │ │ │element deteriorat ori reglat necorespunzător) │ │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 1.1.4.│Elemente de cuplare ale │Deconectarea şi reconectarea│a) Fixare necorespunzătoare/Montaj necorespunzător │ X │ X │ │
│ │frânelor (semi)remorcii │tuturor elementelor de │b) Funcţionare necorespunzătoare │ │ X │ X │
│ │ │cuplare ale sistemelor de │ │ │ │ │
│ │ │frânare dintre autovehiculul│ │ │ │ │
│ │ │tractor şi (semi)remorcă │ │ │ │ │
│ │ │Inspecţie vizuală şi funcţi-│ │ │ │ │
│ │ │onală a componentelor în │ │ │ │ │
│ │ │timp ce sistemul de frânare │ │ │ │ │
│ │ │este acţionat │ │ │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 1.1.5.│Dispozitiv servofrână, pompă│Inspecţie vizuală şi funcţi-│a) Dispozitiv servofrână deteriorat sau ineficient │ │ X │ │
│ │centrală de frână │onală a componentelor în │b) Pompă centrală neetanşă/defectă (pierde presiunea la │ │ X │ X │
│ │ │timp ce sistemul de frânare │apăsarea constantă a pedalei sau la acţionarea manetei) │ │ │ │
│ │ │este acţionat │c) Fixare necorespunzătoare a pompei centrale de frână │ │ X │ X │
│ │ │ │d) Cantitate insuficientă a lichidului de frână │ │ X │ │
│ │ │ │e) Lipsă capac rezervor lichid de frână │ X │ │ │
│ │ │ │f) Martor nivel lichid de frână aprins sau defect │ X │ │ │
│ │ │ │g) Funcţionare defectuoasă a dispozitivului de avertizare│ X │ │ │
│ │ │ │în caz de nivel insuficient al lichidului de frână (dacă │ │ │ │
│ │ │ │a fost prevăzut de producător) │ │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 1.1.6.│Conducte de frână rigide │Inspecţie vizuală a compo- │a) Risc iminent de fisurare sau rupere │ │ X │ X │
│ │ │nentelor în timp ce sistemul│b) Conductă sau conexiune neetanşă (pierderi reduse/ │ │ X │ X │
│ │ │de frânare este acţionat │importante) │ │ │ │
│ │ │ │c) Deteriorări sau coroziuni excesive (conform │ │ X │ X │
│ │ │ │pct. C din anexa nr. 2 la RNTR 1) │ │ │ │
│ │ │ │d) Conductă poziţionată necorespunzător │ │ X │ │
│ │ │ │e) Conductă fisurată sau ruptă │ │ │ X │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 1.1.7.│Racorduri flexibile de frână│Inspecţie vizuală a compo- │a) Risc iminent de fisurare sau rupere │ │ X │ X │
│ │ │nentelor în timp ce sistemul│b) Racord deteriorat, cu puncte de frecare, răsucit sau │ X │ X │ │
│ │ │de frânare este acţionat │prea scurt │ │ │ │
│ │ │ │c) Racord sau conexiune neetanşă (pierderi reduse/ │ │ X │ X │
│ │ │ │importante) │ │ │ │
│ │ │ │d) Umflare excesivă la presiune │ │ X │ X │
│ │ │ │e) Racord cu porozităţi │ │ X │ │
│ │ │ │f) Racord fisurat sau rupt │ │ │ X │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 1.1.8.│Garnituri de fricţiune │Inspecţie vizuală acolo unde││a) Uzură excesivă (la o roată/la mai multe roţi) │ │ X │ X │
│ │(plăcuţe, saboţi) │există zonă de vizitare │b) Garnituri contaminate cu ulei sau unsoare (la o roată/│ │ X │ X │
│ │ │ │la mai multe roţi) │ │ │ │
│ │ │ │c) Lipsă │ │ │ X │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 1.1.9.│Tamburi şi discuri de frână │Inspecţie vizuală, inclusiv │a) Uzură excesivă, şanţuri, fisuri, spărturi, fixare │ │ X │ X │
│ │ │în zona de ventilaţie │necorespunzătoare sau alte defecte care compromit │ │ │ │
│ │ │ │siguranţa (la o roată/la mai multe roţi) │ │ │ │
│ │ │ │b) Tamburi sau discuri ancrasate cu ulei sau unsoare (la │ │ X │ X │
│ │ │ │o roată/la mai multe roţi) │ │ │ │
│ │ │ │c) Tambur sau disc lipsă │ │ │ X │
│ │ │ │d) Platou fixat necorespunzător, joc platou │ │ X │ │
│ │ │ │e) Joc disc de frână │ │ │ X │
│ │ │ │f) Disc frână deformat sau tambur ovalizat (la o roată/ │ │ X │ X │
│ │ │ │la mai multe roţi) │ │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│1.1.10.│Cabluri de frână, leviere şi│Inspecţie vizuală şi funcţi-│a) Cabluri deteriorate/înnodate │ │ X │ X │
│ │conexiuni, tije de acţionare│onală a componentelor în │b) Componente corodate sau uzate excesiv │ │ X │ X │
│ │ │timp ce sistemul de frânare │c) Cabluri, leviere, tije sau conexiuni fixate │ │ X │ │
│ │ │este acţionat │necorespunzător │ │ │ │
│ │ │ │d) Ghidaje de cabluri necorespunzătoare │ │ X │ │
│ │ │ │e) Orice element care poate împiedica mişcarea liberă a │ │ X │ │
│ │ │ │elementelor sistemului de frânare │ │ │ │
│ │ │ │f) Cursă necorespunzătoare a timoneriei din cauza │ │ X │ │
│ │ │ │reglajului incorect sau uzurii excesive │ │ │ │
│ │ │ │g) Lipsă cabluri sau elemente ale timoneriei │ │ │ X │
│ │ │ │h) Conexiune necorespunzătoare a cablurilor sau a tijelor│ │ X │ │
│ │ │ │i) Cabluri ce nu asigură funcţionalitatea sau tije de │ │ X │ │
│ │ │ │acţionare defecte │ │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│1.1.11.│Elemente de acţionare sistem│Inspecţie vizuală a compo- │a) Cu deteriorări/Cu fisuri │ │ X │ X │
│ │frânare (inclusiv etriere, │nentelor în timp ce sistemul│b) Neetanşeităţi (pierderi reduse/importante) │ │ X │ X │
│ │cilindri de frână │de frânare este acţionat │c) Fixare necorespunzătoare/Montare incorectă │ │ X │ X │
│ │hidraulici) │ │d) Coroziuni excesive │ │ X │ X │
│ │ │ │e) Burduf de protecţie împotriva prafului rupt/lipsă │ X │ X │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│1.1.12.│Regulator automat al │Inspecţie vizuală şi funcţi-│a) Timonerie defectă │ │ X │ │
│ │frânării în funcţie de │onală în timp ce sistemul │b) Timonerie reglată necorespunzător │ │ X │ │
│ │încărcare │de frânare este acţionat │c) Mecanism blocat (gripat) sau ineficient │ │ X │ X │
│ │ │ │d) Regulator lipsă sau modificat │ │ │ X │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│1.1.13.│Dispozitiv de reglare a │Inspecţie vizuală a compo- │a) Dispozitiv deteriorat, gripat, cu mişcare anormală, │ │ X │ │
│ │jocului │nentelor în timp ce sistemul│uzat excesiv sau reglat necorespunzător │ │ │ │
│ │ │de frânare este acţionat │b) Dispozitiv de reglare a jocului defect │ │ X │ │
│ │ │ │c) Dispozitiv de reglare a jocului montat incorect │ │ X │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│1.1.14.│Ansamblu sistem de frânare │Inspecţie vizuală şi │a) Alte componente corodate excesiv/deteriorate astfel │ │ X │ X │
│ │ │auditivă │încât afectează funcţionalitatea sistemului de frânare │ │ │ │
│ │ │ │b) Orice altă componentă fixată sau montată │ │ X │ │
│ │ │ │necorespunzător │ │ │ │
│ │ │ │c) Reparaţii/Modificări necorespunzătoare *1) │ │ X │ X │
├───────┴────────────────────────────┴────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────┴───┴───┴───┤
│ 1.2. Performanţă şi eficacitate frână de serviciu │
├───────┬────────────────────────────┬────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┬───┬───┬───┤
│ 1.2.1.│Performanţă │Verificare, dacă este │a) Vehiculul deviază excesiv de la traiectoria rectilinie│ │ X │ │
│ │ │posibil, prin probe în │b) Forţa de frânare nu variază gradual (blocarea bruscă │ │ X │ │
│ │ │parcurs │a frânei). │ │ │ │
│ │ │Se acţionează frâna gradual │c) Frânare anormală a oricăreia dintre roţi (de exemplu, │ │ X │ │
│ │ │până la obţinerea efortului │întârziere excesivă la frânare) │ │ │ │
│ │ │maxim. │d) Zgomot la roată în timpul frânării │ X │ │ │
│ │ │A se vedea anexa nr. 11 la │ │ │ │ │
│ │ │RNTR 1. │ │ │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 1.2.2.│Eficacitate (+E) │Verificare, dacă este │Deceleraţie maximă măsurată mai mică decât valorile │ │ │ X │
│ │ │posibil, prin probe funcţi- │precizate în anexa nr. 11 la RNTR 1, în funcţie de │ │ │ │
│ │ │onale în parcurs folosind un│categoria vehiculului │ │ │ │
│ │ │decelerometru cu compensare │ │ │ │ │
│ │ │şi înregistrare │ │ │ │ │
│ │ │A se vedea anexa nr. 11 la │ │ │ │ │
│ │ │RNTR 1. │ │ │ │ │
├───────┴────────────────────────────┴────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────┴───┴───┴───┤
│ 1.3. Performanţă şi eficacitate frână de securitate (dacă este acţionată printr-un sistem separat) │
├───────┬────────────────────────────┬────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┬───┬───┬───┤
│ 1.3.1.│Performanţă │Verificare, dacă este │a) Vehiculul deviază excesiv de la traiectoria rectilinie│ │ X │ │
│ │ │posibil, prin probe funcţi- │b) Forţa de frânare nu variază gradual (blocarea bruscă │ │ X │ │
│ │ │onale în parcurs │a frânei). │ │ │ │
│ │ │Se acţionează frâna gradual │c) Întârziere excesivă în frânarea oricărei roţi │ │ X │ │
│ │ │până la obţinerea efortului │d) Zgomot la roată în timpul frânării │ X │ │ │
│ │ │maxim. │ │ │ │ │
│ │ │A se vedea anexa nr. 11 la │ │ │ │ │
│ │ │RNTR 1. │ │ │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 1.3.2.│Eficacitate (+E) │Verificare, dacă este │Deceleraţie maximă măsurată mai mică decât valorile │ │ │ X │
│ │ │posibil, prin probe funcţi- │precizate în anexa nr. 11 la RNTR 1, în funcţie de │ │ │ │
│ │ │onale în parcurs folosind un│categoria vehiculului │ │ │ │
│ │ │decelerometru cu compensare │ │ │ │ │
│ │ │şi înregistrare │ │ │ │ │
│ │ │A se vedea anexa nr. 11 la │ │ │ │ │
│ │ │RNTR 1. │ │ │ │ │
├───────┴────────────────────────────┴────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────┴───┴───┴───┤
│ 1.4. Performanţă şi eficacitate frână de staţionare (când nu este frână de securitate) │
├───────┬────────────────────────────┬────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┬───┬───┬───┤
│ 1.4.1.│Performanţă │Verificare, dacă este │a) Vehiculul deviază excesiv de la traiectoria rectilinie│ │ X │ │
│ │ │posibil, prin probe funcţi- │b) Întârziere excesivă în frânarea oricărei roţi │ │ X │ │
│ │ │onale în parcurs │c) Zgomot la roată în timpul frânării │ X │ │ │
│ │ │Se acţionează frâna gradual │ │ │ │ │
│ │ │până la obţinerea efortului │ │ │ │ │
│ │ │maxim. │ │ │ │ │
│ │ │A se vedea anexa nr. 11 la │ │ │ │ │
│ │ │RNTR 1. │ │ │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 1.4.2.│Eficacitate (+E) │Verificare, dacă este │Deceleraţie maximă măsurată mai mică de 1,6 m/sý pentru │ │ X │ │
│ │ │posibil, prin probe funcţi- │toate categoriile de vehiculele │ │ │ │
│ │ │onale în parcurs folosind un│ │ │ │ │
│ │ │decelerometru cu compensare │ │ │ │ │
│ │ │şi înregistrare │ │ │ │ │
│ │ │A se vedea anexa nr. 11 la │ │ │ │ │
│ │ │RNTR 1. │ │ │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 1.5.│Sistem antiblocare (ABS) │Inspecţie vizuală │a) Dispozitivul de avertizare nu funcţionează │ │ X │ │
│ │ │ │corespunzător. │ │ │ │
│ │ │ │b) Dispozitivul de avertizare indică funcţionarea │ │ X │ │
│ │ │ │necorespunzătoare a sistemului. │ │ │ │
│ │ │ │c) Senzorii de turaţie a roţii lipsă sau deterioraţi │ │ X │ │
│ │ │ │d) Instalaţie electrică deteriorată │ │ X │ │
│ │ │ │e) Alte componente lipsă sau deteriorate │ │ X │ │
├───────┴────────────────────────────┴────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────┴───┴───┴───┤
│ 2. SISTEM DE DIRECŢIE │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2.1. Stare mecanică │
├───────┬────────────────────────────┬────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┬───┬───┬───┤
│ 2.1.1.│Stare, fixare, funcţionare │Inspecţie vizuală cu │a) Sistem de direcţie greu manevrabil │ │ X │ │
│ │sistem de direcţie (+E) │vehiculul cu roţile pe sol │b) Axul sectorului de angrenare răsucit sau caneluri │ │ X │ X │
│ │ │sau, dacă este posibil, cu │uzate │ │ │ │
│ │ │utilizarea unui cric │c) Uzură excesivă a axului sectorului de angrenare │ │ X │ X │
│ │ │Ghidonul/Volanul este rotit │d) Deplasare excesivă a axului sectorului de angrenare │ │ X │ X │
│ │ │stânga-dreapta sau roţile │e) Neetanşeităţi ale casetei (scurgeri reduse/importante)│ X │ X │ │
│ │ │punţii directoare sunt │ │ │ │ │
│ │ │deplasate stânga-dreapta pe │ │ │ │ │
│ │ │întreaga cursă. │ │ │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 2.1.2.│Stare, fixare casetă de │Inspecţie vizuală a fixării │a) Fixare necorespunzătoare a casetei │ │ X │ X │
│ │direcţie (+E) │casetei de direcţie │b) Găuri de fixare ovalizate │ │ X │ X │
│ │ │Cu vehiculul cu roţile pe │c) Şuruburi de fixare rupte/lipsă │ │ X │ X │
│ │ │sol, se roteşte ghidonul/ │d) Casetă de direcţie fisurată/spartă │ │ X │ X │
│ │ │volanul stânga-dreapta. │ │ │ │ │
│ │ │Dacă se utilizează un cric, │ │ │ │ │
│ │ │se deplasează manual roţile │ │ │ │ │
│ │ │stânga-dreapta. │ │ │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 2.1.3.│Jocuri în sistemul de │Inspecţie vizuală a compo- │a) Mişcare relativă între componentele sistemului ce ar │ │ X │ X │
│ │direcţie (+E) │nentelor timoneriei direc- │trebui să fie fixe │ │ │ │
│ │ │ţiei în ceea ce priveşte │b) Joc excesiv în articulaţiile sistemului de direcţie │ │ X │ X │
│ │ │uzura, fisurile şi siguranţa│c) Deformări/Fisuri ale oricărui element │ │ X │ X │
│ │ │în timp ce ghidonul/volanul │d) Lipsă dispozitive de blocare la bracarea roţilor │ │ X │ │
│ │ │este rotit stânga-dreapta cu│e) Alinierea defectuoasă a componentelor (de exemplu, │ │ X │ │
│ │ │roţile pe sol │bară de comandă a direcţiei, bară de conexiune etc.) │ │ │ │
│ │ │Dacă se utilizează un cric, │f) Reparaţii/Modificări necorespunzătoare │ │ X │ X │
│ │ │se deplasează manual roţile │g) Burduf de protecţie la praf deteriorat/lipsă │ X │ X │ │
│ │ │punţii directoare stânga- │ │ │ │ │
│ │ │dreapta. │ │ │ │ │
│ │ │Verificare ax ghidon cu │ │ │ │ │
│ │ │frâna faţă acţionată. │ │ │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 2.1.4.│Funcţionare elemente │Inspecţie vizuală a mişcării│a) Cursă incompletă a sistemului de direcţie la acţio- │ │ X │ │
│ │mecanice de legătură la │elementelor timoneriei în │narea acestuia (lovirea de o parte fixă a cadrului sau │ │ │ │
│ │sistemul de direcţie (+E) │timp ce ghidonul/volanul │şasiului) │ │ │ │
│ │ │este rotit, cu roţile pe sol│b) Limitatoare mecanice de cursă nefuncţionale sau lipsă │ │ X │ │
│ │ │şi motorul în funcţiune │(dacă au fost prevăzute de producător) │ │ │ │
│ │ │Dacă se utilizează un cric, │c) Atingerea componentelor │ │ X │ X │
│ │ │se roteşte ghidonul/volanul │ │ │ │ │
│ │ │stânga - dreapta până la │ │ │ │ │
│ │ │cursa maximă. │ │ │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 2.1.5.│Stare, fixare, funcţionare │Verificarea servodirecţiei │a) Neetanşeităţi (scurgeri reduse/importante) │ │ X │ X │
│ │şi etanşeitate servodirecţie│şi a nivelului de ulei │b) Nivel redus de lichid │ X │ X │ │
│ │ │hidraulic din rezervor (dacă│c) Mecanismul nu funcţionează. │ │ X │ X │
│ │ │este vizibil) │d) Mecanism fixat necorespunzător/fisurat │ │ X │ X │
│ │ │Cu roţile pe sol şi cu │e) Conducte care freacă/poziţionate necorespunzător │ │ X │ X │
│ │ │motorul funcţionând se │f) Reparaţii/Modificări necorespunzătoare │ │ X │ X │
│ │ │verifică dacă servodirecţia │g) Conducte, furtunuri deteriorate/uzate sau corodate │ │ X │ X │
│ │ │funcţionează corect │excesiv │ │ │ │
│ │ │ │h) Zgomot anormal la pompă în timpul funcţionării │ │ X │ │
├───────┴────────────────────────────┴────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────┴───┴───┴───┤
│ 2.2. Ghidon/Volan şi coloană ghidon/volan (furcă faţă) │
├───────┬────────────────────────────┬────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┬───┬───┬───┤
│ 2.2.1.│Stare, fixare ghidon/volan │Cu roţile pe sol, se osci- │a) Deplasare relativă între ghidon/volan şi coloana de │ │ X │ │
│ │ │lează ghidonul/volanul │direcţie care indică un joc excesiv │ │ │ │
│ │ │dintr-o parte în alta │b) Lipsa dispozitivului de reţinere (siguranţei) pe │ │ X │ X │
│ │ │într-un plan perpendicular │furcă/butucul volanului │ │ │ │
│ │ │pe coloana de direcţie şi se│c) Butucul, coroana sau spiţele volanului fisurate sau │ │ X │ X │
│ │ │aplică de jos în sus şi de │fixate necorespunzător │ │ │ │
│ │ │sus în jos o forţă slabă. │ │ │ │ │
│ │ │Se inspectează vizual │ │ │ │ │
│ │ │jocurile. │ │ │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 2.2.2.│Stare, fixare coloană de │Se împinge şi se trage de │a) Joc excesiv axial al centrului ghidonului/volanului │ │ X │ │
│ │direcţie ghidon/volan, │ghidon/volan în linie cu │în raport cu coloana │ │ │ │
│ │cuplaj, jugul şi furca │coloana, se împinge de │b) Joc excesiv radial al centrului ghidonului/volanului │ │ X │ │
│ │ghidonului │ghidon/volan în diferite │în raport cu coloana │ │ │ │
│ │ │direcţii perpendiculare pe │c) Joc anormal în cuplajul elastic sau cardanic (cuplaj │ │ X │ │
│ │ │coloana de direcţie. │deteriorat) │ │ │ │
│ │ │Se verifică vizual jocul şi │d) Fixare defectuoasă a coloanei │ │ X │ X │
│ │ │starea cuplajelor elastice │e) Reparaţie sau modificare necorespunzătoare │ │ │ X │
│ │ │sau a altor articulaţii. │f) Cadru furcă deteriorat/fisurat │ │ X │ X │
│ │ │ │g) Cadru furcă corodat excesiv/montat necorespunzător │ │ X │ X │
│ │ │ │h) Joc excesiv al furcii în cadru │ │ X │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 2.3.│Joc la ghidon/volan │Cu motorul în funcţiune în │Joc excesiv al direcţiei (de exemplu, ghidonul/volanul │ │ X │ X │
│ │ │cazul vehiculelor cu servo- │poate fi rotit pe un arc de cerc mare, fără ca roţile │ │ │ │
│ │ │direcţie şi cu roţile în │directoare să se mişte) │ │ │ │
│ │ │poziţie dreaptă, se roteşte │ │ │ │ │
│ │ │uşor ghidonul/volanul stânga│ │ │ │ │
│ │ │-dreapta, pe cât posibil │ │ │ │ │
│ │ │fără a mişca roţile │ │ │ │ │
│ │ │Se verifică vizual mişcarea │ │ │ │ │
│ │ │liberă. │ │ │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 2.4.│Aliniament roţi │Verificarea aliniamentului │Roţi nealiniate în mod evident │ │ X │ │
│ │ │roţilor │ │ │ │ │
│ │ │Control vizual │ │ │ │ │
├───────┴────────────────────────────┴────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────┴───┴───┴───┤
│ 3. VIZIBILITATE │
├───────┬────────────────────────────┬────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┬───┬───┬───┤
│ 3.1.│Câmp de vizibilitate │Inspecţie vizuală de pe şa/ │a) Obstrucţionarea câmpului de vizibilitate al conducă │ X │ X │ │
│ │ │de la postul de conducere │torului care îi afectează vederea în faţă sau lateral │ │ │ │
│ │ │ │b) Nu se asigură vizibilitatea corespunzătoare spre │ │ X │ │
│ │ │ │înapoi. │ │ │ │
│ │ │ │c) Nu se asigură vizibilitatea corespunzătoare. │ │ X │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 3.2.│Stare parbriz şi celelalte │Inspecţie vizuală de pe şa/ │a) Geam fisurat sau decolorat │ X │ X │ │
│ │geamuri (dacă au fost │de la postul de conducere │b) Geam cu transparenţă neconformă cu cerinţele specifice│ X │ X │ │
│ │prevăzute de producător) │(conform lit. D a anexei │c) Parbriz sau geam în stare necorespunzătoare (sablat, │ X │ X │ │
│ │ │nr. 2 la RNTR 1) │zgâriat/cu opacităţi importante sau din material │ │ │ │
│ │ │ │neconform) │ │ │ │
│ │ │ │d) Parbriz fisurat într-o zonă în care se acceptă/ │ X │ X │ │
│ │ │ │fisurat, spart sau cu transparenţă neconformă cu │ │ │ │
│ │ │ │cerinţele specifice │ │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 3.3.│Oglinzi sau dispozitive │Inspecţie vizuală şi funcţi-│a) Oglindă sau dispozitiv lipsă ori care nu asigură │ │ X │ │
│ │retrovizoare, inclusiv cea │onală de pe şa/de la postul │vizibilitatea corespunzătoare │ │ │ │
│ │suplimentară de la auto- │de conducere │b) Oglindă sau dispozitiv deteriorate sau fixate │ X │ X │ │
│ │vehiculele ŞCOALĂ │ │necorespunzător/dispozitiv nefuncţional │ │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 3.4.│Ştergătoare de parbriz │Inspecţie vizuală şi │a) Ştergător care nu funcţionează corespunzător sau lipsă│ │ X │ │
│ │ │funcţională │b) Lamela ştergătorului deteriorată/lipsă │ X │ X │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 3.5.│Spălătoare de parbriz │Inspecţie vizuală şi │Spălător care nu funcţionează corespunzător/lipsă │ │ │ │
│ │ │funcţională │ │ X │ X │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 3.6.│Sistem de dezaburire (dacă │Inspecţie vizuală şi │Sistem care nu funcţionează corespunzător sau deteriorat │ X │ │ │
│ │a fost prevăzut de │funcţională │ │ │ │ │
│ │producător) │ │ │ │ │ │
├───────┼────────────────────────────┴────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────┴───┴───┴───┤
│ │ 4. LĂMPI, DISPOZITIVE REFLECTORIZANTE ŞI ECHIPAMENTE ELECTRICE │
├───────┴───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 4.1. Faruri │
├───────┬────────────────────────────┬────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┬───┬───┬───┤
│ 4.1.1.│Stare şi funcţionare │Inspecţie vizuală şi │a) Funcţionare defectuoasă/Lipsa farului sau a sursei de │ X │ X │ │
│ │ │funcţională │lumină │ │ │ │
│ │ │ │b) Funcţionare defectuoasă/Lipsa sistemului de proiecţie │ X │ X │ │
│ │ │ │(dispozitiv reflectorizant şi lentile) │ │ │ │
│ │ │ │c) Far fixat necorespunzător │ │ X │ │
│ │ │ │d) Nefuncţionare faruri cu lumină diurnă │ X │ │ │
│ │ │ │e) Far neomologat (fără marcă de omologare) │ │ X │ │
│ │ │ │f) Far cu oglinda deteriorată │ │ X │ │
│ │ │ │g) Dispersor fisurat/spart, de culoare necorespunzătoare │ X │ X │ │
│ │ │ │h) Fixare necorespunzătoare care poate conduce la │ │ X │ │
│ │ │ │ căderea pe carosabil │ │ │ │
│ │ │ │i) Montare necorespunzătoare │ │ X │ │
│ │ │ │j) Sursă de lumină defectă │ │ X │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 4.1.2.│Orientare (+E) │Inspecţie vizuală şi │a) Far reglat necorespunzător (centrul de focalizare al │ │ X │ │
│ │ │funcţională │unui far nu se încadrează în limitele stabilite) │ │ │ │
│ │ │Se determină centrul de │b) Sursa de lumină montată necorespunzător │ │ X │ │
│ │ │focalizare orizontal al │ │ │ │ │
│ │ │fiecărui far cu lumină de │ │ │ │ │
│ │ │întâlnire cu ajutorul │ │ │ │ │
│ │ │aparatului de control al │ │ │ │ │
│ │ │farurilor. │ │ │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 4.1.3.│Comutare lumini │Inspecţie vizuală şi │a) Comutator care nu funcţionează în conformitate cu │ │ X │ │
│ │ │funcţională │cerinţele (un număr de faruri iluminate concomitent) │ │ │ │
│ │ │ │b) Dispozitiv de comandă defect │ │ X │ │
│ │ │ │c) Numărul de faruri aprinse simultan nu este în │ │ X │ │
│ │ │ │ conformitate cu tipul omologat. │ │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 4.1.4.│Respectare cerinţe │Inspecţie vizuală şi │a) Far, culoare emisă, poziţie sau intensitate neconformă│ │ X │ │
│ │ │funcţională │cu cerinţele │ │ │ │
│ │ │ │b) Dispersor sau sursă de lumină obstrucţionate, reducând│ │ X │ │
│ │ │ │intensitatea luminii sau modificând culoarea luminii │ │ │ │
│ │ │ │emise │ │ │ │
│ │ │ │c) Sursă de lumină şi far incompatibile │ │ X │ │
│ │ │ │d) Faruri destinate conducerii pe partea stângă │ │ X │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 4.1.5.│Dispozitive de reglare pe │Inspecţie vizuală şi │a) Dispozitivul nu funcţionează. │ │ X │ │
│ │verticală a farurilor (dacă │funcţională, dacă este │b) Dispozitivul manual nu poate fi acţionat de pe şa/de │ │ X │ │
│ │au fost prevăzute de │posibil │pe scaunul conducătorului auto. │ │ │ │
│ │producător) │ │ │ │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 4.1.6.│Dispozitiv de spălare a │Inspecţie vizuală şi │Ştergătorul şi/sau spălătorul nu funcţionează. │ X │ │ │
│ │farurilor (ştergătorul sau │funcţională │ │ │ │ │
│ │spălătorul de far) (dacă a │ │ │ │ │ │
│ │fost prevăzut de producător)│ │ │ │ │ │
├───────┴────────────────────────────┴────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────┴───┴───┴───┤
│ 4.2. Lămpi de poziţie faţă, spate şi laterale, lămpi de gabarit │
├───────┬────────────────────────────┬────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┬───┬───┬───┤
│ 4.2.1.│Stare şi funcţionare │Inspecţie vizuală şi │a) Sursă de lumină defectă*) │ │ X │ │
│ │ │funcţională │b) Dispersor fisurat/spart, de culoare necorespunzătoare │ X │ X │ │
│ │ │Se verifică şi pentru caseta│c) Fixare necorespunzătoare care poate conduce la căderea│ │ X │ │
│ │ │ŞCOALĂ (dacă e cazul). │pe carosabil │ │ │ │
│ │ │ │d) Lipsă lampă sau dispersor │ │ X │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 4.2.2.│Comutare │Inspecţie vizuală şi │a) Funcţionare necorespunzătoare a dispozitivului de │ │ X │ │
│ │ │funcţională Se verifică şi │ comandă │ │ │ │
│ │ │funcţionarea casetei ŞCOALĂ │b) Dispozitiv defect │ │ X │ │
│ │ │(dacă e cazul). │c) Nefuncţionare casetă ŞCOALĂ │ │ X │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 4.2.3.│Respectare cerinţe │Inspecţie vizuală şi │a) Lampă, culoare emisă, poziţie sau intensitate │ X │ X │ │
│ │ │funcţională │neconformă cu cerinţele │ │ │ │
│ │ │ │b) Acoperiri ale dispersorului sau ale sursei de lumină │ X │ X │ │
│ │ │ │care reduc intensitatea luminii sau schimbă culoarea │ │ │ │
│ │ │ │luminii emise │ │ │ │
│ │ │ │c) Lampă neomologată (fără marcă de omologare) │ │ X │ │
│ │ │ │d) Montare necorespunzătoare │ │ X │ │
│ │ │ │e) Casetă ŞCOALĂ necertificată, montată necorespunzător │ │ X │ │
│ │ │ │sau lipsă │ │ │ │
├───────┴────────────────────────────┴────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────┴───┴───┴───┤
│*) În cazul lămpilor luminate prin diode luminescente (LED) nu se consideră defect dacă funcţionează minimum 50% din │
│ acestea, constituite într-un grup compact. │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 4.3. Lămpi de frânare │
├───────┬────────────────────────────┬────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┬───┬───┬───┤
│ 4.3.1.│Stare şi funcţionare │Inspecţie vizuală şi │a) Sursă de lumină defectă*) │ │ X │ │
│ │ │funcţională │b) Dispersor fisurat/spart, de culoare necorespunzătoare │ X │ X │ │
│ │ │ │c) Fixare necorespunzătoare care poate conduce la căderea│ │ │ │
│ │ │ │pe carosabil │ │ X │ │
│ │ │ │d) Lipsă lampă sau dispersor │ │ X │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 4.3.2.│Comutare │Inspecţie vizuală şi │a) Funcţionare necorespunzătoare a dispozitivului de │ │ X │ │
│ │ │funcţională │comandă │ │ │ │
│ │ │ │b) Dispozitiv de comandă defect │ │ X │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 4.3.3.│Respectare cerinţe │Inspecţie vizuală şi │a) Lampă, culoare emisă, poziţie sau intensitate │ │ X │ │
│ │ │funcţională │neconformă cu cerinţele │ │ │ │
│ │ │ │b) Acoperiri ale dispersorului sau ale sursei de lumină │ │ X │ │
│ │ │ │care reduc intensitatea luminii sau schimbă culoarea │ │ │ │
│ │ │ │luminii emise │ │ │ │
│ │ │ │c) Lampă neomologată (fără marcă de omologare) │ │ X │ │
│ │ │ │d) Montare necorespunzătoare │ │ X │ │
├───────┴────────────────────────────┴────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────┴───┴───┴───┤
│*) În cazul lămpilor luminate prin diode luminescente (LED) nu se consideră defect dacă funcţionează minimum 50% din │
│ acestea, constituite într-un grup compact. │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 4.4. Lămpi indicatoare de direcţie şi de avarie │
├───────┬────────────────────────────┬────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┬───┬───┬───┤
│ 4.4.1.│Stare şi funcţionare │Inspecţie vizuală şi │a) Sursă de lumină defectă*) │ │ X │ │
│ │ │funcţională │b) Dispersor fisurat/spart, de culoare necorespunzătoare │ X │ X │ │
│ │ │ │c) Fixare necorespunzătoare care poate conduce la căderea│ │ X │ │
│ │ │ │pe carosabil │ │ │ │
│ │ │ │d) Lipsă lampă sau dispersor │ │ X │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 4.4.2.│Comutare │Inspecţie vizuală şi │a) Funcţionare necorespunzătoare a dispozitivului de │ │ X │ │
│ │ │funcţională │comandă │ │ │ │
│ │ │ │b) Dispozitiv de comandă defect │ │ X │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 4.4.3.│Respectare cerinţe │Inspecţie vizuală şi │a) Lampă, culoare emisă, poziţie sau intensitate │ │ X │ │
│ │ │funcţională │neconformă cu cerinţele │ │ │ │
│ │ │ │b) Acoperiri ale dispersorului sau ale sursei de lumină │ │ X │ │
│ │ │ │care reduc intensitatea luminii sau schimbă culoarea │ │ │ │
│ │ │ │luminii emise │ │ │ │
│ │ │ │c) Lampă neomologată (fără marcă de omologare) │ │ X │ │
│ │ │ │d) Montare necorespunzătoare │ │ X │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 4.4.4.│Frecvenţă semnal luminos │Inspecţie vizuală şi │Frecvenţa semnalului luminos necorespunzătoare │ X │ │ │
│ │ │funcţională │ │ │ │ │
├───────┴────────────────────────────┴────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────┴───┴───┴───┤
│*) În cazul lămpilor luminate prin diode luminescente (LED) nu se consideră defect dacă funcţionează minimum 50% din │
│ acestea, constituite într-un grup compact. │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 4.5. Faruri şi lămpi de ceaţă │
├───────┬────────────────────────────┬────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┬───┬───┬───┤
│ 4.5.1.│Stare şi funcţionare │Inspecţie vizuală şi │a) Sursă de lumină defectă*) │ │ X │ │
│ │ │funcţională │b) Dispersor fisurat/spart, de culoare necorespunzătoare │ X │ X │ │
│ │ │ │c) Fixare necorespunzătoare care poate conduce la căderea│ │ X │ │
│ │ │ │pe carosabil │ │ │ │
│ │ │ │d) Lipsă lampă sau dispersor │ │ X │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 4.5.2.│Orientare (+E) │Inspecţie funcţională şi, │Deviere a farului de ceaţă de la orientarea orizontală în│ X │ │ │
│ │ │dacă este posibil, cu │momentul în care modelul de lumină are o linie întreruptă│ │ │ │
│ │ │ajutorul unui dispozitiv de │ │ │ │ │
│ │ │focalizare a luminii │ │ │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 4.5.3.│Comutare │Inspecţie vizuală şi │a) Funcţionare necorespunzătoare a dispozitivului de │ │ X │ │
│ │ │funcţională │comandă │ │ │ │
│ │ │ │b) Dispozitiv de comandă defect │ │ X │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 4.5.4.│Respectare cerinţe │Inspecţie vizuală şi │a) Far sau lampă, culoare emisă, poziţie sau intensitate │ │ X │ │
│ │ │funcţională │neconformă cu cerinţele │ │ │ │
│ │ │ │b) Acoperiri ale dispersorului sau ale sursei de lumină │ │ X │ │
│ │ │ │care reduc intensitatea luminii sau schimbă culoarea │ │ │ │
│ │ │ │luminii emise │ │ │ │
│ │ │ │c) Far sau lampă neomologată (fără marcă de omologare) │ │ X │ │
│ │ │ │d) Montare necorespunzătoare │ │ X │ │
├───────┴────────────────────────────┴────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────┴───┴───┴───┤
│ *) În cazul lămpilor luminate prin diode luminescente (LED) nu se consideră defect dacă funcţionează minimum 50% din │
│ acestea, constituite într-un grup compact. │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 4.6. Lămpi de mers înapoi │
├───────┬────────────────────────────┬────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┬───┬───┬───┤
│ 4.6.1.│Stare şi funcţionare │Inspecţie vizuală şi │a) Sursă de lumină defectă*) │ │ X │ │
│ │ │funcţională │b) Dispersor fisurat/spart, de culoare necorespunzătoare │ X │ X │ │
│ │ │ │c) Fixare necorespunzătoare care poate conduce la căderea│ │ X │ │
│ │ │ │pe carosabil │ │ │ │
│ │ │ │d) Lipsă lampă sau dispersor │ │ X │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 4.6.2.│Comutare │Inspecţie vizuală şi │a) Funcţionare necorespunzătoare a dispozitivului de │ │ X │ │
│ │ │funcţională │comandă │ │ │ │
│ │ │ │b) Dispozitiv de comandă defect │ │ X │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 4.6.3.│Respectare cerinţe │Inspecţie vizuală şi │a) Lampă, culoare emisă, poziţie sau intensitate │ │ X │ │
│ │ │funcţională │neconforme cu cerinţele │ │ │ │
│ │ │ │b) Acoperiri ale dispersorului sau ale sursei de lumină │ │ X │ │
│ │ │ │care reduc intensitatea luminii sau schimbă culoarea │ │ │ │
│ │ │ │luminii emise │ │ │ │
│ │ │ │c) Lampă neomologată (fără marcă de omologare) │ │ X │ │
│ │ │ │d) Montare necorespunzătoare │ │ X │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
├───────┴────────────────────────────┴────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────┴───┴───┴───┤
│ *) În cazul lămpilor luminate prin diode luminescente (LED) nu se consideră defect dacă funcţionează minimum 50% din │
│ acestea, constituite într-un grup compact; dacă este asigurată funcţionarea cel puţin a unei surse de lumină │
│ (alta decât LED), defectul este considerat minor. │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 4.7. Dispozitiv de iluminare a plăcii spate cu numărul de înmatriculare │
├───────┬────────────────────────────┬────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┬───┬───┬───┤
│ 4.7.1.│Stare şi funcţionare │Inspecţie vizuală şi │a) Lampă care proiectează lumina direct în spate │ X │ X │ │
│ │ │funcţională │b) Sursă de lumină defectă │ X │ X │ │
│ │ │ │c) Lampă fixată nesigur │ X │ X │ │
│ │ │ │d) Lipsă lampă sau dispersor │ │ X │ │
│ │ │ │e) Montare necorespunzătoare │ X │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 4.7.2.│Respectare cerinţe │Inspecţie vizuală şi │a) Nefuncţionare a comutatorului în conformitate cu │ X │ │ │
│ │ │funcţională │cerinţele │ │ │ │
│ │ │ │b) Culoarea luminii emise necorespunzătoare │ │ X │ │
│ │ │ │c) Acoperiri ale dispersorului sau ale sursei de lumină │ │ X │ │
│ │ │ │care reduc intensitatea luminii sau schimbă culoarea │ │ │ │
│ │ │ │luminii emise │ │ │ │
│ │ │ │d) Lampă neomologată (fără marcă de omologare) │ │ X │ │
├───────┴────────────────────────────┴────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────┴───┴───┴───┤
│ 4.8. Catadioptri │
├───────┬────────────────────────────┬────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┬───┬───┬───┤
│ 4.8.1.│Stare şi fixare │Inspecţie vizuală │a) Catadioptri deterioraţi/lipsă │ X │ X │ │
│ │ │ │b) Catadioptri fixaţi necorespunzător/ nesigur │ X │ X │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 4.8.2.│Respectare cerinţe │Inspecţie vizuală │a) Catadioptru, culoare reflectată sau poziţie neconformă│ X │ X │ │
│ │ │ │cu cerinţele │ │ │ │
│ │ │ │b) Catadioptru neomologat │ │ X │ │
├───────┴────────────────────────────┴────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────┴───┴───┴───┤
│ 4.9. Martori luminoşi │
├───────┬────────────────────────────┬────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┬───┬───┬───┤
│ 4.9.1.│Stare şi funcţionare │Inspecţie vizuală şi │Nu funcţionează corespunzător (nu afectează/afectează │ X │ X │ │
│ │ │funcţională │direct siguranţa rutieră). │ │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 4.9.2.│Respectare cerinţe │Inspecţie vizuală şi │ │ │ │ │
│ │ │funcţională │Neconformi cu cerinţele │ X │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 4.10.│Conexiuni electrice între │Inspecţie vizuală şi │a) Conexiuni electrice fixate/poziţionate necorespunzător│ X │ X │ │
│ │autovehicul şi (semi)remorcă│funcţională │b) Izolaţie deteriorată │ │ X │ │
│ │ │Dacă există posibilitatea, │c) Conexiunile electrice nu funcţionează corespunzător. │ │ X │ X │
│ │ │se verifică continuitatea │d) Conexiunile electrice dintre autovehicul şi (semi) │ │ X │ │
│ │ │electrică dintre vehicule. │remorcă nu sunt concepute astfel încât să împiedice orice│ │ │ │
│ │ │ │deconectare accidentală. │ │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 4.11.│Cablaj electric │Inspecţie vizuală, inclusiv │a) Cabluri fixate/poziţionate/securizate necorespunzător │ X │ X │ X │
│ │ │în compartimentul motor, │b) Instalaţie electrică deteriorată │ X │ X │ X │
│ │ │dacă este accesibil │c) Izolaţie cablaj deteriorată │ X │ X │ X │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 4.12.│Dispozitive reflectorizante │Inspecţie vizuală şi │a) Lampă/Catadioptru nemontat în conformitate cu │ X │ X │ │
│ │şi lămpi facultative (dacă │funcţională │cerinţele │ │ │ │
│ │au fost prevăzute de │ │b) Nefuncţionarea lămpii în conformitate cu cerinţele │ X │ X │ │
│ │producător) │ │c) Lampă/Catadioptru fixat nesigur │ X │ X │ │
│ │ │ │d) Lipsă lampă sau dispersor │ X │ │ │
│ │ │ │e) Lampă/Catadioptru neomologate(fără marcă de omologare)│ │ X │ │
│ │ │ │f) Dispersor fisurat, spart, de culoare necorespunzătoare│ X │ │ │
│ │ │ │g) Sursă de lumină defectă*) │ X │ │ │
│ │ │ │h) Culoarea luminii emise nu respectă cerinţele specifice│ │ X │ │
│ │ │ │i) Acoperiri ale dispersorului sau ale sursei de lumină │ X │ │ │
│ │ │ │care reduc intensitatea luminii sau schimbă culoarea │ │ │ │
│ │ │ │luminii emise │ │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 4.13.│Baterii(e) de acumulatori │Inspecţie vizuală │a) Fixată necorespunzător │ X │ X │ │
│ │ │ │b) Scurgeri de electrolit (în funcţie de debit) │ X │ X │ │
│ │ │ │c) Comutator defect (dacă este necesar) │ │ X │ │
│ │ │ │d) Siguranţe improvizate sau defecte │ │ X │ │
│ │ │ │e) Ventilate necorespunzător (dacă e cazul) │ │ X │ │
├───────┴────────────────────────────┴────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────┴───┴───┴───┤
│ *) În cazul lămpilor luminate prin diode luminescente (LED) nu se consideră defect dacă funcţionează minimum 50% din │
│ acestea, constituite într-un grup compact. │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 5. PUNŢI, ROŢI, ANVELOPE ŞI SUSPENSIE │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 5.1. Punţi (axe) │
├───────┬────────────────────────────┬────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┬───┬───┬───┤
│ 5.1.1.│Stare, fixare punţi (+E) │Inspecţie vizuală │a) Punte corodată excesiv/deformată sau fisurată │ │ X │ X │
│ │ │Dacă este posibil, se │(în cazul punţilor rigide) │ │ │ │
│ │ │utilizează un cric. │b) Jocuri în articulaţiile de fixare/fixare nesigură pe │ │ │ │
│ │ │ │vehicul │ │ X │ X │
│ │ │ │c) Reparaţie/Modificare necorespunzătoare │ │ X │ X │
│ │ │ │d) Basculă corodată excesiv/deformată sau fisurată │ │ X │ X │
│ │ │ │(în cazul punţilor independente) │ │ │ │
│ │ │ │e) Tirant deformat, nefixat corespunzător pe şasiu sau │ │ X │ │
│ │ │ │caroserie │ │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 5.1.2.│Stare, fixare fuzete (+E) │Inspecţie vizuală │a) Fuzetă fisurată sau deformată │ │ │ X │
│ │ │Dacă este posibil, se │b) Joc excesiv al pivotului fuzetei şi/sau al bucşelor │ │ X │ X │
│ │ │utilizează un cric. │basculelor │ │ │ │
│ │ │Se aplică o forţă laterală │c) Mişcare excesivă între fuzetă şi axa rigidă │ │ X │ X │
│ │ │sau verticală pe fiecare │d) Pivotul fuzetei slăbit sau cu joc în punte │ │ X │ X │
│ │ │roată. │e) Piuliţe, prezoane sau şuruburi de fixare lipsă │ │ X │ X │
│ │ │ │(în funcţie de număr) │ │ │ │
│ │ │ │f) Burduf de protecţie la praf deteriorat/lipsă │ X │ X │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 5.1.3.│Rulmenţi roţi (+E) │Inspecţie vizuală │a) Joc excesiv la rulment │ │ X │ X │
│ │ │Dacă este posibil, se │b) Rulment prea strâns, blocarea roţii la rotire │ │ X │ X │
│ │ │utilizează un cric. │c) Zgomot la rotirea liberă a roţii │ │ X │ │
│ │ │Se roteşte şi se oscilează │ │ │ │ │
│ │ │roata sau se aplică o forţă │ │ │ │ │
│ │ │laterală pe fiecare roată. │ │ │ │ │
├───────┴────────────────────────────┴────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────┴───┴───┴───┤
│ 5.2. Roţi (jante) şi anvelope │
├───────┬────────────────────────────┬────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┬───┬───┬───┤
│ 5.2.1│ Stare, fixare butuci roţi │Inspecţie vizuală pe ambele │a) Prezon sau piuliţă lipsă sau slăbit(ă) (în funcţie de │ │ X │ X │
│ │ │părţi ale fiecărei roţi │număr) │ │ │ │
│ │ │ │b) Butucul roţii uzat excesiv, deteriorat sau fisurat │ │ │ X │
│ │ │ │c) Joc excesiv la prinderea pe basculă sau furcă │ │ X │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 5.2.2.│Stare, fixare roţi │Inspecţie vizuală pe ambele │a) Jantă fisurată, sudată necorespunzător │ │ │ X │
│ │ │părţi ale fiecărei roţi cu │b) Inele elastice de reţinere a anvelopei fixate incorect│ │ │ X │
│ │ │deplasarea vehiculului │c) Jantă deformată excesiv sau montată incorect │ │ X │ X │
│ │ │înainte şi înapoi │d) Dimensiunile jantei nu sunt în conformitate cu │ │ │ │
│ │ │ │documentele │ │ X │ │
│ │ │ │e) Găurile de fixare a jantei ovalizate │ │ X │ │
│ │ │ │f) Spiţe rupte, deformate sau lipsă (în funcţie de număr)│ │ X │ X │
│ │ │ │g) Jante de dimensiuni diferite montate pe aceeaşi punte │ │ X │ │
│ │ │ │h) Valvă anvelopă deteriorată sau în poziţie │ │ │ │
│ │ │ │necorespunzătoare │ X │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 5.2.3.│Stare, fixare anvelope │Inspecţie vizuală a întregii│a) Dimensiunea anvelopei, indicele de sarcină sau │ │ X │ X │
│ │ │anvelope prin deplasarea │indicele de viteză, marca de omologare nu sunt conforme │ │ │ │
│ │ │vehiculului înainte şi │cu documentele │ │ │ │
│ │ │înapoi În cazul utilizării │b) Anvelope de dimensiuni diferite pe aceeaşi axă sau la │ │ X │ │
│ │ │unui cric, inspecţie vizuală│roţi jumelate │ │ │ │
│ │ │prin rotirea roţii │c) Anvelope de construcţie diferită (radial sau diagonal)│ │ X │ │
│ │ │Conform lit. F din anexa │pe aceeaşi axă │ │ │ │
│ │ │nr. 2 la RNTR 1 │d) Tăieturi profunde sau deteriorări importante pe banda │ │ │ X │
│ │ │ │de rulare sau pe flancurile anvelopelor │ │ │ │
│ │ │ │e) Adâncimea profilului principal (zona centrală de 3/4 │ │ X │ │
│ │ │ │din lăţimea benzii de rulare) mai mică de 1,6 mm (pentru │ │ │ │
│ │ │ │tractoare şi maşini pentru lucrări: 2 mm la anvelopele │ │ │ │
│ │ │ │cu diametrul jantei până la 20" inclusiv sau 4 mm la │ │ │ │
│ │ │ │anvelopele cu diametrul jantei peste 20") │ │ │ │
│ │ │ │f) Frecarea anvelopei de părţi ale şasiului, cadrului, │ │ X │ │
│ │ │ │caroseriei sau ale suspensiei │ │ │ │
│ │ │ │g) Anvelope reşapate neomologate │ │ │ X │
│ │ │ │h) Funcţionare defectuoasă/nefuncţionarea evidentă a │ X │ X │ │
│ │ │ │sistemului de monitorizare a presiunii (dacă a fost │ │ │ │
│ │ │ │prevăzut de producător) │ │ │ │
│ │ │ │i) Uzură neuniformă pronunţată a anvelopei pe banda de │ │ X │ │
│ │ │ │rulare │ │ │ │
│ │ │ │j) Anvelope neconforme cu cerinţele │ │ │ X │
├───────┴────────────────────────────┴────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────┴───┴───┴───┤
│ 5.3. Suspensie │
├───────┬────────────────────────────┬────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┬───┬───┬───┤
│ 5.3.1.│Arcuri │Inspecţie vizuală │a) Fixare sau montare necorespunzătoare a arcurilor pe │ │ X │ X │
│ │ │ │şasiu sau punte │ │ │ │
│ │ │ │b) O componentă a arcului deteriorată/fisurată │ │ X │ X │
│ │ │ │c) Lipsă arc la una din punţi (roţi) │ │ │ X │
│ │ │ │d) Reparaţie sau modificare necorespunzătoare │ │ X │ X │
│ │ │ │e) Arc rupt │ │ X │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│5.3.1.1│Simetrie suspensie │Inspecţie vizuală │Diferenţă vizibilă privind înălţimea vehiculului pe cele │ X │ │ │
│ │ │Control comparativ al │două părţi ale aceleiaşi punţi │ │ │ │
│ │ │suspensiei roţilor de pe │ │ │ │ │
│ │ │aceeaşi punte │ │ │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 5.3.2.│Amortizoare │Inspecţie vizuală │a) Amortizoare montate necorespunzător pe şasiu sau punte│ X │ X │ │
│ │ │ │b) Amortizor deteriorat prezentând semne grave de │ │ X │ │
│ │ │ │neetanşeitate sau funcţionare necorespunzătoare │ │ │ │
│ │ │ │c) Jocuri excesive în articulaţiile de fixare pe cadru │ │ X │ │
│ │ │ │sau şasiu │ │ │ │
│ │ │ │d) Lipsă amortizor │ │ X │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 5.3.3.│Bară de torsiune, bielete │Inspecţie vizuală │a) Montare necorespunzătoare a unei componente pe şasiu, │ │ X │ X │
│ │antiruliu, bare şi leviere │ │cadru sau punte │ │ │ │
│ │ale suspensiei │ │b) O componentă corodată excesiv/deteriorată sau fisurată│ │ X │ X │
│ │ │ │c) Reparaţie sau modificare necorespunzătoare │ │ X │ X │
│ │ │ │d) Rulment gripat sau joc anormal la rulment │ │ X │ │
│ │ │ │e) Lipsă bară stabilizatoare (dacă a fost prevăzută de │ │ │ X │
│ │ │ │producător) │ │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 5.3.4.│Articulaţii suspensie │Inspecţie vizuală │a) Joc excesiv în bolţul articulaţiei şi/sau bucşe sau la│ │ X │ X │
│ │ │ │articulaţiile suspensiei │ │ │ │
│ │ │ │b) Burduf de protecţie la praf deteriorat/lipsă │ X │ X │ │
│ │ │ │c) Lipsă bolţuri fixare arc şi/sau bucşe │ │ │ X │
│ │ │ │d) Lipsă plăcuţe reazem şi/sau bride │ │ │ X │
│ │ │ │e) Bolţul articulaţiei, bucşe, articulaţiile suspensiei │ │ │ X │
│ │ │ │rupte │ │ │ │
├───────┴────────────────────────────┴────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────┴───┴───┴───┤
│ 6. CADRU, ŞASIU, CABINĂ ŞI ELEMENTE AT ŞATE ŞASIULUI (INCLUSIV ATAŞ) │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 6.1. Şasiu sau cadru şi elemente taşate │
├───────┬────────────────────────────┬────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┬───┬───┬───┤
│ 6.1.1.│Stare generală cadru, şasiu,│Inspecţie vizuală │a) Lonjeroane sau traverse fisurate sau deformate │ │ X │ X │
│ │şasiu suplimentar, │Coroziunile se vor evalua │b) Plăci de strângere sau legături nesigure │ │ X │ X │
│ │lonjeroane faţă şi spate la │conform procedurii prevăzute│c) Coroziune excesivă care afectează rigiditatea şasiului│ │ X │ X │
│ │caroseria autoportantă (+E) │la lit. G din anexa nr. 2 la│d) Coroziuni avansate (zone corodate, coroziuni │ │ X │ X │
│ │ │RNTR 1. │străpunse)/fisuri, rupturi, deformări importante ale │ │ │ │
│ │ │ │elementelor de rezistenţă pe orice parte, inclusiv pe │ │ │ │
│ │ │ │traverse │ │ │ │
│ │ │ │e) Elemente de rezistenţă sudate necorespunzător │ │ │ X │
│ │ │ │f) Şasiul suplimentar corodat excesiv/fisurat sau cu │ │ X │ X │
│ │ │ │deformări importante │ │ │ │
│ │ │ │g) Şasiul suplimentar fixat necorespunzător │ │ X │ │
│ │ │ │h) Cadru modificat │ │ │ X │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 6.1.2.│Tubulatură de evacuare, │Inspecţie vizuală şi │a) Sistem de evacuare fixat necorespunzător sau neetanş │ │ X │ │
│ │amortizoare de zgomot │auditivă cu motorul în │b) Gazele de evacuare pătrund în habitaclu sau în cabina │ │ X │ X │
│ │ │funcţionare │conducătorului. │ │ │ │
│ │ │ │c) Lipsă element din tubulatura de evacuare │ │ X │ │
│ │ │ │d) Tubulatura de evacuare nu este poziţionată │ │ X │ │
│ │ │ │corespunzător. │ │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 6.1.3.│Rezervor de combustibil şi │Inspecţie vizuală │a) Rezervor sau conducte fixate necorespunzător │ │ X │ X │
│ │conducte de alimentare │ │b) Rezervorul neetanş (prezintă scurgeri), capacul │ │ X │ X │
│ │(inclusiv rezervorul de │ │rezervorului lipseşte sau nu este corespunzător. │ │ │ │
│ │combustibil pentru │ │c) Conducte de alimentare cu combustibil deteriorate, │ │ X │ │
│ │dispozitivul de încălzire şi│ │poziţionate sau uzate din cauza frecării de alte │ │ │ │
│ │conducte) │ │componente │ │ │ │
│ │ │ │d) Dispozitivul de oprire a combustibilului (dacă a fost │ │ X │ │
│ │ │ │prevăzut de producător) nu funcţionează corespunzător. │ │ │ │
│ │ │ │e) Risc de incendiu din cauza scurgerilor de combustibil,│ │ X │ X │
│ │ │ │protecţiei necorespunzătoare a rezervorului sau │ │ │ │
│ │ │ │tubulaturii de evacuare, condiţiilor din compartimentul │ │ │ │
│ │ │ │motor │ │ │ │
│ │ │ │f) Sistem GPL/GNC sau cu hidrogen neomologat/necertificat│ │ X │ X │
│ │ │ │g) Lipsă rezervor la autovehiculele cu alimentare duală │ │ X │ │
│ │ │ │sau la cele cu rezervor auxiliar │ │ │ │
│ │ │ │h) Rezervor suplimentar care nu este menţionat în CIV. │ │ X │ │
│ │ │ │i) Alimentare dintr-un rezervor improvizat, altul decât │ │ │ X │
│ │ │ │cel montat de producător │ │ │ │
│ │ │ │j) Rezervor GPL/GNC corodat excesiv sau cu vechime mai │ │ X │ │
│ │ │ │mare de 10 ani faţă de data poansonată │ │ │ │
│ │ │ │k) Carcasă multisupapă neetanşă/fisurată sau fără capac │ X │ X │ │
│ │ │ │l) Tubulatură pentru evacuarea scăpărilor de GPL neetanşă│ │ X │ │
│ │ │ │sau nefixată │ │ │ │
│ │ │ │m) Scurgeri de benzină, GPL/GNC │ │ │ X │
│ │ │ │n) Scurgeri de motorină │ │ X │ │
│ │ │ │o) Furtun de alimentare cu benzină, motorină sau GPL/GNC │ │ X │ X │
│ │ │ │uzat/crăpat, tăiat │ │ │ │
│ │ │ │p) Lipsă coliere asigurare furtunuri │ │ X │ │
│ │ │ │q)Ţevi pentru GPL/GNC din cupru fără înveliş de protecţie│ │ X │ X │
│ │ │ │anticorozivă/racorduri sudate sau alămite pe ţevi │ │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 6.1.4.│Bare de protecţie şi │Inspecţie vizuală │a) Elemente fixate necorespunzător/deteriorate care pot │ │ X │ X │
│ │dispozitive de protecţie │ │provoca accidentări │ │ │ │
│ │antiîmpănare spate (dacă au │ │b) Elemente care nu corespund în mod evident cerinţelor │ │ X │ │
│ │fost prevăzute de │ │ │ │ │ │
│ │producător) │ │ │ │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 6.1.5.│Suport pentru roata de │Inspecţie vizuală │a) Suportul nu este într-o stare corespunzătoare. │ X │ │ │
│ │rezervă (dacă a fost │ │b) Suport fisurat sau fixat necorespunzător, │ │ X │ │
│ │prevăzut de producător) │ │c) Roată de rezervă fixată necorespunzător, cu pericol │ │ X │ X │
│ │ │ │de desprindere (interiorul/ exteriorul vehiculului) │ │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 6.1.6.│Dispozitiv de cuplare şi │Inspecţie vizuală urmărind │a) Element component deformat/defect sau fisurat │ │ X │ X │
│ │dispozitiv de remorcare (+E)│cu atenţie uzura şi │b) Uzură excesivă a cuplelor │ │ X │ X │
│ │ │funcţionarea corespunzătoare│c) Cuplaj defect │ │ X │ X │
│ │ │a tuturor dispozitivelor de │d) Orice dispozitiv de siguranţă lipsă, deteriorat sau │ │ X │ │
│ │ │siguranţă montate şi/sau │care nu funcţionează corespunzător │ │ │ │
│ │ │prin utilizarea calibrelor │e) Nefuncţionarea indicatoarelor │ │ X │ │
│ │ │de măsurare sau a şublerului│f) Obstrucţionarea plăcii cu numărul de înmatriculare sau│ X │ X │ │
│ │ │Verificare şi evaluare │a oricărei lămpi (atunci când dispozitivele nu sunt │ │ │ │
│ │ │conform procedurii prevăzute│utilizate) │ │ │ │
│ │ │la lit. H din anexa nr. 2 la│g) Reparaţie sau modificare necorespunzătoare │ │ X │ X │
│ │ │RNTR 1 │h) Dispozitiv de cuplare remorcă neomologat │ │ │ X │
│ │ │ │i) Proţap cu coroziuni avansate/montat sau fixat │ │ X │ X │
│ │ │ │necorespunzător, fisurat, cu deformări importante, │ │ │ │
│ │ │ │reparat necorespunzător │ │ │ │
│ │ │ │j) Coroziuni excesive ale elementelor de rezistenţă pe │ │ X │ │
│ │ │ │care sunt fixate dispozitivele de remorcare │ │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 6.1.7.│Transmisie (+E) │Inspecţie vizuală │a) Şurub de siguranţă fixat necorespunzător/lipsă │ │ X │ X │
│ │ │Se verifică atent zona │b) Palierele arborilor de transmisie uzate excesiv │ │ X │ X │
│ │ │ambreiajului, cutiei de │c) Cardan uzat excesiv │ │ X │ X │
│ │ │viteze, diferenţialului şi │d) Cuplaje flexibile deteriorate │ │ X │ X │
│ │ │a reductorului. Se verifică │e) Arbore deteriorat sau îndoit │ │ X │ │
│ │ │inclusiv dubla comandă │f) Suportul palierului fisurat sau fixat necorespunzător │ │ X │ X │
│ │ │pentru ambreiaj în cazul │g) Protecţie deteriorată/lipsă la arborii planetari │ X │ X │ │
│ │ │autovehiculelor ŞCOALĂ. │h) Modificare neautorizată a transmisiei │ │ X │ │
│ │ │ │i) Scurgeri lichid, ulei de transmisie sau pierderi de │ X │ X │ │
│ │ │ │aer la sistemele comandate pneumatic (în funcţie de debit│ │ │ │
│ │ │ │redus/important) │ │ │ │
│ │ │ │j) Pedală ambreiaj cu acţionare greoaie/fixată │ X │ X │ │
│ │ │ │necorespunzător, lipsă siguranţă de asigurare pedală pe │ │ │ │
│ │ │ │ax (inclusiv dubla comandă) │ │ │ │
│ │ │ │k) Protecţie pedală ambreiaj uzată sau lipsă (inclusiv │ X │ │ │
│ │ │ │dubla comandă) │ │ │ │
│ │ │ │l) Levier selectare viteze fixat necorespunzător/ │ X │ X │ │
│ │ │ │modificat │ │ │ │
│ │ │ │m) Comandă ambreiaj poziţionată sau fixată │ X │ │ │
│ │ │ │necorespunzător (inclusiv dubla comandă) │ │ │ │
│ │ │ │n) Timonerie schimbător de viteze fixată necorespunzător/│ X │ X │ │
│ │ │ │modificată constructiv │ │ │ │
│ │ │ │o) Modificarea neautorizată a transmisiei din manuală în │ │ X │ │
│ │ │ │automată (sau invers) │ │ │ │
│ │ │ │p) Fixare necorespunzătoare a cutiei de viteze pe │ │ X │ │
│ │ │ │traversă sau tampoane de fixare a traversei nesigure pe │ │ │ │
│ │ │ │şasiu (de exemplu, lipsă şuruburi de fixare) │ │ │ │
│ │ │ │q) Lipsă transmisie longitudinală sau a arborilor │ │ X │ │
│ │ │ │planetari la una dintre punţile autovehiculului în cazul │ │ │ │
│ │ │ │autovehiculelor cu tracţiune integrală │ │ │ │
│ │ │ │r) Fixare necorespunzătoare a transmisiei longitudinale, │ │ X │ │
│ │ │ │a arborilor planetari cu transmisie homocinetică │ │ │ │
│ │ │ │(şuruburi, ştifturi elastice etc.) sau a dispozitivelor │ │ │ │
│ │ │ │de asigurare a transmisiei în cazul autovehiculelor cu │ │ │ │
│ │ │ │ampatament mare (dacă dispozitivul de asigurare a fost │ │ │ │
│ │ │ │prevăzut de producător) │ │ │ │
│ │ │ │s) Zgomot la rulmenţii transmisiei, inclusiv cruci │ X │ X │ │
│ │ │ │cardanice/joc excesiv │ │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 6.1.8.│Fixare motor pe cadru, şasiu│Inspecţie vizuală cu motorul│a) Suport motor fisurat, desprins de pe cadru ori şasiu │ │ X │ X │
│ │sau caroserie │în funcţiune │sau fixat nesigur │ │ │ │
│ │ │ │b) Modificarea poziţiei motorului faţă de modelul │ │ X │ │
│ │ │ │omologat (de exemplu, din montaj transversal în │ │ │ │
│ │ │ │longitudinal) │ │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│6.1.8.1│Stare, fixare anexe pe motor│Inspecţie vizuală │Ventilator lipsă sau deteriorat, paletă(e) ventilator │ │ X │ │
│ │ │ │fisurată(e) sau lipsă curele pentru antrenarea anexelor │ │ │ │
│ │ │ │motorului │ │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│6.1.8.2│Stare, fixare componente │Inspecţie vizuală │a) Reductor-vaporizator GPL/GNC de altă marcă şi tip │ │ X │ │
│ │pentru alimentarea duală a │ │decât cel înregistrat în CIV sau care nu are marcaj │ │ │ │
│ │motorului │ │conform Reg. 67/110 CEE-ONU │ │ │ │
│ │ │ │b) Reductor-vaporizator poziţionat sau fixat │ │ X │ │
│ │ │ │necorespunzător │ │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 6.1.9.│Performanţe motor │Inspecţie vizuală │a) Modificare neautorizată a unităţii de comandă │ │ X │ │
│ │ │ │b) Modificare neautorizată a componentelor motorului │ │ X │ │
├───────┴────────────────────────────┴────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────┴───┴───┴───┤
│ 6.2. Cabină şi caroserie │
├───────┬────────────────────────────┬────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┬───┬───┬───┤
│ 6.2.1.│Stare, fixare caroserie │Inspecţie vizuală şi │a) Panou, element lipsă sau deteriorat care ar putea │ │ X │ X │
│ │(inclusiv ataş), cabină │funcţională pentru anumite │produce răniri │ │ │ │
│ │ │verificări │b) Montant deformat, corodat excesiv sau fisurat care │ │ X │ X │
│ │ │Se vor face verificări şi │poate genera deschiderea accidentală a capotelor, uşilor │ │ │ │
│ │ │evaluări conform lit. G din │sau obloanelor │ │ │ │
│ │ │anexa nr. 2 la RNTR 1. │c) Neetanşeităţi care permit pătrunderea gazelor de │ │ X │ X │
│ │ │ │evacuare în habitaclu │ │ │ │
│ │ │ │d) Caroserie modificată sau reparată necorespunzător │ │ X │ X │
│ │ │ │e) Caroserie, cabină incompletă sau deteriorată │ │ X │ │
│ │ │ │f) Caroserie corodată excesiv în zona compartimentului │ │ X │ │
│ │ │ │motor, în portbagaj, la pasajele roţilor, în zona de │ │ │ │
│ │ │ │fixare a suspensiei şi în zona punţilor │ │ │ │
│ │ │ │g) Dispozitiv de cuplare ataş necorespunzător │ │ │ X │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 6.2.2.│Montare caroserie, cabină, │Inspecţie vizuală │a) Caroseria, cabina, suprastructura nu este fixată │ │ │ X │
│ │suprastructură │Se vor face verificări şi │corespunzător. │ │ │ │
│ │ │evaluări conform lit. G din │b) Caroseria, cabina, suprastructura nu este fixată pe │ │ X │ │
│ │ │anexa nr. 2 la RNTR 1. │şasiu în aliniament. │ │ │ │
│ │ │ │c) Element de fixare (pe şasiu sau pe şasiul suplimentar)│ │ X │ X │
│ │ │ │fisurat, lipsă sau slăbit │ │ │ │
│ │ │ │d) Coroziuni excesive în punctele de fixare ale │ │ X │ X │
│ │ │ │caroseriei │ │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 6.2.3.│Uşi şi dispozitive de │Inspecţie vizuală şi │a) Uşă care nu se deschide sau nu se închide │ │ X │ │
│ │închidere uşi │funcţională │corespunzător │ │ │ │
│ │ │Se vor face verificări şi │b) Uşă care se poate deschide accidental sau care nu se │ │ X │ │
│ │ │evaluări conform lit. G din │închide sigur │ │ │ │
│ │ │anexa nr. 2 la RNTR 1. │c) Uşă, balama, dispozitiv de asigurare slăbite, │ X │ X │ │
│ │ │ │deteriorate/lipsă │ │ │ │
│ │ │ │d) Coroziuni excesive uşi │ │ X │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 6.2.4.│Structură de rezistenţă şi │Inspecţie vizuală │a) Podea fisurată sau corodată excesiv, fixată │ │ X │ X │
│ │podea │Se vor inspecta cu atenţie │necorespunzător │ │ │ │
│ │ │mărită zonele de îmbinare a │b) Praguri, contrapraguri, contraaripi corodate excesiv │ │ X │ │
│ │ │caroseriei. │c) Întărituri podea fisurate, deformate sau corodate │ │ X │ │
│ │ │Se vor face verificări şi │excesiv │ │ │ │
│ │ │evaluări conform lit. G din │ │ │ │ │
│ │ │anexa nr. 2 la RNTR 1. │ │ │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 6.2.5.│Şa/scaun conducător auto │Inspecţie vizuală şi │a) Şa/scaun fixat necorespunzător sau cu o structură │ │ X │ X │
│ │ │funcţională │defectă │ │ │ │
│ │ │ │b) Mecanismul de reglare a scaunului nu funcţionează │ │ X │ X │
│ │ │ │corect. │ │ │ │
│ │ │ │c) Scaun lipsă sau neomologat │ │ X │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 6.2.6.│Alte scaune (inclusiv scaun │Inspecţie vizuală │a) Scaune fixate nesigur/defecte │ X │ X │ │
│ │ataş) │ │b) Scaune care nu au fost montate în conformitate cu │ X │ X │ │
│ │ │ │cerinţele │ │ │ │
│ │ │ │c) Scaune lipsă sau configuraţia scaunelor nu corespunde │ │ X │ │
│ │ │ │cu CIV │ │ │ │
│ │ │ │d) Scaune neomologate │ │ X │ │
│ │ │ │e) Mâner susţinere al pasagerului deteriorat sau lipsă │ X │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 6.2.7.│Comenzi necesare │Inspecţie vizuală şi │Una dintre comenzile necesare pentru a opera vehiculul în│ │ X │ X │
│ │conducătorului auto │funcţională │siguranţă nu funcţionează corespunzător │ │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 6.2.8.│Alte echipamente şi │Inspecţie vizuală │a) Accesoriu sau echipament fixat necorespunzător sau │ │ X │ │
│ │accesorii interioare şi │ │defect │ │ │ │
│ │exterioare (dacă au fost │ │b) Accesoriu sau echipament neomologat sau care nu │ │ X │ │
│ │prevăzute de producător) │ │corespunde reglementărilor │ │ │ │
│ │ │ │c) Neetanşeităţi la echipamentul hidraulic auxiliar │ X │ X │ │
│ │ │ │(în funcţie de debit: redus/important) │ │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 6.2.9.│Apărători de noroi, aripi, │Inspecţie vizuală │a) Elemente slăbite, corodate excesiv/rupte sau lipsă │ X │ X │ │
│ │dispozitive antiîmproşcare │ │b) Spaţiu insuficient pentru roţi │ │ X │ │
│ │(dacă au fost prevăzute de │ │c) Neconforme cu cerinţele │ X │ X │ │
│ │producător) │ │ │ │ │ │
├───────┴────────────────────────────┴────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────┴───┴───┴───┤
│ 7. ALTE ECHIPAMENTE │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 7.1. Centuri de siguranţă/catarame şi sisteme de reţinere │
├───────┬────────────────────────────┬────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┬───┬───┬───┤
│ 7.1.1.│Siguranţa montării │Inspecţie vizuală │a) Punct de ancorare deteriorat excesiv │ │ X │ X │
│ │centurilor de siguranţă şi │Verificare puncte de │b) Punct de ancorare fixat necorespunzător │ │ X │ X │
│ │a cataramelor aferente │ancorare │ │ │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 7.1.2.│Stare, fixare centuri de │Inspecţie vizuală şi │a) Centuri de siguranţă obligatorii lipsă sau nu au fost │ │ X │ │
│ │siguranţă, catarame │funcţională │montate │ │ │ │
│ │ │ │b) Centură de siguranţă deteriorată │ │ X │ │
│ │ │ │c) Centură de siguranţă neomologată │ │ X │ │
│ │ │ │d) Dispozitivul de închidere este avariat, lipseşte sau │ │ X │ │
│ │ │ │nu funcţionează corect. │ │ │ │
│ │ │ │e) Mecanismul de recuperare a centurii avariat sau │ │ X │ │
│ │ │ │nu funcţionează corect (la cele retractabile) │ │ │ │
│ │ │ │f) Funcţionare necorespunzătoare martor centură la cele │ X │ │ │
│ │ │ │care sunt dotate │ │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│7.1.3. │Dispozitiv limitator al │Inspecţie vizuală │Lipsa evidentă sau nepotrivirea limitatorului de sarcină │ │ X │ │
│ │sarcinii centurii de │ │pentru vehiculul în cauză │ │ │ │
│ │siguranţă (dacă a fost │ │ │ │ │ │
│ │prevăzut de producător) │ │ │ │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 7.1.4.│Centură de siguranţă cu │Inspecţie vizuală │Lipsa evidentă sau nepotrivirea dispozitivelor de │ │ X │ │
│ │dispozitiv de pretensionare │ │pretensionare pentru vehiculul în cauză │ │ │ │
│ │(dacă a fost prevăzut de │ │ │ │ │ │
│ │producător) │ │ │ │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 7.1.5.│Airbaguri │Inspecţie vizuală │a) Lipsa evidentă sau nepotrivirea airbagurilor pentru │ │ X │ │
│ │ │ │vehiculul în cauză │ │ │ │
│ │ │ │b) Airbag evident nefuncţional │ │ X │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 7.1.6.│Sisteme SRS (sistem de │Inspecţia vizuală a │Martorul indicator de defecţiuni (MIL) al SRS indică │ │ X │ │
│ │reţinere suplimentar) │martorului indicator de │funcţionarea defectuoasă a sistemului. │ │ │ │
│ │ │defecţiuni (MIL) │ │ │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 7.2.│Stingător de incendiu │Inspecţie vizuală │a) Cu termen de valabilitate expirat sau lipseşte │ │ X │ │
│ │ │ │b) Nu corespunde reglementărilor │ │ X │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 7.3.│Încuietori şi dispozitive │Inspecţie vizuală şi │a) Dispozitiv defect şi care nu previne furtul │ X │ │ │
│ │antifurt │funcţională │vehiculului │ │ │ │
│ │ │ │b) Dispozitiv de închidere sau blocare defect sau │ │ X │ X │
│ │ │ │funcţionând necorespunzător │ │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 7.4.│Triunghiuri reflectorizante │Inspecţie vizuală │a) Lipsă sau incomplete │ X │ │ │
│ │de presemnalizare │ │b) Neomologate │ X │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 7.5.│Trusă de prim ajutor │Inspecţie vizuală │a) Incomplete/lipsă │ X │ │ │
│ │ │ │b) Nu corespunde reglementărilor. │ X │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 7.6.│Cale de roată (dacă sunt │Inspecţie vizuală │Deteriorate/lipsă │ X │ X │ │
│ │necesare) │A se vedea anexa nr. 14 la │ │ │ │ │
│ │ │RNTR 1. │ │ │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 7.7.│Avertizor acustic (inclusiv │Inspecţie vizuală şi │a) Nu funcţionează. │ │ X │ │
│ │cel suplimentar montat de │funcţională │b) Comandă nesigură │ X │ │ │
│ │producător) │ │c) Neomologat │ │ X │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 7.8.│Vitezometru │Inspecţie vizuală │a) Nu este montat conform cerinţelor. │ │ X │ │
│ │ │ │b) Nu funcţionează sau lipseşte. │ │ X │ │
│ │ │ │c) Nu este iluminat. │ │ X │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 7.9.│Tahograf (dacă a fost │Inspecţie vizuală şi │a) Neomologat │ │ X │ │
│ │prevăzut de producător) │funcţională │b) Nu funcţionează. │ │ X │ │
│ │ │ │c) Sigiliile sau alte mijloace de protecţie lipsă sau │ │ X │ │
│ │ │ │deteriorate, dacă verificarea este posibilă │ │ │ │
│ │ │ │d) Placă de montare lipsă, ilizibilă sau cu termen de │ │ X │ │
│ │ │ │valabilitate expirat │ │ │ │
│ │ │ │e) Falsificarea sau manipularea evidentă a sigiliilor, │ │ X │ │
│ │ │ │a plăcii de montare sau a altor elemente de protecţie │ │ │ │
│ │ │ │f) Dimensiunea anvelopelor pe puntea motoare diferită │ │ X │ │
│ │ │ │de cea înscrisă pe placa de montare │ │ │ │
│ │ │ │g) Placa de montare nu corespunde cerinţelor. │ │ X │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 7.10.│Odometru (dacă a fost │Inspecţie vizuală │a) Modificare evidentă (fraudă) │ X │ X │ │
│ │prevăzut de producător) │ │b) Nefuncţionare evidentă │ X │ X │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 7.11.│Sistem de control electronic│Inspecţie vizuală │a) Senzorii de turaţie din roată lipsă sau deterioraţi │ │ X │ │
│ │al stabilităţii (ESC) │ │b) Instalaţie electrică deteriorată │ │ X │ │
│ │(dacă a fost prevăzut de │ │c) Alte componente lipsă sau deteriorate │ │ X │ │
│ │producător/dacă este │ │d) Deteriorare sau funcţionare necorespunzătoare a │ │ X │ │
│ │necesar) │ │comutatorului │ │ │ │
│ │ │ │e) Ledul indicator de defecţiuni (MIL) al ESC indică │ │ X │ │
│ │ │ │funcţionarea defectuoasă a sistemului. │ │ │ │
├───────┴────────────────────────────┴────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────┴───┴───┴───┤
│ 8. EMISII POLUANTE │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 8.1. Zgomot │
├───────┬────────────────────────────┬────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┬───┬───┬───┤
│ 8.1.1.│Sistem de reducere a │Inspecţie vizuală şi │a) Nivelul de zgomot excesiv │ │ X │ │
│ │zgomotului │auditivă │b) Orice parte a sistemului de reducere a zgomotului │ │ X │ X │
│ │ │ │nesigură, lipsă, deteriorată, fixată incorect sau │ │ │ │
│ │ │ │modificată în mod evident, astfel încât ar putea afecta │ │ │ │
│ │ │ │în mod semnificativ nivelul de zgomot │ │ │ │
├───────┴────────────────────────────┴────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────┴───┴───┴───┤
│ 8.2. Gaze de evacuare │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 8.2.1. Emisii produse de mas alimentate cu benzină, GPL sau GNC │
├───────┬────────────────────────────┬────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┬───┬───┬───┤
│8.2.1.1│Echipament de control al │Inspecţie vizuală │a) Echipament de control al emisiilor prevăzut de │ │ X │ │
│ │emisiilor de gaze │ │producător lipsă, modificat sau defect în mod evident │ │ │ │
│ │ │ │b) Neetanşeităţi ce ar putea afecta semnificativ │ │ X │ │
│ │ │ │măsurarea emisiilor │ │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│8.2.1.2│Emisii poluante (+E) │Control cu analizor de gaze │a) Fie emisiile de gaze depăşesc nivelurile specifice │ │ X │ │
│ │ │pentru CO şi HC la autove- │stabilite de producător │ │ │ │
│ │ │hiculele cu mas fără catali-│b) Fie, în cazul în care aceste informaţii nu sunt │ │ X │ │
│ │ │zator tricomponent şi sondă │disponibile, emisiile de CO(cor) şi HC depăşesc: │ │ │ │
│ │ │lambda, la turaţia de mers │1. pentru autovehiculele echipate cu mas: │ │ │ │
│ │ │în gol încet │- 4,5%; sau │ │ │ │
│ │ │Control cu analizor de gaze │- 3,5%, pt. CO(cor), │ │ │ │
│ │ │pentru CO şi HC la autove- │în funcţie de data primei înmatriculări (data fabricaţiei│ │ │ │
│ │ │hiculele cu mas cu catali- │dacă data primei înmatriculări nu este disponibilă), │ │ │ │
│ │ │zator tricomponent şi sondă │conform anexei nr. 13 la RNTR 1 │ │ │ │
│ │ │lambda, la turaţia de mers │- 1.000 ppm pentru HC; │ │ │ │
│ │ │în gol încet şi la turaţia │2. pentru autovehiculele echipate cu mas-kat: │ │ │ │
│ │ │de mers în gol accelerat │- 0,5% la turaţia de mers în gol încet; şi │ │ │ │
│ │ │(min. 2.000 rot/min, │- 0,3% la turaţia de mers în gol accelerat; │ │ │ │
│ │ │max. 3.000 rot/min). │sau │ │ │ │
│ │ │La motoarele cu alimentare │- 0,3% la turaţia de mers în gol încet; şi │ │ │ │
│ │ │duală benzină/GPL, │- 0,2% la turaţia de mers in gol accelerat; │ │ │ │
│ │ │GNC controlul va fi efectuat│pentru CO(cor), în funcţie de nivelul de poluare │ │ │ │
│ │ │pentru ambele moduri de │menţionat în CIV, conform anexei nr. 13 la RNTR 1; │ │ │ │
│ │ │funcţionare, iar verificarea│- 100 ppm pentru HC la turaţia de mers in gol accelerat; │ │ │ │
│ │ │HC se efectuează numai │c) Lambda nu se încadrează în domeniul 1±0,03 sau nu este│ │ X │ │
│ │ │pentru funcţionarea cu │conform cu valoarea specificată de producător la turaţia │ │ │ │
│ │ │benzină. │de mers în gol accelerat. │ │ │ │
│ │ │La autovehiculele cu sistem │ │ │ │ │
│ │ │de alimentare hibrid sau la │ │ │ │ │
│ │ │autovehiculele echipate │ │ │ │ │
│ │ │cu mas în 2 timpi nu se va │ │ │ │ │
│ │ │efectua verificarea │ │ │ │ │
│ │ │emisiilor poluante. │ │ │ │ │
│ │ │A se vedea anexa nr. 13 la │ │ │ │ │
│ │ │RNTR 1. │ │ │ │ │
│ │ │Ca alternativă, măsurări │ │ │ │ │
│ │ │prin utilizarea unui echi- │ │ │ │ │
│ │ │pament de teledetecţie şi │ │ │ │ │
│ │ │confirmate de metoda │ │ │ │ │
│ │ │standard de măsurare │ │ │ │ │
├───────┴────────────────────────────┴────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────┴───┴───┴───┤
│ 8.2.2. Emisii produse de mac alimentate cu motorină │
├───────┬────────────────────────────┬────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┬───┬───┬───┤
│8.2.2.1│ Echipament de control al │Inspecţie vizuală │a) Echipament de control al emisiilor prevăzut de │ │ X │ │
│ │ emisiilor de gaze │ │producător lipsă sau defect în mod evident │ │ │ │
│ │ │ │b) Neetanşeităţi ce ar putea afecta semnificativ │ │ X │ │
│ │ │ │măsurarea emisiilor │ │ │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│8.2.2.2│Verificare opacitate (+E) │Control cu opacimetru în │a) Opacitatea depăşeşte nivelul înregistrat pe plăcuţa │ │ X │ │
│ │ │accelerare liberă │producătorului de pe vehicul │ │ │ │
│ │ │Se accelerează motorul de la│b) Dacă această informaţie nu este disponibilă, indicele │ │ X │ │
│ │ │turaţia de mers în gol la │de opacitate K depăşeşte: │ │ │ │
│ │ │turaţia de regulator. │1. pentru autovehiculele echipate cu mac supraalimentat │ │ │ │
│ │ │A se vedea anexa nr. 13 la │(turbo): 3 m^-1; │ │ │ │
│ │ │RNTR 1. │2. pentru autovehicule echipate cu mac normal aspirat: │ │ │ │
│ │ │Vehiculele fabricate înainte│2,5 m^-1; │ │ │ │
│ │ │de 1 ianuarie 1980 sunt │3. pentru autovehiculele prevăzute în anexa nr. 13 la │ │ │ │
│ │ │exceptate de la această │RNTR 1: 1,5 m^-1. │ │ │ │
│ │ │verificare. │ │ │ │ │
│ │ │Ca alternativă, măsurări │ │ │ │ │
│ │ │prin utilizarea unui │ │ │ │ │
│ │ │echipament de teledetecţie │ │ │ │ │
│ │ │şi confirmate de metoda │ │ │ │ │
│ │ │standard de măsurare │ │ │ │ │
├───────┴────────────────────────────┴────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────┴───┴───┴───┤
│ 8.3. Suprimare interferenţe electromagnetice │
├────────────────────────────────────┬────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┬───┬───┬───┤
│Interferenţă radio │Inspecţie vizuală şi │Orice nerespectare a cerinţelor │ X │ │ │
│ │auditivă │ │ │ │ │
├────────────────────────────────────┴────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────┴───┴───┴───┤
│ 8.4. Alte aspecte referitoare la mediu │
├───────┬────────────────────────────┬────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┬───┬───┬───┤
│ 8.4.1.│Fum vizibil │Inspecţie vizuală │Fum în exces de orice culoare │ │ X │ │
├───────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┤
│ 8.4.2.│Scurgeri de lichide │Inspecţie vizuală │Orice scurgere în exces de lichid care poate afecta │ │ X │ X │
│ │ │ │mediul ambiant sau expune la riscuri pe alţi utilizatori │ │ │ │
│ │ │ │ai drumului │ │ │ │
├───────┴────────────────────────────┴────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────┴───┴───┴───┤
│ 9. ALTE VERIFICĂRI │
├───────┬────────────────────────────┬────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┬───┬───┬───┤
│ 9.1.│Vehiculul în ansamblu │Inspecţie vizuală sau prin │a) Reparaţii sau modificări necorespunzătoare ale │ X │ X │ X │
│ │ │utilizarea unui echipament │oricărei componente a vehiculului │ │ │ │
│ │ │adecvat │b) Orice defect suplimentar constatat ce ar putea afecta │ X │ X │ X │
│ │ │ │siguranţa circulaţiei pe drumurile publice │ │ │ │
└───────┴────────────────────────────┴────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────┴───┴───┴───┘

----------
    *1) Reparaţie sau modificare necorespunzătoare înseamnă o reparaţie sau modificare cu efecte negative asupra siguranţei rutiere sau asupra mediului (inclusiv modificări neautorizate sau cu folosirea unor componente neomolgate sau necertificate).
    DMi (Defect minor) - defect tehnic ce nu are un efect semnificativ asupra siguranţei rutiere şi protecţiei mediului, precum şi alte neconformităţi minore (inclusiv în ceea ce priveşte identificarea vehiculului). Nu este necesară reexaminarea vehiculului, dar este necesar ca defectul respectiv să fie eliminat în cel mai scurt timp.
    DMa (Defect major) - defect tehnic ce are un efect semnificativ asupra siguranţei rutiere (inclusiv în ceea ce priveşte ceilalţi participanţi la trafic) şi asupra protecţiei mediului, precum şi alte neconformităţi majore (inclusiv în ceea ce priveşte identificarea vehiculului).
    DP (Defect periculos) - defect tehnic care constituie un risc imediat privind siguranţa rutieră.
    În cazul defectelor care sunt încadrate în mai multe grupe de gravitate (DMi, DMa şi/sau DP), încadrarea ţine cont de despărţirea acestora pe grupe realizată prin semnul "/". În cazul defecţiunilor ce pot fi încadrate în mai multe grupe de gravitate (DMi, DMa şi/sau DP), pentru care nu se specifică clar încadrarea, inspectorul tehnic este responsabil de încadrarea acestora în funcţie de gravitatea lor conform definiţiilor specifice.
    Prescurtări utilizate în tabel:
    CI - certificat de înmatriculare
    CO - monoxid de carbon
    CIV - cartea de identitate a vehiculului
    HC - hidrocarburi total
    GNC - gaz natural comprimat (instalaţie de alimentare cu GNC)
    GPL - gaz petrolier lichefiat (instalaţie de alimentare cu GPL)
    E - verificare ce necesită utilizarea unui echipament specializat


    ANEXA 2
    (Anexa nr. 2 la reglementări)

                  Model de raport de control tehnic în trafic
          care include lista punctelor care fac obiectul controlului

--------------
    NOTĂ(CTCE)
    Modelul se găseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 539 din 2 august 2012, la paginile 28-29 (a se vedea imaginea asociată).

                                   --------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016