Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.103 din 29 mai 2009  privind aprobarea Tarifelor pentru operatiunile de autorizare, avizare, verificare tehnica si alte activitati la instalatii sub presiune, instalatii de ridicat, instalatii/echipamente pentru parcurile de distractii si aparate consumatoare de combustibil, efectuate de Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat - ISCIR, indicativ CR 1-2009    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.103 din 29 mai 2009 privind aprobarea Tarifelor pentru operatiunile de autorizare, avizare, verificare tehnica si alte activitati la instalatii sub presiune, instalatii de ridicat, instalatii/echipamente pentru parcurile de distractii si aparate consumatoare de combustibil, efectuate de Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat - ISCIR, indicativ CR 1-2009

EMITENT: MINISTERUL ECONOMIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 442 din 29 iunie 2009
ORDIN nr. 1.103 din 29 mai 2009
privind aprobarea Tarifelor pentru operaţiunile de autorizare, avizare, verificare tehnicã şi alte activitãţi la instalaţii sub presiune, instalaţii de ridicat, instalaţii/echipamente pentru parcurile de distracţii şi aparate consumatoare de combustibil, efectuate de Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat - ISCIR, indicativ CR 1-2009
EMITENT: MINISTERUL ECONOMIEI
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 442 din 29 iunie 2009


În baza prevederilor <>art. 9 alin. (2) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.340/2001 privind organizarea şi funcţionarea Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul <>art. 9 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.720/2008 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Economiei, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul economiei emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Tarifele pentru operaţiunile de autorizare, avizare, verificare tehnicã şi alte activitãţi la instalaţii sub presiune, instalaţii de ridicat, instalaţii/echipamente pentru parcurile de distracţii şi aparate consumatoare de combustibil, efectuate de Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat - ISCIR, indicativ CR 1-2009, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abrogã <>Ordinul ministrului industriei şi resurselor nr. 27/2003 pentru aprobarea Prescripţiei tehnice PT CR1-2003, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 153 şi 153 bis din 10 martie 2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 3
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intrã în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii.


p. Ministrul economiei,
Tudor Şerban,
secretar de stat


Bucureşti, 29 mai 2009.
Nr. 1.103.


ANEXÃ

TARIFE
pentru operaţiunile de autorizare, avizare, verificare tehnicã
şi alte activitãţi la instalaţii sub presiune, instalaţii de ridicat,
instalaţii/echipamente pentru parcurile de distracţii şi aparate
consumatoare de combustibil, efectuate de Inspecţia de Stat
pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi
Instalaţiilor de Ridicat - ISCIR, indicativ CR 1-2009


Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Tarifele cuprinse în anexele nr. 1-11 se referã la activitãţile specifice desfãşurate de cãtre inspectorii de specialitate din cadrul Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR) în conformitate cu prevederile prescripţiilor tehnice ISCIR.
(2) Instalaţiile şi echipamentele supuse regimului de supraveghere ISCIR sunt cele prevãzute în anexele nr. 1 şi 2 la Legea nr. 64/2008 privind funcţionarea în condiţii de siguranţã a instalaţiilor sub presiune, instalaţiilor de ridicat şi a aparatelor consumatoare de combustibil, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumite în continuare, acolo unde este cazul, instalaţii/echipamente.
ART. 2
Pentru alte activitãţi specifice necuprinse în anexele nr. 1-11, tarifele se stabilesc pe baza timpului consumat necesar efectuãrii lucrãrilor respective, considerând tariful de 100 lei/orã; în acest caz, numãrul de ore care stã la baza calculului tarifului este cel prevãzut în procesul-verbal de verificare tehnicã întocmit de cãtre inspectorul de specialitate din cadrul ISCIR.
ART. 3
(1) Tarifele prevãzute în anexele nr. 1-11 sunt tarife de bazã şi se aplicã în cazul în care activitãţile respective se desfãşoarã în cadrul programului normal de lucru.
(2) În cazul în care activitãţile specifice se efectueazã în afara zilelor şi programului normal de lucru, la solicitarea beneficiarilor, tarifele prevãzute în anexele nr. 1-11 se majoreazã astfel:


┌────────────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────┐
│ Perioada în care se desfãşoarã activitatea │Majorarea│
│ │ (%) │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Zile lucrãtoare, între orele 16,00 - 22,00 │ 50 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Zile lucrãtoare, între orele 22,00 - 8,00 │ 75 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Zile nelucrãtoare, între orele 8,00 - 16,00 │ 100 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Zile nelucrãtoare, între orele 16,00 - 22,00 │ 125 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Zile nelucrãtoare, între orele 22,00 - 8,00 │ 150 │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────┘



ART. 4
(1) În cazul în care beneficiarii solicitã în scris efectuarea autorizãrilor sau verificãrilor tehnice într-un interval de timp de maximum douã zile, la tarifele de bazã, stabilite conform prevederilor din anexele nr. 1-11, se aplicã o majorare de urgenţã de 50%.
(2) La stabilirea majorãrii de urgenţã se iau în considerare data de înregistrare la ISCIR a cererii scrise şi data documentului emis ca urmare a activitãţii desfãşurate de cãtre inspectorii de specialitate din cadrul ISCIR, precum şi, suplimentar, dupã caz, majorãrile prevãzute la art. 3 alin. (2).
ART. 5
Persoanele juridice care construiesc, monteazã, instaleazã, reparã şi deţinãtorii/utilizatorii instalaţiilor/echipamentelor supuse verificãrilor tehnice obligatorii beneficiazã de o reducere de 10% din tarifele aferente activitãţilor prestate, cu excepţia tarifului de emitere a autorizaţiilor, dacã acestea se efectueazã pe baza unui contract anual încheiat între ISCIR şi aceştia.
ART. 6
(1) În cazul în care deţinãtorii/utilizatorii de instalaţii/echipamente nu au pregãtit sau au pregãtit necorespunzãtor instalaţiile/echipamentele pentru verificãri tehnice, tarifarea se face la numãrul de ore consumate, cu tariful de 100 lei/orã; orele de întârziere se menţioneazã în procesul-verbal de verificare tehnicã emis de cãtre inspectorul de specialitate din cadrul ISCIR.
(2) Prevederile alin. (1) se aplicã şi în cazul în care un beneficiar solicitã desfãşurarea unei activitãţi prevãzute în anexele nr. 1-11 şi prin procesul-verbal de verificare tehnicã emis de cãtre inspectorul de specialitate din cadrul ISCIR se constatã neîndeplinirea de cãtre beneficiar a condiţiilor pentru finalizarea corespunzãtoare a lucrãrilor.
ART. 7
Pentru serviciile prestate la cererea unor beneficiari externi, tarifele sunt stabilite în valutã, conform prevederilor anexei nr. 4.
ART. 8
Plata tarifelor pentru activitãţile prestate de ISCIR se face de cãtre persoanele juridice sau persoanele fizice beneficiare ale verificãrilor, în termen de maximum 15 zile de la data emiterii facturii de ISCIR, în caz contrar aplicându-se dobândã/zi de întârziere în cuantumul stabilit conform legislaţiei în vigoare pentru creanţele bugetare.
ART. 9
Anexele nr. 1-11 fac parte integrantã din prezenta anexã.


ANEXA 1


TARIFE
pentru omologarea instalaţiilor/echipamentelor şi pentru
aprobarea procedurilor de sudare/brazare




┌────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────────┐
│Nr. │ Denumirea produsului/lucrãrii │Tarif de bazã│
│crt.│ │ (lei/buc.) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 1. │Cazane de abur de joasã presiune sau de apã caldã │ 2.260 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 2. │Calandria şi generatoare de abur pentru instalaţii nucleare │ 16.210 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 3. │Recipiente sub presiune pentru instalaţii nucleare │ 980 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 4. │Pompe centrifuge pentru instalaţii nucleare │ 340 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 5. │Armãturi pentru instalaţii nucleare │ 660 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 6. │Fitinguri trase, forjate, matriţate sau sudate, compensatori, elemente de │ 490 │
│ │debit, pentru instalaţii nucleare │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 7. │Suporturi fixe sau reglabile, inclusiv elastice, pentru instalaţii nucleare │ 380 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 8. │Supape de siguranţã pentru instalaţii nucleare │ 1.780 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 9. │Membrane sau capsule de rupere pentru instalaţii nucleare │ 220 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
󧓒. │Materiale feroase sau neferoase (table, ţevi, forjate, turnate) şi materiale │ 1.320 │
│ │pentru sudare (electrozi, sârme, fluxuri) pentru instalaţii nucleare │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
󧓓. │Mecanisme de ridicat, palane, pentru instalaţii nucleare │ 360 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
󧓔. │Poduri rulante, macarale portal, semiportal sau de construcţie specialã, │ 3.260 │
│ │pentru instalaţii nucleare │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
󧓕. │Proceduri de sudare/brazare │ 560 │
└────┴───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────────┘



NOTE:
1.1. Pentru alte componente din cadrul instalaţiilor nucleare, tarifele se stabilesc în funcţie de orele consumate pentru efectuarea lucrãrilor respective, luându-se în calcul tariful de 100 lei/orã.
1.2. În cazul în care pentru efectuarea lucrãrilor de omologare sunt necesare verificãri, încercãri, examinãri sau analize suplimentare, contravaloarea acestora se adãugã la tarifele stabilite prin prezenta anexã.
1.3. În cazul în care, cu ocazia omologãrilor, inspectorul de specialitate din cadrul ISCIR asistã la efectuarea unor încercãri, examinãri, analize sau verificãri, la tarifele stabilite în prezenta anexã se adãugã şi tariful de 100 lei/orã aferent timpului consumat.
1.4. Pentru aprobarea procedurilor de sudare/brazare de la pct. 13 pentru timpul de asistare la execuţia incorectã a probelor de sudare/brazare, precum şi pentru timpul de asistare la examinãri şi încercãri a epruvetelor se aplicã tariful de 100 lei/orã.
1.5. Pentru reactualizarea fişelor de aprobare a procedurilor de sudare/brazare se percepe 50% din tariful de bazã.
1.6. În cazul în care omologarea se efectueazã în douã etape (preliminarã şi finalã), la omologarea preliminarã, respectiv la omologarea finalã se percepe 50% din valoarea prevãzutã în prezenta anexã.


ANEXA 2


TARIFE
pentru eliberarea autorizaţiilor persoanelor juridice pentru
construirea, montarea, demontarea, instalarea, întreţinerea, revizia,
repararea, modificarea instalaţiilor/echipamentelor, pentru
efectuarea de verificãri tehnice în utilizare pentru
investigaţii/examinãri, pentru supravegherea tehnicã şi verificarea
tehnicã a instalaţiilor/echipamentelor şi pentru evaluarea
laboratoarelor de examinãri distructive




┌────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────┐
│Nr. │ Activitatea │Tariful de bazã │
│crt.│ │ (lei) │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│ 1. │Autorizarea pentru activitatea de verificãri tehnice în utilizare pentru │ 2.260 │
│ │investigaţii/examinãri cu caracter tehnic, studii de capacitate portantã, │ │
│ │studii de asigurare antirisc, analizã de securitate şi analizã de risc, în │ │
│ │vederea stabilirii stãrii tehnice, a condiţiilor de exploatare şi a duratei de│ │
│ │funcţionare remanente la instalaţii/echipamente │ │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│ 2. │Autorizarea pentru activitãţile de construire, instalare, montare, demontare, 𗈗.010*1),* 2),*3) │
│ │reparare, modificare a instalaţiilor/echipamentelor, altele decât cele din 𗈗.370*1),* 2),*3) │
│ │prezentul tabel 𗈚.600*1),* 2),*3) │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│ 3. │Autorizarea pentru activitatea de întreţinere prin spãlarea chimicã a │ 3.010 │
│ │cazanelor │ │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│ 4. │Autorizarea pentru activitatea de întreţinere a regimului chimic al cazanelor │ 3.010 │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│ 5. │Autorizarea pentru activitãţile de verificare, reglare şi/sau reparare a │ 1.480*2),*3) │
│ │supapelor de siguranţã │ │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│ 6. │Autorizarea pentru activitãţile de supraveghere tehnicã şi/sau verificare 𗈖.230*2),*3),*4) │
│ │tehnicã periodicã şi reparare la butelii transportabile │ │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│ 7. │Autorizarea pentru activitãţile de instalare, montare, reparare la cazane de │ 3.010*2),*3) │
│ │apã caldã şi de abur de joasã presiune având puterea P > 400 kW │ │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│ 8. │Autorizarea pentru activitatea de montare, punere în funcţiune, reparare şi │ 1.880*2),*3) │
│ │întreţinere la sisteme de automatizare aferente centralelor termice şi la │ │
│ │instalaţii de ardere şi automatizare aferente cazanelor de abur, de apã caldã │ │
│ │şi de apã fierbinte │ │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│ 9. │Autorizarea pentru efectuarea de examinãri nedistructive pentru verificarea │ │
│ │instalaţiilor/echipamentelor, dupã cum urmeazã: │ │
│ │- lichide penetrante (PT) │ 950 │
│ │- particule magnetice (MT) │ 950 │
│ │- radiaţii penetrante X (RTx) │ 950 │
│ │- radiaţii penetrante gama (RTg) │ 950 │
│ │- mãsurarea grosimii cu ultrasunete (UTg) │ 950 │
│ │- examinãri nedistructive cu ultrasunete (UT, t, s, l, tv, f) │ 950 │
│ │- curenţi turbionari (ET) │ 950 │
│ │- încercãri la etanşeitate (LT) │ 950 │
│ │- verificãri magnetoinductive (MI) │ 950 │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
󧓒. │Autorizarea pentru activitatea de reparare, întreţinere şi revizie a │ 2.080 │
│ │ascensoarelor de persoane şi/sau materiale │ │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
󧓓. │Autorizarea pentru activitatea de întreţinere şi revizie la │ 2.080 │
│ │instalaţiile/echipamentele de ridicat │ │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
󧓔. │Autorizarea pentru activitatea de întreţinere şi revizie la │ 1.420 │
│ │instalaţiile/echipamentele utilizate în domeniul activitãţilor pentru agrement│ │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
󧓕. │Autorizarea pentru activitatea de întreţinere la instalaţii de GPL │ 2.080 │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
󧓖. │Autorizarea pentru activitatea de montare-demontare, reparare a │ 1.420 │
│ │instalaţiilor/echipamentelor utilizate în domeniul activitãţilor pentru │ │
│ │agrement │ │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
󧓗. │Autorizarea pentru activitãţile de instalare, montare, reparare, întreţinere │ 2.150*2),*3) │
│ │şi verificãri tehnice în utilizare la aparate de încãlzit cu puteri nominale │ │
│ │P ≤ 400 kW │ │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
󧓘. │Autorizarea pentru activitãţile de instalare, montare, reparare, întreţinere │ 1.880*2),*3) │
│ │şi verificãri tehnice în utilizare la arzãtoare de combustibili gazoşi şi │ │
│ │lichizi │ │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
󧓙. │Autorizarea pentru supravegherea şi verificarea tehnicã a │ 2.380 │
│ │instalaţiilor/echipamentelor pentru RSVTI - persoanã juridicã │ │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
󧓚. │Evaluarea laboratoarelor pentru efectuarea de examinãri distructive │ 950*5) │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
󧓛. │Evaluarea laboratoarelor pentru efectuarea de mãsurãtori electrotensometrice │ 2.080 │
└────┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────┘


___________
*1) În cazul autorizãrii pentru efectuarea de lucrãri în domeniul instalaţiilor/echipamentelor sub presiune (IMSP), tariful de bazã se aplicã diferenţiat, în funcţie de presiunea maximã, astfel:
a) p(max) ≤ 16 bar - 3.010 lei;
b) 16 bar < p(max) ≤ 40 bar - 3.370 lei;
c) p(max) > 40 bar - 6.600 lei.
În cazul autorizãrii pentru efectuarea de lucrãri în domeniul instalaţiilor/echipamentelor de ridicat (IR), tariful de bazã este de 3.370 lei.
*2) Tariful de bazã este corespunzãtor unui singur domeniu de autorizare. Pentru fiecare domeniu suplimentar tariful se majoreazã cu 25% din tariful de bazã.
*3) Domeniul de autorizare corespunde unui singur tip de instalaţie/echipament şi unei singure activitãţi.
*4) Tariful de bazã se referã la o singurã grupã de gaze, şi anume gaze comprimate sau gaze lichefiate ori gaze dizolvate sub presiune. Pentru fiecare grupã de gaze suplimentarã tariful de bazã se majoreazã cu câte 25%.
*5) Tariful de bazã se referã la evaluarea pentru IM (încercãri mecanice) şi IT (încercãri tehnologice). În cazul evaluãrii pentru AM (analize metalografice) sau AC (analize chimice) se aplicã un tarif suplimentar de 25% din tariful de bazã.


NOTE:
2.1. În cazul emiterii la cerere a autorizaţiilor pe o perioadã de un an, tarifele se reduc cu 50%.
2.2. În cazul extinderii domeniului de autorizare al unei autorizaţii, cu ocazia reînnoirii autorizaţiei, autorizaţia nouã se tarifeazã cu 50% din valoarea autorizaţiei în vigoare + 50% din valoarea autorizaţiei pentru domeniul extins.
2.3. În cazul extinderii domeniului de autorizare al unei autorizaţii, în cadrul termenului de valabilitate a acesteia, extinderea (adiţionalul la autorizaţie) se tarifeazã cu 50% din valoarea unei autorizaţii noi pentru domeniul extins.
2.4. În cazul reînnoirii autorizaţiilor, fãrã extinderea domeniului de autorizare, tarifele se reduc cu 50% din valoarea tarifului de bazã de autorizare, cu excepţia nr. crt. 9, la care tarifele se reduc cu 25% din valoarea tarifului de bazã.
2.5. Se considerã reînnoire a autorizaţiei numai cazul în care cererea scrisã de reînnoire şi documentele aferente se depun la ISCIR cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de expirarea termenului de valabilitate a autorizaţiei. În caz contrar, se tarifeazã ca autorizare nouã.
2.6. Tarifele din anexã se aplicã pentru autorizarea fiecãrui punct de lucru al persoanei juridice pentru care se elibereazã o autorizaţie, conform prescripţiei tehnice aplicabile.
2.7. Eliberarea duplicatelor la autorizaţii şi adiţionale se tarifeazã cu 200 lei/autorizaţie sau adiţional.
2.8. Adiţionalul eliberat ca urmare a modificãrii personalului tehnic de specialitate nominalizat în autorizaţie se tarifeazã cu 200 lei/adiţional.
2.9. Eliberarea unei autorizaţii cu datele noi de identificare ale unei persoane juridice ca urmare a modificãrii sediului social, a denumirii, fãrã modificarea CUI, se tarifeazã cu 200 lei/autorizaţie.
2.10. Verificarea programatã a persoanelor juridice autorizate/evaluate se tarifeazã cu 800 lei.


ANEXA 3


TARIFE
aplicabile activitãţii de formare profesionalã şi atestare




┌────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐
│Nr. │ Activitatea │Tariful de bazã│
│crt.│ │ (lei) │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┤
│ A. │Atestarea personalului tehnic pentru verificãri în utilizare conform PT A1 şi PT C2 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┤
│ 1. │Participarea la curs │ 300*) │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 2. │Examinarea dosarului cursantului │ 100 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 3. │Examen de atestare/prelungire a valabilitãţii │ 200 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 4. │Reexaminare │ 200 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 5. │Eliberarea atestatului sau a duplicatului acestuia │ 150 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┤
│ B. │Atestarea personalului tehnic de specialitate │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┤
│ 1. │Avizarea setului-suport de curs şi a programei │ 1.340 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 2. │Examinarea dosarului cursantului │ 100 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 3. │Examen de atestare/prelungire a valabilitãţii │ 200 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 4. │Reexaminare │ 200 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 5. │Eliberarea atestatului sau a duplicatului acestuia │ 150 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┤
│ C. │Autorizarea operatorului responsabil cu supravegherea şi verificarea tehnicã │
│ │a instalaţiilor - RSVTI │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┤
│ 1. │Avizarea setului-suport de curs şi a programei │ 1.340 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 2. │Examinarea dosarului cursantului │ 100 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 3. │Examen de atestare │ 200 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 4. │Reexaminare │ 200 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 5. │Eliberarea atestatului sau a duplicatului acestuia │ 150 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┤
│ D. │Formarea profesionalã a personalului de deservire a instalaţiilor/echipamentelor │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┤
│ 1. │Avizarea setului-suport de curs şi a programei │ 1.340 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 2. │Examinarea dosarului cursantului │ 100 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┤
│ E. │Instruirea periodicã a personalului de deservire a instalaţiilor/echipamentelor │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┤
│ 1. │Avizarea setului-suport de curs şi a programei │ 1.340 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 2. │Eliberarea taloanelor pentru vize anuale │ 150 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┤
│ F. │Formarea specificã a formatorilor în domeniul formãrii profesionale a personalului │
│ │de specialitate şi personalului de deservire a instalaţiilor/echipamentelor │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┤
│ 1. │Curs │ 400 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 2. │Examinarea dosarului cursantului │ 100 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 3. │Examen de atestare │ 200 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 4. │Reexaminare │ 200 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 5. │Eliberarea atestatului sau a duplicatului acestuia │ 150 │
└────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┘


_________
*) Pentru participarea la cursul în vederea prelungirii valabilitãţii atestatului tariful de bazã se reduce cu 50%.



ANEXA 4


TARIFE
pentru autorizarea beneficiarilor externi (producãtori, modificatori,
reparatori, prestatori de servicii) de instalaţii, echipamente
şi componente pentru instalaţii nucleare




┌────┬────────────────────────────────────────────────┬──────────────────┬───────────────┐
│Nr. │ Activitatea │ Modalitatea │Tariful de bazã│
│crt.│ │ │ (euro/orã) │
├────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┼───────────────┤
│ 1. │Autorizare iniţialã │ la beneficiarul │ 275*1) │
│ │ │ extern sau │ │
│ │ │ la sediul ISCIR │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┼───────────────┤
│ 2. │Acceptare: │ │ │
│ │- proceduri (NDE, sudare, testare, calificare); │ la sediul ISCIR │ 75 │
│ │- calificãri personal NDE; │ │ │
│ │- calificãri sudori/brazori; │ │ │
│ │- calificãri materiale/componente │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┼───────────────┤
│ 3. │Aprobare/autorizare/calificare: │ la beneficiarul │ 125 │
│ │- proceduri (NDE, sudare, testare, calificare); │ extern sau │ │
│ │- personal NDE; │ la sediul ISCIR │ │
│ │- sudori/brazori; │ │ │
│ │- materiale/componente │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┼───────────────┤
│ 4. │Alte activitãţi de evaluare tehnicã │ la beneficiarul │ 125 │
│ │ │ extern sau │ │
│ │ │ la sediul ISCIR │ │
└────┴────────────────────────────────────────────────┴──────────────────┴───────────────┘


___________
*1) În cazul reautorizãrii, evaluãrile tehnice au loc la sediul ISCIR pe baza analizei documentelor. Tariful aplicat este de 50% din tariful iniţial, cu condiţia transmiterii solicitãrii şi a dosarului cu documente cu minimum 30 de zile calendaristice înaintea expirãrii perioadei de valabilitate a certificatului de autorizare. În caz contrar, se considerã autorizare iniţialã, conform nr. crt. 1.


ANEXA 5


TARIFE
pentru verificãri tehnice în vederea autorizãrii funcţionãrii
instalaţiilor/echipamentelor din domeniul clasic, la punerea
în funcţiune, periodic în exploatare, dupã remontare şi dupã reparare




┌────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────┐
│ │ │ Tariful de bazã │
│ │ │ (lei/verificare) │
│Nr. │ Instalaţia/Echipamentul supusã/supus verificãrii ├─────────────┬──────┬──────┬──────┤
│crt.│ │ Verificarea │ │ │ │
│ │ │documentaţiei│ RI │ IP │ IE │
│ │ │ tehnice*) │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────────┴──────┴──────┴──────┤
│ │Instalaţii sub presiune │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────────┬──────┬──────┬──────┤
│ 1. │Cazan de abur sau de apã fierbinte având suprafaţa de încãlzire (S) sau debitul (D; Q): │ │ │ │ │
│ │a) S ≤ 20 mp │ 80 │ 120 │ 120 │ - │
│ │b) 20 mp < S ≤ 60 mp sau D ≤ 30 t/h sau Q ≤ 10 Gcal/h │ 120 │ 240 │ 240 │ - │
│ │c) 60 mp < S ≤ 150 mp sau 30 t/h < D ≤ 50 t/h sau 10 Gcal/h < Q ≤ 25 Gcal/h │ 180 │ 480 │ 480 │ - │
│ │d) 50 t/h < D ≤ 120 t/h sau 25 Gcal/h < Q ≤ 50 Gcal/h │ 240 │ 600 │ 600 │ - │
│ │e) 120 t/h < D ≤ 420 t/h sau 50 Gcal/h < Q ≤ 100 Gcal/h │ 300 │ 720 │ 720 │ - │
│ │f) D > 420 t/h sau > 100 Gcal/h │ 360 │ 840 │ 840 │ - │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────┼──────┼──────┤
│ 2. │Cazan de apã caldã şi de abur de joasã presiune, având puterea (P) sau debitul (Q): │ │ │ │ │
│ │a) 400 < P ≤ 5.800 kW sau 0,6 t/h < Q ≤ 8,7 t/h │ 80 │ 120 │ 120 │ │
│ │b) P > 5.800 kW sau Q > 8,7 t/h │ 120 │ 240 │ 240 │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────┼──────┼──────┤
│ 3. │Recipient stabil, cisternã, container sau butoi sub presiune, având capacitatea (V): │ │ │ │ │
│ │a) V ≤ 1.500 l │ 60 │ 80 │ 80 │ 70 │
│ │b) 1.500 l < V ≤ 50.000 l │ 180 │ 300 │ 300 │ 200 │
│ │c) 50.000 l < V ≤ 100.000 l │ 240 │ 420 │ 420 │ 300 │
│ │d) V > 100.000 l │ 300 �*1)�*1)�*1)│
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────┼──────┼──────┤
│ 4. │Recipient-butelie transportabil │ 13*2) │ 26 │ 26 │ 27 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────┼──────┼──────┤
│ 5. │Conducte cu fluide sub presiune, conducte de abur şi conducte de apã fierbinte │ 180 �*3)�*4)�*4)│
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────┼──────┼──────┤
│ 6. │Instalaţii de distribuţie GPL supraterane5) │ 300 │ 360 │ 360 │ 240 │
└────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────────┴──────┴──────┴──────┘


___________
*) Tarifele sunt valabile pentru verificarea documentaţiei de însoţire (la autorizarea iniţialã) şi pentru verificarea documentaţiei tehnice de reparare.
*1) Pentru fiecare 100.000 litri dintr-un recipient care depãşeşte cantitatea/limita de 200.000 litri se percep în plus 150 lei/verificare; pentru fiecare fracţiune dintr-un recipient care depãşeşte cantitatea/limita de 50.000 litri se percep în plus 150 lei/verificare.
*2) Pentru fiecare tip constructiv.
*3) Pentru fiecare 50 m care depãşesc limita de 100 m se percep în plus 100 lei/verificare; pentru fiecare fracţiune care depãşeşte limita de 25 de metri se percep în plus 100 lei/verificare.
*4) Tarifare valabilã pentru o singurã încercare. În cazul în care pe circuit se executã mai multe încercãri la presiune, la presiuni diferite sau pe tronsoane diferite la aceeaşi presiune, tarifarea se face pentru fiecare încercare în parte.
*5) Pentru instalaţiile de distribuţie GPL subterane sau îngropate tariful se majoreazã cu 25%.




┌────┬──────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────┐
│ │ │ Tariful de bazã │
│ │ │ (lei/verificare) │
│Nr. │ Instalaţia/Echipamentul supusã/supus verificãrii ├─────────────────────────┬────────────────────┤
│crt.│ │Verificarea documentaţiei│Verificarea tehnicã │
│ │ │ tehnice**) │ a instalaţiei │
├────┼──────────────────────────────────────────────────┴─────────────────────────┴────────────────────┤
│ │Instalaţii de ridicat │
├────┼──────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────────┬────────────────────┤
│ 1. │Mecanism de ridicat: │ │ │
│ │a) vinciuri, trolii, palane, cricuri sau tirfoare │ 70 │ 130 │
│ │b) transpalete manuale │ 70 │ 150 │
│ │c) transpalete pietonale cu acţionare electricã │ 90 │ 240 │
│ │d) alte mecanisme de ridicat │ 90 │ 240 │
├────┼──────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────┤
│ 2. │Elevator pentru vehicule │ 90 │ 300 │
├────┼──────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────┤
│ 3. │Macara rotitoare, consolã, de perete, pivotantã │ 110 │ 240 │
│ │sau electropalan fix │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────┤
│ 4. │Electropalane pe grindã fixã │ 100 │ 300 │
├────┼──────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────┤
│ 5. │Pod rulant de uz general, de turnare, de forjare │ │ │
│ │sau similare, având sarcina nominalã (Sn): │ │ │
│ │a) Sn ≤ 50 t │ 130 │ 480 │
│ │b) Sn > 50 t │ 240 │ 720 │
├────┼──────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────┤
│ 6. │Macara Derrick │ 220 │ 620 │
├────┼──────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────┤
│ 7. │Macara-turn │ 220 │ 720 │
├────┼──────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────┤
│ 8. │Macara pe pneuri, pe şenile, montatã pe vagon │ │ │
│ │de cale feratã, montatã pe autovehicul (care │ │ │
│ │deserveşte propria platformã) sau similare, │ │ │
│ │având sarcina nominalã (Sn): │ │ │
│ │a) Sn ≤ 50 t │ 210 │ 730*6) │
│ │b) Sn > 50 t │ 280 │ 960*6) │
├────┼──────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────┤
│ 9. │Macara portal sau semiportal şi macara portic │ │ │
│ │sau semiportic, având sarcina nominalã (Sn): │ │ │
│ │a) Sn ≤ 32 t │ 250 │ 480*7) │
│ │b) Sn > 32 t │ 250 │ 540*7) │
├────┼──────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────┤
󧓒. │Pod rulant stivuitor, translator stivuitor, │ │ │
│ │electrostivuitor sau motostivuitor, având │ │ │
│ │sarcina nominalã (Sn): │ │ │
│ │a) Sn ≤ 5 t │ 100 │ 240 │
│ │b) Sn > 5 t │ 150 │ 380 │
├────┼──────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────┤
󧓓. │Macara pe cablu │ 250 │ 480 │
├────┼──────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────┤
󧓔. │Macara de construcţie specialã sau care nu se │ │ │
│ │încadreazã în cele menţionate anterior, având │ │ │
│ │sarcina nominalã (Sn): │ │ │
│ │a) Sn ≤ 100 t │ 190 │ 860 │
│ │b) Sn > 100 t │ 380 │ 1.200 │
├────┼──────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────┤
󧓕. │Ascensor de persoane şi/sau bolnavi: │ │ │
│ │a) cu uşi manuale sau semiautomate la palier │ 80 │ 90 │
│ │b) cu uşi automate la palier │ 80 │ 150 │
│ │c) cu acţionare Ward-Leonard, convertizoare │ 140 │ 300 │
│ │de frecvenţã/tensiune sau hidraulicã (indiferent │ │ │
│ │de tipul uşilor) │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────┤
󧓖. │Ascensor de materiale sau de persoane şi │ 120 │ 240 │
│ │materiale │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────┤
󧓗. │Ascensor pentru şantiere de construcţii sau cu │ 120 │ 300 │
│ │schip │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────┤
󧓘. │Nacele şi platforme ridicãtoare │ 100 │ 300 │
├────┼──────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────┤
󧓙. │Teleferic de persoane cu cabinã (telecabinã) │ 1.220 │ 1.960 │
│ │ │ plus câte 280 lei │ plus câte 380 lei │
│ │ │ pentru fiecare 500 m │pentru fiecare 500 m│
│ │ │ peste 2 km │ peste 2 km │
│ │ │ sau fracţiune │ sau fracţiune │
│ │ │ peste 250 m │ peste 250 m │
├────┼──────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────┤
󧓚. │Teleferic de persoane cu vehicule tip gondolã │ 560 │ 1.220 │
│ │sau decuplabile │ plus câte 190 lei │ plus câte 280 lei │
│ │ │ pentru fiecare 500 m │pentru fiecare 500 m│
│ │ │ peste 2 km │ peste 2 km │
│ │ │ sau fracţiune │ sau fracţiune │
│ │ │ peste 250 m │ peste 250 m │
├────┼──────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────┤
󧓛. │Teleschi sau telescaun │ 280 │ 560 │
│ │ │ plus câte 100 lei │ plus câte 150 lei │
│ │ │ pentru fiecare 500 m │pentru fiecare 500 m│
│ │ │ peste 1 km │ peste 1 km │
│ │ │ sau fracţiune │ sau fracţiune │
│ │ │ peste 250 m │ peste 250 m │
├────┼──────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────┤
󧓜. │Teleferic de materiale │ 560 │ 1.220 │
│ │ │ plus câte 190 lei │ plus câte 280 lei │
│ │ │ pentru fiecare 500 m │pentru fiecare 500 m│
│ │ │ peste 2 km │ peste 2 km │
│ │ │ sau fracţiune │ sau fracţiune │
│ │ │ peste 250 m │ peste 250 m │
├────┼──────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────┤
󧓝. │Instalaţie de ridicat, pe plan înclinat, de │ 190 │ 380 │
│ │persoane, de materiale sau combinaţie │ plus câte 65 lei │ plus câte 125 lei │
│ │ │ pentru fiecare 100 m │pentru fiecare 100 m│
│ │ │ peste 100 m │ peste 100 m │
│ │ │ sau fracţiune │ sau fracţiune │
│ │ │ peste 50 m │ peste 50 m │
├────┼──────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────┤
󧓞. │Ascensoare de construcţie specialã pentru │ 130 │ 250 │
│ │materiale │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────┤
󧓟. │Trape de scenã, trape de decoruri şi instalaţii │ 130 │ 250 │
│ │de cortine pentru incendiu din sãlile de │ │ │
│ │spectacole │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────────────────┴─────────────────────────┴────────────────────┤
│ │Echipamente/instalaţii utilizate în domeniul activitãţilor de agrement │
├────┼──────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────────┬────────────────────┤
│ 1. │Echipamente/instalaţii destinate copiilor: │ │ │
│ │a) echipamente/instalaţii având capacitatea de │ 70 │ 220 │
│ │pânã la douã persoane │ │ │
│ │b) echipamente/instalaţii având capacitatea de │ 150 │ 450 │
│ │peste douã persoane │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────┤
│ 2. │Echipamente/instalaţii destinate copiilor însoţiţi│ │ │
│ │de adulţi: │ │ │
│ │a) echipamente/instalaţii având capacitatea de │ 150 │ 450 │
│ │pânã la douã persoane │ │ │
│ │b) echipamente/instalaţii având capacitatea de │ 220 │ 890 │
│ │peste douã persoane │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────┤
│ 3. │Echipamente/instalaţii destinate adulţilor: │ │ │
│ │a) echipamente/instalaţii având capacitatea de │ 220 │ 890 │
│ │pânã la douã persoane │ │ │
│ │b) echipamente/instalaţii având capacitatea de │ 300 │ 1.340 │
│ │peste douã persoane │ │ │
└────┴──────────────────────────────────────────────────┴─────────────────────────┴────────────────────┘


____________
**) Tarifele sunt valabile pentru verificarea documentaţiei de însoţire (la autorizarea iniţialã) şi pentru verificarea documentaţiei tehnice de reparare sau de remontare (dupã caz).
*6) Tariful de bazã se aplicã la verificarea macaralelor cu braţ de lungime fixã (în timpul verificãrilor). Pentru macaralele cu braţ telescopic se aplicã tariful de bazã majorat cu 25%.
*7) În cazul în care instalaţia are douã cârlige, montate pe unul sau pe douã cãrucioare, tariful de bazã pentru verificarea tehnicã a instalaţiei (la autorizare, la verificarea tehnicã periodicã sau dupã reparare), se aplicã pentru sarcina cea mai mare şi se majoreazã cu 25% din tariful de bazã pentru încercãrile suplimentare efectuate pentru cel de-al doilea cârlig.


NOTE:
5.1. În cazul în care la autorizarea funcţionãrii sunt analizate şi interpretate verificãrile şi încercãrile efectuate la constructor, tarifele percepute sunt cu 50% mai mici faţã de cele stabilite în prezenta anexã.
5.2. Pentru alte verificãri efectuate în timpul reparãrii tarifele percepute se stabilesc luându-se în considerare timpul necesar pentru efectuarea lucrãrii şi tariful de 100 lei/orã.
5.3. Pentru RE şi IC se aplicã tariful de 100 lei/orã, corespunzãtor timpului consumat efectiv la verificare.
5.4. Eliberarea cãrţii sau a duplicatului acesteia pentru instalaţie-partea de exploatare (carte tip ISCIR) se tarifeazã cu 150 lei.
5.5. Verificarea activitãţii de supraveghere tehnicã la deţinãtorii de instalaţii/echipamente se tarifeazã cu 400 lei şi în plus cu câte 40 lei pentru fiecare instalaţie/echipament.
RI - revizia interioarã;
IP - încercarea de presiune hidrostaticã;
IE - încercarea de etanşeitate;
RE - revizie exterioarã;
IC - încercarea la cald a cazanelor de abur şi de apã fierbinte.


ANEXA 6


TARIFE
pentru verificãri tehnice în vederea autorizãrii funcţionãrii
instalaţiilor/echipamentelor din domeniul nuclear,
la punerea în funcţiune, periodic în exploatare,
dupã remontare şi dupã reparare/modificare




┌────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────┐
│ │ │ Tarife de bazã │
│ │ │ (lei/verificare) │
│Nr. │ Instalaţia/Echipamentul ├─────────────┬──────────────┬───────┬──────┤
│crt.│ supusã/supus verificãrii │ Verificarea │ Verificarea │ │ │
│ │ │documentaţiei│condiţiilor de│ RI │ IP │
│ │ │ tehnice │ instalare │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────┤
│ 1. │Recipiente sub presiune sau similare, având capacitatea (V): │ │ │ │ │
│ │a) V ≤ 5.000 l │ 110 │ 80 │ 280 │ 340 │
│ │b) V > 5.000 l │ 340 │ 110 │ 380 │ 760 │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────┤
│ 2. │Pompe având diametrul de refulare (D): │ │ │ │ │
│ │a) D ≤ 50 mm (2 inch) │ 60 │ 60 │ 140 │ 110 │
│ │b) D > 50 mm (2 inch) │ 80 │ 80 │ 190 │ 170 │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────┤
│ 3. │Armãturi având diametrul nominal (Dn): │ │ │ │ │
│ │a) Dn ≤ 50 mm (2 inch) │ 8 │ 8 │ - │ 8 │
│ │b) Dn > 50 mm (2 inch) │ 10 │ 10 │ - │ 10 │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────┤
│ 4. │Elemente de debit şi elemente de compensare, având diametrul nominal (Dn):│ │ │ │ │
│ │a) Dn ≤ 50 mm (2 inch) │ 8 │ 8 │ - │ 8 │
│ │b) Dn > 50 mm (2 inch) │ 10 │ 10 │ - │ 10 │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────┤
│ 5. │Capul maşinii de încãrcat-descãrcat combustibil │ 450 │ - │ - │ 850 │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────┤
│ 6. │Suporturi având diametrul nominal (Dn): │ │ │ │ │
│ │a) Dn ≤ 50 mm │ 10 │ 6 │ - │ - │
│ │b) Dn > 50 mm │ 15 │ 10 │ - │ - │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────┤
│ 7. │Supape de siguranţã având diametrul nominal (Dn): │ │ │ │ │
│ │a) Dn ≤ 100 mm (4 inch) │ 60 │ 60 │ - │ 60 │
│ │b) Dn > 100 mm (4 inch) │ 80 │ 70 │ - │ 80 │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────┤
│ 8. │Sisteme de probã având diametrul nominal (Dn): │ │ │ │ │
│ │a) Dn ≤ 50 mm (2 inch) │ 3/m │ - │ - │ 6/m │
│ │b) Dn > 50 mm (20 inch) │ 4/m │ - │ - │ 8/m │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────┤
│ 9. │Sisteme tehnologice având numãrul de izometrii (Ni): │ │ │ │ │
│ │a) Ni ≤ 50 │ 1.700 │ - │ - │ - │
│ │b) Ni > 50 │ 2.830 │ - │ - │ - │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────┤
󧓒. │Mecanism de ridicat având sarcina nominalã (Sn): │ │ │ │ │
│ │a) Sn ≤ 5 t │ 180 │ 110 │ 220 │ 300 │
│ │b) Sn > 5 t │ 220 │ 110 │ 280 │ 380 │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────┤
󧓓. │Macara rotitoare, consolã, de perete, pivotantã, │ │ │ │ │
│ │electropalan fix, având sarcina nominalã (Sn): │ │ │ │ │
│ │a) Sn ≤ 8 t │ 190 │ 130 │ 220 │ 300 │
│ │b) Sn > 8 t │ 220 │ 130 │ 280 │ 380 │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────┤
󧓔. │Electropalan pe grindã fixã │ 220 │ 130 │ 280 │ 380 │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────┤
󧓕. │Pod rulant având sarcina nominalã (Sn): │ │ │ │ │
│ │a) Sn ≤ 5 t │ 300 │ 270 │ 480 │ 660 │
│ │b) 5 t < Sn ≤ 50 t │ 340 │ 280 │ 560 │ 760 │
│ │c) Sn > 50 t │ 340 │ 280 │ 660 𗈕.130 │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────┤
󧓖. │Macara-turn având sarcina nominalã (Sn): │ │ │ │ │
│ │a) Sn ≤ 20 t │ 280 │ 190 │ 380 │ 660 │
│ │b) Sn > 20 t │ 300 │ 220 │ 480 │ 850 │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────┤
󧓗. │Macara portal sau semiportal având sarcina nominalã (Sn): │ │ │ │ │
│ │a) Sn ≤ 5 t │ 270 │ 220 │ 450 │ 680 │
│ │b) 5 t < Sn ≤ 50 t │ 300 │ 270 │ 600 │ 940 │
│ │c) Sn > 50 t │ 380 │ 280 │ 850 𗈕.130 │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────────┼───────┼──────┤
󧓘. │Macara de construcţie specialã sau care nu se încadreazã │ │ │ │ │
│ │în cele menţionate anterior, având sarcina nominalã (Sn): │ │ │ │ │
│ │a) Sn ≤ 5 t │ 480 │ 380 │ 1.040 𗈕.220 │
│ │b) 5 t < Sn ≤ 50 t │ 560 │ 480 │ 1.220 𗈕.510 │
│ │c) Sn > 50 t │ 660 │ 560 │ 1.510 𗈕.890 │
└────┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────────┴──────────────┴───────┴──────┘



NOTE:
6.1. Pentru alte instalaţii şi componente, în afara celor prevãzute la nr. crt. 1-16, pentru operaţiunile de verificãri tehnice tarifele percepute se stabilesc luându-se în considerare tariful de 100 lei/orã.
6.2. Pentru sistemele/componentele 1, 1C, 2, 2C, 3 şi 3C, tarifele de bazã se majoreazã cu 50%.
6.3. Pentru RE se aplicã tariful de 100 lei/orã, corespunzãtor timpului consumat efectiv la verificare.
6.4. Pentru instalaţiile de ridicat de tip I şi II, tarifele de bazã se majoreazã cu 25%.
6.5. Eliberarea cãrţii sau a duplicatului acesteia pentru instalaţie-partea de exploatare (carte tip ISCIR) se tarifeazã cu 150 lei.

RE - revizia exterioarã;
RI - revizia interioarã;
IP - încercarea la presiune.


ANEXA 7


TARIFE
pentru eliberarea avizului obligatoriu de instalare a cazanelor
şi instalaţiilor de GPL




┌────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────┬────────────────┐
│Nr. │ Tipul verificãrii │Tariful de bazã │
│crt.│ │(lei/verificare)│
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│ 1. │Verificarea documentaţiei tehnice de instalare, acceptarea acesteia│ 540 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│ 2. │Verificarea documentaţiei tehnice privind regimul chimic al apei la│ 360 │
│ │cazane, acceptarea acesteia │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│ 3. │Eliberarea avizului obligatoriu de instalare │ 100 │
└────┴───────────────────────────────────────────────────────────────────┴────────────────┘




ANEXA 8


TARIFE
pentru verificarea regimului chimic la cazanele de apã caldã,
de abur şi apã fierbinte şi pentru verificarea procesului de ardere
şi analiza gazelor de ardere la cazane




┌────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬────────────────┐
│Nr. │ Categoria cazanelor verificate şi verificãri │Tariful de bazã │
│crt.│ │(lei/verificare)│
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│ 1. │Verificarea programatã a regimului chimic al apei la: │ │
│ │- cazane de apã caldã şi abur de joasã presiune │ 200*1) │
│ │- cazane de apã fierbinte │ 260*1) │
│ │- cazane de abur ignitubulare │ 320*1) │
│ │- cazane de abur acvatubulare │ 380*1) │
│ │- cazane de abur cu circulaţie forţatã multiplã şi cu strãbatere forţatã│ 480*1) │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│ 2. │Verificarea operaţiei de spãlare chimicã la cazane │ 360*1),*2) │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│ 3. │Verificarea procesului de ardere şi analiza gazelor de ardere la cazane │ 660*2) │
└────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴────────────────┘



__________
*1) În cazul în care se efectueazã încercãri şi analize de verificare de cãtre ISCIR, tariful se majoreazã cu costul materialelor.
*2) În cazul în care verificarea nu se face de cãtre ISCIR, asistarea inspectorului de specialitate din cadrul ISCIR la efectuarea verificãrii se tarifeazã cu 100 lei/orã.


ANEXA 9


TARIFE
pentru autorizarea sudorilor, a personalului pentru examinãri
nedistructive, a personalului pentru deservirea instalaţiilor,
a operatorilor RSVTI şi acceptarea personalului tehnic de
specialitate şi a personalului de certificare a reproducerii
marcajelor pentru instalaţii/echipamente din domeniul nuclear




┌────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐
│Nr. │ Denumirea personalului │Tariful de bazã│
│crt.│ │(lei/persoanã) │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 1. │Sudori, brazori │ 360 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 2. │Personal pentru examinãri nedistructive: │ │
│ │a) radiaţii (RTx, RTg) │ 360 │
│ │b) ultrasonic (UTg, UTs, UTf, UTt, UTtv, UTl) │ 360 │
│ │c) lichide penetrante (PT) │ 360 │
│ │d) particule magnetice (MT) │ 360 │
│ │e) magneto-inductiv (MI) │ 360 │
│ │f) curenţi turbionari (ET) │ 360 │
│ │g) încercãri de etanşeitate cu H(2), He etc. (LT) │ 360 │
│ │h) operator control vizual │ 360 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 3. │Fochişti │ 150 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 4. │Laboranţi-operatori chimişti │ 150 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 5. │Macaragii │ 150 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 6. │Mecanici translatorişti şi mecanici trolişti │ 150 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 7. │Liftieri │ 150 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 8. │Stivuitorişti │ 150 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 9. │Operatori umplere recipiente GPL la autovehicule │ 150 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
󧓒. │Operatori supraveghere, reparare/VTP, butelii transportabile │ 150 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
󧓓. │Automatişti pentru supraveghere şi întreţinere (ASI) │ 300 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
󧓔. │Personal tehnic de deservire (manevrant) pentru echipamentele/instalaţiile │ 150 │
│ │utilizate în domeniul activitãţilor de agrement (parcuri de distracţii) │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
󧓕. │Operator RSVTI │ *) │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
󧓖. │Personal tehnic de specialitate din domeniul nuclear │ 200 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
󧓗. │Personal de certificare a reproducerii marcajelor pentru │ 200 │
│ │instalaţii/echipamente din domeniul nuclear │ │
└────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┘


___________
*) Numai eliberarea autorizaţiei.


NOTE:
9.1. Pentru nr. crt. 1, pentru timpul de asistare la execuţia incorectã a probelor de sudare/brazare, precum şi pentru timpul de asistare la examinãri şi încercãri ale epruvetelor se aplicã tariful de 100 lei/orã.
9.2. Pentru nr. crt. 1 şi 2, în cazul examinãrii pentru prelungirea valabilitãţii autorizaţiilor, tarifele se reduc cu 25% faţã de tariful de bazã.
9.3. Tariful pentru eliberarea autorizaţiilor şi a duplicatelor acestora este de 100 lei.


ANEXA 10


TARIFE
pentru examinãri şi încercãri nedistructive şi distructive,
analize chimice de metale, apã, depuneri şi ioniţi,
efectuate de laboratorul ISCIR




┌────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────┐
│Nr. │ Tipul examinãrii sau încercãrii │ Tariful de bazã │
│crt.│ │ (lei) │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ 1. │Examinarea cu ultrasunete a îmbinãrilor sudate cu unul sau mai multe │ 90/m │
│ │unghiuri de incidenţã, cu incidenţã normalã pentru zonele adiacente de │ │
│ │palpare, pe ambele feţe şi pe ambele pãrţi ale îmbinãrii sudate │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ 2. │Examinarea cu ultrasunete a tablelor pe caroiaj cu dimensiunile de │ 100/mp │
│ � x 200 mm │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ 3. │Mãsurarea grosimilor cu ultrasunete │ 4/punct de mãsurare │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ 4. │Examinarea cu lichide penetrante a îmbinãrilor sudate │ 30/ml │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ 5. │Examinarea cu lichide penetrante pe suprafaţã │ 100/mp │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ 6. │Examinarea cu pulberi magnetice a îmbinãrilor sudate │ 100/m │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ 7. │Examinarea cu pulberi magnetice pe suprafaţã │ 120/m │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ 8. │Examinarea cu radiaţii penetrante la o grosime de pânã la 10 mm │ 60/radiografie │
│ │inclusiv cu film radiografic cu dimensiuni maxime de 100 x 240 mm │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ 9. │Verificarea şi interpretarea radiografiilor cu dimensiuni maxime de │ 6/radiografie │
│ � x 240 mm │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
󧓒. │Analiza metalograficã a microstructurii: │ │
│ │a) cu fotografii 󧔄/zonã (ZIT, MB, MD)│
│ │b) fãrã fotografii 󧓰/zonã (ZIT, MB, MD)│
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
󧓓. │Analiza metalograficã a macrostructurii: │ │
│ │a) cu fotografii │ 30/epruvetã │
│ │b) fãrã fotografii │ 20/epruvetã │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
󧓔. │Încercarea la tracţiune │ 30/epruvetã │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
󧓕. │Încercarea la îndoire │ 20/epruvetã │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
󧓖. │Încercarea la încovoiere prin şoc (set de 3 epruvete) │ 90/set │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
󧓗. │Mãsurarea duritãţii │ 4/punct de mãsurare │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
󧓘. │Analiza chimicã a depunerilor │ 220/analizã │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
󧓙. │Analiza chimicã completã a apei │ 110/analizã │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
󧓚. │Analiza de ioniţi: │ │
│ │a) cationiţi │ 140/analizã │
│ │b) anioniţi │ 160/analizã │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
󧓛. │Analiza chimicã calitativ-cantitativã a elementelor de aliere din │ 270/analizã │
│ │materiale metalice │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
󧓜. │Certificare 3.2 conform SR EN 10204 pentru materiale utilizate la │ 100/certificat │
│ │repararea instalaţiilor/echipamentelor, dupã caz, la cererea │ │
│ │elaboratorului documentaţiei de reparare │ │
└────┴───────────────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────────────────┘



ZIT - zonã de influenţã termicã;
MB - material de bazã;
MD - material depus.


NOTE:
10.1. Materialele consumabile utilizate la examinãri/încercãri/analize se tarifeazã separat.
10.2. Pentru verificarea de documentaţii tehnice, de buletine de examinãri, de analize şi încercãri şi acceptarea acestora se aplicã tariful de 100 lei/orã.
10.3. Pentru examinãrile, încercãrile sau analizele neprevãzute în anexã, de exemplu mãsurãri tensometrice, mãsurãri electrice, examinãri cu endoscopul şi altele asemenea, tarifele se stabilesc luându-se în calcul tariful de 100 lei/orã, la care se adaugã, dupã caz, valoarea materialelor consumabile utilizate.
10.4. La nr. crt. 8, în cazul examinãrii cu radiaţii penetrante la grosimi mai mari de 10 mm, la tariful de bazã se adaugã, pentru fiecare 5 mm în plus sau fracţiune de peste 2,5 mm, câte 25% din tariful de bazã.
10.5. La nr. crt. 8 şi 9, pentru filmele cu dimensiuni mai mari de 100 x 240 mm, tariful de bazã se majoreazã cu coeficientul rezultat din raportul dintre suprafaţa filmului utilizat şi suprafaţa filmului de referinţã de 100 x 240 mm.
10.6. Pentru încercãrile de la nr. crt. 1-8, executate pe instalaţii sau componente, tarifele nu includ urmãtoarele lucrãri care sunt în responsabilitatea beneficiarului:
a) construcţiile provizorii de acces şi de lucru la punctele de examinare;
b) lucrãrile de pregãtire a suprafeţei materialului de bazã şi a sudurii;
c) dispozitive de fixare-amplasare a aparaturii specifice, asigurarea energiei electrice şi a apei pentru aparaturã, iluminatul locului de examinare, transportul şi manipularea dispozitivelor şi a aparaturii, peste 15 kg/aparat, pe şi de pe platformele de lucru, precum şi descãrcarea şi încãrcarea acestora în autolaborator, asigurarea condiţiilor de protecţie şi de pazã pentru perioadele de iradiere.
10.7. În tarifele de bazã de la nr. crt. 10-15 nu sunt cuprinse lucrãrile de prelucrare şi prelevare mecanicã a epruvetelor, care se tarifeazã cu 100 lei/orã.
10.8. Interpretarea rezultatelor analizelor de la nr. crt. 16-18 se tarifeazã cu 100 lei/analizã.
10.9. În cazul în care examinãrile sau încercãrile se executã pe instalaţie/echipament, tariful de bazã se suplimenteazã cu 25%.
10.10. SR EN 10204 este standard referitor la "Produse metalice. Tipuri de documente de inspecţie."


ANEXA 11


TARIFE
pentru avizãri de proceduri, norme, caiete de sarcini,
instrucţiuni, PCCVI




┌────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐
│Nr. │ Denumirea activitãţii │Tariful de bazã│
│crt.│ │ (lei/buc.) │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 1. │Avizare proceduri/instrucţiuni de lucru pentru examinãri nedistructive, teste│ 480 │
│ │de presiune, marcare/certificarea reproducerii marcajelor, calificare │ │
│ │materiale/componente şi altele asemenea │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 2. │Avizare documentaţii, precum: norme tehnice, caiete de sarcini, rapoarte │ 760 │
│ │tehnice, planuri de testare şi încercãri şi altele asemenea │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 3. │Avizare planuri de control de calitate, verificãri şi încercãri (PCCVI/ITP), │ 480 │
│ │carte ISCIR, documentaţie de fabricaţie (HD/HF) │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 4. │Eliberarea poansonului şi împuternicirea pentru identificarea prin poansonare│ 480*1) │
│ │a buteliilor transportabile │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 5. │Verificarea conformitãţii proiectelor, acceptarea şi înregistrarea acestora, │ │
│ │pentru instalaţii nucleare: │ │
│ │a) sisteme tehnologice │ 3.700 │
│ │b) componente: │ │
│ │- clasa 1, 1C │ 2.970 │
│ │- clasa 2, 2C │ 2.520 │
│ │- clasa 3, 3C │ 2.080 │
│ │- clasa 6 │ 1.480 │
│ │c) instalaţii de ridicat │ │
│ │- tip I │ 2.970 │
│ │- tip II │ 2.230 │
│ │- tip III │ 1.480 │
└────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┘



____________
*1) Tariful de bazã este valabil pentru un lot de pânã la 1.000 butelii; pentru fiecare lot de 500 de butelii care depãşeşte 1.000 sau fracţiune care depãşeşte 250 se percep în plus 25% din tariful de bazã.


NOTÃ:
11.1. În cazul unor revizii sau completãri la documente, tarifele se stabilesc pe baza timpului consumat pentru evaluarea acestora, luându-se în considerare tariful de 100 lei/orã, cu condiţia ca suma totalã sã nu depãşeascã tariful iniţial prevãzut în prezenta anexã.

____________

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016