Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.103 din 14 octombrie 2005  privind constituirea celulei de criza pentru supravegherea si monitorizarea masurilor de sanatate publica ce se impun in contextul existentei focarelor de gripa aviara la pasari    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.103 din 14 octombrie 2005 privind constituirea celulei de criza pentru supravegherea si monitorizarea masurilor de sanatate publica ce se impun in contextul existentei focarelor de gripa aviara la pasari

EMITENT: MINISTERUL SANATATII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 946 din 25 octombrie 2005
În temeiul prevederilor <>Legii nr. 100/1998 privind asistenţa de sãnãtate publicã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 168/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
vãzând Referatul de aprobare al Direcţiei de sãnãtate publicã nr. EN 2.436/2005,

ministrul sãnãtãţii emite prezentul ordin.

ART. 1
Se aprobã constituirea celulei de crizã pentru supravegherea şi monitorizarea mãsurilor de sãnãtate publicã ce se impun în contextul existenţei focarelor de gripã aviarã la pãsãri pe teritoriul României, având urmãtoarea componenţã:
- preşedinte: prof. dr. Virgil Pãunescu - secretar de stat, Ministerul Sãnãtãţii;
- membri:
dr. Costinea Rodica, director, Direcţia de sãnãtate publicã, Ministerul Sãnãtãţii;
prof. dr. Ceauşu Emanoil - director, Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş" Bucureşti;
prof. dr. Adrian Streinu Cercel - director, Institutul de Boli Infecţioase "Prof. dr. Matei Balş" Bucureşti;
dr. Beldescu Nicolae - director, Institutul de Sãnãtate Publicã Bucureşti;
dr. Alexandrescu Viorel - şeful Centrului Naţional de Gripã, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie "Cantacuzino" Bucureşti;
farm. Robert Ancuceanu - director general, Direcţia generalã farmaceuticã şi aparaturã medicalã, Ministerul Sãnãtãţii;
- secretar: dr. Fechete Amalia, Direcţia de sãnãtate publicã, Ministerul Sãnãtãţii.
ART. 2
Se aprobã Planul de acţiune cu privire la mãsurile de sãnãtate publicã în focarul de gripã aviarã la pãsãri - Ceamurlia de Jos, judeţul Tulcea, cuprins în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 3
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul sãnãtãţii,
Gheorghe Eugen Nicolãescu

Bucureşti, 14 octombrie 2005.
Nr. 1.103.

ANEXĂ

PLAN DE ACŢIUNE
cu privire la mãsurile de sãnãtate publicã în focarul de
gripã aviarã la pãsãri - Ceamurlia de Jos, judeţul Tulcea

În temeiul <>Legii nr. 100/1998 privind asistenţa de sãnãtate publicã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se instituie urmãtoarele mãsuri:
1. Se instituie carantina umanã în zona satelor comunei Ceamurlia de Jos, judeţul Tulcea. Începând cu data de 14 octombrie 2005, Direcţia de Sãnãtate Publicã a Judeţului Tulcea va dispune îndeplinirea acestei mãsuri.
Starea de carantinã va fi menţinutã timp de 10 zile dupã ce autoritatea sanitar-veterinarã declarã focarul de gripã aviarã închis prin distrugerea în totalitate a pãsãrilor domestice din comuna Ceamurlia de Jos, judeţul Tulcea, şi dezinfecţia terminalã în fiecare gospodãrie.
2. Complementar mãsurilor de supraveghere epidemiologicã a infecţiilor respiratorii se organizeazã Sistemul de supraveghere activã pentru depistarea cazurilor de gripã aviarã la om, astfel:
A. Pentru toate persoanele care solicitã asistenţã medicalã în ambulatoriu se va recolta exsudat nazofaringian în vederea identificãrii virusului gripal A (H5N1 sau variante), dacã îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
- debut brusc;
- febrã > 38°C;
- mialgii
şi unul sau mai multe dintre urmãtoarele semne/simptome:
- tuse;
- dureri în gât;
- tulburãri respiratorii;
- tulburãri de conştienţã
şi persoana este rezidentã/a cãlãtorit, cu 10 zile înainte de apariţia semnelor/simptomelor, în zone în care a fost confirmatã gripa aviarã la pãsãri sau la oameni şi a venit în contact direct cu pãsãri moarte sau cu dejecţiile acestora.
Aceste persoane vor fi considerate suspecte şi vor fi transportate imediat la secţia de boli infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean Tulcea.
B. Pentru toate persoanele spitalizate, indiferent de spital/secţie, se va recolta exsudat nazofaringian şi ser în vederea identificãrii virusului gripal A (H5N1 sau variante), dacã îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
- pneumonie confirmatã radiologic;
- IACRS;
- alte semne/simptome severe de suferinţã a sistemului
respirator pentru care nu poate fi estimat un diagnostic
clinic alternativ, altul decât gripa;
şi persoana este rezidentã/a cãlãtorit, cu 10 zile înainte de apariţia semnelor/simptomelor, în zone în care a fost confirmatã gripa aviarã la pãsãri sau la oameni şi a venit în contact direct cu pãsãri moarte sau cu dejecţiile acestora.
Exsudatele nazofaringiene vor fi însoţite de formularul de trimitere a probelor pentru diagnosticul de gripã, completat în instituţia în care se face recoltarea.
Direcţia de Sãnãtate Publicã a Judeţului Tulcea va ţine evidenţa nominalã pentru toate cazurile de la care s-a prelevat exsudat nazofaringian.
C. Managementul cazurilor suspecte
1. Asigurarea unui mijloc de transport de tip ambulanţã, special desemnat, cu aparaturã de asistare în caz de insuficienţã respiratorie severã
2. Personalul de pe ambulanţã va purta echipament de protecţie cu mascã şi va fi imunizat AG.
3. Cazurile suspecte se transportã la secţia de boli infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean Tulcea, în spaţiile desemnate şi special amenajate. Dacã simptomatologia corespunde definiţiei de caz, pacientul va fi trimis imediat la Institutul de Boli Infecţioase "Prof. dr. Matei Balş" Bucureşti, cu mascã de protecţie.
4. Dupã fiecare transport ambulanţa este supusã dezinfecţiei.
D. Mãsuri în cadrul Institutului de Boli Infecţioase "Prof. dr. Matei Balş" Bucureşti
Institutul rezervã pentru astfel de cazuri Pavilionul 2, unde sunt asigurate mãsuri P2 cu mãsuri de precauţie P3. Personalul care lucreazã în acest pavilion va deservi numai acest spaţiu şi va fi instruit conform recomandãrilor Organizaţiei Mondiale a Sãnãtãţii.
Personalul Institutului de Boli Infecţioase "Prof. dr. Matei Balş" Bucureşti va fi imunizat AG de cãtre Direcţia de Sãnãtate Publicã a Municipiului Bucureşti.
Ministerul Sãnãtãţii va asigura în rezerva pentru situaţii speciale medicamente antivirale, antibiotice şi antiinflamatorii: Oseltamivir, Meropenem, Vancomicin, Claritromicinã, Linezelid, Dexametazon fiole, care vor fi puse la dispoziţia Institutului de Boli Infecţioase "Prof. dr. Matei Balş" Bucureşti pentru tratamentul cazurilor.
Ministerul Sãnãtãţii va dispune dirijarea, pânã la ocuparea posturilor scoase la concurs, a 3 medici specialişti în anestezie şi terapie intensivã din unitãţi spitaliceşti din Bucureşti.
E. Diagnosticul de laborator pentru confirmarea gripei aviare la om
Probele pentru confirmarea diagnosticului de laborator se analizeazã la Laboratorul naţional de referinţã pentru gripã din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie "Cantacuzino" Bucureşti.
Recoltarea şi transportul probelor se vor face în condiţii maxime de securitate, în baza recomandãrilor Organizaţiei Mondiale a Sãnãtãţii difuzate de Ministerul Sãnãtãţii la direcţiile de sãnãtate publicã judeţene şi a municipiului Bucureşti, însoţite de formularul de trimitere.
F. Managementul contacţilor cu caz suspect
Direcţia de Sãnãtate Publicã a Judeţului Tulcea va recomanda izolarea la domiciliu a contacţilor, iar medicul de familie va asigura monitorizarea clinicã zilnicã, inclusiv termometrizare, şi tratamentul preventiv cu medicamente antivirale timp de 7 zile.
G. Mãsuri faţã de populaţia comunei Ceamurila de Jos, judeţul Tulcea, altele decât vaccinarea AG
- Avertizarea populaţiei pentru a se adresa imediat medicului de familie în caz de îmbolnãvire
- Catagrafierea imediatã de cãtre medicul de familie a gravidelor şi persoanelor cu afecţiuni oncologice, acestea urmând a fi instruite cu privire la evitarea contactelor prin care se pot expune riscului de îmbolnãvire de gripã umanã şi/sau aviarã.
H. Mãsuri faţã de persoanele care acţioneazã în focar
- Instruire cu privire la mãsuri de prevenire a îmbolnãvirii
- Echipament adecvat de protecţie - combinezon, ochelari, mãşti, mãnuşi, şorţ etc.
- Vaccinare antigripalã
- Profilaxie antiviralã în perioada intervenţiei pentru personalul veterinar, personalul medico-sanitar şi personalul de intervenţie din Ministerul Apãrãrii Naţionale şi Ministerul Administraţiei şi Internelor etc.
I. Mãsuri faţã de alte persoane care intrã în zonã
- Instruire la Direcţia de Sãnãtate Publicã a Judeţului Tulcea
- Asigurare de echipament de protecţie prin Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor
- Imunizarea cu vaccin gripal
J. Mãsuri în comuna Ceamurila de Jos, judeţul Tulcea, dupã distrugerea pãsãrilor
Dezinfecţie terminalã în întreaga localitate dupã distrugerea tuturor pãsãrilor
K. Analiza de situaţie şi monitorizarea riscului epidemiologic de apariţie a îmbolnãvirilor la om cu virusul gripei aviare
- Managementul informaţiei:
Comitetul judeţean de intervenţie în caz de pandemie de gripã anunţã imediat Comitetului naţional de intervenţie orice caz suspect sau confirmat de gripã aviarã la om.
Medicii de familie, serviciile de ambulanţã, alte unitãţi sanitare anunţã comitetului judeţean atât cazurile suspecte, cât şi pe cele diagnosticate.
- Supravegherea clinicã a populaţiei din zonã prin medicii de familie
- Continuarea vaccinãrii antigripale
- Extinderea zonei unde se va face vaccinarea la încã 9 localitãţi cuprinse în zona de supraveghere
NOTĂ: Planul a fost întocmit de Direcţia de sãnãtate publicã din cadrul Ministerului Sãnãtãţii, cu consultarea membrilor Comisiei de epidemiologie şi boli infecţioase.

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016