Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.049 din 17 mai 2018  privind modificarea şi completarea anexei la Ordinul viceprim-ministrului, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, nr. 1.763/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice privind condiţiile de punere în aplicare a măsurii de restructurare/reconversie a plantaţiilor viticole, eligibilă pentru finanţare în cadrul Programului Naţional de Sprijin al României în sectorul vitivinicol 2014-2018    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 1.049 din 17 mai 2018 privind modificarea şi completarea anexei la Ordinul viceprim-ministrului, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, nr. 1.763/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice privind condiţiile de punere în aplicare a măsurii de restructurare/reconversie a plantaţiilor viticole, eligibilă pentru finanţare în cadrul Programului Naţional de Sprijin al României în sectorul vitivinicol 2014-2018

EMITENT: Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 438 din 24 mai 2018
    Văzând Referatul de aprobare al Direcţiei generale politici agricole nr. 241.402 din 10.05.2018,
    având în vedere prevederile Regulamentului (UE) nr. 1.149/2016 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1.308/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte programele naţionale de sprijin în sectorul vitivinicol şi de modificare a Regulamentului (CE) nr. 555/2008 al Comisiei, ale Regulamentului nr. 1.150/2016 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1.308/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte programele naţionale de sprijin în sectorul vitivinicol, precum şi ale Regulamentului de punere în aplicare (UE) 256/2017 al Comisiei de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2016/1.150 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1.308/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte programele naţionale de sprijin în sectorul vitivinicol,
    în temeiul prevederilor art. 7 din Hotărârea Guvernului nr. 578/2014 privind stabilirea modului de acordare a sprijinului financiar din partea Uniunii Europene pentru producătorii din sectorul vitivinicol în perioada 2014-2018, cu completările ulterioare, şi ale art. 9 din Hotărârea Guvernului nr. 30/2017 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi pentru modificarea art. 6 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1.186/2014 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, cu modificările ulterioare,
    ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emite prezentul ordin.
    ART. I
    Anexa la Ordinul viceprim-ministrului, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, nr. 1.763/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice privind condiţiile de punere în aplicare a măsurii de restructurare/reconversie a plantaţiilor viticole, eligibilă pentru finanţare în cadrul Programului Naţional de Sprijin al României în sectorul vitivinicol 2014-2018, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 830 din 13 noiembrie 2014, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Punctul 1.2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "1.2. reconversia soiurilor, inclusiv prin supraaltoire, constă în schimbarea soiurilor existente în cultură cu soiuri superioare din punct de vedere calitativ sau clone din aceste soiuri, în scopul adaptării producţiei la cerinţele pieţei;"

    2. La punctul 2.2, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) reconversia prin plantare pe acelaşi amplasament ori pe alt amplasament echivalent ca suprafaţă de viţă-de-vie pentru struguri de vin cu soiurile prevăzute în anexa nr. 2, inclusiv prin instalarea sistemului de susţinere, conducere cordon liber, pretabil pentru înfiinţare plantaţie preponderent mecanizată;"

    3. La punctul 2.2, litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "d) modernizare, prin:
    - proiectare, instalare/înlocuire sistem de susţinere pentru conducere şi palisaj;
    – modernizarea formei de conducere a viţei-de-vie prin trecerea de la cultura joasă la cultura semiînaltă şi înaltă;
    – modernizarea sistemului de susţinere prin înlocuirea sârmelor şi instalarea a 3 rânduri de sârme, dintre care minimum două duble, la sistemul pentru conducere şi palisaj în vederea susţinerii butucilor şi conducerea lăstarilor;
    – modernizarea prin instalarea unui rând de sârmă în cazul sistemului de susţinere, conducere cordon liber, în cazul recoltării preponderent mecanizate;
    – instalarea de sisteme de irigaţii prin picurare, eligibile la finanţare, inclusiv pentru viticultorii care au accesat măsura de restructurare/reconversie a plantaţiilor viticole."

    4. La punctul 2.3, litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "c) două campanii viticole pentru programul de reconversie a soiurilor prin replantare pe acelaşi amplasament, care urmează campaniei în care se aprobă planul individual;"

    5. La punctul 2.3, litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "d) două campanii viticole pentru programul de replantare ca urmare a defrişării obligatorii a plantaţiilor viticole din motive sanitare sau fitosanitare, după obţinerea buletinului de analiză eliberat de Autoritatea Naţională Fitosanitară, care atestă lipsa organismelor dăunătoare periculoase pentru starea fitosanitară a plantaţiilor viticole;"

    6. La punctul 2.3, după litera f) se introduce o nouă literă, litera f^1), cu următorul cuprins:
    "f^1) două campanii viticole pentru instalarea de sisteme de irigaţii prin picurare, care urmează campaniei în care se aprobă planul individual;"

    7. Punctul 2.5^1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "2.5^1. pentru toate activităţile efectuate în regie proprie, solicitanţii vor utiliza pentru întocmirea centralizatorului costurilor tarifele prezentate în devizele-cadru întocmite de I.C.-D.V.V. Valea Călugărească, conform anexei nr. 3."

    8. La punctul 2.7, litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "d) parcelele viticole care au beneficiat de finanţare nerambursabilă provenită din proiecte comunitare pentru înfiinţare, restructurare/reconversie în ultimele 10 campanii viticole, cu excepţia măsurii prevăzute la pct. 2.2 lit. c) şi a măsurii de modernizare prin instalarea de sisteme de irigaţii prin picurare prevăzute la pct. 2.2 lit. d) ultimul paragraf."

    9. La punctul 4.1, litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "d) copie conformă cu originalul a autorizaţiei de plantare/replantare provenită din conversie sau a autorizaţiei de replantare/replantare anticipată emisă pe numele solicitantului, după caz;"

    10. La punctul 4.1, litera o) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "o) declaraţie de recoltă şi/sau declaraţie de producţie a exploataţiei viticole, care cuprinde şi parcelele supuse programului de restructurare/reconversie, pentru programele cu defrişare în cadrul planului;"

    11. La punctul 4.1, litera q) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "q) declaraţie pe propria răspundere a solicitantului, din care să rezulte că parcelele supuse programelor de restructurare/reconversie nu au beneficiat de finanţare nerambursabilă provenită din proiecte comunitare pentru înfiinţare, restrucurare/reconversie în ultimele 10 campanii viticole, cu excepţia măsurii prevăzute la pct. 2.2 lit. c) şi a măsurii de modernizare prin instalarea de sisteme de irigaţii prin picurare prevăzute la pct. 2.2 lit. d) ultimul paragraf;"

    12. La punctul 4.1, după litera t) se introduce o nouă literă, litera ţ), cu următorul cuprins:
    "ţ) aviz de gospodărire a apelor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, pentru solicitanţii care accesează irigarea prin picurare."

    13. După punctul 4.18 se introduce un nou punct, punctul 4.19, cu următorul cuprins:
    "4.19 (1) Pentru planurile individuale depuse şi aprobate pentru care nu s-au depus cereri de plată la A.P.I.A. se aplică prevederile prezentului ordin.
    (2) Pct. 2.3 lit. d) se aplică şi planurilor individuale în cadrul cărora nu a început lucrarea de plantare."

    14. La punctul 5.3, după litera c) se introduce o nouă literă, litera d), cu următorul cuprins:
    "d) necesitatea replantării în goluri, în situaţia în care procentajul acestora depăşeşte 10% din suprafaţa plantată, din motive care nu ţin de controlul beneficiarului."

    15. La punctul 7.2, litera b^2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b^2) pentru planurile aflate în derulare şi pentru planurile depuse până la intrarea în vigoare a prezentului ordin, solicitanţii trebuie să depună la centrele judeţene A.P.I.A., odată cu notificarea de începere a lucrării de plantare, următoarele documente, după caz:
    - autorizaţie de plantare provenită din conversie (în cazul în care solicitantul a beneficiat de un certificat de drept de plantare acordat din rezerva naţională sau din rezerva judeţeană);
    – autorizaţie de replantare provenită din conversie (în cazul în care solicitantul a beneficiat de un certificat de acordare a unui drept individual de replantare);
    – autorizaţie de replantare provenită din conversie emisă pe numele solicitantului şi acordul proprietarului de drept de replantare (în cazul în care nu a existat identitate între proprietarul şi cultivatorul parcelelor viticole din care au provenit drepturile individuale de replantare);
    – autorizaţie de replantare, în cazurile cu defrişare în cadrul planului;
    – autorizaţie de replantare anticipată."

    16. La punctul 7.2, litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "d) să depună la centrele judeţene A.P.I.A. următoarele documente:
    - declaraţie de finalizare a măsurii sau declaraţie de începere a măsurii, în cazul solicitării de avans;
    – declaraţie de finalizare a unei părţi din măsură, în cazul solicitării de plată parţială;
    – proces-verbal de recepţie finală cantitativă şi calitativă a măsurii ori proces-verbal de recepţie finală cantitativă şi calitativă a unei părţi din măsură (în cazul solicitării de plată parţială) sau proces-verbal de constatare a începerii măsurii pentru solicitarea de avans;
    – documente justificative, inclusiv cele menţionate la pct. 6.6, 6.7, 6.8 şi 6.9, după caz;
    – autorizaţie de gospodărire a apelor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, pentru solicitanţii care accesează irigarea prin picurare."

    17. Punctul 7.5 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "7.5. Prevederile pct. 7.3 şi 7.4 se aplică şi beneficiarilor care au solicitat plata în avans, cu condiţia ca sumele acordate în avans şi nedecontate să fie acoperite de o garanţie financiară conform pct. 7.14 lit. c), constând într-o sumă egală cu 100% din avansul financiar solicitat."

    18. La punctul 7.14, litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "c) solicitantul a constituit o garanţie constând într-o sumă egală cu 100% din avansul financiar solicitat pentru fiecare măsură din cadrul programului de reconversie/restructurare, conform prevederilor Regulamentului (UE) nr. 1.150/2016, cu modificările şi completările ulterioare."

    19. Punctul 7.16^1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "7.16^1. Beneficiarii ale căror plăţi în avans pentru care contribuţia eligibilă din partea Uniunii Europene este mai mică de 5 milioane euro sunt scutiţi de întocmirea notificărilor privind utilizarea avansurilor, conform prevederilor art. 21 din Regulamentul (UE) nr. 1.150/2016 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1.308/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte programele naţionale de sprijin în sectorul vitivinicol."

    20. Punctul 7.27 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "7.27. Plata sprijinului financiar comunitar se face în lei, la cursul de schimb publicat de Banca Centrală Europeană în ultima zi lucrătoare care precedă datei de 1 august, conform Regulamentului delegat (UE) nr. 907 din 11 martie 2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1.306/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte agenţiile de plăţi şi alte organisme, gestiunea financiară, verificarea şi închiderea conturilor, garanţiile şi utilizarea monedei euro."

    21. Punctul 7.28 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "7.28. Plata fiecărei măsuri către beneficiar se face în termen de 7 luni de la data prezentării unui dosar de plata complet şi conform, având ca bază şi declaraţia de finalizare a măsurii şi procesul-verbal de recepţie cantitativă şi calitativă întocmit în urma verificărilor pe teren."

    22. Punctul 8.1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "8.1. Direcţia monitorizare inspecţii, verificare şi control din cadrul M.A.D.R., precum şi Laboratorul Central pentru Controlul Calităţii şi Igienei Vinului Valea Călugărească instituţii care dispun de personal calificat în domeniul vitivinicol, în calitate de organisme delegate ale A.P.I.A., verifică respectarea tehnologiei aplicate plantaţiilor de către solicitanţii de restructurare/ reconversie în baza Acordului de delegare de competenţe pentru activitatea de verificare a modului de respectare a tehnologiei de cultivare a viţei-de-vie, ulterior recepţiilor finale ale măsurilor de sprijin, în plantaţiile viticole înfiinţate prin restructurare/reconversie."

    23. Punctul 8.2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "8.2. Direcţia monitorizare inspecţii, verificare şi control din cadrul M.A.D.R. şi Laboratorul Central pentru Controlul Calităţii şi Igienei Vinului Valea Călugărească vor organiza instruiri cu personalul din cadrul centrelor judeţene A.P.I.A. implicate în derularea măsurii de restructurare/reconversie."

    24. Punctul 8.4 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "8.4. La avizarea anexei nr. 1 la Normele privind gestionarea sistemului autorizaţiilor de plantare a viţei-de-vie pentru struguri de vin, aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 364/2016, cu completările ulterioare, de către inspectorul O.N.V.P.V., solicitantul va prezenta o copie a următoarelor documente, după caz:
    - anexa nr. 2 sau, după caz, anexa nr. 10 la Normele privind gestionarea sistemului autorizaţiilor de plantare a viţei-de-vie pentru struguri de vin, aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 364/2016, cu completările ulterioare, respectiv declaraţia de defrişare/defrişare ulterioară a parcelelor viticole;
    – procesul-verbal de măsurătoare cu G.P.S. emis de A.P.I.A. înainte şi după defrişare;
    – anexa nr. 1 la Normele privind gestionarea sistemului autorizaţiilor de plantare a viţei-de-vie pentru struguri de vin, aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 364/2016, cu completările ulterioare, respectiv cererea de plantare/replantare a viţei-de-vie pentru strugurii de vin;
    – procesul-verbal de recepţie cantitativă şi calitativă pentru programele de reconversie a soiurilor şi reamplasarea parcelelor;
    – procesul-verbal de măsurătoare cu G.P.S. emis de A.P.I.A. după plantare;
    – autorizaţia de replantare/replantare anticipată."

    25. După punctul 8.5 se introduce un nou punct, punctul 8.6, cu următorul cuprins:
    "8.6. Nefinalizarea planului individual conform angajamentelor sau în termenele prevăzute de prezentul ordin conduce la neacordarea sprijinului financiar sau recuperarea sprijinului financiar plătit."

    26. Anexa nr. 1: „Capitolul 1: Persoane neînregistrate fiscal“ şi „Capitolul 2: Persoane înregistrate fiscal“ se înlocuieşte cu anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentul ordin.
    27. La anexa nr. 2 „Lista soiurilor de struguri pentru vin eligibile pentru realizarea programelor de restructurare/reconversie“, la regiunea viticolă „Colinele Dobrogei“, la coloana „Soiuri albe“ se introduce un nou soi alb, respectiv soiul „Columna“.
    28. Anexa nr. 3 „Lista lucrărilor de execuţie din cadrul programelor de restructurare/reconversie“ se înlocuieşte cu anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezentul ordin.
    29. Anexa nr. 7: „Capitolul 1: Anexa nr. 7A“ şi „Capitolul 2: Anexa nr. 7B“ se înlocuieşte cu anexa nr. 3, care face parte integrantă din prezentul ordin.
    30. După anexa nr. 7 se introduc două noi anexe, anexa nr. 8 „Deviz supraaltoire plantaţie viticolă“ şi anexa nr. 9 „Deviz înfiinţare sistem de irigare prin picurare“, având cuprinsul prevăzut în anexele nr. 4 şi 5, care fac parte integrantă din prezentul ordin.
    31. Capitolul VII se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "    CAP. VII
    Dispoziţii finale
    Anexele nr. 1-9 fac parte integrantă din prezentele norme."



    ART. II
    Anexele nr. 1-5*) fac parte integrantă din prezentul ordin.
    *) Anexele nr. 1-5 se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 438 bis, care se poate achiziţiona de la Centrul pentru relaţii cu publicul al Regiei Autonome „Monitorul Oficial“, Bucureşti, şos. Panduri nr. 1.


    ART. III
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
                    Petre Daea

    Bucureşti, 17 mai 2018.
    Nr. 1.049.
    ANEXA 1-5

    ANEXE

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016