Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.034 din 27 decembrie 2011  pentru aprobarea conditiilor contractuale speciale privind contractele pentru echipamente  si constructii, inclusiv proiectare, si cele privind contractele pentru constructii cladiri si lucrari ingineresti proiectate de catre beneficiar ale Federatiei Internationale a Inginerilor Consultanti  in Domeniul Constructiilor (FIDIC) pentru obiective de investitii din domeniul infrastructurii de transport feroviar, finantate din fonduri publice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.034 din 27 decembrie 2011 pentru aprobarea conditiilor contractuale speciale privind contractele pentru echipamente si constructii, inclusiv proiectare, si cele privind contractele pentru constructii cladiri si lucrari ingineresti proiectate de catre beneficiar ale Federatiei Internationale a Inginerilor Consultanti in Domeniul Constructiilor (FIDIC) pentru obiective de investitii din domeniul infrastructurii de transport feroviar, finantate din fonduri publice

EMITENT: MINISTERUL TRANSPORTURILOR SI INFRASTRUCTURII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 36 din 17 ianuarie 2012

    În temeiul prevederilor art. 3 din Hotãrârea Guvernului nr. 1.405/2010 privind aprobarea utilizãrii unor condiţii contractuale ale Federaţiei Internaţionale a Inginerilor Consultanţi în Domeniul Construcţiilor (FIDIC) pentru obiective de investiţii din domeniul infrastructurii de transport de interes naţional, finanţate din fonduri publice, şi ale art. 5 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 76/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

    ministrul transporturilor şi infrastructurii emite urmãtorul ordin:

    ART. 1
    Se aprobã condiţiile contractuale speciale privind contractele pentru echipamente şi construcţii, inclusiv proiectare, şi cele privind contractele pentru construcţii clãdiri şi lucrãri inginereşti proiectate de cãtre beneficiar ale Federaţiei Internaţionale a Inginerilor Consultanţi în Domeniul Construcţiilor (FIDIC) pentru obiective de investiţii din domeniul infrastructurii de transport feroviar, finanţate din fonduri publice, prevãzute în anexele nr. 1 şi 2.
    ART. 2
    Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentul ordin.
    ART. 3
    Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

                 Ministrul transporturilor şi infrastructurii,
                              Anca Daniela Boagiu

    Bucureşti, 27 decembrie 2011.
    Nr. 1.034.


    ANEXA 1
                              CONDIŢIILE SPECIALE
        privind contractele pentru echipamente şi construcţii, inclusiv
                  proiectare, ale Federaţiei Internaţionale a
                      Inginerilor Consultanţi în Domeniul
       Construcţiilor (FIDIC) pentru obiective de investiţii din domeniul
      infrastructurii de transport feroviar, finanţate din fonduri publice

    Subclauza 1.14. Obligaţii comune şi individuale

    Subclauza va conţine şi urmãtoarele:
    În cazul în care Antreprenorul constituie (potrivit prevederilor în vigoare) o asociere fãrã personalitate juridicã, asociere în participaţiune sau asociere de tip joint venture, consortium ori alte forme de asociere în scopuri comerciale, care nu au personalitate juridicã şi sunt constituite în temeiul legii, tratate drept asocieri în participaţiune, Antreprenorul are obligaţia de a prezenta un contract (acord) de asociere încheiat între pãrţi.
    Contractul (acordul) de asociere va conţine, fãrã a se limita la acestea, urmãtoarele informaţii:
    a) denumirea asocierii;
    b) partea desemnatã ca lider al asocierii;
    c) partea desemnatã ca fiind responsabilã cu contabilitatea asocierii, colectarea cheltuielilor si veniturilor asocierii, obligaţia de a emite facturi cãtre Beneficiar şi, dupã caz, îndeplinirea tuturor obligaţiilor fiscale pe teritoriul României, denumitã asociat administrator;
    d) contribuţia financiarã/tehnicã/profesionalã/repartizarea beneficiilor sau pierderilor;
    e) categoriile de lucrãri care vor fi executate de fiecare asociat;
    f) în cazul în care asocierii îi este acordat contractul, pãrţile vor extinde contractul (acordul) de asociere cu clauze privind funcţionarea şi managementul asocierii pentru executarea, finalizarea şi întreţinerea lucrãrilor pentru Proiect, în concordanţã cu clauzele din contractul semnat cu autoritatea contractantã.

    Clauza 2. Beneficiarul

    Subclauza 2.5. Revendicãrile Beneficiarului

    Subclauza va conţine şi urmãtoarele:
    Sumele prevãzute în contract şi în anexa la ofertã cu titlul de penalitãţi datorate de Antreprenor Beneficiarului vor fi calculate de Inginer şi aprobate de Beneficiar şi vor fi facturate separat Antreprenorului.

    Clauza 4. Antreprenorul

    Subclauza 4.2. Garanţia de bunã execuţie

    Subclauza va conţine şi urmãtoarele:
    Antreprenorul se obligã sã constituie garanţia bancarã de bunã execuţie a contractului în cuantum de ............., reprezentând maximum ..... % din valoarea contractului fãrã TVA, în termen de maximum .......... zile de la semnarea contractului.
    Garanţia de bunã execuţie a contractului se constituie printr-un instrument de garantare, emis în condiţiile legii de o societate bancarã sau de o societate de asigurãri care sã nu se afle în faliment ori reorganizare judiciarã.
    Instrumentul de garantare va cuprinde în mod obligatoriu urmãtoarele:
    ● pãrţile contractante;
    ● garanţia de bunã execuţie a asocierilor, care va specifica numele Antreprenorului (asocierea);
    ● obligaţia bãncii/societãţii de asigurãri de a plãti în favoarea autoritãţii contractante orice sumã cerutã de aceasta, la prima sa cerere, însoţitã de o declaraţie cu privire la neîndeplinirea obligaţiilor ce îi revin Antreprenorului, eventualele plãţi urmând a se face în termenul menţionat în cerere, fãrã îndeplinirea niciunei alte formalitãţi suplimentare;
    ● perioada de valabilitate a instrumentului de garantare, care va fi pânã la data de .............
    Orice modificare convenitã de pãrţile contractante privind preţul şi/sau durata contractului atrage obligaţia Antreprenorului de actualizare a garanţiei bancare de bunã execuţie, în termen de maximum 15 zile de la data producerii modificãrii.
    Antreprenorul este obligat sã reîntregeascã garanţia de bunã execuţie ori de câte ori cuantumul ei a fost diminuat prin executarea ei de cãtre Beneficiar.

    Clauza 14. Preţul contractului şi plãţile

    Subclauza 14.2. Plata în avans

    Subclauza va conţine şi urmãtoarele:
    Plãţile în avans şi returnãrile avansului trebuie efectuate în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare.
    Fiecare platã în avans va fi justificatã şi rambursatã prin deduceri din certificatele interimare de platã pânã la data emiterii certificatului de recepţie la terminarea lucrãrilor.
    La încheierea fiecãrui an bugetar, Antreprenorul are obligaţia de a transmite Inginerului spre aprobare un deviz justificativ al cheltuielilor efectuate, prin care sã confirme modul şi gradul de utilizare a avansului corespunzãtor destinaţiilor stabilite prin contract.
    Plãţile în avans şi returnãrile avansului trebuie efectuate conform legislaţiei române în vigoare.
    Instrumentul de garantare pentru plata avansului va cuprinde în mod obligatoriu urmãtoarele:
    ● pãrţile contractante;
    ● garanţia pentru plata avansului a asocierilor, care va specifica numele Antreprenorului (asocierea);
    ● obligaţia bãncii/societãţii de asigurãri de a plãti în favoarea autoritãţii contractante orice sumã cerutã de aceasta, la prima sa cerere, însoţitã de o declaraţie cu privire la neîndeplinirea obligaţiilor ce îi revin Antreprenorului, eventualele plãţi urmând a se face în termenul menţionat în cerere, fãrã îndeplinirea niciunei alte formalitãţi suplimentare;
    ● perioada de valabilitate a instrumentului de garantare, care va fi pânã la data de .............
    Valoarea scrisorii de garanţie pentru plata avansului va fi acoperitoare pentru:
    - valoarea avansului acordat;
    - TVA-ul aferent avansului;
    - prejudiciile ce ar putea fi aduse prin imobilizarea fondurilor publice în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzãtoare a obligaţiilor contractuale ce derivã din acordarea avansului.
    Valoarea scrisorii de garanţie pentru plata avansului = valoarea avansului + TVA + valoarea avansului x 0,04 x 90 de zile
    În cazul în care, în termen de 90 de zile calculate de la data la care, conform prevederilor contractuale, Antreprenorul are obligaţia sã emitã certificate interimare de platã prin care Beneficiarul sã poatã recupera din avansul acordat procentul specificat în anexa la ofertã, Antreprenorul nu îşi îndeplineşte aceastã obligaţie, Antreprenorul este obligat sã majoreze valoarea scrisorii de garanţie pentru plata avansului cu valoarea corespunzãtoare penalitãţilor pentru o perioadã de încã 90 de zile.
    De asemenea, în situaţia în care, timp de 90 de zile consecutive calculate de la data la care, conform prevederilor contractuale, Antreprenorul are obligaţia sã emitã certificate interimare de platã, pe parcursul execuţiei lucrãrilor, Antreprenorul nu va emite cel puţin un certificat interimar de platã prin care Beneficiarul sã poatã recupera din avansul acordat procentul specificat în anexa la ofertã, Antreprenorul este obligat sã majoreze valoarea scrisorii de garanţie pentru plata avansului cu valoarea corespunzãtoare penalitãţilor pentru o perioadã de încã 90 de zile.
    Ori de câte ori, timp de 90 de zile consecutive calculate de la data la care, conform prevederilor contractuale, Antreprenorul are obligaţia sã emitã certificate interimare de platã, pe parcursul execuţiei lucrãrilor, Antreprenorul nu va emite cel puţin un certificat interimar de platã, Antreprenorul este obligat sã majoreze valoarea scrisorii de garanţie pentru plata avansului cu valoarea corespunzãtoare prejudiciilor pentru încã o perioadã de 90 de zile, astfel încât valoarea garanţiei pentru plata avansului sã fie acoperitoare în orice moment atât pentru recuperarea avansului acordat, cât şi pentru repararea prejudiciilor ce ar putea fi aduse prin imobilizarea fondurilor publice, în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzãtoare a obligaţiilor contractuale ce derivã din acordarea avansului.
    În cazul nerespectãrii prevederilor de mai sus, în termen de 10 zile de la notificarea Antreprenorului de cãtre Beneficiar, Beneficiarul este îndreptãţit sã execute garanţia pentru plata avansului şi sã recupereze avansul acordat şi prejudiciile aduse prin imobilizarea fondurilor publice.

    Subclauza 14.7. Plãţile

    Subclauza va conţine şi urmãtoarele:
    Factura furnizatã de cãtre Antreprenor va fi emisã şi completatã în conformitate cu legislaţia românã în vigoare.


    ANEXA 2
                              CONDIŢIILE SPECIALE
     privind contractele pentru construcţii clãdiri şi lucrãri inginereşti
                 proiectate de cãtre beneficiar ale Federaţiei
                  Internaţionale a Inginerilor Consultanţi în
                        Domeniul Construcţiilor (FIDIC)
                       pentru obiective de investiţii din
                domeniul infrastructurii de transport feroviar,
                         finanţate din fonduri publice

    Subclauza 1.14. Obligaţii comune şi individuale

    Subclauza va conţine şi urmãtoarele:
    În cazul în care Antreprenorul constituie (potrivit prevederilor în vigoare) o asociere fãrã personalitate juridicã, asociere în participaţiune sau asociere de tip joint venture, consortium ori alte forme de asociere în scopuri comerciale, care nu au personalitate juridicã şi sunt constituite în temeiul legii, tratate drept asocieri în participaţiune, Antreprenorul are obligaţia de a prezenta un contract (acord) de asociere încheiat între pãrţi.
    Contractul (acordul) de asociere va conţine, fãrã a se limita la acestea, urmãtoarele informaţii:
    a) denumirea asocierii;
    b) partea desemnatã ca lider al asocierii;
    c) partea desemnatã ca fiind responsabilã cu contabilitatea asocierii, colectarea cheltuielilor şi veniturilor asocierii, obligaţia de a emite facturi cãtre Beneficiar şi, dupã caz, îndeplinirea tuturor obligaţiilor fiscale pe teritoriul României, denumitã asociat administrator;
    d) contribuţia financiarã/tehnicã/profesionalã/repartizarea beneficiilor sau pierderilor;
    e) categoriile de lucrãri care vor fi executate de fiecare asociat;
    f) în cazul în care asocierii îi este acordat contractul, pãrţile vor extinde contractul (acordul) de asociere cu clauze privind funcţionarea şi managementul asocierii pentru executarea, finalizarea şi întreţinerea lucrãrilor pentru Proiect, în concordanţã cu clauzele din contractul semnat cu autoritatea contractantã.

    Clauza 2. Beneficiarul

    Subclauza 2.5. Revendicãrile Beneficiarului

    Subclauza va conţine şi urmãtoarele:
    Sumele prevãzute în contract şi în anexa la ofertã cu titlul de penalitãţi datorate de Antreprenor Beneficiarului vor fi calculate de Inginer şi aprobate de Beneficiar şi vor fi facturate separat Antreprenorului.

    Clauza 4. Antreprenorul

    Subclauza 4.2. Garanţia de bunã execuţie

    Subclauza va conţine şi urmãtoarele:
    Antreprenorul se obligã sã constituie garanţia bancarã de bunã execuţie a contractului în cuantum de ............, reprezentând maximum ..... % din valoarea contractului fãrã TVA, în termen de maximum ......... zile de la semnarea contractului.
    Garanţia de bunã execuţie a contractului se constituie printr-un instrument de garantare, emis în condiţiile legii de o societate bancarã sau de o societate de asigurãri care sã nu se afle în faliment ori reorganizare judiciarã.
    Instrumentul de garantare va cuprinde în mod obligatoriu urmãtoarele:
    ● pãrţile contractante;
    ● garanţia de bunã execuţie a asocierilor, care va specifica numele Antreprenorului (asocierea);
    ● obligaţia bãncii/societãţii de asigurãri de a plãti în favoarea autoritãţii contractante orice sumã cerutã de aceasta, la prima sa cerere, însoţitã de o declaraţie cu privire la neîndeplinirea obligaţiilor ce îi revin Antreprenorului, eventualele plãţi urmând a se face în termenul menţionat în cerere, fãrã îndeplinirea niciunei alte formalitãţi suplimentare;
    ● perioada de valabilitate a instrumentului de garantare, care va fi pânã la data de ................
    Orice modificare convenitã de pãrţile contractante privind preţul şi/sau durata contractului atrage obligaţia Antreprenorului de actualizare a garanţiei bancare de bunã execuţie, în termen de maximum 15 zile de la data producerii modificãrii.
    Antreprenorul este obligat sã reîntregeascã garanţia de bunã execuţie ori de câte ori cuantumul ei a fost diminuat prin executarea ei de cãtre Beneficiar.

    Clauza 14. Preţul contractului şi plãţile

    Subclauza 14.2. Plata în avans

    Subclauza va conţine şi urmãtoarele:
    Plãţile în avans şi returnãrile avansului trebuie efectuate în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare.
    Fiecare platã în avans va fi justificatã şi rambursatã prin deduceri din certificatele interimare de platã pânã la data emiterii certificatului de recepţie la terminarea lucrãrilor.
    La încheierea fiecãrui an bugetar, Antreprenorul are obligaţia de a transmite Inginerului spre aprobare un deviz justificativ al cheltuielilor efectuate, prin care sã confirme modul şi gradul de utilizare a avansului corespunzãtor destinaţiilor stabilite prin contract.
    Plãţile în avans şi returnãrile avansului trebuie efectuate conform legislaţiei române în vigoare.
    Instrumentul de garantare pentru plata avansului va cuprinde în mod obligatoriu urmãtoarele:
    ● pãrţile contractante;
    ● garanţia pentru plata avansului a asocierilor, care va specifica numele Antreprenorului (asocierea);
    ● obligaţia bãncii/societãţii de asigurãri de a plãti în favoarea autoritãţii contractante orice sumã cerutã de aceasta, la prima sa cerere, însoţitã de o declaraţie cu privire la neîndeplinirea obligaţiilor ce îi revin Antreprenorului, eventualele plãţi urmând a se face în termenul menţionat în cerere, fãrã îndeplinirea niciunei alte formalitãţi suplimentare;
    ● perioada de valabilitate a instrumentului de garantare, care va fi pânã la data de ..........
    Valoarea scrisorii de garanţie pentru plata avansului va fi acoperitoare pentru:
    - valoarea avansului acordat;
    - TVA-ul aferent avansului;
    - prejudiciile ce ar putea fi aduse prin imobilizarea fondurilor publice în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzãtoare a obligaţiilor contractuale ce derivã din acordarea avansului.
    Valoarea scrisorii de garanţie pentru plata avansului = valoarea avansului + TVA + valoarea avansului x 0,04 x 90 de zile
    În cazul în care, în termen de 90 de zile calculate de la data la care, conform prevederilor contractuale, Antreprenorul are obligaţia sã emitã certificate interimare de platã prin care Beneficiarul sã poatã recupera din avansul acordat procentul specificat în anexa la ofertã, Antreprenorul nu îşi îndeplineşte aceastã obligaţie, Antreprenorul este obligat sã majoreze valoarea scrisorii de garanţie pentru plata avansului cu valoarea corespunzãtoare penalitãţilor pentru o perioadã de încã 90 de zile.
    De asemenea, în situaţia în care, timp de 90 de zile consecutive calculate de la data la care, conform prevederilor contractuale, Antreprenorul are obligaţia sa emitã certificate interimare de platã, pe parcursul execuţiei lucrãrilor, Antreprenorul nu va emite cel puţin un certificat interimar de platã prin care Beneficiarul sã poatã recupera din avansul acordat procentul specificat în anexa la ofertã, Antreprenorul este obligat sã majoreze valoarea scrisorii de garanţie pentru plata avansului cu valoarea corespunzãtoare penalitãţilor pentru o perioadã de încã 90 de zile.
    Ori de câte ori, timp de 90 de zile consecutive calculate de la data la care, conform prevederilor contractuale, Antreprenorul are obligaţia sã emitã certificate interimare de platã, pe parcursul execuţiei lucrãrilor, Antreprenorul nu va emite cel puţin un certificat interimar de platã, Antreprenorul este obligat sã majoreze valoarea scrisorii de garanţie pentru plata avansului cu valoarea corespunzãtoare prejudiciilor pentru încã o perioadã de 90 de zile, astfel încât valoarea garanţiei pentru plata avansului sã fie acoperitoare în orice moment atât pentru recuperarea avansului acordat, cât şi pentru repararea prejudiciilor ce ar putea fi aduse prin imobilizarea fondurilor publice, în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzãtoare a obligaţiilor contractuale ce derivã din acordarea avansului.
    În cazul nerespectãrii prevederilor de mai sus, în termen de 10 zile de la notificarea Antreprenorului de cãtre Beneficiar, Beneficiarul este îndreptãţit sã execute garanţia pentru plata avansului şi sã recupereze avansul acordat şi prejudiciile aduse prin imobilizarea fondurilor publice.

    Subclauza 14.7. Plãţile

    Subclauza va conţine şi urmãtoarele:
    Factura furnizatã de cãtre Antreprenor va fi emisã şi completatã în conformitate cu legislaţia românã în vigoare.

                                      ----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016