Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.019 din 23 noiembrie 2007  pentru modificarea Normelor de aplicare a prevederilor   Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin   Ordinul ministrului muncii si solidaritatii sociale nr. 340/2001     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.019 din 23 noiembrie 2007 pentru modificarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin Ordinul ministrului muncii si solidaritatii sociale nr. 340/2001

EMITENT: MINISTERUL MUNCII, FAMILIEI SI EGALITATII DE SANSE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 831 din 5 decembrie 2007

Având în vedere:
- <>Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 91/2007 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul protecţiei sociale;
- <>Hotãrârea Guvernului nr. 381/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Muncii, Familiei şi Egalitãţii de Şanse,

ministrul muncii, familiei şi egalitãţii de şanse emite urmãtorul ordin:

ART. I
Normele de aplicare a prevederilor <>Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, aprobate prin <>Ordinul ministrului muncii şi solidaritãţii sociale nr. 340/2001 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 237 din 10 mai 2001, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã dupã cum urmeazã:
1. La capitolul A secţiunea I, punctul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"1. Asigurarea evidenţei nominale a asiguraţilor şi a obligaţiilor de platã cãtre bugetul asigurãrilor sociale de stat se realizeazã pe baza Declaraţiei privind evidenţa nominalã a asiguraţilor şi a obligaţiilor de platã cãtre bugetul asigurãrilor sociale de stat, denumitã în continuare Declaraţia nominalã, conform modelului prezentat în anexele nr. 1.1-1.4.
Obligaţia de platã cãtre bugetul asigurãrilor sociale de stat este reprezentatã de contribuţia de asigurãri sociale, denumitã în continuare contribuţie.
În situaţia în care se constatã erori în cuprinsul declaraţiilor nominale, indiferent de motivele care au cauzat producerea acestora, şi/sau modificãri ale datelor pe baza cãrora se determinã stagiul de cotizare şi punctajul mediu anual ale asiguratului, angajatorii, precum şi instituţiile care efectueazã plata drepturilor de şomaj pentru şomeri au obligaţia sã depunã o declaraţie rectificativã privind evidenţa nominalã a asiguraţilor şi a obligaţiilor de platã cãtre bugetul asigurãrilor sociale de stat, denumitã în continuare declaraţie rectificativã, la casa teritorialã de pensii unde a fost depusã şi declaraţia nominalã pe care o modificã.
Declaraţia nominalã şi declaraţia rectificativã au regimul juridic al unor declaraţii pe propria rãspundere.
Pentru perioadele ulterioare datei de 1 august 2007, se pot depune declaraţii rectificative numai în urmãtoarele situaţii:
a) au intervenit modificãri cu privire la elementele de identificare a asiguratului: nume, prenume, cod numeric personal;
b) au intervenit modificãri ale datelor pe baza cãrora se determinã stagiul de cotizare şi punctajul asiguratului, cum ar fi: numãrul zilelor lucrate în cadrul lunii de referinţã; numãrul zilelor de indemnizaţii;
c) a fost omisã înscrierea unui/unor asigurat/asiguraţi;
d) asiguratul/asiguraţii a/au fost înregistrat/înregistraţi fãrã temei şi este necesarã anularea respectivei înregistrãri.
Pentru situaţiile în care au intervenit modificãri cu privire la veniturile înscrise în declaraţia nominalã, prin acordarea retroactivã a unor drepturi bãneşti asupra cãrora se datoreazã contribuţie, nu se depune declaraţie rectificativã. Aceste venituri se includ în baza de calcul a lunii în care aceste drepturi se achitã. Fac excepţie situaţiile în care drepturile bãneşti în cauzã au fost acordate în baza unor hotãrâri judecãtoreşti definitive şi irevocabile, precum şi situaţiile în care prin astfel de hotãrâri se dispune reîncadrarea în muncã a unor persoane, cazuri pentru care se întocmesc declaraţii rectificative corespunzãtoare fiecãrei luni.
La depunerea la casa teritorialã de pensii a declaraţiilor rectificative, acestea vor fi însoţite de o notã justificativã întocmitã de angajator, semnatã de conducãtorul unitãţii, prin care se motiveazã necesitatea efectuãrii rectificãrilor, şi de copia documentului legal care stã la baza acestora."
2. La capitolul A secţiunea I punctul 5 rubrica E, al doilea paragraf, referitor la baza lunarã de calcul la care angajatorul datoreazã contribuţia, se abrogã.
3. La capitolul A secţiunea I, titlul subsecvent punctului 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Declaraţia pe propria rãspundere a persoanelor care se aflã în una dintre situaţiile de la art. 5 alin. (1) pct. I sau II din lege şi care desfãşoarã şi alte activitãţi decât cele care decurg din aceste calitãţi".
4. La capitolul A secţiunea I, punctul 6 va avea urmãtorul cuprins:
"6. Persoanele care la data de 1 ianuarie 2008 realizeazã venituri brute care nu sunt încasate ca urmare a încadrãrii în una dintre situaţiile de la art. 5 alin. (1) pct. I sau II din lege au obligaţia ca pânã la data de 1 februarie 2008 sã declare unitãţii de la care obţin astfel de venituri dacã, în acelaşi timp, la altã unitate, se aflã şi în una dintre situaţiile de la art. 5 alin. (1) pct. I sau II din lege.
Modelul declaraţiei este prezentat în anexa nr. 2.
Persoanele care dupã data de 1 ianuarie 2008 vor obţine astfel de venituri fac aceastã declaraţie la începutul derulãrii respectivei activitãţi.
În situaţia în care se constatã cã declarantul nu se aflã în niciuna dintre situaţiile enumerate, unitatea de la care se obţin veniturile nu calculeazã contribuţia de asigurãri sociale, deoarece aceasta nu se datoreazã."
5. La capitolul A secţiunea I, punctul 7 va avea urmãtorul cuprins:
"7. În sistemul public de pensii se pot asigura, prin contract de asigurare socialã, persoanele care doresc sã-şi completeze venitul asigurat şi care se regãsesc în situaţiile prevãzute la art. 5 alin. (1) pct. I, II şi III din lege, respectiv:
a) desfãşoarã activitate pe bazã de contract individual de muncã;
b) sunt funcţionari publici;
c) desfãşoarã activitate într-o funcţie electivã;
d) sunt numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti;
e) sunt membri cooperatori într-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugãreşti;
f) beneficiazã de drepturi bãneşti ce se suportã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj.
De asemenea, în sistemul public de pensii se pot asigura, pe bazã de contract de asigurare socialã, în condiţiile legii, orice alte persoane care nu se regãsesc în situaţiile prevãzute la art. 5 alin. (1) din lege, inclusiv persoane care nu realizeazã venituri din activitãţi profesionale."
6. La capitolul A secţiunea I, punctul 8 va avea urmãtorul cuprins:
"8. Contractul de asigurare socialã se încheie între persoana interesatã sau, dupã caz, mandatarul acesteia, desemnat prin procurã specialã, şi casa teritorialã de pensii din raza de domiciliu sau reşedinţã a persoanei interesate.
Contractul de asigurare socialã se încheie în formã scrisã şi produce efecte numai pentru viitor, de la data înregistrãrii acestuia la casa teritorialã de pensii.
Asiguraţii pe bazã de declaraţie de asigurare care fac dovada cã în anul fiscal precedent nu au realizat venituri nu datoreazã contribuţie de asigurãri sociale pentru perioada respectivã. Anul fiscal este anul calendaristic. Dovedirea nerealizãrii veniturilor se face de cãtre asiguraţi cu documentele contabile prevãzute de legislaţia în materie sau cu adeverinţe eliberate de organele fiscale competente. În situaţia în care s-au achitat contribuţii de asigurãri sociale pentru perioade în care nu au fost realizate venituri, acestea nu se restituie, fiind luate în calcul la stabilirea stagiului de cotizare şi la stabilirea punctajului pentru pensionare.
Declaraţia şi contractul de asigurare socialã constituie titluri de creanţã şi devin titluri executorii la data la care creanţa bugetarã este scadentã conform legii.
Colectarea contribuţiilor de asigurãri sociale datorate în baza declaraţiei sau a contractului de asigurare socialã, precum şi evidenţa asiguraţilor pe baza acestor documente se fac de cãtre casele teritoriale de pensii în evidenţa cãrora aceştia se aflã.
Venitul asigurat înscris în declaraţia sau contractul de asigurare socialã poate fi modificat prin depunerea unei comunicãri de modificare a declaraţiei de asigurare sau, dupã caz, prin încheierea unui act adiţional la contractul de asigurare socialã.
Actul adiţional la declaraţia sau contractul de asigurare socialã produce efecte pentru viitor, de la data înregistrãrii acestuia la casa teritorialã de pensii."
7. La capitolul A secţiunea I punctul 10, primul paragraf va avea urmãtorul cuprins:
"10. Sunt obligate sã depunã declaraţie de asigurare persoanele care realizeazã venituri ca urmare a încadrãrii în una sau mai multe dintre situaţiile prevãzute la art. 5 alin. (1) pct. IV din lege, indiferent de nivelul veniturilor realizate anual."
8. La capitolul A secţiunea a II-a, titlul subsecvent punctului 17 va avea urmãtorul cuprins:
"Baza lunarã de calcul al contribuţiei individuale de asigurãri sociale a asiguraţilor prevãzuţi la art. 5 alin. (1) pct. I şi II din lege".
9. La capitolul A secţiunea a II-a, punctul 18 va avea urmãtorul cuprins:
"18. Baza lunarã de calcul al contribuţiei individuale de asigurãri sociale o constituie venitul brut realizat lunar de cãtre asiguraţii care se regãsesc în situaţiile de la art. 5 alin. (1) pct. I şi II din lege. Constituie bazã lunarã de calcul al contribuţiei individuale de asigurãri sociale şi veniturile brute realizate de persoanele care nu se mai regãsesc în aceste situaţii, dar încaseazã venituri ca urmare a faptului cã au deţinut una din calitãţile de la art. 5 alin. (1) pct. I şi II din lege.
În cazul persoanelor care se regãsesc în situaţia prevãzutã la art. 5 alin. (1) pct. III din lege, pentru care legea dispune cã se datoreazã contribuţie de asigurãri sociale, baza de calcul al acesteia o constituie respectivele drepturi bãneşti achitate din bugetul asigurãrilor pentru şomaj."
10. La capitolul A secţiunea a II-a, punctul 19 va avea urmãtorul cuprins:
"19. Prin sintagma venitul brut realizat lunar se înţelege totalitatea veniturilor în bani sau în naturã, indiferent de fondurile din care acestea se achitã, realizate de asiguraţii care se aflã în una sau mai multe dintre situaţiile de la art. 5 alin. (1) pct. I şi II din lege. În venitul brut realizat de aceste categorii de persoane sunt incluse şi acele venituri în bani sau în naturã care sunt obţinute ca urmare a desfãşurãrii unor activitãţi remunerate, în folosul unor entitãţi, altele decât angajatorul/angajatorii la care se deruleazã activitatea de bazã."
11. La capitolul A secţiunea a II-a, punctul 20 va avea urmãtorul cuprins:
"20. Potrivit art. 26 din lege, contribuţia de asigurãri sociale nu se datoreazã pentru sumele reprezentând:
a) prestaţii suportate din bugetul asigurãrilor sociale de stat, inclusiv cele acordate pentru accidente de muncã şi boli profesionale;
b) diurne de deplasare şi de delegare, indemnizaţii de delegare, detaşare şi transfer, precum şi drepturi de autor;
c) participarea salariaţilor la profit."
12. Anexa nr. 2 se modificã şi se înlocuieşte cu anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. II
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul muncii, familiei
şi egalitãţii de şanse,
Paul Pãcuraru

Bucureşti, 23 noiembrie 2007,
Nr. 1.019.

ANEXĂ
-----
(Anexa nr. 2 la norme)
----------------------

DECLARAŢIE
conform Normelor de aplicare a prevederilor <>Legii nr. 19/2000
privind sistemul public de pensii şi alte drepturi
de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile
ulterioare, aprobate prin Ordinul ministrului muncii
şi solidaritãţii sociale nr. 340/2001, astfel cum a fost
modificat prin Ordinul ministrului muncii, familiei
şi egalitãţii de şanse nr. 1.019/2007



┌─┬─┬─┬─┬─┐ ┌─┬─┐ ┌─┬─┐ ┌─┬─┬─┬─┐
Nr. └─┴─┴─┴─┴─┘ , din ziua └─┴─┘ , luna └─┴─┘ , anul └─┴─┴─┴─┘ ,

1. Numele şi prenumele asiguratului: ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘

2. Codul numeric personal: ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘

3. Adresa:
┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
Domiciliat în Localitatea: └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘

┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
Strada: └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘

┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐ ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐ ┌─┬─┬─┬─┐ ┌─┬─┐
Nr. └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ Bloc └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ Scara └─┴─┴─┴─┘ Etaj └─┴─┘

┌─┬─┬─┬─┐
Apart. └─┴─┴─┴─┘
┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐ ┌─┬─┐
Judeţ: └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ Sector └─┴─┘

┌─┬─┬─┐ ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
4. Actul de identitate: Seria └─┴─┴─┘ Nr. └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘

5. Declar pe propria rãspundere cã sunt [] / nu sunt [] , la altã unitate, în una sau mai multe din urmãtoarele situaţii:

[] Desfãşor activitate pe bazã de contract individual de muncã;

[] Funcţionar public;

[] Desfãşor activitate în funcţie electivã;

[] Sunt numit în cadrul autoritãţii executive, legislative sau judecãtoreşti;

[] Membru cooperator.

6. Mã oblig sã aduc la cunoştinţã în termen de 3 zile orice modificãri intervenite în datele de mai sus.

Semnãtura asiguratului,
.......................

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016