Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.012 din 6 iunie 2001  privind aprobarea structurii, continutului si modului de utilizare a Documentatiei standard pentru elaborarea si prezentarea ofertei pentru achizitia publica de produse    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.012 din 6 iunie 2001 privind aprobarea structurii, continutului si modului de utilizare a Documentatiei standard pentru elaborarea si prezentarea ofertei pentru achizitia publica de produse

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 336 din 25 iunie 2001
Ministrul finanţelor publice,
în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 18/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în aplicarea <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 60/2001 privind achiziţiile publice,
în temeiul prevederilor <>art. 57 din Hotãrârea Guvernului nr. 461/2001 pentru aprobarea normelor de aplicare a <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 60/2001 privind achiziţiile publice,

emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba structura, conţinutul şi modul de utilizare a Documentaţiei standard pentru elaborarea şi prezentarea ofertei pentru achiziţia publica de produse, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Documentaţia standard pentru elaborarea şi prezentarea ofertei este structuratã astfel:
a) Secţiunea I - Informaţii generale;
b) Secţiunea II - Fişa de date a achiziţiei;
c) Secţiunea III - Caietul de sarcini;
d) Secţiunea IV - Formulare;
e) Secţiunea V - Contract de furnizare de produse.
ART. 3
(1) Documentaţia standard pentru elaborarea şi prezentarea ofertei asigura punerea la dispoziţie tuturor potenţialilor candidaţi/ofertanţi informaţiile necesare privind aplicarea procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publica şi reprezintã modelul pe baza cãruia autoritatea contractantã are obligaţia de a întocmi fiecare documentaţie pentru elaborarea şi prezentarea ofertei.
(2) În sensul prevederilor alin. (1), secţiunile au urmãtorul conţinut:
a) Secţiunea I prezintã cadrul general referitor la aplicarea procedurii pentru atribuirea contractului de furnizare şi conţine indicaţii asupra modului de derulare a fiecãrei faze a procedurii. În scopul asigurãrii respectãrii principiului transparenţei, indicaţiile se concretizeazã atât prin preluarea unor prevederi ale <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 60/2001 privind achiziţiile publice, semnificative pentru fiecare faza, cat şi prin descrierea regulilor generale care stau la baza procedurii aplicate.
b) Secţiunea II conţine texte scrise cu caractere normale şi înclinate, care precizeazã modul de detaliere a cadrului general, prevãzut în secţiunea I, la specificul fiecãrui contract de furnizare care urmeazã sa fie atribuit.
c) Secţiunea III conţine indicaţii privind regulile de baza care trebuie respectate astfel încât potentialii ofertanţi sa elaboreze propunerea tehnica corespunzãtor cu necesitãţile autoritãţii contractante.
d) Secţiunea IV conţine formularele cu caracter obligatoriu, precum şi formulare cu caracter optional, destinate sa faciliteze elaborarea şi prezentarea unitarã a ofertelor.
e) Secţiunea V conţine modelul orientativ al unui contract de furnizare.
ART. 4
La întocmirea documentaţiei pentru elaborarea şi prezentarea ofertei autoritatea contractantã are obligaţia de a utiliza documentaţia standard prevãzutã în anexa, dupã cum urmeazã:
a) conţinutul secţiunii I din cadrul fiecãrei documentaţii pentru elaborarea şi prezentarea ofertei va fi identic cu conţinutul secţiunii I din documentaţia standard şi este general valabil pentru fiecare procedura aplicatã;
b) conţinutul secţiunii II din cadrul fiecãrei documentaţii pentru elaborarea şi prezentarea ofertei va fi elaborat prin transcrierea identicã a textelor scrise cu caractere normale din conţinutul secţiunii II din documentaţia standard şi prin completarea datelor necesare în vederea elaborãrii şi prezentãrii ofertei în conformitate cu indicaţiile precizate prin textele scrise cu caractere înclinate;
c) conţinutul secţiunii III din cadrul fiecãrei documentaţii pentru elaborarea şi prezentarea ofertei va cuprinde Caietul de sarcini, elaborat în concordanta cu necesitãţile obiective ale autoritãţii contractante şi cu respectarea regulilor de baza precizate în documentaţia standard;
d) conţinutul secţiunii IV din cadrul fiecãrei documentaţii pentru elaborarea şi prezentarea ofertei va cuprinde setul de formulare solicitate de autoritatea contractantã, set care este constituit din formularele precizate ca fiind obligatorii în documentaţia standard, la care se pot adauga şi alte formulare considerate necesare pentru evaluarea corespunzãtoare a ofertelor;
e) conţinutul secţiunii V din cadrul fiecãrei documentaţii pentru elaborarea şi prezentarea ofertei va cuprinde propunerea concretã de contract care va fi încheiat între autoritatea contractantã şi furnizorul de produse, propunere care se elaboreazã prin adaptarea modelului orientativ prevãzut în documentaţia standard la specificul fiecãrui contract care urmeazã sa fie atribuit.
ART. 5
În sensul prevederilor <>art. 102 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2001 , prin procedura aflatã în curs de desfãşurare la data intrãrii în vigoare a noii legislaţii privind achiziţiile publice se înţelege orice procedura de achiziţie publica care pana la data de 11 mai 2001 se afla în oricare dintre urmãtoarele stadii:
a) a fost transmis spre publicare un anunţ publicitar de participare, în cazul licitaţiilor publice deschise;
b) au fost transmise invitaţii de participare cãtre potentialii ofertanţi, în cazul licitaţiilor publice restrânse sau în cazul cererilor de oferte de preţ.

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu


ANEXA 1

DOCUMENTAŢIA STANDARD
pentru elaborarea şi prezentarea ofertei pentru achiziţia publica de produse

SECŢIUNEA I
INFORMAŢII GENERALE

Secţiunea I conţine informaţiile generale referitoare la aplicarea procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publica, care sunt destinate potenţialilor ofertanţi interesaţi sa participe la procedura aplicatã pentru atribuirea contractului de furnizare. Informaţiile din aceasta secţiune sunt, dupã caz, completate, adaptate sau detaliate în cadrul secţiunii II.
În mãsura în care prevederile secţiunii I nu sunt modificate în cadrul secţiunii II, acestea devin obligatorii atât pentru autoritatea contractantã, cat şi pentru candidaţi/ofertanţi pe toatã perioada de aplicare a procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publica.

A. Introducere

A.1. Informaţii privind autoritatea contractantã
A.1.1. Informaţiile privind autoritatea contractantã, precum şi sursele de finanţare asigurate pentru îndeplinirea contractului de furnizare sunt prezentate în Fişa de date a achiziţiei.
A.2. Scopul aplicãrii procedurii
A.2.1. Autoritatea contractantã invita persoanele juridice sau fizice interesate sa depunã oferta în scopul atribuirii contractului de furnizare a produselor descrise în Fişa de date a achiziţiei şi în Caietul de sarcini.
A.2.2. Pentru atribuirea acestui contract de achiziţie publica se aplica procedura indicatã în Fişa de date a achiziţiei.
A.3. Principii care stau la baza atribuirii contractului de achiziţie publica
A.3.1.
a) libera concurenta;
b) eficienta utilizãrii fondurilor publice;
c) transparenta;
d) tratamentul egal;
e) confidenţialitatea.
A.4. Legislaţie aplicabilã
A.4.1. Atribuirea contractului de achiziţie publica se realizeazã în conformitate cu prevederile actelor normative indicate în Fişa de date a achiziţiei.

B. Calificarea candidaţilor/ofertanţilor

B.1. Eligibilitate
B.1.1. Orice persoana juridicã sau fizica, romana ori strãinã, are dreptul de a participa la procedura pentru atribuirea contractului de achiziţie publica.
B.1.2. Poate fi exclus dintr-o procedura pentru atribuirea contractului de achiziţie publica, respectiv nu este eligibil, orice ofertant/candidat care se afla în oricare dintre urmãtoarele situaţii:
a) este în stare de faliment ori lichidare, afacerile îi sunt administrate de un judecãtor-sindic sau activitãţile sale comerciale sunt suspendate ori este într-o situaţie similarã cu cele menţionate anterior, reglementatã prin lege;
b) face obiectul unei proceduri legale pentru declararea sa în una dintre situaţiile prevãzute la lit. a);
c) nu şi-a îndeplinit obligaţiile exigibile de plata a impozitelor şi taxelor cãtre stat, inclusiv cele locale, precum şi a contribuţiei pentru asigurãrile sociale de stat;
d) furnizeazã informaţii false în documentele prezentate;
e) a comis o grava greseala în materie profesionalã sau nu şi-a îndeplinit obligaţiile asumate printr-un alt contract de achiziţie publica, în mãsura în care autoritatea contractantã poate aduce ca dovada mijloace probante în acest sens.
Observatie:
-----------
Impozitele şi taxele pentru care s-au acordat înlesniri la plata (amânãri, eşalonãri etc.) de cãtre organele competente nu se considera obligaţii exigibile de plata, în mãsura în care s-au respectat condiţiile impuse la acordarea înlesnirilor.
B.1.3. Candidatul/ofertantul trebuie sa prezinte documentele care dovedesc eligibilitatea, astfel cum se precizeazã în Fişa de date a achiziţiei.
B.1.4. Persoanele fizice sau juridice, care au participat în orice fel la întocmirea documentaţiei pentru elaborarea şi prezentarea ofertei sau care fac parte din comisia de evaluare constituitã pentru atribuirea contractului de achiziţie publica, nu au dreptul sa aibã calitatea de ofertant, ofertant asociat şi nici de subcontractant (inclusiv angajat al acestora, cu carnet de munca sau pe baza de convenţie civilã), sub sancţiunea nulitãţii contractului în cauza.
B.1.5. Mai multe persoane juridice sau fizice au dreptul de a se asocia în scopul depunerii unei oferte comune.
B.1.6. Filialele agenţilor economici, cu personalitate juridicã şi înregistrate în conformitate cu prevederile de la B.2.1., au dreptul de a participa la procedura pentru atribuirea contractului de achiziţie publica în nume propriu şi, în acest scop, trebuie sa prezinte documente care dovedesc eligibilitatea, înregistrarea, capacitatea tehnica şi capacitatea economico-financiarã, proprii filialei.
Sucursalele neinregistrate au dreptul de a participa la procedura pentru atribuirea contractului de achiziţie publica şi de a încheia contractul respectiv numai în numele societãţii-mama, prin împuternicire. În acest caz documentele prezentate, care dovedesc eligibilitatea, înregistrarea, capacitatea tehnica şi capacitatea economico-financiarã, trebuie sa fie cele ale societãţii-mama.
B.1.7. La procedura aplicatã pentru atribuirea unui contract de achiziţie publica nu au dreptul de a participa doua sau mai multe filiale/sucursale ale aceleiaşi societãţi-mama.
B.2. Înregistrare
B.2.1. Autoritatea contractantã are dreptul de a solicita oricãrui ofertant/candidat sa prezinte dovada din care sa rezulte o forma de înregistrare ca persoana juridicã sau de înregistrare/atestare ori apartenenţa din punct de vedere profesional, în conformitate cu prevederile legale din România sau din ţara în care este stabilit, dupã caz.
B.2.2. Candidatul/ofertantul trebuie sa prezinte documentele care dovedesc înregistrarea, astfel cum se precizeazã în Fişa de date a achiziţiei.
B.3. Capacitate tehnica şi economico-financiarã
B.3.1. Autoritatea contractantã are dreptul de a solicita ofertanţilor/candidaţilor ca aceştia sa facã dovada capacitãţii tehnice şi capacitãţii economico-financiare de care dispun pentru îndeplinirea contractului.
B.3.2. Candidatul/ofertantul trebuie sa prezinte documentele care dovedesc capacitatea tehnica şi capacitatea economico-financiarã, astfel cum se precizeazã în Fişa de date a achiziţiei.
B.4. Cerinţe minime de calificare
B.4.1. Fiecare candidat/ofertant trebuie sa facã dovada ca îndeplineşte cerinţele minime de calificare; aceste cerinţe minime sunt prevãzute în Fişa de date a achiziţiei.
B.4.2. În cazul asocierii mai multor persoane juridice sau fizice, cerinţele privind eligibilitatea, înregistrarea şi, dacã sunt solicitate, lichiditatea generalã şi solvabilitatea patrimonialã trebuie sa fie îndeplinite de fiecare asociat, iar celelalte cerinţe privind capacitatea tehnica şi capacitatea economico-financiarã trebuie sa fie îndeplinite prin cumul de grupul de asociaţi.

În cazul aplicãrii procedurii de licitaţie restrânsã sau de negociere competitivã, pentru etapa de selectare a candidaţilor, capitolul B se completeazã cu urmãtoarele:

B.5. Costuri asociate prezentãrii scrisorii de interes
B.5.1. Scrisoarea de interes se întocmeşte în conformitate cu modelul prevãzut în secţiunea IV (Formularul 1A sau, în cazul aplicãrii procedurii de negociere competitivã fãrã anunţ de participare, Formularul 1B).
B.5.2. Candidatul va suporta toate costurile asociate prezentãrii scrisorii de interes şi a documentelor de calificare (documente care dovedesc eligibilitatea, înregistrarea, capacitatea tehnica şi capacitatea economico-financiarã), iar autoritatea contractantã nu va fi responsabilã sau rãspunzãtoare pentru costurile respective decât în cazul prevãzut la <>art. 96 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2001 privind achiziţiile publice.
B.6. Data limita de primire a scrisorii de interes
B.6.1. Candidatul trebuie sa ia toate mãsurile astfel încât scrisoarea de interes, însoţitã de documentele de calificare, sa fie primitã şi înregistratã de autoritatea contractantã la adresa şi pana la data limita de primire a scrisorii de interes, stabilite în anunţul/invitaţia de participare.
B.6.2. Scrisoarea de interes, însoţitã de documentele de calificare, poate fi depusa direct sau transmisã prin posta. Indiferent de modalitatea de depunere/transmitere, candidatul îşi asuma riscurile transmiterii, inclusiv forta majorã.
B.7. Limba de redactare
B.7.1. Scrisoarea de interes, precum şi documentele anexate la aceasta trebuie sa fie redactate în limba specificatã în Fişa de date a achiziţiei. Documentele emise de instituţii/organisme oficiale din ţara în care condidatii strãini sunt rezidenţi vor fi prezentate în limba în care acestea au fost emise, cu condiţia ca acestea sa fie însoţite de o traducere autorizata în limba specificatã în Fişa de date a achiziţiei.
B.8. Modul de prezentare
B.8.1. Candidatul trebuie sa prezinte scrisoarea de interes şi un exemplar al documentelor de calificare în original şi într-un numãr de copii de pe acestea, conform prevederilor cuprinse în Fişa de date a achiziţiei. În eventualitatea unei discrepanţe între original şi copii va prevala originalul.
B.8.2. Originalul şi copia/copiile trebuie sa fie tipãrite sau scrise cu cerneala neradiabila şi vor fi semnate pe fiecare pagina de reprezentantul/reprezentanţii autorizat/autorizaţi corespunzãtor sa angajeze candidatul în procedura pentru atribuirea contractului de achiziţie publica. În cazul documentelor emise de instituţii/organisme oficiale abilitate în acest sens documentele respective trebuie sa fie semnate şi parafate conform prevederilor legale.
B.8.3. Orice stersatura, adaugare, interliniere sau scris peste cel dinainte sunt valide doar dacã sunt vizate de persoana/persoanele autorizata/autorizate sa semneze documentele.
B.8.4. Autorizarea reprezentantului/reprezentanţilor trebuie sa fie confirmatã printr-o împuternicire scrisã care va însoţi scrisoarea de interes.
Observatie:
-----------
În cazul în care, din motive obiective, candidatul nu are posibilitatea de a prezenta în original anumite documente emise de instituţii/organisme oficiale, comisia de evaluare are obligaţia de a stabili o data limita pentru demonstrarea conformitatii copiilor prezentate cu originalul.
B.9. Sigilarea şi marcarea
B.9.1. Candidatul trebuie sa sigileze originalul şi fiecare set de copii în plicuri separate, marcand corespunzãtor plicurile cu "ORIGINAL" şi, respectiv, "COPIE". Plicurile se vor introduce într-un plic exterior, netransparent şi închis corespunzãtor.
B.9.2. Plicurile interioare trebuie sa fie marcate cu denumirea (numele) şi adresa candidatului, pentru a permite returnarea documentelor de calificare, fãrã a fi deschise, în cazul în care scrisoarea de interes este declarata intarziata.
B.9.3. Plicul exterior trebuie sa fie marcat cu adresa autoritãţii contractante şi cu inscripţia "A NU SE DESCHIDE ÎNAINTE DE DATA..., ORA...".
B.9.4. Dacã plicul exterior nu este marcat conform prevederilor de la B.9.3, autoritatea contractantã nu îşi asuma nici o responsabilitate pentru ratacirea documentelor de calificare.
B.10. Scrisori de interes întârziate
B.10.1. Scrisoarea de interes care este depusa/transmisã la o alta adresa a autoritãţii contractante decât cea stabilitã în anunţul/invitaţia de participare sau care este primitã de autoritatea contractantã dupã expirarea datei limita de primire a scrisorii de interes se returneazã nedeschisã.
B.11. Selectarea candidaţilor
B.11.1. Documentele de calificare vor fi examinate de comisia de evaluare constituitã de autoritatea contractantã.
B.11.2. Orice candidat care îndeplineşte în totalitate cerinţele minime corespunzãtoare criteriilor de calificare este considerat candidat calificat. Candidat calificat nu înseamnã şi candidat selectat.
B.11.3. Comisia de evaluare va stabili candidaţii selectaţi numai pe baza punctarii performantelor tehnice şi economico-financiare ale candidaţilor calificaţi. Modalitatea concretã de punctare a performantelor respective este prevãzutã în Fişa de date a achiziţiei.
B.11.4. Numãrul de candidaţi selectaţi se va încadra în intervalul sau va fi egal cu numãrul precizat în Fişa de date a achiziţiei.
B.12. Comunicarea rezultatului selectãrii candidaţilor
B.12.1. Autoritatea contractantã va comunica rezultatul selectãrii tuturor participanţilor la etapa de selectare în cel mult doua zile de la data la care comisia de evaluare a stabilit candidaţii selectaţi.
B.12.2. În cazul candidaţilor selectaţi comunicarea reprezintã chiar invitaţia de participare, care va fi însoţitã de informaţii precise privind modul de obţinere a documentaţiei pentru elaborarea şi prezentarea ofertei.
B.12.3. În cazul celorlalţi candidaţi comunicarea va preciza dacã respectivul candidat a fost exclus, necalificat sau, deşi calificat, nu a fost selectat, precum şi motivele care au condus la aceasta decizie.

C. Elaborarea ofertelor

C.1. Costul asociat elaborãrii şi prezentãrii ofertei
C.1.1. Ofertantul va suporta toate costurile asociate elaborãrii şi prezentãrii ofertei sale, precum şi documentelor care o însoţesc, iar autoritatea contractantã nu va fi responsabilã sau rãspunzãtoare pentru costurile respective decât în cazul prevãzut la <>art. 96 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2001 privind achiziţiile publice.
C.2. Limba de redactare a ofertei
C.2.1. Oferta şi documentele care o însoţesc trebuie sa fie redactate în limba specificatã în Fişa de date a achiziţiei.
Documentaţia tehnica (pliante, prospecte, manual de utilizare etc.) şi documentele emise de instituţii/organisme oficiale din ţara în care ofertanţii strãini sunt rezidenţi pot fi prezentate în alta limba, cu condiţia ca acestea sa fie însoţite de o traducere autorizata în limba specificatã în Fişa de date a achiziţiei.
C.3. Perioada de valabilitate a ofertelor
C.3.1. Ofertantul are obligaţia de a menţine oferta valabilã pe toatã perioada de valabilitate prevãzutã în Fişa de date a achiziţiei.
Orice oferta valabilã pentru o perioada mai mica decât cea prevãzutã în Fişa de date a achiziţiei va fi respinsã de comisia de evaluare ca fiind necorespunzãtoare.
C.3.2. Autoritatea contractantã are dreptul de a solicita ofertanţilor, în circumstanţe excepţionale, înainte de expirarea perioadei de valabilitate a ofertei, prelungirea acestei perioade.
În cazul extinderii perioadei de valabilitate a ofertei perioada de valabilitate a garanţiei pentru participare va fi prelungitã în mod corespunzãtor. În orice situaţie autoritatea contractantã nu are dreptul de a solicita prelungirea perioadei de valabilitate a ofertei cu mai mult de 30 de zile.
C.3.3. Ofertantul are obligaţia de a comunica autoritãţii contractante dacã este sau nu este de acord cu prelungirea perioadei de valabilitate a ofertei.
C.3.4. Ofertantul care nu este de acord cu prelungirea perioadei de valabilitate a ofertei se considera ca şi-a retras oferta, fãrã ca acest fapt sa atragã pierderea garanţiei pentru participare.
C.4. Documentele ofertei
C.4.1. Oferta elaborata de ofertant trebuie sa cuprindã:
Propunerea tehnica
------------------
Ofertantul va elabora propunerea tehnica astfel încât aceasta sa respecte în totalitate cerinţele prevãzute în Caietul de sarcini.
Propunerea financiarã
---------------------
Ofertantul va elabora propunerea financiarã astfel încât aceasta sa furnizeze toate informaţiile solicitate cu privire la preţ, tarif, dacã este cazul, la condiţii de cost ale creditului, precum şi la alte condiţii financiare şi comerciale legate de obiectul contractului de achiziţie publica.
C.5. Documentele care însoţesc oferta
C.5.1. Scrisoarea de inaintare
-----------------------
Ofertantul trebuie sa prezinte scrisoarea de inaintare în conformitate cu modelul prevãzut în secţiunea IV (Formularul 2A sau, în cazul aplicãrii procedurii de licitaţie restrânsã sau de negociere competitivã, Formularul 2B).
C.5.2. Împuternicirea
--------------
Oferta trebuie sa fie însoţitã de împuternicirea scrisã prin care semnatarul ofertei este autorizat sa angajeze ofertantul în procedura pentru atribuirea contractului de achiziţie publica.
C.5.3. Garanţia pentru participare
---------------------------
Ofertantul trebuie sa prezinte garanţia pentru participare în conformitate cu prevederile referitoare la cuantumul şi forma de prezentare a acesteia, astfel cum sunt precizate în Fişa de date a achiziţiei.
C.5.4. Documentele de calificare
-------------------------
Ofertantul trebuie sa prezinte documentele care dovedesc eligibilitatea, înregistrarea, respectiv capacitatea tehnica şi capacitatea economico-financiarã, dupã cum se precizeazã la B.1.3, B.2.2 şi B.3.2.
Observatie:
-----------
În cazul aplicãrii procedurii prin licitaţie restrânsã sau prin negociere competitivã documentele de calificare au fost prezentate o data cu scrisoarea de interes şi, în consecinta, nu este necesarã prezentarea lor în etapa de evaluare a ofertelor.
C.6. Propunerea tehnica
C.6.1. Ofertantul are obligaţia de a face dovada conformitatii produselor care urmeazã sa fie furnizate cu cerinţele prevãzute în Caietul de sarcini.
În acest scop propunerea tehnica va conţine, în funcţie de cerinţele prevãzute în Fişa de date a achiziţiei, un comentariu, articol cu articol, al specificatiilor tehnice conţinute în Caietul de sarcini, prin care sa se demonstreze corespondenta propunerii tehnice cu specificaţiile respective.
C.6.2. Autoritatea contractantã are dreptul de a solicita ofertanţilor, precizând aceasta în Fişa de date a achiziţiei:
a) o descriere detaliatã a caracteristicilor tehnice şi functionale esenţiale ale produselor, însoţitã, dacã este cazul, de documentaţia tehnica aferentã;
b) o descriere a calitãţii materialelor, precum şi, dacã este cazul, a utilajelor şi a mainii de lucru utilizate pentru realizarea produselor;
c) mostre, certificate, agremente şi orice alte asemenea documente;
d) graficul de livrare a produselor;
e) o descriere a modului de asigurare a serviciilor postvanzare şi asistenta tehnica, inclusiv angajamente privind livrarea de piese de schimb, subansambluri sau furnituri pe termen lung;
f) alte informaţii considerate semnificative pentru evaluarea corespunzãtoare a propunerii tehnice.
C.6.3. Autoritatea contractantã are dreptul de a solicita ofertanţilor, precizând acest lucru în Fişa de date a achiziţiei, completarea unor formulare-tip care permit, în funcţie de particularitãţile achiziţiei sau ale tipului de contract, sintetizarea informaţiilor referitoare la elementele propunerii tehnice.
C.7. Propunerea financiarã
C.7.1. Ofertantul trebuie sa prezinte formularul de oferta indicat în secţiunea IV (Formularul 3), care reprezintã elementul principal al propunerii financiare. Celelalte formulare aferente propunerii financiare se vor completa corespunzãtor încadrãrii produselor în una dintre urmãtoarele grupe:
Grupa IA: Produse fabricate în România, pentru care:
---------------------------------------
a) mana de lucru formatã din cetãţeni romani; sau
b) materiile prime şi/sau orice alte pãrţi componente ale produsului finit de origine romana; sau
c) orice combinatie între cazurile prevãzute la lit. a) şi b) reprezintã cel puţin 40% din preţul "franco fabrica" (exwork-EXW).
Grupa IB: Produse fabricate în România, pentru care:
---------------------------------------
a) mana de lucru formatã din cetãţeni romani; sau
b) materiile prime şi/sau orice alte pãrţi componente ale produsului finit, de origine romana; sau
c) orice combinatie între cazurile prevãzute la lit. a) şi b) reprezintã mai puţin de 40% din preţul "franco fabrica" (exwork-EXW).
Grupa IC: Produse de origine strãinã
------------------------------------
C.7.2. Ofertantul va evidenţia, dacã în Fişa de date a achiziţiei nu se prevede altfel, preţul total ofertat pentru furnizarea produselor.
Pentru produsele care se încadreazã în grupele IA şi IB preţul ofertat trebuie detaliat dupã cum urmeazã:
a) preţul "franco fabrica" (exwork-EXW), inclusiv toate impozitele şi taxele deja plãtite sau plãtibile;
b) preţul pentru furnizarea produselor la destinaţia finala, astfel cum este specificatã aceasta în Fişa de date a achiziţiei, respectiv preţul EXW la care se adauga preţul pentru transportul intern, asigurare, precum şi alte costuri locale şi servicii neprevãzute;
c) taxa pe valoarea adãugatã.
Pentru produsele care se încadreazã în grupa IC preţul ofertat trebuie detaliat dupã cum urmeazã:
a) preţul "cost, asigurare şi navlu" (cost, insurance and freight - CIF) sau "fracht şi asigurãri plãtite pana la..." (carriage and insurance paid to - CIP);
b) preţul pentru furnizarea produselor la destinaţia finala, astfel cum este specificatã aceasta în Fişa de date a achiziţiei, respectiv preţul CIF sau CIP la care se adauga preţul pentru transportul intern, asigurare, impozite şi taxe plãtibile la frontiera, precum şi alte costuri locale şi servicii neprevãzute;
c) taxa pe valoarea adãugatã.
Observatie:
-----------
Termenii EXW, CIF şi CIP se utilizeazã în conformitate cu regulile şi uzanţele uniforme în comerţul internaţional "INCOTERMS", editia actuala, publicatã de Camera Internationala de Comerţ, Paris.
C.7.3. În cazul în care contractul de achiziţie publica urmeazã sa fie finanţat printr-un credit a cãrui obţinere este în sarcina ofertantului, acesta trebuie sa prezinte şi oferta de credit a bãncii finanţatoare.
C.7.4. Autoritatea contractantã are dreptul de a solicita ofertanţilor, precizând aceasta în Fişa de date a achiziţiei, completarea unor formulare-tip care permit, în funcţie de particularitãţile achiziţiei, de durata şi tipul contractului, furnizarea de informaţii suplimentare referitoare la preţuri, tarife, condiţii financiare şi comerciale specifice, grafice de eşalonare a plãţilor etc.
C.7.5. În scopul monitorizarii procedurilor pentru atribuirea contractelor de achiziţie publica ofertantul are obligaţia de a exprima preţul total ofertat pentru furnizarea produselor atât în lei, cat şi în euro.
Echivalentul în euro al valorii exprimate în lei se va determina corespunzãtor cursului mediu al pieţei valutare, calculat de Banca Nationala a României pentru ziua precizatã în Fişa de date a achiziţiei (aceasta zi indica, implicit, reperul de timp la care se considera valabil costul resurselor necesare pentru îndeplinirea contractului).
C.8. Garanţia pentru participare
C.8.1. Ofertantul trebuie sa constituie garanţia pentru participare în cuantumul şi pentru o perioada de valabilitate, astfel cum sunt prevãzute acestea în Fişa de date a achiziţiei.
C.8.2. Garanţia pentru participare este necesarã pentru a proteja autoritatea contractantã fata de riscul unui eventual comportament necorespunzãtor al ofertantului, în sensul prevederilor de la C.8.5., pe intreaga perioada derulata pana la semnarea contractului de achiziţie publica.
C.8.3. Garanţia pentru participare se exprima în lei sau într-o valuta liber convertibilã şi poate fi constituitã în urmãtoarele forme:
a) scrisoare de garanţie bancarã în favoarea autoritãţii contractante; în acest caz se va utiliza modelul indicat în secţiunea IV (Formularul 4);
b) ordin de plata în contul autoritãţii contractante;
c) lichiditati şi/sau titluri de valoare, depuse la casieria autoritãţii contractante.
C.8.4. Ofertele care nu sunt însoţite de dovada constituirii garanţiei pentru participare vor fi respinse şi returnate la deschidere.
C.8.5. Autoritatea contractantã are dreptul de a vira garanţia pentru participare în bugetul propriu, ofertantul pierzand suma constituitã, atunci când acesta din urma se afla în oricare dintre urmãtoarele situaţii:
a) îşi retrage oferta în perioada de valabilitate a acesteia;
b) oferta sa fiind stabilitã câştigãtoare, nu constituie garanţia de buna execuţie în perioada de valabilitate a ofertei;
c) oferta sa fiind stabilitã câştigãtoare, refuza sa semneze contractul de achiziţie publica în perioada de valabilitate a ofertei.
C.8.6. Garanţia pentru participare, constituitã de ofertantul a cãrui oferta a fost stabilitã ca fiind câştigãtoare, se returneazã de cãtre autoritatea contractantã în cel mult 3 zile lucrãtoare de la data semnãrii contractului de achiziţie publica.
C.8.7. Garanţia pentru participare, constituitã de ofertanţii ale cãror oferte nu au fost stabilite ca fiind câştigãtoare, se returneazã de cãtre autoritatea contractantã imediat dupã semnarea contractului, dar nu mai târziu de 3 zile lucrãtoare de la data expirãrii perioadei de valabilitate a ofertei.
C.9. Dreptul de a solicita clarificãri
C.9.1. Orice furnizor care a obţinut un exemplar din documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei are dreptul de a solicita în scris clarificãri despre elementele cuprinse în aceasta.
C.9.2. Autoritatea contractantã are obligaţia de a transmite rãspuns la orice solicitare de clarificãri, dar numai acelor solicitãri primite cu cel puţin:
a) 8 zile înainte de data limita pentru depunerea ofertelor, în cazul aplicãrii procedurilor prin licitaţie deschisã, licitaţie restrânsã sau negociere competitivã;
b) 6 zile înainte de data limita pentru depunerea ofertelor, în cazul accelerarii procedurii de licitaţie restrânsã.
C.9.3. Autoritatea contractantã are obligaţia de a transmite rãspunsul la solicitarile de clarificãri cu cel puţin:
a) 6 zile înainte de data limita pentru depunerea ofertelor, în cazul prevãzut la C.9.2 lit. a);
b) 4 zile înainte de data limita pentru depunerea ofertelor, în cazul prevãzut la C.9.2 lit. b).
Conţinutul rãspunsului privind clarificãrile va fi transmis tuturor furnizorilor care au obţinut un exemplar din documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei, fãrã a fi dezvaluita identitatea celui care a solicitat clarificãrile respective.

D. Prezentarea ofertelor

D.1. Data limita şi modalitãţi pentru depunerea ofertei
D.1.1. Ofertantul trebuie sa ia toate mãsurile astfel încât oferta sa fie primitã şi înregistratã de cãtre autoritatea contractantã pana la data limita pentru depunere, stabilitã în anunţul sau în invitaţia de participare.
D.1.2. Ofertele pot fi transmise prin posta sau depuse direct de cãtre ofertant la adresa indicatã în anunţul sau în invitaţia de participare. Indiferent de modalitatea de depunere/transmitere ofertantul îşi asuma riscurile transmiterii ofertei, inclusiv forta majorã.
D.1.3. Autoritatea contractantã are dreptul de a decala data limita pentru depunerea ofertei, caz în care aceasta va comunica noua data limita, în scris, cu cel puţin 6 zile înainte de data limita stabilitã iniţial, tuturor furnizorilor care au obţinut un exemplar al documentaţiei pentru elaborarea şi prezentarea ofertei.
D.2. Modul de prezentare
D.2.1. Ofertantul trebuie sa prezinte un exemplar al ofertei şi al documentelor care o însoţesc, în original, şi un numãr de copii de pe acestea conform prevederilor cuprinse în Fişa de date a achiziţiei. În eventualitatea unei discrepanţe între original şi copii va prevala originalul.
D.2.2. Originalul şi copia/copiile trebuie sa fie tipãrite sau scrise cu cerneala neradiabila şi vor fi semnate pe fiecare pagina de reprezentantul/reprezentanţii autorizat/autorizaţi corespunzãtor sa angajeze ofertantul în contract. În cazul documentelor emise de instituţii/organisme oficiale abilitate în acest sens documentele respective trebuie sa fie semnate şi parafate conform prevederilor legale.
D.2.3. Orice stersatura, adaugare, interliniere sau scris peste cel dinainte sunt valide doar dacã sunt vizate de cãtre persoana/persoanele autorizata/autorizate sa semneze oferta.
Observatie:
-----------
În cazul în care, din motive obiective, ofertantul nu are posibilitatea de a prezenta în original anumite documente emise de instituţii/organisme oficiale, comisia de evaluare are obligaţia de a stabili o data limita pentru demonstrarea conformitatii cu originalul a copiilor prezentate.
D.3. Sigilarea şi marcarea ofertei
D.3.1. Ofertantul trebuie sa sigileze originalul şi fiecare set de copii în plicuri separate, marcand corespunzãtor plicurile cu "ORIGINAL" şi, respectiv, "COPIE". Plicurile se vor introduce într-un plic exterior, închis corespunzãtor şi netransparent.
D.3.2. Plicurile interioare trebuie sa fie marcate cu denumirea şi adresa ofertantului, pentru a permite returnarea ofertei fãrã a fi deschisã, în cazul în care oferta respectiva este declarata intarziata. Propunerea tehnica, propunerea financiarã şi, dacã este cazul, documentele de calificare şi ofertele alternative se vor introduce, dupã cum este prevãzut în Fişa de date a achiziţiei, în plicuri distincte, marcate corespunzãtor.
D.3.3. Plicul exterior trebuie sa fie marcat cu adresa autoritãţii contractante şi cu inscripţia "A NU SE DESCHIDE ÎNAINTE DE DATA..., ORA...".
D.3.4. Dacã plicul exterior nu este marcat conform prevederilor de la D.3.3, autoritatea contractantã nu îşi asuma nici o responsabilitate pentru ratacirea ofertei.
D.4. Modificarea şi retragerea ofertei
D.4.1. Orice ofertant are dreptul de a-şi modifica sau de a-şi retrage oferta numai înainte de data limita stabilitã pentru depunerea ofertei şi numai printr-o solicitare scrisã în acest sens.
D.4.2. În cazul în care ofertantul doreşte sa opereze modificãri în oferta deja depusa, acesta are obligaţia de a asigura primirea şi înregistrarea modificãrilor respective de cãtre autoritatea contractantã pana la data limita pentru depunerea ofertelor.
Pentru a fi considerate parte a ofertei modificãrile trebuie prezentate în conformitate cu prevederile de la D.1-D.3, cu amendamentul ca pe plicul exterior se va marca, în mod obligatoriu, şi inscripţia "MODIFICĂRI".
D.4.3. Ofertantul nu are dreptul de a-şi retrage sau de a-şi modifica oferta dupã expirarea datei limita pentru depunerea ofertelor, sub sancţiunea excluderii acestuia de la procedura pentru atribuirea contractului de achiziţie publica şi a pierderii garanţiei pentru participare.
D.5. Oferte întârziate
D.5.1. Oferta care este depusa/transmisã la o alta adresa a autoritãţii contractante decât cea stabilitã în anunţul sau în invitaţia de participare ori care este primitã de cãtre autoritatea contractantã dupã expirarea datei limita pentru depunere se returneazã nedeschisã.
D.6. Oferte alternative
D.6.1. Ofertantul are dreptul de a depune, în plus fata de oferta de baza, şi alte oferte, denumite oferte alternative, dar numai în cazul în care în anunţul de participare nu exista o astfel de interdicţie şi numai dacã criteriul pentru atribuirea contractului de achiziţie publica este "oferta cea mai avantajoasã din punct de vedere tehnico-economic".
Ofertele alternative se pot abate într-o anumitã mãsura de la cerinţele prevãzute în Caietul de sarcini pentru oferta de baza.
D.6.2. Ofertantul care intenţioneazã sa depunã oferta alternativa are obligaţia de a depune şi oferta de baza. Oferta alternativa trebuie sa respecte, din punct de vedere al soluţiilor şi exigenţelor de calitate, cerinţele minimale prevãzute în Caietul de sarcini.
D.6.3. Ofertele alternative care nu respecta prevederile de la D.6.2 nu vor fi luate în considerare.
D.7. Oferta comuna
D.7.1. Mai multe persoane juridice sau fizice au dreptul de a se asocia şi de a depune oferta comuna, fãrã a fi obligate sa îşi prezinte asocierea într-o forma legalizatã.
Fiecare dintre acestea îşi asuma obligaţia pentru oferta comuna şi rãspunde pentru orice consecinţe ale viitorului contract de achiziţie publica.
D.7.2. Autoritatea contractantã are dreptul de a solicita ca asocierea sa fie legalizatã înainte de semnarea contractului, în cazul în care oferta comuna este declarata câştigãtoare.
D.7.3. Asociaţii desemneazã din rândul lor pe cel care, în cazul atribuirii contractului de achiziţie publica, îi reprezintã în raporturile cu autoritatea contractantã, în calitate de lider de asociaţie.
D.8. Interdicţia de a depune mai multe oferte
D.8.1. Ofertantul nu are dreptul de a depune decât o singura oferta de baza. Ofertanţii asociaţi nu au dreptul de a depune alte oferte, în mod individual, pe lângã oferta comuna.
D.8.2. Persoanele juridice sau fizice nominalizate ca subcontractanţi în cadrul uneia sau mai multor oferte nu au dreptul de a depune oferta în nume propriu sau în asociere.
D.8.3. Orice oferta pentru care se constata nerespectarea prevederilor de la D.8.1 sau D.8.2 va fi respinsã.

E. Deschiderea şi evaluarea ofertelor

E.1. Deschiderea ofertelor
E.1.1. Deschiderea ofertelor se va face de cãtre comisia de evaluare la data şi în locul indicate în anunţul sau în invitaţia de participare. Orice ofertant are dreptul de a fi prezent la deschidere.
E.1.2. Nici o oferta nu poate fi respinsã la deschidere, cu excepţia ofertelor care se returneazã nedeschise, conform prevederilor de la D.5, precum şi a celor care nu fac dovada constituirii garanţiei pentru participare.
E.1.3. Comisia de evaluare va întocmi un proces-verbal de deschidere care urmeazã sa fie semnat atât de cãtre membrii comisiei, cat şi de cãtre reprezentanţii ofertanţilor care sunt prezenţi la deschiderea ofertelor.
Fiecare membru al comisiei de evaluare şi fiecare ofertant care a semnat procesul-verbal de deschidere au dreptul de a primi o copie de pe acesta.
E.2. Confidenţialitate
E.2.1. Autoritatea contractantã are obligaţia de a pãstra confidenţialitatea asupra conţinutului ofertei, precum şi asupra oricãrei informaţii privind ofertantul, a carei dezvaluire ar putea aduce atingere dreptului acestuia de a-şi proteja proprietatea intelectualã sau secretele comerciale.
E.2.2. Comisia de evaluare nu are dreptul de a dezvalui ofertanţilor sau altor persoane neimplicate oficial în procedura de atribuire a contractului de achiziţie publica informaţii legate de propria activitate pana când nu a fost comunicat rezultatul aplicãrii procedurii respective.
E.3. Frauda şi corupţie
E.3.1. Ofertantul nu are dreptul de a influenta sau de a incerca sa influenteze comisia de evaluare în procesul de examinare şi evaluare a ofertelor sau în decizia de stabilire a ofertei câştigãtoare, sub sancţiunea excluderii acestuia de la procedura aplicatã pentru atribuirea contractului de achiziţie publica.
E.3.2. Nici un ofertant nu are dreptul de a contacta comisia de evaluare asupra nici unei probleme legate de oferta sa, din momentul deschiderii ofertelor pana în momentul atribuirii contractului de achiziţie publica.
Ofertantul are dreptul de a aduce clarificãri la oferta şi/sau la documentele care însoţesc oferta numai ca urmare a unei solicitãri scrise din partea comisiei de evaluare.
E.3.3. Comisia de evaluare are obligaţia de a exclude orice ofertant în cazul în care se dovedeşte ca acesta a fost sau este angajat în practici corupte ori frauduloase în legatura cu procedura aplicatã pentru atribuirea contractului de achiziţie publica.
E.4. Examinarea documentelor care însoţesc oferta
E.4.1. Fiecare ofertant trebuie sa îndeplineascã condiţiile referitoare la eligibilitate şi înregistrare, precum şi cerinţele solicitate privind capacitatea tehnica şi capacitatea economico-financiarã.
Orice ofertant care îndeplineşte cerinţele minime corespunzãtoare criteriilor de calificare este considerat ofertant calificat.
E.5. Examinarea ofertelor
E.5.1. Ofertele vor fi examinate de cãtre comisia de evaluare.
E.5.2. Comisia de evaluare va stabili care sunt clarificãrile necesare pentru evaluarea fiecãrei oferte, precum şi perioada acordatã pentru transmiterea clarificarilor.
E.5.3. În cazul unei oferte care are un preţ aparent neobisnuit de scãzut în raport cu produsul care urmeazã sa fie furnizat comisia de evaluare are obligaţia de a solicita, în scris şi înainte de a lua o decizie de respingere a acelei oferte, detalii şi precizãri pe care le considera relevante cu privire la oferta, precum şi de a verifica rãspunsurile care justifica preţul respectiv.
E.5.4. Comisia de evaluare are dreptul de a respinge o oferta în oricare dintre urmãtoarele cazuri:
a) oferta nu respecta cerinţele prevãzute în documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei;
b) ofertantul nu transmite în perioada precizatã de cãtre comisia de evaluare clarificãrile solicitate;
c) ofertantul modifica, prin clarificãrile pe care le prezintã, conţinutul propunerii tehnice şi/sau al propunerii financiare, cu excepţia situaţiei în care modificarea este determinata de corectarea erorilor aritmetice;
d) oferta conţine propuneri referitoare la clauzele contractuale, propuneri care sunt în mod evident dezavantajoase pentru autoritatea contractantã;
e) explicaţiile solicitate conform E.5.3 nu sunt concludente şi/sau nu sunt susţinute de documentele justificative cerute de comisia de evaluare.
E.6. Corectarea erorilor
E.6.1. Singura modificare permisã în oferta, fãrã a atrage implicatiile de la E.5.4 lit. c), este corectarea eventualelor erori aritmetice.
E.6.2. Erorile aritmetice se corecteaza dupã cum urmeazã:
a) dacã exista o discrepanta între preţul unitar şi preţul total (care este obţinut prin multiplicarea preţului unitar cu cantitatea totalã), se va lua în considerare preţul unitar, iar preţul total va fi corectat în mod corespunzãtor;
b) dacã exista o discrepanta între litere şi cifre, se va lua în considerare valoarea exprimatã în litere, iar valoarea exprimatã în cifre va fi corectatã în mod corespunzãtor.
E.6.3. Comisia de evaluare are dreptul de a corecta erorile aritmetice numai cu acceptul ofertantului. Dacã ofertantul nu accepta corectarea acestor erori, oferta sa va fi consideratã necorespunzãtoare şi, în consecinta, va fi respinsã de cãtre comisia de evaluare.
E.7. Criteriul aplicat pentru atribuirea contractului de furnizare
E.7.1. Criteriul pe baza cãruia se atribuie contractul de achiziţie publica este prevãzut în Fişa de date a achiziţiei şi nu poate fi schimbat pe toatã durata de aplicare a procedurii de atribuire a contractului respectiv.
E.7.2. Criteriul menţionat la E.7.1 poate fi numai:
a) fie oferta cea mai avantajoasã din punct de vedere tehnico-economic;
b) fie, în mod exclusiv, preţul cel mai scãzut.
E.8. Evaluarea ofertelor
E.8.1. Evaluarea ofertelor şi, în urma acestei evaluãri, stabilirea ofertei câştigãtoare se realizeazã de cãtre comisia de evaluare, având în vedere încadrarea în perioada de valabilitate a ofertelor, precum şi criteriul aplicat pentru atribuirea contractului de achiziţie publica.
E.8.2. În cazul în care atribuirea contractului de achiziţie publica se face pe baza criteriului menţionat la E.7.2 lit. a), evaluarea ofertelor consta în acordarea pentru fiecare oferta a unui punctaj rezultat ca urmare a aplicãrii algoritmului de calcul descris în Fişa de date a achiziţiei.
Clasamentul pe baza cãruia se stabileşte oferta câştigãtoare se întocmeşte în ordinea descrescãtoare a punctajului acordat.
E.8.3. În cazul în care atribuirea contractului de achiziţie publica se face pe baza criteriului menţionat la E.7.2 lit. b), evaluarea ofertelor consta în compararea preţurilor fiecãrei oferte şi în întocmirea, în ordinea descrescãtoare a preţurilor respective, a clasamentului pe baza cãruia se stabileşte oferta câştigãtoare.
E.8.4. Preţurile care se compara în scopul întocmirii clasamentului sunt preţurile ofertate pentru furnizarea produselor la destinaţia finala, exclusiv T.V.A.
E.9. Stabilirea ofertei câştigãtoare
E.9.1. Oferta câştigãtoare stabilitã de cãtre comisia de evaluare va fi:
a) oferta care întruneşte punctajul cel mai mare rezultat din aplicarea algoritmului de calcul descris în Fişa de date a achiziţiei - în cazul în care pentru atribuirea contractului de furnizare se aplica criteriul "oferta cea mai avantajoasã din punct de vedere tehnico-economic"; sau
b) oferta cu cel mai mic preţ - în cazul în care pentru atribuirea contractului de furnizare se aplica criteriul "preţul cel mai scãzut".
E.9.2. Atunci când stabileşte oferta câştigãtoare comisia de evaluare va lua în considerare clasamentul final refãcut în urma acordãrii marjei de preferinta interna.
E.10. Acordarea marjei de preferinta interna
E.10.1. Acordarea marjei de preferinta interna se realizeazã în cadrul procesului de evaluare, dupã cum urmeazã:
a) dacã oferta clasata pe primul loc este incadrata în grupa IA, clasamentul rãmâne neschimbat şi oferta respectiva este declarata câştigãtoare;
b) dacã oferta clasata pe primul loc nu este incadrata în grupa IA, comisia de evaluare reface clasamentul conform prevederilor de la E.10.2 şi declara câştigãtoare oferta care se claseaza pe primul loc în urma refacerii clasamentului.
E.10.2. În funcţie de criteriul pe baza cãruia se atribuie contractul de achiziţie publica, refacerea clasamentului prin acordarea marjei de preferinta interna se realizeazã astfel:
I. În cazul în care criteriul aplicat pentru atribuirea contractului de produse este "oferta cea mai avantajoasã din punct de vedere tehnico-economic", comisia de evaluare adauga:
- 7,5% din punctajul obţinut de oferta clasata cel mai bine tuturor ofertelor care prevãd furnizarea de produse care se încadreazã în grupa IA;
- 2,5% din punctajul obţinut de oferta clasata cel mai bine tuturor ofertelor care prevãd furnizarea de produse care se încadreazã în grupa IB.
II. În cazul în care criteriul aplicat pentru atribuirea contractului de produse este "preţul cel mai scãzut", comisia de evaluare scade, exclusiv în scopul comparãrii şi clasificarii:
- din preţul tuturor ofertelor care prevãd furnizarea de produse care se încadreazã în grupa IA o valoare echivalenta cu 7,5% din preţul prevãzut de oferta clasata cel mai bine;
- din preţul tuturor ofertelor care prevãd furnizarea de produse care se încadreazã în grupa IB o valoare echivalenta cu 2,5% din preţul prevãzut de oferta clasata cel mai bine.

F. Atribuirea contractului de achiziţie publica

F.1. Comunicarea privind rezultatul aplicãrii procedurii
F.1.1. Autoritatea contractantã va comunica tuturor ofertanţilor rezultatul aplicãrii procedurii în cel mult doua zile de la data la care comisia de evaluare a stabilit oferta câştigãtoare.
F.1.2. În cazul ofertanţilor a cãror oferta nu a fost declarata câştigãtoare comunicarea va preciza dacã oferta a fost respinsã şi care sunt motivele respingerii, iar în cazul în care a fost admisã, va indica numele ofertantului câştigãtor, precum şi caracteristicile şi avantajele relative ale ofertei câştigãtoare fata de oferta respectivului ofertant necastigator.
F.1.3. Autoritatea contractantã are dreptul de a nu furniza anumite informaţii referitoare la atribuirea contractului de achiziţie publica care ar putea fi cuprinse în ansamblul informaţiilor pe care autoritatea contractantã trebuie sa le furnizeze în acord cu prevederile de la F.1.2, şi anume în situaţia în care aceasta furnizare:
a) ar conduce la neaplicarea unei prevederi legale şi, implicit, ar fi contrarã interesului public; sau
b) ar prejudicia interesele comerciale ale ofertanţilor, inclusiv cele ale ofertantului a cãrui oferta a fost declarata câştigãtoare; sau
c) ar prejudicia concurenta loiala între ofertanţi.
F.1.4. În cazul ofertantului câştigãtor comunicarea va preciza faptul ca oferta sa a fost declarata câştigãtoare şi ca acesta este invitat în vederea încheierii contractului.
F.1.5. În cazul în care autoritatea contractantã a acordat marja de preferinta interna, aceasta are dreptul de a solicita ofertantului a cãrui oferta a fost stabilitã câştigãtoare prin acordarea marjei respective ca acesta sa reducã preţul ofertat la nivelul preţului din oferta care a fost cel mai bine clasata înainte de acordarea marjei.
Ofertantul care primeşte solicitarea de reducere a preţului are obligaţia de a notifica în scris autoritãţii contractante, într-o perioada de cel mult 3 zile lucrãtoare de la primirea solicitãrii, dacã este sau nu este de acord cu reducerea de preţ respectiva.
F.1.6. În cazul în care ofertantul rãspunde afirmativ la solicitarea respectiva notificarea transmisã de acesta autoritãţii contractante trebuie sa fie însoţitã şi de o noua propunere financiarã, modificatã în sensul reducerii de preţ acceptate, care urmeazã sa fie anexatã la oferta şi care va prevala fata de propunerea financiarã iniţialã.
F.1.7. În cazul în care ofertantul nu transmite autoritãţii contractante, în cel mult 3 zile lucrãtoare de la primire, rãspunsul la solicitarea privind reducerea de preţ sau în cazul în care prin notificarea transmisã acesta precizeazã ca nu este de acord cu reducerea de preţ solicitatã, autoritatea contractantã are dreptul de a solicita în scris ofertantului a cãrui oferta a fost clasata pe locul urmãtor ca urmare a acordãrii marjei de preferinta interna o reducere de preţ identicã cu cea prevãzutã la F.1.5.
F.1.8. Prevederile de la F.1.5, F.1.6 şi F.1.7 se aplica pentru fiecare eventuala reiterare a solicitãrii privind reducerea de preţ, adresatã ofertanţilor de cãtre autoritatea contractantã, în ordinea de clasare a ofertelor. Autoritatea contractantã nu are dreptul de a solicita reducerea de preţ unui ofertant şi, respectiv, de a invita ofertantul respectiv sa încheie contractul de achiziţie publica, în cazul în care oferta acestuia se claseaza, dupã acordarea marjei de preferinta interna, în urma ofertei clasate pe primul loc înainte de refacerea clasamentului.
F.1.9. În cazul în care toţi ofertanţii cãrora autoritatea contractantã le-a solicitat reducerea de preţ nu sunt de acord cu reducerea respectiva, autoritatea contractantã invita, în vederea încheierii contractului, ofertantul a cãrui oferta a fost clasata pe primul loc ca urmare a acordãrii marjei de preferinta interna. În acest caz contractul se încheie la nivelul preţului prevãzut în propunerea financiarã iniţialã cu care ofertantul a intrat în competiţie.
F.2. Dreptul autoritãţii contractante de a anula aplicarea procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publica
F.2.1. Autoritatea contractantã are dreptul de a anula aplicarea procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publica numai dacã ia aceasta decizie înainte de data transmiterii comunicãrii privind rezultatul aplicãrii procedurii respective şi numai în urmãtoarele circumstanţe:
a) nu a fost posibila asigurarea unui nivel satisfãcãtor al concurentei, respectiv numãrul de ofertanţi este mai mic decât cel minim prevãzut pentru fiecare procedura;
b) nici unul dintre ofertanţi nu este eligibil sau nu a îndeplinit condiţiile de calificare prevãzute în documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei;
c) au fost prezentate numai oferte necorespunzãtoare, respectiv oferte care:
(i) fie sunt depuse dupã data limita de depunere a ofertelor;
(ii) fie nu au fost elaborate şi prezentate în concordanta cu cerinţele prevãzute în documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei;
(iii) fie conţin în propunerea financiarã preţuri despre care comisia de evaluare a demonstrat ca nu sunt rezultatul liberei concurente;
(iv) fie conţin propuneri referitoare la clauzele contractuale, propuneri care sunt în mod evident dezavantajoase pentru autoritatea contractantã;
(v) fie, prin valoarea inclusã în propunerea financiarã, fiecare dintre ele a depãşit valoarea fondurilor alocate pentru îndeplinirea contractului de achiziţie publica respectiv;
d) circumstanţe excepţionale afecteazã procedura pentru atribuirea contractului de achiziţie publica sau este imposibila încheierea contractului.
F.2.2. Decizia de anulare nu creeazã vreo obligaţie a autoritãţii contractante fata de ofertanţi, cu excepţia returnarii garanţiei pentru participare.
F.2.3. În cazul în care anuleazã aplicarea procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publica, autoritatea contractantã are obligaţia de a comunica în scris tuturor ofertanţilor atât încetarea obligaţiilor pe care aceştia şi le-au creat prin depunerea de oferte, cat şi motivul anulãrii.
F.3. Dreptul autoritãţii contractante de a modifica cantitãţile
F.3.1. Autoritatea contractantã îşi rezerva dreptul de a creste sau de a diminua, în limita procentului indicat în Fişa de date a achiziţiei, cantitatea de produse prevãzute iniţial în Caietul de sarcini, fãrã nici o schimbare în preţul unitar sau în alte elemente ale propunerii tehnice şi ale celei financiare; singura modificare admisã este cea referitoare la preţul total, care va creste sau va descreste corespunzãtor modificãrilor intervenite în cantitatea achizitionata.
F.3.2. Autoritatea contractantã are dreptul de a modifica cantitãţile de produse numai dupã stabilirea de cãtre comisia de evaluare a ofertei câştigãtoare şi înainte de semnarea contractului de achiziţie publica.
F.3.3. Comunicarea prin care ofertantul este înştiinţat ca oferta sa este câştigãtoare trebuie sa cuprindã în mod obligatoriu şi înştiinţarea cu privire la modificarea cantitãţilor care urmeazã sa fie achiziţionate.
F.4. Termenii comerciali ai contractului
F.4.1. Fãrã a afecta prevederile de la E.8.4, autoritatea contractantã are dreptul de a încheia contractul de furnizare în termenii comerciali cei mai avantajosi din punct de vedere al costurilor implicate.
În acest caz, dacã autoritatea contractantã are în vedere posibilitatea de a încheia contractul în termeni EXW, CIP sau CIF (eventual în alţi termeni - FOB, CFR, DDU etc.), respectivele optiuni posibile sunt prevãzute în Fişa de date a achiziţiei.
F.5. Actualizarea preţului contractului de achiziţie publica
F.5.1. Autoritatea contractantã are dreptul de a accepta actualizarea preţului contractului, caz în care în cadrul condiţiilor de contractare va fi prevãzutã o clauza în acest sens.
F.5.2. Autoritatea contractantã are obligaţia de a preciza în Fişa de date a achiziţiei dacã intenţioneazã sa accepte actualizarea preţului contractului de achiziţie publica şi, în cazul în care actualizarea este acceptatã, formula de actualizare va fi precizatã în Fişa de date a achiziţiei.
F.5.3. Pentru contractele de achiziţie publica a cãror durata de îndeplinire nu depãşeşte 90 de zile autoritatea contractantã este indreptatita sa impunã un coeficient de actualizare egal cu 1 (preţurile din oferta nu se actualizeazã).
F.6. Încheierea contractului de achiziţie publica
F.6.1. Autoritatea contractantã are obligaţia de a încheia contractul de achiziţie publica cu ofertantul a cãrui oferta a fost stabilitã ca fiind câştigãtoare de cãtre comisia de evaluare.
F.6.2. Autoritatea contractantã are obligaţia de a încheia contractul de achiziţie publica în perioada de valabilitate a ofertelor, dar nu mai devreme de 15 zile de la data transmiterii comunicãrii privind rezultatul aplicãrii procedurii.
F.6.3. În cazul în care oferta care a fost stabilitã câştigãtoare este oferta depusa în comun de mai mulţi ofertanţi, autoritatea contractantã are dreptul de a impune, înainte de încheierea contractului, legalizarea asocierii ofertanţilor respectivi.
F.6.4. În cazul în care autoritatea contractantã nu ajunge sa încheie contractul cu ofertantul a cãrui oferta a fost stabilitã ca fiind câştigãtoare, aceasta are dreptul:
a) de a invita ofertanţii, în ordinea descrescãtoare a clasamentului, în vederea încheierii contractului; sau
b) de a anula aplicarea procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publica.
F.6.5. Ofertantul invitat de cãtre autoritatea contractantã sa încheie contractul de achiziţie publica are obligaţia de a constitui garanţia de buna execuţie în forma şi în cuantumul precizate în Fişa de date a achiziţiei.
F.6.6. Scrisoarea de garanţie bancarã prin care se constituie garanţia de buna execuţie trebuie sa fie întocmitã în conformitate cu modelul prevãzut în secţiunea IV (Formularul 5).

SECŢIUNEA II
FIŞA DE DATE A ACHIZIŢIEI
Secţiunea II conţine informaţiile specifice referitoare la aplicarea concretã a procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publica, care sunt destinate potenţialilor ofertanţi interesaţi sa participe la procedura aplicatã pentru atribuirea contractului de furnizare. Informaţiile conţinute în cadrul acestei secţiuni completeazã, adapteaza sau detaliazã prevederile secţiunii I.
Numerotarea informaţiilor prevãzute în aceasta secţiune asigura concordanta cu prevederile corespondente din cadrul secţiunii I.
A. Introducere
A.1.1. Denumirea autoritãţii contractante:
Cod fiscal:
Adresa:
Numãrul de telefon, telex, fax, e-mail:
Sursele de finanţare a contractului de furnizare care urmeazã sa fie atribuit:
-
-
...
A.2.1. Obiectul contractului de furnizare:
Se precizeazã:
a) natura şi cantitatea produselor ce urmeazã sa fie achiziţionate, precum şi codul CPSA;
b) indicaţii referitoare la posibilitãţile ofertanţilor de a depune oferta doar pentru un lot sau un pachet de loturi din cantitatea de produse solicitate.
A.2.2. Procedura aplicatã: (se bifeaza opţiunea aplicabilã)
[] licitaţie deschisã
[] licitaţie restrânsã
[] negociere competitivã
Justificare: este necesarã numai în cazul aplicãrii procedurii prin negociere competitivã.
A.4.1. 1. <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2001 privind achiziţiile publice, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 241 din 11 mai 2001;
2. <>Hotãrârea Guvernului nr. 461/2001 pentru aprobarea normelor de aplicare a <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 60/2001 privind achiziţiile publice, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 268 din 24 mai 2001;
3. Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.012/2001 privind aprobarea structurii, conţinutului şi modului de utilizare a Documentaţiei standard pentru elaborarea şi prezentarea ofertei pentru achiziţia publica de produse, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. ... din ...... (se completeazã numãrul Monitorului Oficial al României în care a fost publicat respectivul ordin şi data apariţiei acestuia).
B. Calificarea candidaţilor/ofertanţilor
B.1.3. Documente care dovedesc eligibilitatea:
1. Declaraţie pe propria rãspundere completatã în conformitate cu Formularul B1 din secţiunea IV
2. Certificate constatatoare privind îndeplinirea obligaţiilor exigibile de plata a impozitelor şi taxelor cãtre stat, inclusiv cele locale, precum şi a contribuţiei pentru asigurãrile sociale de stat (formulare-tip eliberate de autoritãţile competente din ţara în care candidatul/ofertantul este rezident).
B.2.2. Documente care dovedesc înregistrarea:
Pentru persoane juridice romane:


────────────────────────────────
Certificat emis de oficiul registrului comerţului de pe lângã camera de comerţ şi industrie nationala sau teritorialã
Pentru persoane fizice romane:
──────────────────────────────
Se solicita autorizaţia de funcţionare, precum şi orice alt document edificator considerat necesar pentru dovedirea apartenentei la categoria profesionalã impusa de îndeplinirea contractului.
Pentru persoane juridice/fizice strãine:
────────────────────────────────────────
Documente edificatoare care sa dovedeascã o forma de înregistrare ca persoana juridicã sau de înregistrare/atestare ori apartenenţa din punct de vedere profesional, în conformitate cu prevederile legale din ţara în care candidatul/ofertantul este rezident.
B.3.2. Documente care dovedesc capacitatea tehnica şi capacitatea economico-financiarã:
(pentru documentele prevãzute la pct. 3-10 se bifeaza opţiunea aplicabilã)
1. Fişa de informaţii generale (Formularul B2 din secţiunea IV)
2. Lista cuprinzând subcontractantii, însoţitã şi de acordurile de subcontractare; subcontractantii care urmeazã sa îndeplineascã mai mult de 10% (în exprimare valoricã) din contractul de achiziţie publica trebuie sa completeze cu propriile date Formularul B2 din secţiunea IV.
3. Autorizare pentru livrarea produselor (Formularul B3 din secţiunea IV)
[] solicitat [] nesolicitat
4. Recomandãri din partea altor beneficiari/clienţi
[] solicitat [] nesolicitat
Autoritatea contractantã are dreptul de a solicita completarea unui formular-tip de recomandare, conceput în funcţie de specificul contractului. În acest caz modelul care urmeazã sa fie completat de cãtre candidaţi/ofertanţi trebuie sa fie inclus în cadrul secţiunii IV.
5. Documente emise de organisme acreditate, care confirma certificarea sistemului calitãţii:
[] solicitat [] nesolicitat
În cazul în care astfel de documente sunt solicitate autoritatea contractantã trebuie sa precizeze în mod clar tipul de documente şi genul de certificare care trebuie prezentate de cãtre candidaţi/ofertanţi.
6. Fişa/fise de informaţii privind experienta similarã (Formularul B4 din secţiunea IV)
[] solicitat [] nesolicitat
7. Declaraţie care conţine informaţii privind dotãrile specifice, utilajele, echipamentul tehnic, mijloacele de transport, laboratoarele şi alte mijloace fixe pe care candidatul/ofertantul se angajeazã sa le utilizeze pentru îndeplinirea contractului
[] solicitat [] nesolicitat
Autoritatea contractantã are dreptul de a solicita completarea unui formular-tip de declaraţie, conceput în funcţie de specificul contractului. În acest caz modelul care urmeazã sa fie completat de cãtre candidaţi/ofertanţi trebuie sa fie inclus în cadrul secţiunii IV.
8. Declaraţie care conţine informaţii privind numãrul mediu în ultimele 12 luni al personalului angajat, asigurarea cu personal de specialitate, numãrul şi pregãtirea cadrelor de conducere, precum şi persoanele responsabile direct de îndeplinirea contractului
[] solicitat [] nesolicitat
Autoritatea contractantã are dreptul de a solicita completarea unui formular-tip de declaraţie, conceput în funcţie de specificul contractului. În acest caz modelul care urmeazã sa fie completat de cãtre candidaţi/ofertanţi trebuie sa fie inclus în cadrul secţiunii IV.
Autoritatea contractantã are dreptul de a solicita ca declaraţia/formularul sa fie însoţit de CV ale persoanelor responsabile direct cu îndeplinirea contractului, precum şi ale oricãror alţi specialişti cu sarcini "cheie" în îndeplinirea contractului.
9. Obligaţii contractuale, în desfãşurare fata de alţi beneficiari/clienţi
[] solicitat [] nesolicitat
Autoritatea contractantã are dreptul de a solicita, în scopul centralizarii informaţiilor privind obligaţiile contractuale fata de alţi beneficiari/clienţi, completarea unui formular-tip de fişa de informare, caz în care trebuie sa indice acest lucru în Fişa de date a achiziţiei şi sa prezinte în secţiunea IV modelul care se cere a fi completat.
10. Bilanţul contabil din anul precedent, vizat şi înregistrat de organele competente şi/sau, dupã caz, rapoarte anuale, scrisori de bonitate din partea bãncilor sau a unor societãţi recunoscute de audit financiar şi contabil, precum şi orice alte documente legale edificatoare prin care candidatul/ofertantul îşi poate dovedi capacitatea economico-financiarã
[] solicitat [] nesolicitat
Autoritatea contractantã are dreptul de a solicita, în scopul centralizarii informaţiilor de natura financiarã, completarea unui formular-tip de fişa de informare, caz în care trebuie sa indice acest lucru în Fişa de date a achiziţiei şi sa prezinte în secţiunea IV modelul care se cere a fi completat.
Precizãri generale:
────────────────────
- În mãsura în care se considera necesar, autoritatea contractantã va face precizãri suplimentare privind documentele care urmeazã sa fie prezentate de cãtre candidaţi/ofertanţi şi va prezenta informaţii detaliate privind modul de completare a formularelor solicitate.
- Modelul oricãrui formular solicitat trebuie sa fie prezentat în cadrul secţiunii IV.
- În mãsura în care se considera necesar autoritatea contractantã are dreptul de a solicita alte documente decât cele precizate mai sus, în scopul obţinerii de informaţii edificatoare referitoare la capacitatea tehnica şi capacitatea economico-financiarã a candidaţilor/ofertanţilor.
- Orice document/declaraţie/formular va fi solicitat numai în mãsura în care contribuie la verificarea cerinţelor minime de calificare prevãzute la B.4.1.
B.4.1. Cerinţe minime, referitoare la capacitatea tehnica şi la capacitatea economico-financiarã, pe care candidatul/ofertantul trebuie sa le îndeplineascã pentru a fi considerat calificat:
Capacitatea tehnica
────────────────────
1. Prezentare generalã
Autoritatea contractantã are dreptul de a stabili, ca cerinta minima, numai obligativitatea prezentãrii Formularului B2 din secţiunea IV.
2. Sustinere tehnica
Autoritatea contractantã are dreptul de a stabili, ca cerinta minima, numai obligativitatea prezentãrii listei cuprinzând subcontractantii, a acordurilor de subcontractare, precum şi a formularelor care trebuie prezentate de subcontractantii care vor avea o pondere de peste 10% în îndeplinirea contractului.
3. Autorizare pentru livrarea produselor
Autoritatea contractantã are dreptul de a stabili, ca cerinta minima, numai obligativitatea prezentãrii Formularului B3 din secţiunea IV.
4. Recomandãri din partea altor beneficiari/clienţi
Autoritatea contractantã are dreptul de a stabili, ca cerinta minima, numai obligativitatea prezentãrii a cel puţin unei recomandãri din partea unui beneficiar/client.
5. Certificarea sistemului calitãţii
Autoritatea contractantã are dreptul de a stabili, ca cerinta minima, numai obligativitatea prezentãrii documentelor prevãzute la B.3.2 pct. 5.
6. Experienta similarã
Autoritatea contractantã are dreptul de a stabili, ca cerinta minima, încheierea şi îndeplinirea în ultimii 3 ani a cel puţin unui contract al cãrui obiect a fost furnizarea de produse similare şi care:
a) fie a avut o valoare egala sau mai mare decât o valoare minima impusa;
b) fie a avut ca obiect furnizarea unei cantitãţi de produse egala sau mai mare decât o cantitate minima impusa.
Valoarea sau cantitãţile minime impuse se precizeazã clar şi nu pot depãşi valoarea estimatã a contractului de furnizare care urmeazã sa fie atribuit, respectiv cantitatea de produse care urmeazã sa fie furnizatã.
În cazul în care se impune o valoare minima, aceasta va fi exprimatã în mii lei şi în echivalent euro; echivalentul în euro al valorii exprimate în lei se va determina corespunzãtor cursului mediu al pieţei valutare, calculat de Banca Nationala a României pentru ziua premergãtoare transmiterii spre publicare a anunţului de participare cãtre Regia Autonomã "Monitorul Oficial" sau transmiterii invitatiei de participare cãtre candidaţi, în cazul aplicãrii procedurii de negociere pentru care nu exista obligativitatea publicãrii unui anunţ de participare.
7. Resurse tehnice
Autoritatea contractantã are dreptul de a stabili, ca cerinta minima, asigurarea (în dotare proprie, prin contracte sau convenţii de închiriere etc.) a acelor echipamente, utilaje, mijloace fixe şi a altor dotãri care sunt considerate strict necesare pentru îndeplinirea contractului de furnizare.
8. Resurse umane
Autoritatea contractantã are dreptul de a stabili, ca cerinta minima, asigurarea personalului de specialitate care este considerat strict necesar pentru îndeplinirea contractului de furnizare.
Capacitatea economico-financiarã
────────────────────────────────
1. Obligaţii contractuale în desfãşurare
Autoritatea contractantã are dreptul de a stabili, ca cerinta minima, numai obligativitatea prezentãrii informaţiilor solicitate cu privire la obligaţiile contractuale fata de alţi beneficiari/clienţi.
2. Situaţia financiarã
Autoritatea contractantã are dreptul de a stabili, ca cerinta minima, încadrarea valorii unor indicatori financiari peste o valoare minima impusa. Indicatorii financiari trebuie sa se regaseasca în documentele prevãzute la B.3.2 pct. 10 sau sa poatã fi calculati pe baza informaţiilor prevãzute în documentele respective.
Autoritatea contractantã are dreptul de a stabili cerinţe minime pentru urmãtorii indicatori:
a) Cifra medie anuala de afaceri pe ultimii 3 ani:
[] solicitat [] nesolicitat
Autoritatea contractantã are dreptul de a stabili, ca cerinta minima, realizarea unei cifre medii anuale de afaceri egala sau mai mare decât o valoare minima impusa.
Valoarea minima impusa se precizeazã clar şi nu poate depãşi valoarea medie anuala estimatã a contractului de furnizare care urmeazã sa fie atribuit, multiplicata cu 3.
Valoarea minima impusa va fi exprimatã în mii lei şi în echivalent euro; echivalentul în euro al valorii exprimate în lei se va determina corespunzãtor cursului mediu al pieţei valutare, calculat de Banca Nationala a României pentru ziua premergãtoare transmiterii spre publicare a anunţului de participare cãtre Regia Autonomã "Monitorul Oficial" sau transmiterii invitatiei de participare cãtre candidaţi, în cazul aplicãrii procedurii de negociere pentru care nu exista obligativitatea publicãrii unui anunţ de participare.
b) Lichiditate generalã (active circulante/datorii curente x 100):
[] solicitat [] nesolicitat
Autoritatea contractantã are dreptul de a stabili, ca cerinta minima, încadrarea valorii indicatorului respectiv peste procentul de 100%, dar numai în cazul în care îndeplinirea contractului urmeazã sa se realizeze într-o perioada mai mare de 3 luni.
c) Solvabilitate patrimonialã (capital propriu/total pasiv x 100):
[] solicitat [] nesolicitat
Autoritatea contractantã are dreptul de a stabili, ca cerinta minima, încadrarea valorii indicatorului respectiv peste procentul de 30%, dar numai în cazul în care îndeplinirea contractului urmeazã sa se realizeze într-o perioada mai mare de 3 luni.
Precizãri generale:
────────────────────
- Autoritatea contractantã nu are dreptul de a impune cerinţe minime de calificare cu scopul de a restrictiona participarea la procedura aplicatã pentru atribuirea contractului de achiziţie publica.
- Cerinţele minime de calificare trebuie sa fie stabilite exclusiv în funcţie de exigenţele specifice impuse de natura şi complexitatea contractului de furnizare.
- Autoritatea contractantã va prezenta informaţii detaliate privind modul de îndeplinire a cerinţelor minime de calificare stabilite, precum şi modul de verificare a îndeplinirii acestor cerinţe în corelatie cu documentele prevãzute la B.3.2; în cazul în care unul sau mai multe dintre documentele prevãzute la B.3.2 nu se solicita, atunci nu se va solicita nici îndeplinirea unor cerinţe minime care rezulta din documentele respective.
- În cazul în care ofertanţilor li se acorda posibilitatea de a depune oferta pentru un lot sau pentru un pachet de loturi din cantitatea totalã care urmeazã sa fie achizitionata, cerinţele minime a cãror îndeplinire este solicitatã pentru calificare se precizeazã, în mod distinct, pentru fiecare lot sau pachet de loturi.
- Autoritatea contractantã va preciza cerinţele minime de calificare care se impun a fi îndeplinite de cãtre liderul asociaţiei şi de cãtre ceilalţi asociaţi, în cazul în care anumite persoane juridice sau fizice vor depune oferta comuna.
În cazul aplicãrii procedurii de licitaţie restrânsã sau de negociere competitivã, pentru etapa de selectare a candidaţilor, capitolul B se completeazã cu urmãtoarele:
B.6.1. Adresa la care se depune/transmite scrisoarea de interes însoţitã de documentele de calificare:
Data limita pana la care se primeşte scrisoarea de interes însoţitã de documentele de calificare:
B.7.1. Limba de redactare a scrisorii de interes şi a documentelor de calificare:
De regula, se indica limba romana şi/sau, în mãsura în care se considera necesar, o limba de circulaţie internationala.
B.8.1. Numãr de exemplare în copie:
B.9.3. Ora, data şi locul de deschidere a pachetelor care conţin documentele de calificare:
B.11.3. Selectarea candidaţilor calificaţi se realizeazã pe baza urmãtoarei modalitãţi de punctare a performantelor tehnice şi economico-financiare:





(limite de încadrare a punctajelor maxime)
────────────────────────────────────────
Capacitatea tehnica,
────────────────────
din care:
(subcriterii)
a) experienta similarã 40-80 puncte
b) resurse tehnice 5-10 puncte
c) resurse umane 5-10 puncte
Capacitatea economico-financiarã,
────────────────────────────────
din care:
(subcriterii)
d) cifra medie de afaceri 5-10 puncte
e) lichiditate 5-10 puncte
f) solvabilitate 5-10 puncte
────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL: 100 puncte
────────────────────────────────────────────────────────────────


Precizãri generale:


────────────────────
- Punctajele stabilite pentru fiecare subcriteriu trebuie sa se încadreze în intervalul precizat şi trebuie sa fie stabilite în funcţie de exigenţele specifice impuse de natura şi complexitatea contractului de furnizare.
- Pentru fiecare subcriteriu utilizat este obligatorie prezentarea detaliatã a modului sau a algoritmului de punctare, avându-se în vedere urmãtoarele:
a) orice candidat care a îndeplinit cerinţele minime de calificare prevãzute la B.4.1 urmeazã sa primeascã 50% din punctajul stabilit pentru fiecare subcriteriu;
b) pentru acordarea restului de 50% din punctajul aferent subcriteriului "experienta similarã" se utilizeazã urmãtoarea formula de calcul:





n n n
ΣPn(a-2) x 0,4 + ΣPn(a-1) x 0,7 + ΣPn(a),
i=1 i=1 i=1
în care:
n
● ΣPn(a) reprezintã suma totalã a valorilor contractelor îndeplinite
i=1 (exprimate în euro) sau a cantitãţilor de produse furnizate,
în decursul anului în care se aplica procedura;
n n
● ΣPn (a-1), ΣPn (a-2) reprezintã sumele totale ale valorilor contractelor
i=1 i=1 îndeplinite (exprimate în euro) sau ale cantitãţilor
de produse furnizate, în decursul ultimilor 2 ani
precedenti anului în care se aplica procedura.


Pentru valoarea cea mai mare obţinutã se acorda punctaj maxim; pentru alte valori obţinute se acorda punctaje direct proporţionale cu punctajul maxim acordat;
c) pentru acordarea restului de 50% din punctajul aferent subcriteriului "cifra medie de afaceri" se acorda punctajul maxim celei mai mari valori obţinute; pentru alte valori obţinute se acorda punctaje direct proporţionale cu punctajul maxim acordat;
d) pentru acordarea restului de 50% din punctajul aferent subcriteriului "lichiditate" se acorda punctajul maxim pentru orice valoare obţinutã care este mai mare de 200%; pentru alte valori obţinute se acorda punctaje direct proporţionale cu punctajul maxim acordat;
e) pentru acordarea restului de 50% din punctajul aferent subcriteriului "solvabilitate" se acorda punctajul maxim pentru orice valoare obţinutã care este mai mare de 50%; pentru alte valori obţinute se acorda punctaje direct proporţionale cu punctajul maxim acordat;
f) pentru acordarea restului de 50% din punctajele aferente subcriteriilor "resurse tehnice" şi "resurse umane" stabilirea algoritmului de punctare se realizeazã în funcţie de exigenţele specifice impuse de natura şi complexitatea contractului de furnizare.
- În cazul în care cerinţele minime de calificare nu vizeazã unul sau mai multe dintre subcriteriile prezentate mai sus, respectivele subcriterii nu trebuie sa fie incluse în grila de punctaj utilizata pentru selectarea candidaţilor. În orice situaţie totalul punctajelor acordate subcriteriilor trebuie sa fie 100.
B.11.4. Numãrul de candidaţi care vor fi selectaţi:
Se indica acelaşi numãr sau acelaşi interval care a fost precizat în anunţul/invitaţia de participare.
C. Elaborarea ofertei
C.2.1. Limba de redactare a ofertei:
Se indica limba romana şi, în mãsura în care se considera necesar, o limba de circulaţie internationala).
C.3.1. Perioada de valabilitate a ofertelor:
Se precizeazã o perioada de valabilitate estimatã ca fiind suficienta pentru finalizarea într-o perioada rezonabila a evaluãrii ofertelor şi semnãrii contractului, precum şi pentru a se evita, în mãsura în care nu apar circumstanţe excepţionale, situaţia în care este necesarã solicitarea de prelungire a acestei perioade.
De regula, perioada de valabilitate a ofertelor trebuie sa se încadreze între 30 şi 90 de zile.
C.5.3. 1. Cuantumul garanţiei pentru participare:
C.8. Garanţia pentru participare trebuie sa fie exprimatã în suma fixa.
Cuantumul garanţiei pentru participare va fi, de regula, 1 %-2 % din valoarea estimatã a contractului de achiziţie publica şi în nici un caz mai mica de 0,5 % sau mai mare de 2,5 % din aceasta valoare.
2. Perioada de valabilitate a garanţiei pentru participare:
Perioada stabilitã trebuie sa fie cel puţin egala cu perioada de valabilitate a ofertei precizate la C.3.1.
3. Modul de constituire a garanţiei pentru participare:
Se precizeazã:
a) care dintre formele de constituire a garanţiei pentru participare, prevãzute în secţiunea I (C.8.3), sunt acceptate de cãtre autoritatea contractantã;
b) toate informaţiile necesare ofertantului pentru ca acesta sa aibã posibilitatea de a constitui garanţia pentru participare în oricare dintre formele prevãzute la lit. a).
Scrisorile de garanţie bancarã vor fi eliberate, de regula, de o banca din România sau, dupã caz, de o banca din strãinãtate, de preferinta cu corespondent în România. Autoritatea contractantã nu are dreptul de a impune eliberarea garanţiei pentru participare de cãtre o anumitã banca, nominalizatã în mod expres.
C.6.1. Se precizeazã modul de prezentare a propunerii tehnice, astfel încât sa se asigure posibilitatea
C.6.2. verificãrii corespondentei propunerii tehnice cu specificaţiile tehnice prevãzute în Caietul de sarcini.
Atunci când se precizeazã modul de prezentare a propunerii tehnice trebuie sa se aibã în vedere şi algoritmul de calcul prevãzut pentru evaluarea ofertelor, astfel încât, în cazul în care elemente ale propunerii tehnice intervin în algoritmul utilizat, informaţiile prezentate de cãtre fiecare ofertant sa fie complete şi sa permitã calcularea corespunzãtoare a punctajului.
C.6.3. Se indica, dacã este cazul, formularele care trebuie prezentate de cãtre ofertant, inclusiv, în mãsura în care se considera necesar, informaţii detaliate privind modul de completare a acestora.
Modelul oricãrui formular solicitat trebuie sa fie prezentat în cadrul secţiunii IV.
C.7.2. Se precizeazã formularul centralizator al propunerii financiare, care trebuie sa fie completat de cãtre ofertanţi, precum şi orice alte elemente de natura financiarã sau comercialã care sunt necesare pentru evaluarea ofertei.
Se precizeazã destinaţia finala a produselor, destinaţie fata de care se vor raporta preţurile din propunerea financiarã.
Atunci când se precizeazã modul de prezentare a propunerii financiare trebuie sa se aibã în vedere şi algoritmul de calcul prevãzut pentru evaluarea ofertelor, astfel încât, în funcţie de elementele propunerii financiare care intervin în algoritmul utilizat, informaţiile prezentate de cãtre fiecare ofertant sa fie complete şi sa permitã calcularea corespunzãtoare a punctajului.
C.7.3. În cazul în care finanţarea contractului urmeazã sa fie asigurata printr-un credit a cãrui obţinere este în sarcina ofertantului, este obligatorie precizarea ansamblului minim de informaţii solicitate care vor constitui oferta de credit a bãncii finanţatoare.
C.7.4. Se indica, dacã este cazul, orice alte formulare care trebuie prezentate de cãtre ofertant, inclusiv, în mãsura în care se considera necesar, informaţii detaliate privind modul de completare a acestora.
Modelul oricãrui formular solicitat trebuie sa fie prezentat în cadrul secţiunii IV.
C.7.5. Data pentru care se determina echivalenta leu/euro:
Data stabilitã trebuie sa fie cu cel mult 15 zile înainte de data de deschidere a ofertelor.
D. Prezentarea ofertei
D.1.1. Adresa la care se depune oferta:
D.1.2. Data limita pentru depunerea ofertei:
D.2.1. Numãrul de exemplare în copie:
D.3.1. Se precizeazã modul de prezentare în plicuri separate, dupã caz, a documentelor care însoţesc oferta, a propunerii tehnice, a propunerii financiare şi a ofertelor alternative.
E. Deschiderea şi evaluarea ofertelor
E.1.1. Ora, data şi locul deschiderii ofertelor:
E.7.1. Criteriul aplicat pentru atribuirea contractului de achiziţie publica: Se precizeazã unul dintre criteriile prevãzute la E.7.2 din secţiunea I.
E.8. Se precizeazã toţi factorii care vor fi luati în considerare pentru evaluarea ofertelor; algoritmul de calcul trebuie sa fie clar definit şi, o data stabilit, nu poate fi schimbat pe toatã perioada de aplicare a procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publica. În funcţie de algoritmul de calcul stabilit pentru calcularea punctajului ofertelor autoritatea contractantã are obligaţia de a preciza toate informaţiile necesare pentru a asigura deplina transparenta privind modul de aplicare a algoritmului de calcul, inclusiv marimile constante care intervin în calculul punctajelor.

Variante ale algoritmului de calcul în cazul utilizãrii criteriului "oferta cea mai avantajoasã din punct de vedere tehnico-economic"

I. Metoda punctelor de calitate
Metoda presupune alocarea, conform specificatiilor cuprinse în Tabelul punctelor de calitate, a unui numãr de puncte pentru fiecare factor de evaluare stabilit a fi luat în considerare atunci când se calculeazã punctajul total al ofertelor.
Tabelul punctelor de calitate


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Factori de evaluare Punctaj maxim alocat
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Preţul ofertei 60-95
2. Termen sau termene de livrare 5-10
3. Caracteristici tehnice şi functionale 0-30
4. Disponibilitatea de a asigura servicii postvanzare
şi asistenta tehnica 0-10
5. Angajamente privind livrarea de piese de schimb,
subansambluri sau furnituri, pe termen lung 0-10
6. Standardizare 0-15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
T O T A L: 100
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


1. Punctajul pentru factorul de evaluare "preţul ofertei" se acorda astfel:
a) pentru cel mai scãzut dintre preţurile ofertelor se acorda punctajul maxim alocat factorului de evaluare respectiv;
b) pentru alt preţ decât cel prevãzut la lit. a) punctajul se acorda astfel: P(n) = (preţ minim/preţ(n) ) x punctaj maxim alocat.
Preţurile care se compara în vederea acordãrii punctajului sunt prevãzute în secţiunea I (E.8.4).
2. Punctajul pentru factorul de evaluare "termen sau termene de livrare" se acorda astfel:
a) pentru termenul de livrare limita, prevãzut în caietul de sarcini, se acorda punctajul maxim alocat factorului de evaluare respectiv;
b) pentru un termen mai mare decât cel prevãzut la lit. a) punctajul se acorda astfel:
P(n) = (termen minim/termen(n) x punctaj maxim alocat.
În cazul în care este prevãzutã furnizarea pe loturi a produselor, fiecare lot sau pachet de loturi care urmeazã sa fie livrat la diferite termene, punctajul alocat se defalca corespunzãtor pentru fiecare dintre termenele de livrare prevãzute.
3. Punctajele pentru ceilalţi factori de evaluare se acorda de cãtre comisia de evaluare pe baza aprecierii obiective efectuate de membrii acesteia, apreciere care trebuie sa se raporteze în totalitate la prevederile caietului de sarcini. În acest scop, pentru fiecare factor de evaluare se va urmãri stabilirea unor subcriterii clare, de natura tehnica, care se încadreazã într-o grila de punctaj sau pentru care se defineste un algoritm de punctare.
II. Metoda de cuantificare valoricã a avantajelor economice
Metoda presupune calcularea unei valori de comparare, dupã cum urmeazã:
a) adãugarea la preţul ofertei a valorii aferente, dupã caz, a:
(i) costurilor curente de întreţinere şi funcţionare pe parcursul unei perioade clar precizate, având-se în vedere, eventual, o rata de actualizare aleasã în mod corespunzãtor;
(ii) costurilor generate de:
- dificultãţile de operare pe care le implica achiziţionarea unor produse cu caracteristici tehnice diferite fata de cele deja achiziţionate sau fata de cele care urmeazã sa fie achiziţionate într-o perioada ulterioara; sau
- lipsa unor angajamente ferme privind asistenta tehnica şi/sau livrarea de piese de schimb, subansambluri sau furnituri, pe termen lung;
- abaterile propuse de cãtre ofertant fata de programul de livrare a produselor, stabilit în Fişa de date a achiziţiei;
(iii) alte costuri specifice care sunt în conexiune directa cu achiziţia produselor respective;
b) scãderea din preţul ofertei a valorii aferente, dupã caz, a:
(i) veniturilor obţinute prin utilizarea produselor, ţinându-se seama de randamentul şi productivitatea acestora şi avându-se în vedere, eventual, o rata de actualizare aleasã în mod corespunzãtor;
(ii) economiilor generate de:
- eficienta şi performanţele tehnice ale produselor;
- facilitãţi acordate de cãtre ofertant referitoare la asistenta tehnica şi/sau livrarea de piese de schimb, subansambluri sau furnituri, pe termen lung;
- abateri în favoarea autoritãţii contractante, propuse de cãtre ofertant, fata de programul de plata prevãzut în Condiţiile de contractare; economia va fi evaluatã prin calcularea dobânzii câştigate, ca urmare a decalãrii plãţilor datorate, la o rata anuala specificatã în Fişa de date a achiziţiei;
(iii) alte venituri sau economii specifice care sunt în conexiune directa cu achiziţia produselor respective.
Oferta pentru care, în urma cuantificãrii tuturor avantajelor economice, rezulta valoarea de comparare cea mai mica este consideratã oferta cea mai avantajoasã din punct de vedere economic şi primeşte punctajul maxim de 100 de puncte. Punctajul pentru orice alta oferta se determina prin înmulţirea cu 100 a raportului obţinut între valoarea de comparare cea mai mica şi valoarea de comparare aferentã fiecãrei oferte.
Autoritatea contractantã are dreptul de a adapta metoda II în conformitate cu tipul de contract pe care urmeazã sa îl atribuie, precum şi cu specificul produselor pe care urmeazã sa le achizitioneze.
III. Metoda bazatã pe buget fix
Etapa I: Comisia de evaluare evalueaza mai întâi propunerile tehnice şi stabileşte clasamentul acestora în ordinea descrescãtoare a punctajelor tehnice acordate ca urmare a algoritmului de punctare.
Etapa a II-a: Ofertele ale cãror propuneri financiare prevãd un preţ mai mare decât valoarea bugetului fix, prevãzut în Fişa de date a achiziţiei, sunt respinse şi comisia de evaluare întocmeşte clasamentul final al ofertelor rãmase în competiţie, în ordinea descrescãtoare a punctajelor tehnice acordate.
F. Atribuirea contractului de achiziţie publica
F.3.1. Procentul pentru creşterea sau diminuarea cantitãţii de produse care urmeazã sa fie achiziţionate:
Se precizeazã procentul maxim pe care autoritatea contractantã l-ar putea impune ofertantului a cãrui oferta a fost stabilitã ca fiind câştigãtoare, pentru creşterea sau descresterea cantitãţii de produse. Acest procent nu poate fi mai mare de 10 %.
Observatie:


────────────
Autoritatea contractantã are dreptul de a creste cantitatea de produse care urmeazã sa fie achiziţionate, cu procentul indicat, numai în limita fondurilor alocate pentru îndeplinirea contractului de furnizare.
F.4.1. Termenii comerciali în care se va încheia contractul:
Varianta 1:
Varianta 2:
...
F.5.2. [] Nu se accepta actualizarea preţului contractului
[] Se accepta actualizarea preţului contractului dupã urmãtoarea formula: (se bifeaza opţiunea aplicabilã)
Precizare:
──────────
Formula de actualizare se stabileşte de cãtre autoritatea contractantã, care are însã obligaţia de a se asigura ca nu va depãşi, în urma actualizãrii preţului, limita fondurilor anuale alocate pentru îndeplinirea contractului respectiv.
Un model de formula pentru actualizarea preţului contractului de achiziţie publica este urmãtorul:
V=V(0) x K(A),
în care:
V reprezintã valoarea actualizatã a situaţiei de plata;
V(0) reprezintã valoarea situaţiei de plata întocmitã la nivelul preţurilor declarate în oferta;
K(A) reprezintã coeficientul de actualizare care urmeazã sa fie aplicat.
Coeficientul de actualizare K(A) se determina dupã cum urmeazã:
K(A) =E/E(0),
în care:
E reprezintã cursul mediu în lei, calculat de Banca Nationala a României pentru 1 euro, corespunzãtor primei zile din saptamana premergãtoare sãptãmânii în care se prezintã situaţia de plata;
E(0) reprezintã cursul mediu în lei, calculat de Banca Nationala a României pentru 1 euro, corespunzãtor zilei stabilite în Fişa de date a achiziţiei ca reper pentru stabilirea preţurilor unitare din oferta.
F.6.5. a) Cuantumul garanţiei de buna execuţie a contractului de furnizare:
Garanţia de buna execuţie trebuie sa se exprime procentual într-un cuantum cuprins între 5%-10% din valoarea contractului de furnizare.
b) Modul de constituire a garanţiei de buna execuţie a contractului de furnizare: Se precizeazã care dintre formele de constituire a garanţiei de buna execuţie a contractului de furnizare va fi acceptatã de cãtre autoritatea contractantã.
SECŢIUNEA III
CAIETUL DE SARCINI
Caietul de sarcini face parte integrantã din documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei şi constituie ansamblul cerinţelor pe baza cãrora se elaboreazã de cãtre fiecare ofertant propunerea tehnica.
Caietul de sarcini conţine, în mod obligatoriu, specificaţii tehnice. Acestea definesc, dupã caz şi fãrã a se limita la cele ce urmeazã, caracteristici referitoare la nivelul calitativ, tehnic şi de performanta, siguranta în exploatare, dimensiuni, precum şi sisteme de asigurare a calitãţii, terminologie, simboluri, teste şi metode de testare, ambalare, etichetare, marcare, condiţiile pentru certificarea conformitatii cu standarde relevante sau altele asemenea.
Caietul de sarcini trebuie sa precizeze şi instituţiile competente de la care furnizorii, executantii sau prestatorii pot obţine informaţii privind reglementãrile obligatorii referitoare la protecţia muncii, la prevenirea şi stingerea incendiilor şi la protecţia mediului, care trebuie respectate pe parcursul îndeplinirii contractului respectiv şi care sunt în vigoare la nivel naţional sau, în mod special, în regiunea ori în localitatea în care se executa lucrãrile sau se presteazã serviciile.
Autoritatea contractantã are obligaţia de a defini în Caietul de sarcini şi în contract specificaţiile tehnice numai prin referire, de regula:
a) fie la reglementãri tehnice, astfel cum sunt acestea definite în legislaţia interna referitoare la standardizarea nationala, care sunt compatibile cu reglementãrile Comunitãţii Europene;
b) fie, dacã nu exista reglementãri tehnice în sensul celor prevãzute la lit. a), la standarde naţionale, şi anume, de regula, în urmãtoarea ordine de decãdere:
(i) standarde naţionale care adopta standarde europene;
(ii) standarde naţionale care adopta standarde internaţionale;
(iii) alte standarde.
În cazul în care sunt utilizate standarde speciale, Caietul de sarcini trebuie sa precizeze ca vor fi acceptate şi produsele, serviciile sau lucrãrile care îndeplinesc alte standarde de autoritate şi care asigura o calitate substanţial egala cu standardele menţionate.
Se interzice indicarea în Caietul de sarcini a unor specificaţii tehnice care desemneazã produse de o anumitã origine/fabricaţie sau procedee speciale, în cazul în care introducerea acestor specificaţii tehnice are ca efect favorizarea, respectiv eliminarea, unuia sau mai multor ofertanţi.
Se interzice indicarea unei mãrci de fabrica sau de comerţ, a unui brevet de invenţie, a unei licenţe de fabricaţie sau a unei anume origini ori producţii. Totuşi se admite o astfel de indicaţie, dar numai însoţitã de menţiunea "sau echivalent" şi numai în situaţia în care autoritatea contractantã nu are posibilitatea de a stabili în Caietul de sarcini specificaţii tehnice suficient de precise şi inteligibile pentru toate pãrţile interesate.
În cazul în care criteriul de evaluare a ofertelor este "oferta cea mai avantajoasã din punct de vedere tehnico-economic", iar autoritatea contractantã nu a anuntat interdicţia de a fi depuse oferte alternative, Caietul de sarcini trebuie sa precizeze cerinţele minime obligatorii pe care ofertele alternative trebuie sa le îndeplineascã pentru a fi luate în considerare.
În cazul în care criteriul de evaluare a ofertelor este "preţul cel mai scãzut", Caietul de sarcini trebuie sa precizeze, în mod expres, faptul ca cerinţele impuse vor fi considerate ca fiind minimale. În acest sens orice oferta de baza prezentatã, care se abate de la prevederile Caietului de sarcini, va fi luatã în considerare, dar numai în mãsura în care propunerea tehnica presupune asigurarea unui nivel calitativ superior cerinţelor minimale din Caietul de sarcini.
SECŢIUNEA IV
FORMULARE
Secţiunea IV conţine formularele destinate, pe de o parte, sa faciliteze elaborarea şi prezentarea ofertei şi a documentelor care o însoţesc şi, pe de alta parte, sa permitã comisiei de evaluare examinarea şi evaluarea rapida şi corecta a tuturor ofertelor depuse.
Fiecare candidat/ofertant care participa, în mod individual sau ca asociat, la procedura pentru atribuirea contractului de achiziţie publica are obligaţia de a prezenta formularele prevãzute în cadrul acestei secţiuni, completate în mod corespunzãtor şi semnate de persoanele autorizate.

FORMULARUL 1A*)
──────────────
CANDIDATUL Înregistrat la sediul autoritãţii contractante
............ nr. .......... / ..........
(denumirea/numele)

SCRISOARE DE INTERES
Cãtre .......................................................
(denumirea autoritãţii contractante şi adresa completa)
Ca urmare a anunţului de participare apãrut în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a, nr. ..... din .....,/(ziua/luna/anul)/ privind organizarea procedurii pentru atribuirea contractului .....,/(denumirea contractului de achiziţie publica)/ ne exprimam prin prezenta interesul de a participa, în calitate de candidat, la etapa de selectare.
Am luat cunostinta de criteriile care vor fi utilizate pentru stabilirea candidaţilor selectaţi şi anexãm la prezenta scrisoare documentele de calificare solicitate.

Data completãrii ............................

Cu stima,

Candidat,
................................
(semnatura autorizata)
──────────────────
*) Formularul se utilizeazã numai în cazul aplicãrii procedurii de licitaţie restrânsã sau de negociere competitivã cu anunţ de participare (etapa de selectare a candidaţilor).

FORMULARUL 1B*)
────────────────

CANDIDATUL Înregistrat la sediul autoritãţii contractante
........... nr. ...... / .......
(denumirea/numele)

SCRISOARE DE INTERES
Cãtre ..................................................
(denumirea autoritãţii contractante şi adresa completa)

Ca urmare a invitatiei de participare nr. ...... din ......./(ziua/luna/anul)/.... privind organizarea procedurii pentru atribuirea contractului ....... /(denumirea contractului de achiziţie publica)/....... ne exprimam prin prezenta interesul de a participa, în calitate de candidat, la etapa de selectare.
Am luat cunostinta de criteriile care vor fi utilizate pentru stabilirea candidaţilor selectaţi şi anexãm la prezenta scrisoare documentele de calificare solicitate.

Data completãrii ................

Cu stima,

Candidat,
...........................
(semnatura autorizata)
────────────
*) Formularul se utilizeazã numai în cazul aplicãrii procedurii de negociere competitivã fãrã anunţ de participare (etapa de selectare a candidaţilor).

FORMULARUL 2A*)
────────────────

OFERTANTUL Înregistrat la sediul autoritãţii contractante
........... nr. ....... / ......
(denumirea/numele)

SCRISOARE DE INAINTARE

Cãtre .......................................................
(denumirea autoritãţii contractante şi adresa completa)

Ca urmare a anunţului de participare apãrut în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a, nr. ..... din ........../(ziua/luna/anul)/ ......, privind aplicarea procedurii pentru atribuirea contractului ......./(denumirea contractului de achiziţie publica)/, ........
noi ............./(denumirea/numele ofertantului)/..... va transmitem alãturat urmãtoarele:
1. Documentul ............./(tipul, seria/numãrul, emitentul)/... privind garanţia pentru participare, în cuantumul şi în forma stabilite de dumneavoastrã prin documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei;
2. coletul sigilat şi marcat în mod vizibil, conţinând, în original şi într-un numãr de ....... copii:
a) oferta;
b) documentele care însoţesc oferta.
Avem speranta ca oferta noastrã este corespunzãtoare şi va satisface cerinţele.

Data completãrii ..................

Cu stima,

Ofertant,
.....................
(semnatura autorizata)
───────────────
*) Formularul se utilizeazã numai în cazul aplicãrii procedurii de licitaţie deschisã.

FORMULARUL 2B*)
────────────────

OFERTANTUL Înregistrat la sediul autoritãţii contractante
........... nr. .......... / ..........
(denumirea/numele)

SCRISOARE DE INAINTARE
Cãtre .......................................................
(denumirea autoritãţii contractante şi adresa completa)

Ca urmare a invitatiei de participare nr. ... din ..../ (ziua/luna/anul)/........ prin care suntem invitaţi sa prezentam oferta în scopul atribuirii contractului ......../ (denumirea contractului de achiziţie publica)/.... noi ........./(denumirea/numele ofertantului)/..... va transmitem alãturat urmãtoarele:
1. Documentul ........../(tipul, seria/numãrul, emitentul)/..... privind garanţia pentru participare, în cuantumul şi în forma stabilite de dumneavoastrã prin documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei;
2. coletul sigilat şi marcat în mod vizibil, conţinând, în original şi într-un numãr de .... copii:
a) oferta;
b) documentele care însoţesc oferta.
Avem speranta ca oferta noastrã este corespunzãtoare şi va satisface cerinţele.

Data completãrii ....................

Cu stima,

Ofertant,
........................
(semnatura autorizata)
────────────
*) Formularul se utilizeazã numai în cazul aplicãrii procedurii de licitaţie restrânsã sau de negociere competitivã (etapa de evaluare a ofertelor).

FORMULARUL 3
────────────

OFERTANTUL
..........
(denumirea/numele)

FORMULAR DE OFERTA

Cãtre ........................................................
(denumirea autoritãţii contractante şi adresa completa)

Domnilor,
1. Examinând documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei, subsemnaţii, reprezentanţi ai ofertantului ........../(denumirea/numele ofertantului)/....., ne oferim ca, în conformitate cu prevederile şi cerinţele cuprinse în documentaţia mai sus menţionatã, sa furnizam/sa inchiriem/sa livram în sistem leasing cu opţiune de cumpãrare/sa livram în sistem leasing fãrã opţiune de cumpãrare (se elimina opţiunile neaplicabile) ......../(denumirea produselor)/...., pentru suma de ............./(suma în litere şi în cifre)/...... lei, reprezentând .........../(suma în litere şi în cifre)/... euro, platibila dupã recepţia produselor/în rate lunare sau trimestriale (se elimina opţiunile neaplicabile), la care se adauga taxa pe valoarea adãugatã în valoare de ......../(suma în litere şi în cifre)/....... lei.
2. Ne angajãm ca, în cazul în care oferta noastrã este stabilitã câştigãtoare, sa furnizam produsele în graficul de timp anexat.
3. Ne angajãm sa menţinem aceasta oferta valabilã pentru o durata de ........ /(durata în litere şi cifre)/..... zile, respectiv pana la data de ........../(ziua/luna/anul)/....., şi ea va rãmâne obligatorie pentru noi şi poate fi acceptatã oricând înainte de expirarea perioadei de valabilitate.
4. Pana la încheierea şi semnarea contractului de achiziţie publica aceasta oferta, împreunã cu comunicarea transmisã de dumneavoastrã, prin care oferta noastrã este stabilitã câştigãtoare, vor constitui un contract angajant între noi.
5. Alãturi de oferta de baza:
[] depunem oferta alternativa, ale carei detalii sunt prezentate într-un formular de oferta separat, marcat în mod clar "alternativa";
[] nu depunem oferta alternativa.
(se bifeaza opţiunea corespunzãtoare)
6. Am înţeles şi consimtim ca, în cazul în care oferta noastrã este stabilitã ca fiind câştigãtoare, sa constituim garanţia de buna execuţie în conformitate cu prevederile din documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei.
7. Intelegem ca nu sunteţi obligaţi sa acceptaţi oferta cu cel mai scãzut preţ sau orice alta oferta pe care o puteti primi.

Data ......../........../.........
.............(semnatura)/...., în calitate de .........., legal autorizat sa semnez oferta pentru şi în numele ....................../(denumirea/numele ofertantului)/.....

FORMULARUL 4
────────────

BANCA
...........
(denumirea)

SCRISOARE DE GARANŢIE BANCARĂ
pentru participare cu oferta la procedura de atribuire a
contractului de achiziţie publica
Cãtre ........................................................
(denumirea autoritãţii contractante şi adresa completa)

Cu privire la procedura pentru atribuirea contractului ........./(denumirea contractului de achiziţie publica)/....., noi ........../(denumirea bãncii)/...., având sediul înregistrat la ......./,(adresa bãncii)/.... ne obligam fata de ........./(denumirea autoritãţii contractante)/.... sa plãtim suma de ......../(în litere şi în cifre)/...., la prima sa cerere scrisã şi fãrã ca aceasta sa aibã obligaţia de a-şi motiva cererea respectiva, cu condiţia ca în cererea sa autoritatea contractantã sa specifice ca suma cerutã de ea şi datoratã ei este din cauza existenţei uneia sau mai multora dintre situaţiile urmãtoare:
a) ofertantul .........../(denumirea/numele)/.... şi-a retras oferta în perioada de valabilitate a acesteia;
b) oferta sa fiind stabilitã câştigãtoare, ofertantul .............. /(denumirea/numele)/.... nu a constituit garanţia de buna execuţie în perioada de valabilitate a ofertei;
c) oferta sa fiind stabilitã câştigãtoare, ofertantul ........... /(denumirea/numele)/.... a refuzat sa semneze contractul de achiziţie publica în perioada de valabilitate a ofertei.
Prezenta garanţie este valabilã pana la data de ...................
Parafatã de Banca ............./(semnatura autorizata)/..... în ziua ......... luna ........... anul ......

FORMULARUL 5

BANCA
...............
(denumirea)

SCRISOARE DE GARANŢIE BANCARĂ DE BUNA EXECUŢIE

Cãtre ......................................................
(denumirea autoritãţii contractante şi adresa completa)

Cu privire la contractul de achiziţie publica .............../(denumirea contractului), încheiat între ............., în calitate de contractant, şi ............., în calitate de achizitor, ne obligam prin prezenta sa plãtim în favoarea achizitorului, pana la concurenta sumei de ............ reprezentând ....... % din valoarea contractului respectiv, orice suma cerutã de acesta la prima sa cerere însoţitã de o declaraţie cu privire la neîndeplinirea obligaţiilor ce revin contractantului, astfel cum sunt acestea prevãzute în contractul de achiziţie publica mai sus menţionat. Plata se va face în termenul menţionat în cerere, fãrã nici o alta formalitate suplimentarã din partea achizitorului sau a contractantului.
Prezenta garanţie este valabilã pana la data de .................
În cazul în care pãrţile contractante sunt de acord sa prelungeascã perioada de valabilitate a garanţiei sau sa modifice unele prevederi contractuale care au efecte asupra angajamentului bãncii, se va obţine acordul nostru prealabil; în caz contrar prezenta scrisoare de garanţie îşi pierde valabilitatea.

Parafatã de Banca .................... în ziua ...... luna ..... anul ....
(semnatura autorizata)



FORMULARUL B1

CANDIDATUL/OFERTANTUL
.......................
(denumirea/numele)

DECLARAŢIE PRIVIND ELIGIBILITATEA

1. Subsemnatul, reprezentant împuternicit al ................./(denumirea/numele şi sediul/adresa candidatului/ofertantului), declar pe propria rãspundere, sub sancţiunile aplicate faptei de fals în acte publice, ca nu ne aflam în nici una dintre situaţiile prevãzute la <>art. 30 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2001 privind achiziţiile publice.
2. Subsemnatul declar ca informaţiile furnizate sunt complete şi corecte în fiecare detaliu şi înţeleg ca autoritatea contractantã are dreptul de a solicita, în scopul verificãrii şi confirmãrii declaraţiilor, situaţiilor şi documentelor care însoţesc oferta, orice informaţii suplimentare privind eligibilitatea noastrã, precum şi experienta, competenta şi resursele de care dispunem.
3. Subsemnatul autorizez prin prezenta orice instituţie, societate comercialã, banca, alte persoane juridice sa furnizeze informaţii reprezentanţilor autorizaţi ai autoritãţii contractante .................../(denumirea şi adresa autoritãţii contractante) cu privire la orice aspect tehnic şi financiar în legatura cu activitatea noastrã.
4. Prezenta declaraţie este valabilã pana la data de ............../(se precizeazã data expirãrii perioadei de valabilitate a ofertei).


Data completãrii ................


Candidat/ofertant,
.......................
(semnatura autorizata)


FORMULARUL B2

CANDIDATUL/OFERTANTUL
......................
(denumirea/numele)

INFORMAŢII GENERALE
1. Denumirea/numele:
2. Codul fiscal:
3. Adresa sediului central:
4. Telefon:
Fax:
Telex:
E-mail:
5. Certificatul de înmatriculare/înregistrare .............../(numãrul, data şi locul de înmatriculare/înregistrare)
6. Obiectul de activitate, pe domenii: .............../(în conformitate cu prevederile din statutul propriu)
7. Birourile filialelor/sucursalelor locale, dacã este cazul: ............... (adrese complete, telefon/telex/fax, certificate de înmatriculare/înregistrare)
8. Principala piata a afacerilor:
9. Cifra de afaceri pe ultimii 3 ani:





────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cifra de afaceri anuala Cifra de afaceri anuala
Anul la 31 decembrie la 31 decembrie
(mii lei) (echivalent euro)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Media anuala:
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Candidat/ofertant,
.....................
(semnatura autorizata)




FORMULARUL B3

PRODUCĂTOR
..................
(denumirea/numele)


AUTORIZARE

Cãtre ......................................................
(denumirea autoritãţii contractante şi adresa completa)

Noi ................../(denumirea producãtorului, adresa completa, înregistrare), ca producãtori de ................../(denumirea produselor) şi având capacitatile de producţie în ....................../(adresa fabricii), îl autorizam prin prezenta pe furnizorul .............../(denumirea/numele, adresa completa) sa livreze produsele mai sus menţionate.
Prin prezenta garantãm calitatea şi performanţele produselor oferite şi îl autorizam pe ..................../(denumirea furnizorului) sa asigure pentru produsele respective îndeplinirea obligaţiilor care decurg din contractul de furnizare, referitoare la serviciile de instalare şi punere în funcţiune, de întreţinere şi de asistenta tehnica.

Data completãrii ....................

Producãtor,
.....................
(semnatura autorizata)



FORMULARUL B4

CANDIDATUL/OFERTANTUL
.....................
(denumirea/numele)


EXPERIENTA SIMILARĂ*)

1. Denumirea şi obiectul contractului:
Numãrul şi data contractului:

2. Denumirea/numele beneficiarului/clientului:
Adresa beneficiarului/clientului:
Ţara:

3. Calitatea în care a participat la îndeplinirea contractului:
(se bifeaza opţiunea corespunzãtoare)

[] contractant unic sau contractant conducãtor (lider de asociaţie)

[] contractant asociat

[] subcontractant


4. Valoarea contractului exprimatã în exprimatã
moneda în în
care s-a echivalent
încheiat euro
contractul
a) iniţialã (la data semnãrii contractului): .... ....
b) finala (la data finalizarii contractului): .... ....


5. Dacã au fost litigii privind îndeplinirea contractului, natura acestora şi modul lor de soluţionare:
6. Natura şi cantitatea de produse care a fost furnizatã în baza contractului, precum şi alte aspecte relevante prin care ofertantul/candidatul îşi susţine experienta similarã:

Candidat/ofertant,
.....................
(semnatura autorizata)
-----------------
*) Se completeazã fise distincte pentru fiecare contract, care vor fi confirmate, la cererea comisiei de evaluare, prin prezentarea contractului respectiv.



FORMULARUL C1*)

OFERTANTUL
..................
(denumirea/numele)


GRAFIC DE LIVRARE

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Denumirea Cantitatea Data de livrare/Perioada
crt. produsului (U.M.) de zile calendaristice
necesarã fiecãrei livrãri
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
.....
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Ofertant,
.....................
(semnatura autorizata)


---------------
*) Acest formular este optional şi poate fi utilizat în cazul solicitãrii prevãzute la C.6.2 lit. d) din secţiunea I. Autoritatea contractantã are dreptul de a solicita completarea acestui formular sau completarea unui formular adaptat dupã acest model, în funcţie de specificul produselor a cãror furnizare reprezintã obiectul contractului de achiziţie publica.



FORMULARUL C2*)


CENTRALIZATOR DE PREŢURI

(se completeazã pentru produse care se încadreazã în grupele IA sau IB)

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Canti- Preţul Preţul Preţul Preţul Taxa pe
Nr. Denumirea tatea unitar total Procen- unitar total valoarea
c produsului (U.M.) EXW EXW tul*1) la des- la des- adãugatã
r (2 x 3) tinatia tinatia (mii lei)
t. finala finala
(2 x 6)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4 5 6 7 8
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. mii lei: mii lei: mii lei: mii lei:
────────────────────────────────────────────────────────────────
euro: euro: euro: euro:
────────────────────────────────────────────────────────────────
2. mii lei: mii lei: mii lei: mii lei:
────────────────────────────────────────────────────────────────
euro: euro: euro: euro:
────────────────────────────────────────────────────────────────
... mii lei: mii lei: mii lei: mii lei:
euro: euro: euro: euro:
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL mii lei: mii lei:
──────── ────────
euro: euro:
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Ofertant,
......................
(semnatura autorizata)


*1) Reprezintã procentul de: a) mana de lucru formatã din cetãţeni romani;
sau
b) materii prime şi/sau orice alte pãrţi
componente ale produsului finit, de
origine romana; sau
c) orice combinatie între cazurile prevãzute
la lit. a) şi b),
calculat în raport cu preţul EXW.

-------------------
*) Acest formular este aplicabil pentru prevederile de la C.7.2 din secţiunea I. Autoritatea contractantã are dreptul de a modifica/adapta formularul în funcţie de specificul produselor a cãror furnizare reprezintã obiectul contractului de achiziţie publica, având însã obligaţia de a pãstra nealterate principalele informaţii prevãzute în
formularul recomandat.



FORMULARUL C3*)

CENTRALIZATOR DE PREŢURI

(se completeazã pentru produsele care se încadreazã în grupa IC)

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Canti- Preţul Preţul Preţul Preţul Taxa pe
Nr. Denumirea Ţara tatea unitar total unitar total valoarea
c produsului de (U.M.) CIF CIF la des- la des- adãugatã
r origine sau sau tinatia tinatia (mii lei)
t. CIP CIP finala finala
(3 x 4) (3 x 6)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4 5 6 7 8
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. mii lei: mii lei: mii lei: mii lei:
────────────────────────────────────────────────────────────────
euro: euro: euro: euro:
────────────────────────────────────────────────────────────────
2. mii lei: mii lei: mii lei: mii lei:
────────────────────────────────────────────────────────────────
euro: euro: euro: euro:
────────────────────────────────────────────────────────────────
... mii lei: mii lei: mii lei: mii lei:
euro: euro: euro: euro:
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL mii lei: mii lei:
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
euro: euro:
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Ofertant,
.....................
(semnatura autorizata)


-----------------
*) Acest formular este aplicabil pentru prevederile de la C.7.2 din secţiunea I. Autoritatea contractantã are dreptul de a modifica/adapta formularul în funcţie de specificul produselor a cãror furnizare reprezintã obiectul contractului de achiziţie publica, având însã obligaţia de a pãstra nealterate principalele informaţii prevãzute în formularul recomandat.

SECŢIUNEA V

CONTRACT DE FURNIZARE DE PRODUSE
nr. ....... din .........
1. Pãrţi contractante

Între

autoritatea contractantã ....................., adresa/sediul ....................., telefon/fax ............, numãr de înmatriculare .........., codul fiscal .........., cont (trezorerie, banca) ..............., reprezentatã prin ................./(denumirea conducatorului), funcţia ...................., în calitate de achizitor,
şi
furnizorul ................./(denumirea), adresa/sediul ................., telefon/fax ..........., numãrul de înmatriculare .........., codul fiscal .........., cont (trezorerie, banca) ..........., reprezentat prin .................../(denumirea conducatorului), funcţia ......................., în calitate de furnizor, a intervenit prezentul contract.


2. Obiectul şi preţul contractului
2.1. - Furnizorul se obliga sa furnizeze şi, dupã caz, sa instaleze şi sa întreţinã ....................../(denumirea produselor) în perioada/perioadele convenite şi în conformitate cu obligaţiile asumate prin prezentul contract.
2.2. - Achizitorul se obliga sa plãteascã furnizorului preţul convenit pentru îndeplinirea contractului de furnizare ................../(denumirea).
2.3. - Preţul convenit pentru îndeplinirea contractului, plãtibil furnizorului de cãtre achizitor conform graficului de plati, este de ..... mii lei, din care T.V.A. ..... mii lei.

3. Durata contractului
3.1. - Furnizorul se obliga sa furnizeze şi, dupã caz, sa instaleze şi sa întreţinã ......................./(denumirea produselor), astfel cum este prevãzut în graficul de livrare, în decurs de ................/(zile/luni calendaristice) de la data intrãrii în vigoare a contractului.

4. Definiţii
4.1. - În prezentul contract urmãtorii termeni vor fi interpretati astfel:
a) contract - actul juridic care reprezintã acordul de vointa al celor doua pãrţi, încheiat între o autoritate contractantã, în calitate de achizitor, şi un furnizor de produse, în calitate de furnizor;
b) achizitor şi furnizor - pãrţile contractante, astfel cum sunt acestea denumite în prezentul contract;
c) preţul contractului - preţul plãtibil furnizorului de cãtre achizitor, în baza contractului, pentru îndeplinirea integrala şi corespunzãtoare a tuturor obligaţiilor asumate prin contract;
d) produse - echipamentele, maşinile, utilajele şi orice alte bunuri, cuprinse în anexa/anexele la prezentul contract, pe care furnizorul se obliga prin contract sa le furnizeze achizitorului;
e) servicii - servicii aferente livrãrii produselor, respectiv activitãţi legate de furnizarea produselor, cum ar fi: transportul, asigurarea, instalarea, punerea în funcţiune, asistenta tehnica în perioada de garanţie şi orice alte asemenea obligaţii care revin furnizorului prin contract;
f) standarde - standardele, reglementãrile tehnice sau altele asemenea, prevãzute în Caietul de sarcini şi în propunerea tehnica;
g) origine - locul unde produsele au fost realizate, fabricate. Produsele sunt fabricate atunci când prin procesul de fabricare, prelucrare sau asamblare majorã şi esenţialã a componentelor rezulta un produs nou, recunoscut comercial, care este diferit, prin caracteristicile sale de baza, prin scop sau prin utilitate, de componentele sale. Originea produselor şi serviciilor poate fi distinctã de naţionalitatea furnizorului.
h) destinaţie finala - locul unde furnizorul are obligaţia de a furniza produsele;
i) EXW, CIF, CIP, FCA, FOB, DDP etc. - termeni comerciali definiţi conform regulilor şi uzantelor internaţionale, guvernate de regulamentul INCOTERMS, şi anume:

Grupul E EXW Franco fabrica EX Works
Plecarea

Grupul F FCA Franco transportator Free Carrier
Transportul FAS Franco de-a lungul vasului Free Alongside Ship
principal FOB Franco bord Free on Board

Grupul CFR CFR Cost şi navlu Cost and Freight
Transportul CIF Cost, asigurare şi navlu Cost, insurance and
principal la locul de destinaţie freight
plãtit convenit
CPT Transport plãtit pana la Carriage Paid To
CIP Transport şi asigurare Carriage and Insurance
plãtite pana la Paid To

Grupul D DAF Franco frontiera Delivered At Frontier
DES Franco nava nedescarcata Delivered EX Ship
DEQ Franco pe chei vamuit Delivered EX Quay
(DUTY PAID)
DDU Franco destinaţie nevamuit Delivered Duty Unpaid
DDP Franco destinaţie vamuit Delivered Duty Paid

j) forta majorã - un eveniment mai presus de controlul pãrţilor, care nu se datoreazã greselii sau vinii acestora, care nu putea fi prevãzut în momentul încheierii contractului şi care face imposibila executarea şi, respectiv, îndeplinirea contractului; sunt considerate asemenea evenimente: razboaie, revoluţii, incendii, inundatii sau orice alte catastrofe naturale, restrictii apãrute ca urmare a unei carantine, embargo, enumerarea nefiind exhaustiva ci enuntiativa. Nu este considerat forta majorã un eveniment asemenea celor de mai sus, care, fãrã a crea o imposibilitate de executare, face extrem de costisitoare executarea obligaţiilor uneia din pãrţi;
k) zi - zi calendaristicã; an - 365 de zile.


5. Aplicabilitate
5.1. - Contractul intra în vigoare dupã constituirea garanţiei bancare de buna execuţie, astfel cum s-a convenit la pct. 10, la data de ............./(se precizeazã data la care intra în vigoare contractul).


6. Documentele contractului
6.1. - Documentele contractului sunt:
a) graficul de livrare;
b) acte adiţionale, dacã exista;
c) propunerea tehnica şi propunerea financiarã;
d) Caietul de sarcini;
e) alte anexe la contract.


7. Standarde
7.1. - Produsele furnizate în baza contractului vor respecta standardele prezentate de cãtre furnizor în propunerea sa tehnica.
7.2. - Când nu este menţionat nici un standard sau reglementare aplicabilã se vor respecta standardele sau alte reglementãri autorizate în ţara de origine a produselor.


8. Caracterul confidenţial al contractului
8.1. - (1) O parte contractantã nu are dreptul, fãrã acordul scris al celeilalte pãrţi:
a) de a face cunoscut contractul sau orice prevedere a acestuia unei terţe pãrţi, în afarã acelor persoane implicate în îndeplinirea contractului;
b) de a utiliza informaţiile şi documentele obţinute sau la care are acces în perioada de derulare a contractului, în alt scop decât acela de a-şi îndeplini obligaţiile contractuale.
(2) Dezvaluirea oricãrei informaţii fata de persoanele implicate în îndeplinirea contractului se va face confidenţial şi se va extinde numai asupra acelor informaţii necesare în vederea îndeplinirii contractului.
8.2. - O parte contractantã va fi exoneratã de rãspunderea pentru dezvaluirea de informaţii referitoare la contract dacã:
a) informaţia era cunoscutã partii contractante înainte ca ea sa fi fost primitã de la cealaltã parte contractantã; sau
b) informaţia a fost dezvaluita dupã ce a fost obţinut acordul scris al celeilalte pãrţi contractante pentru asemenea dezvaluire; sau
c) partea contractantã a fost obligatã în mod legal sa dezvaluie informaţia.


9. Drepturi de proprietate intelectualã
9.1. - Furnizorul are obligaţia de a despãgubi achizitorul impotriva oricãror:
a) reclamaţii şi acţiuni în justiţie, ce rezulta din încãlcarea unor drepturi de proprietate intelectualã (brevete, nume, mãrci înregistrate etc.), legate de echipamentele, materialele, instalaţiile sau utilajele folosite pentru sau în legatura cu produsele achiziţionate, şi
b) daune-interese, costuri, taxe şi cheltuieli de orice natura, aferente, cu excepţia situaţiei în care o astfel de încãlcare rezulta din respectarea Caietului de sarcini întocmit de cãtre achizitor.


10. Garanţia de buna execuţie a contractului
10.1. - (1) Furnizorul are obligaţia de a constitui garanţia de buna execuţie a contractului în perioada convenitã în contract.
(2) Achizitorul are obligaţia de a elibera garanţia pentru participare şi de a emite ordinul de începere a contractului numai dupã ce furnizorul a fãcut dovada constituirii garanţiei de buna execuţie.
10.2. - Cuantumul garanţiei de buna execuţie a contractului reprezintã un procent din preţul contractului.
(se precizeazã cuantumul garanţiei de buna execuţie a contractului, modul de constituire, perioada pentru care se constituie şi modul de restituire)
10.3. - Achizitorul are dreptul de a emite pretenţii asupra garanţiei de buna execuţie, în limita prejudiciului creat, dacã furnizorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin prezentul contract. Anterior emiterii unei pretenţii asupra garanţiei de buna execuţie achizitorul are obligaţia de a notifica acest lucru furnizorului, precizând totodatã obligaţiile care nu au fost respectate.
10.4. - Garanţia produselor este distinctã de garanţia de buna execuţie a contractului.


11. Recepţie, inspecţii şi teste
11.1. - Achizitorul sau reprezentantul sau are dreptul de a inspecta şi/sau de a testa produsele pentru a verifica conformitatea lor cu specificaţiile din anexa/anexele la contract.
11.2. - (1) Inspectiile şi testarile la care vor fi supuse produsele, precum şi condiţiile de trecere a recepţiei provizorii şi a recepţiei finale (calitative) sunt descrise în anexa/anexele la prezentul contract.
(2) Achizitorul are obligaţia de a notifica în scris furnizorului identitatea reprezentanţilor sãi împuterniciţi pentru efectuarea recepţiei, testelor şi inspectiilor.
11.3. - Inspectiile şi testele din cadrul recepţiei provizorii şi recepţiei finale (calitative) se vor face la destinaţia finala a produselor.
(se precizeazã destinaţia finala a produselor)
11.4. - Dacã vreunul dintre produsele inspectate sau testate nu corespunde specificatiilor, achizitorul are dreptul sa îl respingã, iar furnizorul are obligaţia, fãrã a modifica preţul contractului:
a) de a înlocui produsele refuzate; sau
b) de a face toate modificãrile necesare pentru ca produsele sa corespundã specificatiilor lor tehnice.
11.5. - Dreptul achizitorului de a inspecta, de a testa şi, dacã este necesar, de a respinge nu va fi limitat sau amânat datoritã faptului ca produsele au fost inspectate şi testate de furnizor, cu sau fãrã participarea unui reprezentant al achizitorului, anterior livrãrii acestora la destinaţia finala.
11.6. - Prevederile clauzelor 11.1-11.5 nu îl vor absolvi pe furnizor de obligaţia asumarii garanţiilor sau de alte obligaţii prevãzute în contract.


12. Ambalare şi marcare
12.1. - (1) Furnizorul are obligaţia de a ambala produsele pentru ca acestea sa facã fata, fãrã limitare, la manipularea dura din timpul transportului, tranzitului şi expunerii la temperaturi extreme, la soare şi la precipitatiile care ar putea sa apara în timpul transportului şi depozitarii în aer liber, în asa fel încât sa ajungã în buna stare la destinaţia finala.
(2) În cazul ambalarii greutatilor şi volumelor în forma de cutii furnizorul va lua în considerare, unde este cazul, distanta mare pana la destinaţia finala a produselor şi absenta facilitãţilor de manipulare grea în toate punctele de tranzit.
12.2. - Ambalarea, marcarea şi documentaţia din interiorul sau din afarã pachetelor vor respecta strict cerinţele ce vor fi special prevãzute în contract, inclusiv cerinţele suplimentare.
(se precizeazã aceste cerinţe, inclusiv cele suplimentare şi orice alte instrucţiuni ulterioare cerute de cãtre achizitor)
12.3. - Toate materialele de ambalare a produselor, precum şi toate materialele necesare în vederea protecţiei coletelor (paleti de lemn, foi de protecţie etc.) rãmân în proprietatea achizitorului.


13. Livrarea produselor şi documentele care le însoţesc
13.1. - Furnizorul are obligaţia de a livra produsele la destinaţia finala indicatã de achizitor, respectând:
a) datele din graficul de livrare; şi
b) termenul comercial stabilit,
ambele convenite prin contract, dupã primirea ordinului de începere.
13.2. - (1) La expedierea produselor furnizorul are obligaţia de a comunica în scris atât achizitorului, cat şi, dupã caz, societãţii de asigurãri datele de expediere, numãrul contractului, descrierea produselor, cantitatea, locul de încãrcare şi locul de descãrcare.
(2) Furnizorul va transmite achizitorului documentele care însoţesc produsele:
a) factura fiscalã;
b) avizul de expediţie;
c) dispoziţia de livrare;
d) certificatul de origine;
e) certificatul de inspecţie;
f) certificatul de calitate;
g) certificatul de garanţie;
i) dupã caz, polita de asigurare ?toate riscurile".
13.3. - Certificarea de cãtre achizitor a faptului ca produsele au fost livrate parţial sau total se face dupã instalare şi dupã recepţie, prin semnarea de primire de cãtre reprezentantul autorizat al acestuia, pe documentele emise de furnizor pentru livrare.
13.4. - Livrarea produselor se considera încheiatã în momentul în care sunt îndeplinite prevederile clauzelor 13.1.-13.3.


14. Asigurãri
14.1. - Furnizorul are obligaţia de a asigura complet produsele furnizate prin contract impotriva pierderii sau deteriorarii neprevãzute la fabricare, transport, depozitare şi livrare, în funcţie de termenul comercial de livrare convenit.
(se precizeazã termenul comercial de livrare)
14.2. - Dacã achizitorul solicita livrarea produselor pe o baza CIP sau CIF, furnizorul are obligaţia de a plati pentru asigurarea încãrcãturii pana la destinaţia finala, numind ca beneficiar pe achizitor.
14.3. - Dacã achizitorul solicita livrarea produselor pe o baza FOB sau FCA, obligaţia de a plati pentru asigurarea încãrcãturii pana la destinaţia finala cade în sarcina achizitorului.


15. Transport
15.1. - Dacã achizitorul solicita livrarea produselor pe o baza CIF sau CIP, furnizorul are obligaţia de a asigura şi de a plati transportul încãrcãturii pana la destinaţia finala sau în orice alt asemenea loc de destinaţie solicitat.
15.2. - (1) Dacã achizitorul solicita livrarea produselor pe o baza FOB, furnizorul are obligaţia de a asigura şi de a plati transportul încãrcãturii pana la, şi inclusiv, punctul de încãrcare a produselor în portul de încãrcare solicitat.
(2) Dacã achizitorul solicita livrarea produselor pe o baza FCA, furnizorul are obligaţia de a asigura şi de a plati pentru transportul încãrcãturii şi pentru livrarea acesteia în custodia cãrãuşului la locul solicitat.
15.3. - Furnizorul are dreptul de a-şi alege cãrãuşul pentru a livra produsele pe o baza CIF sau CIP.
15.4. - Dacã achizitorul solicita livrarea produselor pe o baza FOB sau FCA şi asigurarea, în numele şi pe cheltuiala achizitorului, a transportului cu cãrãuşi nominalizaţi, furnizorul poate aranja transportul şi cu cãrãuşi alternativi dacã cei nominalizaţi nu sunt disponibili în perioada/perioadele de livrare.


16. Servicii
16.1. - Pe lângã furnizarea efectivã a produselor furnizorul are obligaţia de a presta şi serviciile aferente furnizarii produselor, fãrã a modifica preţul contractului.
16.2. - Furnizorul are obligaţia de a presta serviciile pentru o perioada convenitã, cu condiţia ca aceste servicii sa nu elibereze furnizorul de nici o obligaţie de garanţie asumatã prin contract.
(se precizeazã perioada convenitã pentru prestarea serviciilor)


17. Piese de schimb
17.1. - Furnizorul are obligaţia de a furniza piese de schimb fabricate sau livrate de cãtre acesta, dupã expirarea perioadei de garanţie, contra cost, în baza unor contracte viitoare.
(se precizeazã modul de furnizare a pieselor de schimb, precum şi durata viitoarelor contracte)
17.2. - În perioada de garanţie a produselor furnizorul are obligaţia de a furniza piesele de schimb şi subansamblurile care se defecteaza.
17.3. - În eventualitatea în care a încetat fabricarea de piese de schimb, furnizorul are obligaţia:
a) de a notifica în avans (cu cel puţin 90 de zile) achizitorului, pentru a permite acestuia sa cumpere piesele necesare; şi
b) de a pune la dispoziţie achizitorului, fãrã plata, dacã i se cere, proiectele, desenele şi specificaţiile pieselor de schimb.


18. Perioada de garanţie acordatã produselor
18.1. - Furnizorul are obligaţia de a garanta ca produsele furnizate prin contract sunt noi, nefolosite, de ultima generaţie şi incorporeaza toate îmbunãtãţirile recente în proiectare şi structura materialelor, în afarã cazului în care este prevãzut altfel în contract. De asemenea, furnizorul are obligaţia de a garanta ca nici unul dintre produsele furnizate prin contract nu va avea nici un defect ca urmare a proiectului, materialelor sau manoperei (cu excepţia cazului în care proiectul şi/sau materialul este/sunt cerut/cerute în mod expres de cãtre achizitor) sau oricãrei alte acţiuni sau omisiuni a furnizorului şi ca acestea vor funcţiona în condiţii normale.
18.2. - (1) Perioada de garanţie acordatã produselor de cãtre furnizor este cea declarata în propunerea tehnica.
(se precizeazã perioada de garanţie acordatã produselor)
(2) Perioada de garanţie a produselor începe cu data recepţiei efectuate dupã livrarea şi instalarea acestora la destinaţia finala.
18.3. - Achizitorul are dreptul de a notifica imediat furnizorului, în scris, orice plângere sau reclamaţie ce apare în conformitate cu aceasta garanţie.
18.4. - La primirea unei astfel de notificãri furnizorul are obligaţia de a remedia defectiunea sau de a înlocui produsul în perioada convenitã, fãrã costuri suplimentare pentru achizitor. Produsele care în timpul perioadei de garanţie le înlocuiesc pe cele defecte beneficiazã de o noua perioada de garanţie care curge de la data înlocuirii produsului.
(se precizeazã perioada de remediere a defectiunilor sau de înlocuire a produsului)
18.5. - Dacã furnizorul, dupã ce a fost înştiinţat, nu reuşeşte sa remedieze defectul în perioada convenitã, achizitorul are dreptul de a lua mãsuri de remediere pe riscul şi spezele furnizorului şi fãrã a aduce nici un prejudiciu oricãror alte drepturi pe care achizitorul le poate avea fata de furnizor prin contract.


19. Modalitãţi de plata
19.1. - Achizitorul are obligaţia de a efectua plata cãtre furnizor în termenul convenit de la emiterea facturii de cãtre acesta. Plãţile în valuta se vor efectua prin respectarea prevederilor legale.
(se precizeazã termenul de plata de la emiterea facturii şi, dupã caz, graficul de plata)
19.2. - Dacã achizitorul nu onoreazã facturile în termen de 14 zile de la expirarea perioadei prevãzute la clauza 19.1 şi fãrã a prejudicia dreptul furnizorului de a apela la prevederile clauzei 25.1, acesta din urma are dreptul de a sista livrarea produselor şi de a beneficia de reactualizarea sumei de plata la nivelul corespunzãtor zilei de efectuare a plãţii. Imediat ce achizitorul onoreazã factura, furnizorul va relua livrarea produselor în cel mai scurt timp posibil.
19.3. - Achizitorul are dreptul de a acorda avans furnizorului, dacã acesta solicita, numai contra unei scrisori de returnare a avansului şi numai în limita valoricã prevãzutã de lege.
(se precizeazã cuantumul avansului)


20. Actualizarea preţului contractului
20.1. - Pentru produsele livrate şi pentru serviciile prestate plãţile datorate de achizitor furnizorului sunt cele declarate în propunerea financiarã, anexa la contract.
20.2. - Preţul contractului se actualizeazã utilizându-se formula de actualizare convenitã.
(se precizeazã formula de actualizare)


21. Amendamente
21.1. - Pãrţile contractante au dreptul, pe durata îndeplinirii contractului, de a conveni modificarea clauzelor contractului, prin act adiţional, numai în cazul apariţiei unor circumstanţe care lezeaza interesele comerciale legitime ale acestora şi care nu au putut fi prevãzute la data încheierii contractului.


22. Subcontractanţi
22.1. - Furnizorul are obligaţia de a încheia contracte cu subcontractantii desemnaţi, în aceleaşi condiţii în care el a semnat contractul cu achizitorul.
22.2. - (1) Furnizorul are obligaţia de a prezenta la încheierea contractului toate contractele încheiate cu subcontractantii desemnaţi.
(2) Lista cuprinzând subcontractantii, cu datele de recunoaştere a acestora, cat şi contractele încheiate cu aceştia se constituie în anexe la contract.
22.3. - (1) Furnizorul este pe deplin rãspunzãtor fata de achizitor de modul în care îndeplineşte contractul.
(2) Subcontractantul este pe deplin rãspunzãtor fata de furnizor de modul în care îşi îndeplineşte partea sa din contract.
(3) Furnizorul are dreptul de a pretinde daune-interese subcontractanţilor dacã aceştia nu îşi îndeplinesc partea lor din contract.
22.4. - Furnizorul poate schimba oricare subcontractant numai dacã acesta nu şi-a îndeplinit partea sa din contract. Schimbarea subcontractantului nu va schimba preţul contractului şi va fi notificatã achizitorului.


23. Întârzieri în îndeplinirea contractului
23.1. - Furnizorul are obligaţia de a îndeplini contractul de furnizare în perioada/perioadele înscrise în graficul de livrare.
23.2. - Dacã pe parcursul îndeplinirii contractului furnizorul nu respecta graficul de livrare sau de prestare a serviciilor, acesta are obligaţia de a notifica, în timp util, achizitorului; modificarea datei/perioadelor de furnizare asumate în graficul de livrare se face cu acordul pãrţilor, prin act adiţional.
23.3. - Cu excepţia prevederilor clauzei 27 şi în afarã cazului în care achizitorul este de acord cu o prelungire conform clauzei 23.2, o întârziere în îndeplinirea contractului da dreptul achizitorului de a solicita penalitãţi furnizorului, potrivit prevederilor clauzei 24.


24. Penalitãţi, daune-interese
24.1. - În cazul în care, din vina sa exclusiva, furnizorul nu reuşeşte sa îşi îndeplineascã obligaţiile asumate prin contract, achizitorul are dreptul de a deduce din preţul contractului, ca penalitãţi, o suma echivalenta cu o cota procentualã din preţul contractului.
(se precizeazã cota procentualã pentru fiecare zi/saptamana de întârziere, pana la îndeplinirea efectivã a obligaţiilor)
24.2. - În cazul în care achizitorul nu onoreazã facturile în termen de 28 de zile de la expirarea perioadei prevãzute la clauza 19.1, acesta are obligaţia de a plati, ca penalitãţi, o suma echivalenta cu o cota procentualã din plata neefectuata.
(se precizeazã cota procentualã pentru fiecare zi/saptamana de întârziere, pana la îndeplinirea efectivã a obligaţiilor)


25. Rezilierea contractului
25.1. - Nerespectarea obligaţiilor asumate prin prezentul contract de cãtre una dintre pãrţi da dreptul partii lezate de a cere rezilierea contractului de furnizare şi de a pretinde plata de daune-interese.
25.2. - Achizitorul îşi rezerva dreptul de a denunta unilateral contractul de furnizare, în cel mult 30 de zile de la apariţia unor circumstanţe care nu au putut fi prevãzute la data încheierii contractului şi care conduc la modificarea clauzelor contractuale în asa mãsura încât îndeplinirea contractului respectiv ar fi contrarã interesului public.
25.3. - În cazul prevãzut la clauza 25.2 furnizorul are dreptul de a pretinde numai plata corespunzãtoare pentru partea din contract îndeplinitã pana la data denunţãrii unilaterale a contractului.


26. Cesiunea
26.1. - Furnizorul are obligaţia de a nu transfera total sau parţial obligaţiile sale asumate prin contract, fãrã sa obţinã în prealabil acordul scris al achizitorului.
26.2. - Cesiunea nu va exonera furnizorul de nici o responsabilitate privind garanţia sau orice alte obligaţii asumate prin contract.


27. Forta majorã
27.1. - Forta majorã este constatatã de o autoritate competenta.
27.2. - Forta majorã exonereaza pãrţile contractante de îndeplinirea obligaţiilor asumate prin prezentul contract, pe toatã perioada în care aceasta acţioneazã.
27.3. - Îndeplinirea contractului va fi suspendatã în perioada de acţiune a forţei majore, dar fãrã a prejudicia drepturile ce li se cuveneau pãrţilor pana la apariţia acesteia.
27.4. - Partea contractantã care invoca forta majorã are obligaţia de a notifica celeilalte pãrţi, imediat şi în mod complet, producerea acesteia şi de a lua orice mãsuri care îi stau la dispoziţie în vederea limitãrii consecinţelor.
27.5. - Dacã forta majorã acţioneazã sau se estimeaza ca va acţiona o perioada mai mare de 6 luni, fiecare parte va avea dreptul sa notifice celeilalte pãrţi încetarea de plin drept a prezentului contract, fãrã ca vreuna dintre pãrţi sa poatã pretinde celeilalte daune-interese.


28. Soluţionarea litigiilor
28.1. - Achizitorul şi furnizorul vor face toate eforturile pentru a rezolva pe cale amiabila, prin tratative directe, orice neînţelegere sau disputa care se poate ivi între ei în cadrul sau în legatura cu îndeplinirea contractului.
28.2. - Dacã dupã 15 de zile de la începerea acestor tratative neoficiale achizitorul şi furnizorul nu reuşesc sa rezolve în mod amiabil o divergenta contractualã, fiecare poate solicita ca disputa sa se soluţioneze fie prin arbitraj la Camera de Comerţ şi Industrie a României şi a Municipiului Bucureşti, fie de cãtre instanţele judecãtoreşti din România.
(se precizeazã modalitatea de soluţionare a litigiilor)


29. Limba care guverneazã contractul
29.1. - Limba care guverneazã contractul este limba romana.


30. Comunicãri
30.1. - (1) Orice comunicare între pãrţi, referitoare la îndeplinirea prezentului contract, trebuie sa fie transmisã în scris.
(2) Orice document scris trebuie înregistrat atât în momentul transmiterii, cat şi în momentul primirii.
30.2. - Comunicãrile dintre pãrţi se pot face şi prin telefon, telegrama, telex, fax sau email, cu condiţia confirmãrii în scris a primirii comunicãrii.


31. Legea aplicabilã contractului
31.1. - Contractul va fi interpretat conform legilor din România.


Achizitor, Furnizor,
..................... .....................
(semnatura autorizata) (semnatura autorizata)
L.S. L.S.
----------------


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016