Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.011 din 9 iunie 2011  pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului sanatatii nr. 50/2004 privind metodologia de trimitere a unor categorii de bolnavi pentru tratament in strainatate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.011 din 9 iunie 2011 pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului sanatatii nr. 50/2004 privind metodologia de trimitere a unor categorii de bolnavi pentru tratament in strainatate

EMITENT: MINISTERUL SANATATII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 416 din 14 iunie 2011
    Vãzând Referatul de aprobare al Serviciului pentru programe de sãnãtate şi Direcţiei asistenţã medicalã nr. Cs.A. 6.612/2011,
    având în vedere prevederile art. 3 din Ordonanţa Guvernului nr. 28/2003 privind trimiterea bolnavilor pentru tratament în strãinãtate, aprobatã cu modificãri prin Legea nr. 119/2003,
    în temeiul art. 7 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

    ministrul sãnãtãţii emite urmãtorul ordin:

    ART. I
    Ordinul ministrului sãnãtãţii nr. 50/2004 privind metodologia de trimitere a unor categorii de bolnavi pentru tratament în strãinãtate, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 76 din 29 ianuarie 2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:

    1. La articolul 2, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Documentele medicale ale bolnavului (copie de pe foaia de observaţie clinicã generalã, bilet de ieşire din spital, analize medicale, recomandarea medicului curant, de specialitate, privind efectuarea tratamentului în strãinãtate) se depun de cãtre bolnav, reprezentantul legal al acestuia sau de cãtre aparţinãtor (soţ/soţie, rudã de gradul IV) la direcţia de sãnãtate publicã în a cãrei razã teritorialã domiciliazã bolnavul, împreunã cu o cerere din partea bolnavului, a reprezentantului legal sau a aparţinãtorului acestuia."

    2. Articolul 3 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 3. - (1) Direcţiile de sãnãtate publicã vor desemna o persoanã responsabilã cu organizarea activitãţii de trimitere la tratament în strãinãtate din cadrul Compartimentului de asistenţã medicalã şi programe de sãnãtate.
    (2) Atribuţiile persoanei responsabile cu organizarea activitãţii de trimitere la tratament în strãinãtate privind întocmirea, verificarea şi trimiterea documentaţiei medicale a bolnavilor la comisiile de specialitate teritoriale sunt stabilite în fişa postului.
    (3) În termen de maximum douã zile lucrãtoare de la înregistrarea documentelor prevãzute la art. 2 alin. (2) la direcţia de sãnãtate publicã, aceastã instituţie, prin Compartimentul de asistenţã medicalã şi programe de sãnãtate, are obligaţia de a transmite comisiei de specialitate teritoriale toate documentele necesare îndeplinirii atribuţiilor acestora privind trimiterea bolnavilor la tratament în strãinãtate, prevãzute în anexa nr. 2.
    (4) Dupã primirea de cãtre direcţia de sãnãtate publicã a procesului-verbal medical prevãzut în anexa nr. 3, persoana responsabilã cu organizarea activitãţii de trimitere la tratament în strãinãtate sau, în urma unui angajament scris, bolnavul ori reprezentantul legal al acestuia efectueazã corespondenţa cu clinicile recomandate de comisia de specialitate teritorialã şi obţine documente privind costul şi condiţiile de platã a tratamentului, precum şi numãrul de cont al clinicii.
    (5) În situaţia în care bolnavul sau reprezentatul legal al acestuia îşi exprimã opţiunea pentru efectuarea corespondenţei prevãzute la alin. (4), acesta va prezenta direcţiei de sãnãtate publicã documente oficiale emise de clinicile recomandate de comisia de specialitate teritorialã, cu antet şi semnãturã, care cuprind cel puţin elementele prevãzute în anexa nr. 10. Direcţiile de sãnãtate publicã considerã valide numai documentele transmise în original sau, dupã caz, prin fax ori prin e-mail, în forma scanatã.
    (6) În situaţia în care bolnavul sau reprezentatul legal al acestuia îşi exprimã opţiunea pentru efectuarea corespondenţei prevãzute la alin. (4) de cãtre direcţia de sãnãtate publicã, corespondenţa trebuie definitivatã în maximum 7 zile lucrãtoare de la data înregistrãrii procesului-verbal medical întocmit de cãtre comisia de specialitate teritorialã la direcţia de sãnãtate publicã.
    (7) În situaţia în care în termenul prevãzut la alin. (6) niciuna dintre clinici nu rãspunde cererii adresate de cãtre direcţia de sãnãtate publicã sau rãspunsurile sunt negative, direcţia de sãnãtate publicã înştiinţeazã comisia de specialitate teritorialã în maximum 9 zile lucrãtoare de la data înregistrãrii procesului-verbal medical întocmit de cãtre comisia de specialitate teritorialã la direcţia de sãnãtate publicã. În acest caz, în termen de maximum douã zile lucrãtoare de la primirea înştiinţãrii, comisia de specialitate teritorialã nominalizeazã alte clinici.
    (8) În cazul afecţiunilor cu nivel de prioritate - urgenţã medicalã sau cu risc vital crescut (major), direcţia de sãnãtate publicã va înainta dosarul spre aprobare Ministerului Sãnãtãţii cu rãspunsul complet al cel puţin douã dintre clinicile recomandate de comisia de specialitate teritorialã, în termen de 7 zile lucrãtoare de la data înregistrãrii procesului-verbal medical întocmit de cãtre comisia de specialitate teritorialã la direcţia de sãnãtate publicã. Acest dosar va cuprinde în mod obligatoriu şi dovezi privind iniţierea corespondenţei cu toate clinicile recomandate de comisia de specialitate teritorialã.
    (9) În cazul afecţiunilor pentru care nu a fost consemnat de cãtre comisia de specialitate teritorialã nivelul de prioritate - urgenţã medicalã sau risc vital crescut (major), direcţia de sãnãtate publicã va înainta dosarul spre aprobare Ministerului Sãnãtãţii cu rãspunsul complet al cel puţin douã dintre clinicile recomandate de comisia de specialitate teritorialã, în termen de 10 zile lucrãtoare de la data înregistrãrii procesului-verbal medical întocmit de cãtre comisia de specialitate teritorialã la direcţia de sãnãtate publicã. Acest dosar va cuprinde în mod obligatoriu şi dovezi privind iniţierea corespondenţei cu toate clinicile recomandate de comisia de specialitate teritorialã.
    (10) În situaţiile prevãzute la alin. (8) şi (9), dacã ulterior transmiterii dosarului la Ministerul Sãnãtãţii direcţia de sãnãtate publicã sau bolnavul primeşte şi rãspunsurile celorlalte clinici recomandate de comisia de specialitate teritorialã, acestea vor fi transmise Ministerului Sãnãtãţii în vederea completãrii dosarului.
    (11) Pentru asigurarea transparenţei în procedura de trimitere a unor categorii de bolnavi pentru tratament în strãinãtate, direcţiile de sãnãtate publicã au obligaţia de a publica pe site-ul instituţiei urmãtoarele date:
    a) numãrul solicitãrilor înregistrate la direcţia de sãnãtate publicã pentru trimiterea la tratament în strãinãtate;
    b) stadiul rezolvãrii dosarelor înregistrate, cu urmãtoarele menţiuni:
    b.1) numãrul dosarelor transmise comisiilor de specialitate teritoriale;
    b.2) numãrul dosarelor pentru care s-a iniţiat corespondenţa cu clinicile de specialitate recomandate de comisiile de specialitate teritoriale;
    b.3) numãrul dosarelor transmise Ministerului Sãnãtãţii spre aprobare;
    b.4) numãrul dosarelor aprobate de cãtre Ministerul Sãnãtãţii;
    c) numãrul dosarelor la care este consemnat nivel de prioritate - urgenţã medicalã sau cu risc vital crescut (major);
    d) numãrul dosarelor înregistrate pentru control medical;
    e) numãrul dosarelor pentru care se solicitã suplimentarea finanţãrii.
    (12) Actualizarea datelor prevãzute la alin. (11) se realizeazã lunar, în primele 10 zile ale lunii în curs pentru luna anterioarã."

    3. Articolul 4 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 4. - (1) În cazul în care din documentele transmise comisiei de specialitate teritoriale nu se poate determina cu exactitate conduita care se impune a fi adoptatã faţã de solicitarea bolnavului privind trimiterea la tratament în strãinãtate, la recomandarea preşedintelui comisiei de specialitate teritoriale bolnavii vor fi internaţi într-o clinicã din centrul universitar în care funcţioneazã comisia de specialitate teritorialã, pentru efectuarea unor investigaţii medicale.
    (2) În situaţia în care, dupã efectuarea investigaţiilor medicale prevãzute la alin. (1), comisia de specialitate teritorialã decide necesitatea trimiterii bolnavului pentru tratament în strãinãtate, aceasta întocmeşte procesul-verbal medical prevãzut în anexa nr. 3 şi îl transmite direcţiei de sãnãtate publicã în termen de o zi lucrãtoare de la finalizarea examinãrii cazului.
    (3) Direcţia de sãnãtate publicã va colabora cu comisia de specialitate teritorialã astfel încât între data înregistrãrii procesului-verbal medical întocmit de cãtre comisia de specialitate teritorialã la direcţia de sãnãtate publicã şi încunoştinţarea bolnavului cu privire la decizia comisiei sã nu treacã mai mult de 7 zile lucrãtoare.
    (4) În cazul în care comisia de specialitate teritorialã va considera ca bolnavul nu suferã de o afecţiune care justificã trimiterea la tratament în strãinãtate, aceasta va emite o decizie de respingere a cererii depuse în care va expune temeinic cauzele pentru care afecţiunea nu are indicaţie de tratament în strãinãtate. În cuprinsul acestei decizii, comisia de specialitate teritorialã va recomanda conduita medicalã care se impune şi unitatea sanitarã în care bolnavul va fi îngrijit în ţarã. Decizia comisiei de specialitate teritoriale, va fi transmisã direcţiei de sãnãtate publicã, care are obligaţia de a înştiinţa bolnavul în termen de maximum douã zile lucrãtoare de la înregistrarea acesteia la direcţia de sãnãtate publicã.
    (5) Direcţia de sãnãtate publicã transmite Serviciului pentru programe de sãnãtate din cadrul Ministerului Sãnãtãţii documentaţia întocmitã în conformitate cu prevederile prezentului ordin, însoţitã de adresa-tip de înaintare, al cãrei model este prevãzut în anexa nr. 5, în termen de cel mult 24 de ore de la data primirii ofertei/ofertelor de preţ de la clinici, dar nu mai târziu de 21 de zile lucrãtoare de la data înregistrãrii procesului-verbal medical întocmit de cãtre comisia de specialitate teritorialã la direcţia de sãnãtate publicã. În cazul în care bolnavul a fost internat pentru investigaţii medicale, termenul de transmitere al dosarului la Ministerul Sãnãtãţii se prelungeşte corespunzãtor.
    (6) Comisia de specialitate teritorialã are obligaţia de a comunica, în scris, direcţiei de sãnãtate publicã concluziile sale, inclusiv conduita medicalã de urmat, în maximum 7 zile lucrãtoare de la examinarea cazului; pentru nerespectarea acestui termen membrii comisiei rãspund administrativ, civil sau penal, dupã caz.
    (7) Medicul curant de specialitate care recomandã trimiterea la tratament în strãinãtate are obligaţia sã examineze bolnavul şi la întoarcerea acestuia în ţarã, pentru a stabili beneficiul tratamentului, întocmind un raport medical ce va fi înaintat direcţiei de sãnãtate publicã, care sã cuprindã date privind starea prezentã a bolnavului.
    (8) În cazuri excepţionale impuse de natura şi gravitatea bolii, precum şi pentru bolnavii minori, comisiile de specialitate teritoriale pot recomanda ca bolnavii sã se deplaseze în strãinãtate cu însoţitor, costurile deplasãrii şi cazãrii urmând sã fie suportate de aceştia, cu excepţia cazurilor în care bolnavul are vârsta cuprinsã între 0 şi 6 ani, situaţie în care direcţia de sãnãtate publicã va deconta şi costurile deplasãrii pentru un însoţitor.
    (9) În cazul în care apar disfuncţionalitãţi care întârzie întocmirea documentaţiei medicale pentru trimitere la tratament în strãinãtate mai mult de 22 de zile lucrãtoare de la data înregistrãrii procesului-verbal medical întocmit de cãtre comisia de specialitate teritorialã, direcţia de sãnãtate publicã va informa Ministerul Sãnãtãţii asupra cauzelor acestor întârzieri, urmând ca acesta sã intervinã prin reprezentanţii sãi pentru rezolvarea problemelor apãrute, în maximum douã zile lucrãtoare de la înregistrarea informãrii."

    4. La articolul 5, alineatele (3) şi (5) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "(3) Comisia prevãzutã la alin. (1) are obligaţia sã se întruneascã de douã ori pe lunã, în intervalul 1-5, respectiv 14-18 ale fiecãrei luni, precum şi ori de câte ori este nevoie în cazul urgenţelor, în vederea analizãrii solicitãrilor transmise în condiţiile prezentului ordin. Comisia constituitã la nivelul Ministerului Sãnãtãţii trebuie sã ia mãsuri pentru ca termenul de adoptare a deciziei şi comunicarea acesteia cãtre direcţia de sãnãtate publicã sã nu depãşeascã 20 de zile lucrãtoare de la data înregistrãrii dosarului la Ministerul Sãnãtãţii.
    ..................................................................
    (5) În cazul în care solicitãrile de finanţare a tratamentelor în strãinãtate depãşesc fondurile stabilite lunar cu aceastã destinaţie, comisia constituitã la nivelul Ministerului Sãnãtãţii aprobã finanţarea tratamentului în strãinãtate pe baza urmãtoarelor criterii de prioritate:
    a) riscul vital estimat în lipsa tratamentului:
    - risc major (mare) = 10 puncte;
    - risc mediu = 5 puncte;
    - risc scãzut (mic) = 0 puncte;
    b) beneficiul tratamentului estimat pentru bolnav:
    - foarte mare (recuperare totalã) = 10 puncte;
    - satisfãcãtor (recuperare parţialã) = 5 puncte;
    - nesatisfãcãtor (fãrã beneficii evidente) = 0 puncte."

    5. La articolul 6, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Echivalentul în lei al sumei prevãzute la alin. (1) şi la art. 4 alin. (8) se asigurã de Ministerul Sãnãtãţii în limita bugetului aprobat anual şi trimestrial cu aceastã destinaţie şi se utilizeazã pentru acoperirea costurilor tratamentului medicochirurgical, spitalizãrii şi transportului pentru bolnav, precum şi ale transportului pentru un însoţitor, dacã este cazul, sumele aferente fiind transmise direcţiei de sãnãtate publicã prin care s-a întocmit documentaţia bolnavului. Dispoziţia bugetarã de repartizare a creditelor va fi întocmitã în maximum 7 zile lucrãtoare de la aprobarea dosarului de cãtre ordonatorul principal de credite."

    6. La articolul 7, alineatul (5) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(5) În cazul în care clinica din strãinãtate solicitã prezentarea la control a pacienţilor care au efectuat tratament în strãinãtate cu aprobarea Ministerului Sãnãtãţii, se asigurã finanţare numai pe baza evaluãrii tratamentului de cãtre medicul curant de specialitate care a recomandat tratamentul şi a procesului-verbal medical întocmit de cãtre comisia de specialitate teritorialã."

    7. Articolul 9 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 9. - Pentru nerespectarea prevederilor prezentului ordin persoanele vinovate vor rãspunde conform prevederilor legale în vigoare."

    8. Articolul 11 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 11. - Serviciul pentru programe de sãnãtate din Ministerul Sãnãtãţii comunicã direcţiilor de sãnãtate publicã numele bolnavilor ale cãror dosare au fost aprobate de cãtre comisia constituitã la nivelul Ministerului Sãnãtãţii, precum şi sumele aprobate de ordonatorul principal de credite cu aceastã destinaţie."

    9. Articolul 12 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 12. - (1) La întoarcerea în ţarã bolnavul are obligaţia sã se prezinte în termen de 14 zile lucrãtoare sau ori de câte ori este programat la medicul curant de specialitate care i-a recomandat tratamentul în strãinãtate.
    (2) La împlinirea termenului de un an de la efectuarea primului control prevãzut la alin. (1), medicul curant de specialitate care a recomandat tratamentul în strãinãtate elaboreazã un raport medical, care va fi înaintat direcţiei de sãnãtate publicã.
    (3) În situaţia în care bolnavul nu se prezintã la medicul curant de specialitate care i-a recomandat tratamentul în strãinãtate, acesta nu va beneficia de aprobarea altor solicitãri privind trimiterea la tratament în strãinãtate."

    10. La anexa nr. 3 "Proces-verbal medical pentru trimiterea la tratament medical în strãinãtate, din data de ...........", punctul 10 se abrogã.

    11. Dupã anexa nr. 9 se introduce o nouã anexã, anexa nr. 10, având cuprinsul prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.

    12. Articolul 13 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 13. - Anexele nr. 1-10 fac parte integrantã din prezentul ordin."

    ART. II
    Direcţiile de specialitate din cadrul Ministerului Sãnãtãţii, direcţiile de sãnãtate publicã, precum şi persoanele nominalizate vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
    ART. III
    Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

                              Ministrul sãnãtãţii,
                                  Cseke Attila

    Bucureşti, 9 iunie 2011.
    Nr. 1.011.


    ANEXĂ
    (Anexa nr. 10 la Ordinul nr. 50/2004)



                      OFERTĂ PRIVIND COSTUL TRATAMENTULUI

    I. Date privind identificarea clinicii:
    Denumirea: .......................................................
    Adresa: ..........................................................
    Persoana de contact: .............................................
    Telefon: .........................................................
    Fax: .............................................................
    E-mail: ..........................................................
    Numãrul de cont bancar: ..........................................
    II. Date privind identificarea pacientului:
    Numele: ..........................................................
    Prenumele: .......................................................
    Diagnosticul: ....................................................
    III. Date privind costul tratamentului:
    - cost privind evaluarea medicalã a pacientului;
    - cost privind procedura terapeuticã aplicatã;
    - cost privind evaluarea medicalã a pacientului posttratament;
    - cost/zi de spitalizare;
    - cost total.
    IV. Condiţiile de platã a tratamentului
    V. Data programãrii pacientului pentru internare

                                           -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016