Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.007 din 13 decembrie 2010  pentru modificarea si completarea Normelor privind organizarea si efectuarea transporturilor rutiere si a activitatilor conexe acestora, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor, constructiilor si turismului nr. 1.892/2006    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.007 din 13 decembrie 2010 pentru modificarea si completarea Normelor privind organizarea si efectuarea transporturilor rutiere si a activitatilor conexe acestora, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor, constructiilor si turismului nr. 1.892/2006

EMITENT: MINISTERUL TRANSPORTURILOR SI INFRASTRUCTURII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 28 din 12 ianuarie 2011

    În temeiul prevederilor <>art. IV din Ordonanţa Guvernului nr. 27/2010 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 109/2005 privind transporturile rutiere, precum şi ale <>art. 5 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 76/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

    ministrul transporturilor şi infrastructurii emite prezentul ordin.

    ART. I
    <>Normele privind organizarea şi efectuarea transporturilor rutiere şi a activitãţilor conexe acestora, aprobate prin <>Ordinul ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 1.892/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 919 şi 919 bis din 13 noiembrie 2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
    1. La articolul 6 alineatul (1) litera c), punctul (iii) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(iii) cazierul judiciar din care sã rezulte cã nu a fost condamnatã pentru infracţiuni sãvârşite în urmãtoarele domenii:
    - drept comercial;
    - insolvenţã;
    - condiţii de remunerare şi de muncã ale profesiei;
    - circulaţie rutierã;
    - rãspundere profesionalã;
    - trafic de fiinţe umane sau trafic de droguri."
    2. La articolul 6, alineatul (6^1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(6^1) Încãlcãrile grave ale legislaţiei în sensul celor stabilite la <>art. 18 alin. (2) lit. c) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 109/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 102/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sunt urmãtoarele:
    a) (i) depãşirea cu 25% sau mai mult a limitelor maxime de timp de conducere de 6 zile sau de douã sãptãmâni;
    (ii) depãşirea, pe parcursul unei zile de lucru, a limitei maxime a perioadei de conducere cu 50% sau mai mult, fãrã o pauzã sau fãrã o perioadã neîntreruptã de repaus de cel puţin 4,5 ore;
    b) lipsa tahografului şi/sau a unui dispozitiv de limitare a vitezei instalat (e) sau utilizarea unui echipament fraudulos capabil sã modifice înregistrãrile aparatului de înregistrare şi/sau ale dispozitivului de limitare a vitezei ori falsificarea foilor de înregistrare sau a datelor descãrcate de pe tahograf şi/sau de pe cartela conducãtorului auto;
    c) utilizarea vehiculului pe drumurile publice fãrã certificat valabil de inspecţie tehnicã periodicã (cu excepţia cazului în care vechimea vehiculului este mai micã decât termenul obligatoriu pentru efectuarea primei inspecţii tehnice periodice) şi/sau cu o defecţiune tehnicã periculoasã, la nivelul sistemului de frânare, al sistemului de direcţie, al jantelor/anvelopelor, al mecanismului de suspensie sau al şasiului, care ar crea un risc imediat pentru siguranţa circulaţiei rutiere şi care determinã decizia de suspendare a dreptului de utilizare a vehiculului.
    d) transportul de mãrfuri periculoase în situaţia în care transportul acestora este interzis sau transportul de mãrfuri periculoase în ambalaje interzise sau neautorizate ori fãrã identificarea acestora ca mãrfuri periculoase marcatã pe vehicul, punând astfel în pericol vieţile sau mediul într-o asemenea mãsurã încât aceasta determinã o decizie de imobilizare a vehiculului;
    e) transportul de persoane sau de marfã fãrã a deţine un permis de conducere valabil sau de cãtre o întreprindere care nu este deţinãtoarea unei licenţe comunitare valabile;
    f) conducerea de cãtre un conducãtor auto care foloseşte o cartelã de conducãtor auto falsificatã, al cãrei titular nu este sau care a fost obţinutã pe baza unor declaraţii false şi/sau documente falsificate;
    g) transportul de mãrfuri cu depãşirea cu cel puţin 20% a masei totale maxime autorizate pentru vehicule cu o încãrcãturã utilã admisibilã care depãşeşte 12 tone sau cu cel puţin 25% pentru vehicule cu o încãrcãturã utilã admisibilã care nu depãşeşte 12 tone."
    3. La articolul 7, alineatul (5) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(5) Operatorul de transport rutier are obligaţia de a anunţa agenţiei teritoriale a Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R. emitente orice modificare apãrutã faţã de documentele care au stat la baza eliberãrii licenţei de transport, în termen de maximum 15 zile de la data apariţiei modificãrii."
    4. La articolul 8, alineatul (6) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(6) Copia conformã a licenţei de transport se elibereazã pentru perioade de minimum un an, fãrã a depãşi perioada de valabilitate a licenţei de transport. În cazurile în care valabilitatea licenţei de transport rãmase este mai micã de un an, copia conformã se va elibera astfel încât aceasta sã nu fie depãşitã."
    5. La articolul 9 alineatul (1), litera d) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "d) certificatul de clasificare pe stele sau categorii, în cazul autovehiculelor clasificate utilizate la transportul de persoane, cu excepţia autobuzelor urbane utilizate pentru transportul local în interiorul unei localitãţi."
    6. La articolul 9, dupã alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmãtorul cuprins:
    "(4) În cazul în care operatorul de transport nu mai deţine autovehiculul pentru care a obţinut o copie conformã a licenţei de transport, aceasta îşi pierde valabilitatea, fiind consideratã nulã."
    7. La articolul 11 alineatul (2), litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "a) efectuarea transportului rutier public fãrã a se face dovada cã deţine licenţã de traseu, autorizaţie specialã de transport, autorizaţie de transport internaţional, document de transport de persoane prin servicii ocazionale, pentru care s-a dispus suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului prin reţinerea plãcuţelor cu numãrul de înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare;".
    8. La articolul 11 alineatul (2), literele h) şi i) se abrogã.
    9. La articolul 12, alineatele (1), (1^1) şi (2) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 12. - (1) Pentru abaterile prevãzute la art. 11 alin. (2) lit. b)-g), suspendarea copiei conforme a licenţei de transport se va face pe o perioadã de 30 de zile.
    (1^1) Pentru abaterile prevãzute la art. 11 alin. (2) lit. a), suspendarea copiei conforme a licenţei de transport se va face pentru o perioadã de 6 luni de la data procesului-verbal de reţinere a plãcuţelor cu numãrul de înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare sau pentru cel puţin 30 de zile de la data procesului-verbal de reţinere, în cazul achitãrii contravalorii amenzii. În situaţia în care suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului se prelungeşte în condiţiile legii, se prelungeşte în mod corespunzãtor şi suspendarea copiei conforme a licenţei de transport.
    (2) Copia conformã a licenţei de transport suspendate se va depune de cãtre operatorul de transport rutier la sediul agenţiei teritoriale a Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R. emitente, în termen de 10 zile lucrãtoare de la comunicarea mãsurii suspendãrii. Nedepunerea în termenul de 10 zile lucrãtoare a copiei conforme a licenţei de transport suspendate atrage mãrirea perioadei de suspendare cu 60 de zile."
    10. La articolul 22 alineatul (1) litera b), punctul (i) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(i) certificatul de înmatriculare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi actul constitutiv;".
    11. La articolul 24, alineatul (6) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(6) Copia conformã a certificatului de transport în cont propriu se elibereazã pentru perioade de minimum un an, fãrã a depãşi perioada de valabilitate a certificatului de transport în cont propriu. În cazurile în care valabilitatea certificatului de transport în cont propriu rãmasã este mai micã de un an, copia conformã se va elibera astfel încât aceasta sã nu fie depãşitã."
    12. La articolul 25 alineatul (1), litera d) se abrogã.
    13. La articolul 25, dupã alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmãtorul cuprins:
    "(4) În cazul în care întreprinderea nu mai deţine autovehiculul pentru care a obţinut o copie conformã a certificatului de transport în cont propriu, aceasta îşi pierde valabilitatea, fiind consideratã nulã."
    14. La articolul 27 alineatul (2), litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "a) efectuarea transportului rutier în cont propriu fãrã a se face dovada cã deţine autorizaţie specialã de transport, pentru care s-a dispus suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului prin reţinerea plãcuţelor cu numãrul de înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare;".
    15. La articolul 27 alineatul (2), literele g) şi h) se abrogã.
    16. La articolul 28, alineatele (1), (1^1) şi (2) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 28. - (1) Pentru abaterile prevãzute la art. 27 alin. (2) lit. b)-f), suspendarea copiei conforme a certificatului de transport în cont propriu se va face pe o perioadã de 30 de zile.
    (1^1) Pentru abaterile prevãzute la art. 27 alin. (2) lit. a), suspendarea copiei conforme a certificatului de transport în cont propriu se face pentru o perioadã de 6 luni de la data procesuluiverbal de reţinere a plãcuţelor cu numãrul de înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare sau pentru cel puţin 30 de zile de la data procesului-verbal de reţinere în cazul achitãrii contravalorii amenzii. În situaţia în care suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului se prelungeşte în condiţiile legii, se prelungeşte în mod corespunzãtor şi suspendarea copiei conforme a licenţei de transport.
    (2) Copia conformã a certificatului de transport în cont propriu suspendatã se va depune de cãtre întreprindere la sediul agenţiei teritoriale a Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R. emitente, în termen de 10 zile lucrãtoare de la comunicarea mãsurii suspendãrii. Nedepunerea în termenul de 10 zile lucrãtoare a copiei conforme a certificatului de transport în cont propriu suspendate atrage mãrirea perioadei de suspendare cu 60 de zile."
    17. La articolul 38, litera n) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "n) în cazul operatorilor de transport, sã efectueze transport rutier de persoane numai în limita numãrului de locuri înscris în certificatul de clasificare pe stele sau categorii, cu excepţia autobuzelor urbane, utilizate pentru transportul local în interiorul unei localitãţi în situaţia cãrora trebuie ca numãrul persoanelor transportate sã fie în limita numãrului de locuri prevãzut în certificatul de înmatriculare al acestora, respectiv în cazul întreprinderilor, sã efectueze transport rutier de persoane numai în limita numãrului de locuri înscris în certificatul de înmatriculare;".
    18. La articolul 38, dupã litera u) se introduc 10 noi litere, literele v)-ag), cu urmãtorul cuprins:
    "v) sã transmitã anterior efectuãrii transportului la Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R., prin completarea unui formular în formatul electronic disponibil pe site-ul acesteia, datele solicitate referitoare la transportul rutier public de persoane prin servicii ocazionale;
    x) sã transmitã Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R., prin completarea unui formular, în formatul electronic disponibil pe site-ul acesteia, modificãrile privind situaţia conducãtorilor auto angajaţi, în termen de cel mult 15 zile de la apariţia modificãrii; cu precizarea cã fişele profesionale pot sã nu conţinã informaţii din interiorul acestui termen;
    y) sã deţinã la sediul social tichetele de cântar prevãzute la transportul mãrfurilor divizibile, pentru anul în curs şi anul precedent;
    z) sã efectueze transportul asigurând un sistem de fixare a încãrcãturii astfel încât acesta sã reziste la forţele exercitate atunci când vehiculul este supus la urmãtoarele acceleraţii:
    (i) decelerare de 0,8 x g (acceleraţie gravitaţionalã) spre faţã;
    (ii) decelerare de 0,5 x g (acceleraţie gravitaţionalã) spre spate;
    (iii) accelerare de 0,5 x g (acceleraţie gravitaţionalã) spre ambii pereţi laterali.
    Atunci când asupra unui element component al sistemului de fixare se exercitã o forţã determinatã conform pct. (i), (ii) şi (iii), forţa exercitatã asupra acestui element de fixare nu poate depãşi sarcina nominalã pentru care acesta a fost construit;
    ) sã efectueze transportul numai dupã ce s-a asigurat în prealabil cã vehiculul cu care se efectueazã transportul respectã urmãtoarele condiţii:
    (i) uşile laterale sau/şi uşile din spatele vehiculului pentru încãrcarea/descãrcarea mãrfurilor, obloanele, rampa escamotabilã, prelatele, roata de rezervã, precum şi celelalte echipamente specifice vehiculului respectiv sunt bine fixate;
    (ii) încãrcãtura nu trebuie sã împiedice conducerea vehiculului în condiţii de siguranţã;
    (iii) centrul de greutate al încãrcãturii sã fie cât mai aproape de centrul vehiculului;
    ab) sã efectueze transportul numai dupã ce s-a asigurat cã ambalajul mãrfii este destul de rezistent pentru siguranţa transportului. În cazul în care ambalajul mãrfii nu este destul de rezistent, va cere expeditorului o ambalare suplimentarã suficient de rezistentã;
    ac) sã solicite în scris, în prealabil, expeditorului informaţiile necesare pentru fixarea mãrfurilor care urmeazã a fi transportate;
    ad) sã se asigure cã elementele de fixare a mãrfii respectã urmãtoarele condiţii:
    (i) îndeplinesc corect funcţiile pentru care au fost construite;
    (ii) sunt adaptate pentru fixarea mãrfii respective;
    (iii) nu prezintã noduri şi/sau elemente deteriorate, uzate, slãbite;
    (iv) sunt conforme cu standardele europene şi/sau internaţionale în vigoare în domeniu;
    ae) sã se asigure cã sistemul de fixare a încãrcãturii utilizat pentru înconjurarea, fixarea sau menţinerea încãrcãturii pe/sau într-un vehicul este adaptat la mãrimea, forma, consistenţa şi caracteristicile încãrcãturii;
    af) sã se asigure cã dispozitivul de fixare sau de înşurubare utilizat pentru fixarea încãrcãturii este fixat în aşa fel încât acesta sã nu poatã sã fie deşurubat sau desprins. Dispozitivul de înşurubare integrat utilizat pentru fixarea unei încãrcãturi trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
    (i) sã fie proiectat şi construit în scopul pentru care este folosit;
    (ii) sã fie utilizat şi întreţinut conform specificaţiilor producãtorului şi standardelor europene şi/sau internaţionale în domeniu;
    ag) sã se asigure cã încãrcãtura înfãşuratã sau fixatã în vehicul este în conformitate cu dispoziţiile din «Recomandãrile europene privind cele mai bune practici în domeniul fixãrii încãrcãturii pentru transportul rutier», elaborate de Direcţia Generalã pentru Energie şi Transport a Comisiei Europene la data de 14 decembrie 2005, şi respectã prevederile lit. z)."
    19. Dupã articolul 39 se introduc douã noi articole, articolele 39^1 şi 39^2, cu urmãtorul cuprins:
    "Art. 39^1. - (1) Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R. înregistreazã în registrul electronic al conducãtorilor auto, pentru toţi conducãtorii auto care efectueazã operaţiuni de transport rutier care fac obiectul <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 109/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 102/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, urmãtoarele:
    - datele de identificare ale conducãtorului auto (numele şi prenumele, CNP, domiciliu);
    - centrul de pregãtire şi perfecţionare profesionalã la care a urmat cursul;
    - tipul/tipurile de certificat/certificate de competenţã profesionalã deţinute;
    - întreprinderile la care a fost angajat cu contract de muncã în funcţia de conducãtor auto;
    - sancţiunile aplicate pentru abateri de la prevederile legislaţiei în domeniul transporturilor rutiere.
    (2) Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R. încheie protocoale cu alte instituţii privind furnizarea de informaţii referitoare la sancţiunile aplicate conducãtorilor auto pentru nerespectarea prevederilor legislaţiei din domeniul transporturilor rutiere.
    Art. 39^2. - (1) Pe baza datelor din registrul electronic al conducãtorilor auto, agenţiile teritoriale ale Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R. elibereazã, la cererea conducãtorului auto, fişa profesionalã a acestuia.
    (2) Cererea de eliberare a fişei profesionale a conducãtorilor auto se depune la oricare agenţie teritorialã a Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R.:
    (i) în format electronic pe adresa de e-mail a agenţiei teritoriale;
    (ii) în scris la sediul agenţiei teritoriale.
    (3) Eliberarea fişei profesionale a conducãtorilor auto se face de cãtre agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Române A.R.R. unde conducãtorul auto a depus cererea, în termen de 24 de ore.
    (4) Fişa profesionalã a conducãtorilor auto este prevãzutã în anexa nr. 34."
    20. Articolul 50 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 50. - (1) Programul de transport interjudeţean se întocmeşte şi se aprobã de cãtre Autoritatea Rutierã Românã A.R.R., cu consultarea prealabilã a organizaţiilor patronale reprezentative din domeniul transporturilor rutiere.
    (2) Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R., prin agenţiile teritoriale, avizeazã programele judeţene de transport rutier public de persoane prin servicii regulate, dupã armonizarea acestora cu programul de transport rutier public de persoane prin servicii regulate în trafic interjudeţean.
    (3) Modificarea programului de transport interjudeţean se poate face cel mult o datã pe an de cãtre Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R., astfel:
    a) prin introducerea de noi trasee de cãtre Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R. În cazul în care cea mai lungã porţiune comunã cu un traseu existent în programul de transport interjudeţean se suprapune pe mai mult de 50% din lungimea traseului nou-propus, acesta nu va fi introdus în programul de transport;
    b) prin suplimentarea curselor pe un traseu existent în programul de transport, la solicitarea operatorului de transport rutier deţinãtor de licenţa de traseu pe traseul respectiv, cu respectarea unui decalaj de minimum 30 de minute între plecãrile din staţiile/autogãrile comune aferente traseelor interjudeţene cu segmente comune;
    c) prin reducerea curselor existente în programul de transport, la solicitarea operatorului de transport rutier deţinãtor de licenţã de traseu pe traseul respectiv, fãrã a depãşi 50% din numãrul total de curse de pe acel traseu;
    d) prin modificarea graficelor de circulaţie, astfel:
    (i) introducerea de opriri în tranzit, care pot fi staţii sau autogãri. Dacã prin oprirea în tranzit solicitatã se genereazã segmente comune de traseu care se regãsesc în graficele de circulaţie aferente altor curse interjudeţene pe care deţin licenţe de traseu alţi operatori de transport rutier, trebuie sã se poatã asigura un decalaj de 30 de minute între plecãrile din staţiile/autogãrile comune;
    (ii) modificarea orelor, în situaţia în care dupã monitorizarea cursei de cãtre personalul desemnat al Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R. se constatã modificarea semnificativã a fluxului de cãlãtori sau îmbunãtãţirea/deteriorarea infrastructurii rutiere. În situaţia în care modificarea orei presupune micşorarea intervalului dintre plecãrile din staţiile/autogãrile comune care se regãsesc pe acelaşi segment de traseu aferent altor curse interjudeţene, se va asigura un decalaj de 30 de minute între respectivele plecãri.
    (4) Pe perioada de valabilitate a programelor de transport, operatorii de transport rutier pot efectua oricare cursã şi traseu câştigat cu oricare dintre autovehiculele înscrise la atribuire şi declarate câştigãtoare, indiferent de capacitatea acestora sau de punctajul obţinut la atribuire, ori cu autovehiculele cu care acestea au fost înlocuite în condiţiile prevãzute la alin. (5).
    (5) Înlocuirea unui autovehicul cu care operatorul de transport rutier a câştigat cursele şi a obţinut licenţe de traseu pe perioada de valabilitate a programului de transport interjudeţean este permisã numai cu un autovehicul care întruneşte cel puţin acelaşi punctaj cu al celui înlocuit şi are cel puţin aceeaşi capacitate dupã notificarea, în formatul solicitat, a agenţiei teritoriale a Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R. emitente a licenţei de traseu.
    (6) În perioada de valabilitate a programelor de transport, autovehiculele cu care operatorul de transport rutier a câştigat trasee/curse pentru care a obţinut licenţa de traseu nu pot fi înscrise la o atribuire ulterioarã.
    (7) La solicitarea operatorilor de transport, înlocuirea autogãrii, a capacitãţii de transport, precum şi suplimentarea/reducerea numãrului de zile în care se efectueazã cursele de pe un traseu se pot efectua numai cu aprobarea Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R.
    (8) În perioada de valabilitate a programului de transport interjudeţean, în cazul în care se înfiinţeazã o autogarã într-o localitate în care nu a existat autogarã la data eliberãrii licenţei de traseu, se vor respecta prevederile <>art. 45 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 109/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 102/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi se vor modifica în mod corespunzãtor graficele de circulaţie anexã la licenţa de traseu."
    21. Articolul 56 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 56. - În cazul în care operatorul de transport rutier cãruia i s-a atribuit un traseu/o cursã nu se prezintã la agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R. în vederea solicitãrii eliberãrii licenţei de traseu în termen de 5 zile de la data şedinţei de atribuire sau în cazul în care nu a ridicat licenţa de traseu în termen de 15 zile de la data solicitãrii, traseul/cursa va fi disponibil/disponibilã la urmãtoarea şedinţã de atribuire."
    22. La articolul 59 alineatul (1), dupã litera h) se introduc douã noi litere, literele i) şi j), cu urmãtorul cuprins:
    "i) sã comunice la agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R. emitentã a licenţei de traseu în fiecare zi de vineri situaţia persoanelor cu facilitãţi la transportul rutier potrivit legii, transportate în sãptãmâna precedentã, în formatul solicitat de aceasta;
    j) sã transporte în baza biletului/tichetului/cuponului special de cãlãtorie acordat ca facilitate la transportul rutier public, completat anterior efectuãrii transportului, numai acele persoane care beneficiazã de facilitãţi la transport potrivit legii."
    23. La articolul 59 alineatul (2), litera e) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "e) sã transporte persoane doar în limita numãrului de locuri pe scaune înscris în certificatul de clasificare pe stele sau categorii, cu excepţia autobuzelor urbane, utilizate pentru transportul local în interiorul unei localitãţi, în cazul cãrora trebuie ca numãrul persoanelor transportate sã fie în limita numãrului de locuri prevãzut în certificatul de înmatriculare al acestora."
    24. La articolul 61 alineatul (1) litera c), punctul (ii) se abrogã.
    25. La articolul 61 alineatul (1) litera b), dupã punctul (iii) se introduce un nou punct, punctul (iv), cu urmãtorul cuprins:
    "(iv) când situaţiile referitoare la transportul persoanelor care beneficiazã de facilitãţi la transportul rutier public potrivit legii nu sunt transmise în termenul prevãzut de prezentele norme sau când respectivele situaţii sunt eronate."
    26. La articolul 61 alineatul (1), dupã litera e) se introduce o nouã literã, litera f), cu urmãtorul cuprins:
    "f) în cazul în care întreprinderea are activitatea suspendatã, conform înregistrãrilor din registrul comerţului."
    27. La articolul 73, dupã litera b) se introduc douã noi litere, literele c) şi d), cu urmãtorul cuprins:
    "c) efectuarea de transport rutier public de persoane în trafic naţional pe baza autorizaţiei de transport internaţional, cu îmbarcarea/debarcarea persoanelor între douã puncte de pe teritoriul României;
    d) la a treia sancţiune aplicatã pentru nerespectarea prevederilor autorizaţiei de transport internaţional. Operatorul de transport va fi notificat dupã aplicarea celei de-a doua sancţiuni."
    28. La articolul 75 alineatul (1), litera j) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "j) sã respecte prevederile prevãzute în autorizaţia de transport şi sã asigure criteriile de continuitate, regularitate şi capacitate necesare efectuãrii transportului de persoane prin servicii regulate pe traseul respectiv."
    29. La articolul 86, dupã litera e) se introduce o nouã literã, litera f), cu urmãtorul cuprins:
    "f) în cazul în care întreprinderea are activitatea suspendatã, conform înregistrãrilor din registrul comerţului."
    30. Articolul 123 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 123. - (1) Licenţa pentru activitãţi conexe transportului rutier - activitãţi desfãşurate de autogãri se elibereazã întreprinderilor care îndeplinesc cumulativ condiţiile de bazã materialã, competenţã profesionalã şi onorabilitate.
    (2) Condiţia de bazã materialã este îndeplinitã dacã întreprinderea dispune de:
    - casa de bilete şi abonamente;
    - birou de mişcare şi informaţii;
    - minimum douã peroane pentru autobuzele care pleacã/sosesc în/din cursã;
    - grup sanitar propriu cu minimum douã cabine;
    - salã de aşteptare pentru publicul cãlãtor, cu cel puţin 20 de locuri pe scaune şi o suprafaţã echivalentã de minimum 1 mý pentru fiecare loc pe scaun;
    - spaţiu pentru depozitarea bagajelor publicului cãlãtor, dotat cu rafturi pentru depozitarea în mod corespunzãtor şi suficient a bagajelor;
    - afişaj pentru informarea publicului cãlãtor, inclusiv la fiecare peron;
    - calculator şi conexiune la internet.
    (3) Condiţia de competenţã profesionalã se considerã îndeplinitã dacã persoana desemnatã sã conducã activitãţi desfãşurate de autogarã deţine certificat de competenţã profesionalã pentru persoana desemnatã sã conducã permanent şi efectiv activitatea de transport rutier de persoane, prevãzut la art. 6 alin. (1) lit. c) pct. (ii), valabil, eliberat de Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R.
    (4) Condiţia de onorabilitate se considerã îndeplinitã dacã persoana desemnatã sã conducã activitãţi desfãşurate de autogarã nu se regãseşte în una dintre urmãtoarele situaţii:
    a) a fost condamnatã pentru infracţiuni în urmãtoarele domenii:
    - drept comercial;
    - insolvenţã;
    - condiţii de remunerare şi de muncã ale profesiei;
    - circulaţie rutierã;
    - rãspundere profesionalã;
    - trafic de fiinţe umane sau trafic de droguri;
    b) dacã în ultimul an a îndeplinit aceastã funcţie la o întreprindere care desfãşoarã activitãţi conexe transportului rutier - activitãţi desfãşurate de autogara cãreia i-a fost retrasã licenţa de activitãţi conexe transportului rutier, din vina doveditã a acesteia."
    31. Dupã articolul 123 se introduce un nou articol, articolul 123^1, cu urmãtorul cuprins:
    "Art. 123^1. - În situaţia în care persoana desemnatã sã conducã permanent şi efectiv activitatea de transport rutier nu mai îndeplineşte aceastã funcţie, întreprinderea care desfãşoarã activitãţi conexe transportului rutier - activitãţi desfãşurate de autogarã - are obligaţia înlocuirii acesteia în termen de 60 zile; în aceastã perioadã condiţiile de competenţã profesionalã şi onorabilitate se considerã îndeplinite."
    32. Articolul 124 se abrogã.
    33. Articolul 125 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 125. - Deţinãtorii de licenţã pentru activitãţi conexe transportului rutier - activitãţi desfãşurate de autogãri - au urmãtoarele obligaţii:
    a) sã afişeze la fiecare casã de bilete şi abonamente orarul de funcţionare;
    b) sã monteze afişaje la peroanele de plecare/sosire a curselor;
    c) sã repartizeze cursele pe peroane astfel încât sã se asigure un interval de cel puţin 15 minute între douã plecãri consecutive de la acelaşi peron;
    d) sã întocmeascã programul autogãrii în funcţie de orele de plecare şi de sosire a curselor; autogara se va deschide cu minimum 30 de minute înainte de plecarea/sosirea primei curse şi se va închide dupã minimum 30 de minute de la sosirea/plecarea ultimei curse;
    e) sã asigure evidenţa curselor plecate şi sosite, precum şi ordinea cronologicã de execuţie, prin registrul de mişcare ce va cuprinde:
    (i) ora de plecare/sosire;
    (ii) numãrul de circulaţie;
    (iii) traseul;
    (iv) operatorul de transport rutier;
    (v) observaţii;
    f) sã permitã în mod nediscriminatoriu accesul operatorilor de transport rutier la serviciile oferite de autogarã, fãrã a condiţiona încheierea contractelor de efectuarea unor servicii suplimentare sau pe care operatorul de transport rutier nu le solicitã;
    g) sã primeascã şi sã înregistreze toate cererile operatorilor de transport rutier care solicitã accesul în autogarã, cereri la care se va rãspunde afirmativ sau negativ, cu motivarea refuzului, în scris, în termen de 20 de zile de la data primirii cererii;
    h) sã încheie contracte de acces în autogarã, în conformitate cu graficele de circulaţie aprobate, cu operatorii de transport rutier deţinãtori de licenţã de traseu pe perioada de valabilitate a programului de transport;
    i) sã aplice, la încheierea contractelor cu operatorii de transport rutier, tarife egale pentru aceleaşi servicii;
    j) sã încheie contracte de acces în autogarã cu operatorii de transport rutier fãrã a depãşi capacitatea autogãrii;
    k) sã transmitã on-line agenţiei teritoriale a Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R., în formatul solicitat de aceasta, efectuarea curselor şi traseelor pe fiecare operator de transport deţinãtor de licenţã de traseu cu care aceasta a încheiat contract;
    l) sã încheie contracte de acces în autogarã cu operatorii de transport rutier fãrã a depãşi perioada de valabilitate a programului de transport;
    m) sã remedieze deficienţele semnalate de publicul cãlãtor şi constatate de agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Române A.R.R., în termenul stabilit de aceasta."
    34. La articolul 126, alineatul (1) literele b), d)-f) şi alineatul (2) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "b) actele din care sã reiasã dreptul de deţinere sau de folosinţã a spaţiului pe o perioadã de minim un an de la data solicitãrii;
    ...............................................................................................
    d) aprobarea autoritãţii administraţiei publice locale pentru înfiinţarea autogãrii;
    e) decizia de numire a persoanei desemnate posesoare a unui certificat de pregãtire profesionalã eliberat de Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R. valabil pentru transportul de persoane;
    f) cazierul judiciar al persoanei desemnate sã conducã permanent şi efectiv activitatea de transport rutier de persoane din care sã reiasã cã îndeplineşte condiţia prevãzutã la art. 123 alin. (4) lit. a);
    ..................................................................................................
    (2) Agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R. în a cãrei razã administrativã întreprinderea îşi are sediul social, punctul de lucru sau sucursala, dupã caz, va verifica îndeplinirea condiţiilor prevãzute la art. 123 alin. (2) şi va întocmi o notã de constatare."
    35. La articolul 126 alineatul (1), dupã litera f) se introduce o nouã literã, litera g), cu urmãtorul cuprins:
    "g) actele persoanei desemnate sã conducã activitãţi desfãşurate de autogarã, în cazul cetãţenilor strãini din statele membre ale Uniunii Europene, respectiv:
    (i) decizia de numire;
    (ii) certificatul de competenţã profesionalã, valabil, eliberat de autoritatea competentã dintr-un stat membru al Uniunii Europene;
    (iii) cazierul judiciar eliberat de cãtre o autoritate judiciarã competentã din ţara de origine sau din ţara din care aceasta vine, din care sã rezulte cã nu a fost condamnatã pentru infracţiunile prevãzute la art. 123 alin. (4) lit. a);
    (iv) în cazul în care în ţara de origine sau în ţara din care vine resortisantul strãin nu se elibereazã documentul menţionat la pct. (iii), acesta poate fi înlocuit cu o declaraţie sub jurãmânt sau o declaraţie solemnã fãcutã de persoana în cauzã în faţa unei autoritãţi judiciare ori administrative competente sau, dupã caz, a unui notar din ţara de origine ori din ţara din care aceasta vine;
    (v) documentele prevãzute la pct. (iii) şi (iv) nu sunt acceptate în cazul în care sunt depuse dupã mai mult de 90 de zile de la data emiterii."
    36. Articolul 129 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 129. - În situaţia în care întreprinderea are puncte de lucru sau sucursale în care urmeazã sã desfãşoare activitãţi de autogarã sau desfãşoarã activitãţi de autogarã numai în punctele de lucru ori sucursale, pentru obţinerea licenţei pentru activitãţi conexe transportului rutier - activitãţi desfãşurate de autogarã pentru acestea, întreprinderea va îndeplini condiţiile prevãzute la art. 123 şi va depune la agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R. în a cãrei razã administrativã întreprinderea îşi are respectivul punct de lucru sau sucursalã un dosar care va cuprinde documentele prevãzute la art. 126 alin. (1) pentru fiecare dintre acestea. Pentru punctele de lucru/sucursale, nota de constatare prevãzutã la art. 126 alin. (2) va fi întocmitã de agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R. pe a cãrei razã administrativã întreprinderea îşi are deschis respectivul punct de lucru sau sucursalã, care va elibera licenţa pentru activitãţi conexe transportului rutier - activitãţi desfãşurate de autogarã cu respectarea condiţiilor prevãzute de prezentele norme."
    37. Articolele 130-132 se abrogã.
    38. La articolul 133, dupã litera c) se introduce o nouã literã, litera d), cu urmãtorul cuprins:
    "d) în cazul abaterilor repetate de la obligaţiile care revin întreprinderii, dupã cum urmeazã:
    (i) abaterile pentru care la a doua repetare în decurs de 12 luni, cu notificare prealabilã, se aplicã mãsura retragerii licenţei sunt:
    1. nerespectarea programului autogãrii, potrivit cãruia aceasta se deschide cu minimum 30 de minute înainte de plecarea/sosirea primei curse şi se închide dupã minimum 30 de minute de la sosirea/plecarea ultimei curse;
    2. refuzul accesului operatorilor de transport rutier la serviciile oferite de autogarã sau condiţionarea încheierii contractelor de efectuarea unor servicii suplimentare ori pe care operatorul de transport rutier nu le solicitã;
    3. refuzul primirii şi/sau înregistrãrii tuturor cererilor operatorilor de transport rutier care solicitã accesul în autogarã;
    4. refuzul încheierii contractelor de acces în autogarã, în conformitate cu graficele de circulaţie aprobate, cu operatorii de transport rutier deţinãtori de licenţã de traseu, în condiţiile respectãrii pct. 7;
    5. încheierea contractelor de acces în autogarã cu operatorii de transport rutier pe alte perioade decât perioada de valabilitate a programului de transport;
    6. aplicarea, la încheierea contractelor cu operatorii de transport rutier, a unor tarife diferenţiate pentru aceleaşi servicii;
    7. încheierea de contracte de acces în autogarã cu operatorii de transport rutier peste capacitatea autogãrii;
    (ii) abaterile pentru care la a treia repetare, cu notificare prealabilã, se aplicã mãsura retragerii licenţei sunt urmãtoarele:
    1. lipsa orarului de funcţionare la fiecare casã de bilete şi abonamente;
    2. lipsa afişajelor la peroanele de plecare/sosire a curselor;
    3. repartizarea curselor pe peroane astfel încât nu sunt asigurate cel puţin 15 minute interval între douã plecãri/sosiri consecutive de la acelaşi peron;
    4. lipsa evidenţei curselor plecate şi sosite şi a ordinii cronologice de execuţie;
    5. necomunicarea on-line, în formatul solicitat, cãtre Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R. a curselor efectuate pe fiecare operator de transport rutier sau comunicarea de date eronate;
    6. reclamaţii din partea publicului cãlãtor privind nerespectarea serviciilor desfãşurate de autogarã, verificate şi confirmate, şi neremedierea de cãtre întreprindere, în termenul stabilit de agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Române A.R.R., a aspectelor semnalate în reclamaţii."
    39. La articolul 133 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmãtorul cuprins:
    "(2) Dupã retragerea licenţei pentru activitãţi conexe transportului rutier - activitãţi desfãşurate de autogarã, agenţia teritorialã emitentã a Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R. va proceda la anularea poziţiei respective din Registrul întreprinderilor."
    40. Dupã articolul 135 se introduc douã noi articole, articolele 135^1 şi 135^2, cu urmãtorul cuprins:
    "Art. 135^1. - (1) Licenţa pentru activitãţi conexe transportului rutier - activitãţi de intermediere a operaţiunilor de transport rutier public se elibereazã întreprinderilor care îndeplinesc cumulativ condiţiile de bazã materialã, competenţã profesionalã, onorabilitate şi capacitate financiarã.
    (2) Condiţia de bazã materialã se considerã îndeplinitã dacã întreprinderea face dovada deţinerii cu orice titlu a unui spaţiu pentru desfãşurarea activitãţii.
    (3) Condiţia de competenţã profesionalã se considerã îndeplinitã dacã persoana desemnatã sã conducã activitatea de intermediere a operaţiunilor de transport rutier public, angajatã a întreprinderii, deţine certificat de competenţã profesionalã prevãzut la art. 6 alin. (1) lit. c) pct. (ii), eliberat de Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R., valabil pentru transportul de mãrfuri şi/sau persoane, dupã caz, în funcţie de tipul de activitate desfãşuratã.
    (4) Condiţia de onorabilitate se considerã îndeplinitã dacã persoana desemnatã sã conducã activitatea de intermediere a operaţiunilor de transport rutier public, angajatã a întreprinderii, nu se regãseşte în una dintre urmãtoarele situaţii:
    a) a fost condamnatã pentru infracţiuni în urmãtoarele domenii:
    - drept comercial;
    - insolvenţã;
    - condiţiile de remunerare şi de muncã ale profesiei;
    - circulaţia rutierã;
    - rãspunderea profesionalã;
    - traficul cu fiinţe umane sau traficul de droguri;
    b) dacã în ultimul an a îndeplinit aceastã funcţie la o întreprindere care desfãşoarã activitãţi conexe transportului rutier - activitãţi de intermediere a operaţiunilor de transport rutier public cãreia i-a fost retrasã licenţa de activitãţi conexe transportului rutier, din vina doveditã a acesteia.
    (5) Condiţia de capacitate financiarã se considerã îndeplinitã dacã întreprinderea prezintã documentele prevãzute la art. 136 lit. e).
    Art. 135^2. - În situaţia în care persoana desemnatã sã conducã activitatea de intermediere a operaţiunilor de transport rutier public nu mai îndeplineşte aceastã funcţie, întreprinderea care desfãşoarã activitãţi conexe transportului rutier - activitãţi de intermediere a operaţiunilor de transport rutier public are obligaţia înlocuirii acesteia în termen de 60 zile; în aceastã perioadã condiţiile de competenţã profesionalã şi onorabilitate se considerã îndeplinite."
    41. La articolul 136, litera d) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "d) actele persoanei desemnate sã conducã activitatea de intermediere a operaţiunilor de transport rutier public, respectiv:
    (i) decizia de numire;
    (ii) certificatul de pregãtire profesionalã prevãzut la art. 6 alin. (1) lit. c) pct. (ii), eliberat de Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R., valabil pentru transportul de mãrfuri şi/sau persoane, dupã caz;
    (iii) cazierul judiciar al persoanei desemnate sã conducã permanent şi efectiv activitatea de intermediere a operaţiunilor de transport rutier public din care sã reiasã cã îndeplineşte condiţia prevãzutã la art. 135^1 alin. (4) lit. a);".
    42. La articolul 136, dupã litera d) se introduce o nouã literã, litera d^1), cu urmãtorul cuprins:
    "d^1) actele persoanei desemnate sã conducã activitatea de intermediere a operaţiunilor de transport rutier public, în cazul cetãţenilor strãini din statele membre ale Uniunii Europene, respectiv:
    (i) decizia de numire;
    (ii) certificatul de competenţã profesionalã, valabil, eliberat de autoritatea competentã dintr-un stat membru al Uniunii Europene;
    (iii) cazierul judiciar eliberat de cãtre o autoritate judiciarã competentã din ţara de origine sau din ţara din care aceasta vine, din care sã rezulte cã nu a fost condamnatã sau sancţionatã pentru încãlcãri grave prevãzute la art. 123 alin. (4) lit. a);
    (iv) în cazul în care în ţara de origine sau în ţara din care vine resortisantul strãin nu se elibereazã documentul menţionat la pct. (iii), acesta poate fi înlocuit cu o declaraţie sub jurãmânt sau o declaraţie solemnã fãcutã de persoana în cauzã în faţa unei autoritãţi judiciare ori administrative competente sau, dupã caz, a unui notar din ţara de origine ori din ţara din care aceasta vine;
    (v) documentele prevãzute la pct. (iii) şi (iv) nu sunt acceptate în cazul în care sunt depuse dupã mai mult de 90 de zile de la data emiterii."
    43. Articolul 139 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 139. - În situaţia în care întreprinderea are puncte de lucru sau sucursale în care urmeazã sã desfãşoare activitãţi de intermediere a operaţiunilor de transport rutier public sau desfãşoarã activitãţi de intermediere a operaţiunilor de transport rutier public numai în punctele de lucru ori sucursale, pentru obţinerea licenţei pentru activitãţi conexe transportului rutier activitãţi de intermediere a operaţiunilor de transport rutier public pentru acestea, întreprinderea va depune la agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R. în a cãrei razã administrativã întreprinderea îşi are respectivul punct de lucru sau sucursalã un dosar care va cuprinde documentele prevãzute la art. 136 pentru fiecare dintre acestea. Pentru punctele de lucru/sucursale agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R. pe a cãrei razã administrativã întreprinderea îşi are deschis respectivul punct de lucru sau sucursalã va elibera licenţa pentru activitãţi conexe transportului rutier - activitãţi de intermediere a operaţiunilor de transport rutier public cu respectarea condiţiilor prevãzute de prezentele norme."
    44. Dupã articolul 139 se introduce un nou articol, articolul 139^1, cu urmãtorul cuprins:
    "Art. 139^1. - Întreprinderea care desfãşoarã activitãţi conexe transportului rutier - activitãţi de intermediere a operaţiunilor de transport rutier public are urmãtoarele obligaţii:
    a) sã deţinã la sediul social sau la punctul de lucru ori sucursalã un registru de evidenţã a activitãţilor de intermediere a operaţiunilor de transport rutier public desfãşurate;
    b) sã pãstreze la sediul social sau la punctul de lucru ori sucursalã, pentru anul în curs şi anul precedent, documentele privind activitãţile de intermediere a operaţiunilor de transport rutier public desfãşurate;
    c) sã desfãşoare activitãţi de intermediere a operaţiunilor de transport rutier public numai cu operatori de transport/transportatori autorizaţi;
    d) sã desfãşoare activitãţi de intermediere a operaţiunilor de transport rutier public de mãrfuri periculoase numai dacã:
    (i) desemneazã un consilier de siguranţã pentru transportul mãrfurilor periculoase;
    (ii) respectã obligaţiile care îi revin conform prevederilor cap. 1.4 din anexa A la Acordul european referitor la transportul rutier internaţional al mãrfurilor periculoase (A.D.R.), încheiat la Geneva la 30 septembrie 1957, la care România a aderat prin <>Legea nr. 31/1994, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
    e) sã respecte clauzele contractuale stabilite prin contractul comercial încheiat de aceasta cu operatori de transport/ transportatori autorizaţi şi/sau cu beneficiarul transportului."
    45. Articolele 140-142 se abrogã.
    46. La articolul 143, dupã litera c) se introduce o nouã literã, litera d), cu urmãtorul cuprins:
    "d) în cazul abaterilor repetate de la obligaţiile care revin întreprinderii, dupã cum urmeazã:
    (i) la a doua abatere în decurs de 12 luni, cu notificare prealabilã, privind nerespectarea clauzelor contractuale, stabilite prin contractul comercial, de cãtre deţinãtorul licenţei pentru activitãţi conexe transportului rutier activitãţi de intermediere a operaţiunilor de transport rutier public, nerespectare stabilitã de instanţa de judecatã printr-o hotãrâre judecãtoreascã definitivã;
    (ii) la a treia abatere, cu notificare prealabilã, ce confirmã reclamaţiile beneficiarilor referitoare la serviciile oferite de deţinãtorul licenţei de execuţie pentru activitãţi de intermediere a operaţiunilor de transport rutier public, confirmate şi constatate prin nota de control;
    (iii) la a treia abatere, cu notificare prealabilã, privind deţinerea la sediul social sau la punctul de lucru ori la sucursalã a documentelor prevãzute la art. 139^1 lit. a) sau b)."
    47. Articolul 148 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 148. - Inspectorii şi inspectorii de trafic ai Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R. sunt abilitaţi sã exercite controlul respectãrii reglementãrilor din domeniul transporturilor rutiere şi sã sancţioneze contravenţiile prevãzute la <>art. 57^2 şi 58 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 109/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 102/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, la <>art. 8 din Ordonanţa Guvernului nr. 37/2007 privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele şi perioadele de odihnã ale conducãtorilor auto şi utilizarea aparatelor de înregistrare a activitãţii acestora, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 371/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, la <>art. 8 din Hotãrârea Guvernului nr. 951/1995 privind clasificarea autocarelor utilizate pentru transporturi turistice în trafic intern şi internaţional şi pentru transporturi publice de persoane în trafic internaţional, la art. 37-39 din Normele de efectuare a activitãţii de transport rutier de mãrfuri periculoase în România, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.175/2007, la <>art. 30 alin. (1) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.173/2003 privind atribuirea electronicã şi distribuirea autorizaţiilor de transport rutier internaţional de marfã, la <>art. 12 lit. c), e) şi g) din Hotãrârea Guvernului nr. 899/2003 privind stabilirea condiţiilor referitoare la aprobarea de model pentru aparatul de control în transporturile rutiere, la omologarea de tip a limitatoarelor de vitezã, precum şi a condiţiilor de montare, reparare, reglare şi verificare a aparatelor de control în transporturile rutiere şi a limitatoarelor de vitezã, la <>art. 12 din Hotãrârea Guvernului nr. 38/2008 privind organizarea timpului de muncã al persoanelor care efectueazã activitãţi mobile de transport rutier, la <>art. 8 din Hotãrârea Guvernului nr. 1.373/2008 privind reglementarea furnizãrii şi transportului rutier de bunuri divizibile pe drumurile publice din România, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, la <>art. 61 din Ordonanţa Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi la <>art. 8 din Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 424/2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
    48. Dupã articolul 170 se introduc douã noi secţiuni, secţiunea V.3^1 "Controlul tehnic în trafic al vehiculelor rutiere" şi secţiunea V.3^2 "Verificarea respectãrii limitelor maselor totale maxime autorizate ale vehiculelor rutiere utilizate la operaţiunile de transport rutier", cu urmãtorul cuprins:
    "V.3^1. Controlul tehnic în trafic al vehiculelor rutiere
    Art. 170^1. - (1) Controlul tehnic în trafic se efectueazã pentru toate vehiculele comerciale aflate în circulaţie pe drumurile publice din România, fãrã discriminãri bazate pe naţionalitatea conducãtorului auto sau pe statul de înmatriculare ori punere în circulaţie a vehiculului, ţinându-se seama de necesitatea reducerii la minimum a costurilor şi întârzierilor provocate conducãtorilor auto şi/sau operatorilor economici.
    (2) Controlul tehnic în trafic cuprinde urmãtoarele verificãri:
    a) o verificare a raportului de control tehnic în trafic întocmit recent sau o verificare a documentelor care atestã efectuarea inspecţiei tehnice periodice, denumitã în continuare ITP, ori a inspecţiei tehnice periodice internaţionale, denumitã în continuare ITPI, în statul de înmatriculare sau punere în circulaţie a vehiculului şi, în particular, pentru vehiculele dintr-un stat membru al Uniunii Europene, a documentului ce atestã cã vehiculul a fost supus ITP obligatorii, conform Directivei 2009/40/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 6 mai 2009 privind inspecţia tehnicã auto pentru autovehicule şi remorcile acestora;
    b) o inspecţie vizualã a stãrii tehnice a vehiculului în staţionare; şi/sau
    c) o inspecţie ce vizeazã detectarea defecţiunilor privind starea tehnicã a vehiculului. Aceastã inspecţie se efectueazã asupra unuia, mai multora sau tuturor punctelor de control enumerate în raportul de control tehnic în trafic.
    (3) Dovada eliberatã într-un alt stat membru al Uniunii Europene care stabileşte cã un autovehicul, precum şi remorca sau semiremorca acestuia, înmatriculate în acest stat membru, au fost admise la o ITP care respectã cel puţin prevederile Directivei 2009/40/CE a Parlamentului European şi a Consiliului; este recunoscutã ca având aceeaşi valabilitate ca şi dovada de ITP eliberatã în România.
    (4) Pentru vehiculele comerciale înmatriculate în celelalte state care au ratificat Acordul privind adoptarea de condiţii uniforme pentru inspecţiile tehnice periodice ale vehiculelor rutiere şi recunoaşterea reciprocã a acestor inspecţii, încheiat la Viena la 13 noiembrie 1997, ratificat prin <>Ordonanţa Guvernului nr. 76/1998, aprobatã prin <>Legea nr. 7/1999, cu excepţia statelor membre ale Uniunii Europene, este obligatorie prezentarea certificatului de ITPI.
    (5) Inspectorii de trafic ai Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R care efectueazã controale tehnice în trafic trebuie sã fie atestaţi cu aplicarea mutatis mutandis a prevederilor aplicabile ale Reglementãrilor privind certificarea încadrãrii vehiculelor rutiere înmatriculate în normele tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi în categoria de folosinţã conform destinaţiei, prin inspecţia tehnicã periodicã - RNTR 1, aprobate prin <>Ordinul ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 2.133/2005, cu modificãrile ulterioare.
    Art. 170^2. - (1) Înainte de a proceda la o inspecţie privind punctele de control prevãzute în raportul de control tehnic în trafic, inspectorul de trafic al Autoritãţii Rutiere Române A.R.R. ia în considerare documentele care atestã efectuarea ITP ori ITPI şi/sau un raport de control tehnic în trafic prezentat de conducãtorul auto şi care a fost întocmit recent fie de Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R. sau Regia Autonomã «Registrul Auto Român», fie de un serviciu competent al unui alt stat membru al Uniunii Europene, respectiv al unui stat parte contractantã la Acordul privind adoptarea de condiţii uniforme pentru inspecţiile tehnice periodice ale vehiculelor rutiere şi recunoaşterea reciprocã a acestor inspecţii, încheiat la Viena la 13 noiembrie 1997, ratificat prin <>Ordonanţa Guvernului nr. 76/1998, aprobatã prin <>Legea nr. 7/1999.
    (2) Inspectorul de trafic al Autoritãţii Rutiere Române A.R.R. poate, de asemenea, sã ia în considerare un document eliberat de un atelier de reparaţii autorizat de Regia Autonomã "Registrul Auto Român" conform legislaţiei în vigoare, care atestã efectuarea unor reparaţii la vehiculul respectiv, prezentat, dacã este cazul, de conducãtorul auto.
    (3) Atunci când aceste documente şi/sau raportul precizat mai sus furnizeazã proba cã o inspecţie a fost deja efectuatã în decursul ultimelor 3 luni asupra unuia dintre punctele de control enumerate în raportul de control tehnic în trafic, acest punct nu este controlat din nou decât în cazul în care acest control este justificat, în principal, de existenţa unei defecţiuni sau a unei neconformitãţi evidente.
    Art. 170^3. - (1) Planul de operaţiuni pe baza cãruia se efectueazã controlul tehnic în trafic, precum şi sancţiunile aplicate sunt prevãzute în anexa nr. 35.
    (2) Pentru vehiculele pentru care este necesar certificat de agreare pentru transportul anumitor mãrfuri periculoase valabil, inspectorul de trafic al Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R. va proceda şi la efectuarea operaţiunilor de verificãri suplimentare prevãzute în anexa nr. 2 la Reglementãrile privind controlul tehnic în trafic al vehiculelor rutiere - RNTR 11, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor şi al ministrului internelor şi reformei administrative <>nr. 510/<>230/2007.
    (3) Inspectorii de trafic verificã îndeplinirea cerinţelor privind încercãrile şi/sau controalele referitoare la sistemele de frânare, emisiile poluante, tahografele şi limitatoarele de vitezã prevãzute în anexa nr. 3 la Reglementãrile privind controlul tehnic în trafic al vehiculelor rutiere - RNTR 11, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor şi al ministrului internelor şi reformei administrative <>nr. 510/<>230/2007.
    (4) Aparatura utilizatã la controlul tehnic în trafic trebuie sã îndeplineascã condiţiile precizate prin Reglementãrile privind certificarea încadrãrii vehiculelor rutiere înmatriculate în normele tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi în categoria de folosinţã conform destinaţiei, prin inspecţia tehnicã periodicã - RNTR 1, aprobate prin <>Ordinul ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 2.133/2005, cu modificãrile ulterioare.
    (5) Dacã inspectorul de trafic al Autoritãţii Rutiere Române A.R.R. estimeazã cã importanţa defecţiunilor tehnice ale vehiculului inspectat poate crea un risc privind siguranţa rutierã, de naturã sã justifice o inspecţie mai aprofundatã, în special în ceea ce priveşte frânarea, echipajul de control al Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R. va însoţi vehiculul care face obiectul controlului la o staţie ITP autorizatã de Regia Autonomã «Registrul Auto Român», situatã în apropiere, pentru efectuarea unei inspecţii complexe.
    (6) Conducãtorul auto are obligaţia sã deplaseze vehiculul care face obiectul controlului, însoţit de echipajul de control al Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R., la staţia ITP autorizatã de Regia Autonomã «Registrul Auto Român».
    (7) Echipajul de control al Autoritãţii Rutiere Române A.R.R. va solicita staţiei ITP autorizate de Regia Autonomã «Registrul Auto Român» efectuarea inspecţiei complexe prevãzute la alin. (5).
    Art. 170^4. - (1) Pentru fiecare control tehnic în trafic se întocmeşte un raport, al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 36.
    (2) Inspectorul de trafic al Autoritãţii Rutiere Române A.R.R. completeazã rubricile raportului de control tehnic în trafic referitoare la vehiculul inspectat, iar la rubrica privind punctele de control marcheazã punctele ce au fost controlate în conformitate cu planul de operaţiuni.
    (3) Raportul de control tehnic se întocmeşte în douã exemplare, unul pentru inspectorul de trafic al Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R., iar celãlalt pentru conducãtorul auto sau, în cazul în care acesta refuzã primirea, se comunicã contravenientului.
    (4) Dacã din raportul de control tehnic în trafic rezultã defecţiuni tehnice majore şi/sau periculoase, inspectorul de trafic al Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R. întocmeşte procesverbal de constatare a contravenţiei şi dispune mãsura de suspendare a dreptului de utilizare a autovehiculului prin reţinerea plãcuţelor cu numãrul de înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare, întocmind în acest sens un proces-verbal de reţinere a acestora.
    (5) Suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului se considerã îndeplinitã şi în situaţia în care s-au reţinut doar plãcuţele cu numãrul de înmatriculare.
    (6) Modelul procesului-verbal de reţinere este prevãzut în anexa nr. 37.
    (7) Procesul-verbal de reţinere se întocmeşte în douã exemplare, un exemplar se înmâneazã conducãtorului autovehiculului sau, în cazul în care acesta refuzã primirea, acesta se comunicã contravenientului.
    (8) Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R. notificã contravenientului mãsura suspendãrii dreptului de utilizare a autovehiculului.
    (9) Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R. comunicã mãsura suspendãrii dreptului de utilizare a autovehiculului/remedierea deficienţelor constatate inspectoratului judeţean de poliţie sau Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti/serviciului rutier/brigãzii rutiere pe raza cãruia/cãreia este înmatriculat vehiculul, în termen de 3 zile de la data procesului-verbal de reţinere.
    Art. 170^5. - Costurile rezultate prin aplicarea mãsurilor impuse de controlul tehnic în trafic sunt suportate de contravenient, vehiculul, marfa şi persoanele transportate aflându-se sub rãspunderea juridicã a acestuia, care este responsabil şi pentru eventualele pierderi cauzate terţilor, conform legii.
    Art. 170^6. - (1) Suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului prin reţinerea plãcuţelor cu numãrul de înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare înceteazã, iar plãcuţele cu numãrul de înmatriculare şi certificatul de înmatriculare se restituie, la cerere, dupã prezentarea dovezii de remediere a defecţiunilor constatate, eliberatã de Regia Autonomã «Registrul Auto Român» conform Reglementãrilor privind certificarea încadrãrii vehiculelor rutiere înmatriculate în normele tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi în categoria de folosinţã conform destinaţiei, prin inspecţia tehnicã periodicã - RNTR 1, aprobate prin <>Ordinul ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 2.133/2005, cu modificãrile ulterioare.
    (2) Restituirea plãcuţelor cu numãrul de înmatriculare şi/sau a certificatului de înmatriculare se face în baza unui procesverbal de predare-primire încheiat între Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R. şi reprezentantul contravenientului.
    (3) În scopul redobândirii certificatului de înmatriculare ca urmare a efectuãrii controlului tehnic în trafic la un vehicul înmatriculat sau pus în circulaţie în alt stat, trebuie prezentat un document eliberat de un atelier de reparaţii autorizat de Regia Autonomã "Registrul Auto Român" conform legislaţiei în vigoare şi care atestã efectuarea remedierilor necesare la vehiculul respectiv.
    Art. 170^7. - (1) În cazul vehiculelor comerciale ce aparţin unor nonrezidenţi şi la care în urma controlului tehnic în trafic au fost constatate defecţiuni majore şi/sau periculoase, în special de natura celor care duc la suspendarea utilizãrii vehiculelor, Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R. comunicã Regiei Autonome «Registrul Auto Român» mãsurile luate.
    (2) Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R. transmite Regiei Autonome «Registrul Auto Român» datele colectate privind controalele tehnice în trafic pentru cei 2 ani precedenţi şi care se referã la numãrul vehiculelor comerciale controlate, clasificate pe categorii de omologare conform rubricii corespunzãtoare din raportul de control tehnic în trafic şi pe ţãri de înmatriculare, precum şi punctele controlate şi defecţiunile constatate şi marcate în rubrica privind punctele de control din raportul de control tehnic în trafic, la fiecare 2 ani, înainte de date de 15 februarie, în formatul pus la dispoziţie de Regia Autonomã «Registrul Auto Român».
    V.3^2. Verificarea respectãrii limitelor maselor totale maxime autorizate ale vehiculelor rutiere utilizate la operaţiunile de transport rutier
    Art. 170^8. - Limita masei totale maxime autorizate a vehiculului rutier utilizat la operaţiunile de transport rutier se determinã din documentele de transport sau prin însumarea cântãririlor tuturor axelor vehiculului rutier.
    Art. 170^9. - Conducãtorii auto au obligaţia manevrãrii vehiculului rutier care face obiectul cântãririi întocmai cu indicaţiile transmise de cãtre inspectorul de trafic.
    Art. 170^10. - Ca urmare a efectuãrii cântãririi se elibereazã tichet de cântar.
    Art. 170^11. - În cazul în care în urma efectuãrii cântãririi nu se constatã depãşirea limitei masei totale maxime autorizate a vehiculului rutier, tichetul de cântar cu semnãtura şi ştampila inspectorului de trafic se înmâneazã conducãtorului auto al vehiculului cântãrit.
    Art. 170^12. - În cazul constatãrii depãşirii limitei masei totale maxime autorizate a vehiculului rutier, inspectorul de trafic întocmeşte proces-verbal de constatare a contravenţiei, la care anexeazã tichetul de cântar cu semnãtura şi ştampila sa."
    49. Articolul 181 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 181 - Mãsura de imobilizare a unui vehicul în trafic se va aplica de cãtre inspectorii de trafic în urmãtoarele cazuri:
    a) nerespectarea prevederilor legale în vigoare privind perioadele de conducere, odihnã sau pauze, precum şi în toate celelalte situaţii în care conducãtorul auto nu poate dovedi efectuarea pauzelor şi/sau a perioadelor minime de odihnã;
    b) încãlcarea prevederilor legale în vigoare de cãtre operatorul de transport strãin, care atrage aplicarea unei sancţiuni corespunzãtoare şi achitarea amenzii aplicate ori a contravalorii unei sume egale cu aceasta;
    c) efectuarea de transport rutier de mãrfuri cu un vehicul rutier care depãşeşte masa totalã maximã autorizatã;
    d) efectuarea de transport rutier de persoane, în trafic judeţean, interjudeţean sau internaţional, cu mai multe persoane decât numãrul de locuri prevãzut în certificatul de clasificare pe stele sau categorii al autobuzului;
    e) efectuarea de transport rutier de mãrfuri periculoase la care s-a constatat o contravenţie de categoria I de risc, conform legislaţiei în vigoare.
    (2) În cazul constatãrii unor fapte care contravin prevederilor legale privind transporturile de mãrfuri periculoase, pentru care trebuie aplicatã mãsura imobilizãrii, se vor anunţa imediat reprezentanţii poliţiei rutiere cu competenţe în zona unde se efectueazã controlul în traficul rutier."
    50. Articolul 182 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 182. - În toate cazurile când se constatã fapte care contravin prevederilor legale în vigoare, sãvârşite de un operator de transport sau de o întreprindere românã/strãinã, care impun imobilizarea vehiculului, se procedeazã la imobilizarea acestuia, iar permisiunea privind reluarea efectuãrii transportului se acordã odatã cu îndeplinirea condiţiilor legale pentru efectuarea acestuia."
    51. Articolul 184 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 184. - Mãsura imobilizãrii unui vehicul, dispusã de cãtre inspectorii de trafic, se va menţiona în scris pe urmãtoarele documente, dupã caz:
    a) procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei;
    b) formularul de control în trafic;
    c) buletinul de control ADR;
    d) diagrama tahograf/imprimate din tahograful digital;
    e) dovada eliberatã conducãtorului auto în situaţia ridicãrii plãcuţelor de înmatriculare la vehiculele înmatriculate în alte state."
    52. Articolul 185 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 185. - Locurile unde se controleazã şi se imobilizeazã vehiculele pot fi private sau publice şi trebuie sã asigure condiţii de siguranţã şi securitate."
    53. Articolul 186 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 186. - Costurile rezultate prin aplicarea mãsurilor impuse de controlul tehnic în trafic sunt suportate de contravenient, vehiculul, marfa şi persoanele transportate aflându-se sub rãspunderea juridicã a acestuia, care este responsabil şi pentru eventualele pierderi cauzate terţilor, conform legii."
    54. Articolul 215 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 215. - Anexele nr. 1-37 fac parte integrantã din prezentele norme."
    55. Anexa nr. 9 la norme se modificã şi se înlocuieşte cu anexa nr. 1 la prezentul ordin.
    56. Dupã anexa nr. 33 se introduc patru noi anexe, anexele nr. 34-37, care vor avea cuprinsul prevãzut în anexele nr. 2-5 la prezentul ordin.
    ART. II
    Anexele nr. 1-5 fac parte integrantã din prezentul ordin.
    ART. III
    Direcţia transport rutier şi Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R. vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
    ART. IV
    În termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, întreprinderile/operatorii de transport au obligaţia sã transmitã on-line Autoritãţii Rutiere Române A.R.R., în formatul solicitat, situaţia conducãtorilor auto angajaţi cu contract de muncã.
    ART. V
    Întreprinderile care la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin deţin licenţã pentru activitãţi conexe transportului rutier vor îndeplini condiţiile prevãzute în acesta în termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare; în caz contrar, licenţa pentru activitãţi conexe transportului rutier deţinutã va fi retrasã.
    ART. VI
    Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

                 Ministrul transporturilor şi infrastructurii,
                              Anca Daniela Boagiu

    Bucureşti, 13 decembrie 2010.
    Nr. 1.007.

    ANEXA 1
    (Anexa nr. 9 la norme)



                                     (faţã)

    MINISTERUL TRANSPORTURILOR ŞI INFRASTRUCTURII
    Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R. Operator de transport rutier
    Agenţia A.R.R. ................... ............................


                  GRAFICUL DE CIRCULAŢIEAL LICENŢEI DE TRASEU
                         Seria ....... nr..........*1)
             Transport de persoane prin servicii*2) ...............

    A. Denumire traseu: ...........................................
    Cod traseu: ...................................................
-------
    *1) Se înscriu seria şi numãrul licenţei pentru traseu.
    *2) Se înscrie "regulate" sau "regulate speciale", dupã caz.

 ┌───────────────────────────┬──────┬──────┬──────────────────────────────┬───────────────────────────┐
 │ DUS │ Km │ Nr. │ │ ÎNTORS │
 │ │ │staţie│ Denumirea staţiei │ │
 ├───────────────────────────┼──────┼──────┤ ├───────────────────────────┤
 │ Ora de plecare │ │ │ │ Ora de plecare │
 ├──────┬──────┬──────┬──────┼──────┼──────┼──────────────────────────────┼──────┬──────┬──────┬──────┼
 │ C1 │ C2 │ C3 │ Cn │ │ │ │ C1 │ C2 │ C3 │ Cn │
 ├──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 └──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────────────────────────────┴──────┴──────┴──────┴──────┘

                                                                               Emitent,



                                    (verso)

    B. Condiţii pentru asigurarea graficului de circulaţie:
    1. Zilele în care circulã:
    2. Numãrul de autovehicule necesare:
    3. Amenajãrile şi dotãrile autovehiculului
    4. Numãrul de şoferi necesar
    C. Contractele pentru utilizarea autogãrilor/staţiilor:



 ┌─────┬────────────────────────────┬───────────────────────────┬────────────────────────────┐
 │ Nr. │ │ │ │
 │ crt.│ Autogara (staţia) │ Nr./Data contractului │ Valabil pânã la ...... │
 ├─────┼────────────────────────────┼───────────────────────────┼────────────────────────────┤
 │ │ │ │ │
 ├─────┼────────────────────────────┼───────────────────────────┼────────────────────────────┤
 │ │ │ │ │
 ├─────┼────────────────────────────┼───────────────────────────┼────────────────────────────┤
 │ │ │ │ │
 ├─────┼────────────────────────────┼───────────────────────────┼────────────────────────────┤
 │ │ │ │ │
 ├─────┼────────────────────────────┼───────────────────────────┼────────────────────────────┤
 │ │ │ │ │
 ├─────┼────────────────────────────┼───────────────────────────┼────────────────────────────┤
 │ │ │ │ │
 ├─────┼────────────────────────────┼───────────────────────────┼────────────────────────────┤
 │ │ │ │ │
 ├─────┼────────────────────────────┼───────────────────────────┼────────────────────────────┤
 │ │ │ │ │
 ├─────┼────────────────────────────┼───────────────────────────┼────────────────────────────┤
 │ │ │ │ │
 ├─────┼────────────────────────────┼───────────────────────────┼────────────────────────────┤
 │ │ │ │ │
 └─────┴────────────────────────────┴───────────────────────────┴────────────────────────────┘

    Operator de transport rutier, Şeful agenţiei A.R.R. ..............,
  ............................... ...................................
      (semnãtura şi ştampila) (semnãtura şi ştampila)

  Data emiterii ................



    ANEXA 2
    (Anexa nr. 34 la norme)

    MINISTERUL TRANSPORTURILOR ŞI INFRASTRUCTURII
    Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R.
    Agenţia A.R.R. ...................


                               FIŞA PROFESIONALÃ
                            Nr. ..... din ...........

    Numele ........................
    Prenumele .....................
    CNP ........................... deţinãtor atestat/certificat de competenţã profesionalã din domeniul transportului rutier:





           CPIa Marfa Nr. atestat Persoane Nr. atestat
        ┌──────────┐ ┌──────────┐ ┌─────────────┐ ┌──────────┐ ┌─────────────┐
        │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
        └──────────┘ └──────────┘ └─────────────┘ └──────────┘ └─────────────┘

           CPI
        ┌──────────┐ ┌──────────┐ ┌─────────────┐ ┌──────────┐ ┌─────────────┐
        │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
        └──────────┘ └──────────┘ └─────────────┘ └──────────┘ └─────────────┘

           CPC
        ┌──────────┐ ┌──────────┐ ┌─────────────┐ ┌──────────┐ ┌─────────────┐
        │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
        └──────────┘ └──────────┘ └─────────────┘ └──────────┘ └─────────────┘

         Transport rutier cu vehicul având
         mese şi/sau dimensiuni de gabarit Nr. atestat
         depãşit ┌──────────┐ ┌─────────────┐
                                                          │ │ │ │
                                                          └──────────┘ └─────────────┘

         ADR

         Altele decât cisterne Cisterne Clasa 1 Clasa 7 Nr. atestat
        ┌────────────────────┐ ┌────────┐ ┌──────┐ ┌──────┐ ┌─────────────┐
        │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
        └────────────────────┘ └────────┘ └──────┘ └──────┘ └─────────────┘

        Nu figureazã cu menţiuni/
        Figureazã cu urmãtoarele menţiuni:
        Abaterea Data comiterii Observaţii


        Eliberãm prezenta fişã profesionalã pentru a-i servi ...........................

        Şef agenţie A.R.R.
        -----------------
        (semnãtura şi ştampila)



    ANEXA 3
    (Anexa nr. 35 la norme)

               Planul de operaţiuni pe baza cãruia se efectueazã
           controlul tehnic în trafic, precum şi sancţiunile aplicate



 ┌───────────────────┬─────────────────────────┬─────────────────────────┬───────────┬───────┬──────────┐
 │ Punctul │ Metoda │ Principale motive de │ Categorie │Amenda │Suspendare│
 │ │ │ respingere │ defecţiuni│contra-│ drept │
 │ │ │ ├───┬───┬───┤venţio-│utilizare │
 │ │ │ │ │ │ │nalã │vehicul + │
 │ │ │ │DMi│DMa│DP │ │amendã │
 │ │ │ │ │ │ │ │contraven-│
 │ │ │ │ │ │ │ │ţionalã │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │
 ├───────────────────┴─────────────────────────┴─────────────────────────┴───┴───┴───┴───────┴──────────┤
 │0. IDENTIFICAREA VEHICULULUI │
 ├───────────────────┬─────────────────────────┬─────────────────────────┬───┬───┬───┬───────┬──────────┤
 │0.1. Placa │Inspecţie vizualã │a) Lipsa plãcii │ │ X │ │ X │ │
 │(plãcile) cu │ │(plãcilor) cu numãrul de │ │ │ │ │ │
 │numãrul de │ │înmatriculare sau placã │ │ │ │ │ │
 │înmatriculare (dacã│ │(plãci) neconformã cu │ │ │ │ │ │
 │este cerut de │ │standardul │ │ │ │ │ │
 │cerinţele │ │ │ │ │ │ │ │
 │specifice) │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Placa (plãcile) cu │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │numãrul de înmatriculare │ │ │ │ │ │
 │ │ │fixatã necorespunzãtor │ │ │ │ │ │
 │ │ │(încât este posibil sã │ │ │ │ │ │
 │ │ │cadã pe carosabil) │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Numãrul de │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │înmatriculare ilizibil │ │ │ │ │ │
 │ │ │total │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │d) Numãrul de │ X │ │ │ X │ │
 │ │ │înmatriculare ilizibil │ │ │ │ │ │
 │ │ │parţial │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │e) Neconcordanţã cu │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │documentele vehiculului │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │0.2. Identificarea │Inspecţie vizualã │a) Lipseşte sau este │ │ X │ │ X │ │
 │vehiculului/şasiu, │ │poansonat neconform │ │ │ │ │ │
 │caroserie/numãr de │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │identificare │ │b) Incomplet, ilizibil │ │ X │ │ X │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Neconcordanţã cu │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │documentele vehiculului │ │ │ │ │ │
 │ │ │sau cu înregistrãrile RAR│ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │0.3. Alte probleme │Inspecţie vizualã │a) Cod motor diferit faţã│ │ X │ │ X │ │
 │de identificare │ │de documentele │ │ │ │ │ │
 │ │ │vehiculului │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Tip motor diferit faţã│ │ X │ │ X │ │
 │ │ │de documentele │ │ │ │ │ │
 │ │ │vehiculului │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Plãcuţã cu seria de │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │motor prinsã atipic │ │ │ │ │ │
 │ │ │lipsã, serie de motor │ │ │ │ │ │
 │ │ │poansonatã neconformã sau│ │ │ │ │ │
 │ │ │lipsã │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │d) Categorie, │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │subcategorie (rubrica │ │ │ │ │ │
 │ │ │caroserie din CIV), │ │ │ │ │ │
 │ │ │culoare diferite faţã de │ │ │ │ │ │
 │ │ │cele menţionate în │ │ │ │ │ │
 │ │ │documentele vehiculului │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┴─────────────────────────┴─────────────────────────┴───┴───┴───┴───────┴──────────┤
 │1. SISTEMUL DE FRÂNARE │
 ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │1.1. Stare mecanicã şi funcţionare │
 ├───────────────────┬─────────────────────────┬─────────────────────────┬───┬───┬───┬───────┬──────────┤
 │1.1.1. Axul pedalei│Inspecţia vizualã a │a) Pedalã prea strânsã pe│ │ X │ │ X │ │
 │de acţionare a │componente lor, în timp │ax │ │ │ │ │ │
 │frânei de serviciu │ce sistemul de frânare ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │este acţionat │b) Uzurã avansatã/joc │ │ X │ │ X │ │
 │ │Notã: Vehiculele cu │excesiv │ │ │ │ │ │
 │ │servofrânã trebuie ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │inspectate cu motorul │c) Lipsã siguranţã pedalã│ │ X │ │ X │ │
 │ │oprit. │ │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │1.1.2. Starea şi │Inspecţia vizualã şi │a) Cursã excesivã sau │ │ X │ │ X │ │
 │cursa pedalei de │auditivã a componentelor │insuficientã │ │ │ │ │ │
 │acţionare a frânei │în timp ce sistemul de ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │frânare este acţionat │b) Pedala nu revine │ │ X │ │ X │ │
 │ │Notã: │corect. │ │ │ │ │ │
 │ │Vehiculele cu servofrânã ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │trebuie inspectate cu │c) Lipsã îmbrãcãminte │ X │ │ │ X │ │
 │ │motorul oprit. │pedalã, fixare incorectã,│ │ │ │ │ │
 │ │ │uzatã, pedalã deformatã │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │d) Pedalã deformatã │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │excesiv, care împiedicã │ │ │ │ │ │
 │ │ │buna funcţionare a │ │ │ │ │ │
 │ │ │celorlalte pedale │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │1.1.3. Pompa de │Inspecţia vizualã a │a) Presiune insuficientã │ │ │ X │ │ X │
 │vacuum, compresorul│componentelor la │pentru frânare repetatã │ │ │ │ │ │
 │şi rezervoarele de │presiunea normalã de │(cel puţin douã frânãri) │ │ │ │ │ │
 │aer │lucru, funcţionarea │dupã declanşarea │ │ │ │ │ │
 │ │dispozitivului de │semnalului de avertizare │ │ │ │ │ │
 │ │avertizare, a supapei de │(sau dacã manometrul │ │ │ │ │ │
 │ │protecţie multicircuit şi│indicã o valoare de │ │ │ │ │ │
 │ │a supapei de │pericol) │ │ │ │ │ │
 │ │suprapresiune ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Supapa de protecţie │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │multicircuit sau supapa │ │ │ │ │ │
 │ │ │de suprapresiune nu │ │ │ │ │ │
 │ │ │funcţioneazã. │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Pierdere de aer care │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │provoacã o scãdere │ │ │ │ │ │
 │ │ │sensibilã de presiune sau│ │ │ │ │ │
 │ │ │pierdere de aer │ │ │ │ │ │
 │ │ │perceptibilã │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │d) Deteriorare exterioarã│ │ X │ X │ │ X │
 │ │ │care poate afecta │ │ │ │ │ │
 │ │ │funcţionarea sistemului │ │ │ │ │ │
 │ │ │de frânare │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │e) Pierderi mari de ulei │ X │ │ │ │ │
 │ │ │la compresor │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │1.1.4. Manometru │Verificarea funcţionãrii │a) Funcţionare incorectã │ X │ │ │ │ │
 │pentru presiune │ │a indicatorului sau a │ │ │ │ │ │
 │joasã sau indicator│ │manometrului │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Nefuncţionarea │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │indicatorului sau a │ │ │ │ │ │
 │ │ │manometrului │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │1.1.5. Supapa de │Inspecţia vizualã şi │a) Fisuratã sau │ │ X │ │ X │ │
 │control pentru │auditivã a componentelor │deterioratã, uzatã │ │ │ │ │ │
 │frâna de │în timp ce sistemul de │excesiv │ │ │ │ │ │
 │staţionare │frânare este acţionat ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Dispozitiv de │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │acţionare supapã defect │ │ │ │ │ │
 │ │ │sau supapã defectã │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Neetanşeitate în │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │sistem, conexiuni slabe │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │d) Funcţionare incorectã │ │ X │ │ X │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │1.1.6. Frânã de │Inspecţia vizualã a │a) Sistemul de blocare │ │ X │ X │ │ X │
 │staţionare, levier │componentelor în timp ce │nesigur │ │ │ │ │ │
 │de comandã, │sistemul de frânare este ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │dispozitiv de │acţionat │b) Uzurã excesivã a │ X │ X │ │ X │ │
 │blocare │ │axului levierului sau a │ │ │ │ │ │
 │ │ │mecanismului cu clichet │ │ │ │ │ │
 │ │ │al levierului │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Cursã prea mare │ │ X │ X │ │ X │
 │ │ │(reglat incorect) │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │1.1.7. Supape de │Inspecţia vizualã şi │a) Supapã deterioratã sau│ │ X │ X │ │ X │
 │frânare (robineţi │auditivã a componentelor │neetanşã (pierderi aer în│ │ │ │ │ │
 │de frânare, supape │în timp ce sistemul de │exces) │ │ │ │ │ │
 │de descãrcare, │frânare este acţionat ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │regulatoare de │ │b) Supapã fixatã │ │ X │ │ X │ │
 │presiune etc.) │ │necorespunzãtor │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Pierderi de lichid de │ │ X │ X │ │ X │
 │ │ │frânã │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │1.1.8. Dispozitive │Deconectarea tuturor │a) Robineţi de închidere │ │ X │ │ X │ │
 │de cuplare pentru │sistemelor de frânare, │sau ventile cu etanşare │ │ │ │ │ │
 │remorci echipate cu│dispozitivelor de cuplare│automatã defecte │ │ │ │ │ │
 │sistem de frânare │dintre vehiculul ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │(electric şi/sau │tractor şi remorcã │b) Fixare │ X │ │ │ │ │
 │pneumatic) │Inspecţia vizualã şi │necorespunzãtoare │ │ │ │ │ │
 │ │auditivã a componentelor ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │în timp ce sistemul de │c) Montaj incorect │ │ X │ │ X │ │
 │ │frânare este acţionat ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │d) Pierderi excesive de │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │aer fãrã pericol de │ │ │ │ │ │
 │ │ │blocare a roţilor │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │e) Pierderi excesive de │ │ │ X │ │ X │
 │ │ │aer cu pericol de blocare│ │ │ │ │ │
 │ │ │a roţilor │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │f) Funcţionare incorectã │ │ X │ X │ │ X │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │1.1.9. Cilindri │Inspecţie vizualã şi │a) Deteriorate, corodate │ X │ X │ │ X │ │
 │acumulatori, │auditivã ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │rezervoare de aer │ │b) Neetanşe │ X │ │ │ │ │
 │comprimat │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Robinet de purjare │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │defect │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │d) Fixare nesigurã/montaj│ │ X │ │ X │ │
 │ │ │incorect │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │1.1.10. Dispozitiv │Inspecţia vizualã a │a) Dispozitiv de │ X │ X │ │ X │ │
 │de servoasistare │componentelor în timp ce │servofrânã deteriorat sau│ │ │ │ │ │
 │pentru frânã, │sistemul de frânare este │ineficient │ │ │ │ │ │
 │cilindrul principal│acţionat ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │(sisteme │ │b) Cilindru principal │ │ │ X │ │ X │
 │hidraulice) │ │defect │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Cilindru principal │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │neetanş │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │d) Fixare nesigurã a │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │cilindrului principal │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │e) Cantitate insuficientã│ │ X │ │ X │ │
 │ │ │de lichid de frânã │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │f) Capacul rezervorului │ X │ │ │ │ │
 │ │ │de lichid de frânã lipsã │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │g) Martor de nivel pentru│ X │ │ │ │ │
 │ │ │lichid de frânã aprins │ │ │ │ │ │
 │ │ │sau defect │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │h) Funcţionare │ X │ │ │ │ │
 │ │ │defectuoasã a │ │ │ │ │ │
 │ │ │dispozitivului de │ │ │ │ │ │
 │ │ │avertizare în caz de │ │ │ │ │ │
 │ │ │nivel insuficient al │ │ │ │ │ │
 │ │ │lichidului de frânã │ │ │ │ │ │
 │ │ │(dacã este prevãzut de │ │ │ │ │ │
 │ │ │constructor) │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │1.1.11. Conducte de│Inspecţia vizualã a │a) Risc de deteriorare │ │ │ X │ │ X │
 │frânã rigide │componentelor în timp ce │sau rupere │ │ │ │ │ │
 │ │sistemul de frânare este ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │acţionat │b) Neetanşeitãţi la │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │conducte │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Deteriorãri sau │ │ X │ X │ │ X │
 │ │ │coroziuni excesive ale │ │ │ │ │ │
 │ │ │conductelor │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │d) Amplasare greşitã a │ X │ X │ │ X │ │
 │ │ │conductelor │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │1.1.12. Conducte │Inspecţia vizualã a │a) Risc de deteriorare │ │ │ X │ │ X │
 │flexibile │componentelor în timp ce │sau rupere │ │ │ │ │ │
 │(furtunuri) de │sistemul de frânare este ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │frânã │acţionat │b) Furtunuri defecte, │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │puncte de frecare │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Furtunuri prea scurte │ X │ │ │ │ │
 │ │ │sau rãsucite │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │d) Neetanşeitãţi la │ │ X │ X │ │ X │
 │ │ │furtunuri sau racorduri │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │e) Umflare excesivã a │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │furtunurilor la presiune │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │1.1.13. Garnituri │Inspecţie vizualã │a) Lipsã garnituri frânã │ │ │ X │ │ X │
 │de frânã │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Uzurã foarte avansatã │ │ X │ │ X │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Prezenţa uleiului, │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │unsorii care atacã │ │ │ │ │ │
 │ │ │garniturile (la o roatã) │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │d) Prezenţa uleiului, │ │ │ X │ │ X │
 │ │ │unsorii care atacã │ │ │ │ │ │
 │ │ │garniturile (la mai multe│ │ │ │ │ │
 │ │ │roţi) │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │1.1.14. Tamburi de │Inspecţie vizualã │a) Uzurã foarte avansatã │ │ X │ X │ │ X │
 │frânã, discuri de │ │(în funcţie de nr. │ │ │ │ │ │
 │frânã │ │roţilor), apariţie de │ │ │ │ │ │
 │ │ │şanţuri, fisuri, │ │ │ │ │ │
 │ │ │spãrturi sau alte │ │ │ │ │ │
 │ │ │defecţiuni care │ │ │ │ │ │
 │ │ │compromit siguranţa │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Tamburi sau discuri │ │ X │ X │ │ X │
 │ │ │ancrasate cu ulei, │ │ │ │ │ │
 │ │ │unsoare etc. (în funcţie │ │ │ │ │ │
 │ │ │de nr. roţilor) │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Platoul fixat greşit, │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │joc platou │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │1.1.15. Cabluri de │Inspecţia vizualã a │a) Lipsã cabluri sau │ │ │ X │ │ X │
 │frânã, timonerie │componentelor în timp ce │elemente timonerie │ │ │ │ │ │
 │ │sistemul de frânare este ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │acţionat │b) Cabluri deteriorate │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │sau cu buclã │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Componentã excesiv de │ │ X │ X │ │ X │
 │ │ │uzatã sau corodatã │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │d) Joncţiuni ale cablului│ │ X │ │ X │ │
 │ │ │sau tijelor nesigure │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │e) Ghidaj cabluri │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │deteriorat │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │f) Cursã insuficientã a │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │timoneriei care nu │ │ │ │ │ │
 │ │ │asigurã acţionarea frânei│ │ │ │ │ │
 │ │ │de staţionare │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │g) Curse anormal de mari │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │ale timoneriei datoritã │ │ │ │ │ │
 │ │ │reglajului incorect sau │ │ │ │ │ │
 │ │ │uzurii excesive │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │1.1.16. Cilindri de│Inspecţia vizualã a │a) Cilindri fisuraţi sau │ │ │ X │ │ X │
 │frânã (inclusiv │componentelor în timp ce │deterioraţi │ │ │ │ │ │
 │frâne cu arc sau │sistemul de frânare este ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │cilindri │acţionat │b) Cilindri neetanşi │ │ X │ X │ │ X │
 │hidraulici) │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Cilindri fixaţi │ │ │ X │ │ X │
 │ │ │necorespunzãtor/montaj │ │ │ │ │ │
 │ │ │incorect │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │d) Coroziune excesivã a │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │cilindrilor │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │e) Protecţia de etanşare │ X │ │ │ │ │
 │ │ │la praf lipsã sau foarte │ │ │ │ │ │
 │ │ │deterioratã │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │1.1.17. Regulator │Inspecţia vizualã a │a) Timonerie defectã │ │ X │ │ X │ │
 │automat al frânãrii│componentelor în timp ce ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │în funcţie de │sistemul de frânare este │b) Timonerie reglatã │ │ X │ │ X │ │
 │încãrcare │acţionat │incorect │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Mecanism gripat, │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │ineficient │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │d) Supapã lipsã │ │ │ X │ │ X │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │e) Lipsa plãcuţei cu │ X │ │ │ │ │
 │ │ │datele tehnice principale│ │ │ │ │ │
 │ │ │(pentru vehicule din │ │ │ │ │ │
 │ │ │clasa a III-a) │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │f) Date ilizibile sau │ X │ │ │ │ │
 │ │ │neconforme cu cerinţele │ │ │ │ │ │
 │ │ │specificate │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │1.1.18. Leviere │Inspecţie vizualã │a) Mecanism gripat sau │ │ X │ │ X │ │
 │pentru came cu │ │cursã excesiv de mare │ │ │ │ │ │
 │reglaj automat │ │datoritã reglajului │ │ │ │ │ │
 │ │ │incorect sau uzurii │ │ │ │ │ │
 │ │ │excesive │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Reglaj defectuos │ │ X │ │ X │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Incorect instalat │ │ X │ │ X │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │1.1.19. Frânã de │Inspecţie vizualã │a) Montaj incorect sau │ │ X │ │ X │ │
 │încetinire (în │ │conexiuni nesigure │ │ │ │ │ │
 │mãsura în care │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │existã sau este │ │b) Funcţionare │ │ X │ │ X │ │
 │cerutã) │ │defectuoasã │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Lipsã │ │ X │ │ X │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │1.1.20. │Decuplarea dispozitivului│Frâna remorcii nu │ │ │ X │ │ X │
 │Funcţionarea │de frânare dintre vehicul│acţioneazã automat la │ │ │ │ │ │
 │automatã a frânelor│şi remorcã │deconectarea │ │ │ │ │ │
 │remorcii │ │dispozitivului de │ │ │ │ │ │
 │ │ │cuplare. │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │1.1.21. Întregul │Inspecţie vizualã şi │a) Alte dispozitive ale │ │ X │ │ X │ │
 │sistem de frânare │auditivã │sistemului (pompa │ │ │ │ │ │
 │ │ │antigel, uscãtorul de │ │ │ │ │ │
 │ │ │aer etc.) deteriorate la │ │ │ │ │ │
 │ │ │exterior sau corodate │ │ │ │ │ │
 │ │ │excesiv astfel încât │ │ │ │ │ │
 │ │ │afecteazã │ │ │ │ │ │
 │ │ │funcţionalitatea │ │ │ │ │ │
 │ │ │sistemului de frânare │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Pierderi excesive de │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │aer sau antigel │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) O componentã nesigurã │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │sau montatã neadecvat │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │d) Reparaţii │ │ │ X │ │ X │
 │ │ │necorespunzãtoare sau │ │ │ │ │ │
 │ │ │modificarea unei │ │ │ │ │ │
 │ │ │componente │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │1.1.22. Conectori │Inspecţie vizualã │a) Lipsã │ │ X │ │ X │ │
 │tester │ │ │ │ │ │ │ │
 │diagnosticare │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │(unde aceştia │ │b) Deterioraţi, │ │ X │ │ X │ │
 │existã sau sunt │ │neutilizabili │ │ │ │ │ │
 │obligatorii) │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Neetanşeitãţi │ X │ │ │ │ │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┴─────────────────────────┼─────────────────────────┴───┼───┴───┴───────┴──────────┤
 │1.2. Frâna de serviciu, performanţã şi eficac│tate │ │
 ├───────────────────┬─────────────────────────┼─────────────────────────┬───┼───┬───┬───────┬──────────┤
 │1.2.1. Performanţã │Încercare pe un stand de │a) Forţã de frânare la o │ │ X │ │ X │ │
 │(E) │testare a forţelor de │roatã mai micã decât 70% │ │ │ │ │ │
 │ │frânare, acţionare │din forţa de frânare │ │ │ │ │ │
 │ │progresivã a frânei pânã │maximã înregistratã la │ │ │ │ │ │
 │ │la efortul maxim │cealaltã roatã de pe │ │ │ │ │ │
 │ │ │aceeaşi axã │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Frânare fãrã variaţie │ │ │ X │ │ X │
 │ │ │gradualã (blocare) │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Timp de rãspuns prea │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │mare la una dintre roţi │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │d) Variaţie excesivã a │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │forţei de frânare în │ │ │ │ │ │
 │ │ │timpul fiecãrei rotiri │ │ │ │ │ │
 │ │ │complete a roţii │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │1.2.2. Eficacitate │Încercare pe un stand de │Coeficient de frânare mai│ │ │ X │ │ X │
 │(E) │testare a forţelor de │mic de: │ │ │ │ │ │
 │ │frânare, acţionare ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │progresivã a frânei pânã │- categoriile M1, M2 şi │ │ │ │ X │ │
 │ │la efortul maxim sau │M3: 50%*1) │ │ │ │ │ │
 │ │verificare cu ajutorul ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │decelerometrului │- categoriile N1: 45% │ │ │ │ X │ │
 │ │(conform procedurii din ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │RNTR 1) │- categoriile N2 şi N3: │ │ │ │ X │ │
 │ │ │43%*2) │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │- categoriile 02, 03 şi │ │ │ │ X │ │
 │ │ │04: 40%*3) │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │Deceleraţie mai micã │ │ │ │ X │ │
 │ │ │decât valorile │ │ │ │ │ │
 │ │ │echivalente ale │ │ │ │ │ │
 │ │ │coeficienţilor de │ │ │ │ │ │
 │ │ │frânare precizaţi │ │ │ │ │ │
 │ │ │anterior │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┴─────────────────────────┴─────────────────────────┴───┴───┴───┴───────┴──────────┤
 │1.3. Frâna de securitate (dacã este acţionatã printr-un sistem separat), performanţã şi eficacitate │
 ├───────────────────┬─────────────────────────┬─────────────────────────┬───┬───┬───┬───────┬──────────┤
 │1.3.1. Performanţã │Dacã sistemul de frânare │a) Forţã de frânare la o │ │ X │ │ X │ │
 │(E) │de securitate este │roatã mai micã decât 70% │ │ │ │ │ │
 │ │separat de sistemul de │din forţa de frânare │ │ │ │ │ │
 │ │frânare de serviciu, se │înregistratã la cealaltã │ │ │ │ │ │
 │ │utilizeazã metoda │roatã de pe aceeaşi axã │ │ │ │ │ │
 │ │specificatã la ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │pct. 1.2.1. │b) Frânare fãrã variaţie │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │gradualã (blocare) │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Sistemul automat de │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │frânare pentru remorcã nu│ │ │ │ │ │
 │ │ │funcţioneazã. │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │1.3.2. Eficacitate │Dacã sistemul de frânare │Pentru toate categoriile │ │ │ X │ │ X │
 │(E) │de securitate este │de vehicule, un │ │ │ │ │ │
 │ │separat de sistemul de │coeficient de frânare │ │ │ │ │ │
 │ │frânare de serviciu, se │mai mic de 50%*4) din │ │ │ │ │ │
 │ │va utiliza metoda │coeficientul frânei de │ │ │ │ │ │
 │ │specificatã la │serviciu indicat la pct. │ │ │ │ │ │
 │ │pct. 1.2.2. │1.2.2 (sau deceleraţie, │ │ │ │ │ │
 │ │ │dupã caz) │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┴─────────────────────────┴─────────────────────────┴───┴───┴───┴───────┴──────────┤
 │1.4. Frâna de staţionare, performanţã şi eficacitate │
 ├───────────────────┬─────────────────────────┬─────────────────────────┬───┬───┬───┬───────┬──────────┤
 │1.4.1. Performanţã │Încercare pe un stand de │Frâna nu funcţioneazã pe │ │ │ X │ │ X │
 │(E) │testare a forţelor de │una sau pe mai multe │ │ │ │ │ │
 │ │frânare │roţi. │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │1.4.2. Eficacitate │Încercare pe un stand de │Pentru toate categoriile │ │ │ X │ │ X │
 │(E) │testare a forţelor de │de vehicule, un │ │ │ │ │ │
 │ │frânare sau verificare cu│coeficient de frânare mai│ │ │ │ │ │
 │ │ajutorul decelerometrului│mic de 16% sau, pentru │ │ │ │ │ │
 │ │(conform procedurii din │ansambluri de vehicule, │ │ │ │ │ │
 │ │RNTR 1) │mai mic de 12% (raportat │ │ │ │ │ │
 │ │ │la masa totalã maximã │ │ │ │ │ │
 │ │ │autorizatã a ansamblului │ │ │ │ │ │
 │ │ │de vehicule) │ │ │ │ │ │
 │ │ │Deceleraţie mai micã │ │ │ │ │ │
 │ │ │decât valorile │ │ │ │ │ │
 │ │ │echivalente ale │ │ │ │ │ │
 │ │ │coeficienţilor de frânare│ │ │ │ │ │
 │ │ │precizaţi anterior │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┴─────────────────────────┴─────────────────────────┴───┴───┴───┴───────┴──────────┤
 │1.5. Sistem antiblocare │
 ├───────────────────┬─────────────────────────┬─────────────────────────┬───┬───┬───┬───────┬──────────┤
 │1.5.1. Sistem │Inspecţie vizualã a │Funcţionare defectuoasã a│ X │ X │ │ X │ │
 │antiblocare (ABS) │dispozitivului de │dispozitivului de │ │ │ │ │ │
 │ │avertizare │avertizare sau acesta │ │ │ │ │ │
 │ │ │indicã o defecţiune a │ │ │ │ │ │
 │ │ │sistemului │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┴─────────────────────────┴─────────────────────────┴───┴───┴───┴───────┴──────────┤
 │2. SISTEMUL DE DIRECŢIE │
 ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │2.1. Stare mecanicã │
 ├───────────────────┬─────────────────────────┬─────────────────────────┬───┬───┬───┬───────┬──────────┤
 │2.1.1. Starea │Inspecţie vizualã a │a) Uzurã excesivã a │ │ │ X │ │ X │
 │casetei de │casetei de direcţie în │axului │ │ │ │ │ │
 │direcţie │timpul rotirii volanului ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Deplasare excesivã a │ │ X │ X │ │ X │
 │ │ │axului │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Neetanşeitãţi │ X │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │2.1.2. Fixarea │Inspecţie vizualã a │a) Caseta de direcţie nu │ │ │ X │ │ X │
 │casetei de direcţie│fixãrii casetei de │este fixatã corect. │ │ │ │ │ │
 │+ (E) │direcţie în timp ce ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │volanul este rotit │b) Lipsa şuruburilor de │ │ │ X │ │ X │
 │ │stânga-dreapta │fixare sau şuruburi rupte│ │ │ │ │ │
 │ │(utilizând un detector ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │de jocuri corespunzãtor, │c) Casetã de direcţie │ │ X │ X │ │ X │
 │ │dupã caz) │deterioratã │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │2.1.3. Starea │Inspecţie vizualã a │a) Mişcare relativã între│ │ │ X │ │ X │
 │mecanismului de │componentelor │componentele care ar │ │ │ │ │ │
 │direcţie + (E) │mecanismului de │trebui sã fie fixe │ │ │ │ │ │
 │ │direcţie în ceea ce ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │priveşte starea acestora │b) Joc excesiv în │ │ │ X │ │ X │
 │ │în timp ce volanul este │articulaţii │ │ │ │ │ │
 │ │rotit stânga-dreapta ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │(utilizând un detector │c) Fisuri sau deformãri │ │ │ X │ │ X │
 │ │de jocuri corespunzãtor, │ale oricãrei componente │ │ │ │ │ │
 │ │dupã caz) ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │d) Absenţa dispozitivelor│ │ X │ │ X │ │
 │ │ │de blocare │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │e) Aliniere defectuoasã a│ │ X │ │ X │ │
 │ │ │componentelor (de │ │ │ │ │ │
 │ │ │exemplu, bara de │ │ │ │ │ │
 │ │ │conexiune, bara de │ │ │ │ │ │
 │ │ │comandã a direcţiei) │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │f) Reparaţii inadecvate, │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │modificãri │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │g) Burduf de protecţie la│ X │ │ │ │ │
 │ │ │praf lipsã sau deteriorat│ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │2.1.4. Funcţionarea│Inspecţie vizualã a │a) Cursã incompletã a │ │ X │ │ X │ │
 │mecanismului de │modului de funcţionare a │mecanismului de direcţie │ │ │ │ │ │
 │direcţie │mecanismului în timp ce │la acţionarea acestuia │ │ │ │ │ │
 │ │volanul este rotit cu │(lovirea de o parte fixã │ │ │ │ │ │
 │ │roţile pe sol şi motorul │a saşiului) │ │ │ │ │ │
 │ │în funcţiune ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Limitatoare casetã │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │direcţie nefuncţionale │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Nealiniere sau │ │ X │ X │ │ X │
 │ │ │atingerea componentelor │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │2.1.5. │Verificarea │a) Neetanşeitãţi uşoare │ X │ X │ │ X │ │
 │Servodirecţie │servodirecţiei şi a │sau excesive │ │ │ │ │ │
 │ │nivelului rezervorului ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │hidraulic (dacã este │b) Lichid insuficient │ X │ X │ │ X │ │
 │ │vizibil) ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │Cu roţile pe sol şi cu │c) Mecanismul nu │ │ X │ │ X │ │
 │ │motorul funcţionând, se │funcţioneazã. │ │ │ │ │ │
 │ │verificã dacã ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │servodirecţia │d) Mecanism fisurat sau │ │ │ X │ │ X │
 │ │funcţioneazã corect. │nesigur │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │e) Reparaţii sau │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │modificãri neadecvate │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │f) Cabluri/Furtunuri │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │deteriorate, corodate │ │ │ │ │ │
 │ │ │excesiv │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┴─────────────────────────┴─────────────────────────┴───┴───┴───┴───────┴──────────┤
 │2.2. Volanul şi coloana de direcţie │
 ├───────────────────┬─────────────────────────┬─────────────────────────┬───┬───┬───┬───────┬──────────┤
 │2.2.1. Starea │Cu roţile pe sol, se │a) Mişcare relativã între│ │ X │ │ X │ │
 │volanului │oscileazã volanul dintr-o│volan şi coloana de │ │ │ │ │ │
 │ │parte în alta, într-un │direcţie care indicã un │ │ │ │ │ │
 │ │plan perpendicular pe │joc │ │ │ │ │ │
 │ │coloana de direcţie, şi ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │se aplicã de jos în sus │b) Absenţa dispozitivului│ │ │ X │ │ X │
 │ │şi de sus în jos o forţã │de reţinere (siguranţei) │ │ │ │ │ │
 │ │slabã │pe butucul volanului │ │ │ │ │ │
 │ │Se inspecteazã vizual ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │jocurile. │c) Fisurarea sau slãbirea│ │ │ X │ │ X │
 │ │ │butucului, coroanei sau a│ │ │ │ │ │
 │ │ │spiţelor volanului │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │2.2.2. Coloana de │Se împinge şi se trage de│a) Deplasare excesivã a │ │ X │ │ X │ │
 │direcţie │volan în linie cu │centrului volanului în │ │ │ │ │ │
 │ │coloana, se împinge de │sus sau în jos │ │ │ │ │ │
 │ │volan în diferite ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │direcţii perpendiculare │b) Deplasare excesivã a │ │ X │ │ X │ │
 │ │pe coloana de direcţie. │capului coloanei radial │ │ │ │ │ │
 │ │Se verificã vizual jocul │faţã de axa coloanei │ │ │ │ │ │
 │ │şi starea cuplajelor ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │elastice sau a altor │c) Cuplaj elastic │ │ X │ │ X │ │
 │ │articulaţii. │deteriorat sau cardanic │ │ │ │ │ │
 │ │ │(joc anormal) │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │d) Fixare defectuoasã │ │ X │ │ X │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │2.2.3. Jocuri în │Cu motorul în funcţiune │Joc excesiv (de exemplu, │ │ X │ │ X │ │
 │mecanismul de │în cazul vehiculelor cu │deplasarea unui punct de │ │ │ │ │ │
 │direcţie │servodirecţie şi cu │pe coroana volanului │ │ │ │ │ │
 │ │roţile în poziţie │care depãşeşte o cincime │ │ │ │ │ │
 │ │dreaptã, se roteşte uşor │din diametrul volanului) │ │ │ │ │ │
 │ │volanul stânga-dreapta, │ │ │ │ │ │ │
 │ │pe cât posibil fãrã a │ │ │ │ │ │ │
 │ │mişca roţile. │ │ │ │ │ │ │
 │ │Se verificã vizual │ │ │ │ │ │ │
 │ │mişcarea liberã. │ │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┴─────────────────────────┴─────────────────────────┴───┴───┴───┴───────┴──────────┤
 │3. VIZIBILITATE │
 ├───────────────────┬─────────────────────────┬─────────────────────────┬───┬───┬───┬───────┬──────────┤
 │3.1. Câmp de │Inspecţie vizualã de pe │Obstrucţionarea câmpului │ │ X │ │ X │ │
 │vizibilitate │scaunul şoferului │de vizibilitate al │ │ │ │ │ │
 │ │ │şoferului care îi │ │ │ │ │ │
 │ │ │afecteazã vederea în faţã│ │ │ │ │ │
 │ │ │sau lateral │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │3.2. Starea │Inspecţie vizualã │a) Parbriz sau alt geam │ X │ X │ │ X │ │
 │geamurilor │ │fisurat ori cu │ │ │ │ │ │
 │ │ │transparenţã neconformã │ │ │ │ │ │
 │ │ │cu cerinţele specifice │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Parbriz sau alt geam │ X │ X │ │ X │ │
 │ │ │neconform cu cerinţele │ │ │ │ │ │
 │ │ │specifice │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Parbriz sau alt geam │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │în stare inacceptabilã │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │3.3. Oglinzi │Inspecţie vizualã │a) Oglindã lipsã sau │xdr│xst│ │ X │ │
 │retrovizoare │ │nefixatã conform │ │ │ │ │ │
 │ │ │cerinţelor specifice │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) O oglindã care nu │xdr│xst│ │ X │ │
 │ │ │asigurã vizibilitate │ │ │ │ │ │
 │ │ │adecvatã spre înapoi │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Oglindã deterioratã, │xdr│xst│ │ X │ │
 │ │ │lipsã sau fixatã nesigur │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │3.4. Ştergãtoare de│Inspecţie vizualã şi │a) Ştergãtoare care nu │xdr│xstg │ X │ │
 │parbriz │funcţionalã │funcţioneazã │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Lamela ştergãtorului │xdr│xstg │ X │ │
 │ │ │lipsã sau în mod evident │ │ │ │ │
 │ │ │deterioratã │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │3.5. Spãlãtoare de │Inspecţie vizualã şi │Spãlãtoare care nu │xdr│xstg │ X │ │
 │parbriz │funcţionalã │funcţioneazã adecvat │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │3.6. Sistem de │Inspecţie vizualã şi │Sistem care nu │ X │ │ │ │ │
 │dezaburire │funcţionalã │funcţioneazã sau în mod │ │ │ │ │ │
 │ │ │evident este deteriorat │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┴─────────────────────────┴─────────────────────────┴───┴───┴───┴───────┴──────────┤
 │4. INSTALAŢIA ELECTRICÃ DE ILUMINARE, SEMNALIZARE ŞI AUXILIARÃ │
 ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │4.1. Faruri │
 ├───────────────────┬─────────────────────────┬─────────────────────────┬───┬───┬───┬───────┬──────────┤
 │4.1.1. Stare şi │Inspecţie vizualã şi │a) Lipsã far sau │ X │ X │ X │ │ X │
 │funcţionare │funcţionalã │dispersor │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Sursã de luminã │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │defectã │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Dispersoare │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │necorespunzãtoare │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │d) Fixare nesigurã care │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │poate conduce la cãderea │ │ │ │ │ │
 │ │ │pe carosabil │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │e) Fixare │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │necorespunzãtoare │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │4.1.2. Verificare │Inspecţie vizualã şi │a) Far reglat │ X │ X │ │ X │ │
 │reglaj + (E) │funcţionalã │necorespunzãtor │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Sursã de luminã │ │ │ │ X │ │
 │ │ │montatã incorect │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │4.1.3. Comutator │Inspecţie vizualã şi │a) Numãrul de faruri │ │ X │ │ X │ │
 │ │funcţionalã │aprinse simultan nu este │ │ │ │ │ │
 │ │ │în conformitate cu │ │ │ │ │ │
 │ │ │cerinţele specifice. │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Funcţionarea │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │dispozitivului de │ │ │ │ │ │
 │ │ │comandã defectuoasã │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │4.1.4. │Inspecţie vizualã şi │a) Becul, culoarea │ X │ X │ │ X │ │
 │Conformitatea cu │funcţionalã │luminii emise, poziţia nu│ │ │ │ │ │
 │cerinţele specifice│ │sunt în conformitate cu │ │ │ │ │ │
 │ │ │cerinţele specifice. │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Acoperiri ale │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │dispersorului sau pe │ │ │ │ │ │
 │ │ │sursa de luminã care │ │ │ │ │ │
 │ │ │reduc intensitatea │ │ │ │ │ │
 │ │ │luminii sau schimbã │ │ │ │ │ │
 │ │ │culoarea luminii emise │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │4.1.5. Dispozitive │Inspecţie vizualã şi │a) Dispozitivul nu │ X │ │ │ X │ │
 │de reglare a │funcţionalã │funcţioneazã. │ │ │ │ │ │
 │farurilor în │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │funcţie de │ │b) Dispozitivul manual nu│ X │ │ │ X │ │
 │încãrcare (atunci │ │poate fi acţionat de pe │ │ │ │ │ │
 │când sunt │ │scaunul şoferului. │ │ │ │ │ │
 │obligatorii) │ │ │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │4.1.6. Ştergãtor de│Inspecţie vizualã şi │Ştergãtorul şi/sau │ X │ │ │ X │ │
 │far + spãlãtor │funcţionalã │spãlãtorul nu │ │ │ │ │ │
 │(atunci când │ │funcţioneazã. │ │ │ │ │ │
 │existã) │ │ │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┴─────────────────────────┴─────────────────────────┴───┴───┴───┴───────┴──────────┤
 │4.2. Lãmpi de poziţie faţã şi spate, lãmpi de gabarit │
 ├───────────────────┬─────────────────────────┬─────────────────────────┬───┬───┬───┬───────┬──────────┤
 │4.2.1. Stare şi │Inspecţie vizualã şi │a) Lampã lipsã │ │ X │ │ X │ │
 │funcţionare │funcţionalã ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Sursã de luminã │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │defectã │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Dispersor lipsã sau/şi│ X │ │ │ X │ │
 │ │ │necorespunzãtor │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │d) Lampã montatã nesigur,│ │ X │ │ X │ │
 │ │ │cu pericol de cãdere pe │ │ │ │ │ │
 │ │ │carosabil │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │e) Lampã montatã nesigur │ X │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │4.2.2. │Inspecţie vizualã şi │a) Becul şi culoarea │ │ X │ │ X │ │
 │Conformitatea cu │funcţionalã │luminii emise nu sunt în │ │ │ │ │ │
 │cerinţele specifice│ │conformitate cu cerinţele│ │ │ │ │ │
 │ │ │specifice. │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Acoperiri ale │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │dispersorului sau pe │ │ │ │ │ │
 │ │ │sursa de luminã care │ │ │ │ │ │
 │ │ │reduc intensitatea │ │ │ │ │ │
 │ │ │luminii sau schimbã │ │ │ │ │ │
 │ │ │culoarea luminii emise │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Întrerupãtorul nu │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │funcţioneazã conform │ │ │ │ │ │
 │ │ │cerinţelor specifice. │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┴─────────────────────────┴─────────────────────────┴───┴───┴───┴───────┴──────────┤
 │4.3. Lãmpi de stop │
 ├───────────────────┬─────────────────────────┬─────────────────────────┬───┬───┬───┬───────┬──────────┤
 │4.3.1. Stare şi │Inspecţie vizualã şi │a) Lipsã lampã │ │ X │ X │ │ X │
 │funcţionare │funcţionalã ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Sursã de luminã │ │ X │ X │ │ X │
 │ │ │defectã │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Dispersor lipsã, │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │necorespunzãtor sau │ │ │ │ │ │
 │ │ │decolorat │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │d) Lampã montatã nesigur,│ │ X │ │ X │ │
 │ │ │cu pericol de cãdere pe │ │ │ │ │ │
 │ │ │carosabil │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │e) Lampã montatã nesigur │ X │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │4.3.2. │Inspecţie vizualã şi │a) Becul, culoarea │ │ X │ │ X │ │
 │Conformitatea cu │funcţionalã │luminii emise sau poziţia│ │ │ │ │ │
 │cerinţele specifice│ │nu este în conformitate │ │ │ │ │ │
 │ │ │cu cerinţele specifice. │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Acoperiri ale │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │dispersorului sau pe │ │ │ │ │ │
 │ │ │sursa de luminã care │ │ │ │ │ │
 │ │ │reduc intensitatea │ │ │ │ │ │
 │ │ │luminii sau schimbã │ │ │ │ │ │
 │ │ │culoarea luminii emise │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Întrerupãtorul nu │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │funcţioneazã conform │ │ │ │ │ │
 │ │ │cerinţelor specifice. │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┴─────────────────────────┴─────────────────────────┴───┴───┴───┴───────┴──────────┤
 │4.4. Lãmpi indicatoare de direcţie şi lãmpi de avarie │
 ├───────────────────┬─────────────────────────┬─────────────────────────┬───┬───┬───┬───────┬──────────┤
 │4.4.1. Stare şi │Inspecţie vizualã şi │a) Lipsã lampã │ X │ X │ │ X │ │
 │funcţionare │funcţionalã ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Sursã de luminã │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │defectã │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Dispersor │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │necorespunzãtor │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │d) Lampã montatã nesigur │ │ X │ │ X │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │4.4.2. │Inspecţie vizualã şi │Culoarea luminii emise nu│ │ X │ │ X │ │
 │Conformitatea cu │funcţionalã │este în conformitate cu │ │ │ │ │ │
 │cerinţele specifice│ │cerinţele specifice. │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │4.4.3. Comutator │Inspecţie vizualã şi │Întrerupãtorul nu │ │ X │ │ X │ │
 │ │funcţionalã │funcţioneazã conform │ │ │ │ │ │
 │ │ │cerinţelor specifice. │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │4.4.4. Frecvenţa de│Inspecţie vizualã şi │Ritmul aprinderii │ │ X │ │ X │ │
 │aprindere │funcţionalã │intermitente nu este │ │ │ │ │ │
 │intermitentã │ │conform cerinţelor │ │ │ │ │ │
 │ │ │specifice. │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┴─────────────────────────┴─────────────────────────┴───┴───┴───┴───────┴──────────┤
 │4.5. Faruri de ceaţã faţã şi spate (în funcţie de dotarea vehiculului) │
 ├───────────────────┬─────────────────────────┬─────────────────────────┬───┬───┬───┬───────┬──────────┤
 │4.5.1. Stare şi │Inspecţie vizualã şi │a) Lipsã lampã │ │ X │ │ X │ │
 │funcţionare │funcţionalã ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Sursã de luminã │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │defectã │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Dispersor │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │necorespunzãtor │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │4.5.2. │Inspecţie vizualã şi │a) Culoarea luminii emise│ │ X │ │ X │ │
 │Conformitatea cu │funcţionalã │nu este în conformitate │ │ │ │ │ │
 │cerinţele specifice│ │cu cerinţele specifice. │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Sistemul nu │ X │ │ │ │ │
 │ │ │funcţioneazã conform │ │ │ │ │ │
 │ │ │cerinţelor specifice. │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┴─────────────────────────┴─────────────────────────┴───┴───┴───┴───────┴──────────┤
 │4.6. Lãmpi de mers înapoi (în funcţie de dotarea vehiculului) │
 ├───────────────────┬─────────────────────────┬─────────────────────────┬───┬───┬───┬───────┬──────────┤
 │4.6.1. Stare şi │Inspecţie vizualã şi │a) Lipsã lampã │ X │ │ │ X │ │
 │funcţionare │funcţionalã ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Sursã de luminã │ X │ │ │ X │ │
 │ │ │defectã │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Dispersor │ X │ │ │ X │ │
 │ │ │necorespunzãtor │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │d) Lampã montatã nesigur │ X │ X │ │ X │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │4.6.2. │Inspecţie vizualã şi │a) Culoarea luminii emise│ X │ │ │ X │ │
 │Conformitatea cu │funcţionalã │nu este în conformitate │ │ │ │ │ │
 │cerinţele specifice│ │cu cerinţele specifice. │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Sistemul nu │ X │ │ │ X │ │
 │ │ │funcţioneazã conform │ │ │ │ │ │
 │ │ │cerinţelor specifice. │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┴─────────────────────────┴─────────────────────────┴───┴───┴───┴───────┴──────────┤
 │4.7. Lampã/Lãmpi de iluminare a plãcii de înmatriculare spate │
 ├───────────────────┬─────────────────────────┬─────────────────────────┬───┬───┬───┬───────┬──────────┤
 │4.7.1 Stare şi │Inspecţie vizualã şi │a) Lipsã lampã │ X │ │ │ │ │
 │funcţionare │funcţionalã ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Sursã de luminã │ X │ │ │ │ │
 │ │ │defectã │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Dispersor │ X │ │ │ │ │
 │ │ │necorespunzãtor │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │d) Lampã montatã nesigur │ X │ X │ │ X │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │4.7.2. │Inspecţie vizualã şi │Sistemul nu funcţioneazã │ X │ │ │ │ │
 │Conformitatea cu │funcţionalã │conform cerinţelor │ │ │ │ │ │
 │cerinţele specifice│ │specifice. │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┴─────────────────────────┴─────────────────────────┴───┴───┴───┴───────┴──────────┤
 │4.8. Catadioptri, dispozitive reflectorizante laterale şi plãci de identificare spate │
 ├───────────────────┬─────────────────────────┬─────────────────────────┬───┬───┬───┬───────┬──────────┤
 │4.8.1. Stare, │Inspecţie vizualã │a) Dispozitiv │ X │ │ │ │ │
 │fixare │ │reflectorizant lipsã, │ │ │ │ │ │
 │ │ │defect sau deteriorat │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Dispozitiv │ X │ │ │ │ │
 │ │ │reflectorizant montat │ │ │ │ │ │
 │ │ │nesigur │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Plãci de identificare │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │montate nesigur, cu │ │ │ │ │ │
 │ │ │pericol de cãdere pe │ │ │ │ │ │
 │ │ │carosabil │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │4.8.2. │Inspecţie vizualã │Amplasare sau tip │ │ │ │ │ │
 │Conformitatea cu │ │neconformã/neconform cu │ │ │ │ │ │
 │cerinţele specifice│ │cerinţele specifice │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┴─────────────────────────┴─────────────────────────┴───┴───┴───┴───────┴──────────┤
 │4.9. Martori luminoşi │
 ├───────────────────┬─────────────────────────┬─────────────────────────┬───┬───┬───┬───────┬──────────┤
 │4.9.1. Stare şi │Inspecţie vizualã şi │Nefuncţionali │ X │ │ │ │ │
 │funcţionare │funcţionalã │ │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │4.9.2.Conformitatea│Inspecţie vizualã şi │Neconformi cu cerinţele │ X │ │ │ │ │
 │cu cerinţele │funcţionalã │specifice │ │ │ │ │ │
 │specifice │ │ │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │4.10. Conexiuni │Inspecţie vizualã; dacã │a) Componente fixate │ │ X │ │ X │ │
 │electrice dintre │este posibil se va │nesigur │ │ │ │ │ │
 │autovehiculul trã- │examina continuitatea ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │gãtor şi remorcã │dintre vehicule. │b) Izolaţie deterioratã │ │ X │ │ X │ │
 │sau semiremorcã │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Conexiunile electrice │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │ale remorcii sau autove- │ │ │ │ │ │
 │ │ │hiculului trãgãtor nu │ │ │ │ │ │
 │ │ │funcţioneazã corect. │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │4.11. Cablaj │Inspecţie vizualã, │a) Cablaj securizat │ X │ X │ │ X │ │
 │ │inclusiv în compartimen- │neadecvat │ │ │ │ │ │
 │ │tul motor, dacã este ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │accesibil │b) Izolaţie deterioratã │ │ X │ │ X │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │4.12. Lãmpi │Inspecţie vizualã şi │a) Lampa nu este montatã │ X │ │ │ │ │
 │neobligatorii │funcţionalã │conform cerinţelor │ │ │ │ │ │
 │ │ │specifice. │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Funcţionarea lãmpii nu│ X │ │ │ │ │
 │ │ │este conform cerinţelor │ │ │ │ │ │
 │ │ │specifice. │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Lampã montatã nesigur │ X │ │ │ │ │
 │ │ │(pentru exterior) │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │4.13. Baterie │Inspecţie vizualã │a) Nefixatã │ X │ │ │ │ │
 │(acumulator) │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Scurgeri de lichid │ X │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Întrerupãtor defect │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │(dacã este prevãzut) │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │d) Siguranţe defecte │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │(dacã sunt prevãzute) │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │e) Neventilatã corespun- │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │zãtor (dacã este cazul) │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┴─────────────────────────┴─────────────────────────┴───┴───┴───┴───────┴──────────┤
 │5. PUNŢI, JANTE, ANVELOPE ŞI MECANISM DE SUSPENSIE │
 ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │5.1. Punţi │
 ├───────────────────┬─────────────────────────┬─────────────────────────┬───┬───┬───┬───────┬──────────┤
 │5.1.1. Punţi + (E) │Inspecţie vizualã │a) Punte ruptã sau │ │ │ X │ │ X │
 │ │(utilizând un detector de│deformatã │ │ │ │ │ │
 │ │jocuri,dacã este necesar)├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Fixare nesigurã pe │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │vehicul │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Reparaţii sau modifi- │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │cãri necorespunzãtoare │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │5.1.2. Fuzete + (E)│Inspecţie vizualã │a) Fuzetã ruptã │ │ │ X │ │ X │
 │ │(utilizând un detector de├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │jocuri,dacã este necesar)│b) Uzurã excesivã a │ │ X │ │ X │ │
 │ │Se aplicã o forţã │pivotului fuzetei şi/sau │ │ │ │ │ │
 │ │lateralã sau verticalã pe│a bucşelor │ │ │ │ │ │
 │ │fiecare roatã. ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Mişcare excesivã între│ │ X │ X │ │ X │
 │ │ │fuzetã şi puntea rigidã │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │d) Pivotul fuzetei slãbit│ │ │ X │ │ X │
 │ │ │sau cu joc în punte │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │5.1.3. Rulmenţi │Inspecţie vizualã │a) Joc excesiv la un │ │ X │ │ X │ │
 │roţi + (E) │(utilizând un detector │rulment │ │ │ │ │ │
 │ │de jocuri, dacã este ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │necesar). Se roteşte şi │b) Rulment prea strâns, │ │ X │ │ X │ │
 │ │se oscileazã roata sau se│blocat │ │ │ │ │ │
 │ │aplicã o forţã lateralã ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │pe fiecare roatã. │c) Zgomot anormal consta-│ │ X │ │ X │ │
 │ │ │tat la rotirea roţii │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┴─────────────────────────┴─────────────────────────┴───┴───┴───┴───────┴──────────┤
 │5.2. Jante şi anvelope │
 ├───────────────────┬─────────────────────────┬─────────────────────────┬───┬───┬───┬───────┬──────────┤
 │5.2.1.Butucul roţii│Inspecţie vizualã │Piuliţe sau şuruburi │ │ X │ X │ │ X │
 │ │ │lipsã │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │5.2.2. Jante │Inspecţie vizualã pe │a) Jantã fisuratã sau │ │ X │ X │ │ X │
 │ │ambele pãrţi ale fiecãrei│defectã │ │ │ │ │ │
 │ │roţi ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Inelele elastice de │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │reţinere a anvelopei │ │ │ │ │ │
 │ │ │fixate incorect │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Jantã deformatã │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │puternic │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │d) Dimensiunile sau tipul│ │ X │ │ X │ │
 │ │ │jantei nu sunt în confor-│ │ │ │ │ │
 │ │ │mitate cu vehiculul │ │ │ │ │ │
 │ │ │omologat. │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │5.2.3. Anvelope │Inspecţie vizualã a │a) Dimensiunea anvelopei,│ │ X │ │ X │ │
 │ │întregii anvelope prin │capacitatea de încãrcare │ │ │ │ │ │
 │ │deplasarea vehiculului │sau indicele de vitezã nu│ │ │ │ │ │
 │ │înainte şi înapoi sau │sunt conform cerinţelor │ │ │ │ │ │
 │ │prin suspendarea şi │specifice. │ │ │ │ │ │
 │ │rotirea roţii pentru ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │vehicule din clasa II │b) Anvelope pe aceeaşi │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │punte sau la roţi │ │ │ │ │ │
 │ │ │jumelate de dimensiuni │ │ │ │ │ │
 │ │ │diferite │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Anvelope pe aceeaşi │ X │ │ │ │ │
 │ │ │punte de construcţie │ │ │ │ │ │
 │ │ │diferitã (radialã/ │ │ │ │ │ │
 │ │ │diagonalã) │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │d) Deteriorãri importante│ │ X │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │e) Tãieturi importante │ │ X │ X │ │ X │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │f) Adâncimea profilului │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │benzii de rulare │ │ │ │ │ │
 │ │ │neconformã cu cerinţele │ │ │ │ │ │
 │ │ │specifice │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │g) Frecarea anvelopei de │ │ X │ X │ │ X │
 │ │ │alte componente ale │ │ │ │ │ │
 │ │ │caroseriei/şasiului │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │h) Anvelope reşapate │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │neconforme cu cerinţele │ │ │ │ │ │
 │ │ │specifice │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┴─────────────────────────┴─────────────────────────┴───┴───┴───┴───────┴──────────┤
 │5.3. Mecanism de suspensie │
 ├───────────────────┬─────────────────────────┬─────────────────────────┬───┬───┬───┬───────┬──────────┤
 │5.3.1. Arcuri + (E)│Inspecţie vizualã │a) Fixare necorespunzã- │ │ X │ X │ │ X │
 │ │(utilizând un detector de│toare a arcurilor pe │ │ │ │ │ │
 │ │jocuri,dacã este necesar)│şasiu sau punte │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Componentã a arcului │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │deterioratã sau fisuratã │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Arc lipsã │ │ X │ │ X │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │5.3.2. Amortizoare │Inspecţie vizualã │a) Fixare necorespunzã- │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │toare a amortizoarelor pe│ │ │ │ │ │
 │ │ │şasiu sau punte │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Amortizor neetanş │ X │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Amortizor lipsã │ │ X │ │ X │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │5.3.3. Bare de │Inspecţie vizualã │a) Fixare necorespunzã- │ │ X │ │ X │ │
 │torsiune, bare şi │(utilizând un detector │toare a unei componente │ │ │ │ │ │
 │leviere ale │de jocuri, dacã este │pe şasiu sau punte │ │ │ │ │ │
 ├suspensiei + (E) │necesar) ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) O componentã │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │deterioratã, fisuratã │ │ │ │ │ │
 │ │ │sau corodatã excesiv │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Reparaţii sau modifi- │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │cãri necorespunzãtoare │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │d) Lipsã barã │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │stabilizatoare │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │5.3.4.Articulaţiile│Inspecţie vizualã │a) Lipsã bolţ şi/sau │ │ │ X │ │ X │
 │suspensiei + (E) │(utilizând un detector │bucşe de la articulaţiile│ │ │ │ │ │
 │ │de jocuri, dacã este │suspensiei │ │ │ │ │ │
 │ │necesar) ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Uzurã excesivã a bol- │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │ţului şi/sau a bucşelor │ │ │ │ │ │
 │ │ │de la articulaţiile │ │ │ │ │ │
 │ │ │suspensiei │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Burduful de protecţie │ X │ │ │ │ │
 │ │ │pentru praf lipsã sau │ │ │ │ │ │
 │ │ │deteriorat │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │5.3.5. Suspensie │Inspecţie vizualã │a) Sistem inoperabil, │ │ X │ X │ │ X │
 │pneumaticã │ │neetanşeitãţi │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) O componentã defectã, │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │modificatã sau deteriora-│ │ │ │ │ │
 │ │ │tã astfel încât ar putea │ │ │ │ │ │
 │ │ │afecta funcţionarea │ │ │ │ │ │
 │ │ │sistemului │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┴─────────────────────────┴─────────────────────────┴───┴───┴───┴───────┴──────────┤
 │6. SAŞIU ŞI ELEMENTE ALE SAŞIULUI │
 ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │6.1. Saşiu sau cadru şi elemente ataşate │
 ├───────────────────┬─────────────────────────┬─────────────────────────┬───┬───┬───┬───────┬──────────┤
 │6.1.1. Stare │Inspecţie vizualã │a) Fisurarea sau deforma-│ │ X │ X │ │ X │
 │generalã │ │rea oricãrei pãrţi sau │ │ │ │ │ │
 │ │ │oricãrui element de │ │ │ │ │ │
 │ │ │structurã │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b)Instabilitatea plãcilor│ │ X │ X │ │ X │
 │ │ │de rigidizare sau a │ │ │ │ │ │
 │ │ │elementelor de fixare │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c)Coroziune excesivã care│ │ X │ X │ │ X │
 │ │ │afecteazã rigidizarea │ │ │ │ │ │
 │ │ │ansamblului │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │6.1.2. Conducte de │Inspecţie vizualã │a) Sistem de evacuare │ │ X │ │ X │ │
 │evacuare şi │ │fixat necorespunzãtor │ │ │ │ │ │
 │amortizoare de │ │sau neetanş │ │ │ │ │ │
 │zgomot (sistem de │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │evacuare gaze arse)│ │b) Infiltrãri de gaze │ │ │ X │ │ X │
 │ │ │arse în cabinã sau în │ │ │ │ │ │
 │ │ │compartimentul │ │ │ │ │ │
 │ │ │pasagerilor │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │6.1.3. Rezervor de │Inspecţie vizualã │a) Rezervor sau conducte │ │ X │ X │ │ X │
 │combustibil şi │ │fixate neconform │ │ │ │ │ │
 │conducte alimentare│ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │(inclusiv rezervo- │ │b) Scurgeri de combusti- │ │ X │ X │ │ X │
 │rul de combustibil │ │bil sau buşon lipsã ori │ │ │ │ │ │
 │pentru dispozitivul│ │ineficient, neetanş │ │ │ │ │ │
 │de încãlzire şi │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │conductele │ │c) Conducte deteriorate │ │ X │ │ X │ │
 │aferente) │ │sau uzate prin frecare │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │d) Robinetul de închidere│ │ X │ │ X │ │
 │ │ │(dacã este prevãzut) nu │ │ │ │ │ │
 │ │ │funcţioneazã corect. │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │e) Risc de incendiu din │ │ │ X │ │ X │
 │ │ │cauza: │ │ │ │ │ │
 │ │ │- scurgerilor de │ │ │ │ │ │
 │ │ │combustibil; │ │ │ │ │ │

 │ │ │- protejãrii incorecte a │ │ │ │ │ │
 │ │ │rezervorului sau a │ │ │ │ │ │
 │ │ │sistemului de evacuare; │ │ │ │ │ │
 │ │ │- stãrii compartimentului│ │ │ │ │ │
 │ │ │motor │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │f) Sistem GPL/GNC necon- │ │ X │ X │ │ X │
 │ │ │form cu cerinţele │ │ │ │ │ │
 │ │ │specifice │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │6.1.4. Bare de │Inspecţie vizualã │a) Fixãri necorespunzã- │ │ X │ │ X │ │
 │protecţie,protecţie│ │toare sau deteriorãri │ │ │ │ │ │
 │lateralã şi │ │care ar putea cauza │ │ │ │ │ │
 │dispozitive de │ │rãniri │ │ │ │ │ │
 │protecţie │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │antiîmpãnare │ │b) Dispozitiv în mod │ X │ X │ │ │ │
 │ │ │evident neconform cu │ │ │ │ │ │
 │ │ │cerinţele specifice │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │6.1.5.Suport pentru│Inspecţie vizualã │a) Suport fisurat sau │ │ X │ │ X │ │
 │roata de rezervã │ │fixat necorespunzãtor │ │ │ │ │ │
 │(dacã este │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │prevãzut) │ │b) Roatã de rezervã │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │fixatã slab în suport │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Fixare defectuoasã a │ │ │ X │ │ X │
 │ │ │roţii de rezervã cu │ │ │ │ │ │
 │ │ │pericol de cãdere pe │ │ │ │ │ │
 │ │ │carosabil │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │6.1.6. Mecanisme de│Inspecţie vizualã şi │a) Componentã defectã, │ │ │ X │ │ X │
 │cuplare şi echipa- │funcţionalã atunci când │deterioratã sau fisuratã │ │ │ │ │ │
 │pament de remorcare│este posibil (cu atenţie ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │+ (E) │mãritã la orice dispozi- │b) Uzurã excesivã a unei │ │ X │ │ X │ │
 │ │tiv de siguranţã montat │componente │ │ │ │ │ │
 │ │şi/sau la utilizarea ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │calibrelor de mãsurare) │c) Element de cuplare │ │ │ X │ │ X │
 │ │ │defect │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │d)Dispozitiv de siguranţã│ │ X │ X │ │ X │
 │ │ │care nu funcţioneazã │ │ │ │ │ │
 │ │ │corect sau lipsã │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │e) Orice indicator care │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │nu funcţioneazã │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │f) Reparaţii sau modifi- │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │cãri necorespunzãtoare │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │6.1.7. Transmisie │Inspecţie vizualã │a) Şuruburi de siguranţã,│ │ X │ │ X │ │
 │ │ │ştifturi lipsã sau slabe │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Uzurã excesivã a │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │lagãrelor arborelui de │ │ │ │ │ │
 │ │ │transmisie │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Uzurã excesivã a │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │articulaţiilor │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │d) Cuplaje elastice │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │deteriorate │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │e) Arbore încovoiat sau │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │deteriorat │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │f) Carcasa lagãrului │ │ │ X │ │ X │
 │ │ │fisuratã │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │g) Carcasa lagãrului │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │nesigurã │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │h) Apãrãtoarea de praf │ X │ │ │ │ │
 │ │ │lipsã sau deterioratã │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │6.1.8.Suporţi motor│Inspecţie vizualã │Suporţi deterioraţi, │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │lipsã sau fisuraţ │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┴─────────────────────────┴─────────────────────────┴───┴───┴───┴───────┴──────────┤
 │6.2. Cabinã şi caroserie │
 ├───────────────────┬─────────────────────────┬─────────────────────────┬───┬───┬───┬───────┬──────────┤
 │6.2.1. Stare │Inspecţie vizualã │a) Panou, parte lipsã sau│ │ │ X │ │ X │
 │ │ │deterioratã care ar putea│ │ │ │ │ │
 │ │ │produce rãniri │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Parte lipsã sau │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │deterioratã din panou │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Montant nesigur │ │ X │ │ X │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │d) Neetanşeitãţi care │ │ │ X │ │ X │
 │ │ │permit infiltrarea │ │ │ │ │ │
 │ │ │gazelor de carter sau a │ │ │ │ │ │
 │ │ │gazelor de evacuare în │ │ │ │ │ │
 │ │ │habitaclu │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │e) Reparaţii sau modifi- │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │cãri necorespunzãtoare │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │6.2.2. Montare │Inspecţie vizualã │a) Caroserie sau cabinã │ │ X │ X │ │ X │
 │ │ │fixatã necorespunzãtor │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Caroserie/Cabinã │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │amplasatã în mod evident │ │ │ │ │ │
 │ │ │inegal pe şasiu │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Elemente de fixare a │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │caroseriei/cabinei pe │ │ │ │ │ │
 │ │ │şasiu sau pe un element │ │ │ │ │ │
 │ │ │de structurã lipsã ori │ │ │ │ │ │
 │ │ │nesigur │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │d) Coroziune excesivã în │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │punctele de fixare a │ │ │ │ │ │
 │ │ │caroseriei │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │6.2.3. Uşi şi │Inspecţie vizualã │a) Uşã care nu se │ │ X │ │ X │ │
 │încuietori de uşi │ │deschide/închide corect │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Uşã care se poate │ │ │ X │ │ X │
 │ │ │deschide accidental sau │ │ │ │ │ │
 │ │ │uşã care nu poate sta │ │ │ │ │ │
 │ │ │închisã │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Uşã, balamale, │ │ X │ │ │ │
 │ │ │încuietori, montant lipsã│ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Uşã, balamale, │ X │ │ │ │ │
 │ │ │încuietori, montant slabe│ │ │ │ │ │
 │ │ │sau deteriorate │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │6.2.4. Podea │Inspecţie vizualã │Podea nesigurã sau │ │ X │ X │ │ X │
 │ │ │deterioratã, cu coroziuni│ │ │ │ │ │
 │ │ │strãpunse │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │6.2.5. Scaunul │Inspecţie vizualã │a) Scaun lipsã sau cu │ │ X │ X │ │ X │
 │şoferului │ │structurã deterioratã │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Mecanism de reglare │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │care nu funcţioneazã │ │ │ │ │ │
 │ │ │corect │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │6.2.6. Alte scaune │Inspecţie vizualã │a) Scaune în stare │ X │ X │ │ X │ │
 │ │ │proastã sau nesigure │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Scaune care nu sunt │ │ X │ │ │ X │
 │ │ │fixate conform cerinţelor│ │ │ │ │ │
 │ │ │specifice │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │6.2.7. Comenzi │Inspecţie vizualã şi │Orice comandã necesarã │ │ X │ │ X │ │
 │necesare conducerii│funcţionalã │utilizãrii în siguranţã a│ │ │ │ │ │
 │ │ │vehiculului care nu │ │ │ │ │ │
 │ │ │funcţioneazã corect │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │6.2.8. Scãri pentru│Inspecţie vizualã │a) Treaptã sau grup de │ X │ │ │ │ │
 │acces în cabinã │ │trepte nesigure │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Treaptã sau grup de │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │trepte nesigure sau │ │ │ │ │ │
 │ │ │într-o stare care ar │ │ │ │ │ │
 │ │ │putea duce la rãnirea │ │ │ │ │ │
 │ │ │utilizatorilor │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │6.2.9. Alte echipa-│Inspecţie vizualã │a) Fixare necorespunzã- │ │ X │ │ X │ │
 │mente şi accesorii │ │toare a echipamentului │ │ │ │ │ │
 │interioare şi exte-│ │sau accesoriului,dupã caz│ │ │ │ │ │
 │rioare │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Echipament sau acce- │ X │ X │ │ X │ │
 │ │ │soriu neconform cu cerin-│ │ │ │ │ │
 │ │ │ţele specifice, dupã caz │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Scurgeri în cazul unui│ X │ │ │ │ │
 │ │ │echipament hidraulic │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │d) Scurgeri excesive în │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │cazul unui echipament │ │ │ │ │ │
 │ │ │hidraulic │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │6.2.10. Apãrãtori │Inspecţie vizualã │a) Lipsã, fixate necores-│ X │ X │ │ X │ │
 │de noroi (aripi), │ │punzãtor sau corodate │ │ │ │ │ │
 │dispozitive anti- │ │excesiv │ │ │ │ │ │
 │împroşcare (dacã au│ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │fost prevãzute de │ │b) Spaţiu insuficient │ │ X │ │ X │ │
 │constructor) │ │pentru roatã │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Nu sunt în conformita-│ │ X │ │ X │ │
 │ │ │te cu cerinţele specifice│ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┴─────────────────────────┴─────────────────────────┴───┴───┴───┴───────┴──────────┤
 │7. ALTE ECHIPAMENTE │
 ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │7.1. Centuri de siguranţã/catarame │
 ├───────────────────┬─────────────────────────┬─────────────────────────┬───┬───┬───┬───────┬──────────┤
 │7.1.1. Siguranţa │Inspecţie vizualã │Puncte de ancoraj cu │ │ X │ │ X │ │
 │montãrii │ │deteriorãri importante │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │7.1.2. Stare │Inspecţie vizualã şi │a) Centuri de siguranţã │ │ X │ │ X │ │
 │ │funcţionalã │obligatorii lipsã sau │ │ │ │ │ │
 │ │ │nefixate │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Centurã de siguranţã │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │deterioratã │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Centurã de siguranţã │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │neconformã │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │d) Catarama centurii │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │deterioratã sau nu │ │ │ │ │ │
 │ │ │funcţioneazã corect │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │e) Retractor defect sau │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │care nu funcţioneazã │ │ │ │ │ │
 │ │ │corect │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │f) Verificare martor │ X │ │ │ │ │
 │ │ │centurã siguranţã │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │7.2. Martor airbag │Inspecţie vizualã │Funcţionare defectuoasã │ X │ │ │ │ │
 │(dacã este │ │martor airbag │ │ │ │ │ │
 │prevãzut) │ │ │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │7.3. Stingãtor de │Inspecţie vizualã │a) Lipsã │ │ X │ │ X │ │
 │incendiu │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Nu este conform cu │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │cerinţele specifice. │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │7.4. Triunghi de │Inspecţie vizualã │a) Lipseşte sau este │ X │ │ │ │ │
 │presemnalizare │ │incomplet. │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Nu este conform cu │ X │ │ │ │ │
 │ │ │cerinţele specifice. │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │7.5. Trusã de prim │Inspecţie vizualã │Lipseşte, este incompletã│ X │ │ │ │ │
 │ajutor │ │sau nu este conformã cu │ │ │ │ │ │
 │ │ │cerinţele specifice. │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │7.6.Cale de blocare│Inspecţie vizualã │Lipsesc sau nu sunt în │ X │ X │ │ X │ │
 │a roţilor (dacã │ │bunã stare. │ │ │ │ │ │
 │sunt obligatorii) │ │ │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │7.7.Avertizor sonor│Inspecţie vizualã şi │a) Nu funcţioneazã. │ │ X │ │ X │ │
 │ │funcţionalã ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Comandã nesigurã │ X │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Nu este conform cu │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │cerinţele specifice. │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │7.8. Vitezometru │Inspecţie vizualã │a) Nu este fixat conform │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │cerinţelor specifice. │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Nu funcţioneazã. │ │ X │ │ X │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Nu poate fi iluminat. │ X │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │7.9. Tahograf (dacã│Inspecţie vizualã │a) Autovehiculul nu este │ │ X │ │ X │ │
 │este obligatoriu) │ │dotat cu tahograf conform│ │ │ │ │ │
 │ │ │cerinţelor specifice. │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Tahograf neomologat │ │ X │ │ X │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Dimensiune anvelope │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │necorespunzãtoare │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │d)Placa de montare lipsã,│ │ X │ │ X │ │
 │ │ │ilizibilã sau cu termen │ │ │ │ │ │
 │ │ │de valabilitate expirat │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │e) Sigilii sau alte │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │elemente de protecţie │ │ │ │ │ │
 │ │ │lipsã sau violate │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │f) Falsificare sau │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │manipulare evidentã │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │g) Funcţionare │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │necorespunzãtoare │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │7.10. Limitator de │Inspecţie vizualã şi │a) Autovehiculul nu este │ │ X │ │ X │ │
 │vitezã (dacã este │funcţionalã (dacã echi- │dotat cu limitator de │ │ │ │ │ │
 │obligatoriu) + (E) │pamentul este disponibil)│vitezã, conform │ │ │ │ │ │
 │ │ │cerinţelor specifice │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Funcţionare │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │necorespunzãtoare │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Limitator de vitezã │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │neomologat │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │d) Placa de montare │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │lipsã, ilizibilã sau cu │ │ │ │ │ │
 │ │ │termen de valabilitate │ │ │ │ │ │
 │ │ │expirat │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │e) Sigilii sau alte │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │elemente de protecţie │ │ │ │ │ │
 │ │ │lipsã sau violate │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │f) Viteza reglatã este │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │prea mare (dacã se poate │ │ │ │ │ │
 │ │ │verifica) │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┴─────────────────────────┴─────────────────────────┴───┴───┴───┴───────┴──────────┤
 │8. ZGOMOTUL │
 ├───────────────────┬─────────────────────────┬─────────────────────────┬───┬───┬───┬───────┬──────────┤
 │8.1. Sistem de │Inspecţie vizualã şi │a) Nivel de zgomot │ │ X │ │ X │ │
 │reducere a │auditivã │excesiv │ │ │ │ │ │
 │zgomotului │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Orice parte a │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │sistemului de reducere a │ │ │ │ │ │
 │ │ │zgomotului slabã, lipsã, │ │ │ │ │ │
 │ │ │deterioratã, fixatã │ │ │ │ │ │
 │ │ │incorect sau modificatã │ │ │ │ │ │
 │ │ │în mod evident astfel │ │ │ │ │ │
 │ │ │încât ar putea afecta în │ │ │ │ │ │
 │ │ │mod semnificativ nivelul │ │ │ │ │ │
 │ │ │de zgomot │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) Orice parte a │ │ │ X │ │ X │
 │ │ │sistemului de reducere a │ │ │ │ │ │
 │ │ │zgomotului nefixatã │ │ │ │ │ │
 │ │ │corespunzãtor, cu │ │ │ │ │ │
 │ │ │posibilitate de cãdere pe│ │ │ │ │ │
 │ │ │carosabil │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┴─────────────────────────┴─────────────────────────┴───┴───┴───┴───────┴──────────┤
 │8.2. Emisii poluante │
 ├───────────────────┬─────────────────────────┬─────────────────────────┬───┬───┬───┬───────┬──────────┤
 │8.2.1. Emisii ale │ │ │ │ │ │ │ │
 │motoarelor cu │ │ │ │ │ │ │ │
 │aprindere prin │ │ │ │ │ │ │ │
 │scânteie │ │ │ │ │ │ │ │
 │(benzinã/GPL) │ │ │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │8.2.1.1. Echipament│Inspecţie vizualã │a) Echipament de control │ X │ X │ │ X │ │
 │de control al │ │al emisiilor montat de │ │ │ │ │ │
 │emisiilor poluante │ │constructor lipsã sau │ │ │ │ │ │
 │ │ │defect în mod evident │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Neetanşeitãţi care ar │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │putea afecta semnificativ│ │ │ │ │ │
 │ │ │mãsurarea emisiilor │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │8.2.1.2. Emisii │Pentru vehiculele │a) Emisiile de CO(cor) │ │ X │ │ X │ │
 │poluante + (E) │supuse cerinţelor │depãşesc: │ │ │ │ │ │
 │ │privind controlul │1. pentru autovehiculele │ │ │ │ │ │
 │ │emisiilor, mãsurarea se │fãrã sistem de reglare │ │ │ │ │ │
 │ │face utilizând un │perfecţionat al │ │ │ │ │ │
 │ │analizor de gaze, │emisiilor, la turaţia de │ │ │ │ │ │
 │ │conform cerinţelor │mers în gol încet: │ │ │ │ │ │
 │ │specifice. │- 4,5%; sau │ │ │ │ │ │
 │ │Pentru vehiculele │- 3,5%, │ │ │ │ │ │
 │ │echipate cu un sistem │în funcţie de anul │ │ │ │ │ │
 │ │de diagnozã la bord, │fabricaţiei; │ │ │ │ │ │
 │ │funcţionarea corectã a │2. pentru autovehiculele │ │ │ │ │ │
 │ │sistemului de control al │cu sistem de reglare │ │ │ │ │ │
 │ │emisiilor poate fi │perfecţionat al │ │ │ │ │ │
 │ │verificatã prin citirea │emisiilor: │ │ │ │ │ │
 │ │corespunzãtoare a │- la turaţia de mers în │ │ │ │ │ │
 │ │dispozitivului OBD şi a │gol încet: │ │ │ │ │ │
 │ │verificãrii funcţionãrii │0,5%; │ │ │ │ │ │
 │ │corecte a sistemului │- la turaţia de mers în │ │ │ │ │ │
 │ │OBD în locul mãsurãrii │gol accelerat: 0,3% │ │ │ │ │ │
 │ │unor emisii, în │pentru autovehicule │ │ │ │ │ │
 │ │conformitate cu │EURO 2; │ │ │ │ │ │
 │ │cerinţele specifice. │sau │ │ │ │ │ │
 │ │La motoarele cu │- la turaţia de mers în │ │ │ │ │ │
 │ │alimentare dualã │gol: 0,3%; │ │ │ │ │ │
 │ │benzinã/GPL, controlul │- la turaţia de mers în │ │ │ │ │ │
 │ │va fi efectuat pentru │gol accelerat: 0,2% │ │ │ │ │ │
 │ │ambele moduri de │pentru autovehicule M1, │ │ │ │ │ │
 │ │funcţionare. │M2 şi N1, EURO 3 sau │ │ │ │ │ │
 │ │ │EURO 4. │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Coeficientul lambda │ │ │ │ │ │
 │ │ │(lambda) în afara │ │ │ │ │ │
 │ │ │domeniului 1±0,03 sau în │ │ │ │ │ │
 │ │ │conformitate cu │ │ │ │ │ │
 │ │ │specificaţia │ │ │ │ │ │
 │ │ │constructorului (la │ │ │ │ │ │
 │ │ │turaţia de mers în gol │ │ │ │ │ │
 │ │ │accelerat pentru │ │ │ │ │ │
 │ │ │autovehiculele cu sistem │ │ │ │ │ │
 │ │ │de reglare perfecţionat │ │ │ │ │ │
 │ │ │al emisiilor) │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │c) OBD indicã un defect │ │ │ │ │ │
 │ │ │de funcţionare. │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │8.2.2. Emisii ale │ │ │ │ │ │ │ │
 │motoarelor cu │ │ │ │ │ │ │ │
 │aprindere prin │ │ │ │ │ │ │ │
 │comprimare │ │ │ │ │ │ │ │
 │(motorinã) │ │ │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │8.2.2.1. Echipament│Inspecţie vizualã │a) Echipament de control │ X │ X │ │ X │ │
 │de control al │ │al emisiilor montat de │ │ │ │ │ │
 │emisiilor poluante │ │constructor lipsã sau │ │ │ │ │ │
 │ │ │defect în mod evident │ │ │ │ │ │
 │ │ ├─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │ │ │b) Neetanşeitãţi care ar │ │ X │ │ X │ │
 │ │ │putea afecta semnificativ│ │ │ │ │ │
 │ │ │mãsurarea emisiilor │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │8.2.2.2. Opacitate │Mãsurare în accelerare │Indice de opacitate mai │ │ X │ │ X │ │
 │+ (E) │liberã utilizând un │mare de: │ │ │ │ │ │
 │ │opacimetru, în │- pentru motoarele cu │ │ │ │ │ │
 │ │conformitate cu │aspiraţie naturalã: │ │ │ │ │ │
 │ │cerinţele specifice. │2,5 m^-1; │ │ │ │ │ │
 │ │Pentru autovehiculele │- pentru motoarele │ │ │ │ │ │
 │ │înmatriculate în alte │suprlimentate: │ │ │ │ │ │
 │ │state cu an de fabricaţie│3,0 m^-1; │ │ │ │ │ │
 │ │mai mic de 1980 nu se │sau: │ │ │ │ │ │
 │ │va efectua mãsurarea │- 1,5 m^-1 │ │ │ │ │ │
 │ │indicelui de opacitate. │pentru autovehiculele │ │ │ │ │ │
 │ │ │N1 echipate cu motoare │ │ │ │ │ │
 │ │ │EURO 4 şi pentru │ │ │ │ │ │
 │ │ │autovehiculele M2, M3, │ │ │ │ │ │
 │ │ │N2 şi N3 echipate cu │ │ │ │ │ │
 │ │ │motoare EURO 4, EURO 5 │ │ │ │ │ │
 │ │ │sau EEV. │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┴─────────────────────────┴─────────────────────────┴───┴───┴───┴───────┴──────────┤
 │8.3. Alte aspecte referitoare la mediu
 ├───────────────────┬─────────────────────────┬─────────────────────────┬───┬───┬───┬───────┬──────────┤
 │8.3.1. Emisii │Examinare vizualã │Fum în exces care ar │ │ X │ │ X │ │
 │vizibile de fum │ │putea împiedica │ │ │ │ │ │
 │ │ │vizibilitatea │ │ │ │ │ │
 ├───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┼───┼───┼───┼───────┼──────────┤
 │8.3.2. Scurgeri de │Examinare vizualã │Orice scurgere în exces │ │ X │ │ │ X │
 │lichide │ │de lichid care ar putea │ │ │ │ │ │
 │ │ │dãuna mediului sau ar │ │ │ │ │ │
 │ │ │putea constitui un risc │ │ │ │ │ │
 │ │ │pentru siguranţa altor │ │ │ │ │ │
 │ │ │utilizatori ai drumului │ │ │ │ │ │
 └───────────────────┴─────────────────────────┴─────────────────────────┴───┴───┴───┴───────┴──────────┘



    E - verificare ce necesitã utilizarea unui echipament specializat

    ANEXA 4
    (Anexa nr. 36 la norme)

                       RAPORT DE CONTROL TEHNIC ÎN TRAFIC
           Roadside technical inspection report Directive 2000/30/EC



 ┌─────────────────────────┬───────────────┬────────────────┬───────────────────────────────┬───────────────────────────────────┐
 │Datã/Orã efectuare CTT: │ │ │Stat/Nr. înmatriculare: │ │
 ├─────────────────────────┼───────────────┴────────────────┼───────────────────────────────┴───────────────────────────────────┤
 │Loc efectuare CTT: │ │Serie certificat înmatriculare sau dovadã │
 │ │ │reţinere: │
 ├─────────────────────────┼────┬──────────┬──────┬─────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │Tip drum: A │DN │ │DJ/DC │ │ │
 ├─────────────────────────┼────┴──────────┴──────┼─────────┼──────────────┬────────────────────────────────────────────────────┤
 │Vehicul nou │ITP expiratã │ │CIV │ │
 ├─────────────────────────┼──────────────────────┼─────────┼──────────────┴────────┬───────────────────────────────────────────┤
 │ITP falsã │Lipsã acte │ │Categorie omologare*1):│ │
 ├─────────────────────────┴──────────────────────┼─────────┼───────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
 │Datã expirare ITP: │ │Categorie utilizare*1):│ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────┼───────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
 │Staţie/Reprezentanţã la care s-a efectuat ITP: │ │Marcã şi tip: │ │
 ├─────────────────────────────┬──────────────────┴─────────┼───────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
 │Nr. înregistrare ITP: │ │Serie caroserie/şasiu: │ │
 ├─────────────────────────────┼────────────────────────────┼───────────────┬───────┴────────┬──────────┬───────────────────────┤
 │Nr. ştampilã ITP: │ │An fabricaţie: │ │Kilometraj│ │
 ├─────────────────────────────┼────────────────────────────┼───────────────┴────────────────┴──────────┴───────────────────────┤
 │Serie folie securizare: │ │ Tip motor │
 ├─────────────────────────────┴────────────────────────────┼───────┬───────┬───────┬────────┬──────────┬────────┬──────────────┤
 │Termen valabilitate ITP │mas │ │mas K │ │mac N │mac T │ │
 ├────────────────┬────────────┬────────────────────────────┼───────┴───────┴───────┼────────┴──────────┴────────┼──────────────┤
 │6 luni │1 an │2 ani │Tip tahograf │Analogic │Digital │
 ├────────────────┴────────────┼──────┬───────┬──────┬──────┼───────────────────────┴────────────────────────────┼──────────────┤
 │Aplicare ecuson ITP │DA │ │NU │ │Tip vehicul ADR*2) │ │
 ├────────────────┬─────┬──────┼──────┼───────┼──────┼──────┼───────────────┬────────────────┬──────────┬────────┼──────────────┤
 │ITPI valabil │NA │ │DA │ │NU │ │EX/II │ │EX/III │ │ │
 ├────────────────┴─────┴──────┼──────┴───────┴──────┴──────┼───────────────┼────────────────┼──────────┼────────┼──────────────┤
 │Conducãtor auto │ │FL │OX │AT │ │ │
 │(naţionalitatea): │ │ │ │ │ │ │
 ├─────────────────────────────┴────────────────────────────┼───────────────┼────────────────┼──────────┼────────┼──────────────┤
 │Operator de transport (nume şi stat de înregistrare): │ │ │ │ │ │
 ├─────────────────────────────┬─────────────────────┬──────┴───────────────┼────────────────┼──────────┼────────┴──────────────┤
 │Valoare mãsuratã emisii: │.......% CO │n ≥ 2.000 rot./min.: │.......% CO │lamba ... │k .........m^-1 │
 ├─────────────────────────────┴─────────────────────┴──────────────────────┼────────────────┼──────────┼───────────────────────┤
 │Puncte de control │Controlate │Conforme │ Neconforme │
 ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┼──────────┼───────────────────────┤
 │0) identificare │ │ │ │
 ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┼──────────┼───────────────────────┤
 │1a) sistem de frânare şi elemente ale sistemului de frânare (inclusiv │ │ │ │
 │eficacitate)*3) │ │ │ │
 ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┼──────────┼───────────────────────┤
 │1b) sistem de frânare şi elemente ale sistemului de frânare (fãrã │ │ │ │
 │eficacitate) │ │ │ │
 ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┼──────────┼───────────────────────┤
 │2) sistem de direcţie │ │ │ │
 ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┼──────────┼───────────────────────┤
 │3) vizibilitate │ │ │ │
 ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┼──────────┼───────────────────────┤
 │4) instalaţie electricã de iluminare, semnalizare şi auxiliarã │ │ │ │
 ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┼──────────┼───────────────────────┤
 │5) punţi, jante, anvelope, suspensie │ │ │ │
 ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┼──────────┼───────────────────────┤
 │6) şasiu şi elemente ale şasiului │ │ │ │
 ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┼──────────┼───────────────────────┤
 │7) alte echipamente, inclusiv tahograf*3) şi limitator de vitezã*3) │ │ │ │
 ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┼──────────┼───────────────────────┤
 │8) zgomot, emisii poluante*3), scurgeri de carburant şi/sau ulei │ │ │ │
 ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┼──────────┼───────────────────────┤
 │Verificãri suplimentare la vehicule agreate pentru transport de mãrfuri │ │ │ │
 │periculoase │ │ │ │
 ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴────────────────┴──────────┴───────────────────────┤
 │Detalierea neconformitãţilor constatate │
 ├────────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────┬─────┤
 │ │ │Amendã contravenţionalã │DA/NU│
 ├────────────────────────────────────────────┤ ├─────────────────────────────────────────────┼─────┤
 │ │ Rezultatele │Reţinerea certificatului de înmatriculare │DA/NU│
 ├────────────────────────────────────────────┤ controlului ├─────────────────────────────────────────────┼─────┤
 │ │ │Reţinerea plãcuţelor cu numãrul de │ │
 │ │ │înmatriculare şi a certificatului de │ │
 │ │ │înmatriculare │DA/NU│
 ├────────────────────────────────────────────┤ ├─────────────────────────────────────────────┼─────┤
 │ │ │Suspendarea dreptului de utilizare a │ │
 │ │ │vehiculului │DA/NU│
 ├────────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────────────┤
 │Inspector de trafic al ARR │
 ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │Semnãturã inspector de trafic al ARR │
 ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │Luat la cunoştinţã conducãtor autovehicul (semnãturã): │
 └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    NOTĂ?:
    Elementele menţionate cu caractere italice se completeazã numai pentru vehicule înmatriculate sau înregistrate în România.
    *1) În conformitate cu prevederile Reglementãrilor privind condiţiile tehnice pe care trebuie sã le îndeplineascã vehiculele rutiere în vederea admiterii în circulaţie pe drumurile publice din România - RNTR 2, aprobate prin <>Ordinul ministrului lucrãrilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 211/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    *2) În conformitate cu prevederile Reglementãrilor prind omologarea, agrearea şi efectuarea inspecţiei tehnice periodice a vehiculelor destinate transportului anumitor mãrfuri periculoase - RNTR 3, aprobate prin <>Ordinul ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 2.134/2005, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    *3) În conformitate cu verificãrile prevãzute în anexa nr. 3 la Reglementãrile privind control tehnic în trafic al vehiculelor rutiere - RNTR 11, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor şi al ministrului internelor şi reformei administrative <>nr. 510/<>230/2007.

    ANEXA 5
    (Anexa nr. 37 la norme)

    ROMÂNIA
    Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii
    Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R.
    Agenţia A.R.R. ..........................

                                PROCES - VERBAL
                     de reţinere a plãcuţelor cu numãrul de
               înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare

                        Seria ....... nr. ..............

    În ziua ..... luna ............. anul ........., locul ..................., localitatea ......................., judeţul (sectorul) ...................
    Subsemnatul, ........................, în calitate de ...................... la Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R. - Agenţia ........................., legitimaţia de control nr. ................, în temeiul art. .......... din ................................., dispun suspendarea dreptului de utilizare a vehiculului cu nr. de înmatriculare ................., drept care am procedat la reţinerea urmãtoarelor:
    - [] DA/[] NU Certificatul de înmatriculare nr. ................... al vehiculului (marca) ...................... nr. ............; sau Dovada seria ..... nr. ............ din data de ................., deţinãtor ................................
    Certificatul de înmatriculare nu a fost reţinut deoarece ...............................................................;
    - Plãcuţele cu numãrul de înmatriculare ..............................., deoarece vehiculul prezintã defecţiuni tehnice majore şi/sau periculoase, respectiv ....................................................................,
    ..................................................................................
    ..................................................................................
    ..................................................................................,
    fapt constatat şi sancţionat prin procesul-verbal de constatare şi sancţionare contravenţionalã seria ...... nr. ................... din data de: ziua ....... luna ................ anul .............. .
    Starea plãcuţelor de înmatriculare/certificatului de înmatriculare:
    - plãcuţele cu numãrul de înmatriculare sunt/nu sunt deteriorate ..................................;
    - certificatul de înmatriculare este/nu este deteriorat ........................................ .
    Suspendarea dreptului de utilizare a vehiculului prin reţinerea plãcuţelor de înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare înceteazã, iar plãcuţele cu numãrul de înmatriculare şi certificatul de înmatriculare se restituie, la cerere, dupã prezentarea dovezii de remediere a defecţiunilor constatate la Agenţia A.R.R. ..........., cu sediul în ............................ .
    Împotriva mãsurii de suspendare a dreptului de utilizare a vehiculului se poate formula plângere la instanţa de contencios administrativ în condiţiile <>Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    Conducerea autovehiculului ale cãrui plãcuţe cu numãrul de înmatriculare au fost reţinute constituie infracţiune prevãzutã şi pedepsitã de <>art. 85 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

    Semnãtura inspectorului de trafic ......................

    Semnãtura de primire a unui exemplar din prezentul proces-verbal ...........................

    Data ...................

                                    -------





Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016