Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 88 din 12 iunie 2020  pentru aprobarea Metodologiei de stabilire a tarifelor reglementate şi a preţurilor aplicate de furnizorii de ultimă instanţă clienţilor finali pentru perioada 1 iulie-31 decembrie 2020 şi pentru modificarea şi completarea Contractului-cadru de vânzare-cumpărare a energiei electrice încheiat între producătorii de energie electrică şi furnizorii de ultimă instanţă, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 34/2019     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 88 din 12 iunie 2020 pentru aprobarea Metodologiei de stabilire a tarifelor reglementate şi a preţurilor aplicate de furnizorii de ultimă instanţă clienţilor finali pentru perioada 1 iulie-31 decembrie 2020 şi pentru modificarea şi completarea Contractului-cadru de vânzare-cumpărare a energiei electrice încheiat între producătorii de energie electrică şi furnizorii de ultimă instanţă, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 34/2019

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 501 din 12 iunie 2020
    Având în vedere prevederile art. 22 alin. (1^1), alin. (2) lit. b), c) şi d), art. 28 lit. b^1), art. 53, art. 55 alin. (1), art. 56 alin. (3), art. 57 alin. (6), art. 75 alin. (1) lit. c), d) şi h), art. 76 alin. (1), (3), (4) şi (5), art. 77, art. 78, art. 79 alin. (1), (2), (3) şi alin. (4) lit. a), b), d), alin. (5) şi (6) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi prevederile art. II şi III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 74/2020 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012,
    în temeiul prevederilor art. 5 alin. (1) lit. b) şi c) şi art. 9 alin. (1) lit. b), e) şi ac) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite următorul ordin:
    ART. 1
    Se aprobă Metodologia de stabilire a tarifelor reglementate şi a preţurilor aplicate de furnizorii de ultimă instanţă clienţilor finali pentru perioada 1 iulie-31 decembrie 2020, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 2
    Clienţii casnici pot încheia un contract reglementat cu oricare furnizor de ultimă instanţă desemnat pentru zona de reţea în care se află locul de consum.

    ART. 3
    Prin derogare de la prevederile art. 2, clienţii casnici care au încheiat, pentru un loc de consum, un contract reglementat cu un furnizor de ultimă instanţă nu pot încheia pentru acelaşi loc de consum un contract reglementat cu un alt furnizor de ultimă instanţă.

    ART. 4
    Consumul de energie electrică al clienţilor casnici care au încheiate contracte reglementate cu furnizorii de ultimă instanţă se facturează la tarif reglementat, stabilit în conformitate cu prevederile metodologiei prevăzute la art. 1.

    ART. 5
    În factura emisă clientului final noncasnic beneficiar de serviciu universal, furnizorul de ultimă instanţă are obligaţia de a detalia, în câmpul „Alte informaţii/Detalieri“, structura preţului pentru serviciul universal aplicat.

    ART. 6
    Furnizorii de ultimă instanţă au obligaţia de a informa clienţii noncasnici cu privire la modificarea preţului energiei electrice furnizate, cu cel puţin două săptămâni anterior datei de aplicare a noilor preţuri.

    ART. 7
    Furnizorii de ultimă instanţă au obligaţia de a publica pe pagina proprie de internet preţul pentru serviciul universal şi, după caz, preţul pentru clienţii inactivi, precum şi perioada de aplicare a acestora.

    ART. 8
    În cazul în care în interiorul perioadei 1 iulie- 31 decembrie 2020 este desemnat un nou furnizor de ultimă instanţă obligat, pentru perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a deciziei de desemnare a noului furnizor de ultimă instanţă obligat şi data de 31 decembrie 2020, noul furnizor de ultimă instanţă obligat aplică clienţilor finali preluaţi tarifele reglementate aplicate de către vechiul furnizor de ultimă instanţă obligat.

    ART. 9
    Producătorii de energie electrică, furnizorii de ultimă instanţă desemnaţi de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, Societatea Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi Gaze Naturale „OPCOM“ - S.A. şi CN Transelectrica - S.A. duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar direcţiile de specialitate din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea acestuia.

    ART. 10
    Contractul-cadru de vânzare-cumpărare a energiei electrice încheiat între producătorii de energie electrică şi furnizorii de ultimă instanţă, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 34/2019, publicat în Montorul Oficial al României, Partea I, nr. 158 din 27 februarie 2019, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 22, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4^1), cu următorul cuprins:
    "(4^1) Prin derogare de la prevederile alin. (1) şi (3), pentru perioada contractuală 1 iulie-31 decembrie 2020, pentru livrările care încep la data de 1 iulie 2020, termenul de constituire şi de prezentare a scrisorii de garanţie bancară este nu mai târziu de data de 3 iulie 2020."

    2. La anexa nr. 1, definiţia termenului „perioadă contractuală“ se modifică şi va avea următorul cuprins: „perioadă contractuală - perioada 1 iulie-31 decembrie 2020“.


    ART. 11
    Prevederile art. 10 se aplică pentru contractele de vânzare-cumpărare a energiei electrice încheiate în baza contractului-cadru pentru perioada 1 iulie-31 decembrie 2020.

    ART. 12
    La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă:
    a) art. 7 din Regulile pentru eliminarea şi/sau atenuarea impactului unor măsuri sau politici care pot contribui la restricţionarea formării preţurilor pe piaţa angro de energie electrică, aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 236/2019, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1029 din 20 decembrie 2019;
    b) Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 217/2019 pentru aprobarea Metodologiei de stabilire a tarifelor reglementate şi a preţurilor aplicate de furnizorii de ultimă instanţă clienţilor finali şi completarea Condiţiilor generale pentru furnizarea energiei electrice la clienţii finali ai furnizorilor de ultimă instanţă, aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 88/2015, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1001 şi 1001 bis din 12 decembrie 2019;
    c) Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 216/2019 privind aprobarea Metodologiei de stabilire a preţurilor pentru energia electrică vândută de producători pe bază de contracte reglementate şi a cantităţilor de energie electrică din contractele reglementate încheiate de producători cu furnizorii de ultimă instanţă şi de stabilire a cantităţilor maxime de energie electrică ce pot fi impuse ca obligaţii de vânzare pe bază de contracte reglementate, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1001 şi 1001 bis din 12 decembrie 2019.


    ART. 13
    Deciziile preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emise în temeiul Metodologiei de stabilire a preţurilor pentru energia electrică vândută de producători pe bază de contracte reglementate şi a cantităţilor de energie electrică din contractele reglementate încheiate de producători cu furnizorii de ultimă instanţă şi de stabilire a cantităţilor maxime de energie electrică ce pot fi impuse ca obligaţii de vânzare pe bază de contracte reglementate, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 216/2019, se aplică până la data încetării aplicabilităţii acestora prin decizie a preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei.

    ART. 14
    Acordurile încheiate între fiecare producător şi fiecare furnizor de ultimă instanţă în temeiul Metodologiei de stabilire a preţurilor pentru energia electrică vândută de producători pe bază de contracte reglementate şi a cantităţilor de energie electrică din contractele reglementate încheiate de producători cu furnizorii de ultimă instanţă şi de stabilire a cantităţilor maxime de energie electrică ce pot fi impuse ca obligaţii de vânzare pe bază de contracte reglementate, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 216/2019, îşi păstrează valabilitatea.

    ART. 15
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data de 12 iunie 2020.                    Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
                    Dumitru Chiriţă

    Bucureşti, 12 iunie 2020.
    Nr. 88.
    ANEXA 1

    METODOLOGIE

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele de Contracte, Cereri si Notificari modificate conform GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele de Contracte, Cereri si Notificari modificate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016