Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 79 din 22 mai 2020  privind măsuri şi reguli în domeniul transporturilor, pe perioada stării de alertă,  pentru prevenirea răspândirii COVID-19    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 79 din 22 mai 2020 privind măsuri şi reguli în domeniul transporturilor, pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii COVID-19

EMITENT: Ministerul Afacerilor Interne
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 435 din 22 mai 2020
    Luând în considerare Referatul de aprobare al Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor nr. 19.065 din 18.05.2020,
    având în vedere necesitatea stabilirii măsurilor şi regulilor ce se impun a fi implementate în domeniul transporturilor, pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19, în condiţiile ridicării progresive a restricţiilor,
    în temeiul prevederilor art. 32-37 şi ale art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19,
    în temeiul prevederilor Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 25 din 18.05.2020 privind propunerea unor măsuri necesar a fi aplicate pe durata stării de alertă pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19,
    în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19,
    în temeiul prevederilor art. 7 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Interne, aprobată cu modificări prin Legea nr. 15/2008, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 9 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 90/2020 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor,
    ministrul afacerilor interne şi ministrul transporturilor, infrastructurii şi comunicaţiilor emit următorul ordin:
    ART. 1
    Pe durata stării de alertă, operatorii economici care administrează infrastructura de transport au următoarele obligaţii:
    a) să ia măsurile necesare pentru asigurarea distanţei de protecţie între persoane, de cel puţin 1,5 m, în zonele cu risc de aglomerare din gări, autogări, porturi, locuri de îmbarcare/debarcare, terminale aeroporturi şi, respectiv, staţii de metrou, prin configurarea, după caz, a traseelor de deplasare a persoanelor, cât şi a suprafeţelor de staţionare temporară în astfel de zone, cum sunt, în funcţie de specificul fiecărui mod de transport: zonele de aşteptare din interiorul terminalelor/staţiilor de pasageri, ghişeele de înregistrare/vânzări bilete, birourile de informaţii, zona de aşteptare pentru efectuarea controlului de securitate, zonele de îmbarcare, zona de aşteptare pentru efectuarea controlului de frontieră, zonele de ridicare a bagajelor, zonele de triaj epidemiologic la intrarea în ţară;
    b) să ia măsuri pentru informarea pasagerilor, prin afişe sau mijloace de comunicare sonore sau video cu privire la măsurile de protecţie sanitară;
    c) să efectueze dezinfecţia periodică a zonelor cu risc de aglomerare din gări, autogări, porturi, locuri de îmbarcare/debarcare, terminale aeroporturi şi staţii de metrou, precum şi a mijloacelor de transport în comun.


    ART. 2
    Pe durata stării de alertă, purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, este obligatorie în toate gările, autogările, porturile, locurile de îmbarcare/ debarcare, terminalele aeroporturilor şi staţiile de metrou, precum şi în interiorul oricărui mijloc de transport persoane.

    ART. 3
    Măsurile pentru fiecare tip de transport, terestru, subteran, aerian şi naval, sunt prevăzute în anexele nr. 1-4, care fac parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 4
    Operatorii economici cu atribuţii în domeniul transporturilor şi administratorii de infrastructură din domeniul transporturilor duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

    ART. 5
    Pentru reluarea/desfăşurarea activităţilor specifice, instituţiile şi autorităţile publice din subordinea sau de sub autoritatea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor elaborează şi aprobă proceduri de sistem corelate cu restricţiile impuse de autorităţile statului român, în contextul manifestării pandemiei generate de COVID-19.

    ART. 6
    La data intrării în vigoare a prezentului ordin, Ordinul ministrului transporturilor, infrastructurii şi comunicaţiilor şi al ministrului sănătăţii nr. 984/829/2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul virus SARS-CoV-2 şi pentru asigurarea desfăşurării activităţilor în condiţii de siguranţă sanitară în domeniul transporturilor, pe perioada stării de alertă, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 404 din 16 mai 2020, îşi încetează aplicabilitatea.

    ART. 7
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.                    Ministrul afacerilor interne,
                    Marcel Ion Vela
                    p. Ministrul transporturilor, infrastructurii şi comunicaţiilor,
                    Ionel Scrioşteanu,
                    secretar de stat

    ANEXA 1

    Măsuri şi reguli în domeniul transportului aerian, pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii COVID-19
    I. Măsuri şi reguli la nivelul operatorilor aerieni
    1. Pasagerii sunt îndrumaţi să efectueze operaţiunile de check-in on-line.
    2. Operatorii aerieni asigură echipamente de protecţie pentru membrii echipajelor.
    3. Piloţii sunt obligaţi să poarte masca de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, în cazul părăsirii cabinei de pilotaj, şi să-şi igienizeze mâinile, prin spălare cu apă şi săpun sau dezinfectare cu dezinfectanţi pe bază de alcool, după terminarea sarcinilor în afara cabinei de pilotaj.
    4. Operatorii aerieni sunt obligaţi să doteze aeronavele cu substanţe dezinfectante şi echipamente de protecţie de rezervă.
    5. Personalul navigant este obligat să-şi igienizeze mâinile, prin spălare cu apă şi săpun sau dezinfectare cu dezinfectanţi pe bază de alcool, după fiecare interacţiune cu pasagerii sau bunurile acestora.
    6. Accesul în cabina de pilotaj a personalului de sol de la escală este interzis, cu excepţia celui dedicat pentru curăţenie şi dezinfecţie sau a personalului tehnic.
    7. Accesul în cabina de pilotaj este interzis oricărei persoane care nu este membră a echipajului de zbor.
    8. Mişcările în cabina de pilotaj se reduc la un minim necesar;
    9. Se interzice utilizarea echipamentelor sau materialelor de protecţie care ar putea obstrucţiona accesul la echipamentele de urgenţă, ar împiedica accesul la măştile de oxigen, ar împiedica accesul la căile de evacuare de urgenţă sau ar limita contactul vizual sau auditiv cu echipajul de cabină.
    10. Serviciul la bord va fi suspendat/limitat pe rute/destinaţii în funcţie de nivelul de risc declarat de autorităţi.
    11. Pasagerii vor fi grupaţi pe familii şi, în măsura posibilităţilor, cât mai distanţaţi.
    12. Aeronava trebuie să fie dezinfectată după fiecare rotaţie.
    13. Pasagerii au obligaţia de a purta masca de protecţie la urcarea la bordul aeronavelor, precum şi pe toată durata călătoriei.
    14. Accesul la bord este permis cu un singur bagaj de mână.
    15. Materialele printate vor fi eliminate de la bord, cu excepţia instrucţiunilor de salvare şi a pungii.
    16. Pasagerii vor fi instruiţi cu privire la completarea în timpul zborului, după caz, a formularului Public health passenger locator form (Ediţia 15 a Anexei 9 OACI) sau a altui document solicitat de autoritatea competentă în domeniul sănătăţii publice şi predarea acestuia la debarcare autorităţii competente pentru sănătatea publică.
    17. Pasagerii vor fi informaţi cu privire la regimul care le va fi aplicat la sosirea în România.
    18. Se vor aplica procedurile stabilite pentru cazurile în care la bordul aeronavei sunt identificaţi pasageri simptomatici.
    19. Pasagerii vor fi instruiţi cu privire la procedurile de debarcare, astfel încât să se respecte măsurile de distanţare socială.

    II. Măsuri şi reguli la nivelul aeroporturilor
    1. Pentru a evita aglomerările, companiile aeriene/agenţii de handling informează pasagerii să se prezinte la aeroport cu cel puţin 3 ore înainte de ora programată pentru decolare.
    2. În vederea asigurării distanţei de protecţie între persoane, se reconfigurează atât traseele de deplasare a persoanelor, cât şi suprafeţele de staţionare temporară în zonele nerestricţionate, cum sunt parcările publice din faţa terminalelor de pasageri, peroanele de la intrarea în terminalele de pasageri, sălile de aşteptare din interiorul terminalelor de pasageri, ghişeele de înregistrare (check-in, ticketing), zonele de alimentaţie publică, birourile de informare, zona de aşteptare pentru efectuarea controlului accesului, zonele de îmbarcare, zonele de ridicare a bagajelor şi zonele pentru efectuarea evaluării epidemiologice, precum şi zonele de control trecere frontieră.
    3. Procesul de verificare a temperaturii şi gestionarea persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile de sănătate în vederea efectuării călătoriei, prin raportare la prevederile legale şi normele sanitare, sunt în sarcina instituţiilor/agenţiilor statului care au competenţe legale în acest sens.
    4. Pentru a asigura măsurile de menţinere a distanţării sociale, se creează culoare în interiorul cărora se marchează pe pardoseală, cu autocolante, linii de demarcaţie pentru păstrarea distanţei minime de siguranţă între pasageri (faţă-spate şi lateral).
    5. Ghişeele de check-in se deschid cu 3 ore înainte de ora programată pentru decolarea aeronavei.
    6. Pentru fiecare cursă, se asigură un efectiv suficient de angajaţi care să realizeze procedurile la ghişeele check-in.
    7. Vor fi luate măsuri privind adaptarea semnalisticii şi mesajelor video care rulează pe monitoarele din zona de control de securitate, astfel încât să fie prezentate instrucţiuni cu privire la menţinerea distanţării de protecţie.
    8. Administratorii aeroporturilor stabilesc împreună cu agenţii de handling proceduri pentru asigurarea transportului pasagerilor spre/dinspre aeronavă în grupuri care să asigure distanţe minime de siguranţă între pasageri, fără a depăşi 50% din capacitatea mijlocului de transport.
    9. În zonele critice identificate (spaţii cu utilizare intensă, cum ar fi zonele de control de securitate, zonele de control trecere frontieră, zonele de ridicare a bagajelor, zonele de triaj epidemiologic, grupuri sanitare) va creşte frecvenţa de realizare a operaţiunilor de dezinfecţie a suprafeţelor şi volumelor pentru eliminarea riscului de contaminare după cum urmează: dezinfecţie aer/suprafeţe cu substanţă biocidă - cel puţin la 4 ore, dacă există activitate de zbor; dezinfectarea tăvilor de la filtrele de securitate - cel puţin o dată pe tură; dezinfecţia grupurilor sanitare - cel puţin la 2 ore.
    10. Totodată se asigură următoarele măsuri:
    a) vor fi amplasate covoare cu soluţie dezinfectantă pe fluxurile de circulaţie a pasagerilor şi personalului;
    b) vor fi amplasate dozatoare cu dezinfectant sau cu şerveţele dezinfectante pe fluxurile de circulaţie a pasagerilor şi personalului, în special la intrarea în terminale şi în zona porţilor de îmbarcare.

    11. Ventilarea naturală va fi îmbunătăţită pe cât posibil în terminale, în timp ce recircularea aerului va fi redusă.
    12. Având în vedere că măsurile de protecţie sanitară afectează capacitatea de procesare a pasagerilor, administratorul aeroportului, după consultare cu transportatorii aerieni şi celelalte autorităţi cu atribuţii în punctele de trecere a frontierei, va corela programul de zbor cu noile capacităţi de procesare rezultate din aplicarea măsurilor de protecţie sanitară.


    ANEXA 2

    Măsuri şi reguli care se impun a fi implementate pentru derularea operaţiunilor de transport rutier de persoane,
    transport rutier de mărfuri, transport în regim de taxi, transport în regim de închiriere cu şofer şi transport alternativ,
    pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii COVID-19
    I. În domeniul transportului rutier de persoane se aplică următoarele măsuri:
    1. În zona uşii de acces a pasagerilor, în interiorul mijlocului de transport, se montează dozatoare cu soluţii dezinfectante pe bază de alcool. Înainte de plecarea în cursă, se efectuează obligatoriu curăţenia şi dezinfecţia mijlocului de transport. Se evită măturarea uscată şi alte acţiuni mecanice pe suprafeţe potenţial contaminate, pentru a reduce posibilitatea de dispersare a virusului. Se utilizează în schimb metode de curăţare umedă.
    2. Pe durata efectuării cursei, conducătorul auto poartă mască de protecţie, astfel încât să-i acopere gura şi nasul.
    3. Pentru accesul la bordul mijlocului de transport şi pe toată durata călătoriei, pasagerii sunt obligaţi să poarte masca de protecţie, astfel încât să le acopere gura şi nasul.
    4. Pentru transportul rutier internaţional de persoane, în punctele de îmbarcare, operatorii de transport au obligaţia de a asigura măsurarea temperaturii cu dispozitive de tip termoscanner pentru fiecare pasager. Se va refuza îmbarcarea persoanelor cu o temperatură >37,3şC şi li se va recomanda să consulte de urgenţă medicul de familie.
    5. Spaţiul destinat conducătorului mijlocului de transport va fi separat fizic sau primul rând de scaune va fi păstrat liber, pentru a evita interacţiunea socială.
    6. Conducătorii mijloacelor de transport au obligaţia de a păstra distanţa socială, în timpul pauzelor pe drum, şi să evite contactul cu alte persoane.
    7. La îmbarcare/debarcare, pasagerii trebuie să respecte o distanţă minimă de siguranţă unul faţă de celălalt.
    8. Accesul pasagerilor în mijlocul de transport se realizează pe uşa din faţă, iar coborârea se realizează pe cealaltă/celelalte uşi, dacă aceasta/acestea există.
    9. Transportul pasagerilor în microbuze este permis doar pe scaun, cu respectarea regulilor generale prezentate mai sus.

    II. În domeniul transportului în regim de taxi, transportului alternativ şi transportului în regim de închiriere cu şofer se aplică următoarele măsuri:
    1. Transportul pasagerilor se efectuează doar pe locurile din spate.
    2. Conducătorul mijlocului de transport poartă mască de protecţie, astfel încât să-i acopere gura şi nasul, iar mijlocul de transport va fi dotat cu dezinfectant pe bază de alcool.
    3. Spaţiul destinat conducătorului mijlocului de transport va fi separat fizic de locurile din spate.
    4. Pasagerii au obligaţia de a purta masca de protecţie la urcarea în mijlocul de transport şi pe toată durata călătoriei.
    5. În cazul mânuirii bagajelor clientului sau interacţiunii fizice cu alte persoane, conducătorul mijlocului de transport este obligat să utilizeze mănuşi, să le depoziteze într-o pungă special destinată după utilizare şi să-şi dezinfecteze mâinile după îndepărtarea acestora.
    6. Conducătorul mijlocului de transport este obligat să igienizeze şi să dezinfecteze, zilnic, interiorul vehiculului.
    7. Se utilizează cu precădere plăţile electronice.

    III. În domeniul transportului rutier de mărfuri se aplică următoarele măsuri:
    1. Interiorului mijlocului de transport trebuie igienizat înainte de plecarea în fiecare cursă.
    2. Conducătorul mijlocului de transport va fi dotat cu mască de protecţie şi dezinfectant pe bază de alcool, iar mijlocul de transport va fi dotat cu coşuri de colectare a gunoiului/saci de gunoi securizaţi.
    3. În interacţiunea cu alte persoane, conducătorul mijlocului de transport este obligat să poarte masca de protecţie, astfel încât să îi acopere gura şi nasul.
    4. Se utilizează cu precădere documente digitale. În cazul manipulării documentelor în format hârtie, conducătorul mijlocului de transport este obligat să poarte masca de protecţie, astfel încât să îi acopere gura şi nasul, să utilizeze mănuşi, pe care le depozitează într-o pungă special destinată după utilizare, şi să îşi dezinfecteze mâinile după îndepărtarea mănuşilor.


    ANEXA 3

    Măsuri şi reguli în domeniul transportului de persoane la bordul navelor,
    pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii COVID-19
    I. Măsuri luate de administratorul locului de îmbarcare/ debarcare pasageri
    1. Este obligatorie igienizarea locurilor de îmbarcare/ debarcare pasageri.
    2. Este obligatorie dezinfecţia spaţiilor închise din locurile de îmbarcare/debarcare pasageri cu substanţă biocidă.
    3. La grupurile sanitare, se asigură în permanenţă săpun şi dezinfectant de mâini pe bază de alcool şi se afişează postere cu modul corect de spălare a mâinilor.
    4. În zonele de acces pentru îmbarcarea/debarcarea pasagerilor, este obligatorie montarea dozatoarelor cu dezinfectanţi de mâini pe bază de alcool.
    5. La îmbarcare, este obligatorie informarea pasagerilor cu privire la documentele/formularele care trebuie completate şi măsurile pe care trebuie să le respecte pentru a fi admişi în statul de destinaţie.
    6. Angajatorul este obligat să asigure verificarea temperaturii lucrătorilor, la intrarea acestora în tură.
    7. Angajatorul este obligat să asigure echiparea lucrătorilor din locul de îmbarcare/debarcare cu măşti de protecţie şi mănuşi.
    8. Pe cât este posibil, se utilizează documentele digitale.

    II. Măsuri luate de operatorul economic care desfăşoară transport de pasageri şi/sau mărfuri
    1. Sunt obligatorii igienizarea şi dezinfecţia navei cu substanţă biocidă.
    2. Operatorul economic stabileşte frecvenţa igienizării şi a dezinfecţiei navei, în funcţie de caracteristicile tehnice ale acesteia şi durata cursei, având obligaţia de a informa pasagerii şi autorităţile în acest sens.
    3. Operatorul economic este obligat să asigure verificarea temperaturii membrilor de echipaj, la intrarea în tură.
    4. Operatorul economic este obligat să doteze membrii de echipaj cu măşti de protecţie şi mănuşi.
    5. Operatorul economic este obligat să instruiască membrii de echipaj cu privire la modul de interacţionare cu pasagerii, în sensul păstrării distanţei minime de siguranţă între pasageri.
    6. Operatorul economic este obligat să ia măsuri pentru interzicerea accesului la bord al pasagerilor care nu deţin mască de protecţie.
    7. Operatorul economic este obligat să ia măsuri pentru monitorizarea respectării cerinţei privind purtarea măştii de protecţie de către pasageri pe toată durata cursei.
    8. Operatorul economic este obligat să ia măsuri pentru informarea periodică, pe durata cursei, cu privire la regulile de protecţie sanitară care trebuie respectate la bordul navei (purtarea măştii, spălarea frecventă a mâinilor, respectarea distanţei minime de siguranţă între pasageri).
    9. Operatorul economic trebuie să monteze, în locuri vizibile destinate pasagerilor, postere/autocolante/afişe care să cuprindă recomandări privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii COVID-19.
    10. Operatorul economic este obligat să doteze nava cu dozatoare cu dezinfectanţi şi echipamente de protecţie de rezervă.
    11. La grupurile sanitare se va asigura în permanenţă săpun şi dezinfectant de mâini pe bază de alcool şi se vor monta postere cu modul corect de spălare a mâinilor.
    12. Se asigură ventilarea naturală la bordul navei, pe cât posibil, iar recircularea aerului va fi redusă.
    13. Operatorul economic va informa pasagerii cu privire la documentele/formularele care trebuie completate şi măsurile pe care aceştia trebuie să le respecte pentru a fi admişi în statul de destinaţie şi, după caz, pune la dispoziţie aceste documente/ formulare.


    ANEXA 4

    Măsuri şi reguli în domeniul transportului feroviar şi cu metroul,
    pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii COVID-19
    I. Măsuri şi reguli la nivelul operatorilor feroviari
    1. Purtarea măştii de protecţie este obligatorie pentru accesul la bordul trenurilor şi pe toată durata călătoriei.
    2. Şeful de tren/Conductorul are obligaţia să vizualizeze biletul de călătorie, fără să-l atingă.
    3. Este permisă utilizarea vagoanelor mixte salon/bar, fără a presta serviciul alimentar în zona barului.
    4. Garniturile de tren trebuie salubrizate şi igienizate înainte de plecarea în fiecare cursă.
    5. Lucrătorii din transportul feroviar trebuie să fie dotaţi cu măşti de protecţie şi mănuşi.
    6. Operatorul feroviar promovează vânzarea on-line a biletelor şi utilizează cu prioritate biletele electronice.
    7. Operatorii feroviari pun în aplicare rezervări obligatorii de locuri pentru trenurile de lung parcurs şi pentru cele regionale, acolo unde este tehnic posibil şi eficient din punct de vedere economic.
    8. Operatorii feroviari stabilesc şi aduc la cunoştinţa publicului măsurile organizatorice impuse de specificul activităţii şi de zona de desfăşurare a acesteia.

    II. Măsuri şi reguli la nivelul administratorilor gărilor
    1. Administratorii gărilor montează dozatoare cu dezinfectant pe bază de alcool în punctele de acces în gară.
    2. Zonele de preluare a călătorilor (staţii de taxi, parcări) vor fi amplasate faţă de zona de acces/ieşire la o distanţă care să nu determine aglomerarea de persoane.
    3. În cazul staţiilor de cale ferată cu mai multe zone de acces, fiecare zonă va fi utilizată doar pentru unul dintre fluxuri, fie de intrare, fie de ieşire din gară.
    4. Este permisă funcţionarea spaţiilor comerciale situate pe spaţiul gării, care au zona de acces din afara staţiei de cale ferată, în care se vând produse ambalate, fără a fi permis consumul în interiorul acestora; operatorul economic are obligaţia de a lua măsuri pentru evitarea aglomerării de persoane în interiorul spaţiilor comerciale.
    5. Administratorii gărilor organizează fluxuri de îmbarcare/debarcare distincte, pe care le semnalizează de la intrarea în gară până pe peron (cu separatoare sau benzi aplicate pe suprafaţa gării).
    6. Administratorii gărilor iau măsuri pentru ca funcţionarea caselor de bilete să se realizeze pe principiul un ghişeu deschis unul închis, dacă poziţionarea ghişeelor nu permite din construcţie asigurarea distanţei sociale; fluxurile de acces la ghişeu/plecare de la ghişeu vor fi marcate cu separatoare. Administratorii gărilor prevăd fluxuri de acces/plecare şi la ghişeele de informaţii sau la zonele de depunere a bagajelor.
    7. Periodic, vor fi făcute anunţuri semnalizate distinct cu recomandări referitoare la noul coronavirus.
    8. Pe fiecare flux din gară se vor monta pe jos stickere care să atenţioneze cu privire la distanţa minimă de siguranţă ce trebuie respectată.
    9. În spaţiul gării, inclusiv în toaletele publice, se fac periodic acţiuni de dezinfecţie. În zonele intens circulate, operaţiunile de dezinfecţie se fac la intervale de cel mult 4 ore.
    10. Pe scaunele existente în gară se va semnaliza prin aplicarea de stickere locurile unde se pot aşeza persoanele (de preferat, un loc ocupat, unul liber).
    11. Pe peron se va permite doar accesul persoanelor ce prezintă biletul sau dovada electronică a achiziţionării acestuia. În cazul în care sunt persoane care trebuie ajutate pentru îmbarcare, acestea vor anunţa reprezentantul operatorului de transport feroviar, care va stabili modul de acordare a asistenţei pentru persoanele respective.
    12. În staţiile cu mai multe peroane comune se va evita alocarea aceluiaşi peron pentru 2 trenuri, indiferent dacă trenurile pleacă sau sosesc în gară.

    III. Măsuri şi reguli la nivelul METROREX
    1. Pentru accesul în staţiile de metrou, pe durata şederii în aceste staţii şi pe toată durata călătoriei cu metroul este obligatorie purtarea măştii de protecţie.
    2. Vor fi expuse afişe de tip ghid cu regulile de bază ce trebuie respectate pe timpul călătoriei cu metroul.
    3. Se vor amplasa stickere de avertizare pentru distanţare socială, la cabinele de acces metrou.
    4. În dreptul punctelor de vânzare titluri de călătorie şi în dreptul automatelor de vândut cartele se vor amplasa autocolante de avertizare pentru păstrarea de către călători a distanţării sociale.
    5. În staţiile de metrou, prin intermediul instalaţiilor de sonorizare, se vor face anunţuri cu privire la păstrarea distanţei şi respectarea măsurilor impuse de autorităţi.
    6. Pe magistralele 1+3 vor circula 32 trenuri în perioadele de vârf de trafic, la interval minim de 6 minute, iar pe distanţa comună a celor două magistrale, Nicolae Grigorescu - Eroilor, se va asigura un interval minim de 2-3 minute.
    7. Pe Magistrala 2 vor circula 21 trenuri în perioadele de vârf de trafic, la interval minim de 3 minute.
    8. Pe Magistrala 4 vor circula 4 trenuri în perioadele de vârf de trafic, la interval minim de 11 minute, până la punerea în funcţiune a sistemului de siguranţă a traficului pe distanţa Parc Bazilescu - Străuleşti.
    9. Se vor marca cu un semn vizibil de culoare verde locurile permise pentru transportul pasagerilor, atât pentru transportul în picioare, cât şi pentru transportul pe scaune, astfel încât să se păstreze distanţa minimă de siguranţă între pasageri.
    10. Trenurile de metrou vor fi igienizate zilnic, prin intermediul unei proceduri industriale, denumită nebulizare.
    11. Atât spaţiile publice, cât şi suprafeţele comune cu care călătorii intră în contact pe timpul călătoriei cu metroul se igienizează prin utilizarea de soluţii biocide pentru dezinfectat suprafeţe.


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele de Contracte, Cereri si Notificari modificate conform GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele de Contracte, Cereri si Notificari modificate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016