Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 218 din 11 decembrie 2019  privind aprobarea tarifului mediu pentru serviciul de transport, a componentelor tarifului de transport de introducere a energiei electrice în reţea (T_G) şi de extragere a energiei electrice din reţea (T_L), a tarifelor pentru serviciul de sistem şi a preţului reglementat pentru energia electrică reactivă, practicate de Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 218 din 11 decembrie 2019 privind aprobarea tarifului mediu pentru serviciul de transport, a componentelor tarifului de transport de introducere a energiei electrice în reţea (T_G) şi de extragere a energiei electrice din reţea (T_L), a tarifelor pentru serviciul de sistem şi a preţului reglementat pentru energia electrică reactivă, practicate de Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A.

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 999 din 12 decembrie 2019
    Având în vedere prevederile art. 75 alin. (1) lit. b), art. 76 alin. (1) şi art. 79 alin. (3), (4) şi (8) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, ale Metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de transport al energiei electrice, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 171/2019, ale Metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de sistem, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 45/2017, cu modificările ulterioare, şi ale Metodologiei privind stabilirea obligaţiilor de plată a energiei electrice reactive şi a preţului reglementat pentru energia electrică reactivă, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 33/2014, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 2 alin. (3^1), art. 5 alin. (1) lit. b) şi alin. (5), ale art. 9 alin. (1) lit. c) şi ab) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite următorul ordin:
    ART. 1
    Se aprobă tariful mediu pentru serviciul de transport şi componentele tarifului de transport de introducere a energiei electrice în reţea (T_G) şi de extragere a energiei electrice din reţea (T_L), practicate de Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica“ - S.A., prevăzute în anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 2
    (1) Pentru energia electrică ce urmează să fie livrată ulterior datei intrării în vigoare a prezentului ordin, componenta tarifului de transport de introducere a energiei electrice în reţea (T_G) prevăzută în anexa nr. 1 se aplică şi în contractele de vânzare/cumpărare a energiei electrice ce au fost încheiate pe pieţele centralizate administrate de Societatea Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi de Gaze Naturale - „Opcom“ - S.A. anterior datei intrării în vigoare a prezentului ordin.
    (2) Părţile din contractele prevăzute la alin. (1) au obligaţia să modifice prin act adiţional valoarea preţului la care se vinde energia electrică, ca urmare a modificării valorii componentei tarifului de transport de introducere a energiei electrice în reţea (T_G) prin aplicarea formulei:
    p1 = p – T_G1 + T_G2 [lei/MWh],
    unde:
    p1 - noul preţ de vânzare a energiei electrice aplicabil contractului, exprimat în lei/MWh; acesta se aplică pentru determinarea valorii cantităţii de energie electrică ce a fost contractată anterior intrării în vigoare a prezentului ordin, dar urmează să fie livrată ulterior intrării în vigoare a ordinului;
    p - preţul de vânzare a energiei electrice potrivit contractului, exprimat în lei/MWh;
    T_G1 - tariful de transport - componenta de introducere a energiei electrice în reţea T_G, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 81/2019 privind aprobarea tarifului mediu pentru serviciul de transport, a componentelor tarifului de transport de introducere a energiei electrice în reţea (T_G) şi de extragere a energiei electrice din reţea (T_L), a tarifelor pentru serviciul de sistem şi a preţului reglementat pentru energia electrică reactivă, practicate de Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica“ - S.A.;
    T_G2 - tariful de transport - componenta de introducere a energiei electrice în reţea T_G prevăzut în anexa nr. 1.


    (3) Prevederile alin. (2) se aplică prin derogare de la regulile de tranzacţionare pe piaţa de energie electrică, care reglementează preţurile din contractele prevăzute la alin. (1).

    ART. 3
    Se aprobă tarifele pentru serviciul de sistem practicate de Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica“ - S.A. prevăzute în anexa nr. 2 care face parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 4
    (1) Se aprobă preţul reglementat pentru energia electrică reactivă de 0,0692 lei/kVArh, practicat de Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica“ - S.A.
    (2) Preţul reglementat pentru energia electrică reactivă se aplică cu respectarea prevederilor din reglementările specifice şi nu include acciza şi taxa pe valoarea adăugată (TVA).
    (3) Preţul reglementat pentru energia electrică reactivă are la bază preţul mediu estimat al energiei electrice active pentru acoperirea consumului propriu tehnologic în reţeaua electrică de transport, de 230,58 lei/MWh, aprobat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei pentru anul 2019, exprimat în termenii anului 2019.

    ART. 5
    Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica“ - S.A. şi operatorii economici din sectorul energiei electrice duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar entităţile organizatorice din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor prezentului ordin.

    ART. 6
    Până la data de 31.01.2020, Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica“ - S.A. are obligaţia de a transmite Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, pentru fiecare an al perioadei a patra de reglementare, defalcarea costurilor de operare şi mentenanţă controlabile supuse eficienţei aprobate prin prezentul ordin pe cele două categorii: categoria costuri de operare şi mentenanţă controlabile aferente lucrărilor de mentenanţă şi categoria alte costuri.

    ART. 7
    La data intrării în vigoare a prezentului ordin, Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 81/2019 privind aprobarea tarifului mediu pentru serviciul de transport, a componentelor tarifului de transport de introducere a energiei electrice în reţea (T_G) şi de extragere a energiei electrice din reţea (T_L), a_ tarifelor pentru serviciul de sistem şi a preţului reglementat pentru energia electrică reactivă, practicate de Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica“ - S.A., publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 516 din 25 iunie 2019, se abrogă.

    ART. 8
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data 1 ianuarie 2020.                    Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
                    Dumitru Chiriţă

    Bucureşti, 11 decembrie 2019.
    Nr. 218.
    ANEXA 1

    Tariful mediu pentru serviciul de transport şi componentele tarifului de transport de introducere
    a energiei electrice în reţea (T_G) şi de extragere a energiei electrice din reţea (T_L)

┌────────────────┬─────────────────────┐
│Operatorul │Tariful │
│economic │(lei/MWh) │
├────────────────┼───────────────┬─────┤
│ │Tariful mediu │ │
│ │pentru │ │
│ │serviciul de │18,33│
│ │transport al │ │
│ │energiei │ │
│ │electrice │ │
│ ├───────────────┼─────┤
│ │Tariful de │ │
│Compania │transport - │ │
│Naţională de │componenta de │ │
│Transport al │introducere a │1,30 │
│Energiei │energiei │ │
│Electrice │electrice în │ │
│„Transelectrica“│reţea - T_G │ │
│- S.A. │(lei/MWh) │ │
│ ├───────────────┼─────┤
│ │Tariful de │ │
│ │transport - │ │
│ │componenta de │ │
│ │extragere a │17,03│
│ │energiei │ │
│ │electrice din │ │
│ │reţea - T_L │ │
│ │(lei/MWh) │ │
└────────────────┴───────────────┴─────┘

    NOTĂ:
    Tarifele nu conţin taxa pe valoarea adăugată (TVA).


    ANEXA 2

    Tarifele pentru serviciul de sistem

┌──────────────────┬───────────────────┐
│Operatorul │Tariful (lei/MWh) │
│economic │ │
├──────────────────┼─────────────┬─────┤
│ │Tariful │ │
│ │pentru │ │
│ │serviciul de │14,89│
│ │sistem, din │ │
│ │care: │ │
│ ├─────────────┼─────┤
│ │- Tariful │ │
│Compania Naţională│pentru │ │
│de Transport al │servicii │1,84 │
│Energiei Electrice│funcţionale │ │
│„Transelectrica“ -│de sistem │ │
│S.A. │(lei/MWh) │ │
│ ├─────────────┼─────┤
│ │- Tariful │ │
│ │pentru │ │
│ │servicii │13,05│
│ │tehnologice │ │
│ │de sistem │ │
│ │(lei/MWh) │ │
└──────────────────┴─────────────┴─────┘


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele de Contracte, Cereri si Notificari modificate conform GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele de Contracte, Cereri si Notificari modificate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016