Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. M.156 din 6 august 2019  pentru modificarea şi completarea Regulamentului privind descrierea, compunerea şi portul, pe timp de pace, al uniformelor militare ale personalului din Ministerul Apărării Naţionale, aprobat prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.38/2018     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. M.156 din 6 august 2019 pentru modificarea şi completarea Regulamentului privind descrierea, compunerea şi portul, pe timp de pace, al uniformelor militare ale personalului din Ministerul Apărării Naţionale, aprobat prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.38/2018

EMITENT: Ministerul Apărării Naţionale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 706 din 28 august 2019
    Pentru aplicarea prevederilor art. 2 alin. (5) din Ordonanţa Guvernului nr. 51/1994 privind drepturile de echipament şi materiale de resortul echipamentului, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 143/1994, cu modificările ulterioare,
    pentru punerea în aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 809/1994*) privind aprobarea normelor de echipare, în timp de pace, a personalului din instituţiile publice, aparţinând Sectorului de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, cu modificările şi completările ulterioare,
    *) Hotărârea Guvernului nr. 809/1994 nu a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    în temeiul prevederilor art. 40 alin. (1) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, republicată, cu modificările ulterioare,
    ministrul apărării naţionale emite prezentul ordin.
    ART. I
    Regulamentul privind descrierea, compunerea şi portul, pe timp de pace, al uniformelor militare ale personalului din Ministerul Apărării Naţionale, aprobat prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.38/2018, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 307 şi 307 bis din 5 aprilie 2018, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 2, după alineatul (2) se introduc şase noi alineate, alineatele (2^1)-(2^6), cu următorul cuprins:
    "(2^1) Cadrele militare confirmate în armele aviaţie, marină şi justiţie militară, care îşi desfăşoară activitatea în unităţi aparţinând altor categorii de forţe şi comandamente, poartă ţinuta specifică armei în care aceştia sunt confirmaţi.
(2^2) Cadrele militare încadrate în structuri din subordinea Statului Major al Forţelor Navale, Statului Major al Forţelor Aeriene şi în structuri specializate de justiţie militară, care nu sunt confirmaţi în arma marină, arma aviaţie şi justiţie militară, poartă ţinuta specifică forţelor navale, forţelor aeriene sau de justiţie militară, purtând însemnele de grad şi petliţele specifice forţelor terestre.
(2^3) Prevederile alin. (2^2) se aplică şi în cazul mutării acestor categorii de cadre din unităţile de aviaţie, marină ori din justiţie în unităţi subordonate Statului Major al Forţelor Terestre, Statului Major al Apărării şi comandamentelor de sprijin.
(2^4) Cadrele militare care îşi desfăşoară activitatea în unităţi de justiţie militară poartă la activităţile de instrucţie, trageri, exerciţii, aplicaţii şi la alte activităţi, la ordin, uniforma militară combat specifică forţelor terestre.
(2^5) Cadrele militare confirmate în justiţie militară, care îşi desfăşoară activitatea în unităţi aparţinând forţelor terestre, forţelor aeriene, forţelor navale şi comandamentelor de sprijin, poartă uniforma militară combat specifică acestora.
(2^6) Personalul participant la misiuni internaţionale, observatorii militari participanţi la misiuni O.N.U., O.S.C.E. sau ale altor organisme de securitate regională poartă uniforma militară combat a categoriei de forţe, conform cerinţelor misiunii."

    2. Articolul 4 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 4
    (1) Specificaţiile tehnice ale articolelor de echipament ce intră în compunerea uniformelor militare se elaborează de Comandamentul Logistic Întrunit pe baza descrierii din prezentul regulament.
    (2) Specificaţiile tehnice se avizează de şefii categoriilor de forţe ale armatei şi de şeful Direcţiei logistice şi se aprobă de comandantul Comandamentului Logistic Întrunit."

    3. La articolul 6, după alineatul (3) se introduc patru noi alineate, alineatele (4)-(7), cu următorul cuprins:
    "(4) Verificarea uniformelor militare se execută centralizat, pe unitate, prin participarea întregului personal militar, astfel:
    a) se verifică prezenţa tuturor militarilor;
    b) se verifică existenţa tuturor articolelor de echipament din compunerea uniformelor militare, potrivit normelor de echipare în vigoare;
    c) după verificarea uniformelor militare, prin grija intendentului unităţii militare/persoanei desemnate de comandantul unităţii militare, se completează Fişa individuală de echipare cu bunurile identificate ca fiind necorespunzătoare la fiecare cadru militar, precum şi cu alte articole solicitate de acesta, operaţiunile fiind confirmate prin semnătura fiecărui cadru militar.
(5) Verificarea uniformelor militare se reprogramează pentru militarii absenţi, astfel încât în mod obligatoriu toţi militarii să participe la această activitate.
(6) Intendentul unităţii/Persoana desemnată de comandantul unităţii militare stabileşte pentru fiecare militar toate articolele de echipament, inclusiv accesoriile, care se află în una dintre următoarele situaţii:
    a) prezintă aspect necorespunzător, pete, rupturi, decolorări, uzură vizibilă;
    b) sunt neajustate pe corp: au măsuri mai mari/mici decât dimensiunile antropometrice personale;
    c) sunt prevăzute în norma de echipare, dar lipsesc din dotarea militarului;
    d) sunt atipice/neconforme cu normele în vigoare.
(7) Activitatea de verificare a uniformelor militare pentru cadrele militare şi soldaţii gradaţi profesionişti se finalizează prin întocmirea şi înaintarea, de către intendentul unităţii/persoana desemnată de comandantul unităţii militare, a unui raport, adresat comandantului unităţii militare, care va cuprinde rezultatele activităţii, concluziile şi propunerile pe linia echipării efectivelor. La raport se anexează:
    a) lista cu bunurile identificate ca fiind necorespunzătoare la fiecare cadru militar;
    b) lista centralizatoare cu bunurile identificate ca fiind necorespunzătoare, precum şi cu bunurile prevăzute în norma de echipare, dar care lipsesc din dotarea soldaţilor gradaţilor profesionişti."

    4. La articolul 8 alineatul (3), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) galon din fir de mătase galbenă/fir metalizat auriu, cu lăţimea de 45 mm - pentru ofiţerii cu grade de generali/amirali;"

    5. La articolul 9, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) galon din fir de mătase galbenă/fir metalizat auriu, cu lăţimea de 45 mm - pentru ofiţerii cu grade de generali/amirali;"

    6. După articolul 13 se introduce un nou articol, articolul 13^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 13^1
    Butonii sunt realizaţi din metal galben, de formă ovală, personalizaţi cu însemnul heraldic al Ministerului Apărării Naţionale, prevăzut de Hotărârea Guvernului nr. 1.223/2004 pentru aprobarea însemnelor heraldice pentru Armata României şi unele structuri din compunerea Ministerului Apărării Naţionale, cu modificările ulterioare."

    7. Articolul 14 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 14
    Papionul şi brâul se confecţionează din mătase de culoare neagră şi se poartă de ofiţerii bărbaţi la ţinuta de gală."

    8. La articolul 16 alineatul (2), literele a)-d) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "a) un galon din fir de mătase galbenă/fir metalizat auriu, cu lăţimea de 45 mm, deasupra căruia se aplică patru stele metalice aurite în cinci colţuri, care au pe margine un contur de 1 mm de culoare roşie pentru ofiţerii cu grad de general din forţele terestre, de culoare bleu pentru ofiţerii cu grad de general din forţele aeriene, de culoare neagră pentru cei cu grad de amiral, de culoare vişinie pentru ofiţerii cu grad de general care fac parte din serviciul medical sau de culoare bleumarin pentru ofiţerii cu grad de general care fac parte din serviciul justiţie militară;
b) un galon din fir de mătase galbenă/fir metalizat auriu, cu lăţimea de 45 mm, deasupra căruia se aplică trei stele metalice aurite în cinci colţuri, care au pe margine un contur de 1 mm de culoare roşie pentru ofiţerii cu grad de general-locotenent din forţele terestre, de culoare bleu pentru ofiţerii cu grad de general-locotenent din forţele aeriene, de culoare neagră pentru cei cu grad de viceamiral, de culoare vişinie pentru ofiţerii cu grad de general-locotenent care fac parte din serviciul medical sau de culoare bleumarin pentru ofiţerii cu grad de general-locotenent care fac parte din serviciul justiţie militară;
c) un galon din fir de mătase galbenă/fir metalizat auriu, cu lăţimea de 45 mm, deasupra căruia se aplică două stele metalice aurite în cinci colţuri, care au pe margine un contur de 1 mm de culoare roşie pentru ofiţerii cu grad de general-maior din forţele terestre, de culoare bleu pentru ofiţerii cu grad de general-maior din forţele aeriene, de culoare neagră pentru cei cu grad de contraamiral, de culoare vişinie pentru ofiţerii cu grad de general-maior care fac parte din serviciul medical sau de culoare bleumarin pentru ofiţerii cu grad de general-maior care fac parte din serviciul justiţie militară;
d) un galon din fir de mătase galbenă/fir metalizat auriu, cu lăţimea de 45 mm, deasupra căruia se aplică o stea metalică aurită în cinci colţuri, care are pe margine un contur de 1 mm de culoare roşie pentru ofiţerii cu grad de general de brigadă din forţele terestre, de culoare bleu pentru ofiţerii cu grad de general de flotilă aeriană din forţele aeriene, de culoare neagră pentru cei cu grad de contraamiral de flotilă, de culoare vişinie pentru ofiţerii cu grad de general de brigadă care fac parte din serviciul medical sau de culoare bleumarin pentru ofiţerii cu grad de general de brigadă care fac parte din serviciul justiţie militară;"

    9. La articolul 21 alineatul (4), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) gri - pentru cadrele militare din forţele aeriene şi cele care fac parte din serviciul justiţie militară, cu excepţia celor care au grade de general şi colonel/comandor;"

    10. La articolul 23, alineatele (1), (4) şi (5) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 23
    (1) Şapca pentru oraş şi serviciu, respectiv şapca cu coafe se compun din calotă, bandă, cozoroc şi accesorii.
    (...)
    (4) Pe cozorocul şepcilor prevăzute la alin. (1), pentru ofiţerii cu grade de generali/amirali, se aplică două rânduri de frunze de stejar late, din metal aurit sau brodate. Pentru ofiţerii cu grade superioare se aplică un rând de frunze de stejar late, din metal galben, iar pentru ofiţerii cu grade inferioare se aplică un rând de frunze de stejar înguste, din metal galben. Cozorocul şepcilor pentru maiştri militari şi subofiţeri este simplu.
    (5) Deasupra cozorocului, pe banda şepcilor prevăzute la alin. (1) se montează un şnur împletit din mătase aurie pentru ofiţerii cu grade de generali/amirali şi din mătase galbenă pentru ceilalţi ofiţeri, maiştri militari şi subofiţeri."

    11. La articolul 27 alineatul (2), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) caracul în culorile şi pentru categoriile de ofiţeri prevăzute la art. 22 alin. (4);"

    12. Articolul 30 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 30
    Parpalacul se confecţionează din ţesătură impermeabilă, în culorile prevăzute la art. 26 alin. (2), are epoleţi fixaţi în cusătura umărului, gluga detaşabilă şi se încheie la un rând de nasturi ascunşi. În talie, se ajustează cu un cordon din material fond."

    13. La articolul 31, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 31
    (1) Costumul pentru oraş şi serviciu pentru forţele terestre, forţele aeriene şi justiţie militară, respectiv costumul de iarnă şi costumul de vară pentru oraş şi serviciu pentru forţele navale se confecţionează din stofă în culorile prevăzute la art. 26 alin. (2)."

    14. Articolul 33 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 33
    Puloverul pentru oraş şi serviciu se confecţionează din tricot de lână sau tip lână, este prevăzut cu epoleţi, fermoar, buzunar pe pieptul stâng, apărători la coate şi umeri şi se realizează în culorile prevăzute la art. 26 alin. (2)."

    15. Articolul 38 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 38
    Tricoul alb cu mânecă scurtă se confecţionează din tricot de bumbac sau bumbac în amestec şi se realizează la baza gâtului, fără epoleţi."

    16. La articolul 47, după primul alineat, care devine alineatul (1), se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu următorul cuprins:
    "(2) Ecusonul tricolor se poartă pe mâneca stângă, poziţionat cu culoarea albastră spre piept."

    17. La articolul 50 alineatul (1), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) la căciulă, şapca pentru oraş şi serviciu, şapca cu coafe şi pălăria pentru oraş şi serviciu - un soare rotund din metal argintat, având în mijloc o stea în cinci colţuri, aurită, înconjurat pe ambele părţi de o cunună din metal aurit formată din patru frunze de stejar, deasupra căruia se montează stema României, din metal aurit, în cazul ofiţerilor cu grade de generali, respectiv o ancoră, înconjurată pe ambele părţi cu o cunună din metal aurit formată din patru frunze de stejar, deasupra căreia se montează stema României, din metal aurit, în cazul ofiţerilor cu grade de amirali;"

    18. La articolul 50 alineatul (5), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) la căciula pentru oraş/serviciu, şapca pentru oraş şi serviciu, şapca cu coafe şi pălăria pentru oraş şi serviciu - două săbii încrucişate pentru cadrele militare din forţele terestre şi cele din serviciul justiţie militară, o elice cu două aripi pentru cadrele militare din forţele aeriene şi o ancoră pentru cadrele militare din forţele navale, inclusiv din structurile de infanterie marină, precum şi pentru cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale, înconjurate pe ambele părţi cu o cunună formată din trei frunze de stejar, deasupra căreia se află stema României;"

    19. La articolul 50 alineatul (6), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) central, pe bandă, în partea frontală - la şapca pentru oraş şi serviciu, şapca cu coafe şi pălăria pentru oraş şi serviciu;"

    20. La articolul 53 alineatul (1), literele a) şi b) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "a) din materialul fond al vestonului, având formă pentagonală cu laturi neregulate şi marginile brodate în culorile prevăzute în anexa nr. 4, pe care se brodează trei frunze de stejar stilizate, aşezate pe o ramură împreună cu trei ghinde din fir metalic auriu - pentru ofiţerii cu grade de generali;
b) din paspoal de culoare neagră, pe care se brodează cu fir metalizat auriu o ancoră - pentru ofiţerii cu grade de amirali."

    21. Articolul 54 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 54
    (1) Suportul cu însemne de grad pentru ofiţerii cu grade de generali are formă tubulară şi se confecţionează din stofă de culoarea vestonului, cu marginea brodată în culorile prevăzute în anexa nr. 4.
    (2) Suportul cu însemne de grad pentru ofiţerii cu grade de amirali are formă tubulară şi se confecţionează din stofă de culoarea vestonului, având aplicat un galon dreptunghiular din fir metalic aurit, lat de 45 mm.
    (3) Pe suportul prevăzut la alin. (1) se aplică, corespunzător gradului deţinut, stea/stele metalică/metalice aurită/aurite.
    (4) Pe suportul prevăzut la alin. (2) se brodează, cu fir metalic argintat, corespunzător gradului deţinut, stea/stele, având pe margine contur negru.
    (5) Suportul cu însemne de grad se aplică la:
    a) veston, haina din piele, parpalac, scurta pentru oraş şi serviciu, bluzonul din piele, pardesiu, bluzonul textil, puloverul pentru oraş şi serviciu, cămaşa cu epoleţi, cămaşa-bluză - pentru ofiţerii cu grade de generali;
    b) haina din piele, parpalac, scurta pentru oraş şi serviciu, bluzonul din piele, pardesiu, bluzonul textil, puloverul pentru oraş şi serviciu, cămaşa cu epoleţi, bluza tip «PANAMA» şi cămaşa tip «PANAMA» - pentru ofiţerii cu grade de amirali."

    22. La articolul 55, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) La ofiţerii cu grade superioare şi inferioare, pe suportul prevăzut la alin. (1) se aplică sau se brodează:
    a) însemne de grad din fir auriu pentru veston, haina din piele, bluzonul din piele, pardesiu, scurta pentru oraş şi serviciu, parpalac, bluzonul textil şi bluza tip «PANAMA»;
    b) însemne de grad din mătase de culoare galbenă pentru puloverul pentru oraş şi serviciu, cămaşa cu epoleţi, cămaşa-bluză şi cămaşa albă tip «PANAMA» cu mânecă scurtă."

    23. La articolul 55 alineatul (7), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) însemne de grad din fir auriu şi stele metalice de culoare galbenă - pentru maiştrii militari care fac parte din arma marină, respectiv din fir argintiu - pentru ceilalţi maiştri militari, ce se utilizează la veston, haina de piele, bluzonul din piele, pardesiu, scurta pentru oraş şi serviciu, parpalac, bluzonul textil şi bluza tip «PANAMA»;"

    24. La articolul 55, alineatul (11) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(11) La subofiţeri, pe suportul prevăzut la alin. (1) se aplică sau se brodează însemne de grad:
    a) din fir argintiu, pentru veston, haina din piele, bluzonul din piele, pardesiu, scurta pentru oraş şi serviciu, parpalac, bluzonul textil şi bluza tip «PANAMA»;
    b) din mătase de culoare albă pentru puloverul cu epoleţi, cămaşa cu epoleţi, cămaşa-bluză şi cămaşa tip «PANAMA"

    25. La articolul 59, literele a) şi d) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "a) din ţesătură vopsită şi imprimată în mozaic de cinci culori - maro închis, maro deschis, verde, kaki-bej şi bej-deschis - pentru cadrele militare din forţele terestre şi din structurile de infanterie marină;
    (...)
d) din ţesătură de culoare albastră - pălăria combat pentru cadrele militare participante la misiuni O.N.U."

    26. La articolul 61, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) kaki - pentru cadrele militare din forţele terestre şi din structurile de infanterie marină;"

    27. La articolul 62 alineatul (1), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) maro închis, maro deschis, verde, kaki-bej şi bej-deschis - pentru cadrele militare din forţele terestre şi din structurile de infanterie marină;"

    28. După articolul 62 se introduce un articol nou, articolul 62^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 62^1
    Bluza tactică este confecţionată din tricot şi repere din ţesătură tip ripstop vopsită şi imprimată în mozaic de culori specific fiecărei categorii de forţe ale armatei, conform cerinţelor misiunii şi normelor de echipare, astfel:
    a) tricot bej cu aplicaţii din ţesătură imprimată mozaic de cinci culori: maro închis, maro deschis, verde, kaki bej şi bej-deschis;
    b) tricot albastru, cu aplicaţii din ţesătură imprimată mozaic de cinci culori: albastru ultramarin, albastru aviaţie, verde deschis, gri-bleu şi bleu;
    c) tricot albastru-ultramarin, cu aplicaţii din ţesătură imprimată mozaic de cinci culori: negru, albastru ultramarin, bleumarin, bleu şi albastru."

    29. La articolul 65 alineatul (2), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) bej - pentru cadrele militare din forţele terestre şi din structurile de infanterie marină;"

    30. La articolul 66, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) maro - pentru cadrele militare din forţele terestre şi din structurile de infanterie marină;"

    31. La articolul 67, literele a) şi b) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "a) maro - pentru cadrele militare din forţele terestre şi din structurile de infanterie marină;
b) neagră - pentru cadrele militare din forţele aeriene, forţele navale şi pentru cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale."

    32. La articolul 75 alineatul (1), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) kaki - pentru cadrele militare din forţele terestre şi din structurile de infanterie marină;"

    33. La articolul 76, literele a) şi c) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "a) kaki - pentru cadrele militare din forţele terestre şi din structurile de infanterie marină;
    (...)
c) negru - pentru cadrele militare din forţele navale şi pentru cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale;"

    34. La articolul 77, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 77
    (1) Ecusoanele brodate nominale şi «ROMÂNIA» sunt de formă dreptunghiulară şi se aplică astfel:
    a) deasupra buzunarului, cu bandă velcro, pe partea dreaptă, şi respectiv, stângă a pieptului la scurta combat, vestonul combat, puloverul polar combat, tricoul cu mânecă lungă combat şi tricoul cu mânecă scurtă combat, în varianta cu guler;
    b) pe partea din spate a capelei combat, brodat sau ataşat cu bandă velcro, doar ecusonul nominal."

    35. La articolul 77 alineatul (2), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) kaki - pentru cadrele militare din forţele terestre şi din structurile de infanterie marină;"

    36. La articolul 77 alineatul (3), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) maro - pentru cadrele militare din forţele terestre şi din structurile de infanterie marină;"

    37. La articolul 78 alineatul (2), literele a) şi b) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "a) maro - pentru cadrele militare din forţele terestre şi din structurile de infanterie marină;
b) negru - pentru cadrele militare din forţele aeriene, forţele navale şi pentru cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale."

    38. Articolul 79 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 79
    (1) Ecusonul brodat pentru mânecă specific unităţii/instituţiei se confecţionează cu însemnele heraldice aprobate, potrivit prevederilor legale incidente în domeniu.
    (2) Conturul ecusonului pentru mânecă este brodat în culorile:
    a) maro - pentru cadrele militare din forţele terestre şi din structurile de infanterie marină;
    b) negru - pentru cadrele militare din forţele aeriene, forţele navale şi pentru cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale."

    39. După articolul 79 se introduce un nou articol, articolul 79^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 79^1
    (1) Ecusonul cu grupa sanguină şi Rh-ul personal pentru mânecă are formă dreptunghiulară, având dimensiunea de 70x35 mm. Se confecţionează din material fond, pe care se brodează, în două chenare egale cu dimensiunile de 35x35 mm, următoarele date:
    a) în primul chenar, grupa sanguină a militarului;
    b) în al doilea chenar, Rh-ul militarului.
    (2) Conturul şi primul chenar al ecusonului sunt brodate în culorile:
    a) maro - pentru cadrele militare din forţele terestre şi din structurile de infanterie marină, grupa sanguină fiind evidenţiată de culoarea materialului fond;
    b) negru - pentru cadrele militare din forţele aeriene, forţele navale şi pentru cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale, grupa sanguină fiind evidenţiată de culoarea materialului fond.
    (3) Al doilea chenar este brodat în culorile specificate la alineatul precedent şi va fi împărţit, pe diagonală de la dreapta sus la stânga jos, în două triunghiuri egale. În primul triunghi se brodează semnul « », respectiv «–», iar în cel de-al doilea triunghi «POS», respectiv «NEG», conform tipului de Rh deţinut."

    40. La articolul 80 alineatul (1), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) stema României înconjurată pe ambele părţi cu frunze de stejar, brodată cu fir de culoare maro şi stea/stele corespunzătoare gradului, brodate cu fir de culoare maro pe o bandă textilă din material fond - pentru ofiţerii cu grade de general din forţele terestre şi justiţie militară, respectiv de culoare neagră pentru ofiţerii cu grad de general din forţele aeriene şi amirali;"

    41. Articolul 93 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 93
    Puloverul cu epoleţi pentru oraş se confecţionează din tricot de lână sau tip lână, este prevăzut cu fermoar, buzunar pe pieptul stâng, apărători la coate şi umeri şi are culoarea kaki pentru studenţii din instituţiile de învăţământ ale forţelor terestre, albastru-petrol pentru studenţii din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor aeriene şi neagră pentru studenţii din Academia Forţelor Navale."

    42. La articolul 110, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Însemnele de grad ale studenţilor din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre şi aeriene se aplică/brodează la 5 mm de la marginea lată a suportului, astfel:
    a) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi trei galoane cu lăţimea de 20 mm, din fir de mătase albă dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de plutonier adjutant;
    b) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, două galoane cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, din fir de mătase albă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de plutonier-major;
    c) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi două galoane cu lăţimea de 20 mm, din fir de mătase albă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de plutonier;
    d) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, un galon cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, din fir de mătase albă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de sergent-major;
    e) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi un galon cu lăţimea de 20 mm, din fir de mătase albă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de sergent;
    f) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi două V-uri, din fir de mătase galbenă, cu vârfurile în unghi de 90°, îndreptate spre marginea lată a suportului, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de caporal;
    g) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi un V arcuit, din fir de mătase galbenă, cu vârful în unghi de 90°, îndreptat spre marginea lată a suportului, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de fruntaş;
    h) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, dispus transversal - pentru studenţii care nu sunt gradaţi."

    43. La articolul 112, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Pe suportul confecţionat din material de culoare neagră se aplică/brodează, la 10 mm de marginea lată a suportului, însemne de grad, astfel:
    a) un galon din material de culoare roşie/aţă de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi trei galoane cu lăţimea de 20 mm, din fir de mătase albă/aţă de culoare albă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de plutonier adjutant;
    b) un galon din material de culoare roşie/aţă de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi două galoane cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, din fir de mătase albă/aţă de culoare albă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de plutonier-major;
    c) un galon din material de culoare roşie/aţă de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi două galoane cu lăţimea de 20 mm, din fir de mătase albă/aţă de culoare albă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de plutonier;
    d) un galon din material de culoare roşie/aţă de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, un galon cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, din fir de mătase albă/aţă de culoare albă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de sergent-major;
    e) un galon din material de culoare roşie/aţă de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi un galon cu lăţimea de 20 mm, din fir de mătase albă/aţă de culoare albă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de sergent;
    f) două galoane din fir de mătase galbenă/aţă de culoare galbenă, în unghi de 120°, cu lăţimea de 12 mm, şi două galoane din material de culoare roşie/aţă de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi lungimea de 35 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de caporal;
    g) un galon din fir de mătase galbenă/aţă de culoare galbenă, în unghi de 120°, cu lăţimea de 12 mm, şi un galon din material de culoare roşie/aţă de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi lungimea de 35 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii din anul I care au gradul de fruntaş;
    h) un galon din material de culoare roşie/aţă de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, dispus transversal - pentru studenţii care nu sunt gradaţi."

    44. La articolul 112, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
    "(3) Pe suportul confecţionat din material de culoare albă se aplică/brodează, la 10 mm de marginea lată a suportului, însemne de grad, astfel:
    a) un galon din material de culoare roşie/aţă de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi trei galoane cu lăţimea de 20 mm, din fir de mătase galbenă/aţă de culoare galbenă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de plutonier adjutant;
    b) un galon din material de culoare roşie/aţă de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi două galoane cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, din fir de mătase galbenă/aţă de culoare galbenă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de plutonier-major;
    c) un galon din material de culoare roşie/aţă de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi două galoane cu lăţimea de 20 mm, din fir de mătase galbenă/aţă de culoare galbenă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de plutonier;
    d) un galon din material de culoare roşie/aţă de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, un galon cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, din fir de mătase galbenă/aţă de culoare galbenă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de sergent-major;
    e) un galon din material de culoare roşie/aţă de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi un galon cu lăţimea de 20 mm, din fir de mătase galbenă/aţă de culoare galbenă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de sergent;
    f) două galoane din fir de mătase galbenă/aţă de culoare galbenă, în unghi de 120°, cu lăţimea de 12 mm, şi două galoane din material de culoare roşie/aţă de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi lungimea de 35 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de caporal;
    g) un galon din fir de mătase galbenă/aţă de culoare galbenă, în unghi de 120°, cu lăţimea de 12 mm, şi un galon din material de culoare roşie/aţă de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi lungimea de 35 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de fruntaş;
    h) un galon din material de culoare roşie/aţă de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi lungimea de 35 mm, dispus transversal - pentru studenţii care nu sunt gradaţi."

    45. La articolul 126, alineatele (2)-(4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(2) Pe suportul prevăzut la alin. (1) lit. a) se aplică/brodează însemne de grad la 5 mm de la marginea lată a suportului, astfel:
    a) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi trei galoane cu lăţimea de 20 mm, din mătase de culoare maro, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de plutonier adjutant;
    b) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, două galoane cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, din mătase de culoare maro, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de plutonier-major;
    c) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi două galoane cu lăţimea de 20 mm, din mătase de culoare maro, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de plutonier;
    d) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, un galon cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, din mătase de culoare maro, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de sergent-major;
    e) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi un galon cu lăţimea de 20 mm, din mătase de culoare maro, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de sergent;
    f) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi două V-uri arcuite, din mătase de culoare maro, cu vârfurile în unghi de 90°, îndreptate spre marginea lată a suportului, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de caporal;
    g) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi un V arcuit, din mătase de culoare maro, cu vârful în unghi de 90°, îndreptat spre marginea lată a suportului, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de fruntaş;
    h) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, dispus transversal - pentru studenţii care nu sunt gradaţi.
(3) Pe suportul prevăzut la alin. (1) lit. b) se aplică/brodează însemne de grad la 5 mm de la marginea lată a suportului, astfel:
    a) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi trei galoane cu lăţimea de 20 mm, din mătase de culoare neagră, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de plutonier adjutant;
    b) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, două galoane cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, din mătase de culoare neagră, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de plutonier-major;
    c) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi două galoane cu lăţimea de 20 mm, din mătase de culoare neagră, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de plutonier;
    d) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, un galon cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, din mătase de culoare neagră, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de sergent-major;
    e) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi un galon cu lăţimea de 20 mm, din mătase de culoare neagră, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de sergent;
    f) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi două V-uri arcuite, din mătase de culoare neagră, cu vârfurile în unghi de 90°, îndreptate spre marginea lată a suportului, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de caporal;
    g) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi un V arcuit, din mătase de culoare neagră, cu vârful în unghi de 90°, îndreptat spre marginea lată a suportului, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de fruntaş;
    h) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, dispus transversal - pentru studenţii care nu sunt gradaţi.
(4) Pe suportul prevăzut la alin. (1) lit. c) se aplică/brodează însemne de grad la 5 mm de la marginea lată a suportului, astfel:
    a) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi trei galoane cu lăţimea de 20 mm, din mătase de culoare neagră, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de plutonier adjutant;
    b) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, două galoane cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, din mătase de culoare neagră, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de plutonier-major;
    c) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi două galoane cu lăţimea de 20 mm, din mătase de culoare neagră, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de plutonier;
    d) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm, un galon cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, din mătase de culoare neagră, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de sergent-major;
    e) un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi un galon cu lăţimea de 20 mm, din mătase de culoare neagră, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de sergent;
    f) două galoane din mătase de culoare neagră, în unghi de 120°, cu lăţimea de 12 mm şi două galoane din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi lungimea de 35 mm dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii cu grad de caporal;
    g) un galon din mătase de culoare neagră, în unghi de 120°, cu lăţimea de 12 mm şi un galon din material de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi lungimea de 35 mm dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru studenţii din anul I care au gradul de fruntaş;
    h) un galon din mătase de culoare roşie, cu lăţimea de 10 mm şi lungimea de 35 mm, dispus transversal - pentru studenţii care nu sunt gradaţi."

    46. La articolul 134, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Însemnele de grad ale elevilor din instituţiile militare de învăţământ ale forţelor terestre şi forţelor aeriene se aplică/brodează la 5 mm de la marginea lată a suportului, astfel:
    a) un galon din material de culoare galbenă cu lăţimea de 10 mm şi un galon cu lăţimea de 20 mm, din fir de mătase albă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de sergent;
    b) un galon din material de culoare galbenă cu lăţimea de 10 mm şi două V-uri arcuite, din fir de mătase galbenă, cu vârfurile în unghi de 90°, îndreptate spre marginea lată a suportului, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de caporal;
    c) un galon din material de culoare galbenă cu lăţimea de 10 mm şi un V arcuit, din fir de mătase galbenă, cu vârful în unghi de 90°, îndreptat spre marginea lată a suportului, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de fruntaş;
    d) un galon din material de culoare galbenă, cu lăţimea de 10 mm, dispus transversal - pentru elevii care nu sunt gradaţi."

    47. La articolul 136, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Însemnele de grad cu semne de şcolaritate ale elevilor din Şcoala Militară de Maiştri a Forţelor Navale se realizează astfel:
    a) un galon din fir de mătase galbenă, cu lăţimea de 20 mm şi două semne de şcolaritate din material de culoare galbenă, cu lăţimea de 10 mm şi lungimea de 35 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de sergent;
    b) două galoane din fir de mătase galbenă, în unghi de 120°, cu lăţimea de 12 mm şi două semne de şcolaritate din material de culoare galbenă, cu lăţimea de 10 mm şi lungimea de 35 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de caporal;
    c) un galon din fir de mătase galbenă, în unghi de 120°, cu lăţimea de 12 mm şi un semn de şcolaritate din material de culoare galbenă, cu lăţimea de 10 mm şi lungimea de 35 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii care au gradul de fruntaş;
    d) un semn de şcolaritate din material de culoare galbenă, cu lăţimea de 10 mm, dispus transversal - pentru elevii care nu sunt gradaţi."

    48. La articolul 139, alineatele (2)-(4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(2) Pe suportul prevăzut la alin. (1) lit. a) se aplică/brodează însemne de grad la 5 mm de marginea lată a suportului, astfel:
    a) un galon din material de culoare galbenă cu lăţimea de 10 mm şi un galon cu lăţimea de 20 mm, din mătase de culoare maro, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de sergent;
    b) un galon din material de culoare galbenă cu lăţimea de 10 mm şi două V-uri arcuite, din mătase de culoare maro, cu vârfurile în unghi de 90°, îndreptate spre marginea lată a suportului, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de caporal;
    c) un galon din material de culoare galbenă cu lăţimea de 10 mm şi un V arcuit, din mătase de culoare maro, cu vârful în unghi de 90°, îndreptat spre marginea lată a suportului şi un galon din material de culoare galbenă cu lăţimea de 10 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de fruntaş;
    d) un galon din material de culoare galbenă cu lăţimea de 10 mm, dispus transversal - pentru elevii care nu sunt gradaţi.
(3) Pe suportul prevăzut la alin. (1) lit. b) se aplică/brodează însemne de grad la 5 mm de la marginea lată a suportului, astfel:
    a) un galon din material de culoare galbenă cu lăţimea de 10 mm şi un galon cu lăţimea de 20 mm, din mătase de culoare neagră, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de sergent;
    b) un galon din material de culoare galbenă cu lăţimea de 10 mm şi două V-uri arcuite, din mătase de culoare neagră, cu vârfurile în unghi de 90°, îndreptate spre marginea lată a suportului, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de caporal;
    c) un galon din material de culoare galbenă cu lăţimea de 10 mm şi un V arcuit, din mătase de culoare neagră, cu vârful în unghi de 90°, îndreptat spre marginea lată a suportului, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de fruntaş;
    d) un galon din material de culoare galbenă cu lăţimea de 10 mm, dispus transversal - pentru elevii care nu sunt gradaţi.
(4) Pe suportul prevăzut la alin. (1) lit. c) se aplică/brodează însemne de grad la 5 mm de la marginea lată a suportului, astfel:
    a) un galon din fir de mătase neagră, cu lăţimea de 20 mm şi două galoane din material de culoare galbenă, cu lăţimea de 10 mm şi lungimea de 35 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de sergent;
    b) două galoane din fir de mătase neagră, în unghi de 120°, cu lăţimea de 12 mm şi două galoane din material de culoare galbenă, cu lăţimea de 10 mm şi lungimea de 35 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de caporal;
    c) un galon din fir de mătase neagră, în unghi de 120°, cu lăţimea de 12 mm şi un galon din material de culoare galbenă, cu lăţimea de 10 mm şi lungimea de 35 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii care au gradul de fruntaş;
    d) un galon din material de culoare galbenă, cu lăţimea de 10 mm, dispus transversal - pentru elevii care nu sunt gradaţi."

    49. La articolul 142, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Scurta se realizează din ţesătură de culoare bleumarin pentru elevii din colegiile militare naţionale ale forţelor terestre şi aeriene, respectiv de culoare neagră pentru elevii colegiului naţional militar al forţelor navale, iar gulerul acesteia se confecţionează din blană nutriet de culoare neagră."

    50. Articolul 143 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 143
    Fularul din lână este de culoare bleumarin pentru elevii din colegiile militare naţionale ale forţelor terestre şi aeriene, respectiv de culoare albă pentru elevii colegiului naţional militar al forţelor navale."

    51. Articolul 144 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 144
    Mănuşile tricotate din lână se realizează cu 5 degete şi au culoarea bleumarin pentru elevii din colegiile militare naţionale ale forţelor terestre şi aeriene, respectiv neagră pentru elevii colegiului naţional militar al forţelor navale."

    52. Articolul 145 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 145
    Parpalacul este de culoare bleumarin pentru elevii din colegiile naţionale militare ale forţelor terestre şi aeriene, respectiv neagră pentru elevii colegiului naţional militar al forţelor navale, fiind confecţionată potrivit prevederilor art. 92 alin. (1)."

    53. Articolul 146 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 146
    Puloverul cu epoleţi pentru oraş se confecţionează din tricot de lână sau tip lână de culoare bleumarin pentru elevii din colegiile militare naţionale ale forţelor terestre şi aeriene, respectiv neagră pentru elevii colegiului naţional militar al forţelor navale şi este prevăzut cu fermoar, buzunar pe pieptul stâng, apărători la coate şi umeri."

    54. La articolul 147, alineatele (1)-(4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 147
    (1) Costumul de iarnă pentru oraş se confecţionează din stofă de culoare bleumarin pentru elevii din colegiile militare naţionale ale forţelor terestre şi aeriene, respectiv neagră pentru elevii colegiului naţional militar al forţelor navale.
    (2) Vestonul se încheie la un rând cu patru nasturi, are revere drepte şi este prevăzut cu epoleţi, care au pe margine vipuşcă de culoare roşu-portocaliu pentru elevii din colegiile militare naţionale ale forţelor terestre şi vipuşcă de culoare bleu pentru elevii din colegiul militar naţional al forţelor aeriene. Vestonul pentru elevii colegiului naţional militar al forţelor navale are revere ascuţite, este prevăzut cu epoleţi, care au pe margine vipuşcă de culoare bleu, şi se încheie la 2 rânduri a câte 3 nasturi. Epoleţii sunt fixaţi în cusătura mânecii.
    (3) Nasturii vestonului au diametrul de 15 mm şi 22 mm şi se confecţionează din metal galben. Calota nasturilor este puţin bombată şi are bordură pe margine. Pe suprafaţa calotei sunt imprimate două săbii încrucişate cu o cunună de frunze de stejar pentru elevii din colegiile militare naţionale ale forţelor terestre, o elice şi două aripi pentru elevii din colegiul militar naţional al forţelor aeriene, respectiv o ancoră pentru elevii din colegiul militar naţional al forţelor navale.
    (4) Pantalonul este prevăzut cu lampas de culoare roşu-portocaliu pentru elevii din colegiile militare naţionale ale forţelor terestre şi lampas de culoare bleu pentru elevii din colegiile militare naţionale ale forţelor aeriene şi forţelor navale şi are croială dreaptă, fără manşetă."

    55. La articolul 148, alineatele (1) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 148
    (1) Costumul de vară pentru oraş se confecţionează din ţesătură tip tercot de culoare bleumarin pentru elevii din colegiile militare naţionale ale forţelor terestre şi aeriene, respectiv neagră pentru elevii colegiului militar naţional al forţelor navale.
    (...)
    (3) Pantalonul este prevăzut cu lampas de culoare roşu-portocaliu pentru elevii din colegiile militare naţionale ale forţelor terestre şi lampas de culoare bleu pentru elevii din colegiile militare naţionale ale forţelor aeriene şi forţelor navale şi are croială dreaptă, fără manşetă."

    56. Articolul 150 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 150
    Cureaua se realizează din material textil de culoare neagră pentru elevii din colegiile militare naţionale ale forţelor terestre şi aeriene, respectiv neagră/albă pentru elevii colegiului militar naţional al forţelor navale şi se închide cu o pafta metalică, care se fixează pe aceasta printr-o pârghie zimţată. Pe pafta se ştanţează, în poziţie centrală, două săbii încrucişate pentru elevii din colegiile militare naţionale ale forţelor terestre, o elice cu două aripi pentru elevii din colegiul militar naţional al forţelor aeriene, respectiv o ancoră pentru elevii colegiului naţional militar al forţelor navale."

    57. Articolul 152 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 152
    Cămaşa bleu cu epoleţi pentru elevii din colegiile militare naţionale ale forţelor terestre şi pentru elevii din colegiul militar naţional al forţelor aeriene se confecţionează cu mâneci lungi şi/sau scurte, fără vipuşcă la epoleţi."

    58. Articolul 154 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 154
    (1) Şosetele se realizează din fire de bumbac, de culoare bleumarin pentru elevii din colegiile militare naţionale ale forţelor terestre şi aeriene, respectiv de culoare neagră/albă pentru elevii colegiului naţional militar al forţelor navale.
    (2) Ciorapii se realizează din fire de bumbac de culoare bleumarin pentru elevii din colegiile naţionale militare ale forţelor terestre şi forţelor aeriene, respectiv de culoare neagră pentru elevii colegiului naţional militar al forţelor navale."

    59. La articolul 158, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 158
    (1) Petliţele au formă pentagonală cu laturile neregulate şi se brodează pe suport din material de culoare roşu-portocaliu pentru elevii din colegiile militare naţionale ale forţelor terestre, bleu pentru elevii din colegiile militare naţionale ale forţelor aeriene, iar pentru elevii colegiului naţional militar al forţelor navale petliţele sunt în formă de ancoră şi se confecţionează din metal alb sau se brodează cu fir de culoare albă."

    60. Articolul 159 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 159
    (1) Însemnele de grad pentru elevii din colegiile militare naţionale ale forţelor terestre şi forţelor aeriene se aplică/brodează pe suport confecţionat în formă tubulară, cu extremităţile inegale, din material fond de culoare bleumarin.
    (2) Pentru elevii din colegiile militare naţionale ale forţelor terestre şi forţelor aeriene, însemnele de grad se aplică/brodează la 10 mm de marginea lată a suportului, astfel:
    a) un galon din material de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm şi trei galoane cu lăţimea de 20 mm, din fir de mătase albă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de plutonier adjutant;
    b) un galon din material de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm, două galoane cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, din fir de mătase albă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de plutonier-major;
    c) un galon din material de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm şi două galoane cu lăţimea de 20 mm, din fir de mătase albă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de plutonier;
    d) un galon din material de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm, un galon cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, din fir de mătase albă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de sergent-major;
    e) un galon din material de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm şi un galon cu lăţimea de 20 mm, din fir de mătase albă, dispuse transversal - pentru elevii cu grad de sergent;
    f) un galon din material de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm şi două V-uri arcuite, din fir de mătase galbenă, cu vârfurile în unghi de 90°, îndreptate spre marginea lată a suportului, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de caporal;
    g) un galon din material de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm şi un V arcuit, din fir de mătase galbenă, cu vârful în unghi de 90°, îndreptat spre marginea lată a suportului, dispus transversal - pentru elevii cu grad de fruntaş.
    (3) Însemnele de grad pentru elevii din colegiul militar naţional al forţelor navale se aplică/brodează pe suport confecţionat în formă tubulară, cu extremităţile inegale, din material fond de culoare neagră sau albă.
    (4) Pe suportul confecţionat din material de culoare neagră însemnele de grad se aplică/brodează, la 10 mm de marginea lată a suportului, astfel:
    a) un galon din material de culoare bleu/aţă de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm şi trei galoane cu lăţimea de 20 mm, din fir de mătase albă/aţă de culoare albă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de plutonier adjutant;
    b) un galon din material de culoare bleu/aţă de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm, două galoane cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, din fir de mătase albă/aţă de culoare albă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de plutonier-major;
    c) un galon din material de culoare bleu/aţă de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm şi două galoane cu lăţimea de 20 mm, din fir de mătase albă/aţă de culoare albă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de plutonier;
    d) un galon din material de culoare bleu/aţă de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm, un galon cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, din fir de mătase albă/aţă de culoare albă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de sergent-major;
    e) un galon din material de culoare bleu/aţă de culoare bleu şi un galon cu lăţimea de 20 mm, din fir de mătase albă/aţă de culoare albă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de sergent;
    f) două galoane din fir de mătase galbenă/aţă de culoare galbenă, în unghi de 120°, cu lăţimea de 12 mm, şi două galoane din material de culoare bleu/aţă de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm şi lungimea de 35 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de caporal;
    g) un galon din fir de mătase galbenă/aţă de culoare galbenă, în unghi de 120°, cu lăţimea de 12 mm, şi un galon din material de culoare bleu/aţă de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm şi lungimea de 35 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de fruntaş;
    h) un galon din material de culoare bleu/aţă de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm, dispus transversal - pentru elevii din anul I.
    (5) Pe suportul confecţionat din material de culoare albă însemnele de grad se aplică/brodează, la 10 mm de marginea lată a suportului, astfel:
    a) un galon din material de culoare bleu/aţă de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm şi trei galoane cu lăţimea de 20 mm, din fir de mătase galbenă/aţă de culoare galbenă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de plutonier adjutant;
    b) un galon din material de culoare bleu/aţă de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm, două galoane cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, din fir de mătase galbenă/aţă de culoare galbenă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de plutonier-major;
    c) un galon din material de culoare bleu/aţă de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm şi două galoane cu lăţimea de 20 mm, din fir de mătase galbenă/aţă de culoare galbenă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de plutonier;
    d) un galon din material de culoare bleu/aţă de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm, un galon cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm, din fir de mătase galbenă/aţă de culoare galbenă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de sergent-major;
    e) un galon din material de culoare bleu/aţă de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm şi un galon cu lăţimea de 20 mm, din fir de mătase galbenă/aţă de culoare galbenă, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de sergent;
    f) două galoane din fir de mătase galbenă/aţă de culoare galbenă, în unghi de 120°, cu lăţimea de 12 mm, şi două galoane din material de culoare bleu/aţă de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm şi lungimea de 35 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de caporal;
    g) un galon din fir de mătase galbenă/aţă de culoare galbenă, în unghi de 120°, cu lăţimea de 12 mm, şi un galon din material de culoare bleu/aţă de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm şi lungimea de 35 mm, dispuse transversal la o distanţă de 2 mm între ele - pentru elevii cu grad de fruntaş;
    h) un galon din material de culoare bleu/aţă de culoare bleu, cu lăţimea de 10 mm, dispus transversal - pentru elevii din anul I."

    61. După articolul 212 se introduce un nou articol, articolul 212^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 212^1
    (1) Maiştrii militari şi subofiţerii poartă uniforma militară de oraş şi serviciu cu cămaşa de culoare albă la activităţile prevăzute la art. 212. La uniforma militară de oraş şi serviciu se poate purta eghiletul cu accesorii şi centura pentru ceremonie.
    (2) La activităţile prevăzute la art. 212 lit. b), soldaţii şi gradaţii profesionişti pot purta uniforma militară de oraş."

    62. După articolul 213 se introduce un nou articol, articolul 213^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 213^1
    Butonii se poartă de către ofiţerii cu grade de generali/amirali şi la cămaşa albă de la uniforma de oraş şi serviciu."

    63. La articolul 217, alineatele (5) şi (6) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(5) La vestonul uniformei militare de gală se poartă accesoriile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi d) şi bareta/barete reprezentând decoraţia/decoraţiile şi/sau distincţia/distincţiile militară/militare primită/primite.
(6) Accesoriile prevăzute la alin. (1) lit. f) se poartă şi la cămaşa cu epoleţi, la cămaşa-bluză şi la cămaşa din pânză albă tip «PANAMA» cu mânecă scurtă şi se fixează în ordinea stabilită prin actele normative în domeniu, pe partea stângă, cu marginea de jos lipită de cusătura clapei buzunarului de la piept. Aceste accesorii pot fi brodate pe o bandă velcro."

    64. După articolul 217 se introduce un nou articol, articolul 217^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 217^1
    (1) La uniforma militară de oraş, pe veston, soldaţii-gradaţii profesionişti poartă următoarele accesorii:
    a) insigna de absolvent al unei forme de învăţământ universitar;
    b) insigna de absolvent al cursurilor de perfecţionare a pregătirii profesionale prin cursuri cu durata mai mare de două luni;
    c) ecusonul nominal;
    d) bareta/barete şi/sau insigna/insignele-simbol metalică/metalice reprezentând decoraţia/decoraţiile şi/sau distincţia/distincţiile militară/militare primită/primite;
    e) insigna corespunzătoare titlului de specialist de clasă;
    f) insigna specifică structurii militare în care este încadrat;
    g) insigna comemorativă (se poartă doar în ziua în care are loc evenimentul);
    h) ecuson brodat tricolor pentru mânecă;
    i) ecuson brodat pentru mânecă specific unităţii/instituţiei.
    (2) În situaţia în care soldaţii, gradaţii profesionişti deţin mai multe dintre insignele prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b) pe veston se aplică numai una din fiecare categorie, aferentă celei mai importante dintre acestea.
    (3) Accesoriile prevăzute la alin. (1) lit. d) se fixează în ordinea stabilită prin actele normative în domeniu, astfel:
    a) pe partea stângă, cu marginea de jos lipită de cusătura clapei buzunarului de la piept - la vestonul cu un rând de nasturi;
    b) pe partea stângă, deasupra buzunarului fals - la vestonul cu două rânduri de nasturi.
    (4) Modul în care se poartă la veston accesoriile prevăzute la alin. (1) este prezentat în anexa nr. 14.
    (5) Accesoriile prevăzute la alin. (1) lit. d) se poartă şi la cămaşa cu epoleţi şi se fixează în ordinea stabilită prin actele normative în domeniu, pe partea stângă, cu marginea de jos lipită de cusătura clapei buzunarului de la piept."

    65. La articolul 220, alineatele (2) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(2) Basca se poartă la uniforma militară de oraş şi de serviciu şi, la ordin, la uniforma militară combat.
(3) Fesul combat se poartă fără emblemă la uniforma militară combat, în sezonul rece sau pe timpul desfăşurării exerciţiilor militare, executării tragerilor, la activităţi în afara cazărmii potrivit ordinelor comandanţilor/şefilor unităţilor care au aprobat desfăşurarea activităţilor."

    66. Articolul 223 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 223
    Parpalacul/Mantaua de ploaie se poartă pe timp ploios, noros sau variabil, încheiat(ă) la toţi nasturii şi cu cordonul strâns. Parpalacul/Mantaua de ploaie se poate purta şi descheiat(ă) la primul nasture de la gât."

    67. La articolul 224, după alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (7), cu următorul cuprins:
    "(7) La cămăşile cu epoleţi, în situaţia prevăzută la alin. (3), precum şi la cămăşile-bluză se poartă ecusonul tricolor şi al instituţiei, pe mâneca stângă şi ecusonul nominal, pe clapa buzunarului din partea dreaptă."

    68. După articolul 225 se introduce un nou articol, articolul 225^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 225^1
    La uniforma militară cu fustă, cadrele militare femei, soldaţii şi gradaţii profesionişti femei, studentele şi elevele din instituţiile militare de învăţământ poartă obligatoriu dres culoarea pielii."

    69. Articolul 228 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 228
    Bluzonul bleumarin, respectiv negru se poate purta de elevii colegiilor naţionale militare, în sezonul rece, în cazarmă/la clasă, împreună cu puloverul cu epoleţi pentru oraş şi pantalonul de la costumul de iarnă pentru oraş."

    70. După articolul 229 se introduce un nou articol, articolul 229^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 229^1
    În instituţiile militare de învăţământ, portul uniformei militare combat se stabileşte prin ordin de zi pe unitate în raport cu volumul şi natura activităţilor incluse în Planul cu principalele activităţi şi în documentele curriculare, după caz."

    71. La articolul 230, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Personalul militar din forţele terestre, forţele aeriene, forţele navale, precum şi cel participant la misiuni internaţionale poartă pantalonul introdus în bocancii combat, iar personalul militar ambarcat din forţele navale poartă pantalonul peste ghetele de marină."

    72. După articolul 230 se introduce un nou articol, articolul 230^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 230^1
    (1) Puloverul polar combat se poartă la vedere numai în interiorul cazărmii, peste tricoul combat la baza gâtului sau tricoul combat cu guler.
    (2) Puloverul polar combat poate fi purtat şi pe sub vestonul şi scurta combat."

    73. La articolul 231, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Tricoul cu mânecă lungă combat şi tricoul cu mânecă scurtă combat confecţionate în varianta cu guler se poartă fără vestonul combat, cu aplicarea însemnelor de grad, numai în interiorul cazărmii."

    74. La articolul 232, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:
    "(4) La uniforma combat ecusoanele se montează la veston astfel:
    a) pe clapa buzunarului de pe mâneca stângă, central, se aplică ecusonul brodat tricolor pentru mânecă, poziţionat cu culoarea albastră spre piept, iar pe buzunarul de pe mânecă se aplică ecusonul brodat pentru mânecă specific unităţii/instituţiei;
    b) pe clapa buzunarului de pe mâneca dreaptă, central, se aplică ecusonul cu grupa sanguină şi Rh-ul personal, iar pe buzunarul de pe mânecă se poate aplica, opţional, ecusonul brodat pentru mânecă specific uneia dintre unităţile/instituţiile în care militarul a activat cu semnificaţie pentru militar sau însemnul specialităţii în care este confirmat: pilot, paraşutist, vânător de munte, scafandru, poliţie militară, EOD şi alte specialităţi militare."

    75. La articolul 233, litera g) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "g) purtarea gulerului ridicat la vestonul de oraş şi serviciu, bluzonul textil, bluzonul din piele, haina de piele, scurta de oraş şi serviciu, pardesiu şi parpalac;"

    76. Anexa nr. 2 la regulament se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 1.
    77. Anexa nr. 3 la regulament se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 2.
    78. Anexa nr. 6 la regulament se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 3.
    79. Anexa nr. 13 la regulament se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 4.


    ART. II
    Anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. III
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.                    Ministrul apărării naţionale,
                    Gabriel-Beniamin Leş

    Bucureşti, 6 august 2019.
    Nr. M.156.
    ANEXA 1

    (Anexa nr. 2 la regulament)
    Compunerea uniformei militare de oraş şi serviciu a ofiţerilor, maiştrilor militari
    şi subofiţerilor din forţele terestre şi din forţele aeriene

┌────┬─────────────────┬───────┬───────┐
│Nr. │Denumirea │Sezonul│Sezonul│
│crt.│articolului de │cald │rece │
│ │echipament │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Bască/Căciulă │ │ │
│ │pentru oraş/ │ │ │
│ │serviciu/Căciulă │ │ │
│1. │pentru generali │- │X │
│ │şi colonei/ │ │ │
│ │comandori/Şapcă │ │ │
│ │pentru oraş şi │ │ │
│ │serviciu^1 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Bonetă pentru │ │ │
│2. │serviciu/Bască/ │X │- │
│ │Şapcă pentru oraş│ │ │
│ │şi serviciu^1 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Haină din piele/ │ │ │
│ │Pardesiu/Bluzon │ │ │
│3. │piele/Scurtă │- │X │
│ │pentru oraş şi │ │ │
│ │serviciu │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│4. │Fular │- │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│5. │Mănuşi din piele │X │- │
│ │necăptuşite │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│6. │Mănuşi din piele │- │X │
│ │căptuşite │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│7. │Parpalac/Bluzon │X │- │
│ │textil │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│8. │Veston pentru │X │X │
│ │oraş şi serviciu │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Pantalon pentru │ │ │
│9. │oraş şi serviciu^│X │X │
│ │2 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│10. │Pulover pentru │- │X │
│ │oraş şi serviciu │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│11. │Curea/Centură │X │X │
│ │pentru ceremonie │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Cămaşă cu epoleţi│ │ │
│12. │mânecă lungă^3/ │X │X │
│ │Cămaşă bluză │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│13. │Cămaşă cu epoleţi│X │- │
│ │mânecă scurtă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│14. │Tricou alb cu │X │X │
│ │mânecă scurtă^4 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│15. │Cravată │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│16. │Şosete^5 │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Pantofi de iarnă/│ │ │
│17. │Ghete îmblănite/ │- │X │
│ │Ghete neîmblănite│ │ │
│ │^6 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│18. │Pantofi de vară │X │- │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│19. │Ac de cravată^7 │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│20. │Butoni^8 │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│21. │Ecuson nominal │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson brodat │ │ │
│22. │tricolor pentru │X │X │
│ │mânecă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson brodat │ │ │
│23. │pentru mânecă │X │X │
│ │specific unităţii│ │ │
│ │/instituţiei │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Emblemă coifură │ │ │
│24. │pentru oraş şi │X │X │
│ │serviciu │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Eghilet cu │ │ │
│25. │accesorii pentru │X │X │
│ │ceremonie │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│26. │Petliţe cu suport│X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Suport cu însemne│ │ │
│ │de grad pentru │ │ │
│ │uniforma de oraş │ │ │
│27. │şi serviciu/ │X │X │
│ │Însemne de grad │ │ │
│ │pentru aplicat pe│ │ │
│ │mâneca vestonului│ │ │
│ │^9 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│28. │Semne de armă^10 │X │X │
└────┴─────────────────┴───────┴───────┘

    ^1 Cadrele militare femei poartă pălărie.
    ^2 Cadrele militare femei pot purta şi fustă.
    ^3 În sezonul rece se poartă sub veston, bluzon piele, pulover.
    ^4 Se poartă opţional.
    ^5 Cadrele militare femei poartă dres la fustă.
    ^6 Poartă numai cadrele militare care fac parte din arma aviaţie şi serviciul justiţie militară.
    ^7 Se poartă opţional.
    ^8 Se poartă de ofiţerii cu grad de general la cămaşa albă cu mânecă lungă.
    ^9 Poartă numai cadrele militare confirmate în arma aviaţie.
    ^10 Ofiţerii cu grade de generali şi cei confirmaţi în arma aviaţie sau care au specialitatea militară paraşutişti nu poartă semne de armă.

    ANEXA 2

    (Anexa nr. 3 la regulament)
    Compunerea uniformei de oraş şi serviciu a ofiţerilor, maiştrilor militari şi subofiţerilor din forţele navale,
    inclusiv a celor din structurile de infanterie marină, precum şi a celor confirmate în arma marină din structuri
    care nu intră în compunerea Statului Major al Forţelor Navale

┌────┬─────────────────┬───────┬───────┐
│Nr. │Denumirea │Sezonul│Sezonul│
│crt.│articolului de │cald │rece │
│ │echipament │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Bască/Căciulă │ │ │
│ │pentru oraş şi │ │ │
│1. │serviciu/Şapcă cu│- │X │
│ │coafe^1/Căciulă │ │ │
│ │pentru amirali şi│ │ │
│ │comandori │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Bonetă pentru │ │ │
│2. │serviciu/Bască/ │X │- │
│ │Şapcă cu coafe^1 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Bluzon din piele/│ │ │
│ │Haină din piele/ │ │ │
│3. │Pardesiu/Scurtă │- │X │
│ │pentru oraş şi │ │ │
│ │serviciu │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│4. │Fular │- │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│5. │Mănuşi din piele │- │X │
│ │căptuşite │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Mănuşi din piele │ │ │
│6. │necăptuşite/ │X │- │
│ │Mănuşi din piele │ │ │
│ │albă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│7. │Parpalac │X │- │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Veston de iarnă │ │ │
│ │pentru oraş şi │ │ │
│8. │serviciu/Bluzon │- │X │
│ │textil/Pulover │ │ │
│ │pentru oraş şi │ │ │
│ │serviciu │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Veston de vară │ │ │
│ │pentru oraş şi │ │ │
│9. │serviciu/Bluzon │X │- │
│ │textil/Bluză tip │ │ │
│ │„PANAMA“ │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│10. │Pantalon^2 │- │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Pantalon^2/ │ │ │
│11. │Pantalon tip │X │- │
│ │„PANAMA“ │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│12. │Curea/Centură │X │X │
│ │pentru ceremonie │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│13. │Cămaşă cu epoleţi│- │X │
│ │cu mânecă lungă^3│ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Cămaşă albă tip │ │ │
│ │„PANAMA“ cu │ │ │
│14. │mânecă scurtă/ │X │- │
│ │Cămaşă cu epoleţi│ │ │
│ │cu mânecă scurtă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│15. │Tricou alb cu │X │X │
│ │mânecă scurtă^4 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│16. │Cravată │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│17. │Ac de cravată^5 │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│18. │Butoni^6 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│19. │Şosete^7/Dres │X │X │
│ │(femei) │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│20. │Pantofi de iarnă/│- │X │
│ │Ghete îmblănite │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Pantofi de vară/ │ │ │
│21. │Pantofi din piele│X │- │
│ │albă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│22. │Ecuson nominal │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson brodat │ │ │
│23. │tricolor pentru │X │X │
│ │mânecă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson brodat │ │ │
│24. │pentru mânecă │X │X │
│ │specific unităţii│ │ │
│ │/instituţiei │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│25. │Emblemă pentru │X │X │
│ │coifură │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Eghilet cu │ │ │
│26. │accesorii pentru │X │X │
│ │ceremonie │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│27. │Petliţe cu suport│X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Suport cu însemne│ │ │
│ │de grad pentru │ │ │
│ │uniforma de oraş │ │ │
│28. │şi serviciu/ │X │X │
│ │Însemne de grad │ │ │
│ │pentru aplicat pe│ │ │
│ │mâneca vestonului│ │ │
│ │^8 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│29. │Semne de armă^9 │X │X │
└────┴─────────────────┴───────┴───────┘

    ^1 Cadrele militare femei poartă pălărie.
    ^2 Cadrele militare femei pot purta şi fustă.
    ^3 În sezonul rece se poartă sub veston, bluzon piele, pulover.
    ^4 Se poartă opţional.
    ^5 Se poartă opţional.
    ^6 Se poartă de ofiţerii cu grad de amiral la cămaşa albă cu mânecă lungă.
    ^7 Cadrele militare femei poartă dres la fustă.
    ^8 Poartă numai cadrele militare confirmate în arma marină.
    ^9 Nu poartă ofiţerii cu grade de amirali şi cei confirmaţi în arma marină.

    ANEXA 3

    (Anexa nr. 6 la regulament)
    Compunerea uniformei militare combat a ofiţerilor, maiştrilor militari şi subofiţerilor

┌────┬─────────────────┬───────┬───────┐
│Nr. │Denumirea │Sezonul│Sezonul│
│crt.│articolului de │cald │rece │
│ │echipament │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Capelă combat^1/ │ │ │
│1. │Bască^1/Fes │- │X │
│ │combat │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Capelă combat^1/ │ │ │
│2. │Bască^1/Pălărie │X │- │
│ │combat^2 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│3. │Scurtă combat │- │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Mănuşi din piele │ │ │
│4. │necăptuşite^3/ │X │X │
│ │căptuşite^3 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Veston combat/ │ │ │
│5. │Pulover polar │- │X │
│ │combat │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│6. │Veston combat │X │- │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│7. │Pantalon combat │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│8. │Combinezon combat│X │X │
│ │^4 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Costum de │ │ │
│9. │protecţie │X │X │
│ │împotriva │ │ │
│ │intemperiilor │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│10. │Vestă tactică │X │X │
│ │multifuncţională │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│11. │Lenjerie termică │- │X │
│ │ignifugă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│12. │Tricou mânecă │X │- │
│ │scurtă combat │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│13. │Tricou mânecă │- │X │
│ │lungă combat │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│14. │Centură combat │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│15. │Ciorapi │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Bocanci combat │ │ │
│ │din piele box^5/ │ │ │
│ │Bocanci combat │ │ │
│ │pentru vânători │ │ │
│16. │de munte^6/ │- │X │
│ │Bocanci combat │ │ │
│ │pentru │ │ │
│ │paraşutişti^7/ │ │ │
│ │Ghete pentru │ │ │
│ │marină^8 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Bocanci combat │ │ │
│17. │din piele │X │- │
│ │întoarsă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│18. │Ecuson brodat │X │X │
│ │nominal^9 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│19. │Ecuson brodat │X │X │
│ │„ROMÂNIA“ │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson brodat │ │ │
│20. │tricolor pentru │X │X │
│ │mânecă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson brodat │ │ │
│21. │pentru mânecă │X │X │
│ │specific unităţii│ │ │
│ │/instituţiei │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson brodat cu │ │ │
│22. │grupa sanguină şi│X │X │
│ │Rh-ul personal │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│23. │Emblemă coifură │X │X │
│ │combat │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Suport cu însemne│ │ │
│24. │de grad pentru │X │X │
│ │uniforma combat │ │ │
└────┴─────────────────┴───────┴───────┘

    ^1 Se poartă de către cadrele militare în limitele stabilite de normele de echipare corespunzătoare.
    ^2 Poartă numai cadrele militare care participă la misiuni internaţionale în teatre de operaţii, respectiv observatorii militari participanţi la misiuni O.N.U., O.S.C.E. sau ale altor organisme de securitate regională.
    ^3 Se poartă la ordin.
    ^4 Poartă numai cadrele militare din forţele navale.
    ^5 Nu poartă cadrele militare încadrate în unităţile militare de vânători de munte şi paraşutişti.
    ^6 Poartă numai cadrele militare din marile unităţi de vânători de munte şi din structurile subordonate acestora, precum şi cele din unităţile amplasate în regiuni muntoase, la peste 1.000 m.
    ^7 Poartă numai cadrele militare care au specialitatea militară paraşutişti.
    ^8 Poartă numai cadrele militare ambarcate.
    ^9 Se poartă şi pe partea din spate a şepcii combat.

    ANEXA 4

    (Anexa nr. 13 la regulament)
    Compunerea uniformei militare combat a soldaţilor şi gradaţilor profesionişti din forţele terestre, forţele aeriene,
    structurile de infanterie marină, unităţile militare - obiective speciale, stabilite prin ordin al şefului Statului Major al Forţelor Navale,
    precum şi a celor care fac parte din arma marină

┌────┬─────────────────┬───────┬───────┐
│Nr. │Denumirea │Sezonul│Sezonul│
│crt.│articolului de │cald │rece │
│ │echipament │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Capelă combat^1/ │ │ │
│1. │Bască^1/Fes │- │X │
│ │combat │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Capelă combat^1/ │ │ │
│2. │Bască^1/Pălărie │X │- │
│ │combat^2 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Veston combat/ │ │ │
│3. │Pulover polar │- │X │
│ │combat │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│4. │Veston combat │X │- │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│5. │Pantalon combat │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│6. │Scurtă combat │- │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│7. │Combinezon combat│X │X │
│ │^3 │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Costum de │ │ │
│8. │protecţie │X │X │
│ │împotriva │ │ │
│ │intemperiilor │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│9. │Mănuşi tactice │- │X │
│ │combat │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│10. │Vestă tactică │X │X │
│ │multifuncţională │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│11. │Tricou mânecă │X │- │
│ │scurtă combat │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│12. │Tricou mânecă │- │X │
│ │lungă combat │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│13. │Lenjerie termică │- │X │
│ │ignifugă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│14. │Centură combat │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│15. │Ciorapi │X │X │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Bocanci combat │ │ │
│ │din piele box^4/ │ │ │
│ │Bocanci combat │ │ │
│ │pentru vânători │ │ │
│16. │de munte^5/ │- │X │
│ │Bocanci combat │ │ │
│ │pentru │ │ │
│ │paraşutişti^6/ │ │ │
│ │Ghete de marină^7│ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Bocanci combat │ │ │
│17. │din piele │X │- │
│ │întoarsă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│18. │Ecuson brodat │X │X │
│ │nominal │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│19. │Ecuson brodat │X │X │
│ │„ROMÂNIA“ │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson brodat │ │ │
│20. │tricolor pentru │X │X │
│ │mânecă │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson brodat │ │ │
│21. │pentru mânecă │X │X │
│ │specific unităţii│ │ │
│ │/instituţiei │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Ecuson brodat cu │ │ │
│22. │grupa sanguină şi│X │X │
│ │Rh-ul personal │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│23. │Emblemă coifură │X │X │
│ │combat │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Suport însemne de│ │ │
│24. │grad uniforma │X │X │
│ │combat │ │ │
└────┴─────────────────┴───────┴───────┘

    ^1 Se poartă de către soldaţii şi gradaţii profesionişti în limitele stabilite de normele de echipare corespunzătoare.
    ^2 Poartă numai soldaţii şi gradaţii profesionişti care participă la misiuni internaţionale în teatre de operaţii.
    ^3 Poartă numai soldaţii şi gradaţii profesionişti care fac parte din arma marină.
    ^4 Nu poartă soldaţii şi gradaţii profesionişti încadraţi în unităţile militare de vânători de munte sau care au specialitatea militară paraşutist.
    ^5 Poartă numai soldaţii şi gradaţii profesionişti din marile unităţi de vânători de munte şi din structurile subordonate acestora, precum şi cei din unităţile amplasate în regiuni muntoase, la peste 1.000 m.
    ^6 Poartă numai soldaţii şi gradaţii profesionişti care au specialitatea militară paraşutist sau aeronavigant.
    ^7 Poartă numai soldaţii şi gradaţii profesionişti ambarcaţi.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele de Contracte, Cereri si Notificari modificate conform GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele de Contracte, Cereri si Notificari modificate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016