Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.076 din 12 iunie 2020  privind stabilirea măsurilor necesare în vederea redeschiderii creşelor, grădiniţelor,  afterschool-urilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 1.076 din 12 iunie 2020 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea redeschiderii creşelor, grădiniţelor, afterschool-urilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2

EMITENT: Ministerul Sănătăţii
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 510 din 15 iunie 2020
    Văzând Referatul de aprobare nr. 3.863 din 12.06.2020 al Direcţiei generale de asistenţă medicală şi sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătăţii,
    având în vedere prevederile:
    - art. 1 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 70/2020 privind reglementarea unor măsuri, începând cu data de 15 mai 2020, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, pentru prelungirea unor termene, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, precum şi a altor acte normative, cu modificările ulterioare;
    – art. 10 pct. 1 din anexa nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, aprobată cu modificări şi completări prin Hotărârea Parlamentului nr. 5/2020, cu modificările şi completările ulterioare;
    – art. 10 alin. (2) lit. b) şi alin. (3), art. 17 alin. (2) şi art. 25 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
    – art. 30 lit. h) din Hotărârea Guvernului nr. 857/2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice, cu modificările şi completările ulterioare;
    – recomandărilor Institutului Naţional de Sănătate Publică din data de 27.05.2020,

    în temeiul prevederilor art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, ale prevederilor art. 15 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 81/2020 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, cu completările ulterioare, şi ale prevederilor art. 15 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 24/2020 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării,
    ministrul sănătăţii, ministrul educaţiei şi cercetării şi ministrul muncii şi protecţiei sociale emit prezentul ordin.
    ART. 1
    Se aprobă măsurile necesare în vederea redeschiderii creşelor, grădiniţelor, afterschool-urilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2, denumite în continuare unităţi, prevăzute în anexă.

    ART. 2
    Direcţiile de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii, direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, unităţile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna şi recreerea copiilor - atât din subordinea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, cât şi cele organizate, după caz, în subordinea serviciilor publice de asistenţă socială ori a unor furnizori privaţi de servicii sociale, unităţile particulare şi de stat de învăţământ antepreşcolar, preşcolar şi unităţile de tip afterschool, precum şi personalul didactic, didactic auxiliar, nedidactic, medical şi din domeniul asistenţei sociale implicat vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

    ART. 3
    Nerespectarea prevederilor anexei la prezentul ordin se constată, conform competenţelor ce le revin, de către personalul împuternicit de Ministerul Sănătăţii şi se sancţionează în conformitate cu prevederile art. 67 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 şi ale art. 55 lit. l) din Hotărârea Guvernului nr. 857/2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 4
    Anexa face parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 5
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.                    p. Ministrul sănătăţii,
                    Romică-Andrei Baciu,
                    secretar de stat
                    Ministrul educaţiei şi cercetării,
                    Cristina Monica Anisie
                    Ministrul muncii şi protecţiei sociale,
                    Victoria Violeta Alexandru

    ANEXA 1

    Măsuri necesare în vederea redeschiderii creşelor, grădiniţelor,
    afterschool-urilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2
    I. Unitatea asigură adoptarea următoarelor măsuri necesare în vederea pregătirii deschiderii unităţilor:
    a) Măsuri generale:
    1. Măsuri privind asigurarea apei potabile furnizate la nivelul unităţilor
    (i) La redeschiderea acestor unităţi apa de la robinet trebuie să fie lăsată să curgă o perioadă mai lungă de timp, pentru a se asigura înlocuirea apei stagnante în conducte cu apa potabilă sigură (tratată) de la reţeaua de distribuţie sau din sursă proprie.
    (ii) Înainte de utilizare, sistemele de apă caldă trebuie readuse la o temperatură de funcţionare de 60°C sau mai mare şi la o temperatură de circulaţie de peste 50°C pentru a gestiona riscurile microbiene, inclusiv Legionella. Sistemele de apă rece trebuie readuse la temperatura de sub 20°C. Rezervoarele de depozitare la nivel de clădire pot necesita dezinfectare înainte de reutilizare.
    (iii) Înainte de redeschiderea spaţiilor şi punerea în aplicare a acestor măsuri trebuie să se efectueze analize de laborator pentru verificarea conformităţii cu Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

    2. Curăţenia generală înainte de redeschidere se va face prin ştergerea prafului, spălare cu apă şi detergent, apoi clătire repetată cu apă potabilă.
    3. Traseul prin curtea unităţii până la intrare şi în incintă se va realiza pe un culoar bine delimitat şi semnalizat, respectând normele de distanţare fizică.
    4. Sălile de grupă vor fi astfel amenajate încât să permită reducerea numărului de copii în cameră, iar distanţa dintre ei să fie maximizată, fără a compromite funcţionarea normală a activităţilor pedagogice. Se recomandă reducerea numărului de copii în grupă, astfel încât să fie asigurată o suprafaţă de minimum 4,5 mp/copil.
    5. Distanţarea fizică se va asigura în toate încăperile din unitate (dormitoare şi în sălile de mese) prin plasarea paturilor, şezlongurilor, respectiv a măsuţelor la cel puţin 2 m distanţă între ele.
    6. Se vor asigura încăperi dedicate pentru a evita contactul dintre persoanele din grupuri diferite; va fi nominalizat personalul care lucrează la fiecare grupă de copii şi vor fi repartizate spaţiile în care aceştia îşi vor desfăşura activitatea zilnică în mod constant.
    7. Izolatorul se va organiza pentru izolarea copilului cu temperatura peste 37,3 grade Celsius şi/sau altă simptomatologie de boală infectocontagioasă acută dezvoltată în timpul şederii în unitate; nu va comunica cu restul spaţiilor definite; va fi deservit de o persoană adultă numită anume şi instruită pentru supraveghere.
    8. Materialul necesar pentru fiecare activitate va fi asigurat individual (jucării, instrumente de scris, caiete, cărţi etc.).
    9. Jucăriile care nu pot fi spălate trebuie eliminate din sala de grupă, la fel ca toate accesoriile neesenţiale pentru procesul instructiv-educativ.
    10. Pătuţul (salteaua) per copil va fi strict individualizat, folosit întotdeauna de acelaşi copil.
    11. Activităţile în aer liber vor reprezenta o proporţie cât mai mare din program. Pot fi în acelaşi timp afară mai multe grupe, cu condiţia de evitare a contactului strâns între copii şi a jocurilor care presupun apropierea între copii la mai puţin de 2 m.

    b) Măsuri de igienă şi comportament la intrarea în grădiniţă, creşă, afterschool:
    1. Fluidizarea accesului - Persoana desemnată va asigura la intrarea în unitate fluidizarea sosirilor şi fluxul de persoane în vederea evitării aglomerărilor.
    2. Uşile de intrare (poartă, uşă) vor fi menţinute deschise la venirea copiilor în unitate, în măsura în care problemele de securitate permit, pentru a limita punctele de contact.
    3. Accesul în holul de primire trebuie limitat; se eşalonează sosirile/plecările, pentru a se respecta distanţarea fizică, conform lit. a) pct. 5.
    4. Triajul epidemiologic al copiilor se efectuează zilnic de către cadrul medical al unităţii/persoana desemnată anume în acest scop şi constă în:
    (i) măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact; temperatura înregistrată nu trebuie sa depăşească 37,3 grade Celsius;
    (ii) în cazul în care temperatura înregistrată depăşeşte 37,3 grade Celsius, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus;
    (iii) dacă se constată menţinerea unei temperaturi peste 37,3 grade Celsius sau/şi prezenţa de simptome respiratorii şi/sau alte semne/simptome de boli infectocontagioase acute, copiii nu sunt primiţi la program. Aceştia sunt lăsaţi în grija părinţilor cu recomandarea unui consult medical de specialitate.

    5. Copiii trebuie primiţi individual de către persoana desemnată şi preluaţi de părinte la uşa unităţii, evitându-se circulaţia în interior.
    6. Copiii vor fi învăţaţi şi ajutaţi să se spele pe mâini cu apă si săpun minimum 20 de secunde.

    c) Măsuri de igienă şi comportament în timpul desfăşurării procesului educativ:
    1. Copiii care dezvoltă semne/simptome de infecţie respiratorie sau de alte boli infectocontagioase acute în timpul prezenţei în unitate trebuie să fie separaţi în izolator, supravegheaţi de personalul medical al unităţii sau un alt angajat special desemnat şi instruit în acest scop şi vor aştepta să fie preluaţi de familie cât se poate de repede, cu recomandarea de a se adresa, cât mai curând, medicului de familie pentru consultaţie.
    2. Schimburile manuale de baloane, jucării, creioane etc. trebuie evitate sau însoţite de proceduri de dezinfectare cu soluţii biocide avizate, după fiecare utilizare.
    3. Copiii trebuie să se spele pe mâini cu apă şi săpun, frecvent şi minuţios, timp de cel puţin 20 de secunde. Mâinile sunt apoi şterse cu prosoape de hârtie de unică folosinţă. Se recomandă crearea unei deprinderi consolidate prin joc.
    4. De regulă, spălarea mâinilor copiilor trebuie făcută în prezenţa unui adult.

    d) Măsuri de igienă şi comportament generale igienico-sanitare:
    1. Măsurile de igienă şi comportament trebuie respectate atât în zona preşcolară, cât şi în cea şcolară (menţinerea distanţei fizice, aplicarea gesturilor de barieră, limitarea aglomerărilor, purtarea măştii faciale, spălatul pe mâini).
    2. Serviciile de curăţenie se vor realiza înainte de începerea activităţii şi după somnul copiilor, la sfârşitul programului.
    3. Curăţenia generală se va face prin spălare cu apă şi detergent, urmată de clătire repetată cu apă potabilă. Pentru curăţarea obiectelor destinate utilizării directe de către copii vor fi folosiţi agenţi de curăţare nedăunători, dezinfectanţi, biocide avizate.
    4. Toate suprafeţele trebuie curăţate - inclusiv jucării, tobogane, ţarcuri, mânere, balustrade, butoane şi accesorii la instalaţii sanitare, toalete, clanţe, pervazul ferestrei, precum şi mesele şi scaunele din sala de grupă. Suprafeţele care sunt atinse de copii vor fi atent curăţate, frecvent prin ştergerea cu apă şi detergent.
    5. Jucăriile vor fi spălate regulat, cel puţin o dată pe zi.
    6. Curăţarea zilnică corespunzătoare a mobilierului de la locurile de joacă din aer liber se va face insistând la punctele de contact (leagăne, tobogane etc.) cu dezinfectant avizat.
    7. Săpunul lichid şi prosoapele de hârtie trebuie să fie accesibile pentru toţi copii şi angajaţii din cadrul unităţii.
    8. Ventilarea spaţiilor închise se realizează: dimineaţa înainte de sosirea copiilor, când aceştia sunt afara, la ora prânzului şi seara, precum şi în timpul activităţilor de curăţenie. Ventilarea naturală durează cel puţin 20 de minute de fiecare dată. Dacă este posibil, se menţin ferestrele şi/sau uşile camerelor deschise, pentru a permite o mai bună circulaţie a aerului în spaţiu, fără a compromite siguranţa copiilor (de exemplu, ferestre care nu sunt la îndemâna copiilor, uşi cu bariere de securitate).
    9. Este interzisă folosirea echipamentelor pentru recircularea aerului.
    10. Lenjeria şi păturile individuale utilizate în aceste unităţi trebuie spălate periodic/la nevoie prin înmuiere cu detergenţi în soluţie 0,5%, spălare, fierbere şi limpezire.
    11. Pupitre/Mese: scaunele vor fi marcate pentru a asigura distanţa fizică recomandată între copii. Normele de igienă se vor respecta şi în timpul servirii mesei, se va renunţa la servirea mesei în spaţiul special amenajat pentru a evita aglomerarea şi interacţiunile între copii. Se recomandă ca servirea mesei să se facă în încăperea desemnată grupei, iar fiecare copil va sta singur la măsuţa lui. Înainte de servirea alimentelor suprafaţa mesei va fi spălată şi dezinfectată.
    12. Spălarea mâinilor: atât angajaţii, cât şi copiii trebuie să se spele pe mâini:
    (i) la sosirea în creşă, grădiniţă, afterschool;
    (ii) înainte şi după fiecare masă;
    (iii) după somn/strănut/tuse;
    (iv) după folosirea toaletei şi schimbarea scutecului;
    (v) după venirea din spaţiul exterior special amenajat pentru locul de joacă;
    (vi) când mâinile sunt vizibil murdare;
    (vii) la sosirea de acasă şi la plecarea spre casă.


    e) Măsuri de igienă şi comportament pentru personalul unităţilor:
    1. Triajul epidemiologic al personalului angajat în unitatea respectivă se efectuează zilnic la începutul programului de către cadrul medical al unităţii/persoana desemnată anume în acest scop.
    Acesta constă în:
    (i) Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact; temperatura înregistrată nu trebuie să depăşească 37,3 grade Celsius.
    (ii) În cazul în care temperatura înregistrată depăşeşte 37,3 grade Celsius, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus.
    (iii) Dacă se constată menţinerea unei temperaturi peste 37,3 grade Celsius sau/şi prezenţa de simptome respiratorii şi/sau alte semne/simptome de boli infectocontagioase acute, personalul nu va fi primit la program.
    (iv) Personalul cu simptome respiratorii, febră şi cu oricare alte semne/simptome de boli infectocontagioase acute nu se va prezenta la lucru şi va anunţa această situaţie conducătorului instituţiei.
    (v) Personalul care a venit în contact cu o persoană confirmată cu SARS-CoV-2 nu se va prezenta la serviciu.
    (vi) Angajaţii care prezintă simptome respiratorii, febră şi oricare alte semne/simptome de boli infectocontagioase acute în timp ce sunt la serviciu vor merge acasă cât mai curând posibil şi se vor adresa medicului de familie.


    2. Masca facială va fi utilizată exclusiv la creşă, grădiniţă, afterschool de către tot personalul angajat şi trebuie schimbată o dată la 4 ore şi ori de câte ori s-a umezit sau s-a deteriorat.
    3. La intrarea în unitate, personalul va purta încălţăminte ce va fi utilizată exclusiv în incinta acesteia.
    4. Mănuşile de unică folosinţă sunt obligatorii la schimbarea scutecelor şi în timpul efectuării curăţeniei. După îndepărtarea mănuşilor de unică folosinţă este obligatorie spălarea mâinilor cu apă şi săpun, minimum 20 de secunde.
    5. Măştile şi mănuşile de unică folosinţă purtate vor fi colectate în vederea eliminării, în locuri special amenajate, în recipiente adecvate deşeurilor medicale.
    6. Persoana adultă desemnată şi instruită pentru supravegherea copilului cu simptome respiratorii trebuie să se spele pe mâini după ce a predat copilul familiei, minimum 20 de secunde, cu apă şi săpun. După plecarea copilului din unitate se vor face curăţenia şi dezinfecţia tuturor spaţiilor şi obiectelor utilizate de acesta (sala de grupă, dormitor, sala de mese, grupuri sanitare, locuri de joacă, jucării etc.).


    II. Măsuri de igienă şi comportament pentru aparţinători
    1. Copiii cu boli infectocontagioase acute nu vor fi aduşi la grădiniţă, creşă, afterschool.
    2. Temperatura copilului se va măsura de către părinţi înainte de a pleca la creşă, gradiniţă, afterschool. Dacă are simptome respiratorii sau febră (37,3°C sau mai mare), copilul nu merge la creşă, grădiniţă, afterschool.
    3. Transferul de obiecte sau echipamente între casă şi unitate trebuie limitat la ceea ce este strict necesar: haine de schimb şi încălţăminte suplimentară.
    4. Copiii nu trebuie să aducă de acasă jucării sau alte obiecte care nu sunt necesare.
    Părinţii trebuie să ajute/supravegheze copiii să se spele pe mâini înainte de a pleca la creşă, grădiniţă, afterschool.    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele de Contracte, Cereri si Notificari modificate conform GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele de Contracte, Cereri si Notificari modificate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016