Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMELE METODOLOGICE din 6 aprilie 2010  de agreare a expertilor evaluatori, membri titulari ai Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania, care desfasoara activitati de evaluare a terenurilor forestiere si agricole supuse exproprierii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMELE METODOLOGICE din 6 aprilie 2010 de agreare a expertilor evaluatori, membri titulari ai Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania, care desfasoara activitati de evaluare a terenurilor forestiere si agricole supuse exproprierii

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 351 din 27 mai 2010

CAP. I
Prevederi generale

ART. 1
În sensul prezentelor norme metodologice, prin expert evaluator se înţelege membru titular al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor din România, denumitã în continuare ANEVAR, care desfãşoarã activitãţi de evaluare a proprietãţilor imobiliare (EPI), potrivit prevederilor <>Legii nr. 198/2004 privind unele mãsuri prealabile lucrãrilor de construcţie de drumuri de interes naţional, judeţean şi local, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 2
(1) Prezentele norme metodologice au drept scop stabilirea de cãtre Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, denumit în continuare MADR, şi Ministerul Mediului şi Pãdurilor, denumit în continuare MMP, a condiţiilor şi a procedurii de agreare a experţilor evaluatori.
(2) Agrearea experţilor evaluatori, potrivit prevederilor prezentelor norme metodologice, conferã dreptul de a presta servicii în domeniul evaluãrii terenurilor forestiere şi agricole, utilizând recomandãrile Standardelor Internaţionale de Evaluare, denumite în continuare SIE, adoptate de ANEVAR, aflate în vigoare la data evaluãrii, în vederea îndeplinirii prevederilor <>art. 4 alin. (8) din Legea nr. 198/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 3
Procedura de agreare a experţilor evaluatori se aplicã de direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti din subordinea MADR, denumite în continuare DADR, şi de inspectoratele teritoriale de regim silvic şi de vânãtoare din subordinea MMP, denumite în continuare ITRSV.
ART. 4
(1) Agrearea experţilor evaluatori se concretizeazã prin emiterea unui certificat de agreare cu valabilitate nelimitatã, cu obligaţia pentru titular sã îndeplineascã prevederile art. 12 alin. (1).
(2) Certificatul de agreare se emite de cãtre conducãtorii DADR şi ai ITRSV, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 1.
(3) Certificatul de agreare emis în condiţiile alin. (2) se înscrie în registrul de evidenţã al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 2.
ART. 5
Titularii certificatelor de agreare au urmãtoarele drepturi şi obligaţii:
a) dreptul de a fi înscrişi în Lista experţilor evaluatori agreaţi de MADR şi MMP;
b) dreptul de a fi informaţi asupra oricãror modificãri ale condiţiilor sau procedurii de agreare;
c) obligaţia de a desfãşura activitãţile pentru care au fost agreaţi, cu respectarea recomandãrilor SIE;
d) obligaţia de a depune documentele prevãzute de prezentele norme metodologice, cu respectarea termenelor legale.

CAP. II
Condiţiile şi procedura de agreare

ART. 6
În vederea obţinerii agreãrii experţilor evaluatori, persoanele interesate trebuie sã facã dovada îndeplinirii cumulative a urmãtoarelor condiţii de agreare:
a) sã fie membri titulari ai ANEVAR care desfãşoarã activitãţi de evaluare a proprietãţilor imobiliare;
b) sã aibã experienţã de minimum 2 ani în practica evaluãrii terenurilor forestiere şi agricole.
ART. 7
(1) Persoanele care îndeplinesc condiţiile de agreare prevãzute la art. 6 vor întocmi dosarul de prezentare, care trebuie sã cuprindã urmãtoarele documente:
a) cerere de agreare, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 3;
b) curriculum vitae al expertului evaluator, din care sã reiasã pregãtirea profesionalã şi experienţa dobânditã în evaluarea terenurilor forestiere şi agricole;
c) documentul care atestã calitatea de membru titular al ANEVAR, expert evaluator de proprietãţi imobiliare (EPI);
d) portofoliul lucrãrilor privind evaluarea terenurilor forestiere şi agricole;
e) declaraţie pe propria rãspundere, din care sã reiasã cã, în vederea realizãrii rapoartelor de evaluare, se vor folosi exclusiv abordãrile, metodele şi tehnicile recomandate de SIE.
(2) Dosarul de prezentare se depune şi se înregistreazã la DADR în raza cãrora domiciliazã persoanele interesate în obţinerea agreãrii.
ART. 8
Procedura de agreare se desfãşoarã în urmãtoarele etape:
1. analizarea dosarelor de prezentare la sediul DADR:
a) cererea de agreare se înregistreazã în registrul de evidenţã a certificatelor de agreare;
b) la primirea dosarului de prezentare, persoana/comisia desemnatã prin dispoziţia conducãtorului DADR verificã îndeplinirea condiţiilor de agreare prevãzute la art. 6 şi existenţa documentelor prevãzute la art. 7 alin. (1) lit. b)-e);
c) dacã dosarul de prezentare îndeplineşte condiţiile de agreare prevãzute de prezentele norme metodologice, persoana/ comisia întocmeşte certificatul de agreare în 3 exemplare originale şi îl supune aprobãrii conducerii, în termen de 3 zile de la înregistrarea dosarului de prezentare;
d) dupã aprobarea şi semnarea certificatului de agreare, o copie a dosarului de prezentare împreunã cu cele 3 exemplare originale ale certificatului de agreare se transmit la ITRSV în al cãrui teritoriu de competenţã domiciliazã persoana interesatã în obţinerea agreãrii;
2. analizarea dosarelor de prezentare la sediul ITRSV:
a) cererea de agreare se înregistreazã în registrul de evidenţã a certificatelor de agreare;
b) la primirea dosarului de prezentare, persoana/comisia desemnatã prin dispoziţia conducãtorului ITRSV verificã îndeplinirea condiţiilor de agreare prevãzute la art. 6 şi existenţa documentelor prevãzute la art. 7 alin. (1) lit. b)-e);
c) dacã dosarul de prezentare îndeplineşte condiţiile de agreare prevãzute de prezentele norme metodologice, persoana/comisia supune aprobãrii şi semnãrii cele 3 exemplare originale ale certificatului de agreare şi procedeazã dupã cum urmeazã:
(i) exemplarul nr. 1 al certificatului de agreare, împreunã cu copia dosarului de prezentare, rãmâne şi se arhiveazã de ITRSV;
(ii) exemplarul nr. 2 al certificatului de agreare se transmite în termen de 3 zile de la data semnãrii acestuia cãtre DADR şi se anexeazã la dosarul de prezentare;
(iii) exemplarul nr. 3 al certificatului de agreare se comunicã în termen de 3 zile de la data semnãrii acestuia persoanei interesate în obţinerea agreãrii.
ART. 9
Dupã încheierea procedurii de agreare, DADR comunicã direcţiei coordonatoare din cadrul MADR informaţiile privitoare la numele şi prenumele experţilor evaluatori agreaţi, coordonatele de contact ale acestora, precum şi numãrul şi data certificatului de agreare.
ART. 10
În termen de 5 zile de la primirea informaţiilor referitoare la experţii evaluatori agreaţi, direcţia coordonatoare din cadrul MADR îndeplineşte formalitãţile de întocmire şi publicare pe site-ul MADR a Listei experţilor evaluatori agreaţi de MADR şi MMP şi o transmite cãtre ANEVAR, în scopul centralizãrii acesteia.
ART. 11
(1) ANEVAR transmite cãtre MADR datele de identificare ale persoanei înscrise în Lista experţilor evaluatori agreaţi de MADR şi MMP cãreia i-a fost aplicatã una dintre sancţiunile disciplinare referitoare la suspendarea calitãţii de membru sau excluderea din asociaţie în conformitate cu prevederile Statutului ANEVAR, în termen de 15 zile de la rãmânerea definitivã a sancţiunii, în vederea suspendãrii certificatului de agreare.
(2) Dacã împotriva sancţiunii definitive aplicate de ANEVAR persoana sancţionatã formuleazã plângere la instanţa judecãtoreascã competentã, suspendarea certificatului de agreare opereazã pânã la rãmânerea definitivã şi irevocabilã a hotãrârii judecãtoreşti prin care s-a dispus anularea sancţiunii aplicate de ANEVAR.
ART. 12
(1) Pentru menţinerea valabilitãţii certificatului de agreare, titularul este obligat ca, pânã cel târziu în data de 31 a lunii ianuarie a fiecãrui an, sã depunã la DADR în raza cãreia domiciliazã copia legitimaţiei anuale de membru titular.
(2) Nerespectarea obligaţiei prevãzute la alin. (1) atrage anularea certificatului de agreare, iar DADR comunicã direcţiei coordonatoare din cadrul MADR datele de identificare a persoanei al cãrei certificat de agreare a fost anulat, în vederea excluderii acesteia din Lista experţilor evaluatori agreaţi de MADR şi MMP.
(3) În luna martie a fiecãrui an se actualizeazã Lista experţilor evaluatori agreaţi de MADR şi MMP şi se transmite cãtre ANEVAR.

CAP. III
Dispoziţii finale

ART. 13
(1) Documentele prevãzute la art. 7 pot fi transmise electronic sub formã de copii scanate, cu obligaţia ca DADR sã înregistreze cererea de agreare şi sã comunice solicitantului numãrul de înregistrare.
(2) Certificatul de agreare poate fi comunicat electronic sub formã de copie scanatã, la cererea solicitantului.
(3) Adresele electronice se regãsesc pe site-ul MADR: http://www.madr.ro/pages/teritoriu.php?self=17.
ART. 14
Conducãtorii DADR şi cei ai ITRSV desemneazã persoana/comisia care se ocupã de analizarea şi soluţionarea dosarelor de prezentare depuse de cãtre persoanele interesate în obţinerea agreãrii.
ART. 15
Direcţia generalã politici agricole este direcţia coordonatoare din cadrul MADR care se ocupã de îndeplinirea formalitãţilor de întocmire, actualizare şi publicarea pe site-ul MADR a Listei experţilor evaluatori agreaţi de MADR şi MMP.
ART. 16
MMP preia informaţiile privitoare la experţii evaluatori agreaţi din Lista experţilor evaluatori agreaţi de MADR şi MMP, postatã pe site-ul MADR.
ART. 17
Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezentele norme metodologice.


ANEXA 1
-------
la normele metodologice
-----------------------


CERTIFICAT DE AGREARE

- Model -

MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTĂRII RURALE
Direcţia pentru Agriculturã şi Dezvoltare Ruralã
a Judeţului ................../Municipiului Bucureşti
(denumire, adresã,
telefon, fax, e-mail)
MINISTERUL MEDIULUI ŞI PĂDURILOR
Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic
şi de Vânãtoare
...........................................
(denumire, adresã, telefon, fax, e-mail)


CERTIFICAT DE AGREARE
Nr. ..... din ......

Conducãtorii Direcţiei pentru Agriculturã şi Dezvoltare Ruralã a Judeţului ........../Municipiului Bucureşti şi Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânãtoare ..........., având în vedere Cererea nr. ....../......, în temeiul prevederilor:
- <>art. 4 alin. (8) din Legea nr. 198/2004 privind unele mãsuri prealabile lucrãrilor de construcţie de drumuri de interes naţional, judeţean şi local, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- art. 4 alin. (2) din Normele metodologice de agreare a experţilor evaluatori, membri titulari ai Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor din România, care desfãşoarã activitãţi de evaluare a terenurilor forestiere şi agricole supuse exproprierii, aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltãrii rurale şi al ministrului mediului şi pãdurilor nr. 83/740/2010, elibereazã dnei/dlui .......(numele şi prenumele expertului evaluator)...... urmãtorul:

CERTIFICAT DE AGREARE

pentru desfãşurarea activitãţii de evaluare a terenurilor agricole şi forestiere supuse exproprierii, în conformitate cu dispoziţiile <>Legii nr. 198/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale şi Ministerul Mediului şi Pãdurilor nu îşi asumã rãspunderea cu privire la rezultatul evaluãrii propuse de titularul prezentului certificat, aceasta aparţinând în exclusivitate semnatarului raportului de evaluare, întocmit conform Standardelor Internaţionale de Evaluare, Codului deontologic şi declaraţiilor de conformitate solicitate în activitatea de evaluator, şi nici cu privire la veridicitatea documentelor emise în nume propriu sau de cãtre entitãţile locale.
Prezentul certificat are valabilitate nelimitatã, iar titularul sãu este obligat sã îndeplineascã obligaţiile prevãzute la art. 6 şi art. 12 alin. (1) din Normele metodologice aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltãrii rurale şi al ministrului mediului şi pãdurilor nr. 83/740/2010.


Director coordonator, Director coordonator,

DADR a Judeţului ..../Municipiului Bucureşti ITRSV ...................
Numele şi prenumele ........................ Numele şi prenumele ......
Semnãtura .................................. Semnãtura ................
Ştampila ................................... Ştampila .................



ANEXA 2
-------
la normele metodologice
-----------------------

REGISTRUL DE EVIDENŢĂ
a certificatelor de agreare

- Model -


┌────┬─────────────┬──────────┬────────────┬──────────────┬──────────────┬─────┐
│Nr. │ Data │Numele şi │Coordonatele│ Numãrul │ Data │Ob- │
│crt.│înregistrãrii│prenumele │de contact* │certificatului│suspendãrii/ │ser- │
│ │ cererii de │expertului│ │de agreare/ │ anulãrii │vaţii│
│ │ agreare │evaluator │ │din data de │certificatului│ │
│ │ │ │ │ │de agreare** │ │
├────┼─────────────┼──────────┼────────────┼──────────────┼──────────────┼─────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │
└────┴─────────────┴──────────┴────────────┴──────────────┴──────────────┴─────┘


---------
* Adresa poştalã, adresa electronicã, numerele de telefon/fax.
** În situaţia nerespectãrii prevederilor art. 11 şi 12 din Normele metodologice de agreare a experţilor evaluatori, membri titulari ai Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor din România, care desfãşoarã activitãţi de evaluare a terenurilor forestiere şi agricole supuse exproprierii, aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltãrii rurale şi al ministrului mediului şi pãdurilor nr. 83/740/2010.


ANEXA 3
-------
la normele metodologice
-----------------------

CERERE DE AGREARE

- Model -

Cãtre Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale
- Direcţia pentru Agriculturã şi Dezvoltare Ruralã ...........
Domnului director coordonator ...................
Cãtre Ministerul Mediului şi Pãdurilor
- Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânãtoare .......
Domnului director coordonator ................

Subsemnatul/Subsemnata, ........, domiciliat(ã) în localitatea ........., str. ....... nr. ......, telefon/fax ......., e-mail ........ judeţul/sectorul ......., ţara ........, având cetãţenia .........., posesor/posesoare al/a legitimaţiei de membru titular al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor din România nr. ....... din data de ......., vã rog sã-mi aprobaţi agrearea şi eliberarea certificatului de agreare, în vederea desfãşurãrii activitãţii de evaluare a terenurilor agricole şi forestiere supuse exproprierii, în conformitate cu prevederile <>art. 4 alin. (8) din Legea nr. 198/2004 privind unele mãsuri prealabile lucrãrilor de construcţie de drumuri de interes naţional, judeţean şi local, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.


Data .............. .....................
(numele, prenumele, semnãtura)

--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016