Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME TEHNICE din 5 mai 2017  pentru lucrări de întreţinere şi reparaţii curente la clădirile şi construcţiile speciale din patrimoniul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi al unităţilor subordonate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME TEHNICE din 5 mai 2017 pentru lucrări de întreţinere şi reparaţii curente la clădirile şi construcţiile speciale din patrimoniul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi al unităţilor subordonate

EMITENT: Administraţia Naţională a Penitenciarelor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 402 din 29 mai 2017
──────────
    Aprobate de Decizia nr. 757 din 5 mai 2017 publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 402 din 29 mai 2017.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
     Prezentul act cuprinde normele tehnice pentru execuţia lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente la clădirile şi construcţiile speciale, respectiv specificaţiile orientative, ciclurile şi normele valorice pentru acestea.

    ART. 2
     În cuprinsul prezentei decizii sensurile termenilor: "întreţinere a construcţiei" şi "reparaţii curente la construcţii" includ şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente la instalaţiile aferente acestora.

    ART. 3
     Duratele normale de funcţionare a clădirilor şi construcţiilor speciale, precum şi a elementelor de construcţii şi instalaţii care compun clădirile sunt prevăzute în Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 2.139/2004, cu modificările ulterioare.

    ART. 4
     Semnificaţiile unor termeni şi expresii utilizate în prezentele norme tehnice sunt cuprinse în anexa nr. 1.

    ART. 5
     Lucrările orientative pentru întreţinere şi reparaţii curente sunt prevăzute în anexele nr. 2 şi 3 şi au ca scop:
    a) să constituie un îndrumător pentru membrii comisiilor de control periodic şi să îi orienteze pe aceştia în ceea ce priveşte elementele de construcţii ce urmează a fi controlate şi verificate;
    b) să descrie lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi să orienteze directorul de unitate penitenciară;
    c) să servească la întocmirea cât mai completă a devizelor pentru lucrările de întreţinere şi reparaţii curente;
    d) să prevină deteriorarea elementelor de construcţii, degradarea sau distrugerea acestora.


    CAP. II
    Clădiri şi construcţii speciale
    ART. 6
     Clădirile sunt construcţii care delimitează un anumit spaţiu în scopul creării condiţiilor de mediu necesare desfăşurării normale a diferitelor activităţi economice şi sociale.

    ART. 7
    (1) Elementele componente ale unei clădiri sunt:
    a) structura de rezistenţă;
    b) toate celelalte părţi componente ale construcţiei, care asigură funcţionalitatea acesteia.

    (2) Structura de rezistenţă este formată din:
    a) infrastructură, care cuprinde fundaţiile, pereţii de la subsol şi planşeul peste subsol;
    b) suprastructură, care cuprinde pereţii portanţi, planşeele, scările, stâlpii, grinzile şi şarpanta.

    (3) Celelalte părţi componente ale construcţiei, care asigură funcţionalitatea acesteia, sunt:
    a) terasa, învelitoarea, pereţii neportanţi, curţile de lumină şi alte elemente ale clădirii propriu-zise;
    b) instalaţiile interioare de apă şi canalizare, exclusiv cele care deservesc procese tehnologice;
    c) instalaţiile interioare de încălzire, inclusiv centrala termică, dacă este situată în interiorul clădirii;
    d) instalaţiile interioare de gaze;
    e) instalaţiile interioare de ventilaţie şi condiţionare a aerului în scopuri igienice la clădiri pentru detenţie, social-culturale şi administrative, blocuri alimentare, băi şi spălătorii, ateliere, inclusiv utilajele care deservesc aceste instalaţii, precum şi cablurile electrice aferente;
    f) instalaţiile interioare de curenţi slabi: telefon, radio, reţea structurată voce - date, sistem integrat de securitate, sistem pentru managementul echipamentelor tehnologice şi funcţionale etc. Echipamentul tehnic şi aparatajul centralelor telefonice şi al celorlalte sisteme nu intră în componenţa clădirilor, chiar dacă sunt situate în interiorul acestora;
    g) ascensoarele pentru persoane, pentru hrană şi pentru transport material;
    h) alte instalaţii interioare care asigură funcţionalitatea clădirii.

    (4) Instalaţiile de apă, canalizare şi încălzire se includ în componenţa clădirii de la căminele de racord pe reţelele exterioare; în lipsa acestora se includ în componenţa clădirii 3 m de conductă, măsuraţi de la exteriorul clădirii.
    (5) Instalaţiile de gaze se includ în componenţa clădirii de la contor.
    (6) Instalaţiile electrice se includ în componenţa clădirii de la firida de branşament.

    ART. 8
     Nu intră în componenţa clădirii:
    a) branşamentele, contoarele şi tablourile de distribuţie care aparţin furnizorilor de utilităţi;
    b) fundaţiile şi eşafodajele de susţinere a diferitelor maşini şi utilaje;
    c) conductele tehnologice de apă, aer, abur şi conductori electrici care deservesc procese de producţie.


    ART. 9
    (1) Construcţiile speciale sunt acele obiecte de construcţii care au drept scop crearea condiţiilor pentru realizarea procesului de producţie, depozitare sau transportare.
    (2) Conductele tehnologice sunt considerate construcţii speciale.

    CAP. III
    Lucrări de întreţinere şi reparaţii curente la clădiri şi construcţii speciale
    ART. 10
    (1) Lucrările de reparaţii curente sunt parte a urmăririi în timp asupra construcţiilor fundamentate pe baza datelor furnizate de activitatea de urmărire a comportării în exploatare a construcţiilor, fiind determinate de uzura sau de degradarea normală, şi au drept scop menţinerea fondului construit la nivelul necesar al cerinţelor şi asigurarea funcţiunilor acestuia.
    (2) Aceste lucrări, conform legislaţiei în vigoare, se execută fără autorizaţie de construire şi nu măresc valoarea construcţiei.
    (3) Lucrările de reparaţii curente constau în efectuarea, periodică sau după necesitate, a unor lucrări de remediere sau reparare ale părţilor vizibile ale elementelor de construcţie sau ale instalaţiilor şi echipamentelor, inclusiv înlocuirea unor piese uzate ale acestora.
    (4) Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente nu modifică şi nu afectează structura de rezistenţă a construcţiei, nu intervin asupra caracteristicilor iniţiale ale acesteia din punctul de vedere al cerinţelor de calitate.

    ART. 11
     Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente sunt în principal lucrări de mică amploare constând în refacerea periodică sau menţinerea unor elemente componente ale activului fix corporal în stare de funcţionare până la efectuarea intervenţiilor de natura investiţiilor sau reparaţiilor capitale. Având în vedere caracterul de mică amploare al acestor lucrări nu este necesară pentru punerea lor în operă eliberarea unei autorizaţii de construire.

    ART. 12
    (1) Lucrările de înlocuire parţială a tâmplăriei existente la clădiri cu tâmplărie din PVC/aluminiu cu geam termoizolant sunt de natura reparaţiilor curente.
    (2) În cazul în care înlocuirea a fost cauzată de distrugeri se va realiza o cercetare administrativă pentru stabilirea persoanelor vinovate de vandalizare, precum şi recuperarea prejudiciului.
    (3) Se are în vedere ca, la reevaluarea activului fix în baza prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 81/2003 privind reevaluarea şi amortizarea activelor fixe aflate în patrimoniul instituţiilor publice, aprobată prin Legea nr. 493/2003, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Ordinului ministrului economiei şi finanţelor nr. 3.471/2008 pentru aprobarea Normelor metodologice privind reevaluarea şi amortizarea activelor fixe corporale aflate în patrimoniul instituţiilor publice, cu modificările şi completările ulterioare, valoarea tâmplăriei schimbate să fie inclusă în valoarea clădirii.
    (4) Documentaţiile tehnice aferente lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente pentru imobilele care sunt incluse în Lista monumentelor istorice, actualizată, şi în Lista monumentelor istorice dispărute, aprobate prin Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, cu modificările ulterioare, se supun avizării prealabile a Direcţiei generale patrimoniu cultural-naţional - Comisia naţională pentru monumente istorice.
    (5) La construcţiile la care urmează să se execute, în anul în curs, lucrări de intervenţie de natura reparaţiilor capitale/investiţiilor, lucrările de reparaţii curente nu se vor mai executa şi vor fi cuprinse în documentaţiile tehnico-economice aferente acestor lucrări.

    ART. 13
     Lucrările pentru repararea, înlocuirea sau refacerea instalaţiilor interioare de orice fel, care presupun practicarea de găuri, goluri sau străpungeri, inclusiv golurile practicate pentru uşi şi ferestre, în structura de rezistenţă a construcţiei, cu implicaţii în rezistenţa ori calitatea acesteia, se execută numai după efectuarea expertizei tehnice şi a documentaţiilor aprobate de structura de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

    ART. 14
     Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente se execută cu respectarea în totalitate a condiţiilor tehnice şi de calitate prevăzute de legislaţia în vigoare privind calitatea în construcţii şi cu respectarea obligaţiilor şi răspunderilor tuturor factorilor care concură la executarea lucrărilor - executant, utilizator, administrator.

    ART. 15
    (1) Nu sunt de natura lucrărilor de întreţinere sau reparaţii curente următoarele intervenţii la construcţiile existente, inclusiv instalaţiile aferente, astfel: reconstruire, consolidare, extindere, desfiinţare parţială, modernizări, reparaţii capitale, transformări şi modificări care afectează structura de rezistenţă.
    (2) Lucrările prevăzute la alin. (1) se execută numai pe baza documentaţiilor tehnico-economice aprobate, se consemnează în mod obligatoriu în cartea tehnică a construcţiei şi au ca rezultat modificarea valorii construcţiei.
    (3) Lucrările menţionate la alin. (1), conform legislaţiei în vigoare, au acelaşi regim de fundamentare, avizare şi aprobare ca lucrările de investiţii.

    ART. 16
    (1) Toate solicitările de aprobare a schimbărilor de destinaţie aferente reparaţiilor curente vor fi analizate şi avizate de direcţiile de specialitate din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în funcţie de natura activităţilor desfăşurate în spaţiile a căror destinaţie este solicitată.
    (2) Adresa prin care se solicită schimbarea de destinaţie va fi însoţită obligatoriu de următoarele documente:
    a) planşă de arhitectură cu situaţia existentă + situaţia finală - anexa nr. 7;
    b) valoarea estimată a lucrărilor + devizul estimativ de lucrări, inclusiv extrasele de materiale, manoperă utilaj şi transport;
    c) valoarea fondurilor alocate reparaţiilor curente pentru anul în curs, valoarea fondurilor cheltuite şi rămase de cheltuit la data solicitării, potrivit bugetului;
    d) expertiza tehnică, la intervenţiile locale, la structura de rezistenţă, în cazuri de forţă majoră/neprevăzute, temeinic justificate.


    CAP. IV
    Stabilirea necesarului, planificarea şi aprobarea executării lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente la clădiri şi construcţii speciale
    ART. 17
    (1) Necesarul de lucrări de întreţinere şi reparaţii curente se stabileşte cu ocazia controlului periodic general al imobilului, cel puţin o dată pe an, dar în mod obligatoriu după producerea de evenimente deosebite, cum sunt seismele, inundaţiile, incendiile, exploziile, alunecările de teren, asupra tuturor construcţiilor, de orice categorie sau clasă de importanţă.
    (2) Stabilirea necesarului de lucrări de întreţinere şi reparaţii curente face parte integrantă din activitatea de urmărire curentă care este o activitate sistematică de culegere de date privind starea tehnică a construcţiilor, corelată cu activitatea de întreţinere şi reparaţii curente, având ca obiectiv menţinerea acestora la parametrii proiectaţi, şi se face prin examinare vizuală directă şi, dacă este cazul, cu mijloace de uz curent.
    (3) Controlul periodic al construcţiilor este operaţia tehnică ce se execută de către comisii numite de către ordonatorii de credite, care administrează clădirile respective. Acesta este obligatoriu şi constă în verificarea modului de comportare şi întreţinerii construcţiilor.
    (4) Controlul este determinat de condiţiile speciale de amplasare, de execuţie şi de exploatare a construcţiilor.

    SECŢIUNEA 1
    Constituirea comisiilor. Atribuţii
    ART. 18
     Pentru efectuarea controlului periodic al construcţiilor din folosinţa unităţilor se constituie o comisie alcătuită din: şef serviciu/birou logistică, un reprezentant din compartimentul financiar, inginerul/tehnicianul constructor/ responsabilul cazarmare şi gospodării care au ca sarcină întreţinerea patrimoniului construit al unităţii, precum şi un membru din cadrul fiecărui compartiment din cadrul unităţii; constituirea acestei comisii se face prin decizia directorului unităţii, la începutul anului în curs, în vederea identificării lucrărilor necesare şi stabilirea valorii acestora pentru includerea în proiectul de buget pentru anul următor.

    ART. 19
    (1) Comisia va verifica în teren toate construcţiile din folosinţa unităţii şi va consemna în procesul-verbal de constatare măsurile ce se impun, precum şi natura lucrărilor de executat; procesul-verbal de constatare va fi avizat de către ordonatorul de credite.
    (2) În vederea stabilirii măsurilor ce se impun, precum şi a naturii lucrărilor de executat, respectiv lucrări de reparaţii curente sau lucrări de intervenţie, acestea vor fi analizate în baza criteriilor orientative pentru aprecierea stării construcţiilor şi a listei orientative de fenomene care trebuie avute în vedere în cursul efectuării controlului periodic, prevăzute în anexa nr. 5.
    (3) În cadrul controlului periodic al construcţiilor, la apariţia unor deteriorări ce pot afecta rezistenţa, stabilitatea şi durabilitatea acestora, se vor solicita Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor fondurile necesare realizării unei inspecţii extinse asupra construcţiei sau instalaţiei respective, urmată, dacă este cazul, de o expertiză tehnică, ambele executate de experţi tehnici autorizaţi.

    ART. 20
     Documentele de constatare încheiate de către comisia mai sus menţionată vor sta la baza elaborării documentaţiei tehnico-economice de aprobare a lucrărilor de reparaţii curente - devize estimative şi la promovarea obiectivelor de intervenţii la clădiri. Elaborarea devizelor estimative se va realiza pentru lucrările estimate a fi executate, în conformitate cu prevederile normelor metodologice privind organizarea şi conducerea evidenţei tehnic operative în instituţiile din sistemul penitenciar în vigoare la data întocmirii.

    ART. 21
    (1) Determinarea fondurilor necesare pentru operarea şi mentenanţa imobilelor se realizează anual în trimestrul I al anului în curs pentru anul următor - de către directorul unităţii, pe baza normelor de consum specifice de materiale şi a categoriilor de lucrări.
    (2) Necesarul de fonduri stabilit se include de către fiecare unitate în fundamentarea bugetului pe anul următor.

    ART. 22
     Planificarea/Prioritizarea lucrărilor de reparaţii curente pentru anul în curs, respectiv stabilirea cantităţilor de materiale se realizează de către fiecare unitate, după primirea bugetului, în baza procesului-verbal de constatare încheiat de comisia care a efectuat controlul periodic al construcţiilor în trimestrul I al anului precedent, în limita fondurilor aprobate cu această destinaţie şi în funcţie de priorităţile unităţii care vor fi stabilite de membrii aceleiaşi comisii mai sus menţionate şi aprobate ulterior de directorul unităţii. Executarea altor lucrări decât cele luate în calcul la fundamentarea proiectului de buget este permisă numai în cazuri justificate şi argumentate temeinic.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Metodologia întocmirii documentaţiilor tehnico-economice
    ART. 23
     Documentaţia pentru executarea lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente se elaborează de către inginerul/tehnicianul constructor al unităţii - anexa nr. 4.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Elaborarea propunerilor de plan anual
    ART. 24
     Pe baza proceselor-verbale de constatare, întocmite de către comisia de verificare a construcţiilor şi a devizelor estimative elaborate de către inginerul/tehnicianul constructor, unităţile elaborează propuneri de plan, în cadrul bugetului aprobat la articolul 20.02. - reparaţii curente în trimestrul I al anului în curs pentru anul următor - anexa nr. 8.

    ART. 25
     Unităţile vor planifica şi executa anual numai lucrările de strictă necesitate, având în vedere repararea, cu prioritate, a elementelor structurale ale construcţiei, învelitorilor şi hidroizolaţiilor şi instalaţiilor aferente.

    ART. 26
     Reparaţiile curente şi intervenţiile de orice fel, la construcţiile declarate prin lege monumente istorice şi de artă, se vor executa ţinând cont de reglementările existente în acest domeniu şi cu avizul prealabil al Direcţiei generale patrimoniu cultural-naţional - Comisia naţională pentru monumente istorice.

    SECŢIUNEA a 4-a
    Competenţele de aprobare a documentaţiei tehnice
    ART. 27
     Fondurile anuale pentru lucrările de întreţinere şi reparaţii curente sunt prevăzute în bugetul unităţii.

    ART. 28
    (1) În cadrul planului de reparaţii curente, în cazuri bine justificate, cu aprobarea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, se pot realiza schimbări de destinaţii ale diferitelor spaţii din cadrul clădirilor sau ale acestora.
    (2) În vederea demarării execuţiei lucrărilor de reparaţii curente, conform planificării, vor fi întocmite referatul de necesitate, precum şi dispoziţia de lucru cu precizarea cantităţilor necesare de materiale pentru acea lucrare/parte din lucrare, în conformitate cu prevederile normelor metodologice privind organizarea şi conducerea evidenţei tehnic operative în instituţiile din sistemul penitenciar în vigoare la data întocmirii.
    (3) Pentru executarea unei lucrări de reparaţii curente care nu a fost prevăzută în cadrul planificării iniţiale, în cazuri justificate, argumentate temeinic prin referatul de necesitate aprobat de către ordonatorul de credite, se va întocmi documentaţia tehnico-economică de aprobare a acestei lucrări şi dispoziţia de lucru în baza căreia vor fi eliberate din magazie sau vor fi achiziţionate materialele de construcţie necesare, în conformitate cu prevederile normelor metodologice privind organizarea şi conducerea evidenţei tehnic-operative în instituţiile din sistemul penitenciar în vigoare la data întocmirii.

    CAP. V
    Executarea, urmărirea şi recepţionarea lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente
    SECŢIUNEA 1
    Organizarea şi executarea lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente
    ART. 29
     Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente se vor executa, de regulă, în perioadele climatice favorabile, evitându-se efectuarea lucrărilor la faţade sau la spaţii neîncălzite în anotimpul rece.

    ART. 30
     În general, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente se realizează în regie proprie, cu forţă de muncă specială, excepţie făcând lucrările de reparaţii curente de specialitate (de exemplu, gaze, electricitate, ventilaţie, sistem hidroizolant aferent teraselor, instalaţii de ridicat, echipamente termice etc.).

    ART. 31
     Pentru execuţia lucrărilor de întreţinere, argumentate temeinic prin referatul de necesitate aprobat de către ordonatorul de credite, scăderea din contabilitate a materialelor puse în operă va fi justificată în baza bonurilor de consum avizate de inginerul/tehnicianul constructor. Nomenclatorul materialelor cu "regim de scădere directă din evidenţă în momentul distribuirii lor" şi al celor cu "regim de dare directă în consum în momentul aprovizionării lor" ce se aplică în unităţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor a fost aprobat prin Decizia nr. 389/2005 a directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, nepublicată în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Controlul şi urmărirea executării lucrărilor
    ART. 32
     Urmărirea realizării lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente la construcţii se face în mod permanent.

    ART. 33
     Controlul şi urmărirea executării lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente se efectuează, pe tot parcursul realizării acestora de către inginerul/tehnicianul constructor al unităţii sau, în lipsa acestuia, de către gospodar, responsabilul sectorului cazarmare, şeful serviciului/biroului logistic.

    ART. 34
     Dacă în timpul execuţiei lucrărilor se constată situaţii neprevăzute în documentaţiile întocmite, se vor lua măsuri imediate de remediere pentru punerea în siguranţă a construcţiilor.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Recepţia lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente
    ART. 35
     Recepţia lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente se va face în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 273/1994 privind aprobarea "Regulamentului de recepţie a lucrărilor de construcţii şi instalaţii aferente acestora", cu modificările şi completările ulterioare, şi cu prevederile normelor metodologice privind organizarea şi conducerea evidenţei tehnic-operative în instituţiile din sistemul penitenciar în vigoare la data întocmirii, constituindu-se o comisie de recepţie.

    ART. 36
     Scopul recepţiei este de a asigura beneficiarul de faptul că lucrările de întreţinere şi reparaţii curente ale construcţiilor sunt complet terminate, de bună calitate, executate în conformitate cu documentaţia aprobată şi prescripţiile tehnice în vigoare.

    ART. 37
    (1) Recepţia lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente se efectuează într-o singură etapă şi nu va depăşi 7 (şapte) zile de la terminarea definitivă a lucrărilor.
    (2) Procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor va fi însoţit de situaţia centralizatoare (situaţia de lucrări definitivă) detaliată pe tipuri şi categorii de lucrări atât din punctul de vedere al cantităţilor, cât şi al valorilor pe surse de finanţare (subvenţie/ fonduri proprii/donaţii/sponsorizări/alte surse prevăzute de legislaţia în vigoare). Totodată în cadrul acestui document se vor menţiona data de începere a lucrărilor, precum şi data de finalizare a acestora.
    (3) Datele din centralizatoarele de la alin. (2) vor fi operate în anexa nr. 6, care va fi transmisă la Administraţia Naţională a Penitenciarelor - Direcţia economico-administrativă, Serviciul cazarmare, construcţii - investiţii la sfârşitul lunii decembrie a fiecărui an.

    CAP. VI
    Atribuţii şi răspunderi în asigurarea calităţii lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente
    ART. 38
     Ordonatorii de credite au obligaţia să controleze şi să îndrume cu regularitate activitatea de reparaţii curente şi întreţinere a construcţiilor din folosinţă, asigurând respectarea prevederilor prezentelor norme.

    ART. 39
     Se interzice începerea lucrărilor de reparaţii curente în lipsa documentaţiei tehnice şi a fondurilor aprobate prin bugetul unităţii.

    ART. 40
     La executarea lucrărilor de reparaţii curente, unităţile vor respecta documentaţia tehnică aprobată, iar pe timpul desfăşurării acestora se vor lua măsurile necesare pe linia protecţiei muncii şi pazei contra incendiilor.

    CAP. VII
    Dispoziţii finale
    ART. 41
    (1) Directorii unităţilor utilizatoare ale construcţiilor sunt obligaţi să exploateze construcţiile în conformitate cu prevederile cuprinse în documentaţiile tehnice şi în prezentele norme tehnice.
    (2) Orice modificare faţă de prevederile alin. (1) se face numai cu aprobarea prealabilă a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

    ART. 42
     Degradările şi distrugerile construcţiilor sau ale unor părţi ale acestora, cauzate de lipsa de control, exploatarea necorespunzătoare, neîntreţinerea sau neexecutarea la timp şi de bună calitate a lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente se constituie ca pagubă, se cercetează administrativ, iar contravaloarea lucrărilor de remediere se suportă de către persoanele găsite vinovate de producerea pagubei.

    ART. 43
     La construcţiile la care se execută lucrări de reparaţii capitale/intervenţii de natura investiţiilor, în cursul aceluiaşi an, nu se vor realiza lucrări de reparaţii curente, acestea fiind cuprinse în documentaţia lucrărilor de reparaţii capitale.

    ART. 44
     Lucrările de întreţinere se pot realiza până la momentul demarării execuţiei lucrărilor de reparaţii capitale/intervenţii de natura investiţiilor şi în perioada de garanţie a acestora.

    ART. 45
     Lucrările de reparaţii curente se pot realiza numai la expirarea garanţiei de bună execuţie a lucrărilor de intervenţii şi/sau investiţii.

    ART. 46
    (1) Dacă lucrările de investiţii/intervenţie se execută pe o perioadă de mai mulţi ani, asupra spaţiilor preluate de la constructor în vederea folosirii lor, se poate interveni cu lucrări de reparaţii curente şi de întreţinere numai dacă au fost generate de o exploatare defectuoasă din partea beneficiarului şi nu se datorează unor vicii care cad în sarcina antreprenorului general; aceste lucrări se pot executa până la recepţia la terminarea lucrărilor întregului obiectiv de investiţii/intervenţie şi se pot extinde, după caz, inclusiv pe perioada de garanţie a lucrărilor, până la recepţia finală.
    (2) La predarea-primirea spaţiilor va fi întocmit un proces-verbal între executant şi comisia de recepţie numită prin decizie zilnică a directorului unităţii penitenciare, în care se vor consemna starea părţii de lucrare în cauză, măsurile de conservare, precum şi cele de protecţie reciprocă a desfăşurării activităţii celor două părţi; toate riscurile şi pericolele pentru partea preluată trec temporar asupra unităţii beneficiare, cu excepţia viciilor ascunse şi a celor decurgând din executarea necorespunzătoare. Procesul-verbal va fi aprobat de directorul unităţii.

    ART. 47
     Compartimentul financiar al unităţilor nu va efectua plăţi pentru lucrările de întreţinere şi reparaţii curente fără existenţa documentaţiei corespunzătoare, întocmită de către inginerul/tehnicianul constructor şi verificată de către directorul adjunct economico-administrativ/şef serviciu economico-administrativ şi aprobată de directorul unităţii, conform prevederilor normelor metodologice privind organizarea şi conducerea evidenţei tehnic-operative în instituţiile din sistemul penitenciar în vigoare la data întocmirii.

    ART. 48
     Anexele nr. 1-8 fac parte integrantă din prezentele norme tehnice.

    ANEXA NR. 1




     GLOSAR
    1. administrator - persoană desemnată să se ocupe cu administrarea şi exploatarea construcţiei
    2. clădiri - construcţiile care delimitează un anumit spaţiu în scopul de a crea condiţiile de mediu necesare desfăşurării normale a diferitelor activităţi economice şi sociale
    3. construcţii - clădirile şi construcţiile speciale, precum şi instalaţiile aferente acestora
    4. construcţii speciale - acele obiecte de construcţii care au drept scop crearea condiţiilor pentru realizarea procesului de producţie, depozitare sau transportare
    5. durată de existenţă a construcţiei sau a unui element de construcţie - durata de timp după care construcţia sau elementul de construcţie a încetat definitiv să îşi îndeplinească funcţia ce i-a fost dată
    6. durată de funcţionare normală a construcţiei - durata determinată ţinând cont de durata tehnico-economică stabilită de proiectant şi producător prin documentaţiile tehnice ale acesteia, precum şi de efectele uzurii morale. Această durată coincide cu durata de amortizare în ani, aferentă regimului de amortizare liniar.
    7. lucrări de întreţinere - lucrările determinate de uzura sau degradarea normală a construcţiilor şi instalaţiilor aferente în exploatare ori de acţiunea agenţilor de mediu, care au ca scop menţinerea stării tehnice a construcţiilor, nu necesită expertizare tehnică şi constau în remedierea, repararea sau refacerea periodică a părţilor vizibile ale elementelor de construcţie - finisaje, straturi de uzură, straturi şi învelitori de protecţie - sau ale instalaţiilor şi echipamentelor, inclusiv înlocuirea unor piese uzate
    8. lucrări de reparaţii curente - lucrările determinate de uzura sau degradarea normală a construcţiilor şi instalaţiilor aferente în exploatare ori de acţiunea agenţilor de mediu, care au ca scop menţinerea stării tehnice a construcţiilor, nu/sau (după caz) necesită expertizare tehnică şi constau în înlocuirea unor elemente, detalii sau părţi de elemente de construcţii şi instalaţii uzate, fără a modifica valoarea sau caracteristicile tehnice ale construcţiilor
    9. siguranţă în exploatare - funcţionarea sau exploatarea construcţiei fără riscuri inacceptabile de accidente
    10. urmărirea comportării în exploatare a construcţiilor - componentă a sistemului calităţii în construcţii. Se face pe toată durata de existenţă a acestora şi cuprinde ansamblul de activităţi privind examinarea directă sau investigaţia cu mijloace de observare şi măsurare specifice în scopul menţinerii cerinţelor esenţiale ale construcţiei.
    11. valoarea lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente - valoarea de deviz a tuturor lucrărilor ce se execută în cadrul activităţilor de întreţinere şi reparaţii curente, în conformitate cu documentaţiile întocmite
    ANEXA NR. 2
     Specificaţiile orientative ale lucrărilor de întreţinere (Î)

    
    ┌──────┬────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ Nr. │ Denumirea activelor fixe pentru │ │
    │ crt. │ care se precizează orientativ │ Denumirea lucrărilor de întreţinere │
    │ │ lucrările de întreţinere │ │
    ├──────┴────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ CATEGORIA I │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 1. Clădiri │
    ├──────┬────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 1.│Clădiri │Acoperişuri şi învelitori │
    │ │ │- curăţarea învelitorii acoperişului de muşchi şi de alte │
    │ │ │diverse vegetaţii, incluziuni organice sau minerale la │
    │ │ │rosturile dintre elementele componente; │
    │ │ │- în acelaşi mod se vor curăţa: tabacherele, jgheaburile, │
    │ │ │burlanele, poalele de cornişe, doliile, paziile, │
    │ │ │şorţurile, lucarnele etc., precum şi astereala şi │
    │ │ │luminatoarele; │
    │ │ │- repararea zonelor deteriorate la învelitorile din ţiglă,│
    │ │ │tablă, carton asfaltat, membrane bituminoase etc.; │
    │ │ │- curăţarea teraselor şi refacerea hidroizolaţiei***) în │
    │ │ │porţiunile în care aceasta este deteriorată; │
    │ │ │- verificarea şi curăţarea de depuneri a profilelor │
    │ │ │metalice şi a îmbinărilor, ungerea şi/sau refacerea │
    │ │ │stratului de protecţie anticoroziv; │
    │ │ │- verificarea fermelor acoperişului/şarpantei din lemn şi │
    │ │ │completarea pieselor de prindere: scoabe, buloane, cuie. │
    │ │ │Elemente de suprastructură şi finisaje │
    │ │ │- verificarea, revizuirea şi protecţia anticorozivă a │
    │ │ │structurii metalice de rezistenţă la grinzi, stâlpi, │
    │ │ │cadre, planşee, scări interioare şi exterioare, precum şi │
    │ │ │a căilor de rulare; │
    │ │ │- verificarea şi protecţia tencuielilor interioare şi │
    │ │ │exterioare împotriva infiltraţiilor de apă şi a │
    │ │ │loviturilor mecanice; │
    │ │ │- revizuirea şi repararea parţială a tavanelor din lemn, │
    │ │ │a tâmplăriei interioare şi exterioare din lemn, metal, │
    │ │ │PVC, prin înlocuirea feroneriei uzate, inclusiv │
    │ │ │completarea geamurilor şi chituirea lor; │
    │ │ │- revizuirea confecţiilor metalice la balustrade, podeste,│
    │ │ │scări metalice etc. şi repararea lor; │
    │ │ │- refacerea placajelor interioare şi exterioare │
    │ │ │deteriorate; │
    │ │ │- curăţarea şi refacerea sobelor, respectiv înlocuirea │
    │ │ │grătarelor, a garniturilor şi a coşurilor de fum; │
    │ │ │- curăţarea pardoselilor, raşchetatul parchetelor; │
    │ │ │- refacerea vopsitoriilor la construcţii şi instalaţii, a │
    │ │ │ignifugărilor***) şi protecţia împotriva cariilor, │
    │ │ │insectelor şi ciupercilor pe porţiunile în care acestea │
    │ │ │au fost deteriorate; │
    │ │ │- refacerea zugrăvelilor şi spoielilor. │
    │ │ │Instalaţii aferente construcţiilor │
    │ │ │- revizuirea instalaţiei sanitare, care cuprinde: │
    │ │ │conductele de alimentare cu apă caldă şi rece, armături, │
    │ │ │izolaţii la conducte de apă caldă, tuburi de scurgere, │
    │ │ │sifoane, aparatură-anexă, obiecte sanitare, boilere şi │
    │ │ │instalaţii de hidrofor; │
    │ │ │- revizuirea instalaţiei de încălzire, care cuprinde: │
    │ │ │conducte de distribuţie şi colectare, armături, corpuri │
    │ │ │de încălzire, aeroterme, panouri radiante, instalaţii şi │
    │ │ │aparatură din centrala termică, cazane, schimbătoare de │
    │ │ │căldură, pompe, injectoare, arzătoare etc.; │
    │ │ │- revizuirea instalaţiei P.S.I., care cuprinde: pompe, │
    │ │ │conducte de distribuţie, armături, hidranţi, tablouri │
    │ │ │electrice, aparatură de comandă şi control, instalaţii de │
    │ │ │splinklere şi drencere etc.; │
    │ │ │- revizuirea instalaţiei electrice de iluminat şi │
    │ │ │forţă**), care cuprinde: conductori electrici, tuburi de │
    │ │ │protecţie, aparate electrice, întrerupătoare, prize etc., │
    │ │ │corpuri de iluminat incandescent şi fluorescent, tablouri │
    │ │ │electrice, măsurarea rezistenţei de izolaţie a │
    │ │ │conductorilor. La instalaţiile sanitare, încălzire, P.S.I.│
    │ │ │şi electrice, odată cu revizuirea se înlocuiesc şi piesele│
    │ │ │defecte, cu condiţia ca durata de folosinţă a acestora să │
    │ │ │fie cel puţin egală cu durata recomandată de producător; │
    │ │ │restul reparaţiilor, refaceri se fac în raport cu uzura │
    │ │ │reală a instalaţiei. │
    │ │ │- la instalaţiile electrice patroanele cu siguranţe │
    │ │ │fuzibile de la tablourile electrice se înlocuiesc ori de │
    │ │ │câte ori este nevoie. │
    │ │ │- revizuirea instalaţiei de paratrăsnet**), care cuprinde:│
    │ │ │benzi de coborâre, dispozitive de captare etc., │
    │ │ │completarea cordoanelor de sudură, şuruburilor, │
    │ │ │vopsitoriei; │
    │ │ │- revizuirea instalaţiei de ventilaţie sau condiţionare, │
    │ │ │care cuprinde: tubulatura de ventilaţie sau condiţionare, │
    │ │ │ventilatoare, aparate de climatizare, instalaţii şi │
    │ │ │aparatură din centrală, completarea garniturilor, │
    │ │ │armăturilor, vopsitoriei; │
    │ │ │- revizuirea instalaţiei de gaze, care cuprinde: conducte │
    │ │ │de alimentare cu gaze, armături, arzătoare, verificarea │
    │ │ │scurgerilor de gaze, înlocuirea pieselor defecte*); │
    │ │ │- revizuirea instalaţiei de ascensoare, care cuprinde: │
    │ │ │cabine, glisiere, uşi de acces la palierul fiecărui etaj, │
    │ │ │instalaţia de acţionare electromecanică - electromotor, │
    │ │ │troliu, angrenaj, cabluri, instalaţia electrică de lumină │
    │ │ │şi forţă, semnalizare şi comandă, respectiv conductori, │
    │ │ │tuburi de protecţie, aparatură electrică, înlocuirea │
    │ │ │pieselor defecte, precum şi a celor care nu prezintă │
    │ │ │siguranţă în exploatare şi nu asigură prevenirea │
    │ │ │accidentelor**). │
    ├──────┴────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ *) Lucrările de întreţinere la instalaţiile de gaze se vor executa conform reglementărilor în │
    │vigoare şi cu societăţi specializate şi atestate în domeniu. │
    │ **) Lucrările de întreţinere, revizuirea instalaţiei electrice de forţă, a instalaţiei de │
    │paratrăsnet şi rezistenţelor electrice de scurgere la prizele de pământ din instalaţiile electrice, │
    │ascensoare, echipamente termice, precum şi alte lucrări de întreţinere, conform prevederilor legale │
    │şi normativelor în vigoare, se vor executa numai cu firme specializate şi agreate/atestate de │
    │autorităţile abilitate în vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare din partea acestora. │
    │ ***) Lucrările de întreţinere la sistemele hidroizolante (la nivelul infrastructurii, grupurilor │
    │sanitare, băilor, teraselor), de ignifugare a structurilor din material lemnos aferente structurilor │
    │acoperişurilor tip şarpantă, de întreţinere a instalaţiei de ventilaţie/climatizare se vor executa de │
    │preferinţă cu firme specializate în domeniu. │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ CATEGORIA II │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ Construcţii speciale │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 2. Construcţii industriale │
    ├──────┬────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 2.1.│Structuri de susţinere, estacade │- întreţinerea învelitorii; │
    │ │ │- întreţinerea vopsitoriei; │
    │ │ │- întreţinerea spoielilor şi a ignifugărilor; │
    │ │ │- revizuirea stratului filtrant. │
    ├──────┼────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 2.2.│Rampe de încărcare-descărcare │- bituminarea rosturilor pavajului; │
    │ │ │- refacerea carbolinizării elementelor din lemn. │
    ├──────┼────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 2.3.│Coşuri de fum din zidărie, beton │- revizuirea sau înlocuirea parţială a zidăriei │
    │ │armat, metal │interioare; │
    │ │ │- întreţinerea tencuielilor exterioare; │
    │ │ │- completarea sau refacerea rostuirii la exterior; │
    │ │ │- revizuirea cablurilor de ancorare, eventual înlocuirea │
    │ │ │lor parţială; │
    │ │ │- întreţinerea scheletului de rezistenţă din beton armat, │
    │ │ │cuprinzând: │
    │ │ │1. completarea zonelor de beton rupt sau exfoliat; │
    │ │ │2. întreţinerea monolitizărilor dintre elementele │
    │ │ │prefabricate; │
    │ │ │- întreţinerea vopsitoriei şi a ignifugării. │
    ├──────┴────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 3. Construcţii speciale agricole │
    ├──────┬────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 3.1.│Construcţii pentru creşterea │- întreţinerea şarpantelor şi învelitorilor; │
    │ │animalelor, padocuri │- refacerea carbolinizării lemnăriei; │
    │ │ │- întreţinerea spoielilor. │
    ├──────┼────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 3.2.│Alte construcţii agricole │- întreţinerea împrejmuirilor; │
    │ │ │- întreţinerea trotuarelor. │
    ├──────┴────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 4. Construcţii pentru transporturi şi telecomunicaţii │
    ├──────┬────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 4.1.│Infrastructură drumuri, alei cu │- brăzduirea taluzurilor; │
    │ │toate accesoriile necesare: │- bituminarea la cald a rosturilor dintre pavele; │
    │ │trotuare, parcaje, parapete, marcaje│- completarea acostamentelor; │
    │ │ │- reprofilarea şi refacerea şanţurilor. │
    ├──────┼────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 4.2.│Construcţii accesorii pentru │- întreţinerea învelitorii. │
    │ │transport rutier │ │
    ├──────┼────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 4.3.│Pasarele │- întreţinerea rostuielii sau tencuielii din zidărie; │
    │ │ │- întreţinerea podinii de uzură; │
    │ │ │- refacerea carbolinizării şi ignifugării părţilor de │
    │ │ │lemn. │
    ├──────┼────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 4.4.│Platforme, turnuri şi piloni │- refacerea vopsitoriei elementelor metalice; │
    │ │metalici pentru antene de │- întreţinerea elementelor de prindere a structurii de │
    │ │comunicaţii │rezistenţă: buloane, şuruburi, piuliţe etc.; │
    │ │ │- întreţinerea instalaţiilor aferente. │
    ├──────┴────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 5. Construcţii hidrotehnice │
    ├──────┬────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 5.1.│Pereuri │- curăţarea de ierburi a rosturilor pereului şi │
    │ │ │completarea sau refacerea rosturilor cu mortar de ciment; │
    │ │ │- completarea terenului prin batere cu maiul; │
    │ │ │- completarea stratului de piatră brută sau bolovani de │
    │ │ │râu. │
    ├──────┴────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 6. Construcţii pentru depozitare │
    ├──────┬────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 6.1.│Construcţii subterane pentru │- întreţinerea elementelor de învelitoare; │
    │ │depozitare │- completarea sau înlocuirea betoanelor degradate ori cu │
    │ │ │avarii locale; │
    │ │ │- refacerea vopsitoriei; │
    │ │ │- refacerea zugrăvelilor, spoielilor; │
    │ │ │- completarea tencuielilor; │
    │ │ │- întreţinerea vopsitoriei anticorozive. │
    ├──────┼────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 6.2.│Construcţii supraterane pentru │- întreţinerea îmbrăcămintei cu înlocuirea porţiunilor │
    │ │depozitare │degradate; │
    │ │ │- întreţinerea încadrării cu borduri de beton şi a │
    │ │ │rigolelor de scurgere; │
    │ │ │- întreţinerea tencuielii sclivisite a elementelor de │
    │ │ │beton; │
    │ │ │- completarea tencuielilor; │
    │ │ │- întreţinerea pavajului rampei; │
    │ │ │- întreţinerea vopsitoriei la părţile metalice; │
    │ │ │- refacerea carbolinizării şi ignifugării lemnăriei. │
    ├──────┼────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 6.3.│Construcţii pentru depozitarea │- întreţinerea elementelor de acoperiş; │
    │ │carburanţilor, lubrifianţilor │- repararea fisurilor din pereţii de beton prin │
    │ │ │torcretare; │
    │ │ │- întreţinerea spoielilor, ignifugărilor, │
    │ │ │carbolinizărilor; │
    │ │ │- întreţinerea spoielilor interioare cu silicat de sodiu; │
    │ │ │- întreţinerea vopsitoriei. │
    ├──────┼────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 6.4.│Rezervoare şi bazine de depozitare │- întreţinerea tencuielilor interioare şi exterioare; │
    │ │ │- completarea sau refacerea drenajului; │
    │ │ │- localizarea şi refacerea fisurilor la pereţi; │
    │ │ │- întreţinerea vopsitoriei. │
    ├──────┼────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 6.5.│Construcţii uşoare: barăci, magazii,│- întreţinerea elementelor structurale; │
    │ │şoproane │- întreţinerea învelitorii; │
    │ │ │- întreţinerea vopsitoriilor elementelor metalice; │
    │ │ │- întreţinerea tencuielilor. │
    ├──────┴────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 7. Împrejmuiri şi foişoare │
    ├──────┬────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 7.1.│Împrejmuiri şi foişoare │- întreţinerea panourilor din plasă de sârmă, din sârmă │
    │ │ │ghimpată, din sârmă cu lamele tăietoare, din beton armat │
    │ │ │etc.; │
    │ │ │- întreţinerea chiturilor şi a tencuielilor la elementele │
    │ │ │prefabricate ale împrejmuirii; │
    │ │ │- întreţinerea jgheaburilor, burlanelor, a învelitorii, a │
    │ │ │tâmplăriei, a scărilor de acces şi a parapetelor metalice;│
    │ │ │- întreţinerea stratului de finisaj al împrejmuirilor şi │
    │ │ │foişoarelor; │
    │ │ │- întreţinerea straturilor de protecţie anticorozivă pe │
    │ │ │suprafeţele confecţiilor metalice aferente împrejmuirilor │
    │ │ │şi foişoarelor; │
    │ │ │- întreţinerea sistemului de închidere al tâmplăriei │
    │ │ │aferente cabinelor foişoarelor; │
    │ │ │- revizuirea instalaţiei electrice de iluminat aferente │
    │ │ │împrejmuirilor şi foişoarelor, care cuprinde: conductori │
    │ │ │electrici, tuburi de protecţie, aparate electrice, │
    │ │ │întrerupătoare, prize etc., corpuri de iluminat │
    │ │ │incandescent şi fluorescent, tablouri electrice. │
    ├──────┴────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 8. Construcţii pentru transportul energiei electrice │
    ├──────┬────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 8.1.│Reţele de alimentare, de iluminat şi│- revizuirea stâlpilor de lemn, beton, metal; │
    │ │linii de transport al energiei │- revizuirea izolatorilor, conductoarelor şi corpurilor │
    │ │electrice │de iluminat exterior; │
    │ │ │- completarea plăcuţelor avertizoare; │
    │ │ │- verificarea cutiilor terminale, cablurilor şi │
    │ │ │manşoanelor. │
    ├──────┼────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 8.2.│Instalaţii electrice de forţă │- revizuirea conductorilor, tuburilor de protecţie şi │
    │ │ │tablourilor de distribuţie. │
    ├──────┴────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 9. Construcţii pentru alimentare cu apă, canalizare şi îmbunătăţiri funciare │
    ├──────┬────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 9.1.│Puţuri forate sau săpate │- curăţarea puţului. │
    ├──────┼────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 9.2.│Captări şi prize de apă │- desfacerea drenului în vederea revizuirii; │
    │ │ │- scoaterea şi ciuruirea pietrei; │
    │ │ │- curăţarea şanţului drenant de mâlul colectat; │
    │ │ │- introducerea pietrei curăţate în şanţul drenat; │
    │ │ │- întreţinerea tencuielilor; │
    │ │ │- întreţinerea vopsitoriei. │
    ├──────┼────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 9.3.│Conducte pentru alimentare cu apă, │- revizuirea generală a conductei; │
    │ │inclusiv reţelele de distribuţie │- revizuirea şi repararea căminelor. │
    ├──────┼────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 9.4.│Conducte pentru canalizare │- revizuirea generală a conductei; │
    │ │ │- revizuirea şi repararea căminelor. │
    ├──────┼────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 9.5.│Staţii de preepurare şi epurare a │- întreţinerea tencuielilor interioare şi exterioare; │
    │ │apelor │- întreţinerea tâmplăriei şi confecţiilor metalice; │
    │ │ │- întreţinerea şanţurilor pe digurile de compartimentare; │
    │ │ │- revizuirea drenajelor; │
    │ │ │- întreţinerea jgheaburilor de colectare a apei de │
    │ │ │spălare; │
    │ │ │- întreţinerea canalelor de ape uzate; │
    │ │ │- întreţinerea vopsitoriei, zugrăvelilor şi spoielilor. │
    ├──────┼────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 9.6.│Castele de apă │- întreţinerea tencuielilor interioare; │
    │ │ │- întreţinerea cuvei din beton armat; │
    │ │ │- întreţinerea tâmplăriei metalice şi a confecţiilor │
    │ │ │metalice; │
    │ │ │- întreţinerea vopsitoriei; │
    │ │ │- revizuirea instalaţiilor de apă şi electrice. │
    ├──────┼────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 9.7.│Staţii de pompare a apei │- întreţinerea elementelor de acoperiş; │
    │ │ │- întreţinerea izolaţiilor; │
    │ │ │- întreţinerea tencuielilor interioare şi exterioare; │
    │ │ │- întreţinerea tâmplăriei; │
    │ │ │- întreţinerea confecţiilor metalice; │
    │ │ │- întreţinerea postamentelor electropompelor şi a │
    │ │ │elementelor de amortizare a vibraţiilor. │
    ├──────┼────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 9.8.│Construcţii şi instalaţii │- curăţarea elementelor de beton degradate; │
    │ │tehnologice pentru alimentare cu apă│- întreţinerea pereţilor din zidărie; │
    │ │şi canalizare, respectiv camere de │- întreţinerea scărilor de vizitare şi a capacelor; │
    │ │aspiraţie, cămine pentru armături, │- întreţinerea confecţiilor metalice; │
    │ │camere de rupere a presiunii, cabine│- curăţarea rosturilor şi înlocuirea materialului │
    │ │subterane la puţuri forate etc. │degradat; │
    │ │ │- completarea tencuielilor sclivisite; │
    │ │ │- întreţinerea placajelor anticorozive. │
    ├──────┴────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 10. Construcţii pentru distribuţia produselor petroliere, gazelor, aerului comprimat │
    │ şi pentru termoficare │
    ├──────┬────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 10.1.│Conducte de termoficare │- revizuirea conductelor şi armăturilor; │
    │ │ │- revizuirea şi înlocuirea garniturilor; │
    │ │ │- proba de presiune a conductelor; │
    │ │ │- întreţinerea gurilor de acces şi a treptelor de acces. │
    ├──────┼────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 10.2.│Conducte, branşamente şi instalaţii │- întreţinerea izolaţiei anticorozive deteriorate; │
    │ │tehnologice pentru distribuţia │- refacerea vopsitoriei; │
    │ │gazelor naturale din exteriorul şi │- întreţinerea instalaţiei de legare la pământ; │
    │ │interiorul clădirilor │- revizuirea conductelor şi armăturilor; │
    │ │ │- revizuirea şi înlocuirea garniturilor; │
    │ │ │- revizuirea aparatelor de măsură şi control. │
    └──────┴────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────┘



     NOTĂ:
     Lucrările din prezenta anexă nu limitează tipurile de lucrări ce urmează a se executa, acestea trebuind să fie justificate sub aspectul necesităţii, oportunităţii şi încadrării în categoriile "Î" sau "RC".

    ANEXA NR. 3
     Specificaţiile orientative ale lucrărilor de reparaţii curente (RC)

    
    ┌──────┬────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ Nr. │ Denumirea activelor fixe pentru │ │
    │ crt. │ care se precizează orientativ │ Denumirea lucrărilor de reparaţii curente │
    │ │ lucrările de reparaţii curente │ │
    ├──────┴────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ CATEGORIA I │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 1. Clădiri │
    ├──────┬────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 1.│Clădiri │Acoperişuri şi învelitori │
    │ │ │- completarea sau parţial înlocuirea învelitoarei, care │
    │ │ │cuprinde: învelitoarea propriu-zisă, tabachere, jgheaburi,│
    │ │ │burlane, dolii, pazii, şorţuri, lucarne etc., astereală, │
    │ │ │luminatoare; │
    │ │ │- repararea teraselor***); │
    │ │ │- refacerea, completarea sau înlocuirea unor elemente ale │
    │ │ │fermelor acoperişului/şarpantei. │
    │ │ │Elemente de suprastructură şi finisaje │
    │ │ │- refacerea sau completarea: scheletului de rezistenţă al │
    │ │ │grinzilor, stâlpilor, cadrelor, planşeelor, scărilor │
    │ │ │interioare şi exterioare, căii de rulare; │
    │ │ │- înlocuirea parţială, completarea sau refacerea locală a │
    │ │ │zidăriei la pereţii interiori şi exteriori, executaţi din │
    │ │ │orice material; │
    │ │ │- refacerea tencuielilor interioare şi exterioare; │
    │ │ │- lucrări de termoizolaţie a faţadelor; │
    │ │ │- repararea, completarea sau înlocuirea: tavanelor din │
    │ │ │lemn, tâmplăriei interioare şi exterioare din lemn, metal,│
    │ │ │PVC, aluminiu, inclusiv completarea geamurilor şi │
    │ │ │refacerea vopsitoriei, confecţiilor metalice la │
    │ │ │balustrade, podeste, scări metalice; │
    │ │ │- repararea sau refacerea sobelor; │
    │ │ │- repararea, refacerea sau completarea placajelor │
    │ │ │interioare şi a pardoselilor; │
    │ │ │- revizuirea sau refacerea faţadelor, soclului, │
    │ │ │profilelor, ancadramentelor, cornişelor, glafurilor, │
    │ │ │placajelor exterioare etc.; │
    │ │ │- repararea sau refacerea trotuarelor; │
    │ │ │- refacerea vopsitoriei, zugrăvelilor, spoielilor, │
    │ │ │ignifugărilor***) şi carbolinizărilor; │
    │ │ │- refacerea tapetelor lavabile şi înlocuirea unor finisaje│
    │ │ │cu lambriuri, placaje etc.; │
    │ │ │- compartimentări uşoare fără modificarea suprafeţei │
    │ │ │utile; │
    │ │ │- repararea, completarea sau înlocuirea parţială a │
    │ │ │gratiilor de la uşi şi ferestre, inclusiv grilajele de │
    │ │ │tronsonare. │
    │ │ │Instalaţii aferente construcţiilor │
    │ │ │- revizuirea, repararea sau parţial înlocuirea instalaţiei│
    │ │ │sanitare, care cuprinde: conducte de alimentare cu apă │
    │ │ │caldă şi rece, armături, izolaţii la conducte de apă │
    │ │ │caldă, tuburi de scurgere, sifoane, aparatură de măsură │
    │ │ │şi control, obiecte sanitare, instalaţii de hidrofor, │
    │ │ │staţii de pompare, completarea instalaţiilor existente cu │
    │ │ │wc, pisoare, lavoare, duşuri etc.; │
    │ │ │- revizuirea, repararea sau parţial înlocuirea instalaţiei│
    │ │ │de încălzire, care cuprinde: conducte de distribuţie şi │
    │ │ │colectoare, armături, corpuri de încălzire, aeroterme, │
    │ │ │panouri radiante, instalaţii termomecanice şi aparatură │
    │ │ │din centrala termică, respectiv cazan, schimbător de │
    │ │ │căldură, injector, arzător, pompe, echipamente pentru │
    │ │ │preparat apă caldă etc.; │
    │ │ │- revizuirea, repararea sau parţial înlocuirea instalaţiei│
    │ │ │electrice de iluminat şi forţă**), care cuprinde: │
    │ │ │conductori electrici, tuburi de protecţie, aparate │
    │ │ │electrice, întrerupătoare, prize, contactoare, corpuri de │
    │ │ │iluminat, tablouri electrice etc.; │
    │ │ │- revizuirea, repararea sau parţial înlocuirea instalaţiei│
    │ │ │de ventilaţie sau climatizare***), care cuprinde: │
    │ │ │tubulatură, guri de refulare şi evacuare, armături, │
    │ │ │ventilatoare, aparatură din centrala de condiţionare; │
    │ │ │- revizuirea, repararea sau parţial înlocuirea instalaţiei│
    │ │ │de gaze*), care cuprinde: conductele de alimentare cu │
    │ │ │gaze, inclusiv armăturile, arzătoarele; │
    │ │ │- revizuirea, repararea sau parţial înlocuirea instalaţiei│
    │ │ │de paratrăsnet, care cuprinde: dispozitiv de captare, │
    │ │ │benzi de coborâre, inclusiv refacerea prizei de pământ**);│
    │ │ │- revizuirea, repararea sau parţial înlocuirea instalaţiei│
    │ │ │PSI, care cuprinde: pompe, conducte de distribuţie, │
    │ │ │inclusiv armături, hidranţi, tablouri electrice, │
    │ │ │aparatură; │
    │ │ │- revizuirea, repararea sau parţial înlocuirea instalaţiei│
    │ │ │de ascensoare**), care cuprinde: cabine, glisiere, uşi de │
    │ │ │acces la palierul fiecărui etaj, instalaţia de acţionare │
    │ │ │electromecanică - electromotor, troliu, angrenaj, cabluri,│
    │ │ │instalaţia electrică de lumină şi forţă, semnalizare şi │
    │ │ │comandă, respectiv conductori, tuburi de protecţie, │
    │ │ │aparatură electrică, inclusiv repararea planşeului şi │
    │ │ │cabinei motorului, repararea casei ascensorului/refaceri │
    │ │ │sau completări de tencuieli, zugrăveli etc. │
    ├──────┴────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ *) Lucrările de reparaţii curente la instalaţiile de gaze se vor executa conform reglementărilor │
    │în vigoare. │
    │ **) Lucrările de reparaţii curente, revizuirea instalaţiei electrice de forţă, a instalaţiei de │
    │paratrăsnet şi rezistenţelor electrice de scurgere la prizele de pământ din instalaţiile electrice, │
    │ascensoare, echipamente termice, precum şi alte lucrări de reparaţii curente, conform prevederilor │
    │legale şi normativelor în vigoare, se vor executa numai cu firme specializate şi agreate/atestate de │
    │autorităţile abilitate în vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare din partea acestora. │
    │ ***) Lucrările de reparaţii curente la sistemele hidroizolante (la nivelul infrastructurii, │
    │grupurilor sanitare, băilor, teraselor), de ignifugare a structurilor din material lemnos aferente │
    │structurilor acoperişurilor tip şarpantă, de reparaţii curente ale instalaţiei de ventilaţie/ │
    │climatizare se vor executa de preferinţă cu firme specializate în domeniu. │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ CATEGORIA II │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ Construcţii speciale │
    ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 2. Construcţii industriale │
    ├──────┬────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 2.1.│Structuri de susţinere, estacade │- repararea sau completarea locală a zidăriei; │
    │ │ │- refacerea sau completarea izolaţiilor; │
    │ │ │- refacerea pardoselilor şi a podinelor; │
    │ │ │- repararea sau completarea confecţiilor metalice; │
    │ │ │- repararea tencuielilor; │
    │ │ │- repararea instalaţiilor electrice. │
    ├──────┼────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 2.2.│Rampe de încărcare-descărcare │- repararea sau completarea zidăriei; │
    │ │ │- repararea, completarea sau înlocuirea podinei, │
    │ │ │indiferent de materialul din care este realizată; │
    │ │ │- repararea sau refacerea pavajului, platformei de acces. │
    ├──────┼────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 2.3.│Coşuri de fum │ │
    ├──────┼────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │2.3.1.│Coşuri de fum din zidărie şi beton │- revizuirea, refacerea sau înlocuirea parţială a zidăriei│
    │ │armat │interioare; │
    │ │ │- refacerea tencuielilor exterioare la soclu; │
    │ │ │- repararea şi refacerea trotuarelor. │
    ├──────┼────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │2.3.2.│Coşuri de fum din metal │- refacerea sau înlocuirea parţială a părţii metalice a │
    │ │ │coşului; │
    │ │ │- revizuirea cablurilor de ancorare, eventual înlocuirea │
    │ │ │parţială; │
    │ │ │- completarea sau refacerea rostuirii la exterior; │
    │ │ │- refacerea sau înlocuirea parţială a paziilor de tablă; │
    │ │ │- revizuirea, completarea sau înlocuirea parţială a │
    │ │ │instalaţiei de balizaj, a instalaţiei electrice şi a │
    │ │ │instalaţiei de paratrăsnet. │
    ├──────┴────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 3. Construcţii speciale agricole │
    ├──────┬────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 3.1.│Construcţii pentru creşterea │- refacerea sau completarea zidăriei, pardoselilor şi │
    │ │animalelor, padocuri │tâmplăriei; │
    │ │ │- repararea sau completarea platformelor; │
    │ │ │- repararea sau completarea şarpantei şi a învelitorii. │
    ├──────┼────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 3.2.│Alte construcţii agricole │- repararea sau refacerea împrejmuirilor; │
    │ │ │- repararea sau completarea instalaţiilor; │
    │ │ │- repararea sau refacerea trotuarelor. │
    ├──────┴────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 4. Construcţii pentru transporturi şi telecomunicaţii │
    ├──────┬────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 4.1.│Infrastructură drumuri, alei cu │- taluzarea şi politura rambleurilor şi debleurilor; │
    │ │toate accesoriile necesare: │- completarea sau refacerea stratului filtrant; │
    │ │trotuare, parcaje, parapete, marcaje│- repararea, completarea sau înlocuirea îmbrăcăminţii │
    │ │ │stratului de uzură; │
    │ │ │- repararea, completarea sau înlocuirea pavajelor şi │
    │ │ │rigolelor. │
    ├──────┼────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 4.2.│Construcţii accesorii pentru │- repararea, completarea sau înlocuirea zidăriilor, │
    │ │transport rutier │învelitorii, pardoselii, tâmplăriei, tencuielilor, │
    │ │ │izolaţiilor; │
    │ │ │- repararea, completarea sau înlocuirea confecţiilor şi │
    │ │ │construcţiilor metalice; │
    │ │ │- repararea, completarea sau înlocuirea instalaţiilor. │
    ├──────┼────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 4.3.│Pasarele │- înlocuiri parţiale de traverse, grinzi, podină, mână │
    │ │ │curentă etc.; │
    │ │ │- repararea, completarea sau înlocuirea podinei din lemn │
    │ │ │şi a elementelor de susţinere, cu înlocuirea elementelor │
    │ │ │degradate; │
    │ │ │- repararea, completarea sau refacerea locală a zidăriei; │
    │ │ │- revizuirea, completarea sau înlocuirea de şape, drenuri,│
    │ │ │radiere etc. │
    ├──────┼────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 4.4.│Platforme, turnuri şi piloni │- refacerea vopsitoriei elementelor metalice; │
    │ │metalici pentru antene de │- înlocuirea elementelor de prindere a structurii de │
    │ │comunicaţii │rezistenţă: buloane, şuruburi, piuliţe etc.; │
    │ │ │- înlocuirea părţilor componente ale instalaţiilor │
    │ │ │aferente. │
    ├──────┴────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 5. Construcţii hidrotehnice │
    ├──────┬────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 5.1.│Pereuri │- completarea, aranjarea sau refacerea parţială a │
    │ │ │anrocamentelor de la piciorul pereului din piatră brută; │
    │ │ │- repararea sau refacerea filtrului invers din nisip şi │
    │ │ │piatră; │
    │ │ │- repararea, completarea sau refacerea locală a pereului; │
    │ │ │- completarea sau refacerea stratului de balast. │
    ├──────┴────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 6. Construcţii pentru depozitare │
    ├──────┬────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 6.1.│Construcţii subterane pentru │- repararea şi completarea tencuielilor; │
    │ │depozitare │- repararea, completarea sau înlocuirea izolaţiei │
    │ │ │hidrofuge şi termice; │
    │ │ │- repararea sau completarea tâmplăriei şi a confecţiilor │
    │ │ │metalice; │
    │ │ │- repararea, completarea sau înlocuirea pardoselilor şi a │
    │ │ │scărilor de acces. │
    ├──────┼────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 6.2.│Construcţii supraterane pentru │- repararea şi completarea tencuielilor; │
    │ │depozitare │- repararea, completarea sau înlocuirea pardoselilor │
    │ │ │obişnuite sau speciale şi a scărilor de acces; │
    │ │ │- repararea sau refacerea trotuarelor; │
    │ │ │- repararea, completarea sau înlocuirea unor elemente ale │
    │ │ │instalaţiei electrice sau sanitare; │
    │ │ │- refacerea vopsitoriei. │
    ├──────┼────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 6.3.│Construcţii pentru depozitarea │- repararea, completarea sau înlocuirea elementelor de │
    │ │carburanţilor, lubrifianţilor │acoperiş; │
    │ │ │- completarea sau refacerea locală a zidăriei; │
    │ │ │- repararea sau completarea scheletului de rezistenţă şi │
    │ │ │a elementelor structurale; │
    │ │ │- repararea sau completarea tencuielilor; │
    │ │ │- repararea, completarea sau înlocuirea tâmplăriei; │
    │ │ │- completarea sau refacerea locală a zidăriei. │
    ├──────┼────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 6.4.│Rezervoare şi bazine de depozitare │- repararea şi completarea tencuielilor interioare şi │
    │ │ │exterioare; │
    │ │ │- repararea, completarea sau refacerea pardoselilor şi a │
    │ │ │pantelor de scurgere; │
    │ │ │- revizuirea, completarea sau refacerea drenajului; │
    │ │ │- repararea fisurilor la pereţi; │
    │ │ │- torcretarea interioară a pereţilor la rezervoarele din │
    │ │ │zidărie şi beton armat; │
    │ │ │- refacerea vopsitoriei; │
    │ │ │- refacerea sau repararea coloanelor de ventilaţie; │
    │ │ │- repararea sau înlocuirea unor elemente ale instalaţiei │
    │ │ │electrice. │
    ├──────┼────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 6.5.│Construcţii uşoare: barăci, magazii,│- repararea sau completarea elementelor structurale; │
    │ │şoproane │- repararea, completarea sau înlocuirea învelitorii; │
    │ │ │- refacerea vopsitoriilor elementelor metalice; │
    │ │ │- repararea sau refacerea tencuielilor. │
    ├──────┴────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 7. Împrejmuiri şi foişoare │
    ├──────┬────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 7.1.│Împrejmuiri şi foişoare │- refacerea, completarea sau înlocuirea porţiunilor de │
    │ │ │împrejmuire degradate; │
    │ │ │- refacerea, completarea sau porţilor de acces; │
    │ │ │- înlocuirea stâlpilor degradaţi etc.; │
    │ │ │- completarea sau înlocuirea parţială a jgheaburilor, │
    │ │ │burlanelor, a învelitorii, a tâmplăriei, a scărilor de │
    │ │ │acces şi a parapetelor metalice; │
    │ │ │- înlocuirea geamurilor. │
    ├──────┴────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 8. Construcţii pentru transportul energiei electrice │
    ├──────┬────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 8.1.│Reţele de alimentare, de iluminat │- revizuirea, completarea sau înlocuirea parţială a │
    │ │şi linii de transport al energiei │stâlpilor, inclusiv refacerea fundaţiilor; │
    │ │electrice │- revizuirea, completarea sau înlocuirea izolatorilor │
    │ │ │şi a conductorilor în proporţie de până la 30%; │
    │ │ │- înlocuirea parţială a corpurilor de iluminat: │
    │ │ │- reîntinderea conductorilor slăbiţi; │
    │ │ │- înlocuirea cutiilor terminale ale cablurilor de joasă │
    │ │ │tensiune. │
    ├──────┼────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 8.2.│Instalaţii electrice de forţă │- reîntinderea conductorilor slăbiţi; │
    │ │ │- repararea, completarea sau înlocuirea tuburilor de │
    │ │ │protecţie în proporţie de până la 20% şi a conductoarelor │
    │ │ │în proporţie de până la 30%. │
    ├──────┴────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 9. Construcţii pentru alimentare cu apă, canalizare şi îmbunătăţiri funciare │
    ├──────┬────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 9.1.│Puţuri forate sau săpate │- spălarea interioară a puţului; │
    │ │ │- repararea sau înlocuirea coloanei filtrante; │
    │ │ │- repararea tuburilor; │
    │ │ │- deznisiparea puţului; │
    │ │ │- înlocuirea crepinei de pietriş mărgăritar. │
    ├──────┼────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 9.2.│Captări şi prize de apă │- repararea sau înlocuirea parţială a capacelor la │
    │ │ │căminele de vizitare şi la bazinul de colectare; │
    │ │ │- completarea locală a zidăriei, refacerea vopsitoriei; │
    │ │ │- repararea sau înlocuirea parţială a mecanismelor de │
    │ │ │ridicare şi a carcaselor metalice care apără mecanismele │
    │ │ │de ridicare; │
    │ │ │- repararea sau înlocuirea confecţiilor metalice; │
    │ │ │- repararea şi completarea tencuielilor; │
    │ │ │- refacerea stratului filtrant. │
    ├──────┼────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 9.3.│Conducte pentru alimentare cu apă, │- revizuirea generală a conductei; │
    │ │inclusiv reţelele de distribuţie │- revizuirea şi repararea căminelor; │
    │ │ │- repararea tencuielilor interioare şi exterioare la │
    │ │ │cămine, casa vanelor etc. │
    ├──────┼────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 9.4.│Conducte pentru canalizare │- revizuirea generală a conductei; │
    │ │ │- revizuirea şi repararea căminelor; │
    │ │ │- repararea tencuielilor interioare şi exterioare la │
    │ │ │cămine etc. │
    ├──────┼────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 9.5.│Staţii de preepurare şi epurare a │- repararea tencuielilor interioare şi exterioare; │
    │ │apelor │- repararea tâmplăriei şi confecţiilor metalice; │
    │ │ │- repararea învelitorii; │
    │ │ │- revizuirea drenajelor; │
    │ │ │- repararea sau refacerea locală a zidăriei; │
    │ │ │- repararea canalelor de ape uzate; │
    │ │ │- refacerea vopsitoriei, zugrăvelilor şi spoielilor; │
    │ │ │- repararea sau completarea placajului de faianţă; │
    │ │ │- repararea luminatoarelor; │
    │ │ │- repararea pardoselilor; │
    │ │ │- repararea taluzurilor de protecţie; │
    │ │ │- repararea instalaţiilor: electrice, sanitare, de │
    │ │ │încălzire şi ventilaţii. │
    ├──────┼────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 9.6.│Castele de apă │- repararea tencuielilor interioare; │
    │ │ │- repararea cuvei din beton armat; │
    │ │ │- repararea tâmplăriei metalice şi a confecţiilor │
    │ │ │metalice; │
    │ │ │- refacerea vopsitoriei; │
    │ │ │- repararea scheletului de rezistenţă sau elementelor │
    │ │ │structurale; │
    │ │ │- torcretarea interioară a pereţilor cuvei; │
    │ │ │- repararea scărilor; │
    │ │ │- repararea instalaţiilor hidraulice; │
    │ │ │- repararea instalaţiilor electrice de iluminat; │
    │ │ │- repararea instalaţiilor de paratrăsnet. │
    ├──────┼────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 9.7.│Staţii de pompare a apei │- repararea sau completarea elementelor de acoperiş; │
    │ │ │- refacerea sau completarea izolaţiilor; │
    │ │ │- repararea sau completarea tencuielilor interioare şi │
    │ │ │exterioare; │
    │ │ │- repararea sau completarea tâmplăriei; │
    │ │ │- repararea sau completarea confecţiilor metalice; │
    │ │ │- repararea sau refacerea postamentelor electropompelor şi│
    │ │ │a elementelor de amortizare a vibraţiilor. │
    ├──────┼────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 9.8.│Construcţii şi instalaţii │- curăţarea elementelor de beton degradate şi repararea │
    │ │tehnologice pentru alimentare cu apă│acestora; │
    │ │şi canalizare, respectiv camere de │- repararea pereţilor din zidărie; │
    │ │aspiraţie, cămine pentru armături, │- repararea scărilor de vizitare şi înlocuirea capacelor; │
    │ │camere de rupere a presiunii, cabine│- repararea confecţiilor metalice; │
    │ │subterane la puţuri forate etc. │- curăţarea rosturilor şi înlocuirea materialului │
    │ │ │degradat; │
    │ │ │- completarea tencuielilor sclivisite; │
    │ │ │- repararea placajelor anticorozive. │
    ├──────┴────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 10. Construcţii pentru distribuţia produselor petroliere, gazelor, │
    │ aerului comprimat şi pentru termoficare │
    ├──────┬────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 10.1.│Conducte de termoficare │- demontarea şi repararea armăturilor-vane, ventile etc.; │
    │ │ │- revizuirea şi înlocuirea garniturilor; │
    │ │ │- proba de presiune a conductelor; │
    │ │ │- revizuirea aparatelor de măsură; │
    │ │ │- repararea gurilor de acces; │
    │ │ │- repararea treptelor de acces; │
    │ │ │- înlocuirea termoizolaţiei degradate; │
    │ │ │- înlocuirea protecţiei din tablă a termoizolaţiei. │
    ├──────┴────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 11. Construcţii pentru transportul energiei electrice │
    ├──────┬────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 11.1.│Reţele de alimentare, de iluminat şi│- revizuirea stâlpilor din lemn, beton, metal; │
    │ │linii de transport al energiei │- revizuirea izolatorilor, conductoarelor şi corpurilor de│
    │ │electrice │iluminat exterior; │
    │ │ │- completarea plăcuţelor avertizoare; │
    │ │ │- verificarea cablurilor, manşoanelor şi cutiilor │
    │ │ │terminale. │
    ├──────┼────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 11.2.│Instalaţii electrice de forţă │- revizuirea conductorilor, tuburilor de protecţie şi │
    │ │ │tablourilor de distribuţie. │
    ├──────┴────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 12. Construcţii pentru alimentare cu apă, canalizare şi îmbunătăţiri funciare │
    ├──────┬────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 12.1.│Puţuri forate sau săpate │- curăţarea puţului; │
    │ │ │- repararea tuburilor; │
    │ │ │- deznisiparea puţului. │
    ├──────┼────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 12.2.│Captări şi prize de apă │- desfacerea drenului în vederea revizuirii; │
    │ │ │- scoaterea şi ciuruirea pietrei; │
    │ │ │- curăţarea şanţului drenant de mâlul colectat; │
    │ │ │- introducerea pietrei curăţate în şanţul drenant; │
    │ │ │- refacerea tencuielilor; │
    │ │ │- refacerea vopsitoriei. │
    ├──────┼────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 12.3.│Conducte pentru alimentare cu apă, │- revizuirea generală a conductei; │
    │ │inclusiv reţele de distribuţie │- revizuirea şi repararea căminelor. │
    ├──────┼────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 12.4.│Conducte pentru canalizare │- revizuirea generală a conductei; │
    │ │ │- revizuirea şi repararea căminelor. │
    ├──────┼────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 12.5.│Staţii de preepurare şi epurare a │- repararea tencuielilor interioare şi exterioare; │
    │ │apelor │- repararea tâmplăriei şi confecţiilor metalice; │
    │ │ │- repararea şanţurilor pe digurile de compartimentare; │
    │ │ │- revizuirea drenajelor; │
    │ │ │- repararea jgheaburilor de colectare a apei de spălare; │
    │ │ │- repararea canalelor de ape uzate; │
    │ │ │- refacerea vopsitoriei, zugrăvelilor şi spoielilor. │
    ├──────┼────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 12.6.│Castele de apă │- repararea tencuielilor interioare; │
    │ │ │- repararea cuvei din beton armat; │
    │ │ │- repararea tâmplăriei metalice şi a confecţiilor │
    │ │ │metalice; │
    │ │ │- refacerea vopsitoriei; │
    │ │ │- revizuirea instalaţiilor de apă şi electrice. │
    ├──────┼────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 12.7.│Staţii de pompare a apei │- repararea sau completarea elementelor de acoperiş; │
    │ │ │- refacerea sau completarea izolaţiilor; │
    │ │ │- repararea sau completarea tencuielilor interioare şi │
    │ │ │exterioare; │
    │ │ │- repararea sau completarea tâmplăriei; │
    │ │ │- repararea sau completarea confecţiilor metalice; │
    │ │ │- repararea sau refacerea postamentelor electropompelor şi│
    │ │ │a elementelor de amortizare a vibraţiilor. │
    ├──────┼────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 12.8.│Construcţii şi instalaţii │- curăţarea elementelor de beton degradate şi repararea │
    │ │tehnologice pentru alimentare cu apă│acestora; │
    │ │şi canalizare, respectiv camere de │- repararea pereţilor din zidărie; │
    │ │aspiraţie, cămine pentru armături, │- repararea scărilor de vizitare şi înlocuirea capacelor; │
    │ │camere de rupere a presiunii, cabine│- repararea confecţiilor metalice; │
    │ │subterane la puţuri forate etc. │- curăţarea rosturilor şi înlocuirea materialului │
    │ │ │degradat; │
    │ │ │- completarea tencuielilor sclivisite; │
    │ │ │- repararea placajelor anticorozive. │
    ├──────┴────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 13. Construcţii pentru distribuţia produselor petroliere, gazelor, │
    │ aerului comprimat şi pentru termoficare │
    ├──────┬────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 13.1.│Conducte de termoficare │- revizuirea conductelor şi armăturilor; │
    │ │ │- revizuirea şi înlocuirea garniturilor; │
    │ │ │- proba de presiune a conductelor; │
    │ │ │- repararea gurilor de acces şi a treptelor de acces. │
    ├──────┼────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
    │ 13.2.│Conducte, branşamente şi instalaţii │- repararea, refacerea, completarea, modificarea sau │
    │ │tehnologice pentru distribuţia │înlocuirea armăturilor, răsuflătorilor, căminelor, │
    │ │gazelor naturale din exteriorul şi │traversărilor, precum şi a instalaţiilor de │
    │ │interiorul clădirilor │protecţie catodică; │
    │ │ │- revizuirea conductei şi înlocuirea celor corodate sau pe│
    │ │ │care se găsesc puncte de sudură, manşoane, petice etc. │
    └──────┴────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────┘

    ANEXA NR. 4
     PRECIZĂRI
     de ordin general privind lucrările de
     întreţinere şi reparaţii curente
    I. Unităţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor sunt obligate să ia toate măsurile pentru păstrarea, întreţinerea şi repararea clădirilor şi instalaţiilor aferente, în scopul prelungirii duratei de utilizare a acestora.
     Astfel, se impune utilizarea fondurilor alocate cu maximă eficienţă, realizând lucrările strict necesare, înlăturându-se cheltuielile neeconomicoase.
     Exploatarea raţională a clădirilor constă în:
    - respectarea destinaţiei pentru care au fost proiectate;
    – folosirea judicioasă a spaţiilor, asigurându-se o întreţinere corespunzătoare a acestora prin executarea la timp a lucrărilor de reparaţii curente şi de întreţinere necesare.


    II. Programarea lucrărilor şi întocmirea documentaţiilor tehnico-economice
     Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente sunt la latitudinea ordonatorului de credite, care este responsabil de modul de utilizare a fondurilor cheltuite.
     Documentele de aprobare, planificare, execuţie şi recepţie a lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente se vor întocmi în conformitate cu normele metodologice privind organizarea şi conducerea evidenţei tehnic-operative în instituţiile din sistemul administraţiei penitenciare.
     Înscrierea în plan a lucrărilor de reparaţii curente şi de întreţinere este obligatorie prin întocmirea devizelor estimative.
     Lucrările nu vor putea fi începute fără a avea asigurate documentaţiile tehnico-economice legal întocmite şi fondurile necesare aprobate.
     Documentaţiile tehnico-economice pentru aprobarea lucrărilor de către ordonatorul de credite vor cuprinde:
    - devizele estimative;
    – planşe desenate (dacă este cazul).

     Documentaţiile tehnico-economice pentru decontarea lucrărilor (situaţiile de lucrări) vor cuprinde următoarele:
    - antemăsurătoarea (caietele de ataşamente cu cantităţile de lucrări real executate măsurate pe teren) - întocmită pentru fiecare deviz şi pe categorii de lucrări;
    – devizele pe categorii de lucrări;
    – extrasele de materiale şi de forţă de muncă pe categorii de lucrări.

     Pentru lucrările de reparaţii curente şi de întreţinere documentaţiile se vor întocmi conform legislaţiei în vigoare de către personalul de specialitate din unitate.
     Documentaţia tehnico-economică de execuţie a lucrărilor va fi întocmită de inginerul/tehnicianul constructor şi va fi avizată şi aprobată conform normelor metodologice privind organizarea şi conducerea evidenţei tehnic-operative în instituţiile din sistemul administraţiei penitenciare.

    III. Întocmirea situaţiilor de lucrări şi recepţia lucrărilor de reparaţii curente şi de întreţinere
     Situaţiile de lucrări vor fi întocmite de inginerul/tehnicianul constructor/responsabilul sectorului cazarmare, lunar, vor fi vizate de contabilul şef, directorul adjunct economico-administrativ/şef serviciu economico-administrativ, responsabilul sectorului cazarmare şi în final, aprobate de ordonatorul de credite.
     Materialele se vor elibera din magazia unităţii pe baza bonului de consum, întocmit de către responsabilul sectorului cazarmare în baza dispoziţiei de lucru, vizat de către inginerul/tehnicianul constructor şi se vor regăsi în situaţiile de lucrări lunare.
     Responsabilul cu urmărirea lucrărilor va întocmi procesele verbale de lucrări ascunse, va completa permanent caietul de ataşamente, precum şi alte situaţii sau grafice care să reflecte în orice moment stadiul realizării şi alte date referitoare la lucrarea respectivă.
     După terminarea lucrărilor se vor întocmi situaţiile de lucrări definitive şi procesele-verbale de recepţie la terminarea lucrărilor şi vor fi semnate la nivelul unităţii.
     Comisiile de recepţie vor fi numite prin decizie de zi pe unitate.
     După finalizarea şi recepţionarea lucrărilor se va completa "fişa de reparaţii a imobilului" (mai jos prezentată sub denumirea de FIŞA-TIP*) care va deveni parte integrantă a "FIŞEI DE INVENTARIERE a corpului de clădire (pavilionului) din perimetrul unităţii" cu valorile consumate în anul respectiv.

    IV. Atribuţiile şi răspunderile unităţilor subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor sunt următoarele:
    a) stabilesc pe baza indicatoarelor (prevăzute în normele şi normativele specifice) necesarul de reparaţii, cheltuielile materiale şi servicii de întreţinere;
    b) întocmesc şi înaintează spre aprobare la Direcţia economico-administrativă - Serviciul cazarmare, construcţii-investiţii planurile privind schimbările de destinaţie, modificările şi transformările clădirilor necesare îmbunătăţirii activităţii din unitate;
    c) conducerea unităţii răspunde în mod direct de oportunitatea schimbărilor şi modificărilor transmise pentru aprobare, precum şi de finalizarea în mod corespunzător a acestor acţiuni.
──────────
    *) Se păstrează în dosarul de cadastru, la partea tehnică, pe toată perioada folosirii clădirii.
──────────



     MINISTERUL JUSTIŢIEI
     Administraţia Naţională a Penitenciarelor
     Unitatea ...........................



     FIŞA-TIP
     a cheltuielilor efectuate cu intervenţiile la clădiri*)
──────────
    *) Se păstrează în dosarul de cadastru, la partea tehnică, pe toată perioada folosirii clădirii.
──────────

     Nr. .....(înscris în evidenţa de cadastru)......

    
    ┌─────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ Natura lucrărilor │ Anul şi valoarea cheltuielilor***) │
    │ ├─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┤
    │ │20...│20...│20...│20...│20...│20...│20...│20...│20...│20...│
    ├─────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │CURENTE │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │Total, din care: │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Construcţii │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Instalaţii sanitare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Instalaţii electrice │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Instalaţii încălzire │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Lucrări auxiliare**) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │INVESTIŢII │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │Total, din care: │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Construcţii │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Instalaţii sanitare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Instalaţii electrice │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Instalaţii încălzire │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Lucrări auxiliare**) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │INTERVENŢII (reparaţii │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │capitale, modernizări etc.) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │Total, din care: │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Construcţii │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Instalaţii sanitare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Instalaţii electrice │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Instalaţii încălzire │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Lucrări auxiliare**) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Intervenţii accidentale şi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │amenajări după avarii din │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │calamităţi (valoarea totală/ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │detaliată)****) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    └─────────────────────────────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┘


──────────
    **) Se cuprind valorile lucrărilor la anexe (împrejmuiri, drumuri, alei, reţele exterioare etc.), ce sunt cuprinse în devizul general al pavilionului principal.
     ***) Reprezintă valoarea situaţiilor definitive a lucrărilor real executate.
     ****) În baza unui document de constatare a calamităţii emis de autorităţile competente.
──────────
    ANEXA NR. 5
     Criterii orientative pentru aprecierea stării construcţiilor

    
    ┌────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┬──────────────────────────────┐
    │ Criterii privind siguranţa │Criterii privind confortul│ Criterii privind alte cerinţe│
    ├─────────────────────┬──────────────────────┤ ├───────────────┬──────────────┤
    │siguranţă structurală│siguranţă funcţională │ │ structurale │ funcţionale │
    ├─────────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────────┼───────────────┼──────────────┤
    │Rezistenţa la acţiuni│Organizarea spaţiilor │Confort acustic │Durabilitate │Fiabilitate │
    │mecanice │ │ │ │ │
    ├─────────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────────┼───────────────┼──────────────┤
    │Rezistenţa la acţiuni│Organizarea │ │ │ │
    │termice │circulaţiei şi │ │ │ │
    │ │transportului │Confort vizual │Mentenabilitate│ - │
    ├─────────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────────┼───────────────┼──────────────┤
    │Rezistenţa la acţiuni│Protecţia contra │Confort climatic │ - │ - │
    │chimice │agresiunilor │(higrotermic) │ │ │
    ├─────────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────────┼───────────────┼──────────────┤
    │Rezistenţa la acţiuni│ │Confort olfactiv şi │ │ │
    │biologice │ - │respirator │ - │ - │
    ├─────────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────────┼───────────────┼──────────────┤
    │Rezistenţa la │ │ │ │ │
    │radiaţii │ - │Confort tactil │ - │ - │
    ├─────────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────────┼───────────────┼──────────────┤
    │Stabilitatea de formă│ │ │ │ │
    │şi poziţie │ - │Confort igienic │ - │ - │
    ├─────────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────────┼───────────────┼──────────────┤
    │Deformabilitatea, │ │ │ │ │
    │rigiditatea │ - │Confort antropodinamic │ - │ - │
    ├─────────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────────┼───────────────┼──────────────┤
    │Elasticitatea │ - │Confort social │ - │ - │
    ├─────────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────────┼───────────────┼──────────────┤
    │Etanşeitatea, │ │ │ │ │
    │permeabilitatea │ - │ - │ - │ - │
    ├─────────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────────┼───────────────┼──────────────┤
    │Starea defectelor şi │ │ │ │ │
    │degradărilor │ - │ - │ - │ - │
    └─────────────────────┴──────────────────────┴──────────────────────────┴───────────────┴──────────────┘



     Listă orientativă de fenomene care trebuie avute
     în vedere în cursul efectuării controlului periodic
    A. Se vor urmări, după caz:
    a) schimbări în poziţia obiectelor de construcţie în raport cu mediul de implantare al acestora, manifestate direct, prin deplasări vizibile (orizontale, verticale sau înclinări) sau prin efecte secundare vizibile (desprinderea trotuarelor, scărilor, ghenelor şi altor elemente-anexă, de soclul sau corpul clădirilor şi apariţia de rosturi, crăpături, smulgeri); apariţia de fisuri şi crăpături în zonele de continuitate ale drumurilor; deschiderea sau închiderea rosturilor de diferite tipuri dintre elementele de construcţie, tronsoane de clădiri, umflarea sau crăparea terenului ca urmare a alunecărilor în versanţii diferitelor amenajări, ramblee, pe lângă clădirile şi construcţiile speciale; dereglarea sau blocarea funcţionării unor utilaje condiţionate de poziţia lor (lifturi etc.);
    b) schimbări în forma obiectelor de construcţii manifestate direct prin deformaţii vizibile verticale sau orizontale şi rotiri sau prin efecte secundare ca înţepenirea uşilor sau ferestrelor, greutăţi sau blocare în funcţionarea utilajelor, distorsionarea traseului conductelor de instalaţii sau tehnologice, îndoirea barelor sau altor elemente constructive, apariţia unor defecte în funcţionarea îmbinărilor ca forfecarea sau smulgerea niturilor şi şuruburilor, fisurarea sudurilor, slăbirea legăturilor etc.;
    c) schimbări în gradul de protecţie şi confort oferite de construcţie sub aspectul etanşeităţii, al izolaţiilor fonice, termice, hidrofuge, antivibratorii, antifoc, antiradiante sau sub aspect estetic, manifestate prin umezirea suprafeţelor, infiltraţii de apă, înmuierea materialelor constructive, lichefieri ale pământului după cutremure, exfolierea sau crăparea straturilor de protecţie, schimbarea culorii suprafeţelor, apariţia condensului, ciupercilor, mucegaiurilor neplăcute, efectele nocive ale vibraţiilor şi zgomotului asupra oamenilor etc.;
    d) defecte şi degradări cu implicaţii asupra funcţionalităţii obiectelor de construcţie; înfundarea scurgerilor (burlane, jgheaburi, drenuri, canale); porozitate, fisuri şi crăpături în elementele şi construcţiile etanşe prin destinaţie (rezervoare, bazine, conducte); denivelări, şanţuri, gropi în îmbrăcămintea drumurilor, deschiderea rosturilor funcţionale etc.;
    e) defecte şi degradări în structura de rezistenţă cu implicaţii asupra siguranţei obiectelor de construcţie; fisuri şi crăpături, coroziunea elementelor metalice şi a armăturilor la cele de beton armat şi precomprimat, defecte manifestate prin pete, fisuri, exfolieri, eroziuni etc.; flambajul unor elemente componente comprimate sau ruperea altora întinse; slăbirea îmbinărilor sau distrugerea lor; putrezirea sau slăbirea elementelor din lemn sau din mase plastice în urma atacului biologic etc.

    B. În cadrul activităţii de control periodic se va da atenţie deosebită:
    a) oricăror semne de umezire a terenurilor de fundaţie loessoide din jurul obiectelor de construcţie şi tuturor măsurilor de îndepărtare a apelor de la fundaţia obiectelor de construcţie amplasate în terenuri loessoide (pante spre exterior pe cel puţin 10 m, etanşeitatea rostului trotuar-clădire, scurgerea apelor spre canalizarea exterioară, integritatea şi etanşeitatea conductelor ce transportă lichide de orice fel etc.);
    b) încăperilor în care există condiţii de mediu deosebit de agresiv în raport cu materialele din care sunt alcătuite construcţiile (umiditate ridicată, mediu acid sau bazic, uleiuri, degajări mari de temperatură ş.a.);
    c) elementele de construcţie supuse unor solicitări deosebite din partea factorilor de mediu natural sau tehnologic; terase însorite; locuri în care se pot acumula murdărie, apă soluţii agresive ş.a.


    ANEXA NR. 6




     MINISTERUL JUSTIŢIEI
     Administraţia Naţională a Penitenciarelor
     Unitatea .................................

     FIŞA-TIP
     a cheltuielilor efectuate cu intervenţiile la clădiri*)
──────────
    *) Se păstrează în dosarul de cadastru, la partea tehnică, pe toată perioada folosirii clădirii.
──────────

     Nr. .....(înscris în evidenţa de cadastru).......

    
    ┌─────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ Natura lucrărilor │ Anul şi valoarea cheltuielilor***) │
    │ ├─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┤
    │ │20...│20...│20...│20...│20...│20...│20...│20...│20...│20...│
    ├─────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │CURENTE │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │Total, din care: │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Construcţii │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Instalaţii sanitare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Instalaţii electrice │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Instalaţii încălzire │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Lucrări auxiliare**) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │INVESTIŢII │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │Total, din care: │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Construcţii │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Instalaţii sanitare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Instalaţii electrice │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Instalaţii încălzire │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Lucrări auxiliare**) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │INTERVENŢII (reparaţii │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │capitale, modernizări etc.) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │Total, din care: │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Construcţii │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Instalaţii sanitare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Instalaţii electrice │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Instalaţii încălzire │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Lucrări auxiliare**) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├─────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │Intervenţii accidentale şi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │amenajări după avarii din │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │calamităţi (valoarea totală/ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │detaliată)****) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    └─────────────────────────────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┘

     Director economico-administrativ, Şef Serviciul logistică, Inginer/tehnician
       ......................... ................... constructor,
                                                                            .................


──────────
    **) Se cuprind valorile lucrărilor la anexe (împrejmuiri, drumuri, alei, reţele exterioare etc.), ce sunt cuprinse în devizul general al pavilionului principal.
     ***) Reprezintă valoarea situaţiilor definitive a lucrărilor real executate.
     ****) În baza unui document de constatare a calamităţii emis de autorităţile competente.
──────────
    ANEXA NR. 7


    
    ┌──────────────────────┐┌───────────────────────────────────────────┐┌────────────────────┐
    │ UNITATEA PENITENCIAR ││ SCHIMBARE DE DESTINAŢIE ││ A.N.P. │
    │ Aprob. ││ DIN .... CORPUL DE CLĂDIRE ..... ÎN .... ││ Aprob. │
    │ DIRECTOR UNITATE ││ ││ DIRECTOR GENERAL │
    └──────────────────────┘└───────────────────────────────────────────┘└────────────────────┘
     ┌─────────────────────────────────────────┐ ┌────────────────────────────────────────────┐
     │ │ │ │
     │ SITUAŢIE EXISTENTĂ │ │ SITUAŢIE PROPUSĂ │
     │ │ │ │
     │ │ │ │
     │ │ │ │
     │ │ │ │
     │ │ │ │
     │ │ │ │
     │ │ │ │
     │ │ │ │
     │ │ │ │
     │ │ │ │
     │ │ │ │
     │ │ │ │
     │ │ │ │
     │ │ │ │
     │ │ │ │
     │ │ │ │
     └─────────────────────────────────────────┘ └────────────────────────────────────────────┘

        Valoarea estimată ............. lei (inclusiv TVA)
    ┌───────────────────────────────────────────┐ ┌───────────────────────────────────────────┐
    │ Avizat. │ │ Avizat. │
    │ ───────── │ │ ───────── │
    │Director adjunct economico-administrativ şi│ │ Director Şef SCCI, DSDRP (DM, DRS)│
    │ Director adjunct siguranţa deţinerii şi │ │ economico- .......... ...............│
    │ regim penitenciar (după caz) │ │administrativ, │
    │ │ │.............. │
    │ │ │ │
    │ Verificat. Întocmit, │ │ │
    │ ────────── ───────── │ │ │
    │Şef Serviciu logistică, inginer/ │ │ │
    │....................... tehnician │ │ │
    │ constructor, │ │ │
    │ ............ │ │ │
    └───────────────────────────────────────────┘ └───────────────────────────────────────────┘



    ANEXA NR. 8


    
        Unitatea .....................
        Nr. înregistrare ..............

                                                           Aprob.
                                                          ────────
                                                    Directorul unităţii,
                                                   .....................

        Planul pentru efectuarea lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente pentru anul 20xx

                                                                                                                                                        mii lei
    ┌───┬────┬───────────────┬──────┬─────────────┬───────────┬─────────────┬───────────┬─────────────┬───────────┬────────────┬───────────┬───────────┬───────────┐
    │Nr.│Uni-│Destinaţia │Denu- │Valoarea │Tipul/ │Valoarea │Valoarea │Prioritizarea│Tipul/ │Valoarea │Utilizat │Valoarea │Utilizat │
    │crt│ta- │ │mirea │cheltuielilor│Natura │estimată a │bugetului │lucrărilor │Natura │lucrărilor │până la │lucrărilor │cumulat │
    │ │tea │ │corpu-│efectuate în │lucrărilor │cheltuielilor│alocat în │faţă de buge-│lucrărilor │executate în│sfârşitul │executate │până la │
    │ │ │ │lui de│anul anterior│executate │propuse în │anul 20xx │tul alocat │executate │luna 01 din │lunii 01 │în luna ...│sfârşitul │
    │ │ │ │clădi-├─────┬───────┤în anul │trimestrul I │pentru │pentru anul │în anul │anul 20xx │faţă de │din anul │lunii .....│
    │ │ │ │re │buget│surse │anterior │al anului │art. 20.02 │20xx │anterior ├─────┬──────┤buget 20xx │20xx │faţă de │
    │ │ │ │ │de │proprii│ │anterior ├─────┬─────┼─────┬───────┤ │buget│surse │ (%) ├─────┬─────┤buget 20xx │
    │ │ │ │ │stat │ │ │pentru anul │buget│surse│buget│surse │ │de │pro- ├─────┬─────┤buget│surse│ (%) │
    │ │ │ │ │ │ │ │curent │de │pro- │de │proprii│ │stat │prii │buget│surse│de │pro- ├─────┬─────┤
    │ │ │ │ │ │ │ ├─────┬───────┤stat │prii │stat │ │ │ │ │de │pro- │stat │prii │buget│surse│
    │ │ │ │ │ │ │ │buget│surse │ │ │ │ │ │ │ │stat │prii │ │ │de │pro- │
    │ │ │ │ │ │ │ │de │proprii│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │stat │prii │
    │ │ │ │ │ │ │ │stat │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├───┼────┼───────────────┼──────┼─────┼───────┼───────────┼─────┼───────┼─────┼─────┼─────┼───────┼───────────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │ 12 │ 13 │ 14 │ 15 │ 16 │ 17 │ 18 │ 19 │ 20 │ 21 │
    ├───┼────┼───────────────┼──────┼─────┼───────┼───────────┼─────┼───────┼─────┼─────┼─────┼───────┼───────────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │ │ │Spaţii detenţie│ │ │ │construcţii│ │ │ │ │ │ │construcţii│ │ │ │ │ │ │ │ │
    │ │ │ │ ├─────┼───────┼───────────┼─────┼───────┤ │ ├─────┼───────┼───────────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │ │ │ │ │ │ │instalaţii │ │ │ │ │ │ │instalaţii │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │ │ │ │ │ │ │termice │ │ │ │ │ │ │termice │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │ │ │ │ ├─────┼───────┼───────────┼─────┼───────┤ │ ├─────┼───────┼───────────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │ │ │ │ │ │ │ventilaţii │ │ │ │ │ │ │ventilaţii │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │ │ │ │ ├─────┼───────┼───────────┼─────┼───────┤ │ ├─────┼───────┼───────────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │ │ │ │ │ │ │instalaţii │ │ │ │ │ │ │instalaţii │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │ │ │ │ │ │ │sanitare │ │ │ │ │ │ │sanitare │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │ │ │ │ ├─────┼───────┼───────────┼─────┼───────┤ │ ├─────┼───────┼───────────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │ │ │ │ │ │ │instalaţii │ │ │ │ │ │ │instalaţii │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │ │ │ │ │ │ │electrice │ │ │ │ │ │ │electrice │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │ │ ├───────────────┼──────┼─────┼───────┼───────────┼─────┼───────┤ │ ├─────┼───────┼───────────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │ │ │Spaţii │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │ │ │administrative │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │ │ ├───────────────┼──────┼─────┼───────┼───────────┼─────┼───────┤ │ ├─────┼───────┼───────────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │ │ │Spaţii │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │ │ │educative │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │ │ ├───────────────┼──────┼─────┼───────┼───────────┼─────┼───────┤ │ ├─────┼───────┼───────────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │ │ │Spaţii anexe │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │ │ ├───────────────┼──────┼─────┼───────┼───────────┼─────┼───────┤ │ ├─────┼───────┼───────────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │ │ │Sistematizare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │ │ │verticală şi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    │ │ │împrejmuiri │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├───┴────┴───────────────┴──────┼─────┼───────┼───────────┼─────┼───────┼─────┼─────┼─────┼───────┼───────────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
    │ TOTAL │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    └───────────────────────────────┴─────┴───────┴───────────┴─────┴───────┴─────┴─────┴─────┴───────┴───────────┴─────┴──────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┘

        Director economico-administrativ, Şef Serviciul logistică, Inginer/tehnician constructor,
          .............................. ........................ ............................




     -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016