Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME TEHNICE din 4 aprilie 2001  privind aplicarea uniforma a reglementarilor vamale si evidenta operativa a marfurilor aflate in zonele libere    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME TEHNICE din 4 aprilie 2001 privind aplicarea uniforma a reglementarilor vamale si evidenta operativa a marfurilor aflate in zonele libere

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE - DIRECTIA GENERALA A VAMILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 188 din 12 aprilie 2001

    A. Dispoziţii privind autorizarea de către biroul vamal de control şi vamuire a construcţiilor în zonele libere

    1. Realizarea de construcţii de orice fel, permanente sau provizorii, în zonele libere este condiţionată de autorizarea prealabilă de către biroul vamal de control şi vamuire în a cărui raza de competenta teritorială se afla zona libera.
    2. Cererile prin care se solicita autorizarea construcţiei se adresează în scris biroului vamal de control şi vamuire.
    Cererea cuprinde descrierea activităţilor pentru care este destinată construcţia şi orice alte informaţii care sunt în măsura sa permită biroului vamal de control şi vamuire sa evalueze posibilitatea de efectuare a supravegherii vamale pentru mărfurile care se afla în zona libera şi pentru operaţiunile care se efectuează în aceasta zona şi se întocmeşte potrivit modelului prezentat în anexa nr. 1 la prezentele norme.
    Cererea este însoţită de toate avizele şi aprobările prevăzute de legislaţia specifica în vigoare.
    3. După analizarea cererii, în situaţia în care se constata ca supravegherea poate fi exercitată, biroul vamal de control şi vamuire autorizează în scris realizarea construcţiei în conformitate cu prevederile art. 127 din Legea nr. 141/1997 privind Codul vamal al României.
    4. Prevederile pct. 1-3 se aplica şi în cazurile în care au loc transformări substanţiale ale unor construcţii deja existente în zona libera.

    B. Introducerea din ţara în zonele libere a mărfurilor româneşti şi a mărfurilor străine importate

    5. Mărfurile româneşti sau mărfurile străine importate, vamuite pentru export la un alt birou vamal de control şi vamuire, se introduc din ţara în zonele libere pe baza declaraţiilor vamale de export numai dacă acestea, în aplicarea prevederilor art. 81 şi 84 din Codul vamal al României, urmează sa părăsească efectiv teritoriul tarii în aceeaşi stare în care se aflau în momentul înregistrării declaraţiei vamale de export.
    6. Pentru mărfurile româneşti sau pentru cele străine importate care se introduc din ţara în zonele libere în vederea depozitarii, realizării de construcţii, consumului sau altor activităţi specificate la art. 10 din Legea nr. 84/1992 privind regimul zonelor libere se completează şi se depune la biroul vamal de control şi vamuire în a cărui raza de competenta teritorială se afla zona libera un document simplificat, potrivit modelului şi instrucţiunilor de completare cuprinse în anexa nr. 2 la prezentele norme.
    7. Documentul simplificat se completează de către deţinătorul depozitului din zona libera, de societatea comercială care efectuează construcţiile sau de agentul economic care pune în consum mărfurile, după caz.
    8. Documentul simplificat se completează în doua exemplare, având următoarele destinaţii:
    - exemplarul 1 este păstrat de titularul operaţiunii de introducere;
    - exemplarul 2 este păstrat de biroul vamal de control şi vamuire în a cărui raza de competenta teritorială se afla zona libera.
    9. In cazul introducerilor frecvente de mărfuri, documentul simplificat face referire la cantităţile totale estimate de mărfuri care urmează sa fie introduse în zona libera pe o perioada de 30 de zile şi se depune la prima intrare în cadrul acestui interval.
    In acest caz la documentul simplificat se anexează o lista specificativa, despre care se fac menţiuni în caseta nr. 7 a acestui document.
    Pe lista specificativa se confirma fiecare operaţiune de introducere a mărfurilor atât de către titularul operaţiunii, cat şi de agentul vamal desemnat.

    C. Scoaterea din zonele libere a mărfurilor româneşti şi a mărfurilor străine importate

    10. Mărfurile româneşti sau cele străine importate care au fost introduse anterior din ţara în zonele libere, în baza documentului simplificat prevăzut la pct. 6, în vederea depozitarii, realizării de construcţii, consumului sau altor activităţi specificate la art. 10 din Legea nr. 84/1992, pot fi reintroduse în ţara sau pot fi scoase din ţara.
    11. Scoaterea din ţara a mărfurilor prevăzute la pct. 10 se realizează prin întocmirea formalităţilor vamale de export.
    12. La controlul documentar al declaraţiei vamale de export se verifica şi concordanta acesteia cu datele înscrise în documentele simplificate întocmite cu ocazia intrării în zona libera.
    In cazul în care se constata concordanta datelor şi se acorda liberul de vama, agentul vamal desemnat de conducerea biroului vamal de control şi vamuire completează declaraţia vamală potrivit Normelor tehnice de completare, utilizare şi tipărire a declaraţiei vamale în detaliu, aprobate prin Decizia directorului general al Direcţiei Generale a Vamilor nr. 946/1997, şi confirma scoaterea din ţara a mărfurilor străine importate sau româneşti introduse anterior în zona libera prin aplicarea ştampilei personale şi a semnăturii pe exemplarul 1 al documentului simplificat prezentat la intrare, oprind o copie de pe acesta. Copia de pe acest exemplar se anexează la exemplarul 2 al documentului, reţinut de biroul vamal de control şi vamuire la intrarea mărfurilor.
    13. La introducerea în ţara a mărfurilor prevăzute la pct. 10 se utilizează documentul simplificat menţionat la pct. 6.
    14. Agentul vamal desemnat de conducerea biroului vamal de control şi vamuire confirma scoaterea mărfurilor introduse anterior în zona libera prin aplicarea ştampilei personale şi a semnăturii pe exemplarul 1 al documentului simplificat prezentat la intrare şi opreşte o copie de pe acesta. Copia de pe acest exemplar se anexează la exemplarul 2 al documentului, reţinut de biroul vamal de control şi vamuire la intrarea mărfurilor.
    In situaţia în care mărfurile introduse pe baza unui singur document simplificat sunt reintroduse în ţara în mai multe etape, menţiunile de confirmare ale biroului vamal de control şi vamuire se fac pe o lista specificativa anexată la documentul simplificat; în caseta nr. 8 a documentului simplificat se fac referiri privind lista anexată. Lista specificativa va fi vizata prin semnătura autorizata şi ştampila şi de către titularul operaţiunii, la fiecare confirmare parţială.

    D. Introducerea din ţara în zonele libere a mărfurilor româneşti sau a mărfurilor străine importate care participa, împreună cu alte mărfuri străine, la operaţiuni de perfecţionare activa şi scoaterea acestora din zonele libere

    15. Introducerea din ţara în zona libera a mărfurilor româneşti sau a celor străine importate în vederea participării, alături de alte mărfuri străine, la operaţiuni de perfecţionare activa, se realizează potrivit procedurii cuprinse la pct. 6-14.
    16. Pentru mărfurile străine se solicita, în conformitate cu prevederile art. 188 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, obţinerea autorizaţiei de perfecţionare activa. In cererea de obţinere a autorizaţiei respective, precum şi în autorizaţie se fac menţiuni privind mărfurile româneşti.
    17. In aceasta situaţie biroul vamal de control şi vamuire în a cărui raza de competenta teritorială se afla zona libera verifica, în funcţie de operaţiunea în cauza:
    a) dacă în autorizaţia de perfecţionare activa este menţionată zona libera ca loc de desfăşurare a operaţiunilor menţionate;
    b) dacă în autorizaţia de perfecţionare activa au fost menţionate mărfurile româneşti şi mărfurile străine importate;
    c) dacă în autorizaţia de perfecţionare activa este menţionat biroul vamal de control şi vamuire al zonei libere ca birou vamal de încheiere a regimului.
    18. Produsele compensatoare sunt scoase din zona libera în afară tarii cu întocmirea formalităţilor de export.
    19. La controlul documentar al declaraţiei vamale de export se verifica şi concordanta acesteia cu datele înscrise în documentul simplificat întocmit cu ocazia intrării în zona libera a mărfurilor româneşti ori a mărfurilor străine importate ce au participat la procesul de perfecţionare activa.
    In cazul în care se constata concordanta datelor şi se acorda liberul de vama, agentul vamal desemnat de conducerea biroului vamal de control şi vamuire completează declaraţia vamală potrivit Normelor tehnice de completare, utilizare şi tipărire a declaraţiei vamale în detaliu, aprobate prin Decizia nr. 946/1997, şi confirma scoaterea din ţara a mărfurilor străine importate sau româneşti introduse anterior în zona libera prin aplicarea ştampilei personale şi a semnăturii pe exemplarul 1 al documentului simplificat prezentat la intrare, oprind o copie de pe acesta. Copia de pe acest exemplar se anexează la exemplarul 2 al documentului, reţinut de biroul vamal de control şi vamuire la intrarea mărfurilor.
    20. In cazul în care produsele compensatoare nu se mai scot din ţara, în aplicarea prevederilor art. 196, 197 şi 215 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, iar pentru acestea se solicita plasarea sub regimul vamal de import, agentul vamal desemnat de biroul vamal de control şi vamuire verifica concordanta datelor din declaraţia vamală cu situaţia mărfurilor străine importate sau româneşti introduse anterior în zona libera şi care au participat la operaţiunea de perfecţionare activa, completează declaraţia vamală potrivit Normelor tehnice de completare, utilizare şi tipărire a declaraţiei vamale în detaliu, aprobate prin Decizia nr. 946/1997, şi operează corespunzător documentul simplificat.
    21. La controlul documentar al declaraţiei vamale în detaliu se verifica şi concordanta acesteia cu datele înscrise în documentul simplificat, întocmit cu ocazia intrării în zona libera a mărfurilor româneşti ori a mărfurilor străine importate ce au participat la procesul de perfecţionare activa.
    In cazul în care se constata concordanta datelor şi se acorda liberul de vama, agentul vamal desemnat de conducerea biroului vamal de control şi vamuire completează declaraţia vamală potrivit Normelor tehnice de completare, utilizare şi tipărire a declaraţiei vamale în detaliu, aprobate prin Decizia nr. 946/1997, şi confirma scoaterea din zona libera şi introducerea în ţara a mărfurilor străine importate sau româneşti introduse anterior în zona libera şi care au participat la procesul de perfecţionare activa, prin aplicarea ştampilei personale şi a semnăturii pe exemplarul 1 al documentului simplificat prezentat la intrare şi opreşte o copie de pe acesta. Copia de pe acest exemplar se anexează la exemplarul 2 al documentului, reţinut de biroul vamal la intrarea mărfurilor.

    E. Introducerea mărfurilor străine în zonele libere şi scoaterea acestora

    22. Mărfurile străine se introduc direct din străinătate în zonele libere, în vederea simplei depozitari a acestora, fără întocmirea de formalităţi vamale.
    Dacă mărfurile au circulat anterior sub acoperirea unui titlu de tranzit, acestea, împreună cu titlul de tranzit, se prezintă biroului vamal de control şi vamuire pentru confirmarea sosirii mărfurilor şi încheierea tranzitului.
    23. Pentru mărfurile străine transportate pe cale fluviala sau maritima, care se descarca, comandantul, armatorul sau agentul navei depune la biroul vamal de control şi vamuire permisul de descărcare, precum şi manifestul încărcăturii sau declaraţia de marfa în cazul transportului maritim, după caz.
    Declaraţia privind proviziile de bord sau, după caz, declaraţia privind proviziile navei şi declaraţia privind efectele şi bunurile echipajului, în cazul transportului maritim, se depun în condiţiile prevăzute la art. 15 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României.
    24. Mărfurile străine transportate pe cale feroviara se introduc în zonele libere pe baza actului de transmitere a garniturii de tren, depus la biroul vamal de control şi vamuire de către transportator în termenul prevăzut în procesul tehnologic de prelucrare a trenului.
    Dacă mărfurile circula sub acoperirea unui titlu de tranzit, acestea, împreună cu titlul de tranzit, se prezintă biroului vamal de control şi vamuire pentru confirmarea sosirii mărfurilor şi încheierea tranzitului.
    25. Mărfurile străine transportate pe cale rutieră se introduc în zonele libere pe baza titlului de tranzit; acestea, împreună cu titlul de tranzit, se prezintă biroului vamal de control şi vamuire pentru confirmarea sosirii mărfurilor şi încheierea tranzitului.
    26. Mărfurile străine care au intrat în zonele libere pot părăsi teritoriul naţional pe cale fluviala sau maritima în aceeaşi stare în care au fost introduse, pe baza permisului vamal de încărcare.
    27. Mărfurile străine care au intrat în zonele libere pot părăsi teritoriul naţional pe cale feroviara în aceeaşi stare în care au fost introduse, pe baza actului de transmitere a garniturii de tren şi a scrisorii de trasura CIM pe care biroul vamal de control şi vamuire aplica ştampila "tranzit vamal".
    28. Mărfurile străine care au intrat în zonele libere pot părăsi teritoriul naţional pe cale rutieră în aceeaşi stare în care au fost introduse pe teritoriul tarii, pe baza titlului de tranzit.
    29. Mărfurile străine introduse în zonele libere în vederea consumului ori realizării unor operaţiuni de prelucrare, montaj, asamblare, adaptare, transformare, reparare, remontare în starea iniţială se plaseaza sub regimul vamal de import, perfecţionare activa sau transformare sub control vamal, după caz.
    Mărfurile străine introduse în zonele libere şi comercializate prin magazine autorizate potrivit legii către persoane fizice se plaseaza, anterior vânzării de către agentul economic titular al operaţiunii, sub regimul vamal de import. Vânzarea către persoane fizice se face numai în cantităţile şi la valorile prevăzute la pct. 3 şi 6 din anexa nr. 6 la Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României.
    In aplicarea art. 133 din Codul vamal al României mărfurile străine pentru care nu s-au îndeplinit obligaţiile agenţilor economici de a solicita acordarea unui regim vamal sau care nu întrunesc condiţiile legale privind abandonarea ori distrugerea nu pot fi consumate sau utilizate în zonele libere.
    Pentru mărfurile străine care staţionează în zona libera şi fac obiectul operaţiunilor comerciale de vânzare între diversi operatori în perimetrul zonelor libere şi care ulterior acestor operaţiuni părăsesc în aceeaşi stare teritoriul zonelor libere cu destinaţie externa nu se întocmesc declaraţii vamale.
    30. Prin excepţie de la prevederile pct. 29, pentru mărfurile străine care au făcut obiectul vânzărilor, care urmează sa fie utilizate sau consumate în perimetrul zonelor libere, anterior consumului sau utilizării, se aplica prevederile art. 132 din Codul vamal al României. Pentru mărfurile care au fost utilizate sau consumate în perimetrul zonelor libere fără sa fie plasate sub regimul vamal corespunzător se aplica dispoziţiile cuprinse la art. 386 lit. a) din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României.
    Pentru mărfurile plasate sub regimul de import pentru consum sau utilizare în zona libera, cu respectarea prevederilor Codului vamal al României, ale Regulamentului de aplicare a Codului vamal al României, precum şi a dispoziţiilor art. 14 din Legea nr. 84/1992, pentru care se solicita ulterior importului introducerea din zona libera în ţara, se aplica în mod corespunzător prevederile art. 71 din Codul vamal al României, referitoare la schimbarea destinaţiei mărfurilor declarate iniţial pentru o anumită utilizare.
    31. Scoaterea din ţara direct din zonele libere sau introducerea din zonele libere în ţara a mărfurilor străine importate sau a produselor compensatoare se face pe baza declaraţiei vamale în detaliu şi a documentului simplificat, în cazul în care la realizarea produselor compensatoare au participat mărfuri româneşti introduse anterior în zonele libere.
    Agentul vamal desemnat de conducerea biroului vamal de control şi vamuire confirma scoaterea mărfurilor din zona libera prin verificarea concordanţei dintre documentele simplificate şi declaraţiile vamale, după caz.
    In situaţia în care produsele compensatoare rezultate din plasarea sub regim de perfecţionare activa a mărfurilor străine pe baza unei singure declaraţii vamale, la a căror realizare au participat şi mărfuri româneşti introduse anterior în zona libera, sunt scoase din zona libera cu destinaţie interiorul sau exteriorul tarii, în mai multe etape, menţiunile de confirmare a biroului vamal de control şi vamuire se fac pe o lista specificativa anexată la documentul simplificat; în caseta nr. 8 a documentului simplificat se fac referiri privind lista anexată.
    32. Persoanele fizice pot introduce în ţara bunurile străine achiziţionate în zona libera, în limitele prevăzute la pct. 3 şi 6 din anexa nr. 6 la Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, cu excepţia bunurilor menţionate la pct. 1 lit. e) din anexa, pe baza bonului de cumpărare remis de magazin cu ocazia vânzării şi prezentat de persoanele fizice organelor vamale la ieşirea din zona libera.

     F. Conţinutul şi forma evidentei operative a mărfurilor aflate în zonele libere

    33. Biroul vamal de control şi vamuire în a cărui raza de competenta teritorială se afla zona libera şi operatorii care funcţionează în zona libera sunt obligaţi sa ţină evidenta operativă a mărfurilor şi a operaţiunilor.
    34. Evidenta se organizează pe baza registrului prezentat în anexa nr. 3, în forma identică, atât de către fiecare operator din zona libera, cat şi de biroul vamal de control şi vamuire.
    Biroul vamal de control şi vamuire poate organiza un singur registru centralizator pentru toţi operatorii sau câte un registru pentru fiecare operator.
    35. In cazurile în care într-o zona libera mărfurile trec de la un operator la altul, evidenta operativă ţinuta de primul operator se descarca, iar a celui de-al doilea operator se incarca cu mărfurile în cauza.
    Încărcarea si, respectiv, descărcarea evidentelor se realizează pe baza documentelor de predare-primire dintre operatori în cazul produselor ce fac obiectul simplei depozitari, sau a declaraţiilor vamale în detaliu în cazul mărfurilor ce fac obiectul regimului de import sau perfecţionare activa, după caz.
    Anterior acestor operaţiuni este obligatorie înştiinţarea biroului vamal de control şi vamuire în a cărui raza de competenta teritorială se afla zona libera, astfel încât acesta sa opereze similar evidentele proprii.
    36. Evidenta operativă a mărfurilor se închide pe data de 31 decembrie a fiecărui an calendaristic.
    Felurile şi cantităţile de mărfuri înscrise în evidenta operativă a fiecărui operator şi care se afla în zona libera se reportează în evidenta corespunzătoare anului calendaristic care urmează (prin debitarea evidentei vechi şi creditarea evidentei noi).

    G. Stocarea în comun a mărfurilor în zona libera

    37. Mărfurile româneşti şi mărfurile străine importate sau cele străine, plasate sau neamplasate sub un regim vamal, pot fi depozitate de operatorii economici din zona libera în acelaşi spaţiu, dar pe partide separate.
    38. In cazul în care depozitarea are ca efect imposibilitatea identificarii de către biroul vamal de control şi vamuire a regimului vamal sau distincţiei dintre mărfurile româneşti şi mărfurile străine importate fata de cele străine, depozitarea în comun se poate realiza numai pentru mărfurile echivalente (mărfuri încadrate la aceeaşi subpozitie din nomenclatura Tarifului vamal de import al României, cu aceeaşi calitate comercială şi având aceleaşi caracteristici tehnice).
    Este interzisă compensarea prin echivalent între mărfurile ce pot fi distinse unele de altele.
    Depozitarea în comun se menţionează în casetele nr. 7 şi 8 din documentul simplificat, în dreptul cuvântului "Menţiuni".
    Mărfurile trebuie dispuse în depozit astfel încât accesul în orice moment al agenţilor vamali în vederea controlului sa fie nestingherit.
    Biroul vamal de control şi vamuire în a cărui raza de competenta teritorială se afla zona libera poate, atunci când considera ca este necesar, sa stabilească modalităţi particulare de dispunere a mărfurilor în spaţiile de depozitare.

    G. Dispoziţii finale şi tranzitorii

    39. Operatorii au obligaţia sa comunice biroului vamal de control şi vamuire orice dispariţii de mărfuri pe care le constata, altele decât cele produse din cauze naturale.
    Pentru mărfurile străine constatate lipsa, pentru care nu se poate prezenta o justificare legală, se aplica prevederile art. 145 din Codul vamal al României.
    40. Birourile vamale de control şi vamuire care deservesc zonele libere au obligaţia sa efectueze ori de câte ori considera necesar controlul evidentei operative a mărfurilor, ţinuta de fiecare operator care desfăşoară activităţi în zonele libere, dar nu mai puţin de o data la fiecare 3 luni.
    Controlul evidentei operative se efectuează prin confruntarea documentelor depuse la introducerea si/sau la scoaterea mărfurilor din zonele libere, înscrise în registrul de evidenta al biroului vamal de control şi vamuire, cu cel organizat într-o forma similară de fiecare operator. Registrele se vizează după fiecare control de către biroul vamal de control şi vamuire.


    ANEXA 1
    la norme


    Agentul economic Aprob,
    ................ Şeful Biroului vamal de control şi vamuire ..........
    ................

                           CERERE DE AUTORIZARE
             pentru efectuarea de construcţii în zona libera

    1. Denumirea/sediul agentului economic care efectuează construcţia .........
    ............................................................................
    ............................................................................
    2. Beneficiarul construcţiei ...............................................
    ............................................................................
    3. Denumirea/sediul agentului economic de la care sunt achiziţionate materialele necesare pentru realizarea construcţiei ..................................
    4. Materialele de construcţii sunt: româneşti străine importate străine

                                         ┌─────┐ ┌─────┐ ┌─────┐ ┌────┐
                                         └─────┘ └─────┘ └─────┘ └────┘

    5. Locul de amplasare a construcţiei (denumirea concesionarului parcelei)
    ................................................
    6. Destinaţia construcţiei ......................................../(depozit, sediu social, unităţi de producţie, magazine etc.)
    7. Firma constructoare se angajează prin prezenta cerere, în funcţie de destinaţia construcţiei descrise la pct. 6, sa asigure condiţiile necesare în vederea supravegherii vamale (compartimente de mărfuri separate pentru mărfuri româneşti şi mărfuri străine importate sau străine), precum şi toate condiţiile prevăzute la art. 360 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 626/1997.

               Data Semnătura autorizata şi
         ............... ştampila agentului economic

                                                        ----------------

    ANEXA 2
    la norme

┌─┬─────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────┐
│1│1. Denumirea, sediul, codul fiscal şi numărul│ DOCUMENT DE INTRARE SI │
│ │de înregistrare la registrul comerţului │ IEŞIRE A MĂRFURILOR │
│ │ale solicitantului (operator, agent economic,│ ROMÂNEŞTI/STRĂINE │
│ │transportator) │ IMPORTATE DIN ZONA LIBERA │
├─┼─────────────────────────────────────────────┤ │
│E│ │ │
│x│ A. Scopul introducerii/scoaterii │ Numărul de înregistrare şi │
│e│ din zona libera │ data din registrul de │
│m│ │ corespondenta al biroului │
│p│ │ vamal de control şi vamuire│
│l│ │ │
│a│ │ │
│r│ │ │
│ │ │ │
│p│ │ │
│e│ │ │
│n│ │ │
│t├─────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────────┤
│r│ │
│u│ 2. Biroul vamal de control şi vamuire emitent │
│ │ │
│s│ │
│o│ │
│l│ │
│i│ │
│c│ │
│i│ │
│t│ │
│a│ │
│n│ │
│t│ │
├─┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│1│ 3. Mărfurile descrise în caseta 4 sunt: │
└─┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
  │ [] de origine romana [] străine importate │
  │ │
  │ [] destinate exportului [] destinate consumului sau │
  │ utilizării în zona libera │
  │ [] cu accize [] fără accize │
  ├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
  │ 4. Felul şi cantitatea mărfurilor (nr. crt., denumirea mărfurilor, mărci │
  │ şi numere ale coletelor, cantitatea mărfurilor) │
  │ │
  │ │
  │ │
  │ │
  │ │
  │ │
  │ │
  │ │
  │ │
  ├────────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────┤
  │ 5. Locul şi data intrării │ 7. Semnătura şi ştampila │
  │ │ lucrătorului vamal │
  │ Semnătura reprezentantului şi ştampila │ │
  │ persoanei juridice │ Menţiuni │
  ├────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
  │ 6. Locul şi data iesirii │ 8. Semnătura şi ştampila │
  │ │ lucrătorului vamal │
  │ Semnătura reprezentantului şi ştampila │ │
  │ persoanei juridice │ Menţiuni │
  └────────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────┘

┌─┬─────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────┐
│2│1. Denumirea, sediul, codul fiscal şi numărul│ DOCUMENT DE INTRARE SI │
│ │de înregistrare la registrul comerţului │ IEŞIRE A MĂRFURILOR │
│ │ale solicitantului (operator, agent economic,│ ROMÂNEŞTI/STRĂINE │
│ │transportator) │ IMPORTATE DIN ZONA LIBERA │
├─┼─────────────────────────────────────────────┤ │
│E│ │ │
│x│ A. Scopul introducerii/scoaterii │ Numărul de înregistrare şi │
│e│ din zona libera │ data din registrul de │
│m│ │ corespondenta al biroului │
│p│ │ vamal de control şi vamuire│
│l│ │ │
│a│ │ │
│r│ │ │
│ │ │ │
│p│ │ │
│e│ │ │
│n│ │ │
│t├─────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────────┤
│r│ │
│u│ 2. Biroul vamal de control şi vamuire emitent │
│ │ │
│v│ │
│a│ │
│m│ │
│a│ │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
├─┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│2│ 3. Mărfurile descrise în caseta 4 sunt: │
└─┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
  │ [] de origine romana [] străine importate │
  │ │
  │ [] destinate exportului [] destinate consumului sau │
  │ utilizării în zona libera │
  │ [] cu accize [] fără accize │
  ├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
  │ 4. Felul şi cantitatea mărfurilor (nr. crt., denumirea mărfurilor, mărci │
  │ şi numere ale coletelor, cantitatea mărfurilor) │
  │ │
  │ │
  │ │
  │ │
  │ │
  │ │
  │ │
  │ │
  │ │
  ├────────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────┤
  │ 5. Locul şi data intrării │ 7. Semnătura şi ştampila │
  │ │ lucrătorului vamal │
  │ Semnătura reprezentantului şi ştampila │ │
  │ persoanei juridice │ Menţiuni │
  ├────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
  │ 6. Locul şi data iesirii │ 8. Semnătura şi ştampila │
  │ │ lucrătorului vamal │
  │ Semnătura reprezentantului şi ştampila │ │
  │ persoanei juridice │ Menţiuni │
  └────────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────┘



                                 INSTRUCŢIUNI
                  de completare a documentului simplificat

    1. Formularul se completează prin dactilografiere sau manual (cu litere de tipar) în casetele nr. 1, 2, 4, 5 şi 6 şi prin X în rubricile din caseta nr. 3, corespunzătoare mărfurilor.
    2. Rubrica A se completează de către titularul operaţiunii cu date privind scopul introducerii sau scoaterii de mărfuri din zona libera.
    3. Nu se admit ştersături. Modificările se pot face prin tăierea cu o linie orizontala a înscrisurilor gresite şi scrierea celor corecte alăturat. Orice astfel de modificări trebuie confirmate de cel care le efectuează şi de biroul vamal de control şi vamuire.
    4. Spaţiul rămas necompletat din caseta nr. 4 se barează cu o linie oblica, astfel încât sa nu fie posibila o completare ulterioara. Dacă spaţiul nu este suficient, mărfurile sunt descrise, în mod similar, într-o lista-anexa la care se face referire în caseta nr. 4.
    5. Biroul vamal de control şi vamuire certifica în caseta nr. 7 intrarea mărfurilor în zona libera, pe ambele exemplare, retinand exemplarul 2.
    6. In situaţia în care, în aplicarea prevederilor pct. 9 din norme, mărfurile sunt introduse în zona libera în mai multe etape, pe baza unui singur document simplificat, menţiunile de confirmare a biroului vamal de control şi vamuire se fac pe o lista-anexa la document, la care se face referire în caseta nr. 7 a documentului simplificat, în dreptul cuvântului "Menţiuni".
    7. La ieşirea din zona libera biroul vamal de control şi vamuire face certificarea în caseta nr. 8, retinand o copie.
    8. In situaţia în care, în aplicarea prevederilor pct. 14 din norme, mărfurile introduse cu un singur document se scot din zona libera în mai multe etape, pe baza unui singur document simplificat, menţiunile de confirmare ale biroului vamal se fac pe o lista-anexa la document, la care se face referire în caseta nr. 8 a documentului, în dreptul cuvântului "Menţiuni".


    ANEXA 3
    la norme

                        REGISTRUL DE EVIDENTA
               a mărfurilor introduse sau scoase din zonele libere


┌────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Numărul │ INTRODUCERE │ SCOATERE │
│ de ├─────────┬────────┬───────────────────┬──────────┬───────────┼─────────┬────────┬───────────────────┬──────────┬───────────┤
│înregistrare│ Operator│ Data │ Documente de │ │ │ Operator│ Data │ Documente de │ │ │
│ │ │introdu-│ introducere │Denumirea │ Cantitatea│ │introdu-│ introducere │Denumirea │ Cantitatea│
│ │ │ cerii ├──────┬─────┬──────┤mărfurilor│ mărfurilor│ │ cerii ├──────┬─────┬──────┤mărfurilor│ mărfurilor│
│ │ │ │felul │ nr. │ data │ │ │ │ │felul │ nr. │ data │ │ │
├────────────┼─────────┼────────┼──────┼─────┼──────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼──────┼─────┼──────┼──────────┼───────────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │ 12 │ 13 │ 14 │ 15 │
├────────────┼─────────┼────────┼──────┼─────┼──────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼──────┼─────┼──────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼─────────┼────────┼──────┼─────┼──────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼──────┼─────┼──────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼─────────┼────────┼──────┼─────┼──────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼──────┼─────┼──────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼─────────┼────────┼──────┼─────┼──────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼──────┼─────┼──────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼─────────┼────────┼──────┼─────┼──────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼──────┼─────┼──────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼─────────┼────────┼──────┼─────┼──────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼──────┼─────┼──────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼─────────┼────────┼──────┼─────┼──────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼──────┼─────┼──────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼─────────┼────────┼──────┼─────┼──────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼──────┼─────┼──────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼─────────┼────────┼──────┼─────┼──────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼──────┼─────┼──────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼─────────┼────────┼──────┼─────┼──────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼──────┼─────┼──────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼─────────┼────────┼──────┼─────┼──────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼──────┼─────┼──────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼─────────┼────────┼──────┼─────┼──────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼──────┼─────┼──────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼─────────┼────────┼──────┼─────┼──────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼──────┼─────┼──────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────────────┴─────────┴────────┴──────┴─────┴──────┴──────────┴───────────┴─────────┴────────┴──────┴─────┴──────┴──────────┴───────────┘



                              INSTRUCŢIUNI
         de completare a Registrului de evidenta a mărfurilor
                 introduse sau scoase din zonele libere

    Coloana 1: se completează în ordine cronologică cu numărul şi data de înregistrare din registrul de corespondenta al biroului vamal de control şi vamuire ale documentului simplificat, titlului de tranzit, permisului de descărcare sau ale actului de transmitere a garniturii de tren, după caz;
    Coloana 2: se înscrie denumirea operatorului căruia ii sunt destinate mărfurile care se introduc în zona libera;
    Coloana 3: se înscrie data introducerii efective a mărfurilor în zona libera;
    Coloana 4: se înscrie felul documentelor în baza cărora se introduc mărfurile în zona libera;
    Coloanele 5 şi 6: se înscriu numărul de înregistrare şi data documentelor din coloana 4;
    Coloana 7: se înscrie denumirea comercială a mărfurilor care se introduc în zona libera, în termeni suficient de precisi, pentru a permite identificarea şi clasificarea mărfurilor;
    Coloana 8: se înscrie greutatea neta a mărfurilor în kg sau, dacă nu este posibil, într-o unitate de măsura specifica (alta decât kg), conform anexei nr. 13 la Normele tehnice de completare, utilizare şi tipărire a declaraţiei vamale în detaliu, aprobate prin Decizia directorului general al Direcţiei Generale a Vamilor nr. 946/1997;
    Coloana 9: se completează, în ordinea în care a fost completată coloana 1, cu denumirea operatorului care scoate mărfurile din zona libera;
    Coloana 10: se completează cu data scoaterii efective a mărfurilor din zona libera;
    Coloana 11: se înscrie felul documentelor în baza cărora se scot mărfurile din zona libera;
    Coloanele 12 şi 13: se înscriu numărul de înregistrare şi data documentelor din coloana 11;
    Coloana 14: se completează cu denumirea comercială a mărfurilor, în termeni suficient de precisi pentru a permite identificarea şi clasificarea mărfurilor;
    Coloana 15: se înscrie greutatea neta a mărfurilor în kg sau, dacă nu este posibil, într-o unitate de măsura specifica (alta decât kg), conform anexei nr. 13 la Normele tehnice de completare, utilizare şi tipărire a declaraţiei vamale în detaliu.

                                  -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016