Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME TEHNICE din 30 august 2023  privind utilizarea, verificarea, reîncărcarea, repararea şi scoaterea din uz a stingătoarelor de incendiu    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME TEHNICE din 30 august 2023 privind utilizarea, verificarea, reîncărcarea, repararea şi scoaterea din uz a stingătoarelor de incendiu

EMITENT: Ministerul Afacerilor Interne
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 796 din 4 septembrie 2023
──────────
    Aprobate prin ORDINUL nr. 135 din 30 august 2023, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 796 din 4 septembrie 2023.
──────────
    CAP. I
    Scop şi definiţii
    ART. 1
    (1) Prezentele norme tehnice stabilesc reguli şi condiţii obligatorii privind utilizarea, verificarea, reîncărcarea, repararea şi scoaterea din uz a stingătoarelor de incendiu.
    (2) Stingătoarele de incendiu care conţin anumite gaze fluorurate cu efect de seră, aşa cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 517/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 aprilie 2014 privind gazele fluorurate cu efect de seră şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 842/2006, nu fac obiectul prezentelor norme.

    ART. 2
    (1) Utilizarea, verificarea, reîncărcarea, repararea şi scoaterea din uz a stingătoarelor de incendiu se fac conform următoarelor standarde:
    - SR EN 3-7 Stingătoare de incendiu portative. Partea 7: Caracteristici, performanţe şi metode de încercare;
    – SR EN 3-8 Stingătoare de incendiu portative. Partea 8: Cerinţe privind construcţia, rezistenţa la presiune şi încercările mecanice pentru stingătoare a căror presiune maximă admisibilă este mai mică sau egală cu 30 bari şi care sunt conforme cu cerinţele din EN 3-7;
    – SR EN 3-9 Stingătoare de incendiu portative. Partea 9: Cerinţe suplimentare faţă de EN 3-7 pentru rezistenţa la presiune a stingătoarelor cu dioxid de carbon;
    – SR EN 1866-1 Stingătoare mobile de incendiu. Partea 1: Caracteristici, performanţe şi metode de încercare;
    – SR EN 1866-2 Stingătoare mobile de incendiu. Partea 2: Cerinţe pentru construcţia, rezistenţa la presiune şi încercări mecanice pentru stingătoare, cu o presiune maximă admisibilă mai mică sau egală cu 30 bari, conforme cu cerinţele EN 1866-1;
    – SR EN 1866-3 Stingătoare mobile de incendiu. Partea 3: Cerinţe de asamblare, de construcţie şi de rezistenţă la presiune a stingătoarelor cu dioxid de carbon conforme cu cerinţele din EN 1866-1.

    (2) Pentru standardele de referinţă menţionate la alin. (1) se aplică ediţia în vigoare, inclusiv amendamentele.

    ART. 3
    (1) În prezentele norme tehnice se utilizează termenii şi expresiile din standardele menţionate anterior, precum şi următoarele:
    a) termen de garanţie - interval de timp cuprins între data dobândirii produsului sau serviciului şi data până la care producătorul sau prestatorul îşi asumă responsabilitatea remedierii sau înlocuirii produsului ori serviciului achiziţionat, pe cheltuiala sa, dacă deficienţele nu sunt imputabile utilizatorului;
    b) termen de valabilitate - limită de timp stabilită de producător până la care un produs îşi păstrează caracteristicile specifice iniţiale, dacă au fost respectate condiţiile de transport, manipulare, depozitare, păstrare, mentenanţă şi utilizare.

    (2) În scopul aplicării prevederilor prezentelor norme tehnice, termenii şi expresiile „producător“, „reprezentant autorizat“, „importator“, „distribuitor“ au semnificaţiile prevăzute în art. 3 din Regulamentul (UE) 2019/515 al Parlamentului European şi al Consiliului din 19 martie 2019 privind recunoaşterea reciprocă a mărfurilor comercializate în mod legal în alt stat membru şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 764/2008.

    CAP. II
    Utilizarea, verificarea, reîncărcarea, repararea şi scoaterea din uz a stingătoarelor de incendiu
    SECŢIUNEA 1
    Utilizarea stingătoarelor de incendiu
    ART. 4
    Stingătoarele de incendiu se utilizează în funcţie de performanţa de stingere, potrivit standardelor prevăzute la art. 2 alin. (1).

    ART. 5
    Alegerea tipurilor de stingătoare de incendiu în vederea utilizării acestora este determinată, în principal, de: riscul de incendiu identificat, natura materialelor combustibile, importanţa şi valoarea zonelor protejate, posibilităţile de propagare a incendiului, compatibilitatea agentului de stingere cu clasele de incendii, proprietăţile dielectrice ale agentului de stingere şi condiţiile de temperatură ambiantă.

    ART. 6
    (1) Clasele de incendii sunt stabilite în standardul SR EN 2 Clase de incendii.
    (2) Compatibilitatea de utilizare a stingătoarelor de incendiu pe anumite focare de incendiu, respectiv la instalaţiile electrice sub tensiune este prevăzută în anexa nr. 1.
    (3) Eticheta aplicată de producător pe stingătoarele de incendiu trebuie să respecte cerinţele standardelor prevăzute la art. 2 alin. (1).

    ART. 7
    (1) În exploatare, stingătoarele de incendiu se menţin permanent încărcate la capacitatea nominală.
    (2) Stingătoarele de incendiu se amplasează conform prevederilor normelor generale de apărare împotriva incendiilor şi ale dispoziţiilor generale privind apărarea împotriva incendiilor aprobate pentru anumite categorii de construcţii, amenajări, obiective şi instalaţiile aferente.

    ART. 8
    (1) Pentru menţinerea stingătoarelor de incendiu în stare corespunzătoare în vederea utilizării acestora, cadrul tehnic sau personalul desemnat cu atribuţii de apărare împotriva incendiilor, precum şi persoanele fizice autorizate şi asociaţiile familiale care desfăşoară activităţi economice autorizate pe teritoriul României, precum şi celelalte entităţi legal constituite, stabilite conform art. 12 alin. (1)-(5) din Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, efectuează controale la intervale de cel mult o lună.
    (2) Controlul presupune constatarea următoarelor elemente:
    a) stingătorul de incendiu este amplasat în locaţia stabilită prin planurile de evacuare;
    b) stingătorul de incendiu este amplasat astfel încât marcajul cu tipul stingătorului de incendiu şi instrucţiunile de utilizare sunt vizibile;
    c) accesul la stingătorul de incendiu nu este blocat;
    d) locul de amplasare al stingătorului de incendiu este marcat;
    e) presiunea afişată de indicatorul de presiune este în intervalul nominal marcat de producător, pentru stingătoarele de incendiu presurizate permanent;
    f) existenţa şi integritatea sigiliilor;
    g) încadrarea în termenele de verificare/reîncărcare menţionate pe etichetă, după caz.

    (3) Personalul menţionat la alin. (1) verifică prin cântărire, la intervale de cel mult 6 luni, stingătoarele de incendiu cu CO_2 sau agent curat pentru a constata dacă acestea conţin masa corectă de agent de stingere precizată în standardele specifice.
    (4) Rezultatele controlului se înscriu într-un registru de evidenţă, întocmit în format letric sau electronic, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2.
    (5) În cazul constatării unor deficienţe personalul prevăzut la alin. (1) întreprinde următoarele măsuri:
    a) adoptă măsuri corective imediate, dacă în urma controlului constată deficienţe în legătură cu aspectele prevăzute la alin. (2) lit. a)-d);
    b) informează utilizatorul stingătoarelor de incendiu în vederea contactării unei persoane atestate pentru efectuarea lucrărilor de verificare, reîncărcare şi reparare a stingătoarelor de incendiu pentru remedierea deficienţelor constatate în legătură cu elementele de la alin. (2) lit. e)-g) şi alin. (3).


    SECŢIUNEA a 2-a
    Verificarea stingătoarelor de incendiu
    ART. 9
    Stingătoarele de incendiu sunt supuse verificărilor privind starea de funcţionare în următoarele situaţii:
    a) atunci când sunt constatate deficienţe cu prilejul controalelor lunare în condiţiile prevederilor art. 8;
    b) periodic, la intervale de 12 luni, după expirarea termenului de garanţie;
    c) la momentul testării hidraulice.


    ART. 10
    (1) Verificarea stingătoarelor de incendiu reprezintă un ansamblu de operaţiuni efectuate potrivit actelor normative în vigoare şi instrucţiunilor producătorului, de către persoane atestate, cu scopul de a conferi certitudinea că produsul corespunde integral din punctul de vedere al caracteristicilor funcţionale corespunzătoare modelului certificat şi că prezintă siguranţă în exploatare.
    (2) În cazul în care în urma efectuării operaţiunilor de verificare se constată existenţa unor defecţiuni, se procedează, după caz, la remedierea acestora, conform art. 17 şi 18 sau art. 19 şi 20.

    ART. 11
    (1) Operaţiunile efectuate pentru verificarea unui stingător de incendiu sunt:
    a) identificarea stingătorului de incendiu, ca produs certificat, prin verificarea corespondenţei dintre datele menţionate pe eticheta stingătorului, precum şi cele de pe recipientul stingătorului şi piesele componente ale acestuia, cu cele din lista cu produsele certificate publicată pe site-ul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi fişa tehnică a produsului;
    b) verificarea marcajului recipientului stingătorului de incendiu şi a integrităţii exterioare a recipientului, astfel:
    (i) se verifică existenţa şi corectitudinea aplicării marcajelor permanente pe recipientul stingătorului de incendiu potrivit prevederilor standardelor prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv: iniţialele producătorului, marcajul CE, numărul organismului şi data fabricaţiei;
    (ii) la integritatea exterioară se verifică existenţa urmelor de coroziune, lovituri, rizuri, zgârieturi, şanţuri;

    c) verificarea existenţei indicatorului de presiune şi a indicaţiilor acestuia, în cazul stingătoarelor de incendiu presurizate permanent, astfel:
    (i) după demontare, indicatorul trebuie să arate poziţia descărcat;
    (ii) atât la stingătoarele de incendiu presurizate permanent prevăzute cu indicator de presiune, cât şi la cele fără indicator de presiune se verifică presiunea internă cu ajutorul unui manometru de control etalonat;

    d) în cazul în care stingătorul de incendiu prezintă o pierdere de presiune mai mare decât pierderea maxim admisă înregistrată în fişa tehnică a produsului, se realizează acţiuni corective;
    e) verificarea furtunului/duzei de refulare/pâlniei, astfel:
    (i) se verifică existenţa unor deteriorări ale furtunului/ duzei de refulare/pâlniei şi funcţionarea acestora;
    (ii) se verifică rezistenţa la presiune a furtunului şi manevrabilitatea mecanismului de acţionare, în cazul stingătoarelor de incendiu mobile, prin aplicarea unei presiuni externe;
    (iii) se efectuează curăţarea, dacă este necesar;

    f) verificarea stării de încărcare, astfel:
    (i) prin cântărire, pentru a controla dacă stingătorul de incendiu conţine masa corectă de agent de stingere;
    (ii) prin verificarea masei agentului de stingere în raport cu masa stingătorului de incendiu înregistrată în fişa tehnică a produsului;

    g) aplicarea etichetei potrivit prevederilor art. 23 şi sigilarea stingătorului de incendiu.

    (2) În cazul neconformităţilor constatate la recipiente, se aplică măsurile de remediere prevăzute în Ordinul ministrului economiei şi comerţului nr. 306/2003 pentru aprobarea Prescripţiei tehnice PT C 5-2003, ediţia 1, „Cerinţe tehnice privind utilizarea recipientelor butelii pentru gaze comprimate, lichefiate sau dizolvate sub presiune“, cu modificările ulterioare.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Reîncărcarea stingătoarelor de incendiu
    ART. 12
    Stingătoarele de incendiu se supun reîncărcării în următoarele situaţii:
    a) după fiecare utilizare;
    b) la expirarea perioadei de valabilitate acordate de producătorul stingătorului de incendiu;
    c) la cel mult 3 ani de la ultima reîncărcare;
    d) ori de câte ori se constată scăderea masei încărcăturii sub toleranţa de umplere precizată în standardele aplicabile pentru stingătoarele de incendiu cu CO_2 sau agent curat.


    ART. 13
    (1) Reîncărcarea stingătoarelor de incendiu reprezintă un ansamblu de operaţiuni efectuate potrivit actelor normative în vigoare şi instrucţiunilor producătorului, de către persoane atestate, cu ajutorul mijloacelor tehnice din dotare, prin care un stingător de incendiu este repus în stare de funcţionare prin umplerea cu agent de stingere, în urma descărcării la utilizare, accidentală sau la termen.
    (2) Reîncărcarea stingătorului de incendiu se face numai cu acelaşi agent de stingere cu care a fost încărcat de producător şi cu care a fost certificat.
    (3) Agenţii de stingere utilizaţi la reîncărcarea stingătoarelor de incendiu trebuie să fie în termenul de valabilitate, cel puţin până la următoarea reîncărcare.
    (4) Reîncărcarea este însoţită în mod obligatoriu şi de o verificare cu scopul de a conferi încrederea că produsul corespunde integral din punctul de vedere al caracteristicilor funcţionale corespunzătoare modelului certificat şi prezintă siguranţă în exploatare.

    ART. 14
    În cazul în care în urma operaţiunilor de reîncărcare se constată existenţa unor defecţiuni, se procedează, după caz, la remedierea acestora conform art. 17 şi 18 sau art. 19 şi 20.

    ART. 15
    (1) Agentul de stingere rămas într-un stingător de incendiu descărcat nu trebuie reutilizat.
    (2) Este interzisă amestecarea sau contaminarea încrucişată a diferitelor tipuri de agenţi de stingere.
    (3) Agentul de stingere provenit în urma descărcării se colectează şi se distruge de către operatori economici autorizaţi, în condiţiile legii, pentru colectarea şi distrugerea deşeurilor.

    ART. 16
    Operaţiunile efectuate pentru reîncărcarea unui stingător de incendiu presupun parcurgerea operaţiunilor pentru verificare prevăzute la art. 11, la care se adaugă următoarele:
    a) depresurizarea stingătorului de incendiu, cu excepţia celor presurizate în momentul utilizării;
    b) demontarea stingătorului de incendiu;
    c) curăţarea şi verificarea recipientului stingătorului de incendiu şi a accesoriilor corpului, astfel:
    (i) se curăţă prin spălare, sablare, după caz, şi se verifică în detaliu pentru urme de coroziune, lovituri, rizuri, zgârieturi, şanţuri;
    (ii) la filet se verifică forma, dimensiunile şi acoperirea;
    (iii) se verifică funcţionarea dispozitivului de acţionare a refulării;

    d) încărcarea buteliei cu agent propulsor, numai pentru cele presurizate în momentul utilizării, astfel:
    (i) echiparea cu o nouă membrană calibrată;
    (ii) încărcarea cu agent propulsor;
    (iii) închiderea buteliei;
    (iv) cântărirea buteliei;
    (v) inscripţionarea masei buteliei încărcate după ce aceasta a ajuns la nivelul cerut;
    (vi) corelarea cantităţii de agent propulsor cu cantitatea de agent de stingere;

    e) reîncărcarea cu agent de stingere prin introducerea în recipientul stingătorului de incendiu a agentului de stingere corespunzător fiecărui stingător, conform modelului certificat;
    f) reasamblarea stingătorului de incendiu şi presurizarea acestuia;
    g) aplicarea etichetei potrivit prevederilor art. 23 şi sigilarea stingătorului de incendiu.


    SECŢIUNEA a 4-a
    Repararea stingătoarelor de incendiu
    ART. 17
    (1) Repararea stingătoarelor de incendiu reprezintă un ansamblu de operaţiuni efectuate potrivit actelor normative în vigoare şi instrucţiunilor producătorului, care se realizează de către persoane atestate cu ajutorul mijloacelor tehnice din dotare, şi intervine în situaţiile în care se constată defecţiuni ale stingătoarelor de incendiu, în scopul repunerii acestora în stare de funcţionare.
    (2) Repararea se realizează prin înlocuirea accesoriilor corpului stingătorului cu piese de schimb noi, originale, identice cu cele care au stat la baza certificării stingătorului de incendiu.
    (3) Recipientul stingătorului nu face obiectul reparării.
    (4) În urma reparaţiei stingătorul prezintă siguranţă în exploatare şi corespunde integral, din punctul de vedere al caracteristicilor funcţionale demonstrate, cu modelul certificat.

    ART. 18
    Operaţiunile realizate pentru repararea unui stingător de incendiu presupun parcurgerea operaţiunilor pentru verificare prevăzute la art. 11, la care se adaugă următoarele:
    a) identificarea defecţiunilor ce trebuie înlăturate;
    b) asigurarea de piese conforme modelului certificat;
    c) înlocuirea pieselor defecte;
    d) reîncărcarea cu agent de stingere, dacă este cazul;
    e) reasamblarea stingătorului de incendiu şi presurizarea acestuia;
    f) aplicarea etichetei potrivit prevederilor art. 23 şi sigilarea stingătorului de incendiu.


    SECŢIUNEA a 5-a
    Scoaterea din uz a stingătoarelor de incendiu
    ART. 19
    Durata de viaţă a stingătoarelor de incendiu este de 20 de ani de la data fabricării, marcată pe corpul stingătorului, dacă producătorul nu dispune o perioadă mai scurtă, cu respectarea dispoziţiilor pct. 3.1 din Prescripţia tehnică PT C 5-2003, ediţia 1, „Cerinţe tehnice privind utilizarea recipientelor butelii pentru gaze comprimate, lichefiate sau dizolvate sub presiune“, aprobată prin Ordinul ministrului economiei şi comerţului nr. 306/2003, cu modificările ulterioare.

    ART. 20
    Următoarele stingătoare de incendiu nu se admit la utilizare şi se casează:
    a) de tip „soda acid“;
    b) cu spumă chimică;
    c) cu clorobromometan sau tetraclorură de carbon;
    d) care funcţionează prin răsturnare;
    e) cu recipient din cupru sau alamă îmbinate prin sudură moale/lipire sau nituire;
    f) cu recipient din oţel îmbinate prin nituire;
    g) pentru care nu se mai găsesc piese de schimb sau agenţi de stingere cu care au fost certificate;
    h) portabile şi mobile considerate atipice faţă de standardele aplicabile;
    i) la care nu se poate identifica agentul de stingere cu care au fost încărcate de către producător şi certificate;
    j) al căror recipient nu respectă prevederile Prescripţiei tehnice PT C 5-2003, aprobată prin Ordinul ministrului economiei şi comerţului nr. 306/2003, cu modificările ulterioare;
    k) care nu au fost puse la dispoziţie în mod legal pe piaţă.


    CAP. III
    Dispoziţii finale
    ART. 21
    (1) Verificarea, reîncărcarea şi repararea stingătoarelor de incendiu se realizează numai de către persoane atestate în condiţiile legii.
    (2) Reîncărcarea şi repararea stingătoarelor de incendiu se realizează în ateliere autorizate de Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat şi declarate la Centrul Naţional pentru Securitate la Incendiu şi Protecţie Civilă.
    (3) Lucrările se realizează în conformitate cu instrucţiunile producătorului stingătorului de incendiu şi se utilizează numai agentul de stingere şi piesele de schimb conform modelului certificat, înscris pe eticheta stingătorului.
    (4) Producătorii au obligaţia de a pune la dispoziţia persoanelor atestate materiale şi piese de schimb conform modelului certificat, atât pe durata de fabricaţie, cât şi după scoaterea din programul de fabricaţie, pentru o perioadă cel puţin egală cu termenul de valabilitate, calculată de la data vânzării ultimelor produse, direct sau prin terţi abilitaţi.
    (5) Piesele de schimb şi agenţii de stingere utilizaţi sunt înscrişi de către persoanele atestate în Registrul de evidenţă a lucrărilor de verificare, reîncărcare şi reparare a stingătoarelor de incendiu, prevăzut în Metodologia de atestare a persoanelor care efectuează lucrări în domeniul apărării împotriva incendiilor, cu menţionarea codului acestora.

    ART. 22
    Stingătoarele de incendiu retrase de la utilizare pentru verificare, reîncărcare şi reparare se înlocuiesc imediat cu stingătoare de acelaşi tip şi cu performanţe de stingere cel puţin egale.

    ART. 23
    (1) Persoana atestată pentru efectuarea lucrărilor de verificare, reîncărcare şi reparare a stingătoarelor de incendiu aplică pe fiecare stingător o etichetă care să cuprindă următoarele informaţii:
    a) datele de identificare ale persoanei atestate, respectiv denumirea, seria, numărul şi data emiterii atestatului;
    b) luna şi anul în care a fost realizată verificarea, reîncărcarea sau repararea, precum şi luna şi anul când se efectuează următoarea verificare sau, după caz, reîncărcare;
    c) termenul de garanţie acordat pentru lucrările efectuate;
    d) data fabricaţiei stingătorului de incendiu.

    (2) Informaţiile menţionate la alin. (1) lit. b) se marchează prin capsarea etichetei.
    (3) Dimensiunile etichetei aplicate de persoana atestată nu trebuie să depăşească 1/2 din eticheta aplicată de către producător.
    (4) Eticheta privind verificarea, reîncărcarea sau repararea stingătoarelor de incendiu nu va înlocui eticheta producătorului stingătorului şi trebuie amplasată astfel încât să nu afecteze/ schimbe informaţiile precizate în eticheta producătorului.

    ART. 24
    Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentele norme tehnice.

    ANEXA 1

    la normele tehnice
    Compatibilitatea de utilizare a stingătoarelor de incendiu

┌─────────────┬──────────────┬──────────┐
│ │Clasa de │Instalaţii│
│Tipul │incendiu │electrice │
│stingătorului│ │sub │
│de incendiu ├──┬──┬──┬──┬──┤tensiune │
│ │A │B │C │D │F │(până la │
│ │ │ │ │ │ │1.000 V) │
├─────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┤
│Pe bază de │Da│Nu│Nu│Nu│Nu│Nu │
│apă │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┤
│Spumă │Da│Da│Nu│Nu│Nu│Nu │
├─────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┤
│Pulbere BC │Nu│Da│Da│Nu│Nu│Da │
├─────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┤
│Pulbere ABC │Da│Da│Da│Nu│Nu│Da │
├─────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┤
│Pulbere │ │ │ │ │ │ │
│specială tip │Nu│Nu│Nu│Da│Nu│Nu │
│D │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┤
│CO_2 │Nu│Da│Nu│Nu│Nu│Da │
├─────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┤
│Soluţie │ │ │ │ │ │ │
│chimică │Da│Nu│Nu│Nu│Da│Nu │
│apoasă │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┤
│Agent curat │Da│Da│Da│Nu│Nu│Da │
└─────────────┴──┴──┴──┴──┴──┴──────────┘



    ANEXA 2

    la normele tehnice
    REGISTRU DE EVIDENŢĂ
    a situaţiei constatate la stingătoarele de incendiu în urma controlului din ziua ……… luna ……… anul ………

┌─────────────┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──────────┐
│1. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Producătorul │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│stingătorului│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│2. Tipul şi │a)│b)│c)│d)│e)│f)│g)│h)│Data │
│modelul de │ │ │ │ │ │ │ │ │remedierii│
│stingător │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│3. Loc │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│amplasare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┤
│ │\u-3985? │\u-3985? │\u-3985? │\u-3985? │\u-3985? │\u-3985? │\u-3985? │ │ │
│ │DA│DA│DA│DA│DA│DA│DA│ │ │
│ │\u-3985? │\u-3985? │\u-3985? │\u-3985? │\u-3985? │\u-3985? │\u-3985? │ │ │
│ │NU│NU│NU│NU│NU│NU│NU│ │ │
├─────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└─────────────┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──────────┘

    a) stingătorul de incendiu este amplasat în locaţia stabilită prin planurile de evacuare;
    b) stingătorul de incendiu este amplasat astfel încât marcajul cu tipul stingătorului de incendiu şi instrucţiunile de utilizare sunt vizibile;
    c) accesul la stingătorul de incendiu nu este blocat;
    d) locul de amplasare a stingătorului de incendiu este marcat;
    e) presiunea afişată de indicatorul de presiune este în intervalul nominal marcat de producător;
    f) existenţa şi integritatea sigiliilor;
    g) încadrarea în termenele de verificare/reîncărcare menţionate pe etichetă, după caz;
    h) masa stingătoarelor de incendiu cu CO_2 sau agent curat.

    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016