Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME TEHNICE din 28 iulie 2009  privind autorizarea destinatarilor agreati in cadrul regimului de tranzit sub acoperirea carnetelor TIR    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME TEHNICE din 28 iulie 2009 privind autorizarea destinatarilor agreati in cadrul regimului de tranzit sub acoperirea carnetelor TIR

EMITENT: AGENTIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 548 din 6 august 2009
NORME TEHNICE din 28 iulie 2009
privind autorizarea destinatarilor agreaţi în cadrul regimului de tranzit sub acoperirea carnetelor TIR
EMITENT: AGENŢIA NAŢIONALÃ DE ADMINISTRARE FISCALÃ
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 548 din 6 august 2009


ART. 1
Prezentele norme stabilesc procedura de acordare a statutului de destinatar agreat în cadrul regimului de tranzit sub acoperirea carnetelor TIR.
ART. 2
(1) Autorizaţia de destinatar agreat în cadrul regimului de tranzit sub acoperirea carnetelor TIR se acordã, la cerere, în condiţiile prevãzute la art. 454a alin. (2), (3) şi (5) din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei din 2 iulie 1993 de stabilire a unor dispoziţii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului de instituire a Codului Vamal Comunitar, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) În aplicarea art. 454a alin. (2) lit. b) din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se considerã cã o persoanã primeşte în mod regulat mãrfuri care au fost plasate sub regimul TIR atunci când acea persoanã primeşte, în calitate de destinatar, mãrfuri transportate sub acoperirea carnetelor TIR, cel puţin 50 de operaţiuni TIR într-un an calendaristic.
(3) În aplicarea art. 454a alin. (2) lit. c) din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, autorizaţia nu se acordã operatorilor economici care:
a) au obligaţii bugetare restante reprezentând impozite, taxe, contribuţii, inclusiv contribuţiile individuale ale salariaţilor şi orice alte venituri bugetare, cu excepţia celor eşalonate şi/sau reeşalonate la platã, precum şi a celor suspendate în condiţiile legii;
b) înregistreazã debite faţã de autoritatea vamalã.
ART. 3
(1) Cererea de autorizare pentru acordarea statutului de destinatar agreat se întocmeşte în scris de cãtre operatorul economic şi conţine urmãtoarele date:
a) denumirea persoanei juridice şi sediul social al acesteia, numãrul de telefon şi fax, precum şi alte date considerate ca necesare în vederea contactãrii;
b) codul unic de înregistrare;
c) datele de identificare ale persoanelor care angajeazã legal persoana juridicã: numele şi prenumele, data şi locul naşterii, domiciliul;
d) adresa spaţiului în care sunt primite mãrfurile în vederea încheierii operaţiunii TIR.
(2) Cererea se depune la direcţia judeţeanã pentru accize şi operaţiuni vamale/biroul vamal în a cãrei razã de activitate se aflã spaţiul în care urmeazã sã se primeascã mãrfurile transportate sub regimul TIR, împreunã cu urmãtoarele documente:
a) certificatul de înregistrare a operatorului economic, în copie;
b) copia actului constitutiv al societãţii comerciale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, dupã caz;
c) cazierul judiciar al persoanelor fizice care reprezintã legal societatea comercialã;
d) certificatul de atestare fiscalã, eliberat de autoritatea fiscalã competentã;
e) cazierul fiscal;
f) declaraţie-angajament din care sã rezulte cã va respecta reglementãrile vamale referitoare la procedura TIR;
g) documente doveditoare privind îndeplinirea condiţiilor prevãzute la art. 454a din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 4
(1) Autorizaţia se elibereazã de cãtre direcţia judeţeanã pentru accize şi operaţiuni vamale/biroul vamal, conform modelului prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentele norme tehnice.
(2) În autorizaţie se menţioneazã:
a) direcţia judeţeanã pentru accize şi operaţiuni vamale/ biroul de destinaţie competent pentru controlul vamal al mãrfurilor primite în spaţiul autorizat;
b) adresa spaţiului unde sunt primite mãrfurile transportate sub regim TIR;
c) termenul şi modalitãţile în care destinatarul agreat informeazã direcţia judeţeanã pentru accize şi operaţiuni vamale/biroul de destinaţie în legãturã cu sosirea mãrfurilor;
d) termenul de intervenţie, în cadrul cãruia direcţia judeţeanã pentru accize şi operaţiuni vamale/biroul de destinaţie ia decizia privitoare la efectuarea controlului vamal al mãrfurilor primite;
e) categoriile sau transporturile de mãrfuri excluse de la aceastã procedurã.
ART. 5
(1) Autorizaţia de destinatar agreat se întocmeşte în douã exemplare şi se semneazã de conducãtorul direcţiei judeţene pentru accize şi operaţiuni vamale/biroului vamal. Numãrul autorizaţiei se acordã în ordine cronologicã şi crescãtoare.
(2) Un exemplar al autorizaţiei se remite titularului şi un exemplar se reţine de direcţia judeţeanã pentru accize şi operaţiuni vamale/biroul vamal. O copie a autorizaţiei se transmite la biroul centralizator din cadrul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor.
ART. 6
(1) Autorizarea pe lângã alte direcţii judeţene pentru accize şi operaţiuni vamale/birouri vamale se face cu respectarea procedurii de autorizare prevãzute la art. 2-5.
(2) Condiţia prevãzutã la art. 2 alin. (2) se aplicã pentru fiecare direcţie judeţeanã pentru accize şi operaţiuni vamale/birou vamal în parte.
ART. 7
(1) În aplicarea art. 454a alin. (2) lit. d) din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, autorizaţia de destinatar agreat îşi produce efecte numai dupã ce destinatarul agreat se conecteazã la aplicaţia NCTS/TIR - procedura simplificatã.
(2) Obligaţia privind conectarea la aplicaţia NCTS/TIR - procedura simplificatã poate fi îndeplinitã şi de un comisionar în vamã care are contract încheiat cu destinatarul agreat. În aceastã situaţie destinatarul agreat depune la direcţia judeţeanã pentru accize şi operaţiuni vamale/biroul vamal o copie a autorizaţiei pentru accesul la aplicaţia NCTS/TIR deţinutã de comisionarul vamal.
ART. 8
(1) Direcţia judeţeanã pentru accize şi operaţiuni vamale/biroul vamal poate suspenda autorizaţia de destinatar agreat în cadrul regimului de tranzit sub acoperirea carnetelor TIR, pe o perioadã de pânã la 6 luni, atunci când titularul acesteia nu îşi îndeplineşte una dintre obligaţii sau dacã sãvârşeşte o abatere de la reglementãrile vamale.
(2) Autorizaţia poate fi revocatã de direcţia judeţeanã pentru accize şi operaţiuni vamale/biroul vamal atunci când:
a) se constatã sãvârşirea repetatã a unor abateri de la reglementãrile vamale;
b) titularul autorizaţiei îşi înceteazã activitatea;
c) una sau mai multe condiţii avute în vedere la eliberarea sa nu mai sunt îndeplinite.
(3) Decizia de suspendare sau de revocare a autorizaţiei produce efecte din momentul comunicãrii titularului autorizaţiei. Aceasta se transmite în scris titularului autorizaţiei şi în copie la biroul centralizator din cadrul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor.
(4) Împotriva deciziei de suspendare sau de revocare se poate formula plângere prealabilã în condiţiile <>art. 7 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 9
Direcţia judeţeanã pentru accize şi operaţiuni vamale/biroul de destinaţie efectueazã periodic controlul ulterior al utilizãrii procedurii simplificate privind statutul de destinatar agreat în cadrul regimului de tranzit sub acoperirea carnetelor TIR, pentru a se asigura de îndeplinirea obligaţiilor pe care operatorul economic şi le-a asumat la depunerea cererii de autorizare.
ART. 10
Dispoziţiile prezentelor norme tehnice se completeazã cu prevederile Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului din 12 octombrie 1992 de instituire a Codului Vamal Comunitar, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale Regulamentului (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.


ANEXÃ


──────
la normele tehnice
──────────────────

ROMÂNIA
AUTORITATEA NAŢIONALÃ A VÃMILOR
DJAOV/Biroul vamal ........


AUTORIZAŢIE
pentru utilizarea procedurii simplificate în cadrul regimului de tranzit
sub acoperirea carnetelor TIR
nr. ...... din ........

În baza prevederilor art. 454a din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei din 2 iulie 1993 de stabilire a unor dispoziţii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului de instituire a Codului Vamal Comunitar, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, Societatea Comercialã ......., CUI .........., cu sediul în ......., este autorizatã în calitate de:
[] destinatar agreat în cadrul regimului de tranzit sub acoperirea carnetelor TIR, beneficiind în acest sens de formalitãţi vamale simplificate la direcţia judeţeanã pentru accize şi operaţiuni vamale/biroul de destinaţie, pentru mãrfurile pe care le primeşte şi care au circulat în tranzit sub regimul TIR în ţãrile membre ale UE.
1. Prezenta autorizaţie este valabilã pentru direcţia judeţeanã pentru accize şi operaţiuni vamale/biroul vamal ...................................
2. Spaţiul autorizat pentru primirea mãrfurilor este situat la adresa:
........................................................................
3. Modalitatea în care societatea informeazã direcţia judeţeanã pentru accize şi operaţiuni vamale/biroul vamal în legãturã cu sosirea mijlocului de transport şi termenul prevãzut pentru intervenţia autoritãţii vamale:
........................................................................
4. Categoriile de mãrfuri excluse de la procedura simplificatã:
........................................................................
Prezenta autorizaţie se aplicã operaţiunilor TIR care au ca loc de descãrcare finalã spaţiile stabilite în autorizaţie.
........................................................................
(funcţia, numele, semnãtura conducãtorului şi ştampila direcţiei judeţene
pentru accize şi operaţiuni vamale/biroului vamal)


__________


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016