Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME TEHNICE din 27 iulie 2010  de utilizare a Sistemului roman de procesare automata a declaratiei vamale la import    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME TEHNICE din 27 iulie 2010 de utilizare a Sistemului roman de procesare automata a declaratiei vamale la import

EMITENT: AGENTIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 528 din 29 iulie 2010
NORME TEHNICE din 27 iulie 2010
de utilizare a Sistemului român de procesare automatã a declaraţiei vamale la import
EMITENT: AGENŢIA NAŢIONALÃ DE ADMINISTRARE FISCALÃ
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 528 din 29 iulie 2010


TITLUL I
Dispoziţii generale

ART. 1.
Prezentele norme tehnice stabilesc procedura de declarare a mãrfurilor la import, utilizând Sistemul român de procesare automatã a declaraţiei vamale la import.
ART. 2
Sistemul român de procesare automatã a declaraţiei vamale la import este un sistem bazat pe o aplicaţie informaticã, denumitã în continuare aplicaţia RCDPS, care asigurã transmiterea electronicã a datelor, structurate în conformitate cu prevederile Regulamentului (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei din 2 iulie 1993 de stabilire a unor dispoziţii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului de instituire a Codului Vamal Comunitar, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 3
Normele tehnice de utilizare a Sistemului român de procesare automatã a declaraţiei vamale la import se aplicã tuturor mãrfurilor care sunt declarate pentru import.
ART. 4
În sensul prezentelor norme tehnice, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtorul înţeles:
a) DEI - document electronic de import: declaraţie vamalã sub formã electronicã, fãrã elemente de securitate şi siguranţã, întocmitã în aplicaţia RCDPS, în conformitate cu prevederile art. 222 din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, la plasarea mãrfurilor în unul dintre regimurile vamale prevãzute la art. 4 pct. 16 lit. a), c), d), e) şi f) din Regulamentul (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului din 12 octombrie 1992 de instituire a Codului Vamal Comunitar şi care conţine datele menţionate în anexa 37 la Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei;
b) DEISS - document electronic de import cu elemente de securitate şi siguranţã: declaraţie vamalã sub formã electronicã, cu elemente de securitate şi siguranţã, întocmitã în aplicaţia RCDPS în conformitate cu prevederile art. 222 din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei, în situaţia menţionatã la art. 36c alin. (1) din Regulamentul (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului, pentru plasarea mãrfurilor într-unul dintre regimurile vamale prevãzute la art. 4 pct. 16 lit. a), c) d), e) şi f) din acelaşi regulament şi care conţine datele menţionate în anexele 30 (a) şi 37 la Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei;
c) MRN - numãr unic de înregistrare al DEI/DEISS, alocat de aplicaţia RCDPS;
d) discrepanţe minore - orice eroare materialã care, în principal, nu afecteazã operaţiunea de import în cauzã;
e) discrepanţe majore - orice eroare care împiedicã acordarea liberului de vamã şi care nu poate fi tratatã ca o discrepanţã minorã;
f) birou vamal de intrare - biroul vamal definit la art. 4 pct. 4a din Regulamentul (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului;
g) birou vamal de import - biroul vamal definit la art. 4 pct. 4b din Regulamentul (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului.

TITLUL II
Declararea mãrfurilor la import utilizând declaraţia vamalã sub formã electronicã

CAP. I
Întocmirea şi înregistrarea declaraţiei vamale sub formã electronicã

ART. 5
Declararea mãrfurilor la import se realizeazã prin completarea de cãtre declarant, în aplicaţia RCDPS, a DEI/DEISS, în conformitate cu prevederile art. 212, 213 şi 222-224 din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei.
ART. 6
(1) Dupã completare, DEI/DEISS se transmite prin intermediul aplicaţiei RCDPS cãtre biroul vamal competent, în condiţiile prevãzute la art. 199 din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei.
(2) DEI se depune la biroul vamal de import.
(3) DEISS se depune la biroul vamal de intrare pe teritoriul României.
(4) Depunerea şi înregistrarea DEI/DEISS la biroul vamal competent sunt certificate declarantului prin comunicarea MRN-ului aferent acesteia, atribuit în mod automat de cãtre aplicaţia RCDPS.

CAP. II
Acceptarea declaraţiei vamale sub formã electronicã

ART. 7
(1) În situaţia menţionatã la art. 6 alin. (4), declarantul depune la biroul vamal de import competent documentele însoţitoare, în conformitate cu prevederile art. 218, respectiv art. 220 din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei.
(2) Documentele prevãzute la alin. (1) sunt însoţite de un document tipãrit dupã forma DEI/DEISS din aplicaţia RCDPS, semnat de cãtre declarant.
ART. 8
Lucrãtorul vamal identificã DEI/DEISS în aplicaţia RCDPS pe baza MRN-lui alocat acesteia şi verificã existenţa documentelor menţionate la art. 7.
ART. 9
(1) În cazul în care respectã dispoziţiile stabilite la art. 62 alin. (2) şi la art. 63 din Regulamentul (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului, DEI/DEISS este acceptatã. Acceptarea DEI/DEISS este comunicatã declarantului prin intermediul aplicaţiei RCDPS, prin trecerea DEI/DEISS în starea "Acceptatã".
(2) Dacã DEI/DEISS nu este acceptatã, biroul vamal comunicã aceasta declarantului prin intermediul aplicaţiei RCDPS, prin trecerea DEI/DEISS în starea "Neacceptatã", informându-l totodatã despre motivele neacceptãrii.

CAP. III
Decizia de control

ART. 10
În situaţia în care, în urma efectuãrii analizei de risc, pe baza informaţiilor gestionate automat de cãtre sistemul informatic sau a altor elemente privind operaţiunea de import, lucrãtorul vamal ia decizia de a nu controla documentele însoţitoare şi/sau mãrfurile declarate, aceastã decizie este menţionatã în DEI/DEISS prin înscrierea în câmpul "Rezultatul controlului" a codului "A2", cu semnificaţia "Considerat satisfãcãtor", DEI/DEISS trecând în starea "Plata datoriei vamale".
ART. 11
Dacã lucrãtorul vamal ia decizia de a controla documentele însoţitoare şi/sau mãrfurile declarate, aceastã decizie este comunicatã declarantului prin intermediul aplicaţiei RCDPS, prin trecerea DEI/DEISS în starea "Sub control documentar" sau "Sub control fizic". Controlul se desfãşoarã cu respectarea prevederilor art. 68-72 din Regulamentul (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului, precum şi ale art. 239-247 din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei.

CAP. IV
Efectuarea controlului

ART. 12
Dacã în timpul efectuãrii controlului nu se constatã discrepanţe între datele înscrise în DEI/DEISS, documentele însoţitoare şi/sau mãrfurile controlate, lucrãtorul vamal înregistreazã acest rezultat în DEI/DEISS prin înscrierea în câmpul "Rezultatul controlului" a codului "A1", cu semnificaţia "Satisfãcãtor", DEI/DEISS trecând în starea "Plata datoriei vamale".
ART. 13
Atunci când în timpul efectuãrii controlului se constatã discrepanţe între datele înscrise în DEI/DEISS, documentele însoţitoare şi/sau mãrfurile controlate, lucrãtorul vamal decide dacã acestea sunt considerate minore sau majore.
ART. 14
(1) În situaţia în care se constatã discrepanţe minore între datele înscrise în DEI/DEISS, documentele însoţitoare şi/sau mãrfurile controlate, acestea sunt comunicate declarantului pentru rezolvare, stabilindu-i-se un termen de rãspuns. Comunicarea se face prin intermediul aplicaţiei RCDPS prin înscrierea în DEI/DEISS, în câmpul "Rezultatul controlului", a codului "A4", cu semnificaţia "Discrepanţe minore", şi trecerea DEI/DEISS în starea "Rezolvare discrepanţe".
(2) Dacã declarantul comunicã faptul cã acceptã modificarea datelor ce au generat discrepanţe, lucrãtorul vamal modificã declaraţia conform celor constatate şi înscrie în DEI/DEISS, în câmpul "Rezultatul controlului", codul "A1", cu semnificaţia "Satisfãcãtor", DEI/DEISS trecând în starea "Plata datoriei vamale".
(3) În cazul în care declarantul comunicã faptul cã nu acceptã modificarea datelor din DEI/DEISS sau termenul acordat a expirat, lucrãtorul vamal înscrie în DEI/DEISS, în câmpul "Rezultatul controlului", codul "B1", cu semnificaţia "Nesatisfãcãtor", şi comunicã acest rezultat declarantului prin intermediul aplicaţiei RCDPS prin trecerea DEI/DEISS în starea "Respins pentru import", mãrfurilor neacordându-li-se liber de vamã.
ART. 15
Când în urma controlului se constatã discrepanţe majore între datele înscrise în DEI/DEISS, documentele însoţitoare şi/sau mãrfurile controlate, acestea sunt comunicate declarantului, prin intermediul aplicaţiei RCDPS, prin înscrierea în DEI/DEISS, în câmpul "Rezultatul controlului", a codului "B1", cu semnificaţia "Nesatisfãcãtor", DEI/DEISS trecând în starea "Respins pentru import", mãrfurilor neacordându-li-se liber de vamã.

CAP. V
Plata datoriei vamale

ART. 16
(1) Lucrãtorul vamal cu atribuţii financiar-contabile verificã efectuarea de cãtre declarant a plãţii datoriei vamale şi a celorlalte taxe exigibile la plasarea mãrfurilor sub regimul vamal respectiv şi/sau, dupã caz, constituirea garanţiei.
(2) Când se constatã efectuarea plãţii şi/sau a garantãrii sumelor respective se procedeazã la validarea plãţii/constituirii garanţiei, DEI/DEISS trecând în starea "În aşteptarea liberului de vamã".
(3) În cazul în care se constatã neefectuarea plãţii şi/sau, dupã caz, a garantãrii sumelor respective, aceasta se comunicã declarantului, stabilindu-i-se un termen pentru remedierea situaţiei. Comunicarea se face prin intermediul aplicaţiei RCDPS, prin trecerea DEI/DEISS în starea "Rezolvarea problemelor legate de plata/garantarea datoriei vamale".
(4) În situaţia prevãzutã la alin. (3), efectuarea plãţii şi/sau, dupã caz, a garantãrii sumelor respective de cãtre declarant se comunicã biroului vamal prin trecerea DEI/DEISS în starea "Plata datoriei vamale". Neefectuarea plãţii şi/sau, dupã caz, a garantãrii sumelor respective de cãtre declarant sau expirarea termenului acordat pentru remedierea situaţiei determinã trecerea DEI/DEISS în starea "Respins pentru import", mãrfurilor neacordându-li-se liber de vamã, fiind aplicabile prevederile art. 75 lit. a) liniuţa a treia din Regulamentul (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului.

CAP. VI
Liberul de vamã

ART. 17
(1) Liberul de vamã se acordã conform dispoziţiilor stabilite la art. 73 şi 74 din Regulamentul (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului şi la art. 248-250 din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei.
(2) Data acordãrii liberului de vamã este înscrisã în DEI/DEISS şi se comunicã declarantului prin intermediul aplicaţiei RCDPS, prin trecerea DEI/DEISS în starea "Liber de vamã".
ART. 18
În aplicarea art. 223 din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei, lucrãtorul vamal responsabil cu acordarea liberului de vamã autentificã, la cerere, un exemplar pe suport hârtie al declaraţiei vamale, tipãrit din aplicaţia RCDPS, pe hârtie obişnuitã format A4 şi care certificã înscrisurile din DEI/DEISS pentru care s-a acordat liber de vamã. Autentificarea datelor înscrise în acest document se face prin aplicarea semnãturii şi a ştampilei lucrãtorului vamal.

CAP. VII
Rectificarea/Modificarea şi invalidarea declaraţiei vamale sub formã electronicã

A. Rectificarea şi invalidarea declaraţiei vamale sub formã electronicã înainte de acordarea liberului de vamã

ART. 19
(1) În aplicarea art. 65 din Regulamentul (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului, cererea de rectificare a DEI/DEISS se completeazã de cãtre declarant în aplicaţia RCDPS şi se transmite biroului vamal competent, declaraţia trecând în starea "Cerere rectificare".
(2) Documentele care stau la baza modificãrilor solicitate se depun la biroul vamal însoţite de un document tipãrit dupã cererea de rectificare din aplicaţia RCDPS, semnat de cãtre declarant.
ART. 20
Dacã cererea de rectificare este acceptatã de cãtre biroul vamal, declarantul procedeazã la modificarea DEI/DEISS, conform datelor menţionate în cerere, declaraţia trecând în starea "Acceptatã - Rectificare autorizatã". Declaraţia vamalã rectificatã pãstreazã MRN-ul şi data acceptãrii declaraţiei iniţiale.
ART. 21
În cazul în care biroul vamal respinge cererea, acesta comunicã declarantului motivele respingerii, prin intermediul aplicaţiei RCDPS, declaraţia trecând în starea "Acceptatã - Rectificare neautorizatã".
ART. 22
(1) În aplicarea art. 66 din Regulamentul (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului, cererea de invalidare a DEI/DEISS se completeazã de cãtre declarant în aplicaţia RCDPS şi se transmite biroului vamal competent, declaraţia trecând în starea "Cerere invalidare".
(2) Documentele care stau la baza cererii de invalidare se depun la biroul vamal însoţite de un document tipãrit dupã cererea de invalidare din aplicaţia RCDPS, semnat de cãtre declarant.
ART. 23
Dacã cererea de invalidare este acceptatã de biroul vamal, lucrãtorul vamal desemnat procedeazã la invalidarea informaticã a declaraţiei, DEI/DEISS trecând în starea "Invalidatã".
ART. 24
În cazul în care biroul vamal respinge cererea de invalidare, acesta comunicã declarantului motivele respingerii, declaraţia trecând în starea "Acceptatã".

B. Modificarea şi invalidarea declaraţiei vamale sub formã electronicã dupã acordarea liberului de vamã
ART. 25
(1) În aplicarea art. 78 din Regulamentul (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului, cererea de modificare a DEI/DEISS se completeazã de cãtre declarant în aplicaţia RCDPS şi se transmite biroului vamal competent.
(2) Documentele care stau la baza modificãrilor solicitate se depun la biroul vamal însoţite de un document tipãrit dupã cererea de modificare din aplicaţia RCDPS, semnat de cãtre declarant.
ART. 26
Dacã biroul vamal acceptã cererea de modificare, datele din DEI/DEISS sunt modificate de cãtre lucrãtorul vamal desemnat, corespunzãtor datelor solicitate în cerere. Declaraţia vamalã modificatã pãstreazã MRN-ul, data acceptãrii şi data acordãrii liberului de vamã ale declaraţiei iniţiale.
ART. 27
În cazul în care biroul vamal respinge cererea de modificare, acesta comunicã declarantului motivele respingerii, cu respectarea prevederilor art. 6 alin. (3) din Regulamentul (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului.
ART. 28
(1) Atunci când autoritatea vamalã, în condiţiile prevãzute la art. 78 din Regulamentul (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului, ia decizia de modificare a DEI/DEISS, aceastã decizie se comunicã declarantului, cu respectarea prevederilor art. 6 alin. (3) şi art. 7 din acelaşi regulament.
(2) Datele din DEI/DEISS sunt modificate de cãtre biroul vamal competent, corespunzãtor noilor informaţii şi deciziei luate. Declaraţia vamalã modificatã pãstreazã MRN-ul, data acceptãrii şi data acordãrii liberului de vamã ale declaraţiei iniţiale.
ART. 29
(1) În aplicarea art. 251 din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei, cererea de invalidare a DEI/DEISS se completeazã de cãtre declarant în aplicaţia RCDPS şi se transmite biroului vamal competent.
(2) Documentele care stau la baza cererii de invalidare se depun la biroul vamal însoţite de un document tipãrit dupã cererea de invalidare din aplicaţia RCDPS, semnat de cãtre declarant.
ART. 30
Prevederile art. 23 se aplicã în mod corespunzãtor.
ART. 31
În cazul în care biroul vamal respinge cererea de invalidare, acesta comunicã declarantului motivele respingerii, cu respectarea prevederilor art. 6 alin. (3) din Regulamentul (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului.

TITLUL III
Procedura alternativã

ART. 32
Procedura alternativã se utilizeazã numai în cazul DEI şi doar în situaţia în care aplicaţia RCDPS nu funcţioneazã.
ART. 33
În situaţia utilizãrii procedurii alternative, declaraţia vamalã de import se întocmeşte şi se prezintã biroului vamal competent, cu respectarea prevederilor art. 205-220 din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei.

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016