Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME TEHNICE din 21 februarie 2017  de autorizare pentru exploatarea spaţiilor de depozitare temporară    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME TEHNICE din 21 februarie 2017 de autorizare pentru exploatarea spaţiilor de depozitare temporară

EMITENT: AGENŢIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 178 din 13 martie 2017

──────────
    Aprobate de Ordinul nr. 792 din 21 februarie 2017 publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 178 din 13 martie 2017.
──────────


    CAP. I
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    Prezentele norme tehnice stabilesc procedurile aplicabile la autorizarea exploatării spaţiilor pentru depozitare temporară pe teritoriul vamal al României.
    ART. 2
    În sensul prezentelor norme tehnice, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele înţelesuri:
    a) Cod vamal al Uniunii - Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii;
    b) Regulament delegat (UE) 2015/2.446 - Regulamentul delegat (UE) 2015/2.446 al Comisiei din 28 iulie 2015 de completare a Regulamentului (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte normele detaliate ale anumitor dispoziţii ale Codului vamal al Uniunii;
    c) Regulament de punere în aplicare (UE) 2015/2.447 - Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2.447 al Comisiei din 24 noiembrie 2015 de stabilire a unor norme pentru punerea în aplicare a anumitor dispoziţii din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului de stabilire a Codului vamal al Uniunii;
    d) Regulamentul delegat (UE) 2016/341 - Regulamentul delegat (UE) 2016/341 al Comisiei din 17 decembrie 2015 de completare a Regulamentului (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte normele tranzitorii pentru anumite dispoziţii din Codul vamal al Uniunii, în cazul în care sistemele electronice relevante nu sunt încă operaţionale şi de modificare a Regulamentului delegat (UE) 2015/2.446 al Comisiei;
    e) evidenţe - evidenţe aprobate de către autorităţile vamale care cuprind informaţiile şi datele care să le permită acestor autorităţi să supravegheze exploatarea spaţiilor de depozitare temporară, în special în ceea ce priveşte identificarea mărfurilor depozitate, statutul vamal şi circulaţia acestora.
    f) autoritatea vamală competentă pentru a autoriza exploatarea unui/unor spaţiu/spaţii de depozitare temporară este direcţia regională vamală, în situaţia în care solicitantul deţine spaţii de depozitare situate pe teritoriul României;
    g) autoritatea vamală competentă pentru a autoriza exploatarea unui/unor spaţii de depozitare temporară este Direcţia Generală a Vămilor, în situaţia în care solicitantul deţine mai multe spaţii de depozitare, aflate în raza de competenţă a mai multor state membre.
    ART. 3
    (1) Condiţiile şi responsabilităţile pentru depozitarea temporară a mărfurilor într-un spaţiu de depozitare temporară sunt stabilite la art. 147 din Codul vamal al Uniunii.
    (2) Termenul de depozitare de 90 de zile, prevăzut la art. 149 din Codul vamal al Uniunii, nu poate fi prelungit.

    CAP. II
    Condiţii de autorizare

    ART. 4
    (1) O autorizaţie pentru exploatarea unui spaţiu de depozitare temporară poate fi solicitată de orice persoană care derulează operaţiuni legate de importul sau exportul mărfurilor.
    (2) Autoritatea vamală competentă autorizează spaţiile de depozitare deţinute de persoanele care îndeplinesc cerinţele prevăzute la art. 148 alin (2) din Codul vamal al Uniunii.
    (3) Prin expresia "oferă asigurarea necesară bunei derulări a operaţiunilor", prevăzută la art. 148 alin. (2) lit. b, se înţelege:
    a) au organizate evidenţe în conformitate cu prevederile art. 116 din Regulamentul delegat (UE) 2015/2.446;
    b) au inclus în obiectul de activitate operaţiuni de depozitare;
    c) spaţiul de depozitare temporară deţinut îndeplineşte cerinţele prevăzute la art. 6;
    d) pentru operatorii economici autorizaţi pentru simplificări vamale se consideră îndeplinită cerinţa prevăzută la lit. a), în măsura în care exploatarea spaţiilor de depozitare temporară este luată în considerare în cadrul autorizaţiei menţionate la art. 38 alin. (2) lit. a) din Codul vamal al Uniunii.
    ART. 5
    Mărfuri unionale pot fi depozitate într-un spaţiu de depozitare temporară în temeiul art. 148 alin. (6) din Codul vamal al Uniunii.
    ART. 6
    Un spaţiu ce urmează a fi utilizat pentru depozitarea temporară trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe, cu respectarea prevederilor art. 148 alin. (3) din Codul vamal al Uniunii:
    a) să permită scoaterea sau introducerea de mărfuri numai prin deschideri care pot fi încuiate. În cazul în care este vorba de o construcţie, aceasta trebuie să fie construită din materiale care rezistă la tentativele de acces ilegal şi oferă o protecţie intruziunilor ilegale, suficient de solidă pentru a nu permite spargerea pereţilor, podelelor sau acoperişului fără a lăsa urme de efracţie;
    b) mărfurile periculoase, mărfurile a căror deţinere sau circulaţie este stabilită prin reglementări speciale, mărfurile susceptibile de a se altera, precum şi cele care necesită instalaţii speciale de depozitare sunt admise în depozit temporar numai cu condiţia să existe spaţii sau incinte special echipate pentru primirea şi depozitarea lor;
    c) să permită accesul autorităţii vamale în spaţiul de depozitare temporară autorizat, la orice moment, într-un timp rezonabil.

    CAP. III
    Evidenţa mărfurilor

    ART. 7
    (1) Autorizarea spaţiului pentru depozitare temporară este condiţionată de aprobarea prealabilă a evidenţei mărfurilor de către biroul vamal de supraveghere.
    (2) Evidenţa poate fi ţinută manual sau prin mijloace informatice.
    (3) Evidenţa se prezintă la solicitarea biroului vamal de supraveghere. Documentele la care se face referire în cadrul evidenţei se păstrează împreună cu aceasta şi se prezintă la orice solicitare a biroului vamal de supraveghere.

    CAP. IV
    Garanţia obligatorie

    ART. 8
    (1) În cazul unei autorizaţii valabile numai pe teritoriul României, garanţia obligatorie acoperă cuantumul taxelor la import şi eventualele măsuri tarifare prevăzute de legislaţia agricolă sau comercială sau de alte dispoziţii ale Uniunii. Cuantumul de referinţă al garanţiei obligatorii se stabileşte în conformitate cu prevederile art. 90 din Codul vamal al Uniunii, coroborate cu cele ale art. 155 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2.447.
    (2) În cazul autorizaţiei în care sunt implicate mai multe state membre, garanţia respectivă acoperă în mod corespunzător şi alte taxe datorate legate de importul mărfurilor.
    (3) Garanţia obligatorie se constituie în favoarea biroului vamal de supraveghere unde mărfurile sunt depozitate temporar şi la care este depusă declaraţia de depozitare temporară.
    (4) Monitorizarea cuantumului de referinţă al garanţiei obligatorii se face în conformitate cu prevederile art. 156 şi 157 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2.447.

    CAP. V
    Cererea de autorizare pentru exploatarea unui spaţiu de depozitare temporară

    ART. 9
    (1) Modelul cererii de autorizare pentru exploatarea spaţiilor de depozitare temporară (TST) este prevăzut în anexa nr. 1 la prezentele norme tehnice.
    (2) Cererea se completează conform Instrucţiunilor de completare prevăzute în anexa nr. 2 la prezentele norme tehnice şi se depune de către solicitant împreună cu următoarele documente necesare pentru obţinerea autorizaţiei:
    a) certificatul de înregistrare a societăţii eliberat de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în copie;
    b) copia actului constitutiv al societăţii, cu modificările şi completările ulterioare, după caz;
    c) schiţa spaţiului/spaţiilor pentru care se solicită autorizarea;
    d) actul de deţinere a spaţiului/spaţiilor pentru care se solicită autorizarea;
    e) modelul de evidenţe, aprobat de biroul vamal de supraveghere;
    f) documentul/documentele care atestă constituirea garanţiei, la care face referire art. 8.
    ART. 10
    (1) Cererea de autorizare pentru un spaţiu de depozitare temporară se depune la autoritatea vamală competentă pentru a autoriza exploatarea acestui spaţiu.
    (2) În cazul în care solicitantul deţine un singur spaţiu de depozitare pe teritoriul României, cererea pentru autorizarea exploatării acestui spaţiu de depozitare temporară se depune la direcţia regională vamală competentă pentru locul în care se află acesta.
    (3) În cazul în care solicitantul deţine mai multe spaţii de depozitare pe teritoriul României, acesta depune cereri diferite la direcţiile regionale vamale competente pentru locurile în care sunt stabilite spaţiile de depozitare temporară, pentru autorizarea acestora.
    (4) În cazul în care solicitantul deţine mai multe spaţii de depozitare, aflate în raza de competenţă a mai multor state membre, sunt aplicabile prevederile art. 22 alin. (1) al treilea paragraf din Codul vamal al Uniunii. În România, cererea se depune la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Direcţia Generală a Vămilor, str. Al. Ivasiuc nr. 34-40, bl. 5, sectorul 6, Bucureşti.
    ART. 11
    Când autoritatea vamală competentă constată că cererea nu conţine toate informaţiile necesare în vederea luării unei decizii, cere solicitantului să comunice datele care lipsesc.

    CAP. VI
    Acceptarea cererii

    ART. 12
    (1) Cererea de autorizare pentru exploatarea unui spaţiu de depozitare temporară se acceptă de către autoritatea vamală competentă, în conformitate cu prevederile art. 22 alin. (2) din Codul vamal al Uniunii, ale art. 11 din Regulamentul delegat (UE) 2015/2.446 şi ale art. 12 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2.447.
    (2) Data acceptării cererii este data la care au fost primite de autoritatea vamală toate informaţiile necesare.
    (3) Autoritatea vamală competentă comunică în scris solicitantului dacă cererea a fost acceptată sau nu.

    CAP. VII
    Decizia de autorizare. Termenul de soluţionare a cererii

    ART. 13
    Autorizaţia pentru exploatarea unui spaţiu de depozitare temporară se emite fără întârziere şi cel târziu în termen de 120 de zile de la data acceptării cererii.
    ART. 14
    (1) Înainte de luarea unei decizii care ar avea consecinţe nefavorabile pentru solicitant, autoritatea vamală competentă comunică în scris solicitantului motivele care ar duce la luarea unei decizii cu consecinţe nefavorabile pentru acesta, conform art. 22 alin. (6) din Codul vamal al Uniunii şi art. 8 şi 9 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2.447.
    (2) Solicitantului i se acordă posibilitatea să îşi exprime punctul de vedere înaintea luării unei decizii care i-ar fi nefavorabilă în termenul prevăzut la art. 8 din Regulamentul delegat (UE) 2015/2.446.
    (3) În cazul respingerii cererii, decizia autorităţii vamale poate fi atacată în condiţiile şi termenele prevăzute de Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
    ART. 15
    Dacă condiţiile prevăzute la cap. II nu sunt îndeplinite, autoritatea vamală competentă respinge cererea de autorizare şi informează în mod corespunzător operatorul economic.

    CAP. VIII
    Emiterea autorizaţiei

    ART. 16
    (1) Autoritatea vamală competentă emite autorizaţia utilizând formularul prevăzut în anexa nr. 1 la prezentele norme tehnice, cu respectarea Instrucţiunilor de completare prevăzute în anexa nr. 2 la prezentele norme tehnice.
    (2) Numărul de înregistrare al autorizaţiei se acordă dintr-un registru de înregistrare a spaţiilor de depozitare temporară.
    (3) Numărul de înregistrare al autorizaţiei este compus din codul de ţară RO, urmat de codul direcţiei regionale vamale/al Direcţiei Generale a Vămilor şi numărul de ordine al autorizaţiei, format din şapte caractere numerice, de tipul ROyyyxxxxx, unde yyy reprezintă codul autorităţii vamale şi xxxxx numărul curent.
    ART. 17
    Autorizaţia se întocmeşte în două exemplare, având următoarele destinaţii:
    a) un exemplar este destinat solicitantului;
    b) un exemplar este destinat autorităţii vamale competente şi se păstrează împreună cu cererea şi documentele justificative. În cazul revocării/anulării acesteia, documentele se păstrează pe o perioadă de 5 ani calendaristici de la data revocării/anulării, începând cu anul următor celui în care a avut loc revocarea/anularea.
    ART. 18
    Autorizaţia intră în vigoare la data emiterii sale sau de la o altă dată ulterioară, care se înscrie în rubrica 3a din autorizaţie.
    ART. 19
    Autorizaţia pentru exploatarea spaţiilor de depozitare temporară nu are termen de valabilitate.
    ART. 20
    Orice modificare intervenită în datele avute în vedere la acordarea autorizaţiei va fi adusă la cunoştinţa autorităţii vamale emitente, în scris. Pe baza acestor date, atunci când este cazul, autorizaţia se reevaluează.

    CAP. IX
    Biroul vamal de supraveghere

    ART. 21
    (1) Biroul vamal de supraveghere este înscris în autorizaţie şi este cel în a cărui rază de competenţă teritorială se desfăşoară operaţiunile de depozitare.
    (2) În cazul în care solicitantul are mai multe spaţii de depozitare, aflate în raza de competenţă a mai multor birouri vamale, se desemnează câte un birou vamal de supraveghere pentru fiecare spaţiu de depozitare.
    (3) Autorizarea pentru exploatarea spaţiului de depozitare temporară este condiţionată de aprobarea prealabilă de către biroul/birourile vamal/vamale de supraveghere a evidenţei mărfurilor şi de certificarea de către acest(e) birou/birouri a îndeplinirii condiţiilor prevăzute la art. 6.
    (4) Biroul vamal de supraveghere este responsabil cu controlul şi supravegherea spaţiului de depozitare temporară şi centralizează toate informaţiile relative la operaţiunile de depozitare desfăşurate în baza autorizaţiei.
    (5) Biroul vamal de supraveghere poate efectua verificări punctuale asupra operaţiunilor de depozitare cum ar fi: controlul evidenţelor, verificarea fizică a mărfurilor, inventarierea parţială sau totală a mărfurilor, prelevarea de probe.

    CAP. X
    Mutarea mărfurilor depozitate temporar

    ART. 22
    (1) Mutarea mărfurilor între diferite spaţii de depozitare temporară poate avea loc în condiţiile prevăzute la art. 148 alin. (3) şi (5) din Codul vamal al Uniunii, art. 193 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2.447 şi la art. 118 din Regulamentul delegat (UE) 2015/2.446.
    (2) În cazul în care aprobarea de mutare a mărfurilor se solicită ulterior autorizării pentru exploatarea unui spaţiu de depozitare temporară, autorizaţia se modifică în mod corespunzător pentru a include la rubrica 10 - Informaţii suplimentare această aprobare.
    ART. 23
    (1) Mutarea mărfurilor între diferite spaţii de depozitare temporară, în cadrul aceleiaşi autorizaţii pentru exploatarea unui spaţiu de depozitare temporară se aprobă de către autoritatea vamală competentă, cu consultarea prealabilă a biroului vamal de supraveghere.
    (2) Dacă mutarea de mărfuri depozitate temporar are loc între diferite spaţii de depozitare temporară autorizate distinct, se aplică în prealabil o procedură de consultare între autorităţile vamale competente pentru locul în care sunt stabilite spaţiile de depozitare temporară.
    (3) În situaţia menţionată la alin. (2), aprobarea de mutare a mărfurilor se menţionează doar în autorizaţia de exploatare a spaţiului de depozitare temporară din care mărfurile sunt expediate.
    ART. 24
    (1) Mărfurile mutate între diferite spaţii de depozitare temporară, autorizate distinct, sunt acoperite de o singură declaraţie de depozitare temporară, depusă la biroul vamal de supraveghere pentru locul de plecare. Titularul autorizaţiei de exploatare a spaţiului de depozitare temporară de destinaţie înregistrează în evidenţele proprii referinţele declaraţiei de depozitare temporară iniţiale şi termenul de încheiere al depozitării temporare.
    (2) Termenul de depozitare temporară începe să curgă din momentul prezentării mărfurilor în vamă la biroul vamal competent pentru locul în care este situat spaţiul de depozitare temporară de plecare şi nu se întrerupe pe timpul mutării.
    ART. 25
    În situaţia în care mărfurile circulă sub un regim de tranzit extern între spaţiile de depozitare temporară, prevederile privind mutarea mărfurilor depozitate temporar nu sunt aplicabile.

    CAP. XI
    Modificarea, revocarea şi anularea autorizaţiei

    ART. 26
    (1) Autorizaţia pentru exploatarea spaţiilor de depozitare temporară se modifică sau se revocă în condiţiile prevăzute de art. 23 alin. (3) şi art. 28 din Codul vamal al Uniunii.
    (2) Autorizaţia pentru exploatarea spaţiilor de depozitare temporară se anulează în condiţiile prevăzute de art. 23 alin. (3) şi art. 27 din Codul vamal al Uniunii.
    (3) Autoritatea vamală competentă modifică, revocă sau anulează, după caz, în baza unei decizii care conţine data de la care măsura intervine, precum şi motivul emiterii acesteia.
    (4) Decizia de modificare/revocare/anulare este comunicată de autoritatea vamală competentă titularului şi biroului vamal de supraveghere menţionat în autorizaţie.
    ART. 27
    (1) Înainte de luarea unei decizii care ar avea consecinţe nefavorabile pentru titularul unei autorizaţii pentru exploatarea spaţiilor de depozitare temporară, autoritatea vamală competentă să ia decizia comunică în scris solicitantului motivele care ar duce la luarea unei decizii cu consecinţe nefavorabile pentru acesta, conform art. 22 alin. (6) din Codul vamal al Uniunii şi art. 8 şi 9 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2.447.
    (2) Titularului i se acordă posibilitatea să îşi exprime punctul de vedere înaintea luării unei decizii care i-ar fi nefavorabilă, în termenul prevăzut la art. 8 din Regulamentul delegat (UE) 2015/2.446.
    (3) În cazul unei decizii nefavorabile a autorităţii vamale, titularul o poate contesta în condiţiile şi termenele prevăzute de Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

    CAP. XII
    Reevaluarea, suspendarea şi monitorizarea unei autorizaţii

    ART. 28
    (1) O autorizaţie pentru exploatarea spaţiilor de depozitare temporară emisă de autoritatea vamală competentă se reevaluează în cazurile de la art. 15 din Regulamentul delegat (UE) 2015/2.446.
    (2) O autorizaţie pentru exploatarea spaţiilor de depozitare temporară emisă de autoritatea vamală competentă se monitorizează conform art. 23 alin. (5) din Codul vamal al Uniunii de către biroul vamal de supraveghere stabilit în autorizaţie.
    (3) O autorizaţie pentru exploatarea spaţiilor de depozitare temporară emisă de autoritatea vamală competentă se suspendă potrivit prevederilor art. 16-18 din Regulamentul delegat (UE) 2015/2.446.
    (4) În cazul în care biroul vamal de supraveghere constată nerespectarea vreunei condiţii care a stat la baza autorizării sau neîndeplinirea unei condiţii de derulare a operaţiunilor de depozitare temporară stabilite în autorizaţie, acesta comunică autorităţii vamale competente constatările sale şi, după caz, propunerea de suspendare, revocare sau anulare a autorizaţiei.

    CAP. XIII
    Dispoziţii finale

    ART. 29
    (1) Autorizaţiile pentru magaziile şi perimetrele pentru depozitare temporară, emise în baza Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 839/2016 privind aprobarea Normelor tehnice de autorizare a magaziilor şi a perimetrelor pentru depozitare temporară şi a Normelor tehnice de înregistrare a depozitelor utilizate în zonele libere, rămân valabile până la reevaluarea lor.
    (2) Autorităţile vamale competente iau decizia de reevaluare înainte de data de 1 mai 2019, cu respectarea art. 345 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2.447. Reevaluarea autorizaţiilor are loc prin revocarea autorizaţiilor existente şi, după caz, emiterea unor noi autorizaţii. Deciziile se notifică fără întârziere titularului autorizaţiei.
    (3) În cazul în care autorizaţiile existente au fost emise fără constituirea de garanţii sau cu garanţii parţiale, acestea pot fi utilizate fără obligaţia de a furniza garanţii suplimentare.
    ART. 30
    Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentele norme tehnice.
    ART. 31
    Dispoziţiile prezentelor norme tehnice se completează cu prevederile Codului vamal al Uniunii, ale Regulamentului delegat (UE) 2015/2.446, ale Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2015/2.447 şi ale Regulamentului delegat (UE) 2016/341 al Comisiei.


    ANEXA 1
    la normele tehnice


                  Formulare de cerere şi de autorizaţie pentru
                 exploatarea spaţiilor de depozitare temporară



    UNIUNEA EUROPEANĂ
    ROMÂNIA

       Cerere de autorizare pentru exploatarea spaţiilor de depozitare temporară (TST)

  Notă: Pentru completarea acestui formular se va consulta nota explicativă corespunzătoare.
┌─┬───────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────┐
│O│1. Solicitant │Rezervat pentru vamă │
│r│ │ │
│i│ │ │
│g│ │ │
│i│ │ │
│n│ │ │
│a│ │ │
│l│ │ │
└─┼───────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────┤
  │2. Locul şi tipul evidenţelor │3. Tipul cererii │
  │ │ │
  ├───────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────┤
  │4. Termenul de valabilitate a autorizaţiei │5. Valabilitate geografică │
  │a │ │b │ │ │
  ├──────────┴──────────┴───────────┴─────────┴────────────────────────────────────────────┤
  │6. Detalii cu privire la spaţiile de depozitare │
  │ │
  ├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
  │7. Descrierea mărfurilor │
  │ │
  ├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
  │8. Depozitarea mărfurilor unionale │
  │ │
  ├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
  │9. Informaţii suplimentare │
  │ │
  │ │
  ├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
  │10. │
  │ │
  │ Semnătura ........................... Locul ............................. │
  │ │
  │ Numele .............................. Data .............................. │
  │ │
  └────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    UNIUNEA EUROPEANĂ
    ROMÂNIA

        Autorizaţie pentru exploatarea spaţiilor de depozitare temporară (TST)

 Notă: Pentru completarea acestui formular se va consulta nota explicativă corespunzătoare.
                                               ┌───────────────────────────────────────────┐
                                               │ │
                                               │.......................................... │
                                               │(Numărul autorizaţiei) │
┌─┬────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
│O│1. Titularul autorizaţiei │Autoritatea emitentă │
│r│ │ │
│i│ │ │
│g│ │ │
│i│ │ │
│n│ │ │
│a│ │ │
│l│ │ │
└─┼────────────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────┤
  │1a. Prezenta decizie se referă la cererea dvs. din │
  │ │
  │Nr. ref.: │
  ├────────────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────┤
  │2. Locul şi tipul evidenţelor │ │
  ├────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
  │3. Termenul de valabilitate a autorizaţiei │4. Valabilitate geografică │
  │ │ │
  │a │ │b │ │ │
  ├──────────┴──────────┴───────────┴──────────┴───────────────────────────────────────────┤
  │5. Detalii cu privire la spaţiile de depozitare │
  │ │
  ├────────────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────┤
  │6. Numărul de identificare al spaţiului de │7. Birou(uri) vamal(e) de supraveghere │
  │depozitare autorizat │ │
  │ │ │
  ├────────────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────┤
  │8. Descrierea mărfurilor │
  │ │
  ├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
  │9. Depozitarea mărfurilor unionale │
  │ │
  ├────────────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────┤
  │ │ │
  ├────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
  │ │ │
  ├────────────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────┤
  │10. Informaţii suplimentare │
  │ │
  ├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
  │11. │
  │ │
  │Semnătura ........................... Locul ............................. │
  │ │
  │Numele .............................. Data .............................. │
  │ │
  └────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    ANEXA 2
    la normele tehnice

                  Instrucţiuni de completare a formularelor de
                  cerere şi de autorizaţie pentru exploatarea
                       spaţiilor de depozitare temporară

    Informaţii de introdus în rubricile formularului de cerere:

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│1. Solicitant │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    Solicitantul este persoana căreia i se eliberează autorizaţia.
    Se vor introduce: numele, nr. EORI, adresa completă ale solicitantului şi datele de contact ale persoanei responsabile pentru cerere.

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│2. Locul şi tipul evidenţelor │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    Se vor specifica adresa completă a locaţiei, inclusiv statul/statele membru/membre în care sunt păstrate sau se intenţionează a fi păstrate evidenţele solicitantului şi tipul de evidenţe (evidenţa stocurilor) care urmează a fi utilizate pentru depozitarea mărfurilor. Se dau detalii despre sistemul care se preconizează a fi utilizat, inclusiv despre programul informatic aferent.

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│3. Tipul cererii │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    Se indică, după caz, unul dintre următoarele coduri:
    1 - prima cerere;
    2 - cerere de modificare a autorizaţiei;
    3 - cerere de reînnoire a autorizaţiei;
    4 - cerere de revocare a autorizaţiei.
    În cazul în care se utilizează unul dintre codurile 2, 3 sau 4 se trece numărul de referinţă la care se referă această solicitare.

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│4. Termenul de valabilitate a autorizaţiei │
│ │
│ a │ │ b │ │
└─────┴──────────────────────────┴───┴─────────────────────────────────────────┘

    În rubrica 4a se va indica data solicitată de la care autorizaţia trebuie să intre în vigoare (ziua/luna/anul). De regulă, autorizaţia intră în vigoare cel mai devreme la momentul emiterii ei. În acest caz, se va introduce "data emiterii". Data expirării autorizaţiei poate fi sugerată în rubrica 4b.

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│5. Valabilitate geografică - Uniune │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    Se utilizează unul dintre următoarele coduri:
    1 - cerere sau autorizaţie valabilă în toate statele membre;
    2 - cerere sau autorizaţie limitată la anumite state membre;
    3 - cerere sau autorizaţie limitată la un stat membru.

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│6. Detalii cu privire la spaţiile de depozitare │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    Se va completa cu informaţii privind sediul sau locaţia/locaţiile de depozitare temporară pentru care se solicită autorizarea pentru exploatarea spaţiilor de depozitare temporară a mărfurilor.

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│7. Descrierea mărfurilor │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    Se indică cel puţin dacă mărfurile sunt agricole sau industriale.

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│8. Depozitarea mărfurilor unionale │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    Se indică (DA/NU) dacă se intenţionează depozitarea mărfurilor unionale în spaţiul de depozitare temporară.

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│9. Informaţii suplimentare │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    Se vor prezenta toate informaţiile suplimentare considerate utile.
    Se vor introduce obligatoriu informaţii privind garanţia pentru autorizaţia în cauză, numărul de referinţă al garanţiei şi cuantumul garanţiei aferente autorizaţiei pentru depozitare temporară, biroul/birourile vamal(e) de garanţie.
    Se vor introduce informaţii privind aprobarea de mutare a mărfurilor, dacă este cazul.

    Informaţii de introdus în rubricile formularului de autorizaţie:

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│1. Titularul autorizaţiei │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    Titularul este persoana căreia i se eliberează autorizaţia.
    Se vor introduce: numele, nr. EORI, adresa completă ale titularului şi datele de contact ale persoanei responsabile pentru autorizaţie.
    În cazul în care autorizarea priveşte modificarea sau reînnoirea unei decizii precedente se trece numărul de referinţă al deciziei în cauză.
    Autoritatea emitentă
    Se menţionează autoritatea vamală în a cărei rază de competenţă se află spaţiul de depozitare.

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│2. Locul şi tipul evidenţelor │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    Se vor specifica adresa completă a locaţiei, inclusiv statul/statele membru/membre în care sunt păstrate sau se intenţionează a fi păstrate evidenţele solicitantului şi tipul de evidenţe (evidenţa stocurilor) care urmează a fi utilizate pentru depozitarea mărfurilor. Se dau detalii despre sistemul care se preconizează a fi utilizat, inclusiv despre programul informatic aferent.

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│3. Termenul de valabilitate a autorizaţiei │
│ │
│ a │ │ b │ │
└─────┴──────────────────────────┴───┴─────────────────────────────────────────┘

    În rubrica 3a se va indica data solicitată de la care autorizaţia trebuie să intre în vigoare (ziua/luna/anul). De regulă, autorizaţia intră în vigoare cel mai devreme la momentul emiterii ei. În acest caz, se va introduce "data emiterii". Data expirării autorizaţiei poate fi sugerată în rubrica 3b.

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│4. Valabilitate geografică - Uniune │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    Se utilizează unul dintre următoarele coduri:
    1 - cerere sau autorizaţie valabilă în toate statele membre;
    2 - cerere sau autorizaţie limitată la anumite state membre;
    3 - cerere sau autorizaţie limitată la un stat membru.

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│5. Detalii cu privire la spaţiile de depozitare │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    Se va completa cu informaţii privind spaţiul/spaţiile de depozitare temporară pentru care se solicită autorizarea pentru depozitarea temporară a mărfurilor.

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│6. Numărul de identificare al spaţiului de depozitare autorizat │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    Se va completa cu nr. de identificare atribuit spaţiului de depozitare de autoritatea vamală responsabilă de luarea deciziei.

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│7. Biroul(uri) vamal(e) de supraveghere │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    Se va indica biroul vamal propus pentru fiecare spaţiu de depozitare.

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│8. Descrierea mărfurilor │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    Se indică cel puţin dacă mărfurile sunt agricole sau industriale.

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│9. Depozitarea mărfurilor unionale │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    Se indică (DA/NU) dacă se intenţionează depozitarea mărfurilor unionale în spaţiul de depozitare temporară.

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│10. Informaţii suplimentare │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    Se introduc informaţii generale privind obligaţiile şi/sau formalităţile care decurg din autorizaţie, în special obligaţia de a informa autoritatea vamală competentă cu privire la orice schimbare intervenită în datele şi condiţiile aflate la bază, în conformitate cu art. 23 alin. (2) din Codul vamal al Uniunii.
    Se vor introduce obligatoriu informaţii privind garanţia pentru autorizaţia în cauză, numărul de referinţă al garanţiei şi cuantumul de referinţă alocat autorizaţiei pentru depozitare temporară, biroul/birourile vamal(e) de garanţie.
    Se vor introduce informaţii privind aprobarea de mutare a mărfurilor, dacă este cazul.
    Se precizează detaliile referitoare la dreptul de a exercita o cale de atac în conformitate cu art. 44 din Codul vamal al Uniunii şi cu respectarea condiţiilor şi termenelor prevăzute de Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.


                                      ------


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016