Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME TEHNICE din 18 mai 2015  privind autorizarea emiterii de titluri de garanţie izolată, utilizării garanţiei globale şi a dispensei de garanţie în cadrul regimului de tranzit comunitar/comun    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME TEHNICE din 18 mai 2015 privind autorizarea emiterii de titluri de garanţie izolată, utilizării garanţiei globale şi a dispensei de garanţie în cadrul regimului de tranzit comunitar/comun

EMITENT: AGENŢIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 401 din 8 iunie 2015

    CAP. I
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    Prezentele norme tehnice stabilesc procedura de autorizare de către autoritatea vamală a emiterii de titluri de garanţie izolată, a utilizării garanţiei globale şi a dispensei de garanţie în cadrul regimului de tranzit comunitar/comun.

    CAP. II
    Autorizarea emiterii de titluri de garanţie izolată

    ART. 2
    (1) Autorizaţia pentru emiterea titlurilor de garanţie izolată se acordă, la cerere, garanţilor, în situaţia şi condiţiile prevăzute la art. 342 alin. (2) şi art. 345 alin. (3) din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei din 2 iulie 1993 de stabilire a unor dispoziţii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului de instituire a Codului Vamal Comunitar, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv la art. 10b alin. (1) şi art. 16 alin. (3) din apendicele I la Convenţia privind regimul de tranzit comun, adoptată la Interlaken la 20 mai 1987, la care România a aderat prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 150/2005, aprobată prin Legea nr. 22/2006, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) În aplicarea prevederilor art. 195 paragraful 3 din Regulamentul (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului din 12 octombrie 1992 de instituire a Codului Vamal Comunitar, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv art. 10b alin. (3) din apendicele I la Convenţia privind regimul de tranzit comun, cu modificările şi completările ulterioare, autorizaţia nu se acordă operatorilor economici care:
    a) au obligaţii bugetare restante reprezentând impozite, taxe, contribuţii, inclusiv contribuţiile individuale ale salariaţilor şi orice alte venituri bugetare, cu excepţia celor eşalonate şi/sau reeşalonate la plată, precum şi a celor suspendate în condiţiile legii;
    b) înregistrează debite faţă de autoritatea vamală;
    c) sunt în stare de insolvenţă, se află în procedură de reorganizare ori lichidare judiciară sau figurează în evidenţa specială şi/sau în lista contribuabililor inactivi;
    d) au comis abateri grave sau repetate împotriva legislaţiei vamale ori fiscale.
    ART. 3
    (1) Cererea de autorizare pentru emiterea titlurilor de garanţie izolată se întocmeşte în scris de către operatorul economic şi conţine următoarele date:
    a) denumirea operatorului economic şi sediul social al acestuia, numărul de telefon şi fax, precum şi alte date considerate ca necesare în vederea contactării;
    b) codul unic de înregistrare;
    c) numărul EORI atribuit de autoritatea vamală;
    d) datele de identificare ale persoanelor care angajează legal operatorul economic: numele şi prenumele, data şi locul naşterii, domiciliul;
    e) numărul titlurilor de garanţie izolată pe care intenţionează să le emită;
    f) categoriile de mărfuri pentru care intenţionează să emită titluri de garanţie izolată.
    (2) Cererea se depune la biroul de garanţie din cadrul Direcţiei Generale a Vămilor, împreună cu următoarele documente:
    a) certificatul de înregistrare a operatorului economic, în copie;
    b) copia actului constitutiv al operatorului economic, cu modificările şi completările ulterioare, după caz;
    c) certificatul de atestare fiscală, eliberat de autoritatea fiscală competentă;
    d) cazierul fiscal;
    e) actul de garanţie întocmit conform modelului din anexa 50 la Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv anexa C2 la apendicele III la Convenţia privind regimul de tranzit comun, cu modificările şi completările ulterioare, în original;
    f) specimenul unui titlu de garanţie izolată, întocmit conform modelului din anexa 54 la Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv anexa C3 la apendicele III la Convenţia privind regimul de tranzit comun, cu modificările şi completările ulterioare, în original;
    g) copia ultimului bilanţ contabil înregistrat la organele fiscale.
    ART. 4
    (1) După verificarea condiţiilor de autorizare şi a documentelor depuse de operatorul economic, biroul de garanţie stabileşte cuantumul garanţiei aferente numărului maxim de titluri de garanţie izolată pe care intenţionează să le emită garantul.
    (2) Cuantumul garanţiei stabilite şi modalităţile de constituire a acesteia se comunică, în scris, operatorului economic de către biroul de garanţie.
    ART. 5
    (1) Autorizaţia prevăzută la art. 2 se eliberează de către Direcţia Generală a Vămilor, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1, numai după constituirea garanţiei de către operatorul economic.
    (2) În autorizaţie se menţionează:
    a) numărul de referinţă al garanţiei;
    b) codul de acces asociat numărului de referinţă al garanţiei;
    c) categoriile de mărfuri excluse;
    d) numărul de titluri de garanţie izolată ce pot fi emise.
    ART. 6
    (1) Autorizaţia pentru emiterea titlurilor de garanţie izolată se întocmeşte în două exemplare şi se semnează de către conducătorul Direcţiei Generale a Vămilor.
    (2) Un exemplar al autorizaţiei se remite titularului şi un exemplar se reţine de biroul de garanţie din cadrul Direcţiei Generale a Vămilor.
    ART. 7
    (1) În aplicarea art. 347 alin. (2) din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv a art. 18 alin. (2) din apendicele I la Convenţia privind regimul de tranzit comun, garantul comunică biroului de garanţie numărul şi seria titlurilor de garanţie izolată emise.
    (2) Emiterea altor titluri de garanţie izolată, în limita garanţiei constituite, se aprobă de către biroul de garanţie, numai pentru titlurile de garanţie izolată utilizate pentru operaţiuni de tranzit care au fost încheiate.
    ART. 8
    Prevederile art. 3 alin. (1) şi alin. (2) lit. c), d), e) şi g), ale art. 4 şi 7 se aplică în mod corespunzător în situaţia în care garantul doreşte să majoreze numărul titlurilor de garanţie izolată pe care intenţionează să le emită.
    ART. 9
    (1) Direcţia Generală a Vămilor anulează, revocă sau modifică autorizaţia pentru emiterea titlurilor de garanţie izolată în condiţiile prevăzute la art. 8-10 din Regulamentul (CEE) nr. 2.913/92, cu modificările şi completările ulterioare, art. 348 din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv la art. 19 din apendicele I la Convenţia privind regimul de tranzit comun, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Împotriva deciziei de anulare, revocare sau modificare se poate formula plângere prealabilă în condiţiile art. 7 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

    CAP. III
    Autorizarea pentru utilizarea garanţiei globale şi a dispensei de garanţie

    ART. 10
    (1) Autorizaţia pentru utilizarea garanţiei globale/dispensei de garanţie se acordă operatorilor economici, la cerere, în condiţiile prevăzute la art. 373 din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv la art. 45 din apendicele I la Convenţia privind regimul de tranzit comun, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) În aplicarea art. 373 alin. (1) lit. b) din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv a art. 45 alin. (1) lit. b) din apendicele I la Convenţia privind regimul de tranzit comun, cu modificările şi completările ulterioare, se consideră că un principal obligat utilizează frecvent regimul de tranzit comunitar/comun, în situaţia în care efectuează/va efectua cel puţin 50 de operaţiuni de tranzit într-un an calendaristic.
    (3) Prevederile art. 2 alin. (2) se aplică în mod corespunzător.
    (4) Titularul autorizaţiei pentru utilizarea garanţiei globale/dispensei de garanţie trebuie să depună şi declaraţii vamale de tranzit în procedură de rezervă atunci când sunt aplicabile prevederile art. 353 alin. (2) lit. b) şi ale anexei 37d la Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv ale art. 22 alin. (1) lit. b) şi ale anexei V din apendicele I la Convenţia privind regimul de tranzit comun, cu modificările şi completările ulterioare.
    ART. 11
    (1) Cererea de autorizare pentru utilizarea garanţiei globale/dispensei de garanţie se întocmeşte în scris de către operatorul economic şi conţine următoarele date:
    a) denumirea şi sediul social ale acestuia, numărul de telefon şi fax, precum şi alte date considerate ca necesare în vederea contactării;
    b) codul unic de înregistrare;
    c) numărul EORI atribuit de autoritatea vamală;
    d) datele de identificare ale persoanelor care angajează legal operatorul economic: numele şi prenumele, data şi locul naşterii, domiciliul;
    e) biroul/birourile de plecare unde se depun declaraţii de tranzit;
    f) categoriile de mărfuri pentru care se depun declaraţii de tranzit;
    g) procentul cu care se solicită reducerea valorii garanţiei globale stabilit în conformitate cu prevederile art. 380 alin. (2) şi art. 381 alin. (2) din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv ale art. 53 alin. (3) şi art. 54 alin. (2) din apendicele I la Convenţia privind regimul de tranzit comun, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Cererea se depune la Direcţia Generală a Vămilor, împreună cu următoarele documente:
    a) certificatul de înregistrare a operatorului economic, în copie;
    b) copia actului constitutiv al operatorului economic, cu modificările şi completările ulterioare, după caz;
    c) certificatul de atestare fiscală, eliberat de autoritatea fiscală competentă;
    d) cazierul fiscal;
    e) copia ultimului bilanţ contabil înregistrat la organele fiscale;
    f) situaţia operaţiunilor de tranzit comunitar/comun efectuate în anul precedent, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 2;
    g) o previziune a operaţiunilor de tranzit comunitar/comun, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 2;
    h) documente doveditoare privind îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 380 şi 381 din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv la art. 53 şi 54 din apendicele I la Convenţia privind regimul de tranzit comun, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul solicitării garanţiei globale de valoare redusă/dispensei de garanţie. Lista documentelor doveditoare este prevăzută în anexa nr. 3;
    i) o declaraţie pe propria răspundere prin care operatorul economic se obligă să informeze biroul de garanţie despre orice eveniment intervenit după acordarea autorizaţiei şi care poate avea impact asupra menţinerii sale sau a conţinutului.
    (3) Prevederile alin. (2) lit. d) şi f) nu se aplică în situaţia prevăzută la art. 373 alin. (3) din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93, cu modificările şi completările ulterioare.
    ART. 12
    (1) După verificarea condiţiilor de autorizare şi a documentelor depuse de operatorul economic, biroul de garanţie stabileşte valoarea de referinţă şi cuantumul garanţiei globale în conformitate cu prevederile art. 379 alin. (1) şi (2), art. 380 alin. (2) şi art. 381 alin. (2) din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv ale art. 52 alin. (1) şi (2), art. 53 alin. (3) şi art. 54 alin. (2) din apendicele I la Convenţia privind regimul de tranzit comun, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) În cazul utilizării garanţiei globale cu o valoare redusă, partea din valoarea de referinţă neacoperită de actul de garanţie nu poate depăşi 50% din cifra de afaceri menţionată în ultimul bilanţ contabil anual al operatorului economic.
    (3) În cazul utilizării dispensei de garanţie, valoarea de referinţă nu poate depăşi nivelul capitalurilor proprii, menţionat în ultimul bilanţ contabil anual al operatorului economic.
    (4) Valoarea de referinţă, cuantumul garanţiei globale stabilite şi modalităţile de constituire a acesteia se comunică, în scris, operatorului economic de către biroul de garanţie.
    ART. 13
    (1) Autorizaţia prevăzută la art. 10 se eliberează de către Direcţia Generală a Vămilor cu respectarea prevederilor art. 375 alin. (2) şi art. 376 alin. (1) şi (2) din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv ale art. 49 alin. (1) şi (2) din apendicele I la Convenţia privind regimul de tranzit comun, cu modificările şi completările ulterioare. Modelul autorizaţiei este prevăzut în anexa nr. 4.
    (2) Autorizaţia de utilizare a garanţiei globale se eliberează numai după depunerea de către operatorul economic, în original, a unui act de garanţie în conformitate cu modelul prevăzut în anexa 48 la Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv în anexa C4 la apendicele I la Convenţia privind regimul de tranzit comun, cu modificările şi completările ulterioare.
    (3) În autorizaţie se menţionează:
    a) numărul de referinţă al garanţiei;
    b) codul de acces asociat numărului de referinţă al garanţiei;
    c) categoriile de mărfuri excluse;
    d) procentul de reducere a valorii garanţiei globale.
    ART. 14
    (1) Autorizaţia de utilizare a garanţiei globale/dispensei de garanţie se întocmeşte în două exemplare şi se semnează de conducătorul Direcţiei Generale a Vămilor.
    (2) Un exemplar al autorizaţiei se remite titularului şi un exemplar se reţine de biroul de garanţie din cadrul Direcţiei Generale a Vămilor.
    ART. 15
    În baza autorizaţiei, biroul de garanţie eliberează certificatul/certificatele de garanţie globală/dispensă de garanţie în condiţiile prevăzute la art. 383 din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv la art. 56 din apendicele I la Convenţia privind regimul de tranzit comun, cu modificările şi completările ulterioare.
    ART. 16
    Prevederile art. 10 alin. (3), art. 11 alin. (1), alin. (2) lit. c), d), e), f), g), h) şi alin. (3), art. 12 şi 15 se aplică în mod corespunzător în situaţia în care operatorul economic solicită ajustarea valorii de referinţă.
    ART. 17
    (1) Prelungirea termenului de valabilitate al certificatelor de garanţie/dispensă de garanţie se acordă de biroul de garanţie, la cerere, în condiţiile prevăzute la art. 383 alin. (2) din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv la art. 56 alin. (2) din apendicele I la Convenţia privind regimul de tranzit comun, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Cererea de prelungire a termenului de valabilitate al certificatelor de garanţie globală/dispensă se întocmeşte în scris şi se depune la Direcţia Generală a Vămilor, împreună cu documentele prevăzute la art. 11 alin. (2).
    (3) Prevederile art. 11 alin. (3) şi ale art. 12 alin. (2) sau, după caz, alin. (3) se aplică în mod corespunzător.
    ART. 18
    (1) Biroul de garanţie verifică anual îndeplinirea condiţiilor care au stat la baza emiterii autorizaţiilor pentru utilizarea garanţiei globale/dispensei de garanţie şi revizuieşte valoarea de referinţă a dispensei de garanţie şi a garanţiei globale cu o valoare redusă.
    (2) Până la împlinirea unui an de la data emiterii/prelungirii certificatelor de garanţie/dispensă de garanţie, titularul autorizaţiei depune la biroul de garanţie documentele prevăzute la art. 11 alin. (2) lit. c), d) şi e).
    (3) Prevederile art. 11 alin. (3) şi ale art. 12 alin. (2) sau, după caz, alin. (3) se aplică în mod corespunzător.
    ART. 19
    (1) Direcţia Generală a Vămilor anulează, revocă sau modifică autorizaţia de utilizare a garanţiei globale/dispensei de garanţie în tranzitul comunitar/comun în condiţiile prevăzute la art. 8-10 din Regulamentul (CEE) nr. 2.913/92, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 377 şi 384 din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv la art. 50 şi art. 57 alin. (1) din apendicele I la Convenţia privind regimul de tranzit comun, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Împotriva deciziei de anulare, revocare sau modificare se poate formula plângere prealabilă în condiţiile art. 7 din Legea nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
    (3) Atunci când angajamentul garantului este revocat sau reziliat, biroul de garanţie păstrează actul de garanţie corespunzător cel puţin un an, exceptând cazul în care datoria a fost stinsă ori prescrisă sau garantul a fost informat despre recuperarea datoriei ori despre descărcarea regimului.
    (4) În situaţia în care principalul obligat solicită eliberarea actului de garanţie înaintea expirării termenului prevăzut la alin. (3) va prezenta o declaraţie notarială privind angajamentul asumat faţă de autoritatea vamală de a achita eventualele datorii devenite exigibile în urma constatării ulterioare a unor operaţiuni de tranzit pentru care regimul nu a luat sfârşit în mod corect.

    CAP. IV
    Dispoziţii finale

    ART. 20
    (1) Autorizaţiile pentru emiterea de titluri de garanţie izolată, utilizarea garanţiei globale şi a dispensei de garanţie în cadrul regimului de tranzit comunitar/comun, emise înainte de data intrării în vigoare a prezentelor norme tehnice, rămân valabile.
    (2) Principalii obligaţi autorizaţi să utilizeze garanţia globală cu o valoare redusă şi/sau dispensă de garanţie vor depune la biroul de garanţie, în termen de şase luni de la data intrării în vigoare a prezentelor norme tehnice, toate documentele prevăzute la art. 11 alin. (2) lit. c), d), şi e) în vederea revizuirii valorilor de referinţă şi a verificării condiţiilor care au stat la baza eliberării autorizaţiei.
    ART. 21
    Dispoziţiile prezentelor norme tehnice se completează cu prevederile Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92, cu modificările şi completările ulterioare, ale Regulamentului (CEE) nr. 2.454/93, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Convenţiei privind regimul de tranzit comun, cu modificările şi completările ulterioare.
    ART. 22
    Anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din prezentele norme tehnice.


    ANEXA 1
la normele tehnice


    ROMÂNIA
    AGENŢIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ
    DIRECŢIA GENERALĂ A VĂMILOR

                               - Model -

                               AUTORIZAŢIE
         pentru emiterea titlurilor de garanţie izolată nr. ........

    În baza prevederilor art. 195 paragraful 2 din Regulamentul (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului din 12 octombrie 1992 de instituire a Codului Vamal Comunitar, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv ale art. 10b alin. (1) din apendicele I la Convenţia privind regimul de tranzit comun, adoptată la Interlaken la 20 mai 1987, la care România a aderat prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 150/2005, aprobată prin Legea nr. 22/2006, cu modificările şi completările ulterioare,
    Societatea ..........., CUI ......, cu sediul în ........, este autorizată să emită titluri de garanţie izolată potrivit art. 195 paragraful 2 din Regulamentul (CEE) nr. 2.913/92, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv art. 10b alin. (1) din apendicele I la Convenţia privind regimul de tranzit comun, cu modificările şi completările ulterioare.
    Titlurile de garanţie izolată sunt/nu sunt valabile pentru operaţiuni de tranzit comunitar/comun pentru toate categoriile de mărfuri.
    Categoriile de mărfuri excluse: mărfuri care figurează în anexa 44c la Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei din 2 iulie 1993 de stabilire a unor dispoziţii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului de instituire a Codului Vamal Comunitar, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv în anexa I la apendicele I la Convenţia privind regimul de tranzit comun, cu modificările şi completările ulterioare.
    Numărul de referinţă al garanţiei alocat de NCTS-RO este: ............. .
    Codul dumneavoastră de acces este ..................... .
    Numărul de titluri de garanţie izolată ce pot fi emise: ...........
    Societatea ..................... are obligaţia să anunţe biroul de garanţie despre toate modificările care pot influenţa această autorizaţie şi utilizarea titlurilor de garanţie izolată.
    ........................................................................
    (funcţia, numele, semnătura conducătorului şi ştampila Direcţiei Generale a Vămilor)


    ANEXA 2
la normele tehnice

         Situaţia operaţiunilor de tranzit comunitar/comun efectuate în anul
          precedent şi Situaţia operaţiunilor de tranzit comunitar/comun
            previzionate a fi efectuate, prevăzute la art. 11 alin. (2)
              lit. f) şi g) Normele tehnice privind autorizarea emiterii de
                titluri de garanţie izolată, utilizarea garanţiei globale
                 şi a dispensei de la garanţie în cadrul regimului de tranzit
                    comunitar/comun, aprobate prin Ordinul preşedintelui
                 Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1.111/2015

┌──────────┬──────────┬──────────┬────────────┬──────────┬────────────────┐
│ Luna │Numărul de│ Valoarea │ Nivelul │ Garanţia │ Suma taxelor │
│ │operaţiuni│mărfurilor│taxei vamale│ aferentă │ vamale, TVA │
│ │ │tranzitate│ cel mai │mărfurilor│ şi accize │
│ │ │ în euro │ ridicat │tranzitate│pentru săptămâna│
│ │ │ │ (%) │ în lei │ cea mai │
│ │ │ │ │ │reprezentativă │
│ │ │ │ │ │ (lei) │
├──────────┼──────────┼──────────┼────────────┼──────────┼────────────────┤
│Ianuarie │ │ │ │ │ │
├──────────┼──────────┼──────────┼────────────┼──────────┼────────────────┤
│Februarie │ │ │ │ │ │
├──────────┼──────────┼──────────┼────────────┼──────────┼────────────────┤
│Martie │ │ │ │ │ │
├──────────┼──────────┼──────────┼────────────┼──────────┼────────────────┤
│Aprilie │ │ │ │ │ │
├──────────┼──────────┼──────────┼────────────┼──────────┼────────────────┤
│Mai │ │ │ │ │ │
├──────────┼──────────┼──────────┼────────────┼──────────┼────────────────┤
│Iunie │ │ │ │ │ │
├──────────┼──────────┼──────────┼────────────┼──────────┼────────────────┤
│Iulie │ │ │ │ │ │
├──────────┼──────────┼──────────┼────────────┼──────────┼────────────────┤
│August │ │ │ │ │ │
├──────────┼──────────┼──────────┼────────────┼──────────┼────────────────┤
│Septembrie│ │ │ │ │ │
├──────────┼──────────┼──────────┼────────────┼──────────┼────────────────┤
│Octombrie │ │ │ │ │ │
├──────────┼──────────┼──────────┼────────────┼──────────┼────────────────┤
│Noiembrie │ │ │ │ │ │
├──────────┼──────────┼──────────┼────────────┼──────────┼────────────────┤
│Decembrie │ │ │ │ │ │
├──────────┼──────────┼──────────┼────────────┼──────────┼────────────────┤
│TOTAL: │ │ │ │ │ │
├──────────┴──────────┴──────────┴────────────┴──────────┴────────────────┤
│Valoarea de referinţă propusă: │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
                                                      Semnătura, ştampila



    ANEXA 3
la normele tehnice

      Lista documentelor doveditoare prevăzută la art. 11 alin. (2) lit. h)
        privind îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 380 şi 381 din
         Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei din 2 iulie 1993 de
           stabilire a unor dispoziţii de aplicare a Regulamentului (CEE)
             nr. 2.913/92 al Consiliului de instituire a Codului Vamal
               Comunitar, cu modificările şi completările ulterioare,
                 respectiv la art. 53 şi 54 din apendicele I la Convenţia
                 privind regimul de tranzit comun, adoptată la Interlaken
                  la 20 mai 1987, la care România a aderat prin Ordonanţa
                   de urgenţă a Guvernului nr. 150/2005, aprobată prin
              Legea nr. 22/2006, cu modificările şi completările ulterioare


┌─────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Condiţie │ Document doveditor │
├─────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
│1. Experienţă suficientă în utilizarea │O declaraţie pe propria răspundere în care menţionează: │
│regimului de tranzit comunitar/comun │- data de la care utilizează regimul de tranzit comunitar/ │
│ │comun în calitate de principal obligat; │
│ │- biroul/birourile de plecare la care a depus declaraţii de │
│ │tranzit comunitar/ comun; │
│ │- că nu are operaţiuni de tranzit emise cu 30 de zile │
│ │înainte de data depunerii cererii de autorizare şi │
│ │neîncheiate, pentru care nu a prezentat dovezi emise de │
│ │autorităţi vamale, care să permită efectuarea procedurii de │
│ │cercetare. │
├─────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
│2. Nivel ridicat de cooperare cu │● Copie de pe autorizaţia de acces la NCTS/T1/T2. │
│autorităţile vamale │● Declaraţie-angajament din care să rezulte că va înscrie │
│ │în declaraţia de tranzit comunitar/comun date suplimentare, │
│ │altele decât cele obligatorii (valoarea mărfurilor, │
│ │încadrarea tarifară). │
│ │● Declaraţie-angajament din care să rezulte că va depune │
│ │declaraţii de tranzit şi în procedură de rezervă, atunci │
│ │când NCTS este indisponibil. │
│. Controlul operaţiunilor de transport │● Copie de pe licenţa pentru transportul rutier public de │
│ │mărfuri în trafic internaţional; sau │
│ │● copie de pe contractul/contractele pe termen lung cu un │
│ │transportator/ transportatori, însoţite de dovezi care │
│ │atestă calitatea de transportator a acestora din urmă │
│ │(copie de pe licenţa de transport sau copie a autorizaţiei │
│ │de utilizare a carnetelor TIR); şi │
│ │● dovezi că transportatorul/transportatorii aplică norme │
│ │de securitate ridicate (certificare ISO). │
├─────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
│4. Capacitate financiară bună, suficientă│● Scrisoare de bonitate eliberată de o bancă comercială, │
│pentru a-şi îndeplini obligaţiile │în original, care să conţină următorii indicatori: │
│ │lichiditatea curentă, solvabilitatea financiară. │
│ │● Copia ultimului bilanţ contabil anual, pentru analiza │
│ │capitalurilor proprii, a contului de profit/pierdere, a │
│ │indicatorului lichiditate curentă şi a indicatorului │
│ │solvabilitate generală. │
└─────────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┘



    ANEXA 4
la normele tehnice


    ROMÂNIA
    AGENŢIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ
    DIRECŢIA GENERALĂ A VĂMILOR


                                         - Model -

                                         AUTORIZAŢIE
                pentru utilizarea garanţiei globale/dispensei de garanţie în
                          tranzitul comunitar/comun nr. ..........

    În baza prevederilor art. 372 alin. (1) lit. a) din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei din 2 iulie 1993 de stabilire a unor dispoziţii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului de instituire a Codului Vamal Comunitar, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv ale art. 44 alin. (1) lit. a) din apendicele I la Convenţia privind regimul de tranzit comun, adoptată la Interlaken la 20 mai 1987, la care România a aderat prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 150/2005, aprobată prin Legea nr. 22/2006, cu modificările şi completările ulterioare,
    Societatea ........., CUI .........., cu sediul în ........, este autorizată să utilizeze dispensa de garanţie/garanţia globală la nivelul a 100%/50%/30% din valoarea de referinţă în tranzitul comunitar/comun.
    Garanţia globală/dispensa de garanţie este/nu este valabilă pentru operaţiuni de tranzit comunitar/comun pentru toate categoriile de mărfuri.
    Categoriile de mărfuri excluse: mărfuri care figurează în anexa 44c la Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv în anexa I la apendicele I la Convenţia privind regimul de tranzit comun, cu modificările şi completările ulterioare.
    Societatea ............... are obligaţia să anunţe biroul de garanţie despre toate modificările care pot influenţa această autorizaţie şi utilizarea garanţiei globale/dispensei de garanţie.
    Prezenta autorizaţie conţine anexele nr. 1 şi 2.
    .......................................................................
    (funcţia, numele, semnătura conducătorului şi ştampila Direcţiei Generale a Vămilor)


    ANEXA 1
la autorizaţie

┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ MODIFICARE │
├─────────────────────────────┬──────────────────┬────────────────────────────┤
│Data modificării autorizaţiei│ Tipul modificării│Semnătura conducătorului şi │
│ │ │ştampila Direcţiei Generale │
│ │ │ a Vămilor │
├─────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────────────┤
│ │ │ │
├─────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────────────┤
│ │ │ │
├─────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────────────┤
│ │ │ │
├─────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────────────┤
│ │ │ │
└─────────────────────────────┴──────────────────┴────────────────────────────┘


    ANEXA 2
la autorizaţie

    Numărul de referinţă al garanţiei alocat de NCTS-RO este: ............ .
    Codul dumneavoastră de acces este ............ .


                                  ----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016