Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME TEHNICE din 17 decembrie 2009  privind fabricarea, natura si calitatea materiilor prime, ambalarea, etichetarea si comercializarea bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul, destinate consumului uman ca atare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME TEHNICE din 17 decembrie 2009 privind fabricarea, natura si calitatea materiilor prime, ambalarea, etichetarea si comercializarea bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul, destinate consumului uman ca atare

EMITENT: MINISTERUL SANATATII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 918 din 29 decembrie 2009
NORME TEHNICE din 17 decembrie 2009
privind fabricarea, natura şi calitatea materiilor prime, ambalarea, etichetarea şi comercializarea bãuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare
EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PÃDURILOR ŞI DEZVOLTÃRII RURALE
Nr. 766 din 16 decembrie 2009
MINISTERUL SÃNÃTÃŢII
Nr. 1.594 din 17 decembrie 2009
AUTORITATEA NAŢIONALÃ PENTRU PROTECŢIA CONSUMATORILOR
Nr. 675 din 18 decembrie 2009
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 918 din 29 decembrie 2009


CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezentele norme tehnice stabilesc materiile prime, procedurile prin care pot fi obţinute bãuturile alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, modul de prezentare în vederea comercializãrii, sistemul de evidenţã a materiilor prime, producţiei şi cantitãţilor comercializate, precum şi autoritãţile responsabile cu verificarea modului de respectare a prevederilor prezentelor norme tehnice de cãtre operatorii din domeniu.
ART. 2
(1) Bãuturile alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, sunt produse alcoolice fermentate nedistilate obţinute în exclusivitate prin fermentarea unor produse agricole.
(2) Produsele agricole admise pentru a fi utilizate ca atare sau în amestec la fabricarea bãuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, sunt urmãtoarele:
a) fructe şi/sau pãrţi de fructe, cu excepţia strugurilor, provenite din plantaţii pomicole şi/sau din plantaţii de arbuşti fructiferi din cultura şi/sau flora spontanã;
b) produse apicole;
c) must sau/şi must concentrat sau/şi must concentrat rectificat obţinut în exclusivitate din produsele agricole prevãzute la alin. (2) lit. a).
(3) Producerea bãuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, din alte produse agricole decât cele prevãzute la alin. (2) lit. a)-c) se va face la solicitarea operatorilor economici, prin elaborarea de norme tehnice de producere pentru fiecare produs în parte de cãtre Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, Ministerul Sãnãtãţii şi Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Consumatorilor, cu respectarea prevederilor <>art. 34 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializãrii alimentelor, republicatã.
ART. 3
(1) Utilizarea la fermentare a zaharurilor, a amidonului sau a altor produse similare în scopul creşterii potenţialului alcoolic este interzisã.
(2) Concentraţia alcoolicã în volume dobânditã a bãuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, în momentul punerii în consum, trebuie sã provinã în totalitate ca urmare a fermentaţiei alcoolice a zaharurilor din compoziţia naturalã a produselor agricole prevãzute la art. 2 alin. (2).
ART. 4
(1) În vederea îmbunãtãţirii sau corectãrii caracteristicilor organoleptice ale bãuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, este permisã utilizarea aditivilor alimentari: coloranţi, conservanţi, acidifianţi, îndulcitori alimentari, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, cu condiţia de a nu modifica natura, substanţa sau calitatea acestor bãuturi pentru a înşela consumatorul.
(2) Aromatizarea este permisã cu substanţe aromatizante naturale şi/sau produse aromatizante naturale şi/sau substanţe aromatizante identice cu cele naturale şi/sau plante aromatice ori mirodenii, cu excepţia aromelor de struguri, fãrã a denatura gustul, natura, substanţa sau calitatea acestor bãuturi.
ART. 5
Pentru producerea bãuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, adaosul de apã, eventual distilatã sau demineralizatã, este permis cu condiţia de a nu se modifica calitãţile organoleptice ale produsului şi calitatea acesteia sã fie în conformitate cu prevederile legale în domeniu. Dupã caz, se poate utiliza apa mineralã naturalã care se încadreazã în prevederile Directivei Consiliului din 15 iulie 1980 de apropiere a legislaţiilor statelor membre privind exploatarea şi comercializarea apelor minerale naturale 80/777/CEE .
ART. 6
Concentraţia alcoolicã în volume dobânditã a bãuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, este de:
- minimum 1,2% vol. alcool în volume pânã la maximum 10% vol. alcool în volume pentru produsele fabricate din produsele agricole prevãzute la art. 2 alin. 2 lit. a);
- minimum 10,1% vol. alcool în volume pânã la maximum 15% vol. alcool pentru produsele fabricate din produsele agricole prevãzute la art. 2 alin. (2) lit. b) şi c).
ART. 7
(1) Bãuturile alcoolice fermentate nedistilate altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, se comercializeazã sub denumirea "Bãuturi alcoolice fermentate nedistilate".
(2) Pentru bãuturile alcoolice fermentate nedistilate, care se obţin prin fermentarea exclusivã a unui fruct este permisã utilizarea denumirii "bãuturã alcoolicã fermentatã nedistilatã", însoţitã de numele fructului.
(3) Bãuturile alcoolice fermentate nedistilate care se obţin prin fermentarea exclusivã a amestecurilor de fructe se pot comercializa sub denumirea "bãuturã alcoolicã fermentatã nedistilatã din fructe".
(4) Denumirea "bãuturã alcoolicã fermentatã nedistilatã obţinutã prin fermentarea exclusivã a merelor/perelor" poate fi înlocuitã cu denumirea "cidru" de mere/pere.
(5) Bãuturile prevãzute în prezentele norme tehnice, obţinute prin fermentarea exclusivã a produselor apicole, pot purta denumirea "hidromel".
ART. 8
La obţinerea bãuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, sunt permise urmãtoarele practici:
a) amestec - constã în operaţiunea de a pune împreunã douã sau mai multe bãuturi alcoolice fermentate nedistilate obţinute din aceleaşi produse agricole admise la utilizare, potrivit art. 2 alin. (2);
b) cupaj - constã în operaţiunea de a pune în proporţii diferite douã sau mai multe bãuturi alcoolice fermentate nedistilate din aceeaşi categorie.
ART. 9
Amestecul între diferitele produse agricole, în vederea obţinerii bãuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, se poate face numai în cadrul aceleiaşi grupe de produse agricole prevãzute la art. 2 alin. (2).
ART. 10
(1) Registrul special de evidenţã va conţine în mod obligatoriu urmãtoarele informaţii:
a) produsul agricol admis la fabricarea bãuturilor alcoolice fermentate nedistilate, însoţit de buletinul de analizã;
b) furnizorul materiei prime agricole sau al produsului agricol folosit la fabricarea bãuturilor alcoolice fermentate nedistilate şi documentele de evidenţã a circulaţiei acestora;
c) aditivi alimentari (conservanţi, acidifianţi, arome, îndulcitori şi alţi aditivi) şi cantitãţile utilizate;
d) denumirea sub care se comercializeazã bãutura;
e) loturile de produs finit rezultate (numãrul lotului şi data fabricãrii).
(2) Fiecare lot de produs finit va fi însoţit de fişa tehnicã, buletin de analizã şi proba-martor.
(3) Direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti, în conformitate cu prevederile <>Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 357/2003 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la acordarea, suspendarea şi retragerea (anularea) licenţelor de fabricaţie operatorilor economici care desfãşoarã activitãţi în domeniul producţiei de produse alimentare, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, vor elibera licenţe de fabricaţie operatorilor economici care desfãşoarã activitãţi în domeniul producţiei de produse prevãzute la domeniul VIII, pct. 4 din anexa nr. 1 la regulamentul menţionat, pentru fiecare produs fabricat din materiile prime prevãzute la art. 2 alin. (2), ţinând în acest sens un registru de evidenţã pentru fiecare operator economic şi categorie de produs în parte.

CAP. II
Producerea, etichetarea şi comercializarea

ART. 11
(1) Producerea, îmbutelierea şi comercializarea bãuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, se fac în baza licenţei de fabricaţie eliberate conform <>Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 357/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi cu respectarea prevederilor prezentelor norme tehnice.
(2) Fãrã a aduce atingere prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 42/1995 privind producţia de produse alimentare destinate comercializãrii, republicatã, în vederea obţinerii licenţei de fabricaţie pentru domeniul VIII, pct. 4 din anexa nr. 1 la regulamentul aprobat prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 357/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, solicitanţii vor prezenta pentru fiecare produs menţionat în prezentele norme tehnice modelul de etichetã şi contraetichetã, dupã caz, a produsului, însoţit de un aviz de conformitate a sistemului de etichetare emis de inspecţiile tehnice pentru agriculturã, cu consultarea prealabilã a comisariatelor regionale pentru protecţia consumatorilor.
ART. 12
Spaţiile de producţie în care se realizeazã, se depoziteazã şi se îmbuteliazã bãuturile definite în prezentele norme tehnice sunt locaţii distincte, utilizate în exclusivitate pentru producerea acestei categorii de bãuturi, fiind altele decât cele utilizate pentru producerea, condiţionarea şi îmbutelierea vinului.
ART. 13
Comercializarea bãuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât vinul şi berea, se face numai în formã îmbuteliatã, în recipiente cu capacitatea de maximum 2 litri.
ART. 14
(1) Etichetarea bãuturilor se va face cu respectarea prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi trebuie sã cuprindã, în conformitate cu prevederile legale în domeniu, urmãtoarele elemente obligatorii:
a) denumirea sub care este vândut produsul care va fi inscripţionatã cu caractere de aceeaşi formã şi mãrime de maximum 10 milimetri;
b) lista cuprinzând toate ingredientele în ordinea descrescãtoare a cantitãţii determinatã în momentul introducerii în fabricaţie;
c) volumul net;
d) concentraţia alcoolicã care se va înscrie în cifre cu cel mult o zecimalã, urmatã de simbolul "% vol." şi poate fi precedatã de cuvântul "alcool" sau de abrevierea "alc." cu caractere de aceeaşi formã şi mãrime de maximum 5 milimetri;
e) data durabilitãţii minimale pentru bãuturile fermentate ce prezintã concentraţia alcoolicã mai micã de 10% exclusiv, cu caractere de minimum 5 milimetri;
f) condiţii de depozitare sau de folosire, atunci când acestea necesitã indicaţii speciale;
g) numele şi adresa producãtorului sau ale ambalatorului ori ale distribuitorului, iar în cazul produselor provenite din afara Uniunii Europene se înscriu şi denumirea şi sediul importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România;
h) numãrul lotului şi data îmbutelierii;
i) ingrediente menţionate în anexa nr. 1f) "Lista cuprinzând ingredientele la care se face referire la art. 7 alin. (6^2), (11)-(14)" la Normele metodologice privind etichetarea alimentelor, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 106/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
j) denumirea "bãuturã alcoolicã fermentatã nedistilatã" poate fi completatã cu menţiunea "conţinut de zaharuri", urmatã de conţinutul efectiv de zaharuri din produsul finit.
(2) Etichetarea, publicitatea şi prezentarea bãuturilor prevãzute în prezentele norme tehnice nu trebuie sã conţinã cuvinte, desene, orice elemente figurative, inclusiv ale unei categorii de calitate ori învechire sau orice altã combinaţie a acestor semne sau cuvinte identice ori similare utilizate pentru descrierea sau prezentarea unui vin, a unei bãuturi spirtoase cu denumire definitã ori a unei bãuturi tradiţionale româneşti, a unui soi de struguri, a unui areal de producţie, a unei categorii de calitate sau învechire, a unei denumiri de origine ori a unei indicaţii geografice, care pot crea confuzii sau induce în eroare consumatorii ori pot fi confundate cu prezentarea completã sau parţialã a unui vin ori produs vitivinicol a cãrui descriere este stabilitã prin normele legale în vigoare.
(3) Denumirea sub care se vinde produsul, denumirea comercialã, mãrcile comerciale utilizate, volumul net, concentraţia alcoolicã şi, dupã caz, data durabilitãţii minimale trebuie sã fie înscrise în acelaşi câmp vizual; informaţiile înscrise pe etichetã nu pot conţine cuvinte care reprezintã ori aduc atingere denumirii unui soi de struguri, unui areal viticol de producţie (de exemplu: nume de podgorii viticole), unui termen, desen sau element figurativ uzitat în domeniul vitivinicol (de exemplu: "cramã", "castel", "chateau", "podgorie", "colinele", "terasele", "plaiul", "podişul", "mustãrie", "pivniţa", "premiat" etc.), unei categorii de calitate ori învechire, unei indicaţii geografice sau denumiri de origine controlatã a vinurilor; toate cuvintele din denumirea sub care se vinde produsul se vor înscrie cu caractere de aceeaşi formã şi mãrime.
(4) Elementele obligatorii de etichetare prevãzute la alin. (1) se înscriu cu caractere vizibile, lizibile, indelebile, nu trebuie sã fie acoperite de alte înscrisuri, imagini sau desene.
(5) În sistemul de etichetare este permisã numai reprezentarea graficã a fructelor, arbuştilor sau pomilor fructiferi, din cultura ori flora spontanã, sau a pãrţilor vegetale ale acestora din care au fost obţinute bãuturile prevãzute în prezentele norme tehnice.
(6) În cazul bãuturilor alcoolice fermentate nedistilate, denumirea sub care se vinde produsul, altele decât berea şi vinul, nu se însoţeşte sau asociazã cu termeni ori cuvinte precum: "gen", "tip", "mod", "stil", marca", "gust".

CAP. III
Verificare şi control

ART. 15
(1) Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, prin inspecţiile tehnice la nivel central şi judeţean, Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Consumatorilor, prin comisariatele regionale pentru protecţia consumatorilor, şi Ministerul Sãnãtãţii, prin autoritãţile din subordinea sa cu atribuţii de control, verificã şi controleazã modul de respectare a prevederilor prezentelor norme tehnice de cãtre operatorii din domeniu, în funcţie de atribuţiile conferite de legislaţia în vigoare fiecãrei instituţii.
(2) Verificarea calitãţii loturilor de produse se face pe întregul lor circuit, de la producere pânã la comercializare, pe baza documentaţiei tehnice a produsului, însoţitã de licenţa de fabricaţie, a buletinului de analizã şi a probei-martor.
ART. 16
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevãzute de <>Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, <>Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementãrilor cu legislaţia europeanã privind protecţia consumatorilor şi de <>Ordonanţa Guvernului nr. 42/1995 , republicatã, se realizeazã de cãtre Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, prin inspecţiile tehnice din agriculturã, şi Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Consumatorilor, prin comisariatele regionale pentru protecţia consumatorilor, conform atribuţiilor legale în vigoare ale fiecãrei instituţii.

ANEXÃ
------
la normele tehnice
------------------

Producãtor ............ CUI (CNP) .....................
Unitatea de producţie (judeţ/localitate) ..............
Licenţa nr./data ......................................

REGISTRUL SPECIAL DE EVIDENŢÃ
a bãuturilor alcoolice fermentate nedistilate

Denumirea produsului ........................





┌────┬──────┬────┬────────┬──────┬─────┬─────┬─────────────────────────────┬────────────────┬─────┬────┐
│Nr. │Denu- │Fur-│Documen-│Canti-│Nr. │Con- │ Aditivi alimentari │ Produs finit │Denu-│Ob- │
│crt.│mirea │ni- │te(e) de│tatea │bule-│ţi │ utilizaţi │ rezultat │mirea│ser-│
│ │produ-│zor │prove- │(mii │tin │nut ├─────┬─────┬─────┬─────┬─────┼───┬────┬───────┤co- │va- │
│ │sului │ │nienţã │litri,│de a-│în │Denu-│Denu-│Denu-│Denu-│Denu-│Nr.│Can-│Concen-│mer │ţii │
│ │agri- │ │a pro- │to │nali-│za- │mirea│mirea│mirea│mirea│mirea│lot│ti- │traţia │cialã│ │
│ │col │ │duselor │etc.) │zã │ha- │/can-│/can-│/can-│/can-│/can-│Da-│ta- │alcoo- │ a │ │
│ │admis │ │agri- │ │mate-│ruri │ti- │ti- │ti- │ti- │ti- │ta │tea │licã │pro- │ │
│ │ │ │cole │ │rii │fer- │tatea│tatea│tatea│tatea│tatea│fa-│(mii│(° vol.│du- │ │
│ │ │ │ │ │prime│men- │ │ │ │ │ │bri│ l) │alcool │sului│ │
│ │ │ │ │ │ │tes- │ │ │ │ │ │ca-│ │%) │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ci- │ │ │ │ │ │ţi-│ ├────┬──┤ │ │
│ │ │ │ │ │ │bi- │ │ │ │ │ │ei │ │Do- │To│ │ │
│ │ │ │ │ │ │le │ │ │ │ │ │ │ │bân-│ta│ │ │
│ │ │ │ │ │ │(g/ │ │ │ │ │ │ │ │di- │lã│ │ │
│ │ │ │ │ │ │U.M.)│ │ │ │ │ │ │ │tã │ │ │ │
├────┼──────┼────┼────────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───┼────┼────┼──┼─────┼────┤
𗈕. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────┼────┼────────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───┼────┼────┼──┼─────┼────┤
𗈖. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────┼────┼────────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───┼────┼────┼──┼─────┼────┤
𗈗. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────┼────┼────────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───┼────┼────┼──┼─────┼────┤
𗈘. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────┼────┼────────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───┼────┼────┼──┼─────┼────┤
𗈙. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────┼────┼────────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───┼────┼────┼──┼─────┼────┤
𗈚. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴──────┴────┴────────┴──────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴───┴────┴────┴──┴─────┴────┘

Întocmit: Verificat:
──────── ─────────
Nume .............. Nume ......................
Prenume ........... Prenume ...................
Funcţia ........... Funcţia ...................
Data ......................
Semnãtura şi ştampila .....



---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016