Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME SPECIFICE din 27 mai 2013  privind organizarea şi funcţionarea camerelor de corpuri delicte în care se păstrează arme şi muniţii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME SPECIFICE din 27 mai 2013 privind organizarea şi funcţionarea camerelor de corpuri delicte în care se păstrează arme şi muniţii

EMITENT: Ministerul Afacerilor Interne
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 315 din 31 mai 2013
──────────
    Conţinute de ORDINUL nr. 73 din 27 mai 2013, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 315 din 31 mai 2013.
──────────
    CAP. I
    Organizarea şi funcţionarea camerelor de corpuri delicte în care se păstrează arme şi muniţii
    ART. 1
    Camerele de corpuri delicte în care se păstrează arme şi muniţii sunt organizate şi funcţionează în cadrul Direcţiei cazier judiciar, statistică şi evidenţe operative, la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi în cadrul serviciilor/birourilor cazier judiciar, statistică şi evidenţe operative, la nivelul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi al inspectoratelor judeţene de poliţie.

    ART. 2
    Pe lângă cerinţele prevăzute la art. 3 din ordin, camerele de corpuri delicte în care se păstrează arme şi muniţii trebuie:
    a) să fie amenajate într-o încăpere situată într-o clădire care are asigurată pază înarmată;
    b) să aibă sistem de alarmare conectat la camera ofiţerului de serviciu.


    ART. 3
    Gestionarii camerelor de corpuri delicte în care se păstrează arme şi muniţii pot fi numiţi şi din rândul celor care gestionează camera de corpuri delicte pentru bunuri nesupuse unui regim special.

    ART. 4
    La camera de corpuri delicte în care se păstrează arme şi muniţii se depun următoarele bunuri:
    a) arme şi muniţii ridicate de către poliţişti în vederea confiscării speciale sau a reparării pagubelor produse prin infracţiuni;
    b) arme şi muniţii care constituie mijloace materiale de probă, ridicate cu ocazia cercetării unor infracţiuni;
    c) arme şi muniţii confiscate ca urmare a aplicării unor sancţiuni contravenţionale;
    d) arme şi muniţii pierdute sau abandonate, inclusiv cele abandonate în vamă;
    e) arme şi muniţii care au fost ridicate ca urmare a suspendării sau anulării dreptului de deţinere, port şi folosire a armelor şi muniţiilor.


    ART. 5
    Este interzisă primirea în camera de corpuri delicte în care se păstrează arme şi muniţii a materialelor explozive, substanţelor toxice şi radioactive, precum şi a altor bunuri decât cele prevăzute la art. 4.

    ART. 6
    Armele şi muniţiile retrase în vederea casării se predau direct structurilor de logistică, în condiţiile art. 19 şi 23.

    CAP. II
    Documentele în baza cărora se depun armele şi muniţiile la camera de corpuri delicte în care se păstrează arme şi muniţii
    ART. 7
    (1) În vederea introducerii la camera de corpuri delicte în care se păstrează arme şi muniţii, poliţiştii care le-au ridicat ori găsit prezintă bunurile însoţite de următoarele documente:
    a) adresă de înaintare, prin care se solicită depunerea bunurilor, avizată de către directorul Direcţiei cazier judiciar, statistică şi evidenţe operative, în cazul celor care se depun la camera de corpuri delicte în care se păstrează arme şi muniţii organizată la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române, sau raportul lucrătorului, aprobat de şeful unităţii de poliţie la nivelul căreia este organizată camera de corpuri delicte în care se păstrează arme şi muniţii, la nivelul unităţilor teritoriale. În cazul armelor ridicate de către alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, depunerea la camera de corpuri delicte în care se păstrează arme şi muniţii se face pe bază de adresă semnată de şeful structurii;
    b) copia procesului-verbal prin care s-a dispus ridicarea armelor şi muniţiilor în vederea confiscării sau în vederea cercetării, copia procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei sau copia procesului-verbal prin care s-a constatat abandonul ori găsirea unor arme şi muniţii fără proprietar;
    c) copia referatului de declinare a competenţei către unitatea de parchet competentă, în situaţia în care armele în cauză fac obiectul unei infracţiuni din competenţa exclusivă a procurorului;
    d) copia raportului de constatare tehnico-ştiinţifică sau de expertiză criminalistică, dacă s-au efectuat în cauză;
    e) fişa armei, completată doar pentru armele ce fac obiectul traficului ilegal, al cărei model este prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentele norme specifice;
    f) după caz, fişa de custodie a mijloacelor de probă, prevăzută de reglementările interne privind procedura efectuării cercetării la faţa locului, în situaţia în care aceasta se întocmeşte cu ocazia ridicării mijloacelor de probă.

    (2) Adresa şi raportul prevăzute la alin. (1) lit. a) cuprind în mod obligatoriu: numărul şi data înregistrării dosarului penal, numărul unic şi unitatea de parchet unde a fost înregistrat dosarul, formaţiunea care instrumentează cauza, seria şi numărul procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, în cazul în care s-a dispus sancţiunea contravenţională complementară a confiscării, datele de stare civilă ale persoanei de la care s-au ridicat armele şi muniţiile, descrierea armelor şi muniţiilor (denumire, marca, model, calibru, serie, cantitatea şi orice alte date de individualizare).

    ART. 8
    (1) Fişa armei se completează doar pentru armele de foc care fac obiectul traficului ilegal, astfel cum este acesta definit de prevederile Protocolului împotriva fabricării şi traficului ilegal de arme de foc, piese şi componente ale acestora, precum şi de muniţii, adoptat la New York la 31 mai 2001, adiţional la Convenţia Naţiunilor Unite împotriva criminalităţii transnaţionale organizate, adoptată la New York la 15 noiembrie 2000, la care România a aderat prin Legea nr. 9/2004.
    (2) Completarea fişei armei se face, pentru fiecare armă în parte, de către poliţistul care depune armele de foc, iar gestionarul camerei de corpuri delicte în care se păstrează arme şi muniţii verifică corectitudinea datelor completate comparativ cu caracteristicile armei şi a documentelor însoţitoare.
    (3) Nu se introduc în camera de corpuri delicte în care se păstrează arme şi muniţii arme de foc provenite din trafic ilegal, pe baza unei fişe incomplete sau fără completarea fişei.
    (4) În termen de 10 zile de la data introducerii armei ce face obiectul traficului ilegal, gestionarul este obligat să transmită formaţiunii arme, explozivi şi substanţe periculoase din cadrul unităţii în care îşi desfăşoară activitatea o copie a fişei armei. Excepţie fac cazurile în care armele şi muniţiile au fost introduse de către lucrători din cadrul formaţiunilor arme, explozivi şi substanţe periculoase.

    ART. 9
    (1) Inspectoratul General al Poliţiei Române centralizează situaţiile statistice transmise de unităţile teritoriale cu privire la traficul ilegal cu arme de foc.
    (2) Inspectoratul General al Poliţiei Române transmite, în fiecare an, până la data de 31 iulie, tuturor părţilor semnatare ale Acordului dintre guvernele statelor Uniunii Benelux, Republicii Federale Germania şi Republicii Franceze privind eliminarea controalelor de la frontierele lor comune, semnat la Schengen la 14 iunie 1985, datele anuale naţionale pentru anul precedent, prevăzute la alin. (1).
    (3) Prevederile alin. (2) se aplică de la data aplicării în totalitate de către România a dispoziţiilor acquis-ului Schengen, în temeiul Deciziei Consiliului Uniunii Europene emise în acest sens.

    CAP. III
    Termenele şi modul de depunere a armelor şi muniţiilor în camera de corpuri delicte în care se păstrează arme şi muniţii
    ART. 10
    (1) Poliţiştii care ridică ori preiau arme şi muniţii le predau în termen de 5 zile lucrătoare la camera de corpuri delicte în care se păstrează arme şi muniţii din raza de competenţă a unităţii din care fac parte.
    (2) În cazul armelor şi muniţiilor care sunt supuse unei constatări tehnico-ştiinţifice sau unei expertize, termenul de predare este de două zile lucrătoare de la data finalizării acestor proceduri.
    (3) În situaţia depăşirii termenului de predare, în adresa de înaintare sau raportul lucrătorului se motivează depăşirea acestui termen.
    (4) Armele şi muniţiile ridicate de către poliţiştii de frontieră şi jandarmi se predau în condiţiile Codului de procedură penală, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, organelor de urmărire penală competente, împreună cu actele întocmite, sau direct la camerele de corpuri delicte în care se păstrează arme şi muniţii, în cazul celor abandonate în vamă.

    ART. 11
    (1) La introducerea în camera de corpuri delicte în care se păstrează arme şi muniţii, armele şi muniţiile se prezintă, de regulă, nesigilate.
    (2) Cu ocazia prezentării armelor şi muniţiilor, pentru a fi introduse la camera de corpuri delicte în care se păstrează arme şi muniţii, gestionarul verifică existenţa fizică a bunurilor, concordanţa cu descrierea, caracteristicile şi cantităţile înscrise în actele de ridicare, iar în cazul existenţei unor nepotriviri sau a necesităţii consemnării unor precizări suplimentare, face menţiuni exprese despre acestea în dovada de primire pe care o eliberează depunătorului.
    (3) După verificarea documentelor şi a bunurilor prezentate, gestionarul primeşte armele şi muniţiile în gestiune şi întocmeşte o dovadă-tip, în două exemplare, semnată atât de către acesta, cât şi de către depunător, celui din urmă fiindu-i predat primul exemplar al acestui document.
    (4) În dovadă se consemnează date privind: gradul, numele şi prenumele depunătorului, unitatea de poliţie din care face parte, numărul unic şi unitatea de parchet unde a fost înregistrat dosarul, formaţiunea care instrumentează cauza, seria şi numărul procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, în cazul aplicării sancţiunii contravenţionale complementare a confiscării, datele de stare civilă ale persoanei de la care s-au ridicat armele şi muniţiile, descrierea armelor şi muniţiilor (denumire, marca, model, calibru, serie, cantitatea şi orice alte date de individualizare).

    CAP. IV
    Evidenţa armelor şi muniţiilor depuse la camera de corpuri delicte în care se păstrează arme şi muniţii
    ART. 12
    După eliberarea dovezii de primire a armelor şi muniţiilor la camera de corpuri delicte în care se păstrează arme şi muniţii, gestionarul consemnează în registrul de evidenţă, în ordine cronologică, fiecare lucrare pentru care a eliberat dovadă de primire. La scoaterea bunurilor din camera de corpuri delicte în care se păstrează arme şi muniţii se fac menţiuni corespunzătoare în registru.

    ART. 13
    Gestionarul camerei de corpuri delicte în care se păstrează arme şi muniţii este obligat să ţină la zi evidenţa tehnico-operativă a armelor şi muniţiilor primite spre păstrare, pe baza:
    a) dovezii de primire, înseriată, stabilită potrivit modelului aprobat la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, care se completează în două exemplare, primul exemplar constituind act justificativ pentru poliţistul care depune bunurile spre păstrare, iar cel de-al doilea, împreună cu actele de ridicare - act de intrare în gestiune;
    b) registrului de evidenţă a bunurilor din camera de corpuri delicte în care se păstrează arme şi muniţii, stabilit potrivit modelului aprobat la nivelul Ministerului Afacerilor Interne;
    c) procesului-verbal tip, înseriat, stabilit potrivit modelului aprobat la nivelul Ministerului Afacerilor Interne care se completează în două exemplare, primul constituind actul de preluare de către cel în drept, iar cel de-al doilea, act de scădere din gestiune.


    CAP. V
    Termenele şi modul de păstrare a armelor şi muniţiilor în camera de corpuri delicte în care se păstrează arme şi muniţii
    ART. 14
    (1) Armele şi muniţiile primite se păstrează grupate în raport cu succesiunea primirii acestora, pe cauze sau persoane, ordonate în rastele, cutii ori alte mijloace destinate acestui scop, prevăzute cu o etichetă pe care se înscrie numărul dovezii de primire şi numărul de ordine din registrul de evidenţă.
    (2) Este interzisă păstrarea armelor încărcate cu muniţia aferentă.
    (3) Pe timpul păstrării bunurilor, gestionarul este obligat să asigure întreţinerea acestora pentru a fi prevenită degradarea sau distrugerea. Fac excepţie de la aceste prevederi, armele şi muniţiile introduse la camera de corpuri delicte în care se păstrează arme şi muniţii, ambalate şi sigilate.

    ART. 15
    (1) Armele şi muniţiile ridicate în vederea confiscării se păstrează în camera de corpuri delicte în care se păstrează arme şi muniţii până la rămânerea definitivă a soluţiilor de confiscare sau de restituire.
    (2) Armele şi muniţiile găsite ai căror posesori legali nu au fost identificaţi, precum şi cele considerate ca abandonate potrivit legii se păstrează în camerele de corpuri delicte în care se păstrează arme şi muniţii până la soluţionarea cauzei, perioadă în care se fac demersurile necesare de către unitatea ce are în lucru cauza, pentru identificarea persoanei care le-a pierdut sau abandonat.

    ART. 16
    Armele şi muniţiile intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului se predau în termen de maximum 15 zile formaţiunilor logistice, în vederea dotării unităţilor de poliţie, valorificării sau, după caz, distrugerii, potrivit prevederilor instituite la nivelul Ministerului Afacerilor Interne.

    ART. 17
    Din comisia de inventariere desemnată potrivit art. 12 din ordin fac parte un reprezentant al structurii de cazier judiciar, statistică şi evidenţe operative şi un reprezentant al structurii arme, explozivi, substanţe periculoase, iar în cazul în care se constată nereguli de natură tehnică sau din punct de vedere al evidenţei tehnic-operative, poate fi cooptat şi un specialist din cadrul structurii logistice.

    CAP. VI
    Scoaterea armelor şi muniţiilor din camera de corpuri delicte în care se păstrează arme şi muniţii
    ART. 18
    Scoaterea din camerele de corpuri delicte în care se păstrează arme şi muniţii a armelor şi muniţiilor aflate spre păstrare se face numai în baza:
    a) hotărârii definitive a instanţei de judecată;
    b) ordonanţei sau rezoluţiei emise de procuror;
    c) procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, devenit titlu executoriu;
    d) cererii persoanei căreia îi aparţine arma şi/sau muniţia pierdută sau abandonată, pentru care s-a dispus restituirea de către organul de urmărire penală ori de către instanţa de judecată, avizată de către formaţiunea arme, explozivi şi substanţe periculoase şi aprobată de şeful unităţii de poliţie ori de înlocuitorul acestuia la conducere;
    e) raportul organului de cercetare al poliţiei judiciare care instrumentează cauza, aprobat de şeful/comandantul unităţii din care face parte, în cazul în care bunurile urmează a fi restituite de către acesta potrivit competenţelor stabilite de Codul de procedură penală, republicat, cu modificările şi completările ulterioare;
    f) solicitării scrise a organelor de urmărire penală sau a instanţei de judecată de a pune bunurile la dispoziţia acestora sau a altor instituţii pentru efectuarea unor constatări, expertize ori acte procedurale;
    g) solicitării scrise a procurorului sau a instanţei judecătoreşti, când bunurile trebuie să însoţească dosarul penal.


    ART. 19
    Predarea armelor şi muniţiilor către formaţiunile logistice, lucrătorilor de poliţie care instrumentează cauza sau persoanelor îndreptăţite se efectuează pe bază de proces-verbal înseriat, care se completează în două exemplare, primul constituind actul de preluare de către cei în drept, iar cel de-al doilea, împreună cu actele care atestă existenţa unei situaţii de scoatere din camera de corpuri delicte în care se păstrează arme şi muniţii, acte de scădere din gestiune.

    ART. 20
    În cazul restituirii armelor şi muniţiilor persoanelor îndreptăţite, cererea de restituire este supusă avizării de către formaţiunile arme, explozivi şi substanţe periculoase, care verifică dacă sunt îndeplinite formalităţile de înregistrare şi autorizare a deţinerii, portului şi folosirii armelor şi muniţiilor, potrivit normelor legale.

    ART. 21
    În cazul armelor şi muniţiilor care au fost ridicate ca urmare a suspendării sau anulării dreptului de deţinere, port şi folosire a armelor şi muniţiilor, după pronunţarea unei soluţii definitive în cauză, gestionarul solicită formaţiunilor arme, explozivi şi substanţe periculoase efectuarea de verificări privind îndeplinirea formalităţilor legale de către deţinător.

    ART. 22
    În situaţia în care proprietarul nu mai are dreptul de a deţine, purta şi folosi armament şi muniţie, gestionarul predă armele şi muniţiile fie lucrătorilor din cadrul formaţiunilor arme, explozivi şi substanţe periculoase pentru a fi depuse în magazinele autorizate, dacă proprietarul doreşte acest fapt, fie direcţiei/serviciilor de logistică, în cazul în care proprietarul îşi dă acordul pentru casarea acestora.

    ART. 23
    Armele şi muniţiile retrase în vederea casării se predau formaţiunilor logistice în termen de 15 zile de la data retragerii.

    ANEXA 1

    la Normele specifice privind organizarea şi funcţionarea camerelor de corpuri delicte în care se păstrează arme şi muniţii
    FIŞA ARMEI RIDICATE
    (Se va completa cu datele disponibile.)

┌──────────────────────────────────────┐
│Date de referinţă despre caz │
├────────────────────────────────────┬─┤
│Instituţia/Serviciul │ │
├────────────────────────────────────┼─┤
│Nr. de referinţă naţional │ │
├────────────────────────────────────┼─┤
│Bunul ridicat │ │
├────────────────────────────────────┼─┤
│Procedura vamală │ │
├────────────────────────────────────┼─┤
│Metoda de detecţie │ │
├────────────────────────────────────┼─┤
│Metoda de disimulare (ascundere) │ │
├────────────────────────────────────┼─┤
│Data comiterii faptei │ │
├────────────────────────────────────┼─┤
│Ora comiterii faptei │ │
├────────────────────────────────────┼─┤
│Ţara │ │
├────────────────────────────────────┼─┤
│Locaţia │ │
├────────────────────────────────────┼─┤
│Ţara de destinaţie │ │
├────────────────────────────────────┴─┤
│Arme de foc │
├────────────────────────────────────┬─┤
│Denumirea armei │ │
├────────────────────────────────────┼─┤
│Modelul armei │ │
├────────────────────────────────────┼─┤
│Producătorul │ │
├────────────────────────────────────┼─┤
│Ţara de fabricaţie │ │
├────────────────────────────────────┼─┤
│Tip │ │
├────────────────────────────────────┼─┤
│Subtip │ │
├────────────────────────────────────┼─┤
│Seria armei │ │
├────────────────────────────────────┼─┤
│Informaţii suplimentare │ │
├────────────────────────────────────┼─┤
│Calibrul │ │
└────────────────────────────────────┴─┘


┌──────────────────────────────────────┐
│Modalităţi de transport │
├────────────────────────────────────┬─┤
│Nr. de înmatriculare │ │
├────────────────────────────────────┼─┤
│Ţara de înregistrare │ │
├────────────────────────────────────┼─┤
│Nr. de identificare al vehiculului │ │
├────────────────────────────────────┼─┤
│Marca │ │
├────────────────────────────────────┼─┤
│Model │ │
├────────────────────────────────────┼─┤
│Culoare │ │
├────────────────────────────────────┼─┤
│Tip │ │
├────────────────────────────────────┼─┤
│Informaţii suplimentare │ │
├────────────────────────────────────┼─┤
│Furat? │ │
├────────────────────────────────────┴─┤
│Ruta │
├────────────────────────────────────┬─┤
│Ruta - Puncte de trecere a │ │
│frontierei │ │
│şi ţări │ │
├────────────────────────────────────┴─┤
│Suspect/Autor │
├─────────┬──────────────────────────┬─┤
│ │Suspect sau autor │ │
│ ├──────────────────────────┼─┤
│ │Nume │ │
│ ├──────────────────────────┼─┤
│ │Prenume │ │
│ ├──────────────────────────┼─┤
│ │Ziua naşterii │ │
│ ├──────────────────────────┼─┤
│Suspect/ │Luna naşterii │ │
│Autor ├──────────────────────────┼─┤
│ │Anul naşterii │ │
│ ├──────────────────────────┼─┤
│ │Locul naşterii │ │
│ ├──────────────────────────┼─┤
│ │Ţara de naştere │ │
│ ├──────────────────────────┼─┤
│ │Poreclă │ │
│ ├──────────────────────────┼─┤
│ │Informaţii suplimentare │ │
├─────────┴──────────────────────────┴─┤
│Documente de identificare │
├────────────────────────────────────┬─┤
│Numărul documentului │ │
├────────────────────────────────────┼─┤
│Tipul documentului de identitate │ │
├────────────────────────────────────┼─┤
│Ţara emitentă │ │
├────────────────────────────────────┼─┤
│Data eliberării │ │
├────────────────────────────────────┼─┤
│Instituţia emitentă │ │
├────────────────────────────────────┼─┤
│Informaţii suplimentare │ │
├────────────────────────────────────┴─┤
│Modalităţi de comunicaţii │
├────────────────────────────────────┬─┤
│Tipul │ │
├────────────────────────────────────┼─┤
│Detalii │ │
├────────────────────────────────────┼─┤
│Operator │ │
├────────────────────────────────────┼─┤
│Ţara │ │
├────────────────────────────────────┼─┤
│Informaţii suplimentare │ │
└────────────────────────────────────┴─┘


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016