Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME nr. 3 din 30 iunie 1993  privind efectuarea controlului bancar în cazul plăţilor externe pentru importuri de mărfuri    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME nr. 3 din 30 iunie 1993 privind efectuarea controlului bancar în cazul plăţilor externe pentru importuri de mărfuri

EMITENT: BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 182 din 30 iulie 1993

    În aplicarea prevederilor pct. 13 şi 20 din Regulamentul privind efectuarea operaţiunilor valutare, emis de Banca Naţională a României cu nr. V/3616/2 din 4 mai 1992, începând cu data de 1 august 1993, băncile comerciale române şi străine autorizate să funcţioneze în România vor efectua controlul bancar în cazul plăţilor pentru importuri de mărfuri dispuse de titularii de conturi, în conformitate cu prezentele norme:

    1. În cazul plăţilor în avans
    (a) Persoanele juridice române, indiferent de forma de organizare şi titularul dreptului de proprietate, care dispun efectuarea de plăţi externe reprezentând avansuri pentru importuri de mărfuri, au obligaţia ca, în cel mult 15 zile de la intrarea mărfii pe teritoriul vamal al României, să prezinte băncii comerciale prin care s-a efectuat plata avansului la extern documentele care fac dovada realizării importului în cauză, din care, în mod obligatoriu, factura externă definitivă şi declaraţia vamală de import.
    (b) Băncile comerciale vor ţine evidenţa tuturor avansurilor plătite pentru importuri de mărfuri pe fiecare titular de cont şi vor raporta lunar Băncii Naţionale a României - Oficiul de Control al Devizelor, până la 16 a lunii, situaţia plăţilor în avans nejustificate cu documente (conform modelului din anexa nr. 1 la prezentele norme).
    Se consideră justificate cu documente plăţile în avans pentru care titularii au prezentat documentele care fac dovada efectuării importului din care, în mod obligatoriu, factura externă definitivă şi declaraţia vamală de import.
    (c) În cazul titularilor de conturi care prezintă poziţii de avansuri plătite la extern şi nejustificate cu documente, ca urmare a neprimirii mărfii din import, conform termenului din contract, băncile comerciale vor executa alte plăţi de avansuri pentru importuri de mărfuri dispuse de titularul respectiv numai pe baza de garanţii bancare, care să asigure restituirea avansului plătit, împreună cu dobânda aferentă, pentru situaţiile de nelivrare a mărfii.
    (d) Titularii de conturi vor prezenta băncii comerciale, o dată cu ordinul de plată la extern a avansului, contractul sau orice alt document cu o astfel de valoare, pentru luarea în evidenţă a termenului de livrare a mărfii.
    În cazul în care, în aceste documente nu este stabilit un termen de livrare, se consideră ca termen maxim de justificare a avansului - termenul de 45 de zile de la data efectuării plăţii la extern a acestuia.
    (e) Plăţile în avans rămase nejustificate cu documente de către titularii de cont sunt asimilate sumelor în valută nerepatriate în termen din alte operaţiuni şi tranzacţii externe şi se sancţionează potrivit art. 1 şi 2 din Hotărârea Guvernului nr. 148/1993 şi Normele tehnice nr. 4225 din 9 iunie 1993 elaborate în aplicarea prevederilor acestei hotărâri de către Ministerul Finanţelor împreună cu Ministerul Comerţului şi Banca Naţională a României.
    2. În cazul plăţilor la livrare în cadrul acreditivelor documentare şi scrisorilor de garanţie bancară
    (a) Băncile comerciale vor efectua plăţile pentru aceste importuri numai pe baza documentelor care să asigure livrarea mărfii pe teritoriul vamal al României, din care, în mod obligatoriu, factura externă şi documentul de transport (conosament maritim, fluvial sau aerian ori scrisoare de trăsură).
    În cazul în care acreditivele documentare sau scrisorile de garanţie prevăd efectuarea unor plăţi externe fără prezentarea documentelor de transport care să ateste livrarea mărfii pe teritoriul vamal al României (ex.: plata contra recipise de depozitare a mărfurilor pe teritorii străine contra certificate de preluare spre expediere "prise en charge" sau pe baza de "letter of indemnity"), acestea se vor considera a fi plăţi în avans şi vor fi supuse prevederilor pct. 1 din prezentele norme.
    3. În cazul plăţilor la/după livrare pentru documente la incasso
    (a) Băncile comerciale vor efectua plata documentelor primite la incasso, cu condiţia prezentării de către ordonatorul plăţii a unei declaraţii pe proprie răspundere, semnată de persoane autorizate, care să ateste că importul în cauză nu a mai fost plătit sau compensat pe altă cale.
    (b) Plăţile externe pentru documente la incasso vor fi efectuate de băncile comerciale numai contra documente de transport care să ateste livrarea mărfii pe teritoriul vamal al României iar, în lipsa acestora, numai pe baza prezentării de către ordonatorul plăţii a documentului care atestă intrarea mărfii pe teritoriul vamal al României şi anume declaraţia vamală de import.
    4. În cazul plăţilor prin ordine de plată pentru mărfurile sosite în ţară
    Băncile comerciale vor efectua plăţile externe dispuse de ordonator numai după prezentarea documentelor care să ateste sosirea mărfii pe teritoriul vamal al României, dintre care, în mod obligatoriu, factura externă definitivă şi declaraţia vamală de import, precum şi a declaraţiei ordonatorului sub semnătura persoanelor autorizate, care angajează legal unitatea, că plata importului nu a mai fost efectuată sau compensată pe altă cale.
    5. În cazul plăţilor pentru mărfuri cumpărate pentru revânzare, fără tranzitare pe teritoriul României
    (a) Operaţiunile de cumpărare de mărfuri pentru revânzare fără tranzitare pe teritoriul României se vor derula, atât în ceea ce priveşte plăţile, cât şi în ceea ce priveşte încasările, numai prin intermediul aceleiaşi bănci comerciale.
    (b) În cazul în care derularea operaţiunii de comerţ internaţional începe printr-o plată la extern, aceasta va fi evidenţiată de băncile comerciale ca plată în avans, iar operaţiunea se va considera închisă la primirea încasării de la extern.
    (c) Termenul de închidere a acestor operaţiuni este de maximum 30 de zile de la data efectuării plăţii la extern.
    (d) Băncile comerciale vor raporta Băncii Naţionale a României plăţile pentru care nu s-au realizat încasările aferente operaţiunilor de revânzare (conform modelului din anexa nr. 2 la prezentele norme).
    6. Reglementări comune
    (a) Băncile comerciale vor efectua plăţile externe prevăzute în prezentele norme numai pe bază de documente originale.
    (b) Pentru toate categoriile de plăţi externe prevăzute în prezentele norme, băncile comerciale vor înscrie pe originalul facturii externe şi pe documentele care atestă livrarea mărfii către/ori sosirea mărfii pe teritoriul vamal al României suma şi data efectuării plăţii externe, pe care le vor confirma cu semnătura lucrătorului bancar şi ştampila.
    Băncile comerciale vor reţine la dosarele de plăţi fotocopii ale documentelor originale în baza cărora s-au efectuat plăţile la extern şi pe care au făcut menţiunile prevăzute la alineatul precedent.
    Băncile comerciale române şi străine autorizate să funcţioneze în România vor lua măsurile necesare pentru cunoaşterea şi aplicarea întocmai a prevederilor prezentelor norme.

                Guvernatorul Băncii Naţionale a României,
                          Mugur Isărescu

    Bucureşti, 30 iunie 1993.

    ANEXA 1

                          SITUAŢIA
       avansurilor plătite pentru importuri de mărfuri
      pentru care nu s-au prezentat documentele atestând
     livrarea conform normelor Băncii Naţionale a României
      la data ............... (sfârşitul lunii precedente)


 ───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 Nr. Numele Codul Suma Valoarea Data Referinţa Termen Termen de Obser-
 crt. titularu- fiscal al avansului avansului plăţii bancară a de livrare valabilitate vaţii**)
      lui de titularului (în valuta (% din avansului operaţiunii a mărfii*) garanţie
      cont de cont plăţii) total bancară
                                        import pentru
                                        la data restituirea
                                        plăţii*) avansului
 ───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

--------
    *) Potrivit declaraţiei titularului de cont făcută în scris la iniţierea plăţii avansului şi clauzele din contractul extern.
    **) Se va raporta valoarea totală a livrărilor parţiale efectuate şi justificate cu documente (dacă este cazul).

   ANEXA 2

                       SITUAŢIA
      plăţilor efectuate pentru cumpărări de mărfuri
    destinate revânzării, fără tranzitare pe teritoriul
     României, pentru care nu s-au realizat încasările
          aferente operaţiunilor de revânzare
       la data ............ (sfârşitul lunii precedente)

 ┌────┬───────────┬───────────┬──────────┬──────┬───────────┬─────────┬──────┐
 │Nr. │ Numele │ Codul │ Suma │Data │Referinţa │Termen de│Obser-│
 │crt.│titularului│fiscal al │ plătită │plăţii│bancară a │livrare a│vaţii │
 │ │ de cont │titularului│(în valuta│ │operaţiunii│mărfii*) │**) │
 │ │ │ de cont │ plăţii) │ │ │ │ │
 ├────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────┼───────────┼─────────┼──────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────┼───────────┼─────────┼──────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────┼───────────┼─────────┼──────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────┼───────────┼─────────┼──────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────┼───────────┼─────────┼──────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────┼───────────┼─────────┼──────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │
 └────┴───────────┴───────────┴──────────┴──────┴───────────┴─────────┴──────┘

---------
    *) Potrivit declaraţiei titularului de cont făcută în scris la iniţierea plăţii şi clauzelor din contractele externe.
    **) Se va raporta valoarea totală a încasărilor parţiale aferente operaţiunii (dacă este cazul).

                             -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016