Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME MINIME din 31 august 2010  privind aptitudinile fizice si mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME MINIME din 31 august 2010 privind aptitudinile fizice si mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul

EMITENT: MINISTERUL SANATATII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 631 din 8 septembrie 2010
1. Vederea
1.1. Toţi solicitanţii unui permis de conducere trebuie sã se supunã unui examen corespunzãtor pentru a se asigura cã au acuitatea vizualã necesarã pentru conducerea unui autovehicul.
1.2. Dacã existã motive de îndoialã cu privire la acuitatea vizualã a solicitantului, acesta este examinat de o unitate de asistenţã medicalã autorizatã. La examinarea respectivã se acordã o atenţie deosebitã urmãtoarelor:
a) acuitatea vizualã;
b) câmpul vizual;
c) capacitatea vizualã în condiţii de luminozitate redusã;
d) sensibilitatea la luminã puternicã şi contraste;
e) diplopia;
f) alte afecţiuni oculare care pericliteazã conducerea în condiţii de siguranţã.
1.3. În cazul conducãtorilor auto şi al candidaţilor la obţinerea permisului de conducere a unui autovehicul prevãzut în grupa 1, permisul poate fi acordat în "condiţii excepţionale" atunci când standardele de câmp vizual şi de acuitate vizualã nu pot fi respectate; în aceste cazuri, conducãtorul auto şi candidaţii la obţinerea permisului de conducere a unui autovehicul trebuie sã se supunã unui examen medical efectuat de o unitate de asistenţã medicalã autorizatã, pentru a demonstra cã funcţia vizualã nu este afectatã şi în alte moduri (inclusiv sensibilitatea la luminã puternicã şi contrast şi vederea în condiţii de luminozitate redusã). Conducãtorul auto sau solicitantul trebuie sã se supunã şi unei probe practice pozitive efectuate de o unitate de asistenţã medicalã autorizatã.
1.4. Grupa 1
1.4.1. Persoanele care solicitã un permis de conducere sau reînnoirea acestui permis trebuie sã aibã o acuitate vizualã binocularã, dacã este necesar, cu lentile de corecţie, de cel puţin 0,5, când se utilizeazã ambii ochi.
În plus, câmpul vizual orizontal trebuie sã fie de cel puţin 120 de grade, extensia trebuie sã fie de cel puţin 50 de grade la stânga şi la dreapta şi de 20 de grade ascendent şi descendent. Nu trebuie sã existe deficienţe pe o razã de 20 de grade faţã de axul central.
Atunci când se detecteazã sau se declarã o afecţiune ocularã evolutivã, se pot emite sau reînnoi permise de conducere, cu condiţia ca solicitantul sã efectueze unele examene periodice în cadrul unei unitãţi de asistenţã medicalã autorizate.
1.4.2. Persoanele care solicitã un permis de conducere sau reînnoirea acestui permis şi care au pierdut în totalitate vederea la un ochi ori care utilizeazã doar un ochi (de exemplu în cazul diplopiei) trebuie sã aibã o acuitate vizualã de cel puţin 0,5 cu lentile de corecţie, dacã este necesar. Unitatea de asistenţã medicalã autorizatã trebuie sã certifice existenţa suficient de îndelungatã a stãrii respective de vedere monocularã pentru a permite adaptarea şi cã la ochiul respectiv sunt întrunite cerinţele stabilite la pct. 1.4.1.
1.4.3. Dupã apariţia recentã a diplopiei sau dupã pierderea vederii la un ochi, trebuie sã existe o perioadã de adaptare de minimum 6 luni, pe durata cãreia se interzice conducerea autovehiculelor. Dupã aceastã perioadã, conducerea autovehiculului este permisã numai în urma unui aviz favorabil din partea specialiştilor oftalmologi şi a experţilor auto.
1.5. Grupa 2
1.5.1. Persoanele care solicitã eliberarea permisului de conducere sau reînnoirea acestui permis trebuie sã aibã acuitatea vizualã, cu lentile de corecţie, dacã este necesar, de cel puţin 0,8 la ochiul cel mai bun şi de cel puţin 0,1 la celãlalt ochi. Dacã se utilizeazã lentile de corecţie pentru a obţine valori de 0,8 şi 0,1, acuitatea respectivã (0,8 şi 0,1) trebuie sã se obţinã fie prin corecţie cu ajutorul ochelarilor de maximum plus 8 dioptrii, fie cu ajutorul lentilelor de contact. Corecţia trebuie sã fie bine toleratã.
1.5.2. În plus, câmpul vizual orizontal trebuie sã fie de cel puţin 160 de grade la ambii ochi, extensia trebuie sã fie de cel puţin 70 de grade la stânga şi la dreapta şi de 30 de grade ascendent şi descendent. Nu trebuie sã existe deficienţe pe o razã de 30 de grade faţã de axul central.
1.5.3. Nu se emit şi nu se reînnoiesc permise de conducere pentru solicitanţii sau conducãtorii auto care prezintã probleme în ceea ce priveşte sensibilitatea la contraste sau care suferã de diplopie.
1.5.4. Dupã o pierdere importantã a vederii la un ochi, trebuie sã existe o perioadã suficientã de adaptare de minimum 6 luni, pe durata cãreia se interzice conducerea autovehiculelor. Dupã aceastã perioadã, conducerea se permite numai în urma unui aviz favorabil din partea specialiştilor oftalmologi şi a experţilor auto.
2. Auzul
Permisele de conducere auto pot fi eliberate sau reînnoite pentru candidaţii sau conducãtorii auto din grupa 2 numai cu avizul unei unitãţi de asistenţã medicalã autorizate. Se acordã o atenţie deosebitã examinãrii medicale, ţinându-se seama de posibilitãţile de compensare.
3. Handicapul locomotor
3.1. Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite pentru candidaţii ori conducãtorii auto care prezintã afecţiuni sau anormalitãţi ale aparatului locomotor care fac periculoasã conducerea unui autovehicul.
3.2. Grupa 1
3.2.1. Eliberarea sau reînnoirea permiselor de conducere candidaţilor ori conducãtorilor auto cu handicap fizic este posibilã, cu anumite restricţii, numai cu avizul unei unitãţi de asistenţã medicalã autorizate, acordat în urma evaluãrii medicale a afecţiunii sau anomaliei respective şi, în cazul în care este necesar, a efectuãrii unui test practic. De asemenea, avizul acordat trebuie sã precizeze ce tip de modificare este necesarã la vehicul şi dacã respectivul conducãtor auto trebuie sã poarte un dispozitiv ortopedic, în mãsura în care proba de verificare a aptitudinilor şi comportamentului demonstreazã cã, utilizând un astfel de dispozitiv, conducerea vehiculului nu ar fi periculoasã.
3.2.2. Permisele de conducere pot fi eliberate sau reînnoite pentru orice solicitant care prezintã o afecţiune progresivã, cu condiţia ca persoana cu handicap locomotor sã fie examinatã cu regularitate pentru verificarea capacitãţii de conducere a autovehiculului în deplinã siguranţã.
În cazul staţionãrii în evoluţie a handicapului locomotor, permisele de conducere pot fi eliberate sau reînnoite fãrã efectuarea examinãrilor medicale periodice.
3.3. Grupa 2
Unitatea de asistenţã medicalã autorizatã trebuie sã ia în considerare riscurile şi pericolele suplimentare implicate de conducerea autovehiculelor prevãzute în aceastã grupã.
4. Afecţiuni cardiovasculare
4.1. Orice afecţiune care poate expune candidatul pentru obţinerea primului permis de conducere sau conducãtorul auto care solicitã reînnoirea acestuia la deteriorarea bruscã a funcţionãrii sistemului cardiovascular de naturã a provoca alterarea rapidã a funcţiilor cerebrale constituie un pericol pentru siguranţa rutierã şi este incompatibilã cu calitatea de conducãtor de autovehicule.
4.2. Grupa 1
4.2.1. Pentru candidaţii sau conducãtorii auto prevãzuţi în grupa 1, permisele de conducere nu se elibereazã şi nu se reînnoiesc în situaţiile în care aceste persoane prezintã tulburãri grave ale ritmului cardiac.
4.2.2. Permisele de conducere pot fi eliberate sau reînnoite în cazul persoanelor care poartã stimulator cardiac numai cu avizul medical autorizat şi cu condiţia efectuãrii unor verificãri medicale periodice.
4.2.3. Eliberarea sau reînnoirea permiselor de conducere auto pentru candidaţii ori conducãtorii auto care suferã de tensiune arterialã anormalã este condiţionatã de rezultatele altor examinãri medicale, de eventuale complicaţii aferente şi de pericolul potenţial al acestora pentru siguranţa rutierã.
4.2.4. Permisele de conducere nu pot fi eliberate sau reînnoite, în general, persoanelor care prezintã anginã pectoralã de repaus sau la emoţie. Eliberarea sau reînnoirea permiselor de conducere oricãrui candidat ori conducãtor auto care prezintã în antecedentele personale patologice un infarct miocardic se face numai cu avizul medical autorizat şi, în cazul în care este necesar, numai cu condiţia efectuãrii unor controale medicale periodice.
4.3. Grupa 2
Unitatea de asistenţã medicalã autorizatã trebuie sã ia în considerare riscurile şi pericolele suplimentare implicate de conducerea autovehiculelor prevãzute în aceastã grupã.
5. Diabetul zaharat
5.1. În sensul prezentelor norme minime, prin hipoglicemie acutã se înţelege situaţia în care este necesar ajutorul unei alte persoane, iar prin hipoglicemie cronicã se înţelege al doilea episod de hipoglicemie acutã în decursul a 12 luni.
5.2. Grupa 1
5.2.1. Permisele de conducere pot fi eliberate sau reînnoite candidaţilor ori conducãtorilor de autovehicule cu diabet zaharat. În cazul în care aceştia urmeazã un tratament medicamentos, eliberarea sau reînnoirea permiselor se face numai pe baza unui aviz medical autorizat şi, dupã caz, pe baza unor controale medicale periodice. Intervalul dintre examinãri nu trebuie sã depãşeascã 5 ani.
5.2.2. Nu se emit şi nu se reînnoiesc permise de conducere pentru solicitanţii sau conducãtorii auto cu episoade repetate de hipoglicemie acutã şi/sau care nu sunt deplin conştienţi de implicaţiile acesteia. Un conducãtor auto care suferã de diabet trebuie sã demonstreze cã înţelege riscurile hipoglicemiei şi cã este capabil sã ţinã sub control aceste episoade.
5.3. Grupa 2
5.3.1. Conducãtorilor auto care suferã de diabet zaharat li se pot emite sau reînnoi permisele de conducere. În cazul în care aceştia urmeazã un tratament medicamentos cu risc de inducere a hipoglicemiei (insulinã şi unele antidiabetice orale), se aplicã urmãtoarele criterii:
a) în ultimele 12 luni nu s-a înregistrat niciun episod de hipoglicemie acutã;
b) conducãtorul auto este deplin conştient de implicaţiile hipoglicemiei;
c) conducãtorul auto demonstreazã cã poate ţine sub control aceste episoade prin monitorizarea periodicã a nivelului de glucozã din sânge, cel puţin de douã ori pe zi şi atunci când intenţioneazã sã conducã;
d) şoferul demonstreazã cã înţelege riscurile hipoglicemiei;
e) nu existã alte complicaţii ale diabetului care ar putea afecta capacitatea de a conduce autovehicule.
În plus, în aceste cazuri, permisele se emit numai pe baza unui aviz al unei unitãţi de asistenţã medicalã autorizatã şi a examinãrilor medicale periodice care trebuie sã aibã loc la intervale care sã nu depãşeascã 3 ani.
5.3.2. Un episod de hipoglicemie acutã în timpul orelor de activitate, chiar dacã nu este în legãturã cu conducerea, trebuie raportat şi determinã o reevaluare a capacitãţii de a conduce autovehicule.
6. Afecţiuni neurologice
6.1. Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite candidaţilor ori conducãtorilor auto care prezintã afecţiuni neurologice grave, în afara cazurilor în care solicitarea se bazeazã pe un aviz medical autorizat.
6.2. În consecinţã, tulburãrile neurologice asociate afecţiunilor sau intervenţiilor chirurgicale care afecteazã sistemul nervos central ori periferic, care conduc la deficienţe senzoriale sau motorii şi afecteazã echilibrul şi coordonarea trebuie sã fie luate în considerare în legãturã cu efectele lor funcţionale şi riscurile evolutive. În astfel de cazuri, eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere este condiţionatã de evaluarea periodicã, în cazul riscului de agravare.
6.3. Epilepsia
6.3.1. Crizele de epilepsie sau alte tulburãri subite ale stãrii de conştienţã constituie un pericol real şi grav pentru siguranţa rutierã dacã apar la o persoanã în timp ce conduce un autovehicul.
6.3.2. Epilepsia este definitã ca atare dacã au avut loc douã sau mai multe crize de epilepsie la un interval mai mic de 5 ani. O crizã de epilepsie provocatã este definitã ca o crizã care are un factor provocator recognoscibil care poate fi evitat.
6.3.3. O persoanã care a avut o crizã iniţialã sau izolatã ori şi-a pierdut conştienţa trebuie sfãtuitã sã nu conducã autovehicule. Este necesarã întocmirea unui raport de specialitate în care sã se precizeze perioada în care este interzisã conducerea unui autovehicul şi monitorizarea ulterioarã necesarã.
6.3.4. Este foarte important sã se identifice sindromul epileptic specific şi tipul de crizã pentru efectuarea unei evaluãri corespunzãtoare a capacitãţii de a conduce autovehicule (inclusiv riscul producerii unor noi crize) şi sã se prescrie terapia corespunzãtoare. Acestea se efectueazã de un neurolog.
6.3.5. Grupa 1
6.3.5.1. Conducãtorilor auto cu epilepsie din aceastã grupã trebuie sã li se monitorizeze capacitatea de a conduce pânã când trec cel puţin 5 ani fãrã nicio crizã.
Dacã persoana suferã de epilepsie, criteriile pentru acordarea/reînnoirea necondiţionatã a permisului nu sunt întrunite. Autoritatea responsabilã de eliberarea permiselor de conducere trebuie notificatã în acest sens.
6.3.5.2. Crize de epilepsie provocate: solicitantul care a avut o crizã de epilepsie favorizatã de un factor provocator recognoscibil care este improbabil sã aparã în timpul conducerii poate fi declarat apt pentru a conduce, de la caz la caz, în funcţie de avizul neurologic; evaluarea trebuie sã se facã, dupã caz, în conformitate cu celelalte prevederi ale prezentelor norme minime (de exemplu, în cazul alcoolului sau altor comorbiditãţi).
6.3.5.3. Prima crizã (neprovocatã) sau o crizã singularã neprovocatã: solicitantul care a avut o primã crizã de epilepsie neprovocatã poate fi declarat apt pentru condus dupã o perioadã de 6 luni în care nu au mai avut loc crize şi dacã s-a efectuat o evaluare medicalã corespunzãtoare. Autoritãţile naţionale pot permite conducãtorilor auto cu prognostic bun recunoscut sã conducã înaintea încheierii acestei perioade.
6.3.5.4. Pierderea conştienţei: Pierderea conştienţei trebuie evaluatã în funcţie de riscul de recurenţã în timpul conducerii.
6.3.5.5. Epilepsie: Conducãtorii auto sau solicitanţii pot fi declaraţi apţi pentru condus dupã trecerea unui an în care nu au mai avut loc crize.
6.3.5.6. Crize exclusiv în timpul somnului: Solicitantul sau conducãtorul auto care nu a avut crize decât în timpul somnului poate fi declarat apt pentru a conduce dacã acest tipar a fost observat pe o perioadã care nu trebuie sã fie mai micã decât perioada fãrã crize necesarã în cazul epilepsiei. Dacã apar atacuri sau crize în timpul perioadei de veghe, este necesarã o perioadã suplimentarã de un an fãrã crize înainte de acordarea sau reînnoirea permisului, în condiţiile prevãzute la pct. 6.3.5.5.
6.3.5.7. Crize care nu influenţeazã starea de conştienţã sau capacitatea de reacţie: Solicitantul sau conducãtorul auto care nu a avut alte crize decât cele în privinţa cãrora s-a demonstrat cã nu afecteazã nici starea de conştienţã şi nici capacitatea de reacţie poate fi declarat apt pentru a conduce dacã acest tipar a fost observat pe o perioadã care nu trebuie sã fie mai micã decât perioada fãrã crize necesarã în cazul epilepsiei. Dacã apar orice fel de alte atacuri sau crize, este necesarã o perioadã suplimentarã de un an fãrã crize înainte de acordarea ori reînnoirea permisului, în condiţiile prevãzute la pct. 6.3.5.5.
6.3.5.8. Crize provocate de schimbarea sau eliminarea terapiei medicamentoase antiepileptice la recomandarea unui medic: Pacientul poate fi sfãtuit sã nu conducã timp de 6 luni de la încetarea tratamentului. Crizele care apar în timpul schimbãrii sau eliminãrii tratamentului medicamentos prescris de medic duc la interzicerea conducerii pentru 3 luni dacã se reia tratamentul anterior.
6.3.5.9. Dupã intervenţia chirurgicalã în scop curativ se aplicã dispoziţiile prevãzute la pct. 6.3.5.5.
6.3.6. Grupa 2
6.3.6.1. Permisele de conducere pot fi eliberate sau reînnoite candidaţilor ori conducãtorilor de autovehicule din aceastã grupã dacã sunt îndeplinite urmãtoarele condiţii:
a) solicitantul nu trebuie sã urmeze tratament medicamentos antiepileptic în perioada în care nu trebuie sã existe crize;
b) a fost realizatã o monitorizare medicalã corespunzãtoare;
c) la examenele neurologice amãnunţite nu trebuie sã se confirme o patologie cerebralã aferentã afecţiunii şi nu trebuie sã se înregistreze nicio activitate epileptiformã pe electroencefalogramã (EEG);
d) dupã un episod acut, trebuie sã se facã o EEG şi un examen neurologic corespunzãtor.
6.3.6.2. Crize de epilepsie provocate
6.3.6.2.1. Solicitantul care a avut o crizã de epilepsie determinatã de un factor recognoscibil care este improbabil sã aparã în timpul conducerii poate fi declarat apt pentru a conduce, de la caz la caz, în funcţie de avizul neurologic. Dupã un episod acut trebuie sã se facã o EEG şi un examen neurologic corespunzãtor.
6.3.6.2.2. O persoanã care prezintã o leziune structuralã intracerebralã şi care prezintã un risc mare de apariţie a crizelor nu trebuie sã conducã autovehicule din grupa 2 pânã când riscul de epilepsie scade la cel mult 2% pe an. Examenul de specialitate trebuie efectuat, dupã caz, în conformitate cu celelalte prevederi ale prezentelor norme minime (de exemplu, în cazul consumului de alcool).
6.3.6.3. Prima crizã (neprovocatã) sau o crizã singularã neprovocatã
6.3.6.3.1. Solicitantul care a avut o primã crizã de epilepsie neprovocatã poate fi declarat apt pentru conducere dupã o perioadã de 5 ani în care nu au mai avut loc crize şi în care nu s-a administrat tratament medicamentos, dacã s-a efectuat un examen neurologic corespunzãtor.
6.3.6.3.2. Autoritãţile naţionale pot permite conducãtorilor auto cu prognostic bun recunoscut sã conducã înaintea încheierii acestei perioade.
6.3.6.4. Pierderea conştienţei: Pierderea conştienţei trebuie evaluatã în funcţie de riscul de recurenţã în timpul conducerii. Riscul de recurenţã trebuie sã fie de cel mult 2% pe an.
6.3.6.5. Epilepsie
6.3.6.5.1. Trebuie sã treacã o perioadã de 10 ani fãrã crize şi fãrã administrarea unui tratament medicamentos antiepileptic.
6.3.6.5.2. Autoritãţile naţionale pot permite conducãtorilor auto cu prognostic bun recunoscut sã conducã înaintea încheierii acestei perioade. Aceasta se aplicã şi în cazul "epilepsiei juvenile".
6.3.6.5.3. Anumite afecţiuni (de exemplu, malformaţii arteriovenoase sau hemoragii intracerebrale) presupun o creştere a riscului de apariţie a crizelor, chiar în cazurile în care nu a avut loc nicio crizã anterioarã. Într-o astfel de situaţie trebuie efectuat un examen de cãtre un organ medical de specialitate; riscul de apariţie a unei crize trebuie sã fie de cel mult 2% pe an pentru acordarea sau reînnoirea permisului.
7. Tulburãri mintale
7.1. Grupa 1
7.1.1. Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite în cazurile candidaţilor ori conducãtorilor auto care prezintã urmãtoarele afecţiuni:
a) tulburãri mintale grave, congenitale sau dobândite ca urmare a unor afecţiuni, traume ori intervenţii neurochirurgicale;
b) retard psihic sever;
c) probleme comportamentale grave datorite vârstei sau tulburãri grave ale capacitãţii de judecatã, comportament ori adaptabilitate.
7.1.2. Sunt exceptate situaţiile în care solicitãrile sunt însoţite de avizul medical autorizat şi, dacã este necesar, de controale medicale periodice.
7.2. Grupa 2
Pentru candidaţii şi conducãtorii auto din aceastã grupã, unitatea de asistenţã medicalã autorizatã trebuie sã ia în considerare riscurile şi pericolele suplimentare implicate de conducerea autovehiculelor prevãzute în aceastã grupã.
8. Alcoolul
8.1. Consumul de bãuturi alcoolice constituie un pericol major pentru siguranţa rutierã. Avându-se în vedere importanţa acestui aspect, se impune o mare vigilenţã în plan medical.
8.2. Grupa 1
8.2.1. Pentru candidaţii şi conducãtorii auto din aceastã grupã, permisele de conducere nu se elibereazã sau nu se reînnoiesc în cazurile persoanelor care sunt dependente de alcool ori sunt incapabile sã se abţinã de la consumul de alcool atunci când conduc.
8.2.2. Dupã o perioadã de abstinenţã doveditã şi numai cu condiţia existenţei unui aviz medical autorizat, precum şi a unor controale medicale periodice, permisele de conducere pot fi eliberate sau reînnoite candidaţilor ori conducãtorilor auto care au fost dependenţi de alcool.
8.3. Grupa 2
Pentru candidaţii şi conducãtorii auto din aceastã grupã, unitatea de asistenţã medicalã autorizatã trebuie sã ia în considerare riscurile şi pericolele suplimentare implicate de conducerea autovehiculelor prevãzute în aceastã grupã.
9. Droguri şi medicamente
9.1. Abuz: Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite candidaţilor ori conducãtorilor auto care sunt dependenţi de substanţe psihotrope sau care nu sunt dependenţi de astfel de substanţe, dar fac abuz de ele în mod regulat, oricare ar fi categoria de permis care se solicitã.
9.2. Consumul regulat
9.2.1. Grupa 1
9.2.1.1. Pentru candidaţii şi conducãtorii auto din aceastã grupã, permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite în cazul persoanelor dependente de substanţe psihotrope, sub orice formã, care pot limita capacitatea lor de a conduce în siguranţã în cazul în care cantitãţile absorbite sunt atât de mari încât au efecte negative asupra conducerii.
9.2.1.2. Dispoziţia prevãzutã la pct. 9.2.1.1 se aplicã tuturor medicamentelor sau combinaţiilor de medicamente care afecteazã capacitatea de a conduce.
9.2.2. Grupa 2
Pentru solicitanţii din aceastã grupã, unitatea de asistenţã medicalã autorizatã trebuie sã ia în considerare riscurile şi pericolele suplimentare implicate de conducerea autovehiculelor prevãzute în aceastã grupã.
10. Afecţiuni renale
10.1. Grupa 1
Pentru candidaţii şi conducãtorii auto din aceastã grupã, permisele de conducere pot fi eliberate sau reînnoite în cazul persoanelor cu insuficienţã renalã gravã, numai pe baza unui aviz medical autorizat şi cu condiţia efectuãrii unor controale medicale periodice.
10.2. Grupa 2
Pentru candidaţii şi conducãtorii auto din aceastã grupã, permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite în cazul persoanelor cu insuficienţã renalã gravã ireversibilã, cu excepţia cazurilor excepţionale justificate în mod corespunzãtor printr-un aviz medical autorizat şi numai cu condiţia efectuãrii unor controale medicale periodice.
11. Dispoziţii diverse
11.1. Grupa 1
Permisele de conducere pot fi eliberate sau reînnoite candidaţilor ori conducãtorilor auto care au suferit un transplant de organe sau au un implant artificial care afecteazã capacitatea lor de a conduce, numai pe baza unui aviz medical autorizat şi, dacã este necesar, cu condiţia efectuãrii unor controale medicale periodice.
11.2. Grupa 2
Pentru candidaţii şi conducãtorii auto din aceastã grupã, unitatea de asistenţã medicalã autorizatã trebuie sã ia în considerare riscurile şi pericolele suplimentare implicate de conducerea autovehiculelor prevãzute în aceastã grupã.
12. Ca regulã generalã, permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite candidaţilor ori conducãtorilor auto care prezintã afecţiuni care nu sunt menţionate în prezentele norme minime, dar sunt susceptibile de a constitui sau de a genera o incapacitate funcţionalã care poate afecta siguranţa rutierã, în afara situaţiilor în care solicitarea se bazeazã pe un aviz medical autorizat şi, dacã este necesar, cu condiţia efectuãrii unor controale medicale periodice.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016