Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE SPECIFICE din 11 iunie 2014  privind exercitarea auditului public intern în cadrul Ministerului Sănătăţii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME METODOLOGICE SPECIFICE din 11 iunie 2014 privind exercitarea auditului public intern în cadrul Ministerului Sănătăţii

EMITENT: Ministerul Sănătăţii
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 522 bis din 14 iulie 2014
──────────
    Aprobate de Ordinul nr. 683/2014, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 522 din 14 iulie 2014.
──────────

     APLICAREA NORMELOR DE AUDIT PUBLIC INTERN ÎN CADRUL MINISTERULUI SĂNĂTĂŢII

     PARTEA I


    CAP. I
    Organizarea auditului public intern în Ministerul Sănătăţii


    1.1. Cadrul general
     Prezentele norme reglementează organizarea şi exercitarea activităţii de audit public intern în Ministerul Sănătăţii şi în entităţile publice aflate în subordinea/sub autoritatea sau în coordonarea acestuia.

    1.2. Structurile de audit public intern din Ministerul Sănătăţii şi din reţeaua acestuia
     În cadrul Ministerului Sănătăţii funcţionează Serviciul de audit public intern, structură funcţională aflată în subordinea directă a ordonatorului principal de credite, în conformitate cu anexa nr. 1 la H.G. nr. 144 din 23 februarie 2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare. Serviciul de audit public intern funcţionează cu un număr de 14 posturi, din care 1 post de conducere, 12 posturi de execuţie (auditori) şi un post de referent.
     În subordinea/sub autoritatea sau în coordonarea Ministerului Sănătăţii funcţionează entităţi ai căror conducători sunt ordonatori secundari sau terţiari de credite. Aceste entităţi sunt precizate în anexa 2 la H.G. nr. 144 din 23 februarie 2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare şi în anexa nr. 1 la prezentele norme.
     La nivelul acestor entităţi sunt organizate compartimente funcţionale de audit public intern, aflate în subordinea directă a ordonatorilor de credite.

    1.3. Atribuţiile compartimentului de audit public intern din cadrul Ministerului Sănătăţii1.3.1. Elaborează norme metodologice privind exercitarea activităţii de audit public intern aplicabile în Ministerul Sănătăţii, avizate de către UCAAPI. Entităţile publice aflate în subordinea/sub autoritatea sau în coordonarea Ministerului Sănătăţii îşi vor desfăşura activitatea pe baza prezentelor norme.1.3.1.1. În vederea avizării, compartimentul de audit intern din cadrul Ministerului Sănătăţii transmite proiectele de norme proprii semnate pe fiecare pagină de şeful compartimentului de audit public intern către UCAAPI, însoţit de adresa prin care se solicită avizarea, în termen de 90 de zile lucrătoare, de la data luării deciziei de elaborare/actualizare a acestora, cu aprobarea conducerii ministerului.
    1.3.1.2. Normele metodologice specifice exercitării activităţii de audit public intern se transmit spre avizare însoţite de Carta auditului intern aferentă.
    1.3.1.3. Clarificările, modificările şi completările la prezentul proiect de norme, venite din partea U.C.A.A.P.I. se vor realiza de către compartimentul de audit public intern din cadrul Ministerului Sănătăţii; în aceste cazuri termenele de avizare se vor prelungi în mod corespunzător în funcţie de data la care sunt transmise normele revizuite.

    1.3.2. Elaborează proiectul planului multianual de audit public intern şi, pe baza acestuia, proiectul planului anual de audit public intern.
    1.3.3. Efectuează activităţi de audit public intern pentru a evalua dacă sistemele de management financiar şi control ale entităţii publice sunt transparente şi sunt conforme cu normele de legalitate, regularitate, economicitate, eficienţă şi eficacitate la: a) structurile din cadrul Ministerului Sănătăţii;
    b) entităţile publice aflate în subordonarea/în coordonarea/sub autoritatea Ministerului Sănătăţii, în special la cele care nu au un compartiment funcţional de audit public intern.
    1.3.3.1. Auditul public intern se exercită asupra tuturor activităţilor desfăşurate în entitatea publică, inclusiv în entităţile aflate în subordine/în coordonare/sub autoritate, cu privire la formarea şi utilizarea fondurilor publice, precum şi la administrarea patrimoniului public.
    1.3.3.2. Compartimentele de audit public intern auditează, cel puţin o dată la 3 ani, fără a se limita la acestea, următoarele: a) activităţile financiare sau cu implicaţii financiare desfăşurate de entitatea publică din momentul constituirii angajamentelor până la utilizarea fondurilor de către beneficiarii finali, inclusiv a fondurilor provenite din finanţare externă;
    b) plăţile asumate prin angajamente bugetare şi legale, inclusiv din fondurile comunitare;
    c) administrarea patrimoniului, precum şi vânzarea, gajarea, concesionarea sau închirierea de bunuri din domeniul privat al statului;
    d) concesionarea sau închirierea de bunuri din domeniul public al statului;
    e) constituirea veniturilor publice;
    f) alocarea creditelor bugetare;
    g) sistemul contabil şi fiabilitatea acestuia;
    h) sistemul de luare a deciziilor;
    i) sistemele de conducere şi control, precum şi riscurile asociate unor astfel de sisteme;
    j) sistemele informatice;
    k) activităţile de asistenţă de sănătate publică, promovare a sănătăţii şi medicinei preventive; excepţie fac unităţile sanitare cu paturi aflate în subordinea şi a unităţilor aflate în coordonarea/sub autoritatea ministerului.
    l) asistenţă medicală;
    m) asistenţă de medicină legală şi de medicină sportivă. Excepţie fac entităţile publice aflate în subordine/în coordonare/sub autoritatea ministerului;
    n) activităţile de avizare, notificare, certificare şi reglementare specifice Ministerului Sănătăţii; excepţie fac unităţile sanitare cu paturi aflate în subordinea şi a unităţilor aflate în coordonarea/sub autoritatea ministerului.
    o) activitatea de achiziţii publice.

    1.3.3.3. Misiunile dispuse de UCAAPI se cuprind în planul anual de audit public intern al compartimentului de audit public intern din cadrul ministerului Sănătăţii, se realizează în bune condiţii şi se raportează în termenele fixate.

    1.3.4. Informează UCAAPI despre recomandările neînsuşite de către conducătorul entităţii publice auditate. Compartimentul de audit public intern din Ministerul Sănătăţii transmite la UCAAPI sinteze ale recomandărilor neînsuşite de către conducătorul entităţii publice auditate şi consecinţele neimplementării acestora, însoţite de documentaţia relevantă, în termen de 10 zile calendaristice de la încheierea trimestrului. Entităţile publice aflate în subordinea/în coordonarea/sub autoritatea ministerului transmit la compartimentul de audit public intern din Ministerul Sănătăţii sinteze ale recomandărilor neînsuşite de către conducătorul entităţii publice auditate şi consecinţele neimplementării acestora, însoţite de documentaţia relevantă, în termen de 15 zile calendaristice de la încheierea trimestrului.
    1.3.5. Raportează periodic la UCAAPI, asupra constatărilor, concluziilor şi recomandărilor. Compartimentul de audit public intern transmite la UCAAPI, la solicitarea acestuia, rapoarte periodice privind constatările, concluziile şi recomandările rezultate din activitatea lui de audit intern. Cazurile de iregularităţi sau posibile prejudicii identificate se cuprind în raportările periodice şi anuale.
    1.3.6. Elaborează raportul anual al activităţii de audit public intern care prezintă modul de realizare a obiectivelor compartimentului de audit public intern. Raportul anual cuprinde o centralizare a rapoartelor entităţilor publice aflate în subordinea/în coordonarea/sub autoritatea ministerului, precum şi activitatea de audit a Ministerului Sănătăţii.1.3.6.1. Raportul anual al activităţii de audit public intern cuprinde următoarele informaţii minimale: constatări, recomandări şi concluzii rezultate din activitatea de audit public intern, progresele înregistrate prin implementarea recomandărilor, iregularităţi sau posibile prejudicii constatate în timpul misiunilor de audit public intern, precum şi informaţii referitoare la pregătirea profesională.
    1.3.6.2. Compartimentul de audit public intern din Ministerul Sănătăţii transmite raportul la UCAAPI, până la data de 15 februarie a anului următor, pentru anul încheiat. Entităţile publice aflate în subordinea/în coordonarea/sub autoritatea ministerului vor transmite Raportul anual la compartimentul de audit public intern din minister pană la data de 30 ianuarie a anului următor, pentru anul încheiat.

    1.3.7. Raportează imediat conducătorului entităţii publice şi structurii de control intern abilitate iregularităţile sau posibilele prejudicii identificate în realizarea misiunilor de audit public intern.1.3.7.1. Iregularităţile sau posibilele prejudicii constatate de auditorii interni sunt raportate conducătorului entităţii publice şi structurii de control abilitate, în termen de 3 zile lucrătoare de la constatare.
    1.3.7.2. Auditorul intern propune, după caz, suspendarea misiunii de audit public intern în cazul identificării unor iregularităţi sau posibile prejudicii, cu acordul conducătorului entităţii publice care a aprobat misiunea, dacă din analiza preliminară a verificărilor efectuate se estimează că prin continuarea acesteia nu se ating obiectivele de audit intern (limitarea accesului, informaţii insuficiente ş.a.).

    1.3.8. Verifică respectarea normelor, instrucţiunilor, precum şi a Codului privind conduita etică a auditorului intern la compartimentele de audit public intern organizate la nivelul entităţilor publice aflate în subordine/în coordonare/sub autoritate.1.3.8.1. Verificarea respectării normelor, instrucţiunilor, precum şi a Codului privind conduita etică a auditorului intern se realizează prin misiuni de evaluare a activităţii de audit public intern planificate sau ad-hoc.
    1.3.8.2. Abaterile de la norme, instrucţiuni sau Codul privind conduita etică a auditorului intern constatate pe timpul misiunilor de evaluare sunt corectate prin formularea de recomandări în cooperare cu conducătorul entităţii publice în cauză.

    1.3.9. Efectuează misiuni de audit public intern ad-hoc, care pot fi misiuni de asigurare, de evaluare sau de consiliere, la solicitarea ministrului sănătăţii.
    1.3.10. Avizează numirea/destituirea conducătorului compartimentului de audit public intern de la nivelul entităţilor publice aflate în subordinea/în coordonarea/sub autoritatea Ministerului Sănătăţii.


    CAP. II
    Normele aplicabile compartimentului de audit public intern şi auditorilor interni din Ministerul Sănătăţii

    2.1. Prezentele Norme metodologice sunt elaborate în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 1086/2013 pentru aprobarea Normelor generale privind exercitarea activităţii de audit public intern, Codul privind conduita etică a auditorului intern şi buna practică în domeniul auditului intern.
    2.2. Norme de calificare ale auditului public intern2.2.1. Misiune, competenţe şi responsabilităţi2.2.1.1. Rolul şi obiectivele auditului public intern, tipurile de audit intern, atribuţiile şi principiile aplicabile compartimentului de audit public intern şi auditorului intern, precum şi condiţiile şi regulile de derulare a misiunilor de audit public intern sunt definite în Carta auditului intern specifică Ministerului Sănătăţii.
    2.2.1.2. Carta auditului intern menţionează poziţia compartimentului de audit public intern din cadrul Ministerului Sănătăţii, defineşte sfera de activitate a auditului intern, drepturile şi obligaţiile auditorilor interni. Acest document este elaborat de către compartimentul de audit public intern din Ministerul Sănătăţii, avizat de U.C.A.A.P.I. şi aprobat de conducătorul entităţii publice. Entităţile publice aflate în subordinea/sub autoritatea sau în coordonarea Ministerului Sănătăţii îşi vor întocmi propria Carta a auditului public intern.

    2.2.2. Independenţă şi obiectivitate2.2.2.1. Independenţa organizatorică. Compartimentul de audit public intern din cadrul Ministerului Sănătăţii funcţionează în subordinea directă a conducătorului entităţii publice, exercitând o funcţie distinctă şi independentă de activităţile entităţii publice.2.2.2.1.1. Prin atribuţiile sale, compartimentul de audit public intern nu trebuie să fie implicat în exercitarea activităţilor auditabile sau în elaborarea procedurilor specifice, altele decât cele de audit intern.
    2.2.2.1.2. Activitatea de audit public intern nu trebuie să fie supusă ingerinţelor de nicio natură, începând de la stabilirea obiectivelor de audit, realizarea efectivă a lucrărilor specifice misiunii şi până la comunicarea rezultatelor acesteia.
    2.2.2.1.3. Şeful compartimentului de audit public intern din Ministerul Sănătăţii participă, în măsura în care se solicită acest lucru, la reuniunile conducerii ministerului sau ale oricărei altei comisii, oricărui altui consiliu sau comitet cu atribuţii în domeniul guvernanţei entităţii, managementului riscului şi controlului.

    2.2.2.2. Obiectivitate individuală. Auditorii interni trebuie să aibă o atitudine imparţială, să nu aibă prejudecăţi şi să evite conflictele de interese, să îşi îndeplinească atribuţiile în mod obiectiv şi independent, cu profesionalism şi integritate, potrivit normelor şi procedurilor specifice activităţii de audit public intern.

    2.2.3. Numirea, respectiv destituirea şefului compartimentului de audit public intern din cadrul Ministerului Sănătăţii2.2.3.1. Numirea şefului compartimentului de audit public intern din Ministerul Sănătăţii se realizează de către conducătorul entităţii publice, cu avizul UCAAPI.2.2.3.1.1. Candidaţii pentru funcţia de şef al compartimentului de audit public intern din cadrul ministerului depun la UCAAPI, următoarele documente: a) curriculum vitae;
    b) minimum două scrisori de recomandare de la persoane cu experienţă în domeniul auditului intern;
    c) o lucrare de concepţie privind organizarea şi exercitarea auditului intern la entitate publică;
    d) o declaraţie privind respectarea prevederilor art. 22 din Legea nr. 672/2002, referitoare la incompatibilităţile auditorilor interni.

    2.2.3.1.2. Avizul comisiei de avizare UCAAPI se transmite persoanei solicitante sau conducerii ministerului, după caz.
    2.2.3.1.3. Numirea şefului compartimentului de audit public intern din cadrul Ministerului Sănătăţii se face de către conducătorul ministerului în conformitate cu prevederile legale referitoare la organizarea şi desfăşurarea concursurilor/examenelor pentru ocuparea acestei funcţii.

    2.2.3.2. Destituirea şefului compartimentului de audit public intern din cadrul Ministerului Sănătăţii2.2.3.2.1. Pentru destituirea şefului compartimentului de audit public intern, conducătorul ministerului solicită UCAAPI avizul în vederea destituirii, cu menţionarea motivelor destituirii.
    2.2.3.2.2. Comisia de avizare UCAAPI analizează motivele, efectuează investigaţii şi consultări directe cu şeful compartimentului de audit public intern din Ministerul Sănătăţii propus pentru destituire şi prezintă conducătorului ministerului, motivat în scris, avizul favorabil sau nefavorabil.


    2.2.4. Numirea, respectiv destituirea şefului compartimentului de audit public intern din entităţile publice aflate în subordinea/în coordonarea/sub autoritatea Ministerului Sănătăţii se realizează de către conducătorul respectivei entităţi publice cu avizul şefului compartimentului de audit public intern din cadrul Ministerului Sănătăţii.2.2.4.1. Pentru numirea şefului compartimentului de audit public intern la nivelul compartimentului de audit public intern din entităţile publice aflate în subordinea/în coordonarea/sub autoritatea ministerului, se constituie, în funcţie de necesităţi, o comisie de avizare constituită din: a) conducătorul compartimentului de audit public intern din Ministerul Sănătăţii;
    b) doi auditori interni, desemnaţi de conducătorul compartimentului de audit public intern din cadrul Ministerului Sănătăţii.

    2.2.4.2. Candidaţii pentru funcţia de şef al compartimentului de audit public intern din entităţile publice aflate în subordinea/în coordonarea/sub autoritatea Ministerului Sănătăţii depun la compartimentul de audit intern din Ministerul Sănătăţii, responsabil cu atribuţia de avizare, următoarele documente: a) curriculum vitae;
    b) minimum două scrisori de recomandare de la persoane cu experienţă în domeniul auditului intern;
    c) o lucrare de concepţie privind organizarea şi exercitarea auditului intern la entitate publică;
    d) o declaraţie privind respectarea prevederilor art. 22 din Legea nr. 672/2002, referitoare la incompatibilităţile auditorilor interni.

    2.2.4.3. Avizarea candidaţilor se face în termen de 10 zile lucrătoare de la data depunerii documentelor, prin analizarea acestora şi prin consultări directe.
    2.2.4.4. Procedura de avizare a şefului compartimentului de audit public intern se realizează prin analiza documentaţiilor depuse şi organizarea unui interviu, care este stabilit cu cel puţin două zile lucrătoare înainte de data termenului-limită de avizare.
    2.2.4.5. Membrii comisiei de avizare acordă note de la 1 la 10 şi stabilesc calificativul final, astfel: a) slab, pentru medii sub 6;
    b) bine, pentru medii cuprinse între 6 şi 8;
    c) foarte bine, pentru medii peste 8.

    2.2.4.6. Avizul este favorabil pentru calificativele bine şi foarte bine şi nefavorabil în cazul în care se obţine calificativul slab.
    2.2.4.7. Avizul comisiei de avizare se transmite persoanei solicitante sau conducerii entităţilor publice, după caz, în termen de două zile de la data susţinerii interviului.
    2.2.4.8. Numirea şefului compartimentului de audit public intern se face de către conducătorii respectivelor entităţi publice, în conformitate cu prevederile legale referitoare la organizarea şi desfăşurarea concursurilor/examenelor pentru ocuparea acestei funcţii.

    2.2.5. Destituirea şefului compartimentului de audit public intern din entităţile publice aflate în subordinea/în coordonarea/sub autoritatea Ministerului Sănătăţii2.2.5.1. Pentru destituirea şefului compartimentului de audit public intern, conducătorii entităţilor publice solicită compartimentului de audit public intern de la nivelul Ministerului Sănătăţii avizul în vederea destituirii, cu menţionarea motivelor destituirii.
    2.2.5.2. Comisia de avizare analizează motivele, efectuează investigaţii şi consultări directe cu şeful compartimentului de audit public intern din entităţile publice aflate în subordinea/în coordonarea/sub autoritatea Ministerului Sănătăţii propus pentru destituire şi în termen de 20 zile lucrătoare prezintă conducătorului acestor entităţi, motivat în scris, avizul favorabil sau nefavorabil.

    2.2.6. Numirea, respectiv revocarea auditorilor interni din Ministerul Sănătăţii2.2.6.1. Numirea auditorilor interni2.2.6.1.1. Pentru obţinerea avizului, candidaţii pentru funcţia de auditor intern depun un dosar care cuprinde următoarele documente: a) curriculum vitae;
    b) o declaraţie privind respectarea prevederilor art. 22 din Legea nr. 672/2002, referitoare la incompatibilităţile auditorilor interni;
    c) o lucrare în domeniul auditului public intern;
    d) două scrisori de recomandare de la persoane cu experienţă în domeniul auditului intern.

    2.2.6.1.2. Şeful compartimentului de audit public intern analizează dosarele de avizare depuse de solicitanţi şi realizează un interviu cu aceştia, în termen de 5 zile lucrătoare de la data primirii dosarului; notarea şi stabilirea calificativului se face prin respectarea aceloraşi cerinţe stabilite pentru avizarea şefului compartimentului de audit public intern din prezentele norme.
    2.2.6.1.3. Avizul se transmite persoanei solicitante şi conducerii Ministerului Sănătăţii, în termen de două zile de la data susţinerii interviului.
    2.2.6.1.4. Numirea auditorilor interni din Ministerului Sănătăţii se face de către conducătorul ministerului, în conformitate cu prevederile legale referitoare la organizarea şi desfăşurarea concursurilor/examenelor pentru ocuparea acestei funcţii.

    2.2.6.2. Revocarea auditorilor interni din Ministerul Sănătăţii2.2.6.2.1. Conducătorul Ministerului Sănătăţii înştiinţează şeful compartimentului de audit public intern despre intenţia de revocare a unui auditor intern şi despre motivele acesteia.
    2.2.6.2.2. Şeful compartimentului de audit public intern din Ministerul Sănătăţii analizează motivele, efectuează investigaţii, are consultări directe cu acesta, după caz, şi, în termen de 10 zile lucrătoare de la înştiinţare, prezintă avizul favorabil sau nefavorabil.


    2.2.7. Competenţa şi conştiinţa profesională2.2.7.1. Competenţa. Auditorii interni din Ministerul Sănătăţii trebuie să posede cunoştinţe, îndemânare şi alte competenţe necesare pentru a-şi exercita atribuţiile şi responsabilităţile individuale, mai ales: a) competenţa în aplicarea normelor, procedurilor şi tehnicilor de audit; contabile;
    b) cunoştinţe în ceea ce priveşte principiile şi tehnicile
    c) cunoaşterea principiilor de bază în domeniile: management, economic, drept şi tehnologia informaţiei;
    d) cunoştinţe suficiente pentru a identifica elementele de iregularitate, de a detecta şi a preveni fraudele, nefiind în sarcina auditorilor interni investigarea acestora;
    e) capacitatea de a comunica oral şi în scris, de a putea expune clar şi convingător obiectivele, constatările şi recomandările fiecărei misiuni de audit public intern.
    2.2.7.1.1. Compartimentul de audit public intern trebuie să dispună în mod colectiv de toată competenţa şi experienţa necesară în realizarea misiunilor de audit public intern.
    2.2.7.1.2. Indiferent de natura lor, misiunile de audit public intern vor fi încredinţate auditorilor interni care au pregătirea şi experienţa corespunzătoare nivelului de complexitate a activităţilor pe care trebuie să le auditeze.
    2.2.7.1.3. Compartimentul de audit public intern trebuie să dispună de aplicaţii şi programe informatice moderne, metodologii, metode de analiză şi eşantionare şi instrumente de control a sistemelor informatice.
    2.2.7.1.4. Şeful compartimentului de audit public intern trebuie să se asigure că auditorii desemnaţi posedă cunoştinţele, îndemânarea şi competenţele necesare pentru desfăşurarea corectă a fiecărei misiuni de audit public intern.

    2.2.7.2. Conştiinţa profesională. Auditorii interni trebuie să depună toate eforturile în exercitarea atribuţiilor şi să ia în considerare următoarele elemente: a) perioada de lucru necesară pentru atingerea obiectivelor misiunii de audit public intern;
    b) complexitatea şi importanţa domeniilor auditate;
    c) pertinenţa şi eficacitatea procesului de management al riscurilor şi de control intern;
    d) probabilitatea existenţei erorilor, iregularităţilor, disfuncţionalităţilor sau a fraudei;
    e) costurile implementării unor activităţi de control suplimentare în raport cu avantajele preconizate.
    2.2.7.2.1. Auditorul intern trebuie să aibă o preocupare permanentă în ceea ce priveşte riscurile semnificative susceptibile să afecteze obiectivele, activităţile şi resursele entităţii publice.

    2.2.7.3. Pregătirea profesională continuă. Auditorii interni trebuie să îşi îmbunătăţească cunoştinţele şi practica profesională printr-o pregătire continuă.2.2.7.3.1. Şeful compartimentului de audit public intern şi conducerea Ministerului Sănătăţii vor asigura condiţiile necesare perfecţionării profesionale, perioada destinată acestui scop prin lege fiind de minimum 15 zile lucrătoare pe an.
    2.2.7.3.2. Îmbunătăţirea cunoştinţelor, abilităţilor şi valorilor în cadrul formării profesionale continue se realizează prin: a) participarea la cursuri şi seminare pe teme specifice domeniilor cadrului general de competenţe profesionale sau specifice entităţii publice;
    b) studii individuale pe teme aprobate de şeful compartimentului de audit public intern;
    c) publicarea de materiale de specialitate.


    2.2.7.4. În misiunile de audit public intern, care necesită cunoştinţe de strictă specialitate pentru realizarea obiectivelor, pot fi contractate servicii de expertiză/consultanţă din interiorul sau din afara ministerului, calitatea acestor servicii fiind monitorizată de către compartimentul de audit public intern solicitant.

    2.2.8. Evaluarea calităţii activităţii de audit public intern2.2.8.1. Evaluarea calităţii activităţii de audit intern este o activitate ex-post, care constă în examinarea sistematică, din punctul de vedere al conformităţii şi al performanţei, a activităţii compartimentului de audit public intern, în raport cu anumite criterii şi care se concretizează în furnizarea unei opinii.2.2.8.1.1. Evaluarea conformităţii activităţii de audit public intern urmăreşte concordanţa dintre modul de organizare şi funcţionare a activităţii de audit public intern şi cadrul normativ specific domeniului, precum şi analiza gradului de îndeplinire a obiectivelor stabilite.
    2.2.8.1.2. Evaluarea calităţii activităţii de audit public intern se bazează, în principal, pe: a) respectarea Normelor privind exercitarea activităţii de audit public intern şi a Codului privind conduita etică a auditorului intern;
    b) caracterul adecvat al Cartei auditului intern, al regulilor şi procedurilor de audit intern, al obiectivelor, indicatorilor de performanţă şi sistemului de informaţii;
    c) contribuţia auditului intern la procesele de management al riscurilor, de control şi de guvernanţă ale entităţii;
    d) contribuţia auditului intern la crearea unui plus de valoare şi la îmbunătăţirea funcţionării entităţii.


    2.2.8.2. Evaluarea calităţii activităţii de audit intern se realizează prin evaluări interne şi evaluări externe.2.2.8.2.1. Evaluările interne sunt realizate de către şeful compartimentului de audit public intern din Ministerul Sănătăţii şi constau în: a) evaluări periodice, realizate prin evaluări privind performanţele auditorilor interni, anual şi cu ocazia finalizării misiunii de audit intern, şi autoevaluări ale sistemului de control intern;
    b) evaluări continue, realizate prin monitorizarea îndeplinirii activităţilor/acţiunilor, supervizarea misiunilor de audit intern.

    2.2.8.2.2. Evaluările externe sunt evaluări periodice a activităţii de audit intern, din punctul de vedere al conformităţii şi performanţei, realizate de către Ministerul Sănătăţii pentru compartimentele de audit public intern constituite la nivelul entităţilor publice aflate în subordinea/în coordonarea/sub autoritatea acestuia, se efectuează prin: a) verificarea respectării de către compartimentul de audit public intern a normelor, instrucţiunilor, Codului privind conduita etică a auditorului intern;
    b) evaluarea calităţii activităţii de audit intern, pe baza unor criterii de evaluare stabilite în raport cu cadrul normativ aplicabil;
    c) furnizarea unei opinii, în funcţie de nivelurile de apreciere acordate şi prin formularea de recomandări menite să corecteze disfuncţiile şi să îmbunătăţească activităţile, cu ocazia realizării fiecărei misiuni de audit public intern;
    d) avizarea numirii/destituirii şefilor compartimentelor de audit public intern.

    2.2.8.2.3. Evaluările interne cuprind şi evaluările realizate de către structurile auditate la finalizarea misiunilor de audit public intern, precum şi de alte structuri cu atribuţii în acest sens.


    2.2.9. Programul de asigurare şi îmbunătăţire a calităţii activităţii de audit public intern2.2.9.1. La nivelul compartimentului de audit public intern din Ministerul Sănătăţii se elaborează un program de asigurare şi îmbunătăţire a calităţii sub toate aspectele auditului intern, care să permită un control continuu al eficacităţii acestuia.
    2.2.9.2. Programul de asigurare şi îmbunătăţire a calităţii activităţii de audit intern trebuie să garanteze că activitatea de audit intern se desfăşoară în conformitate cu normele, instrucţiunile şi Codul privind conduita etică a auditorului intern şi să contribuie la îmbunătăţirea activităţii compartimentului de audit public intern.
    2.2.9.3. Programul de asigurare şi îmbunătăţire a calităţii activităţii de audit intern cuprinde: metodologia de elaborare a programului, planul de acţiune şi raportul de monitorizare.2.2.9.3.1. Metodologia de elaborare a programului de asigurare şi îmbunătăţire a calităţii activităţii de audit intern, prevăzut în anexa nr. 2, descrie procesul de elaborare, actualizare şi monitorizare a programului de asigurare şi îmbunătăţire a calităţii activităţii de audit intern prin evidenţierea scopului, obiectivelor, responsabililor, termenelor şi tipurilor de evaluare. Pentru fiecare tip de evaluare, metodologia prezintă modul de realizare a acestora, astfel: a) evaluarea internă - descrie modul de realizare a tipurilor de evaluări interne exercitate la nivelul compartimentului de audit public intern, respectiv: supervizarea, evaluarea performanţei auditorilor interni la finalizarea misiunilor de audit, evaluarea misiunilor de audit de către structurile auditate, monitorizarea realizării activităţilor, evaluarea anuală a performanţelor profesionale individuale;
    b) evaluarea externă - descrie modul de realizare a tipurilor de evaluări externe exercitate la nivelul compartimentului de audit public intern, respectiv de către şeful compartimentului de audit public intern din Ministerul Sănătăţii pentru compartimentele de audit public intern constituite la nivelul entităţilor publice aflate în subordinea/în coordonarea/sub autoritatea acestuia, de Curtea de Conturi, de Comisia Europeană şi de alte structuri de audit abilitate.

    2.2.9.3.2. Planul de acţiune este instrumentul de punere în lucru a Programului de asigurare şi îmbunătăţire a calităţii activităţii de audit public intern şi este structurat pe: obiective, acţiuni, indicatori de performanţă, termene, responsabili şi observaţii.
    2.2.9.3.3. Raportul de monitorizare a Programului de asigurare şi îmbunătăţire a calităţii activităţii de audit intern prezintă rezultatele evaluării gradului de realizare a obiectivelor cuprinse în planul de acţiune.

    2.2.9.4. Îndrumarul de elaborare a programului de asigurare şi îmbunătăţire a calităţii activităţii de audit intern şi planul de acţiune se actualizează în funcţie de rezultatele evaluărilor interne şi externe.
    2.2.9.5. Programul de asigurare şi îmbunătăţire a calităţii activităţii de audit intern este aprobat de şeful compartimentului de audit public intern din Ministerul Sănătăţii.


    2.3. Norme de funcţionare a auditului public intern2.3.1. Planificarea activităţii de audit public intern2.3.1.1. Şeful compartimentului de audit public intern din Ministerul Sănătăţii este responsabil pentru organizarea şi desfăşurarea activităţii de audit public intern şi în acest sens asigură elaborarea planurilor multianuale şi planurilor anuale de audit intern.
    2.3.1.2. Planificarea activităţii de audit public intern din Ministerul Sănătăţii se realizează astfel: a) planificarea multianuală pe 3 ani cuprinde misiunile de evaluare a activităţii de audit intern care se realizează cel puţin o dată la 5 ani, misiunile privind auditarea activităţilor derulate de entitatea publică, activităţi care sunt auditate cel puţin o dată la 3 ani, precum şi misiunile de consiliere;
    b) planificarea anuală cuprinde misiunile ce se realizează pe parcursul unui an, ţinând cont de rezultatul evaluării riscurilor şi de resursele de audit disponibile.

    2.3.1.3. Planurile anuale/multianuale ale compartimentului de audit public intern de la nivelul Ministerului Sănătăţii vor cuprinde şi misiuni aferente domeniilor/activităţilor derulate la nivelul entităţilor aflate în subordinea/în coordonarea/sub autoritatea acestuia şi care nu au asigurată funcţia de audit public intern.
    2.3.1.4. Selectarea misiunilor de audit public intern în vederea cuprinderii în planuri se face în funcţie de următoarele elemente: a) evaluarea riscului asociat diferitelor structuri, procese, activităţi, programe/proiecte sau operaţiuni;
    b) criteriile semnal şi sugestiile conducătorului entităţii publice, deficienţele constatate anterior în rapoartele de audit; deficienţele constatate în procesele-verbale încheiate în urma inspecţiilor; deficienţele consemnate în rapoartele Curţii de Conturi; aprecierile unor specialişti, experţi etc. cu privire la structura şi dinamica unor riscuri interne; evaluarea impactului unor modificări petrecute în mediul în care evoluează sistemul auditat; alte informaţii şi indicii referitoare la disfuncţionalităţi sau abateri;
    c) misiunile recomandate de UCAAPI, fapt pentru care conducătorul ministerului are sarcina să ia toate măsurile organizatorice pentru ca acestea să fie introduse în planul anual de audit public intern al entităţii publice, să fie realizate în bune condiţii şi raportate în termenul fixat;
    d) numărul entităţilor publice aflate în subordinea/în coordonarea/sub autoritatea Ministerului Sănătăţii;
    e) periodicitatea în auditare, cel puţin o dată la 3 ani;
    f) periodicitatea în evaluare, cel puţin o dată la 5 ani;
    g) tipurile de audit;
    h) recomandările Curţii de Conturi;
    i) resursele de audit disponibile.

    2.3.1.5. Proiectul planului anual de audit public intern este întocmit până la data de 30 noiembrie a anului precedent anului pentru care se elaborează. Ministrul sănătăţii aprobă proiectul planului anual de audit public intern până la data de 20 decembrie a anului precedent.2.3.1.5.1. Planul multianual şi planul anual de audit public intern reprezintă documente oficiale, sunt avizate de şeful compartimentului de audit public intern din Ministerul Sănătăţii, aprobate de conducătorul Ministerului Sănătăţii şi păstrate 10 ani în arhiva entităţii publice împreună cu referatele de justificare.

    2.3.1.6. Misiunile de audit public intern cuprinse în planurile de audit intern se fundamentează prin referatul de justificare, care prezintă în sinteză pentru fiecare misiune de audit public intern rezultatele analizei riscului asociat, criteriile semnal şi alte elemente specifice, care s-au avut în vedere la selectarea misiunii de audit respective.
    2.3.1.7. Elaborarea planurilor multianuale şi anuale de audit public intern se realizează prin parcurgerea următoarelor etape: a) identificarea proceselor/activităţilor/structurilor/programelor desfăşurate în cadrul entităţii publice şi cuprinse în sfera auditului public intern;
    b) stabilirea criteriilor de analiză a riscurilor;
    c) determinarea punctajului total al riscului pe fiecare proces/activitate/structură/program şi ierarhizarea acestora;
    d) stabilirea modului de cuprindere/repartizare a misiunilor de audit public intern în plan/întocmirea referatului de justificare;
    e) întocmirea proiectelor planurilor de audit public intern multianual şi anual.
    2.3.1.7.1. Planul multianual de audit public intern, prevăzut în anexa nr. 3, cuprinde cel puţin următoarele: a) domeniul auditabil;
    b) tema misiunii de audit public intern;
    c) anul realizării.

    2.3.1.7.2. Planul anual de audit public intern, prevăzut în anexa nr. 4, cuprinde cel puţin următoarele: a) domeniul auditabil;
    b) denumirea misiunii de audit public intern;
    c) obiectivele generale ale misiunii de audit public intern;
    d) tipul misiunii de audit public intern;
    e) perioada de realizare a misiunii de audit public intern;
    f) perioada supusă auditării;
    g) numărul auditorilor interni implicaţi în misiunea de audit public intern;
    h) entitatea auditată.

    2.3.1.7.3. Planul de audit intern cuprinde misiunile de audit public intern selectate şi cu resursele de audit disponibile - auditori interni, timp, resurse financiare.
    2.3.1.7.4. Planul de audit intern al Ministerului Sănătăţii este structurat pe misiuni de asigurare, misiuni de consiliere şi misiuni de evaluare.

    2.3.1.8. Actualizarea planurilor de audit public intern se realizează prin referat de modificare, aprobat de ministrul sănătăţii, în funcţie de: a) modificările legislative sau organizatorice, care schimbă gradul de semnificaţie a auditării anumitor procese/activităţi/acţiuni;
    b) solicitările ministrului sănătăţii/ale UCAAPI de a introduce/înlocui unele misiuni din planul de audit public intern;
    c) schimbări semnificative privind expunerea la riscuri a entităţii publice sau apariţia unor criterii semnal.

    2.3.1.9. Planul multianual de audit public intern se actualizează dacă au loc modificări în structura proceselor/activităţilor/acţiunilor derulate de Ministerul Sănătăţii.

    2.3.2. Gestiunea resurselor umane2.3.2.1. Şeful compartimentului de audit public intern răspunde pentru organizarea şi desfăşurarea activităţilor de audit public intern şi asigură resursele necesare îndeplinirii în mod eficient a planului anual de audit public intern.

    2.3.3. Obiectivele activităţii de audit public intern2.3.3.1. Obiectivele activităţii de audit public intern vizează evaluarea şi îmbunătăţirea proceselor de management al riscului, de control şi de guvernanţă, precum şi nivelurile de calitate atinse în îndeplinirea responsabilităţilor, cu scopul de: a) a oferi o asigurare rezonabilă că acestea funcţionează cum s-a prevăzut şi că permit realizarea obiectivelor şi scopurilor propuse;
    b) a formula recomandări pentru îmbunătăţirea funcţionării activităţilor entităţii publice în ceea ce priveşte eficienţa şi eficacitatea.

    2.3.3.2. Evaluarea managementului riscurilor. Auditul intern evaluează existenţa proceselor adecvate, suficiente şi eficace în domeniul managementului riscurilor.2.3.3.2.1. Auditul intern sprijină conducătorul Ministerului Sănătăţii în identificarea şi evaluarea riscurilor şi contribuie la îmbunătăţirea sistemului de control intern/managerial.

    2.3.3.3. Evaluarea sistemelor de control intern. Auditul intern ajută organizaţia să menţină un sistem de control intern/managerial corespunzător, evaluând eficienţa şi eficacitatea şi asigurând îmbunătăţirea acestuia.2.3.3.3.1. Evaluarea eficienţei şi eficacităţii sistemului de control intern/managerial se realizează pe baza rezultatelor evaluării riscurilor şi vizează cel puţin operaţiile cu privire la: a) fiabilitatea şi integritatea informaţiilor financiare şi operaţionale;
    b) eficacitatea şi eficienţa proceselor/activităţilor/operaţiilor specifice Ministerului Sănătăţii;
    c) protejarea patrimoniului;
    d) respectarea legilor, reglementărilor şi procedurilor.

    2.3.3.3.2. Auditorii interni trebuie să examineze, pe timpul derulării misiunilor de audit public intern, procedurile formalizate în acord cu obiectivele misiunii în vederea identificării tuturor deficienţelor acestora.
    2.3.3.3.3. Auditorii interni trebuie să analizeze operaţiile şi activităţile şi să determine măsura în care rezultatele corespund obiectivelor stabilite şi dacă operaţiile/activităţile sunt aplicate sau realizate în condiţii de conformitate şi performanţă.

    2.3.3.4. Evaluarea procesului de guvernanţă. Auditul intern trebuie să evalueze şi să facă recomandări adecvate pentru îmbunătăţirea procesului de guvernanţă, contribuind la îndeplinirea următoarelor obiective: a) promovarea unei conduite etice şi a valorilor corespunzătoare în cadrul entităţii publice;
    b) asigurarea unui management eficace al performanţei în cadrul entităţii publice şi asumarea răspunderii;
    c) coordonarea activităţilor şi comunicarea informaţiilor privind riscul şi controlul în cadrul entităţii publice.

    2.3.3.5. Auditul intern trebuie să evalueze proiectarea, implementarea şi eficacitatea obiectivelor, programelor şi activităţilor, precum şi dacă tehnologia informaţiei sprijină strategiile şi obiectivele organizaţiei.

    2.3.4. Planificarea şi realizarea misiunii de audit public intern2.3.4.1. Planificarea şi realizarea misiunii de audit public intern ia în calcul următoarele: a) obiectivele misiunii de audit public intern, care trebuie să abordeze procesele de management al riscurilor, de control intern şi de guvernanţă, asociate activităţilor supuse auditului intern;
    b) sfera misiunii de audit public intern, care trebuie să fie suficient de extinsă şi să acopere sistemele, activităţile, operaţiile, documentele specifice sistemului sanitar;
    c) resursele de audit intern alocate misiunii, care trebuie să aibă în vedere natura şi complexitatea obiectivelor, limitele de timp şi rezultatele aşteptate;
    d) programul misiunii de audit public intern, care trebuie să asigure îndeplinirea obiectivelor misiunii şi să definească activităţile de realizat pentru colectarea, analiza, evaluarea şi documentarea informaţiilor.

    2.3.4.2. Realizarea misiunii de audit public intern include colectarea, analiza şi evaluarea documentelor şi informaţiilor, efectuarea testărilor planificate, stabilirea constatărilor, formularea recomandărilor şi concluziilor auditului în concordanţă cu obiectivele misiunii de audit intern.
    2.3.4.3. Auditorii interni aplică tehnici şi instrumente adecvate de audit intern pentru colectarea de informaţii necesare, fiabile, pertinente şi utile în vederea realizării obiectivelor de audit intern.
    2.3.4.4. Analiza şi evaluarea corespunzătoare a informaţiilor colectate permite formularea constatărilor, recomandărilor şi concluziilor adecvate de audit.
    2.3.4.5. Constatările şi concluziile auditorilor interni sunt documentate cu probe suficiente şi pertinente de audit; auditorii interni adună elemente probante, formulează recomandări bazate pe analize şi monitorizează implementarea acestora.
    2.3.4.6. Misiunea de audit public intern face obiectul unei supervizări corespunzătoare în vederea garantării îndeplinirii obiectivelor, asigurării calităţii şi dezvoltării profesionale a auditorilor interni.
    2.3.4.7. Misiunile ad-hoc au caracter excepţional, sunt realizate în baza ordinului de serviciu şi sunt aprobate de conducătorul entităţii publice; aceste misiuni se desfăşoară în baza procedurii stabilite prin prezentele norme metodologice.

    2.3.5. Raportarea rezultatelor misiunii de audit public intern2.3.5.1. Raportarea rezultatelor misiunii de audit public intern trebuie să conţină cel puţin informaţii cu privire la: a) tema misiunii de audit public intern, obiectivele misiunii, tipul de audit intern şi baza legală a realizării misiunii de audit intern;
    b) sfera misiunii de audit public intern, unde se precizează activităţile auditate, perioada vizată, documentele evaluate, documentele elaborate şi natura acţiunilor executate;
    c) constatări, care prezintă rezultatul procesului de comparare între ceea ce ar trebui să existe, respectiv criteriile prestabilite, şi ceea ce există;
    d) recomandări, care asigură luarea măsurilor corective cu privire la disfuncţiile constatate şi cauzele acestora, cât şi posibilele îmbunătăţiri ale activităţilor;
    e) concluzii, care prezintă opiniile pe care auditorii interni le exprimă cu privire la consecinţele, constatările şi recomandările formulate pentru activităţile auditate; acestea prezintă măsura în care scopurile şi obiectivele entităţii publice sunt îndeplinite, iar activitatea auditată funcţionează aşa cum este prevăzut.

    2.3.5.2. Constatările şi recomandările auditorilor interni sunt comunicate entităţii/structurii auditate, iar observaţiile sau neclarităţile sunt discutate cu responsabilii acesteia pe parcursul derulării misiunii de audit public intern.
    2.3.5.3. Raportul de audit public intern se semnează pe fiecare pagină de auditorii interni şi pe ultima pagină de către supervizor/şeful compartimentului de audit public intern din Ministerul Sănătăţii; acest raport se transmite spre avizare conducătorului Ministerului Sănătăţii, care a aprobat misiunea, după care o copie se comunică entităţii/structurii auditate.
    2.3.5.4. Compartimentul de audit public intern din Ministerul Sănătăţii, în procesul de raportare a activităţii de audit intern, asigură şi raportarea asupra progreselor înregistrate în implementarea recomandărilor.

    2.3.6. Aplicarea sancţiunilor
     Numirea reprezentanţilor împuterniciţi ai Ministerului Sănătăţii pentru aplicarea contravenţiilor prevăzute la art. 23 din Legea nr. 672/2002 republicată, se face prin ordin al ministrului sănătăţii, pe baza propunerilor compartimentului de specialitate.


     PARTEA a II-a


    CAP. III
    Misiunile de asigurare

     Misiunile de asigurare se realizează în conformitate cu tipurile de audit intern reglementate de lege şi pot fi: a) misiuni de audit de regularitate/conformitate;
    b) misiuni de audit al performanţei;
    c) misiuni de audit de sistem.

    3.1. Metodologia de derulare a misiunilor de audit public intern de regularitate/conformitate3.1.1. Prin planificarea şi realizarea misiunilor de audit de regularitate/conformitate se urmăreşte examinarea acţiunilor asupra efectelor financiare pe seama fondurilor publice sau a patrimoniului public, sub aspectul respectării ansamblului principiilor, regulilor procedurale şi metodologice care le sunt aplicate.
    3.1.2. Planificarea şi realizarea misiunilor de audit de regularitate/conformitate au ca obiective: a) să ajute entitatea/structura auditată prin intermediul opiniilor şi recomandărilor;
    b) să contribuie la gestionarea mai bună a riscurilor de către entitatea/structura auditată;
    c) să asigure o mai bună monitorizare a conformităţii cu regulile şi procedurile existente;
    d) să îmbunătăţească calitatea proceselor de management al riscului, de control şi de guvernanţă;
    e) să se asigure că informaţiile financiare şi contabile sunt fiabile şi corecte;
    f) să îmbunătăţească eficienţa şi eficacitatea operaţiilor.

    3.1.3. Misiunile de audit de regularitate/conformitate au ca obiectiv principal asigurarea regularităţii/conformităţii procedurilor şi a operaţiunilor cu cadrul normativ de reglementare. Planificarea şi realizarea acestor misiuni au în vedere, în principal, compararea realităţii cu sistemul de referinţă stabilit.
    3.1.4. Metodologia generală de derulare a misiunilor de regularitate/conformitate, presupune parcurgerea, în cadrul fiecărei etape, a procedurilor specifice şi elaborarea documentelor, conform schemei următoare:

    
    ┌───────────────┬─────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┬─────────┬─────────────────────────────────────┬───┐
    │ Etape │ Proceduri │ │ Cod │ Documente │ S │
    │ │ │ │procedură│ │ U │
    ├───────────────┼─────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ P │
    │Pregătirea │Iniţierea auditului intern │Elaborarea Ordinului de serviciu │ P-01 │Ordinului de serviciu │ E │
    │misiunii │ ├──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ R │
    │ │ │Elaborarea declaraţiei de independenţă│ P-02 │Declaraţia de independenţă │ V │
    │ │ ├──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ I │
    │ │ │Elaborarea notificării privind │ P-03 │Notificarea privind declanşarea │ Z │
    │ │ │declanşarea misiunii de audit │ │misiunii de audit │ A │
    │ ├─────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ R │
    │ │Colectarea şi prelucrarea │Constituirea/Actualizarea dosarului │ P-04 │Chestionarul de luare la cunoştinţă │ E │
    │ │informaţiilor │permanent │ │ │ A │
    │ │ ├──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ - │
    │ │ │Prelucrarea şi documentarea │ P-05 │Studiu preliminar │ 20│
    │ │ │informaţiilor │ │ │ │
    │ ├─────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │ │Analiza riscurilor │Evaluarea riscurilor │ P-06 │Stabilirea punctajului total al │ │
    │ │ │ │ │riscurilor şi ierarhizarea riscurilor│ │
    │ │ ├──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │ │ │Evaluarea controlului intern │ P-07 │Chestionarul de control intern │ │
    │ │ │ │ ├─────────────────────────────────────┤ │
    │ │ │ │ │Evaluarea gradului de încredere în │ │
    │ │ │ │ │controlul intern │ │
    │ ├─────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │ │Elaborarea programului misiunii de audit public intern │ P-08 │Programul misiunii de audit public │ │
    │ │ │ │intern │ │
    │ ├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │ │Şedinţa de deschidere │ P-09 │Minuta şedinţei de deschidere │ │
    ├───────────────┼─────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │Intervenţia la │Colectarea şi analiza │Efectuarea testărilor şi formularea │ P-10 │Teste │ │
    │faţa locului │probelor de audit │constatărilor │ ├─────────────────────────────────────┤ │
    │ │ │ │ │Chestionar listă de verificare - CLV;│ │
    │ │ │ │ │foi de lucru; │ │
    │ │ ├──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │ │ │Analiza problemelor şi formularea │ P-11 │Fişă de identificare şi analiza a │ │
    │ │ │recomandărilor │ │problemei - FIAP │ │
    │ │ ├──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │ │ │Analiza şi raportarea iregularităţilor│ P-12 │Formular de constatare şi raportare a│ │
    │ │ │ │ │iregularităţilor - FCRI │ │
    │ ├─────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │ │Revizuirea documentelor şi constituirea dosarului de audit │ P-13 │Nota centralizatoare a documentelor │ │
    │ │ │ │de lucru │ │
    │ ├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │ │Şedinţa de închidere │ P-14 │Minuta şedinţei de închidere │ │
    ├───────────────┼─────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │Raportarea │Elaborarea proiectului │Elaborarea proiectului raportului de │ P-15 │Proiectul raportului de audit public │ │
    │rezultatelor │raportului de audit public │audit public intern │ │intern │ │
    │misiunii │intern ├──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │ │ │Transmiterea proiectului de audit │ P-16 │- │ │
    │ │ │public intern │ │ │ │
    │ │ ├──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │ │ │Reuniunea de conciliere │ P-17 │Minuta reuniunii de conciliere │ │
    │ ├─────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │ │Elaborarea raportului de │Raportul de audit public intern │ P-18 │Raportul de audit public intern │ │
    │ │audit public intern ├──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │ │ │Difuzarea raportului de audit public │ P-19 │- │ │
    │ │ │intern │ │ │ │
    ├───────────────┼─────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │Urmărirea │Urmărirea recomandărilor │ P-21 │Fişa de urmărire a implementării │ │
    │recomandărilor │ │ │recomandărilor │ │
    └───────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────┴─────────────────────────────────────┴───┘


    3.1.5. Metodologia generală de derulare a misiunilor de regularitate/conformitate presupune, conform prezentelor norme, parcurgerea următoarelor etape: a) pregătirea misiunii de audit public intern;
    b) intervenţia la faţa locului;
    c) raportarea activităţii de audit public intern;
    d) urmărirea recomandărilor.

    3.1.6. Pregătirea misiunii de regularitate/conformitate3.1.6.1. Iniţierea auditului intern
    3.1.6.2. Elaborarea ordinului de serviciu3.1.6.2.1. Ordinul de serviciu, prevăzut în anexa nr. 5, autorizează efectuarea misiunilor de audit public intern, inclusiv misiunile ad-hoc, şi se întocmeşte de către şeful compartimentului de audit public intern, pe baza planului anual de audit public intern.
    3.1.6.2.2. Ordinul de serviciu reprezintă mandatul de intervenţie al echipei de auditori interni acordat de către şeful compartimentului de audit public intern. Pe baza acestuia se desfăşoară misiunea de audit public intern şi se informează persoanele interesate asupra următoarelor aspecte: a) cadrul legal privind realizarea misiunii de audit public intern;
    b) scopul misiunii de audit public intern şi tipul auditului intern;
    c) obiectivele generale ale misiunii de audit public intern;
    d) perioada efectuării misiunii de audit public intern;
    e) desemnarea supervizorului;
    f) perioada supusă auditului;
    g) numele şi prenumele auditorilor interni desemnaţi să efectueze misiunea de audit public intern.

    3.1.6.2.3. Procedura P-01. Ordinul de serviciu

    ┌────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │Şeful │a) Întocmeşte ordinul de serviciu pe baza planului anual de │
    │compartimentului│audit public intern. │
    │de audit public │b) Semnează ordinul de serviciu. │
    │intern │c) Furnizează copii ale ordinului de serviciu fiecărui │
    │ │membru al echipei de audit │
    │ │d) Organizează şedinţe de lucru cu echipa de audit, în │
    │ │cadrul cărora se comunică scopul misiunii, metodologia ce se│
    │ │va utiliza şi rezultatele ce se aşteaptă de la misiunea │
    │ │respectivă │
    │ │e) Stabileşte cerinţele de pregătire profesională necesare │
    │ │echipei de audit intern în vederea realizării misiunii │
    │ │f) Stabileşte cu echipa de audit desemnată modalitatea de │
    │ │abordare a misiunii de audit public intern │
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Auditorii │a) Primesc ordinul de serviciu │
    │interni │b) Iau cunoştinţă despre scopul, metodologia ce se va │
    │ │utiliza pentru a realiza misiunea de audit public intern şi │
    │ │despre rezultatele aşteptate de către şeful compartimentului│
    │ │de audit public intern │
    └────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┘



    3.1.6.3. Elaborarea declaraţiei de independenţă3.1.6.3.1. Independenţa auditorilor interni desemnaţi pentru realizarea unei misiuni de audit public intern trebuie declarată prin completarea documentului Declaraţia de independenţă, prevăzut în anexa nr. 6.
    3.1.6.3.2. Şeful compartimentului de audit public intern analizează situaţiile de incompatibilitate, stabileşte modalităţile de eliminare sau soluţionare a incompatibilităţilor prin furnizarea de explicaţii adecvate în cadrul declaraţiei de independenţă.
    3.1.6.3.3. Incompatibilităţile, reale sau posibile, apărute în timpul misiunii de audit public intern trebuie declarate imediat de către auditorii interni, iar şeful compartimentului de audit public intern are responsabilitatea soluţionării acestora.
    3.1.6.3.4. Eliminarea sau diminuarea incompatibilităţilor personale ale auditorilor interni se poate realiza şi prin transferarea atribuţiilor în realizarea misiunii de audit public intern între auditorii interni sau prin înlocuirea auditorilor interni.
    3.1.6.3.5. Procedura P-02. Declaraţia de independenţă

    ┌────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │Auditorii │a) Completează declaraţia de independenţă │
    │interni │b) Declară orice incompatibilitate, existentă sau posibilă │
    │ │c) Îndosariază declaraţia de independenţă în dosarul │
    │ │misiunii de audit public intern │
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Şeful │a) Verifică declaraţia de independenţă │
    │compartimentului│b) Identifică şi analizează incompatibilitatea semnalată de │
    │de audit public │către auditori şi stabileşte modalitatea în care aceasta │
    │intern │poate fi eliminată │
    │ │c) Avizează declaraţia de independenţă cu privire la │
    │ │soluţionarea incompatibilităţilor │
    └────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┘



    3.1.6.4. Elaborarea notificării privind declanşarea misiunii de audit public intern3.1.6.4.1. Compartimentul de audit public intern notifică entitatea/structura auditată cu 15 zile calendaristice înainte de data declanşării misiunii de audit public intern, prevăzute în planul de audit intern.
    3.1.6.4.2. Notificarea privind declanşarea misiunii de audit public intern, prevăzută în anexa nr. 7, conţine informaţii referitoare la scopul, obiectivele generale, durata misiunii, documentele care urmează a fi puse la dispoziţie de entitatea/structura auditată, precum şi informaţii cu privire la data şedinţei de deschidere.
    3.1.6.4.3. Notificarea se transmite entităţii/structurii auditate împreună cu Carta auditului intern.
    3.1.6.4.4. Entitatea auditată poate solicita amânarea/decalarea misiunii de audit public intern, în cazuri justificate (acţiuni speciale în derulare, lipsa personalului, alte circumstanţe care nu pot asigura desfăşurarea misiunii în condiţiile legii), cu aprobarea conducerii entităţii, după consultarea prealabilă a şefului compartimentului de audit public intern. Entitatea publică va prezenta şefului compartimentului de audit public intern documentul prin care se aprobă această solicitare.
    3.1.6.4.5. Procedura P-03. Notificarea privind declanşarea misiunii de audit public intern

    ┌────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │Auditorii │a) Întocmesc notificarea către entitatea/structura auditată,│
    │interni │inclusiv pentru structurile atrase în misiunea de audit │
    │ │public intern │
    │ │b) Pregătesc un exemplar al Cartei auditului public intern │
    │ │c) Atribuie un număr de înregistrare notificării │
    │ │d) Transmit notificarea entităţii/structurii auditate, │
    │ │însoţită de Carta auditului intern │
    │ │e) Îndosariază copia notificării în dosarul misiunii de │
    │ │audit public intern │
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Şeful │a) Verifică corectitudinea şi suficienţa informaţiilor │
    │compartimentului│compartimentului de audit public intern │
    │de audit public │b) Semnează notificarea │
    │intern │ │
    └────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┘



    3.1.6.5. Colectarea şi prelucrarea informaţiilor3.1.6.5.1. Constituirea/Actualizarea dosarului permanent
    3.1.6.5.2. Dosarul permanent reprezintă sursa de informaţii generale cu privire la entitatea/structura auditată şi permite o înţelegere mai bună a activităţilor auditate. Acesta cuprinde: a) strategii interne;
    b) reguli, regulamente şi legi aplicabile;
    c) proceduri de lucru;
    d) materiale despre entitatea/structura auditată (îndatoriri, responsabilităţi, număr de angajaţi, fişele posturilor, graficul organizaţiei, natura şi locaţia înregistrărilor contabile);
    e) informaţii financiare;
    f) rapoarte de audit public intern anterioare şi/sau externe;
    g) informaţii privind posturile-cheie/fluxurile de operaţii;
    h) alte documente specifice domeniului auditabil.

    3.1.6.5.3. În această procedură auditorii interni solicită şi colectează informaţii cu caracter general despre entitatea/structura auditată, cu scopul de a cunoaşte domeniul auditabil şi particularităţile acestuia. Informaţiile colectate trebuie să fie pertinente şi utile pentru atingerea următoarelor scopuri: a) identificarea principalelor elemente ale contextului instituţional şi socioeconomic în care entitatea/structura auditată îşi desfăşoară activitatea;
    b) cunoaşterea organizării entităţii/structurii auditate, a diferitelor nivele de administrare, conform organigramei şi a modalităţilor de desfăşurare a activităţilor;
    c) identificarea punctelor-cheie ale funcţionării entităţii/structurii auditate şi ale sistemelor sale de control, pentru o evaluare prealabilă a punctelor tari şi a punctelor slabe;
    d) identificarea şi evaluarea riscurilor semnificative;
    e) identificarea informaţiilor probante necesare pentru atingerea obiectivelor controlului şi selecţionării tehnicilor de investigare adecvate.

    3.1.6.5.4. Dosarul permanent se actualizează anual, pentru a oferi auditorilor interni informaţii disponibile şi utile în realizarea activităţilor specifice.
    3.1.6.5.5. În cadrul procedurii de colectare a informaţiilor se elaborează chestionarul de luare la cunoştinţă, prevăzut în anexa nr. 8, care conţine întrebări prin al căror răspuns auditorii interni pot cunoaşte contextul socioeconomic de organizare şi funcţionare a entităţii/structurii auditate.
    3.1.6.5.6. Procedura P-04. Constituirea/Actualizarea dosarului permanent

    ┌────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │Auditorii │a) Se familiarizează cu activitatea entităţii/structurii │
    │interni │auditate │
    │ │b) Concep şi elaborează chestionarul de luare la cunoştinţă │
    │ │utilizat în obţinerea informaţiilor │
    │ │c) Identifică strategiile, legile şi regulamentele │
    │ │aplicabile entităţii/structurii auditate │
    │ │d) Obţin organigrama, regulamentele de funcţionare, fişele │
    │ │posturilor, proceduri scrise ale entităţii/structurii │
    │ │auditate │
    │ │e) Identifică personalul responsabil, posturile-cheie, │
    │ │fluxul operaţiilor │
    │ │f) Identifică informaţiile financiare, registrul riscurilor │
    │ │şi circuitul documentelor │
    │ │g) Obţin rapoartele de control/audit anterioare │
    │ │h) Obţin orice alte documente şi informaţii specifice │
    │ │domeniului auditabil │
    │ │i) Identifică şi analizează factorii susceptibili de a │
    │ │împiedica desfăşurarea misiunii de audit │
    │ │j) Constituie/Actualizează dosarul permanent şi îl opisează │
    └────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┘



    3.1.6.6. Prelucrarea şi documentarea informaţiilor3.1.6.6.1. Prelucrarea informaţiilor presupune gruparea şi sistematizarea informaţiilor în vederea identificării activităţilor/acţiunilor auditabile şi realizarea analizei de risc, precum şi identificarea preliminară a aspectelor pozitive şi a abaterilor de la cadrul de reglementare.
    3.1.6.6.2. Activitatea de prelucrare a informaţiilor constă în: a) analiza entităţii/structurii auditate şi activităţii sale (organigrama, regulamentul de organizare şi funcţionare, fişele posturilor, circuitul documentelor etc.);
    b) analiza cadrului normativ ce reglementează activitatea entităţii/structurii auditate;
    c) analiza factorilor susceptibili de a împiedica buna desfăşurare a misiunii de audit public intern;
    d) analiza rezultatelor controalelor precedente;
    e) analiza informaţiilor externe referitoare la entitatea/structura auditată.

    3.1.6.6.3. Prelucrarea şi documentarea informaţiilor se finalizează prin elaborarea documentului Studiu preliminar (anexa nr. 9).
    3.1.6.6.4. Scopul studiului preliminar este de a asigura obţinerea de informaţii suficiente şi adecvate despre domeniul auditabil şi va conţine informaţii cel puţin cu privire la: a) caracterizarea generală a entităţii/structurii auditate;
    b) strategia şi politicile în domeniul auditabil;
    c) analiza domeniului auditabil (procese, responsabili, factori de influenţă, cadrul normativ şi metodologic specific, gestionarea riscurilor etc.);
    d) obiectivele entităţii/structurii auditate;
    e) analiza structurii şi pregătirii personalului;
    f) asigurarea calităţii şi politica de îmbunătăţire şi dezvoltare a activităţilor domeniului auditabil;
    g) asigurarea şi disponibilitatea resurselor financiare necesare realizării activităţilor auditabile;
    h) alte informaţii specifice domeniului auditabil;
    i) concluzii.

    3.1.6.6.5. Procedura P-05. Prelucrarea şi documentarea informaţiilor

    ┌────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │Auditorii │a) Realizează analiza generală a entităţii/structurii │
    │interni │auditate │
    │ │b) Evaluează strategia şi politicile aplicabile domeniului │
    │ │auditabil │
    │ │c) Analizează şi evaluează domeniul auditabil │
    │ │d) Evaluează obiectivele entităţii/structurii auditate │
    │ │e) Analizează structura şi pregătirea personalului │
    │ │f) Evaluează politicile de dezvoltare specifice domeniului │
    │ │auditabil │
    │ │g) Examinează modul de constituire şi utilizare a resurselor│
    │ │financiare necesare desfăşurării activităţilor în cadrul │
    │ │domeniului auditabil │
    │ │h) Evaluează constatările şi recomandările din rapoartele de│
    │ │audit intern anterioare şi a rapoartelor de audit extern │
    │ │i) Analizează şi examinează alte date şi informaţii │
    │ │specifice domeniului auditabil │
    │ │j) Stabileşte concluziile analizei preliminare │
    │ │k) Elaborează şi documentează studiul preliminar │
    └────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┘



    3.1.6.7. Stabilirea obiectivelor misiunii de audit public intern3.1.6.7.1. Analiza riscului3.1.6.7.1.1. Riscul reprezintă orice eveniment, acţiune, situaţie sau comportament care, dacă se produce, are un impact nefavorabil asupra capacităţii entităţii publice de a-şi realiza obiectivele.
    3.1.6.7.1.2. Categorii de riscuri: a) riscuri de organizare: lipsa responsabilităţilor, insuficienta organizare a resurselor umane, documentaţie insuficientă, neactualizată etc.;
    b) riscuri operaţionale: neînregistrarea în evidenţele contabile, arhivare necorespunzătoare a documentelor justificative, lipsa controalelor operaţiilor cu risc ridicat etc.;
    c) riscuri financiare: plăţi nesecurizate, nedetectarea operaţiilor cu risc financiar etc.; etc.
    d) riscuri generate de schimbări: legislative, structurale, manageriale.

    3.1.6.7.1.3. Componentele riscului sunt: a) probabilitatea de apariţie, care reprezintă o măsură a posibilităţii de apariţie a riscului determinată apreciativ sau prin cuantificare;
    b) impactul riscului, care reprezintă efectele/consecinţele asupra entităţii în cazul manifestării riscului.

    3.1.6.7.1.4. Scopul analizei riscurilor3.1.6.7.1.4.1. Analiza riscurilor are drept scop identificarea riscurilor din entitatea/structura auditată asociate domeniului auditabil şi evaluarea acestora, aprecierea controlului intern şi selectarea obiectivelor misiunii de audit public intern.
    3.1.6.7.1.4.2. Procesul de identificare şi evaluare a riscurilor are în vedere şi riscurile depistate în misiunile de audit public intern anterioare.
    3.1.6.7.1.4.3. În procesul de identificare şi analiză a riscurilor auditorii interni utilizează dosarul permanent sau alte documente ale entităţii/structurii auditate, inclusiv registrul riscurilor.

    3.1.6.7.1.5. Măsurarea riscurilor3.1.6.7.1.5.1. Măsurarea riscurilor depinde de probabilitatea de apariţie a acestora şi de gravitatea consecinţelor, adică de impactul riscului şi utilizează drept instrumente criteriile de apreciere a riscurilor.
    3.1.6.7.1.5.2. Criteriile privind aprecierea riscurilor sunt: a) Aprecierea probabilităţii - element calitativ, care se realizează prin evaluarea posibilităţii de apariţie a riscurilor, prin luarea în considerare a unor criterii specifice entităţii şi se poate exprima pe o scală valorică, pe 3 niveluri, astfel: probabilitate mică, probabilitate medie şi probabilitate mare. Spre exemplu, pentru aprecierea probabilităţii, auditorii interni pot avea în vedere drept criterii următoarele: stabilitatea cadrului normativ, complexitatea şi periodicitatea operaţiilor, calitatea personalului etc.

    ┌────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ Probabilitatea │ Criterii │
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Mică (1) │a) Cadrul normativ este în vigoare de peste 3 ani şi nu a │
    │ │cunoscut modificări │
    │ │b) Activităţile şi acţiunile au un nivel redus de │
    │ │complexitate │
    │ │c) Personalul are experienţă de cel puţin 5 ani │
    │ │d) Nivel ridicat de încadrare cu personal │
    │ │e) Riscul nu s-a manifestat anterior, etc. │
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Medie (2) │a) Cadrul normativ este relativ nou sau a cunoscut unele │
    │ │modificări │
    │ │b) Activităţile şi acţiunile au un nivel mediu de │
    │ │complexitate │
    │ │c) Personalul are experienţă sub 3 ani │
    │ │d) Nivel mediu de încadrare cu personal │
    │ │e) Riscul s-a manifestat rareori în trecut, etc. │
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Mare (3) │a) Cadrul normativ este nou sau a cunoscut numeroase │
    │ │modificări │
    │ │b) Activităţile şi acţiunile au un nivel ridicat de │
    │ │complexitate │
    │ │c) Personalul are experienţă sub 1 an │
    │ │d) Nivel scăzut de încadrare cu personal │
    │ │e) Riscul s-a manifestat deseori în trecut │
    └────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┘


     În practică, fiecare entitate publică va identifica şi stabili criteriile specifice pe baza cărora se va aprecia probabilitatea de apariţie a riscurilor, luând în considerare modelul prezentat.
    b) Aprecierea impactului - element cantitativ, care se realizează prin evaluarea efectelor riscului în cazul în care acesta s-ar produce, prin luarea în considerare a unor criterii specifice entităţii şi se poate exprima pe o scală valorică, pe 3 niveluri, astfel: impact scăzut, impact moderat şi impact ridicat. Pentru aprecierea impactului auditorii interni pot avea în vedere drept criterii următoarele: pierderi de active, costuri de funcţionare, întreruperea activităţilor, imaginea entităţii etc.

    ┌────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ Impact │ Criterii │
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Scăzut (1) │a) Nu există pierderi de active (financiare, angajaţi, │
    │ │materiale) │
    │ │b) Afectarea imaginii entităţii este redusă │
    │ │c) Costurile de funcţionare nu sunt afectate │
    │ │d) Calitatea serviciilor furnizate nu este afectată │
    │ │e) Nu există întreruperi în activitate │
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Moderat (2) │a) Pierderi de active (financiare, angajaţi, materiale) │
    │ │b) Afectarea imaginii entităţii este moderată │
    │ │c) Creşterea costurilor de funcţionare este moderată │
    │ │d) Calitatea serviciilor furnizate este afectată în mică │
    │ │măsură │
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Ridicat (3) │a) Pierderi semnificative de active (financiare, angajaţi, │
    │ │materiale) │
    │ │b) Imaginea entităţii este afectată în mod semnificativ │
    │ │c) Costuri ridicate de funcţionare │
    │ │d) Calitatea serviciilor furnizate este afectată │
    │ │semnificativ │
    │ │e) Întreruperi semnificative în activitate │
    └────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┘


     În practică, fiecare entitate publică va identifica şi stabili criteriile specifice pe baza cărora se va aprecia impactul riscurilor, luând în considerare modelul prezentat.


    3.1.6.7.1.6. Procedura de analiză a riscurilor3.1.6.7.1.6.1. Identificarea activităţilor/acţiunilor şi a riscurilor asociate, care presupune parcurgerea următoarelor etape: a) detalierea pentru fiecare obiectiv general al misiunii de audit public intern a activităţilor în acţiuni succesive, descriind procesul de la iniţierea activităţii până la înregistrarea ei;
    b) definirea riscurilor pentru fiecare activitate/acţiune în parte.

    3.1.6.7.1.6.2. Stabilirea criteriilor de analiză a riscurilor - care sunt reprezentate de impactul şi probabilitatea de manifestare a riscului, fiind evaluate pe o scală cu 3 niveluri, astfel: a) aprecierea probabilităţii care se realizează pe baza analizei şi evaluării factorilor de incidenţă stabiliţi;
    b) aprecierea impactului care se realizează pe baza analizei şi evaluării factorilor de risc stabiliţi.

               ↑
    Mare (3) │ [ 3 ] [ 6 ] [ 9 ]
               │
    Medie (2) │ [ 2 ] [ 4 ] [ 6 ]
               │
    Mică (1) │ [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ]
               ↓
               ───────────────────────────────────────────────>
                  Scăzut (1) Moderat (2) Ridicat (3) Impact


    3.1.6.7.1.6.3. Stabilirea punctajului total al riscurilor şi ierarhizarea riscurilor, prevăzută în anexa nr. 10, presupune: a) stabilirea punctajului total al riscurilor, ca produsul dintre probabilitate şi impactul riscului, obţinut pe baza formulei:

      PT = P x I, unde: PT = punctajul total al riscului;
                         P = probabilitate;
                         I = impact;


    b) ierarhizarea riscurilor - se realizează pe baza punctajelor totale obţinute din evaluarea riscului, iar activităţile/acţiunile auditabile se împart în activităţi/acţiuni cu risc mic, mediu şi mare, astfel:
    – pentru PT = 1 sau 2, riscul este mic;
    – pentru PT = 3 sau 4, riscul este mediu;
    – pentru PT = 6 sau 9, riscul este ridicat.



    3.1.6.7.1.7. Procedura P-06. Analiza riscurilor

    ┌────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │Auditorii │a) Stabilesc activităţile şi acţiunile auditabile şi │
    │interni │riscurile asociate acestora, în funcţie de prelucrarea şi │
    │ │documentarea informaţiilor conţinute în dosarul permanent şi│
    │ │a informaţiilor conţinute în studiul preliminar │
    │ │b) Stabilesc cerinţele pentru fiecare activitate/acţiune de │
    │ │realizat din punct de vedere al controalelor specifice │
    │ │c) Identifică riscurile asociate activităţilor/acţiunilor │
    │ │auditabile │
    │ │d) Stabilesc factori de incidenţă privind aprecierea │
    │ │probabilităţii de apariţie a riscurilor şi factori de │
    │ │apreciere a impactului riscurilor │
    │ │e) Stabilesc nivelul probabilităţii de manifestare a │
    │ │riscului şi nivelul impactului riscului │
    │ │f) Stabilesc punctajul total al riscului │
    │ │g) Ierarhizează riscurile în funcţie de punctajele obţinute │
    │ │h) Elaborează documentul Analiza riscurilor │
    │ │i) Efectuează eventuale modificări stabilite în şedinţa de │
    │ │lucru │
    │ │j) Îndosariază documentele elaborate în cadrul procedurii de│
    │ │analiză a riscurilor în dosarul misiunii de audit public │
    │ │intern. │
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Supervizorul/ │a) Analizează şi evaluează activităţile şi acţiunile │
    │Şeful │auditabile stabilite şi riscurile asociate acestora │
    │compartimentului│b) Analizează şi evaluează punctajul total calculat al │
    │de audit public │riscului │
    │intern │c) Analizează şi evaluează ierarhizarea riscurilor │
    │ │d) Organizează o şedinţă de lucru cu echipa de audit pentru │
    │ │analiza opiniilor cu privire la analiza riscurilor │
    │ │e) Supervizează documentul Analiza riscurilor │
    └────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┘



    3.1.6.7.2. Evaluarea iniţială a controlului intern şi stabilirea obiectivelor misiunii de audit public intern3.1.6.7.2.1. Evaluarea iniţială a controlului intern se realizează pe baza chestionarului de control intern, prevăzut în anexa nr. 11, precum şi a documentelor existente la dosarul permanent şi are rolul de a identifica existenţa controalelor interne pentru fiecare activitate/acţiune auditabilă.
    3.1.6.7.2.2. Chestionarul de control intern permite, prin intermediul întrebărilor formulate şi răspunsurilor primite, identificarea activităţilor de control intern instituite de management şi aprecierea funcţionalităţii acestora.
    3.1.6.7.2.3. Evaluarea iniţială a controlului intern presupune parcurgerea următoarelor etape: a) determinarea modalităţilor de funcţionare a fiecărei activităţi/acţiuni identificate;
    b) identificarea controalelor interne existente, pe baza chestionarului de control intern şi a documentelor colectate;
    c) stabilirea controalelor interne aşteptate pentru fiecare activitate/acţiune şi risc identificat;
    d) stabilirea conformităţii controlului intern.

    3.1.6.7.2.4. Evaluarea iniţială a controlului intern are în vedere riscurile asociate activităţilor/acţiunilor auditabile şi presupune identificarea şi analiza controalelor interne implementate de entitate pentru gestionarea acestor riscuri cu scopul de a descoperi eventualele zone în care există semnale că acesta nu există, nu funcţionează sau funcţionează neadecvat. Aceasta prezintă sintetic rezultatul evaluării iniţiale a controlului intern pentru fiecare activitate/acţiune auditabilă. Pentru evaluarea iniţială a controlului intern se utilizează o scală, pe 3 niveluri, astfel: control intern conform, control intern parţial conform şi control intern neconform.

    ┌────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ Control intern │ Criterii │
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Conform │a) Sistemul de control intern/managerial este implementat; │
    │ │sunt elaborate proceduri adecvate, care pot preveni │
    │ │materializarea riscurilor │
    │ │b) Conducerea entităţii cunoaşte cadrul de reglementare a │
    │ │sistemului de control intern/managerial │
    │ │c) Conducerea şi personalul au o atitudine pozitivă faţă de │
    │ │controlul intern/managerial, existând preocuparea de a │
    │ │anticipa şi înlătura problemele semnalate │
    │ │d) Controlul intern/managerial este integrat în activităţile│
    │ │curente ale entităţii/structurii auditate şi nu reprezintă o│
    │ │activitate distinctă sau care se desfăşoară în paralel cu │
    │ │acestea. │
    │ │e) Procesul de management al riscului din entitate asigură │
    │ │identificarea riscurilor, evaluarea lor, stabilirea │
    │ │măsurilor de gestionare a riscurilor şi monitorizarea │
    │ │eficacităţii acestora. │
    │ │f) Conducerea primeşte sistematic raportări privind │
    │ │desfăşurarea activităţilor şi gradul de îndeplinire a │
    │ │obiectivelor şi dispune măsuri corective în cazul abaterilor│
    │ │de la obiective etc. │
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Parţial conform │a) Sistemul de control intern/managerial este parţial │
    │ │implementat; procedurile nu sunt suficiente pentru │
    │ │prevenirea materializării riscurilor. │
    │ │b) Conducerea şi personalul au o atitudine subiectivă faţă │
    │ │de controlul intern/managerial, înlăturând problemele │
    │ │semnalate doar de către anumite echipe de audit sau control.│
    │ │c) Controlul intern/managerial este parţial integrat în │
    │ │activităţile curente ale entităţii/structurii auditate. │
    │ │d) Procesul de management al riscului din entitate asigură │
    │ │identificarea unor riscuri, evaluarea lor, dar măsurile de │
    │ │gestionare a riscurilor nu sunt întotdeauna adecvate şi │
    │ │eficace. │
    │ │e) Conducerea primeşte anumite raportări privind │
    │ │desfăşurarea activităţilor, dar nu urmăreşte gradul de │
    │ │îndeplinire a obiectivelor etc. │
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Neconform │a) Sistemul de control intern/managerial nu este │
    │ │implementat; procedurile lipsesc, sunt puţin utilizate sau │
    │ │sunt implementate necorespunzător. │
    │ │b) Conducerea entităţii nu cunoaşte cadrul de reglementare a│
    │ │sistemului de control intern/managerial. │
    │ │c) Conducerea şi personalul au o atitudine necooperantă sau │
    │ │indiferentă faţă de controlul intern/managerial. │
    │ │d) Controlul intern/managerial este perceput ca o activitate│
    │ │distinctă sau care se desfăşoară în paralel cu activităţile │
    │ │entităţii. │
    │ │e) Procesul de management al riscurilor din entitate nu │
    │ │asigură identificarea riscurilor, nefiind stabilite măsuri │
    │ │adecvate de gestionare a riscurilor. │
    │ │f) Conducerea primeşte unele raportări privind desfăşurarea │
    │ │activităţilor şi gradul de îndeplinire a obiectivelor, dar │
    │ │informaţiile din acestea nu sunt fiabile. Raportările nu │
    │ │sunt utilizate în procesul decizional şi nu sunt luate │
    │ │măsuri corective în cazul abaterilor de la obiective etc. │
    └────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┘


     În practică, fiecare entitate publică va identifica şi va stabili criteriile specifice pe baza cărora se va evalua controlul intern, luând în considerare modelul prezentat.

    3.1.6.7.2.5. Rezultatul evaluării controlului intern se concretizează prin elaborarea formularului Evaluarea iniţială a controlului intern şi stabilirea obiectivelor de audit, prevăzut în anexa nr. 12, care cuprinde obiectivele şi activităţile/acţiunile selectate, în mod obligatoriu, în vederea auditării, astfel: a) activităţile/acţiunile cu riscurile de nivel ridicat, indiferent de rezultatul evaluării controlului intern;
    b) activităţile/acţiunile cu riscurile de nivel mediu şi controalele interne parţial conforme sau neconforme;
    c) activităţile/acţiunile cu riscuri mici şi controale interne neconforme.

    3.1.6.7.2.6. În auditare pot fi cuprinse şi alte activităţi/acţiuni cu riscuri medii sau mici, în funcţie de resursele de audit disponibile.
    3.1.6.7.2.7. Procedura P-07. Evaluarea iniţială a controlului intern şi stabilirea obiectivelor de audit

    ┌────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │Auditorii │a) Stabilesc modalităţile de funcţionare a fiecărei │
    │interni │activităţi/acţiuni. │
    │ │b) Stabilesc controalele interne planificate pentru fiecare │
    │ │activitate/acţiune. │
    │ │c) Concep şi elaborează chestionarul de control intern │
    │ │utilizat în identificarea controalelor interne existente. │
    │ │d) Obţin răspunsurile la întrebările formulate în │
    │ │chestionarul de control intern. │
    │ │e) Identifică controalele interne existente pentru fiecare │
    │ │acţiune/operaţie. │
    │ │f) Realizează evaluarea iniţială a controlului intern. │
    │ │g) Stabilesc obiectivele de audit şi în cadrul acestora │
    │ │activităţile/acţiunile ce vor fi auditate şi testate, în │
    │ │funcţie de nivelul riscului şi evaluarea controlului intern.│
    │ │h) Elaborează formularul privind evaluarea iniţială a │
    │ │controlului intern şi stabilirea obiectivelor de audit. │
    │ │i) Efectuează eventualele modificări stabilite în şedinţa de│
    │ │lucru. │
    │ │j) Îndosariază documentele elaborate în cadrul │
    │ │procedurii de analiză a riscului în dosarul misiunii de │
    │ │audit public intern. │
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Supervizorul/ │a) Analizează şi evaluează controalele interne aşteptate │
    │Şeful │identificate. │
    │compartimentului│b) Analizează şi revizuieşte chestionarul de control intern │
    │de audit public │elaborat. │
    │intern │c) Analizează şi evaluează controalele interne existente │
    │ │identificate. │
    │ │d) Organizează o şedinţă de lucru cu echipa de audit pentru │
    │ │a analiza modul în care a fost evaluat controlul intern. │
    │ │e) Supervizează formularul privind evaluarea iniţială a │
    │ │controlului intern şi stabilirea obiectivelor de audit. │
    └────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┘




    3.1.6.8. Elaborarea programului misiunii de audit public intern3.1.6.8.1. Programul misiunii de audit public intern, prevăzut în anexa nr. 13, este un document intern de lucru al compartimentului de audit public intern şi prezintă în mod detaliat lucrările pe care auditorii interni îşi propun să le efectueze, pentru a colecta probele de audit în baza cărora formulează concluziile şi recomandările.
    3.1.6.8.2. Prin programul misiunii de audit public intern se urmăreşte: a) asigurarea şefului compartimentului de audit public intern că au fost luate în considerare toate aspectele referitoare la obiectivele misiunii de audit public intern;
    b) asigurarea repartizării sarcinilor şi planificarea activităţilor, pe fiecare auditor membru al echipei de audit intern.

    3.1.6.8.3. Programul misiunii de audit public intern este structurat pe etapele misiunii de audit public intern şi activităţi, iar în cadrul fiecărui obiectiv de audit cuprinde activităţile/acţiunile selectate în auditare şi testările concrete de efectuat.
    3.1.6.8.4. Procedura P-08. Elaborarea programului misiunii de audit public intern

    ┌────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │Auditorii │a) Elaborează programul misiunii de audit public intern, │
    │interni │având în vedere următoarele: │
    │ │- etapele misiunii de audit public intern; │
    │ │- activităţile derulate în cadrul fiecărei etape a misiunii │
    │ │de audit public intern; │
    │ │- obiectivele misiunii de audit public intern şi │
    │ │activităţile/acţiunile auditabile; │
    │ │- numărul de ore aferente fiecărei etape/obiectiv/ │
    │ │activitate/acţiuni; │
    │ │- auditorii interni responsabilizaţi pentru realizarea │
    │ │fiecărei activităţi/acţiuni cuprinse în program; │
    │ │- locul derulării fiecărei activităţi, inclusiv a testărilor│
    │ │- testările ce se vor efectua pe fiecare obiectiv de audit │
    │ │şi activitate/acţiune selectate în auditare şi durata │
    │ │acestora; │
    │ │- tipul verificărilor ce se efectuează în cadrul fiecărei │
    │ │testări. │
    │ │b) Îndosariază programul misiunii de audit public intern în │
    │ │dosarul misiunii de audit public intern. │
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Supervizorul │a) Analizează programul misiunii de audit public intern. │
    │ │b) Organizează o întâlnire pentru analiza programului │
    │ │misiunii de audit public intern. │
    │ │c) Revizuieşte, după caz, activităţile, tipul testării, │
    │ │durata, persoanele repartizate cuprinse în programul │
    │ │misiunii de audit public intern. │
    │ │d) Supervizează programul misiunii de audit public intern. │
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Şeful │Aprobă programul misiunii de audit public intern. │
    │compartimentului│ │
    │de audit public │ │
    │intern │ │
    └────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┘



    3.1.6.9. Şedinţa de deschidere3.1.6.9.1. Şedinţa de deschidere a misiunii de audit public intern se derulează la unitatea auditată, cu participarea auditorilor interni şi a personalului entităţii/structurii auditate, şi are rolul de a permite realizarea de discuţii cu privire la rolul misiunii de audit public intern, obiectivele generale şi modalităţile de lucru în vederea realizării misiunii de audit public intern, precum şi pentru a stabili persoanele de contact pe perioada derulării misiunii de audit public intern.
    3.1.6.9.2. În cazul în care misiunea de audit are loc la o structură aflată în altă localitate decât cea în care se află compartimentul de audit public intern, şedinţa de deschidere va avea loc la începutul etapei de intervenţie la faţa locului.
    3.1.6.9.3. Ordinea de zi a şedinţei de deschidere trebuie să cuprindă cel puţin următoarele: a) prezentarea auditorilor interni/a supervizorului, după caz;
    b) prezentarea obiectivelor generale ale misiunii de audit public intern;
    c) comunicarea termenelor de desfăşurare a misiunii de audit public intern;
    d) stabilirea persoanelor responsabile din partea structurii auditate în vederea desfăşurării misiunii de audit public intern;
    e) prezentarea Cartei auditului intern;
    f) asigurarea condiţiilor de lucru necesare derulării misiunii de audit public intern.

    3.1.6.9.4. Minuta şedinţei de deschidere, prevăzută în anexa nr. 14, cuprinde în prima parte informaţii generale referitoare la organizarea şedinţei şi la participanţi, iar în partea a doua stenograma discuţiilor purtate.
    3.1.6.9.5. Procedura P-09. Şedinţa de deschidere

    ┌────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │Auditorii │a) Stabilesc data şedinţei de deschidere │
    │interni │b) Contactează telefonic entitatea/structura auditată pentru│
    │ │a stabili data întâlnirii │
    │ │c) Stabilesc ordinea de zi a şedinţei de deschidere │
    │ │d) Participă la şedinţa de deschidere │
    │ │e) Întocmesc minuta şedinţei de deschidere │
    │ │f) Consemnează în cadrul minutei toate aspectele dezbătute │
    │ │g) Îndosariază minuta şedinţei de deschidere în dosarul │
    │ │misiunii de audit public intern │
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Supervizorul/ │Participă la şedinţa de deschidere, după caz │
    │Şeful compartim.│ │
    │de audit public │ │
    │intern │ │
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Conducătorul │a) Participă la şedinţa de deschidere │
    │entităţii/ │b) Stabileşte persoanele din cadrul entităţii/structurii │
    │structurii │auditate care vor participa la şedinţa de deschidere │
    │auditate │c) Asigură participarea persoanelor desemnate │
    └────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┘




    3.1.7. Intervenţia la faţa locului intern3.1.7.1. Colectarea şi analiza probelor de audit3.1.7.1.1. Tehnici utilizate pentru colectarea probelor de audit public
    3.1.7.1.2. Verificarea - asigură validarea, confirmarea, acurateţea înregistrărilor, documentelor, declaraţiilor, concordanţa cu legile şi regulamentele, precum şi eficacitatea controalelor interne. Principalele tehnici de verificare sunt: a) confirmarea: solicitarea informaţiei din două sau mai multe surse independente în scopul validării acesteia;
    b) examinarea: constă în obţinerea informaţiilor din texte ori din alte surse materiale în vederea detectării erorilor sau a iregularităţilor;
    c) calculul: efectuarea unor calcule independente pentru a verifica corectitudinea operaţiilor.
    d) comparaţia: confirmă identitatea unei informaţii după obţinerea acesteia din două sau mai multe surse diferite;
    e) punerea de acord: procesul de potrivire a două categorii diferite de înregistrări;
    f) urmărirea: reprezintă verificarea procedurilor de la documentele justificative spre articolul înregistrat. Scopul urmăririi este de a verifica dacă toate tranzacţiile reale au fost înregistrate;
    g) garantarea: verificarea realităţii tranzacţiilor înregistrate, prin examinarea documentelor, de la articolul înregistrat spre documentele justificative.

    3.1.7.1.3. Observarea fizică - examinarea înregistrărilor, documentelor şi a activelor prin observarea la faţa locului sau inventarieri prin sondaj.
    3.1.7.1.4. Intervievarea constă în solicitarea unor informaţii privind domeniul auditabil de la persoanele implicate/auditate/interesate.
    3.1.7.1.5. Chestionarea constă în elaborarea unui set de întrebări, conform unei metodologii adecvate, cu ajutorul cărora se urmăreşte obţinerea unor puncte de vedere şi opinii cu privire la domeniul auditabil.
    3.1.7.1.6. Analiza constă în descompunerea unei activităţi în elemente componente, examinând fiecare element în parte.
    3.1.7.1.7. Confirmări externe - obţinerea de dovezi externe ale existenţei, proprietăţii sau evaluării directe de la terţe persoane pe baza unei cereri scrise.
    3.1.7.1.8. Investigarea - căutarea de informaţii de la persoane în măsură să le deţină din interiorul sau din exteriorul organizaţiei.
    3.1.7.1.9. Eşantionarea constă în selecţia şi examinarea unei porţiuni reprezentative din populaţie în scopul de a trage concluzii valabile pentru întreaga populaţie, bazate pe constatările obţinute din eşantion.
    3.1.7.1.10. Testarea - orice activitate care oferă auditorului dovezi suficiente pentru a susţine o opinie.

    3.1.7.2. Tehnici utilizate pentru interpretarea probelor de audit public intern3.1.7.2.1. Examinarea documentară constă în analiza unor operaţiuni, înregistrări, procedee sau fenomene economice pe baza documentelor justificative care le reflectă, cu scopul de a stabili realitatea, legalitatea şi eficienţa acestora.
    3.1.7.2.2. Observarea reprezintă o tehnică de comparare a proceselor formale (oficiale) şi a liniilor directoare de aplicare a acestora cu rezultatele obţinute în realitate.
    3.1.7.2.3. Analiza cronologică se focalizează pe determinarea succesiunii evenimentelor sau acţiunilor şi constă în reconstrucţia cauzelor evenimentelor ori a fenomenelor prin extragerea şi analiza constatărilor din documentele sursă de informaţii.

    3.1.7.3. Tehnici utilizate pentru analiza probelor de audit3.1.7.3.1. Diagnosticul constă în cercetarea şi analiza realităţii obiective, reperarea disfuncţionalităţilor şi potenţialului de dezvoltare a activităţii entităţii/structurii auditate, identificarea cauzelor şi a măsurilor de redresare, precum şi în identificarea variabilelor-cheie ale dezvoltării şi a măsurilor de ameliorare şi/sau de creştere a performanţelor.
    3.1.7.3.2. Evaluarea reprezintă o cercetare ştiinţifică ce aplică proceduri de colectare şi analiză a informaţiilor privind conţinutul, structura şi rezultatele programelor şi activităţilor.

    3.1.7.4. Instrumente de audit public intern3.1.7.4.1. Chestionarul cuprinde întrebările pe care le formulează în scris auditorii interni persoanelor auditate. Tipurile de chestionare sunt următoarele: a) chestionarul de luare la cunoştinţă - cuprinde întrebări referitoare la contextul socio-economic, organizarea internă, funcţionarea entităţii/structurii auditate;
    b) chestionarul de control intern ghidează auditorii interni în activitatea de identificare obiectivă a funcţionării controalelor interne, disfuncţiilor şi cauzelor reale ale acestora; este utilizat pentru revizia controalelor interne;
    c) chestionarul - listă de verificare, prevăzut în anexa nr. 15, este utilizat pentru stabilirea şi evaluarea condiţiilor pe care trebuie să le îndeplinească fiecare domeniu auditabil. Documentul cuprinde un set de întrebări standard pentru fiecare obiectiv de audit şi activitate/acţiune auditabilă privind responsabilităţile, mijloacele financiare, tehnice şi de informare, precum şi resursele umane existente.

    3.1.7.4.2. Interviul - instrument de analiză pentru identificarea problemelor, soluţiilor sau evaluarea implementării, este utilizat pentru a obţine o imagine de ansamblu asupra domeniului auditabil, precum şi pentru a obţine o primă listă a problemelor ce urmează a fi analizate.
    3.1.7.4.3. Tabloul de prezentare a circuitului auditului (pista de audit) permite: a) stabilirea fluxurilor informaţiilor, atribuţiilor şi responsabilităţilor referitoare la acestea;
    b) stabilirea modului de arhivare a documentaţiei justificative complete;
    c) reconstituirea operaţiunilor de la iniţiere până la finalizarea lor şi invers.


    3.1.7.5. Efectuarea testărilor şi formularea constatărilor3.1.7.5.1. Colectarea probelor de audit se realizează în urma testărilor efectuate în concordanţă cu programul misiunii de audit public intern aprobat de şeful compartimentului de audit public intern.
    3.1.7.5.2. Activităţile derulate contribuie la obţinerea constatărilor de audit şi justificarea lor cu probe de audit.
    3.1.7.5.3. Testele se întocmesc pe obiectivele şi activităţile/acţiunile auditabile stabilite în programul misiunii de audit intern.
    3.1.7.5.4. Testul cuprinde următoarele: obiectivul testului, modalitatea de eşantionare, descrierea testării, constatări şi concluzii; modelele sunt prevăzute în anexele nr. 16 şi 17.
    3.1.7.5.5. Documentul elaborat se semnează de către auditorii interni şi de către supervizor.
    3.1.7.5.6. Procedura P-10. Efectuarea testărilor şi formularea constatărilor

    ┌────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │Auditorii │a) Stabilesc, pentru fiecare testare, tehnicile de audit ce │
    │interni │urmează a fi utilizate. │
    │ │b) Stabilesc pista de audit prin identificarea fluxurilor de│
    │ │informaţii, a atribuţiilor şi responsabilităţilor. │
    │ │c) Utilizează tehnicile şi instrumentele specifice misiunii │
    │ │de audit. │
    │ │d) Formulează obiectivul testării. │
    │ │e) Stabilesc metoda de eşantionare şi determină eşantionul │
    │ │care va fi testat. │
    │ │f) Stabilesc şi descriu tipul testărilor ce se vor efectua. │
    │ │g) Formulează constatările şi concluziile de audit în │
    │ │funcţie de prelucrarea informaţiilor obţinute în urma │
    │ │aplicării tehnicilor şi instrumentelor specifice de audit │
    │ │intern şi a probelor de audit colectate. │
    │ │h) Elaborează chestionare, liste de control, foi de lucru, │
    │ │interviuri etc. │
    │ │i) Elaborează testele în conformitate cu programul misiunii │
    │ │de audit public intern. │
    │ │j) Colectează probe de audit pentru toate testările şi │
    │ │constatările efectuate. │
    │ │k) Apreciază dacă probele de audit obţinute sunt suficiente,│
    │ │relevante, competente şi utile. │
    │ │l) Etichetează, numerotează şi îndosariază testele în │
    │ │dosarul misiunii de audit public intern. │
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Supervizorul/ │a) Avizează acurateţea tehnicilor de audit stabilite pentru │
    │Şeful │fiecare testare. │
    │compartimentului│b) Analizează şi avizează chestionarele, listele de control,│
    │de audit public │foi de lucru etc., elaborate de auditorii interni. │
    │intern │c) Confirmă fluxul de informaţii, atribuţiile şi │
    │ │responsabilităţile menţionate în pista de audit. │
    │ │d) Analizează şi avizează utilizarea adecvată a │
    │ │instrumentelor şi documentelor de lucru în vederea │
    │ │realizării unei auditări obiective. │
    │ │e) Analizează şi avizează testele elaborate de auditorii │
    │ │interni. │
    └────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┘



    3.1.7.6. Analiza problemelor şi formularea recomandărilor3.1.7.6.1. Fişa de identificare şi analiză a problemei, prevăzută în anexa nr. 18, se întocmeşte de regulă pentru una sau mai multe probleme, abateri, nereguli, disfuncţii constatate, dacă privesc aceeaşi cauză.
    3.1.7.6.2. Documentul cuprinde următoarele rubrici: problema, constatarea, cauza, consecinţa, precum şi recomandarea formulată de auditorii interni.
    3.1.7.6.3. Fişa de identificare şi analiză a problemei se întocmeşte de auditorii interni, se discută şi se supervizează de către supervizor.
    3.1.7.6.4. Constatările şi recomandările formulate de auditorii interni sunt discutate pe timpul intervenţiei la faţa locului cu reprezentanţii entităţii/structurii auditate, care vor semna pentru luare la cunoştinţă fişele de identificare şi analiză a problemelor.
    3.1.7.6.5. În cazurile în care reprezentanţii entităţii/structurii auditate refuză semnarea pentru luare la cunoştinţă a fişelor de identificare şi analiză a problemelor, auditorii interni transmit aceste documente prin registratura entităţii/structurii auditate şi continuă procedura.
    3.1.7.6.6. Procedura P-11. Analiza problemelor şi formularea recomandărilor

    ┌────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │Auditorii │a) Prelucrează testele realizate. │
    │interni │b) Analizează problemele identificate. │
    │ │c) Enunţă consecinţele şi implicaţiile problemelor │
    │ │identificate. │
    │ │d) Stabilesc cauzele problemelor identificate. │
    │ │e) Formulează recomandări pentru eliminarea cauzelor │
    │ │problemelor identificate. │
    │ │f) Elaborează fişele de identificare şi analiză a │
    │ │problemelor. │
    │ │g) Indică proba de audit pentru fiecare constatare. │
    │ │h) Numerotează şi îndosariază fişele de identificare şi │
    │ │analiză a problemelor în dosarul misiunii de audit public │
    │ │intern. │
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Supervizorul/ │a) Analizează şi verifică documentele şi informaţiile care │
    │Şeful │au stat la baza întocmirii fişelor de identificare şi │
    │compartimentului│analiză a problemelor. │
    │de audit public │b) Verifică suficienţa probelor de audit care susţin │
    │intern │constatarea formulată în cadrul fişei de identificare şi │
    │ │analiză a problemei. │
    │ │c) Supervizează fişele de identificare şi analiză a │
    │ │problemelor. │
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Reprezentantul │a) Semnează pentru luarea la cunoştinţă fişele de │
    │entităţii/ │identificare şi analiză a problemelor. │
    │structurii │ │
    │auditate │ │
    └────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┘



    3.1.7.7. Analiza şi raportarea iregularităţilor3.1.7.7.1. Formularul de constatare şi raportare a iregularităţilor, prevăzut în anexa nr. 19, se întocmeşte în cazul în care auditorii interni constată existenţa sau posibilitatea producerii unor iregularităţi.
    3.1.7.7.2. Formularul de constatare şi raportare a iregularităţilor cuprinde următoarele rubrici: problema, constatarea, actele normative încălcate, consecinţa, recomandările şi eventualele anexe sau probe de audit.
    3.1.7.7.3. După completare şi supervizare, auditorii interni transmit formularul şefului compartimentului de audit public intern, care informează în termen de 3 zile conducătorul entităţii publice care a aprobat misiunea de audit public intern şi structura de control abilitată, care au obligaţia de a continua verificările şi de a stabili măsurile ce se impun.
    3.1.7.7.4. Procedura P-12. Analiza şi raportarea iregularităţilor

    ┌────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │Auditorii │a) Identifică iregularitatea. │
    │interni │b) Stabilesc actele normative încălcate. │
    │ │c) Stabilesc consecinţele cu privire la iregularităţile │
    │ │identificate. │
    │ │d) Formulează eventuale recomandări pentru eliminarea │
    │ │iregularităţii. │
    │ │e) Identifică probele care susţin constatările cu privire la│
    │ │iregularităţile identificate. │
    │ │f) Elaborează formularul de constatare şi raportare a │
    │ │iregularităţilor, îl semnează şi îl transmite imediat │
    │ │şefului compartimentului de audit public intern. │
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Supervizorul │a) Analizează şi evaluează iregularitatea identificată şi │
    │ │constatarea formulată. │
    │ │b) Apreciază suficienţa probelor de audit care susţin │
    │ │constatarea formulată. │
    │ │c) Supervizează formularul de constatare şi raportare a │
    │ │iregularităţilor. │
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Şeful │a) Analizează şi verifică probele de audit care au stat la │
    │compartimentului│baza elaborării formularului de constatare şi raportare a │
    │de audit public │iregularităţilor. │
    │intern │b) Informează în termen de 3 zile conducătorul entităţii │
    │ │publice care a aprobat misiunea de audit public intern şi │
    │ │structura de control abilitată. │
    └────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┘



    3.1.7.8. Revizuirea documentelor şi constituirea dosarului de audit public intern3.1.7.8.1. Revizuirea documentelor se efectuează de către auditorii interni pentru a se asigura că documentele elaborate pe timpul derulării misiunii de audit public intern sunt pregătite în mod corespunzător şi adecvat.3.1.7.8.1.1. Auditorii interni, prin revizuirea documentelor, se asigură că dovezile colectate pentru susţinerea constatărilor sunt suficiente, concludente şi relevante.
    3.1.7.8.1.2. Procedura P-13. Revizuirea documentelor

    ┌────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │Auditorii │a) Numerotează corespunzător documentele procedurale, │
    │interni │documentele de lucru şi lucrările elaborate pe parcursul │
    │ │derulării misiunii. │
    │ │b) Completează documentele procedurale, documentele de lucru│
    │ │şi lucrările elaborate, acolo unde se consideră că sunt │
    │ │insuficiente. │
    │ │c) Se asigură că pentru fiecare constatare există probe de │
    │ │audit şi că acestea sunt suficiente, concludente şi │
    │ │relevante. │
    │ │d) Indexează, prin atribuirea de litere şi cifre, fiecare │
    │ │document justificativ aferent constatărilor auditului │
    │ │(probă, dovadă de audit). │
    │ │e) Întocmesc, dacă este cazul, nota centralizatoare a │
    │ │documentelor de lucru, prevăzută la anexa nr. 20. │
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Supervizorul/ │a) Verifică şi avizează nota centralizatoare a documentelor │
    │Şeful │de lucru. │
    │compartimentului│ │
    │de audit public │ │
    │intern │ │
    └────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┘



    3.1.7.8.2. Dosarul de audit public intern, prin informaţiile conţinute, asigură legătura între obiectivele de audit, intervenţia la faţa locului şi raportul de audit public intern. Acestea stau la baza formulării concluziilor auditorilor interni.3.1.7.8.2.1. Structura dosarului de audit public intern este următoarea: a) Dosarul misiunii de audit public intern cuprinde următoarele secţiuni: a.1. Secţiunea A - Raportul de audit public intern şi anexele acestuia:
    – ordinul de serviciu;
    – declaraţia de independenţă;
    – proiectul raportului de audit public intern şi raportul de audit public intern;
    – sinteza raportului de audit public intern;
    – testele efectuate;
    – fişele de identificare şi analiza a problemelor (FIAP);
    – formularele de constatare a iregularităţilor (FCRI);
    – programul de audit etc.

    a.2. Secţiunea B - Administrativă:
    – notificarea privind declanşarea misiunii de audit public intern;
    – minuta şedinţei de deschidere;
    – minuta şedinţei de închidere;
    – minuta reuniunii de conciliere;
    – corespondenţă cu entitatea/structura auditată etc.

    a.3. Secţiunea C - Analiza riscului:
    – documentaţia privind analiza riscului.

    a.4. Secţiunea D - Supervizarea şi revizuirea desfăşurării misiunii de audit public intern:
    – revizuirea proiectului raportului de audit public intern;
    – răspunsurile auditorilor interni la revizuirea proiectului raportului de audit public intern;
    – documentaţia privind supervizarea.


    b) Dosarul de lucru cuprinde copii xerox ale documentelor justificative, care confirmă şi sprijină constatările şi concluziile auditorilor interni. Dosarul este indexat prin atribuirea de litere şi cifre pentru fiecare secţiune/obiectiv de audit din cadrul programului de audit. Indexarea trebuie să fie simplă şi uşor de urmărit.

    3.1.7.8.2.2. Dosarele misiunii de audit public intern sunt proprietatea entităţii publice şi sunt confidenţiale, se păstrează până la implementarea recomandărilor din raportul de audit public intern, după care se arhivează în concordanţă cu reglementările legale în vigoare. Termenul de păstrare în arhivă este de 10 ani de la data finalizării misiunii de audit intern.


    3.1.7.9. Şedinţa de închidere3.1.7.9.1. Şedinţa de închidere a misiunii de audit public intern are scopul de a prezenta constatările, concluziile şi recomandările preliminare ale auditorilor interni, rezultate în urma efectuării testărilor.
    3.1.7.9.2. În cadrul şedinţei de închidere, auditorii interni prezintă structurii auditate constatările, recomandările şi concluziile.
    3.1.7.9.3. Rezultatele şedinţei se consemnează în minuta şedinţei de închidere, prevăzută în anexa nr. 21.
    3.1.7.9.4. Procedura P-14. Şedinţa de închidere

    ┌────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │Auditorii │a) Planifică şedinţa de închidere. │
    │interni │b) Prezintă constatările, concluziile şi recomandările │
    │ │misiunii de audit. │
    │ │c) Întocmesc minuta şedinţei de închidere. │
    │ │d) Transmit minuta şedinţei de închidere structurii │
    │ │auditate, pentru semnare. │
    │ │e) Îndosariază minuta şedinţei în dosarul misiunii de audit │
    │ │public intern. │
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Supervizorul/ │a) Participă la desfăşurarea şedinţei de închidere, după caz│
    │Şeful │b) Susţine şi argumentează constatările, concluziile şi │
    │compartimentului│recomandările formulate de auditorii interni. │
    │de audit public │ │
    │intern │ │
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Conducătorul │a) Participă la desfăşurarea şedinţei de închidere. │
    │entităţii/ │b) Prezintă opiniile în privinţa constatărilor, concluziilor│
    │structurii │şi recomandărilor auditorilor interni. │
    │auditate │c) Confirmă restituirea tuturor documentelor puse la │
    │ │dispoziţia auditorilor interni pe timpul derulării misiunii │
    │ │de audit intern. │
    └────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┘




    3.1.8. Raportarea rezultatelor misiunii de audit public intern3.1.8.1. Elaborarea proiectului raportului de audit public intern3.1.8.1.1. La elaborarea proiectului raportului de audit public intern trebuie să fie respectate următoarele cerinţe: a) constatările aparţin domeniului şi obiectivelor misiunii de audit public intern şi sunt susţinute prin probe de audit corespunzătoare;
    b) recomandările sunt în concordanţă cu constatările şi determină reducerea riscurilor cu care se confruntă entitatea/structura auditată;
    c) constatările, concluziile şi recomandările cuprinse în proiectul raportului de audit public intern au la bază fişele de identificare şi analiză a problemelor şi formularele de constatare şi raportare a iregularităţilor elaborate sau alte probe de audit intern obţinute.

    3.1.8.1.2. În redactarea proiectului raportului de audit public intern trebuie să fie respectate următoarele principii: a) prezentarea constatărilor într-o manieră pertinentă şi incontestabilă;
    b) evitarea utilizării expresiilor imprecise, a stilului eliptic de exprimare, a limbajului abstract;
    c) promovarea unui limbaj simplu şi uzual şi a unui stil de exprimare concret;
    d) evitarea redactării jignitoare şi tendenţioase;
    e) prezentarea succintă a constatărilor pozitive şi prezentarea detaliată şi fundamentată a constatărilor negative;
    f) ierarhizarea constatărilor în funcţie de importanţă;
    g) evidenţierea progreselor constatate de la ultima misiune de audit.

    3.1.8.1.3. Proiectul raportului de audit public intern exprimă opinia auditorului intern, bazată pe constatările efectuate şi pe probele de audit colectate.
    3.1.8.1.4. Procedura P-15. Elaborarea proiectului raportului de audit public intern

    ┌────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │Auditorii │a) Elaborează proiectul raportului de audit public intern cu│
    │interni │respectarea cerinţelor şi criteriilor cuprinse în structura-│
    │ │cadru a acestuia. │
    │ │b) Prezintă constatările cu caracter negativ pe baza fişelor│
    │ │de identificare şi analiză a problemelor şi formularelor de │
    │ │constatare şi raportare a iregularităţilor. │
    │ │c) Prezintă la modul general constatările cu caracter │
    │ │pozitiv. │
    │ │d) Identifică şi prezintă cauzele şi consecinţele │
    │ │constatărilor negative. │
    │ │e) Formulează recomandări pentru disfuncţiile constatate. │
    │ │f) Face aprecieri cu privire la conformitatea activităţii │
    │ │auditate pe baza rezultatului încadrării obiectivelor în │
    │ │nivele de apreciere. │
    │ │g) Efectuează modificările solicitate de supervizor/şeful │
    │ │compartimentului de audit public intern. │
    │ │h) Semnează proiectul raportului de audit public intern. │
    │ │i) Transmite şefului compartimentului de audit public │
    │ │intern proiectul raportului de audit public intern însoţit │
    │ │de documentaţia justificativă. │
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Supervizorul/ │a) Analizează proiectul raportului de audit public intern. │
    │Şeful │b) Stabileşte revizuirile necesar a fi efectuate în cadrul │
    │compartimentului│proiectului raportului de audit public intern. │
    │de audit public │c) Supervizează proiectul raportului de audit public intern.│
    │intern │ │
    └────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┘


    3.1.8.1.5. Proiectul raportului de audit public intern respectă următoarea structură-standard: a) Pagina de gardă prezintă instituţia, tema misiunii, locaţia realizării misiunii.
    b) Introducerea prezintă date de identificare a misiunii de audit (baza legală de realizare a misiunii de audit, ordinul de serviciu, echipa de audit, entitatea/structura auditată, durata acţiunii de auditare), tipul, scopul şi obiectivele misiunii, sfera de cuprindere a misiunii; perioada supusă auditării, metodologia utilizată în realizarea misiunii de audit şi dacă examinările se fac în totalitate sau prin sondaj.
    c) Metodologia de desfăşurare a misiunii de audit public intern: se oferă explicaţii privind metodele, tehnicile şi instrumentele de colectare şi analiză a datelor şi informaţiilor, precum şi a probelor şi dovezilor de audit. De asemenea, se prezintă documentele, materialele examinate şi materialele întocmite în cursul derulării misiunii.
    d) Constatările sunt prezentate într-o manieră care previne exagerarea deficienţelor şi permite prezentarea faptelor în mod neutru. Constatările efectuate sunt prezentate sintetic, pe fiecare obiectiv, activitate/acţiune auditabilă. Constatările cu caracter pozitiv sunt prezentate distinct de constatările cu caracter negativ. Constatările negative sunt însoţite de cauze, consecinţe şi recomandări.
    e) Recomandările sunt prezentate cu claritate, sunt realizabile şi realiste şi au un grad de semnificaţie important în ceea ce priveşte efectul previzibil asupra entităţii/structurii auditate.
    f) Concluziile sunt formulate pe obiectivele de audit stabilite pe baza constatărilor efectuate.
    g) Opinia: auditorii interni îşi exprimă opinia cu privire la gradul de realizare a activităţilor auditate.
    h) Anexele: sunt prezentate informaţii care susţin constatările şi concluziile auditorilor interni.

    3.1.8.1.6. Elaborarea proiectului raportului de audit public intern are la bază informaţiile cuprinse în fişele de identificare şi analiză a problemelor şi în formularele de constatare şi raportare a iregularităţilor, precum şi probele de audit colectate pe care se bazează.
    3.1.8.1.7. Rapoartele utilizează diagrame, scheme, tabele şi grafice care ajută la înţelegerea constatărilor, concluziilor şi recomandărilor formulate, note de relaţii, situaţii, documente şi orice alte materiale probante sau justificative.

    3.1.8.2. Transmiterea proiectului raportului de audit public intern3.1.8.2.1. Proiectul raportului de audit public intern transmis structurii auditate trebuie să fie complet, să cuprindă relatarea constatărilor, cauzelor, consecinţelor, recomandărilor, concluziilor şi a opiniei formulate de auditorii interni.
    3.1.8.2.2. Entitatea/Structura auditată analizează proiectul raportului de audit public intern şi transmite punctul de vedere în termen de maximum 15 zile calendaristice de la primirea acestuia. Prin netransmiterea punctelor de vedere în termenele precizate se consideră acceptul tacit al proiectului raportului de audit public intern.
    3.1.8.2.3. Punctele de vedere primite de la entitatea/structura auditată se verifică şi se analizează de către auditorii interni în funcţie de datele şi informaţiile cuprinse în proiectul raportului de audit public intern şi de probele de audit intern care stau la baza susţinerii acestora. Proiectul raportului de audit public intern este revizuit în funcţie de punctele de vedere acceptate.
    3.1.8.2.4. Procedura P-16. Transmiterea proiectului raportului de audit public intern

    ┌────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │Auditorii │a) Întocmesc adresa de transmitere a proiectului raportului │
    │interni │de audit public intern către entitatea structura auditată şi│
    │ │celelalte structuri funcţionale implicate în misiunea de │
    │ │audit. │
    │ │b) Analizează eventualele puncte de vedere la proiectul │
    │ │raportului de audit public intern al entităţii/structurii │
    │ │auditate. │
    │ │c) Îşi exprimă opinia cu privire la observaţiile formulate │
    │ │de entitatea/structura auditată şi efectuează eventualele │
    │ │revizuiri ale proiectului raportului de audit public intern.│
    │ │d) Discută, dacă este cazul, pregătirea unei reuniuni de │
    │ │conciliere cu şeful compartimentului de audit public intern.│
    │ │e) Îndosariază proiectul raportului de audit public intern │
    │ │la dosarul misiunii de audit public intern. │
    │ │f) Îndosariază punctul de vedere al entităţii/structurii │
    │ │auditate, dacă este cazul. │
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Supervizorul/ │a) Semnează şi transmite adresa de transmitere a proiectului│
    │Şeful │raportului de audit public intern către entitatea/structura │
    │compartimentului│auditată. │
    │de audit public │b) Analizează observaţiile entităţii/structurii auditate. │
    │intern │c) Îşi exprimă acordul asupra justificărilor formulate de │
    │ │auditorul intern la observaţiile entităţii/structurii │
    │ │auditate. │
    │ │d) Discută cu auditorii interni, dacă este cazul, pentru │
    │ │pregătirea unei reuniuni de conciliere cu entitatea/ │
    │ │structura auditată. │
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Entitatea/ │a) Analizează proiectul raportului de audit public intern. │
    │Structura │b) Formulează şi transmite eventuale puncte de vedere la │
    │auditată │proiectul raportului de audit public intern, în termen de 15│
    │ │zile calendaristice de la primirea acestuia, şi indică în │
    │ │mod expres dacă solicită sau nu conciliere. │
    └────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┘



    3.1.8.3. Reuniunea de conciliere3.1.8.3.1. Auditorii interni organizează reuniunea de conciliere cu structura auditată, în termen de 10 zile calendaristice de la primirea punctelor de vedere şi a solicitării entităţii/structurii auditate de a organiza concilierea. În cadrul acesteia se analizează observaţiile formulate la proiectul raportului de audit public intern de către entitatea/structura auditată.
    3.1.8.3.2. Procedura P-17. Reuniunea de conciliere

    ┌────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │Auditorii │a) Pregătesc reuniunea de conciliere în termen de 10 zile │
    │interni │calendaristice de la primirea solicitării formulate de │
    │ │entitatea/structura auditată. │
    │ │b) Informează entitatea/structura auditată asupra locului şi│
    │ │datei reuniunii de conciliere. │
    │ │c) Participă la reuniunea de conciliere. │
    │ │d) Prezintă punctul de vedere cu privire la eventualele │
    │ │observaţii formulate de entitatea/structura auditată, │
    │ │susţinut de probe de audit. │
    │ │e) Întocmesc minuta reuniunii de conciliere, prevăzută în │
    │ │anexa nr. 22. │
    │ │f) Îndosariază minuta reuniunii de conciliere în dosarul │
    │ │misiunii de audit public intern. │
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Supervizorul/ │a) Participă la reuniunea de conciliere. │
    │Şeful │b) Îşi exprimă opinia cu privire la observaţiile formulate │
    │compartimentului│de entitatea/structura auditată. │
    │de audit public │c) Hotărăşte, de comun acord cu auditorii interni, asupra │
    │intern │formei finale a constatărilor, concluziilor şi │
    │ │recomandărilor. │
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Reprezentanţii │a) Participă la reuniunea de conciliere. │
    │entităţii/ │b) Formulează eventualele observaţii cu privire la punctele │
    │structurii │de vedere aflate în divergenţă şi le susţin cu probe de │
    │auditate │audit. │
    └────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┘



    3.1.8.4. Elaborarea raportului de audit public intern3.1.8.4.1. Raportul de audit public intern se definitivează prin includerea modificărilor discutate şi convenite în cadrul reuniunii de conciliere, inclusiv a celor neînsuşite.
    3.1.8.4.2. În cazul în care entitatea/structura auditată nu solicită conciliere şi nu formulează puncte de vedere la proiectul raportului de audit public intern, acesta devine raport de audit public intern.
    3.1.8.4.3. Raportul de audit public intern conţine opinia auditorilor interni şi trebuie însoţit de o sinteză a principalelor constatări şi recomandări.
    3.1.8.4.4. Auditorii interni sunt responsabili pentru asigurarea calităţii raportului de audit public intern.
    3.1.8.4.5. Procedura P-18. Raportul de audit public intern

    ┌────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │Auditorii │a) Elaborează raportul de audit public intern ţinând cont de│
    │interni │proiectul raportului de audit public intern şi de │
    │ │rezultatele reuniunii de conciliere, dacă este cazul. │
    │ │b) Transmit raportul de audit public intern supervizorului/ │
    │ │şefului compartimentului de audit public intern. │
    │ │c) Efectuează eventualele modificări sau completări propuse │
    │ │de supervizor/şeful compartimentului de audit public intern.│
    │ │d) Semnează documentul pe fiecare pagină. │
    │ │e) Întocmesc sinteza principalelor constatări şi │
    │ │recomandări. │
    │ │f) Solicită entităţii/structurii auditate elaborarea │
    │ │planului de acţiune pentru implementarea recomandărilor │
    │ │formulate. │
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Supervizorul │a) Verifică conţinutul raportului de audit public intern şi │
    │ │face eventuale propuneri de revizuire. │
    │ │b) Semnează pe ultima pagină raportul de audit public intern│
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Şeful │a) Verifică forma finală a raportului de audit public intern│
    │compartimentului│b) Propune spre avizare raportul de audit public intern. │
    │de audit public │ │
    │intern │ │
    └────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┘



    3.1.8.5. Difuzarea raportului de audit public intern3.1.8.5.1. Şeful compartimentului de audit public intern transmite raportul de audit public intern, finalizat, conducătorului entităţii publice pentru analiză şi avizare. Raportul este însoţit de sinteza principalelor constatări şi recomandări.
    3.1.8.5.2. După avizarea raportului de audit public intern, o copie a acestuia este transmisă entităţii/structurii auditate.
    3.1.8.5.3. În cazul în care în misiunea de audit sunt implicate mai multe entităţi/structuri, sunt transmise fiecăreia extrase în copie din raportul de audit public intern.
    3.1.8.5.4. Procedura P-19. Difuzarea raportului de audit public intern

    ┌────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │Auditorii │a) Pregătesc raportul de audit public intern în vederea │
    │interni │transmiterii conducătorului entităţii publice care a aprobat│
    │ │misiunea de audit public intern. │
    │ │b) Întocmesc adresa de transmitere a copiei raportului de │
    │ │audit public intern către entitatea/structura auditată. │
    │ │c) Transmit raportul de audit public intern, la cerere, şi │
    │ │către alte structuri/organisme, numai cu aprobarea │
    │ │conducătorului entităţii. │
    │ │d) Îndosariază raportul de audit public intern la secţiunea │
    │ │corespunzătoare din dosarele de audit intern. │
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Şeful │a) Transmite raportul de audit public intern, însoţit de │
    │compartimentului│sinteza principalelor constatări şi recomandări, │
    │de audit public │conducătorului entităţii publice care a aprobat misiunea, │
    │intern │pentru analiză şi avizare. │
    │ │b) Semnează adresa de transmitere a copiei raportului de │
    │ │audit public intern către entitatea/structura auditată. │
    │ │c) Transmite UCAAPI/organului ierarhic superior o informare,│
    │ │în termenele legale, despre recomandările care nu au fost │
    │ │însuşite din raportul de audit public intern, însoţită de │
    │ │documentaţia de susţinere. │
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Conducătorul │a) Analizează şi avizează raportul de audit public intern. │
    │entităţii care a│ │
    │aprobat misiunea│ │
    │de audit │ │
    └────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┘



    3.1.8.6. Supervizarea misiunii de audit public intern3.1.8.6.1. Şeful compartimentului de audit public intern din Ministerul Sănătăţii/entităţile publice aflate în subordinea/în coordonarea/sub autoritatea acestuia este responsabil cu supervizarea tuturor etapelor şi procedurilor de desfăşurare a misiunii de audit public intern.
    3.1.8.6.2. Calitatea de supervizor în cadrul unei misiuni de audit public intern revine şefului compartimentului de audit public intern sau prin desemnarea de către acesta a unui auditor intern.
    3.1.8.6.3. În cazul nominalizării a unui auditor ca supervizor al misiunii de audit se va urmări ca acesta să aibă pregătirea profesională adecvată şi competenţa necesară în vederea realizării acestei activităţi.
    3.1.8.6.4. Scopul acţiunii de supervizare este de a se asigura că obiectivele misiunii de audit public intern au fost atinse în condiţii de calitate.
    3.1.8.6.5. Supervizarea, în cazul în care şeful compartimentului de audit public intern este implicat în misiunea de audit public intern, se asigură de un auditor intern desemnat de acesta.
    3.1.8.6.6. La entităţile publice unde nu există un şef al compartimentului de audit public intern, supervizarea este realizată de un auditor intern care nu este implicat în auditarea activităţilor pe care le supervizează.
    3.1.8.6.7. La entităţile publice unde nu există decât un singur auditor, supervizarea este realizată de conducătorul entităţii care a dispus misiunea de audit.
    3.1.8.6.8. Eventualele neclarităţi între supervizor şi auditorii interni sunt soluţionate de şeful compartimentului de audit public intern.
    3.1.8.6.9. Procedura P-20. Supervizarea

    ┌────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │Auditorii │Prezintă supervizorului toate documentele elaborate şi │
    │interni │probele de audit colectate în timpul misiunii de audit. │
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Supervizorul │a) Verifică documentele elaborate şi prezentate de auditorii│
    │ │interni în toate fazele de derulare a misiunii de audit. │
    │ │b) Supervizează toate documentele verificate, activitate │
    │ │care se realizează prin formalizare pe fiecare document │
    │ │verificat. │
    │ │c) Verifică executarea corectă a programului de audit public│
    │ │intern. │
    │ │d) Verifică consistenţa şi suficienţa probelor şi dovezilor │
    │ │de audit pentru fiecare constatare de audit efectuată. │
    │ │e) Verifică dacă redactarea raportului de audit public │
    │ │intern este exactă, clară, concisă. │
    │ │f) Întocmeşte nota de supervizare a documentelor, prevăzută │
    │ │în anexa nr. 23, în cazurile în care supervizorul formulează│
    │ │observaţii cu privire la activităţile sau documentele │
    │ │supervizate pe timpul derulării misiunii de audit public │
    │ │intern. │
    └────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┘




    3.1.9. Urmărirea recomandărilor3.1.9.1. Dispoziţii generale3.1.9.1.1. Obiectivul urmăririi recomandărilor este atât asigurarea că recomandările prezentate în raportul de audit public intern se implementează întocmai la termenele stabilite şi în mod eficace, cât şi evaluarea consecinţelor în cazul neaplicării acestora.
    3.1.9.1.2. Structura auditată trebuie să informeze compartimentul de audit public intern asupra modului de implementare a recomandărilor la termenele prevăzute în planul de acţiune pentru implementarea recomandărilor.
    3.1.9.1.3. Procesul de urmărire a recomandărilor constă în evaluarea caracterului adecvat, eficacitatea şi oportunitatea acţiunilor întreprinse de către conducerea entităţii/structurii auditate pentru implementarea recomandărilor din raportul de audit public intern.
    3.1.9.1.4. Şeful compartimentului de audit public intern din Ministerul Sănătăţii/entităţile publice aflate în subordinea/în coordonarea/sub autoritatea acestuia poate stabili misiuni de verificare a implementării recomandărilor.

    3.1.9.2. Responsabilitatea structurii auditate3.1.9.2.1. Responsabilitatea structurii auditate în implementarea recomandărilor constă în: a) elaborarea planului de acţiune pentru implementarea recomandărilor;
    b) stabilirea responsabililor pentru fiecare recomandare;
    c) implementarea recomandărilor;
    d) comunicarea periodică a stadiului progresului înregistrat în procesul de implementare a recomandărilor;
    e) evaluarea rezultatelor obţinute.

    3.1.9.2.2. Planul de acţiune pentru implementarea recomandărilor se transmite de entitatea/structura auditată compartimentului de audit public intern care a realizat misiunea de audit public intern.
    3.1.9.2.3. Pe parcursul implementării recomandărilor entitatea/structura auditată transmite periodic informări asupra stadiului progresului înregistrat în procesul de implementare a recomandărilor şi despre situaţiile de nerespectare a termenelor de implementare.

    3.1.9.3. Responsabilitatea compartimentului de audit public intern3.1.9.3.1. Auditorii interni care au realizat misiunea de audit public intern analizează şi evaluează planul de acţiune pentru implementarea recomandărilor şi propun, dacă este cazul, eventuale modificări.
    3.1.9.3.2. Evaluarea stadiului de implementare a recomandărilor şi caracterul adecvat al acţiunilor întreprinse se urmăresc de către şeful compartimentului de audit public intern din Ministerul Sănătăţii/entităţile publice aflate în subordinea/în coordonarea/sub autoritatea acestuia, în funcţie de informările primite de la entităţile/structurile auditate. Acţiunile implementate necorespunzător sunt identificate de auditul intern care propune structurii auditate eventuale modificări ale planului de acţiune pentru implementarea recomandărilor.
    3.1.9.3.3. Şeful compartimentului de audit public intern din Ministerul Sănătăţii/entităţile publice aflate în subordinea/în coordonarea/sub autoritatea acestuia analizează periodic rezultatele implementării, progresele înregistrate în implementarea recomandărilor raportate de entitatea/structura auditată. Raportează anual asupra progreselor înregistrate în implementarea recomandărilor către UCAAPI sau către compartimentul de audit public intern din Ministerul Sănătăţii.
    3.1.9.3.4. Compartimentul de audit public intern din Ministerul Sănătăţii/entităţile publice aflate în subordinea/în coordonarea/sub autoritatea acestuia comunică semestrial către UCAAPI, respectiv către compartimentul public intern din Ministerul Sănătăţii şi conducătorului entităţii publice care a aprobat misiunea de audit recomandările neimplementate.
    3.1.9.3.5. Procedura P-21. Urmărirea recomandărilor

    ┌────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │Auditorii │a) Întocmesc fişa de urmărire a implementării recomandărilor│
    │interni │prevăzută în anexa nr. 24. │
    │ │b) Primesc, analizează şi, eventual, propun revizuiri la │
    │ │planul de acţiune pentru implementarea recomandărilor. │
    │ │c) Verifică implementarea recomandărilor la termenele │
    │ │stabilite. │
    │ │d) Verifică progresele înregistrate în implementarea │
    │ │recomandărilor. │
    │ │e) Actualizează fişa de urmărire a implementării │
    │ │recomandărilor, corespunzător informărilor entităţii/ │
    │ │structurii auditate sau verificărilor efectuate. │
    │ │f) Îndosariază fişa de urmărire a implementării │
    │ │recomandărilor în dosarul misiunii de audit public intern. │
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Entitatea/ │a) Analizează recomandările formulate în raportul de audit │
    │Structura │public intern aprobat. │
    │auditată │b) Elaborează planul de acţiune pentru implementarea │
    │ │recomandărilor. │
    │ │c) Transmite planul de acţiune pentru implementarea │
    │ │recomandărilor către compartimentul de audit public intern, │
    │ │în termen de 15 zile calendaristice de la primirea │
    │ │raportului de audit public intern. │
    │ │d) Efectuează eventuale modificării ale planului de acţiune │
    │ │pentru implementarea recomandărilor, în funcţie de │
    │ │propunerile formulate de auditorii interni. │
    │ │e) Implementează acţiunile cuprinse în planul de acţiune │
    │ │pentru implementarea recomandărilor cu respectarea │
    │ │termenelor prevăzute în calendar. │
    │ │f) Elaborează, periodic, informări cu privire la stadiul │
    │ │implementării recomandărilor. │
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Şeful │a) Analizează propunerile de modificări ale planului de │
    │compartimentului│acţiune pentru implementarea recomandărilor formulate de │
    │de audit public │auditorii interni. │
    │intern │b) Informează conducătorul entităţii care a aprobat misiunea│
    │ │de audit cu privire la recomandările neimplementate la │
    │ │termen. │
    │ │c) Verifică progresele înregistrate în implementarea │
    │ │recomandărilor. │
    │ │d) După implementarea recomandărilor evaluează valoarea │
    │ │adăugată de auditul intern şi cuprinde aceste informaţii în │
    │ │raportările periodice. │
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Conducătorul │Dispune măsuri, în cazul neimplementării la termen a │
    │entităţii care a│recomandărilor formulate de auditorii interni. │
    │aprobat misiunea│ │
    └────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┘





    3.2. Metodologia de derulare a misiunilor de audit public intern al performanţei3.2.1. Auditul performanţei este o activitate independentă şi obiectivă de analiză a activităţilor/proceselor/programelor/proiectelor dintr-o entitate, concepută să aducă un plus de valoare acestora, prin evaluarea şi compararea rezultatelor obţinute cu cele propuse sau aşteptate, în condiţii de economicitate, eficienţă şi eficacitate.
    3.2.2. Auditul performanţei examinează dacă în procesul de implementare a obiectivelor şi atribuţiilor entităţii publice sunt stabilite criterii corecte pentru evaluarea rezultatelor şi apreciază dacă rezultatele obţinute sunt în conformitate cu obiectivele stabilite.
    3.2.3. Obiectivul principal al auditului performanţei este de a evalua modul în care entitatea publică utilizează fondurile publice, respectă principiile de economicitate, eficienţă şi eficacitate şi oferă managementului un punct de vedere independent în legătură cu atingerea rezultatelor dorite, precum şi recomandări privind căile şi mijloacele de a-şi spori performanţa.
    3.2.4. Auditul performanţei se concentrează pe rezultatele obţinute de entitatea publică, prin examinarea următoarelor aspecte: a) economicitatea, care constă în minimizarea costului resurselor alocate pentru atingerea rezultatelor estimate ale unei activităţi cu menţinerea calităţii corespunzătoare a acestor rezultate;
    b) eficienţa, care constă în maximizarea rezultatelor unei activităţi în relaţie cu resursele utilizate;
    c) eficacitatea, care reprezintă gradul de îndeplinire a obiectivelor programate pentru fiecare activitate şi raportul dintre efectul proiectat şi rezultatul efectiv al activităţii.

    3.2.5. În realizarea auditului performanţei, auditorii interni adoptă următoarele abordări: a) abordarea pe bază de rezultate, care constă în evaluarea performanţelor realizate, respectiv în ce măsură au fost îndeplinite cerinţele privind economicitatea, eficienţa şi eficacitatea în procesul de implementare şi derulare a unui program sau activităţi;
    b) abordarea pe bază de probleme, care constă în identificarea, verificarea şi analiza problemelor, care se referă la economicitatea, eficienţa şi eficacitatea activităţilor ce vizează implementarea şi derularea unor programe sau realizarea unor activităţi de către entităţile auditate şi a cauzelor apariţiei acestora.

    3.2.6. Auditul performanţei examinează sistemul de control intern/managerial al entităţii publice în scopul identificării slăbiciunilor ce determină nerealizarea ţintelor de performanţă. Examinarea presupune evaluarea componentelor sistemului de control intern/managerial care asigură economicitatea, eficienţa şi eficacitatea activităţilor, analiza cauzelor şi formularea de recomandări pentru remedierea slăbiciunilor constatate.
    3.2.7. Criteriul principal în activitatea de selectare a temelor de audit îl reprezintă perspectiva îmbunătăţirii în ansamblu a performanţelor programelor/activităţilor.
    3.2.8. Pentru realizarea misiunilor de audit al performanţei se stabileşte un sistem de referinţă, respectiv criterii la care să se raporteze rezultatele verificărilor efectuate. Criteriile sunt stabilite pe baza bunei practici în domeniu şi prin analiza datelor şi informaţiilor rezultate din următoarele surse: a) legislaţie, politici publice, standarde naţionale sau internaţionale;
    b) ghiduri şi reglementări departamentale;
    c) practici manageriale acceptate în domeniu;
    d) cerinţe contractuale;
    e) standarde pe domenii şi alţi indicatori relevanţi;
    f) literatura de specialitate, în vederea stabilirii obiectivelor şi indicatorilor de performanţă;
    g) referinţe obţinute prin compararea cu buna practică în domeniul auditat;
    h) rezultatele obţinute de entităţi publice similare;
    i) criterii utilizate în audituri similare;
    j) criterii de performanţă stabilite de către legislativ;
    k) criterii obţinute prin valorificarea experienţei unor specialişti, experţi, cercetători în domeniu.

    3.2.9. Criteriile selectate trebuie să fie relevante, rezonabile şi corespunzătoare obiectivelor auditului.
    3.2.10. Metodologia generală de derulare a misiunilor de audit al performanţei, presupune parcurgerea, în cadrul fiecărei etape, a procedurilor specifice şi elaborarea documentelor, în conformitate cu schema următoare:

    
    ┌───────────────┬─────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┬─────────┬─────────────────────────────────────┬───┐
    │ Etape │ Proceduri │ │ Cod │ Documente │ S │
    │ │ │ │procedură│ │ U │
    ├───────────────┼─────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ P │
    │Pregătirea │Iniţierea auditului intern │Elaborarea Ordinului de serviciu │ P-01 │Ordinului de serviciu │ E │
    │misiunii │ ├──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ R │
    │ │ │Elaborarea declaraţiei de independenţă│ P-02 │Declaraţia de independenţă │ V │
    │ │ ├──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ I │
    │ │ │Elaborarea notificării privind │ P-03 │Notificarea privind declanşarea │ Z │
    │ │ │declanşarea misiunii de audit │ │misiunii de audit │ A │
    │ ├─────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ R │
    │ │Colectarea şi prelucrarea │Constituirea/Actualizarea dosarului │ P-04 │Chestionarul de luare la cunoştinţă │ E │
    │ │informaţiilor │permanent │ │ │ A │
    │ │ ├──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ - │
    │ │ │Prelucrarea şi documentarea │ P-05 │Studiu preliminar │ 20│
    │ │ │informaţiilor │ │ │ │
    │ ├─────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │ │Analiza riscurilor │Evaluarea riscurilor │ P-06 │Stabilirea punctajului total al │ │
    │ │ │ │ │riscurilor şi ierarhizarea riscurilor│ │
    │ │ ├──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │ │ │Evaluarea controlului intern │ P-07 │Chestionarul de control intern │ │
    │ │ │ │ ├─────────────────────────────────────┤ │
    │ │ │ │ │Evaluarea gradului de încredere în │ │
    │ │ │ │ │controlul intern │ │
    │ ├─────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │ │Elaborarea programului misiunii de audit public intern │ P-08 │Programul misiunii de audit public │ │
    │ │ │ │intern │ │
    │ ├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │ │Şedinţa de deschidere │ P-09 │Minuta şedinţei de deschidere │ │
    ├───────────────┼─────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │Intervenţia la │Colectarea şi analiza │Efectuarea testărilor şi formularea │ P-10 │Teste │ │
    │faţa locului │probelor de audit │constatărilor │ ├─────────────────────────────────────┤ │
    │ │ │ │ │Chestionar listă de verificare - CLV;│ │
    │ │ │ │ │foi de lucru; │ │
    │ │ ├──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │ │ │Analiza problemelor şi formularea │ P-11 │Fişă de identificare şi analiza a │ │
    │ │ │recomandărilor │ │problemei - FIAP │ │
    │ │ ├──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │ │ │Analiza şi raportarea iregularităţilor│ P-12 │Formular de constatare şi raportare a│ │
    │ │ │ │ │iregularităţilor - FCRI │ │
    │ ├─────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │ │Revizuirea documentelor şi constituirea dosarului de audit │ P-13 │Nota centralizatoare a documentelor │ │
    │ │ │ │de lucru │ │
    │ ├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │ │Şedinţa de închidere │ P-14 │Minuta şedinţei de închidere │ │
    ├───────────────┼─────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │Raportarea │Elaborarea proiectului │Elaborarea proiectului raportului de │ P-15 │Proiectul raportului de audit public │ │
    │rezultatelor │raportului de audit public │audit public intern │ │intern │ │
    │misiunii │intern ├──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │ │ │Transmiterea proiectului de audit │ P-16 │- │ │
    │ │ │public intern │ │ │ │
    │ │ ├──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │ │ │Reuniunea de conciliere │ P-17 │Minuta reuniunii de conciliere │ │
    │ ├─────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │ │Elaborarea raportului de │Raportul de audit public intern │ P-18 │Raportul de audit public intern │ │
    │ │audit public intern ├──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │ │ │Difuzarea raportului de audit public │ P-19 │- │ │
    │ │ │intern │ │ │ │
    ├───────────────┼─────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │Urmărirea │Urmărirea recomandărilor │ P-21 │Fişa de urmărire a implementării │ │
    │recomandărilor │ │ │recomandărilor │ │
    └───────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────┴─────────────────────────────────────┴───┘


    3.2.11. Etapele, procedurile şi documentele elaborate în derularea misiunilor de audit al performanţei respectă aceleaşi cerinţe ca şi cele prezentate la misiunea de audit de regularitate/conformitate, cu următoarea excepţie:
    – Prelucrarea şi documentarea informaţiilor. În cadrul acestei activităţi auditorii interni prelucrează informaţiile colectate cu privire la entitatea auditată şi elaborează Studiul preliminar care are scopul de a asigura obţinerea de informaţii suficiente şi adecvate despre domeniul auditabil. Studiul preliminar cuprinde următoarele: a. analiza domeniului auditabil. Aceasta furnizează informaţii generale referitoare la entitatea publică şi informaţii detaliate referitoare la cadrul de reglementare, structura şi dinamica personalului, managementul riscurilor specifice domeniului auditabil, precum şi informaţii cu privire la resursele necesare desfăşurării activităţilor auditabile şi creşterii calităţii realizării acestora;
    b. stabilirea întrebărilor principale la care trebuie să răspundă misiunea de audit public intern a performanţei. Acestea sunt derivate până la un nivel care se consideră cel mai elementar, asociat controalelor interne;
    c. analiza obiectivelor domeniului auditabil. Această activitate presupune analiza şi evaluarea obiectivelor caracteristice domeniului auditabil şi măsura în care acestea corespund scopurilor şi strategiei dezvoltate la nivelul entităţii;
    d. analiza indicatorilor. Această activitate presupune analiza şi evaluarea indicatorilor asociaţi obiectivelor şi măsura în care aceştia măsoară complet, cantitativ şi calitativ, obiectivele;
    e. analiza adecvării surselor de date folosite de management. Această activitate constă în analiza şi evaluarea surselor de date utilizate de management pentru măsurarea obiectivelor.

     Procedura P-05. Prelucrarea şi documentarea informaţiilor

    ┌────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │Auditorii │a. Realizează analiza generală a entităţii/structurii │
    │interni │ auditate; │
    │ │b. Evaluează strategia şi politicile aplicabile domeniului │
    │ │ auditabil; │
    │ │c. Analizează şi evaluează domeniul auditabil, respectiv: │
    │ │ ● documentele de organizare şi funcţionare ale │
    │ │ domeniului auditabil; │
    │ │ ● cadrul normativ şi metodologic specific domeniului │
    │ │ auditabil; │
    │ │ ● procedurile de lucru specifice domeniului auditabil; │
    │ │ ● informaţiile interne şi externe specifice domeniului │
    │ │ auditabil. │
    │ │d. Evaluează obiectivele entităţii/structurii auditate; │
    │ │e. Analizează structura şi pregătirea personalului; │
    │ │f. Evaluează politicile de dezvoltare specifice domeniului │
    │ │ auditabil; │
    │ │g. Examinează modul de constituire şi utilizare a resurselor│
    │ │ financiare necesare desfăşurării activităţilor în cadrul │
    │ │ domeniului auditabil; │
    │ │h. Evaluează constatările şi recomandările din rapoartele de│
    │ │ audit anterioare şi a rapoartelor de audit extern; │
    │ │i. Analizează şi examinează alte date şi informaţii │
    │ │ specifice domeniului auditabil; │
    │ │j. Stabilesc concluziile analizei preliminare; │
    │ │k. Elaborează şi documentează Studiul preliminar, care │
    │ │ conţine informaţii referitoare la: │
    │ │ 1. Analiza diagnostic a domeniului auditabil. │
    │ │ Principalele informaţii prezentate în cadrul acestei │
    │ │ analize sunt: │
    │ │ ● Prezentarea generală a entităţii publice auditate; │
    │ │ ● Descrierea domeniului auditabil; │
    │ │ ● Structura, dinamica şi pregătirea profesională a │
    │ │ personalului care îşi desfăşoară activitatea în │
    │ │ cadrul domeniului auditabil; │
    │ │ ● Asigurarea resurselor în vederea realizării │
    │ │ activităţilor/acţiunilor auditabile; │
    │ │ ● Organizarea şi desfăşurarea proceselor de │
    │ │ administrare a domeniului auditabil; │
    │ │ ● Politica de îmbunătăţire şi dezvoltare a domeniului │
    │ │ auditabil; │
    │ │ ● Stabilirea întrebărilor principale la care trebuie │
    │ │ să răspundă misiune de audit public intern de │
    │ │ performanţă. │
    │ │ 2. Stabilirea întrebărilor secundare pe niveluri de │
    │ │ detaliere, până la un nivel considerat ca fiind │
    │ │ întrebarea cea mai elementară, respectiv: │
    │ │ ● derivarea întrebărilor principale până la un nivel │
    │ │ considerat cel mai elementar; │
    │ │ ● analizează întrebările în vederea identificării │
    │ │ întinderii procedurilor de audit; │
    │ │ ● stabilirea cerinţelor pentru fiecare activitate/ │
    │ │ acţiune auditabilă din punct de vederea al │
    │ │ controalelor specifice; │
    │ │ ● elaborarea Listei întrebărilor auditului. │
    │ │ 3. Analiza obiectivelor specifice domeniului auditabil │
    │ │ stabilite de entitatea publică. Principalele │
    │ │ activităţi derulate sunt următoarele: │
    │ │ ● identificarea obiectivelor definite de entitatea/ │
    │ │ structura auditată; │
    │ │ ● urmărirea dacă obiectivele stabilite pentru domeniul│
    │ │ auditabil derivă din obiectivele strategice ale │
    │ │ entităţii şi sunt suficiente; │
    │ │ ● urmărirea dacă obiectivele evaluate respectă │
    │ │ caracteristicile SMART; │
    │ │ ● examinarea dacă obiectivele acoperă activităţile │
    │ │ derulate; │
    │ │ ● elaborarea documentului Evaluarea obiectivelor │
    │ │ Obiectivele care respectă caracteristicile SMART vor fi │
    │ │ luate în considerare în realizarea misiunilor de audit. │
    │ │ În cazul obiectivelor stabilite necorespunzător, │
    │ │ auditorii interni vor formula recomandări pentru │
    │ │ revizuirea lor sau definirea altora noi şi le vor agrea │
    │ │ cu conducerea entităţii. │
    │ │ 4. Analiza indicatorilor. Principalele activităţi │
    │ │ derulate sunt următoarele: │
    │ │ ● identificarea indicatorilor de performanţă asociaţi │
    │ │ obiectivelor domeniului auditat; │
    │ │ ● urmărirea dacă indicatorii pot fi calculaţi; │
    │ │ ● examinarea dacă indicatorii sunt relevanţi pentru │
    │ │ obiective şi uşor de înţeles │
    │ │ ● examinarea dacă indicatorii stabiliţi sunt atât │
    │ │ cantitativi cât şi calitativi; │
    │ │ ● elaborarea documentului Evaluarea indicatorilor. │
    │ │ │
    │ │ Indicatorii definiţi şi stabiliţi în mod corespunzător│
    │ │ vor fi luaţi în considerare în realizarea misiunii de │
    │ │ audit drept criterii la care se vor raporta │
    │ │ rezultatele obţinute. În cazul indicatorilor stabiliţi│
    │ │ necorespunzător, auditorii interni vor formula │
    │ │ recomandări pentru revizuirea lor sau definirea altora│
    │ │ noi şi le vor agrea cu conducerea entităţii. │
    │ │ 5. Analiza adecvării surselor de date folosite de │
    │ │ management. Principalele activităţi derulate sunt │
    │ │ următoarele: │
    │ │ ● identificarea surselor de date utilizate de │
    │ │ management pentru măsurarea obiectivelor; │
    │ │ ● Evaluarea adecvării şi corectitudinii surselor de │
    │ │ date utilizate; │
    │ │ ● Elaborarea documentului Evaluarea surselor de date │
    │ │ 6. Stabilirea ariei de cuprindere a misiunii. Aria de │
    │ │ cuprindere a misiunii, respectiv activităţile/ │
    │ │ acţiunile auditabile este determinată în funcţie de │
    │ │ întrebările principale stabilite şi rezultatul │
    │ │ analizei obiectivelor şi a indicatorilor, respectiv: │
    │ │ ● în funcţie de întrebările principale, de obiectivele│
    │ │ şi indicatorii stabiliţi şi definiţi corespunzător │
    │ │ de entitatea publică auditorii interni stabilesc │
    │ │ criteriile de referinţă la care se pot raporta │
    │ │ rezultatele misiunii; │
    │ │ ● Identifică activităţile/acţiunile auditabile unde │
    │ │ performanţa poate fi evaluată şi măsurată; │
    │ │ ● elaborează Lista activităţilor/acţiunilor │
    │ │ auditabile; │
    │ │ ● îndosariază Studiul preliminar şi documentele │
    │ │ aferente elaborate în dosarul misiunii. │
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Supervizorul │Analizează documentaţia elaborată de auditori şi se pronunţă│
    │ │asupra suficienţei şi adecvării acesteia. │
    │ │Analizează şi revizuieşte Studiul preliminar, inclusiv │
    │ │documentele elaborate pentru realizarea acestuia, respectiv:│
    │ │ ● Lista întrebărilor auditului; │
    │ │ ● Evaluarea obiectivelor; │
    │ │ ● Evaluarea indicatorilor; │
    │ │ ● Evaluarea surselor de date. │
    │ │Stabileşte o întâlnire de lucru cu echipa de evaluare pentru│
    │ │definitivarea Studiului preliminar, inclusiv a documentelor │
    │ │elaborate în cadrul acestuia. │
    │ │Supervizează Studiul preliminar, inclusiv Lista │
    │ │întrebărilor auditului, Evaluarea obiectivelor, Evaluarea │
    │ │indicatorilor şi Evaluarea surselor de date. │
    └────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┘


     Model - Studiu preliminar

    ┌────────────────────┬───────────────────────────────────────┬────────────────┐
    │Compartimentul Audit│PREGĂTIREA MISIUNII │Data: │
    │ Public Intern ├───────────────────────────────────────┤ │
    │ │Colectarea şi prelucrarea informaţiilor│ │
    ├────────────────────┴───────────────────────────────────────┴────────────────┤
    │Domeniul/activitatea auditată ................................. │
    │Denumire misiune .............................................. │
    │Document redactat de .......................................... │
    └─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

                                   STUDIU PRELIMINAR
    ┌────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ Obiectiv │ Descrierea activităţilor derulate │
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Analiza │● Prezentarea generală a entităţii publice auditate; │
    │diagnostic a │● Descrierea domeniului auditabil; │
    │domeniului │● Structura, dinamica şi pregătirea profesională a │
    │auditabil │ personalului care îşi desfăşoară activitatea în cadrul │
    │ │ domeniului auditabil; │
    │ │● Asigurarea resurselor în vederea realizării activităţilor/│
    │ │ acţiunilor auditabile; │
    │ │● Organizarea şi desfăşurarea proceselor de administrare a │
    │ │ domeniului auditabil; │
    │ │● Politica de îmbunătăţire şi dezvoltare a domeniului │
    │ │ auditabil; │
    │ │● Stabilirea întrebărilor principale la care trebuie să │
    │ │ răspundă misiune de audit public intern de performanţă │
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Stabilirea │● derivarea întrebărilor principale până la un nivel │
    │întrebărilor │ considerat cel mai elementar; │
    │secundare pe │● analizează întrebările în vederea identificării întinderii│
    │niveluri de │ procedurilor de audit; │
    │detaliere │● stabilirea cerinţelor pentru fiecare activitate/acţiune │
    │ │ auditabilă din punct de vederea al controalelor specifice;│
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Analiza │● identificarea obiectivelor definite de entitatea/structura│
    │obiectivelor │ auditată; │
    │stabilite de │● urmărirea dacă obiectivele stabilite pentru domeniul │
    │entitate │ auditabil derivă din obiectivele strategice ele entităţii │
    │specifice │ şi sunt suficiente; │
    │domeniului │● urmărirea dacă obiectivele evaluate respectă │
    │auditabil │ caracteristicile SMART; │
    │ │● examinarea dacă obiectivele acoperă activităţile derulate.│
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Analiza │● identificarea indicatorilor de performanţă asociaţi │
    │indicatorilor │ obiectivelor domeniului auditat; │
    │ │● urmărirea dacă indicatorii pot fi calculaţi; │
    │ │● examinarea dacă indicatorii sunt relevanţi pentru │
    │ │ obiective şi uşor de înţeles; │
    │ │● examinarea dacă indicatorii stabiliţi sunt atât calitativi│
    │ │ cât şi cantitativi. │
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Analiza │● identificarea surselor de date utilizate de management │
    │adecvării │pentru măsurarea obiectivelor; │
    │surselor de date│● Evaluarea adecvării şi corectitudinii surselor de date │
    │folosite de │utilizate; │
    │management │ │
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Stabilirea ariei│● Stabilirea criteriilor de referinţă la care se pot raporta│
    │de cuprindere a │rezultatele misiunii; │
    │misiunii │● Identificarea activităţilor/acţiunilor auditabile unde │
    │ │performanţa poate fi evaluată şi măsurată; │
    └────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┘

        Auditori interni,
      ....................


     Model - Lista întrebărilor auditului

    ┌────────────────────┬───────────────────────────────────────┬────────────────┐
    │Compartimentul Audit│PREGĂTIREA MISIUNII │Data: │
    │ Public Intern ├───────────────────────────────────────┤ │
    │ │Colectarea şi prelucrarea informaţiilor│ │
    ├────────────────────┴───────────────────────────────────────┴────────────────┤
    │Domeniul/activitatea auditată ................................. │
    │Denumire misiune .............................................. │
    │Document redactat de .......................................... │
    │Supervizat .................................................... │
    └─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

                              LISTA ÎNTREBĂRILOR AUDITULUI
    ┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │Întrebare nivel 1: │
    ├─────────────────────┬─────────────────────┬───────────┬─────────────────────┤
    │ Întrebare nivelul 2 │ Întrebare nivelul 3 │ ......... │ Întrebare nivelul n │
    ├─────────────────────┼─────────────────────┼───────────┼─────────────────────┤
    ├─────────────────────┼─────────────────────┼───────────┼─────────────────────┤
    └─────────────────────┴─────────────────────┴───────────┴─────────────────────┘

     Auditori interni, Supervizor,


     Model - Evaluarea obiectivelor

    ┌────────────────────┬───────────────────────────────────────┬────────────────┐
    │Compartimentul Audit│PREGĂTIREA MISIUNII │Data: │
    │ Public Intern ├───────────────────────────────────────┤ │
    │ │Colectarea şi prelucrarea informaţiilor│ │
    ├────────────────────┴───────────────────────────────────────┴────────────────┤
    │Domeniul/activitatea auditată ................................. │
    │Denumire misiune .............................................. │
    │Document redactat de .......................................... │
    │Supervizat .................................................... │
    └─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

                                 EVALUAREA OBIECTIVELOR
    ┌──────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────┐
    │ │ EVALUARE │
    │ Obiectivul ├────────┬─────────┬──────────┬───────┬───────┤
    │ │Specific│Măsurabil│Acceptabil│Realist│Limitat│
    │ │ │ │ │ │în timp│
    ├──────────────────────────────┼────────┼─────────┼──────────┼───────┼───────┤
    │Evaluare generală ├────────┴─────────┴──────────┴───────┴───────┤
    ├──────────────────────────────┼────────┬─────────┬──────────┬───────┬───────┤
    │Obiectiv redefinit de │ │ │ │ │ │
    │conducerea entităţii şi agreat│ │ │ │ │ │
    │cu auditorii interni din punct│ │ │ │ │ │
    │de vedere al cerinţelor SMART │ │ │ │ │ │
    └──────────────────────────────┴────────┴─────────┴──────────┴───────┴───────┘

         Auditori interni, Supervizor,


     Model - Evaluarea indicatorilor

    ┌────────────────────┬───────────────────────────────────────┬────────────────┐
    │Compartimentul Audit│PREGĂTIREA MISIUNII │Data: │
    │ Public Intern ├───────────────────────────────────────┤ │
    │ │Colectarea şi prelucrarea informaţiilor│ │
    ├────────────────────┴───────────────────────────────────────┴────────────────┤
    │Domeniul/activitatea auditată ................................. │
    │Denumire misiune .............................................. │
    │Document redactat de .......................................... │
    │Supervizat .................................................... │
    └─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

                                EVALUAREA INDICATORILOR
    ┌─────────────────────────────────────┬───────────┬───────────┬───┬───────────┐
    │Criterii de evaluare │Indicator 1│Indicator 2│...│Indicator n│
    ├─────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼───┼───────────┤
    │Obiectiv: .................... │ │ │ │ │
    ├─────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼───┼───────────┤
    │Relevant pentru obiective │ │ │ │ │
    ├─────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼───┼───────────┤
    │Definit clar fără ambiguităţi │ │ │ │ │
    ├─────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼───┼───────────┤
    │Uşor de înţeles şi de folosit │ │ │ │ │
    ├─────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼───┼───────────┤
    │Comparabil │ │ │ │ │
    ├─────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼───┼───────────┤
    │Verificabil │ │ │ │ │
    ├─────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼───┼───────────┤
    │Acoperă toate variantele de cantitate│ │ │ │ │
    │calitate, cost durată │ │ │ │ │
    ├─────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼───┼───────────┤
    │Raportare la timp │ │ │ │ │
    ├─────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼───┼───────────┤
    │Evaluare generală a indicatorilor sau│ │ │ │ │
    │instrumentelor luate ca întreg │ │ │ │ │
    ├─────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼───┼───────────┤
    │Propuneri de măsuri/indicatori noi │ │ │ │ │
    │sau alternative │ │ │ │ │
    └─────────────────────────────────────┴───────────┴───────────┴───┴───────────┘

             Auditori interni, Supervizor,


     Model - Evaluarea surselor de date

    ┌────────────────────┬───────────────────────────────────────┬────────────────┐
    │Compartimentul Audit│PREGĂTIREA MISIUNII │Data: │
    │ Public Intern ├───────────────────────────────────────┤ │
    │ │Colectarea şi prelucrarea informaţiilor│ │
    ├────────────────────┴───────────────────────────────────────┴────────────────┤
    │Domeniul/activitatea auditată ................................. │
    │Denumire misiune .............................................. │
    │Document redactat de .......................................... │
    │Supervizat .................................................... │
    └─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

                               EVALUAREA SURSELOR DE DATE
    ┌─────────┬─────────┬──────────────────┬────────────────┬────────────────────┐
    │INDICATOR│Surse de │Criterii stabilite│ Rezultatele │Aprecierea globală a│
    │ │ date │pentru evaluarea │ evaluării │suficienţei surselor│
    │ │existente│surselor de date │surselor de date│ de date utilizate │
    ├─────────┼─────────┴──────────────────┴────────────────┴────────────────────┤
    │Obiectiv:│ │
    ├─────────┼─────────┬──────────────────┬────────────────┬────────────────────┤
    │ │ │ │ │ │
    └─────────┴─────────┴──────────────────┴────────────────┴────────────────────┘

       Auditori interni, Supervizor,




    3.3. Metodologia de derulare a misiunilor de audit public intern de sistem3.3.1. Auditul de sistem reprezintă o evaluare în profunzime a sistemelor de conducere şi de control intern, cu scopul de a stabili dacă acestea funcţionează economic, eficace şi eficient, pentru identificarea deficienţelor şi formularea de recomandări pentru corectarea acestora.
    3.3.2. Auditul de sistem trebuie să furnizeze o asigurare privind funcţionarea entităţii publice în ansamblul său. Această asigurare se obţine prin analiza subsistemelor componente ale entităţii, în cadrul unor misiuni specifice.
    3.3.3. Misiunea de audit de sistem trebuie să abordeze atât elemente specifice regularităţii activităţilor cu cadrul normativ care le reglementează, cu standardele sau cu bunele practici în domeniile auditate, cât şi elemente ale performanţei.
    3.3.4. Criteriile abordate în cadrul derulării unei misiuni de audit de sistem sunt următoarele: a) conformitatea atât cu strategia, politicile, planurile, regulamentele şi procedurile, cât şi cu cadrul normativ specific domeniului auditabil din care face parte entitatea auditată;
    b) regularitatea operaţiilor şi etica profesională;
    c) integritatea patrimonială şi protejarea împotriva pierderii sau deteriorării de orice natură a informaţiilor, inclusiv integritatea evidenţelor şi documentelor justificative;
    d) economicitatea intrărilor de orice fel, a utilizării resurselor şi eficienţa operaţiilor;
    e) realizarea obiectivelor şi atingerea ţintelor respectând standardele de calitate şi performanţă;
    f) fiabilitatea, oportunitatea şi utilitatea informaţiilor financiare şi operaţionale.

    3.3.5. Auditul de sistem ia în considerare entitatea publică ca pe un sistem, respectiv un ansamblu compus din mai multe subsisteme care contribuie la îndeplinirea obiectivelor acesteia. Abordarea pe ansamblu sau pe componente trebuie realizată în funcţie de mărimea, volumul şi diversitatea domeniilor în care activează entitatea publică.
    3.3.6. Auditul de sistem presupune analiza aprofundată pe componentele entităţii publice a intrărilor, proceselor şi rezultatelor şi urmăreşte obţinerea de răspunsuri cu privire la modul în care a fost conceput şi pus în aplicare sistemul/subsistemul.
    3.3.7. Metodologia generală de derulare a misiunilor de audit de sistem, presupune parcurgerea, în cadrul fiecărei etape, a procedurilor specifice şi elaborarea documentelor, conform schemei următoare:

    
    ┌───────────────┬─────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┬─────────┬─────────────────────────────────────┬───┐
    │ Etape │ Proceduri │ │ Cod │ Documente │ S │
    │ │ │ │procedură│ │ U │
    ├───────────────┼─────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ P │
    │Pregătirea │Iniţierea auditului intern │Elaborarea Ordinului de serviciu │ P-01 │Ordinului de serviciu │ E │
    │misiunii │ ├──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ R │
    │ │ │Elaborarea declaraţiei de independenţă│ P-02 │Declaraţia de independenţă │ V │
    │ │ ├──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ I │
    │ │ │Elaborarea notificării privind │ P-03 │Notificarea privind declanşarea │ Z │
    │ │ │declanşarea misiunii de audit │ │misiunii de audit │ A │
    │ ├─────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ R │
    │ │Colectarea şi prelucrarea │Constituirea/Actualizarea dosarului │ P-04 │Chestionarul de luare la cunoştinţă │ E │
    │ │informaţiilor │permanent │ │ │ A │
    │ │ ├──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ - │
    │ │ │Prelucrarea şi documentarea │ P-05 │Studiu preliminar │ 20│
    │ │ │informaţiilor │ │ │ │
    │ ├─────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │ │Analiza riscurilor │Evaluarea riscurilor │ P-06 │Stabilirea punctajului total al │ │
    │ │ │ │ │riscurilor şi ierarhizarea riscurilor│ │
    │ │ ├──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │ │ │Evaluarea controlului intern │ P-07 │Chestionarul de control intern │ │
    │ │ │ │ ├─────────────────────────────────────┤ │
    │ │ │ │ │Evaluarea gradului de încredere în │ │
    │ │ │ │ │controlul intern │ │
    │ ├─────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │ │Elaborarea programului misiunii de audit public intern │ P-08 │Programul misiunii de audit public │ │
    │ │ │ │intern │ │
    │ ├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │ │Şedinţa de deschidere │ P-09 │Minuta şedinţei de deschidere │ │
    ├───────────────┼─────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │Intervenţia la │Colectarea şi analiza │Efectuarea testărilor şi formularea │ P-10 │Teste │ │
    │faţa locului │probelor de audit │constatărilor │ ├─────────────────────────────────────┤ │
    │ │ │ │ │Chestionar listă de verificare - CLV;│ │
    │ │ │ │ │foi de lucru; │ │
    │ │ ├──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │ │ │Analiza problemelor şi formularea │ P-11 │Fişă de identificare şi analiza a │ │
    │ │ │recomandărilor │ │problemei - FIAP │ │
    │ │ ├──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │ │ │Analiza şi raportarea iregularităţilor│ P-12 │Formular de constatare şi raportare a│ │
    │ │ │ │ │iregularităţilor - FCRI │ │
    │ ├─────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │ │Revizuirea documentelor şi constituirea dosarului de audit │ P-13 │Nota centralizatoare a documentelor │ │
    │ │ │ │de lucru │ │
    │ ├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │ │Şedinţa de închidere │ P-14 │Minuta şedinţei de închidere │ │
    ├───────────────┼─────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │Raportarea │Elaborarea proiectului │Elaborarea proiectului raportului de │ P-15 │Proiectul raportului de audit public │ │
    │rezultatelor │raportului de audit public │audit public intern │ │intern │ │
    │misiunii │intern ├──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │ │ │Transmiterea proiectului de audit │ P-16 │- │ │
    │ │ │public intern │ │ │ │
    │ │ ├──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │ │ │Reuniunea de conciliere │ P-17 │Minuta reuniunii de conciliere │ │
    │ ├─────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │ │Elaborarea raportului de │Raportul de audit public intern │ P-18 │Raportul de audit public intern │ │
    │ │audit public intern ├──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │ │ │Difuzarea raportului de audit public │ P-19 │- │ │
    │ │ │intern │ │ │ │
    ├───────────────┼─────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │Urmărirea │Urmărirea recomandărilor │ P-21 │Fişa de urmărire a implementării │ │
    │recomandărilor │ │ │recomandărilor │ │
    └───────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────┴─────────────────────────────────────┴───┘


    3.3.8. Etapele, procedurile şi documentele elaborate în derularea misiunilor de audit de sistem respectă aceleaşi cerinţe ca şi cele prezentate la misiunea de audit de regularitate/conformitate, cu următoarea excepţie:
    – Prelucrarea şi documentarea informaţiilor. În cadrul acestei activităţi auditorii interni prelucrează informaţiile colectate cu privire la entitatea auditată şi elaborează Studiul preliminar care are scopul de a asigura obţinerea de informaţii suficiente suficiente şi adecvate despre domeniul auditabil. Studiul preliminar cuprinde următoarele: a. analiza domeniului auditabil. Aceasta furnizează informaţii generale referitoare la entitatea publică şi informaţii detaliate referitoare la cadrul de reglementare, structura şi dinamica personalului, managementul riscurilor specifice domeniului auditabil, precum şi informaţii cu privire la resursele necesare desfăşurării activităţilor auditabile şi creşterii calităţii realizării acestora;
    b. analiza obiectivelor domeniului auditabil. Această activitate presupune analiza şi evaluarea obiectivelor caracteristice domeniului auditabil şi măsura în care acestea corespund scopurilor şi strategiei dezvoltate la nivelul entităţii;
    c. analiza indicatorilor. Această activitate presupune analiza şi evaluarea indicatorilor asociaţi obiectivelor şi măsura în care aceştia măsoară complet, cantitativ şi calitativ, obiectivele.



     Procedura P-05. Prelucrarea şi documentarea informaţiilor

    ┌────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │Auditorii │Realizează analiza generală a entităţii/structurii auditate;│
    │interni │Evaluează strategia şi politicile aplicabile domeniului │
    │ │auditabil; │
    │ │Analizează şi evaluează domeniul auditabil, respectiv: │
    │ │- documentele de organizare şi funcţionare ale domeniului │
    │ │ auditabil; │
    │ │- cadrul normativ şi metodologic specific domeniului │
    │ │ auditabil; │
    │ │- procedurile de lucru specifice domeniului auditabil; │
    │ │- informaţiile interne şi externe specifice domeniului │
    │ │ auditabil. │
    │ │Evaluează obiectivele entităţii/structurii auditate; │
    │ │Analizează structura şi pregătirea personalului; │
    │ │Evaluează politicile de dezvoltare specifice domeniului │
    │ │auditabil; │
    │ │Examinează modul de constituire şi utilizare a resurselor │
    │ │financiare necesare desfăşurării activităţilor în cadrul │
    │ │domeniului auditabil; │
    │ │Evaluează constatările şi recomandările din rapoartele de │
    │ │audit anterioare şi a rapoartelor de audit extern; │
    │ │Analizează şi examinează alte date şi informaţii specifice │
    │ │domeniului auditabil; │
    │ │Stabilesc concluziile analizei preliminare; │
    │ │Elaborează şi documentează Studiul preliminar, care conţine │
    │ │informaţii referitoare la: │
    │ │Analiza diagnostic a domeniului auditabil. Principalele │
    │ │informaţii prezentate în cadrul acestei analize sunt: │
    │ │Prezentarea generală a entităţii publice auditate; │
    │ │Descrierea domeniului auditabil; │
    │ │Structura, dinamica şi pregătirea profesională a │
    │ │personalului care îşi desfăşoară activitatea în cadrul │
    │ │domeniului auditabil; │
    │ │Asigurarea resurselor în vederea realizării activităţilor/ │
    │ │acţiunilor auditabile; │
    │ │Organizarea şi desfăşurarea proceselor de administrare a │
    │ │domeniului auditabil; │
    │ │Politica de îmbunătăţire şi dezvoltare a domeniului │
    │ │auditabil. │
    │ │Stabilirea activităţilor/acţiunilor auditabile şi elaborarea│
    │ │Listei activităţilor/acţiunilor auditabile, anexă la Studiul│
    │ │preliminar; │
    │ │Analiza obiectivelor specifice domeniului auditabil │
    │ │stabilite de entitatea publică. Principalele activităţi │
    │ │derulate sunt următoarele: │
    │ │- identificarea obiectivelor definite de entitatea/structura│
    │ │auditată; │
    │ │- urmărirea dacă obiectivele stabilite pentru domeniul │
    │ │auditabil derivă din obiectivele strategice ele entităţii │
    │ │şi sunt suficiente; │
    │ │- examinarea dacă obiectivele acoperă activităţile derulate;│
    │ │- elaborarea documentului Evaluarea obiectivelor anexă la │
    │ │Studiul preliminar. │
    │ │Analiza indicatorilor. Principalele activităţi derulate sunt│
    │ │următoarele: │
    │ │- identificarea indicatorilor de performanţă asociaţi │
    │ │obiectivelor domeniului auditat; │
    │ │- urmărirea dacă indicatorii pot fi măsuraţi; │
    │ │- examinarea dacă indicatorii stabiliţi sunt atât │
    │ │cantitativi cât şi calitativi; │
    │ │- elaborarea documentului Evaluarea indicatorilor, anexă la │
    │ │Studiul preliminar. │
    │ │Obiectivele care respectă caracteristicile SMART şi │
    │ │indicatorii stabiliţi în mod corespunzător vor reprezenta │
    │ │criterii la care se vor raporta rezultatele obţinute. │
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Supervizorul │Analizează documentaţia elaborată de auditori şi se pronunţă│
    │ │asupra suficienţei şi adecvării acesteia. Analizează şi │
    │ │revizuieşte Studiul preliminar, inclusiv documentele │
    │ │elaborate pentru realizarea acestuia. │
    │ │Stabileşte o întâlnire de lucru cu echipa de evaluare pentru│
    │ │definitivarea Studiului preliminar, inclusiv a documentelor │
    │ │elaborate în cadrul acestuia. │
    │ │Supervizează Studiul preliminar, inclusiv documentelor │
    │ │elaborate în cadrul acestuia. │
    └────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┘


     Model - Studiu preliminar

    ┌────────────────────┬───────────────────────────────────────┬────────────────┐
    │Compartimentul Audit│PREGĂTIREA MISIUNII │Data: │
    │ Public Intern ├───────────────────────────────────────┤ │
    │ │Colectarea şi prelucrarea informaţiilor│ │
    ├────────────────────┴───────────────────────────────────────┴────────────────┤
    │Domeniul/activitatea auditată ................................. │
    │Denumire misiune .............................................. │
    │Document redactat de .......................................... │
    └─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

                                   STUDIU PRELIMINAR
    ┌────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ Obiectiv │ Descrierea activităţilor derulate │
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Analiza │● Prezentarea generală a entităţii publice auditate; │
    │diagnostic a │● Descrierea domeniului auditabil; │
    │domeniului │● Structura, dinamica şi pregătirea profesională a │
    │auditabil │ personalului care îşi desfăşoară activitatea în cadrul │
    │ │ domeniului auditabil │
    │ │● Asigurarea resurselor în vederea realizării activităţilor/│
    │ │ acţiunilor auditabile; │
    │ │● Organizarea şi desfăşurarea proceselor de administrare a │
    │ │ domeniului auditabil; │
    │ │● Politica de îmbunătăţire şi dezvoltare a domeniului │
    │ │ auditabil. │
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Stabilirea │● Stabilirea activităţilor/acţiunilor auditabile. │
    │activităţilor/ │ │
    │acţiunilor │ │
    │auditabile │ │
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Analiza │● identificarea obiectivelor definite de entitatea/structura│
    │obiectivelor │ auditată; │
    │stabilite de │● urmărirea dacă obiectivele stabilite pentru domeniul │
    │entitate │ auditabil derivă din obiectivele strategice ele entităţii │
    │specifice │ şi sunt suficiente; │
    │domeniului │● urmărirea dacă obiectivele evaluate respectă │
    │auditabil │ caracteristicile SMART; │
    │ │● examinarea dacă obiectivele acoperă activităţile derulate.│
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Analiza │● identificarea indicatorilor de performanţă asociaţi │
    │indicatorilor │obiectivelor domeniului auditat; │
    │ │● urmărirea dacă indicatorii pot fi calculaţi; │
    │ │● examinarea dacă indicatorii sunt relevanţi pentru │
    │ │obiective şi uşor de înţeles; │
    │ │● examinarea dacă indicatorii stabiliţi sunt atât calitativi│
    │ │cât şi cantitativi. │
    └────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┘
       Auditori interni,
       .................


     Model - Evaluarea obiectivelor

    ┌────────────────────┬───────────────────────────────────────┬────────────────┐
    │Compartimentul Audit│PREGĂTIREA MISIUNII │Data: │
    │ Public Intern ├───────────────────────────────────────┤ │
    │ │Colectarea şi prelucrarea informaţiilor│ │
    ├────────────────────┴───────────────────────────────────────┴────────────────┤
    │Domeniul/activitatea auditată ................................. │
    │Denumire misiune .............................................. │
    │Document redactat de .......................................... │
    │Supervizat .................................................... │
    └─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

                                 EVALUAREA OBIECTIVELOR
    ┌───────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┐
    │ │ EVALUARE │
    │ Obiectivul ├────────┬─────────┬──────────┬───────┬───────────────┤
    │ │Specific│Măsurabil│Acceptabil│Realist│Limitat în timp│
    ├───────────────────────┼────────┼─────────┼──────────┼───────┼───────────────┤
    │Evaluare generală ├────────┼─────────┼──────────┼───────┼───────────────┤
    ├───────────────────────┼────────┼─────────┼──────────┼───────┼───────────────┤
    │Obiectiv redefinit de │ │ │ │ │ │
    │conducerea entităţii şi│ │ │ │ │ │
    │agreat cu auditorii │ │ │ │ │ │
    │interni din punct de │ │ │ │ │ │
    │vedere al cerinţelor │ │ │ │ │ │
    │SMART │ │ │ │ │ │
    └───────────────────────┴────────┴─────────┴──────────┴───────┴───────────────┘
          Auditori interni, Supervizor,


     Model - Evaluarea indicatorilor

    ┌────────────────────┬───────────────────────────────────────┬────────────────┐
    │Compartimentul Audit│PREGĂTIREA MISIUNII │Data: │
    │ Public Intern ├───────────────────────────────────────┤ │
    │ │Colectarea şi prelucrarea informaţiilor│ │
    ├────────────────────┴───────────────────────────────────────┴────────────────┤
    │Domeniul/activitatea auditată ................................. │
    │Denumire misiune .............................................. │
    │Document redactat de .......................................... │
    │Supervizat .................................................... │
    └─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

                                EVALUAREA INDICATORILOR
    ┌────────────────────────────────────┬───────────┬───────────┬───┬───────────┐
    │ Criterii de evaluare │Indicator 1│Indicator 2│...│Indicator n│
    ├────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼───┼───────────┤
    │ │ │ │ │ │
    │Obiectiv: ....... │ │ │ │ │
    ├────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼───┼───────────┤
    │Relevant pentru obiective │ │ │ │ │
    ├────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼───┼───────────┤
    │Definit clar fără ambiguităţi │ │ │ │ │
    ├────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼───┼───────────┤
    │Uşor de înţeles şi de folosit │ │ │ │ │
    ├────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼───┼───────────┤
    │Comparabil │ │ │ │ │
    ├────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼───┼───────────┤
    │Verificabil │ │ │ │ │
    ├────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼───┼───────────┤
    │Acoperă toate variantele de │ │ │ │ │
    │cantitate, calitate, cost durată │ │ │ │ │
    ├────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼───┼───────────┤
    │Raportare la timp │ │ │ │ │
    ├────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼───┼───────────┤
    │Evaluare generală a indicatorilor │ │ │ │ │
    │sau instrumentelor luate ca întreg │ │ │ │ │
    ├────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼───┼───────────┤
    │Propuneri de măsuri/indicatori noi │ │ │ │ │
    │sau alternative │ │ │ │ │
    └────────────────────────────────────┴───────────┴───────────┴───┴───────────┘

              Auditori interni, Supervizor,



    CAP. IV
    Misiunea de consiliere

    4.1. Dispoziţii generale4.1.1. Consilierea reprezintă activitatea desfăşurată de auditorii interni menită să adauge valoare şi să îmbunătăţească procesele guvernanţei în entităţile publice, fără ca auditorii interni să îşi asume responsabilităţi manageriale.
    4.1.2. Activităţile de consiliere desfăşurate de către auditorii interni din cadrul compartimentelor de audit public intern din Ministerul Sănătăţii cuprind următoarele tipuri de misiuni: a) consultanţa propriu-zisă sau consilierea, care are ca scop identificarea obstacolelor care împiedică desfăşurarea normală a proceselor, stabilirea cauzelor, determinarea consecinţelor, prezentând totodată soluţii pentru eliminarea acestora;
    b) facilitarea înţelegerii, care este destinată obţinerii de informaţii suplimentare pentru cunoaşterea în profunzime a funcţionării unui sistem, standard sau prevedere normativă, necesare personalului care are ca responsabilitate implementarea acestora;
    c) formarea şi perfecţionarea profesională, care sunt destinate furnizării cunoştinţelor teoretice şi practice referitoare la managementul financiar, gestiunea riscurilor şi controlul intern, prin organizarea de cursuri şi seminare.

    4.1.3. Activitatea de consiliere se organizează şi se desfăşoară sub formă de: a) misiuni de consiliere formalizate, cuprinse în planul de audit anual şi efectuate prin respectarea schemei generale privind derularea misiunilor de consiliere;
    b) misiuni de consiliere cu caracter informal, realizate prin participarea în cadrul diferitelor comitete permanente sau pe proiecte cu durată determinată, la reuniuni, misiuni, schimburi curente de informaţii;
    c) misiuni de consiliere pentru situaţii excepţionale, ce presupun participarea în cadrul unor echipe constituite în vederea reluării activităţilor ca urmare a unei situaţii de forţă majoră sau altor evenimente excepţionale.

    4.1.4. Organizarea şi desfăşurarea misiunilor de consiliere, precum şi forma acestora se propun de către şeful compartimentului de audit public intern din Ministerul Sănătăţii, la solicitarea conducerii entităţii auditate, şi se aprobă de către conducerea Ministerului Sănătăţii, numai în condiţiile în care acestea nu generează conflicte de interese şi nu sunt incompatibile cu îndatoririle auditorilor interni.
    4.1.5. Auditorii interni informează şeful compartimentului de audit public intern din Ministerul Sănătăţii asupra oricărei situaţii care le poate afecta independenţa sau obiectivitatea, indiferent dacă această situaţie este anterioară începerii misiunii sau survine în timpul desfăşurării misiunii de consiliere.
    4.1.6. Realizarea misiunilor de consiliere formalizate presupune următoarele: a) respectarea dispoziţiilor Cartei auditului intern;
    b) prezentarea în scris a cerinţelor generale, precum şi a elementelor referitoare la modul de organizare şi desfăşurare a misiunii de consiliere;
    c) stabilirea sferei activităţilor necesare atingerii obiectivelor misiunii de consiliere;
    d) realizarea misiunilor la termenele prevăzute şi cu respectarea cadrului de reglementare prevăzut de prezentele norme;
    e) comunicarea şi raportarea rezultatelor misiunii de consiliere către conducerea entităţii/structurii auditate.

    4.1.7. Şefii compartimentelor de audit public intern răspund de organizarea, desfăşurarea misiunilor de consiliere şi asigurarea resurselor necesare pentru efectuarea acestora şi urmăresc ca activitatea auditorilor interni să se deruleze în conformitate cu prezentele norme şi cu principiile Codului privind conduita etică a auditorului intern.

    4.2. Metodologia de derulare a misiunilor de consiliere formalizate presupune parcurgerea în cadrul fiecărei etape a activităţilor specifice şi realizarea documentelor aferente, conform schemei prezentate în continuare:

    
    ┌───────────────┬─────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┬─────────┬─────────────────────────────────────┬───┐
    │ Etape │ Proceduri │ │ Cod │ Documente │ S │
    │ │ │ │procedură│ │ U │
    ├───────────────┼─────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ P │
    │Pregătirea │Iniţierea auditului intern │Elaborarea Ordinului de serviciu │ P-01 │Ordinului de serviciu │ E │
    │misiunii de │ ├──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ R │
    │consiliere │ │Elaborarea declaraţiei de independenţă│ P-02 │Declaraţia de independenţă │ V │
    │ │ ├──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ I │
    │ │ │Elaborarea notificării privind │ P-03 │Notificarea privind declanşarea │ Z │
    │ │ │declanşarea misiunii de consiliere │ │misiunii de consiliere │ A │
    │ ├─────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ R │
    │ │Colectarea şi prelucrarea │Constituirea/Actualizarea dosarului │ P-04 │Chestionarul de luare la cunoştinţă │ E │
    │ │informaţiilor │permanent │ │ │ A │
    │ │ ├──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ - │
    │ │ │Prelucrarea şi documentarea │ P-05 │Lista obiectivelor, activităţilor/ │ 14│
    │ │ │informaţiilor │ │acţiunilor │ │
    │ ├─────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │ │Elaborarea programului misiunii de consiliere │ P-06 │Programul misiunii de consiliere │ │
    │ ├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │ │Şedinţa de deschidere │ P-07 │Minuta şedinţei de deschidere │ │
    ├───────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │Intervenţia la │Colectarea şi analiza probelor de audit │ P-08 │Teste │ │
    │faţa locului ├────────────────────────────────────────────────────────────────────┤ ├─────────────────────────────────────┤ │
    │ │Efectuarea testărilor şi formularea constatărilor │ │Chestionar listă de verificare - CLV;│ │
    │ │ │ │foi de lucru; interviuri; chestionare│ │
    │ ├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │ │Revizuirea documentelor şi constituirea dosarului de audit │ P-09 │Nota centralizatoare a documentelor │ │
    │ │ │ │de lucru │ │
    │ ├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │ │Şedinţa de închidere │ P-10 │Minuta şedinţei de închidere │ │
    ├───────────────┼─────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │Raportarea │Elaborarea raportului de │Raportul de audit public intern │ P-11 │Raportul de audit public intern │ │
    │rezultatelor │consiliere │ │ │intern privind activitatea de │ │
    │misiunii de │ │ │ │consiliere │ │
    │consiliere │ ├──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │ │ │Difuzarea raportului de audit public │ P-12 │- │ │
    │ │ │intern │ │ │ │
    ├───────────────┼─────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │Urmărirea │Urmărirea recomandărilor │ P-13 │Fişa de urmărire a implementării │ │
    │recomandărilor │ │ │recomandărilor │ │
    └───────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────┴─────────────────────────────────────┴───┘


    4.4. Derularea misiunii de consiliere formalizate4.4.1. Etapele, procedurile şi documentele elaborate în derularea misiunilor de consiliere formalizate respectă aceleaşi cerinţe ca şi cele prezentate la misiunea de audit de regularitate/conformitate, având în vedere de renumerotarea procedurilor, cu următoarele excepţii: a) procedurile privind analiza riscului nu se realizează la misiunile de consiliere formalizate;
    b) procedurile privind analiza problemelor şi formularea recomandărilor nu se realizează. Constatările formulate de auditorii interni sunt cuprinse direct în rapoartele de consiliere;
    c) la misiunile de consiliere formalizate, pentru constatările şi problemele identificate se formulează propuneri de soluţii;
    d) eventualele iregularităţi constatate sunt aduse la cunoştinţa conducătorului entităţii publice auditate şi structurii de control;
    e) procedurile privind elaborarea proiectului raportului de consiliere, transmiterea acestuia şi reuniunea de conciliere nu sunt specifice misiunilor de consiliere formalizate. După etapa de intervenţie la faţa locului se elaborează direct raportul de consiliere.
    f) procedura privind prelucrarea şi documentarea informaţiilor se finalizează cu Lista obiectivelor, activităţilor/acţiunilor.



    CAP. V
    Misiunea de evaluare a activităţii de audit public intern

    5.1. Dispoziţii generale5.1.1. Evaluarea activităţii de audit public intern reprezintă o apreciere, pe baze analitice, a funcţiei de audit intern organizate şi desfăşurate în cadrul entităţii publice, prin care se oferă asigurare cu privire la atingerea obiectivelor, în conformitate cu Standardele internaţionale de audit intern.
    5.1.2. Evaluarea activităţii de audit public intern presupune realizarea de verificări periodice, cel puţin o dată la 5 ani, în condiţii de independenţă, în scopul examinării cu obiectivitate a activităţii de audit intern desfăşurate în cadrul entităţilor publice, din punctul de vedere al conformităţii şi performanţei.
    5.1.3. Structura implicată în evaluarea activităţii de audit public intern este compartimentul de audit intern organizat la nivelul Ministerului Sănătăţii, care realizează evaluarea activităţii de audit intern desfăşurate la nivelul entităţilor publice aflate în subordinea/în coordonarea/sub autoritatea acestuia.
    5.1.4. Derularea şi realizarea misiunilor de evaluare a activităţii de audit public presupun: a) examinarea cu obiectivitate a activităţii de audit intern desfăşurate în cadrul entităţi publice, pe baza unei analize documentate, pentru a determina măsura în care sunt îndeplinite cerinţele de conformitate şi performanţă în raport cu criteriile predefinite, respectiv cadrul legislativ şi normativ al auditului intern, Codul privind conduita etică a auditorului intern, procedurile, buna practică în domeniu;
    b) furnizarea de către auditorii interni care realizează misiunea de evaluare a activităţii de audit public intern a unei opinii independente şi obiective cu privire la gradul de conformitate şi de performanţă atins de compartimentul de audit public intern;
    c) formularea de recomandări pentru îmbunătăţirea activităţii de audit public intern, în vederea creşterii eficienţei şi eficacităţii acestora.

    5.1.5. Auditorii interni îşi exprimă opinia cu privire la activitatea de audit intern evaluată în funcţie de nivelele de apreciere acordate şi rezultatele constatărilor efectuate cu privire la: a) respectarea normelor generale şi a normelor metodologice specifice privind exercitarea activităţii de audit public intern;
    b) respectarea concordanţei activităţilor de audit intern cu procedurile compartimentului de audit public intern;
    c) gradul de acoperire a tuturor proceselor şi activităţilor entităţii publice prin misiunile de audit efectuate;
    d) nivelul de eficacitate al auditului intern;
    e) valoarea adăugată de auditul intern activităţilor entităţii publice.

    5.1.6. Sfera evaluărilor activităţii de audit public intern cuprinde, fără a se limita la acestea, următoarele: a) misiunea, competenţele şi responsabilităţile compartimentului de audit public intern;
    b) independenţa structurii de audit intern în cadrul entităţii publice;
    c) competenţa şi conştiinţa profesională a auditorilor interni;
    d) managementul activităţii de audit intern;
    e) natura activităţii de audit intern;
    f) programul de asigurare şi îmbunătăţire a calităţii activităţii de audit public intern;
    g) respectarea normelor specifice Ministerului Sănătăţii în desfăşurarea misiunilor de audit public intern;
    h) comunicarea rezultatelor misiunilor de audit public intern.

    5.1.7. În cadrul fiecărui obiectiv al misiunii de evaluare, auditorii interni au în vedere atât elemente care privesc conformitatea, cât şi elemente care privesc performanţa activităţilor evaluate.

    5.2. Metodologia de derulare a misiunilor de evaluare a activităţii de audit public intern presupune parcurgerea, în cadrul fiecărei etape, a procedurilor specifice şi realizarea documentelor aferente, conform schemei prezentate în continuare:

    
    ┌───────────────┬─────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┬─────────┬─────────────────────────────────────┬───┐
    │ Etape │ Proceduri │ │ Cod │ Documente │ S │
    │ │ │ │procedură│ │ U │
    ├───────────────┼─────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ P │
    │Pregătirea │Iniţierea auditului intern │Elaborarea Ordinului de serviciu │ P-01 │Ordinului de serviciu │ E │
    │misiunii de │ ├──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ R │
    │evaluare │ │Elaborarea declaraţiei de independenţă│ P-02 │Declaraţia de independenţă │ V │
    │ │ ├──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ I │
    │ │ │Elaborarea notificării privind │ P-03 │Notificarea privind declanşarea │ Z │
    │ │ │declanşarea misiunii de evaluare │ │misiunii de evaluare │ A │
    │ ├─────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ R │
    │ │Colectarea şi prelucrarea │Constituirea/Actualizarea dosarului │ P-04 │Chestionarul de luare la cunoştinţă -│ E │
    │ │informaţiilor │permanent │ │CLC │ A │
    │ │ ├──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ - │
    │ │ │Prelucrarea şi documentarea │ P-05 │Lista obiectivelor, activităţilor/ │ 18│
    │ │ │informaţiilor │ │acţiunilor │ │
    │ ├─────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │ │Elaborarea programului misiunii de evaluare │ P-06 │Programul misiunii de evaluare │ │
    │ ├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │ │Şedinţa de deschidere │ P-07 │Minuta şedinţei de deschidere │ │
    ├───────────────┼─────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │Intervenţia la │Colectarea şi analiza │Efectuarea testărilor şi formularea │ P-08 │Teste │ │
    │faţa locului │probelor de audit │constatărilor │ ├─────────────────────────────────────┤ │
    │ │ │ │ │Chestionar listă de verificare - CLV;│ │
    │ │ │ │ │foi de lucru; interviuri; chestionare│ │
    │ │ ├──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │ │ │Analiza problemelor şi formularea │ P-09 │Fişă de identificare şi analiza a │ │
    │ │ │recomandărilor │ │problemei - FIAP │ │
    │ ├─────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │ │Revizuirea documentelor şi constituirea dosarului de audit │ P-10 │Nota centralizatoare a documentelor │ │
    │ │ │ │de lucru │ │
    │ ├────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │ │Şedinţa de închidere │ P-11 │Minuta şedinţei de închidere │ │
    ├───────────────┼─────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │Raportarea │Elaborarea proiectului │Elaborarea proiectului raportului │ P-12 │Proiectul raportului misiunii de │ │
    │rezultatelor │raportului misiunii de │misiunii de evaluare │ │evaluare │ │
    │misiunii de │evaluare ├──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │evaluare │ │Transmiterea proiectului misiunii │ P-13 │- │ │
    │ │ │de evaluare │ │ │ │
    │ │ ├──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │ │ │Reuniunea de conciliere │ P-14 │Minuta reuniunii de conciliere │ │
    │ ├─────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │ │Elaborarea raportului │Raportul misiunii de evaluare │ P-15 │Raportul misiunii de evaluare │ │
    │ │misiunii de evaluare ├──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │ │ │Difuzarea raportului de audit public │ P-19 │- │ │
    │ │ │intern │ │ │ │
    ├───────────────┼─────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │Urmărirea │Urmărirea recomandărilor │ P-21 │Fişa de urmărire a implementării │ │
    │recomandărilor │ │ │recomandărilor │ │
    └───────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────┴─────────────────────────────────────┴───┘


    5.3. Derularea misiunii de evaluare a activităţii de audit public intern5.3.1. Etapele, procedurile şi documentele elaborate în derularea misiunilor de evaluare a activităţii de audit public intern respectă aceleaşi cerinţe ca şi cele prezentate la misiunea de regularitate/conformitate, având în vedere renumerotarea procedurilor, cu următoarele excepţii: a) activitatea privind analiza riscului nu se realizează la misiunile de evaluare a activităţii de audit intern;
    b) eventualele iregularităţi constatate sunt aduse la cunoştinţa conducătorului entităţii publice auditate şi structurii de control.
    c) procedura privind prelucrarea şi documentarea informaţiilor se finalizează cu Lista obiectivelor, activităţilor/acţiunilor.



    CAP. VI
    Misiunea ad-hoc de audit public intern

    6.1. Dispoziţii generale6.1.1. Auditorii din cadrul compartimentelor de audit public intern din Ministerul Sănătăţii desfăşoară, cu aprobarea conducătorului entităţii publice, misiuni de audit ad-hoc, considerate misiuni de audit public intern cu caracter excepţional, necuprinse în planul anual, pe bază de ordin de serviciu, emis de şeful compartimentului de audit public intern, care prevede în mod explicit scopul, obiectivele, tipul şi durata auditului public intern, precum şi nominalizarea echipei de auditare.

    6.2. Metodologia de derulare a misiunilor ad-hoc de audit public intern presupune parcurgerea, în cadrul fiecărei etape, a procedurilor specifice şi realizarea documentelor aferente, conform schemei prezentate în continuare:

    
    ┌───────────────┬─────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┬─────────┬─────────────────────────────────────┬───┐
    │ Etape │ Proceduri │ │ Cod │ Documente │ S │
    │ │ │ │procedură│ │ U │
    ├───────────────┼─────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ P │
    │Pregătirea │Iniţierea auditului intern │Elaborarea Ordinului de serviciu │ P-01 │Ordinului de serviciu │ E │
    │misiunii │ ├──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ R │
    │ │ │Elaborarea declaraţiei de independenţă│ P-02 │Declaraţia de independenţă │ V │
    │ │ ├──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ I │
    │ │ │Elaborarea notificării privind │ P-03 │Notificarea privind declanşarea │ Z │
    │ │ │declanşarea misiunii de consiliere │ │misiunii de audit public intern │ A │
    │ ├─────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ R │
    │ │Şedinţa de deschidere │ P-03 │Minuta şedinţei de deschidere │ E │
    ├───────────────┼─────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ A │
    │Intervenţia la │Colectarea şi analiza │Analiza problemelor şi formularea │ P-04 │Fişă de identificare şi analiza a │ - │
    │faţa locului │probelor de audit │recomandărilor │ │problemei - FIAP │ P │
    │ │ ├──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ 12│
    │ │ │Analiza şi raportarea iregularităţilor│ P-05 │Formular de constatare şi raportare a│ │
    │ │ │ │ │iregularităţilor - FCRI │ │
    │ ├─────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │ │Şedinţa de închidere │ P-06 │Minuta şedinţei de închidere │ │
    ├───────────────┼─────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │Raportarea │Elaborarea proiectului │Elaborarea proiectului raportului │ P-07 │Proiectul raportului de audit public │ │
    │rezultatelor │raportului de audit public │de audit public intern │ │intern │ │
    │misiunii │intern ├──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │ │ │Transmiterea proiectului de audit │ P-08 │- │ │
    │ │ │public intern │ │ │ │
    │ │ ├──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │ │ │Reuniunea de conciliere │ P-09 │ │ │
    │ ├─────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │ │Elaborarea raportului de │Raportul de audit public intern │ P-10 │Raportul de audit public intern │ │
    │ │audit public intern ├──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │ │ │Difuzarea raportului de audit public │ P-11 │- │ │
    │ │ │intern │ │ │ │
    ├───────────────┼─────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────────────────────────┤ │
    │Urmărirea │Urmărirea recomandărilor │ P-12 │Fişa de urmărire a implementării │ │
    │recomandărilor │ │ │recomandărilor │ │
    └───────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────┴─────────────────────────────────────┴───┘


    6.3. Derularea misiunii ad-hoc de audit public intern6.3.1. Etapele, procedurile şi documentele elaborate în derularea misiunilor ad-hoc de audit public intern respectă aceleaşi cerinţe ca şi cele prezentate la misiunea de regularitate/conformitate, având în vedere renumerotarea procedurilor, cu următoarele excepţii: a) notificarea entităţii/structurii auditate privind declanşarea misiunii de audit se realizează cu 2 zile calendaristice înainte de data declanşării misiunii de audit public intern;
    b) transmiterea punctelor de vedere la Proiectul raportului de audit public intern de către entitatea/structura auditată se face în termen de maxim 2 zile calendaristice de la primirea acestuia;
    c) auditorii interni organizează reuniunea de conciliere cu structura auditată în termen de 2 zile calendaristice de la primirea punctelor de vedere şi a solicitării entităţii/structurii auditate de a organiza concilierea.



    CAP. VII
    Carta auditului intern

    7.1. Elaborarea Cartei auditului intern7.1.1. Carta auditului intern se elaborează de compartimentul de audit public intern din cadrul Ministerului Sănătăţii, în conformitate cu prevederile art. 18 alin. (1) din Legea nr. 672/2002 republicată, normele metodologice specifice Ministerului Sănătăţii privind exercitarea activităţii de audit public intern, Codul privind conduita etică a auditorului intern şi Standardele internaţionale de audit intern.
    7.1.2. Carta auditului intern reprezintă documentul oficial care prezintă misiunea, competenţa şi responsabilităţile auditului intern.
    7.1.3. Carta auditului intern stabileşte scopul şi sfera de activitate a auditului intern, prezintă poziţia compartimentului de audit public intern în cadrul entităţii publice, prezintă drepturile şi obligaţiile auditorilor care activează în cadrul compartimentului de audit public intern, autorizează accesul la datele, informaţiile şi alte bunuri fizice, care sunt necesare pentru realizarea activităţii de audit intern.
    7.1.4. Carta auditului intern informează despre obiectivele, tipurile de audit şi metodologia de audit intern, stabileşte sistemul de relaţii între auditorul intern, entitatea/structura auditată, auditorii externi şi prevede regulile de conduită etică.

    7.2. Comunicarea Cartei auditului intern7.2.1. Prevederile Cartei auditului intern, prevăzută în anexa nr. 25, sunt obligatorii pentru toţi auditorii interni care activează în cadrul compartimentului de audit public intern înfiinţat la nivelul Ministerului.
    7.2.2. Şeful compartimentului de audit public intern din cadrul Ministerului Sănătăţii este responsabil pentru actualizarea periodică a Cartei auditului intern.
    7.2.3. Carta auditului intern actualizată este transmisă spre avizare către UCAAPI şi, apoi, supusă aprobării conducerii Ministerului Sănătăţii.
    7.2.4. Carta auditului intern se transmite structurilor din cadrul Ministerului Sănătăţii şi entităţilor publice aflate în subordinea/în coordonarea/sub autoritatea acestuia, cu ocazia realizării misiunilor de audit public intern ori prin postare pe website-ul ministerului sau prin orice alt mijloc de comunicare ce se stabileşte în funcţie de dotările existente.
    7.2.5. Carta auditului intern se elaborează ca document distinct de normele specifice privind exercitarea activităţii de audit public intern.
    7.2.6. Elaborarea Cartei auditului intern

    ┌────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │Auditorii │a) Elaborează proiectul Cartei auditului intern cu │
    │interni │respectarea cerinţelor şi criteriilor cuprinse în prezentele│
    │ │norme, Codului privind conduita etică a auditorului intern │
    │ │şi Standardelor internaţionale de audit intern. │
    │ │b) Transmit proiectul Cartei auditului intern şefului │
    │ │compartimentului de audit public intern. │
    │ │c) Efectuează modificările propuse de şeful compartimentului│
    │ │de audit public intern în proiectul Cartei auditului intern.│
    │ │d) Retransmit proiectul Cartei auditului intern şefului │
    │ │compartimentului de audit public intern pentru validare. │
    │ │e) Actualizează proiectul Cartei auditului intern în │
    │ │conformitate cu opinia comitetului de audit public intern, │
    │ │după caz. │
    │ │f) Transmit proiectul Cartei auditului intern, însoţit de │
    │ │adresa de înaintare, către UCAAPI în vederea avizării. │
    │ │g) Actualizează proiectul Cartei auditului intern în │
    │ │conformitate cu opinia UCAAPI. │
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Şeful │a) Analizează proiectul Cartei auditului intern. │
    │compartimentului│b) Stabileşte eventualele corecţii la proiectul Cartei │
    │de audit public │auditului intern şi le transmite auditorului responsabil │
    │intern │pentru a fi efectuate. │
    │ │c) Semnează proiectul Cartei auditului intern. │
    │ │d) Semnează adresa de înaintare a proiectului Cartei │
    │ │auditului intern către UCAAPI. │
    │ │e) Prezintă conducătorului entităţii proiectul Cartei │
    │ │auditului intern în vederea aprobării. │
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │UCAAPI │Analizează şi avizează proiectul Cartei auditului intern, │
    │ │conform competenţelor. │
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Conducătorul │Aprobă Carta auditului intern │
    │entităţii │ │
    │publice │ │
    └────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┘




     PARTEA a III-a


    CAP. VIII
    Termeni
    a. Acţiune auditabilă - Reprezintă operaţiunea elementară din cadrul unei activităţi ale cărei caracteristici pot fi definite teoretic şi comparate cu realitatea practică.
    b. Procedură - Atunci când este utilizat în cadrul metodologiei de derulare a misiunilor de audit public intern, termenul se referă la activităţile necesar a fi parcurse în cadrul fiecărei etape, în funcţie de tipul misiunii. Acestea nu se identifică cu procedurile operaţionale de lucru elaborate în baza Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 946/2005 pentru aprobarea Codului controlului intern/managerial, cuprinzând standardele de control intern/managerial la entităţile publice şi pentru dezvoltarea sistemului de control intern/managerial, republicat, cu modificările ulterioare.
    c. Cauza - Explicaţia diferenţei între ceea ce ar trebui să existe şi ceea ce există efectiv cu privire la o constatare de audit.
    d. Carta auditului intern - Document oficial care defineşte scopul, obiectivele, organizarea, competenţele, responsabilităţile şi autoritatea structurii de audit în cadrul entităţii publice, sfera de aplicare, natura serviciilor de audit privind asigurarea, consilierea şi evaluarea, metodologia de lucru, regulile de conduită a auditorilor interni şi autorizează accesul la documente, bunuri şi informaţii, care sunt necesare pentru realizarea activităţii de audit intern.
    e. Controlul intern - Totalitatea politicilor şi procedurilor elaborate şi implementate de managementul entităţii publice pentru a asigura: atingerea obiectivelor entităţii într-un mod economic, eficient şi eficace; respectarea regulilor specifice domeniului, a politicilor şi deciziilor managementului; protejarea bunurilor şi informaţiilor, prevenirea şi depistarea fraudelor şi erorilor; calitatea documentelor contabile, precum şi furnizarea în timp util de informaţii de încredere pentru management.
    f. Compartimentul de audit public intern - Noţiune generică privind tipul de structură funcţională de bază a auditului public intern care, în funcţie de volumul şi complexitatea activităţilor şi riscurile asociate de la nivelul entităţii publice, poate fi: direcţie generală, direcţie, serviciu, birou sau compartiment cu minimum 2 auditori interni, angajaţi cu normă întreagă.
    g. Circuitul documentelor - Prezentarea schematică a circulaţiei documentelor în cadrul unei activităţi, unui proces sau unei entităţi, între diverse posturi de lucru, indicându-se originea şi destinaţia lor, şi care oferă o viziune completă a traseului informaţiilor şi a suporturilor lor. Constituie un element în abordarea auditului, care ţine cont de riscuri.
    h. Mediul de control - Atitudinea şi acţiunile conducerii cu privire la importanţa controlului în entitate. Mediul de control reprezintă cadrul şi structura necesară realizării obiectivelor primordiale ale sistemului de control intern.
     Mediul de control înglobează următoarele elemente:
    – integritatea şi valorile etice;
    – concepţia şi stilul conducerii;
    – structura organizatorică;
    – atribuţiile de competenţă şi de responsabilităţi;
    – politicile şi practicile relativ la resursele umane;
    – competenţa personalului.


    i. Fişa de analiza şi identificare a problemei - Reprezintă un document de lucru întocmit pe parcursul misiunilor de asigurare pentru fiecare problemă identificată care sprijină auditorii în parcurgerea unui raţionament profesional pentru stabilirea naturii problemei, faptelor, criteriilor, cauzelor, consecinţelor, precum şi recomandărilor pentru remediere şi prevenirea apariţiei pe viitor a deficienţei.
    j. Iregularitatea - Reprezintă abaterea semnificativă de la regulile procedurale şi metodologice, respectiv de la prevederile legale, aplicabile activităţii/acţiunii auditate, rezultată dintr-o acţiune sau omisiune care are sau ar putea avea efectul prejudicierii bugetului entităţii sau posibilele indicii de fraudă. O abatere de la prevederile normative şi procedurale aplicabile activităţii/acţiunii auditate are caracter de iregularitate dacă auditorii consideră că poate avea un impact major imediat asupra obiectivelor, patrimoniului sau imaginii entităţii, impunându-se, în funcţie de circumstanţe, luarea de măsuri imediate de investigare sau corectare de către persoanele în drept, fără a se mai aştepta parcurgerea normală a etapelor unei misiuni de audit public intern.
    k. Probele - Informaţiile pe baza cărora se fundamentează concluziile, opiniile auditorului. Ele trebuie să fie:
    – suficiente (informaţii cantitative suficiente pentru ca auditorul să poată să îndeplinească bine munca şi calitativ imparţiale, astfel încât pot fi considerate fiabile);
    – pertinente (informaţiile corespund cu exactitate obiectivelor auditului);
    – au un cost de obţinere rezonabil (informaţiile au un cost de obţinere proporţional cu rezultatul pe care auditorul urmăreşte să îl obţină).

    l. Obiectivele - Enunţuri generale elaborate de către auditorii interni care definesc rezultatele urmărite prin misiunea respectivă.
    m. Obiectivitate - O atitudine mentală imparţială, care permite auditorilor interni să realizeze misiuni astfel încât să creadă în produsul muncii lor şi să nu fie nevoiţi să facă niciun compromis cu privire la calitate. Obiectivitatea presupune ca auditorii interni să nu se lase influenţaţi de alte persoane în ceea ce priveşte raţionamentul lor profesional în legătură cu aspectele de audit.
    n. Ordinul de serviciu - Mandat general acordat de către o autoritate calificată unui auditor în vederea începerii unei misiuni.
    o. Circuitul auditului (pista de audit) - Stabileşte fluxurile informaţiilor, atribuţiilor şi responsabilităţilor referitoare la acestea, precum şi modul de arhivare a documentaţiei justificative complete, pentru toate stadiile desfăşurării unei acţiuni, care să permită, totodată, reconstituirea operaţiunilor de la suma totală până la detalii individuale şi invers.
    p. Planificarea activităţii de audit - Definirea obiectivelor, stabilirea politicilor, natura acestora, calendarul de proceduri şi testări destinate să îndeplinească obiectivele controalelor sau ale misiunilor de audit.
    r. Programul misiunii de audit public intern - Un document care prezintă activităţile de urmat în vederea realizării misiunii de audit.
    s. Raportul de audit - Opiniile scrise ale auditorului şi constatările formulate ca urmare a testărilor efectuate în timpul misiunii de audit public intern şi/sau analizele şi concluziile auditorului ca urmare a realizării misiunii.
    ş. Proces - Ansamblul de activităţi/acţiuni corelate sau interactive care transformă elementele de intrare în elemente de ieşire.
    t. Recomandare - Propunerea formulată pentru a corecta/a elimina deficienţele constatate şi pentru a preveni materializarea riscului.
    ţ. Coordonator/Şeful compartimentului de audit public intern - Postul de nivel cel mai înalt în cadrul unei entităţi, responsabil de activitatea de audit intern.
    u. Rezultate, impact - Efectele unui program sau ale unui proiect, măsurate la nivelul cel mai semnificativ, ţinând cont de realizarea programului sau a proiectului.
    v. Riscul - Posibilitatea de a se produce un eveniment susceptibil, de a avea un impact asupra realizării obiectivelor. Riscul se măsoară în termeni de consecinţe şi de probabilitate.
    x. Supervizarea - Supervizarea este mai întâi de toate un semn de unitate, funcţia de regularitate constând în urmărirea activităţilor/acţiunilor şi validarea operaţiilor agenţilor prin încadrare; ele se integrează sistemului de control intern. Este, de asemenea, elementul indispensabil procesului de audit. Supervizorul încadrează, orientează şi monitorizează auditorii în toate etapele de natură să ajusteze cu maximum de eficacitate operaţiile, procedurile şi testele obiectivelor urmărite.

     PARTEA a IV-a


    CAP. IX
    Documente specifice desfăşurării activităţii şi misiunilor de audit public intern

     Documentele specifice desfăşurării activităţii şi misiunilor de audit public intern sunt prevăzute în anexele nr. 1-24, care fac parte integrantă din prezentele norme.

    ANEXA nr. 1


     În anexa nr. 1 sunt prezentate unităţile aflate în subordinea/sub autoritatea sau în coordonarea Ministerului Sănătăţii.
     Notă: Această anexa nu va fi publicată în Monitorul Oficial, datorită numeroaselor modificări legislative privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii.

    ANEXA nr. 2


     Metodologie de elaborare a programului de asigurare şi îmbunătăţire a calităţii activităţii de audit intern
    A. Îndrumarul de elaborare a programului de asigurare şi îmbunătăţire a calităţii activităţii de audit intern1. Introducere1.1. Scop
    1.2. Autoritate şi responsabilitate
    1.3. Obiectivele generale ale programului de asigurare şi îmbunătăţire a calităţi activităţii de audit public intern

    2. Implementare2.1. Evaluarea internă2.1.1. Baza legală
    2.1.2. Stadiul actual2.1.2.1. Supervizarea
    2.1.2.2. Evaluarea performanţei auditorilor interni la finalizarea misiunilor de audit public intern
    2.1.2.3. Monitorizarea realizării activităţilor/acţiunilor repartizate
    2.1.2.4. Evaluarea anuală a performanţelor profesionale individuale
    2.1.2.5. Evaluarea realizată de structura auditată
    2.1.2.6. Autoevaluarea cu privire la implementarea standardelor de control intern/managerial
    2.1.2.7. Alte evaluări interne


    2.2. Evaluarea externă2.2.1. Baza legală
    2.2.2. Stadiul actual2.2.2.1. Evaluarea realizată de Unitatea Centrală de Armonizare pentru Auditul Public Intern (UCAAPI)/compartimentele de audit public intern de la nivelurile ierarhic superioare
    2.2.2.2. Evaluarea realizată de Curtea de Conturi
    2.2.2.3. Alte evaluări externe



    3. Monitorizarea implementării programului de asigurare şi îmbunătăţire a calităţii activităţii de audit intern cuprinde măsurarea şi analiza continuă a indicatorilor de performanţă.
    4. Actualizarea programului de asigurare şi îmbunătăţire a calităţii activităţii de audit intern
    5. Aprobarea programului de asigurare şi îmbunătăţire a calităţii activităţii de audit intern
    6. Anexe

    B. Plan de acţiune privind asigurarea şi îmbunătăţirea calităţii activităţii de audit intern

    ┌───────────────────────────────────┬─────────────┬───────────────┐
    │Compartiment de audit public intern│ │Data elaborării│
    └───────────────────────────────────┴─────────────┴───────────────┘

                         Plan de acţiune privind asigurarea şi
                  îmbunătăţirea calităţii activităţii de audit intern

    ┌────┬─────────┬───────┬──────────┬───────┬────────────┬──────────┐
    │Nr. │Obiective│Acţiuni│Indicatori│Termene│Responsabili│Observaţii│
    │crt.│ │ │ │ │ │ │
    ├────┼─────────┼───────┼──────────┼───────┼────────────┼──────────┤
    ├────┼─────────┼───────┼──────────┼───────┼────────────┼──────────┤
    ├────┼─────────┼───────┼──────────┼───────┼────────────┼──────────┤
    └────┴─────────┴───────┴──────────┴───────┴────────────┴──────────┘



     Obiectivele programului vor acoperi toate rezultatele evaluărilor interne şi externe.

     Aprobat
     Şeful Compartimentului de audit public intern,
     .....................................

    C. Raport privind monitorizarea calităţii activităţii de audit intern
     Raportul de monitorizare va cuprinde rezultatele monitorizărilor periodice efectuate şi concluzii.


    ANEXA nr. 3


     Planul multianual de audit public intern

    ┌───────────────────┬──────────────────────┬─────────────────┐
    │ Compartimentul de │ PLANUL MULTIANUAL │ Data elaborării │
    │audit public intern│DE AUDIT PUBLIC INTERN│ │
    └───────────────────┴──────────────────────┴─────────────────┘

                               Aprobat
                  Conducătorul entităţii publice,
                   ............................

              PLANUL MULTIANUAL DE AUDIT PUBLIC INTERN
    ┌─────────┬──────────────────┬────────────────────┬──────────┐
    │Domeniul │Denumirea misiunii│ Anul realizării │Observaţii│
    │auditabil│ de audit public ├──────┬──────┬──────┤ │
    │ │ intern │Anul 1│Anul 2│Anul 3│ │
    ├─────────┼──────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────────┤
    ├─────────┼──────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────────┤
    ├─────────┼──────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────────┤
    ├─────────┼──────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────────┤
    └─────────┴──────────────────┴──────┴──────┴──────┴──────────┘

                               Avizat
        Conducătorul Compartimentului de audit public intern,
                      ..........................



    ANEXA nr. 4


     PLANUL ANUAL DE AUDIT PUBLIC INTERN

    ┌───────────────────┬──────────────────────┬─────────────────┐
    │ Compartimentul de │ PLANUL MULTIANUAL │ Data elaborării │
    │audit public intern│DE AUDIT PUBLIC INTERN│ │
    └───────────────────┴──────────────────────┴─────────────────┘

                              Aprobat
                  Conducătorul entităţii publice,
                   ............................

                          Planul anual de audit public intern
    ┌─────────┬─────────┬────────┬────────┬────────┬─────────┬─────────┬─────────┐
    │Domeniul │Denumirea│Obiecti-│Tipul │Perioa- │Perioada │Nr. de │Entitatea│
    │auditabil│misiunii │vele ge-│misiunii│da de │supusă │auditori │auditată │
    │ │de audit │nerale │de audit│reali- │auditării│Implicaţi│ │
    │ │public │ale │public │zare a │ │în │ │
    │ │intern │misiunii│intern │misiunii│ │misiunea │ │
    │ │ │de audit│ │de audit│ │de audit │ │
    │ │ │public │ │public │ │ public │ │
    │ │ │intern │ │intern │ │intern │ │
    ├─────────┼─────────┼────────┼────────┼────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
    │ │ │ │ │ │ │ │ │
    └─────────┴─────────┴────────┴────────┴────────┴─────────┴─────────┴─────────┘

                                      Avizat
               Conducătorul Compartimentului de audit public intern,
                     .......................................



    ANEXA nr. 5


     Ordin de serviciu

     Entitatea publică
     Compartimentul de audit public intern
     Nr. ......... Data ..................

     ORDIN DE SERVICIU

     În conformitate cu prevederile art. ..... lit. ..... din Legea nr. 672/2002 privind auditul public intern, republicată, cu modificările ulterioare, ale Hotărârii Guvernului nr. 1.086/2013 pentru aprobarea Normelor generale privind exercitarea activităţii de audit public intern şi ale Planului anual de audit public intern în perioada ................. se va efectua o misiune de audit public intern la ................., cu tema ...........................
     Perioada supusă auditării ....................
     Scopul misiunii de audit public intern este ...........................
     Obiectivele generale ale misiunii de audit public intern sunt: a) ......................................................;
    b) ......................................................;
     ...
    n .......................................................

     Menţionăm că se va efectua un audit de ...........................
     Echipa de audit public intern este formată din următorii auditori:1. ..........................., auditor intern, coordonator echipă de audit intern
    n. ..........................., auditor intern

     Supervizor al misiunii de audit public intern este ..........................., având funcţia de .................

     Şeful Compartimentului de audit public intern,
     ...........................
     (numele şi prenumele)

    ANEXA nr. 6


     Declaraţia de independenţă

     Entitatea publică
     Compartimentul de audit public intern

     DECLARAŢIA DE INDEPENDENŢĂ

     Numele şi prenumele: ........................
     Misiunea de audit public intern: ............ Data: ..............

    ┌────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────┬──┬──┐
    │Nr. │ Declararea conflictelor de interese şi a incompatibilităţii │Da│Nu│
    │crt.│ │ │ │
    ├────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────┼──┼──┤
    │1. │Aţi avut/Aveţi vreo relaţie oficială, financiară sau personală cu │ │ │
    │ │persoane din cadrul entităţii/structurii auditate care ar putea să│ │ │
    │ │vă limiteze măsura în care puteţi să interveniţi şi să constataţi │ │ │
    │ │deficienţe de orice fel cu privire la misiunea de audit public │ │ │
    │ │intern? │ │ │
    ├────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────┼──┼──┤
    │2. │Aveţi idei preconcepute faţă de persoane, activităţi, procese, │ │ │
    │ │programe, grupuri, care au legătură cu entitatea/structura │ │ │
    │ │auditată şi care ar putea să vă influenţeze în misiunea de audit? │ │ │
    ├────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────┼──┼──┤
    │3. │Aţi avut/Aveţi funcţii sau aţi fost/sunteţi implicat/implicată în │ │ │
    │ │ultimii 3 ani într-un alt mod în activitatea entităţii/structurii │ │ │
    │ │ce va fi auditată? │ │ │
    ├────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────┼──┼──┤
    │4. │Aveţi responsabilităţi în derularea programelor şi proiectelor │ │ │
    │ │finanţate integral sau parţial de Uniunea Europeană? │ │ │
    ├────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────┼──┼──┤
    │5. │Aţi fost implicat/implicată în elaborarea şi implementarea │ │ │
    │ │sistemelor de control ale entităţii/structurii ce urmează a fi │ │ │
    │ │auditată? │ │ │
    ├────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────┼──┼──┤
    │6. │Sunteţi soţ/soţie, rudă sau afin până la gradul al patrulea │ │ │
    │ │inclusiv cu conducătorul entităţii/structurii ce va fi auditată │ │ │
    │ │sau cu membrii organului de conducere colectivă? │ │ │
    ├────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────┼──┼──┤
    │7. │Aveţi vreo legătură politică, socială care ar rezulta dintr-o │ │ │
    │ │fostă angajare sau din primirea de redevenţe de la vreun grup, │ │ │
    │ │organizaţie sau nivel guvernamental, care are legătură cu │ │ │
    │ │entitatea/structura auditată? │ │ │
    ├────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────┼──┼──┤
    │8. │Aţi aprobat înainte documente, ordine de plată şi alte instrumente│ │ │
    │ │de plată pentru entitatea/structura ce va fi auditată? │ │ │
    ├────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────┼──┼──┤
    │9. │Aţi fost/Sunteţi implicat/implicată în ţinerea evidenţei contabile│ │ │
    │ │la entitatea/structura ce va fi auditată? │ │ │
    ├────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────┼──┼──┤
    │10. │Aţi avut/Aveţi vreun interes personal care influenţează sau pare │ │ │
    │ │să influenţeze îndeplinirea atribuţiilor de serviciu cu │ │ │
    │ │imparţialitate şi obiectivitate faţă de entitatea/structura │ │ │
    │ │auditată? │ │ │
    ├────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────┼──┼──┤
    │11. │Puteţi evalua eficacitatea proceselor şi sistemelor în raport cu │ │ │
    │ │cerinţele specificate şi conformitatea obiectivelor cu politica │ │ │
    │ │entităţii? │ │ │
    ├────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────┼──┼──┤
    │12. │Dacă în timpul misiunii de audit public intern apar │ │ │
    │ │incompatibilităţi personale, externe sau organizaţionale care │ │ │
    │ │afectează obiectivitatea dumneavoastră de a lucra şi a elabora │ │ │
    │ │rapoarte de audit imparţiale, le notificaţi şefului │ │ │
    │ │compartimentului de audit public intern? │ │ │
    └────┴──────────────────────────────────────────────────────────────────┴──┴──┘

        1. Incompatibilităţi personale:
        2. Pot fi eliminate incompatibilităţile:
        3. Dacă da, explicaţi cum anume:

     Data:
     Auditor intern, Şeful Compartimentului audit public intern,
    ................. .................................
                                                    (numele şi prenumele)



    ANEXA nr. 7


     Notificarea privind declanşarea misiunii de audit public intern

     Entitatea publică
     Compartimentul de audit public intern

     NOTIFICAREA PRIVIND DECLANŞAREA MISIUNII DE AUDIT PUBLIC INTERN

     Către: Entitatea
     De la: Şeful Compartimentului de audit public intern

     Referitor la misiunea de audit public intern: .............................

     Stimate/Stimată domn/doamnă .............................,
     În conformitate cu Planul de audit public intern pe anul ......, urmează ca în perioada ............... să efectuăm o misiune de audit public intern cu tema .................
     Scopul misiunii de audit public intern îl reprezintă examinarea responsabilităţilor asumate de către conducerea entităţii publice şi personalul de execuţie cu privire la organizarea şi realizarea activităţilor şi îndeplinirea obligaţiilor în mod eficient şi eficace.
     Obiectivele generale ale misiunii de audit public intern vor fi: a) ..........................................................;
    b) ..........................................................;
    n) ..........................................................

     Ulterior, vă vom contacta pentru a stabili, de comun acord, data şi modul de organizare a şedinţei de deschidere a misiunii de audit public intern în cadrul căreia vom avea în vedere: a) prezentarea auditorilor;
    b) prezentarea şi documentarea obiectivelor generale ale misiunii de audit public intern;
    c) scopul misiunii de audit public intern;
    d) modalitatea de desfăşurare a misiunii de audit public intern, persoanele de contact;
    e) alte aspecte.

     Pentru o mai bună înţelegere a activităţii dumneavoastră, vă rugăm să ne puneţi la dispoziţie documentaţia necesară privind: planificarea, organizarea şi controlul activităţilor manageriale, legile şi reglementările aplicabile, organigrama entităţii, regulamentul de organizare şi funcţionare, fişele posturilor, procedurile operaţionale de lucru, rapoartele de activitate etc.
     Pentru eventualele întrebări privind desfăşurarea misiunii, vă rugăm să-l contactaţi pe domnul ............................., auditor intern, la telefon ..............., e-mail .............................

     Cu deosebită consideraţie,

     Data:

     Şeful Compartimentului audit public intern,
     .............................
     (numele şi prenumele)

    ANEXA nr. 8


     Chestionar de luare la cunoştinţă

    ┌───────────────────┬──────────────────────────────────────────┬──────────┐
    │ Compartimentul de │Pregătirea misiunii de audit public intern│ Data │
    │audit public intern├──────────────────────────────────────────┤ │
    │ │ Colectarea şi prelucrarea informaţiilor │ │
    ├───────────────────┴──────────────────────────────────────────┴──────────┤
    │Domeniul/activitatea auditată: │
    │Denumirea misiunii: │
    │Document redactat de: │
    │Supervizat: │
    └─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

                          CHESTIONARUL DE LUARE LA CUNOŞTINŢĂ
    ┌────────────────────────────────────────────────────────┬──┬──┬──────────┐
    │ Întrebări formulate │Da│Nu│Observaţii│
    ├────────────────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──────────┤
    │1. Cunoaşterea contextului socioeconomic │ │ │ │
    ├────────────────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──────────┤
    │........................................ │ │ │ │
    ├────────────────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──────────┤
    │2. Cunoaşterea contextului organizaţional │ │ │ │
    ├────────────────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──────────┤
    │........................................ │ │ │ │
    ├────────────────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──────────┤
    │3.Cunoaşterea funcţionării entităţii/structurii auditate│ │ │ │
    ├────────────────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──────────┤
    │........................................ │ │ │ │
    └────────────────────────────────────────────────────────┴──┴──┴──────────┘

          Auditori interni, Supervizor,
        ..................... ................



    ANEXA nr. 9


     Studiu preliminar

    ┌───────────────────┬──────────────────────────────────────────┬──────────┐
    │ Compartimentul de │ PREGĂTIREA MISIUNII │ Data │
    │audit public intern├──────────────────────────────────────────┤ │
    │ │ Colectarea şi prelucrarea informaţiilor │ │
    ├───────────────────┴──────────────────────────────────────────┴──────────┤
    │Domeniul/activitatea auditată: ................................. │
    │Denumirea misiunii: ............................................ │
    │Document redactat de: .......................................... │
    └─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

                                   STUDIU PRELIMINAR
    ┌────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ Obiectiv │ Descrierea activităţilor derulate │
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Analiza │● Prezentarea generală a entităţii publice auditate; │
    │diagnostic a │● Descrierea domeniului auditabil; │
    │domeniului │● Structura, dinamica şi pregătirea profesională a │
    │auditabil │ personalului care îşi desfăşoară activitatea în cadrul │
    │ │ domeniului auditabil; │
    │ │● Asigurarea resurselor în vederea realizării activităţilor/│
    │ │ acţiunilor auditabile; │
    │ │● Organizarea şi desfăşurarea proceselor de administrare a │
    │ │ domeniului auditabil; │
    │ │● Politica de îmbunătăţire şi dezvoltare a domeniului │
    │ │ auditabil; │
    │ │● Stabilirea întrebărilor principale la care trebuie să │
    │ │ răspundă misiune de audit public intern de performanţă │
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Stabilirea │● derivarea întrebărilor principale până la un nivel │
    │întrebărilor │ considerat cel mai elementar; │
    │secundare pe │● analizează întrebările în vederea identificării │
    │niveluri de │ întinderii procedurilor de audit; │
    │detaliere │● stabilirea cerinţelor pentru fiecare activitate/acţiune │
    │ │ auditabilă din punct de vederea al controalelor specifice;│
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Analiza │● identificarea obiectivelor definite de entitatea/structura│
    │obiectivelor │ auditată; │
    │stabilite de │● urmărirea dacă obiectivele stabilite pentru domeniul │
    │entitate │ auditabil derivă din obiectivele strategice ele entităţii │
    │specifice │ şi sunt suficiente; │
    │domeniului │● urmărirea dacă obiectivele evaluate respectă │
    │auditabil │ caracteristicile SMART; │
    │ │● examinarea dacă obiectivele acoperă activităţile derulate.│
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Analiza │● identificarea indicatorilor de performanţă asociaţi │
    │indicatorilor │ obiectivelor domeniului auditat; │
    │ │● urmărirea dacă indicatorii pot fi calculaţi; │
    │ │● examinarea dacă indicatorii sunt relevanţi pentru │
    │ │ obiective şi uşor de înţeles; │
    │ │● examinarea dacă indicatorii stabiliţi sunt atât calitativi│
    │ │ cât şi cantitativi. │
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Analiza │● identificarea surselor de date utilizate de management │
    │adecvării │ pentru măsurarea obiectivelor; │
    │surselor de date│● Evaluarea adecvării şi corectitudinii surselor de date │
    │folosite de │ utilizate; │
    │management │ │
    ├────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │Stabilirea ariei│● Stabilirea criteriilor de referinţă la care se pot raporta│
    │de cuprindere a │ rezultatele misiunii; │
    │misiunii │● Identificarea activităţilor/acţiunilor auditabile unde │
    │ │ performanţa poate fi evaluată şi măsurată; │
    └────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┘

                                   Auditori interni,
                                 .....................



    ANEXA nr. 10


     Stabilirea punctajului total al riscurilor şi ierarhizarea riscurilor

    ┌───────────────────┬──────────────────────────────────────────┬──────────┐
    │ Compartimentul de │Pregătirea misiunii de audit public intern│ Data │
    │audit public intern├──────────────────────────────────────────┤ │
    │ │ Analiza riscurilor │ │
    ├───────────────────┴──────────────────────────────────────────┴──────────┤
    │Domeniul/activitatea auditată: │
    │Denumirea misiunii: │
    │Document redactat de: │
    │Supervizat de: │
    └─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


     STABILIREA PUNCTAJULUI TOTAL AL RISCURILOR ŞI IERARHIZAREA RISCURILOR

    
    ┌────┬─────────┬───────────┬────────────┬────────────────────────┬───────┬────────────┐
    │ │ │ │ │ Criterii de analiză a │ │ │
    │Nr. │Obiective│Activităţi/│ Riscuri │ riscurilor │Punctaj│Ierarhizarea│
    │crt.│ │ acţiuni │identificate├───────────────┬────────┤ total │ riscurilor │
    │ │ │ │ │Probabilitate P│Impact I│ │ │
    ├────┼─────────┼───────────┼────────────┼───────────────┼────────┼───────┼────────────┤
    └────┴─────────┴───────────┴────────────┴───────────────┴────────┴───────┴────────────┘

         Auditori interni, Supervizor,
        .................. ............



    ANEXA nr. 11


     Chestionar de control intern

    ┌───────────────────┬──────────────────────────────────────────┬──────────┐
    │ Compartimentul de │Pregătirea misiunii de audit public intern│ Data │
    │audit public intern├──────────────────────────────────────────┤ │
    │ │ Colectarea şi prelucrarea informaţiilor │ │
    ├───────────────────┴──────────────────────────────────────────┴──────────┤
    │Domeniul/activitatea auditată: │
    │Denumirea misiunii: │
    │Document redactat de: │
    │Supervizat: │
    └─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

                              CHESTIONAR DE CONTROL INTERN
    ┌────────────────────────────────────────────────────────┬──┬──┬──────────┐
    │ Întrebări formulate │Da│Nu│Observaţii│
    ├────────────────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──────────┤
    │1. Obiectiv 1 │ │ │ │
    ├────────────────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──────────┤
    │........................................ │ │ │ │
    ├────────────────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──────────┤
    │2. Obiectiv 2 │ │ │ │
    ├────────────────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──────────┤
    │........................................ │ │ │ │
    ├────────────────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──────────┤
    │3. Obiectiv 3 │ │ │ │
    ├────────────────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──────────┤
    │........................................ │ │ │ │
    └────────────────────────────────────────────────────────┴──┴──┴──────────┘

         Auditori interni, Supervizor,
        .................. ............



    ANEXA nr. 12


     Evaluarea iniţială a controlului intern
     şi stabilirea obiectivelor de audit


    ┌───────────────────┬──────────────────────────────────────────┬──────────┐
    │ Compartimentul de │Pregătirea misiunii de audit public intern│ Data │
    │audit public intern├──────────────────────────────────────────┤ │
    │ │ Analiza riscurilor │ │
    ├───────────────────┴──────────────────────────────────────────┴──────────┤
    │Domeniul/activitatea auditată: │
    │Denumirea misiunii: │
    │Document redactat de: │
    │Supervizat de: │
    └─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

                 EVALUAREA INIŢIALĂ A CONTROLULUI INTERN ŞI STABILIREA
                                 OBIECTIVELOR DE AUDIT

        Semnificaţia coloanelor din tabelul de mai jos este următoarea:
        A - Controale interne aşteptate
        B - Evaluarea iniţială a controlului intern
        C - Selectare în auditare
    ┌────┬─────────┬───────────┬────────────┬────────────┬─────────┬───┬───┬───┐
    │ │ │ │ │Ierarhizarea│Controale│ A │ B │ C │
    │Nr. │Obiective│Activităţi/│ Riscuri │ riscurilor │interne │ │ │ │
    │crt.│ │ acţiuni │identificate│ │existente│ │ │ │
    │ │ │ │ ├────────────┼─────────┼───┼───┼───┤
    ├────┼─────────┼───────────┼────────────┼────────────┼─────────┼───┼───┼───┤
    └────┴─────────┴───────────┴────────────┴────────────┴─────────┴───┴───┴───┘

     Concluzii: (Se vor menţiona obiectivele, activităţile, acţiunile selectate
    în vederea auditării.)

         Auditori interni, Supervizor,
        .................. ............



    ANEXA nr. 13


     Programul misiunii de audit public intern

    ┌───────────────────┬──────────────────────────────────────────┬───────────┐
    │ Compartimentul de │Pregătirea misiunii de audit public intern│ Data │
    │audit public intern├──────────────────────────────────────────┤ │
    │ │ Elaborarea programelor misiunii de audit │ │
    │ │ public intern │ │
    ├───────────────────┴──────────────────────────────────────────┴───────────┤
    │Domeniul/activitatea auditată: │
    │Denumirea misiunii: │
    │Document redactat de: │
    │Supervizat de: │
    │Aprobat de: Şeful Compartimentului de audit public intern │
    └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

                       PROGRAMUL MISIUNII DE AUDIT PUBLIC INTERN
    ┌─────────┬────────────────────────┬────────┬──────┬─────────┬────────────┐
    │Obiective│ Activităţi/Acţiuni │ Tipul │Durata│Auditorii│ Locul │
    │ │ │testării│ (ore)│ interni │desfăşurării│
    ├─────────┴────────────────────────┴────────┴──────┴─────────┴────────────┤
    ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │I. Pregătirea misiunii de audit public intern │
    ├─────────┬────────────────────────┬────────┬──────┬─────────┬────────────┤
    │ │1. Întocmirea şi │ │ │ │ │
    │ │aprobarea ordinului de │ │ │ │ │
    │ │serviciu │ │ │ │ │
    │ ├────────────────────────┼────────┼──────┼─────────┼────────────┤
    │ │2. Întocmirea şi │ │ │ │ │
    │ │validarea declaraţiilor │ │ │ │ │
    │ │de independenţă │ │ │ │ │
    │ ├────────────────────────┼────────┼──────┼─────────┼────────────┤
    │ │3. Pregătirea şi │ │ │ │ │
    │ │transmiterea notificării│ │ │ │ │
    │ │privind declanşarea │ │ │ │ │
    │ │misiunii de audit public│ │ │ │ │
    │ │intern │ │ │ │ │
    │ ├────────────────────────┼────────┼──────┼─────────┼────────────┤
    │ │4. Deschiderea misiunii │ │ │ │ │
    │ │de audit public intern │ │ │ │ │
    │ ├────────────────────────┼────────┼──────┼─────────┼────────────┤
    │ │5. Constituirea şi │ │ │ │ │
    │ │actualizarea dosarului │ │ │ │ │
    │ │permanent │ │ │ │ │
    │ ├────────────────────────┼────────┼──────┼─────────┼────────────┤
    │ │6. Prelucrarea şi │ │ │ │ │
    │ │documentarea │ │ │ │ │
    │ │informaţiilor │ │ │ │ │
    │ ├────────────────────────┼────────┼──────┼─────────┼────────────┤
    │ │7. Evaluarea riscurilor │ │ │ │ │
    │ ├────────────────────────┼────────┼──────┼─────────┼────────────┤
    │ │8. Evaluarea controlului│ │ │ │ │
    │ │intern │ │ │ │ │
    │ ├────────────────────────┼────────┼──────┼─────────┼────────────┤
    │ │9. Elaborarea │ │ │ │ │
    │ │programului misiunii de │ │ │ │ │
    │ │audit public intern │ │ │ │ │
    ├─────────┴────────────────────────┴────────┴──────┴─────────┴────────────┤
    │II. Intervenţia la faţa locului │
    ├─────────┬────────────────────────┬────────┬──────┬─────────┬────────────┤
    │Obiectiv │1. Activitatea ... │ │ │ │ │
    │1 │ │ │ │ │ │
    ├─────────┼────────────────────────┼────────┼──────┼─────────┼────────────┤
    │.........│1.1. Acţiunea ... │ │ │ │ │
    │ ├────────────────────────┼────────┼──────┼─────────┼────────────┤
    │ │1.2. Acţiunea ... │ │ │ │ │
    │ ├────────────────────────┼────────┼──────┼─────────┼────────────┤
    │ │................. │ │ │ │ │
    │ ├────────────────────────┼────────┼──────┼─────────┼────────────┤
    │ │n. Activitatea ... │ │ │ │ │
    │ ├────────────────────────┼────────┼──────┼─────────┼────────────┤
    │ │n.1. Acţiunea ... │ │ │ │ │
    │ ├────────────────────────┼────────┼──────┼─────────┼────────────┤
    │ │n.2. Acţiunea ... │ │ │ │ │
    │ ├────────────────────────┼────────┼──────┼─────────┼────────────┤
    │ │................. │ │ │ │ │
    │ ├────────────────────────┼────────┼──────┼─────────┼────────────┤
    │ │................. │ │ │ │ │
    ├─────────┼────────────────────────┼────────┼──────┼─────────┼────────────┤
    │Obiectiv │1. Activitatea ... │ │ │ │ │
    │n │ │ │ │ │ │
    ├─────────┼────────────────────────┼────────┼──────┼─────────┼────────────┤
    │.........│1.1. Acţiunea ... │ │ │ │ │
    │ ├────────────────────────┼────────┼──────┼─────────┼────────────┤
    │ │1.2. Acţiunea ... │ │ │ │ │
    │ ├────────────────────────┼────────┼──────┼─────────┼────────────┤
    │ │................. │ │ │ │ │
    │ ├────────────────────────┼────────┼──────┼─────────┼────────────┤
    │ │n. Activitatea ... │ │ │ │ │
    │ ├────────────────────────┼────────┼──────┼─────────┼────────────┤
    │ │n.1. Acţiunea ... │ │ │ │ │
    │ ├────────────────────────┼────────┼──────┼─────────┼────────────┤
    │ │n.2. Acţiunea ... │ │ │ │ │
    │ ├────────────────────────┼────────┼──────┼─────────┼────────────┤
    │ │................. │ │ │ │ │
    │ ├────────────────────────┼────────┼──────┼─────────┼────────────┤
    │ │................. │ │ │ │ │
    │ ├────────────────────────┼────────┼──────┼─────────┼────────────┤
    │ │Revizuirea documentelor │ │ │ │ │
    │ │şi constituirea │ │ │ │ │
    │ │dosarelor de audit │ │ │ │ │
    │ │intern │ │ │ │ │
    │ ├────────────────────────┼────────┼──────┼─────────┼────────────┤
    │ │Şedinţa de închidere │ │ │ │ │
    ├─────────┴────────────────────────┴────────┴──────┴─────────┴────────────┤
    │III. Raportarea misiunii de audit public intern │
    ├─────────┬────────────────────────┬────────┬──────┬─────────┬────────────┤
    │ │Elaborarea Proiectului │ │ │ │ │
    │ │raportului de audit │ │ │ │ │
    │ │public intern │ │ │ │ │
    │ ├────────────────────────┼────────┼──────┼─────────┼────────────┤
    │ │Transmiterea Proiectului│ │ │ │ │
    │ │raportului de audit │ │ │ │ │
    │ │public intern │ │ │ │ │
    │ ├────────────────────────┼────────┼──────┼─────────┼────────────┤
    │ │Reuniunea de conciliere │ │ │ │ │
    │ ├────────────────────────┼────────┼──────┼─────────┼────────────┤
    │ │Elaborarea Raportului de│ │ │ │ │
    │ │audit public intern │ │ │ │ │
    │ ├────────────────────────┼────────┼──────┼─────────┼────────────┤
    │ │Difuzarea Raportului de │ │ │ │ │
    │ │audit public intern │ │ │ │ │
    ├─────────┴────────────────────────┴────────┴──────┴─────────┴────────────┤
    │IV. Urmărirea recomandărilor │
    ├─────────┬────────────────────────┬────────┬──────┬─────────┬────────────┤
    │ │Elaborarea Fişei de │ │ │ │ │
    │ │urmărire a implementării│ │ │ │ │
    │ │recomandărilor │ │ │ │ │
    └─────────┴────────────────────────┴────────┴──────┴─────────┴────────────┘

         Auditori interni, Supervizor,
        .................. ............



    ANEXA nr. 14


     Minuta şedinţei de deschidere

    ┌───────────────────┬──────────────────────────────────────────┬───────────┐
    │ Compartimentul de │ Intervenţia la faţa locului │ Data │
    │audit public intern├──────────────────────────────────────────┤ │
    │ │ Şedinţa de deschidere │ │
    ├───────────────────┴──────────────────────────────────────────┴───────────┤
    │Domeniul/activitatea auditată: .................................... │
    │Denumirea misiunii: ............................................... │
    │Document redactat de: ............................................. │
    │Supervizat: ....................................................... │
    └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

                             MINUTA ŞEDINŢEI DE DESCHIDERE

        A. Lista participanţilor
    ┌─────────────────┬──────────────┬────────────────────────────┬───────────┐
    │ Numele │ Funcţia │Entitatea/Structura auditată│ Semnătura │
    ├─────────────────┼──────────────┼────────────────────────────┼───────────┤
    ├─────────────────┼──────────────┼────────────────────────────┼───────────┤
    └─────────────────┴──────────────┴────────────────────────────┴───────────┘

        B. Stenograma şedinţei
        ......................................................................
        ......................................................................
        ......................................................................



    ANEXA nr. 15


     Chestionarul - Lista de verificare

    ┌───────────────────┬──────────────────────────────────────────┬───────────┐
    │ Compartimentul de │ Intervenţia la faţa locului │ Data │
    │audit public intern├──────────────────────────────────────────┤ │
    │ │ Colectarea probelor de audit │ │
    ├───────────────────┴──────────────────────────────────────────┴───────────┤
    │Domeniul/activitatea auditată: .................................... │
    │Denumirea misiunii: ............................................... │
    │Document redactat de: ............................................. │
    │Supervizat de: .................................................... │
    └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

                           CHESTIONARUL - LISTA DE VERIFICARE
    ┌────────┬───────────────────────────────────────────────┬──┬──┬──────────┐
    │Nr. crt.│ Întrebări │Da│Nu│Observaţii│
    ├────────┼───────────────────────────────────────────────┴──┴──┴──────────┤
    │ │Obiectivul de audit nr. ......... │
    ├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
    │1. │Activitatea/Acţiunea .......................... │
    ├────────┼───────────────────────────────────────────────┬──┬──┬──────────┤
    │... │Întrebări formulate │ │ │ │
    ├────────┼───────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──────────┤
    │n. │ │ │ │ │
    └────────┴───────────────────────────────────────────────┴──┴──┴──────────┘

         Auditori interni, Supervizor,
        .................. ............



    ANEXA nr. 16


     Test

    ┌───────────────────┬──────────────────────────────────────────┬───────────┐
    │ Compartimentul de │ Intervenţia la faţa locului │ Data │
    │audit public intern├──────────────────────────────────────────┤ │
    │ │ Colectarea probelor de audit │ │
    ├───────────────────┴──────────────────────────────────────────┴───────────┤
    │Domeniul/activitatea auditată: .................................... │
    │Denumirea misiunii: ............................................... │
    │Document redactat de: ............................................. │
    │Supervizat de: .................................................... │
    └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

                                          TEST
    ┌──────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────┐
    │Obiectivul misiunii interne │ │
    ├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
    │Obiectivul testului │ │
    ├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
    │Modalitatea de eşantionare │ │
    ├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
    │Descrierea testării │ │
    ├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
    │Constatări │ │
    ├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
    │Concluzii │ │
    └──────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────┘

         Auditori interni, Supervizor,
        .................. ............



    ANEXA nr. 17


     Test

    ┌───────────────────┬──────────────────────────────────────────┬───────────┐
    │ Compartimentul de │ Intervenţia la faţa locului │ Data │
    │audit public intern├──────────────────────────────────────────┤ │
    │ │ Colectarea probelor de audit │ │
    ├───────────────────┴──────────────────────────────────────────┴───────────┤
    │Domeniul/activitatea auditată: .................................... │
    │Denumirea misiunii: ............................................... │
    │Document redactat de: ............................................. │
    │Supervizat de: .................................................... │
    └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

                                         TEST
    ┌──────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────┐
    │Obiectivul misiunii │ │
    ├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
    │Obiectivul testului │ │
    ├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
    │Modalitatea de eşantionare │ │
    ├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
    │Descrierea testării │ │
    └──────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────┘
    ┌────┬─────────┬────────────────┬────────────────┬───────────┬─────────────┐
    │Nr. │Elemente │ Respectat │Constatare (Ct)/│Recomandare│Referinţe în │
    │crt.│ de ├──┬──┬──────────┤Comentariu (Co) │ │ dosare de │
    │ │verificat│Da│Nu│Nu e cazul│ │ │ lucru │
    ├────┼─────────┼──┼──┼──────────┼────────────────┼───────────┼─────────────┤
    ├────┼─────────┼──┼──┼──────────┼────────────────┼───────────┼─────────────┤
    ├────┼─────────┼──┼──┼──────────┼────────────────┼───────────┼─────────────┤
    ├────┼─────────┼──┼──┼──────────┼────────────────┼───────────┼─────────────┤
    ├────┼─────────┼──┼──┼──────────┼────────────────┼───────────┼─────────────┤
    └────┴─────────┴──┴──┴──────────┴────────────────┴───────────┴─────────────┘

         Concluzii:

         Auditori interni, Supervizor,
        .................. ............



    ANEXA nr. 18


     Fişă de identificare şi analiză a problemei

    ┌───────────────────┬──────────────────────────────────────────┬───────────┐
    │ Compartimentul de │ Intervenţia la faţa locului │ Data │
    │audit public intern├──────────────────────────────────────────┤ │
    │ │ Colectarea probelor de audit │ │
    ├───────────────────┴──────────────────────────────────────────┴───────────┤
    │Domeniul/activitatea auditată: .................................... │
    │Denumirea misiunii: ............................................... │
    │Document redactat de: ............................................. │
    │Supervizat de: .................................................... │
    └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

                      FIŞĂ DE IDENTIFICARE ŞI ANALIZĂ A PROBLEMEI
    ┌──────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────┐
    │Problema │ │
    ├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
    │Constatarea │ │
    ├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
    │Cauza │ │
    ├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
    │Consecinţa │ │
    ├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
    │Recomandarea │ │
    └──────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────┘

    ┌───────────┬────────────────────┬───────────────┬─────────────────────────┐
    │Întocmit │ Auditorii interni, │Pentru luare la│Reprezentantul entităţii/│
    │Data │ ................. │cunoştinţă │structurii auditate │
    ├───────────┼────────────────────┼───────────────┼─────────────────────────┤
    │Supervizat │Supervizorul/Şeful │ │ │
    │Data │compartimentului de │ │ │
    │ │audit public intern │ │ │
    │ │................... │ │ │
    └───────────┴────────────────────┴───────────────┴─────────────────────────┘



    ANEXA nr. 19


     Formularul de constatare şi raportare a iregularităţilor

    ┌───────────────────┬──────────────────────────────────────────┬───────────┐
    │ Compartimentul de │ Intervenţia la faţa locului │ Data │
    │audit public intern├──────────────────────────────────────────┤ │
    │ │ Colectarea probelor de audit │ │
    ├───────────────────┴──────────────────────────────────────────┴───────────┤
    │Domeniul/activitatea auditată: .................................... │
    │Denumirea misiunii: ............................................... │
    │Document redactat de: ............................................. │
    │Supervizat de: .................................................... │
    └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

                FORMULARUL DE CONSTATARE ŞI RAPORTARE A IREGULARITĂŢILOR
    ┌──────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────┐
    │Problema │ │
    ├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
    │Constatarea │ │
    ├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
    │Actele normative încălcate │ │
    ├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
    │Consecinţa │ │
    ├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
    │Recomandarea │ │
    ├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
    │Anexe │ │
    └──────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────┘

         Auditori interni, Supervizor,
        .................. ............



    ANEXA nr. 20


     Notă centralizatoare a documentelor de lucru

    ┌───────────────────┬──────────────────────────────────────────┬───────────┐
    │ Compartimentul de │ Intervenţia la faţa locului │ Data │
    │audit public intern├──────────────────────────────────────────┤ │
    │ │ Revizuirea documentelor şi construirea │ │
    │ │ dosarelor de audit public intern │ │
    ├───────────────────┴──────────────────────────────────────────┴───────────┤
    │Domeniul/activitatea auditată: .................................... │
    │Denumirea misiunii: ............................................... │
    │Document redactat de: ............................................. │
    │Supervizat de: .................................................... │
    └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

                      NOTA CENTRALIZATOARE A DOCUMENTELOR DE LUCRU
    ┌─────────────────┬────────────────────────────────┬──────┬────────────────┐
    │ Constatarea │ Documentele justificative/ │Există│ Auditori │
    │ │ Probele de audit ├──┬───┤ │
    │ │ │Da│Nu │ │
    ├─────────────────┴────────────────────────────────┴──┴───┴────────────────┤
    │Secţiunea ..... - Obiectivul de audit │
    ├─────────────────┬────────────────────────────────┬──┬───┬────────────────┤
    ├─────────────────┼────────────────────────────────┼──┼───┼────────────────┤
    └─────────────────┴────────────────────────────────┴──┴───┴────────────────┘

         Auditori interni, Supervizor,
        .................. ............



    ANEXA nr. 21


     Minuta şedinţei de închidere

    ┌───────────────────┬──────────────────────────────────────────┬───────────┐
    │ Compartimentul de │ Intervenţia la faţa locului │ Data │
    │audit public intern├──────────────────────────────────────────┤ │
    │ │ Şedinţa de închidere │ │
    ├───────────────────┴──────────────────────────────────────────┴───────────┤
    │Domeniul/activitatea auditată: .................................... │
    │Denumirea misiunii: ............................................... │
    │Document redactat de: ............................................. │
    │Persoana auditată: ................................................ │
    └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

                              MINUTA ŞEDINŢEI DE ÎNCHIDERE

        A. Lista participanţilor
    ┌─────────────────┬──────────────┬────────────────────────────┬───────────┐
    │ Numele │ Funcţia │Entitatea/Structura auditată│ Semnătura │
    ├─────────────────┼──────────────┼────────────────────────────┼───────────┤
    ├─────────────────┼──────────────┼────────────────────────────┼───────────┤
    └─────────────────┴──────────────┴────────────────────────────┴───────────┘

        B. Concluzii:
        .............................................................
        .............................................................



    ANEXA nr. 22


     Minuta reuniunii de conciliere

    ┌───────────────────┬─────────────────────────────────────────────┬───────────┐
    │ Compartimentul de │Raportarea activităţii de audit public intern│ Data │
    │audit public intern├─────────────────────────────────────────────┤ │
    │ │ Reuniunea de conciliere │ │
    ├───────────────────┴─────────────────────────────────────────────┴───────────┤
    │Domeniul/activitatea auditată: .................................... │
    │Denumirea misiunii: ............................................... │
    │Document redactat de: ............................................. │
    │Supervizat de: .................................................... │
    └─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

                             MINUTA ŞEDINŢEI DE CONCILIERE

        A. Lista participanţilor
    ┌─────────────────┬──────────────┬────────────────────────────┬──────────────┐
    │ Numele │ Funcţia │Entitatea/Structura auditată│ Semnătura │
    ├─────────────────┼──────────────┼────────────────────────────┼──────────────┤
    ├─────────────────┼──────────────┼────────────────────────────┼──────────────┤
    └─────────────────┴──────────────┴────────────────────────────┴──────────────┘

        B. Concluzii:
        .............................................................
        .............................................................



    ANEXA nr. 23


     Nota de supervizare a documentelor

    ┌───────────────────┬─────────────────────────────────────────────┬───────────┐
    │ Compartimentul de │ Misiunea de audit public intern │ Data │
    │audit public intern├─────────────────────────────────────────────┤ │
    │ │ Nota de supervizare a documentelor │ │
    ├───────────────────┴─────────────────────────────────────────────┴───────────┤
    │Domeniul/activitatea auditată: .................................... │
    │Denumirea misiunii: ............................................... │
    │Document redactat de: ............................................. │
    │Supervizat de: .................................................... │
    └─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

                           NOTA DE SUPERVIZARE A DOCUMENTELOR
    ┌────┬────────┬───────────────────────┬───────────┬──────────────────────────┐
    │Nr. │Lucrarea│ Propunerea şefului │ Răspunsul │ Revizuirea răspunsurilor │
    │crt.│ │ structurii de audit/ │auditorilor│auditorilor de către şeful│
    │ │ │ supervizorului │ interni │ structurii de audit/ │
    │ │ │ misiunii, ca urmare a │ │ supervizor │
    │ │ │revizuirii documentului│ │ │
    ├────┼────────┼───────────────────────┼───────────┼──────────────────────────┤
    │... │ .... │ ................... │ ......... │ ...................... │
    └────┴────────┴───────────────────────┴───────────┴──────────────────────────┘



    ANEXA nr. 24


     Fişa de urmărire a implementării recomandărilor

    ┌───────────────────┬───────────────────────────────────────────────┬───────┐
    │ Compartimentul de │ Intervenţie la faţa locului │ Data │
    │audit public intern├───────────────────────────────────────────────┤ │
    │ │Fişa de urmărire a implementării recomandărilor│ │
    ├───────────────────┴───────────────────────────────────────────────┴───────┤
    │Domeniul/activitatea auditată: .................................... │
    │Denumirea misiunii: ............................................... │
    │Document redactat de: ............................................. │
    │Supervizat de: .................................................... │
    └───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

                    FIŞA DE URMĂRIRE A IMPLEMENTĂRII RECOMANDĂRILOR
    ┌──────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────┐
    │ Entitatea publică │ Compartimentul de audit public intern │
    ├─────────────────┬────────────────┴────────────────────┬──────────────────┤
    │ Entitatea/ │ │ Raport de audit │
    │ Structura │ Misiunea de audit public intern │ public intern │
    │ auditată │ │ nr. ...../...... │
    ├────┬────────────┼───────────┬───────────┬─────────────┼──────────────────┤
    │Nr. │Recomandarea│Implementat│ Parţial │Neimplementat│Data planificată/ │
    │crt.│ │ │implementat│ │Data implementării│
    └────┴────────────┴───────────┴───────────┴─────────────┴──────────────────┘

          Auditori interni, Supervizor,
        .................. ............




     --------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016