Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE nr. 773 din 21 aprilie 1998  privind modul de ţinere a registrelor comerţului şi de efectuare a înregistrărilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME METODOLOGICE nr. 773 din 21 aprilie 1998 privind modul de ţinere a registrelor comerţului şi de efectuare a înregistrărilor

EMITENT: Ministerul Justiţiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 176 din 11 mai 1998
     În temeiul art. 12 alin. (4) din Legea nr. 26/1990 privind registrul comerţului, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 4 februarie 1998, Camera de Comerţ şi Industrie a României împreună cu Ministerul Justiţiei au elaborat prezentele norme metodologice în scopul stabilirii unitare, pentru toate oficiile registrului comerţului, a modului de ţinere a registrelor şi de efectuare a înregistrărilor.

    TITLUL I
    Dispoziţii generale
    CAP. I
    Obligaţia de înregistrare
    ART. 1
    (1) Comercianţii au obligaţia ca, înainte de începerea comerţului, să ceară înmatricularea în registrul comerţului, iar în cursul exercitării şi la încetarea comerţului, să ceară înscrierea în acelaşi registru a menţiunilor privind actele şi faptele a căror înregistrare este prevăzută de Legea nr. 26/1990 privind registrul comerţului, denumită în continuare L.R.C., de Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, denumită în continuare L.S.C., sau de alte dispoziţii legale.
    (2) De asemenea, comercianţii au obligaţia să depună la oficiul registrului comerţului bilanţul contabil anual şi alte acte prevăzute de lege.

    ART. 2
     În înţelesul prezentelor norme metodologice, termenul înregistrare include înmatricularea comerciantului şi înscrierea de menţiuni, precum şi alte operaţiuni care, potrivit legii, se menţionează în registrul comerţului.

    CAP. II
    Efectuarea şi controlul operaţiunilor registrului comerţului
    ART. 3
    (1) Potrivit art. 36 din L.S.C., controlul legalităţii actelor sau faptelor care, potrivit legii, se înregistrează în registrul comerţului se exercita de către justiţie printr-un judecător delegat anual, dintre judecătorii tribunalului, de către preşedintele tribunalului.
    (2) Înregistrările în registrul comerţului se fac pe baza unei încheieri a judecătorului delegat sau, după caz, a unei hotărâri judecătoreşti definitive ori a rezoluţiei directorului oficiului registrului comerţului [art. 6 din L.R.C.; art. 199 alin. (2) din L.S.C.].

    ART. 4
     Controlul legalităţii operaţiunilor efectuate de oficiul registrului comerţului se face, cel puţin o dată pe lună, de către judecătorul delegat (art. 8 din L.R.C.).

    ART. 5
     Personalul oficiului registrului comerţului, care conduce şi execută operaţiunile registrului comerţului, răspunde pentru conformitatea cu legea a datelor înscrise în registru. În acest scop verifică cererile şi actele însoţitoare sub aspectul regularităţii lor şi al existenţei dovezilor legale, ca şi al corelării datelor înscrise cu cele ale cererilor şi anexelor, precum şi ale dispoziţiei judecătoreşti sau, după caz, ale rezoluţiei directorului oficiului registrului comerţului.

    ART. 6
     Încheierile judecătorului delegat, hotărârile judecătoreşti definitive şi rezoluţiile oficiului registrului comerţului, prin care se dispune o înregistrare în registrul comerţului, sunt executorii pentru personalul oficiului care conduce activitatea de înregistrare, acesta neavând competenţa să cenzureze elementele acestor dispoziţii.

    CAP. III
    Cererile de înregistrare
    ART. 7
    (1) Înregistrarea în registrul comerţului a actelor şi faptelor prevăzute de lege se face, după caz, la solicitarea comerciantului sau a oricăror persoane interesate ori din oficiu, prin completarea formularelor tipizate ale oficiului registrului comerţului, după cum urmează:
    a) cererea de verificare/rezervare disponibilitate firmă (formular-tip nr. 1; cod: 11-10-57);
    b) cererea de verificare/rezervare disponibilitate emblemă (formular-tip nr. 2; cod: 11-10-58);
    c) cererea de autorizare şi/sau de înmatriculare (formular-tip nr. 3; cod: 11-10-59);
    d) cererea de înscriere de menţiuni (formular-tip nr. 4; cod: 11-10-60);
    e) cererea de radiere (formular-tip nr. 5; cod: 11-10-61);
    f) cererea de depunere şi/sau de menţionare acte (formular-tip nr. 6; cod: 11-10-62.);
    g) înregistrări din oficiu (formular-tip nr. 7; cod: 11-10-63);
    h) cererea de îndreptare erori materiale (formular-tip nr. 8; cod: 11-10-64);
    i) cererea de eliberare acte (formular-tip nr. 9; cod: 11-10-65);
    j) cererea de depunere bilanţ (formular-tip nr. 10; cod: 11-10-66);
    k) cererea de furnizare de informaţii (formular-tip nr. 11; cod: 11-10-67);
    l) cererea de preschimbare certificat de înmatriculare (formular-tip nr. 12; cod: 11-10-68).

    (2) Cererile prevăzute la alin. (1) se vor întocmi pe formularele-tip ale oficiului registrului comerţului, la toate rubricile, prin dactilografiere sau de mană, fără ştersături sau adăugări, în numărul de exemplare prevăzut în aceste formulare.

    ART. 8
    (1) Cererile prevăzute la art. 7 alin. (1) se întocmesc şi se semnează astfel:
    a) de comerciantul, persoana fizică, sau, după caz, de împuternicitul acestuia, cu procura specială şi autentică;
    b) de oricare fondator sau administrator al societăţii comerciale;
    c) de către persoana care, potrivit legii, reprezintă regia autonomă sau organizaţia cooperatistă;
    d) de către persoana împuternicită să îndeplinească formalităţile de înmatriculare a sucursalei;
    f) de oricare persoană interesată, în condiţiile legii.

    (2) Persoanele prevăzute la alin. (1) lit. b)-d) pot da împuternicire specială pentru semnarea şi/sau pentru depunerea cererilor la oficiul registrului comerţului.
    (3) Persoanele care, potrivit legii, au obligaţia să depună semnătura în registrul comerţului pot dovedi specimenul de semnătură fie prin semnarea la oficiul registrului comerţului, în prezenţa judecătorului delegat sau a conducătorului oficiului registrului comerţului ori a înlocuitorului acestuia, fie prin prezentarea unui specimen de semnătură legalizat de notarul public.

    ART. 9
    (1) Cererile se depun, în termenele prevăzute de lege, la oficiul registrului comerţului de pe lângă camera de comerţ şi industrie din judeţul în care îşi au sediul comercianţii, potrivit actelor constitutive, sau, după caz, la oficiul registrului comerţului al noului sediu, dacă comerciantul şi-a schimbat sediul în alt judeţ.
    (2) În cazul în care înregistrarea şi depunerea unor acte sau semnături se cer după expirarea termenelor legale, se va da curs şi acestor cereri, dar va fi sesizată camera de comerţ şi industrie teritorială, în vederea aplicării dispoziţiilor art. 44 alin. (1) şi (2) din L.R.C.
    (3) Cererea de depunere şi/sau de menţionare acte, prin care se solicită autorizarea publicării prospectului de emisiune de acţiuni pentru constituirea societăţilor pe acţiuni şi în comandită pe acţiuni prin subscripţie publică, se face la oficiul registrului comerţului din judeţul în care se va stabili sediul social al societăţii.

    CAP. IV
    Înregistrarea şi verificarea cererilor
    ART. 10
    (1) Cererile care se depun la oficiul registrului comerţului se înregistrează în registrul unic de intrare-ieşire, în ordinea cronologică a prezentării, şi vor purta numărul şi data din acest registru, pe toată durata efectuării fiecărei operaţiuni de înregistrare.
    (2) Referentul oficiului registrului comerţului identifică deponentul şi, în prezenţa acestuia, verifică dacă cererea şi actele ce o însoţesc sunt complete şi întocmite conform legii; dacă este necesar, va putea solicita date sau acte în completare.

    ART. 11
    (1) Dacă cererea şi actele doveditoare sunt complete, se eliberează deponentului dovada depunerii cererii, conţinând denumirea oficiului registrului comerţului, numărul şi data înregistrării în registrul unic de intrare-ieşire, precum şi data limită de eliberare a documentelor care atestă înregistrarea.
    (2) În cazul în care, la verificare, se constată lipsa unor cerinţe legale, iar deponentul insistă ca cererea să fie înregistrată în forma prezentată, referentul oficiului registrului comerţului va înregistra cererea, va întocmi referatul cu obiecţiunile sale şi va prezenta dosarul judecătorului delegat şi/sau directorului oficiului registrului comerţului. În această situaţie, comerciantului i se înmânează dovada prevăzută la alin. (1), în care se va menţiona şi termenul de citare.
    (3) În cazul constatării unor erori materiale sau omisiuni, care nu afectează cerinţele de fond ale cererii şi ale actelor doveditoare, ele se vor îndepărta pe loc de către deponent, pe propria răspundere sau, după caz, de către referentul oficiului registrului comerţului.

    ART. 12
     Datele prevăzute în cerere şi în actele doveditoare se preiau în calculator şi se editează lista de control. Datele înscrise în lista de control se verifică pentru corectitudinea şi exactitatea lor cu datele prevăzute în cerere şi în actele doveditoare. După verificare, lista de control se datează şi se semnează de către referentul oficiului registrului comerţului şi se păstrează în dosarul comerciantului.

    ART. 13
     În vederea soluţionării cererii, se va proceda la editarea datelor încheierii judecătorului delegat ori, după caz, ale rezoluţiei directorului oficiului registrului comerţului.

    CAP. V
    Soluţionarea cererilor şi publicitatea înregistrărilor
    ART. 14
    (1) Cererea şi actele doveditoare, împreună cu referatul de verificare, se prezintă, la sediul oficiului registrului comerţului, judecătorului delegat sau, după caz, directorului oficiului registrului comerţului, pentru a fi soluţionate.
    (2) Încheierile judecătorului delegat se editează pe calculator, în mod cursiv, în cel puţin trei exemplare, dintre care unul pentru comerciant, unul pentru dosarul comerciantului de la oficiul registrului comerţului, iar al treilea se comunică Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (O.N.R.C.). Toate celelalte exemplare ale încheierilor se vor elibera, la cerere, în copii legalizate sau certificate.
    (3) Încheierile de înmatriculare ale judecătorului delegat vor cuprinde, după caz, datele prevăzute la art. 39 alin. (2) din L.S.C. şi la art. 13, 15, 16 şi 21 din L.R.C.
    (4) Încheierile judecătorului delegat privind soluţionarea cererilor de înscriere de menţiuni vor cuprinde datele privind modificările aduse înmatriculărilor efectuate în registrul comerţului, astfel cum au fost prevăzute în actele modificatoare.
    (5) Încheierile de înmatriculare şi de înscriere de menţiuni se semnează de către judecătorul delegat şi de referentul oficiului registrului comerţului.

    ART. 15
    (1) Potrivit prevederilor art. 199 alin. (2) din L.S.C., rezoluţia directorului oficiului registrului comerţului are regimul legal al încheierii judecătorului delegat.
    (2) Rezoluţia directorului oficiului registrului comerţului (formular-tip nr. 18; cod: 11-10-74) va cuprinde, în mod corespunzător, datele prevăzute la art. 14 alin. (4).
    (3) În cazul în care, prin aceeaşi cerere, se solicită înscrierea mai multor menţiuni, unele de competenţa judecătorului delegat, iar altele de competenţa directorului oficiului registrului comerţului, se poate proceda la redactarea unei încheieri-rezoluţii, sub forma unui înscris unic, care va fi semnat de aceste persoane, precum şi de referentul oficiului registrului comerţului.

    ART. 16
     Solicitarea publicării în Monitorul Oficial al României a încheierilor judecătorului delegat, prin care acesta dispune autorizarea şi înmatricularea unei societăţi comerciale ori a actelor pentru care L.S.C. prevede publicarea, se face de oficiul registrului comerţului pe cheltuiala comerciantului [art. 41 alin. (1) din L.S.C.]; încheierile de înmatriculare vor purta numărul şi data înmatriculării în registrul comerţului.

    ART. 17
     În vederea înregistrării fiscale a societăţilor comerciale, o dată cu efectuarea înmatriculării, oficiul registrului comerţului va transmite la direcţia generală a finanţelor publice şi controlului financiar de stat teritorială o copie de pe încheierea de înmatriculare a societăţii, certificată de oficiul registrului comerţului, în care se vor menţiona numărul şi data înmatriculării în registrul comerţului [art. 41 alin. (1) din L.S.C.].

    ART. 18
     Prevederile art. 16 şi 17 sunt aplicabile şi în cazul sucursalelor.

    CAP. VI
    Lucrări de grefă, secretariat şi arhivă
    ART. 19
     Potrivit prevederilor art. 8 alin. (4) din L.R.C., lucrările de grefă, secretariat şi arhivă ale judecătorului delegat se asigură de către personalul oficiului registrului comerţului, prin referentul desemnat în acest scop.

    ART. 20
    (1) Evidenţa lucrărilor de grefă, secretariat şi arhivă se ţine prin:
    a) condica de şedinţă;
    b) registrul de recursuri şi opoziţii;
    c) mapa de încheieri, cuprinzând încheierile judecătorului delegat. Acestea se numerotează în ordinea pronunţării lor.

    (2) Citarea părţilor, atunci când este cazul, precum şi comunicarea actelor se fac prin poştă, cu scrisoare recomandată, ataşându-se recipisa la dosar, sau prin agenţi ai oficiului registrului comerţului ori în condiţiile Codului de procedură civilă [art. 64 şi art. 199 alin. (2) din L.S.C. şi art. 25 din L.R.C.].
    (3) Alte evidenţe se pot ţine în sistem computerizat de către oficiul registrului comerţului.
    (4) Evidenţele prevăzute la alin. (1) şi (3) din prezentul articol se ţin pentru fiecare an calendaristic.


    CAP. VII
    Termenele de efectuare a înregistrărilor
    ART. 21
     Operarea înregistrărilor în registrul comerţului se face, după caz, la următoarele termene:
    a) în termen de 24 de ore de la data la care încheierea de înmatriculare a rămas irevocabilă [art. 40 alin. (2) din L.S.C.];
    b) în termen de 24 de ore de la data pronunţării oricărei încheieri de înregistrare a judecătorului delegat şi/sau a rezoluţiei directorului oficiului registrului comerţului [art. 26 alin. (2) din L.R.C.];
    c) la expirarea termenului pentru exercitarea dreptului de opoziţie, dacă nu s-a făcut opoziţie;
    d) în termen de 15 zile de la data la care hotărârea judecătorească de soluţionare a recursului sau a opoziţiei a devenit irevocabilă;
    e) în termen de cel mult 15 zile de la data primirii copiei legalizate de pe dispozitivul hotărârii definitive, pentru faptele şi actele prevăzute la art. 21 lit. a), e) şi g) din L.R.C., precum şi pentru alte hotărâri definitive care privesc înregistrarea în registrul comerţului.


    CAP. VIII
    Întocmirea certificatelor
    ART. 22
    (1) Certificatul de înmatriculare atesta înmatricularea comerciantului în registrul comerţului.
    (2) Formularul-tip nr. 15; cod: 11-10-71, pentru certificatul de înmatriculare, se utilizează în mod unitar de către toate oficiile registrului comerţului. Tipărirea şi evidenta seriilor certificatelor de înmatriculare (originale şi copii) se fac prin grija O.N.R.C., în baza comenzilor oficiilor judeţene ale registrului comerţului. Certificatele astfel tipărite se eliberează oficiilor judeţene ale registrului comerţului, numai după ştanţarea cu timbru sec a originalelor de către O.N.R.C.
    (3) Concomitent cu înmatricularea, referentul oficiului registrului comerţului menţionează, pe încheierea judecătorului delegat, seria, numărul de înmatriculare şi codul statistic republican al unităţilor, economico-sociale (SIRUES) şi completează certificatul de înmatriculare. Data şi numărul de înmatriculare care se înscriu în certificat sunt cele operate în registrele pentru înregistrarea comercianţilor. Copia de pe certificatul de înmatriculare se păstrează în dosarul comerciantului.
     Atribuirea codului SIRUES se face de oficiile registrului comerţului, în colaborare cu direcţia judeţeană de statistică.

    (4) Lucrarea astfel întocmită se prezintă, pentru semnare, directorului oficiului registrului comerţului ori, în lipsa acestuia, înlocuitorului său, împuternicit de preşedintele camerei de comerţ şi industrie teritoriale respective.
    (5) Formularul-tip nr. 16; cod: 11-10-72, pentru certificatul de înmatriculare a sucursalelor, are regimul de executare (tipărire şi tehnoredactare) corespunzător celorlalte categorii de formulare. Întocmirea şi semnarea acestora, cu excepţia înscrierii seriei, se fac potrivit alin. (3) şi (4).
    (6) Formularul-tip nr. 17; cod: 11-10-73, pentru certificatul de înscriere de menţiuni, se completează de către referentul oficiului registrului comerţului şi se semnează potrivit alin. (4).
    (7) În cazul modificării datelor cuprinse în certificatele prevăzute la alin. (2) şi (5) (de exemplu: denumirea, sediul, forma juridică), se va proceda la eliberarea unui nou certificat de înmatriculare, pe care se va face menţiunea, după caz, "eliberat prin schimbare denumire/sediu, forma juridică". Noul certificat de înmatriculare eliberat va avea numărul şi data înmatriculării iniţiale. Certificatul de înmatriculare iniţial se anulează şi se păstrează în dosarul comerciantului de la oficiul registrului comerţului.
    (8) Certificatele incluse pe ultima pagină a unor cereri (de exemplu: cererea de radiere, cererea de depunere şi/sau de menţionare acte etc.) se întocmesc şi se semnează potrivit alin. (3) şi (4).

    CAP. IX
    Documentele care se eliberează comercianţilor
    ART. 23
     După efectuarea înregistrărilor în registrul comerţului, comerciantului ori împuternicitului său i se eliberează, după caz, următoarele documente:
    a) încheierea de înmatriculare a judecătorului delegat şi certificatul de înmatriculare, în cazul solicitării autorizării şi/sau a înmatriculării;
    b) încheierea judecătorului delegat sau, după caz, rezoluţia directorului oficiului registrului comerţului şi certificatul de înscriere menţiuni, în cazul solicitării înscrierii menţiunilor privind modificarea actelor constitutive;
    c) certificatul de înmatriculare sau, după caz, certificatul de înscriere menţiuni, însoţite de listingul de registru, în cazul solicitării înregistrării în registrul comerţului a cooperativelor de consum şi a cooperativelor de credit;
    d) încheierea de înmatriculare a sucursalei, însoţită de certificatul de înmatriculare;
    e) un exemplar al cererilor în care certificatul este inclus pe ultima pagină a acestora.


    ART. 24
     Certificatele de înmatriculare, de înscriere de menţiuni, cele incluse pe ultima pagină a unor cereri, precum şi listingul filei de registru se semnează de către directorul oficiului registrului comerţului şi se aplică ştampila oficiului.

    TITLUL II
    Înmatricularea comercianţilor
    CAP. I
    Regimul firmelor şi al emblemelor comerciale
    SECŢIUNEA I
    Condiţii de validitate
    ART. 25
    (1) Firma este numele sau denumirea sub care un comerciant îşi exercită comerţul şi sub care semnează, iar emblema este semnul sau denumirea care deosebeşte un comerciant de altul de acelaşi gen [art. 30 alin. (1) şi (2) din L.R.C.].
    (2) Pentru a fi înregistrată în registrul comerţului, firma trebuie să îndeplinească, cumulativ, trei condiţii: să fie disponibilă, distinctivă şi licită.
    (3) Firma este disponibilă, adică susceptibilă de a fi apropriată de un comerciant, atunci când nu aparţine altui comerciant, prin înregistrarea ei anterioară în registrul comerţului, pentru acelaşi obiect social şi pentru aceeaşi arie teritorială de activitate.
    (4) Firma este distinctivă atunci când constă dintr-o denumire care nu este necesară, generică sau uzuală, şi nici nu este identică sau similară cu alte firme înregistrate anterior în registrul comerţului, pentru acelaşi obiect social şi pentru aceeaşi arie teritorială de activitate.
    (5) Potrivit art. 38 alin. (1) din L.R.C., orice firmă nouă trebuie să se deosebească de cele existente. Când o firmă nouă este asemănătoare cu o alta, trebuie să se adauge o menţiune care să o deosebească de aceasta fie prin desemnarea mai precisă a persoanei, fie prin identificarea felului de comerţ exercitat sau în orice alt mod.
    (6) Condiţia ca firma să fie licită înseamnă, în virtutea principiilor generale, că nu se poate înregistra o firmă care ar încălca o dispoziţie imperativă a legii privind ordinea publică sau bunele moravuri şi, în general, limitele concurenţei loiale.
    (7) Condiţiile de validitate a firmei se aplică, în mod corespunzător, şi emblemei.

    ART. 26
    (1) Potrivit prevederilor art. 30 alin. (3) din L.R.C., firmele şi emblemele vor fi înscrise în primul rând în limba română.
    (2) În ceea ce priveşte emblema, aceasta va fi însoţită în mod vizibil de firma comerciantului; dacă emblema cuprinde o denumire, firma va fi scrisă cu litere de mărimea a cel puţin jumătate din mărimea literelor cu care este scrisă emblema [art. 43 alin. (3) din L.R.C.].

    SECŢIUNEA a II-a
    Verificarea disponibilităţii şi rezervarea firmei şi/sau a emblemei
    ART. 27
    (1) Verificarea disponibilităţii firmei şi/sau a emblemei, inclusiv a distinctivităţii lor, constă în a stabili dacă ele îndeplinesc condiţiile de validitate prevăzute la art. 25 alin. (3), (4) şi (6).
    (2) Operaţiunea verificării se face de către oficiul registrului comerţului înainte de întocmirea actelor constitutive sau, după caz, de modificarea firmei şi/sau a emblemei.
    (3) Cercetarea disponibilităţii firmei şi a emblemei se face în baza cererii solicitantului, în raport cu firmele şi emblemele anterior înregistrate la oficiul registrului comerţului din judeţul la care s-a depus cererea de verificare/rezervare.
    (4) Dacă se solicită verificarea şi rezervarea firmei pe raza mai multor judeţe sau la nivel naţional, cererea se soluţionează de către O.N.R.C.
    (5) Dacă se solicită şi verificarea/rezervarea disponibilităţii emblemei, cererea va conţine o scurtă descriere a elementelor acesteia (conţinut, formă, culoare etc.) şi se va depune macheta emblemei, în 3 exemplare, dintre care unul se aplică pe dovada eliberată deponentului (formularul-tip nr. 14; cod: 11-10-70), al doilea rămâne pe cererea de rezervare la oficiul registrului comerţului unde s-a depus cererea şi al treilea exemplar se transmite O.N.R.C. pentru clasarea în catalogul pe ţară.
     La depunerea dosarului în vederea înregistrării vor fi depuse încă 4 exemplare ale emblemei, dintre care un exemplar va fi aplicat pe încheierea judecătorului delegat sau, după caz, pe rezoluţia directorului oficiului registrului comerţului, care se înmânează comerciantului, un exemplar va fi aplicat pe documentul care se comunică O.N.R.C., un exemplar va fi aplicat pe încheierea din dosarul comerciantului, iar al patrulea exemplar se păstrează în catalogul emblemelor.
    (6) Oficiile registrului comerţului vor ţine evidenţa emblemelor clasificate după diverse criterii (figurative, verbale etc.) în catalogul emblemelor.


    ART. 28
    (1) În cazul în care firma pentru care s-a solicitat verificarea disponibilităţii îndeplineşte condiţiile legii, oficiul registrului comerţului eliberează dovada rezervării acesteia, valabilă pentru o perioada de cel mult 3 luni de la data înregistrării cererii. Dovada va cuprinde lista conţinând firmele anterioare identice sau similare celei rezervate.
    (2) Cercetarea disponibilităţii firmei şi/sau a emblemei, efectuată de oficiul registrului comerţului prin personalul său, are caracter administrativ şi pregătitor. În final, asupra legalităţii firmei şi a emblemei se va pronunţa judecătorul delegat, prin încheiere, sau, după caz, directorul oficiului registrului comerţului, prin rezoluţie.

    ART. 29
     Verificarea disponibilităţii firmei şi/sau a emblemei este obligatorie în toate cazurile în care modificările aduse actelor constitutive conduc sau implică schimbarea firmei şi/sau a emblemei anterior înregistrate.

    ART. 30
     Potrivit prevederilor art. 39 din L.R.C., oficiul registrului comerţului va refuza înscrierea unei firme care, fără a introduce elemente de deosebire, poate produce confuzie cu alte firme înregistrate.

    SECŢIUNEA a III-a
    Transmiterea firmei şi a emblemei
    ART. 31
    (1) Transmiterea firmei se face în condiţiile art. 41 şi 42 din L.R.C. şi va fi înregistrată în registrul comerţului, în baza actelor menţionate în aceste texte.
    (2) Transmiterea emblemei se poate face, în principiu, separat de fondul de comerţ. Dacă emblema coincide cu firma, se va urma regimul juridic al transmiterii firmei.

    CAP. II
    Reguli comune înmatriculării comercianţilor
    ART. 32
    (1) La depunerea cererii de înmatriculare la oficiul registrului comerţului, referentul va controla existenţa actelor prevăzute la art. 35 din L.S.C. sau de alte dispoziţii legale.
    (2) Verificarea datelor înscrise în actul constitutiv, precum şi a dovezilor corespunzătoare se face după cum urmează:
    a) pentru sediul social: dovada deţinerii cu titlu legal a spaţiului aferent (contract de vânzare-cumpărare, certificat de moştenitor, contract de închiriere, contract de subînchiriere, contract de leasing imobiliar, comodat, uz, uzufruct, extras din Cartea funciară etc.). În cazul în care imobilul este deţinut în coproprietate, se va prezenta şi acordul coproprietarilor. Dacă sediul social s-a stabilit într-un imobil care intră sub incidenţa Legii locuinţei nr. 114/1996, republicată, se prezintă şi avizul favorabil al proprietarilor şi, după caz, al titularilor contractelor de închiriere din locuinţele cu care se învecinează spaţiul, pe plan orizontal şi vertical;
    b) pentru fondatori, administratori, reprezentanţi, cenzori, numiţi prin actul constitutiv: declaraţia pe propria răspundere, din care să rezulte că îndeplinesc condiţiile legale pentru deţinerea acestor calităţi. Declaraţia poate fi făcută în formă autentificată de notarul public sau în faţa judecătorului delegat ori a directorului oficiului registrului comerţului. De asemenea, declaraţia va putea fi prezentată în forma atestată de avocat în condiţiile Legii nr. 51/1995 ori va putea fi inclusă în actul constitutiv sau modificator autentic;
    c) pentru deponenţii şi/sau semnatarii cererilor depuse: împuternicirea specială sau împuternicirea avocaţială, iar pentru comercianţii, persoane fizice, procura specială şi autentică;
    d) pentru firmă şi emblemă: se va proceda conform prevederilor cap. I din prezentul titlu;
    e) pentru obiectul de activitate, domeniul şi activitatea principală: se va utiliza "Clasificarea activităţilor din economia naţională" - CAEN, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 656/1997. Obiectul de activitate se va exprima prin grupe CAEN de trei cifre pentru domenii şi prin clase CAEN de patru cifre pentru activităţi. Indicarea domeniului şi a activităţii principale se va face printr-o grupă de trei cifre şi printr-o clasă de patru cifre aparţinând grupei respective. Se va recomanda comercianţilor ca obiectul de activitate să fie omogen, în sensul de a nu cuprinde mai multe grupe CAEN diferite.

    (3) Dovada achitării taxelor judiciare de timbru şi a timbrului judiciar, precum şi a taxei pentru operaţiunile efectuate în registrul comerţului se face, după caz, cu chitanţă C.E.C., ordin de plată, timbre mobile.
    (4) Sunt exceptate de la plata taxelor judiciare de timbru şi a timbrului judiciar cererile pentru înmatricularea cooperativelor de consum şi a cooperativelor de credit, care se înregistrează în baza hotărârii judecătoriei în raza căreia îşi au sediul.

    CAP. III
    Reguli specifice înmatriculării unor categorii de comercianţi
    SECŢIUNEA I
    Comercianţi, persoane fizice, şi asociaţii familiale
    ART. 33
     La depunerea cererii de înmatriculare la oficiul registrului comerţului, pe lângă actele prevăzute la art. 32, referentul oficiului registrului comerţului va verifica şi existenţa următoarelor documente:
    a) autorizaţia pentru exercitarea comerţului, emisă de autorităţile administraţiei publice locale, în conformitate cu prevederile Decretului-lege nr. 54/1990, în copie certificată de comerciant sau de referentul oficiului registrului comerţului;
    b) declaraţia comerciantului, pe propria răspundere, privind lipsa antecedentelor penale care îl fac nedemn pentru profesia de comerciant, precum şi averea şi modul de evaluare a acesteia. Evaluarea se face prin apreciere de către comerciant, pe propria răspundere, cu enumerarea bunurilor imobile şi mobile de valori importante;
    c) acte privind activitatea comercială anterioară sau, în lipsa acestora, actul privind nivelul studiilor absolvite, în copii certificate de comerciant sau de referentul oficiului registrului comerţului.


    SECŢIUNEA a II-a
    Societăţi comerciale
    ART. 34
    (1) La depunerea cererii de autorizare şi/sau de înmatriculare la oficiul registrului comerţului, pe lângă actele prevăzute la art. 32, referentul oficiului registrului comerţului va verifica şi existenţa următoarelor documente:
    a) actul constitutiv, în formă autentică;
    b) dovada depunerii aporturilor în numerar (foaie de vărsământ, chitanţa C.E.C. etc.) şi/sau dovada proprietăţii aporturilor în natură (facturi, titluri de proprietate asupra bunurilor imobile, inclusiv certificatul de sarcini al acestora etc.); dovada aporturilor în natură din import se face potrivit normelor referitoare la investiţiile directe; pentru aporturile în creanţe la societăţile în nume colectiv, în comandită simplă şi la societăţile pe acţiuni cu constituire simultană se va prezenta titlul de creanţă (cambii, contract de împrumut bancar sau civil etc.);
    c) raportul de expertiză privind evaluarea aporturilor în natură, în cazul societăţilor pe acţiuni, în comandită pe acţiuni şi al societăţilor cu răspundere limitată cu asociat unic;
    d) actele constatatoare ale operaţiunilor încheiate în contul societăţii, aprobate de fondatori, dacă nu au fost prevăzute în actul constitutiv;
    e) contractul de administrare prin care s-a desemnat reprezentantul permanent, persoana fizică, al administratorului, persoana juridică, dacă administratorul a fost numit prin actul constitutiv;
    f) copia de pe actul de înregistrare a fondatorilor, persoane juridice, şi hotărârea organului statutar al acestora privind participarea la constituirea societăţii, precum şi mandatul persoanei care a semnat contractul constitutiv în numele şi pe seama fondatorului, persoana juridică; în cazul fondatorilor, persoane juridice nerezidente, aceste acte vor fi depuse în copii traduse şi legalizate;
    g) certificatul de bonitate a persoanelor juridice nerezidente, care participă la constituirea unei societăţi comerciale, emis de o banca sau de cameră de comerţ din ţara de origine;
    h) dovada achitării taxei pentru publicarea în Monitorul Oficial al României a încheierii de înmatriculare şi/sau a prospectului de emisiune de acţiuni.

    (2) Când societatea pe acţiuni sau în comandită pe acţiuni se constituie prin subscripţie publică, la oficiul registrului comerţului se verifică dacă, în prealabil, s-a depus prospectul de emisiune de acţiuni, în forma autentică.
    (3) În actul constitutiv al unei societăţi comerciale sau al unei filiale cu participare străină la capitalul social, sumele subscrise şi/sau vărsate de persoane nerezidente, în valută liber convertibilă, se vor exprima şi în lei, la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României, de la data actului constitutiv. Dacă valuta convertibilă nu este exprimată în dolari, referentul oficiului registrului comerţului va face convertirea corespunzătoare la data actului.

    ART. 35
    (1) Potrivit prevederilor art. 35 alin. (3) din L.S.C., avizele sau actele de autorizare, eliberate de către autorităţile publice, în funcţie de obiectul de activitate al unei societăţi, vor fi solicitate de către oficiul registrului comerţului, în termen de 5 zile de la înregistrarea cererii, iar autorităţile competente vor trebui să emită avizele sau actele de autorizare în termen de 15 zile.
    (2) Dacă avizele şi autorizaţiile nu sunt prezentate de către parte, oficiul registrului comerţului va solicita, după caz, următoarele avize şi/sau autorizaţii prealabile:
    a) avizul prealabil al Oficiului pentru supravegherea activităţilor de asigurare şi reasigurare din cadrul Ministerului Finanţelor, pentru constituirea societăţilor comerciale din domeniul asigurărilor-reasigurărilor (Legea nr. 47/1991 privind constituirea, organizarea şi funcţionarea societăţilor comerciale din domeniul asigurărilor; Legea nr. 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România, cu modificările ulterioare);
    b) autorizaţia prealabilă a Băncii Naţionale a României pentru constituirea băncilor şi a sucursalelor înfiinţate în România de o banca cu sediul în străinătate (Legea bancară nr. 58/1998; Legea nr. 34/1991 privind statutul Băncii Naţionale a României, precum şi actele normative emise de Banca Naţională a României în aplicarea acestor legi);
    c) avize sau autorizaţii ale Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, potrivit Legii nr. 52/1994 privind valorile mobiliare şi bursele de valori, pentru:
    - constituirea societăţilor de intermediere de valori mobiliare (Ordinul preşedintelui C.N.V.M. nr. 3/1998 pentru aprobarea Regulamentului nr. 3/1998 privind autorizarea şi exercitarea intermedierii de valori mobiliare);
    – constituirea societăţilor comerciale de compensare şi depozitare colectivă a valorilor mobiliare (Ordinul preşedintelui C.N.V.M. nr. 23/1996 pentru aprobarea Regulamentului nr. 12/1996 privind autorizarea şi funcţionarea societăţilor de compensare, decontare şi depozitare pentru valori mobiliare);
    – constituirea societăţilor de investiţii, a societăţilor de administrare a investiţiilor şi a societăţilor de depozitare (Ordinul preşedintelui C.N.V.M. nr. 20/1996 pentru aprobarea Regulamentului nr. 9/1996 privind constituirea şi funcţionarea fondurilor deschise de investiţii, societăţilor de investiţii, societăţilor de administrare şi societăţilor de depozitare; Ordonanţa Guvernului nr. 24/1993 privind reglementarea constituirii şi funcţionarii fondurilor deschise de investiţii şi a societăţilor de investiţii ca instituţii de intermediere financiare, aprobată prin Legea nr. 83/1994);
    – constituirea societăţilor de registru independent privat (Ordinul preşedintelui C.N.V.M. nr. 16/1997 pentru aprobarea Regulamentului nr. 9/1997 privind cerinţele, criteriile de înregistrare şi procedurile de autorizare a societăţilor de registru independent privat, cu modificările ulterioare).


    (3) Procedurile privind solicitarea avizelor şi a autorizaţiilor prevăzute la alin. (2) se stabilesc potrivit cadrului convenit de oficiile registrului comerţului cu instituţiile implicate.
    (4) Avizele şi autorizaţiile prevăzute la alin. (2) se prezintă sau, după caz, se solicită şi în situaţiile în care acestea sunt cerute de lege ca o condiţie prealabilă pentru modificarea actelor constitutive ale societăţilor respective.
    (5) La oficiul registrului comerţului nu se solicită şi nu se depun avizele şi autorizaţiile tehnice şi nici cele a căror eliberare este legal condiţionată de înmatricularea societăţii.

    ART. 36
    (1) Potrivit prevederilor art. 277 din L.S.C., societăţile comerciale organizate în baza Legii nr. 15/1990 privind reorganizarea unităţilor economice de stat ca regii autonome şi societăţi comerciale, cu modificările ulterioare, precum şi cele rezultate din reorganizarea regiilor autonome, în conformitate cu legislaţia în vigoare pot funcţiona numai pe baza de statut, cu orice număr de asociaţi.
    (2) Pentru înmatricularea societăţilor prevăzute la alin. (1), referentul oficiului registrului comerţului va verifica, după caz, existenţa documentelor prevăzute la art. 32 şi/sau la art. 34 alin. (1).
    (3) De asemenea, se va verifica existenta statutului societăţii, aprobat, după caz, prin hotărâre a Guvernului ori prin hotărâre a autorităţii administraţiei publice locale, precum şi a contractului privind numirea reprezentanţilor statului în adunarea generală a asociaţilor; pentru înmatricularea companiilor sau a societăţilor naţionale rezultate din reorganizarea regiilor autonome având ca obiect activităţi de interes naţional se va prezenta şi aprobarea ministerului de resort.

    SECŢIUNEA a III-a
    Regii autonome
    ART. 37
     La depunerea cererii de înmatriculare, referentul oficiului registrului comerţului va verifica, după caz, existenta documentelor prevăzute la art. 32 alin. (2), precum şi a regulamentului de organizare şi funcţionare a regiei autonome, aprobat, după caz, prin hotărâre a Guvernului ori prin hotărâre a autorităţilor administraţiei publice locale.

    SECŢIUNEA a IV-a
    Organizaţii cooperatiste
    ART. 38
     Potrivit art. 16 din L.R.C., organizaţiile cooperatiste se înmatriculează în registrul comerţului, cu respectarea reglementărilor privind cooperaţia meşteşugărească, cooperaţia de consum şi cooperaţia de credit.

& 1. Organizaţii ale cooperaţiei meşteşugăreşti
    ART. 39
    (1) Organizaţiile cooperaţiei meşteşugăreşti se constituie, în conformitate cu Decretul-lege nr. 66/1990 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei meşteşugăreşti, pe baza consimţământului, exprimat în mod liber, al persoanelor care devin membrii lor, în scopul desfăşurării unei activităţi în comun cu mijloace de producţie proprii sau închiriate, potrivit statutelor adoptate de adunările generale, în baza statutului-cadru aprobat de Congresul cooperaţiei meşteşugăreşti, şi cu recunoaşterea prealabilă a înfiinţării de către organizaţia cooperatistă la care s-a asociat (art. 1, 7 şi 10 din decret).
    (2) Asociaţia Naţională a Cooperaţiei Meşteşugăreşti (ANCOM-UCECOM) emite, în temeiul art. 15 din Decretul-lege nr. 66/1990, modificat prin Legea nr. 34/1993, şi în condiţiile legii, norme obligatorii referitoare la organizarea şi funcţionarea tuturor organizaţiilor cooperaţiei meşteşugăreşti.
    (3) În baza acestei prevederi legale, Consiliul Naţional al UCECOM a emis hotărârile nr. 1/1991 şi nr. 2/1991, nr. 1/1994 şi nr. 1/1996, care prevăd următoarele forme de organizare a organizaţiilor cooperatiste: cooperativă meşteşugărească (CM), societate cooperativă meşteşugărească (SOCOM), cooperativă meşteşugărească mică (CMM), societate cooperatistă pe acţiuni (SCA) şi asociaţia teritorială a organizaţiilor cooperaţiei meşteşugăreşti (ATCOM). Aceste organizaţii trebuie să aibă un capital minim de un milion lei; de asemenea, vor avea un număr de cel puţin 50 de membri cooperatori, în afară de cooperativă meşteşugărească mică, care trebuie să aibă un număr minim de 5 membri şi un număr maxim de 49 membri.

    ART. 40
    (1) Organizaţiile cooperaţiei meşteşugăreşti dobândesc personalitate juridică în baza recunoaşterii lor de către asociaţiile teritoriale sau, după caz, de către asociaţia naţională, urmată de înmatricularea în registrul comerţului şi de înregistrarea fiscală.
    (2) Potrivit art. 10 din Decretul-lege nr. 66/1990, recunoaşterea înfiinţării CM, SOCOM, CMM şi SCA se face prin decizie de recunoaştere emisă de consiliul organizaţiei meşteşugăreşti la care este asociată respectiva organizaţie, iar în baza art. 8 din acelaşi decret, recunoaşterea înfiinţării asociaţiilor teritoriale se face prin decizie de recunoaştere emisă de ANCOM-UCECOM.
    (3) Organizaţiile cooperaţiei meşteşugăreşti, inclusiv societăţile cooperatiste, nu se pot transforma în societăţi comerciale reglementate de L.S.C.
    (4) Firma unei cooperative meşteşugăreşti se compune dintr-o denumire proprie, la care se adaugă menţiunea scrisă în întregime "cooperativa meşteşugărească" sau prescurtat "CM". Firma celorlalte organizaţii se compune dintr-o denumire proprie, la care se adaugă menţiunile scrise în întregime sau prescurtat, prevăzute la art. 39 alin. (3).

    ART. 41
     La depunerea cererii de înmatriculare, referentul oficiului registrului comerţului va verifica, după caz, existenţa documentelor prevăzute la art. 32 alin. (2), precum şi a următoarelor acte:
    a) statutul organizaţiei cu viza originală a ANCOM-UCECOM, cu excepţia CMM, la care viza se acordă de ATCOM;
    b) decizia de recunoaştere a înfiinţării, în original, emisă de ATCOM sau de la ANCOM-UCECOM;
    c) contractul de administrare şi gestionare a patrimoniului organizaţiei, încheiat cu persoanele cu funcţii de conducere executivă, cu avizul original al ANCOM-UCECOM sau, după caz, al ATCOM la care este asociată cooperativa (statutele-cadru aprobate prin Hotărârea Consiliului Naţional al UCECOM nr. 1 din 2 iunie 1996).


& 2. Organizaţii ale cooperaţiei de consum şi ale cooperaţiei de credit
    ART. 42
     Potrivit prevederilor art. 2 din Legea nr. 109/1996 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei de consum şi a cooperaţiei de credit, organizaţiile cooperatiste din acest sector se constituie pe principiul asocierii libere, nediscriminatorii, şi sunt asociaţii autonome, apolitice şi neguvernamentale, al căror scop principal este organizarea de activităţi bazate pe principiul întrajutorării membrilor lor.

    ART. 43
     Legea nr. 109/1996 prevede următoarele forme de organizare a organizaţiilor din sector:
    a) cooperativa de consum şi cooperativa de credit, asociaţie de persoane fizice, organizată pe raza teritorială a uneia sau a mai multor localităţi (art. 6, 7 şi 59);
    b) casa teritorială a cooperativelor de credit, constituită prin asocierea liberă a cooperativelor de credit-bănci populare de pe raza unuia sau a mai multor judeţe (art. 68);
    c) federala teritorială a cooperativelor de consum şi de credit - FEDERALCOOP, constituită prin asocierea liberă a cooperativelor de consum şi a casei teritoriale a cooperativelor de credit de pe raza unuia sau a mai multor judeţe (art. 85);
    d) Casa Cooperativelor de Credit - CREDITCOOP, constituită prin asocierea caselor teritoriale ale cooperativelor de credit (art. 108);
    e) întreprinderi şi societăţi cooperatiste (art. 186);
    f) societăţi comerciale prin asociere cu persoane fizice sau juridice, rezidente ori nerezidente (art. 186);
    g) Uniunea Naţională a Cooperativelor de Consum şi de Credit - CENTROCOOP, constituită prin asocierea FEDERALCOOP şi a CREDITCOOP.


    ART. 44
    (1) Organizaţiile cooperaţiei de consum şi de credit, prevăzute la art. 43 lit. a), dobândesc personalitate juridică în temeiul hotărârii judecătoreşti definitive, pronunţată pe baza actului de constituire şi a statutului [art. 10 alin. (1), art. 61 alin. (1), art. 69, art. 86 şi art. 109 din Legea nr. 109/1996].
    (2) Organizaţiile prevăzute la art. 43 lit. b)-e) dobândesc personalitate juridică în baza actelor de constituire (statut propriu) şi a recunoaşterii lor de către CENTROCOOP, iar aceasta din urma, în temeiul Legii nr. 109/1996.
    (3) Organizaţiile cooperatiste prevăzute la art. 43 pot funcţiona după înmatricularea lor în registrul comerţului, urmată de obţinerea codului fiscal de la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor.

    ART. 45
     Cooperativele de consum şi cooperativele de credit desfiinţate sau comasate după anul 1990 se pot reînfiinţa prin hotărârea membrilor cooperatori, dobândind personalitate juridică în temeiul hotărârii judecătoreşti definitive, pronunţată pe baza actului de constituire şi a statutului propriu [art. 10 alin. (2) din Legea nr. 109/1996].

    ART. 46
     Bunurile constituite ca aport în natura la capitalul social de organizaţiile cooperaţiei de consum şi ale cooperaţiei de credit rămân în proprietatea organizaţiilor cooperatiste respective.

    ART. 47
    (1) Organizaţiile cooperaţiei de consum şi ale cooperaţiei de credit au obligaţia să adopte propriile statute pe baza statutelor-cadru elaborate de Consiliul de administraţie al CENTROCOOP şi confirmate de Congresul Cooperaţiei de Consum şi de Credit. Statutele proprii aprobate de consiliile de administraţie ale fiecărei organizaţii şi confirmate de prima adunare generală, precum şi modificările lor ulterioare sunt supuse regimului juridic de înfiinţare a organizaţiilor respective [art. 190 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 109/1996].
    (2) Abrevierea "COOP", folosită de Legea nr. 109/1996 numai pentru organizaţiile cooperaţiei de consum şi ale cooperaţiei de credit, nu va putea fi utilizată în compunerea firmei altor comercianţi.

    ART. 48
     La depunerea cererii de autorizare şi/sau de înmatriculare, referentul oficiului registrului comerţului va verifica, după caz, existenţa documentelor prevăzute la art. 32, precum şi a următoarelor acte:
    a) actul constitutiv al cooperativelor de consum sau al cooperativelor de credit, semnat de membrii fondatori şi certificat pentru autenticitatea semnăturilor de către secretarul unităţii administrativ-teritoriale în care cooperativa îşi va avea sediul;
    b) statutul organizaţiei, aprobat de adunarea generală a membrilor fondatori, cu viza originală a CENTROCOOP sau, după caz, a casei teritoriale a cooperativelor de credit, a FEDERALCOOP ori a CREDITCOOP;
    c) acordul prealabil al asociaţiei teritoriale la care organizaţia s-a afiliat sau confirmarea de luare în evidenţa, în cazul neafilierii;
    d) hotărârea judecătorească definitivă, pronunţată pe baza actului de constituire şi a statutului propriu, pentru cooperativele de consum şi cooperativele de credit-bănci populare;
    e) hotărârea membrilor cooperatori, în cazul reînfiinţării organizaţiilor desfiinţate sau comasate după anul 1990 [art. 10 alin. (2) şi art. 61 din Legea nr. 109/1996];
    f) hotărârea (decizia) de înfiinţare, precum şi regulamentul de organizare şi funcţionare, pentru întreprinderile şi societăţile cooperatiste prevăzute la art. 43 lit. e), emise de organizaţia cooperatistă care le înfiinţează.


    SECŢIUNEA a V-a
    Verificarea altor acte
    ART. 49
    (1) În situaţia în care la înmatriculare se solicită înscrierea unor menţiuni prevăzute la art. 21 din L.R.C., se va verifica, după caz, existenţa următoarelor acte:
    a) pentru menţiunile prevăzute la art. 21 lit. a) înscrisul de dobândire, înstrăinare sau de închiriere a fondului de comerţ (contract de vânzare-cumpărare, certificat de moştenitor, contract de închiriere, contract de locaţie a gestiunii etc.);
    b) pentru menţiunile prevăzute la art. 21 lit. b): împuternicirea data de organul statutar;
    c) pentru menţiunile prevăzute la art. 21 lit. c) (brevete de invenţii, mărci de fabrică, de comerţ şi de serviciu, asupra cărora comerciantul, persoană fizică, sau comerciantul, persoană juridică, are un drept): actul eliberat de OSIM, în copie certificată de comerciant;
    d) pentru situaţiile prevăzute la art. 21 lit. d), e), f) şi g): dispoziţia judecătorească definitivă, în copie legalizată de instanţă.

    (2) Dacă se solicită şi înscrierea altor menţiuni (de exemplu: valoarea patrimoniului regiilor autonome, capitalul social variabil al organizaţiilor cooperatiste, structura acţionariatului la societăţile cu capital integral sau majoritar de stat sau la societăţile privatizate etc.), se vor prezenta şi dovezile corespunzătoare.

    CAP. IV
    Constituirea şi înmatricularea filialelor şi a sucursalelor
    SECŢIUNEA I
    Înmatricularea filialelor
    ART. 50
    (1) Filiala are, potrivit art. 42 din L.S.C., regimul juridic de înfiinţare, funcţionare şi înmatriculare al formei juridice de societate comercială în care s-a constituit.
    (2) La depunerea cererii de înmatriculare a unei filiale, referentul oficiului registrului comerţului va verifica, după caz, existenţa documentelor prevăzute la art. 32 şi/sau la art. 34.
    (3) Firma unei filiale poate conţine, după caz, denumirile prevăzute la art. 32-36 din L.R.C., la care se poate adăuga cuvântul "filială", potrivit opţiunii comerciantului.
    (4) Verificarea şi rezervarea disponibilităţii firmei şi/sau a emblemei se fac în condiţiile prevăzute la cap. I din prezentul titlu.

    SECŢIUNEA a II-a
    Înmatricularea sucursalelor înfiinţate de comercianţii cu sediul în România, precum şi înregistrarea sediilor secundare
    ART. 51
    (1) Înmatricularea sucursalelor se solicită la oficiul registrului comerţului de la sediul fiecărei sucursale [art. 23 alin. (1) din L.R.C.].
    (2) Dacă sucursala se înfiinţează într-o localitate din acelaşi judeţ sau în aceeaşi localitate cu societatea fondatoare, aceasta se va înmatricula în acelaşi registru al comerţului, însă distinct, ca înmatriculare independentă [art. 43 alin. (2) din L.S.C.].
    (3) Sucursala funcţionează sub firma societăţii-mamă, la care se adaugă sediul acesteia (localitatea), urmat de cuvântul "sucursală" şi de sediul acesteia (localitatea şi/sau ţara).

    ART. 52
     La depunerea cererii de autorizare şi/sau de înmatriculare, referentul oficiului registrului comerţului va verifica existenţa următoarelor documente:
    a) hotărârea organului statutar de înfiinţare, care cuprinde adresa sediului secundar, obiectul de activitate, datele de identificare a persoanelor împuternicite să reprezinte sucursala şi limita mandatului acordat;
    b) actul adiţional în forma autentică privind înfiinţarea sucursalei, dacă această înfiinţare nu este prevăzută în actul constitutiv;
    c) dovada sediului sucursalei, care se face potrivit art. 32 alin. (2) lit. a);
    d) declaraţia pe propria răspundere a împuternicitului sucursalei, prevăzută la art. 32 alin. (2) lit. b);
    e) dovezile privind achitarea taxelor legale prevăzute la art. 32 alin. (3), precum şi a taxei de publicare în Monitorul Oficial al României a încheierii de înmatriculare a sucursalei, înfiinţată de către o societate comercială.


    ART. 53
    (1) În situaţia în care sucursala a fost înfiinţată prin actul constitutiv al societăţii fondatoare, cererea de autorizare şi/sau de înmatriculare a sucursalei va fi însoţită de actul constitutiv, în copie certificată de parte, precum şi de actele prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. a), c), d) şi e).
    (2) În cererea de înmatriculare se va indica numărul sub care a fost înmatriculată firma sediului principal [art. 23 alin. (2) din L.R.C.].

    ART. 54
    (1) Menţionarea înmatriculării sucursalei la oficiul registrului comerţului de la sediul principal se face din oficiu, pe baza copiei certificate de pe încheierea de înmatriculare, comunicată de oficiul registrului comerţului la care s-a înmatriculat sucursala.
    (2) Modificările ulterioare referitoare la sucursală (schimbarea sediului, a reprezentanţilor sucursalei etc.) se înregistrează în registrul comerţului de la sediul la care a fost înmatriculată sucursala, la cererea părţii. Menţionarea înregistrărilor efectuate în registrul comerţului de la sediul secundar în registrul comerţului de la sediul principal se face din oficiu, în baza copiei certificate de pe încheierea şi/sau de pe rezoluţia de înscriere de menţiuni, comunicate de oficiul registrului comerţului de la sediul secundar.

    ART. 55
     Sediile secundare (agenţii, reprezentante etc.), cărora nu li s-a atribuit statutul de sucursala, se menţionează numai în cadrul înmatriculării societăţii în registrul comerţului sediului principal [art. 43 alin. (4) din L.S.C.]. Dovada sediilor secundare se face potrivit prevederilor art. 32 alin. (2) lit. a).

    ART. 56
    (1) La depunerea cererii de înmatriculare a unei sucursale înfiinţate de o regie autonomă sau de o organizaţie cooperatistă, referentul oficiului registrului comerţului va verifica, după caz, existenţa următoarelor acte:
    a) pentru regii autonome: actele prevăzute la art. 52 lit. c)-e), precum şi de hotărârea consiliului de administraţie şi/sau aprobarea ministerului de resort ori a autorităţii administraţiei publice locale;
    b) pentru organizaţiile cooperaţiei meşteşugăreşti: hotărârea adunării generale, precum şi actele prevăzute la art. 41 lit. b) şi c) şi la art. 52 lit. c)-e);
    c) pentru cooperativele de consum şi cele de credit: hotărârea judecătorească definitivă privind înfiinţarea sucursalei;
    d) pentru celelalte organizaţii din sistemul cooperaţiei de consum şi al cooperaţiei de credit: hotărârea organului statutar, precum şi actele prevăzute la art. 48 lit. c), d) şi f) şi la art. 52 lit. c)-e);
    e) dovezile privind achitarea taxelor prevăzute la art. 32 alin. (3).

    (2) Dispoziţiile art. 32 alin. (4) se aplică, în mod corespunzător, şi cererilor de înmatriculare a sucursalelor înfiinţate de cooperativele de consum şi cele de credit.

    SECŢIUNEA a III-a
    Înmatricularea sucursalelor înfiinţate în România de firmele cu sediul în străinătate
    ART. 57
    (1) La depunerea cererii de înmatriculare, referentul oficiului registrului comerţului va verifica existenţa următoarelor documente:
    a) copii traduse şi legalizate de pe actul de înregistrare a firmei cu sediul principal în străinătate, de pe hotărârea organului statutar al acesteia privind înfiinţarea sucursalei şi de pe actul de împuternicire a reprezentantului sucursalei;
    b) dovada sediului sucursalei înfiinţate în România;
    c) actele prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. b) şi e) şi alin. (3), precum şi dovada achitării taxei de publicare în Monitorul Oficial al României a încheierii judecătorului delegat;
    d) certificatul de bonitate a persoanei juridice fondatoare nerezidente, emis de o bancă sau de camera de comerţ din ţara de origine.

    (2) În cazul înmatriculării mai multor sucursale, copiile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi d) se depun numai la unul dintre oficiile registrului comerţului; la celelalte oficii, în cererea de înmatriculare se va menţiona oficiul registrului comerţului la care s-au depus aceste copii. În această situaţie, comunicarea între oficii se face în sistem computerizat.
    (3) Dacă o firmă cu sediul în străinătate are sucursale în România, înmatricularea anterior datei de 18 februarie 1998, în cazul înfiinţării de noi sucursale după acest termen, în cererea de înmatriculare se va menţiona oficiul sau oficiile registrului comerţului la care s-au depus actele prevăzute la alin. (1) lit. a) şi d).

    TITLUL III
    Înscrierea de menţiuni
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 58
    (1) Menţiunile prin care se aduc modificări actelor constitutive ale comercianţilor prevăzuţi la L.R.C. sunt supuse controlului de legalitate al judecătorului delegat, cu excepţia menţiunilor care se înscriu în registrul comerţului în baza rezoluţiei directorului oficiului registrului comerţului [art. 199 alin. (2) din L.S.C.], precum şi a celor care se înscriu în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive.
    (2) Pentru înscrierea în registrul comerţului a menţiunilor referitoare la schimbarea sediului social şi a obiectului de activitate, se va proceda la verificarea actelor prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. a) şi e).
    (3) În cazul modificării firmei şi/sau a emblemei, verificarea disponibilităţii şi rezervarea acestora se fac cu respectarea dispoziţiilor prevăzute la cap. I din titlul II.
    (4) În situaţia modificării datelor de stare civilă sau de identificare ale comercianţilor, persoane fizice, ale membrilor asociaţiilor familiale, fondatorilor, asociaţilor, administratorilor, cenzorilor sau ale persoanelor care, potrivit legii, reprezintă comerciantul, referentul oficiului registrului comerţului va verifica, după caz, existenţa actului de stare civilă, a actului de identitate ori a hotărârii judecătoreşti definitive de divorţ, în copii certificate de parte.
    (5) Cererile de înscriere de menţiuni, a căror soluţionare revine în competenţa judecătorului delegat, sunt supuse taxelor judiciare de timbru şi timbrului judiciar.
    (6) La orice cerere de înscriere de menţiuni sau pentru efectuarea oricărei operaţiuni în registrul comerţului se va anexa dovada achitării taxei către oficiul registrului comerţului.

    CAP. II
    Menţiuni privind modificarea actului constitutiv al societăţilor comerciale
    SECŢIUNEA I
    Condiţii generale privind modificarea actului constitutiv
    ART. 59
    (1) Modificarea actului constitutiv al societăţilor comerciale se face, potrivit prevederilor art. 199 alin. (1) din L.S.C., cu respectarea condiţiilor de formă şi de fond prevăzute pentru încheierea lui.
    (2) Dacă actului constitutiv i s-au adus mai multe modificări, fie concomitent, fie succesiv, actualizarea acestuia, prevăzută la art. 199 alin. (5) din L.S.C., se poate face, după caz, astfel:
    - în forma autentică, cu ocazia ultimelor modificări care i s-au adus prin actul adiţional modificator, la cerere anexându-se ultima formă a actului constitutiv;
    – fără formă autentică, situaţie în care actualizarea se face pe răspunderea reprezentanţilor legii ai societăţii;
    – în formă certificată de oficiul registrului comerţului, la cererea părţii.

    (3) La depunerea oricărei cereri de înscriere de menţiuni, referentul oficiului registrului comerţului va verifica existenţa următoarelor acte:
    a) hotărârea adunării generale a asociaţilor/acţionarilor;
    b) actul adiţional modificator, în formă autentică;
    c) dovezile privind achitarea taxei către oficiul registrului comerţului, a taxei de publicare în Monitorul Oficial al României a hotărârii adunării generale ori a actului adiţional sau, după caz, a altor acte pentru care L.S.C. prevede publicarea şi/sau, după caz, a taxelor judiciare de timbru şi a timbrului judiciar.


    SECŢIUNEA a II-a
    Menţiuni privind modificarea sediului social şi a duratei de funcţionare
    ART. 60
    (1) La depunerea cereri de înscriere a menţiunii privind schimbarea sediului social, referentul oficiului registrului comerţului va verifica existenţa actelor prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. a) şi al art. 59 alin. (3).
    (2) Schimbarea sediului firmei în alt judeţ se face după cum urmează:
    a) la oficiul registrului comerţului de la sediul iniţial se înscrie menţiunea şi se eliberează copii, certificate de acest oficiu, de pe toate actele şi autorizaţiile aflate la dosar, reţinându-se certificatul de înmatriculare în original;
    b) la oficiul registrului comerţului de la noul sediu se efectuează reînmatricularea pe baza cererii de înscriere de menţiuni şi a copiilor certificate. Comerciantului i se eliberează un nou certificat de înmatriculare pe care se face menţiunea "eliberat prin schimbare sediu", indicându-se numărul înmatriculării anterioare;
    c) în registrul comerţului de la sediul iniţial, operarea radierii se face din oficiu, la data la care s-a efectuat reînmatricularea la oficiul registrului comerţului de la sediul nou, în baza confirmării transmise de acest ultim oficiu;
    d) dovada privind deţinerea, cu titlu legal, a spaţiului aferent sediului social se face numai la oficiul registrului comerţului de la sediul nou.

    (3) Copiile certificate la care se referă alin. (2) lit. a) vor fi aşezate în ordine cronologică în plic sigilat, iar pe ultima pagina, referentul oficiului comerţului va certifica, sub semnătura, opisul actelor conţinute în plic.
    (4) În cazul schimbării denumirii administrative a arterelor de circulaţie sau, după caz, a renumerotării acestora, modificarea denumirii străzii se face la cererea comerciantului, fără plata vreunei taxe, sau chiar din oficiu. În acest scop, oficiile registrului comerţului vor cere, periodic autorităţilor administraţiei publice locale competente noile denumiri ale arterelor de circulaţie, pentru a fi puse la dispoziţie comercianţilor.

    ART. 61
    (1) Pentru înscrierea menţiunii privind modificarea duratei de funcţionare a societăţii, referentul oficiului registrului comerţului va verifica existenţa documentelor prevăzute la art. 59 alin. (3).
    (2) La societăţile în nume colectiv, în comandită simplă şi cu răspundere limitată, înscrierea menţiunii privind prelungirea duratei acestora peste termenul fixat iniţial se face după îndeplinirea formalităţilor prevăzute la art. 201 din L.S.C. şi după prezentarea dovezilor corespunzătoare.

    SECŢIUNEA a III-a
    Menţiuni privind schimbarea administratorilor/ managerilor/ împuterniciţilor/ reprezentanţilor/ cenzorilor/ comanditaţilor/ lichidatorilor şi a numărului asociaţilor
    ART. 62
    (1) La depunerea cererii de înscrierii a menţiunii, referitoare oficiului registrului comerţului va verifica existenţa documentelor prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. b) şi la art. 59 alin. (3).
    (2) Pentru înscrierea menţiunii privind numirea managerilor în societăţile cu capital integral sau majoritar de stat se prezintă contractul de management, întocmit şi semnat potrivit prevederilor Legii nr. 66/1993 privind contractul de management cu modificările ulterioare.

    ART. 63
    (1) Pentru înscrierea în registrul comerţului a menţiunilor privind modificarea numărului asociaţilor, cum ar fi rămânerea unui singur asociat într-o societate cu răspundere limitată sau, după caz, rămânerea unui singur comanditat sau comanditar într-o societate în comandită simplă sau în comandită pe acţiuni (art. 224 şi 225 din L.S.C.), pe lângă documentele prevăzute la art. 59 alin. (3), referentul oficiului registrului comerţului va verifica şi:
    a) declaraţia în formă autentică a moştenitorilor, privind acordul de continuare a activităţii societăţii, şi certificatul de moştenitor, în copie certificată de parte;
    b) certificatul de deces al asociatului defunct, în copie certificată de parte.

    (2) În situaţia în care nu s-a prevăzut în actul constitutiv clauza de continuare a existenţei societăţii cu moştenitorii, societatea îşi poate continua activitatea sub formă de societate cu răspundere limitată cu asociat unic sau, după caz, sub formă de societate în nume colectiv, în comandită simplă sau în comandită pe acţiuni, dacă, în termen de 9 luni de la constatarea cauzelor de dizolvare prevăzute la art. 223 alin. (4) şi la art. 224 alin. (2) şi (3) din L.S.C., se completează numărul minim legal al asociaţilor.

    SECŢIUNEA a IV-a
    Menţiuni privind transmiterea părţilor sociale/acţiunilor
    ART. 64
    (1) Transmiterea părţilor sociale se poate face între asociaţi sau către persoane din afară societăţii, în condiţiile actului constitutiv.
    (2) La depunerea cererii de înscriere a menţiunii, referentul oficiului registrului comerţului va verifica existenţa actelor prevăzute la art. 59 alin. (3), precum şi a contractului de cesiune. Pentru contractul de cesiune nu se cere forma autentică. Dacă actul adiţional autentic privind transmiterea părţilor sociale cuprinde toate clauzele referitoare la drepturile şi obligaţiile părţilor şi a fost semnat de cedenţi şi cesionari, nu se mai prezintă contractul de cesiune.
    (3) În cazul dobândirii de părţi sociale prin succesiune, la oficiul registrului comerţului se mai prezintă certificatul de moştenitor, în copie certificată de parte.
    (4) În cazul transmiterii părţilor sociale deţinute de asociaţi, persoane fizice ori persoane juridice rezidente, către persoane fizice sau juridice nerezidente sau invers, evidenţierea sumelor reprezentând părţile sociale transmise se face în moneda în care s-a efectuat vărsământul aportului iniţial.

    ART. 65
     Transmiterea dreptului de proprietate asupra acţiunilor, cu excepţia acţiunilor aparţinând comanditaţilor din societăţile în comandită pe acţiuni, nu se înregistrează în registrul comerţului. Dacă totuşi se solicită înscrierea unor astfel de menţiuni, acestea se fac în baza confirmării administratorului societăţii privind efectuarea transmiterii în registrul acţionarilor.

    SECŢIUNEA a V-a
    Menţiuni privind excluderea şi retragerea asociaţilor/acţionarilor
    ART. 66
    (1) Pentru înscrierea menţiunii privind excluderea asociaţilor din societatea în nume colectiv, în comandită simplă şi cu răspundere limitată, referentul oficiului registrului comerţului va verifica existenţa hotărârii judecătoreşti definitive. Dispozitivul hotărârii se publică în Monitorul Oficial al României, la cererea societăţii (art. 218 din L.S.C.).
    (2) Dacă partea sau persoana interesată nu solicită înscrierea menţiunii în registrul comerţului, aceasta se înregistrează din oficiu.
    (3) Retragerea acţionarilor se face în condiţiile prevederilor art. 133 din L.S.C.

    SECŢIUNEA a VI-a
    Menţiuni privind majorarea capitalului social
    ART. 67
    (1) Modificarea capitalului social se face cu respectarea cerinţelor de fond şi de formă pentru modificarea actului constitutiv, prevăzute la art. 59 alin. (1) şi (2), precum şi a dispoziţiilor art. 206 din L.S.C.
    (2) Potrivit art. 205 din L.S.C. căile de majorare a capitalului social pot fi grupate în următoarele categorii:
    a) majorarea capitalului social prin noi aporturi în numerar şi/sau în natură, în caz în care dovada efectuării vărsămintelor şi/sau a proprietăţii aporturilor în natură se face cu actele care se cer la formarea capitalului social iniţial;
    b) majorarea capitalului social prin încorporarea rezervelor, a beneficiilor sau a primelor de emisiune, precum şi a diferenţelor favorabile din reevaluarea patrimoniului social, situaţie în care se va verifica existenţa actelor prevăzute la art. 59 alin. (3), precum şi a bilanţului contabil. În cazul societăţilor pe acţiuni şi în comandită pe acţiuni se mai prezintă raportul administratorilor şi cel al cenzorilor;
    c) majorarea capitalului social prin compensarea unor creanţe lichide şi exigibile asupra societăţii cu acţiuni ale acesteia, inclusiv a obligaţiunilor în acţiuni, situaţie în care se verifică existenţa actelor prevăzute la art. 59 alin. (3) şi raportul de expertiză contabilă.

    (3) În situaţia în care majorarea capitalului social implică o concentrare economică, definiţia ca atare de Legea concurentei nr. 21/1996, cu modificările ulterioare, se va prezenta şi autorizarea prealabilă a Consiliului Concurenţei.

    SECŢIUNEA a VII-a
    Menţiuni privind reducerea capitalului social
    ART. 68
    (1) Potrivit dispoziţiilor art. 202 alin. (1) din L.S.C., capitalul social poate fi redus prin:
    a) micşorarea numărului de acţiuni sau de părţi sociale;
    b) reducerea valorii nominale a acţiunilor sau a valorii părţilor sociale;
    c) dobândirea propriilor acţiuni de către societate, urmată de anularea lor, în condiţiile prevăzute la art. 104 din L.S.C.

    (2) Dacă reducerea nu este motivată de pierderi, capitalul social mai poate fi redus prin [art. 202 alin. (2) din L.S.C.]:
    a) scutirea totală sau parţială a asociaţilor de vărsămintele datorate;
    b) restituirea către acţionari a unei cote-părţi din aporturi, proporţională cu reducerea capitalului social şi calculată în mod egal pentru fiecare acţiune sau parte socială;
    c) alte procedee prevăzute de lege.

    (3) Înscrierea menţiunii privind reducerea capitalului social se face în două etape:
    a) în prima etapă se depune hotărârea adunării generale a asociaţilor/acţionarilor, în vederea publicării acesteia în Monitorul Oficial al României;
    b) în a doua etapă se solicită înscrierea menţiunii în registrul comerţului, în care scop se verifică existenţa actelor prevăzute la art. 59 alin. (3) lit. b) şi c), precum şi a bilanţului contabil; la societăţile pe acţiuni şi în comandită pe acţiuni se mai prezintă raportul administratorilor şi cel al cenzorilor.

    (4) Reducerea capitalului social va putea fi făcută numai după trecerea a două luni de la data la care hotărârea adunării generale a fost publicată în Monitorul Oficial al României [art. 203 alin. (1) din L.S.C.]. Ca atare, înscrierea menţiunii în registrul comerţului se face după cum urmează:
    a) la expirarea termenului de două luni de la data publicării hotărârii adunării generale în Monitorul Oficial al României, în cazul în care, înlăuntrul acestui termen, nu s-a făcut opoziţie;
    b) la data la care hotărârea judecătorească de soluţionare a opoziţiei a rămas definitivă şi irevocabilă.


    SECŢIUNEA a VIII-a
    Menţiuni privind suspendarea temporară a activităţii
    ART. 69
    (1) Suspendarea temporară a activităţii firmei nu poate depăşi 3 ani de la data anunţării acesteia la oficiul registrului comerţului şi al organelor fiscale. Depăşirea acestui termen atrage, potrivit art. 232 alin. (2) din L.S.C., dizolvarea societăţii pe cale judecătorească şi radierea acesteia din registrul comerţului, din oficiu.
    (2) La înscrierea menţiunii în registrul comerţului, se va verifica existenţa actelor prevăzute la art. 59 alin. (3) lit. a) şi c).

    SECŢIUNEA a IX-a
    Menţiuni privind fuziunea şi divizarea societăţilor comerciale
    ART. 70
    (1) Fuziunea a două sau mai multor societăţi se poate realiza pe două căi [art. 233 alin. (1) din L.S.C.]:
    a) prin absorbţie, caz în care o societate existentă înglobează una sau mai multe societăţi care îşi încetează existenţa;
    b) prin contopire, în caz în care două sau mai multe societăţi care îşi încetează existenţa se unesc pentru a constitui o societate nouă.

    (2) Divizarea se poate realiza prin împărţirea întregului patrimoniu al unei societăţi care îşi încetează existenţa între două sau mai multe societăţi existente sau care iau astfel fiinţă [art. 233 alin. (2) din L.S.C.]. Societatea nu îşi încetează existenţa, în cazul în care o parte din patrimoniul ei se desprinde şi se transmite către una sau mai multe societăţi existente sau care iau astfel fiinţă [art. 233 alin. (3) din L.S.C.].
    (3) Prin fuziune sau divizare se realizează o transmitere universală a patrimoniului de la societăţile care îşi încetează existenţa către societăţile beneficiare, în schimbul atribuirii de acţiuni sau de părţi sociale ale acestora asociaţilor societăţii care îşi încetează existenţa şi, eventual, a unei sume de bani (art. 235 din L.S.C).

    ART. 71
    (1) Înscrierea menţiunii în registrul comerţului se face în două etape:
    a) în prima etapă, la oficiul registrului comerţului unde este înmatriculată fiecare dintre societăţile participante la fuziune sau divizare, se depune proiectul de fuziune sau de divizare, cuprinzând datele prevăzute la art. 236 din L.S.C., în vederea vizării de către judecătorul delegat şi publicării în Monitorul Oficial al României. În acest caz, referentul oficiului registrului comerţului va verifica existenţa proiectului de fuziune sau de divizare, semnat de reprezentanţii fiecăreia dintre societăţile participante, şi declaraţiile societăţilor care îşi încetează existenţa, despre modul cum au hotărât să stingă pasivul lor [art. 237 alin. (1) din L.S.C.]. Proiectul de fuziune sau de divizare se publică în Monitorul Oficial al României, integral sau în extras, potrivit dispoziţiei judecătorului delegat sau cererii părţilor;
    b) în a doua etapă se solicită înscrierea menţiunii de executare a fuziunii sau a divizării. În această situaţie, referentul oficiului registrului comerţului va verifica existenţa următoarelor acte:
    - hotărârile adunării generale ale fiecăreia dintre societăţile participante privind aprobarea fuziunii sau, după caz, hotărârea adunării generale a societăţii supuse divizării;
    – dacă este cazul, actul adiţional modificator al actului constitutiv al societăţii absorbante, în formă autentică, care se depune la oficiul registrului comerţului de la sediul acestei societăţi şi care, vizat de judecătorul delegat se publică în Monitorul Oficial al României (art. 242 din L.S.C.);
    – bilanţul contabil de fuziune sau de divizare, a cărui dată va fi aceeaşi pentru toate societăţile participante;
    – darea de seamă a administratorilor, în care se va preciza şi raportul de schimb al acţiunilor sau al părţilor sociale;
    – dacă este cazul, decizia de admitere a notificării privind operaţiunile de concentrare economică prin fuziune, emisă de Consiliul Concurentei, în situaţiile prevăzute la art. 11 alin. (2) din Legea concurentei nr. 21/1996 şi în parte a II-a cap. I din Regulamentul privind autorizarea concentrărilor economice, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 63 bis din 14 aprilie 1997.


     Pentru societăţile pe acţiuni, în comandită pe acţiuni şi cu răspundere limitată se mai prezintă raportul unuia sau mai multor experţi numiţi de judecătorul delegat, care îşi vor da avizul asupra fuziunii sau divizării [art. 240 alin. (2) din L.S.C.].

    ART. 72
    (1) Operarea menţiunii în registrul comerţului se face după cum urmează:
    a) după expirarea termenului de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României a proiectului de fuziune sau de divizare, în cazul în care creditorii sociali nu au făcut opoziţie;
    b) după ce hotărârea judecătorească de soluţionare a opoziţiei a rămas definitivă şi irevocabilă.

    (2) Ca efect al fuziunii sau al divizării, în registrul comerţului se mai efectuează, după caz, următoarele operaţiuni:
    a) radierea din registrul comerţului a societăţilor care îşi încetează existenţa la data înmatriculării noii societăţi sau a ultimei dintre ele; în situaţia în care societăţile care îşi încetează existenţa sunt înmatriculate în judeţe diferite, radierea acestora se face în baza copiei de pe încheierea de înmatriculare, transmisă de oficiul registrului comerţului la care s-a efectuat înmatricularea noii societăţi;
    b) înscrierea în registrul comerţului a menţiunii de modificare a capitalului social (reducerea capitalului social al societăţii supuse divizării parţiale);
    c) înmatricularea în registrul comerţului a societăţilor care au luat fiinţă prin contopire sau, după caz, prin divizare, în baza actelor constitutive ale acestora.

    (3) Operaţiunile prevăzute la alin. (2) se efectuează potrivit prevederilor din prezentele norme metodologice referitoare la înregistrarea lor.

    SECŢIUNEA a X-a
    Menţiuni privind dizolvarea şi lichidarea societăţilor comerciale
    ART. 73
     Potrivit art. 222, 223 şi 224 din L.S.C., societatea comercială se dizolvă prin:
    a) cauze generale de dizolvare, aplicabile tuturor formelor juridice de societate, şi anume:
    - trecerea timpului stabilit pentru durata societăţii;
    – imposibilitatea realizării obiectului de activitate al societăţii sau realizarea acestuia;
    – declararea nulităţii societăţii;
    – hotărârea adunării generale a asociaţilor/acţionarilor;
    – hotărârea tribunalului, la cererea oricărui asociat, pentru motive temeinice, precum neînţelegeri grave dintre asociaţi, care împiedică funcţionarea societăţii;
    – falimentul societăţii;
    – alte cauze prevăzute de lege sau de actul constitutiv al societăţii (art. 222 din L.S.C.);

    b) cauze speciale de dizolvare, aplicabile numai unor forme juridice de societăţi, şi anume:
    - dizolvarea societăţilor pe acţiuni sau în comandită pe acţiuni, în cazul pierderii unei jumătăţi din capitalul social (art. 153 din L.S.C.), când capitalul social se micşorează sub minimul legal sau când numărul acţionarilor scade sub minimul legal, dacă aceste cauze nu au fost înlăturate în termen de 9 luni de la data constatării pierderii sau a reducerii capitalului social ori nu a fost completat numărul acţionarilor [art. 223 alin. (1), (3) şi (4) din L.S.C.];
    – dizolvarea societăţilor în comandită pe acţiuni şi a societăţilor cu răspundere limitată, în cazul pierderii unei jumătăţi din capitalul social sau, după caz, al micşorării acestuia sub minimul legal, dacă aceste cauze nu au fost înlăturate în termen de 9 luni de la data constatării lor [art. 223 alin. (3) din L.S.C.];
    – dizolvarea societăţilor în nume colectiv sau cu răspundere limitată, în cazul falimentului, incapacităţii, excluderii, retragerii ori al decesului unuia dintre asociaţi, dacă, datorită acestor cauze, numărul asociaţilor s-a redus la unul singur şi nu există clauze de continuare a existenţei societăţii cu moştenitorii ori asociatul rămas nu hotărăşte continuarea existenţei societăţii cu răspundere limitată cu asociat unic; aceste dispoziţii se aplică şi societăţilor în comandită simplă sau în comandită pe acţiuni, când cauzele privesc pe unicul asociat comanditat sau comanditar (art. 224 din L.S.C.);

    c) cauze de dizolvare juridică (art. 232 din L.S.C), în situaţiile în care:
    - societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot întruni;
    – societatea nu a depus, timp de 3 ani consecutivi, bilanţul contabil sau alte acte care, potrivit legii, se depun la oficiul registrului comerţului;
    – societatea şi-a încetat activitatea sau nu are sediul cunoscut ori asociaţii au dispărut sau nu au domiciliul ori reşedinţa cunoscută, cu excepţia cazurilor în care în registrul comerţului s-a înscris menţiunea privind suspendarea temporară a activităţii şi durata de inactivitate nu a depăşit 3 ani de la data înscrierii menţiunii.



    ART. 74
     În cazul prevăzut la art. 222 alin. (1) lit. a) din L.S.C., dizolvarea societăţii operează de plin drept la data expirării duratei de existenţă prevăzute în actul constitutiv sau, după caz, în actul modificator, în sensul că, o dată expirat termenul, societatea se dizolvă automat, fără să fie necesară o hotărâre a organelor statutare sau a asociaţilor ori îndeplinirea altor formalităţi [art. 227 alin. (1) din L.S.C.]. De la data expirării duratei de existenţă a societăţii, potrivit dispoziţiilor imperative ale art. 228 alin. (2) din L.S.C., administratorii nu mai pot întreprinde operaţiuni noi, în caz contrar fiind personal şi solidar răspunzători pentru operaţiunile pe care le-au întreprins, iar orice parte interesată poate cere instanţei constatarea dizolvării. Prin urmare, în aceste cazuri, condiţiile privind forma autentică a actului adiţional pentru dizolvarea societăţii şi realizarea publicităţii prin Monitorul Oficial al României au fost îndeplinite în momentul autentificării actului constitutiv sau, după caz, ulterior, la data încheierii actului adiţional privind modificarea duratei de existenţa a societăţii.

    ART. 75
    (1) În cazurile prevăzute la art. 232 din L.S.C., dizolvarea are loc pe cale judiciară, la cererea camerei de comerţ şi industrie teritorială, sesizată de oficiul registrului comerţului sau, după caz, a oricărei persoane interesate.
    (2) Acţiunea în constatarea dizolvării formulată de camera de comerţ şi industrie teritorială, se introduce la tribunalul în a cărui raza teritorială se află sediul societăţii şi va fi susţinută de dovezi privind îndeplinirea condiţiilor de dizolvare prevăzute de lege (de exemplu: listing de pe fila de registru, din care rezultă nedepunerea actelor prevăzute de lege, somaţii privind îndeplinirea obligaţiei de depunere la oficiul registrului comerţului a actelor legale sau, după caz, respectarea clauzelor actului constitutiv în ceea ce priveşte numirea organelor statutare ale societăţii ori încetarea duratei contractelor încheiate pentru deţinerea sediului social, comunicări privind expirarea duratei de inactivitate temporară, confirmări din care să rezulte faptul că asociaţii nu au fost găsiţi la domiciliul sau la sediul firmei declarate la oficiul registrului comerţului etc.).
    (3) Hotărârea judecătorească definitivă se publică în Monitorul Oficial al României, cheltuielile de publicare fiind suportate de titularul cererii de constatare a dizolvării; aceste cheltuieli pot fi recuperate de titular de la societate în condiţiile dreptului comun.
    (4) În aceste cazuri, înscrierea în registrul comerţului a menţiunii privind dizolvarea şi radierea societăţii se face din oficiu, în baza hotărârii judecătoreşti definitive.

    ART. 76
     În cazurile prevăzute la art. 222 alin. (1) lit. c), e) şi f) din L.S.C., înscrierea în registrul comerţului a menţiunii de dizolvare şi/sau de numire a lichidatorilor se poate face din oficiu sau la cererea părţii, în baza hotărârii judecătoreşti definitive prin care s-a dispus, după caz, declararea nulităţii societăţii ori dizolvarea şi lichidarea.

    ART. 77
     În cazul dizolvării voluntare, prevăzute la art. 222 lit. d) din L.S.C., asociaţii pot reveni asupra hotărârii luate, atâta timp cât nu s-a făcut nici o repartiţie din activ, caz în care noua hotărâre se va menţiona în registrul comerţului la data expirării termenului de 30 de zile de la data publicării acesteia în Monitorul Oficial al României (art. 226 din L.S.C.).

    ART. 78
     Înscrierea în registrul comerţului a menţiunilor privind dizolvarea şi lichidarea societăţilor comerciale (art. 222 - 232 şi art. 246 - 264 din L.S.C.) comportă mai multe operaţiuni care pot fi efectuate în una sau mai multe etape, potrivit art. 79 -82.

    ART. 79
    (1) Efectuarea simultană a menţiunilor se face în cazurile de dizolvare şi lichidare prevăzute la art. 230 şi 231 din L.S.C., situaţie în care se va verifica existenţa următoarelor acte:
    a) hotărârea societăţilor, luată cu cvorumul şi cu majoritatea prevăzute de lege pentru modificarea actului constitutiv, în cazul prevăzut la art. 230 din L.S.C.;
    b) actul adiţional autentic privind dizolvarea şi/sau numirea lichidatorilor;
    c) bilanţul de lichidare aprobat de asociaţi, în cazul prevăzut la art. 230 din L.S.C.;
    d) dacă este cazul, contractul de administrare încheiat între societatea supusă dizolvării şi lichidării şi lichidatorul persoană juridică, precum şi declaraţia pe propria răspundere privind îndeplinirea condiţiilor legale privind exercitarea funcţiei de lichidator;
    e) actul privind acordul creditorilor referitor la stingerea pasivului sau la regularizarea acestuia;
    f) dacă este cazul, dovada agenţiei teritoriale pentru protecţia mediului privind aprobarea bilanţului de mediu (art. 248 din L.S.C.);
    g) certificatul de înmatriculare, în original;
    h) dovezile privind achitarea taxelor legale.

    (2) Hotărârea asociaţilor şi/sau actul adiţional modificator vor cuprinde, după caz, clauze privind modul de lichidare a societăţii, acordul tuturor asociaţilor asupra modului de repartizare a activului şi de acoperire a pasivului, aprobarea socotelilor şi terminarea repartiţiei, acordul creditorilor privind stingerea pasivului sau regularizarea acestuia, elementele patrimoniului şi valoarea acestora, precum şi menţionarea expresă că executarea dizolvării şi/sau a lichidării se va face la data expirării termenului de opoziţie de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României a hotărârii asociaţilor sau a actului adiţional.
    (3) De asemenea, în cazul dizolvării societăţii cu răspundere limitată cu asociat unic, adiţional se va include menţiunea ca transmiterea universală a patrimoniului societăţii către asociatul unic se va face la data expirării termenului de 30 de zile de la data publicării acestuia în Monitorul Oficial al României, iar dacă între activele nete care se transmit asociatului unic se află şi bunuri imobile, se va face şi menţiunea cu privire la îndeplinirea obligaţiilor de publicitate imobiliară prevăzute de lege.

    ART. 80
     În cazurile de dizolvare prevăzute la art. 222 alin. (1) lit a) şi la art. 224 şi 225 din L.S.C., efectuarea operaţiunilor se face în doua etape, situaţie în care se vor verifica următoarele documente:
    a) în prima etapă, la depunerea cererii, actul de numire a lichidatorilor, declaraţia pe propria răspundere a acestora sau, după caz, contractul de administrare, când lichidator este numit o persoană juridică, certificatul de deces al asociatului sau al unicului comanditat ori comanditar, certificatul de moştenitor al succesorilor asociatului defunct, declaraţia în formă autentică a acestora privind renunţarea la continuarea activităţii societăţii, precum şi dovada achitării taxelor legale;
    b) în a doua etapă, la depunerea cererii de radiere, bilanţul de lichidare, proiectul de repartizare a activului net, semnat de asociaţi, certificatul de înmatriculare a societăţii, în original, dovezile privind achitarea taxelor legale şi, dacă este cazul, dovada de la agenţia teritorială pentru protecţia mediului privind aprobarea bilanţului de mediu.


    ART. 81
     În cazurile de dizolvare prevăzute la art. 222 alin. (1) lit. d) şi g) şi la art. 223 din L.S.C., efectuarea operaţiunilor se face în trei etape, situaţie în care se va verifica, după caz, existenţa următoarelor documente:
    a) în prima etapă, hotărârea adunării generale;
    b) în a doua etapă, la depunerea cererii de înscriere a menţiunii, actul adiţional în formă autentică, declaraţia pe propria răspundere privind îndeplinirea condiţiilor legale pentru exercitarea mandatului de lichidator, dovezile privind achitarea taxelor legale;
    c) în a treia etapă, la depunerea cererii de radiere, existenţa bilanţului de lichidare a proiectului de repartizare a activului net, semnat de asociaţi, a certificatului de înmatriculare, în original, şi a dovezii privind plata taxelor legale.


    ART. 82
     Pentru radierea din registrul comerţului a societăţilor pe acţiuni şi în comandită pe acţiuni, dacă unul sau mai mulţi administratori au fost numiţi lichidatori, se mai prezintă raportul cenzorilor şi/sau darea de seamă asupra gestiunii administratorilor, precum şi actele şi registrele societăţii.

    SECŢIUNEA a XI-a
    Menţiuni privind transformarea formei juridice a societăţilor comerciale
    ART. 83
    (1) Transformarea formei juridice a unei societăţi comerciale implică modificarea actului constitutiv, fără a avea ca efect dizolvarea, lichidarea şi radierea acesteia.
    (2) La înscrierea menţiunii, referentul oficiului registrului comerţului va verifica existenţa actelor prevăzute la art. 59 alin. (3), actul constitutiv corespunzător noii forme juridice şi certificatului de înmatriculare, în original, a societăţii comerciale supuse transformării.
    (3) În cazul în care, concomitent cu transformarea formei juridice, au loc şi alte modificări (majorarea capitalului, schimbarea administratorilor/cenzorilor etc.), se vor prezenta şi dovezile prevăzute de prezentele norme metodologice pentru modificările respective.

    CAP. III
    Menţiuni referitoare la modificarea datelor înmatriculării iniţiale a altor categorii de comercianţi
    SECŢIUNEA I
    Dispoziţii generale
    ART. 84
     La depunerea cererii de înscriere a menţiunilor privind modificarea datelor înmatriculării iniţiale a comercianţilor, persoane fizice, regiilor autonome şi a organizaţiilor cooperatiste, referentul oficiului registrului comerţului va verifica, după caz, existenţa următoarelor acte:
    a) pentru comercianţii persoane fizice, copia de pe autorizaţia de exercitare a comerţului şi/sau, după caz, de pe documentele prevăzute la art. 32 alin. (2);
    b) hotărârea consiliului de administraţie al regiei autonome şi/sau aprobarea ministerului de resort privind modificarea regulamentului de organizare şi/sau, după caz, actele prevăzute la art. 32 alin. (2);
    c) hotărârea organului statutar al organizaţiilor cooperaţiei meşteşugăreşti sau al organizaţiilor cooperaţiei de consum şi al cooperaţiei de credit, prevăzută la art. 43 lit. b) - g), acordul prealabil al organizaţiei la care cooperativa s-a afiliat şi/sau, după caz, actele prevăzute la art. 32 alin. (2);
    d) hotărârea judecătorească definitivă privind modificarea statutului cooperativelor de consum sau al cooperativelor de credit.


    SECŢIUNEA a II-a
    Menţiuni referitoare la fuziunea, divizarea, dizolvarea şi lichidarea organizaţiilor cooperatiste
& 1. Organizaţii ale cooperaţiei meşteşugăreşti
    ART. 85
    (1) În temeiul art. 26 lit. e) din statutul-cadru al acestor organizaţii, adunarea generală a cooperativei are competenţa să hotărască cu privire la fuziune şi divizare. Orice reorganizare se va face cu acordul prealabil al organizaţiei cooperatiste la care este afiliată.
    (2) Pentru înscrierea în registrul comerţului a menţiunii, referentul oficiului registrului comerţului va verifica existenţa următoarelor documente:
    a) hotărârile organizaţiilor cooperatiste supuse fuziunii sau divizării;
    b) acordul organizaţiilor cooperatiste la care cooperativele supuse reorganizării sunt afiliate;
    c) bilanţurile contabile şi declaraţiile organizaţiilor cooperatiste care îşi încetează existenţa, cu privire la modul în care au hotărât să stingă pasivul lor;
    d) dovada achitării taxelor prevăzute la art. 32 alin. (3).

    (3) Înmatricularea în registrul comerţului a organizaţiilor cooperatiste rezultate prin fuziune sau divizare, precum şi radierea organizaţiilor care îşi încetează existenţa se fac potrivit prevederilor art. 72 alin. (2).

    ART. 86
    (1) Dizolvarea şi lichidarea organizaţiilor cooperaţiei meşteşugăreşti se fac în baza hotărârii adunării generale a membrilor cooperatori, cu acordul prealabil al organizaţiei la care cooperativa s-a afiliat.
    (2) În situaţiile prevăzute la art. 45 din Decretul nr. 31/1954, organizaţiile cooperatiste meşteşugăreşti se dizolvă de drept, iar înregistrarea dizolvării şi lichidării se face în baza comunicării ATCOM sau, după caz, a ANCOM-UCECOM.
    (3) În lipsa unei hotărâri a adunării generale sau a neîntrunirii majorităţii cerute de statutul-cadru, menţiunea de dizolvare şi lichidare se înregistrează în baza hotărârii judecătoreşti definitive.
    (4) Pe lângă actele prevăzute la art. 85 alin. (2) lit. a), b) şi d), cererile de înscriere de menţiuni şi de radiere vor fi însoţite de următoarele acte:
    a) actul de numire a comisiei de lichidare;
    b) bilanţul de lichidare, însoţit de modul de achitare a datoriilor organizaţiei cooperatiste, de raport privind restituirea părţilor sociale către membrii cooperatori, precum şi de modul de transmitere a activului net către alte organizaţii.


& 2. Organizaţii ale cooperaţiei de consum şi ale cooperaţiei de credit
    ART. 87
     Pentru înscrierea în registrul comerţului a menţiunilor privind fuziunea sau divizarea acestor organizaţii, referentul oficiului registrului comerţului va verifica, după caz, existenţa documentelor prevăzute la art. 84 lit. c) şi d), precum şi a bilanţurilor contabile şi a declaraţiilor fiecăreia dintre organizaţiile care îşi încetează existenţa, despre modul cum au hotărât să stingă pasivul.

    ART. 88
    (1) Înscrierea în registrul comerţului a menţiunilor privind dizolvarea şi lichidarea cooperativelor de consum sau a cooperativelor de credit se face în baza hotărârii judecătoreşti definitive.
    (2) Pentru înscrierea în registrul comerţului a menţiunilor privind dizolvarea şi lichidarea caselor teritoriale a cooperativelor de credit, a FEDERALCOOP sau a CREDITCOOP se va verifica, după caz, existenţa documentelor prevăzute la art. 84 lit. c) şi la art. 86 alin. (4).

    CAP. IV
    Înregistrări din oficiu
    ART. 89
     Înscrierea, din oficiu, în registrul comerţului a menţiunilor se face în baza unor hotărâri judecătoreşti definitive sau, după caz, în baza unor acte administrative publicate în Monitorul Oficial al României.

    ART. 90
    (1) Sunt supuse obligaţiei de înregistrare, din oficiu, următoarele acte:
    a) hotărârile judecătoreşti definitive, pronunţate în cazurile prevăzute la art. 21 lit. d), e) şi g) şi la art. 48 din L.R.C., la art. 218 şi la art. 265 - 267 din L.S.C., la art. 1 lit l) - p) din Legea nr. 12/1990, republicată în anul 1991, etc.;
    b) hotărârile judecătoreşti definitive, pronunţate în soluţionarea recursurilor formulate împotriva încheierilor judecătorului delegat ori a rezoluţiilor directorului oficiului registrului comerţului sau, după caz, împotriva cererilor în anulare sau a opoziţiilor formulate împotriva hotărârilor adunării generale a asociaţilor ori împotriva altor acte prevăzute de lege;
    c) hotărârea judecătorească irevocabilă de declarare a nulităţii societăţii (art. 56 din L.S.C.) sau, după caz, hotărârile de dizolvare şi radiere, pronunţate în cazurile prevăzute la art. 232 din L.S.C.;
    d) notificarea tribunalului privind deschiderea procedurii de reorganizare şi/sau a falimentului, în conformitate cu dispoziţiile art. 21 lit. f) din L.R.C. şi/sau cu cele ale Legii nr. 64/1995, cu modificările ulterioare;
    e) menţionarea înmatriculării sucursalei la oficiul registrului comerţului de la sediul principal, în baza copiei de pe încheierea de înmatriculare a judecătorului delegat, transmisă de oficiul registrului comerţului în a cărui raza teritorială se află sediul secundar;
    f) radierea din registrul comerţului în a cărui rază teritorială se află sediul iniţial al firmei care şi-a schimbat sediul social în alt judeţ, pe baza comunicării copiei de pe încheierea de înmatriculare, transmisă de oficiul registrului comerţului de la noul sediu;
    g) radierea din registrul comerţului a comerciantului, persoană juridică, care îşi încetează existenţa ca urmare a reorganizării prin fuziune sau prin divizare totală, dacă aceasta nu a fost dispusă prin dispoziţie judecătorească; de asemenea, se înscrie, din oficiu, radierea societăţilor comerciale dizolvate în condiţiile art. 230 din L.S.C.;
    h) sancţiuni dispuse de organele în drept pentru fapte săvârşite în legătură cu exercitarea comerţului, care se publică în Monitorul Oficial al României [de exemplu: art. 3 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 157/1996, Normele Băncii Naţionale a României nr. 2/1996 privind procedura decăderii din calitatea de fondator, administrator, director şi cenzor al societăţilor bancare etc.];
    i) orice alte menţiuni privind modificarea înregistrărilor efectuate în registrul comerţului, pentru care prezentele norme metodologice sau alte dispoziţii legale nu prevăd înscrierea la cerere.

    (2) Menţiunile prevăzute la alin. (1) se înscriu în registrul comerţului din oficiu, dacă înscrierea lor nu a fost solicitată, în prealabil, de către comerciant sau de persoana interesată.

    CAP. V
    Radierea comercianţilor din registrul comerţului
    ART. 91
    (1) Cererea de radiere se întocmeşte în toate cazurile care au ca efect încetarea comerţului [fuziunea sau divizarea, urmată de încetarea existenţei societăţilor supuse acestor proceduri, conform art. 254 alin. (2) din L.S.C., reînmatricularea societăţii ca urmare a schimbării sediului social în alt judeţ etc.], precum şi în cazurile prevăzute la art. 25 din L.R.C.
    (2) În cazurile care au ca efect încetarea comerţului, cererea va fi însoţită, după caz, de actele doveditoare, corepunzătoare cauzei de radiere.
    (3) Cererea de radiere, întocmită în condiţiile art. 25 din L.R.C., va fi însoţită de toate actele care motivează radierea solicitată de persoana prejudiciată prin înregistrarea respectivă.

    TITLUL IV
    Alte operaţiuni
    CAP. I
    Depunerea şi/sau menţionarea de acte
    ART. 92
    (1) Cererea de depunere şi/sau de menţionare acte se întocmeşte pentru:
    a) depunerea prospectului de emisiune de acţiuni, în cazul constituirii societăţilor pe acţiuni sau în comandită pe acţiuni, prin subscripţie publică, ori pentru majorarea capitalului social al acestor societăţi prin subscripţie publică, în vederea autorizării spre publicare de către judecătorul delegat [art. 17 alin. (2) şi (3) şi art. 207 alin. (2) din L.S.C.];
    d) depunerea hotărârii adunării generale a asociaţilor/acţionarilor [art. 130 alin. (4) din L.S.C.];
    c) depunerea raportului de evaluare a aporturilor în natură [art. 13 alin. (3), art. 37 alin. (2), art. 210 alin. (1) şi (2) şi art. 216 din L.S.C.];
    d) depunerea specimenului de semnătură de către administratori/împuterniciţi/reprezentanţi/manageri/lichidatori şi/sau a certificatului cenzorilor privind depunerea garanţiei legale de către administratorii din societăţile pe acţiuni şi în comandită pe acţiuni [art. 18 alin. (2) şi (3), art. 19 alin. (2) şi art. 21 lit. b) din L.R.C.; art. 137 alin. (1), art. 138 şi art. 246 alin. (2) din L.S.C.];
    e) depunerea proiectului de fuziune sau de divizare, în vederea avizării spre publicare de către judecătorul delegat (art. 237 din L.S.C.);
    f) depunerea recursurilor formulate împotriva încheierilor judecătorului delegat şi/sau împotriva rezoluţiilor directorului oficiului registrului comerţului [art. 60 şi art. 199 alin. (2) din L.S.C.; art. 25 alin. (2) din L.R.C.];
    g) depunerea opoziţiilor formulate împotriva hotărârilor adunării generale a asociaţilor/acţionarilor, precum şi a celor formulate împotriva altor acte prevăzute de lege (art. 62 din L.S.C. etc).

    (2) Dovada datelor înscrise în cererea de depunere şi/sau de menţionare acte se face cu actul care se solicită a fi depus şi/sau menţionat în registrul comerţului, precum şi cu dovezile privind achitarea taxelor legale.

    ART. 93
    (1) Cererea de depunere bilanţ se întocmeşte pentru depunerea bilanţului contabil anual de către societăţile cu răspundere limitată, pe acţiuni şi în comandită pe acţiuni (art. 180 şi 196 din L.S.C.).
    (2) Cererea va fi însoţită de copia de pe bilanţul contabil (bilanţ, contul de profit şi pierderi, anexe şi raport de gestiune), de raport administratorilor, raportul cenzorilor, procesul-verbal al adunării generale, precum şi de dovada achitării taxei către registrul comerţului. Bilanţul contabil va purta viza administraţiei financiare, iar în cazul în care bilanţul a fost expediat administraţiei financiare prin scrisoare recomandată, se prezintă şi copia de pe recipisa poştală.
    (3) Dacă cifra de afaceri depăşeşte 100 miliarde lei, se mai prezintă dovada achitării taxei de publicare în Monitorul Oficial al României a anunţului privind confirmarea depunerii bilanţului. Anunţul (formular-tip nr. 19; cod: 11-10-75) va fi completat şi transmis spre publicare prin grija oficiului registrului comerţului.

    CAP. II
    Îndreptarea erorilor materiale
    ART. 94
    (1) Cererea de îndreptarea erori materiale se întocmeşte în scopul rectificării erorilor materiale constatate în cuprinsul actelor aflate în dosarul comerciantului.
    (2) În situaţia în care erorile materiale, constatate în cuprinsul actelor emise de oficiul registrului comerţului (cereri, certificate de înmatriculare, listing de pe fila de registru etc.), s-au produs din culpa personalului oficiului registrului comerţului, îndreptarea se face fără plata vreunei taxe.
    (3) În cazul în care s-a constatat erori materiale în cuprinsul altor acte decât celor emise de oficiul registrului comerţului (act constitutiv, act adiţional modificator, încheiere a judecătorului delegat, hotărâre judecătorească definitivă etc.), comerciantul are obligaţia să solicite, în prealabil, îndreptarea erorilor, la organele emitente, după care, ulterior, va cere rectificarea erorilor, la oficiul registrului comerţului.

    CAP. III
    Eliberarea de certificate şi furnizarea de informaţii
    ART. 95
    (1) Cererea de eliberare acte se întocmeşte pentru:
    a) eliberarea de copii certificate de pe actele aflate în dosarul comerciantului sau de certificate constatatoare, precum că un anumit act sau fapt este sau nu înscris în registrul comerţului; solicitarea acestor documente poate fi făcută şi prin corespondenţă;
    b) eliberarea de duplicate ale certificatelor de înmatriculare pierdute, distruse sau degradate; eliberarea se face în baza dovezii privind publicarea pierderii certificatului într-un ziar de largă răspândire; dacă se eliberează mai multe duplicate, fiecare duplicat va purta inscripţia corespunzătoare: D1, D2, D3 etc.

    (2) Solicitarea de informaţii privind datele înscrise în registrul comerţului se face prin întocmirea cererii de furnizare informaţii.
    (3) Furnizarea de informaţii, la solicitarea instanţelor judecătoreşti sau a organelor de cercetare penală, se face în baza adresei oficiale a acestei instituţii.

    TITLUL V
    Ţinerea şi completarea registrelor
    CAP. I
    Registrele comerţului
    ART. 96
    (1) Potrivit prevederilor art. 12 din L.R.C., registrul comerţului se ţine în sistem computerizat, fiind alcătuit din:
    a) registrul computerizat pentru înregistrarea comercianţilor, persoane fizice, şi a asociaţiilor familiare;
    b) registrul computerizat pentru înregistrarea comercianţilor, persoane juridice (societăţi comerciale, organizaţii cooperatiste, regii autonome, sucursale).

    (2) Registrele prevăzute la alin. (1) se ţin pe fiecare an calendaristic.
    (3) Pentru fiecare comerciant se constituie un dosar care va conţine cererile depuse la oficiul registrului comerţului, precum şi actele doveditoare în susţinerea cererilor.
    (4) Fiecare comerciant înregistrat va purta un număr de ordine, începând de la numărul 1, în fiecare an. Nici un comerciant, persoană fizică sau persoană juridică, nu poate avea acelaşi număr de ordine cu alt comerciant înscris în registrul comerţului, în cadrul aceluiaşi an calendaristic. Pentru asigurarea unicităţii numărului de înmatriculare, se introduce şi codul statistic al judeţului, astfel că numărul de înmatriculare va avea următoarea structură:
    a) pentru comercianţi persoane fizice şi asociaţii familiale = F - cod statistic judeţ - număr de ordine în registru - anul;
    b) pentru comercianţi persoane juridice = J - cod statistic judeţ - număr de ordine în registru - anul.


    ART. 97
     Registrul central al comerţului se ţine de către Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în sistem computerizat, şi conţine datele din registrele prevăzute la art. 96 şi actele comunicate de oficiile registrului comerţului potrivit art. 105 alin. (1).

    ART. 98
     Registrele computerizate, prevăzute la art. 96 alin. (1) şi la art. 97, se gestionează de către administratorul bazei de date, care, împreună cu directorul oficiului, răspunde, în condiţiile legii, de corectitudinea, calitatea şi de securitatea datelor.

    CAP. II
    Dosarele comercianţilor
    ART. 99
    (1) Pentru fiecare comerciant, oficiul registrului comerţului va mai ţine şi dosare cuprinzând toate actele depuse în legătură cu înregistrarea sau cu orice operaţiune care, potrivit legii, se efectuează în registrul comerţului [art. 12 alin. (3) din L.R.C.]. Filele conţinute în dosarul fiecărui comerciant se numerotează în ordinea depunerii, începând cu numărul 1.
    (2) Fiecare dosar va conţine opisul documentelor depuse. Dosarele PF şi PJ vor fi aranjate pe ani şi în ordinea numerelor de înmatriculare.
    (3) Pe coperta dosarului se înscriu următoarele date: denumirea oficiului registrului comerţului, numele/denumirea comerciantului, precum şi numărul şi anul înmatriculării.

    ART. 100
     În cazul în care comerciantul nu este încă înmatriculat, iar legea prevede îndeplinirea unor formalităţi prealabile înmatriculării (de exemplu: depunerea prospectului de emisiune pentru constituirea S.A. şi S.C.A. prin subscripţie publică, obţinerea unor avize-autorizaţii prealabile constituirii), asemenea acte se vor păstra într-o mapă separată, urmărindu-se însă ca, imediat după înmatriculare, să fie trecute în dosarul comerciantului.

    ART. 101
     Consultarea documentelor din dosarul comerciantului se poate face de către organele de cercetare penală, în baza unei adrese oficiale. În situaţia în care organele de cercetare penală solicită consultarea dosarului la sediul lor, acesta se poate scoate din arhivă, numai după xerocopierea actelor solicitate şi în baza procesului-verbal de predare-primire, semnat de directorul oficiului registrului comerţului şi de reprezentantul organului respectiv. Procesul-verbal va fi datat şi va cuprinde numărul filelor dosarului, conţinutul pe scurt al documentelor, precum şi menţionarea termenului de restituire.

    CAP. III
    Registratura-arhiva. Mânuirea registrelor
    ART. 102
     Oficiul registrului comerţului ţine un registru unic de intrare-ieşire, în care se înscriu, în ordine cronologică, toate lucrările intrate şi ieşite, având rubricile din registrul tipizat adaptate la specificul lucrărilor oficiului registrului comerţului. În registrul unic de intrare-ieşire, comerciantul ori împuternicitul său va semna pentru primirea documentelor eliberate, menţionând data eliberării lor şi confirmarea că acestea sunt conforme cu datele declarate şi cu cele prevăzute în actele doveditoare depuse. Registrul unic poate avea mai multe volume. În fiecare an calendaristic se deschide un registru unic. Se va urmări ca numerele de intrare-ieşire să fie în ordine cronologică a datei intrării/ieşirii, fără a se omite vreun număr sau a se da acelaşi număr unor lucrări diferite şi fără a se lăsa spaţii goale.

    ART. 103
    (1) Oficiul registrului comerţului are registratura şi arhiva proprie, separată de aceea a camerei de comerţ şi industrie pe lângă care funcţionează.
    (2) Evidenţa, păstrarea şi gestionarea documentelor din arhiva oficiilor registrului comerţului se fac cu respectarea prevederilor Legii Arhivelor Naţionale nr. 16/1996 şi ale instrucţiunilor elaborate de O.N.R.C.
    (3) Accesul la registrele comerţului, ţinute computerizat, este permis numai personalului desemnat de conducerea oficiului registrului comerţului respectiv.
    (4) Refacerea înscrisurilor dispărute/distruse din arhiva oficiului registrului comerţului respectiv se poate face prin aplicarea, în mod corespunzător, a dispoziţiilor art. 583 - 585 din Codul de procedură civilă.

    TITLUL VI
    Organizarea şi funcţionarea oficiului registrului comerţului
    CAP. I
    Organizarea oficiilor registrului comerţului
    ART. 104
    (1) Oficiul registrului comerţului se organizează şi funcţionează pe lângă fiecare cameră de comerţ şi industrie judeţeană, iar în municipiul Bucureşti şi în judeţul Ilfov, pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României [art. 9 alin. (1) şi art. 52 din L.R.C.].
    (2) Oficiul Naţional al Registrului Comerţului se organizează şi funcţionează pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României [art. 9 alin. (2) din L.R.C.].
    (3) Structura organizatorică, numărul de personal, nivelul mediu de salarizare a personalului oficiilor registrului comerţului din judeţe şi din municipiul Bucureşti, precum şi normele de organizare şi funcţionare interioară a acestora se stabilesc unitar de către Camera de Comerţ şi Industrie a României, prin O.N.R.C. [art. 10 alin. (1) şi (2) din L.R.C.].
    (4) Personalul necesar funcţionarii oficiilor registrului comerţului se încadrează, prin concurs, de către camerele de comerţ şi industrie teritoriale [art. 10 alin. (3) din L.R.C.].

    CAP. II
    Documentele care se comunică Oficiului Naţional al Registrului Comerţului
    ART. 105
    (1) În temeiul art. 9 alin. (3) din L.R.C., oficiile registrului comerţului vor comunica Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în termen de 15 zile de la data efectuării înregistrărilor, următoarele documente:
    a) un exemplar al încheierii de înmatriculare a comercianţilor persoane fizice şi a comercianţilor persoane juridice, cu excepţia cooperativelor de consum şi a cooperativelor de credit, caz în care se comunică copia de pe hotărârea judecătorească definitivă de autorizare sau de modificare a statutului acestor organizaţii;
    b) listingul filei de registru, în cazul modificării datelor înmatriculării comercianţilor, persoane fizice, şi a asociaţiilor familiale;
    c) copia de pe statutul societăţilor comerciale cu capital integral sau majoritar de stat şi/sau, după caz, de pe regulamentul de organizare a regiilor autonome;
    d) copia de pe actele adiţionale modificatoare ale actelor constitutive ale societăţilor comerciale sau, după caz, de pe hotărârile organului statutar;
    e) copia de pe hotărârea organului statutar privind modificarea statutelor organizaţiilor cooperaţiei meşteşugăreşti sau, după caz, de pe statutele caselor teritoriale ale cooperativelor de credit, ale FEDERALCOOP, CREDITCOOP şi ale CENTROCOOP;
    f) copiile de pe actele prevăzute la lit. c) - e) vor fi însoţite de copia de pe încheierea judecătorului delegat sau, după caz, de copia de pe rezoluţia directorului oficiului registrului comerţului;
    g) un exemplar al cererilor prevăzute la art. 7 alin. (1) lit. b), e), f), g) şi h).

    (2) Actele prevăzute la alin. (1) vor purta numărul şi data înmatriculării şi, după caz, data şi numărul sub care s-a efectuat operaţiunea în registrul comerţului.

    CAP. III
    Alte obligaţii
    ART. 106
    (1) Oficiile judeţene ale registrului comerţului mai au următoarele obligaţii:
    a) să comunice O.N.R.C. un document recapitulativ (formularul-tip nr. 20; cod: 11-10-76), în care se va menţiona cuantumul taxelor încasate pentru fiecare dintre operaţiunile efectuate;
    b) să încaseze, în momentul efectuării operaţiunilor, cota de 8% cuvenită O.N.R.C., potrivit art. 11 alin. (2) din L.R.C.;
    c) să vireze, lunar, cota de 8% cuvenită O.N.R.C., până cel târziu în ultima zi a lunii următoare încasării; documentul de plată va fi însoţit de borderoul decont (formularul-tip nr. 21; cod: 11-10-77);
    d) să ţină evidenţa lunară a operaţiunilor care se efectuează în registrul comerţului în temeiul încheierilor judecătorului delegat, precum şi a cuantumului taxelor încasate pentru efectuarea lor, în vederea calculării corecte a cotei de 2% cuvenite Ministerului Justiţiei;
    e) să vireze, lunar, Ministerului Justiţiei o cota de 2% din totalul taxelor încasate pentru operaţiunile care se efectuează în registrul comerţului în temeiul încheierilor judecătorului delegat, până cel mai târziu în ultima zi al lunii următoare încasării. Destinaţia acestor sume se stabileşte prin ordin al ministrului justiţiei, cu avizul Ministerului Finanţelor;
    f) să comunice O.N.R.C. informaţii statistice, conform solicitărilor acestuia, recomandând comercianţilor să completeze chestionarele distribuite şi să le depună la oficiul registrului comerţului.

    (2) Virarea cotelor prevăzute la alin. (1) lit. b) şi e) se face de către camerele de comerţ şi industrie teritoriale în contul Camerei de Comerţ şi Industrie a României, cu menţiunea pe documentul de plată: "cota cuvenită O.N.R.C." (pentru cota de 8%) şi respectiv, "în contul Ministerului Justiţiei" (pentru cota de 2%).
    (3) Persoanele vinovate de necomunicarea la O.N.R.C. a documentelor prevăzute la art. 9 alin. (3) din L.R.C., precum şi de nevirarea cotelor prevăzute la art. 11 alin. (2) din L.R.C. se sancţionează cu amendă civilă de la 50.000 lei la 500.000 lei.
    (4) Nevirarea cotelor legale către O.N.R.C. şi către Ministerul Justiţiei, în termenul prevăzut de lege, atrage, potrivit art. 11 alin. (4) din L.R.C., plata unei penalităţi de 0,15% pentru fiecare zi de întârziere.

    TITLUL VII
    Dispoziţii comune şi tranzitorii
    ART. 107
     Camera de Comerţ şi Industrie a României, prin Comisia de drept comercial, va putea emite avize şi precizări în aplicarea prezentelor norme metodologice.

    ART. 108
    (1) Formularele tipizate, prevăzute în prezentele norme, vor fi elaborate şi difuzate oficiilor registrului comerţului de către O.N.R.C. Formularele tipizate se vor utiliza în mod unitar de către toate oficiile registrului comerţului.
    (2) Oficiile registrului comerţului vor putea folosi în continuare registrele comerţului şi formularistica actuală, până la epuizarea stocului, dar nu mai târziu de 31 decembrie 1998.
    (3) Camera de Comerţ şi Industrie a României, cu consultarea camerelor de comerţ şi industrie teritoriale, va putea modifica şi adapta formularele la sistemul informatic unitar al registrului comerţului, prevăzut la art. 51 din L.R.C., elaborând instrucţiuni de utilizare şi completare.

    ART. 109
    (1) Prezentele norme metodologice intră în vigoare la data publicării lor în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    (2) Pe aceeaşi data îşi încetează aplicabilitatea Normele nr. 3.021/1994 privind modul de ţinere şi de completarea a registrului comerţului, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 269 din 22 septembrie 1994, precum şi orice alte dispoziţii contrare.



                     Preşedintele Camerei de Comerţ
                     şi Industrie a României,
                     George Cojocaru

                     Ministru de stat,
                     ministrul justiţiei,
                     Valeriu Stoica

    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016