Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE nr. 749 din 22 noiembrie 1995 (*republicata*)  privind procedura schimbului carnetelor cu certificate de proprietate si/sau cupoanelor nominative de privatizare contra actiuni la societatile comerciale cu capital de stat care se privatizeaza in baza Legii nr. 55/1995, precum si la Fondurile Proprietatii Private, procedura de alocare a actiunilor acestor societati comerciale si de certificare a calitatii de actionar ca urmare a schimbului, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 749/1995    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE nr. 749 din 22 noiembrie 1995 (*republicata*) privind procedura schimbului carnetelor cu certificate de proprietate si/sau cupoanelor nominative de privatizare contra actiuni la societatile comerciale cu capital de stat care se privatizeaza in baza Legii nr. 55/1995, precum si la Fondurile Proprietatii Private, procedura de alocare a actiunilor acestor societati comerciale si de certificare a calitatii de actionar ca urmare a schimbului, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 749/1995

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 50 din 12 martie 1996 --------------     *) Republicate in temeiul art. III din Hotararea Guvernului nr. 26 din 19 ianuarie 1996, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 20 din 29 ianuarie 1996, dandu-se articolelor o noua numerotare.     Normele metodologice privind procedura schimbului carnetelor cu certificate si/sau cupoanelor nominative de privatizare contra actiuni la societatile comerciale cu capital de stat care se privatizeaza in baza Legii nr. 55/1995, precum si la Fondurile Proprietatii Private, procedura de alocare a actiunilor acestor societati comerciale si de certificare a calitatii de actionar ca urmare a schimbului au fost aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 749 din 22 septembrie 1995, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 223 din 28 septembrie 1995.

    CAP. I
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    Prezentele norme metodologice reglementează:
    a) condiţiile de organizare şi de desfăşurare a subscrierii în vederea schimbului carnetelor cu certificate de proprietate, carnetelor cu certificate de proprietate incomplete şi/sau cupoanelor nominative de privatizare contra acţiuni la societăţile comerciale cu capital de stat, prevăzute la art. 1 alin. (3) din Legea nr. 55/1995, denumite în continuare societăţi comerciale, în limitele prevăzute de lege şi aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 626/1995, astfel cum a fost modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 732/1995, precum şi la Fondurile Proprietăţii Private, care se vor transforma în societăţi de investiţii financiare;
    b) modalitatea de alocare a acţiunilor unei societăţi comerciale în urma subscrierii carnetelor cu certificate de proprietate, carnetelor cu certificate de proprietate incomplete şi/sau cupoanelor nominative de privatizare, pe baza raportului valoric dintre cererile valabil exprimate şi oferta de acţiuni;
    c) procedura de certificare a calităţii de acţionar ca urmare a schimbului pentru cetăţenii care au subscris carnete cu certificate de proprietate, carnete cu certificate de proprietate incomplete şi/sau cupoane nominative de privatizare la societăţile comerciale sau la Fondurile Proprietăţii Private, care se vor transforma în societăţi de investiţii financiare.
    ART. 2
    (1) În vederea realizării, în conformitate cu prevederile Legii nr. 55/1995, a schimbului carnetelor cu certificate de proprietate, carnetelor cu certificate de proprietate incomplete şi/sau cupoanelor nominative de privatizare, denumite în continuare titluri de privatizare, se organizează centre de subscriere şi centre computerizate de preluare a datelor care vor fi transmise Institutului de Management şi Informatică din subordinea Ministerului Industriilor.
    (2) Fondul Proprietăţii de Stat şi Fondurile Proprietăţii Private furnizează Institutului de Management şi Informatică din subordinea Ministerului Industriilor date şi informaţii cu privire la capitalul social al societăţilor comerciale cuprinse în lista aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 626/1995, modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 732/1995, actualizat la data de 31 decembrie 1995, precum şi orice alte informaţii necesare programului de alocare.
    (3) Datele şi informaţiile prevăzute la alineatul precedent vor fi transmise sub semnătura preşedinţilor fondurilor respective.
    ART. 3
    (1) Centrele de subscriere vor funcţiona în perioada 1 octombrie 1995 - 30 aprilie 1996 şi vor fi organizate de instituţiile prevăzute la art. 18 alin. (1) din Legea nr. 55/1995, respectiv Fondurile Proprietăţii Private, Casa de Economii şi Consemnaţiuni, Regia Autonomă "Posta Romana", societăţile bancare cu capital de stat şi societăţile de asigurare cu capital de stat.
    (2) Societăţile comerciale incluse în lista aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 626/1995, astfel cum a fost modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 732/1995, regiile autonome, instituţiile publice, precum şi alte instituţii interesate vor colabora cu instituţiile prevăzute la art. 18 alin. (1) din Legea nr. 55/1995, în vederea organizării şi funcţionarii de centre de subscriere la fiecare dintre acestea, în numele beneficiarului mandatului instituit de lege.
    (3) Centrele de subscriere prevăzute la alineatul precedent pot primi cereri de subscriere şi titluri de privatizare numai din partea salariaţilor instituţiei la care acestea sunt organizate, depuse în nume propriu sau mandataţi în acest scop de alte persoane fizice, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 750/1995.
    (4) Consiliile locale comunale, în colaborare cu instituţiile prevăzute la art. 18 alin. (1) din Legea nr. 55/1995, vor organiza şi vor asigura funcţionarea cel puţin a unui centru mobil de subscriere pe raza respectivei unităţi administrativ-teritoriale, care va acţiona în numele beneficiarului mandatului instituit de lege.
    (5) Pot fi solicitate, în scopul colaborării la organizarea şi funcţionarea acestor noi centre de subscriere, oricare dintre instituţiile prevăzute la art. 18 alin. (1) din Legea nr. 55/1995.
    (6) Centrele de subscriere vor fi dotate cu echipament de verificare a autenticităţii titlurilor de privatizare.
    ART. 4
    (1) Instituţiile prevăzute la art. 18 din Legea nr. 55/1995 vor comunica Agenţiei Naţionale pentru Privatizare, în termen de 5 zile de la intrarea în vigoare a prezentelor norme metodologice, centrele de subscriere, nominalizate după modelul prevăzut în anexa nr. 1, şi vor aduce la cunoştinţa cetăţenilor repartizarea teritorială la aceste centre.
    (2) Pentru centrele de subscriere organizate de instituţiile menţionate la alineatul precedent, care dispun de echipament de calcul, modalitatea de integrare a acestora în sistemul informatic, prevăzută în prezentele norme metodologice, va fi stabilită prin proceduri comune de lucru elaborate de Agenţia Naţională pentru Privatizare, împreună cu instituţiile în cauza, Ministerul Comunicaţiilor şi Comisia Naţională de Informatică, până la data începerii subscrierii.
    ART. 5
    La nivelul judeţelor, al municipiului Bucureşti şi al sectorului agricol Ilfov se organizează centre computerizate de preluare a datelor, care vor fi dotate corespunzător pe perioada desfăşurării acestei activităţi de către Agenţia Naţională pentru Privatizare.
    ART. 6
    Reţeaua centrelor de subscriere şi a centrelor computerizate de preluare a datelor va fi adaptată în funcţie de evoluţia procesului de privatizare.
    ART. 7
    (1) Opţiunile formulate şi depuse de cetăţeni vor fi prelucrate computerizat de Institutul de Management şi Informatică din subordinea Ministerului Industriilor, care va fi interconectat cu centrele computerizate de preluare a datelor şi îşi va desfăşura activitatea sub coordonarea Secretariatului General al Guvernului şi a Agenţiei Naţionale de Privatizare.
    (2) Transferul datelor se va face manual între centrele de subscriere şi centrele computerizate de preluare a datelor.
    (3) Interconectarea se va realiza între centrele computerizate de preluare a datelor şi Institutul de Management şi Informatică din subordinea Ministerului Industriilor.
    ART. 8
    (1) Organizarea centrelor computerizate de preluare a datelor se va face sub supravegherea şi cu sprijinul secretariatelor judeţene, al municipiului Bucureşti şi sectorului agricol Ilfov, constituite în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 476/1995, iar activitatea acestora va fi coordonata de persoana desemnată în acest scop de către fiecare secretariat judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti şi sectorului agricol Ilfov.
    (2) Lista persoanelor desemnate va fi comunicată Agenţiei Naţionale pentru Privatizare în termen de 5 zile de la data intrării în vigoare a prezentelor norme metodologice.
    (3) În acelaşi termen, instituţiile prevăzute la art. 18 din Legea nr. 55/1995 vor transmite la Agenţia Naţională pentru Privatizare lista persoanelor din fiecare judeţ, respectiv din municipiul Bucureşti şi din sectorul agricol Ilfov, responsabile cu organizarea centrelor de subscriere, şi vor dispune măsurile ce se impun pentru o buna colaborare cu secretariatele judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti şi sectorului agricol Ilfov, precum şi amplasarea acestor centre (adresa, telefon, fax).

    CAP. II
    Depunerea de către cetăţeni a optiunilor pentru schimbul titlurilor de privatizare în vederea obţinerii de acţiuni la societăţile comerciale şi la Fondurile Proprietăţii Private

    ART. 9
    Cetăţenii români care, potrivit legii, sunt îndreptăţiţi sa utilizeze titlurile de privatizare pot opta pentru a deveni acţionari:
    a) la societăţile comerciale prevăzute în lista aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 626/1995, modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 732/1995, în condiţiile reglementate de prezentele norme metodologice;
    b) la Fondurile Proprietăţii Private, care se vor transforma în societăţi de investiţii financiare conform art. 19 alin. (2) din Legea nr. 55/1995;
    c) la societăţile comerciale necuprinse în lista aprobată prin hotărîrile sus-menţionate, în conformitate cu prevederile art. 5 din Legea nr. 55/1995 şi ale cap. IV din prezentele norme metodologice.
    ART. 10
    (1) Exprimarea opţiunilor prevăzute la art. 9 lit. a) se va face prin completarea formularului prezentat în anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice, care va fi depus, împreună cu titlurile de privatizare, la centrele de subscriere.
    (2) Cuponul nominativ de privatizare poate fi depus pentru o singură societate comercială, afară de cazul când persoanele fizice utilizează astfel de titluri obţinute prin succesiune legală; în orice situaţie, cuponul nominativ de privatizare da dreptul la dobândirea de acţiuni la o singură societate comercială.
    (3) Carnetele întregi cu certificate de proprietate pot fi depuse pentru dobândirea de acţiuni la una sau mai multe societăţi comerciale cuprinse în lista aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 626/1995, modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 732/1995.
    (4) Prin carnet întreg se înţelege numai cazul în care cele cinci certificate de proprietate au înscrisă aceeaşi serie.
    (5) Opţiunile pentru dobândirea de acţiuni la societăţile comerciale, în condiţiile menţionate la art. 9 lit. a), pot fi depuse la centrele de subscriere începând cu data de 1 octombrie 1995, până la data de 31 martie 1996 inclusiv.
    ART. 11
    (1) Exprimarea opţiunilor pentru unul dintre Fondurile Proprietăţii Private, potrivit art. 9 lit. b), care se vor transforma în societăţi de investiţii financiare conform art. 19 alin. (2) din Legea nr. 55/1995, se poate face până la data de 31 aprilie 1996. Cetăţenii îndreptăţiţi pot utiliza, în acest scop, cupoane nominative de privatizare, carnete cu certificate de proprietate întregi şi/sau carnete cu certificate de proprietate incomplete, la valoarea de 5.000 lei pentru un certificat de proprietate, indiferent de Fondul Proprietăţii Private care l-a emis.
    (2) În acest caz se va completa acelaşi tip de formular prevăzut în anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice, mentionindu-se însă, în rubrica corespunzătoare, numărul Fondului Proprietăţii Private pentru care se face opţiunea, respectiv: Fondul Proprietăţii Private I - Banat-Crişana, Fondul Proprietăţii Private II - Moldova, Fondul Proprietăţii Private III - Transilvania, Fondul Proprietăţii Private IV - Muntenia, Fondul Proprietăţii Private V - Oltenia.
    ART. 12
    Exprimarea opţiunilor pentru societăţile comerciale prevăzute la art. 5 din Legea nr. 55/1995, pentru o cotă de 30% din capitalul social al fiecăreia, se poate realiza de către cei îndreptăţiţi, prin depunerea de carnete cu certificate de proprietate şi/sau cupoane nominative de privatizare, până la 31 martie inclusiv, la sediul Fondului Proprietăţii Private la care este arondată societatea comercială respectivă.
    ART. 13
    Depunerea cererii de schimb şi a titlurilor de privatizare la centrele de subscriere se poate face:
    a) personal;
    b) prin intermediul persoanelor fizice mandatate în acest scop, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (3) din Legea nr. 55/1995 şi cu normele speciale emise în acest scop;
    c) prin intermediul instituţiilor prevăzute la art. 18 din Legea nr. 55/1995.
    ART. 14
    La centrele de subscriere se va pune la dispoziţia cetăţenilor lista societăţilor comerciale supuse privatizării în masă şi se vor afişa modele de completare a formularelor necesare subscrierii. Formularele se completează cu litere mari de tipar, cu cerneală sau pix, fără ştersături sau modificări.
    ART. 15
    (1) Centrele de subscriere primesc de la cetăţenii îndreptăţiţi:
    a) cererea de schimb [anexa nr. 2 - lit. a) şi b)];
    b) titlurile de privatizare, semnate personal de titular, succesor sau tutore etc.;
    c) documentele justificative, cerute prin normele de mandatare;
    d) alte documente justificative privind identitatea cetăţeanului.
    (2) Cetăţenii care depun numai carnete cu certificate de proprietate sau care exercită calitatea de tutore şi/sau curator sunt obligaţi ca la subscriere să prezinte actul de identitate propriu, având înscris codul numeric personal.
    (3) Personalul acestor centre de subscriere are obligaţia să verifice:
    a) identitatea fiecărui solicitant şi, după caz, codul numeric personal, actul de mandatare şi/sau certificatul de moştenitor;
    b) corectitudinea completării cererii de schimb;
    c) autenticitatea titlurilor de privatizare;
    d) declaraţia dată pe propria răspundere, în cazul în care persoana prezintă un cupon nominativ de privatizare dobândit prin succesiune (anexa B din normele speciale de mandatare emise în acest scop);
    e) corespondenţa dintre datele completate în cererea de schimb, actul de identitate, documentele însoţitoare şi cuponul nominativ de privatizare.
    (4) După verificare, personalul centrelor de subscriere semnează, ştampilează cererea de schimb cu ştampila care identifică unitatea şi eliberează cetăţeanului recipisa detaşabilă, completată şi ştampilată, prevăzută în anexa nr. 2, lit. b) la prezentele norme metodologice, care constituie dovada depunerii cererii de schimb şi a titlurilor de privatizare.
    (5) Personalul centrelor de subscriere completează corespunzător Registrul centralizator (anexa nr. 3 la prezentele norme metodologice) în dublu exemplar.
    ART. 16
    Titlurile de privatizare controlate de centrele de subscriere, potrivit art. 15 alin. (3) de mai sus, se ştampilează cu ştampila instituţiei în cadrul căreia este organizat centrul. Titlurile de privatizare care, în urma verificării, se dovedesc false, se anulează, fapt ce va fi adus la cunoştinţa persoanei în cauză. Toate titlurile de privatizare se reţin de către personalul centrelor de subscriere.
    ART. 17
    Centrele de subscriere au obligaţia de a preda periodic centrelor computerizate de preluare a datelor la care sunt arondate următoarele:
    a) cererile de schimb primite de la cetăţeni;
    b) titlurile de privatizare semnate personal de titular, succesor sau tutore etc.;
    c) documentele justificative, cerute prin normele de mandatare;
    d) alte documente justificative privind identitatea cetăţeanului;
    e) un exemplar al filei corespunzătoare din Registrul centralizator.
    ART. 18
    (1) Titlurile de privatizare valabile, grupate pe Fonduri ale Proprietăţii Private, se transmit acestora săptămânal, de către centrele computerizate de preluare a datelor, pe bază de borderou întocmit în două exemplare, din care un exemplar se returnează centrelor, cu confirmarea primirii titlurilor de privatizare în cauză. Fondurile Proprietăţii Private verifică validitatea titlurilor de privatizare pe loc, în prezenţa reprezentantului autorizat al centrelor computerizate de preluare a datelor.
    (2) Titlurile de privatizare anulate se transmit săptămânal la Agenţia Naţională pentru Privatizare, unde vor fi păstrate până la încheierea acţiunii de alocare a acţiunilor.
    ART. 19
    Centrele computerizate de preluare a datelor au obligaţia să prelucreze informaţiile şi să le transmită zilnic Institutului de Management şi Informatică din subordinea Ministerului Industriilor.
    ART. 20
    Institutul de Management şi Informatică din subordinea Ministerului Industriilor centralizează cererile de schimb (opţiunile) ale cetăţenilor pe fiecare societate comercială şi pe fiecare Fond al Proprietăţii Private şi declanşează procedura de alocare a acţiunilor conform prezentelor norme metodologice.
    ART. 21
    (1) Instituţiile desemnate potrivit art. 18 din Legea nr. 55/1995, abilitate de Agenţia Naţională pentru Privatizare să efectueze operaţiunile de primire a cererilor de schimb, percep un comision de maximum două miimi din valoarea unică de schimb a titlurilor de privatizare prezentate pentru schimbul contra acţiuni.
    (2) Comisionul de maximum două miimi din valoarea unică de schimb a titlurilor de privatizare pentru schimbul de acţiuni nu se va percepe pensionarilor pentru o valoare subscrisă de maximum 1 milion lei. Pentru titlurile de privatizare subscrise suplimentar se va percepe comisionul de maximum două miimi prevăzut de lege.
    (3) Comisionul nu va fi perceput nici pensionarilor succesori care depun suplimentar titlurile de privatizare dobândite prin succesiune, pentru o valoare subscrisă de maximum 1 milion lei reprezentând echivalentul valoric al unui cupon nominativ de privatizare şi al unui carnet cu certificate de proprietate, în această situaţie prezentându-se certificatul de moştenitor, în copie şi original, sau declaraţia pe propria răspundere (conform anexei B din normele speciale de mandatare emise în acest scop) din care să rezulte calitatea de succesor legal si, după caz, actul de mandatare între persoanele cu vocaţie succesorală - succesiune deschisă sau între succesorii legali. După verificare, copia se retine, iar originalul se restituie.
    (4) Calitatea de pensionar se dovedeşte prin prezentarea talonului de pensie.
    ART. 22
    Prevederile art. 21 alin. (2) se aplică şi în cazul minorilor succesori asupra cărora s-a instituit tutela sau curatela. La depunerea titlurilor de privatizare, tutorele sau curatorul va prezenta actul prin care s-a instituit tutela sau curatela, precum şi o copie de pe acestea, care se anexează cererii de depunere.

    CAP. III
    Procedura de alocare a acţiunilor societăţilor comerciale

    ART. 23
    Opţiunile primite de la centrele computerizate de preluare a datelor vor fi centralizate de către Institutul de Management şi Informatică din subordinea Ministerului Industriilor, până la data de 20 aprilie 1996, potrivit normelor emise de Agenţia Naţională pentru Privatizare.
    ART. 24
    Alocarea acţiunilor societăţilor comerciale în funcţie de numărul şi de valoarea titlurilor de privatizare depuse de cetăţeni se va face de către Institutul de Management şi Informatică din subordinea Ministerului Industriilor, sub supravegherea unei comisii formate din reprezentanţi ai Consiliului pentru Coordonare, Strategie şi Reforma Economică, Secretariatului General al Guvernului, Fondului Proprietăţii de Stat, Fondurilor Proprietăţii Private, Agenţiei Naţionale pentru Privatizare, Ministerului Finanţelor, Ministerului de Interne şi ai Departamentului pentru Administraţie Publica Locală, desemnaţi în acest scop de instituţiile respective.
    ART. 25
    Alocarea acţiunilor se va face, avându-se în vedere ca un cupon nominativ de privatizare este echivalent cu 39 de carnete cu certificate de proprietate a 25.000 lei fiecare. Valoarea nominală a unei acţiuni este, de asemenea, de 25.000 lei.
    Numărul acţiunilor luate în calcul este cel aferent capitalului social la data de 31 decembrie 1995, transferabil cu titlu gratuit, în limita nivelului prevăzut în lista societăţilor comerciale aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 626/1995, modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 732/1995.
    ART. 26
    (1) În funcţie de opţiunile depuse de cetăţeni pentru o societate comercială, se va proceda astfel:
    (1.1) În cazul în care opţiunile cu titluri de privatizare pentru o societate comercială se situează până la limita prevăzută în lista societăţilor comerciale aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 626/1995, modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 732/1995, numărul acţiunilor alocate va fi egal cu numărul de titluri de privatizare, în echivalent carnete cu certificate de proprietate, depuse de fiecare cetăţean. În cazul în care opţiunile se situează sub limita de capital social transferabil cu titlu gratuit, legal prevăzut, alocarea acţiunilor se va face în limita cererilor depuse; pentru partea de capital social netransferat gratuit se aplică prevederile art. 7 alin. (4) din Legea nr. 55/1995.
    (1.2) În cazul în care cererile de schimb depăşesc echivalentul capitalului social transferabil cu titlu gratuit, se va proceda astfel:
    (1.2.1) - se stabileşte numărul titlurilor de privatizare în echivalent carnete cu certificate de proprietate, corespunzător cotei maxime de capital social ce poate fi transferat gratuit; acest număr este egal cu numărul acţiunilor aferent capitalului social ce se poate transfera gratuit;
    (1.2.2) - se face raportul dintre acest număr, determinat ca mai sus, şi numărul titlurilor de privatizare cu care s-a optat, exprimat, de asemenea, în echivalent carnete cu certificate de proprietate; rezultatul acestui raport, care va fi subunitar, se denumeşte în continuare indice de alocare;
    (1.2.3) - se înmulţeşte numărul titlurilor de privatizare cu care s-a optat de către fiecare cetăţean, exprimate în echivalent carnete cu certificate de proprietate, cu indicele de alocare, rezultatul obţinut reprezentind numărul de acţiuni ce revine în funcţie de titlurile de privatizare cu care s-a participat.
    (2) În cazul în care vor rezulta fracţiuni de acţiuni, pentru alocarea unui număr întreg de acţiuni se va considera ca valoarea nominală a acesteia este de 1.000 lei, în loc de 25.000 lei, prin creşterea corespunzătoare a numărului de acţiuni, astfel încât, pe total, valoarea capitalului social să nu fie afectată.
    ART. 27
    (1) Rezultatele alocării acţiunilor pe fiecare societate comercială vor fi listate şi publicate în Monitorul Oficial al României.
    (2) Institutul de Management şi Informatică din subordinea Ministerului Industriilor va transmite Agenţiei Naţionale pentru Privatizare, precum şi societăţilor comerciale în cauza, lista nominală a acţionarilor, rezultată în urma alocării.
    (3) Societăţile comerciale au obligaţia ca, în termen de 60 de zile de la închiderea perioadei de depunere, în conformitate cu art. 15 din Legea nr. 55/1995, să emita şi să elibereze în mod gratuit certificate de acţionar, care sunt nominative, potrivit modelului din anexa nr. 4 la prezentele norme metodologice.
    (4) Certificatele de acţionar, dobîndite ca urmare a procedurii de alocare, se vor elibera de către societăţile comerciale, exclusiv pe numele titularilor de titluri de privatizare, şi se vor preda personal acestora, cu excepţia cazurilor stabilite de normele speciale de mandatare a persoanelor fizice, stabilite prin hotărâre a Guvernului, conform prevederilor art. 4 alin. (3) din Legea nr. 55/1995.

    CAP. IV
    Procedura de subscriere pentru societăţile comerciale prevăzute la art. 5 din Legea nr. 55/1995 şi procedura de alocare a acţiunilor acestor societăţi comerciale

    ART. 28
    (1) Pentru societăţile comerciale care nu sunt incluse în lista societăţilor comerciale, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 626/1995, astfel cum a fost modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 732/1995, cu excepţia celor prevăzute la art. 6 alin. (2) şi la art. 23 din Legea nr. 55/1995, Fondurile Proprietăţii Private sunt obligate să primească cereri de subscriere pentru cetăţenii îndreptăţiţi la schimb potrivit art. 5 din lege.
    (2) Transferul cu titlu gratuit către cetăţenii îndreptăţiţi se face în limita unei cote de până la 30% din capitalul social, prin schimbul carnetelor cu certificate de proprietate şi/sau cupoanelor nominative de privatizare contra acţiuni. Opţiunile, împreună cu titlurile de privatizare, se depun numai la Fondul Proprietăţii Private la care societatea comercială respectiva este arondată.
    ART. 29
    (1) Cetăţenii îndreptăţiţi la schimb, potrivit art. 5 din Legea nr. 55/1995, pot subscrie:
    a) individual, respectînd procedura de subscriere prevăzută la art. 12 din prezentele norme metodologice;
    b) prin mandatare, cu respectarea prevederilor Hotărîrii Guvernului nr. 750/1995, precum şi ale art. 12 din prezentele norme metodologice;
    c) individual, prin reprezentantul, persoana fizica, mandatat de membrii asociaţiei salariaţilor constituite în baza Legii nr. 77/1994, caz în care se vor respecta, în materie de mandatare, prevederile Hotărîrii Guvernului nr. 750/1995. În acest caz, sunt îndreptăţiţi a solicita efectuarea schimbului titlurilor de privatizare numai acei membri ai asociaţiei salariaţilor prevăzuţi la art. 5 din Legea nr. 55/1995.
    (2) Nu sunt îndreptăţiţi a solicita efectuarea schimbului titlurilor de privatizare membrii asociaţiei salariaţilor care au pierdut calitatea de salariat al societăţii comerciale respective şi care la data efectuării schimbului sunt salariaţi ai altor societăţi comerciale.
    (3) Şomerii cu ultimul loc de muncă la respectiva societate comercială, precum şi pensionării care, din diverse motive, nu sunt membri ai asociaţiei salariaţilor pot subscrie individual, cu respectarea procedurii de subscriere prevăzute la art. 12 din prezentele norme metodologice.
    ART. 30
    Calitatea cerută pentru a subscrie în condiţiile art. 5 din Legea nr. 55/1995 se atesta după cum urmează:
    a) pentru salariaţi, de către managerul sau directorul general al societăţii comerciale respective, prin adeverinţa individuală sau colectivă, după caz;
    b) pentru reprezentanţii Fondului Proprietăţii de Stat şi ai Fondului Proprietăţii Private în adunarea generală a acţionarilor, prin prezentarea mandatului de reprezentare şi prin depunerea unei fotocopii de pe acesta, certificată de către manager sau, după caz, de către directorul general al societăţii comerciale;
    c) pentru membrii consiliului de administraţie care nu au calitatea de salariat al respectivei societăţi comerciale, prin adeverinţa individuală eliberata de către manager sau, după caz, de către directorul general al acesteia;
    d) pentru managerul, persoana fizica, sau directorul general, prin prezentarea contractului de management sau, după caz, a deciziei de numire şi prin depunerea acestora în fotocopie;
    e) pentru somerii şi pensionării cu ultimul loc de munca la respectiva societate comercială, prin prezentarea carnetului de munca şi prin depunerea unei copii de pe acesta, care se certifica de către funcţionarul care instrumenteaza schimbul titlurilor de privatizare;
    f) pentru producătorii agricoli individuali care întreţin relaţii contractuale cu caracter de continuitate cu societatea comercială respectivă, dacă aceasta se încadrează în domeniul agriculturii, industriei prelucrătoare de materii prime agricole ori al prestărilor de servicii pentru agricultură, prin depunerea unei adeverinţe eliberate de către managerul sau directorul general al societăţii comerciale, după caz.
    ART. 31
    Producătorii agricoli individuali, persoane fizice, care fac parte dintr-o asociaţie familială având calitatea de producător agricol, se încadrează în prevederile art. 5 lit. e) din Legea nr. 55/1995 şi sunt îndreptăţiţi la schimb, dacă vor prezenta dovada ca asociaţia familială din care fac parte întreţine relaţii contractuale cu caracter de continuitate cu societatea comercială respectivă, atestată de managerul sau, după caz, de directorul general al acesteia.
    ART. 32
    (1) Cetăţenii îndreptăţiţi potrivit art. 5 din Legea nr. 55/1995 pot depune, în vederea efectuării schimbului contra acţiuni, carnetele cu certificate de proprietate deţinute şi cupoanele nominative de privatizare, ai căror titulari sunt.
    (2) Cupoanele nominative de privatizare dobândite prin succesiune legală pot fi depuse numai în cazul în care procedura succesorală s-a finalizat prin eliberarea unui certificat de moştenitor având ca unic moştenitor persoana îndreptăţită.
    ART. 33
    La depunerea cererilor de subscriere şi a titlurilor de privatizare de către cetăţenii îndreptăţiţi, Fondul Proprietăţii Private le va elibera acestora recipise doveditoare privind efectuarea operaţiunii respective.
    ART. 34
    Numărul acţiunilor luate în calcul la alocare este aferent cotei de 30% din capitalul social al societăţii comerciale, actualizat la data de 31 decembrie 1995, transferabil cu titlu gratuit. Alocarea acţiunilor se va efectua în conformitate cu prevederile cap. III din prezentele norme metodologice.
    ART. 35
    Refuzul de primire a cererilor cetăţenilor, îndreptăţiţi potrivit art. 5 din Legea nr. 55/1995, de către Fondurile Proprietăţii Private la care societatea comercială este arondată, constituie contravenţie şi se sancţionează în conformitate cu prevederile art. 10 alin. (1) din lege.
    ART. 36
    (1) Prevederile art. 5 din Legea nr. 55/1995 se aplică şi în cazul societăţilor comerciale prevăzute la art. 2 din Legea nr. 58/1991, care nu au fost privatizate integral, anterior datei de 19 iunie 1995, prin metode reglementate de alte acte normative, numai în măsura în care cota de gratuitate prevăzută de Legea nr. 58/1991 nu a fost transferata în totalitate de către Fondul Proprietăţii Private la care respectiva societate comercială este arondată.
    (2) În situaţia prevăzută la alineatul precedent, alocarea acţiunilor se va face în limita cotei de gratuitate rămasă disponibilă pentru transferul cu titlu gratuit.

    CAP. V
    Dispoziţii finale

    ART. 37
    Pentru verificarea şi ordonarea documentelor se poate prelungi, după caz, funcţionarea centrelor de subscriere până la data de 31 mai 1996 inclusiv.
    ART. 38
    Arhivarea şi păstrarea cererilor de schimb şi a documentelor justificative depuse de cetăţeni se va face pe o durata de 5 ani, de către prefecturile judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti şi a sectorului agricol Ilfov, în conformitate cu normele legale în vigoare.
    ART. 39
    Cetăţenii pot depune contestaţii la secretariatele judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti şi al sectorului agricol Ilfov, care au obligaţia de a analiza şi a comunica modul de soluţionare în termen de cel mult 5 zile de la data înregistrării contestaţiilor.
    ART. 40
    Procedura de alocare a acţiunilor aferente optiunilor pentru Fondurile Proprietăţii Private va fi reglementată prin norme separate, după apariţia legii de transformare a acestora în societăţi de investiţii financiare.
    ART. 41
    Anexele nr. 1-4 constituie parte integrantă a prezentelor norme metodologice.

     ANEXA 1
     -------
     la normele metodologice
     -----------------------

                         LISTA
       centrelor de subscriere nominalizate de
        ....................................

 Judeţul ......................

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Localitatea Nr. centrului de Strada Nr. Sectorul Observaţii
                      subscriere
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4 5 6
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


    NOTĂ:
    Lista se va completa de către fiecare instituţie abilitată de Agenţia Naţională pentru Privatizare astfel:
    - localităţile în ordine alfabetică;
    - centrele de subscriere în ordinea numerotării;
    - la rubrica 6 - Observaţii: <informatizat>.

    ANEXA 2
    -------
    la normele metodologice
    ------------------------


     a) CERERE DE SCHIMB AL TITLURILOR DE PRIVATIZARE CONTRA ACŢIUNI


NUMĂR**) |_|_|_|_|_|_|/|_|
Se completează de către solicitant:
Titular CNP şi/sau CCP*) |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
                                         (nume, prenume)
Prenumele tatălui: |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
născut în: |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| la data de: |_|_|_|_|_|_|
                            localitatea zi lună an

ADRESA*):
Str.: |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| Nr.: |_|_|_|
Bloc.: |_|_|_|_| Scara: |_|_| Etaj: |_|_| Apartament: |_|_|_| Tel.:|_|_|_|_|_|_|
Localitate: |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| Jud/Sect.: |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
Act de identitate Seria:|_|_|_| Nr.: |_|_|_|_|_|_| Cod numeric pers.*):|_|_|_|_|
eliberat de: |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| la data de: |_|_|_|_|_|
Reprezentat prin: |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
Act de identitate Seria:|_|_|_| Nr.: |_|_|_|_|_|_| Cod numeric pers.:|_|_|_|_|_|
                           ___ ___ ___ ___
În calitate de: mandatar |___| succesor |___| tutore |___| altele |___|
depun: cuponul nominativ de privatizare (numărul): |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
si un număr de ________ carnete cu certificate de proprietate, _______________
certificate de proprietate, pentru schimbul contra acţiuni, la:

(Se va alege una dintre variantele de subscriere de mai jos; societatea
comercială va fi aleasă din ultima varianta a Listei societăţilor comerciale
supuse privatizării în masa, publicată în Monitorul Oficial al României).
  Societatea Comercială _____________________ cod fiscal: |_|_|_|_|_|_|_|_|_|
având poziţia |_|_|_|_| în Lista societăţilor comerciale supuse privatizării
în masă, publicată în Monitorul Oficial al României.
  Fondul Proprietăţii Private nr. _____,_________________

DECLAR PE PROPRIA RĂSPUNDERE CĂ OPŢIUNEA FĂCUTĂ ESTE Nr. CCP false |_|_|_|_|
IREVOCABILĂ, DATELE ÎNSCRISE PE FORMULAR SUNT CORECTE, Nr. CP false |_|_|_|_|
IAR TITLURILE DE PRIVATIZARE SUNT VALABILE, ÎN CAZ Nr. CNP false |_|_|_|
CONTRAR, CEREREA VA FI ANULATĂ, IAR TITLURILE DE
PRIVATIZARE VOR FI REŢINUTE.

Semnătura deponent
___________________ Data: ____________ Semnătura autorizată __________
--------------
  *) Se vor completa datele de identificare a titularului din cuponul nominativ
     de privatizare şi/sau actul de identitate.
 **) Numărul va fi identic cu nr. cererii de schimb col. 1 din Registrul
     centralizator - anexa nr. 3 - şi va fi completat de către centru de
     subscriere.

Se detaşează de către funcţionarul centrului de subscriere.
-------------------------------------------------------------------------------

 b) RECIPISA DE CONFIRMARE A CERERII DE SCHIMB

Numele*) |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| Se completează de către centrul de
Iniţială, prenumele*) |_|_| |_|_|_|_|_| subscriere:
                                         NUMĂR**) |_|_|_|_|_|_|_|
ADRESA*): CENTRU |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
Str. |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| Nr. |_|_|_| Localitate |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
Bloc |_|_|_| Sc.|_|_| Et.|_|_| Ap.|_|_| Jud./Sect. |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
Localitate|_|_|_|_|_|_|Jud./Sect.:|_|_| Comision |_|_|_|_|_| lei
Denumirea societăţii|_|_|_|_|_|_|_|_|_| Nr. carnete cu certif. de proprietate
Cod fiscal |_|_|_|_|_|_|_|_|_| false |_|_|_|_|
sau Nr. certificate de proprietate
F.P.P. |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| false |_|_|_|_|
Nr. carnete cu certificate de Nr. cupoane nominative de privatizare
proprietate |_|_|_|_| false |_|_|_|
Nr. certificate de proprietate|_|_|_|_|
Nr. cupoane nominative de Semnătura autorizată
privatizare |_|_|_|



    ANEXA 3
    -------
la normele metodologice
------------------------


Data ......................
Centrul de subscriere: .............

                       REGISTRU CENTRALIZATOR
                   Nr. ............. din data .............

┌────┬─────────┬───────────┬────────────┬──────────────┬────────────┬───────┬─────────┬───────┬─────────┬───────┬──────────┐
│ │ Nr. │ Numele şi │Reprezentat │ Buletinul de │ Denumirea │ │ │ │ │ │ │
│Nr. │ cererii │ prenumele │prin: numele│identitate al │ societăţii │Numărul│din care:│Numărul│din care:│Numărul│ din care:│
│crt.│de schimb│titularului│şi prenumele│depunătorului:│ comerciale │C.C.P. │ FALSE │ C.P. │ FALSE │C.N.P. │ FALSE │
│ │ │ │ │ serie/nr. │sau a F.P.P.│ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼───────────┼────────────┼──────────────┼────────────┼───────┼─────────┼───────┼─────────┼───────┼──────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │
├────┼─────────┼───────────┼────────────┼──────────────┼────────────┼───────┼─────────┼───────┼─────────┼───────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼───────────┼────────────┼──────────────┼────────────┼───────┼─────────┼───────┼─────────┼───────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼───────────┼────────────┼──────────────┼────────────┼───────┼─────────┼───────┼─────────┼───────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼───────────┼────────────┼──────────────┼────────────┼───────┼─────────┼───────┼─────────┼───────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼───────────┼────────────┼──────────────┼────────────┼───────┼─────────┼───────┼─────────┼───────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼───────────┼────────────┼──────────────┼────────────┼───────┼─────────┼───────┼─────────┼───────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼───────────┼────────────┼──────────────┼────────────┼───────┼─────────┼───────┼─────────┼───────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼───────────┼────────────┼──────────────┼────────────┼───────┼─────────┼───────┼─────────┼───────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼───────────┼────────────┼──────────────┼────────────┼───────┼─────────┼───────┼─────────┼───────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼───────────┼────────────┼──────────────┼────────────┼───────┼─────────┼───────┼─────────┼───────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴─────────┴───────────┴────────────┴──────────────┴────────────┴───────┴─────────┴───────┴─────────┴───────┴──────────┘
                                                    Semnătură autorizată



    ANEXA 4
    -------
la normele metodologice
------------------------

Societatea Comercială*) .............. S.A.
Str. .................. nr. ...............
Localitatea ...............................
Judeţul/Sectorul ..........................
Capitalul social ...................... lei
Valoarea nominală a unei acţiuni ...... lei
Nr. din Registrul comerţului J .../..../...

                     CERTIFICAT DE ACŢIONAR
                     pentru persoane fizice

Nr. ........... data: ...............

     Se atestă calitatea de ACŢIONAR a domnului/doamnei ......................,
                                                  (numele, iniţială, prenumele)
             născut(a) la data de .............., în localitatea ..............
             adresa: str. ........... nr. ..., bl. ..., sc. ..., st...., ap....
             ------ localitatea ................, judeţul/sectorul ..........,
care este înscris în Registrul acţionarilor la poziţia nr. ..........., fiind
deţinătorul unui număr de ....... acţiuni nominative, cu numerele de ordine de
la ......... până la........., cu o valoare nominală de.......... lei fiecare.
     Acţiunile au fost dobândite în urma alocării prin schimbarea unui număr de
............. cupoane nominative de privatizare, a unui număr de .............
carnete cu certificate de proprietate şi a unui număr de ............ carnete
cu certificate de proprietate incomplete, cu indicele de alocare (după caz) =
............ .
                        Semnături administratori,
                                      ................. ...............

------------------
    *) Se va trece, după caz, societatea comercială sau societatea de investiţii financiare.


                                          --------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016