Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE nr. 2.162/MC/ din 5 august 1994  de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 20/1994 privind punerea in siguranta a fondului construit existent    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE nr. 2.162/MC/ din 5 august 1994 de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 20/1994 privind punerea in siguranta a fondului construit existent

EMITENT: MINISTERUL LUCRARILOR PUBLICE SI AMENAJARII TERITORIULUI Nr. 2.162/MC/5 august 1994 MINISTERUL FINANTELOR Nr. 30.654 din 5 august 1994
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 289 din 12 octombrie 1994
    În temeiul art. 8 din Ordonanţa Guvernului nr. 20/1994 privind punerea în siguranţa a fondului construit existent, modificată prin Ordonanţa Guvernului nr. 27/1994, se emit următoarele norme metodologice:

    CAP. I
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    Punerea în siguranţa a fondului construit existent reprezintă ansamblul de măsuri care trebuie întreprinse pentru reducerea riscului de avariere gravă sau prăbuşire în cazul unor seisme de mare intensitate şi cuprinde: expertizarea construcţiilor, proiectarea lucrărilor de punere în siguranţă a construcţiilor şi executarea acestor lucrări.
    ART. 2
    În aplicarea prevederilor art. 2 din Ordonanţa Guvernului nr. 20/1994, conform cărora toţi proprietarii construcţiilor grav afectate de seisme au obligaţia să ia măsurile de punere în siguranţa a fondului construit, aceştia vor proceda la expertizarea construcţiilor, proiectarea lucrărilor de punere în siguranţa şi executarea acestora, cu respectarea măsurilor şi procedurilor din prezentele norme metodologice.
    ART. 3
    Măsurile de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 se vor lua cu respectarea condiţiilor de siguranţa şi a exigenţelor tehnice precizate în Ordonanţa Guvernului nr. 2/1994, în regulamentele emise în baza acesteia, în Normativul P.100/1992 - cap. 11 şi cap. 12 -, precum şi în alte acte normative specifice şi în prezentele norme metodologice.
    ART. 4
    Fondul construit existent, care trebuie pus în siguranţa, cuprinde construcţiile situate în zonele seismice A, B, C şi D, definite prin harta de zonare seismică a României, conform Normativului P.100/1992, aprobat de conducerea Ministerului Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului prin Ordinul nr. 3/N/14.04.1992.
    ART. 5
    Pentru punerea în siguranţa a fondului de locuinţe existent, conform prevederilor art. 5 şi 6 din Ordonanţa Guvernului nr. 20/1994, statul sprijină pe proprietarii sau administratorii construcţiilor cu destinaţie de locuinţa cu alocaţii de la bugetul de stat, pentru acoperirea integrala a lucrărilor lor de expertizare şi a diferenţei de dobânzi la creditele contractate de către aceştia pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de punere în siguranţa a construcţiilor cu destinaţie de locuinţa.
    În conformitate cu prevederile aceloraşi articole, proprietarii si/sau administratorii construcţiilor cu alta destinaţie decât aceea de locuinţa, precum şi instituţiile publice vor asigura fondurile necesare expertizării, proiectării şi execuţiei lucrărilor de punere în siguranţa din fondurile de dezvoltare proprii - în cazul agenţilor economici - şi de la bugetul de stat sau local - în cazul instituţiilor publice -, în funcţie de subordonarea acestora.

    CAP. II
    Organizarea şi conducerea activităţii de punere în siguranţă a fondului construit existent

    ART. 6
    (1) În aplicarea art. 4 al Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994, Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului organizează şi conduce activitatea de intervenţie pentru punerea în siguranţa a fondului construit existent şi asigura, în acest sens, cadrul normativ şi legislativ, punându-l la dispoziţia autorităţilor administraţiei publice locale interesate.
    (2) În conformitate cu prevederile ultimului alineat al art. 4 din Ordonanţa Guvernului nr. 20/1994, prin colaborarea Ministerului Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului cu consiliile judeţene şi locale se asigura organizarea şi controlul la nivel local, a derulării acţiunii de punere în siguranţa a fondului construit existent cu destinaţie de locuinţa.
    Aceasta se realizează de către consiliile judeţene şi locale, care acţionează concertat cu inspectiile judeţene pentru controlul calităţii în construcţii, lucrări publice, urbanism şi amenajarea teritoriului.
    ART. 7
    În conformitate cu prevederile art. 1 din Ordonanţa Guvernului nr. 20/1994, prin care se precizează ca punerea în siguranţa a fondului construit existent constituie o acţiune de interes naţional, şi potrivit prevederilor art. 100 alin. 1 lit. a) din Legea administraţiei publice locale nr. 69/1991, prefectii judeţelor, respectiv al municipiului Bucureşti şi sectorului agricol Ilfov, vor asigura şi vor urmări realizarea prevederilor ordonanţei, în spiritul şi litera ei, în aria lor de autoritate.
    ART. 8
    (1) Potrivit prevederilor art. 4 alin. 2 din Ordonanţa Guvernului nr. 20/1994, în cadrul Ministerului Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului, coordonarea, din punct de vedere tehnic, a activităţii de punere în siguranţa a fondului construit existent se realizează de către Consiliul tehnic superior, al cărui secretariat permanent este asigurat de Direcţia de protecţie antiseismică şi prevenire a dezastrelor.
    (2) Controlul în teritoriu al activităţii de punere în siguranţa a fondului construit existent afectat se realizează de Inspecţia de stat în construcţii, lucrări publice, urbanism şi amenajarea teritoriului prin inspectiile judeţene, în conformitate cu atribuţiile prevăzute în Ordonanţa Guvernului nr. 2/1994 privind calitatea în construcţii.
    ART. 9
    (1) Potrivit prevederilor ultimului alineat al art. 4 din Ordonanţa Guvernului nr. 20/1994, consiliile judeţene şi locale colaborează cu Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului, asigurând:
    - cuprinderea, în acţiunea de inventariere, a tuturor construcţiilor cu destinaţie de locuinţa afectate de seisme, indiferent de forma de proprietate şi subordonare, situate în aria lor de autoritate;
    - desfăşurarea lucrărilor de expertizare în conformitate cu prevederile ordonanţei Guvernului şi cu recomandările Consiliului tehnic superior pentru construcţiile cu destinaţie de locuinţa care nu au fost expertizate până la 1 ianuarie 1994 şi estimarea necesarului de fonduri pentru a fi cuprinse în legea anuală de aprobare a bugetului de stat; prezentarea la Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului a sintezelor şi rapoartelor de expertiza, cu încadrarea în clasele de urgenta, conform Normativului de protecţie antiseismică şi recomandărilor Consiliului tehnic superior (anexa nr. 1 la prezentele norme, ale carei date se centralizează conform modelului cuprins în anexa nr. 2).
    (2) În acest scop, proprietarii de construcţii cu destinaţie de locuinţa sau administratorii acestora vor depune la consiliile locale, la termenele stabilite de acestea, rezultatele inventarierii, rapoartele de expertizare şi propunerile de realizare a măsurilor de punere în siguranţa a fondului construit existent.
    (3) Tot în cadrul colaborării cu Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului, consiliile judeţene şi consiliile locale vor lua măsuri de popularizare, prin presa locală şi afişaj, a actelor normative şi a reglementărilor în domeniu, pentru a fi cunoscute de către populaţie şi agenţii economici. De asemenea, în conformitate cu prezentele norme metodologice vor informa proprietarii si/sau administratorii construcţiilor cu destinaţie de locuinţa asupra termenelor de depunere a documentaţiilor necesare elaborării programelor de punere în siguranţa şi a ordinii de prioritate a efectuării expertizărilor, proiectelor sau lucrărilor de consolidare, după caz.

    CAP. III
    Finanţarea

    ART. 10
    (1) În conformitate cu prevederile art. 5 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 20/1994, instituţiile publice vor asigura expertizarea construcţiilor, altele decât cele cu destinaţie de locuinţa, din fonduri solicitate de la bugetul de stat sau din bugetele locale, după caz, în funcţie de subordonare. În acest scop, fundamentarea se va sprijini pe prevederile ordonanţei sus-menţionate.
    (2) Potrivit prevederilor art. 6 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 20/ 1994, proiectarea şi execuţia lucrărilor de punere în siguranţa a construcţiilor aflate în administrarea instituţiilor publice se va asigura din fonduri de natura investiţiilor, solicitate anual de către acestea, din bugetul de stat sau de la bugetele locale, după caz, în temeiul Ordonanţei Guvernului nr. 20/ 1994. Instituţiile publice finanţate integral din venituri extrabugetare vor asigura punerea în siguranţa a fondului construit existent, din venituri proprii.
    (3) De asemenea, în conformitate cu prevederile art. 5 lit c) din Ordonanţa Guvernului nr. 20/1994, expertizarea construcţiilor aflate în proprietatea sau administrarea agenţilor economici se asigura din fonduri proprii.
    (4) În conformitate cu prevederile art. 6 lit. c) din Ordonanţa Guvernului nr. 20/1994, finanţarea cheltuielilor de natura investiţiilor privind proiectarea şi execuţia lucrărilor de punere în siguranţa a construcţiilor, altele decât cele cu destinaţie de locuinţa, aflate în proprietate sau în administrarea agenţilor economici, se face din fondurile de dezvoltare proprii.
    (5) Potrivit prevederilor art. 6 lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 20/ 1994, pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de punere în siguranţa a construcţiilor cu destinaţie de locuinţa, agenţii economici - societăţi comerciale cu capital majoritar de stat şi regii autonome - pot beneficia, în afară fondurilor din surse proprii sau din despăgubirile acordate de societăţile de asigurare, şi de credite bancare pe termen lung şi dobânda redusă, pentru care vor acţiona potrivit prevederilor art. 12 din prezentele norme.
    ART. 11
    (1) Pentru fundamentarea necesarului de alocaţii de la bugetul de stat pentru expertizarea construcţiilor cu destinaţie de locuinţa, proprietate privată a persoanelor fizice, sau de fondul locativ de stat se procedează astfel:
    - consiliile locale primesc prin asociaţiile de locatari sau de la proprietari, persoane fizice, ai unor locuinţe individuale, cererile de includere în lista clădirilor ce urmează a fi expertizate, conform modelelor din anexele nr. 3 şi 4 la prezentele norme;
    - consiliile locale stabilesc priorităţile şi transmit consiliilor judeţene lista construcţiilor cu destinaţie de locuinţa până cel mai târziu la data de 1 mai a anului în curs, pentru anul următor, în care se va estima şi valoarea cheltuielilor de expertizare (anexa nr. 5 la prezentele norme);
    - consiliile judeţene examinează şi centralizează situaţiile primite din teritoriu, stabilesc priorităţile la nivel de judeţ şi transmit la Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului, până la data de 15 mai a anului în curs pentru anul următor, valoarea cheltuielilor totale necesare pentru expertizare, însuşită de Direcţia de urbanism şi amenajare a teritoriului din cadrul consiliilor judeţene şi al municipiului Bucureşti, potrivit anexei nr. 5 la prezentele norme.
    - Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului controlează şi examinează propunerile consiliilor judeţene şi prezintă Ministerului Finanţelor estimările proprii pentru includerea în proiectul bugetului de stat.
    ART. 12
    (1) În mod similar se procedează şi pentru fundamentarea necesarului de fonduri pentru acoperirea diferenţelor de dobânda la creditele pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de punere în siguranţa a construcţiilor cu destinaţie de locuinţa proprietate privată sau aflate în proprietatea sau în administrarea agenţilor economici - societăţi comerciale cu capital majoritar de stat şi regii autonome.
    (2) Modelele de fundamentare utilizate sunt cele prevăzute în anexele nr. 6, 7 şi 8 la prezentele norme.
    (3) Pentru creditele angajate în anii anteriori, scadente în anul pentru care se face fundamentarea, necesarul de alocaţii pentru diferenţele de dobânzi se va fundamenta pe baza situaţiilor comunicate de Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului de către Banca Româna pentru Dezvoltare - S.A., potrivit anexei nr. 9 la prezentele norme, până la data de 30 iulie a anului precedent.
    ART. 13
    Pentru anul 1994, fundamentarile necesarului de alocaţii pentru expertizare şi diferenţele de dobânda la creditele bancare acordate pentru lucrări de proiectare şi pentru execuţia lucrărilor de punere în siguranţa a construcţiilor cu destinaţie de locuinţa vor fi transmise conform modelelor din Adresa Ministerului Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului nr. 37/TG/9.02.1994.
    ART. 14
    (1) În limita alocaţiilor aprobate prin legea anuala a bugetului de stat la cap. "Gospodărie comunală şi locativă", Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului, în baza fundamentarilor efectuate, va repartiza şi va comunica consiliilor judeţene şi Consiliului Local al Municipiului Bucureşti plafoanele aprobate pentru punerea în siguranţa a fondului construit existent, cu destinaţie de locuinţa, potrivit prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994, astfel:
    - alocaţii pentru expertizarea construcţiilor cu destinaţie de locuinţa;
    - alocaţii pentru diferenţe de dobânzi la creditele bancare acordate pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de punere în siguranţa a construcţiilor cu destinaţie de locuinţa.
    (2) În baza şi în limitele plafoanelor primite de la Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului, consiliile judeţene şi Consiliul Local al Municipiului Bucureşti, în funcţie de priorităţile stabilite, vor repartiza şi vor transmite, pe structura prevăzută de alineatul precedent, la consiliile locale, plafoanele aprobate pentru punerea în siguranţa a construcţiilor cu destinaţie de locuinţa.
    (3) Totodată, Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului transmite Băncii Române pentru Dezvoltare - S.A. nivelul alocaţiilor pentru acoperirea diferenţei de dobânda la creditele bancare acordate pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de punere în siguranţa a construcţiilor cu destinaţie de locuinţa pe anul respectiv.
    (4) Banca Româna pentru Dezvoltare - S.A. va transmite la sucursalele sale teritoriale plafoanele primite de la Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului, în vederea urmăririi încadrării în nivelurile respective.
    ART. 15
    În cadrul prioritatilor stabilite, consiliile judeţene şi consiliile locale vor urmări ca fondurile repartizate să asigure realizarea expertizării sau a proiectării şi execuţiei, după caz, a întregului imobil care face obiectul acţiunii de punere în siguranţa a fonului construit existent, potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994.
    ART. 16
    Consiliile judeţene si/sau consiliile locale, după caz, înştiinţează beneficiarii despre facilităţile ce li se pot acorda în baza Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994, conform modelelor cuprinse în anexele nr. 10 şi 11 la prezentele norme.
    ART. 17
    (1) Persoanele fizice, societăţile comerciale cu capital majoritar de stat, precum şi regiile autonome, după caz, proprietari sau administratori ai locuinţelor, după primirea instiintarilor vor putea încheia contracte de expertizare cu persoane fizice sau juridice autorizate, precum şi contracte de proiectare şi apoi de execuţie, cu respectarea reglementărilor legale şi cu viza consiliului local sau judeţean, după caz.
    (2) Atât contractele de proiectare, cât şi contractele de execuţie, în cazul blocurilor de locuinţe, se pot încheia de către proiectant, respectiv constructor, cu asociaţiile de locatari, condiţionat însă de anexarea la contract a acceptului scris al fiecărui proprietar, prin care aceştia recunosc clauzele contractuale, şi cu viza consiliului local sau judeţean, după caz.
    (3) În contractele de proiectare, cât şi în contractele de execuţie se pot include numai acele cheltuieli strict legate de punerea în siguranţa a construcţiilor cu destinaţie de locuinţa existente. Repartizarea pe proprietari a costurilor se face în raport cu suprafaţa construită a fiecărui apartament.
    (4) Pe baza contractelor de proiectare, respectiv a contractelor de execuţie, vizate de inspectiile judeţene pentru controlul calităţii în construcţii, persoanele fizice sau juridice îndreptăţite să beneficieze, în temeiul prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994, de sprijinul statului prin acoperirea unei părţi din dobânda, pot încheia contracte de împrumut cu unităţile Băncii Române pentru Dezvoltare - S.A., până la limita plafoanelor de credite aprobate pentru proiectare şi execuţie.
    (5) În aceste contracte, în afară condiţiilor şi clauzelor uzuale în practica Băncii Române pentru Dezvoltare - S.A. se vor include şi următoarele clauze asiguratorii:
    - alocaţia de la bugetul de stat pentru acoperirea diferenţei de dobânda nu se datorează şi nu se poate plati dacă beneficiarul creditului bancar nu a rambursat ratele şi nu a plătit dobânda la scadentele prevăzute în contract;
    - penalităţile datorate pentru nerambursarea ratelor scadente şi neplata dobânzilor revin integral în sarcina beneficiarului creditului bancar.
    (6) Alocaţiile de la bugetul de stat pentru acoperirea diferenţei de dobânda se vor plati Băncii Române pentru Dezvoltare - S.A. numai condiţionat de prezentarea de către aceasta a achitării integrale a datoriilor scadente, inclusiv a penalităţilor, de către beneficiarii de credite.
    ART. 18
    Pentru plata contravalorii expertizărilor, beneficiarii se vor prezenta la consiliile judeţene cu următoarele documente:
    - cererea de plata a alocaţiei;
    - comunicarea consiliului judeţean (anexa nr. 10);
    - actul de proprietate;
    - contractul pentru efectuarea expertizării, încheiat cu experţi atestaţi, conform prevederilor art. 2 lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 20/1994;
    - un exemplar din raportul de expertiza, insusit de beneficiar.
    ART. 19
    (1) Consiliile judeţene şi Consiliul Local al Municipiului Bucureşti verifica documentaţia primită, acorda viza de control financiar preventiv şi întocmesc decontul justificativ, care, cu viza inspectiilor judeţene şi a municipiului Bucureşti pentru controlul calităţii în construcţii, lucrări publice, urbanism şi amenajarea teritoriului, se va remite, până la data de 5 a fiecărei luni, la Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului, în 2 exemplare, potrivit modelului cuprins în anexa nr. 12 la prezentele norme.
    (2) Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului, pe baza deconturilor justificative va solicita Ministerului Finanţelor deschiderea de credite în cadrul alocaţiilor bugetare aprobate.
    (3) Creditele bugetare deschise se vor vira cu dispoziţie de plata în contul "Disponibil din fonduri cu destinaţie specială la instituţiile publice de subordinarea locală", după caz, la Banca Comercială Româna - S.A., în contul 65.11 sau la trezorerii în contul 50.02, cu analitic distinct, pe seama consiliilor judeţene şi a Consiliului Local al Municipiului Bucureşti, la care se va anexa un exemplar din decontul justificativ, verificat şi avizat de Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului.
    (4) Consiliile judeţene şi Consiliul Local al Municipiului Bucureşti, la primirea sumelor în cont, în termen de 3 zile, vor efectua plăţile în conturile experţilor nominalizaţi în decontul aprobat de Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului.
    ART. 20
    (1) În cazul alocaţiilor pentru acoperirea diferenţelor de dobânzi la creditele bancare acordate, în condiţiile art. 6 lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 20/1994, pentru lucrările de proiectare şi de execuţie a lucrărilor de punere în siguranţa a construcţiilor cu destinaţie de locuinţa, beneficiarii se vor prezenta la sucursalele Băncii Române pentru Dezvoltare - S.A. cu următoarele documente:
    - cererea pentru acordarea creditului;
    - înştiinţarea consiliului judeţean (conform modelului cuprins în anexa nr. 11 la prezentele norme);
    - actul de proprietate;
    - contracte pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de punere în siguranţa a construcţiilor cu destinaţie de locuinţa, încheiate conform prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994, cu avizul inspectiilor judeţene pentru controlul calităţii în construcţii, lucrări publice, urbanism şi amenajării teritoriului;
    - adeverinţa de venituri;
    - documentul de instituire a ipotecii asupra locuinţei până la rambursarea integrala a creditului.
    (2) Pe baza cererilor primite, a documentelor anexate, precum şi a normelor interne de creditare a Băncii Române pentru Dezvoltare - S.A., banca va încheia contractul de acordare a creditului pe perioada convenită cu beneficiarul, dar nu mai mult de 20 de ani.
    (3) În contract se vor prevedea rata dobânzii de 15% pe an plătită de beneficiarii creditelor, termenele de rambursare, precum şi obligaţia de instituire a ipotecii asupra locuinţei.
    (4) Banca Româna pentru Dezvoltare - S.A. va transmite, până la data de 20 a fiecărei luni, la Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului, decontul justificativ după modelul din anexa nr. 13 la prezentele norme, însoţit de situaţia contractelor noi încheiate şi eventualele acte adiţionale, în condiţiile prevăzute la art. 17 alin. (6).
    (5) Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului analizează de- contul justificativ primit de la Banca Româna pentru Dezvoltare - S.A. şi solicita, în baza acestuia, Ministerului Finanţelor, deschiderea de credite bugetare pentru acoperirea diferenţei de dobânda aferente lucrărilor de proiectare şi de execuţie a lucrărilor de punere în siguranţa a construcţiilor cu destinaţie de locuinţa.
    (6) În termen de 3 zile, alocaţia bugetară acordată se va vira la Banca Româna pentru Dezvoltare - S.A. în contul deschis la acesta destinaţie.
    ART. 21
    În aplicarea prevederilor art. 6 lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 20/1994, cu privire la posibilitatea vinzarii locuinţei, Banca Româna pentru Dezvoltare - S.A. va asigura, la data vinzarii locuinţei respective, evidenta rambursarii creditului, inclusiv a dobânzilor aferente, urmând ca pentru radierea ipotecii să existe dovada achitării integrale a creditului bancar acordat şi a dobânzilor aferente confirmate de banca.
    ART. 22
    Trimestrial, Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului împreună cu consiliile judeţene şi Consiliul Local al Municipiului Bucureşti vor analiza situaţia beneficiarilor înştiinţaţi care nu au încheiat contracte, urmând să se completeze listele cu alte prioritati.
    ART. 23
    Sumele rămase neutilizate la sfârşitul anului se vor vira în contul de finanţare bugetară al Ministerului Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului de la Banca Comercială Româna - S.A., potrivit prevederilor art. 72 alin. 2 din Legea nr. 10/1991 privind finanţele publice.
    ART. 24
    Modul de derulare a finanţării cheltuielilor de natura investiţiilor privind proiectarea şi execuţia lucrărilor de punere în siguranţa a fondului construit existent, potrivit prevederilor art. 6 lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 20/ 1994, se va stabili prin convenţie încheiată între Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului, Banca Naţionala a României şi Banca Româna pentru Dezvoltare - S.A., vizata şi de Ministerul Finanţelor.

    CAP. IV
    Contractarea lucrărilor de expertizare, proiectare şi execuţie realizate din fonduri publice, pentru punerea în siguranţa a construcţiilor

    ART. 25
    Contractarea lucrărilor de expertizare, proiectare şi execuţie pentru punerea în siguranţă a construcţiilor realizate din fonduri publice sau din fonduri ale regiilor autonome se va face cu respectarea prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 12/1993 privind achiziţiile de bunuri şi investiţii publice, ale Regulamentului privind procedurile de organizare a licitaţiilor, prezentarea ofertelor şi adjudecarea investiţiilor publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 592/1993, şi ale Regulamentului privind procedurile de organizare a licitaţiilor, prezentarea ofertelor şi adjudecarea proiectării investiţiilor publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 727/1993.

    CAP. V
    Dispoziţii finale

    ART. 26
    Proprietarii, administratorii sau chiriaşii, după caz, sunt obligaţi, în condiţiile prevăzute de lege, de a asigura accesul neingradit în locuinţa al constructorilor pentru realizarea integrala de punere în siguranţa a acesteia. Executanţii sunt obligaţi să ia toate măsurile prevăzute de proiect pentru a limita la minimum perioada de timp şi gradul de afectare al utilizatorilor locuinţei. Împiedicarea accesului constructorului pentru realizarea lucrărilor de punere în siguranţa a locuinţei se sancţionează conform legii.
    ART. 27
    (1) Proiectele pentru punere în siguranţa a construcţiilor afectate de seisme care detaliază soluţiile propuse prin raportul de expertiza se vor verifica de specialiştii verificatori de proiecte atestaţi, în conformitate cu prevederile art. 13 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/1994.
    (2) Contractele de proiectare vor fi vizate de inspectiile judeţene pentru controlul calităţii în construcţii, lucrări publice, urbanism şi amenajarea teritoriului.
    ART. 28
    Contractele pentru execuţia lucrărilor de punere în siguranţa a construcţiilor existente afectate de seisme se vor încheia în condiţiile prevederilor art. 25 din prezentele norme, cu societăţi comerciale care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 23 lit. c) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/1994, confirmate prin vizarea acestora de către inspectiile judeţene pentru controlul calităţii în construcţii, lucrări publice, urbanism şi amenajarea teritoriului.

                Ministru de stat, ministrul finanţelor,
                             Florin Georgescu

                 p. Ministerul lucrărilor publice
                     şi amenajării teritoriului
                          Teodor Gavrilă,
                         secretar de stat

    ANEXA 1


              SINTEZA RAPORTULUI DE EXPERTIZĂ

┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Proiectant: │
│ Antet │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌───────────────────────────────┐┌─────────────────────────────────────────────┐
│ Expert autorizat: ││ │
│ (nume, semnătura) ││ │
│ Obiect : (expertiza....) ││ │
│ Obiectiv : (imobil), adresa, ││ │
│ destinaţia iniţială/actuala):││ Vedere generală a imobilului (foto) │
│ (anul construirii) ││ │
│ Nr. proiect/contract: ││ │
│ Costul expertizei conform ││ │
│ contractului: ││ │
└───────────────────────────────┘└─────────────────────────────────────────────┘
┌───────────────────────────────┐┌─────────────────────────────────────────────┐
│ Date generale ││ Date tehnice rezultate din expertiză │
└───────────────────────────────┘└─────────────────────────────────────────────┘
┌───────────────────────────────┐┌─────────────────────┐┌──────────────────────┐
│ Nr. niveluri : nr.apartamente ││Zona de amplasare a ││Valoarea minima a │
│ (S+P+nE) ││construcţiei : ││gradului de asigurare │
│ ││ ││impus de normativ : │
│ Înălţimea curenta : ││ ││ │
│ (S/P/E/) m ││Coeficientul seismic:││ │
│ Înălţimea libera : ││ Ks= ││ Rmim= │
│ (S/P/E/) m ││ ││ │
│ ││ ││Gradul actual de asigu│
│ Suprafaţa construită : ││ Perioada de colt : ││rare seismică pe cele │
│ mp ││ Tc= ││două direcţii princi- │
│ ││ ││pale ale clădirii: │
│ Suprafaţa totală ││ Grad seismic : ││ R(L)= │
│ desfăşurata : ││ ││ R(T)= │
│ mp ││ Coeficient seismic ││ │
│ ││ global : ││ │
│ ││ C(L)= ││Categoria de urgenţă: │
│ Suprafaţa subsolului : ││ C(T)= ││privind prioritatea │
│ mp ││ ││lucrărilor de │
│ ││ ││intervenţie: │
│ Tipul structurii : ││ ││Limita maximă de timp │
│ ││Clasa de importanta: ││pentru realizarea │
│ Planşee : ││ ││măsurilor de │
│ ││Grupa de construcţie:││intervenţie: │
│ Şarpanta : ││ ││ (ani) │
│ ││ ││ │
│ ││ ││Soluţii de consolidare│
│ Învelitoare : ││Categoria de con- ││şi estimare valori : │
│ ││structie : ││ │
│ Pardoseli : ││ ││ │
│ ││Avarii tipice consta-││Valoarea gradului de │
│ Instalaţii electrice : ││tate - la elemente ││asigurare după conso- │
│ ││structurale ││lidare în variantele │
│ ││ ││propuse : │
│ - încălzire : ││ ││ │
│ ││ - la elementele ne- ││ R(var.) 1= │
│ ││ structurale ││ │
│ - gaze ││ ││ R(var.) 2= │
│ - sanitare : ││Metode de investigare││ │
└───────────────────────────────┘└─────────────────────┘└──────────────────────┘



    ANEXA 2



    CONSILIUL LOCAL ..................
    CONSILIUL JUDEŢEAN ...............


                       TABEL CENTRALIZATOR
       Construcţii cu destinaţie de locuinţă expertizate şi de expertizat

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                   Clădiri de locuit şi apartamente Clădiri de locuit şi apartamente
                    expertizate până la anul 1993 de expertizat
     ─────────────────────────────────────────────────── ─────────────────────────────────────
Nr. Adresa Imobil Nr. apar- Forma de Categoria Adresa Imobil Nr. apar- Forma de
crt. (P+...) tamente proprietate: de urgenţă: (P+...) tamente proprietate:
                               stat, ─────────── stat,
                               privată sau U1 U2 U3 privată sau
                               mixtă *) mixtă *)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  TOTAL:
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
--------
    *) Se noteaza, după caz, cu S ; P ; M


               Preşedinte, Întocmit,



    ANEXA 3

    PROPRIETAR ...................
    (ASOCIAŢIA)

                                 Către
                           CONSILIUL LOCAL .................

    Având în vedere prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 - art. 5 lit. a) - şi ale Normelor metodologice comune ale Ministerului Finanţelor şi Ministerului Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului nr. 30.654/2162/MC/1994, va rugăm să ne cuprindeţi pe lista clădirilor cu destinaţie de locuinţa ce urmează a fi expertizate în anul ............., cu o valoare estimată de ...... lei.
    Principalele caracteristici ale clădirii sunt următoarele:
    - adresa;
    - bloc P. + n.E;
    - locuinţa individuală;
    - categoria în care se încadrează construcţia;
    - număr de apartamente
    din care:
      - proprietate privată ......... ;
      - din fondul locativ de stat ......... ;
    - anul dării în folosinţă.
    În susţinerea acestei cereri anexăm:
    - actul (actele) de proprietate;
    - estimarea contravalorii expertizei stabilite de expert, potrivit modelului cuprins în anexa 4.

                                    Semnătura,

    NOTĂ:
    La categoria în care se încadrează construcţia se va prevedea una dintre următoarele categorii:
    - construcţii cu pereţi structurali din zidărie de cărămida;
    - construcţii cu pereţi structurali din beton armat executaţi;
      - monolit;
      - prefabricat;
    - construcţii în cadre de beton armat;
    - construcţii cu schelet metalic.

    ANEXA 4

    EXPERT TEHNIC AUTORIZAT ..................


                         ESTIMAREA
          contravalorii expertizei pentru clădirea cu destinaţie
            de locuinţă situată în (localitatea, str. nr.)

    Urmare solicitării (proprietar, împuternicitul asociaţiei de locatari etc. al clădirii cu destinaţie de locuinţa situata la adresa de mai sus) şi examinării preliminare în vederea expertizării, am constatat:
    Clădirea cu structura portanta ...................... având P+..... etaje, o suprafaţa construită de ............. mp şi o suprafaţa desfăşurata de ........ mp, a fost afectată de seismele din anii ................ suferind avarii la ..................
    Declar ca ma pot angaja, pe baza de contract, să efectuez expertizarea construcţiei în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994, pentru care estimez o contravaloare de ......... mii lei, stabilită prin multiplicarea suprafeţei desfăşurate cu un tarif de ........ lei/mp.


                                     Expert tehnic autorizat,

    Localitatea ....................
    Nr. ............................



    ANEXA 5




    CONSILIUL LOCAL ................
    CONSILIUL JUDEŢEAN .............


                                   LISTA
           clădirilor cu destinaţie de locuinţa afectate de seisme,
     ce urmează a fi expertizate conform Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Adresa Nr. de Forma de Structura Regimul de Anul de Valoarea
crt. imobilului aparta- proprietate rezistenţa înălţime realizare a estimativă a din care:
     (str., nr.) ment (S, P, M)*) (C, Z, D, (P + ...) construcţiei cheltuielilor ---------
                                        P.M., N)**) pentru în anul
                                                                               expertizare
                                                                               - mii lei -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  0 1 2 3 4 5 6 7 8
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────








    TOTAL: x x x x x
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
----------
    *) S = proprietate de stat
       P = proprietate privată
       M = mixtă.
   **) C = construcţii în cadre de beton armat
       Z = construcţii cu pereţi structurali din zidărie portanta.
       D = diafragme.
       P.M.= panouri mari.
       N - necunoscut.


                 Preşedintele consiliului, Întocmit,



    ANEXA 6

     PROPRIETAR .......................
     (ASOCIAŢIA) ......................


                      CONSILIUL LOCAL

    Având în vedere prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 - art. 6 lit.a) - şi ale Normele metodologice comune ale Ministerului Finanţelor şi Ministerului Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului nr. 30.654/2162/MC/1994, va rugăm să ne cuprindeţi pe lista beneficiarilor de alocaţii de la bugetul de stat pe anul ............, în vederea plăţii diferenţei de dobânda la creditul bancar cu o valoare estimativă de ..................... lei, necesar proiectării şi execuţiei lucrărilor de punere în siguranţa a clădirii cu destinaţie de locuinţa.
    Principalele caracteristici:
    - adresa;
    - bloc P. + n E;
    - categoria în care se încadrează construcţia;
    - numărul de apartamente;
    din care:
      - proprietate privată .........
      - din fondul locativ de stat;
    - anul şi luna dării de folosinţa .....
    În susţinerea acestei cereri anexăm:
    - centralizatorul persoanelor proprietate (conform modelului, cuprins in anexa nr. 7);
    - actul (actele) de proprietate;
    - declaraţia de însuşire a expertizei;
    - valoarea estimativă a lucrărilor de proiectare şi execuţie potrivit rapoartelor de expertiza.

                                             Semnătura,

    NOTĂ:
    La categoria în care se încadrează construcţia se va prevedea una dintre următoarele categorii:
    - construcţii cu pereţi structurali din zidărie de cărămida;
    - construcţii cu pereţi structurali din beton armat executaţi;
      - monolit;
      - prefabricat;
    - construcţii în cadre de beton armat;
    - construcţii cu schelet metalic.

    ANEXA 7


    ASOCIAŢIA DE LOCATARI
    .....................



                           SITUAŢIA
     necesarului de credite bancare pentru proiectarea şi execuţia
       lucrărilor de punere în siguranţă a clădirilor cu
                 destinaţie de locuinţă


                                                                  - mii lei -
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Numele Valoarea din care: Semnătura
crt. şi prenumele totală a lucrărilor ----------
                             (estimată) credite bancare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 0 1 2 3 4
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 1.
 2.
 3.
 4.
 .
 .
 .
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  TOTAL:
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


    NOTĂ:
    Conform prevederilor art. 6 din Ordonanţa Guvernului nr. 20/1994, beneficiarii de credite suporta o dobânda de 15% pe an.


    ANEXA 8



    CONSILIUL JUDEŢEAN .....................


                                       LISTA
           clădirilor cu destinaţie de locuinţa din urgenta U1 pentru
          care se solicita credite bancare necesare pentru proiectarea
            şi execuţia lucrărilor de punere în siguranţa a acestora


                                                                                    - mii lei -
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  0 1 2 3 4 5 6 7 8
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Adresa Nr. de Valoarea din care: TOTAL fonduri pentru anul ......
crt. imobilului aparta- totală a ------------------ pe surse de finanţare:
     (str., nr.) mente lucrărilor realizari necesar --------------------------------------
                              de până la pentru surse despă- credite B.R.D. - S.A.
                          proiectare 31.12 a.c. proprii gubiri pentru proiectare
                         şi execuţie şi execuţie








─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


    NOTĂ:
    Necesarul de alocaţii de la bugetul de stat pentru acoperirea diferenţei de dobânda se calculează de Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului având în vedere dobânda de referinţa a Băncii Naţionale a României, plus comisionul aferent Băncii Române pentru Dezvoltare - S.A. şi dobânda de 15% pe an datorată de beneficiarii de credite bancare, în baza prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994.


                                               Direcţia de urbanism
                                            şi amenajarea teritoriului

           Preşedintele consiliului Director,



    ANEXA 9



    BANCA ROMÂNĂ PENTRU DEZVOLTARE - S.A.


                                  SITUAŢIA
           privind alocaţiile de la bugetul de stat pentru anul .....
         necesare acoperirii diferenţelor de dobânzi la creditele bancare
            pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de punere în
        siguranţă a clădirilor cu destinaţie de locuinţă, acordate în anii
       anteriori, care intră sub incinţa Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994

                                                                                 - mii lei -
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 0 1 2 3 4 5 6 7 8
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Nr. şi data Credit acordat Dobânda datorată în anul......
crt. Beneficiar contractului Total ------------------ Total -------------------------------
                 de credit din care: din care:
                                    -------------------- -------------------------------
                                     sold rambursabil suportată de suportată din
                                    credite în anul .... beneficiar alocaţii bugetare
                                    curente





─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

                                                   Preşedinte,



    ANEXA 10


     CONSILIUL JUDEŢEAN.............


                  CĂTRE ......................
                         (asociaţia de locatari sau proprietari)
                  Str. ...............nr. ........ sectorul ............
                  Codul poştal .......................

    Urmare cererii dvs. nr. .............. din .............. va comunicăm ca aţi fost cuprins pe lista beneficiarilor de alocaţii pentru expertizarea stării tehnice a construcţiilor cu destinaţie de locuinţa, situata în localitatea .... ............... str. ................. nr. ......... pe anul ...... cu o valoare estimată de ....................... mii lei.
    În baza acestei comunicări, aveţi posibilitatea de a încheia contracte de expertizare în condiţiile Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994.
    Pentru plata asociaţiei urmează să prezentaţi la consiliul judeţean documentele prevăzute la art. 18 din Normele metodologice nr. 30654/2162/MC/1994.


                                           Preşedinte,



    ANEXA 11

    CONSILIUL JUDEŢEAN
    ..................


                           CĂTRE ...............................
                               (asociaţia de locatari sau proprietari)
                      Str. ................. nr. ...... sectorul .............
                      Codul poştal ....................

    Urmare cererii dvs. nr. ......... din ............... va comunicăm ca aţi fost cuprins pe lista beneficiarilor de alocaţii pentru acoperirea diferenţelor de dobânzi la creditele pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de punere în siguranţa a construcţiilor cu destinaţie de locuinţa, situata în str. ......... nr. ........ pe anul ....... cu o valoare de ..........mii lei.
    În baza acestei comunicări, aveţi posibilitatea de a solicita credite bancare de la Banca Româna pentru Dezvoltare - S.A., în condiţiile Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994.


                                                 Preşedinte,



    ANEXA 12



    CONSILIUL JUDEŢEAN .............



                        DECONT JUSTIFICATIV
         privind alocaţiile de la bugetul de stat pentru expertizare,
            acordate în baza Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994,
                    pe luna ................

                                                                                          - mii lei -
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 0 1 2 3 4 5 6 7 8
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Nr. şi data Nr. şi data Denumirea Contul Valoarea Alocaţia Disponibilul
crt. Beneficiarul depunerii contractului expertului şi banca expertizei de la la finele
                   documentelor de expertizare expertului prevăzută bugetul lunii
                   la consiliul prin de stat precedente
                    judeţean contract necesară
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────







─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL X X
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


                            Preşedinte,


        vizat, întocmit,
   Inspecţia judeţeana pentru controlul Direcţia de urbanism si
   calităţii în construcţii, lucrări amenajarea teritoriului
   publice, urbanism şi amenajarea
   teritoriului



    ANEXA 13


    BANCA ROMÂNĂ PENTRU DEZVOLTARE - S.A.


                          DECONT JUSTIFICATIV
         privind alocaţiile pentru acoperirea diferenţelor de dobânzi
       la creditele bancare pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor
          de punere în siguranţă a construcţiilor cu destinaţie de
       locuinţă, acordare în baza Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994
                      pe luna ...................

                                                                 - mii lei -

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  0 1 2 3 4 5 6 7
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Nr. şi data Volumul Sold Dobânda
crt. Beneficiarul contractului creditului credite ───────────────────────────
                  de credit cu acordat la data Total din care:
                  B.R.D. - S.A. de .... ──────────────────────
                                                          plătită de de plătit
                                                          beneficiar din
                                                                       alocaţii
                                                                       bugetare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────








TOTAL X X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

                                                         Director,


                          -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016