Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 7 februarie 2002  privind etichetarea nutriţională a alimentelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME METODOLOGICE din 7 februarie 2002 privind etichetarea nutriţională a alimentelor

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 147 din 27 februarie 2002


    CAP. 1
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    (1) Prezentele norme metodologice reglementează modul de etichetare nutriţională atât a alimentelor livrate ca atare consumatorului final, cât şi a celor destinate aprovizionării restaurantelor, spitalelor, cantinelor şi altor agenţi economici care prepară şi furnizează hrana pentru populaţie.
    (2) Prevederile prezentelor norme metodologice nu se aplică următoarelor produse:
    a) ape minerale naturale sau alte ape destinate consumului uman;
    b) integratori dietetici/suplimente alimentare.
    (3) Prezentele norme metodologice nu exclud aplicarea reglementărilor privind etichetarea alimentelor destinate utilizărilor nutriţionale speciale.
    (4) În sensul prezentelor norme metodologice, următorii termeni se definesc astfel:
    a) etichetare nutriţională - orice informaţie care apare pe etichete şi se referă la:
    a1) valoarea energetica; şi
    a2) următoarele substanţe nutritive: proteine, glucide-zaharuri, lipide, fibre, sodiu, vitaminele şi mineralele prezente în cantităţi semnificative, conform tabelului care face parte integrantă din prezentele norme metodologice;
    b) menţiune nutriţională - orice reprezentare sau orice mesaj publicitar care specifica, sugerează sau induce faptul că alimentul are anumite proprietăţi nutriţionale datorate valorii energetice/calorice pe care acesta o furnizează, o furnizează la o valoare scăzută sau crescută ori nu o furnizează şi/sau datorită substanţelor sale nutritive pe care acesta le conţine, le conţine în proporţie scăzută sau crescută ori nu le conţine. Înscrierea unor elemente referitoare la calitatea sau cantitatea unei substanţe nutritive nu reprezintă o menţiune nutriţională dacă acest lucru este stabilit prin reglementări specifice;
    c) proteine - conţinutul de proteina calculat cu formula: proteina = azot total Kjeldahl x 6,25;
    d) glucide - toate glucidele metabolizate de organismul uman şi care includ polioli;
    e) zaharuri - toate monozaharidele şi dizaharidele prezente în alimente, excluzând poliolii;
    f) lipide - lipidele totale, inclusiv fosfolipidele;
    g) acizi graşi saturaţi - acizii graşi fără dubla legătura;
    h) acizi graşi mononesaturaţi - acizii graşi cu o dubla legătura în poziţie cis;
    i) acizi graşi polinesaturaţi - acizii graşi cu duble legături întrerupte în poziţie cis, cismetilenice;
    j) valoare medie - valoarea care reprezintă cel mai bine cantitatea de substanţe nutritive pe care o conţine un aliment dat, faţă de variaţiile acestora în funcţie de sezon, obiceiuri de consum şi alţi factori care pot induce modificări ale valorii efective.

    CAP. 2
    Dispoziţii privind etichetarea nutriţională a alimentelor

    ART. 2
    (1) Etichetarea nutriţională este opţională cu excepţia prevederilor alin. (2).
    (2) Etichetarea nutriţională este obligatorie atunci când la prezentarea sau la publicitatea produsului, cu excepţia campaniilor publicitare colective, apare pe eticheta o menţiune nutriţională.
    ART. 3
    Singurele menţiuni nutriţionale permise sunt cele care se referă la valoarea energetica, la substanţele nutritive menţionate la art. 1 alin. (4) lit. a)a2) şi la substanţele care aparţin sau care sunt componentele uneia dintre categoriile acestor substanţe nutritive.
    ART. 4
    (1) Informaţiile furnizate consumatorilor prin etichetarea nutriţională, prevăzute la art. 1 alin. (4) lit. a), se grupează, după caz, în grupa 1 sau 2, în următoarea ordine:
    Grupa 1:
    a) valoarea energetica;
    b) cantităţile de proteine, glucide şi lipide.
    Grupa 2:
    a) valoarea energetica;
    b) cantităţile de proteine, glucide, zaharuri, lipide, acizi graşi saturaţi, fibre şi sodiu.
    (2) Informaţiile furnizate sub forma unei menţiuni nutriţionale referitoare la zaharuri, acizi graşi saturaţi, fibre sau sodiu se prezintă în conformitate cu grupa 2.
    (3) Etichetarea nutriţională poate include, de asemenea, cantităţile din una sau mai multe dintre următoarele substanţe: amidon, polioli, acizi graşi mononesaturaţi, acizi graşi polinesaturaţi, colesterol şi oricare dintre mineralele sau vitaminele prezente în aliment în cantităţi semnificative, astfel cum sunt menţionate în tabelul care face parte integrantă din prezentele norme metodologice.
    (4) Înscrierea substanţelor care aparţin sau sunt componentele uneia dintre categoriile de substanţe nutritive menţionate la alin. (1) şi (3) este obligatorie atunci când se face o menţiune nutriţională. În cazul în care se înscrie cantitatea de acizi graşi polinesaturaţi şi/sau mononesaturaţi şi/sau aportul de colesterol, se înscrie şi cantitatea de acizi graşi saturaţi. În acest caz declararea acizilor graşi nu se considera o menţiune nutriţională în înţelesul alin. (2).
    ART. 5
    Valoarea energetica declarată se calculează utilizându-se următorii factori de echivalenta:

    a) glucide, cu excepţia poliolilor 4 kcal/g = 17 kJ/g
    b) polioli 2,4 kcal/g = 10 kJ/g
    c) proteine 4 kcal/g = 17 kJ/g
    d) lipide 9 kcal/g = 37 kJ/g
    e) alcool etilic-etanol 7 kcal/g = 29 kJ/g
    f) acid organic 3 kcal/g = 13 kJ/g.


    ART. 6
    (1) Declararea valorii energetice şi a proporţiei substanţelor nutritive sau a componentelor acestora se face cantitativ. Unităţile de măsura utilizate sunt următoarele:
    a) valoarea energetica - kJ şi kcal;
    b) proteine - grame (g);
    c) glucide - grame (g);
    d) lipide - grame (g);
    e) fibre - grame (g);
    f) sodiu - grame (g);
    g) colesterol - miligrame (mg);
    h) vitamine şi minerale - unităţile de măsura specificate în tabel.
    (2) Informaţia menţionată la alin. (1) se exprima la 100 g sau la 100 ml.
    (3) Informaţia prevăzută la alin. (1) poate fi, de asemenea, exprimată pe eticheta raportat la raţie sau la porţie, cu condiţia menţionării pe ambalaj a numărului de porţii conţinute.
    (4) Cantităţile menţionate sunt acelea care caracterizează alimentul sub forma în care este vândut. Aceasta informaţie se poate referi şi la alimentul preparat, cu condiţia menţionării instrucţiunilor de preparare, iar informaţia să se refere la alimentul preparat pentru consum.
    (5) Informaţia referitoare la vitamine şi minerale, pentru cantităţile specificate la alin. (2), trebuie, de asemenea, exprimată în procente din doza zilnica recomandată (DZR) prevăzută în tabel.
    (6) În cazul vitaminelor şi mineralelor procentul din doza zilnica recomandată (DZR) poate fi înscris şi sub forma grafica.
    (7) La declararea cantităţii de zaharuri şi/sau polioli şi/sau amidon, imediat după cantitatea totală de glucide exprimată în grame se înscriu cantităţile de zaharuri, polioli şi amidon, exprimate în grame.
    (8) La declararea cantităţii şi/sau tipului de acid gras şi/sau valorii colesterolului, imediat după cantitatea totală de lipide exprimată în grame se înscriu cantităţile de lipide saturate, mononesaturate, polinesaturate, exprimate în grame, şi cea de colesterol exprimată în miligrame.
    (9) Valorile declarate sunt, după caz, valori medii, care se bazează pe următorii factori:
    a) analiza alimentului făcută de producător;
    b) un calcul făcut cu ajutorul valorilor medii cunoscute sau reale ale ingredientelor utilizate;
    c) un calcul obţinut cu datele stabilite şi general acceptate.
    ART. 7
    Dispoziţiile privind etichetarea nutriţională prevăzute în prezentul capitol, se aplica şi în cazul alimentelor nepreambalate - vrac - oferite consumatorului final sau destinate aprovizionării agenţilor economici care prepara şi furnizează hrana pentru populaţie şi al alimentelor ambalate la punctul de vânzare la cererea consumatorului sau preambalate în scopul vânzării lor imediate; înscrierea informaţiilor nutriţionale se face pe produs pe un afiş, anunţ sau în orice alta forma fără risc de confuzie.

    CAP. 3
    Dispoziţii finale

    ART. 8
    (1) Prin etichetarea nutriţională informaţia se prezintă grupat, în acelaşi loc, sub forma de tabel, cu numerele aliniate, dacă spaţiul o permite; acolo unde spaţiul nu permite, informaţia se prezintă în forma liniară. Informaţia se înscrie într-un loc vizibil, cu caractere lizibile şi într-o forma ce nu permite ştergerea.
    (2) Prin etichetarea nutriţională informaţia se înscrie într-o exprimare uşor de înţeles de cumpărător, dacă nu au fost luate alte măsuri în scopul bunei informări a acestuia. Informaţia se înscrie în limba română, indiferent de ţara producătoare a alimentului, fără a impune restricţii cu privire la posibilitatea indicării acesteia şi în alte limbi.
    ART. 9
    Prevederile prezentelor norme metodologice completează în mod corespunzător Normele metodologice privind etichetarea alimentelor, prevăzute în anexa nr. 1.


    TABEL

                           VITAMINELE ŞI MINERALELE
               care pot fi înscrise pe etichete şi doza zilnică
                       recomandată din acestea (DZR)

    Vitamina A мg 800 Riboflavina mg B(2) 1,6
    Vitamina E mg 10 Niacina mg pp 18
    Vitamina C mg 60 Vitamina B(6) mg 2
    Tiamina mg B(1) 1,4 Acid folic мg 200
    Vitamina D мg 5 Fosfor mg 800
    Vitamina B(12) мg 1 Fier mg 14
    Biotina mg 0,15 Magneziu mg 300
    Acid pantotenic mg 6 Zinc mg 15
    Calciu mg 800 Iod мg 150


    NOTA:
    Se consideră vitamine şi minerale în cantităţi semnificative numai cele a căror cantitate reprezintă minimum 15% din doza zilnică recomandată (DZR) menţionată în tabel, furnizată de 100 g sau 100 ml ori per pachet dacă pachetul conţine o singură porţie.

                                  ---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016