Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 5 septembrie 2018  de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME METODOLOGICE din 5 septembrie 2018 de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 785 din 12 septembrie 2018
──────────
    Aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 707 din 5 septembrie 2018, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 785 din 12 septembrie 2018.
──────────
    ART. 1
    Scopul prezentelor norme metodologice îl reprezintă instituirea unor măsuri de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia, denumită ştiinţific Ambrosia artemisiifolia.

    ART. 2
    Verificarea şi identificarea terenurilor infestate cu buruiana ambrozia se declanşează primăvara după răsărirea acestei buruieni şi se încheie cel târziu până la data de 20 mai a fiecărui an, când se poate constata o diferenţiere vegetativă faţă de celelalte specii de buruieni.

    ART. 3
    (1) Verificarea şi identificarea terenurilor infestate cu buruiana ambrozia de pe raza teritorială a unităţilor administrativ-teritoriale se efectuează de către autorităţile administraţiei publice locale, prin consilierii agricoli angajaţi sau persoanele desemnate din cadrul acestora.
    (2) În urma verificărilor potrivit prevederilor alin. (1), autorităţile administraţiei publice locale întocmesc centralizatorul cu suprafeţele de teren pe care s-a constatat existenţa buruienii ambrozia, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 1, denumit în continuare centralizator, cel târziu până la data de 25 mai a fiecărui an.
    (3) Pe baza centralizatorului prevăzut la alin. (2), autorităţile administraţiei publice locale transmit o somaţie către toţi proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole unde au fost identificate focare de infestare cu buruiana ambrozia, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 2, cel târziu până la data de 5 iunie a fiecărui an.

    ART. 4
    (1) După transmiterea somaţiilor de către autorităţile administraţiei publice locale, verificarea şi constatarea nerespectării de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcţii, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole a dispoziţiilor art. 1 din Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, denumită în continuare lege, se fac de către o comisie mixtă, denumită în continuare Comisia, constituită prin ordin al prefectului.
    (2) Comisia este formată din 4 specialişti desemnaţi din cadrul instituţiilor prevăzute la art. 5 din lege, care duc la îndeplinire prevederile din prezentele norme metodologice, şi un secretar.
    (3) Preşedinţia şi secretariatul Comisiei se asigură de către direcţiile pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.

    ART. 5
    (1) Pentru identificarea buruienii ambrozia, precum şi pentru stabilirea metodelor pentru prevenirea, combaterea şi distrugerea acesteia, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Mediului creează pe site-ul propriu o pagină specială de prezentare a buruienii ambrozia.
    (2) În vederea elaborării textului paginii speciale, instituţiile prevăzute la alin. (1) contribuie cu informaţii referitoare la recunoaşterea morfologică a plantei aflate în diferite faze de vegetaţie, modul de înmulţire, răspândire, efectele acesteia asupra sănătăţii populaţiei, afecţiunile cauzate, cu recomandările de specialitate, precum şi prezentarea metodelor de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii.
    (3) Instituţiile prevăzute la alin. (1), prin structurile teritoriale din subordine, precum şi prin alte unităţi cu care colaborează, asigură transmiterea textului paginii speciale către autorităţile administraţiei publice locale şi instituţia prefectului.
    (4) Elaborarea paginii speciale şi postarea acesteia pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Mediului şi Ministerului Sănătăţii se realizează până la data de 30 octombrie 2018 şi se diseminează potrivit alin. (3) până la finalul anului 2018.

    ART. 6
    Instituţiile prevăzute la art. 5 alin. (1), prin structurile teritoriale din subordine, autorităţile administraţiei publice locale şi/sau parteneri locali desfăşoară anual campanii de informare şi conştientizare cu privire la buruiana ambrozia şi pun la dispoziţia proprietarilor sau deţinătorilor de terenuri, administratorilor drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole materiale informative cu buruiana ambrozia.

    ART. 7
    (1) Metodele recomandate pentru prevenirea, combaterea şi distrugerea buruienii ambrozia sunt: cosirea repetată, manual sau mecanic, în funcţie de locul şi suprafaţa infestată, distrugerea cu unelte agricole, smulgerea, în cazul unor suprafeţe izolate, efectuarea unor arături adânci şi discuiri pe terenurile agricole, erbicidarea, după caz.
    (2) Metodele prevăzute la alin. (1) se aplică potrivit recomandărilor specialiştilor din cadrul direcţiilor pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
    (3) Autorităţile administraţiei publice locale supraveghează aplicarea metodelor prevăzute la alin. (1) pe toată perioada de vegetaţie.

    ART. 8
    Comisia verifică proprietarii sau deţinătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcţii, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole, în prezenţa acestora, după caz, constată nerespectarea dispoziţiilor art. 1 din lege şi aplică sancţiuni potrivit prevederilor art. 3 din lege.

    ART. 9
    Membrii Comisiei se deplasează în localităţile unde a fost semnalată existenţa unor terenuri infestate cu buruiana ambrozia, în baza situaţiei centralizatoare transmise de autorităţile administraţiei publice locale.

    ART. 10
    (1) Comisia efectuează primul control în teren pentru toate localităţile semnalate în centralizator în perioada 1 iulie - 15 iulie a fiecărui an.
    (2) În situaţia în care la data efectuării controlului potrivit alin. (1) Comisia constată nerespectarea prevederilor art. 1 din lege de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole, aceasta întocmeşte un proces-verbal de verificare, constatare şi aplicare a sancţiunii contravenţionale, denumit în continuare proces-verbal, aplicând sancţiunea „Avertisment“.
    (3) Procesul-verbal se redactează în trei exemplare originale, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 3, din care un exemplar este transmis contravenientului, un exemplar este transmis primăriei pe raza căreia s-a constatat existenţa terenului infestat şi un exemplar rămâne la Comisie.

    ART. 11
    (1) Comisia efectuează al doilea control asupra terenurilor contravenienţilor sancţionaţi cu sancţiunea „Avertisment“ în perioada 16-31 iulie a fiecărui an.
    (2) În situaţia în care la data efectuării controlului potrivit alin. (1) Comisia constată nerespectarea prevederilor art. 1 din lege de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole, după caz, sancţionaţi cu „Avertisment“, aceasta încheie un nou proces-verbal în trei exemplare originale şi aplică sancţiunile prevăzute de art. 3 alin. (2) din lege.
    (3) La cel de-al doilea control Comisia realizează imagini video/foto datate şi relaţionate cu indicatori stabili din locaţie şi cu suprafeţele infestate, care se arhivează.
    (4) După primirea procesului-verbal, contravenientul achită amenda potrivit prevederilor art. 28 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
    (5) Secretariatul Comisiei înregistrează seriile şi numerele proceselor-verbale cu sancţiunile aplicate într-un registru special, la sediul direcţiei pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.

    ART. 12
    Comisia transmite către instituţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) un raport de activitate privind numărul de persoane fizice sau juridice care au respectat prevederile legii, situaţia persoanelor care au fost sancţionate cu avertisment, precum şi a celor sancţionate cu amendă, pe localităţi, până cel târziu la data de 30 noiembrie a fiecărui an, considerându-se atribuţie de serviciu.

    ART. 13
    Ministerul Mediului, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Ministerul Sănătăţii pot solicita Comisiei efectuarea unor controale tematice suplimentare pe raza localităţilor unde a fost semnalată prezenţa unor focare de infestare a terenurilor cu buruiana ambrozia, sancţiunile aplicându-se corespunzător prevederilor prezentelor norme metodologice.

    ART. 14
    Acţiunile de informare, verificare, constatare şi sancţionare se aplică anual în scopul diminuării ariei de răspândire invazivă, acţionându-se până la eradicarea acestei buruieni.

    ART. 15
    În anul 2018, autorităţile administraţiei publice locale, prin consilierii agricoli angajaţi sau persoanele desemnate din cadrul acestora, verifică, constată şi stabilesc suprafeţele de teren cu buruiana ambrozia, până cel târziu la data de 1 octombrie.

    ART. 16
    Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezentele norme metodologice.

    ANEXA 1

    la normele metodologice




    Judeţul ……………………………
    Localitatea …………………………
    Anul ……………………………….
    CENTRALIZATOR
    cu suprafeţele de teren pe care s-a constatat existenţa buruienii ambrozia

┌────┬───────────┬─────────────────┬───────┬───────────┐
│ │ │Numele şi │ │ │
│ │ │prenumele/ │ │ │
│ │ │denumirea │ │ │
│ │ │proprietarilor │ │ │
│ │ │sau deţinătorilor│ │ │
│ │ │de terenuri, │ │ │
│ │ │administratorilor│ │Scurtă │
│ │ │drumurilor │ │descriere │
│ │ │publice, căilor │ │cu privire │
│Nr. │Denumirea │ferate, │Adresa/│la │
│crt.│localităţii│cursurilor de │date de│localizare,│
│ │ │apă, lacurilor, │contact│grad de │
│ │ │sistemelor de │ │răspândire,│
│ │ │irigaţii şi ai │ │mod de │
│ │ │bazinelor │ │combatere │
│ │ │piscicole unde │ │ │
│ │ │s-au constatat │ │ │
│ │ │suprafeţe de │ │ │
│ │ │teren infestate │ │ │
│ │ │cu buruiana │ │ │
│ │ │ambrozia │ │ │
├────┼───────────┼─────────────────┼───────┼───────────┤
└────┴───────────┴─────────────────┴───────┴───────────┘



    ANEXA 2

    la normele metodologice




    Judeţul ……………………………….
    Localitatea ……………………………….
    Adresa ……………………………….
    Către ……………………………….
    SOMAŢIE
    În urma verificărilor efectuate de către primăria localităţii ………………………………....... s-a constatat prezenţa unor focare de infestare a terenurilor deţinute/administrate de dumneavoastră pe raza acestei unităţii administrativ-teritoriale, în locul ………………………………. (se va descrie locaţia), pentru care urmează să aplicaţi metode de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia, potrivit prevederilor Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia şi ale art. 7 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 707/2018.
    Pentru recunoaşterea acestei buruieni, vă transmitem alăturat prezentarea acestei plante şi totodată vă informăm că puteţi consulta site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (www.madr.ro), al Ministerului Mediului (www.mmediu.ro), precum şi al Ministerului Sănătăţii. (www.ms.ro).
    Recomandăm următoarele metode pentru prevenirea, combaterea şi distrugerea buruienii ambrozia: cosirea repetată, manual sau mecanic, în funcţie de locul şi suprafaţa infestată, distrugerea cu unelte agricole, smulgerea, în cazul unor suprafeţe izolate, efectuarea unor arături adânci şi discuiri pe terenurile agricole, erbicidarea, după caz. Pentru informaţii suplimentare, vă recomandăm să contactaţi Direcţia pentru Agricultură Judeţeană ………………………………. la telefon ………………… pentru a obţine informaţiile necesare.
    Vă atenţionăm că aveţi obligaţia aplicării metodelor pentru prevenirea, combaterea şi distrugerea buruienii ambrozia până la data de 30 iunie a.c., potrivit prevederilor art. 1 alin. (2) din Legea nr. 62/2018. Dacă în urma controlului efectuat în perioada 1 iulie-15 iulie se constată faptul că nu aţi luat măsurile specifice de combatere, veţi fi sancţionaţi cu „Avertisment“.
    În situaţia în care, în urma celui de-al doilea control efectuat pe teren, se constată faptul că nici până la data de 15 iulie a.c. nu aţi luat măsurile necesare pentru prevenirea, combaterea şi distrugerea acestei buruieni, veţi fi sancţionaţi cu amendă contravenţională de la 750 lei la 5.000 lei în cazul persoanelor fizice, respectiv de la 5.000 lei la 20.000 lei în cazul persoanelor juridice.
    Aveţi obligaţia să informaţi în scris primăria pe raza căreia aţi efectuat lucrările prevăzute mai sus.
    Primar,
    ……………………

    ANEXA 3

    la normele metodologice




    Comisia mixtă a judeţului ………………………………. Seria ……… Nr. ………………
    Adresa ……………………………….
    Telefon ………………………………. fax ……………………………….
    e-mail ……………………………….
    PROCES-VERBAL
    de verificare, constatare şi aplicare a sancţiunii contravenţionale
    nr. ........ încheiat astăzi..............(locul, ziua, luna, anul, ora)
    1. AGENT CONSTATATOR
    Comisia mixtă numită prin Ordinul prefectului nr. …………. din …………….., potrivit prevederilor art. 5 din Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, având următoarea componenţă:
    preşedinte ………………………………………………………………………………….;

┌┬─────────────────────────────────────┐
││(numele şi prenumele, reprezentant al│
││Direcţiei pentru Agricultură a │
││Judeţului ……........, legitimaţie/ │
││C.I. ……) │
└┴─────────────────────────────────────┘



    membri: - ………………………………………………………………………………………..;

┌┬─────────────────────────────────────┐
││(numele şi prenumele, reprezentant al│
││Gărzii Naţionale de Mediu - │
││Comisariatul Judeţului │
││…..….................., │
├┼─────────────────────────────────────┤
││legitimaţie/ C.I.…...……) │
└┴─────────────────────────────────────┘



┌┬────────────────────────────────────────────────────┐
││- │
││………………………………………………………………………………………..................;│
└┴────────────────────────────────────────────────────┘



┌┬─────────────────────────────────────────┐
││(numele şi prenumele, reprezentant al │
││Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului│
││……......................................,│
├┼─────────────────────────────────────────┤
││legitimaţie/C.I. ……..…) │
└┴─────────────────────────────────────────┘



┌┬────────────────────────────────────────────────┐
││- │
││………………………………………………………………………………………..............…│
└┴────────────────────────────────────────────────┘



┌┬─────────────────────────────────────┐
││(numele şi prenumele, reprezentant al│
││Primăriei ………………………, legitimaţie/C.I.│
││……………) │
└┴─────────────────────────────────────┘




    2. CONTRAVENIENTUL
    a) numele şi prenumele ........................, data şi locul naşterii ..........................., domiciliul actual stabil ............, CNP ......................, BI/CI seria ..... nr. ................., eliberat/eliberată de Poliţia ....................... la data de .................;
    b) persoana juridică ..................., cu sediul în .................., str. ................. nr. ......., bl. .........., sc. ......, ap. ........., judeţul/sectorul ................., constituită în baza ..............., având codul fiscal ................., cont nr. ..................., la ..................., reprezentată legal prin domnul/doamna .........................., în calitate de ....................................., domiciliat/domiciliată în ....................., str. .......... nr. ........., bl. .........., sc. ........, ap. .........., judeţul/sectorul ........., având BI/CI seria ....... nr. .............., eliberat/eliberată de ........................ la data de ..................., CNP ............................, în calitate de .............................,^1
    ^1 Identificaţi conform art. 5 din Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.


    3. OBIECTUL VERIFICĂRII^2 .................................................................................................................
    ^2 Se vor indica ce metode de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia nu au fost aplicate potrivit somaţiei.

    4. REALIZARE IMAGINI FOTO/FILM^3 ..............................................................................................
    ^3 Se vor realiza fotografii/filme prin care să se dovedească autenticitatea probelor/recunoaşterea locaţiei.

    5. CONSTATĂRI ÎN TIMPUL EFECTUĂRII VERIFICĂRII^4 - ziua - ora - luna - anul ..............................................
    ^4 Descrierea faptei; data şi ora comiterii; locul unde a fost comisă; împrejurările ce pot servi la aprecierea gravităţii şi pericolului social al faptei.

    6. CONSTATAREA SĂVÂRŞIRII CONTRAVENŢIEI .........................................................................
    7. SANCŢIUNEA CONTRAVENŢIONALĂ APLICATĂ
    • În conformitate cu prevederile art. 3 alin. (1) din Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, Comisia stabileşte avertisment (după caz, la primul control) sau
    • În conformitate cu prevederile art. 3 alin. (2) din Legea nr. 62/2018 (la următoarele controale): se aplică contravenientului ..................................................................... amenda de ................................ lei (....................................................), care se poate achita, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal de verificare, constatare şi aplicare a sancţiunii contravenţionale, în contul autorităţii administraţiei publice locale ....................................., în contul de trezorerie al acestuia nr. .............................. deschis la .......................................................... .

    8. Contravenientul nu se află de faţă/refuză să semneze sau nu poate lua cunoştinţă de conţinutul procesului-verbal (se subliniază cu o linie continuă situaţia aplicabilă), fapt atestat de martor, domnul/doamna ........................., domiciliat/domiciliată în ...................., str. ........... nr. ............, bl. ........, sc. ........., ap. ........., judeţul/sectorul ............, având BI/CI seria .............. nr. ...................., eliberat/eliberată de .................. la data de .............., CNP ........................ .
    Prezentul proces-verbal de verificare, constatare şi aplicare a sancţiunii contravenţionale a fost încheiat în lipsa unui martor pentru următoarele motive:
    ...........................................................................................................................................................
    ALTE MENŢIUNI .....................................................................................................................................................................

    9. Documentul doveditor al plăţii se va trimite recomandat sau va fi prezentat în termen de 15 zile la sediul ............................, pe raza căreia s-a identificat terenul infestat cu buruiana ambrozia, în acest fel orice urmărire încetând. În caz de neachitare a amenzii(lor) se va proceda la executarea silită conform prevederilor legale.
    10. În conformitate cu art. 28 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, contravenientul poate achita contravaloarea a jumătate din minimul amenzii prevăzute la art. 3 alin. (2) din Legea nr. 62/2018, aplicate astăzi, ziua ......... luna ......... anul ............., cumulate, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal, respectiv suma de .......................... lei (adică .................).
    11. Contravenientul poate face plângere împotriva procesului-verbal de verificare, constatare şi aplicare a sancţiunii contravenţionale în termen de cel mult 15 zile de la încheierea/comunicarea^5 acestuia. Plângerea, însoţită de copia procesului-verbal de verificare, constatare şi aplicare a sancţiunii contravenţionale, se depune la judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia.
    ^5 În termen de 15 zile de la încheierea procesului-verbal de verificare, constatare şi aplicare a sancţiunii contravenţionale, în situaţia în care contravenientul este de faţă, semnează şi i se înmânează procesul-verbal.

    12. Prezentul proces-verbal conţine ............. pagini şi a fost întocmit în 3 exemplare originale, dintre care un exemplar s-a înmânat contravenientului astăzi ............../va fi comunicat contravenientului în termen de cel mult două luni de la data aplicării sancţiunii, un exemplar se transmite la primăria pe raza căreia s-a constatat contravenţia şi un exemplar rămâne la agentul constatator.
    13. OBIECŢIUNI/OBSERVAŢII ........................................................... ............................................
    Comisia mixtă:
    Preşedinte ............................................................
    Membri: ...............................................................
    Martor,
    .......................
    Contravenient,
    ..........................
    În termen de 15 zile de la comunicarea procesului-verbal de verificare, constatare şi aplicare a sancţiunii contravenţionale, în situaţia în care contravenientul nu este de faţă, nu semnează sau nu poate să ia cunoştinţă despre conţinutul procesului-verbal.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016