Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 5 aprilie 2023  de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME METODOLOGICE din 5 aprilie 2023 de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe

EMITENT: Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 314 din 13 aprilie 2023
──────────
    Aprobate prin ORDINUL nr. 625 din 5 aprilie 2023, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 314 din 13 aprilie 2023.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    Prin prezentele norme metodologice se reglementează modul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 158/2011, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare ordonanţă de urgenţă, acţiunile corespunzătoare fiecărei etape necesare implementării programelor multianuale locale, precum şi conţinutul-cadru al documentelor pentru finanţarea executării lucrărilor de intervenţie prin programul naţional multianual privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, definit la art. 2 lit. c) din ordonanţa de urgenţă, denumit în continuare program naţional.

    ART. 2
    (1) Sintagmele şi expresiile utilizate în cuprinsul prezentelor norme metodologice sunt cele definite la art. 2 din ordonanţa de urgenţă.
    (2) Obiectivele de investiţii noi, prevăzute la art. 15 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă, reprezintă obiectivele de investiţii care nu au mai fost finanţate anterior prin programul naţional sau prin programe cu finanţare din fonduri europene.
    (3) În obiectivele de investiţii prevăzute la alin. (2) intră obiectivele de investiţii incluse în programul local multianual privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe definit la art. 2 lit. b) din ordonanţa de urgenţă, denumit în continuare program local, pentru realizarea cărora au fost parcurse etapele de proiectare prevăzute la art. 11 alin. (1) lit. a) din ordonanţa de urgenţă, inclusiv cele pentru care execuţia lucrărilor de intervenţie a fost începută şi finanţată din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale, până la data solicitării includerii în programul naţional.
    (4) Pentru obiectivele de investiţii prevăzute la alin. (3) pentru care a început execuţia lucrărilor de intervenţii anterior solicitării includerii în programul naţional se pot solicita sume de la bugetul de stat prin includerea în programul naţional numai pentru cele necesare pentru decontarea lucrărilor de intervenţie executate după data aprobării programului naţional.
    (5) În cuprinsul prezentelor norme metodologice, sintagma „autorităţi ale administraţiei publice locale“ include şi autorităţile subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiului Bucureşti, iar sintagma „consiliu local“ include şi consiliul local al sectoarelor municipiului Bucureşti.
    (6) În sensul prezentelor norme metodologice, în noţiunea de imobil sunt cuprinse clădirile prevăzute la art. 1 alin. (1) şi la art. 1^1 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă.

    ART. 3
    (1) În programele locale pot fi incluse:
    a) blocuri de locuinţe construite după proiecte elaborate până la 31 decembrie 2005, prevăzute la art. 1 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă;
    b) blocuri de locuinţe, prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. b) din ordonanţa de urgenţă, la care s-au executat lucrările de intervenţie pentru creşterea nivelului de siguranţă la acţiuni seismice a construcţiei existente, la data includerii în programul local;
    c) locuinţe sociale şi celelalte unităţi locative, realizate după proiecte elaborate până la 31 decembrie 2005, aflate în proprietatea unităţilor administrativ-teritoriale sau în proprietatea altor subiecte de drept şi în administrarea autorităţilor deliberative ale administraţiei publice locale, conform legii, indiferent dacă sunt amplasate în blocuri de locuinţe sau sunt locuinţe unifamiliale, prevăzute la art. 1^1 alin. (1) lit. a) din ordonanţa de urgenţă;
    d) locuinţe unifamiliale, realizate după proiecte elaborate până la 31 decembrie 2005, aflate în proprietatea persoanelor fizice, cu adaptarea soluţiilor în funcţie de caracteristicile, particularităţile şi valoarea arhitecturală a locuinţelor, prevăzute la art. 1^1 alin. (1) lit. b) din ordonanţa de urgenţă;
    e) locuinţele prevăzute la lit. c) şi d) expertizate tehnic şi încadrate în clasa I de risc seismic prin raport de expertiză tehnică la care s-au executat lucrările de intervenţie pentru creşterea nivelului de siguranţă la acţiuni seismice a construcţiei existente, la data includerii în programul local.

    (2) La fundamentarea programelor locale se includ cu prioritate blocurile de locuinţe şi locuinţele sociale, prevăzute la alin. (1) lit. a)-c) şi e), în limita fondurilor alocate anual cu această destinaţie în bugetele locale.
    (3) Locuinţele sociale şi celelalte unităţi locative, prevăzute la alin. (1) lit. c) şi e), se includ în programele locale de către coordonatorii locali, în baza hotărârii autorităţilor administraţiei publice locale, în limita fondurilor alocate anual cu această destinaţie în bugetele locale.
    (4) Pentru a putea fi introduse în program, în blocurile de locuinţe prevăzute la alin. (1) trebuie să fie înfiinţate asociaţii de proprietari pentru apartamentele cu destinaţia de locuinţă aflate în proprietatea persoanelor fizice, inclusiv pentru apartamentele aflate în proprietatea persoanelor fizice declarate la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului ca sedii sociale de firmă care nu desfăşoară activitate economică şi au destinaţia de locuinţă.
    (5) În locuinţele unifamiliale prevăzute la alin. (1) lit. d) şi e) sunt incluse şi locuinţele unifamiliale aflate în proprietatea persoanelor fizice declarate la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului ca sedii sociale de firmă care nu desfăşoară activitate economică şi au destinaţie de locuinţă.
    (6) Imobilele prevăzute la alin. (1) trebuie să se afle în raza administrativ-teritorială a unităţii administrativ-teritoriale/ sectoarelor municipiilor Bucureşti care aprobă programul local.

    CAP. II
    Acţiunile corespunzătoare fiecărei etape necesare implementării programelor de creştere a performanţei energetice la blocurile de locuinţe
    SECŢIUNEA 1
    Identificarea şi inventarierea imobilelor
    ART. 4
    (1) În conformitate cu prevederile art. 3 din ordonanţa de urgenţă, coordonatorul local desfăşoară următoarele acţiuni:
    a) identificarea blocurilor de locuinţe prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. a);
    b) identificarea locuinţelor sociale şi a celorlalte unităţi locative, prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. c);
    c) identificarea blocurilor de locuinţe exceptate conform prevederilor art. 1 alin. (2) şi art. 1^1 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă;
    d) identificarea blocurilor de locuinţe şi a locuinţelor prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b) şi e);
    e) identificarea locuinţelor unifamiliale prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. d).

    (2) După finalizarea acţiunilor prevăzute la alin. (1), în conformitate cu art. 1 alin. (8) din ordonanţa de urgenţă, coordonatorul local completează fişa tehnică pentru fiecare imobil identificat, după modelul prevăzut în anexa nr. 1. Fişa tehnică a blocului de locuinţe se publică pe pagina de internet a autorităţilor administraţiei publice locale, prin grija coordonatorilor locali.
    (3) Imobilele identificate potrivit alin. (1) se grupează, de regulă, pe regimuri de înălţime - până la P + 4 etaje şi peste P + 4 etaje. În cadrul acestei grupări, inventarierea se realizează în funcţie de perioadele de proiectare, pe tipuri de blocuri cu soluţii constructive similare ale anvelopei, cu luarea în considerare a prevederilor art. 3 alin. (3) şi (4) din ordonanţa de urgenţă.
    (4) Imobilele identificate potrivit alin. (1) şi grupate potrivit alin. (3) se inventariază pe cartiere/cvartale/puncte termice.
    (5) Inventarierea se desfăşoară anual până la identificarea tuturor imobilelor de pe raza administrativ-teritorială a unităţii administrativ-teritoriale care necesită realizarea lucrărilor de intervenţie pentru creşterea performanţei energetice în vederea atingerii scopului menţionat la art. 1 alin. (6) din ordonanţa de urgenţă şi care îndeplinesc condiţiile pentru includere în programul local.
    (6) Imobilele identificate şi inventariate conform alin. (1)-(4) se constituie într-o bază de date care se actualizează anual de către coordonatorul local, potrivit alin. (5), şi se publică pe siteul acestuia. Actualizarea, pe lângă elementele prevăzute la alin. (3), priveşte şi etapele includerii imobilelor în programul local şi în cel naţional şi stadiul execuţiei lucrărilor de intervenţie la acestea.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Înştiinţarea asociaţiei de proprietari privind înscrierea în programul local
    ART. 5
    (1) Coordonatorul local înştiinţează asociaţiile de proprietari constituite în imobilele incluse în baza de date prevăzută la art. 4 alin. (6), respectiv proprietarii, asupra posibilităţii înscrierii în programul local şi transmite proiectul de contract de mandat semnat de acesta, în două exemplare originale, în termen de 30 de zile de la finalizarea inventarierii şi publicarea pe site a acesteia.
    (2) Înştiinţarea prevăzută la alin. (1) va cuprinde şi comunicarea faptului că există posibilitatea asigurării de către autorităţile administraţiei publice locale, în baza şi în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie, a finanţării cheltuielilor aferente executării lucrărilor de intervenţie corespunzătoare cotei de contribuţie ce revine proprietarilor/ asociaţiilor de proprietari, cu recuperarea sumelor în conformitate cu prevederile art. 14 alin. (3)-(9) din ordonanţa de urgenţă.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Hotărârea adunării generale a proprietarilor de înscriere în programul local şi semnarea contractului de mandat
    ART. 6
    (1) Preşedintele fiecărei asociaţii de proprietari înştiinţate potrivit art. 5 afişează la avizierul asociaţiei înştiinţarea şi proiectul contractului de mandat şi convoacă, în condiţiile legii, adunarea generală a proprietarilor.
    (2) Adunarea generală a proprietarilor hotărăşte, în condiţiile şi cu respectarea prevederilor art. 10 alin. (2) lit. b) din ordonanţa de urgenţă, înscrierea în programul local şi semnarea contractului de mandat transmis de coordonatorul local.
    (3) În temeiul hotărârii adunării generale a proprietarilor prevăzute la alin. (2), preşedintele asociaţiei de proprietari semnează contractul de mandat şi solicită, în scris, coordonatorului local înscrierea în programul local.
    (4) Solicitarea asociaţiei de proprietari se face potrivit art. 10 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă, însoţită de documentele prevăzute la alin. (2) ale aceluiaşi articol. În situaţia proprietarilor locuinţelor unifamiliale prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. d), solicitarea prevăzută la art. 10 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă este însoţită de contractul de mandat semnat de către aceştia.

    SECŢIUNEA a 4-a
    Definitivarea programului local
    ART. 7
    (1) În fiecare an, coordonatorul local centralizează solicitările asociaţiilor de proprietari primite până pe data de 30 iunie a anului curent, întocmeşte/actualizează programul local multianual, program în cadrul căruia blocurile de locuinţe sunt prioritizate prin aplicarea criteriilor tehnice prevăzute la art. 22 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, şi îl supune aprobării autorităţii deliberative a administraţiei publice locale cel târziu până la data de 31 iulie.
    (2) În conformitate cu prevederile art. 15 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă, în cadrul programelor locale autorităţile administraţiei publice locale stabilesc necesarul de alocaţii de la bugetul de stat pentru finanţarea cotei-părţi prevăzute la art. 13 alin. (1) lit. a) din ordonanţa de urgenţă, aferentă obiectivelor de investiţii noi, respectiv blocurile de locuinţe care vor beneficia de lucrări de intervenţie în anul bugetar următor şi estimările pentru următorii ani.
    (3) În conformitate cu prevederile art. 3 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă, programele locale se avizează, din punct de vedere urbanistic, de către comisiile tehnice de amenajare a teritoriului şi urbanism constituite în temeiul Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, cu modificările şi completările ulterioare, în vederea corelării cu prevederile regulamentelor de intervenţie aferente zonelor de acţiune prioritară.
    (4) Datele tehnice referitoare la blocurile de locuinţe cuprinse în programele locale se stabilesc pentru fiecare bloc de locuinţe cuprins în program, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2. Datele tehnice astfel stabilite sunt informaţii de interes public şi se publică pe pagina de internet a autorităţilor administraţiei publice locale, prin grija coordonatorilor locali, potrivit prevederilor art. 1 alin. (8) din ordonanţa de urgenţă.

    SECŢIUNEA a 5-a
    Proiectarea lucrărilor de intervenţie
    ART. 8
    (1) În etapa privind proiectarea lucrărilor de intervenţii, prevăzută la art. 7 lit. d) din ordonanţa de urgenţă, se realizează activităţile şi documentaţiile prevăzute la art. 11 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă, cu excepţia expertizei tehnice care a fost realizată anterior includerii blocurilor de locuinţe în programele locale, prevăzută la art. 11 alin. (1^1) din ordonanţa de urgenţă.
    (2) Expertiza tehnică, al cărei conţinut-cadru este prevăzut în anexa nr. 3, se realizează de către un expert tehnic, persoană fizică atestată pentru cerinţa fundamentală „rezistenţă mecanică şi stabilitate“.

    ART. 9
    (1) În cazul în care expertiza tehnică nu prevede necesitatea efectuării unor lucrări de consolidare/reparaţii care condiţionează executarea lucrărilor de intervenţie, se trece la efectuarea auditului energetic.
    (2) Auditul energetic se realizează de către un auditor energetic pentru clădiri, persoană fizică atestată gradul profesional I, specialitatea construcţii şi instalaţii.

    ART. 10
    (1) Elaborarea documentaţiei de avizare pentru lucrări de intervenţie se face după efectuarea auditului energetic.
    (2) După elaborarea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie aferentă fiecărui bloc de locuinţe, coordonatorul local îşi însuşeşte, din documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie, indicatorii tehnico-economici aferenţi blocului de locuinţe, înştiinţează asociaţia de proprietari/proprietarii despre conţinutul acestora, cu cel mult 30 de zile lucrătoare anterioare aprobării acestora de către consiliul local, şi solicită transmiterea acordului scris cu privire la nivelul maximal al cheltuielilor corespunzătoare cotei de finanţare ce revine asociaţiei/ proprietarilor.
    (3) În vederea transmiterii acordului scris cu privire la nivelul maximal al cheltuielilor corespunzătoare cotei de finanţare ce revine asociaţiei, preşedintele asociaţiei de proprietari afişează la avizierul asociaţiei indicatorii tehnico-economici din documentaţia de avizare, pentru luarea la cunoştinţă, şi convoacă, în condiţiile legii, adunarea generală a proprietarilor. Adunarea generală a proprietarilor hotărăşte, în condiţiile şi cu respectarea prevederilor art. 21 lit. c^2) din ordonanţa de urgenţă, transmiterea, în termen de cel mult 15 zile lucrătoare de la primirea adresei prevăzute la alin. (2), a acordului scris precizat la art. 11 alin. (2^2) lit. b) din ordonanţa de urgenţă.
    (4) Netransmiterea acordului scris în termenul prevăzut la alin. (3) conduce la întreruperea procedurii de aprobare de către consiliul local, prevăzută la art. 11 alin. (2^2) lit. b) din ordonanţa de urgenţă, a indicatorilor tehnico-economici din documentaţia de avizare întocmită pentru blocul de locuinţe.

    ART. 11
    (1) După primirea acordului scris al asociaţiei privind nivelul maximal al cheltuielilor corespunzătoare cotei de finanţare ce revine asociaţiei, coordonatorul local supune aprobării autorităţii deliberative a administraţiei publice locale din unitatea administrativ-teritorială, pe raza căreia este situat blocul de locuinţe, indicatorii tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiţii.
    (2) După aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi lucrărilor de intervenţie la blocul de locuinţe, potrivit alin. (1), coordonatorul local comunică asociaţiei de proprietari hotărârea consiliului local şi proiectul actului adiţional la contractul de mandat prin care se stabilesc şi individualizează obligaţiile de plată pentru executarea lucrărilor de intervenţie, în două exemplare originale.
    (3) Odată cu transmiterea hotărârii prevăzute la alin. (2), coordonatorul local comunică asociaţiei de proprietari documentaţia de avizare pentru lucrările de intervenţie şi indicatorii tehnico-economici aprobaţi de către consiliul local, cu specificarea cotei-părţi de finanţare ce revine asociaţiei de proprietari, precum şi termenul şi graficul de execuţie a lucrărilor de intervenţie.
    (4) Indicatorii tehnico-economici aprobaţi stau la baza completării, prin act adiţional, a contractului de mandat, cu valoarea şi durata executării lucrărilor de intervenţie, precum şi cu sumele aferente cotelor de participare la finanţarea ce revine părţilor, stabilite în condiţiile legii.
    (5) Preşedintele asociaţiei de proprietari notificate potrivit alin. (2) afişează la avizierul asociaţiei notificarea şi proiectul actului adiţional la contractul de mandat şi convoacă, în condiţiile legii, adunarea generală a proprietarilor.
    (6) Adunarea generală a proprietarilor hotărăşte, în condiţiile art. 6 alin. (2), semnarea actului adiţional la contractul de mandat, de către preşedintele asociaţiei de proprietari, pentru finanţarea executării lucrărilor de intervenţie şi stabileşte cota de participare la fondul de reparaţii ce revine fiecărui proprietar, proporţional cu cota-parte indiviză de proprietate.
    (7) În termen de cel mult 30 de zile lucrătoare de la primirea notificării, preşedintele asociaţiei de proprietari transmite coordonatorului local actul adiţional la contractul de mandat, semnat, însoţit de hotărârea adunării generale a proprietarilor.
    (8) În cazuri temeinic motivate, termenul prevăzut la alin. (7) poate fi prelungit, cu acordul scris al coordonatorului local, cu cel mult 15 zile lucrătoare.
    (9) În situaţia în care actul adiţional semnat nu este transmis în termenul prevăzut la alin. (7) sau, după caz, la alin. (8), blocul de locuinţe nu va fi inclus în lista blocurile de locuinţe prioritizate din programele locale, care vor beneficia de lucrări de intervenţie în anul bugetar următor, acesta urmând a fi inclus în anii următori, după transmiterea actului adiţional.

    ART. 12
    În conformitate cu prevederile art. 11 alin. (3) din ordonanţa de urgenţă, emiterea autorizaţiei de construire şi elaborarea proiectului tehnic şi a detaliilor de execuţie, precum şi a documentaţiei de achiziţie pentru contractarea executării lucrărilor de intervenţie se realizează după semnarea de către ambele părţi a actului adiţional la contractul de mandat, prevăzut la art. 11.

    SECŢIUNEA a 6-a
    Executarea lucrărilor de intervenţie
    ART. 13
    (1) Lucrările de intervenţie, inclusiv cele aferente activităţilor pentru creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe şi lucrările conexe acestora, eligibile pentru a fi incluse la finanţare potrivit ordonanţei de urgenţă, sunt cele prevăzute la art. 4 din ordonanţa de urgenţă.
    (2) Lucrările conexe prevăzute la art. 4 alin. (8) din ordonanţa de urgenţă sunt eligibile numai în situaţia în care acestea sunt justificate şi fundamentate, din punct de vedere tehnic, în expertiza tehnică şi, după caz, în auditul energetic şi în plus, pentru lucrările prevăzute la art. 4 alin. (8) lit. d)-g) din ordonanţa de urgenţă, există acordul proprietarilor.
    (3) Lucrările de intervenţie prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. d), f), g), h) şi j) şi la alin. (8) din ordonanţa de urgenţă sunt eligibile pentru a primi finanţare prin programul naţional numai dacă se realizează alături de alte lucrări, dintre cele prevăzute la art. 4 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă, care permit atingerea scopului şi a parametrilor de performanţă prevăzute la art. 5 din ordonanţa de urgenţă.

    SECŢIUNEA a 7-a
    Recepţia la terminarea lucrărilor şi eliberarea certificatului de performanţă energetică, cu evidenţierea consumului anual specific de energie calculat pentru încălzire
    ART. 14
    La terminarea lucrărilor de intervenţie, coordonatorul local organizează recepţia la terminarea lucrărilor, cu participarea reprezentantului desemnat al asociaţiei de proprietari, şi pune la dispoziţia acesteia certificatul de performanţă energetică a blocului de locuinţe, cu evidenţierea consumului anual specific pentru încălzire al blocului de locuinţe izolat termic.

    ART. 15
    Recepţia finală se organizează de către coordonatorul local, după expirarea perioadei de garanţie de bună execuţie de 3 ani, cu participarea reprezentantului desemnat al asociaţiei de proprietari.

    CAP. III
    Finanţarea
    SECŢIUNEA 1
    Dispoziţii generale
    ART. 16
    (1) Finanţarea realizării auditului energetic, expertizei tehnice, proiectării şi executării lucrărilor de intervenţii se asigură, potrivit art. 12-13^3 din ordonanţa de urgenţă, din:
    a) fonduri aprobate anual cu această destinaţie în bugetele locale;
    b) fondul de reparaţii al asociaţiilor de proprietari;
    c) fonduri alocate prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie;
    d) fonduri structurale şi de coeziune ale Uniunii Europene, în conformitate cu regulamentele şi procedurile de accesare a acestor fonduri şi în condiţiile stabilite prin documentele procedurale specifice implementării programelor operaţionale prin care se asigură finanţarea unor astfel de intervenţii;
    e) fonduri aferente Planului naţional de redresare şi rezilienţă, în condiţiile stabilite prin documentele procedurale specifice implementării acestuia;
    f) fondurile europene nerambursabile aferente Politicii de coeziune 2021-2027, în conformitate cu regulamentele şi procedurile de accesare a acestor fonduri şi în condiţiile stabilite prin documentele procedurale specifice implementării programelor prin care se asigură finanţarea unor astfel de intervenţii;
    g) alte surse legal constituite.

    (2) În cazul programului naţional, cota de contribuţie proprie a autorităţilor administraţiei publice locale se stabileşte în baza unor criterii socioeconomice, în limita unei cote de maximum 30% din valoarea executării lucrărilor de intervenţie, şi se aprobă prin hotărâre a consiliilor locale, respectiv a consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, după caz, iar cota de contribuţie a asociaţiei de proprietari/proprietarilor nu poate fi mai mică de 10% din valoarea executării lucrărilor de intervenţie şi se aprobă prin hotărâre a asociaţiei de proprietari/de către proprietari.
    (3) În cazul obiectivelor de investiţii finanţate din fonduri europene, inclusiv din fondurile europene nerambursabile aferente Politicii de coeziune 2021-2027 sau din fonduri aferente Planului naţional de redresare şi rezilienţă, cota de contribuţie proprie a autorităţilor administraţiei publice locale şi cota de contribuţie ce revine asociaţiei de proprietari/proprietarilor se stabilesc pe baza documentelor procedurale specifice implementării programelor prin care se asigură finanţarea şi se aprobă prin hotărâre a consiliilor locale, respectiv a consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, după caz, şi prin hotărâri ale asociaţie de proprietari, luate cu respectarea dispoziţiilor art. 51 din Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor, cu modificările ulterioare. În cazul proiectelor finanţate din fondurile europene nerambursabile aferente Politicii de coeziune 2021-2027, este obligatorie respectarea limitelor prevăzute la art. 13^3 alin. (1) lit. a) subpct. (iii) şi lit. b) subpct. (iii) din ordonanţa de urgenţă, pentru cota de contribuţie proprie a autorităţilor administraţiei publice locale, reprezentând contribuţia suplimentară de la bugetul local.
    (4) Cota de contribuţie proprie a autorităţilor administraţiei publice locale se poate majora peste limita prevăzută la alin. (2) sau stabilită conform alin. (3) numai în situaţia în care acestea suportă cheltuielile de natură socială pentru categoriile de persoane prevăzute la art. 14 alin. (8) din ordonanţa de urgenţă, conform prevederilor art. 14 alin. (9) din ordonanţa de urgenţă.
    (5) La solicitarea proprietarilor/asociaţiei de proprietari, cota de contribuţie ce revine acestora poate fi suportată de autorităţile administraţiei publice locale, în baza hotărârii consiliului local, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucureşti sau a consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, după caz, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie, cu recuperarea ulterioară a sumelor, potrivit art. 14 alin. (3)-(10) din ordonanţa de urgenţă.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Finanţarea prin programul naţional multianual privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe
    ART. 17
    (1) În vederea derulării programului naţional, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei pune la dispoziţie beneficiarilor platforma digitală „investitii.mdlpa.ro“.
    (2) Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei creează conturi individuale pe platforma digitală prevăzută la alin. (1) pentru toţi beneficiarii programului naţional. Toate activităţile specifice programului, inclusiv comunicările, notificările şi altele asemenea emise de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, se desfăşoară prin intermediul platformei digitale.
    (3) Documentele aferente programului naţional se emit în format electronic, se semnează cu semnătură electronică calificată, conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 38/2020 privind utilizarea înscrisurilor în formă electronică la nivelul autorităţilor şi instituţiilor publice şi ale Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi se încarcă pe platforma digitală „investitii.mdlpa.ro“. Documentele şi documentaţiile depuse în diferite etape de implementare a programului naţional se transmit la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei prin intermediul platformei digitale cu aplicarea semnăturii electronice calificate pentru conformitate cu originalul, cu excepţiile menţionate în cuprinsul prezentelor norme metodologice.

    ART. 18
    (1) În aplicarea art. 15 din ordonanţa de urgenţă, în vederea fundamentării necesarului de sume de la bugetul de stat pentru finanţarea programului naţional, până la data de 31 iulie a anului în curs autorităţile administraţiei publice locale încarcă în platforma digitală prevăzută la art. 17 alin. (1) programele locale în care sunt evidenţiate necesarul estimat de sume de la bugetul de stat pentru finanţarea cotei-părţi prevăzute la art. 13 alin. (1) lit. a) din ordonanţa de urgenţă, aferentă obiectivelor de investiţii noi, şi blocurile de locuinţe prioritizate cuprinse în programele locale, care vor beneficia de lucrări de intervenţie în anul bugetar următor, şi estimările pentru următorii ani, precum şi solicitarea întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 4. Pentru fiecare bloc de locuinţe inclus în solicitarea întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 4 se va întocmi şi depune anexa nr. 4A.
    (2) Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei centralizează propunerile primite conform alin. (1) şi în baza acestora fundamentează sumele necesare de la bugetul de stat pentru anul următor, pentru finanţarea cotei-părţi prevăzute la art. 13 alin. (1) lit. a) din ordonanţa de urgenţă.
    (3) După intrarea în vigoare a legii bugetului de stat pentru anul următor, fondurile publice prevăzute în bugetul de stat cu această destinaţie, prin bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, se alocă echilibrat pe judeţe, inclusiv pentru municipiul Bucureşti, şi în interiorul judeţelor, respectiv al municipiului Bucureşti, utilizând cel puţin unul dintre indicatorii prevăzuţi la art. 22 alin. (3) şi, respectiv, la alin. (4) din ordonanţa de urgenţă.
    (4) În limita creditelor de angajament şi a creditelor bugetare aprobate anual cu această destinaţie şi a estimărilor pentru următorii 2 ani, prevăzute în legea bugetară anuală, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei aprobă, prin ordin al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, cu respectarea prevederilor alin. (3), programul naţional, care cuprinde lista unităţilor administrativ-teritoriale, blocurile de locuinţe selectate din programele locale prevăzute la alin. (1) şi alocaţiile de la bugetul de stat aferente cotei-părţi prevăzute la art. 13 alin. (1) lit. a) din ordonanţa de urgenţă pentru acestea. Modificările şi completările aduse programului naţional se efectuează în condiţiile legii şi se aprobă prin ordin al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei.
    (5) Programul naţional, inclusiv modificările şi completările aduse acestuia, aprobat/aprobate prin ordinul ministrului dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei prevăzut la alin. (4) se publică pe pagina de internet a Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, în platforma digitală.

    ART. 19
    (1) În conformitate cu prevederile art. 16 alin. (1) lit. b) din ordonanţa de urgenţă, în baza ordinului prevăzut la art. 18 alin. (4) pentru obiectivele de investiţii incluse în programul naţional se încheie contracte de finanţare pe o perioadă de maximum 3 ani bugetari, în limita creditelor de angajament şi a creditelor bugetare aprobate cu această destinaţie, fără eşalonarea anuală a creditelor bugetare, care se înscriu cumulat pentru toată perioada de finanţare. Pe durata de valabilitate a contractelor de finanţare, valoarea creditelor de angajament este egală cu valoarea creditelor bugetare.
    (2) Durata contractelor de finanţare prevăzută la alin. (1) poate fi prelungită cu până la maximum 2 ani bugetari în situaţiile în care prevederile bugetare aprobate cu această destinaţie în bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei prin legea bugetară anuală nu au permis finalizarea obiectivului sau în situaţia în care coordonatorul local notifică Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei că nu a recepţionat obiectivul de investiţii în perioada de valabilitate a contractului de finanţare.
    (3) În vederea încheierii contractelor de finanţare, beneficiarii încarcă în platforma digitală, pentru fiecare bloc de locuinţe pentru care au depus cererea de finanţare prevăzută în anexa nr. 4A, următoarele documente:
    a) expertiza tehnică, auditul energetic;
    b) hotărârea consiliului local privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici corespunzători lucrărilor de intervenţie;
    c) devizul general;
    d) certificatul de urbanism însoţit de avizele şi acordurile stabilite prin acesta;
    e) hotărârea consiliului local privind aprobarea cotei de contribuţie proprie a autorităţilor administraţiei publice locale în limita unei cote de maximum 30% din valoarea executării lucrărilor de intervenţie;
    f) hotărârea consiliului local privind aprobarea suportării cotei de contribuţie a asociaţiei de proprietari/proprietarilor şi a condiţiilor în care se vor recupera sumele;
    g) hotărârea consiliului local privind aprobarea cotei de contribuţie a asociaţiei de proprietari, ce nu poate fi mai mică de 10% din valoarea executării lucrărilor de intervenţie;
    h) contractul de mandat şi actul adiţional la acesta, prevăzut la art. 11, precum şi acordul scris al asociaţiei de proprietari/ proprietarilor cu privire la nivelul maximal al cheltuielilor corespunzătoare cotei de finanţare ce revine acesteia;
    i) pentru obiectivele de investiţii prevăzute la art. 2 alin. (4), autorizaţia de construire valabilă, documente care să prezinte stadiul fizic realizat, dacă este cazul, contractele de achiziţie publică încheiate şi acte adiţionale la acestea, după caz, precum şi devizul general şi devizul general aferent restului de executat la data introducerii în program.

    (4) Documentaţia tehnico-economică aferentă lucrărilor de intervenţii se transmite Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei în format fizic.
    (5) Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei verifică existenţa tuturor documentelor enumerate la alin. (3) şi îndeplinirea, pentru fiecare bloc de locuinţe, a condiţiilor legale pentru asigurarea finanţării prin programul naţional şi încheie contractele de finanţare multianuale cu beneficiarii.

    ART. 20
    După încheierea contractelor de achiziţie publică, pentru obiectivele de investiţii noi, coordonatorii locali actualizează corespunzător devizul general şi îl transmit Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, însoţit de contractele de achiziţii publice, hotărârea consiliului local pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici actualizaţi şi autorizaţia de construire.

    ART. 21
    (1) Anual, pe parcursul derulării contractelor de finanţare, coordonatorii locali transmit solicitarea cu necesarul de sume pentru finalizarea obiectivelor de investiţii în situaţia în care apar modificări ale valorilor transmise iniţial, întocmită conform modelelor prevăzute în anexele nr. 4 şi 4A. După efectuarea recepţiei la terminarea lucrărilor coordonatorii locali transmit raportul privind finalizarea obiectivului de investiţii, întocmit conform modelului prevăzut în anexa nr. 6, în baza căruia se stabileşte valoarea finală a investiţiei.
    (2) Pe parcursul derulării contractelor de finanţare, în baza documentelor prevăzute la alin. (1), Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei poate modifica valoarea creditelor de angajament alocate prin ordin şi angajate prin contractele de finanţare. Valoarea finală a creditelor de angajament alocate prin ordin şi prevăzute în contractele de finanţare se stabileşte în baza valorii finale a obiectivului de investiţii determinate după efectuarea recepţiei la terminarea lucrărilor, conform devizului general actualizat şi aprobat în condiţiile legii.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Transferul sumelor alocate pentru finanţarea lucrărilor de intervenţii prin programul naţional multianual privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe
    ART. 22
    (1) În aplicarea art. 17 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă şi art. X alin. (1) din Legea nr. 45/2022 pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi pentru stabilirea unor măsuri financiare în domeniul unor programe gestionate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, după încheierea contractelor de finanţare multianuale se pot transfera sume aferente contribuţiei de la bugetul de stat pentru decontarea lucrărilor de intervenţie executate după data aprobării programului naţional, inclusiv pentru cele efectuate anterior încheierii contractelor de finanţare multianuale, dacă acestea sunt nedecontate de beneficiari.
    (2) Solicitarea de transfer al sumelor de la bugetul de stat necesare pentru decontarea lucrărilor de intervenţie executate se întocmeşte conform modelului prevăzut în anexa nr. 5 şi se depune însoţită de decontul justificativ întocmit conform modelului prevăzut în anexa nr. 5A. Cu excepţia primei solicitări de transfer, fiecare solicitare de transfer se depune însoţită şi de extrasul de cont, în copie conformă cu originalul, prin care se certifică efectuarea integrală a plăţii sumei aferente transferului precedent către executantul lucrărilor de intervenţie.
    (3) În situaţia în care decontul justificativ prevăzut la alin. (2) se întocmeşte pentru blocuri de locuinţe incluse în programul naţional în perioade diferite şi pentru care beneficiarul are încheiate contracte de finanţare multianuale distincte, se depune solicitare de transfer pentru transferul sumelor aferente fiecărui contract de finanţare.
    (4) Transferul sumelor se realizează în ordinea cronologică de înregistrare a solicitărilor de transfer depuse de coordonatorii locali, în limita creditelor bugetare anuale aprobate cu această destinaţie în bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei şi în limita contractelor de finanţare multianuale încheiate.
    (5) În situaţia în care solicitarea de transfer nu este corectă sau completă sau nu este însoţită de extrasul de cont pentru certificarea plăţii sumei transferate anterior şi/sau necesită clarificări, aceasta se returnează beneficiarilor cu menţiunea că solicitarea de transfer revizuită cu modificările/completările ulterioare aduse va primi un nou număr de înregistrare, fiind considerată solicitare nouă.

    ART. 23
    (1) În cursul unui an bugetar, în situaţia în care solicitările de transfer depăşesc 80% din creditele bugetare disponibile în anul respectiv, prevăzute în buget, se procedează astfel:
    a) Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei notifică coordonatorii locali cu care au fost încheiate contractele de finanţare, prin intermediul platformei digitale, cu privire la data-limită până la care aceştia mai pot depune solicitări;
    b) Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei efectuează transferurile către coordonatorii locali în limita creditelor bugetare disponibile, în ordinea cronologică a depunerii solicitărilor;
    c) în situaţia în care după transferul sumelor solicitate conform lit. b) se constată că mai sunt sume disponibile, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei prelungeşte termenul de depunere a solicitărilor astfel încât să se asigure utilizarea integrală a creditelor bugetare aprobate cu această destinaţie;
    d) în cazul în care solicitările depuse în termenele prevăzute la lit. a) şi c) depăşesc sumele aprobate în buget cu această destinaţie, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei comunică acest lucru coordonatorilor locali.

    (2) După primirea notificării prevăzute la alin. (1) lit. a), coordonatorii locali dispun măsurile necesare evitării înregistrării de arierate, respectiv sistarea lucrărilor de intervenţie sau continuarea acestora din surse proprii sau alte surse legal constituite.
    (3) În situaţia suplimentării creditelor bugetare, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei notifică coordonatorii locali cu privire la reluarea transferurilor de sume în condiţiile alin. (1) şi art. 22.
    (4) După data notificării prevăzută la alin. (1) lit. a), în situaţia în care coordonatorii locali decontează sumele aferente contribuţiei de la bugetul de stat din surse proprii sau alte surse legal constituite, au dreptul să solicite recuperarea acestora de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. Solicitarea de transfer se întocmeşte conform modelului prevăzut în anexa nr. 5 şi va fi însoţită de ordinele de plată şi extrasul de cont aferent. Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei transferă sumele solicitate în limita creditelor bugetare aprobate în buget cu această destinaţie cu respectarea alin. (1) şi art. 22.

    ART. 24
    (1) Sumele acordate şi neutilizate până la finele anului în care au fost acordate urmează regimul juridic prevăzut de reglementările emise în temeiul art. 19 lit. d) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) În situaţia în care durata contractelor de finanţare încetează, iar solicitările de transfer depuse la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, în perioada de valabilitate a contractului de finanţare, depăşesc nivelul creditelor bugetare aprobat prin legea bugetară anuală pentru anul în curs, plata acestora se realizează în condiţiile art. 22 şi ale art. 28^1 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, cu prioritate în anul următor.

    ART. 25
    (1) Pentru finanţarea cheltuielilor necesare realizării lucrărilor de intervenţii, beneficiarii deschid conturi la unităţi ale Trezoreriei Statului, în care vor fi transferate sumele aferente alocate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.
    (2) Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei transferă prin ordin de plată sumele alocate către beneficiari în conturile deschise la Trezoreria Statului, conform prevederilor art. 22.
    (3) Coordonatorii locali efectuează plăţile către contractori pe bază de ordine de plată întocmite distinct pentru cotele-părţi finanţate din bugetul local, cotele-părţi finanţate din bugetul de stat şi, respectiv, pentru cotele-părţi de participare ale asociaţiilor de proprietari sau proprietarilor locuinţelor unifamiliale.
    (4) Beneficiarii asigură evidenţa alocării şi utilizării sumelor virate în conturile deschise la unităţile Trezoreriei Statului şi răspund, în condiţiile legii, pentru necesitatea şi oportunitatea sumelor solicitate, precum şi pentru realitatea, exactitatea şi legalitatea sumelor cheltuite în scopul pentru care au fost alocate.

    SECŢIUNEA a 4-a
    Restituirea sumelor utilizate cu nerespectarea prevederilor legale
    ART. 26
    (1) În aplicarea art. X alin. (2)-(7) din Legea nr. 45/2022, în cazul în care autorităţile publice locale ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale utilizează sumele transferate de la bugetul de stat pentru realizarea obiectivelor de investiţii incluse în programul naţional, cu nerespectarea prevederilor legale sau contractuale, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei notifică autorităţile publice locale ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale cu privire la prevederile încălcate şi solicită restituirea în termen de 30 de zile calendaristice a acestor sume.
    (2) După expirarea termenului prevăzut la alin. (1) se percep dobânzi penalizatoare, în conformitate cu prevederile art. 3 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar, aprobată prin Legea nr. 43/2012, cu completările ulterioare. Imputaţia plăţii se stabileşte prin contractele de finanţare.
    (3) Până la clarificarea situaţiei privind modul de utilizare a sumelor transferate, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei suspendă transferurile pentru obiectivul de investiţii în realizarea căruia există suspiciunea că au fost încălcate prevederile legale. După clarificarea situaţiei, în cazul în care Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei demarează procedura de notificare în vederea restituirii sumelor, suspendarea transferurilor se menţine până la recuperarea integrală a prejudiciului cauzat bugetului de stat.
    (4) Prevederile alin. (3) se aplică şi în situaţiile în care, ulterior efectuării transferului, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei constată că anexa nr. 5 a fost transmisă cu nerespectarea prevederilor legale ori, din eroare, au fost efectuate transferuri excedentare către beneficiari.
    (5) În situaţia în care autorităţile publice locale ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale nu restituie sumele prevăzute la alin. (1) şi (3) în termenul stabilit, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei solicită în scris direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice în a căror rază teritorială se află unităţile/subunităţile administrativ-teritoriale respective sistarea alimentării atât cu cote defalcate din impozitul pe venit, cât şi cu sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrare, cu excepţia plăţilor pentru achitarea drepturilor salariale şi a contribuţiilor aferente, atunci când nu pot fi asigurate din venituri proprii, şi a sumelor provenite din diverse surse de finanţare pentru realizarea altor obiective de investiţii. Alocarea şi utilizarea cotelor defalcate din impozitul pe venit şi a sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, care au fost sistate în condiţiile altor acte normative, se menţin.
    (6) După recuperarea sumelor de la autorităţile publice locale ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei le comunică în scris direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice în a căror rază teritorială se află beneficiarii respectivi, care dispun încetarea restricţiilor prevăzute la alin. (5).

    CAP. IV
    Dispoziţii finale
    ART. 27
    (1) Coordonatorii locali sunt responsabili pentru derularea eficientă a procesului de implementare a lucrărilor de intervenţii aprobate în cadrul programului naţional.
    (2) În vederea monitorizării programului naţional, coordonatorii locali au obligaţia să pună la dispoziţia Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, la solicitarea acestuia, toate documentele justificative privind derularea lucrărilor de intervenţii pentru toate blocurile de locuinţe cuprinse în programul naţional.
    (3) În aplicarea art. 20 din ordonanţa de urgenţă, la finalizarea lucrărilor de intervenţii beneficiarii efectuează recepţia la terminarea lucrărilor, în condiţiile legii, şi:
    a) transmit Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, în termen de 30 de zile de la data recepţiei, următoarele documente:
    (i) proces-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, în copie conformă cu originalul, aprobat de beneficiar;
    (ii) certificatele de performanţă energetică elaborate iniţial şi după executarea lucrărilor de intervenţie;
    (iii) raportul privind finalizarea obiectivului de investiţii întocmit conform modelului prevăzut în anexa nr. 6;

    b) transmit asociaţiei de proprietari, în termen de 3 luni de la data recepţiei, un exemplar certificat pentru conformitatea cu originalul din întreaga documentaţie tehnico-economică, precum şi copii ale tuturor documentelor emise pe parcursul realizării lucrărilor de intervenţii, în vederea completării cărţii tehnice a construcţiei conform prevederilor legale.

    (4) După efectuarea recepţiei finale, coordonatorii locali transmit asociaţiei de proprietari procesul-verbal de recepţie finală în termen de 10 zile de la data recepţiei, în vederea completării cărţii tehnice.

    ART. 28
    (1) Coordonatorii locali constituie, gestionează şi actualizează baze de date specifice privind lucrările de intervenţii pentru creşterea performanţei energetice la blocurile de locuinţe, pe care le pun la dispoziţia Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei în vederea fundamentării politicilor publice naţionale în domeniu şi cuantificării economiilor de energie obţinute prin realizarea lucrărilor de intervenţie.
    (2) Pe baza datelor primite conform alin. (1), Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei monitorizează performanţa energetică a blocurilor de locuinţe şi constituie bănci de date specifice, în condiţiile legii.

    ART. 29
    Pentru aplicarea unitară a prevederilor prezentelor norme metodologice informaţiile vor fi transmise respectându-se conţinutul-cadru prevăzut în anexele la prezentele norme metodologice.

    ART. 30
    (1) Indicatorii de program aferenţi implementării programelor locale multianuale şi a programului naţional multianual sunt prevăzuţi în anexa nr. 7.
    (2) Indicatorii de program aferenţi implementării programului naţional multianual se stabilesc anual, până pe data de 1 februarie, de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei pe baza centralizării informaţiilor comunicate de beneficiari în anul anterior prin raportul privind finalizarea obiectivului de investiţii întocmit conform modelului prevăzut în anexa nr. 6.

    ART. 31
    Anexele nr. 1-7 fac parte integrantă din prezentele norme metodologice.

    ANEXA 1

    la normele metodologice
    Judeţul ........................
    Municipiul/Oraşul/Comuna ........../Sectorul ...... al municipiului Bucureşti
    FIŞA TEHNICĂ A BLOCULUI DE LOCUINŢE
    nr. ....... din .............*)
    *) Numărul şi data înregistrării fişei tehnice la autoritatea administraţiei publice.
    1. Identificare generală:

┌──────────┬──────────────────────────────────────────────┐
│Adresa │str. │
│blocului │..............................................│
│de │nr. ..., bl. ...., cartier/cvartal │
│locuinţe: │............................. │
├──────────┼──────────────────────────────────────────────┤
│Zona │ │
│climatică:│ │
└──────────┴──────────────────────────────────────────────┘


    2. Date generale tehnice:

┌─────────────┬────────────────────────┐
│Anul │ │
│construirii: │ │
├─────────────┼────────────────────────┤
│Perioada de │ │
│proiectare: │ │
├─────────────┼────────────────────────┤
│Tipul │unicat, tip, refolosibil│
│proiectului: │ │
├─────────────┼────────────────────────┤
│Regimul de │(S)+P+(mezanin)+nE+ │
│înălţime: │(mansardă) │
├─────────────┼────────────────────────┤
│Aria │ │
│construită: │ │
│(mp) │ │
├─────────────┼────────────────────────┤
│Aria │ │
│desfăşurată: │ │
│(mp) │ │
├─────────────┼────────────────────────┤
│Aria utilă: │ │
│(mp) │ │
├─────────────┼────────────────────────┤
│Nr. total │ │
│apartamente: │ │
│din care: │ │
│..... 1 │........................│
│cameră, .....│........................│
│2 camere, │........................│
│..... 3 │........................│
│camere, .....│........................│
│4 camere, │ │
│..... 5 │ │
│camere │ │
├─────────────┼────────────────────────┤
│Spaţii cu │ │
│altă │ │
│destinaţie │DA/NU │
│(la parter/ │ │
│mezanin, după│ │
│caz): │ │
├─────────────┼────────────────────────┤
│Număr şi tip │ │
│tronsoane (de│........................│
│capăt, de │ │
│mijloc): │ │
└─────────────┴────────────────────────┘


    3. Alcătuirea generală constructivă şi de arhitectură:

┌─────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Subsol: [ ] tehnic vizitabil [ ] canal termic [ ] spaţii cu altă │
│destinaţie decât cea de locuinţă │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Forma în plan: [ ] simetrică [ ] nesimetrică │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Poziţia în ansamblu: [ ] izolată [ ] cu vecinătăţi │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Terasa: [ ] circulabilă [ ] necirculabilă [ ] acoperiş tip │
│şarpantă │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Structura anvelopei opace (pereţii exteriori): [ ] Cărămidă plină│
│(37,5 cm); [ ] Cărămidă cu goluri (37,5 cm); [ ] Panouri mari │
│tristrat beton armat (ba) şi BCA (27 cm); [ ] Panouri mari │
│tristrat beton armat (ba) şi vată minerală (vm) (22 cm); [ ] │
│Panouri mari tristrat beton armat (ba) şi BCA GBN (27 cm); [ ] │
│Panouri mari tristrat beton armat (ba) şi polistiren expandat │
│(polist.) (27 cm); [ ] Panouri mari tristrat beton armat (ba) şi │
│vm (27 cm); [ ] Panouri mari tristrat beton armat (ba) şi BCA (30│
│cm); [ ] Alta: │
│.................................................................│
├─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Structura de rezistenţă: - verticală: [ ] Zidărie simplă; [ ] │
│Zidărie cu stâlpişori şi centuri de beton armat; [ ] Grinzi şi │
│stâlpi de beton armat; [ ] Cadre din beton armat; [ ] Pereţi │
│structurali din beton armat monolit; [ ] Panouri mari │
│prefabricate; [ ] Structură mixtă (cadre şi pereţi structurali); │
│- orizontală: [ ] Planşee din beton armat monolit; [ ] Planşee │
│din beton armat prefabricat │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Instalaţia interioară de încălzire: [ ] Sistem de încălzire │
│districtuală; [ ] Centrală termică de bloc care utilizează: [ ] │
│gaz metan, [ ] combustibil lichid (CLU, motorină), [ ] lemn, [ ] │
│cărbune; [ ] Centrale de apartament (centrale murale cu gaz │
│metan) în proporţie de ........% din numărul total de apartamente│
└─────────────────────────────────────────────────────────────────┘


    Întocmit
    ........................................................................................................................
    (numele şi prenumele persoanei desemnate de coordonatorul local să completeze fişa tehnică)

    ANEXA 2

    la normele metodologice
    DATELE TEHNICE
    ale blocului de locuinţe inclus în Programul local multianual
    privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe
    1. Reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii:
    - izolarea termică a faţadei - parte vitrată, prin:
    • înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, inclusiv a celei aferente accesului în clădire, cu tâmplărie termoizolantă cu performanţă ridicată;
    • înlocuirea tâmplăriei interioare (uşi de acces şi ferestre) către spaţiile neîncălzite sau insuficient încălzite;

    – izolarea termică a faţadei - parte opacă (inclusiv termohidroizolarea terasei):
    • termoizolarea planşeului peste ultimul nivel cu sisteme termoizolante în cazul existenţei şarpantei;
    • reabilitarea şarpantei, precum şi repararea şarpantei în cazul podurilor neîncălzite;

    – închiderea balcoanelor şi/sau a logiilor cu tâmplărie termoizolantă, inclusiv izolarea termică a parapeţilor;
    – izolarea termică a planşeului peste subsol, în cazul în care prin proiectarea clădirii sunt prevăzute apartamente la parter;
    – izolarea termică a pereţilor care formează anvelopa clădirii ce delimitează spaţiul încălzit de alte spaţii comune neîncălzite;
    – asigurarea unui nivel ridicat de etanşeitate la aer a anvelopei clădirii (prin montarea adecvată a tâmplăriei termoizolante în anvelopa clădirii şi prin aplicarea de tehnologii de reducere a permeabilităţii la aer a elementelor de anvelopă opace) cu asigurarea continuităţii stratului etanş la nivelul acesteia.

    2. Reabilitare termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum:
    - repararea/refacerea instalaţiei de distribuţie a agentului termic între punctul de racord şi planşeul peste subsol/canal termic, inclusiv izolarea termică a acesteia, în scopul reducerii pierderilor termice şi de agent termic/apă caldă, precum şi montarea robinetelor cu cap termostatic la radiatoare şi a robinetelor de presiune diferenţială la baza coloanelor de încălzire în scopul creşterii eficienţei sistemului de încălzire prin autoreglarea termohidraulică a reţelei;
    – repararea/înlocuirea cazanului şi/sau a arzătorului din centrala termică de bloc/scară, în scopul creşterii randamentului şi al reducerii emisiilor de CO_2; la înlocuirea cazanelor se va ţine seama de fezabilitatea din punct de vedere tehnic şi economic a înlocuirii acestora cu cazane cu condensare utilizând gaze, compatibile cu combustibilii gazoşi regenerabili, după caz;
    – reabilitarea şi modernizarea instalaţiei de distribuţie a agentului termic - încălzire şi apă caldă de consum, parte comună a clădirii tip bloc de locuinţe, inclusiv zonarea (control zonal) şi echilibrarea instalaţiilor termice, prin montarea de robinete cu cap termostatic la radiatoare şi izolarea conductelor din subsol/canal termic în scopul reducerii pierderilor de căldură şi masă.

    3. Instalare/Reabilitare/Modernizare a sistemelor de climatizare şi/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calităţii aerului interior:
    - soluţii de ventilare naturală sau mecanică prin introducerea dispozitivelor/fantelor/grilelor pentru aerisirea controlată a spaţiilor ocupate şi evitarea apariţiei condensului pe elementele de anvelopă;
    – repararea/refacerea canalelor de ventilaţie în scopul menţinerii/realizării ventilării naturale organizate a spaţiilor ocupate;
    – soluţii de ventilare mecanică centralizată sau cu unităţi individuale cu comandă locală sau centralizată, utilizând recuperator de căldură cu performanţă ridicată.

    4. Reabilitare/Modernizare a instalaţiilor de iluminat în clădiri:
    - reabilitarea/modernizarea instalaţiei de iluminat prin înlocuirea circuitelor de iluminat deteriorate sau subdimensionate;
    – înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent şi incandescent cu corpuri de iluminat cu eficienţă energetică ridicată şi durată mare de viaţă, inclusiv tehnologie LED;
    – instalarea de corpuri de iluminat cu senzori de mişcare/prezenţă, acolo unde acestea se impun pentru economie de energie.

    5. Sisteme de management energetic integrat pentru clădiri, respectiv modernizarea sistemelor tehnice ale clădirilor, inclusiv în vederea pregătirii clădirilor pentru soluţii inteligente:
    - montarea unor sisteme inteligente de contorizare, urmărire şi înregistrare a consumurilor energetice şi/sau, după caz, instalarea unor sisteme de management energetic integrat, precum sisteme de automatizare, control şi/sau monitorizare, care vizează şi fac posibilă economia de energie la nivelul sistemelor tehnice ale clădirii;
    – montarea/înlocuirea echipamentelor de măsurare a consumurilor de energie din clădire pentru energie electrică şi energie termică (de exemplu, montarea debitmetrelor pe racordurile de apă caldă şi apă rece şi a contoarelor de energie termică, exclusiv cele dotate cu dispozitive de înregistrare şi transmitere la distanţă a datelor);
    – realizarea lucrărilor de racordare/branşare/rebranşare a clădirii la sistemul centralizat de producere şi/sau furnizare a energiei termice;
    – realizarea lucrărilor de înlocuire a instalaţiei de încălzire interioară cu distribuţie orizontală la nivelul apartamentelor şi modul de apartament inclusiv cu reglare şi contorizare inteligentă;
    – implementarea sistemelor de management al consumurilor energetice prin achiziţionarea şi instalarea sistemelor inteligente pentru gestionarea energiei.

    6. Infrastructura necesară asigurării electromobilităţii:
    - lucrări de instalare a infrastructurii de cablare, respectiv conducte pentru cabluri electrice, pentru fiecare loc de parcare, care să permită instalarea, într-o etapă ulterioară, a punctelor de reîncărcare a vehiculelor electrice, în conformitate cu prevederile Legii nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, republicată, cu modificările ulterioare.

    7. Sisteme alternative de producere a energiei electrice şi/sau termice pentru consum propriu; utilizarea surselor regenerabile de energie:
    - instalarea, după caz, a unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile - panouri solare termice, panouri solare electrice, pompe de căldură şi/sau centrale termice pe biomasă, inclusiv achiziţionarea acestora.

    8. Alte tipuri de lucrări:
    - repararea trotuarelor de protecţie, în scopul eliminării infiltraţiilor la infrastructura blocului de locuinţe;
    – repararea acoperişului tip terasă/şarpantă, inclusiv repararea sistemului de colectare a apelor meteorice de la nivelul terasei, respectiv a sistemului de colectare şi evacuare a apelor meteorice la nivelul învelitoarei tip şarpantă;
    – demontarea instalaţiilor şi a echipamentelor montate aparent pe faţadele/terasa clădirii, precum şi remontarea acestora după efectuarea lucrărilor de intervenţie;
    – repararea elementelor de construcţie ale faţadei care prezintă potenţial pericol de desprindere şi/sau afectează funcţionalitatea clădirii;
    – refacerea finisajelor interioare în zonele de intervenţie;
    – înlocuirea/modernizarea lifturilor prin înlocuirea mecanismelor de acţionare electrică a ascensoarelor de persoane, precum şi lucrări de reparare/înlocuire a componentelor mecanice, a cabinei/uşilor de acces, a sistemului de tracţiune, cutiilor de comandă, troliilor, după caz;
    – repararea/înlocuirea instalaţiei de distribuţie a apei reci şi/sau a colectoarelor de canalizare menajeră şi/sau pluvială din subsolul blocului de locuinţe până la căminul de branşament/de racord, după caz.


    ANEXA 3

    la normele metodologice
    EXPERTIZA TEHNICĂ
    - conţinut-cadru -
    1. Scopul
    Analiza structurii de rezistenţă a blocului de locuinţe din punctul de vedere al asigurării cerinţei fundamentale „rezistenţă mecanică şi stabilitate“ în vederea realizării lucrărilor de intervenţie pentru izolarea termică a blocului de locuinţe ............ din localitatea .............., judeţul/sectorul ..............., str. ................ nr. .......
    Expertiza tehnică se efectuează de către expert tehnic ................................ (numele şi prenumele), atestat pentru cerinţa fundamentală „rezistenţă mecanică şi stabilitate“, domeniul de atestare tehnico-profesională A ....., posesor al Certificatului de atestare seria ....... nr. ................... .

    2. Metoda de investigare
    Structura de rezistenţă a blocului de locuinţe se va evalua conform prevederilor reglementării tehnice „Cod de proiectare seismică - Partea a III-a - Prevederi pentru evaluarea seismică a clădirilor existente, indicativ P100-3“, în vigoare la momentul realizării expertizării.
    Expertizarea tehnică utilizând metoda calitativă se face în acord cu prevederile privind evaluarea calitativă date de reglementarea tehnică P100-3, împreună cu prevederile suplimentare prevăzute de prezentele norme.
    Evaluarea calitativă se referă la:
    a) conformarea generală a structurii şi detalierea elementelor structurale şi nestructurale;
    b) degradările structurale şi nestructurale.

    Evaluarea calitativă constă în evaluarea gradului de îndeplinire a condiţiilor de alcătuire seismică R1 şi gradului de afectare structurală R2, conform prevederilor pentru metodologia de nivel 1 din P100-3.
    În cazul aplicării procedurii de evaluare calitativă, la stabilirea clasei de risc seismic asociate gradului de îndeplinire a condiţiilor de alcătuire seismică şi gradului de afectare structurală, se consideră valorile determinate conform prevederilor P100-3 înmulţite cu factori mai mici sau egali cu 1,0, stabiliţi conform tabelului următor:

┌───────────────────────────┬──────────┐
│Anul construirii │Factor │
├───────────────────────────┼──────────┤
│După 1992 │1,00 │
├───────────────────────────┼──────────┤
│1978-1991 │0,90 │
├───────────────────────────┼──────────┤
│1963-1977 │0,80 │
├───────────────────────────┼──────────┤
│Înainte de 1963 │0,70 │
└───────────────────────────┴──────────┘


    Evaluarea seismică se finalizează prin încadrarea clădirii într-o clasă de risc seismic şi stabilirea necesităţii lucrărilor de intervenţie şi, după caz, descrierea tipului şi anvergurii acestora.
    Clasa de risc seismic a clădirii este clasa minimă asociată celor doi indicatori R1 şi R2. Atunci când expertul tehnic stabileşte că indicatorul R2 are relevanţă redusă în cazul clădirii evaluate, clasa de risc seismic a clădirii este clasa asociată indicatorului R1.
    Indicatorul R2 are relevanţă scăzută în cazul construcţiilor finalizate după anul 1977, întrucât aceste clădiri nu au fost supuse unei mişcări seismice suficient de puternice pentru a cauza degradări structurale sau nestructurale clădirilor proiectate şi realizate în acord cu reglementările tehnice în vigoare la data construcţiei.
    Pentru clădirile care au fost reparate capital sau consolidate după anul 1977, degradările seismice ale elementelor structurale sau componentelor nestructurale nu pot fi identificate şi, ca urmare, relevanţa indicatorului R2 este, de asemenea, scăzută.
    În cazul în care expertul tehnic consideră că evaluarea calitativă nu este relevantă pentru clădirea analizată, propune motivat beneficiarului efectuarea expertizei tehnice complete, prin metoda calitativă şi cantitativă, conform P100-3.
    Clasa de risc seismic stabilită exclusiv prin metoda calitativă, pe baza prevederilor prezentelor norme, se utilizează numai pentru stabilirea deciziei privind efectuarea lucrărilor de intervenţie pentru creşterea performanţei energetice prin programul naţional.
    Clasa de risc seismic stabilită exclusiv prin metoda calitativă nu se utilizează pentru stabilirea tipului şi anvergurii lucrărilor de intervenţie asupra clădirii pentru îndeplinirea cerinţei fundamentale „rezistenţă mecanică şi stabilitate“, pentru ierarhizarea clădirilor din punctul de vedere al susceptibilităţii de avariere la acţiuni seismice sau pentru prioritizarea intervenţiilor la nivel naţional sau al unităţilor administrativ-teritoriale pentru reducerea riscului seismic.
    Pentru clădirile încadrate în urma evaluării seismice în clasa de risc seismic RsIII sau RsIV se pot efectua lucrări de intervenţie pentru creşterea eficienţei energetice fără să fie necesare măsuri de intervenţie asupra clădirii pentru reducerea susceptibilităţii de avariere la acţiuni seismice.
    Pentru clădirile încadrate în urma evaluării seismice în clasa de risc seismic RsIII sau RsIV, la care se efectuează lucrări de intervenţie pentru creşterea eficienţei energetice, expertul tehnic poate decide, în acord şi cu solicitările beneficiarului, lucrările de intervenţie asupra clădirii pentru asigurarea durabilităţii acesteia sau pentru corectarea deficienţelor constatate prin expertiza tehnică.
    Pentru clădirile încadrate în urma evaluării seismice prin metoda calitativă în clasa de risc seismic RsI sau RsII, la care se doreşte efectuarea de lucrări de intervenţie pentru creşterea eficienţei energetice, se efectuează expertiza tehnică completă, în acord cu P100-3.
    Evaluarea seismică se finalizează prin stabilirea clasei de risc seismic, prin raportul de expertiză tehnică şi, după caz, prin stabilirea necesităţii lucrărilor de intervenţie.

    3. Conţinutul expertizei tehnice
    Raportul de expertiză tehnică conţine o sinteză a procesului de evaluare, furnizând informaţiile care fundamentează decizia de încadrare a construcţiei în clasa de risc seismic.
    Se descriu scopul expertizei tehnice, precum şi cerinţele seismice.
    Se enumeră documentele tehnice normative utilizate la efectuarea evaluării seismice.
    Se descriu activităţile desfăşurate pentru întocmirea expertizei tehnice, cum sunt: vizite la clădirea expertizată, discuţii cu proprietarii sau utilizatorii clădirii, natura investigaţiilor efectuate.
    Se include lista informaţiilor colectate de către expert care au stat la baza evaluării seismice (de exemplu: proiectul iniţial al clădirii, releveul clădirii, rapoartele precedente de expertiză tehnică, rapoartele de încercări pentru determinarea proprietăţilor mecanice ale materialelor de construcţie, studiile geotehnice, rapoartele privind măsurarea vibraţiilor in situ, mărturiile proprietarilor sau utilizatorilor clădirii).
    Se caracterizează amplasamentul prin informaţii generale care să descrie condiţiile seismice ale amplasamentului, alte surse potenţiale de hazard natural, terenul de fundare, adâncimea de fundare, nivelul hidrostatic al apei subterane etc.
    Se descrie clădirea prin informaţii referitoare la sistemul structural şi la ansamblul elementelor nestructurale. Se vor face aprecieri globale calitative privind capacitatea sistemului structural de a rezista la acţiuni seismice. Se vor include date istorice referitoare la perioada construirii şi nivelul reglementărilor de proiectare aplicate, dacă sunt relevante pentru clădirea expertizată. Se vor descrie lucrările de intervenţie efectuate până la data expertizei, după caz.
    Se prezintă evaluarea calitativă a gradului de îndeplinire a condiţiilor de alcătuire seismică, R1.
    Se prezintă evaluarea calitativă a gradului de afectare structurală, R2.
    Se prezintă sinteza evaluării, încadrarea clădirii în clasa de risc seismic şi concluziile evaluării.
    Se prezintă relevanţa celor doi indicatori (R1 sau R2) în evaluarea seismică a structurii, se motivează alegerea clasei de risc pentru clădire în raport cu clasele de risc asociate R1 şi R2 şi cu alte condiţii specifice clădirii evaluate.
    Se formulează, după caz, propuneri de intervenţie.
    Conţinutul-cadru al raportului de expertiză tehnică pentru evaluarea seismică a clădirilor existente după criterii calitative este:
    1. Date privind expertiza tehnică
    1.1. Pagină de titluri şi semnături
    1.2. Copie după actul de atestare al expertului tehnic
    1.3. Raport sintetic

    2. Raport de evaluare
    2.1. Scopul expertizei
    2.2. Reglementări tehnice
    2.3. Activităţi desfăşurate pentru întocmirea expertizei
    2.4. Date care au stat la baza expertizei tehnice
    2.5. Caracterizarea amplasamentului
    2.6. Descrierea clădirii
    2.7. Gradul de îndeplinire a condiţiilor de alcătuire seismică, R1
    2.8. Gradul de afectare structurală, R2
    2.9. Sinteza evaluării şi încadrarea în clasa de risc seismic

    3. Concluzii
    4. Anexe (releveul structural şi arhitectural al clădirii)
    Raportul de expertiză tehnică poate fi completat şi cu alte informaţii, după caz.
    Anexele includ informaţii care au stat la baza expertizei tehnice, cum sunt: releveul clădirii, breviarul fotografic, notele de calcul, rapoartele de încercări sau măsurători, studiul geotehnic, releveul degradărilor structurale sau nestructurale etc.
    Expertiza tehnică prin metoda calitativă include un breviar fotografic cuprinzător care pune în evidenţă toate degradările vizibile ale elementelor structurale şi componentelor nestructurale care urmează să fie ascunse ca urmare a lucrărilor de intervenţie.



    4. Concluzii şi recomandări:
    .................................................................................................
    .................................................................................................

    NOTE:
    1. În cazul în care expertiza tehnică prevede necesitatea efectuării unor lucrări de consolidare/reparaţii care condiţionează executarea lucrărilor de intervenţie, contractorul proiectării lucrărilor de intervenţie informează în scris coordonatorul local în vederea dispunerii de către acesta a măsurilor ce se impun.
    2. În cazul în care expertul tehnic se pronunţă asupra necesităţii consolidării structurii blocului de locuinţe, coordonatorul local dispune, în condiţiile legii, măsurile ce se impun pentru reducerea riscului seismic al acestuia, situaţie în care poate rezilia contractul de servicii de proiectare pentru realizarea izolării termice a blocului de locuinţe, cu plata corespunzătoare a expertizei tehnice efectuate şi, implicit, rezilierea contractului de mandat încheiat cu asociaţia de proprietari.
    3. Concluziile şi recomandările unei expertize tehnice devin caduce în cazul schimbării documentelor normative faţă de cele aflate în vigoare la data elaborării expertizei, în cazul schimbării semnificative a stării de degradare a clădirii faţă de situaţia de la momentul expertizării sau atunci când s-au produs modificări ale clădirii privitoare la: funcţiune, sistem structural sau componente nestructurale. Evoluţia stării de degradare a clădirii, faţă de situaţia de la momentul expertizării, se consemnează de către un expert tehnic.
    4. În cazul în care pentru o clădire există elaborată o expertiză tehnică pentru cerinţa fundamentală „rezistenţă mecanică şi stabilitate“ la acţiuni seismice, în acord cu reglementarea tehnică P100-3 aflată în vigoare, prin mijloacele evaluării calitative şi cantitative, concluzia acestei expertize privind încadrarea în clasă de risc seismic se utilizează prioritar faţă de o expertiză efectuată numai prin evaluare calitativă.
    5. Este obligatorie realizarea expertizelor tehnice prin evaluare calitativă şi cantitativă în următoarele situaţii:
    - clădiri cu structură cu parter flexibil, având mai mult de trei niveluri supraterane, indiferent de amplasament;
    – clădiri cu structură de zidărie simplă sau confinată având mai mult de cinci niveluri supraterane, amplasate în zone seismice caracterizate de valori ale acceleraţiei seismice de proiectare mai mari sau egale cu 1,96 m/sp (0,2 g, unde g reprezintă valoarea acceleraţiei gravitaţionale);
    – clădiri cu structură de zidărie simplă, având mai mult de două niveluri supraterane, amplasate în zone seismice caracterizate de valori ale acceleraţiei seismice de proiectare mai mari sau egale cu 1,96 m/sp (0,2 g, unde g reprezintă valoarea acceleraţiei gravitaţionale), cu excepţia celor care au planşeele realizate din beton armat.


    Data ..................
    Întocmit
    ...........................................
    Expert tehnic atestat,
    ..........................................
    (numele şi prenumele)
    L.S.

    ANEXA 4

    la normele metodologice
    CERERE DE FINANŢARE
    Programul naţional multianual privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│1. Înregistrarea cererii de finanţare │
├───────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────┤
│U.A.T.: │Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi │
│Judeţul: │Administraţiei │
├───────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
│Număr/data │ │
│înregistrare │(Se completează numărul de înregistrare de la registratura│
│(Se completează │MDLPA.) │
│numărul de către │ │
│U.A.T.) │ │
├───────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────┤
│2. Datele de identificare ale obiectivelor de investiţii │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obiectiv de investiţii nr. 1 │
├───────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────┤
│1. Denumirea │ │
│obiectivului de │..........................................................│
│investiţii: │ │
├───────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
│2. Număr de │..........................................................│
│apartamente │ │
├───────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
│3. Valoarea │ │
│solicitată de la │..........................................................│
│bugetul de stat │ │
├───────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obiectiv de investiţii nr. 2 │
├───────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────┤
│...................│ │
├───────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obiectiv de investiţii nr. n │
├───────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────┤
│...................│ │
├───────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────┤
│3. Sume solicitate de la bugetul de stat │
├───────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────┤
│Valoarea totală de │ │
│finanţare (valoarea│ │
│solicitată de la │(Se va prezenta valoarea în lei cu TVA.) │
│bugetul de stat │..........................................................│
│pentru obiectivul │ │
│de investiţii nr. │ │
│1+...+ n): │ │
├───────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
│Sume necesare │ │
│estimate în anul │..........................................................│
│2023 │ │
├───────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
│Sume necesare │ │
│estimate în anul │..........................................................│
│2024 │ │
├───────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
│Sume necesare │ │
│estimate în anul │..........................................................│
│2025 │ │
├───────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
│Număr total de │..........................................................│
│apartamente │ │
├───────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────┤
│4. Date de identificare ale solicitantului │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Adresa poştală a solicitantului (Se va completa adresa poştală a sediului │
│principal.) │
├────────────┬──────┬──────────────────────────────────────────────────────────┤
│Strada: │Număr:│Cod poştal: │
├────────────┼──────┴──────────────────────────────────────────────────────────┤
│Localitatea:│Judeţul: │
├────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Reprezentantul legal al solicitantului: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Nume şi prenume: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Funcţie: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Număr de telefon fix: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Număr de telefon mobil: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Adresă poştă electronică (obligatoriu): │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Persoana de contact: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Nume şi prenume: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Funcţie: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Număr de telefon: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Adresă poştă electronică: │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    Subsemnatul ............, având funcţia de ............, în calitate de reprezentant legal al U.A.T. ............, judeţul ............, confirm că obiectivul/obiectivele de investiţii pentru care solicit finanţare nu este/sunt inclus/incluse la finanţare în programele derulate din fonduri externe nerambursabile în perioada de programare 2021-2027 sau prin alte programe naţionale sau comunitare, inclusiv din contracte de împrumut semnate cu instituţii de credit sau instituţii financiare interne sau internaţionale.
    Confirm că informaţiile incluse în această cerere şi detaliile prezentate în documentele anexate sunt corecte.
    De asemenea, confirm că la data prezentei nu am cunoştinţă de niciun motiv pentru care proiectul ar putea să nu se deruleze sau ar putea fi întârziat.
    Primar,
    Nume, prenume, ............
    Semnătura ............

    ANEXA 4A

    la normele metodologice
    DATE DE IDENTIFICARE
    obiectiv de investiţii nr. ....

┌─────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────┐
│U.A.T.: │Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi │
│Judeţul: │Administraţiei │
├─────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────┤
│Bloc de locuinţe prevăzut la poziţia nr. ....... din Programul local │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│1. Datele de identificare ale obiectivului de investiţii │
├─────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────┤
│Beneficiar │……………………… │
│(U.A.T.): │ │
├─────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│Denumirea │ │
│obiectivului de │……………………… │
│investiţii: │ │
├─────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│Stadiu │Obiectiv de investiţii nou/Obiectiv de investiţii în │
│implementare: │continuare │
├─────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│Amplasament: │(adresă administrativă) │
│ │……………………… │
├─────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│Regim de înălţime│ │
├─────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│Anul edificării │ │
│imobilului │ │
├─────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│Număr de │ │
│apartamente │ │
├─────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│Persoane care │ │
│beneficiază în │ │
│mod direct de │ │
│creşterea │ │
│performanţei │ │
│energetice a │ │
│clădirilor │ │
│renovate │ │
│energetic - număr│ │
├─────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│Suprafaţa │ │
│construită │ │
│desfăşurată a │ │
│blocului de │ │
│locuinţe - mp │ │
├─────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────┤
│2. Indicatori tehnico-economici ai obiectivului de investiţii │
├─────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────┤
│Valoarea totală a│(Se va prezenta valoarea în lei cu TVA.) │
│obiectivului de │……………………… │
│investiţii: │ │
├─────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│Valoarea C+M a │(Se va prezenta valoarea în lei cu TVA.) │
│obiectivului de │……………………… │
│investiţii: │ │
├─────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│Valoarea │ │
│solicitată de la │(Se va prezenta valoarea în lei cu TVA.) │
│bugetul de stat: │……………………… │
│(60% din valoarea│ │
│C+M) │ │
├─────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│Valoarea │(Se va prezenta valoarea în lei cu TVA.) │
│finanţată de la │……………………… │
│bugetul local: │ │
├─────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│Valoarea │ │
│finanţată din │ │
│fondul de │ │
│reparaţii al │(Se va prezenta valoarea în lei cu TVA.) │
│asociaţiilor de │……………………… │
│proprietari şi/ │ │
│sau din alte │ │
│surse legal │ │
│constituite │ │
├─────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│Durata de │(Perioada cuprinsă între data stabilită de investitor │
│execuţie a │pentru începerea lucrărilor de execuţie şi comunicată │
│obiectivului de │executantului şi data încheierii procesului-verbal privind │
│investiţii │admiterea recepţiei la terminarea lucrărilor) │
│(luni): │………………………..................................................│
├─────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│Perioada de │ │
│garanţie a │……………………… │
│lucrărilor de │ │
│intervenţii - ani│ │
├─────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│Durata de │ │
│recuperare a │ │
│investiţiei, în │……………………… │
│condiţii de │ │
│eficienţă │ │
│economică - ani │ │
├─────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────┤
│Condiţii de eligibilitate privind includerea în program │
├─────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────┤
│Hotărârea │ │
│Consiliului local│Nr. ...../data...... │
│de aprobare/ │Poziţia ...... din anexa la HCL │
│actualizare a │ │
│Programului local│ │
├─────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│Contract de │ │
│mandat │Nr. ...../data ...... │
│Act adiţional la │Nr. ...../data ...... │
│contractul de │ │
│mandat │ │
├─────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│Hotărârea │ │
│Consiliului local│ │
│de aprobare a │Nr. ...../data ...... │
│indicatorilor │ │
│tehnico-economici│ │
├─────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────┤
│3. Indicatori de performanţă │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Reducerea consumului specific anual de energie finală calculat pentru │
│încălzirea spaţiilor ...... kWh/m^2/an │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Economia anuală de energie primară:....... kWh/m^2/an │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Consum specific anual de energie primară din surse regenerabile ......... kWh│
│/m^2/an │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Reducerea valorii emisiilor de gaze cu efect de seră echivalent CO_2 .... │
│kgCO(2)/m^2/an │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Puncte de încărcare rapidă instalate pentru vehicule electrice, după caz - │
│număr │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


    ANEXA 5

    la normele metodologice
    Judeţul ...............
    Unitatea administrativ-teritorială (U.A.T.) .................
    Tel. ..........................., e-mail .......................
    Nr. ............/data ..............
    SOLICITARE
    de transfer fonduri de la bugetul de stat
    Având în vedere Contractul de finanţare înregistrat la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei cu nr. ............ (număr/data)
    şi la UAT ................. cu nr. …........................ (număr/data), solicităm transferul sumei de ........... lei, de la bugetul de stat, în baza decontului
    justificativ anexat, nr./data ............, pentru obiectivele de investiţii prevăzute la poziţiile .... din decont, după caz.
    Anexăm ordinul/ordinele de plată nr. ..../data ........, conform art. 22 alin. (2) teza a II-a din Normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, aprobate prin Ordinul ministrului dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei nr. 625/2023.
    Data estimată de finalizare a obiectivului^1 de investiţie (conform contractului de lucrări şi actelor adiţionale aferente): ...............
    ^1 Se indică data estimată pentru fiecare obiectiv de investiţii inclus în decontul justificativ.

    Subsemnatul, ......................, având funcţia de .............., în calitate de reprezentant legal al U.A.T. ..........., judeţul .........., declar pe propria răspundere, sub sancţiunea legii penale, că lucrările solicitate la plată sunt executate la data prezentei solicitări şi se încadrează în categoriile de cheltuieli care se pot finanţa de la bugetul de stat, conform art. 4 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 158/2011, cu modificările şi completările ulterioare.
    Primar/Reprezentant legal,
    Nume, prenume .......................
    Semnătura ......................

    ANEXA 5A

    la normele metodologice
    Judeţul .....
    Comuna/Oraşul/Municipiul/Sectorul .....
    Nr. ....../..................
    Aprobat
    Primar,
    .........................
    DECONT JUSTIFICATIV
    în luna ............... anul ............... pentru plata lucrărilor de intervenţie
    executate în luna/lunile ........... la blocurile de locuinţe incluse în
    Programul naţional privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe

┌────┬────────┬─────────────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────┐
│ │ │Date din contractele de lucrări încheiate │Valoarea lucrărilor de intervenţie executate (inclusiv TVA) │ │
│ │ ├────────────┬───────────┬────────────┬───────────┼────────────┬─────────────────────┬─────────────────────────────────────────────┤ │
│ │ │ │ │ │ │ │Valoarea lucrărilor │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │executate şi │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │decontate de la │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │încheierea │Valoarea lucrărilor executate şi nedecontate │ │
│ │ │ │ │ │ │ │contractului de │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │execuţie a lucrărilor│ │ │
│ │ │ │ │ │Valoarea │Valoarea │- lei - │ │ │
│ │ │ │ │ │contractată│lucrărilor ├─────┬───────┬───────┼──────────────┬────────┬───────┬─────────────┤ │
│ │Adresa │ │ │Durata de │pentru │de │ │ │ │ │ │ │Suma │ │
│Nr. │blocului│Nr. şi data │ │execuţie a │executarea │intervenţie │ │ │ │ │ │ │solicitată de│Observaţii│
│crt.│de │contractului│Antreprenor│lucrărilor, │lucrărilor │executate de│ │ │ │ │ │ │la bugetul de│ │
│ │locuinţe│încheiat │ │conform │de │la │ │ │ │ │ │ │stat^1) │ │
│ │ │ │ │contractului│intervenţie│încheierea │ │ │ │ │ │ │pentru plata │ │
│ │ │ │ │- luni - │(inclusiv │contractului│ │Din │De la │În luna/ │Nr. şi │Din │lucrărilor de│ │
│ │ │ │ │ │TVA) │de execuţie │total│bugetul│bugetul│lunile........│data │bugetul│intervenţie │ │
│ │ │ │ │ │- lei - │- lei - │ │propriu│de stat│- lei - │emiterii│propriu│executate în │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │facturii│- lei -│luna/ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │lunile │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │.............│ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │(inclusiv │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │TVA) │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │- lei - │ │
├────┼────────┼────────────┼───────────┼────────────┼───────────┼────────────┼─────┼───────┼───────┼──────────────┼────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │6 = col. 7 +│7 = │ │ │10 = col. 12 │ │12 = │13 = col. 10 │ │
│0 │1 │2 │3 │4 │5 │10 │col. │8 │9 │+13 │11 │col. 10│x 60% │14 │
│ │ │ │ │ │ │ │8 + 9│ │ │ │ │x 40% │ │ │
├────┼────────┼────────────┼───────────┼────────────┼───────────┼────────────┼─────┼───────┼───────┼──────────────┼────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│1 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼────────────┼───────────┼────────────┼───────────┼────────────┼─────┼───────┼───────┼──────────────┼────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│2 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼────────────┼───────────┼────────────┼───────────┼────────────┼─────┼───────┼───────┼──────────────┼────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│3 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼────────────┼───────────┼────────────┼───────────┼────────────┼─────┼───────┼───────┼──────────────┼────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│4 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼────────────┼───────────┼────────────┼───────────┼────────────┼─────┼───────┼───────┼──────────────┼────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│5 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┴────────┴────────────┴───────────┴────────────┼───────────┼────────────┼─────┼───────┼───────┼──────────────┼────────┼───────┼─────────────┼──────────┤
│TOTAL: │ │ │ │ │ │ │- │ │ │ │
└───────────────────────────────────────────────────┴───────────┴────────────┴─────┴───────┴───────┴──────────────┴────────┴───────┴─────────────┴──────────┘

    ^1) În conformitate cu prevederile art. 13 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 158/2011, cu modificările şi completările ulterioare.
    Răspundem pentru legalitatea, realitatea, regularitatea, necesitatea şi exactitatea datelor înscrise.
    Compartiment tehnic-investiţii
    Şef compartiment,
    ...............................
    Vizat Control financiar preventiv
    ...................................
    ...................................
    Compartiment economic
    Şef compartiment,
    .............................
    Întocmit:

    ANEXA 6

    la normele metodologice
    RAPORT FINALIZARE OBIECTIV DE INVESTIŢII
    finanţat prin Programul naţional multianual privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe

┌──────────────────────────────────────┐
│1. Înregistrarea raportului │
├────────────────┬─────────────────────┤
│ │Ministerul │
│U.A.T. …….. │Dezvoltării, │
│Judeţul ……… │Lucrărilor Publice şi│
│ │Administraţiei │
├────────────────┼─────────────────────┤
│Număr/data │(Se completează │
│înregistrare: │numărul de │
│(Se completează │înregistrare de la │
│numărul de către│registratura MDLPA.) │
│U.A.T.) │ │
├────────────────┴─────────────────────┤
│2. Datele de identificare ale │
│proiectului │
├────────────────┬─────────────────────┤
│Beneficiar │……………………… │
│(U.A.T.): │ │
├────────────────┼─────────────────────┤
│Denumirea │ │
│obiectivului de │……………………… │
│investiţii: │ │
├────────────────┼─────────────────────┤
│Număr contract │ │
│de finanţare │……………………… │
│MDLPA (număr/ │ │
│dată): │ │
├────────────────┼─────────────────────┤
│Număr contract │ │
│de finanţare │……………………… │
│beneficiar │ │
│(număr/dată): │ │
├────────────────┼─────────────────────┤
│Proces-verbal de│ │
│recepţie la │ │
│terminarea │……………………… │
│lucrărilor │ │
│(număr/dată): │ │
├────────────────┼─────────────────────┤
│Valoarea totală │(Se va prezenta │
│a obiectivului │valoarea în lei cu │
│de investiţii: │TVA.) │
│ │……………………… │
├────────────────┼─────────────────────┤
│Valoarea totală │(Se va prezenta │
│decontată de la │valoarea în lei cu │
│bugetul de stat │TVA.) │
│prin Program: │……………………… │
├────────────────┼─────────────────────┤
│Valoare totală │(Se va prezenta │
│decontată de la │valoarea în lei cu │
│bugetul local: │TVA.) │
│ │……………………… │
├────────────────┼─────────────────────┤
│Valoare totală │ │
│nedecontată de │ │
│la bugetul de │(Se va prezenta │
│stat ce se poate│valoarea în lei cu │
│disponibiliza ca│TVA.) │
│urmare a │……………………… │
│finalizării │ │
│lucrărilor: │ │
├────────────────┴─────────────────────┤
│Indicatori de performanţă │
├────────────────┬─────────────────────┤
│Suprafaţa │ │
│construită │ │
│desfăşurată a │ │
│clădirii │.................... │
│rezidenţiale │ │
│multifamiliale, │ │
│renovată │ │
│energetic m^2 │ │
├────────────────┼─────────────────────┤
│Apartamente │ │
│renovate │.................. │
│energetic - │ │
│număr │ │
├────────────────┼─────────────────────┤
│Persoane care │ │
│beneficiază în │ │
│mod direct de │ │
│creşterea │ │
│performanţei │.................... │
│energetice a │ │
│clădirilor │ │
│renovate │ │
│energetic - │ │
│număr │ │
├────────────────┼─────────────────────┤
│Puncte de │ │
│încărcare rapidă│ │
│instalate pentru│ │
│vehicule │ │
│electrice, după │ │
│caz - număr │ │
├────────────────┼─────────────────────┤
│Consum specific │ │
│anual de energie│.....................│
│primară -kWh/m^2│ │
│/an │ │
├────────────────┼─────────────────────┤
│Consumul │ │
│specific anual │ │
│de energie │ │
│pentru │ │
│încălzirea │.....................│
│spaţiilor, │ │
│corespunzător │ │
│blocului izolat │ │
│termic - kWh/m^2│ │
│/an │ │
├────────────────┼─────────────────────┤
│Reducerea anuală│ │
│a emisiilor de │ │
│gaze cu efect de│.....................│
│seră echivalent │ │
│CO_2 - kgCO(2)/m│ │
│^2/an │ │
├────────────────┼─────────────────────┤
│Consum specific │ │
│anual de energie│ │
│din surse │.....................│
│regenerabile - │ │
│kWh/m^2/an │ │
├────────────────┼─────────────────────┤
│Număr de │ │
│comunicări │ │
│(anunţuri pe │ │
│site-ul │ │
│primăriei sau │ │
│pliante, alte │ │
│forme de │ │
│comunicare etc.)│ │
│realizate de │ │
│potenţialii │ │
│beneficiari │ │
│privind │ │
│accesarea │ │
│finanţării │ │
│lucrărilor de │ │
│renovare │.....................│
│energetică prin │ │
│programul │ │
│naţional sau │ │
│număr de │ │
│comunicări prin │ │
│care │ │
│autorităţile │ │
│locale │ │
│informează │ │
│cetăţenii cu │ │
│privire la │ │
│beneficiile │ │
│lucrărilor │ │
│finanţate prin │ │
│programul │ │
│naţional │ │
└────────────────┴─────────────────────┘

    Subsemnatul, ..................., având funcţia de ............, în calitate de reprezentant legal al U.A.T. ............., judeţul ............, declar că informaţiile incluse în acest raport şi detaliile prezentate în documentele anexate sunt corecte.
    Reprezentant legal,
    Nume, prenume ..................
    Semnătura ................

    ANEXA 7

    la normele metodologice
    INDICATORII DE PROGRAM
    aferenţi implementării programelor locale multianuale şi a programului naţional multianual
    1. Suprafaţa construită desfăşurată a clădirii rezidenţiale multifamiliale, renovată energetic - .... mp
    2. Apartamente renovate energetic - număr
    3. Persoane care beneficiază în mod direct de creşterea performanţei energetice a clădirilor renovate energetic - număr
    4. Reducerea numărului de persoane afectate de sărăcia energetică ...%
    5. Reducerea numărului de clădiri în clasele energetice cele mai scăzute ....%
    6. Consumul specific anual de energie pentru încălzirea spaţiilor, corespunzător blocului izolat termic........ kWh/mp/an
    7. Consumul specific anual de energie primară ....kWh/mp/an
    8. Consum specific anual de energie din surse regenerabile .........kWh/mp/an
    9. Reducerea anuală a emisiilor de gaze cu efect de seră echivalent CO_2 ..... kgCO(2)/mp/an
    10. Puncte de încărcare rapidă instalate pentru vehicule electrice (număr), după caz

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016